10 spørgsmål til debat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "10 spørgsmål til debat"

Transkript

1 10 spørgsmål til debat Med konklusionerne og anbefalingerne i den anden samhørighedsrapport fremlægges der 10 spørgsmål til offentlig debat om den fremtidige samhørighedspolitik. Disse spørgsmål gengives og forklares nærmere på de følgende sider, hvor der også stilles nogle supplerende spørgsmål for at få en struktureret debat på det europæiske samhørighedsforum den 21. og 22. maj Hvilken rolle skal samhørighedspolitikken spille i et udvidet EU med næsten tredive medlemsstater i en tid præget af hurtige økonomiske og sociale forandringer? Hvordan er det muligt at fremme den økonomiske konvergens og konsolidere den europæiske samfundsmodel? Efter udvidelsen til 27 medlemsstater bliver udviklingsforskellene større, og befolkningen i hovedparten af regionerne i kandidatlandene vil have en indkomst pr. indbygger på under halvdelen af det fremtidige EU-gennemsnit. Konkurrenceevnen er den afgørende faktor for vækst og reel konvergens på nationalt og regionalt plan. Konkurrenceevnen afhænger af kvaliteten af de menneskelige ressourcer, den fysiske infrastruktur og investeringerne, herunder investeringerne i viden og innovationsevne: kort sagt den menneskelige og fysiske kapital. Den forventede befolkningsudvikling og de sandsynlige konsekvenser med en nedgang i den erhvervsaktive befolkning i det kommende tiår vil uvægerligt forværre problemet. Den bedst mulige udnyttelse af alle de menneskelige ressourcer er blevet en vigtig udfordring for EU på lang sigt. Vil et system, der udelukkende bygger på finansielle overførsler, være tilstrækkeligt i betragtning af de økonomiske, sociale og territoriale forskelle? Hvordan kan fællesskabsstøtten målrettes mod de faktorer, der spiller en afgørende rolle for fremme af konkurrenceevnen og formindskelse af de store ubalancer i området? Er nogle faktorer her vigtigere end andre? Hvilke nationale økonomiske og sociale politikker er de bedste til at fremme væksten og stimulere samhørigheds- og strukturfondenes effekt? 2. Hvordan kan sammenhængen mellem fællesskabspolitikkerne styrkes? Hvordan kan de andre fællesskabspolitikkers bidrag til samhørighedsindsatsen forbedres? De andre fællesskabspolitikker har deres egne mål, og i nogle tilfælde er det vanskeligt at vurdere deres virkninger for samhørigheden.

2 Samtidig er de finansielle overførsler inden for samhørighedspolitikken, som uundgåeligt er begrænsede, ikke tilstrækkelige til at «opveje» andre politikkers eventuelle negative virkninger for samhørigheden. For visse politikkers vedkommende er det nu nødvendigt at gå et skridt videre. Det er ikke nok at undersøge virkningerne for samhørigheden en gang hvert tredje år. Dermed være ikke sagt, at fællesskabspolitikkerne, såsom den fælles landbrugspolitik, ikke længere skal sigte mod deres egne særlige mål. Men allerede fra disse politikkers udformningsfase bør der tages hensyn til deres virkninger for samhørigheden, f.eks. ved analysen af de forskellige andre muligheder, der altid vil være. Hvordan kan fællesskabspolitikkernes synergi og komplementaritet med samhørighedspolitikken styrkes? Hvilke fællesskabspolitikker er de vigtigste i den henseende (den fælles landbrugspolitik? politikken vedrørende statsstøtte? miljøpolitikken? transportpolitikken? hvilke andre politikker?) 3. Hvordan kan samhørighedspolitikken udvikles, nu hvor der forberedes en mere omfattende udvidelse af EU's område end nogensinde før? Bør samhørighedspolitikken ikke også omfatte den territoriale samhørighed, så der tages bedre hensyn til de vigtigste territoriale ubalancer i EU? Når Kommissionen har medtaget den territoriale samhørighedsdimension i samhørighedsrapportens konklusioner, betyder det ikke, at den gør krav på nye beføjelser vedrørende fysisk planlægning. Den respekterer blot anbefalingerne fra de femten ministre med ansvar for regionalpolitikken, der i maj 1999 i Potsdam understregede, at «det europæiske fysiske og funktionelle udviklingsperspektiv (EFFU) skal være en politisk orienteringsramme for Kommissionen» på dennes kompetenceområder. Den vigtigste territoriale ubalance drejer sig om forskellene mellem de velstående regioner og regionerne med et udviklingsefterslæb. Tallene bekræfter imidlertid, at de økonomiske aktiviteter og befolkningen i høj grad er koncentreret i et meget lille centralt område i EU. Denne center/periferi-model, der vil blive endnu mere markant med 12 nye medlemsstaters tiltrædelse, står i kontrast til den meget mere ligelige fordeling af de økonomiske aktiviteter, der er kendetegnende for bl.a. USA. Et strategisk helhedssyn er ikke i strid med regionaliseringen af gennemførelsen af strukturaktionerne. Byerne spiller i den sammenhæng en nøglerolle i den territoriale udvikling. Hvis metoden med «indirekte områdeinddeling» i fremtiden skulle blive valgt til målretning af de finansielle midler i området, ville det i øvrigt være vigtigt samtidig at give sikkerhed for de regionale og lokale myndigheders inddragelse. Hvordan kan denne territoriale samhørighedsdimension integreres bedre for at fremme en mere afbalanceret og polycentrisk udvikling i EU-området?

3 Hvordan kan samhørighedspolitikken koncentreres på det geografiske plan? Er den nuværende områdeinddeling under det nuværende mål 2 ikke for fragmenteret? Bør der ikke fastlægges mere relevante geografiske inddelinger med en dimension, der gør det muligt at udnytte de berørte områders aktiver, drage fordel af komplementariteten by/land og fremme etableringen af forbindelsesnet? 4. Hvordan kan samhørighedsindsatsen koncentreres på interventioner med stor merværdi for Fællesskabet? Investeringerne i viden og ny kommunikationsteknologi vil utvivlsomt fortsat danne grundlag for væksten i Europa på lang sigt. Innovationskapaciteten kræver, at der lægges større vægt på virksomhedernes miljø. Specielt er det nødvendigt at forbedre synergien mellem virksomhederne, særlig SMV, forskningscentre, universiteter og offentlige organer. I EU er der sket en indsnævring af forskellene i infrastrukturforsyningen på vigtige områder som telekommunikation og vejtransport. For kandidatlandenes vedkommende er oplysningerne stadig ufuldstændige, men de nu foreliggende skøn viser betydelige forskelle med hensyn til de vigtigste økonomiske infrastrukturer. Kommissionen har for perioden offentliggjort retningslinjer for at vejle medlemsstaterne og regionerne ved udarbejdelsen af strategiske planer for programmeringen af interventionerne i mål 1- og mål 2-regionerne og for mål 3. Hvilken prioritet skal infrastruktur have efter 2006 i regionerne i EU15 og regionerne i de nye medlemsstater? Hvilke konsekvenser har den nye økonomi for regionerne? Hvordan kan «et digitalt brud» undgås i det udvidede EU? 5. Hvilke prioriteter skal der fastlægges for at sikre en afbalanceret og bæredygtig territorial udvikling i det udvidede EU? Et udgangspunkt er det arbejde, medlemsstaterne og Kommissionen har iværksat med henblik på udarbejdelsen af det europæiske fysiske og funktionelle udviklingsperspektiv, der blev vedtaget i 1999 i Potsdam, og hvor der er lagt særlig vægt på polycentrisk byudvikling og et nyt forhold mellem by og land, lige adgangsmuligheder for alle EU-regioner til infrastruktur og viden samt en fornuftig forvaltning af naturressourcerne og kulturarven. I forlængelse heraf er Kommissionen sammen med medlemsstaterne (ORATE-programmet medfinansieret af INTERREG) i gang med at opstille sonderende scenarier for en bæredygtig

4 udvikling i EU-territoriet, og den vil eventuelt senere foreslå en strategi for den territoriale udvikling. Hvordan skal opgaverne fordeles mellem Kommissionen og de nationale og regionale myndigheder ved iværksættelsen af en mere målrettet strategi for en afbalanceret og bæredygtig udvikling i hele EU's område? Hvilken prioritet skal der gives investeringerne til begrænsning af skader, industrien, landbruget og husholdningerne kan forårsage på miljøet (anlæg til behandling af spildevand, husholdningsaffald og industriaffald osv.)? Skal fællesskabsstøtten i højere grad gøres betinget af, at princippet om en bæredygtig udvikling overholdes? 6. Hvordan skal den økonomiske konvergens fremmes for regionerne med et udviklingsefterslæb? Samhørighedsrapportens opgørelser viser, at der i de sidste ti år har været en stærkere konvergens på nationalt niveau end for regionernes vedkommende. Samhørighedspolitikken er ikke eneansvarlig for konvergensen, og virkningerne af programmet for det indre marked og Den Økonomiske og Monetære Union har bidraget mere til national konvergens end til regional konvergens. Men ifølge traktaten skal EU bestræbe sig på at «fremme en harmonisk udvikling» og navnlig at «formindske forskellene mellem de forskellige områders udviklingsniveauer og forbedre situationen for de mindst begunstigede områder eller øer, herunder landdistrikter» (art. 158). Ved udvidelsen vil det gennemsnitlige BNP pr. indbygger i EU falde betydeligt. En strikt anvendelse af kriteriet BNP pr. indbygger (under 75% af gennemsnittet) i et udvidet EU ville mere end halvere den andel af befolkningen i EU15, der er støtteberettiget under mål 1. I øjeblikket tildeles mål 1-regionerne over to tredjedele af de disponible fællesskabsmidler. Hvordan skal de mindst velstående regioner i EU15 behandles, når deres situation forbedres relativt set, men ikke reelt set, eftersom de vil have de samme problemer før og efter udvidelsen? I hvilken grad skal ressourcerne, set i forhold til situationen i dag, koncentreres på regionerne med et udviklingsefterslæb for at sikre, at strukturstøtten får en reel og varig effekt i disse regioner?

5 7. Hvilken EU-støtte til de andre regioner? Regionerne med et udviklingsefterslæb er ikke de eneste, der har strukturproblemer. Også i andre regioner og i byerne er der fortsat store forskelle. Samhørighedspolitikken er tillige et af de sjældne eksempler på EU-aktioner, hvor borgerne inddrages på det praktiske og konkrete plan. Rapporten bekræfter, at uden for mål 1-regionerne er den nuværende regionalpolitik ikke altid synlig. Rapporten lægger op til en debat om ti forslag til prioriteter, deraf seks med en territorial dimension: de mindst udviklede regioner, byspørgsmålet, diversificering i landdistrikterne, grænseoverskridende, tværnationalt og tværregionalt samarbejde, områder under industriel omstilling, områder med alvorlige geografiske eller naturbetingede ulemper; og fire med en horisontal dimension: flere og bedre job, støtte til den nye økonomi og det videnbaserede samfund, fremme af social integration og fremme af lige muligheder. For hver prioritet drejer det sig nu om at se på, hvilke interventioner der kan sikre en høj merværdi for Fællesskabet, da EU ikke kan sætte ind over for alle problemerne. Det har EU hverken midler til eller ønske om at gøre. Er prioriteterne hensigtsmæssige? Er der andre prioriteter på EU-niveau? Hvilke? Hvordan skal midlerne målrettes i betragtning af, at de er mere begrænsede end midlerne til regionerne med et udviklingsefterslæb? 8. Hvilke metoder skal der anvendes til fordeling af de finansielle overførsler mellem medlemsstaterne og mellem regionerne? Fordelingen af de finansielle midler skal være så objektiv som muligt og stemme overens med behovene. I den forbindelse er beslutningerne i Agenda 2000 et betydeligt fremskridt, idet der anvendes objektive kriterier for hele EU. Uden for mål 1 vil programmeringen af de forskellige prioriteter kunne foretages på grundlag af en finansiel tildeling til hver medlemsstat. På basis af den nationale tildeling skulle medlemsstaterne så programmere deres aktioner på nationalt og regionalt plan efter et begrænset antal prioriteter som dem, der er nævnt ovenfor. Et strategisk helhedssyn på prioriteterne og indsatsen udformet af Kommissionen ud fra Fællesskabets interesse kunne spille en vigtig rolle for at få sat de interventioner, der gennemføres i den enkelte medlemsstat, ind i et fællesskabsperspektiv.

6 Skal de nu anvendte kriterier befolkning, regional velstand, national velstand og arbejdsløshed for mål 1 suppleres med andre kriterier såsom beskæftigelsesprocent i betragtning af de nuværende udsigter for arbejdsmarkedet og Det Europæiske Råds konklusioner i Lissabon om beskæftigelsen? Kunne de støtteberettigede regioners reelle konvergensgrad indgå i kriterierne for den finansielle fordeling, hvis den er strukturelt utilstrækkelig? Skal resultatreserven udgøre en større andel af strukturfondsmidlerne? Ville det være ønskeligt at styrke betingelserne for dette instrument for at nå de forventede resultater, også med hensyn til en god finansiel forvaltning? Hvilken medfinansieringssats (forholdet mellem fællesskabsstøtten og de samlede støtteberettigede omkostninger) bør der forudses for de nye medlemsstater under hensyntagen til den relative velstand og den nationale budgetkapacitet og også til fastholdelsen af ansvaret og engagementet i de regioner, der modtager fællesskabsmidlerne? 9. Hvilke principper skal gælde for gennemførelsen af EU-interventionerne? Ved vedtagelsen af Agenda 2000 blev der i forskellige henseender indført betydelige ændringer i forvaltningen af samhørighedspolitikken. Det drejede sig bl.a. om styrkelse af decentraliseringen, fremme af partnerskabet og mere effektiv integrering af evalueringen i beslutningsprocessen. Der er også indført en strammere finansforvaltning og kontrol baseret på en bedre og klarere opgavefordeling mellem medlemsstaterne og Kommissionen. For sidstnævnte punkts vedkommende er målet faktisk en væsentlig reduktion af antallet af tilfælde af svig og navnlig af uregelmæssigheder, der udgør langt størstedelen af de sager, Kommissionen får kendskab til. For partnerskabets vedkommende anvendes decentralisering af beslutningsprocessen mere og mere i den nationale politik og fælleskabspolitikken. Kan programmeringen foregå i to faser? En første etape, hvor Kommissionen udformer en strategi med en økonomisk, social og territorial dimension i partnerskab med medlemsstaterne på nationalt og tværnationalt niveau for bl.a. at identificere prioriteter af fællesskabsinteresse. Derefter en decentral programmering på et passende niveau, f.eks. regionalt, bymæssigt og tværnationalt? Er den integrerede programmering fortsat det vigtigste middel til at opnå positive resultater for regionerne med et udviklingsefterslæb, når det gælder økonomisk, social og territorial udvikling?

7 Kunne additionalitetsprincippet (kravet om, at EU-midlerne skal udgøre et tillæg til og ikke en erstatning for de nationale midler) anvendes for hvert program i stedet for som nu for medlemsstaten (for alle programmer henhørende under samme mål)? Hvordan kan forbindelsen mellem den finansielle tildeling og resultaterne styrkes? 10. Hvordan skal de øgede behov for økonomisk, social og territorial samhørighed imødekommes? Analyserne i rapporten viser, at de økonomiske og sociale forskelle i EU vil blive betydeligt større ved udvidelsen. Det bliver dermed en vanskeligere udfordring at bevare den økonomiske og sociale samhørighed. Denne finansielle indsats bør naturligvis for hovedpartens vedkommende rettes mod de nye medlemsstater. Under alle omstændigheder bliver den samlede finansielle pakke afgørende for, i hvor høj grad Unionen vil bidrage til løsning af de problemer, der fortsat består i EU15 og særlig i regionerne med et udviklingsefterslæb. Det bliver baggrunden for drøftelserne om budgettet for samhørighedspolitikken. Det er for tidligt at fremkomme med budgetforslag for samhørighedspolitikken efter 2006, og dette er et spørgsmål, som under alle omstændigheder vil indgå i en samlet drøftelse af de fremtidige fællesskabspolitikker. Efter forhandlingerne afsatte Det Europæiske Råd i Berlin 213 mia. EUR til strukturaktionerne i de femten medlemsstater i perioden , dvs. et årligt gennemsnit på 30 mia. EUR. Til dette beløb skal lægges førtiltrædelsesstøtten (3 mia. EUR pr. år) og beløbene forbeholdt de lande, der tiltræder mellem 2002 og Desuden er der forudset tildelinger til de nye medlemsstater efter deres tiltrædelse: disse beløb vil gradvis stige til 12 mia. EUR i Som helhed svarer disse beslutninger til 0,45% af det udvidede EU's BNP i 2006 med enogtyve medlemsstater, dvs. praktisk talt lige så meget som i begyndelsen af perioden for EU15. Er denne procentdel, 0,45% af BNP, et passende referencepunkt for finansieringen af den fremtidige samhørighedspolitik? Hvordan kan det sikres, at regional- og samhørighedspolitikken forbliver troværdig med passende finansielle midler til imødekommelse af behovene i de nuværende femten medlemsstater og i de nye medlemsstater? Hvilken rolle skal samhørighedsfonden spille?

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD))

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Regionaludviklingsudvalget Betænkning Ruža Tomašić A8-0227/2018 Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning (COM(2017)0825

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Dato: 28. oktober 2008 Grønbog om Territorial Samhørighed - Territorial Samhørighed skal være en Styrke Kommissionen

Læs mere

Forslag til en. ændring af et kommissionsforslag COM(2012) 496 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til en. ændring af et kommissionsforslag COM(2012) 496 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 12.3.2013 COM(2013) 146 final 2011/0276 (COD) Forslag til en ændring af et kommissionsforslag COM(2012) 496 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fælles bestemmelser

Læs mere

Konklusioner og anbefalinger

Konklusioner og anbefalinger Indledning Som denne rapport viser, har Fællesskabets samhørighedspolitik haft en ikke ringe succes i de foregående programmeringsperioder (1989-1993 og 1994-1999). Succesen er måske mest synlig i de tilbagestående

Læs mere

Seminar. Fremtidig forvaltning af strukturfondene: Hvorledes skal ansvaret fordeles? Bruxelles, den 3. og 4. marts 2003

Seminar. Fremtidig forvaltning af strukturfondene: Hvorledes skal ansvaret fordeles? Bruxelles, den 3. og 4. marts 2003 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORAT REGIONALPOLITIK Planlægning, virkning, koordinering og evaluering Seminar Fremtidig forvaltning af strukturfondene: Hvorledes skal ansvaret fordeles? Bruxelles, den

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Regionaludviklingsudvalget ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Regionaludviklingsudvalget ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««Regionaludviklingsudvalget 2009 17.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Rådets forordning om oprettelse af Samhørighedsfonden (KOM(2004)0494-2004/0166(AVC)) Regionaludviklingsudvalget

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 11.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggenders bidrag til Lissabonstrategien Udvalget

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

Meddelelse fra Kommissionen til medlemsstaterne om regionalpolitikken og konkurrencepolitikken (98/C 90/03)

Meddelelse fra Kommissionen til medlemsstaterne om regionalpolitikken og konkurrencepolitikken (98/C 90/03) 26.3.98 DA C 90/3 Meddelelse fra Kommissionen til medlemsstaterne om regionalpolitikken og konkurrencepolitikken STYRKELSE AF KONCENTRATIONEN OG SAMHØRIGHEDEN (98/C 90/03) Kommissionen vedtog i 1996 sin

Læs mere

8463/17 hsm 1 DGG 2B

8463/17 hsm 1 DGG 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. april 2017 (OR. en) 8463/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 25. april 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 7896/17

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2015/0009(COD) 6.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Budgetudvalget

Læs mere

SAMHØRIGHEDSPOLITIK

SAMHØRIGHEDSPOLITIK INTEGRERET TERRITORIAL INVESTERING SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 Rådet for Den Europæiske Union godkendte formelt de nye regler og den nye lovgivning vedrørende næste runde af EU s samhørighedspolitiske

Læs mere

REGIONERNE I DEN YDERSTE PERIFERI

REGIONERNE I DEN YDERSTE PERIFERI REGIONERNE I DEN YDERSTE PERIFERI Der er indført særlige foranstaltninger for at understøtte udviklingen i Den Europæiske Unions mest afsidesliggende regioner, kendt som regionerne i den yderste periferi:

Læs mere

Kommissionen præsenterer reformen af strukturpolitikken til Europa-Parlamentet

Kommissionen præsenterer reformen af strukturpolitikken til Europa-Parlamentet Europaudvalget 2003-04 EUU Alm.del Info Note 178 Offentligt PDF udgave (50 KB) Europaudvalget (Info-note I 178) (Offentligt) Folketingets Europaudvalg Christiansborg, den 3. september 2004 Folketingets

Læs mere

Første situationsrapport om den samhørighed (Januar 2002) Europas enhed, befolkningernes solidaritet, områdernes forskellighed

Første situationsrapport om den samhørighed (Januar 2002) Europas enhed, befolkningernes solidaritet, områdernes forskellighed da Første situationsrapport om den samhørighed (Januar 2002) Europas enhed, befolkningernes solidaritet, områdernes forskellighed 2 FØRSTE SITUATIONSRAPPORT OM DEN SAMHØRIGHED JANUAR 2002 Forord Med Anden

Læs mere

7875/17 js/top/bh 1 DGG 2B

7875/17 js/top/bh 1 DGG 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. april 2017 (OR. en) 7875/17 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: 15792/2016 Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

7586/10 la/ub/bh/la/fh/an 1 DG G LIMITE DA

7586/10 la/ub/bh/la/fh/an 1 DG G LIMITE DA RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. marts 2010 (17.03) (OR. en) 7586/10 ECOFIN 166 COMPET 94 ENV 177 EDUC 49 RECH 95 SOC 198 POLGEN 36 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til:

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

8461/17 pfw/pfw/hsm 1 DGG 2B

8461/17 pfw/pfw/hsm 1 DGG 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. april 2017 (OR. en) 8461/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 25. april 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 7875/17

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 FREMSENDELSE AF TEKST fra: Rådet (beskæftigelse og social- og arbejdsmarkedspolitik) til: Det Europæiske

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

KOMMISSIONENS SVAR PÅ REVISIONSRETTENS SÆRBERETNING "MÅLRETNING AF STØTTE TIL MODERNISERING AF LANDBRUGSBEDRIFTER"

KOMMISSIONENS SVAR PÅ REVISIONSRETTENS SÆRBERETNING MÅLRETNING AF STØTTE TIL MODERNISERING AF LANDBRUGSBEDRIFTER EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.4.2012 COM(2012) 166 final KOMMISSIONENS SVAR PÅ REVISIONSRETTENS SÆRBERETNING "MÅLRETNING AF STØTTE TIL MODERNISERING AF LANDBRUGSBEDRIFTER" KOMMISSIONENS SVAR PÅ

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0776 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2013 COM(2013) 776 final 2013/0384 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

9895/19 clf 1 ECOMP.2B

9895/19 clf 1 ECOMP.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juni 2019 (OR. en) 9895/19 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 9101/19 + COR 1 Komm. dok. nr.:

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 Monitorering og coaching gennem idræt af unge i risiko for radikalisering Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

9195/16 ams/aan/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A

9195/16 ams/aan/ipj 1 DG B 3A - DG G 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. juni 2016 (OR. en) 9195/16 ECOFIN 447 UEM 194 SOC 311 EMPL 207 COMPET 281 ENV 326 EDUC 181 RECH 173 ENER 189 JAI 435 NOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Organisation for erhvervslivet juni 2009 Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Den økonomiske krise skærper behovet for at omstille EU s budget, så det understøtter den fremtidige

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.4.2018 SWD(2018) 87 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag om ændring af direktiv 2004/37/EF

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2015/XXXX(BUD) 23.6.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Budgetudvalget om Den Europæiske Unions almindelige budget

Læs mere

7377/18 tm/dr/clf 1 DGG 2B

7377/18 tm/dr/clf 1 DGG 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. marts 2018 (OR. en) 7377/18 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet FIN 250 CADREFIN 19 FC 10 FSTR 10 REGIO 13 De Faste Repræsentanters

Læs mere

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0196(COD) 10049/19 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet FSTR 106 REGIO 142

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 2015/0009(COD) 3.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Budgetudvalget

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

5776/17 dr/la/ef 1 DG G 3 C

5776/17 dr/la/ef 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. februar 2017 (OR. en) 5776/17 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 Vedr.: Forberedelse

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180 NOTE fra: formandskabet til: Coreper/Rådet Komm. forsl. nr.: 13775/08 TELECOM 149 Vedr.: Meddelelse

Læs mere

EN PAGT FOR EUROEN STÆRKERE KOORDINERING AF DEN ØKONOMISKE POLITIK MED HENBLIK PÅ KONKURRENCEEVNE OG KONVERGENS

EN PAGT FOR EUROEN STÆRKERE KOORDINERING AF DEN ØKONOMISKE POLITIK MED HENBLIK PÅ KONKURRENCEEVNE OG KONVERGENS EN PAGT FOR EUROEN STÆRKERE KOORDINERING AF DEN ØKONOMISKE POLITIK MED HENBLIK PÅ KONKURRENCEEVNE OG KONVERGENS Euroområdets stats- og regeringschefer har besluttet at vedtage en pagt for euroen for at

Læs mere

EU S STRUKTURFONDE FOR PERIODEN EFTER 2020

EU S STRUKTURFONDE FOR PERIODEN EFTER 2020 HOLDNINGSPAPIR STRUKTURFONDE HOLDNINGSPAPIR EU S STRUKTURFONDE FOR PERIODEN EFTER 2020 KL S HOLDNINGSPAPIR EU's STRUKTURFONDE Side 2 af 6 BAGGRUND Nærværende papir beskriver KL's holdning til fremtidens

Læs mere

Tale af Vítor Caldeira, formand for Den Europæiske Revisionsret

Tale af Vítor Caldeira, formand for Den Europæiske Revisionsret Kun det talte ord gælder DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET TALE Luxembourg, den 21. november 2013 ECA/39/13 Tale af Vítor Caldeira, formand for Den Europæiske Revisionsret Forelæggelse af årsberetningerne for

Læs mere

ET EU-BUDGET FOR FREMTIDEN

ET EU-BUDGET FOR FREMTIDEN ET EU-BUDGET FOR FREMTIDEN #EUBudget #EURoadSibiu #FutureofEurope 4. februar 08 HVORDAN SKAL EUROPA SE UD I FREMTIDEN? Hvert syvende år har EU s ledere mulighed for at beslutte, hvilket Europa vi gerne

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 21/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: TILTRÆDELSESAKT, BILAG VIII UDKAST TIL RETSAKTER

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 29.5.2012 2011/0299(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Udvalget om

Læs mere

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. januar 2015 (OR. en) 5126/15 LIMITE SOC 7 EMPL 5 ECOFIN 16 SAN 3 NOTE fra: formandskabet til: Socialgruppen Dato: 23. januar 2015 Vedr.: Forslag til Rådets

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Sveriges nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Sveriges nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 276 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Sveriges nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Sveriges konvergensprogram

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2012/2295(INI) 5.3.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om Nye veje til bæredygtig vækst: Bioøkonomi i Europa (2012/2295(INI)) Udvalget

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om Den Europæiske Socialfond

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om Den Europæiske Socialfond KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.7.2004 KOM(2004) 493 endelig 2004/0165 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om Den Europæiske Socialfond (forelagt af

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-15

ÆNDRINGSFORSLAG 1-15 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetkontroludvalget 6.12.2012 2012/2286(INI) ÆNDRINGSFORSLAG 1-15 (PE500.404v01-00) om Den Europæiske Investeringsbanks årsberetning for 2011 (2012/2286(INI)) AM\921157.doc

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 23.10.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0265 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 23. oktober 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0358/23. Ændringsforslag. Jordi Solé, Helga Trüpel for Verts/ALE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0358/23. Ændringsforslag. Jordi Solé, Helga Trüpel for Verts/ALE-Gruppen 8.11.2018 A8-0358/23 23 2018/0166R(APP) Henvisning 9 a (ny) der henviser til EU's kollektive forpligtelse til at nå målet om at anvende 0,7 % af bruttonationalindkomsten (BNI) på officiel udviklingsbistand

Læs mere

REVISION AF DE VEDTAGNE PARTNERSKABSAFT

REVISION AF DE VEDTAGNE PARTNERSKABSAFT GENERALDIREKTORATET FOR INTERNE POLITIKKER TEMAAFDELING B: STRUKTUR- OG SAMHØRIGHEDSPOLITIK REGIONALUDVIKLING REVISION AF DE VEDTAGNE PARTNERSKABSAFT SAMMENDRAG Resumé Dette studie er en omfattende analyse

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0616 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0616 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0616 Bilag 3 Offentligt Udenrigsministeriet Nordgruppen NOTAT Til: Folketingets Europaudvalg J.nr.: 400.D.9-16-0 CC: Bilag: Fra: Udenrigsministeriet Dato: 19. november 2008

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 161, under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 161, under henvisning til forslag fra Kommissionen, 31.7.2006 L 210/25 RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1083/2006 af 11. juli 2006 om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond og Samhørighedsfonden og ophævelse

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION. Regionsudvalget. Høring Din mening om Europa 2020. Hovedkonklusioner, vurdering og politiske konsekvenser maj 2010

DEN EUROPÆISKE UNION. Regionsudvalget. Høring Din mening om Europa 2020. Hovedkonklusioner, vurdering og politiske konsekvenser maj 2010 DEN EUROPÆISKE UNION Regionsudvalget Høring Din mening om Europa 2020 Hovedkonklusioner, vurdering og politiske konsekvenser maj 2010 HOVEDKONKLUSIONER, VURDERING OG POLITISKE KONSEKVENSER Regionsudvalgets

Læs mere

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B

14949/14 la/la/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. oktober 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0045 (CNS) 14949/14 FISC 181 ECOFIN 1001 RAPPORT fra: til: formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 14576/14

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 15.5.2012 B7-0000/2012 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2012 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2018 C(2018) 8465 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2018 om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 515/2014

Læs mere

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION, SOM TAGER I BETRAGNING, AT - digitalisering af og onlineadgang til medlemsstaternes

Læs mere

DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK

DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK Den Europæiske Investeringsbank (EIB) tilbyder langsigtet finansiering af projekter med henblik på at fremme EU's mål. Den støtter projekter både i og uden for EU. Dens

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 26.3.2013 2012/0364(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af et EU-program til støtte

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 26.7.2015 2015/0000(BUD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed til Budgetudvalget

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online.

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Spørgeskema "En midtvejsevaluering af Europa 2020-strategien med udgangspunkt i europæiske byers og regioners holdninger" Baggrund Midtvejsevalueringen af

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.5.2016 COM(2016) 299 final 2016/0153 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1388/2013 om åbning og forvaltning af autonome EU-toldkontingenter

Læs mere

10881/10 lv/nlk/am 1 DG G I

10881/10 lv/nlk/am 1 DG G I RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 9. juni 2010 (11.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 NOTE fra: til: Vedr.: Økofinrådet Det

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 5. maj 2015 Juncker: EU-budget skal mobilisere

Læs mere

"Et ressourceeffektivt Europa" En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne

Et ressourceeffektivt Europa En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne "Et ressourceeffektivt Europa" En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne DA Disse konklusioner er baseret på notatet "Evaluering af flagskibsinitiativet Et ressourceeffektivt

Læs mere

14320/17 taa/js/mta 1 DG G 3 C

14320/17 taa/js/mta 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2017 (OR. en) 14320/17 RECH 359 COMPET 751 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Forberedelse af samlingen

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0165/2016 27.1.2016 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B8-0106/2016 jf. forretningsordenens artikel 128, stk. 5 om øers

Læs mere

ET KREATIVT EUROPA ( ) Et kulturdelprogram. Indkaldelse af forslag:

ET KREATIVT EUROPA ( ) Et kulturdelprogram. Indkaldelse af forslag: ET KREATIVT EUROPA (2014-2020) Et kulturdelprogram Indkaldelse af forslag: Indkaldelse af forslag EACEA 34/2018: Støtte til europæiske samarbejdsprojekter 2019 FORBEHOLD: Denne indkaldelse af forslag er

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.6.2016 COM(2016) 414 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET med en vurdering som krævet i artikel 24, stk. 3, og artikel 120, stk. 3, tredje

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0482/3. Ændringsforslag. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout for Verts/ALE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0482/3. Ændringsforslag. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout for Verts/ALE-Gruppen 10.1.2019 A8-0482/3 3 Betragtning 13 a (ny) (13a) InvestEU-programmet bør sætte de borgere og lokalsamfund, der ønsker at investere i et mere bæredygtigt og kulstoffattigt samfund, herunder energiomstilling,

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0461/169. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0461/169. Ændringsforslag 9.1.2019 A8-0461/169 169 Betragtning 2 (2) På EU-plan tjener det europæiske semester for samordning af de økonomiske politikker til at udpege nationale reformprioriteter og overvåge deres gennemførelse.

Læs mere

10303/1/11 REV 1 ADD 1 kb/js/ikn/la/top/mc 1 DQPG

10303/1/11 REV 1 ADD 1 kb/js/ikn/la/top/mc 1 DQPG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 19. juli 2011 (18.08) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2010/0044 (COD) 10303/1/11 REV 1 ADD 1 CULT 33 CODEC 841 PARLNAT 192 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

EUROPÆISK CHARTER OM SMÅ VIRKSOMHEDER

EUROPÆISK CHARTER OM SMÅ VIRKSOMHEDER EUROPÆISK CHARTER OM SMÅ VIRKSOMHEDER De små virksomheder er rygraden i Europas økonomi. Det er her, jobbene skabes, og her forretningsidéerne udklækkes. Europas bestræbelser på at indføre den nye økonomi

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0253 (NLE) 12927/17 FORSLAG fra: modtaget: 5. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 64 EEE 35

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.10.2011 SEK(2011) 1142 endelig C7-0335/11 DA ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

Forårsprognose : mod en langsom genopretning

Forårsprognose : mod en langsom genopretning EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Forårsprognose 2012-13: mod en langsom genopretning Bruxelles, den 11. maj 2012 Efter nedgangen i output sidst i 2011 skønnes økonomien i EU i øjeblikket at være inde

Læs mere

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7679/17 JEUN 39 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 SWD(2013) 252 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Forslag til afgørelse (COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD))

Forslag til afgørelse (COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD)) 8.6.2017 A8-0061/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Kultur- og Uddannelsesudvalget Betænkning Santiago Fisas Ayxelà Den Europæiske Kulturhovedstad 2020-2033 A8-0061/2017 (COM(2016)0400 C8-0223/2016 2016/0186(COD))

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0256 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0256 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0256 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 256 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Tysklands nationale reformprogram for 2015

Læs mere

SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020

SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 FINANSIELLE INSTRUMENTER I SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 Rådet for Den Europæiske Union godkendte formelt de nye regler og den nye lovgivning vedrørende næste runde af EU

Læs mere

Kommissionen forelægger sit arbejdsprogram for 1998

Kommissionen forelægger sit arbejdsprogram for 1998 IP/97/902 Brüssel, den 22. oktober 1997 Kommissionen forelægger sit arbejdsprogram for 1998 Som led i Europa-Parlamentets debat om Unionens tilstand forelægger Europa-Kommissionen i dag de politiske prioriteter

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 1-29

ÆNDRINGSFORSLAG 1-29 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 2010/2072(INI) 9.6.2010 ÆNDRINGSFORSLAG 1-29 Thomas Händel (PE441.371v01-00) Finansieringen og funktionen af Den Europæiske Fond for Globaliseringstilpasning

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om Den Europæiske Unions tiltrædelse

Læs mere

EU s aktiviteter på ligestillingsområdet

EU s aktiviteter på ligestillingsområdet Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) PØU alm. del - Bilag 40 Offentligt EU s aktiviteter på ligestillingsområdet Overordnet arbejder EU ud fra det grundlæggende princip, at alle generelle aktioner

Læs mere

Det Forenede Kongeriges delegation har taget parlamentarisk undersøgelsesforbehold.

Det Forenede Kongeriges delegation har taget parlamentarisk undersøgelsesforbehold. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 25. november 2002 (28.11) (OR. en) 14164/1/02 REV 1 SOC 508 FREMSENDELSE AF TEKST (REVISION) fra: Udvalget for Social Beskyttelse til: Coreper/Rådet (beskæftigelse,

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 14. december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.7.2011 KOM(2011) 443 endelig 2011/0192 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode DA DA BEGRUNDELSE

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.11.2015 COM(2015) 567 final 2015/0262 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1388/2013 om åbning og forvaltning af autonome EU-toldkontingenter

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. Teknisk justering af den finansielle ramme for 2012 på grundlag af udviklingen i BNI

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. Teknisk justering af den finansielle ramme for 2012 på grundlag af udviklingen i BNI EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.4.2011 KOM(2011) 199 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Teknisk justering af den finansielle ramme for 2012 på grundlag af udviklingen

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetudvalget 15.9.2010 ARBEJDSDOKUMENT om EIB's eksterne mandat Budgetudvalget Ordfører: Ivailo Kalfin DT\830408.doc PE448.826v01-00 Forenet i mangfoldighed Perspektiv og

Læs mere

PUBLIC. Bruxelles, den 13. marts 2003 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. 7205/03 Interinstitutionel sag: 2003/0803 (CNS) LIMITE UEM 67 INST 33 OC 87

PUBLIC. Bruxelles, den 13. marts 2003 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. 7205/03 Interinstitutionel sag: 2003/0803 (CNS) LIMITE UEM 67 INST 33 OC 87 Conseil UE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. marts 2003 7205/03 Interinstitutionel sag: 2003/0803 (CNS) LIMITE PUBLIC UEM 67 INST 33 OC 87 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Beslutning

Læs mere

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305.

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 15. og 16. juni 2001 BILAG. Bulletin DA - PE 305. 31 DET EUROPÆISKE RÅD GÖTEBORG FORMANDSKABETS KONKLUSIONER den 15. og 16. juni 2001 BILAG 33 BILAG Bilag I Erklæring om forebyggelse af spredning af ballistiske missiler Side 35 Bilag II Erklæring om Den

Læs mere

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD)

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) 6436/12 MAP 12 MI 91 CODEC 364 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere