Nuuk, Fremtidig lufthavn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nuuk, Fremtidig lufthavn"

Transkript

1 BILAG 1 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane INUPLAN A/S Sag: NIRAS Greenland A/S Sag:

2 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning Forudsætninger Landingsbane Forplads Bygninger Vejforbindelse Øvrigt Anlægsbeskrivelse Byggemodning Anlægsarbejder Bygninger Navigationsudstyr Bane- og indflyvningslys Meteorologiudstyr AFIS- og kommunikationsudstyr Materiel og særligt udstyr Tankningsudstyr Referencer...12 side

3 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 2 1. Indledning I dette oplæg beskrives dimensioner og standarder for en fremtidig lufthavn ved Nuuk under den forudsætning, at banelængden er 3000m og at lufthavnen skal kunne betjene store fly på lange oversøiske ruter. Lufthavnen anlægges på en ny lokalitet i omegnen af Nuuk. Der tænkes her specielt på en placering mod nord på Akia eller mod syd på øen Angisunnguaq. Oplægget beskriver projektet på generelt niveau og er udformet således at dette kan benyttes som grundlag for undersøgelser af de konkrete lufthavnsplaceringer, når der foreligger nærmere oplysninger om de lokale forhold. I oplægget beskrives projektet i sin helhed samt de enkelte delelementer incl. den dertil hørende infrastruktur i form af vejforbindelse og forsyningsanlæg. Nærværende oplæg beskriver dog ikke tunneller og fjordpassager, herunder hverken mulige faste forbindelser eller færgeforbindelser. Beskrivelsen omfatter udelukkende anlægstekniske forhold og således hverken flyvetekniske forhold eller hvorledes lufthavnen tænkes indpasset i det samlede lufttrafiksystem. 2. Forudsætninger I dette afsnit angives de overordnede forudsætninger for anlæggelsen af lufthavnen. I et senere afsnit beskrives de enkelte anlægskomponenters dimensioner og egenskaber nøjere. Følgende bestemmelser og standarder mv. for anlæggelse af offentlige flyvepladser er særlig relevante i denne sammenhæng: BL 3-2 m.fl. 1 ICAO-standard, Annex 14 2 ICAO Doc. 8168, PANS-OPS 3 JAR-OPS Landingsbane Banen anlægges med en længde på 3000 m efter bestemmelserne om offentlige IMC-flyvepladser med banekode 4E, hvor 4 angiver at banens længde er større end eller lig med 1800 m og E angiver, at flyenes vingespan kan være op til 65 m og hjulsporvidden kan være op til 14 m. Endvidere forudsættes banen anlagt efter bestemmelserne om Precision approach category I til begge baneender, samt at der etableres flyveinformationstjeneste (AFIS). Hvis der på den aktuelle lokalitet findes rimelige muligheder herfor placeres og indrettes banen dog således, at den senere vil kunne opgraderes til kategori II og evt. III.

4 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 3 Som dimensionerende fly, for så vidt angår stigeegenskaber i forbindelse med start og missed approach, forudsættes Airbus En overordnet vurdering af terrænet omkring de i punkt 1 nævnte lokaliteter viser at der næppe bliver terrænmæssige problemer med etablering af standard ind- og udflyvningsprocedurer. De flyvetekniske forhold er dog ikke undersøgt nøjere, bortset fra en kontrol af stigeegenskaberne for flytypen A-330 i forhold til terrænet. 2.2 Forplads Der planlægges med en forplads for samtidig parkering af to større jetfly som A- 330, et mindre jetfly som BAe-146 og fire mindre fly som DHC-7 samt plads til helikoptere. Alle fly skal kunne køre ind og ud for egen motorkraft og uafhængig af andre parkerede fly på forpladsen. Under manøvrering af flyene skal reglerne for frigang til bygninger, master og andre fly overholdes. Forpladsen forsynes med belysning, el-udtag, brændstofforsyning o.l. 2.3 Bygninger Der planlægges med en terminalbygning, der kan betjene indenrigs- og udenrigstrafik. I terminalbygningen etableres der check-in med bagagebånd, passagerophold med café, kiosk, toiletter o.l. delt på hhv. indenrigs- og udenrigspassagerer, bagageudlevering, sikkerhedskontrol samt trafikkontorer til flyselskaber mv. Bygningen dimensioneres for samtidig ankomst og afgang af ca. 2 x 250 passagerer. Der planlægges med en materielgarage for materiel og udstyr til tankning, brandslukning og snerydning. Desuden indrettes der værksteder og tekniske anlæg som varmecentral, nødstrømsanlæg, tavleanlæg, regulatorer til banelys mv. og lagerrum. Til mandskabet indrettes der opholds- og omklædningsrum samt kontorer. 2.4 Vejforbindelse 2.5 Øvrigt Adgangsvejen mellem byen og lufthavnen anlægges som en primær trafikvej efter Nuup Kommuneas vejledning i projektering af vejanlæg i Nuuk 5. Vejens geometri skal så vidt muligt opfylde kravene til hastighedsklasse høj, dvs. 60 km/t. Der kan på enkelte kortere strækninger med særlig vanskelige terrænforhold accepteres hastighedsreduktion. I de efterfølgende beskrivelser af projektets enkelte dele er der redegjort for en række forudsætninger om forsyningsforhold og indsats i tilfælde af bygningsbrand og persontilskadekomst. Disse forudsætninger skal i de konkrete tilfælde vurderes nøjere ud fra lufthavnens aktuelle placering og adgangsforholdene mellem by og lufthavn.

5 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 4 3. Anlægsbeskrivelse Projektets enkelte delelementer er beskrevet med oplysninger om krav i henhold til offentlige forskrifter samt hvilke forventninger der i øvrigt er til projektet. På de konkrete lufthavnsplaceringer vil der sandsynligvis være lokale terrænforhold mv., som giver anledning til at overveje mulige afvigelser fra krav og forventninger. Sådanne afvigelser skal af hensyn til den videre beslutningsproces klarlægges og beskrives tidligst muligt i planlægningsforløbet. 3.1 Byggemodning Nedenfor beskrives den forudsatte infrastruktur ved anlæggelsen af en ny lufthavn. Tunnelføringer på landområde samt fjordpassager i form af faste forbindelser (bro / tunnel) eller færgeforbindelse med dertil hørende færgeleje er dog ikke beskrevet. Vej Vejens generelle geometri er som følger: Yderrabat : 1,0 m Sti : 2,0 m Skillerabat : 2,0 m Køresporsbredde 1 : 4,2 m Køresporsbredde 1 : 4,2 m Yderrabat : 1,0 m Samlet bredde, generelt : 14,4 m Afhængig af de konkrete forhold, vil der i tillæg til ovenstående være behov for plads til skråninger og grøfter. Hvor der som følge af udgravning / udsprængning for vejtrace er risiko for drivedannelser ved snefygning udvides yderrabatten med op til 5 m. Vejopbygningen vil fortrinsvis ske ovenpå eksisterende terræn, idet vejbygningsmaterialer så vidt muligt indvindes i grusgrav og/eller i stenbrud langs vejen. Fyldmaterialer indvundet ved gravning og sprængning i selve vejtraceet benyttes ligeledes til opfyldning. Belægningen på kørebaneareal er mm asfaltbeton ( kg/m 2 ) og på stiareal 35 mm asfaltbeton. Øvrige arealer udføres med grusbelægning. Vejanlægget omfatter endvidere skråningssikringer, underløb og autoværn samt skilte og andet vejudstyr. Vejstrækninger i det åbne land vil generelt ikke blive udført med belysning. I nærheden af byen og lufthavnen samt ved overgang til tunneller, broer og færgeleje mv. vil der være belysning langs den ene side af vejen. Lysmasterne placeres i skillerabatten. 1 Netto køresporsbredden er 4,0 m med plads til kantlinier.

6 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 5 Vandforsyning I lufthavnens garagebygning opstilles der to lagertanke hver med 50 m 3 volumen. Tankene fyldes med behandlet drikkevand tilkørt fra byens vandforsyning. Lufthavnens faste vandinstallationer forsynes fra disse tanke. Lagerkapaciteten står tillige til rådighed for skumtenderne. Efter vurdering af de konkrete lokale forhold skal det afklares hvorledes vandforsyningen til bekæmpelse af bygningsbrand sikres. Hvor der indenfor en rimelig afstand fra lufthavnen forefindes ferskvandsressourcer i passende mængde og kvalitet skal det alternativt overvejes at etablere eget vandværk til produktion og forsyning af lufthavnen med behandlet drikkevand. Afløb Spildevand fra lufthavnen føres så vidt muligt via kloakledning til et dykket udløb i havet. I tilfælde hvor der er stor afstand fra lufthavnen til havet kan der enten være behov for at pumpe spildevandet eller at lede det til i en tank placeret under terræn og borttransportere spildevandet med tankvogn. Elforsyning Lufthavnen forsynes fra eget elværk i tilknytning til garagebygningen. Elværket forudsættes bestykket med 2 aggregater, hver med en effekt på ca. 300 kw. Forsyningen af banelysanlæg mv. sikres med en backup enhed på ca. 130 kw aggregat, der ved udfald af primærforsyningen kobler ind automatisk på mindre end 15 sek. Backup aggregatet dimensioneres og placeres, således at vitale funktioner i lufthavnen kan sikres i tilfælde af brand eller anden alvorlig skade på elværket. Teleforbindelse Det forudsættes at teleforbindelsen etableres med antenneanlæg af Tele Greenland. 3.2 Anlægsarbejder Under dette punkt er beskrevet de anlægsarbejder, der vedrører etableringen af selve lufthavnen, herunder primært landingsbane og forplads. Jordarbejder Der afrømmes vækstlag i terrænniveau og underliggende jord udgraves. Udgravning af jord udføres dels for at skabe plads til de færdige anlæg og dels for at sikre den rette kvalitet af sprængstensmaterialer og opfyldning. Vedr. sikring af plads til det færdige anlæg, se beskrivelsen under efterfølgende punkt om udsprængning. Behovet for øvrig udgravning beror på en geoteknisk og bæreevnemæssig vurdering af de konkrete forhold samt behovet for at indvinde sprængstensfyld og skærver uden jordindhold.

7 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 6 Udsprængning Ved placering af en lufthavn, herunder især landingsbanens nøjagtige placering i plan og niveau samt retning, har terrænforløbet en meget stor betydning for den samlede anlægsudgift. Udgifterne til jord- og udsprængningsarbejder samt opfyldning udgør ofte halvdelen af den samlede anlægsudgift til etableringen af en lufthavn. For at etablere plane arealer til bane og sikkerhedszone og forplads mm. skal terrænet reguleres ved udgravning / udsprængning hhv. opfyldning. Ofte vil der tillige være behov for at udgrave / udsprænge i lufthavnens nærmeste omgivelser for at skabe nødvendig hindringsfrihed for luftfartøjers manøvrering ved start og landing. Nedenfor er anført nogle af de væsentligste krav til hindringsbegrænsende flader på en flyveplads med den aktuelle klassificering, og som har særlig betydning for udsprængningsarbejdet. For en mere detaljeret beskrivelse af de enkelte flader og andre parametre henvises der til relevante offentlige bestemmelser. I Tabel 1 er de væsentligste generelle krav til hindringsbegrænsende flader iht. ICAO Annex 14 2 anført. 1 Konisk flade Hældning 5 % 2 Sluthøjde over horisontalflade 100 m 3 Horisontalflade Højde 45 m 4 Radius 4000 m 5 Indflyvningsflade Længde af indre kant 300 m 6 Afstand fra tærskel 60 m 7 Divergens til hver side 15 % 8 Første sektion Længde 3000 m 9 Hældning 2 % 10 Anden sektion Længde 3600 m 2 11 Hældning 2,5 % 12 Vandret sektion Længde 8400 m 2 13 Overgangsflade Hældning 14,3 % Tabel 1, Formelle hindringsbegrænsende flader for landing på en præcisions landingsbane med kodeciffer 4. Ved indpasning af banen i terrænet skal de i Tabel 1 angivne flader så vidt muligt være uden terrængennembrydninger. Der kan dog i det konkrete tilfælde vise sig behov for at ansøge om dispensation for gennembrydninger. 2 Længden af anden sektion og vandret sektion er iht. ICAO s Annex 14 2 variabel.

8 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 7 Der bør så vidt mulig kun forekomme gennembrydninger af den koniske flade og horisontalplanet (punkt 1-4) på den ene side af banen, samt evt. på de yderste dele af indflyvningsfladen (punkt 10-12). Til gengæld kan der næppe forventes dispensation for gennembrydninger af indflyvningsfladernes første sektion (punkt 5 9) eller overgangsfladerne (punkt 13). Når der er etableret hindringsfrihed for områderne nærmest banen efter Tabel 1 vil der samtidig i det væsentlige være hindringsfrihed for banens formelle udflyvningsflader, der har bredde 180 m ved baneende, udvidelse på 12,5% til hver side og stigning 2 %. Hindringsfrihed ved start med de aktuelle flytyper skal dog kontrolleres efter gældende bestemmelser herom og flyenes Performance data. Flyvepladsen bør placeres og orienteres således at øvrige krav til operationelle hindringsfriheder iht. PANS-OPS 3 (f.eks. for ventemønster, indflyvningsprocedure og missed approach samt cirkling) ingen indflydelse får på behovet for udsprængning. Der er til gengæld en række andre forhold vedr. indretningen af lufthavnen, som kan have betydning for omfanget af udsprængning. Således skal der f.eks. sikres frit udsyn over flyvepladsens manøvreområde og luftrummet omkring flyvepladsen fra AFIS rummet. Endvidere skal øvrige anlæg og bygninger ved flyvepladsen, herunder terminalområdet placeres og disponeres således, at der sikres de fornødne hindringsfriheder, hvilket også kan have indflydelse på omfanget af udsprængningsarbejdet. Udsprængt fjeld skal i videst muligt omfang benyttes til opfyldningsarbejder og fremstilling af belægningsmaterialer, se efterfølgende punkter. Ved fastlæggelse af lufthavnens placering i såvel plan som niveau skal der sikres bedst mulig balance mellem på den ene side udgravede og udsprængte mængder og på den anden side fyldmængder og sprængsten til fremstilling af belægningsmaterialer, således at materialeudnyttelsen optimeres. Opfyldning I den udstrækning de udgravede og udsprængte materialer er egnede som fyldmaterialer, benyttes de til opfyldning. Opfyldning udføres på de arealer, der aht. flysikkerheden under start og landing samt manøvrering på flyvepladsen, skal være plane. Sikkerhedszonens dimensioner fremgår af Tabel 2. Af tabellen fremgår endvidere minimumsmål på de planerede arealer ved landingsbanen. Sikkerhedszone (bredde x længde) Planeret bredde af sikkerhedszone, målt fra banens centerlinie Planeret sikkerhedsområde ved baneender, RESA (længde x bredde) 300 x 3120 m 2 x 75 m 90 x 90 m Tabel 2, Sikkerhedszone og RESA for 3000 m præcisionslandingsbane På de dele af terminalområdet, hvor der ikke er udsprængt fjeld vil der af hensyn til etablering af bygninger samt forplads og andre terrænanlæg være behov for opfyldning.

9 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 8 Skråningssikring og afvanding Skråninger anlægges på en sådan måde, at de er sikret mod nedbrydning og der udføres grøfter og underløb i nødvendigt omfang ud fra de aktuelle forhold. Ved kystnært område skal der tillige udføres sikring mod bølgeerosion. Befæstelser Landingsbanens længde er 3000 m og bredden er 45 m. Ved baneenderne udføres der desuden runway turn pads for 180 vending. Vendepladserne udføres ved en sideudvidelse af banen på ca. 40 m over en længde på ca. 45 / 110 m. Rullevej mellem landingsbane og forplads udføres med bredden 23 m samt med breddeudvidelse ved hjørnerne. Der skønnes at være behov for et forpladsareal på i alt ca m 2. Det samlede areal af bane, rullevej og forplads skønnes at være ca m 2. Ovennævnte arealer udføres med belægning af 100 mm asfaltbeton og 200 mm skærvebærelag på komprimeret sprængstensfyld eller udsprængt fjeld. Bæreevnen skal mindst svare til Airbus A s behov, idet belægningen dimensioneres for den forventede trafik i en 20 års periode. I AIP-Greenland kan overflade og styrke af asfaltbelægningen på arealer til flytrafik angives til Asphalt og PCN 61/F/A/X/U. Kørearealer ved bygninger samt parkeringsplads asfalteres ligeledes. Der skønnes et samlet areal på m 2. Øvrige planerede arealer af sikkerhedszone, langs rulleveje og omkring forpladsen befæstes med grus, i alt ca m 2. Af hensyn til snerydning og beskyttelse af flymotorer mod opsugning af sand udlægges der skærver og asfalteres i en bredde af 7,5 m langs kanterne af bane og rullevej og i varierende bredde langs kanten af forpladsen. Dette gøres ligeledes ved PAPI armaturer, ved Glide-Path antenner og som erosionssikring ved baneenderne. Samlet areal ca m 2. Bemaling På landingsbanen udføres der kant- og centerliniestriber, tærskelbemaling og banenumre samt aiming point- og sætningszonemarkering. På rullevej og forplads udføres der kant-, center- og kørelinier samt markering af holding position. Hegn Der udføres sikkerhedshegn omkring bane og forpladsarealer. Hegnsfladen skal udformes med nødvendige forstærkninger, der kan tåle snelæggets skadelige påvirkning.

10 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side Bygninger Bygningsbehovet for de funktioner, der vedrører driften af lufthavnen forudsættes dækket ved opførelsen af to bygninger, dels en terminalbygning og dels en bygning indeholdende garage og værksted for lufthavnens materiel og teknikcentral. Øvrige bygninger som f.eks. hangar og værksted for flymateriel samt kontorer og fragtterminal mv. forudsættes etableret af de pågældende virksomheder selv. Terminalbygning Denne bygning skal indeholde alle relevante passagerfaciliteter, herunder bl.a. opholdsområder, check-in, bagagehåndtering, security og mulighed for butiksindretning. Endvidere skal bygningen rumme nødvendige kontorer til flyselskaber og kontorer til administration af lufthavnens drift og AFIS-rum samt de dertil knyttede tekniske installationer. Der forudsættes følgende arealbehov (brutto): Indenrigstrafik, ophold, check-in mv. 850 m 2 Udenrigstrafik, passagerophold mv. 850 m 2 Ankomstareal for bagageudlevering 350 m 2 Bagagehåndtering 250 m 2 Trafik- og flyvepladskontorer incl. ophold 500 m 2 Teknikrum 100 m 2 Tårnkabine mm. 100 m 2 Samlet bruttoareal incl. tårn m 2 Materielgarage Denne bygning indeholder garagemoduler og værksted til lufthavnens materiel (se senere punkt) samt omklædningsrum mv. til personale. Endvidere indeholder bygningen teknisk central for el-, vand- og varmeforsyning af terminalbygning og materielgaragen. Der forudsættes følgende arealbehov (brutto): Garager og værksteder 1300 m 2 Personaleophold mv. 200 m 2 Teknikrum 200 m 2 Kontorer og møderum 100 m 2 Samlet bruttoareal m Navigationsudstyr Der opstilles to nye NDB er (radiofyr) med rækkevidde på minimum 25 sømil. Radiofyrene placeres i terræn eller på øer i banens forlængelse. Fyrene installeres med egen strømforsyning og reservestrømforsyning. På lufthavnen opstilles en rundstrålende DME transponder og antenne, med reservestrømforsyning og overførsel af fejlalarm til tårnet. Til hver baneende opstilles localizer og glide-path antenner med monitorer, reservestrømforsyning og overførsel af fejlalarm til tårnet.

11 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 10 Mens lufthavnen planlægges og inden den tages i brug skal udviklingen af landingshjælpemidler baseret på GPS-teknologi følges nøje, med henblik på mulig erstatning af localizer og glide-path udstyr med den nye teknik, der forventes idriftsat i de kommende år. 3.5 Bane- og indflyvningslys Der etableres højintensivt indflyvningslys til præcisionslanding categori I til begge baneender. Lysrækkernes længde skal så vidt muligt være 900 m og med mindre særlige forhold taler for andet, mindst 720 m. Lysrækkerne udføres med baretter pr. 30 og tværbarre 300 m fra tærskel. Banen forsynes med højintensivt banekantlys pr. 60 m, baneendelys og tærskellys. Desuden udføres enkeltsidigt PAPI-lyssystem til begge baneender. Der udføres rullevejslys langs kanter af forpladsarealer, rullevej samt langs vendepladser ved baneenderne. Ved rulleveje udføres blinkende gule runway guard lights. Der opstilles lysbeacon samt hindringslys på master o.l. For alle anlæg udføres kabelføringsveje, kabler, transformere og konstantstrømsregulatorer samt overførsel af signal herfra til betjenings- og kontrolpult i tårnet. 3.6 Meteorologiudstyr Der opstilles belyste vindposer og vindmålermaster ved hver baneende, en skyhøjdemåler og en engelsk hytte samt udstyr til begge baneender til automatisk måling af RVR (Runway Visual Range). Alt udstyr forsynes med el og automatisk signaloverførsel til registrering og visning i tårnet. 3.7 AFIS- og kommunikationsudstyr Der etableres et tårn, hvorfra der kan udføres AFIS-tjeneste. Der installeres nødvendigt kommunikationsudstyr til kontakt med FIC, fly og rullende materiel. Desuden modtageudstyr til vejroplysninger, betjenings- og kontrolpult til lysanlæg og landingshjælpemidler, samt båndoptager. 3.8 Materiel og særligt udstyr Det forudsættes, at der er gode adgangsforhold mellem Nuuk by og lufthavnen, således at der kan påregnes indsats fra byens brand- og redningstjeneste i tilfælde af bygningsbrand og persontilskadekomst. Lufthavnen udstyres med nedennævnte materiel til brug for lufthavnes drift og beredskab. Brand- og redningsmateriel Brandberedskab kategori 8 med 3 skumtendere med i alt l vand Diverse redningsudstyr Snerydningsmateriel 2 sweepere 3 lastvogne med sneplov En sneslynge frontmonteret på en gummiged. Til lastvognene leveres 2 væske og grusspredere

12 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side 11 Øvrigt materiel og udstyr Ved kystnær lufthavn etableres der søredningstjeneste Der opføres en silo til opvarmet grus 10 servicebiler til baneinspektion, bremseevnemåling, indsatsleder mv. 3.9 Tankningsudstyr Jet A-1 Der etableres tankanlæg for Jet A-1 tæt på lufthavnen, med en lagerkapacitet afpasset efter udleveringsbehovet på lufthavnen samt tankskibets tankvolumen og leveringsfrekvens. Der skønnes et udleveringsbehov af størrelsesordenen m 3 om måneden, og der forudsættes et lagervolumen på min m 3 fordelt på to tanke. Herudover skal der etableres 2 operationstanke på hver 100 m 3, rørsystem, ventiler, sikkerhedsudstyr, 2 pumper hver på l/min., filterseparatorer og rør i forpladsarealer med 5 udleveringspits. Udover de faste pits skal der kunne udleveres brændstof til mindre fly med en dispenser for såvel undervingstankning som overvingstankning. Lufthavnens forsyning med jet A-1 forudsættes at ske via et indpumpningsarrangement ved kysten. Ved en kystnær lufthavn sker indpumpningen direkte fra tankskibet til tanklageret på lufthavnen. Ved en lufthavn et stykke inde i land skal der etableres rørledning og pumpeanlæg incl. strømforsyning samt servicevej langs ledningen mellem lufthavnen og kysten. Forsyningsmulighederne for en lufthavn beliggende langt fra kysten skal undersøges nøjere i de efterfølgende planlægningsfaser. Anlægsudformning og -økonomi er bl.a. afhængig af tankskibets leveringsfrekvens og liggetid på stedet. Med en begrænset liggetid kan løsningen f.eks. være en m 3 tank ved kysten og en mindre ledning (ca. 65 mm) til lufthavnen. Med længere liggetid kan produktet muligvis indpumpes direkte fra skibet til lufthavnen gennem en større ledning (ca. 100 mm) med en boosterpumpe. Flybenzin Der etableres tanklager med i alt 40 m 3 til flybenzin fordelt på to tanke, med pumpe, filtre og slanger placeret i en container. Forsyningen med flybenzin forudsættes at ske ved transport i tankbil fra byens tanklager. Gasolie Der etableres et tankanlæg med i alt 100 m 3 til gasolie for bygningsopvarmning, elværk og udlevering til køretøjer. Forsyningen med gasolie forudsættes at ske ved transport med tankvogn fra byens tanklager.

13 Programoplæg for lufthavn med 3000 m landingsbane Side Referencer Bestemmelser for Civil Luftfart fra Statens Luftfartsvæsen, herunder BL 3-2 m.fl. Aerodromes, Annex 14 til ICAO-konventionen, Volume I, Aerodrome Design and Operations Procedures for Air Navigation Services Aircraft Operations (PANS-OPS), ICAO-doc Joint Aviation Requirements, Commercial Air Transportation (Aeroplanes), JAR-OPS-1 fra JAA Vejledning i projektering af vejanlæg i Nuuk, Nuup Kommunea 2003

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Akia

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Akia BILAG 3 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn på Akia Lufthavn med 3000 m landingsbane Overslag 15.03.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Lufthavn

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Angisunnguaq

Nuuk, Fremtidig lufthavn på Angisunnguaq BILAG 2 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn på Angisunnguaq Lufthavn med 3000 m landingsbane Overslag 15.03.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94

Læs mere

TRAFIKANLÆG, Anlægsbeskrivelse og -overslag

TRAFIKANLÆG, Anlægsbeskrivelse og -overslag Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen TRAFIKANLÆG, Anlægsbeskrivelse og -overslag Delopgave : Trafikanlæg mellem Qaqortoq, Narsaq og Narsarsuaq Emne : Lufthavn mellem Qaqortoq og Narsaq 27.05.2004

Læs mere

Ilulissat Lufthavn BILAG 4. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. C - overslag 07.02.2006

Ilulissat Lufthavn BILAG 4. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. C - overslag 07.02.2006 BILAG 4 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Ilulissat Lufthavn Udbygning til 1799 m landingsbane C - overslag 07.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 95868.07 NIRAS Greenland A/S Sag: 79.009.44 Udbygning til

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-21 Lysanlæg for natbeflyvning af offentlige VMC- og private flyvepladser Udgave 2, 1. april 1987 I medfør af 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Ilulissat Lufthavn BILAG 5. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. Vejrbetinget regularitet

Ilulissat Lufthavn BILAG 5. Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen. Udbygning til 1799 m landingsbane. Vejrbetinget regularitet BILAG 5 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Ilulissat Lufthavn Udbygning til 1799 m landingsbane Vejrbetinget regularitet 16.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 95868.07 NIRAS Greenland A/S Sag: 79009.44 Vejrbetinget

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur. Qaqortoq Lufthavn. Ideoplæg

GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur. Qaqortoq Lufthavn. Ideoplæg GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Qaqortoq Lufthavn Ideoplæg 30.06.2016 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX 1024 3900 NUUK TELEFON: (+299) 32 15 22 TELEFAX: (+299) 32 41 92 E-MAIL:

Læs mere

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål 1 2. Data og referencer 2 3. Vurdering af analysen af de 4 alternativer 3 3.1 Generelle forudsætninger 3 3.2 Alternativ 1: Eysturoy på næsset mellem Toftir og

Læs mere

Ilulissat Lufthavn, udbygning

Ilulissat Lufthavn, udbygning GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Ilulissat Lufthavn, udbygning Ideoplæg 20.07.2016 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX 1024 3900 NUUK TELEFON: (+299) 32 15 22 TELEFAX: (+299)

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-2 Bestemmelser om etablering af offentlige IMC-flyvepladser Udgave 2, 10. marts 1993 I medfør af 52, 148 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET

SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET Tegnestuen Nuuk a/s SIKKERHEDSZONER REDUCERET VED NUUK FORLÆNGET Det aktuelle projekt til den eksisterende landingsbane ved Nuuk lufthavn fra 950m til 1799m/2200m opfylder ikke ICAO s krav til sikkerhedsafstande

Læs mere

Nuuk Lufthavn, udbygning

Nuuk Lufthavn, udbygning GRØNLANDS SELVSTYRE Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Nuuk Lufthavn, udbygning Ideoplæg 14.07.2016 ISSORTARFIMMUT 13 POSTBOX 1024 3900 NUUK TELEFON: (+299) 32 15 22 TELEFAX: (+299) 32 41

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-22 Bestemmelser om rundflyvningsflyvepladser, flyvemaskine Udgave 2, 26. marts 1990 I medfør af 52, 59, 70 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn

Nuuk, Fremtidig lufthavn BILAG 6 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Banelængder og flytyper 24.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Banelængder og flytyper Indholdsfortegnelse:

Læs mere

1.10 ICAO Doc 9830, Advanced Surface Movement Guidance and Control Systems (A-SMGCS) Manual.

1.10 ICAO Doc 9830, Advanced Surface Movement Guidance and Control Systems (A-SMGCS) Manual. BEK nr 9298 af 23/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. 10-3011-0015 Senere ændringer til

Læs mere

Version 1.0, d. 2012.08.07

Version 1.0, d. 2012.08.07 Side 1 af 6 OPLYSNINGER OM FORDELINGSLISTERNES POSITIONER Generelt Tilbudssummen er fordelt som angivet i de til tilbudslisten hørende fordelingslister. I det følgende meddeles supplerende oplysninger

Læs mere

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger)

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger) RAPPORT vedr. Qaqortoq Lufthavn Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet ISSORTARFIMMUT 13 P.O.BOX 1024 3900 NUUK (+299) 34 37 00 INUPLAN@INUPLAN.GL WWW.INUPLAN.GL d. 28.11.2014

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-12 Arbejdsaktiviteter på offentlige flyvepladser Udgave 1, 1. september 1984 I medfør af 52, 70, 149, stk. 10 og 13, og 153, stk. 2, i lov om

Læs mere

Low Visibility Procedure. Lokale Bestemmelser for Københavns Lufthavn Copenhagen Airport Local Regulations

Low Visibility Procedure. Lokale Bestemmelser for Københavns Lufthavn Copenhagen Airport Local Regulations Low Visibility Procedure Lokale Bestemmelser for Københavns Lufthavn Copenhagen Airport Local Regulations Februar 2012 Side 2 Indhold Bilag... 2 1. Indledning... 3 2. Definition... 3 3. Ansvarsfordeling...

Læs mere

Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik

Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik Opdateret delrapport vedr. Beflyvningslogistik Udarbejdet af Underarbejdsgruppen vedr. beflyvningslogistik Til Arbejdsgruppen om udvidelse af Ilulissat og Nuuk Lufthavn og Havn Nedsat af Grønlands Hjemmestyre,

Læs mere

BL 3-10 Bestemmelser om luftfartshindringer

BL 3-10 Bestemmelser om luftfartshindringer Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark BL 3-10 Bestemmelser om luftfartshindringer Udgave 2, 22. januar 2010 I medfør af 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk. Februar 2018

KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk. Februar 2018 KOMMUNEPLANTILLÆG 4D7-1 Kystlinje og lavninger i Qinngorput, Nuuk Februar 2018 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanlægning er en kontinuerlig proces, og kommunalbestyrelsen er derfor i henhold til

Læs mere

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet)

Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Skema til brug for høringssvar til BL-udkast og bemærkninger hertil (Comment response sheet) Udkast til BL (titel): BL 3-13 Bestemmelse: Høringssvar (afsender og indhold): Bemærkninger (enhed og indhold):

Læs mere

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole

LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole LOKALPLAN 1-04 Fritidshjem ved Ølby skole KØGE KOMMUNE 1979 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 1-04 FRITIDSHJEM VED ØLBY SKOLE REDEGØRELSE FOR LOKALPLANFORSLAG LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING Regionsplanens

Læs mere

De- & Anti-icing af fly 01 OKT 14 30 APR 15.

De- & Anti-icing af fly 01 OKT 14 30 APR 15. De- & Anti-icing af fly 01 OKTT 14 30 APR 15. 6. DA/Brugervejledning de/anti-icing af fly. 1. Generelle vilkår Denne vejledning omhandler operationelle retningslinjer for de/anti-icing i Københavns Lufthavn.

Læs mere

Version 1.0, d. 2014.02.14

Version 1.0, d. 2014.02.14 Side 1 af 8 OPLYSNINGER OM FORDELINGSLISTERNES POSITIONER Generelt Tilbudssummen er fordelt som angivet i de til tilbudslisten hørende fordelingslister. I det følgende meddeles supplerende oplysninger

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-38 Bestemmelser om anvendelse af geografiske koordinater Udgave 1, 23. januar 1997 I medfør af 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk. Februar 2018

KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk. Februar 2018 KOMMUNEPLANTILLÆG 5D4-1 Friholdt område til Kirkegård Siorarsiorfik, Nuuk Februar 2018 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanlægning er en kontinuerlig proces, og kommunalbestyrelsen er derfor i henhold

Læs mere

En 1.799 meter bane giver kun mulighed for beflyvning af Grønland med mindre jetfly såsom B 737-600/700 og Airbus 319.

En 1.799 meter bane giver kun mulighed for beflyvning af Grønland med mindre jetfly såsom B 737-600/700 og Airbus 319. NOTAT Job Notat om flytyper og banekrav Notat nr. 02 Date 25/08/2015 From To Checked by Frantz Buch Knudsen Tina Jensen ABK 1. Indledning Nærværende notatet beskriver hvilke flytyper, der kan beflyve forlængede

Læs mere

Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller*

Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller* Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-11 Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller* 1. udgave, 21. marts 2013 I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Lokalplan nr for et boligområde ved Klintedalsvej

Lokalplan nr for et boligområde ved Klintedalsvej Indhold Lokalplan nr. 2.1-4 for et boligområde ved Klintedalsvej Indledning Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplanens bestemmelser 1 Lokalplanens formål 2 Lokalplanens

Læs mere

STRUER KOMMUNE LOKALPLAN NR. 202 FOR ET OMRÅDE TIL KØRETEKNISK GO-KART BANE M.M. VED LINDTORP.

STRUER KOMMUNE LOKALPLAN NR. 202 FOR ET OMRÅDE TIL KØRETEKNISK GO-KART BANE M.M. VED LINDTORP. STRUER KOMMUNE LOKALPLAN NR. 202 FOR ET OMRÅDE TIL KØRETEKNISK GO-KART BANE M.M. VED LINDTORP. HVAD ER EN LOKALPLAN? Ifølge Lov om planlægning har Byrådet pligt til at udarbejde en lokalplan, før der gennemføres

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-11

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-11 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-11 Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august

Læs mere

LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT

LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT LOKALPLAN 3A4-3 SARFAARSUIT TIMAAT NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ JUNI 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v. skal

Læs mere

Bilag A VVM screening [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015]

Bilag A VVM screening [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015] Bilag A VVM screening [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015] VVM Myndighed Tårnby Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Brændstoflageret Københavns

Læs mere

Alternativ placering af evt. ny Aarhus Lufthavn Bilag til Rapport afsnit 6 april 2015

Alternativ placering af evt. ny Aarhus Lufthavn Bilag til Rapport afsnit 6 april 2015 Alternativ placering af evt. ny Aarhus Lufthavn Bilag til Rapport afsnit 6 april 2015 Udgivelsesdato : 16. april 2015 Vores reference : 22.2793.02 Udarbejdet : Jens Peter Ringsted Kontrolleret : BMG Version

Læs mere

TRAFIKANLÆG, Undersøgelser i 2004

TRAFIKANLÆG, Undersøgelser i 2004 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen TRAFIKANLÆG, Undersøgelser i 2004 Delopgave : Regional lufthavn i Qaqortoq Emne : Besigtigelse 01.12.2004 INUPLAN A/S Sag: 200847.07 NIRAS Greenland A/S Sag: 00.642.03

Læs mere

STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER

STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER MARIAGERFJORD KOMMUNE STIPROJEKT VED LØGSTØRVEJ I HOBRO VURDERING AF STIBROLØSNINGER ADRESSE COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

PPL(H) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 4991 Masterset: 6151

PPL(H) Love og bestemmelser. 16 spørgsmål, 30 minutter. Elevsæt: 4991 Masterset: 6151 16 spørgsmål, 30 minutter Elevsæt: 4991 Masterset: 6151 Tekst7 Spørgsmål1 point: 1 ID: 70 Angiv minimumsflyvehøjden over et område, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft. a) b) c) d) Mindst

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

LOKALPLAN 3D1-3 Sarfaarsuit Nuuat

LOKALPLAN 3D1-3 Sarfaarsuit Nuuat LOKALPLAN 3D1-3 Sarfaarsuit Nuuat NUUP KOMMUNEA FORVALTNING FOR TEKNIK OG MILJØ Oktober 2004 INDHOLD Indhold INDLEDNING...3 Om lokalplanen...3 REDEGØRELSE...4 Lokalplanens baggrund...4 Lokalplanområdet...4

Læs mere

Lokalplan Jollefaciliteter på Havnsø Havn. Bjergsted Kommune. Offentlig bekendtgørelse: L31400

Lokalplan Jollefaciliteter på Havnsø Havn. Bjergsted Kommune. Offentlig bekendtgørelse: L31400 Lokalplan 3.14 Jollefaciliteter på Havnsø Havn Bjergsted Kommune Offentlig bekendtgørelse: 26.11.2002 3011501L31400 LOKALPLAN 3.14 - JOLLEFACILITETER PÅ HAVNSØ HAVN BJERGSTED KOMMUNE EFTERÅR 2002 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-31 Selvvalg af helikopterflyvepladser Udgave 1, 1. juli 1987 I medfør af 82 og 149, stk. 8, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 408

Læs mere

ATS-instruks 8 ATIS. Indholdsfortegnelse

ATS-instruks 8 ATIS. Indholdsfortegnelse ATS-instruks 8 ATIS Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Krav vedrørende ydelse af Tale-ATIS 3. Krav vedrørende ydelse af D- ATIS 4. Fælleskrav vedrørende ydelse af Tale-ATIS og D-ATIS 5. Indhold og format

Læs mere

FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE

FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE 11 - THYBORØN BY PLEJEHJEM I THYBORØN LOKALPLAN NR. 34 FOR THYBORØN-HARBOØRE KOMMUNE Thyborøn-Harboøre kommune LOKALPLAN NR. 34 Plejehjem Godthåbs vej i Thyborøn Indholdsfortegnelse: Side REDEGØRELSE:...

Læs mere

Lokalplan nr. 44. for Gedser terminalområde

Lokalplan nr. 44. for Gedser terminalområde Lokalplan nr. 44 for Gedser terminalområde Indledning...3 Lokalplan nr. 44....3 Lokalplanens indhold...3 Anvendelse...3 Vej- og parkeringsforhold...3 Bebyggelse...3 Beplantning...3 Forholdet til den øvrige

Læs mere

Indhold. Teknisk notat vedr. flystøj VVM Udbygning af lufthavn Ilulissat. 1 Indledning 2

Indhold. Teknisk notat vedr. flystøj VVM Udbygning af lufthavn Ilulissat. 1 Indledning 2 31. januar 2018 Notat Teknisk notat vedr. flystøj VVM Udbygning af lufthavn Ilulissat Projekt nr.: 228227 Dokument nr.: 1226687780 Version 1 Revision Udarbejdet af TOJA Kontrolleret af HKD Godkendt af

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 8-1 Bestemmelser om kontrolmåling af luftfartsanlæg m.m. fra luften m.v.* Udgave 1, 10. juli 2001 I medfør af 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

TBL Grobshulevej - Jord og belægning Rev. 0. Odder Kommune Grobshulevej TILBUDSLISTE

TBL Grobshulevej - Jord og belægning Rev. 0. Odder Kommune Grobshulevej TILBUDSLISTE 01 ARBEJDSPLADS 01 01 ARBEJDSPLADS 01 01 01 Indretning, drift og rømning sum 1 01 01 02 Færdselsregulerende foranstaltninger til nærværende entreprise sum 1 Post 01.01 Total Hovedpost 01 Total 02 JORDARBEJDER

Læs mere

TRANEBÆRVEJ BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE ETAPE 2

TRANEBÆRVEJ BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE ETAPE 2 TRANEBÆRVEJ BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE ETAPE 2 BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. II. III. IV. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. Beplantningsanlæg.

Læs mere

Sikkerhed under Metroens højbane i Ørestad

Sikkerhed under Metroens højbane i Ørestad Sikkerhed under Metroens højbane i Ørestad Bestemmelser og begrænsninger for arbejde på jernbanearealer, hvor Københavns Kommune udfører anlægsopgaver samt drift og vedligehold Islands Brygge Portal Rampe

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-55 Bestemmelser om flyvning i MNPS- og RVSM luftrum Udgave 1, 19. december 2000 I medfør af 34, 82 og 149, stk. 8, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Lokalplan 4D2-1, Skisportsområde ved. ved Lille Malene. REDEGØRELSE. Lokalplanens område

Lokalplan 4D2-1, Skisportsområde ved. ved Lille Malene. REDEGØRELSE. Lokalplanens område Lokalplan 4D2-1, Skisportsområde ved Lille Malene REDEGØRELSE Kommunalbestyrelsen fremlægger hermed den endeligt gældende Lokalplan 4D2-1, Skisportsområde ved Lille Malene. Lokalplanens område Lokalplanens

Læs mere

Anvendelse af højt grej i Københavns Lufthavn

Anvendelse af højt grej i Københavns Lufthavn Anvendelse af højt grej i Københavns Lufthavn januar 2011 Anvendelse af højt grej 1) Højt grej defineres som arbejdsmateriel (kraner, betonpumper, lifte osv.) og køretøjer, hvis højde overstiger 5 meter

Læs mere

A. Byggepladsindretning

A. Byggepladsindretning A. Byggepladsindretning I dette afsnit beskrives hvorledes byggepladsen indrettes. Dette omfatter en fastlæggelse af hvilket materiel, der skal forefindes på pladsen samt en bestemmelse af hvor dette placeres.

Læs mere

Bygherre Dato 01.11.2012 Kommune Kujalleq

Bygherre Dato 01.11.2012 Kommune Kujalleq Bygherre Dato 01.11.2012 Kommune Kujalleq T I L B U D S L I S T E N R 1 Undertegnede tilbyder vedrørende: ALDERDOMSHJEM I QAQORTOQ, ETAPE 4 at udføre nedenfor nævnte entreer for de angivne er i henhold

Læs mere

Vurdering af flytning af Constable Pynt til Mestersvig

Vurdering af flytning af Constable Pynt til Mestersvig Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 100 Offentligt Vurdering af flytning af Constable Pynt til Mestersvig Integra Aviation Academy Greenland April 2016 Indholdsfortegnelse Side 1. Baggrund... 3

Læs mere

Forord. Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1

Forord. Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1 Kritik af Transportkommissionens betænkning side 1 Forord Naalakkersuisut nedsatte i 2009 en Transportkommission, der skulle give forslag til billige, effektive og samfundsmæssigt ansvarlige transportmuligheder

Læs mere

Memo. Århus Kommune, Trafik & Veje Notat vedrørende ny lufthavn placeret på Østhavnen i Århus. Anton Iversen, Trafik & Veje. Hans R. Grønne m.fl.

Memo. Århus Kommune, Trafik & Veje Notat vedrørende ny lufthavn placeret på Østhavnen i Århus. Anton Iversen, Trafik & Veje. Hans R. Grønne m.fl. Memo Titel Dato 1 marts 2010 Til Århus Kommune, Trafik & Veje Notat vedrørende ny lufthavn placeret på Østhavnen i Århus Anton Iversen, Trafik & Veje COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon

Læs mere

Vurdering af flytning af Constable Pynt til Mestersvig

Vurdering af flytning af Constable Pynt til Mestersvig Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 81 Offentligt Vurdering af flytning af Constable Pynt til Mestersvig Integra Aviation Academy Greenland November 2015 Indholdsfortegnelse Side 1. Baggrund...

Læs mere

SUNDHEDSHUS I DRONNINGLUND BRØNDERSLEV KOMMUNE FORUNDERSØGELSE VEDR. ETABLERING AF. Model 2 - december 2008

SUNDHEDSHUS I DRONNINGLUND BRØNDERSLEV KOMMUNE FORUNDERSØGELSE VEDR. ETABLERING AF. Model 2 - december 2008 BRØNDERSLEV KOMMUNE FORUNDERSØGELSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSHUS I DRONNINGLUND Model 2 - december 2008 Forundersøgelse vedr. etablering af Sundhedshus i Dronninglund Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 0.

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 11-40 Bestemmelser om flyvepladsreglement for flyvepladser drevet af Grønlands Lufthavnsvæsen Udgave 1, 15. august 2003 I medfør af 70, 70 a, 70

Læs mere

INI3HOI,DSFORTEGNELSE

INI3HOI,DSFORTEGNELSE INI3HOI,DSFORTEGNELSE REDELØRELSE Lokalplanområdet side 3 Baggrunden for lokalplanen side 3 Sagsforløb side 3 Lokalplanens indhold side 4 Lokalplanens forhold til anden planlægning side 4 LOKALPLAN H 23

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3.

Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3. Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3. Vejledning Brandveje og brandredningsarealer Indhold 1. Formål... 2 2. Lovhjemmel... 2 3. Anvendelsesområde... 2 4. Regler for arealer til redning og slukning...

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Nordfyns Kommune ISTANDSÆTTELSE AF VEJE VED HASMARK STRAND Projektbeskrivelse. Vestre Strandvej. Østre Strandvej, kommunevej

Nordfyns Kommune ISTANDSÆTTELSE AF VEJE VED HASMARK STRAND Projektbeskrivelse. Vestre Strandvej. Østre Strandvej, kommunevej Notat Nordfyns Kommune ISTANDSÆTTELSE AF VEJE VED HASMARK STRAND Projektbeskrivelse 25. november 2015 Projekt nr. 222226 Dokument nr. 1217926148 Version 1 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af 1 INDLEDNING

Læs mere

Partiel byplan SVOGERSLEV. Kornerup- Svogerslev kommune Nr. 2. (Fra 1/ Roskilde kommune) for el omrade

Partiel byplan SVOGERSLEV. Kornerup- Svogerslev kommune Nr. 2. (Fra 1/ Roskilde kommune) for el omrade Kornerup- Svogerslev kommune Nr. 2 Partiel byplan for el omrade SVOGERSLEV beliggende syd tor hovedvejen i Svogerslev (Værkstedsområde vest) (Fra 1/4 1970 Roskilde kommune) KORNERUP-SVOGERSLEV KOMMUNE

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Ny Færgeterminal i Østhavnen Der er fuld gang i at omdanne Nordhavnen til den nye bydel Aarhus Ø. For at omdannelsen kan fortsætte, er

Læs mere

BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE. I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning.

BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE. I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. II. III. IV. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. Beplantningsanlæg. V. Kloakforsyning. VI. VII. VIII.

Læs mere

LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST

LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ FEBRUAR 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v.

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 2.1 Ordensregler... 2-2 2.2 Bygningsmæssige ændringer... 2-2 2.3 Opbevaring af farlige stoffer... 2-2 2.4 Anvendelse af vejsalt på airside... 2-2 2.5 Udtømning af vand på airside...

Læs mere

Skanderborg Kommune. Ry Stadion PROJEKTOPLÆG FOR KUNSTGRÆSBANE. Gasværksvej Aalborg. Projektnummer

Skanderborg Kommune. Ry Stadion PROJEKTOPLÆG FOR KUNSTGRÆSBANE. Gasværksvej Aalborg. Projektnummer Skanderborg Kommune Ry Stadion PROJEKTOPLÆG FOR KUNSTGRÆSBANE Rekvirent Rådgiver Skanderborg Kommune Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer 2131500059 Projektleder Claus Burgaard Udgivet

Læs mere

BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE. I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning.

BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE. I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. II. III. IV. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. Beplantningsanlæg. V. Kloakforsyning. VI. VII. VIII.

Læs mere

LOKALPLAN 2D2-2 NUUP KOMMUNEA SVØMMEHAL NUUSSUAQ FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ

LOKALPLAN 2D2-2 NUUP KOMMUNEA SVØMMEHAL NUUSSUAQ FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ LOKALPLAN 2D2-2 SVØMMEHAL NUUSSUAQ NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ APRIL 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v. skal

Læs mere

Greve Kommune. Lokalplan nr Forslag. Tune Skole. Lægehus ved Tune Skole

Greve Kommune. Lokalplan nr Forslag. Tune Skole. Lægehus ved Tune Skole Greve Kommune Forslag Lokalplan nr.15.17 Tune Skole Lægehus ved Tune Skole Forslag til lokalplan er udarbejdet af Center for Teknik & Miljø, Greve Kommune. Forslaget er vedtaget af Greve Byråd den 27.

Læs mere

Anlægsudvalget 16. November 2015

Anlægsudvalget 16. November 2015 Anlægsudvalget 16. November 2015 Air Greenland A/S 25 % 37,5 % 37,5 % SAS Grønlands Selvstyre Den danske stat 2 Air Greenlands flyflåde 7 x Dash 8 8 x Bell 212 10 x AS350 1 x A330 1 x King Air Differentieret

Læs mere

LOKALPLAN Institutioner i Holmebækcentret

LOKALPLAN Institutioner i Holmebækcentret LOKALPLAN 5-04.2.1 Institutioner i Holmebækcentret KØGE KOMMUNE 1979 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 5-04.2.1 INSTITUTIONER I HOLMEBÆKCENTRET, (TILLÆG TIL LOKALPLAN 5-04.2) REDEGØRELSE LOKALPLANENS FORHOLD TIL

Læs mere

TILLÆG nr. 1 til Lokalplan nr. 19 Ældreboliger Plushøj Rødvig

TILLÆG nr. 1 til Lokalplan nr. 19 Ældreboliger Plushøj Rødvig TILLÆG nr. 1 til Lokalplan nr. 19 Ældreboliger Plushøj Rødvig Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 19 Ældreboliger Plushøj Rødvig Indledning Formålet med nærværende Tillæg nr. 1 til Lokalplan nr. 19 er at muliggøre

Læs mere

Vejledning til etablering af nedgravede affaldsløsninger og kuber

Vejledning til etablering af nedgravede affaldsløsninger og kuber Vejledning til etablering af nedgravede affaldsløsninger og kuber Denne vejledning beskriver hvad der skal opfyldes for at etablere nedgravede affaldssystemer og kuber. Nedgravede affaldssystemer til kildesorteret

Læs mere

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland

Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland 1 2. marts 2012 Notat vedr. turismemæssig virkning ved udbygning, opgradering og flytning af lufthavnene i Kangerlussuaq, Ilulissat, Nuuk og Sydgrønland Visit Greenland skal indledningsvist takke for fremsendelse

Læs mere

Afsnit Emne Side. 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Definitioner... 1-2. Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys

Afsnit Emne Side. 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Definitioner... 1-2. Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys Indhold Afsnit Emne Side 1.1 Om Lokale Bestemmelser... 1-2 1.2 Definitioner... 1-2 Bilag 1 Særlige lufthavnsmarkeringer, -skilte og -lys CPH Lokale Bestemmelser Trafikafdelingen (TRO) 30 JAN 15 1-1 1.1

Læs mere

Lokalplanen indeholder, som vist på kortbilaget, mulighed for opførelse af yderligere 5 pavillionbygninger, hvis dette bliver nødvendigt.

Lokalplanen indeholder, som vist på kortbilaget, mulighed for opførelse af yderligere 5 pavillionbygninger, hvis dette bliver nødvendigt. Formålet med denne lokalplan er, at sikre det planmæssige grundlag for en udvidelse af Dansk Rød Kors asylcenter på Sanholmlejren, til brug for rigspolitiets sagsbehandling i forbindelse med modtagelse

Læs mere

Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller*

Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller* Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-11 Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller* 2. udgave, xx. xxx 2014 I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Licitation afholdes fredag d. 27. september, i Mittarfeqarfiit hovedkontor Nuuk, Aqisseqarajooq, stueetage, anlægsafdeling kl

Licitation afholdes fredag d. 27. september, i Mittarfeqarfiit hovedkontor Nuuk, Aqisseqarajooq, stueetage, anlægsafdeling kl Nuuk, den 13.09.2019 Sag : Etablering af en ny FATO Helikopterflyveplads i Niaqornaarsuk Entreprise : Hovedentreprise Nedennævnte leverancer/ydelser skal udføres/leveres på følgende betingelser: Arbejderne

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1.

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Brandveje og Brandredningsarealer Indhold 1. Formål... 2 2. Lovhjemmel... 2 3. Anvendelsesområde... 2 4. Regler for arealer til redning og slukning...

Læs mere

Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser

Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser Randers Kommune Indholdsfortegnelse: 1 ALMENT 4 2 KOMMUNENS PLIGTER KOMMUNEVEJE OG -STIER MV. 5 2.1 Snerydning 5 2.2 Glatførebekæmpelse

Læs mere

LOKALPLAN 3-26 Antennemast ved Lystbådehavnen

LOKALPLAN 3-26 Antennemast ved Lystbådehavnen LOKALPLAN 3-26 Antennemast ved Lystbådehavnen KØGE KOMMUNE 1988 LOKALPLAN 3-26 ANTENNEMAST VED LYSTBÅDEHAVNEN INDHOLD REDEGØRELSE: Baggrund... s 1 Formal... 1 Indhold... 2 Forhold til anden planlægning...

Læs mere

Psykiatriens Hus i Silkeborg Analyse af placeringsmulighed

Psykiatriens Hus i Silkeborg Analyse af placeringsmulighed Psykiatriens Hus i Silkeborg Analyse af placeringsmulighed REGIONSHOSPITALET - falkevej 30.04.2009 Psykiatriens Hus REGIONSHOSPITALET Indledning I forlængelse af tidligere analyser af placeringsmuligheder

Læs mere

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED

Unionshåndbog. Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg FLYVEVIRKSOMHED Side nr.: 1 af 6 ANVENDES TIL SVÆVEFLYVNING 1. GENERELT Svæveflyvepladser, der benyttes til uddannelsesflyvning og/eller flyslæb samt selvstartende svævefly, skal godkendes inden ibrugtagning. Sådanne

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 254 + 568 = 13. 29,85 2. 756 239 = 14. 88,16 3. 3 515 =

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 254 + 568 = 13. 29,85 2. 756 239 = 14. 88,16 3. 3 515 = AEU december 010 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 54 + 568 = 13. 9,85. 756 39 = 14. 88,16 3. 3 515 = 4. 390 : 5 = Løs ligningen 5. x + 8 = 6 x = 6. 6x = 16 x = 7. 35 %

Læs mere

Frederiksværk Kommune. Lokalplan for varmeværk ved renseanlægget ved Havnevej. April Frederiksværk Kommune

Frederiksværk Kommune. Lokalplan for varmeværk ved renseanlægget ved Havnevej. April Frederiksværk Kommune Frederiksværk Kommune Lokalplan 04.9 for varmeværk ved renseanlægget ved Havnevej April 1985 Frederiksværk Kommune LOKALPLAN 04.9 FOR VARMEVÆRK VED RENSEANLÆGGET VED HAVNEVEJ INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE...

Læs mere

Byskolen i Faaborg. 21 marts 2012 - Praksis Arkitekter

Byskolen i Faaborg. 21 marts 2012 - Praksis Arkitekter Byskolen i Faaborg 21 marts 2012 - Praksis Arkitekter BYSKOLEN i FAABORG Byskolen Byskolen er i dag en kulturinstitution, der huser en række skoler og foreninger. De fysiske rammer fremstår som nedslidte

Læs mere

LOKALPLAN Værftsvej

LOKALPLAN Værftsvej LOKALPLAN 2-07.1 Værftsvej KØGE KOMMUNE 1987 LOKALPLAN 2-07.1 VÆRFTSVEJ Indhold: Redegørelse: Lokalplanens forhold til overordnet planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplan 2-07.1 Kortbilag Bilag

Læs mere

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND

FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND FREMTIDENS FLY OG SKIBSTRAFIK SKAL VÆRE OPTIMAL OG UNDERSTØTTE UDVIKLINGEN I GRØNLAND Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Knud Kristiansen Pressemøde 24. marts 2015 KOALITIONSAFTALEN Der

Læs mere

HØJGÅRDSPARKEN BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE

HØJGÅRDSPARKEN BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE HØJGÅRDSPARKEN BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. II. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. III. Vejanlæg inkl. belysning. IV. Beplantningsanlæg.

Læs mere

Lokalplan nr for et område ved Stæhr Johansens Vej og Emil Chr. Hansens Vej

Lokalplan nr for et område ved Stæhr Johansens Vej og Emil Chr. Hansens Vej Lokalplan nr. 120 for et område ved Stæhr Johansens Vej og Emil Chr. Hansens Vej Oktober 2001 INDLEDNING Lokalplanen gør det muligt for Frederiksberg Forsyning at opføre ny bebyggelse til administration

Læs mere

BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE. I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning.

BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE. I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. BYGGEMODNINGSREDEGØRELSE I. Forklaring til byggemodningsredegørelsen. II. III. IV. Udstykningsområdets beliggenhed og omfang. Vejanlæg inkl. belysning. Beplantningsanlæg. V. Kloakforsyning. VI. VII. VIII.

Læs mere

ETABLERING AF FIRE TESTVINDMØLLER VED STAUNING LUFTHAVN

ETABLERING AF FIRE TESTVINDMØLLER VED STAUNING LUFTHAVN Udarbejdet til Trafikstyrelsen Dokument type Ansøgning Dato 01.07.2014 ETABLERING AF FIRE TESTVINDMØLLER VED STAUNING LUFTHAVN ETABLERING AF FIRE TESTVINDMØLLER VED STAUNING LUFTHAVN Revision 26 Dato 01.07.2014

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-8 Bestemmelser om drift af lufttrafiktjenesteenheder Udgave 5, 21. november 2003 I medfør af 54 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere