Nye ligninger til husholdningernes efterspørgsel efter el

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nye ligninger til husholdningernes efterspørgsel efter el"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson Erik Bjørsted 11. juni 23 Nye ligninger til husholdningernes efterspørgsel efter el Resumé: I dette papir estimeres og dokumenteres en ny model til beskrivelse af husholdningernes elforbrug. Modellen er baseret på idéerne fra papiret DGR2N2 og inkluderer valg mellem køb af elydelser og andet forbrug. Elydelserne modelleres derefter som et valg mellem flere elapparater og et øget forbrug af eksisterende apparater. Der arbejdes desuden med imputerede apparatbestande baseret på NR-data, og dermed nærmer papiret sig også på dette punkt DGR2N2. Selve data til estimationerne er beskrevet i datapapiret EBJ553. KKA1263.doc Nøgleord: EMMA, husholdningernes elforbrug Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan vfre Fndret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1 Indledning De nye ligninger for husholdningernes el-efterspørgsel er baseret på idéen fra Dorte Grinderslevs papir DGR2N2. I det nævnte papir opstilles et system hvor forbrugeren dels vælger mellem elydelser og øvrige forbrugskomponenter og dels kan sammensætte mængden af elydelser ved enten at efterspørge mere el eller at købe flere elapparater. I DGR2N2 indgår husholdningernes apparatbestand som en imputeret apparatbestand baseret på købet af de givne apparater fra Nationalregnskabet (NR). Denne idé tages op igen og de anvendte apparatbestande baseres på NR-data, dog med levetider skønnet ud fra en teknisk model (Elmodel bolig). Det er undervejs forsøgt at estimere på "rigtige" bestande for elapparaterne taget fra Elmodel Bolig. Men problemer med at få disse bestande til at passe med NR-data samt et ønske om ikke at blande for mange datakilder i forbindelse med estimation af ligningerne, så er det valgt at fortsætte med imputerede bestande baseret på NR. Til dette modelgruppepapir er også et tilhørende datapapir (EBJ553), hvortil der henvises for en nærmere beskrivelse af datakonstruktion og kilder. Det anbefales at konsultere tabel 3 side 21 for en oversigt over anvendte variabelnavne i de opstillede ligninger. 2 Model Forbruget af el og elapparater er i ADAM en del af DLU (ADAM s Lineære Udgiftsystem). Elapparaterne indgår under "varige varer" og elforbruget under "energi". I den foreslåede model arbejdes der med begrebet "elydelser", der skal forstås som den ydelse husholdningerne får ud af at anvende sine elapparater. Husholdningerne har ikke interesse i bare at forbruge el. Det, de har interesse i, er de ydelser en række elektriske apparater kan levere/yde. En øget efterspørgsel efter elydelser betyder at husholdningerne dels efterspørger flere elapparater og dels efterspørger en øget brug af de apparater, de allerede har (øget elforbrug). Systemet er illustreret i figur 1. Det antages således at forbruget af elapparater (mængden af elapparater) og el er komplimentære i forhold til de øvrige DLU-komponenter, mens de indbyrdes kan optræde som substitutter. I den foreslåede model vælger husholdningerne først mellem "elydelser" og "øvrigt forbrug". Derefter vælges det, i hvilket forhold "elydelserne" skal opfyldes af henholdsvis anskaffelse af nye appareter og en øget brug af eksisterende elapparater.

3 Figur 1 Illustration af det foreslåede system. 3 Cp4xh ADAM F 2 DLUx (øvrigt forbrug) Del af privatforbrug, der bl.a. omfatter el-apparater fcv fce El-ydelser F 1 El-apparater (p app, e K ) Trend for kapitalapparateffektivitet El (p el, e E ) Trend for teknisk apparateffektivitet og brugeradfærd Der arbejdes med tre grupper af elapparater: belysning, tv mm. og husholdningsapparater (køleskabe, frysere, vaskemaskiner mm). I EBJ553 er der en nærmere gennemgang af apparatgrupperne. Disse tre grupper står for ca. 8% af husholdningernes elforbrug til andet end opvarmning. El-apparatligningen skal opfattes som udgiften til drift, køb og vedligehold af de elektriske husholdningsapparater (usercosts) altså et udtryk for et kapitalapparat. Trenden, der indgår i apparatligningen er derfor et udtryk for den investerede kapitals effektivitet og derfor et mål for hvorledes omkostningerne udvikler sig i forhold til elydelserne leveret fra apparaterne. Trenden på elligningen dækker udviklingen i teknisk effektivitet, samt ændring i brugeradfærd, som ikke kan relateres til ændring i priser og økonomisk aktivitet. 2.1 "Elydelser" Begrebet "Elydelser", der anvendes i dette papir, ligger tæt op af begrebet "Eltjenester" som Jørgen S. Nørgård har introducet, se bl.a. Nørgård 21. Men elydelsebegrebet dækker over flere ting og eltjenester kan dermed siges at være en delmængde af elydelser. Jørgen S. Nørgård måler "Eltjenesterne" i fysiske størrelser som f.eks. kg vasket tøj, antal timer en del af boligarealet er oplyst osv. I EMMA er "Elydelsen" en sammenvejning af det effektivitetskorrigerede elforbrug og kapitalapparatet bundet i elapparater. Den store forskel på de to "målemetoder" er dermed, at det i EMMA antages at forbrugernes "elydelse" dels består af det at have elapparaterne og dels af anvendelsen af elapparaterne. Forbrugerne bliver altså gladere jo flere elapparater de har, selvom de ikke nødvendigvis udnytter apparaterne fuldt ud. "Elydelsen" i EMMA-modellen kan dermed ses som en slags velfærdsmål.

4 4 2.2 Relation til ADAM Da modellen for købet af elapparater foreslås implementeret i EMMA, så skal der ved samkørsel af ADAM og EMMA foretages en opdatering af husholdningernes køb af varige varer, fcv, i ADAM. Denne opdatering (feedback) skal implementeres i koblingsfilerne mellem ADAM og EMMA. Desuden skal ændringer i elforbrug også slå tilbage til ADAM, hvilket dog allerede sker i den eksisterende kobling mellem ADAM og EMMA via fce. Koblingen til ADAM via fcv kan håndteres ved at ændrede investeringer i elapparater indføjes via J-ledet (jfcv) i ADAM's udtryk for husholdningernes efterspørgsel efter varige varer. 2.3 Opstilling af ligninger Mht. opstilling af ligningssystemet henvises til DGR2N2. Her gengives blot ligningen for elydelser, langsigtsrelationerne for elforbrug og apparatmængde samt tilhørende dynamiske tilpasningsrelationer. Ønsket el-ydelseniveau: Y C P * KE log( ) = log + σ2 log( δ2) σ2 log PC PC (1) Langsigtet el-efterspørgsel: C P E P KE log( E*) = log + σ1 log( δ1) + σ2 log( δ2) σ1 log σ2 log (2) PC PKE PC Langsigtet elapparatmængde: C P K P KE log( K*) = log + σ1 log(1 δ1) + σ2 log( δ2) σ1 log σ2 log (3) PC PKE PC C Samlet udgift til forbrug P C CES-prisindeks (til estimation anvendes den generelle forbrugsdeflator pcp4xhv) P K Apparatpris (usercosts) P KE CES-prisindeks for el og elaparater σ 1 Substitutionselasticitet mellem el og apparater σ 2 Substitutionselasticitet mellem eltjenester og øvrigt forbrug δ 1 Skaleringsparameter δ 2 Skaleringsparameter Både apparat- og el-ligning indeholder desuden et trendled henholdsvis e E og e K (ikke vist her).

5 Dynamiske tilpasningsrelationer for elforbrug, E, og elapparater, K: 5 (4) * * Dlog( E) = a1 Dlog( E ) a2 log( E 1 log( E 1) + ε E (5) * * Dlog( K) = b1 Dlog( K ) b2 log( K 1 log( K 1) + ε K εe, εk iidn (, Σ). t Til estimationen antages, at ( ) 2 Det er forventeligt, at elforbruget kan overshoote på kort sigt, dvs. a 1 >1, mens bestanden af elapparater er træg, dvs. <b 1 <1. Vi vil også på forhånd forvente, at tilpasningen i elforbruget er hurtigere end for apparatbestanden, dvs. a 2 >b 2 (og a 1 >b 1 ), da det er nemmere at øge brugen af de elapparater, der allerede er i husstanden frem for at gå ned og investere i nye apparater. 3 Data Det er vigtigt at nævne at datagrundlaget for estimationen ikke er husholdningernes samlede elforbrug, qjec, men qjec renset for el til opvarmning, PC'ere og elforbrug til Diverse -kategorien fra Elmodel bolig, se EBJ553. Generelt henvises til datapapiret EBJ553 for en nærmere beskrivelse af datagrundlaget for den foreslåede model for husholdningernes elforbrug. Herunder illustreres grafisk en række af de centrale variabler i elforbrugsmodellen. En af de interessante ting, der fremgår af graferne, er, at de underbygger antagelsen om, at der er substitution mellem elapparater og elforbrug jf. figur 3. Figur Data for apparatmængde og elforbrug samt priser log(k) 85 log(e) (højre) log(pk) 85 9 log(pe) (højre) 95-3.

6 6 Figur Historisk forhold mellem E og K og mellem PE og PK log(e/k) 85 9 log(pe/pk) (højre) Estimationsresultater I tabel 1 er estimaterne samt statistiske egenskaber ved regressionerne gengivet. Tabel 1 Estimater Parameter Estimat T-værdi * 1, skaleringsparameter * 2, skaleringsparameter F 1, substitutionselasticitet F 2, substitutionselasticitet a 1, elforbrug, kort sigt a 2, elforbrug, tilpasning b 1, elapparater, kort sigt b 2, elapparater, tilpasning.2 *) - T E1, lineær trend elforb T E2, kvadratisk trend elforb T K1, lineær trend elapp T K2, kvadratisk trend elapp. *) - Anm: *): parameter bundet Energi:R 2 =.64, s=. Elapparater: R 2 =.92, s=.7 Af tabellen ses det, som forventet, at substitutionselasticiteten mellem elapparater og elforbrug, F 1 er mindre end substitutionselasticiteten mellem elydelser og øvrigt forbrug, F 2. Parametrene er generelt signifikante, og de rapporterede forklaringsgrader er høje. Kortsigtsparametren i elforbruget er mindre end én, hvilket betyder, at der ikke er nogen kortsigtet overshooting i elforbruget. Til gengæld er tilpasningsparameteren for elforbruget høj, hvorfor der ikke skulle være anledning til frygt for, at elforbruget bliver for trægt.

7 Estimaterne for elapparaterne vidner om en, i forhold til elforbruget, trægere ligning. I forhold til DGR2n2 er billedet vendt om, idet estimaterne for elforbruget i DGR2n2 vidnede om en træg ligning, mens estimaterne for kort- og langsigtsparametrene i elappartligningen vidnede om en meget hurtig ligning, hvor der til og med blev estimeret overshooting. Disse egenskaber ved ligningerne i DGR2n2 blev anset for urealistiske forventningerne i DGR2n2 var mere i retning af det, der er estimeret i nærværende papir. I nedenstående figurer er den historiske forklaringsevne af de estimerede ligninger gengivet i relative ændringer og i niveau. 7 Figur 4 Dlog Historisk forklaringsevne, årlige relative ændringer Energi Observeret Beregnet Ønsket Residual (Højre) Dlog Apparater Observeret Beregnet Ønsket Residual (Højre) Figur 5 Historisk forklaringsevne, niveau Energi log % Observeret Beregnet Ønsket Residual (Højre) Apparater log % Observeret Beregnet Ønsket Residual (Højre) Af Figur 4 og 5 fremgår det, at de estimerede ligninger fanger både udviklingerne og niveauerne pænt. Det er værd at nævne, at forklaringsevnen af ligningen for elforbruget ikke er dårligere end i tidligere modelversioner ligningen har svært ved at fange dykket i elforbruget i 1995, men det har også været tilfældet for dens forgængere.

8 8 Herunder i figur 6 ses de historiske trende. Figur 6 Trende for el- og apparatligning % dte dtk Som det fremgår af figur 6 er der estimeret en kvadratisk trend på det aggregerede elforbrug til de tre apparatgrupper (lys, tv mm. og husholdningsmaskiner), som beskriver en faldende effektivitet frem til 1987, hvorefter den er stigende. En stigende trend dækker både over at elapparaterne pr. enhed er blevet mere energieffektive, men også over en gennemsnitligt faldende brugstid. Hvis folk har fire forskellige food-processorer, er det sjældent de bruger alle fire på en gang. På samme vis betyder den faldende trend i starten af perioden ikke nødvendigvis at elapparaterne blev dårligere energimæssigt, men at det evt. kan forklares med ændret brugstid og ændret apparatsammensætning. I starten af perioden har det været energitunge elapparater, der har fået en øget dækningsgrad, mens det senere er lidt lettere elektronik som har ekspanderet. Efterhånden har de fleste husstande opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumblere, mens der stadig fyldes mere elektronik i boligerne. Trenden i apparatligningen (dtk) er estimeret lineær og tilvæksten ligger i hele estimationsperioden på ca.,5 %. Dvs. en svagt faldende trend gennem perioden. Da apparatligningen beskriver et kapitalapparat (en mængde opgjort i kr.), så er trenden et udtryk for kapitalapparatets effektivitet. En faldende trend betyder dermed at omkostningerne pr. ydelse fra apparaterne har været stigende gennem estimationsperioden. Dette betyder, at de efterspurgte elydelser gennem tiden er blevet mere kapitalintensive. Dette billede ses også ADAM s kapitalapparatligninger.

9 Figur 7 viser den historiske elydelse, som er et billede på den nytte eller velfærd borgerne får ud af deres elforbrug og elapparater. Som det fremgår er elydelsen mere end fordoblet fra 1975 til Figur Historisk elydelse Elydelse 85 9 Ønsket elydelse Sammenligning med EMMA2b Selv om substitutionen mellem elforbrug og elapparater i husholdningerne empirisk set ser velbegrundet ud, og kan være en spændende effekt at fange, må det ikke være på bekostning af forklaringsevnen af ligningen for elforbruget. Det er som nævnt heller ikke tilfældet, hvis man sammenligner med tidligere modelversioner. Spørgsmålet er dog, hvordan en estimation af den eksisterende ligning for elforbruget i EMMA2b tager sig ud sammenlignet med den nye, hvis man i estimationerne anvender pcp4xhv i stedet for pcp4v og cp4xh/pcp4xhv i stedet for fcp4, som det er tilfældet i dag. Estimationsligningerne for elforbruget i EMMA2b med ovenstående ændringer ser således ud: Langt sigt C P log log log 1 log PC PC * E ( E ) = κ + σ ( σ ) ( dte ) (6) hvor F er den langsigtede substitutionselasticitet mellem elforbrug og øvrigt forbrug.

10 1 Kort sigt C P Dlog Dlog 1 Dlog 1 1 Dlog PC PC E ( E) = aσ a ( σ) ( dt ) * ( ) log ( ) a log E E E (7) som er en sædvanlig fejlkorrektionsmodel til det langsigtede elforbrug givet ved (6) med tilpasningshastighed a 2. Estimationsresultaterne for (6) og (7) er gengivet i tabel 2, og den historiske forklaringsevne ses i figur 8. Tabel 2. Estimationsresultater ligning (6) og (7) Parameter Estimat T-værdi 6, Konstant F, Priselasticitet a 1, Kortsigtstilpasning a 2, Tilpasningshastighed T 1, Lineær trend parameter T 2, Kvad. trend parameter ANM: R 2 =.36, s =.31 Figur 8 Dlog Historisk forklaringsevne af (7) i årlige relative ændringer samt i niveau Energi Observeret Beregnet Ønsket Residual (Højre) Energi log % Observeret Beregnet Ønsket Residual (Højre) De statistiske egenskaber opsummeret i tabel 2 er tilfredsstillende, hvilket også er tilfældet for den historiske forklaringsevne i figur 8. Sammenligner man med regressionerne for ligning (1) - (5) (se tabel 1 og figur 4 og 5) er det ikke indlysende hvilken regression, det er at foretrække. Den (let modificerede) gamle ligning er bedre til at fange dykket i elforbruget i 1995, mens den nye ligning for elforbruget bedre fanger de første år af estimationsperioden. Sammenfattende må man sige, at de nye ligninger på ingen måde er en forringelse i forhold til tidligere modelversioners elforbrug eller den simple modifikation af disse vi har betragtet her. Med den nye modellering kan man tillige fange substitutionen mellem elapparater og elforbrug i husholdningerne

11 en substitution data peger på eksisterer, og som de "gamle" ligninger ikke gør rede for Implementering og fortolkning Følgende afsnit behandler implementeringen af den nye model. Figur 9 herunder viser sammensætningen af elydelserne. Elydelsen består dels af et bidrag fra mængden af apparater delt op på tre apparatgrupper og dels et bidrag fra selve brugen af apparaterne målt som elforbrug. Figur 9 viser udsplitningen af omkostninger til kapitalapparat og elforbrug for de tre apparatgrupper. El-ydelser F 1 El-apparater (p app, e K ) El (p el, e E ) v hus v TV v lys b hus b TV b lys Hushold. maskiner ( e hus ) TV mv. (e TV ) Belysning (e lys ) Hushold. maskiner (p hus,) TV mv. (p TV ) Belysning (p lys ) Trenden i apparatligningen, e K, er som nævnt et udtryk for kapitalapparateffektiviteten. Dvs. jo større e K jo større udbytte per investeret krone. Udbytte betyder i denne sammenhæng at apparater bliver billigere per ydet el-tjeneste (det er ikke det samme som at de bliver billigere per apparat!). Omregningsfaktorerne for apparatgrupperne, b i, anvendes som vægte i Törnquist-prisindekset (se datapapiret EBJ553). Omregningsfaktorerne summer ikke til én, da b i erne er i 1995 kr. og kapitalapparatet, K, ikke er en fastprisstørrelse. b i 'erne optræder som eksogene størrelser i fremskrivninger. Hives der i omregningsfaktorerne uden at disse er pålagt restriktioner, medfører det en ændring i Törnquist-prisindekset og dermed i den samlede apparatbestand, K. Det samme gælder priserne, p i, der ligeledes vil ændre Törnquist-prisindekset. Stødes der til omregningsfaktorerne kan det dermed fortolkes som at forholdet mellem apparatgrupperne ændres af andre årsager end prisen. Hives der i priserne er det priseffekter, som forskyder forholdet.

12 Restriktion på b i 'erne Selvom omregningsfaktorerne, b i erne, ikke summer til én, så skal de alligevel tolkes som en slags andele, da de angiver forholdet mellem faktorerne. Skal b i erne bruges i analyser, så er det dermed nødvendigt med en restriktion for at sikre konsistens i beregningerne. I dette papir har det ikke været muligt at opstille en sådan restriktion og det anbefales derfor i første omgang ikke at røre ved b i erne i fremskrivninger. Efter dette papir arbejdes der videre med at opstille en sådan restriktion. 5.2 Effektivitetsindeks til fremskrivningsbrug I fremskrivninger vil vi gerne kunne udtale os om udviklingen trenderne e K og e E i hhv. apparatligningen og elligningen på basis af en formodet udvikling på niveau af de tre apparatgrupper. På apparatligningen er det valgt kun at have en samlet trend på den aggregerede apparatligning, e K. Dermed antages det at udviklingen i elydelse pr. investeret kapital i de tre apparatgrupper følges ad. Mht. udviklingen i den samlede trend i elligningen, e E, så opstilles der en ligning, der aggregerer trendene i de enkelte apparatgrupper til den overordnede trend, e E. Aggregeret trend til elligningen: log( e ) = v log( e ) + v log( e ) E hus hus lys lys + v log( e ), hvor v = 1 TV TV i i= hus, lys, TV (8) Historisk anvendes elvægte, v i 'er, fra Elmodel bolig og det antages at de tre apparatgrupper har samme effektivitetsudvikling som el-aggregatet E, dvs. e = e i. E_ i E 5.3 Kobling mellem faktorandele, elandele og eltrende Ved fremskrivninger er det nødvendigt at beskrive sammenhængen mellem faktorandelene i apparatligningen og el-andelene i el-ligningen. Det er oplagt at der er sammenhæng mellem mængden af apparater inden for en gruppe og denne gruppes elforbrug. Alt andet lige vil en forskydning i faktorandele betyde en forskydning i el-andele. Stiger mængden af "husholdningsmaskiner" på bekostning af gruppen "TV mm.", så vil elforbruget til husholdningsmaskiner stige med samme procentsats som mængden, ved uændret effektivitet og brugeradfærd. Men ændres der samtidig i el-trendene for de forskellige apparatgrupper, så vil dette vride elforbrugene og dermed elandelene i en anden retning. Derfor skal sammenhængen mellem faktorandele og elandele beskrives i modellen for at sikre konsistens. Det kan f.eks. vælges at lade faktorandelene optræde som eksogene variabler, mens elandelene bestemmes endogent. Dvs. brugeren kan forskyde fordelingen mellem apparatgrupperne via faktorandelene til apparatligningen. El-andelene for de enkelte apparatgrupper bliver dermed en funktion af ændringer i faktorandele

13 samt udviklingen i trendene for de pågældende apparater. En ændringsrelation som følgende kunne være et bud på denne sammenhæng: 13 Dlog( v ) = Dlog( b) Dlog( e), i = lys, tv, hus (1.9) i i i Det viser sig dog i praksis ikke at være tilstrækkeligt til at sikre konsistens i systemet og til at overholde den ufravigelige restriktion, at el-andelene skal summe til én. Mht. el-andelene vælges det i første omgang ikke at indbygge en restriktion og det er derfor optil brugeren dels at sikre at de summer til én og dels at eventuelle eksogene ændringer i andelene er fornuftige. Ved mindre stød til enkelte trende er der ingen grund til at justere på el-andelene og ved samme størrelse stød til alle trendene bibeholdes det eksisterende forhold mellem elandelene. Som modellen ser ud på dette tidspunkt så optræder både omregningsfaktorerne, b i erne, og el-andelene, v i erne, som eksogene størrelser, selvom der i papiret argumenteres for at el-andelene bør være endogene. Der vil som nævnt arbejdes videre med disse restriktioner, således at modellen kan lukkes fornuftigt. 5.4 Fortolkning af ligningssystemet Systemet bestemmer husholdningernes efterspørgsel efter el gennem et par trin. Mængden af elydelser bestemmes ved at sammenholde prisen på elydelser med prisen for øvrigt forbrug. Bliver elydelserne billigere ifht. prisen på øvrigt forbrug, så forskydes forbruget mod flere elydelser. Elydelserne består dels af et kapitalapparat bundet i elapparater samt elforbruget givet ved brugen af apparaterne. Forbrugeren vælger i første omgang om en øget indtægt eller ændrede prisforhold, skal anvendes til at købe rødvin for eller til flere elydelser. Derefter vælger forbrugeren sammensætningen af det valgte elydelseniveau. Dvs. ligningerne beskriver adfærden ifht. køb af elapparater og brugen af elapparaterne givet prisforhold og generel udvikling i den økonomiske aktivitet. Stiger elprisen vil sammensætningen af elydelsen forskydes mod køb af elapparater og samtidig falder elforbruget som følge kortere brugstid for apparaterne. Omvendt vil en faldende elpris tilskynde forbrugerne til at bruge de allerede erhvervede elapparater mere, men samtidig også til at anskaffe sig flere elapparater. Foruden reaktionen på priser og deraf mulige indgreb i form af afgifter, så giver modellen mulighed for eksogene indgreb i sammensætningen af apparattyper, deres pris og udviklingen i teknisk- og brugsmæssig effektivitet. 5.5 Eksempel I dette eksempel kigger vi på hvorledes man kan modellere en effektivisering af husholdningernes belysning, f.eks. gennem stramning af lovgivning og

14 14 derigennem øge kravende til effektiviteten af de lyspære, der må forhandles. Dette betyder dels at køb af lyskilder bliver dyrere og dels at elforbruget til belysning falder. Effekten kommer gradvist, da de nye effektive lyskilder gradvist erstatter de gamle efterhånden som disse slides op. Den effekt som studeres her, er dermed ekstra ifht. hvad der kan tilskrives den generelle økonomiske udvikling. For at slippe igennem beregningen er vi nødt til at opstille en række antagelser: 1. Kravet til lyskildernes elforbrug strammes løbende i perioden til 21. Stramningen medfører at lyskildernes elforbrug halveres. Det antages desuden at 2 % af lyskilderne friholdes fra de nye krav. 2. Levetiden for de nye lavenergi lyskilder antages at være fire år i modsætning til de nuværende lyskilders to år. 3. Prisen på lavenergi lyskilderne antages at være det dobbelte af de konventionelle lyskilder. Dvs. for 8% af belysningen fordobles effektiviteten, levetiden og prisen i løbet af fem år. Dermed kan udviklingen i de berørte eksogene variabler beregnes. Tabellen herunder viser variablernes niveau i 21. Tabel 3. Modellering af elbesparelse i husholdningernes belysning Variabelnavn Niveau år 21 ifht. Årlig tilvækst -1 Eltrend belysning... dtqjm1c 2,8 + 1, 2 = 1,8 1,2924% Pris belysning*... Afgangsrate belysning**... pcp1c 2,8 + 1, 2 = 1,8 1,2924%+3% bkm1c 1 (4,8 2,2) =, ,3198% * Der ligges 3% til for at inkludere den almindelige prisudvikling. ** Afgangsraten er beregnet som direkte værdi for bkm1c, i modsætning til de to andre variabler, som er angivet som niveauændringer. Vi antager at udviklingen sker løbende og til modelberegningerne forudsættes at ændringen i de eksogene variabler sker som en jævn årlig tilvækst fra deres niveau i og til det nye beregnede niveau i 21. De øvrige elapparater og elforbrug antages desuden uændret ifht. grundforløbet i denne beregning. Herunder er vist et PCIM-program til afvikling af det opstillede beregningseksempel:

15 () READ emma964 TIME 21 UPD dtqjm1c % UPD pcp1c % UPD bkm1c % TIME UPD pcp1c % 3 GENR dtqjm1c = dtqjm1c(-1) $ GENR bkm1c = bkm1c(-1) $ sim () Resultater TIME PIPE resmul.tsd TMULPRT qyec qyecw1 fkec qjec qjexc qjvc dtqjm1c dtqjexc pcp1c bkm1c PIPE CON Programmet læser først en grundbank, opdaterer så de ønskede variabler med de beregnede værdier og derefter simuleres hele perioden. Sidst i programmet skrives resultaterne til en fil. Figur 1 og 11 viser de vigtigste resultater grafisk. Figur 1 viser dels udviklingen i de variabler, der stødes til i eksemplet og dels effekten på den aggregerede trend og på elforbruget til andet end Diverse, PC er og opvarmning. Det ses at prisen og trenden til belysning stiger med godt 8% og at afgangsraten for belysningsapparaterne (også kaldet pærer) falder med ca. 45%. Efter stødet fra til 21 fastholdes det opnåede niveau. Figur 1 Belysningseksempel P c 2 t Ændringer i pris, afgangsrate og trend for lyskilder bkm1c pcp1c dtqjm1c P 2 c t P c t Ændring i trend og elforbrug (ekskl. "diverse", "PC'er" og elvarme) dtqjexc qjexc P c t Belysning udgør kun ca. 2% af elforbrugforbruget til andet end Diverse, PC er og opvarmning. Derfor slå den forbedrede effektivitet for belysningen kun igennem med ca. 14% på den aggregerede trend, dtqjexc. Det nævnte elforbrug (qjexc) falder med godt 7%, mens det samlede elforbrug (qjec) som kan ses i figur 11 falder med lidt over 4%.

16 16 Figur 11 Belysningseksempel ndring i samlet elforbrug og elforbrug uden "Div.", "PC'er" og opvarmning -1-2 P -3 c t P c -4 t qjec qjexc P c t Ændring i elforbrug, apparatmængde og elydelse 21 qjexc qyec fkec qyecw P c t Grafen til højre i figur 11 viser det faldende elforbrug (qjexc) sammenholdt med udviklingen i apparatmængde (fkec) og elydelse (qyec og qyecw1). I modellen er det prisen på elydelsen (pwemc), der konkurrerer med prisen på det øvrige forbrug (pcp4xhv). Apparatmængden stiger bl.a. pga. at usercosts (pkec) for elapparaterne falder på trods af at belysningsenhederne bliver dyrere. Dette fald skyldes at den øgede pris på belysningsenheder opvejes af en længere levetid for disse. Det folk oplever som forbedring af velfærden er den effektivitetskorrigerede elydelse som her er udrykt ved qyecw1. Elydelsen er som nævnt en sammenvejning af mængden af elapparater og elforbruget til disse apparater (se ligning (1)). For at måle hvad der reelt leveres til folk fra elapparaterne, så skal den beregnede ydelse korrigeres for udviklingen apparaternes kapitaleffektivitet og eleffektivitet. En øget kapitaleffektivetet betyder at apparaterne kan levere flere ydelser per investeret krone og en øget eleffektivitet betyder at apparaterne kan levere flere elydelser ved fastholdt elforbrug. Konklusionen er dermed at selvom belysningsenhederne bliver dyrere, så giver skiftet til lavenergibelysning plads til at øge mængden af elydelser (med 12%), da elforbruget og kapitalomkostninger per elydelse falder. Den faldende relative pris på elydelser betyder at elydelserne vinder andele fra det øvrige privatforbrug (rødvin mm.) illusteret ved stigningen i apparatmængden, fkec. Det udførte eksperiment medfører at husholdningerne dels anskaffer apparater med en højere værdi og dels bruger de enkelte apparater mere. Disse to ting giver tilsammen den øgede elydelse, dvs. mere lys i stuerne fra investeringsmæssigt dyrere belysningsenheder. 5.6 Elforbrug til "pc'er" og diverse Husholdningernes elforbrug til "diverse" og "PC'er" er holdt uden for den ovenfor præsenterede model, der bl.a. beskriver substitution mellem elforbrug og apparater. Grunden er, at datagrundlaget for disse to grupper ikke giver mulighed for rimelige estimater i systemet. For "diverse"-gruppens vedkommende skyldes det, at der ikke er fundet passende Nationalregnskabsgrupper og for "PC'ernes" vedkommende at de i Nationalregnskabet opgøres med en værdi i forhold til deres ydelse og ikke pr.

17 styk PC. Mht. elforbrug, så giver antallet af PC'er en bedre forklaring af elforbruget til PC'er end den i Nationalregnskabet vægtede "mængde". Elforbruget til "diverse" og "PC'er" udgør i dag hhv. ca. % og ca. 5% af husholdningernes elforbrug til andet end opvarmning, se figur 8. Figur 12 Sammensætningen af husholdningernes elforbrug (uden elvarme). Kilde: Elmodel Bolig. 17 1% 8% 6% 4% Diverse PC Belysning TV/Video Vask Madlavni Køl/frys 2% % Det er valgt at opstille relativt simple relationer for henholdsvis husholdningernes elforbrug til "diverse" og til "PC'er". Hovedformålet med disse relationer er, at give mulighed for at have en holdning til udviklingen inden for de to grupper mht. antal apparater og deres energieffektivitet i fremskrivninger. På sigt er det dog målsætningen at inkludere disse apparater i "Elydelsessystemet". Historisk kan elforbruget til "PC'er" og "diverse" bestemmes residualt ud fra husholdningernes samlede elforbrug fratrukket elforbruget til opvarmning samt fra grupperne "husholdningsmaskiner", "belysning" og "TV mv". Fordelingen af dette forbrug mellem "PC'er" og "diverse" foretages derefter på grundlag af data fra Elmodel Bolig. "PC'er" I udtrykket for PC'ernes elforbrug indgår en forklarende variabel og en trend, som kan fortolkes udviklingen i effektivitet. Den forklarende variabel kunne f.eks. være antallet af boliger. I den foreslåede model anvendes dog boligarealet "khm2" som proxy på antallet af boliger. Der indføres en lineær trend til at beskrive udviklingen i elforbruget pr. enhed og en k-faktor til at fange eventuel støj og som udtryk for udviklingen i antallet af enheder pr. bolig/boligareal.

18 18 E PC kpc khm2 = (1) e PC Til at beskrive udviklingen i trenden (e PC ) historisk anvendes data fra Elmodel Bolig, hvor der er årlige opgørelser af antallet af PC'er og det tilhørende elforbrug. I figurerne herunder vises på baggrund af data fra Elmodel Bolig udviklingen i PC'ernes elforbrug. Figur 13 Normeret elforbrug til PC'ere. Kilde: Elmodel Bolig. Normeret elforbrug pr. PC ifht. 198 Normeret elforbrug pr. PC ifht y = -.339x R 2 = år Antal år fra 1985 Fra 198 til 1985 har elforbruget pr. PC stort set været konstant, men fra 1985 og til 2 er der sket et jævnt fald. Fra år 2 og frem flader udviklingen igen ud. Det forslås hermed historisk at anvende en tredelt trend. En trend, der antager værdien 1 i perioden før 1985 og som er lineært voksende fra 1985 til 2, 1 hvorefter den fortsætter med værdien 2,5 =. I figuren ovenfor er foretaget en lineær regression over udviklingen i elforbruget pr. PC i perioden 1985 til 2. Dermed kan trenden, jf. figur 4, i denne periode beskrives med approksimationen: 1 trend = (11), 339 ( år 1985) +,9978 Ved at lade trenden beskrive udviklingen i energieffektivitet, så bliver k- faktoren (der nu kan bestemmes historisk) et udtryk for antallet af PC'er pr. boligareal. Dermed er der to eksogene håndtag at hive i forbindelse med fremskrivninger. Dels et håndtag vedrørende udviklingen i PC'ernes energieffektivitet og dels et vedrørende antallet af PC'er pr. bolig. Ved

19 fremskrivninger kan k-faktoren og trenden f.eks. fremskrives med væksten i sidste endelige år. "Diverse" Til "diverse"-gruppen anvendes samme opskrift som for "PC'erne". Som figur 5 viser så elforbruget pr. "diverse"-enhed steget fra 1975 til 199, hvorefter det er stagneret. Gruppen "diverse" består af cirkulationspumper til boligernes varmesystemer samt af andre apparater, der ikke passer i de øvrige apparatkategorier. Dermed varierer sammensætningen af "diverse" over tid og det er svært at sige noget fornuftigt om udviklingen i bestand og energieffektivitet. Figur 14 Normeret elforbrug og bestand for apparatgruppen "diverse". Normeret elforbrug pr. "diverse" og bestand ifht år MWh/stk. antal Historisk vælges det at låse k-faktoren til 1. Dermed kommer trenden til at fange diverse effekter historisk. I fremskrivninger kan K-faktoren så anvendes som et mål for ændring i bestanden og trenden kan bruges til at beskrive en udvikling i energieffektivitet. Der er flere grunde til at "diverse"-gruppen ikke stiger betydeligt i antal over tid. Gruppen er i Elmodel Bolig nærmest defineret som et aggregat af apparater, der er én af pr. husstand. F.eks ændres behovet for cirkulationspumper ifht. antallet af boliger ikke direkte på baggrund af ændringer i økonomisk aktivitet, men kun følge af et ændret antal boliger. E div kdiv khm2 = (12) e div Diverse -gruppen og PC er håndteres således stort set som i en teknisk apparatmodel.

20 2 5.7 Elforbrug til opvarmning Husholdningernes elforbrug til opvarmning bestemmes som en andel af det samlede opvarmningsbehov. Dette er nærmere beskrevet i papiret KKA vedrørende husholdningernes varmeforbrug. 5.8 Beregning af husholdningernes samlede elforbrug Husholdningernes samlede elforbrug, E, kan dermed i fremskrivninger beregnes som følger: E = E+ E + E + E (13) tot PC div varme Elforbrug til andet end opvarmning: Eexv = E+ Ediv + EPC (14) Elforbrug til belysning: E = v E () lys lys Elforbrug til TV mm.: E = v E (16) TV TV Elforbrug til husholdningsmaskiner: E = v E (17) hus hus

21 Nomenklatur Tabel 4. Forslag til navngivning Forslag Variabeltype C, Samlet udgift til forbrug Cp4xh (ADAM) Eksogen P C, Anvendt prisindeks for forbrug pcp4xhv (ADAM) Eksogen Y*, ønsket elydelse uden div, PC og opvarmning qyecw Endogen Y* eff, effektivitetskorrigeret ønsket elydelse qyecw1 Endogen Y, elydelse uden div, PC og opvarmning qyec Endogen T Y, udgift til elydelse Tqyec Endogen e Y, trend på elydelse dtqyec Endogen E*, ønsket elforbrug uden div, PC og opvarmning qjexcw Endogen E, elforbrug uden div, PC og opvarmning qjexc Endogen E exv, elforbrug til andet end opvarmning qjexvc (EMMA2) Endogen E varme, elforbrug til opvarmning qjevc (EMMA2) Endogen E PC, elforbrug til PC'er qjepcc Endogen e PC, el trend PC'er dtqjepcc Eksogen K PC, K-faktor PC'er kqjepcc Eksogen E div, Elforbrug til diverse qjedc Endogen e div, el trend Diverse dtqjedc Eksogen K div, K-faktor Diverse kqjedc Eksogen K*, ønsket apparatmængde fkecw Endogen K, apparatmængde fkec Endogen P KE, CES-prisindeks for el og apparater pwemc Endogen P K, prisen på apparatmængden pkec Endogen e E, aggregeret trend for elforbrug uden div, PC og opv. dtqjexc Endogen e K, effektivitetsindeks for elapparater uden div, PC og opv. dtfkeec Eksogen k lys, mængde lyskilder km1c Endogen k tv, mængde TV-apparater mm. km2c Endogen k hus, mængde husholdningsmaskiner km3c Endogen k l *, ønsket mængde lyskilder km1cw Endogen k tv *, ønsket mængde TV-apparater mm. km2cw Endogen k hus *, ønsket antal (stk.) husholdningsmask. km3cw Endogen b lys, faktorandel, lys bfkm1c Eksogen b tv, faktorandel, tv bfkm2c Eksogen b hus, faktorandel, husholdningsmaskiner bfkm3c Eksogen p lys, pris på køb af app. kategori lys pcp1c Eksogen p TV, pris på køb af app. kategori TV mm. pcp2c Eksogen p hus, pris på køb af app. kategori husholdningsmask. pcp3c Eksogen δ lys, afgangsrate, lys bkm1c Eksogen δ tv, afgangsrate, tv bkm2c Eksogen δ hus, afgangsrate, husholdningsmaskiner bkm3c Eksogen u l, usercost, lys uim1c Endogen u tv, usercost, tv uim2c Endogen

22 22 u hus, usercost, husholdningsmaskiner uim3c Endogen S lys, omkostningsandel, lys skm1c Endogen S tv, omkostningsandel, TV skm2c Endogen S hus, omkostningsandel, Husholdningsapparater skm3c Endogen e lys, el trend, lyskilder dtqjm1c Eksogen e tv, el trend, tv dtqjm2c Eksogen e hus, el trend, husholdningsmask. dtqjm3c Eksogen v 1, elandel for lys bqjm1c Eksogen v 2, elandel for tv bqjm2c Eksogen v 3, elandel for husholdningsmaskiner bqjm3c Eksogen E lys, elforbrug til belysning qjem1c Endogen E TV, elforbrug til TV mm. qjem2c Endogen E hus, elforbrug til husholdningsmaskiner qjem3c Endogen 6 Forslag til ligninger Se bilag 1 med udskrift af foreslåede modelligninger. 7 Multiplikatoreksperimenter i isoleret model I dette afsnit ses på modellens multiplikatoregenskaber. De betragtede eksperimenter er stød på 1 % alle år til forbruget (cp4xh), elprisen (pqjec), forbrugerprisindekset (pcp4xhv), effektivitetsindeksene (dtfkeec og dtqjexc) samt investeringspriserne (pcp1c, pcp2c og pcp3c).

23 Multiplikatorerne er vist i nedenstående figurer. 23 Figur cp4xh + 1% alle år E E* K K* Y Y* Elforbrug, apparatmængde og elydelse følger pænt med den økonomiske udvikling. Figur 16 pqjec + 1% alle år E E* K K* Y Y* Øget elpris rammer først og fremmest ned på brugen af apparaterne, mens det ikke rammer apparatmængden så hårdt.

24 24 Figur 17 pcp4xhv + 1% alle år E E* K K* Y Y* Figur 18 dtfkeec + 1% alle E E* K K* Y Y* Stigende trend (dtfkeec) giver et fald i apparatmængden, da der skal færre apparater til at levere samme elydelse. Elforbruget stiger og ligeledes elydelsen da den bliver mere konkurrencedygtig over for det øvrige forbrug.

25 Figur 19 dtqjexc + 1% alle år E E* K K* Y Y* Mere efektive apparater giver et fald i elforbruget, men giver samtidig plads til at øge apparatmængden. Figur 2 pcp1c, pcp2c og pcp3c + 1% alle år E E* K K* Y Y* Modellen reagerer i alle eksperimenterne som forventet (se DGR2n2 for en udledning og fortegnsanalyse for hver enkelt multiplikator). I forhold til multiplikatorerne i DGR2n2 er tilpasningen i elforbruget i denne model meget hurtigt, og sammenligner man med elforbruget i forrige modelversion er tilpasningen i elforbruget ingenlunde blevet trægere. Alt i alt ser multiplikatorerne derfor fornuftige ud.

26 26 8 Konklusion Data bakker op om antagelsen vedrørende substitution mellem elapparater og forbruget af el. Dvs. der er et valg mellem at bruge de elapparater man har mere, eller at købe nye apparater. Derudover giver den opstillede model mulighed for en bedre udveksling af beregningsforudsætninger med tekniske apparatmodeller. EMMA kan på baggrund af en ADAM-kørsel fremskrive efterspørgslen efter elapparater, som kan anvendes i de tekniske modeller. Samtidig kan apparaternes udvikling i effektivitet opdateres med data fra tekniske modeller. De udførte forsøg med modellen falder også ud som ventet og egenskaberne betragtes som tilfredsstillende. Der bør arbejdes på at alle grupper af elapparater inkluderes i "Elydelse modelsystemet", således at husholdningernes samlede elforbrug til andet end opvarmning indgår i det aggregat, der vejes mod øvrigt forbrug. Desuden bør de nævnte mulige konsistensproblemer mellem omregningsfaktorer og elandele løses på sigt. På baggrund af dette papir og på datapapiret EBJ anbefales det at anvende de foreslåede ligninger i modellen. 9 Litteratur KKA EBJ KKA DGR Kenneth Karlsson, Erik Bjørsted: Nye ligninger til husholdningernes efterspørgsel efter el Erik Bjørsted: Data til husholdningernes elforbrug Kenneth Karlsson: Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug forslag til ligninger Dorte Grinderslev: Husholdningernes efterspørgsel efter elapparater og el i EMMA Nørgård, J. S. (21), Integrating Energy Demand Side Management Into Economic Policy. Published in UNESCO International School of Science for Peace: Can Advanced Energy Systems cope with Energy Demands of Asia, OECD-Pacific and CIS? (eds. Aslanian, Gherardi, Kagramanian and Schneider) UNESCO in the Landau NetworkCentro Volta Series. Proceedings of conference in Villa Olmo, Como, Italy, july 5-8, 2.

27 Bilag 1 () ELFORBRUG () elelapp.frm () usercost FRML _D D uim1c=pcp1c*bkm1c $ FRML _D D uim2c=pcp2c*bkm2c $ FRML _D D uim3c=pcp3c*bkm3c $ () omkostningsandele FRML _D D skm1c = (uim1c*bfkm1c)/(uim1c*bfkm1c+uim2c*bfkm2c+uim3c*bfkm3c) $ FRML _D D skm2c = (uim2c*bfkm2c)/(uim1c*bfkm1c+uim2c*bfkm2c+uim3c*bfkm3c) $ FRML _D D skm3c = (uim3c*bfkm3c)/(uim1c*bfkm1c+uim2c*bfkm2c+uim3c*bfkm3c) $ () usercost på K, Tornqvistindeks FRML _D D dlog(pkec) =.5*(skm1c+skm1c(-1))*dlog(uim1c) +.5*(skm2c+skm2c(-1))*dlog(uim2c) +.5*(skm3c+skm3c(-1))*dlog(uim3c) $ () Udsplitning af E på underliggende elapparater FRML _D D log(dtqjexc) = bqjm1c*log(dtqjm1c)+bqjm2c*log(dtqjm2c) + bqjm3c*log(dtqjm3c) $ () CES-prisindeks for elydelse sammenvejer priserne på el og elapp. FRML _DJRD pwemc = (.89997**.411 * (pqjec/dtqjexc)**(1-.411) + ( )**.411 * (pkec/dtfkeec)**(1-.411) )**(1/(1-.411)) $ () LANGSIGTSLIGNINGER FRML _DJRD log(qjexcw) = log(cp4xh/pcp4xhv) +.411*log(.89997) *log(.24842) -.411*log(pqjec/pwemc) - (1-.411)*log(dtqjexc) *log(pwemc/pcp4xhv) $ FRML _DJRD log(fkecw) = log(cp4xh/pcp4xhv) +.411*log( ) *log(.24842) -.411*log(pkec/pwemc) - (1-.411)*log(dtfkeec) *log(pwemc/pcp4xhv) $ () DYNAMIKKEN (simpel fejlkorrektion til at starte med) FRML _SJRD dlog(qjexc) =.49277*Dlog(qjexcw) *(log(qjexc(-1)/qjexcw(-1))) $ FRML _SJRD dlog(fkec) =.349*Dlog(fKecw) -.2*(log(fKec(-1)/fKecw(-1))) $ () Lys FRML _DJRD Km1cw = bfkm1c*fkecw $ FRML _GJRDF dlog(km1c) = dlog(bfkm1c)+.349*dlog(fkecw) -.2*(log(Km1c(-1))-log(Km1cw(-1))) $ () TV FRML _DJRD Km2cw = bfkm2c*fkecw $ FRML _GJRDF dlog(km2c) = dlog(bfkm2c)+.349*dlog(fkecw) -.2*(log(Km2c(-1))-log(Km2cw(-1))) $ () Husholdningsapparater FRML _DJRD Km3cw = bfkm3c*fkecw $ FRML _GJRDF dlog(km3c) = dlog(bfkm3c)+.349*dlog(fkecw) -.2*(log(Km3c(-1))-log(Km3cw(-1))) $ () Elydelse FRML _DJRD qyecw = ( * (qjexcw*dtqjexc)**((.411-1)/.411) + ( ) * (fkecw*dtfkeec)**((.411-1)/.411) )**(.411/(.411-1)) $ FRML _DJRD qyec = ( * (qjexc*dtqjexc)**((.411-1)/.411) + ( ) * (fkec*dtfkeec)**((.411-1)/.411) )**(.411/(.411-1)) $ () Udgift til elydelse FRML _DJRD TqYec = pqjec*qjexc + fkec*pkec $ () dtqyec FRML _D D log(dtqyec) =.57*log(dtqjexc) +.43*log(dtfkeec) $ () Effektivitetskorrigeret Y* FRML _D D qyecw1 = qyecw * dtqyec $ () Elforbrug, Lys FRML _DJRD qjm1c = bqjm1c*qjexc $ () Elforbrug, TV FRML _DJRD qjm2c = bqjm2c*qjexc $ () Elforbrug, Husholdningsapparater FRML _DJRD qjm3c = bqjm3c*qjexc $ () Elforbrug, PC'ere FRML _GJRDF qjepcc = kqjepcc*khm2/dtqjepcc $ () nyt!!!! () Elforbrug, Diverse FRML _GJRDF qjedc = kqjedc*khm2/dtqjedc $ () nyt!!!! () Samlet elforbrug, Husholdningerne FRML _I qjec = qjexc+qjepcc+qjedc+qjevc $ () nyt!!! FRML _I QJEXVC = QJEXC+QJEPCC+QJEDC $ 27

Data til husholdningernes elforbrug

Data til husholdningernes elforbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 5. maj 23 Data til husholdningernes elforbrug Resumé: I papiret redegøres for datagrundlaget til estimation af nye ligninger for husholdningernes

Læs mere

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 13. marts 26 Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Resumé: I dette papir bliver modellen for husholdningens samlede varmeforbrug, opstillet

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 18. november 2002 Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Resumé: Dette papir beskriver teori og idéer bag nye ligninger

Læs mere

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 19.04.1999 Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 11. november 22 Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden HVXPp +LGWLO KDU GHW VDPOHGH SULYDWH IRUEUXJ

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Husholdningernes efterspørgsel efter elapparater og el i EMMA

Husholdningernes efterspørgsel efter elapparater og el i EMMA Danmarks Statistik MODLGRUPPN Arbejdspapir Dorte Grinderslev. november Husholdningernes efterspørgsel efter elapparater og el i MMA Resumé: I dette papir arbejdes videre med bestemmelsen i MMA af husholdningernes

Læs mere

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sara Skytte Olsen 1. oktober Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Dette papir gennemgår reestimationen af erhvervenes

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Standardmultiplikatorer i EMMA

Standardmultiplikatorer i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Lund Bender 21. september 26 Standardmultiplikatorer i EMMA Resumé: Papiret dokumenterer en række standardmultiplikatorer for EMMA version 26. Multiplikatorerne

Læs mere

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh 9. september 2009 Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Resumé: Formålet med dette papir er at indføre vækstkorrektionsled i de dynamiske relationer,

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet til okt15

Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 16. september 2015 Reestimation af forbrugssystemet til okt15 Resumé: I dette papir reestimeres forbrugssystemet til den kommende

Læs mere

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Sara Skytte Olsen Arbejdspapir*. april 6 Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Resumé: Papiret redegører for reestimationen af erhvervenes transportenergiforbrug

Læs mere

Ny ligninger til husholdningernes varmeforbrug - forslag til ligninger

Ny ligninger til husholdningernes varmeforbrug - forslag til ligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 4. april 2003 Claus Færch-Jensen Anne Bender Ny ligninger til husholdningernes varmeforbrug - forslag til ligninger Resumé: På baggrund af

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM

Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 4. maj 2009 Om mindre boligpriselasticitet i ADAM Resumé: I den officielle april08-adam deflateres forbrugsrelationens indkomst med en forbrugspris,

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet Okt15

Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nicoline Wiborg Nagel Jacob Nørregaard Rasmussen Arbejdspapir 10. maj 2016 Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Reestimation af sektorpriser 08

Reestimation af sektorpriser 08 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Mads Svendsen-Tune september 8 Reestimation af sektorpriser 8 Resumé: Reestimation af sektorpriser for erhvervene i ADAM forløber fornuftigt, kun med små ændringer

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Simon Kjær Poulsen 10. november 1999 Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Resumé: I papiret gives et overblik over de tidligere opnåede resultater i forbindelsen

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen

Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 7. marts 011 Indkomstbegrebet i boligprisrelationen Resumé: Vi erstatter variablen for forbrug undtagen boligydelse, Cpuxh, i boligprisrelationen,

Læs mere

Reestimation af erhververnes efterspørsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhververnes efterspørsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Bender 21. oktober 23 Kenneth Karlsson af erhververnes efterspørsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Erhvervenes efterspørgsel efter el og aggregatet

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Eksogenisering i forbrugssystemet

Eksogenisering i forbrugssystemet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 7. juli 1997 Eksogenisering i forbrugssystemet Resumé: Papiret giver en metode til eksogenisering af forbrugskomponenter i det nye DLU og indeholder

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 11. oktober 218 Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Resumé: Boligmodellen er reestimeret til modelversion ADAM

Læs mere

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé:

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 09.07.97 Thomas Thomsen ADAM og EMMA Resumé: Endelig skete det: ADAM mødte EMMA. ADAM havde allerede adskillige for- og eftermodeller, men

Læs mere

Lagerinvesteringsrelationerne på kædetal

Lagerinvesteringsrelationerne på kædetal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tanja Tan Quach 1. april 28 Lagerinvesteringsrelationerne på kædetal Resumé: I papiret reestimeres lagerinvesteringsrelationerne på kædetal til brug i den

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Estimation af ny bilmodel til ADAM

Estimation af ny bilmodel til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Peter Rørmose Jensen og Rasmus Holm Madsen 2. februar 24 Estimation af ny bilmodel til ADAM Resumé: I papiret estimeres bilkøbet med brug af de nye

Læs mere

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 24. november 2010 Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Resumé: Der er sket meget med nogle af

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Kursen på statens obligationsgæld

Kursen på statens obligationsgæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 21. august 2013 Kursen på statens obligationsgæld Resumé: Kursen på statens obligationsgæld beregnes i ADAM som forholdet mellem

Læs mere

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 18. oktober 1999 Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Resumé: I papiret gives grundlæggende teoretiske overvejelser for, hvordan et aggregeret

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til Okt16

Reestimation af boligligningerne til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 9. januar 217 Reestimation af boligligningerne til Okt16 Resumé: Boligmodellen reestimeres på det nyreviderede nationalregnskab, NR16.

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 28. marts 1996 Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i disse i fremskrivninger Resumé: Justeringsled

Læs mere

Kort- og langsigtsfaktorefterspørgselsfunktioner. baseret på CES produktionsfunktionen.

Kort- og langsigtsfaktorefterspørgselsfunktioner. baseret på CES produktionsfunktionen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Per Bremer Rasmussen 8. juni 1993 Kort- og langsigtsfaktorefterspørgselsfunktioner baseret på CES produktionsfunktionen Resumé: I dette papir gennemgås udledningen

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM

Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 8. januar 2004 Nye arbejdstimetal og gennemsnitlig arbejdstid i ADAM Resumé: I dette papir ses på, hvordan de nye arbejdstimetal kan indarbejdes

Læs mere

Reestimation af eksportrelationen

Reestimation af eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 3. November 2015 Reestimation af eksportrelationen Resumé: I dette papir præsenteres reestimationen af eksportrelationen til modelversionen

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 24. maj 22 Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 22 Resumé: I dette modelgruppepapir reestimeres ADAM's sektorprisrelationer

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning for ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Og endnu mere om elpris

Og endnu mere om elpris Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted. november Gitte Terp Henriksen Dorte Grinderslev Og endnu mere om elpris 5HVXPp 3DSLUHW DIWHVWHU HOSULVHQ S[QH 'HW YLVHU VLJ DW HOSULVHQ KDU

Læs mere

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12)

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) Opgave 1. Vurdér og begrund, hvorvidt følgende udsagn er korrekte: 1.1. En provenuneutral

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020 23. marts 9 Arbejdsnotat Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til Udarbejdet af Knud Juel og Michael Davidsen Baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne er der ud fra køns- og

Læs mere