råd om mad og motion Når du bliver ældre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "råd om mad og motion Når du bliver ældre"

Transkript

1 råd om mad og motion Når du bliver ældre

2 2 Når du bliver ældre Længe leve livet Den officielle pensionsalder er 65 år, og så kan man jo leve 40 år mere, og der sker jo egentlig meget, fra man er 0 til 40 år. Det samme sker, når man er ældre. citat Det er aldrig for sent at begynde at spise sundt og motionere uanset alder. På den måde sikrer du bedst muligt en aktiv alderdom, hvor du selv kan klare alle hverdagens gøremål og fortsat nyde livet sammen med andre. Denne pjece giver dig gode råd om, hvordan du skal spise som rask og som svækket og småtspisende ældre. Der er nemlig forskel! Ud fra interviews med ældre tager vi fat på nogle mening er og myter om, hvad der er sundt og usundt. Vi sætter fokus på de råd om mad og motion, der er særligt vigtige for ældre, og som kan være med til at forebygge både overvægt, undervægt og sygdomme. Med denne viden kan du være med til at vælge det gode liv på dine egne betingelser.

3 AFSNIT 1 MAD TIL RASKE ÆLDRE

4 4 Når du bliver ældre Mad til raske ældre Min gamle far solgte sine guldtæn der. Til sidst havde han ingen tænder i munden. Han spiste meget usundt, men blev alligevel 96 år. citat Ingen regel uden undtagelse Alle kender nok en, der hele livet har siddet i sofaen og levet af kaffe og cigaretter og alligevel er blevet meget gammel. For langt de fleste gælder det dog, at sund kost og fysisk aktivitet også i en sen alder er med til at bevare et godt helbred. Ældre med god appetit skal spise som alle andre voksne. Meget brød, kartofler, ris, pasta, grønsager, frugt og fisk og supplere med magert kød og magre mælke- og mejeriprodukter. Når du for det meste spiser sundt og varieret og er fysisk aktiv, er der også plads til det knapt så sunde som fx flødesovs, kage og chokolade en gang imellem.

5 Når du bliver ældre 5 Spis løs af frugt og grønsager 6 om dagen af hvad for noget? Hvis det er 6 stykker frugt om dagen, så kan man ikke spise mere den dag. citat Frugt og grønsager er godt for smagen og sundheden. En god regel er 6 om dagen, som svarer til 600 gram. Spis fx 3 stykker frugt og 3 portioner grønsager på hver 100 gram. Alle frugter og grønsager tæller med både rå, frosne, kogte, bagte, stegte og fra dåse. Vigtigt fordi Frugter og grønsager indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Især de grove grønsager som kål, ærter, rodfrugter og bønner indeholder mange fibre, der mætter godt og holder maven i gang.

6 6 Når du bliver ældre Sådan får du 6 om dagen tæl efter tips Det er lettere at spise flere grønsager, hvis de er bagte! eller kogte. Bland flere grønsager i fx gryderetter. Riv gulerødder, persillerod, selleri og andre rodfrugter i kødsovs og fars. Spis årstidernes frugter og grønsager de er friske og billige. Brug gerne frosne grønsager de er lette at tø op i små portioner. Spis grønsagssupper gerne blendet.

7 Når du bliver ældre 7 Øs op efter Y-tallerknen Når maden danner et Y på tallerknen, spiser du sundt. Kødet skal fylde mindst. Grønsagerne skal fylde lige så meget som kartofler, ris eller pasta. Kartofler tæller ikke med i 6 om dagen, men spis dem gerne hver dag, for de er sunde og indeholder kostfibre og C-vitamin til forskel fra ris og pasta.

8 8 Når du bliver ældre Fisk er både dejligt og sundt Man kan få så meget fisk på dåse, er det godt nok? citat Alt godt fra havet er også godt for smagen og sundheden. Spis fisk to gange om ugen til det varme måltid. Eller en gang om ugen til det varme måltid og næsten hver dag som pålæg. Spis fisk både fersk, frossen og fra dåse. Vigtigt fordi Fisk indeholder D-vitamin, jod og selen, som du ikke får fra så meget andet mad. Og især de fede fiskearter indeholder sunde fedtsyrer. Fiskeolie og levertran kan ikke erstatte de mange gode stoffer fra fisk.! tips Spis både fede fisk, fx laks, sild og makrel, og magre fisk, fx torsk, sej og rødspætte. Vælg mellem forskellige slags fiskepålæg og fiskekonserves fx marineret sild, makrel, tun, sardiner, kippers, torskerogn, røget og gravet laks. Mange supermarkeder har portionspakket fisk fx sild, makrel og røget fisk.

9 Når du bliver ældre 9 Vælg fedt med omtanke Det er ikke godt med de gamle retter. Vi har ikke godt af det. Jeg skal hjem og have æbleflæsk i dag må man det? citat Danske, traditionsrige retter kan sagtens gøres sundere ved at skære ned på fedtindholdet. Lav frikadeller af magert kød. Jævn den brune sovs med mel. Opbag stuvningen med mindre fedtstof. Brug magert svinebryst og masser af æbler til æbleflæsk. Øs op efter Y-tallerknen på side 7 det gør måltidet sundere. Jeg inviterer mine børnebørn, for de kan godt lide sovs og kartofler. Det får de ikke derhjemme. citat Vigtigt fordi For meget fedt i maden kan føre til overvægt og fedme. Det mættede fedt i mejeriprodukter og kød øger risikoen for forhøjet kolesterol og hjertekarsygdomme samt type 2-diabetes. Det gode fedt findes i fisk og planteolier. tips Det er smagen og ikke altid mængden, der giver den gode oplevelse. Det fedt, du kan undvære, giver plads til det fedt, som du holder særligt af.! Holder du af fuldfede oste, så skær i tyndere skiver. Skrab smørret på brødet og undvær det helt under fx leverpostej og ost. Brug olie eller blød margarine til bagning. Let sovsen. Smid stegefedtet væk og hold igen med creme fraiche og fløde. Vin, krydderier og purerede grønsager kan give fylde og smag. gå efter de magre produkter Mælk maks. 0,5 g fedt pr. 100 g Mælkeprodukter maks. 1,5 g fedt pr. 100 g Ost maks. 17 g fedt pr. 100 g Kød og pålæg maks. 10 g fedt pr. 100 g

10 10 Når du bliver ældre Vitamin- og mineraltilskud så lidt behøver du Hvis man spiser varieret, er det ikke nødvendigt med kosttilskud. Vitaminer, det får jeg igennem grønsagerne hver dag. citat Alle over 65 år bør tage et tilskud af D- vitamin. Det er også vigtigt at få kalk nok 1/2 liter mælk og en skive ost om dagen dækker anbefalingen for kalk. Småtspisende ældre bør spise en multivitamin-mineraltablet. Det er ikke nødvendigt for raske og ældre med god appetit. Vi får D-vitamin fra fisk, kød, ost og æg, men det er svært at få nok D- vitamin gennem maden. Når du er ude i sollys, danner huden D-vitaminer. Det er derfor vigtigt at komme udendørs mindst 1/2 1 time om dagen. Vigtig fordi Huden har sværere ved at danne D- vitamin med alderen. For lidt D-vitamin øger risikoen for fald og knoglebrud, da musklerne bliver svage og knoglerne skøre. Anbefalede kosttilskud Alle ældre over 65 år bør dagligt spise et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin (400 IE). Hvis du ikke får mælk eller mælkeprodukter, bør du kombinere dit D- vitamintilskud med et kalktilskud på milligram.

11 AFSNIT 2 MOTION

12 12 Når du bliver ældre Motion til ældre Man har det bedre. Det er godt for ens humør. Man ser andre mennesker. Der er kommet noget nyt, hvor man kan få en motionsven. En ny frivillig ven. Lidt som en besøgsven. citat Det er sjovt og vigtigt at være fysisk aktiv og det er aldrig for sent at gå i gang. Start langsomt op med aktiviteter, der passer til din fysiske form lidt er bedre end ingenting. Få bevægelse ind i din hverdag. Tag cyklen frem for bilen. Trappen i stedet for elevatoren. Stå af bussen et stoppested før og gå. Lav havearbejde og rengøring. Lav faste aftaler, der forpligter. Få dig en fast træningspartner eller deltag på et motionshold. Gå til gymnastik eller lav øvelser derhjemme. Tænd for radioen eller spil et stykke musik, der giver lyst til dans og bevægelse. Du bør være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og helst få pulsen op. En tommelfingerregel er, at du skal være så forpustet, at du lige med nød og næppe kan føre en samtale, gerne i 5-15 minutter ad gangen. Vigtigt fordi Jo bedre fysisk form, jo lettere klarer du hverdagen, fx indkøb, rengøring, at have gæster og besøge familien. Motion hjælper dig også med at: få et godt humør samvær med andre øge velværet og livskvaliteten få en god fordøjelse styrke muskler og balance så du lettere undgår fald bevare muskelmassen få en naturlig træthed regulere appetitten bevare normalvægten

13 Når du bliver ældre 13 tips Træn knoglerne. Fx ved stavgang, løb, Træn kondition og kredsløb. Gå, cykl eller badminton og dans. svøm en tur i et tempo, så du bliver forpu! stet. Træn bevægelighed og smidighed i muskler og led. Fx ved gymnastik, yoga og svøm Træn udholdenhed og styrke i musklerne. ning. Vip med fødderne og lav øvelser med Motions- og træningscentre har maskiner arme, hænder og fingre, når du ser fjernsyn. til træning af forskellige muskelgrupper. Lav strækøvelser efter motion. Stræk dig igennem med armene over hovedet flere Lav dine egne håndvægte fyld fx en gange om dagen. 1/2 liter-vandflaske med vand eller sand. Du kan også træne med fx elastikker. Træn reaktionsevne. Fx ved boldaktiviteter, badminton, tennis og dans. Træn balancen. Stå på et ben, mens du venter på bussen eller skræller kartofler. Spørg kommunen eller Ældre Sagens lokal Stå med støtte, hvis det kniber med at komiteer, hvad de har af motionstilbud til holde balancen. ældre.

14 14 Når du bliver ældre Siddende motion når kræfterne er mindre Med siddende dans får man virkelig gang i kroppen. Det foregår på lokalcentret. I sommer gik jeg første gang i mange år sammen med de andre nede ved strandkanten og uden stok! citat Har du svært ved at klare stående øvelser, kan hele kroppen trænes igennem siddende. Vælg aktiviteter, der passer til din form og ikke føles ubehagelige. Du kan bestille pjecen Træn dig glad med Ældre Sagen og Lisbet Dahl hos Ældre Sagen. Her er gode øvelser til både siddende og stående motion og der medfølger en trænings-cd. Spørg din læge Hvis du er i tvivl om, hvad du kan eller må, så tal med din læge, en fysioterapeut eller en anden fagperson, inden træningen går i gang. Vi er selv ansvarlige for vores krop!

15 Når du bliver ældre 15 En er for lille og en er for stor Både undervægt og overvægt har konsekvenser for helbredet og for, hvordan du selv klarer din hverdag som ældre. Vej dig fx en gang om ugen og grib ind i tide, hvis vægten pludselig begynder at stige eller falde. Hvis vægten er blevet for høj Gå efter de overkommelige forandringer. Lev efter de 8 kostråd, spis mindre portioner og vær mere fysisk aktiv. Er der behov for større vægttab, så få en henvisning fra din læge til en klinisk diætist. Hvis vægten pludselig falder Hvis dit tøj pludselig begynder at hænge løst og vægten falde, uden at du har gjort noget for det, så er det vigtigt at søge læge. De 8 kostråd intet nyt under solen De officielle kostråd har stort set ikke ændret sig de seneste 30 år. Alle kostrådene er vigtige for en sund balance mellem mad, motion og energiforbrug.

16 AFSNIT 3 MAD TIL SMÅT SPISENDE ÆLDRE

17 Når du bliver ældre 17 Mad til småtspisende ældre Man har ikke mulighed for at sige, hvilke behov man har. Man har ingen appetit. Jeg gider ikke at lave mad. Gjorde det første gang, jeg blev enke, men ikke nu anden gang. citat Appetit på mad hænger ofte sammen med appetit på livet. Mange ældre oplever perioder i livet, hvor lysten til mad forsvinder. Måske har de mistet ægtefællen, følt sig ensomme eller har været syge og sengeliggende. Det kan starte en trist spiral med for lidt og forkert mad og drikke. Tab af vægt og vigtig muskelmasse og dermed ringere evne til at klare hverdagens gøremål. Hvornår er du småtspisende? Hvis appetitten falder, er der risiko for, at du bliver for småtspisende i forhold til kroppens behov for næring. Under sygdom har kroppen særligt behov for energi (kalorier) og for protein til musklerne. Hvis du ikke spiser nok, reagerer kroppen ved at tære på musklerne. Vigtigt fordi Det er IKKE normalt at tabe i vægt som ældre. Din læge kan hjælpe dig med at finde årsagen til, at appetitten og vægten går ned. Du kan blive henvist til en klinisk diætist, der kan hjælpe dig med at genvinde de tabte kilo. Eller en fysioterapeut for at få et træningsprogram, hvis musklerne er blevet for svage.

18 18 Når du bliver ældre Når maden skal fede Man skal fodres og nusses om, komme op i humør igen. Det vigtigste er, at man får noget, man godt kan lide og orker at spise. citat Har du nedsat appetit, skal de små portioner, du kan spise, være fulde af energi (kalorier). Fedt giver ekstra meget energi. Derfor er mad med meget fedt godt at spise, når du skal tage på. Protein er nødvendigt for musklerne. Protein findes i næsten alle madvarer, men nogle har et specielt højt indhold, fx kød, fisk, æg, mælk og ost. Spis mange fede mejeri-, fiske- og kødprodukter. Spis færre magre madvarer som fx brød, kartofler og grønsager de fylder meget, mætter hurtigt og indeholder mindre energi. Vigtigt fordi Tab af vægt er også tab af vigtig muskelmasse. Forsøg derfor hurtigst muligt at komme op på normalvægten igen. Op i vægt igen med mange små energirige måltider Lidt ad gangen kan være en hjælp til at få maden ned, når appetitten er lille. Spis derfor mange lækre, små, energi rige måltider i løbet af dagen. Slut gerne af med en dessert, fx flødeis med henkogt frugt, frugtgrød med piskefløde, fromage eller budding evt. færdigkøbt. tips Fuldfede oste og godt med smør. Brug æg i maden. Fx i gratin, jæv ning i sovs og suppe. Og pasteuriserede i røræg, koldskål og fromager. Find opskrifter i pjecen Lokkemad se bagsiden. Drik energirige drikke. Fx sødmælk, drikkeyoghurt, juice, maltøl, kakao med flødeskum og koldskål. Spis energirige mellemmåltider.! Chokolade, nødder, rosiner, kiks, chips, kakao eller milkshake. Kage med creme fraiche eller flødeskum.

19 Når du bliver ældre 19 Energi kan drikkes Drikke med meget energi og protein er godt og nemt og tager ikke appetitten fra det næste måltid. Skal vi spise sammen i aften? Jeg laver altid mad til mig selv. Også selvom jeg er alene. Hygger meget omkring det. Tager også et glas rødvin. En gang om måneden spiser jeg så med en veninde og fælles børn. Så spiller vi spil bagefter. Det er så hyggeligt. citat tips Prøv små færdigretter på frys fås i de fleste supermarkeder.! Lav store portioner og frys ned til flere dage. Form fx bøffer af hakkekød og frys ned i poser så passer portionen. Hav lidt, men godt i køleskabet. Du kan sagtens spise godt, selvom du er alene. Men de fleste af os spiser mere, når vi hygger os over maden sammen med andre. tips Tænk over, hvordan du kan få et socialt netværk, især hvis du ikke! har familie eller pårørende, der kan besøge dig. Ældre Sagen kan hjælpe dig med at få en besøgsven, motionsven, spiseven eller spisegruppe.

20 Fødevarestyrelsen Januar udgave, 1. oplag Oplag: Design: Essensen.com Foto: Lars Bahl, Lars Mardahl, Lennart Søgård-Høyer, Arla Foods Tryk: Schultz Grafisk A/S Citater fra Kost og Motion fokusgrupper med ældre kvinder, juni 2006, CRM Research Yderligere eksemplarer kan bestilles på Bestillingsnummer Det er aldrig for sent at begynde at spise sundt og motionere uanset alder. På den måde sikrer du bedst muligt en aktiv alderdom, hvor du selv kan klare alle hverdagens gøremål og fortsat nyde livet sammen med andre. Denne pjece giver dig gode råd om, hvordan du skal spise som rask og som svækket og småtspisende ældre. Der er nemlig forskel! Hvis du vil vide mere: Træn dig glad med Ældre Sagen og Lisbet Dahl et motionsprogram + trænings-cd med både siddende og stående øvelser. Mad motion mennesker en inspirationsbog om kroppens forandringer med alderen, mad, motion og samvær. Bestil begge publikationer hos Ældre Sagen på tlf Lokkemad 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser lidt. Mejeriforeningen, tlf hvis du vil læse mere om ældres ernæring, de 8 kostråd eller finde madopskrifter m.m.

Kostkompasset. vejen til en sund balance. Kapitelmarkør 3

Kostkompasset. vejen til en sund balance. Kapitelmarkør 3 Kostkompasset vejen til en sund balance Kapitelmarkør 3 Indhold Kostkompasset 4 Spis frugt og grønt 6 Spis fisk og fiskepålæg 8 Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød 10 Spar på sukker 12 Spar

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Har du nogensinde tænkt på din egen sundhed? Ved du egentlig, hvornår du er sund? Til at starte med kan du prøve at teste dig selv

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere

De 10 veje til vægttab hedder: 1. Slå autopiloten fra Skab medvind Drik færre kalorier Bevæg dig mere 10 veje til vægttab Forudsætninger for, at de små skridt virker I bogen kan du se, hvad hvert et lille skridt teoretisk set vil føre til af vægttab i løbet af de første 12 måneder hvis du i øvrigt lever

Læs mere

Kost, Rygning, Alkohol, Motion

Kost, Rygning, Alkohol, Motion 77 gode råd om Kost, Rygning, Alkohol, Motion Råd nr. 38: Gå tur med din hund, også den du ikke har! Forord Udgiver Redaktion Foto Layout Distribution Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Bente Nørgaard, DAI

Læs mere

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL

Et bedre liv med KOL. En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL Et bedre liv med KOL En håndbog til dig, som vil holde fast i din livskvalitet på trods af KOL indholdsfortegnelse Et bedre liv med KOL Om KOL side Din egen KOL-bog... 5 Flere og flere får KOL... 6 KOL

Læs mere

MADEN ER DEN BEDSTE MEDICIN

MADEN ER DEN BEDSTE MEDICIN KOSTVEJLEDNING TIL SMÅTSPISENDE MADEN ER DEN BEDSTE MEDICIN DU KAN SELV GØRE MEGET FOR HURTIGERE AT BLIVE RASK, NEMLIG VED AT SPISE OG DRIKKE DET RIGTIGE... Denne pjece vil give dig gode råd om, hvad du

Læs mere

Råd om mad og motion. Når du er gravid

Råd om mad og motion. Når du er gravid Råd om mad og motion Når du er gravid 2 Når du er gravid s. 3 Spis sundt og varieret s. 4-5 Hvor meget skal du spise? s. 6-7 Hvad skal du undgå? s. 8-9 Hvilke vitaminer og mineraler har du brug for? s.

Læs mere

Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på!

Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på! Læs det følgende grundigt igennem og så vil jeg afsløre hvordan du får et 10 gange bedre velvære og du undgår at tage så meget på! Det er et indiskutabelt faktum at vægttab kun kan ske ved at indtage mindre

Læs mere

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Kolofon: Redaktion: LivsstilsGruppen, Jytte Lindskov Jacobsen & Anna Rask Lynge Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Læs mere

Forslag til morgenmad... 16 Morgenmadspakken:... 17 Tips... 17 Mellemmåltider... 19 Tips... 19 Frugt og grønt... 19 Mælkeprodukter... 19 Brød...

Forslag til morgenmad... 16 Morgenmadspakken:... 17 Tips... 17 Mellemmåltider... 19 Tips... 19 Frugt og grønt... 19 Mælkeprodukter... 19 Brød... Indholdsfortegnelse Forord... 5 Hvornår er man for tyk?... 6 Vægt... 6 Kropsmasseindeks 'BMI'... 6 Hvornår skal man tabe sig?... 8 Hvornår skal man ikke tabe sig?... 8 Tal med lægen hvis... 8 Kur eller

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Sunde vaner. før, under og efter graviditet

Sunde vaner. før, under og efter graviditet Sunde vaner før, under og efter graviditet Er du klar til en sund graviditet? Læs mere Š Før Du forbereder en sund graviditet ved at tage et tilskud af folsyre og ved at undgå rygning og alkohol. Š Under

Læs mere

Type 2 diabetes og fysisk aktivitet. - gode råd til at komme godt i gang

Type 2 diabetes og fysisk aktivitet. - gode råd til at komme godt i gang Type 2 diabetes og fysisk aktivitet - gode råd til at komme godt i gang Indhold Type 2 diabetes og fysisk aktivitet 3 Hvad er type 2 diabetes? 3 Hvad kan jeg selv gøre? 4 Hvordan kommer jeg i gang? 4 Hvilken

Læs mere

Kommissorium for Kost fagligt udvalg på Lokalcenter Nord.

Kommissorium for Kost fagligt udvalg på Lokalcenter Nord. Kommissorium for Kost fagligt udvalg på Lokalcenter Nord. Formål: Kost udvalget overordnet opgave er at arbejde med politikken - handlingsplaner og konkrete initiativer, som sætter fokus på kost til vores

Læs mere

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?...

Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Indhold. Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?... Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Indhold Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer....

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom? Indhold Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer.... 4 Fedtstoffer.... 6 8 Æg, rogn og skaldyr....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Denne pjece er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde Mad for dit hjertes skyld 2 Copyright 2015

Læs mere

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten.

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten. SUNDHEDSLEKSIKON A A-vitamin Findes i lever fra fisk og dyr, æggeblomme og fedtholdige mælkeprodukter. A-vitamin er godt for vores hud og slimhinder, og det har betydning for celledelingen. Derudover virker

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kom godt i gang med Nupo... 4 Nupos produktgrupper... 5 Vælg den rigtige Nupokur... 6 De

Læs mere

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler

Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005 SUNDE RÅD om kost og bevægelse for børn i alderen 4-10 år Vejledning til forældre, daginstitutioner og skoler Ernæringsrådet 2005

Læs mere