Trafik- og Byggestyrelsen har den 1. juni 2016 sendt udkast til bekendtgørelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Trafik- og Byggestyrelsen har den 1. juni 2016 sendt udkast til bekendtgørelse"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax siv@tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand Trafik- og Byggestyrelsen har den 1. juni 2016 sendt udkast til bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Høringsfristen udløb den 22. juni Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger: Justitsministeriet, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Styrelsen for Forskning og Innovation, Dansk Erhverv og Miljøstyrelsen. Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar fra Arbejdsgiverne, Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, Erhvervsstyrelsen, ETA Danmark, testlaboratorierne FORCE Technology og Eurofins samt fra Brancheorganisationen Plastindustrien, DANVA, DHI, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Danske Vandværker, Forbrugerrådet Tænk, Dansk Byggeri, Rørforeningen, VELTEK, Danske Byggecentre, Dansk Miljøteknologi, TEKNIQ, Forsikring & Pension, Naturstyrelsen og Sekretariatet for byggevarer godkendt til drikkevand samt fra virksomhederne GROHE AG, Guldager A/S, Servicebilen, VOLA A/S, VVS Trading ApS, ista Danmark A/S, AVK Tech A/S, Grohe AG og Damixa. I det følgende refereres og kommenteres hovedindholdet i de modtagne høringssvar opdelt efter relevante emner. Trafik- og Byggestyrelsens kommentarer til de enkelte emner følger efter i kursiv. Modtagne høringssvar DI, VELTEK og Rørforeningen er generelt tilfredse med udkast til ændring af bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand, som vurderes at sikre et fortsat højt niveau Side 1 (17)

2 for produkternes sundhedsmæssige egenskaber uden at pålægge branchen unødige byrder. VOLA A/S, Guldager A/S og Ista Danmark A/S anfører, at bekendtgørelsens åbning for brug af ordninger i Tyskland og Sverige vil medføre en forenkling af adgangsvejen til det danske marked. Høringssvarene indeholder derudover følgende konkrete bemærkninger. 1. Valg af lande og certifikater ETA Danmark, Eurofins, Servicebilen og Danske Byggecentre vurderer, at der også med fordel kan anerkendes certifikater og godkendelser fra andre lande, herunder WRAS fra Storbritannien, ACS fra Frankrig eller ATA fra Holland. Servicebilen og Guldager A/S henviser derudover til, at NSF-certificeringen (National Sanitation Foundation) bør medtages. VVS Trading ApS anfører, at der med fordel kan anvendes messinglegeringer, der ikke optræder på den tyske del af 4MS-listen (dvs. den liste over metallegeringer som landene Tyskland, Holland, Frankrig og Storbritannien i fællesskab har udarbejdet). DI, VELTEK og Rørforeningen har særligt peget på, at den hollandske ATA-godkendelse bør tilføjes som tilstrækkelig dokumentation for, at der skal kunne markedsføres og sælges byggevarer i kontakt med drikkevand. Eurofins savner en argumentation for, at netop den tyske og svenske ordning er udvalgt. Arbejdsgiverne, Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, ETA Danmark, Danske Vandværker, FORCE Technology, Sekretariatet for byggevarer godkendt til drikkevand og Eurofins anfører, at det bør tydeliggøres, hvilke certifikater eller godkendelser i hhv. Tyskland og Sverige, der ligger til grund for lovligt at installere et konkret produkt. Formålet med ændringen af bekendtgørelsen er at lette virksomhedernes administrative byrder og skabe en mere enkel adgang til det danske marked for byggevarer i kontakt med drikkevand. Bekendtgørelsen giver således mulighed for, at godkendelser og certifikater fra sammenlignelige nabolande kan danne grundlag for markedsføring og salg på det danske marked uden særlig dansk godkendelse. Ændringen medfører konkret, at GDV-godkendelsen bibeholdes, men dog fremover som én ud af flere mulige indgange til det danske marked. Årsagen til, at det er godkendelser/certifikater fra Tyskland og Sverige, der er valgt som supplement til GDV, er, at de pågældende lande er nabolande med en reguleringstradition, som ligner den danske, og Side 2 (17)

3 samtidig er blandt de største samhandelspartnere. Det er endvidere vurderingen, at med udvælgelsen af ordninger fra Tyskland og Sverige vil op mod ca pct. af de produkter, som sælges på det danske marked, ikke længere have behov for en dansk godkendelse, da produkterne er godkendt eller certificeret i enten Tyskland eller Sverige. Trafik- og Byggestyrelsen har undersøgt ATA-godkendelsen fra Holland nærmere og kan konstatere, at godkendelsen er tilsvarende den tyske og svenske godkendelse med hensyn til dokumentation af sundhedsmæssige egenskaber, ligesom der er sporbarhed på godkendelsen, således at der kan udøves markedskontrol i forhold til godkendelsen. Høringen giver således anledning til, at bekendtgørelsen ændres således, at ATA-godkendelsen fra Holland medtages både som mulighed uden GDV-ordningen og som fast track mulighed i GDV-ordningen. I forhold til at tydeliggøre, hvilke certifikater og godkendelser i hhv. Tyskland og Sverige, der ligger til grund for lovligt at installere et konkret produkt, vil Trafik- og Byggestyrelsen i bekendtgørelsens 2, stk. 1, nr. 3, præcisere, at der med sundhedsmæssig dokumentation fra Sverige menes byggevarer, der er typegodkendt i Sverige. Dertil kommer, at Trafik- og Byggestyrelsen har udarbejdet en vejledning, der konkretiserer og udfolder bekendtgørelsens krav. Vejledningen opstiller således en oversigt over, hvilke certifikater, typegodkendelser og godkendelser, der kan dokumentere, at byggevaren lever op til bekendtgørelsens krav. 2. Positivlister i GDV-ordning DI, VELTEK og Rørforeningen foreslår, at der tilføjes et bilag, som beskriver udenlandske positivlister og/eller råvarecertificeringer, der kan benyttes i forbindelse med opnåelse af GDV-godkendelse, herunder den tyske liste for metal (UBA-listen). Hensigten er at sidestille de producenter, som alene ønsker at markedsføre efter GDVgodkendelsen med de producenter, som har en tysk, svensk (eller hollandsk) godkendelse. Hovedformålet med ændringen af bekendtgørelsen er at lette adgangen til det danske marked ved at opstille alternativer til GDVordningen og dermed åbne op for velfungerende ordninger fra vores nabolande. Det har således ikke været hensigten med bekendtgørelsesændringen at foretage mere grundlæggende ændringer af GDV godkendelsens indhold, men derimod at opstille alternativer til denne godkendelse. UBA-lister kan anvendes i den tyske ordning, men bliver ikke en del af GDV-godkendelsen. Side 3 (17)

4 For de virksomheder, som ikke ønsker at gøre brug af den tyske eller svenske ordning, vil der fortsat være mulighed for at anvende GDVordningen. Der vil dog i GDV fortsat være krav om færdigvaretests. I forhold til ønsket om at fjerne skøn og vurderinger hos GDVsekretariatet bemærkes, at de tyske KTW- og DVGW-certifikater for plast og elastomerer fremadrettet kan være en del af det sundhedsmæssige grundlag for GDV-ordningen, jf. bilag 1 til bekendtgørelsen. En stor del af de nuværende skøn og vurderinger i GDV-ordningen fjernes dermed fremadrettet. 3. Omfang af GDV-godkendelse a. Byggevarens egenskaber VOLA A/S, Godkendelsessekretariatet og Damixa anfører, at formuleringen i høringsbekendtgørelsesudkastets 4, stk. 3, vedr. byggevarens egenskaber er vanskelig at forstå. Derudover anfører VOLA A/S, at kravet om, at byggevarerne skal være ens med hensyn til formål og konstruktion, ikke er relevant. DI, Rørforeningen og VELTEK ønsker, at praksis ved anvendelse af worst-case-betragtninger med mulighed for test af flere versioner, skal indarbejdes i bestemmelsen. Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi og Damixa anfører, at det er uklart, hvordan godkendelsessekretariatets vurdering af delkomponenter vil administreres, og at det i bekendtgørelsen bør præciseres, hvordan marginal berøring med drikkevand konkret vurderes. Trafik- og Byggestyrelsen har taget høringssvarene vedr. ordlyden til høringsbekendtgørelsesudkastets 4 stk. 3, vedr. byggevarernes egenskaber til efterretning, og har således præciseret ordlyden, så den i højere grad flugter med den praksis, der er i dag i GDVordningen. Ordlyden ændres derfor til, at den samme godkendelse kun kan omfatte byggevarer, der har samme sundhedsmæssige egenskaber, herunder som følge af fremstillingsprocessen, og som er ens mht. formål, konstruktion og materialesammensætning. I forhold til bemærkningen om worst-case betragtninger og test af flere versioner, bemærkes, at dette konkret handler om detaljerne i en GDV-godkendelse, hvorfor det vurderes mest hensigtsmæssigt at beskrive i godkendelsessekretariatets vejledning, sådan som det sker i dag. For så vidt angår sagsbehandlingen af delkomponenter i en ansøgning samt vurdering af marginal berøring med drikkevand i areal og tid, er Side 4 (17)

5 det en allerede eksisterende praksis, som er nedskrevet i godkendelsessekretariatets vejledning. Denne vejledning vil blive opdateret i forbindelse med, at der gives mulighed for anvendelse af tyske certifikater for delkomponenter. b. Tilsyn Godkendelsessekretariatet og Damixa anfører, at det er uhensigtsmæssigt, at kravene til tilsyn i GDV-ordningen ikke længere reguleres i bekendtgørelsen. Både godkendelsessekretariatet og tilsynsorganet er akkrediteret til de opgaver, som er reguleret i bekendtgørelsen. Det er vurderingen, at kravene til hhv. godkendelsesindehaver og godkendelsessekretariatet og tilsynsorganet bør reguleres i bekendtgørelsen og ikke alene fremgå af godkendelsessekretariatets vejledning. Trafik- og Byggestyrelsen har derfor taget høringssvarene til efterretning, og de nugældende bestemmelser om tilsyn indarbejdes i den nye bekendtgørelse. Teksten vedr. tilsyn genindsættes, som den oprindeligt stod formuleret i bekendtgørelsen. Dermed opretholdes hidtidig praksis. c. GDV-godkendelsernes gyldighedsperiode VOLA A/S, DI, Rørforeningen, VELTEK og DANVA anfører, at der ikke er behov for, at GDV-godkendelsernes løbetid begrænses til 5 år, så længe byggevaren ikke ændres, og at der er et årligt tilsyn. DHI, Damixa, Eurofins og AVK Tech A/S anfører, at der er behov for afklaring af, hvad konsekvensen vil være, hvis et underliggende certifikat, der ligger til grund for en GDV-godkendelse, udløber inden for GDV-godkendelsens løbetid. DHI anfører derudover, at plastprodukter kun skal have en 3-årig godkendelse, idet man dermed regelmæssigt kan tjekke, om råvareleverandørernes løbende materiale- og procesoptimering ændrer byggevarernes sundhedsmæssige egenskaber. Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi anfører, at gyldighedsperioden på 5 år også bør gælde for allerede udstedte godkendelser. Med den nye bekendtgørelse søges GDV-ordningen i så vidt omfang som muligt at blive tilpasset ordninger i sammenlignelige lande. Der er en udløbsdato for bl.a. KTW- og DVGW-certifikater og de svenske typegodkendelser på 5 år. Derfor er udløbsdatoen på GDV- Side 5 (17)

6 godkendelser fastsat til 5 år, som samtidig sikrer, at eventuelle nye sundhedsmæssige krav kan indfases hurtigt. Der lovgives dog ikke med tilbagevirkende kraft, og derfor vil allerede udstedte godkendelser ikke gælde i 5 år. For så vidt angår situationer, hvor underliggende certifikater udløber, forudsætter en opretholdelse af en GDV-godkendelse, at der i hele godkendelsesperioden er gyldige underliggende certifikater. Det vurderes, at vejledning herom allerede i dag er tilstrækkelig, og styrelsen vil sørge for, at godkendelsessekretariatets vejledning også vil omhandle situationer, hvor KTW- eller DVGW-certifikater udløber. d. Sagsbehandlingstider DI, Rørforeningen og VELTEK anfører, at der i bekendtgørelsen bør fastsættes rimelige svartider for godkendelsessekretariatet. Det er vurderingen, at spørgsmålet om sagsbehandlingstid ikke længere er relevant at regulere i bekendtgørelsen. Det skyldes, at der nu er mulighed for at anvende svenske, tyske og nederlandske certifikater og godkendelser udenom GDV-ordningen. På den måde er der skabt mulighed for, at svartider og øvrige sagsbehandlingstider bliver et konkurrenceparameter ordningerne imellem. Det bemærkes dog, at der ved et kommende udbud af sekretariatsopgaven vil blive indlagt servicemål i udbudsmateriale og senere kontrakt, således at det sikres, at ansøgerne får svar indenfor en rimelig tid. Trafik- og Byggestyrelsen vil dog fortsat følge administrationen af GDV-ordningen tæt. e. Fornyelse af GDV-godkendelser Godkendelsessekretariatet anfører, at nogle godkendelsesindehavere ønsker at tilføje nye versioner til en eksisterende godkendelse og afkræves en ny ansøgning og gebyr for en ny godkendelse. Det foreslås derfor, at der indføres en særskilt bestemmelse, der regulerer betaling for fornyelser. Trafik- og Byggestyrelsen vil se nærmere på dette spørgsmål, når betalingsbekendtgørelsen skal revideres i f. Akkreditering vedr. prøvning og tilsyn Side 6 (17)

7 DI, Rørforeningen og VELTEK anfører, at akkreditering til teknisk prøvning bør være i form af ISO Brancheforeningen Dansk Miljøteknologi anfører, at der er behov for afklaring af, om der i GDV-ordningen vil være krav om årligt akkrediteret tilsyn for så vidt angår byggevarer omfattet af DVGWcertifikater. Bekendtgørelsens nuværende bestemmelse sikrer, at akkreditering sker op imod de konkrete krav i bekendtgørelsen til, hvordan teknisk prøvning og tilsyn gennemføres. ISO rummer ikke kravene til test for at opnå en GDV-godkendelse. Det bemærkes dog, at der med de eksisterende bestemmelser i bekendtgørelsen er mulighed for, at alle aktører i ind- og udland, der ønsker det, kan akkrediteres af DANAK eller udenlandske akkrediteringsorganer til de konkrete prøvninger og tilsyn i GDV-ordningen. Med hensyn til årligt akkrediteret tilsyn vil der være krav om årligt tilsyn for alle GDV-godkendte byggevarer. g. Vurdering af fyldestgørende dokumentation DI, Rørforeningen og VELTEK anfører, at der til høringsbekendtgørelsesudkastets 8 bør indsættes en bestemmelse om, at godkendelsessekretariatets eventuelle afvisning af dokumentation som ikkefyldestgørende skal være dokumenteret og begrundet. Ved GDV-ansøgning er det ansøger, der har ansvar for at tilvejebringe dokumentation for byggevarens sundhedsmæssige egenskaber, og som godkendelsessekretariatet skal vurdere. Det følger af godkendelsessekretariatets vejledningsforpligtelse i dag, at afgørelser skal begrundes. 4. Dråbemærkning Arbejdsgiverne, DHI, Force Technology, Forbrugerrådet Tænk, Det Økologiske Råd, Danske Vandværker, VVS Trading ApS og TEKNIQ anfører, at der også fremadrettet bør være en mulighed for mærkning i forbindelse med GDV-ordningen af hensyn til forbrugeren og installatøren. Side 7 (17)

8 Forbrugerrådet Tænk, Forsikring og Pension, Det Økologiske Råd og TEKNIQ finder, at alle produkter bør optræde på samme danske liste, så forbrugerne, myndighederne, rådgiverne og installatørerne kan kontrollere produktet. Plastindustrien bemærker, at det er uhensigtsmæssigt at fjerne dråbemærket med henvisning til, at det vil blive mere besværligt at føre kontrol med, hvorvidt produkterne er lovlige. Samtidig vurderer Plastindustrien, at danske producenter vil blive diskrimineret, idet udenlandske produkter vil være mærket med en svensk eller tysk godkendelse, og forbrugeren vil dermed have en vis sikkerhed for kvaliteten. Danske produkter vil uden et mærke stå svagere i konkurrencen. Hovedformålet med bekendtgørelsesændringen har været at give alternativer til GDV-godkendelse, således at byggevarer i kontakt med drikkevand, der sælges og markedsføres i vores nærmeste nabolande, også kan sælges og markedsføres i Danmark. Dråbemærket er knyttet til en særlig dansk ordning, og derfor fjernes mærkningskravet fra GDV-ordningen for at ligestille produkterne, der er godkendt i udlandet med de danske produkter. På baggrund af de modtagne høringssvar bevares dråbemærket dog som et frivilligt mærke. Med henblik på at imødekomme erhvervets særlig producenternes - ønske om, at en dråbemærkning ikke bliver en hindring for innovation og udvikling, åbnes der med bekendtgørelsen mulighed for, at mærket fremstilles elektronisk, fx via stregkode eller QR kode. Dette sker ved, at der indsættes en hjemmel i bekendtgørelsen til brug af elektroniske mærker, og at der i vejledningen vil være en nærmere beskrivelse af de elektroniske oplysninger, som skal være til rådighed, når produktet scannes. I forhold til forslaget om en liste over produkter, bemærkes, at GDVgodkendte byggevarer kan søges frem på godkendelsessekretariatets hjemmeside ved hjælp af et produktnavn eller godkendelsesnummer. Ligeledes kan byggevarer med et tysk DVGW-certifikat søges frem på DVGWs hjemmeside. Endelig kan hovedparten af de svenske typegodkendelser søges frem hos én af de to organer, der har udstedt dem. De nævnte bemærkninger vedr. liste over produkter giver herefter ikke Trafik- og Byggestyrelsen 5. Sundhed og færdigvaretest Force Technology, Danske Vandværker, Forbrugerrådet Tænk, Det Økologiske Råd, Arbejdsgiverne, Naturstyrelsen og DHI er bekymrede for, om der med de foreslåede ændringer er risiko for væsentlige forringelser af den danske drikkevandskvalitet. Forbrugerrådet Tænk og Side 8 (17)

9 Det Økologiske Råd henviser til, at den danske GDV-godkendelse er den eneste ordning, der sikrer forbrugerne, at der er lavet test på færdigvaren i forhold til tungmetaller. Eurofins peger på, at de tyske og svenske ordninger ikke har krav vedr. bakterievækst for vandbehandlingsanlæg, herunder filtre. Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd vurderer, at ved at acceptere tyske og svenske godkendelser vil det medføre langt færre produkter på markedet med dansk godkendelse og dermed en lav markedsandel af produkter, hvor der er testet, hvor meget bly, cadmium og nikkel, der kommer ud af vandhanen. Det foreslås derfor, at den tyske og svenske ordning suppleres med en færdigvaretest, således at de også kan opnå dråbemærket på samme vis som GDVordningen. DHI og DANVA foreslår, at alle byggevarer, herunder dem, som er certificeret i Tyskland eller mærket i Sverige, underlægges krav om vurdering og test. DHI og Naturstyrelsen henviser i den forbindelse til krav om vurdering af test, som byggevarer er underlagt i henhold til gældende bekendtgørelse. VOLA A/S vurderer, at det er uhensigtsmæssigt, at der kan installeres produkter, som er godkendt på forskelligt grundlag ved at acceptere hhv. certificeringer fra Tyskland, typegodkendelser fra Sverige og godkendelser efter den danske GDV-ordning. Byggevarer er for langt hovedpartens vedkommende underlagt fælles europæisk regulering og standardisering. Det overvejende udgangspunkt er således, at der på byggevareområdet ikke skal være danske særregler. For byggevarer i kontakt med drikkevand findes der endnu ikke fælles europæiske regler for de sundhedsmæssige egenskaber. De enkelte lande i EU har derfor alle national regulering på området, om end landene i en vis udstrækning læner sig op ad hinandens ordninger. Tyskland og Sverige er for Danmark store markeder, og for at sikre, at Danmark ikke har en helt særlig og meget restriktiv regulering, som adskiller sig fra vores nabolande, er der med bekendtgørelsen lagt op til at anvende ordninger fra vores nabolande. Dertil kommer, at fx færdigvaretests bibeholdes i GDV-ordningen, hvor der testes for bly, cadmium og nikkel ligesom, at kravene til bakterievækst i vandbehandlingsanlæg og filtre fortsat er til stede. Forbrugerne har således et valg i forhold til, om de særligt ønsker et produkt, som er færdigvaretestet. Dertil kommer, at byggevarer der er godkendt efter GDV-ordningen fortsat kan dråbemærkes. 6. Markedskontrol Side 9 (17)

10 Teknologisk Institut anfører, at når man kan markedsføre på baggrund af tyske og svenske certifikater udenom GDV-ordningen og de dertil hørende GDV-krav til tilsyn, er der behov for, at forbrugersikkerheden varetages ved kompenserende markedskontrol. DI, Rørforeningen, VELTEK, Damixa, godkendelsessekretariatet, TEK- NIQ og DHI anfører, at der er behov for, at der i vejledningen til 3, stk. 1, specificeres, hvem der har oplysningspligten, og hvordan dokumentation for svenske og tyske certifikater skal tilvejebringes ved en markedskontrol. TEKNIQ anfører, at man uden en godkendelsesordning vil svække mulighederne for en effektiv markedskontrol, herunder gøre det svært at udmønte bødestraf i praksis. Plastindustrien bemærker, at det bliver mere besværligt at føre markedskontrol, når mærkningskravene forsvinder. Trafik- og Byggestyrelsens markedskontrol omfatter alle byggevarer, der markedsføres og sælges i Danmark. Der er cirka 600 produkttyper, herunder 450 byggevarer, der er omfattet af harmoniserede standarder. Markedskontrollen foretages ud fra en risikoafvejning mellem de 600 produkttyper. Virksomheder, der markedsfører eller sælger byggevarer, skal til stadighed kunne dokumentere, at byggevaren opfylder bekendtgørelsens krav. Det gælder alle virksomheder, der sælger og markedsfører, og dermed både producenter, importører og forhandlere. Det fremgår af en vejledning til bekendtgørelsen, hvilke certifikater, typegodkendelser og godkendelser, der kan dokumentere, at byggevaren lever op til bekendtgørelsen. Trafik- og Byggestyrelsen kan ved sin markedskontrol kræve, at producenten, importøren og/eller forhandleren tilvejebringer oplysninger, der kan verificere fx ægthed, sporbarhed og gyldighed af DVGWcertifikatet, den svenske typegodkendelse, den nederlandske godkendelse eller af GDV-godkendelsen. Det kan eksempelvis tilvejebringes ved, at producenten, importøren og/eller forhandleren dokumenterer, at byggevaren kan henføres til det konkrete certifikatnummer eller godkendelsesnummer. Det kan fx ske ved, at certifikat- eller godkendelsesnummer fremgår af byggevaren, emballage, følgedokumenter eller lignende. Side 10 (17)

11 7. Særlige tekniske forhold a. Rustfrit stål, rent kobber, elforzinket stål og varmforzinket stål Di, Rørforeningen og VELTEK anfører, at der til høringsbekendtgørelsesudkastets 1 bør tilføjes, at rustfrit stål undtages bekendtgørelsen. DHI anfører, at der for rent kobber, elforzinket stål og varmforzinket stål bør være krav om certificerede materialer. Det er praksis i dag, at rustfrit stål af legeringstyperne EN er omfattet krav om GDV-godkendelse, men at disse undtages krav om færdigvaretest for tungmetaller, hvis disse legeringer ikke er overfladebehandlede. Styrelsen anser det for hensigtsmæssigt, at dette reguleres i bekendtgørelsen, og denne ændres, således at der i 1 indsættes en bestemmelse herom. Det har ikke været hensigten med bekendtgørelsen at ændre praksis for rustfrit stål, hvorfor bekendtgørelsen ændres således, at dette præciseres. Med hensyn til de sundhedsmæssige egenskaber for rent kobber, elforzinket stål og varmforzinket stål, er egenskaberne afhængige af den konkrete anvendelse og de lokale forhold, herunder vandtypen i lokalområdet, og det vurderes derfor, at det ikke er relevant at regulere for disse materialer i denne bekendtgørelse. b. Kartoucher DI, Rørforeningen og VELTEK anfører, at kartoucher bør undtages bekendtgørelsen. DHI anfører, at der er behov for afklaring af, hvordan det skal administreres, når kartoucher igen vil blive omfattet af bekendtgørelsen. Kartoucher (ventil i armaturer) blev undtaget fra GDV-ordningen i Det har ikke med ændringsbekendtgørelsen været hensigten at skærpe kravene i GDV-ordningen. Derfor ændres bekendtgørelsesudkastet, så det fremgår, at kartoucher også fremadrettet vil være undtaget fra bekendtgørelsen. c. DVGW og fysisk/mekaniske egenskaber ETA Danmark anfører, at DVGW-certifikaterne både omfatter de sundhedsmæssige egenskaber og de fysisk/mekaniske egenskaber. Side 11 (17)

12 Ved at der stilles krav om DVGW-certifikater, øges producenternes omkostninger. Hovedformålet med ændringen af bekendtgørelsen er at opstille alternativer til GDV-ordningen og åbne op for velfungerende ordninger fra vores nabolande. Det er vurderingen, at pct. af de produkter, som sælges på det danske marked, er omfattet af tyske certifikater eller svenske typegodkendelser. Virksomhederne vurderes derfor i stort omfang enten allerede at have et DVGW-certifikat eller at søge om det for at komme på det tyske marked. For disse virksomheder vil et DVGW-certifikat ikke øge producenternes omkostninger. Samtidig bemærkes, at der med den ændrede bekendtgørelse også vil være andre veje til at dokumentere, at byggevaren lever op til bekendtgørelsens krav, herunder gennem den svenske typegodkendelse eller en GDV-godkendelse. d. Testkrav i GDV-ordningen Damixa anfører, at det er vanskeligt at eftervise, at de nugældende testkrav i GDV-ordningen kan holdes op imod kravene i drikkevandsbekendtgørelsen. Damixa henviser bl.a. til kravene i bilag 1 for stofferne TOC. Testkravene i GDV-ordningen lever ifølge Naturstyrelsen op til drikkevandsbekendtgørelsen. Trafik- og Byggestyrelsen er i dialog med godkendelsessekretariatet om tolkning af testkravene til TOC. e. Undtagelser for marginal berøring og komponenter VOLA A/S anfører, at undtagelser for marginal berøring og særlige komponenter, bør fjernes. DHI anfører, at der bør være sundhedsmæssige krav til byggevarer med minimal berøring med drikkevandet. Byggevarer med marginal berøring med drikkevandet har hidtil været undtaget fra bekendtgørelsen ud fra et proportionalitetshensyn. Dette hensyn gælder fortsat, og det vurderes derfor ikke hensigtsmæssigt at fjerne undtagelsen. Side 12 (17)

13 f. Koldtvandsmålere Ista Danmark A/S anfører, at koldtvandsmålere, der ikke var underlagt krav om VA-godkendelse, i Tyskland ikke nødvendigvis har en samlet certificering, men at underleverandøren i stedet har testdokumentation for de plastdele, der er i kontakt med drikkevandet, og at dette er tilstrækkeligt til markedsføring i Tyskland. Ista Danmark A/S anfører, at dette også bør gælde i Danmark. Det er vurderingen, at sporbarhed fra byggevaren og dets delkomponenter til testdokumentation i forbindelse med markedsføring i Danmark sikres ved, at der kan fremvises et DVGW-certifikat og ikke alene på baggrund af de bagvedliggende testrapporter. Virksomhederne kan derfor vælge at tilvejebringe enten et DVGW-certifikat, en svensk typegodkendelse eller en GDV-godkendelse for koldtvandsmåleren. g. Fysisk/mekaniske forhold ETA Danmark bemærker, at DVGW-certifikaterne både omfatter de sundhedsmæssige egenskaber og de fysisk/mekaniske egenskaber. Hvis DVGW i bekendtgørelsen kan anvendes som sundhedsmæssig dokumentation, vil det betyde, at bekendtgørelsen også vil regulere for de fysisk/mekaniske krav, hvilket vil være uhensigtsmæssigt. Forsikring & Pension anfører, at der er behov for, at myndighederne sætter fokus på dokumentation for de fysisk/mekaniske forhold. De fysisk/mekaniske forhold er EU-reguleret, og kravene er anført i bygningsreglementet. Indeværende bekendtgørelse regulerer alene for de sundhedsmæssige egenskaber. I det omfang DVGW-certifikatet omfatter andre egenskaber, herunder fysisk/mekaniske forhold, er det ikke relevant for denne bekendtgørelse. I forhold til GDV-ordningen er det desuden frivilligt, om man vil dokumentere med enten KTW- eller DVGW-certifikater eller ved at få foretaget tests og vurdering i henhold til bekendtgørelsens bilag Proces for høring Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd beklager, at en ændring af ordningen hastes igennem. VOLA A/S og DANVA opfordrer til, at der afsættes den fornødne tid til at opnå en effektiv og logisk ordning, der også giver sikkerhed for forbrugeren. Side 13 (17)

14 VOLA A/S foreslår i den forbindelse, at den nye ordning overvejes nærmere. VOLA A/S foreslår i mellemtiden en overgangsordning frem til den 1. juni 2017, hvor byggevarer med certifikater og godkendelser fra Tyskland (DVGW), Schweiz (SVGW), UK (WRAS), Frankrig (ACS) og Holland (ATA) må markedsføres og sælges. Erhvervsstyrelsen vurderer, at bekendtgørelsesudkastet potentielt kan medføre administrative lettelser på over 4 mio. kr. årligt. Det betyder, at der skal foretages en AMVAB-måling for at kvantificere lettelserne nærmere. GDV-ordningen fra 2013 har haft betydelige vanskeligheder. Mange virksomheder har haft svært ved at få deres produkter godkendt hos GDV-sekretariatet, og der har været lange ventetider på at få godkendelser. Herudover har mange virksomheder haft vanskeligt ved at få indsendt den krævede dokumentation. Det er derfor blevet skønnet nødvendigt at udarbejde en hastebekendtgørelse, der moderniserer ordningen. Udfordringerne med ordningen og mulige løsninger herpå er løbende blevet drøftet med relevante parter over de sidste par år. For brug af certifikater og godkendelser fra andre lande henvises til punkt 1 ovenfor. I forhold til måling af de administrative lettelser, vil Trafik- og Byggestyrelsen indlede en proces herom med Erhvervsstyrelsen. 9. Øvrige juridiske forhold Drikkevandsbekendtgørelsen DANVA ønsker at fastholde hovedformålet med GDV-ordningen om at sikre, at de komponenter og materialer, der bruges i drikkevandsinstallationer, ikke forringer drikkevandskvaliteten, som den er beskrevet i vandkvalitetsbekendtgørelsen. Eurofins spørger, hvordan det sikres, at produkter, som ikke benytter GDV-godkendelsesordningen, overholder kravene i bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Vandforsyningsanlæggene er ansvarlige for drikkevandets kvalitet til og med stophane (installation før indgang til bygning). Kravene til drikkevandets kvalitet i Danmark fastsættes i drikkevandsbekendtgørelsen. Det er ifølge byggeloven bygningsejerens ansvar, at bygningen ikke er sundhedsfarlig at bo eller opholde sig i. Bygningsejeren er således an- Side 14 (17)

15 svarlig for sin vandinstallation og vandets kvalitet, fra det tidspunkt, det når ind i bygningen. Med den nye bekendtgørelse får bygningsejeren og forbrugeren mulighed for at vælge flere produkter, herunder produkter, der er certificeret efter den tyske ordning eller godkendt efter den svenske ordning. Ved at åbne op for ordninger fra vores nabolande lettes de administrative byrder for virksomhederne, og konkurrencen forventes at øges, hvilket kan føre til bedre og billigere produkter for forbrugerne. Det skal samtidig bemærkes, at både Tyskland og Sverige er underlagt EU s drikkevandsdirektiv, som stiller krav til drikkevandets kvalitet. Den danske drikkevandsbekendtgørelse indeholder således også bestemmelser, der implementerer drikkevandsdirektivet. Det skal også bemærkes, at der stadig vil være mulighed for, at forbrugerne kan vælge vandhaner godkendt efter den danske GDV-ordning, som er særlig målrettet danske forhold. Konsekvensrettelse i bygningsreglementet Der foretages en konsekvensrettelse i bygningsreglementet som følge af ny bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. 10. Øvrige ændringer Trafik- og Byggestyrelsen har herudover foretaget en række ændringer af lovteknisk præciserende karakter. Side 15 (17)

16 Bilag 1 Aalborg Universitet Arbejdsgiverne Astma- og Allergiforbundet Brancheforeningen for storkøkkenudstyr (BFS) Bryggeriforeningen Boverket, Sverige, Byfo Byggeteknisk Etat, Norge Bygningsstyrelsen Center for Indeklima og Sundhed i Boliger DANAK Danmarks Tekniske Universitet Dansk Byggeri Dansk Bygningsinspektørforening Dansk Erhverv Dansk forening for automatforplejning (DAFA) Dansk Standard Danske Regioner DANVA Det økologiske råd DHI DI DS Håndværk og Industri Erhvervsstyrelsen ETA-Danmark A/S Eurofins FABA FEHA Finansministeriet Forbrugerrådet TÆNK FORCE Technology Forsvarets Ejendomsstyrelse Fødevarerstyrelsen Horesta Håndværksrådet Justitsministeriet Energi- Forsyning og Bygningsministeriet Kommunernes Landsforening Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Landbrug & Fødevarer Miljø- og Fødevareministeriet Miljøministeriet, Finland Miljøstyrelsen Naturstyrelsen Natur- og Miljøklagenævnet Plast Center Danmark Plastindustrien Rørforeningen Side 16 (17)

17 SBS Byfornyelsesselskabet Sekretariatet for byggevarer godkendt til drikkevand Sikkerhedsstyrelsen Statens Byggeforskningsinstitut Styrelsen for Forskning og Innovation Styrelsen for Videregående Uddannelser Stålcentrum Sundheds- og Ældreministeriet Sundhedsstyrelsen TEKNIQ Installatørernes organisation Teknologisk Institut VELTEK Side 17 (17)

Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand frem til 1. juli 2017.

Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand frem til 1. juli 2017. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Dato 18. maj 2016 Bekendtgørelse om forlængelse af gyldigheden af VA-godkendelser for byggevarer

Læs mere

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Trafik-

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt. med drikkevand

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt. med drikkevand Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 30, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober

Læs mere

Ansøgningsprocessen. ved sekretariatsleder Ole Ravn

Ansøgningsprocessen. ved sekretariatsleder Ole Ravn Ansøgningsprocessen ved sekretariatsleder Ole Ravn Testning Step 1 Ansøger Læs vejledninger og materialespecifikation Strukturér ansøgningen, fx hvor mange ansøgninger skal der indsendes i forhold til

Læs mere

Den tidligere SR-regering foreslog i Vækstpakken fra juni 2014 en modernisering af reglerne på dette område.

Den tidligere SR-regering foreslog i Vækstpakken fra juni 2014 en modernisering af reglerne på dette område. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1134 Offentligt TALEMANUSKRIPT (Det talte ord gælder) Side 1 af 13 Samrådstale spg. BP og BQ vedr. den nye bekendtgørelse for godkendelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den

Læs mere

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex Oil Denmark

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut VA-Bekendtgørelsen Leon Buhl Teknologisk Institut Godkendelser BR10 2012 BR 10 kap. 8.4.1 Generelt Stk. 6 Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes vandinstallationer, skal for så vidt

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har:

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre)

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Manden på podiet Birger T. Christiansen VVS-konsulent Bygningsingeniør, speciale vvs Medlem af diverse udvalg og netværk, herunder hos Dansk Standard,

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand BEK nr 666 af 20/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2014/3262 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Vejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 3.0 af 22. maj 2015

Vejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 3.0 af 22. maj 2015 Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Version 3.0 af 22. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og læsevejledning... 3 1.1 Regelgrundlag... 3 1.2 Vejledninger, testkravskema, materialespecifikationer

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning Informationskampagne vedr. kontrol af og VAmærkning Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i september og oktober 2011 Vi kontrollerer, om vandhaner, vandbehandlingsfiltre og andet udstyr til

Læs mere

Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017

Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017 Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017 19. april 2018 Sammenfatning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i efteråret 2017 gennemført en proaktiv markedskontrol af byggevarer

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 8. november 2017 sendt udkast til bekendtgørelse om DANAK s opgaver vedrørende notificerede

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 8. november 2017 sendt udkast til bekendtgørelse om DANAK s opgaver vedrørende notificerede Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om DANAK s opgaver vedrørende notificerede organer, der fører 3. partskontrol med byggevarer

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen

Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Denne vejledning gælder ansøgninger om godkendelse

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013

GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013 GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013 Sten Kloppenborg Sektionsleder, VA prøvning og inspektion Agenda Baggrund for Godkendt til drikkevand

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

MARKEDSKONTROL AF BYGGEVARER I KONTAKT MED DRIKKEVAND

MARKEDSKONTROL AF BYGGEVARER I KONTAKT MED DRIKKEVAND GDV RAPPORT MARKEDSKONTROL AF BYGGEVARER I KONTAKT MED DRIKKEVAND Denne rapport sammenfatter den proaktive markedskontrolindsats for byggevarer i kontakt med drikkevand, Godkendt Til Drikkevand -ordningen

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand BEK nr 1007 af 29/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. BS 0702-00076

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Fremtidig godkendelse af drikkevandskomponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut

Fremtidig godkendelse af drikkevandskomponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Fremtidig godkendelse af drikkevandskomponenter Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut 1 Godkendelser BR 10 kap. 8.4.1 Generelt Stk. 6 Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

UDKAST. Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand UDKAST Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

VVS installationskonference Peter Fritzel ETA-Danmark A/S

VVS installationskonference Peter Fritzel ETA-Danmark A/S VVS installationskonference 2018 Peter Fritzel ETA-Danmark A/S ETA-Danmark A/S ETA-Danmark A/S er et datterselskab af Dansk Standard ETA-Danmark A/S er akkrediteret og notificeret af Trafik-, Bygge- og

Læs mere

Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand

Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 gdv@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Version 4.0 Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning Sorsigvej DE 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20703-00060 Dato: 21-05-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier m.v. 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

ETA-Danmark TI TEMADAG Vandinstallationer og -komponenter til fremtidens krav 12. December 2013

ETA-Danmark TI TEMADAG Vandinstallationer og -komponenter til fremtidens krav 12. December 2013 ETA-Danmark TI TEMADAG Vandinstallationer og -komponenter til fremtidens krav 12. December 2013 ETA-Danmark A/S er et datterselskab af Dansk Standard ETA-Danmark A/S er akkrediteret af som Teknisk vurderingsorgan

Læs mere

Ansøgningsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015

Ansøgningsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015 Ansøgningsvejledning om byggevarer godkendt til Version 2.0 af 22. maj 2015 Indledning og læsevejledning Ansøgningsvejledningen beskriver, hvordan du ansøger om godkendelse af en byggevare, der er i kontakt

Læs mere

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer

Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Miljøteknologi MST-5201-00056 Ref. EVNST Den 26. september 2016 Høringsnotat om udkast til bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer Et udkast til bekendtgørelsen

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Anerkendelsesordningen for statikere.

Trafik- og Byggestyrelsen har modtaget høringssvar fra Styrelsen for Videregående Uddannelser og Anerkendelsesordningen for statikere. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement (BR15) bilag

Læs mere

Tilsynsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015

Tilsynsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015 Tilsynsvejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Version 2.0 af 22. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og læsevejledning... 2 1.1 Formål med tilsynet... 2 1.2 Tilsynsperioden... 2 1.3 Krav

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer:

Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer: Bilag til høringsbrev 8. maj 2013 J.nr. 2616/1729-0519 Side 1 Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer: Akademisk Arkitektforening

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger Høringsliste Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger 3F Fagligt Fællesforbund Akademisk Arkitektforening Aalborg Universitet

Læs mere

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Kontor/afdeling Center for Energiadministration Dato 17. maj 2018 J nr. 2018-7943 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af

Læs mere

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Vandinstallationer med dokumenterede komponenter Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Oversigt over indlæg Krav til drikkevandskvalitet Byggelovgivningen i Danmark Obligatorisk godkendelse af

Læs mere

Energistyrelsen sender hermed forslag til bekendtgørelsesændringer i høring.

Energistyrelsen sender hermed forslag til bekendtgørelsesændringer i høring. Til adressater på vedlagt høringsliste Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 6. oktober 2016 Høring om ændring af bekendtgørelser om en godkendelsesordning

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Baggrund. Mærkning og krav til rør DANVA temadag 25 september 2014

Baggrund. Mærkning og krav til rør DANVA temadag 25 september 2014 Mærkning og krav til rør DANVA temadag 25 september 2014 Sten Kloppenborg Sektionsleder, VA prøvning og inspektion Baggrund Der sker ændringer i mærkningen vedr. INSTA- CERT og dermed DS mærkningen. Vandforsyningerne

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Energistyrelsen har i alt modtaget 9 høringssvar.

HØRINGSNOTAT. Energistyrelsen har i alt modtaget 9 høringssvar. HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 21. november 2016 J nr. 2016-9145 Høringsnotat vedr. ændring af bekendtgørelser om en godkendelsesordning

Læs mere

Høringsnotat. Energistyrelsen har modtaget i alt 10 høringssvar.

Høringsnotat. Energistyrelsen har modtaget i alt 10 høringssvar. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 26. juni 2018 J nr. 2017-7314 Energistyrelsen har sendt ændringer i bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber i høring fra den 14. maj

Læs mere

Udkast til revideret olietankbekendtgørelse blev udsendt i høring med brev af 28. juni 2011. Høringsfristen var sat til den 1. september 2011.

Udkast til revideret olietankbekendtgørelse blev udsendt i høring med brev af 28. juni 2011. Høringsfristen var sat til den 1. september 2011. Notat Jord & Affald J.nr. MST-7851-00001 Ref. pbr/jkj Den 1. december 2011 Notat vedrørende høringssvar til revideret bekendtgørelse om indretning, etablering og drift af olietanke, rørsystemer og pipelines

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet... 3

1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet... 3 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilsynsvejledning version 3.3 Tilsynsvejledning 1. Indledning og generelle afsnit...

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand 1)

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand 1) BEK nr 31 af 21/01/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2616/1754-0002

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer for busterminaler m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om klageadgang og tilsyn med transportører og forvaltningsorganer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. Lovforslag nr. L 101 Folketinget 2017-18 Fremsat den 15. november 2017 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. (Underretning om forhold

Læs mere

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser

25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 25. august 2015 Høringsnotat om Bekendtgørelse om krav til studieadministrative it-systemer for de gymnasiale uddannelser og almene voksenuddannelser 1. Indledning Et udkast til bekendtgørelsen har i perioden

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed (security) i Grønland. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat 25. august 2016 TS31711-00001 Bekendtgørelse om forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Erhvervsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentlig

Erhvervsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentlig Erhvervsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentlig ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 21. oktober 2004 ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tlf. 33 92 33 50 Fax 33 12 37 78 CVR-nr.

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet,

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra BL, Danmarks Lejerforeninger, Danske Studerendes Fællesråd, Datatilsynet, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK 6.00/009 8. udgave Januar 2014 Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund

Læs mere

Til parterne på høringslisten, jf. bilag 1

Til parterne på høringslisten, jf. bilag 1 Til parterne på høringslisten, jf. bilag 1 Høring vedr. nye regler for brændbare faste stoffer Beredskabsstyrelsen har udarbejdet følgende udkast til nye regler og vejledning, som sendes i offentlig høring:

Læs mere

Høringsnotat. vedrørende Forslag til lov om administration af visse af Den Europæiske Unions forordninger om handel med træ og træprodukter

Høringsnotat. vedrørende Forslag til lov om administration af visse af Den Europæiske Unions forordninger om handel med træ og træprodukter Miljøudvalget 2012-13 L 18 Bilag 1 Offentligt Naturplanlægning og biodiversitet J.nr. NST-959-00003 Ref. NIBOE Den 15. august 2012 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om administration af visse af

Læs mere

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw.

Herning Kommune Uforstående over for, at krav til aftrækssystemer i 11, stk. 2, kun omfatter anlæg op til 30 kw og ikke op til 120 kw. NOTAT Miljøteknologi J.nr. / MST-5230-00221 Ref. lahal, brk, chste Den 29. juni 2015 Høringsnotat om ændringsbekendtgørelse til bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

Teltdug, brandmæssig egnet

Teltdug, brandmæssig egnet MK 6.00/016 8. udgave Januar 2014 Teltdug, brandmæssig egnet MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

Hvordan opfyldes kravene i det ny Bygningsreglement og vandnormen

Hvordan opfyldes kravene i det ny Bygningsreglement og vandnormen Hvordan opfyldes kravene i det ny Bygningsreglement og vandnormen TEMADAG-VAND 09. april 2008 Leon Buhl Teknologisk Institut Lovgivning og bygningsreglementet Hvordan fungerer regelsættet? Bygningsreglementet

Læs mere

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning

Høringsnotat. til BL 9-25, Bestemmelser om servicemål for ventetid i sikkerhedskontrol, 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bestemmelser om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

Datatilsynet og Rigsrevisionen har meddelt, at de ikke har bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet. HØRINGSNOTAT Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk I. Høringen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har den 18. juni 2018 sendt

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg Sikkerhedsstyrelsen Nørregade 63 6700 Esbjerg Att. Mette Thomsen Sendt pr. e-mail til: sik@sik.dk 15. maj 2019 J-nr.: 447559 / 2634172 Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Bilag til høringsbrev 6. november 2015

Bilag til høringsbrev 6. november 2015 Bilag til høringsbrev 6. november 2015 J.nr. 2015-4983 Ref. NZU Center for erhverv og energieffektivitet Liste over høringsparter for høring vedr. udkast til ny hovedbekendtgørelse om en godkendelsesordning

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt MINISTEREN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Folketinget Dato J. nr. 28. september 2017 2016-5643

Læs mere

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014.

Udkast til bekendtgørelsesændring blev sendt i ekstern høring den 20. december 2013. Høringsfristen udløb den 10. januar 2014. NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-7012-00030 Ref. ahl Høringsnotat vedrørende ændring af bekendtgørelse om opkrævning af miljøbidrag samt udbetaling af godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning

Læs mere