Det er formålet med projektet, at Sundhedsstyrelsen medvirker til den forstærkede indsats for kronisk sygdom, herunder at:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er formålet med projektet, at Sundhedsstyrelsen medvirker til den forstærkede indsats for kronisk sygdom, herunder at:"

Transkript

1 N O T A T STATUS PR. 31. DECEMBER 2010 VEDR. SUNDHEDSSTYRELSENS PROJEKT SOM LED I FORSTÆRKET INDSATS FOR PATIENTER MED KRONISK SYGDOM Introduktion I dette notat redegøres for status pr. 31. december 2010 på s projekt som led i forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom. Notatet omfatter en beskrivelse af projektets formål og dets leverancer, en oversigt med milepæle og projektleverancer samt en uddybende status vedrørende aktiviteter og tidsplan i forhold til de enkelte leverancer. har i sit tidligere arbejde med kronisk sygdom analyseret udfordringerne, som sundhedsvæsenet står overfor med den stigende forekomst af kroniske sygdomme. Ligeledes er rammerne beskrevet for udvikling af forløbsprogrammer for kronisk sygdom og styrket egenomsorg hos patienterne. j.nr /2 Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post kronisksygdom@ sst.dk Regioner, kommuner og almen praksis har siden samarbejdet løbende og gør det fortsat om at udvikle og implementere lokalt tilpassede forløbsprogrammer for specifikke kroniske sygdomme. Projektet i skal understøtte den fortsatte udvikling af indsatser for kronisk sygdom med det formål at sikre sammenhængende forløb af høj kvalitet for patienter med én eller flere kroniske sygdomme. s rolle i forhold til den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom har bestået i faglig rådgivning af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i forbindelse med vurderingen af ansøgningerne til puljerne vedrørende henholdsvis forløbsprogrammer samt patientundervisning og egenbehandling. Derudover har en række udviklingsopgaver, der gøres status for i dette notat. Det er formålet med projektet, at medvirker til den forstærkede indsats for kronisk sygdom, herunder at: videreudvikle den generiske model for forløbsprogrammer for kronisk sygdom Projekt: Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom - start 1. januar 2010 Projektleder: Jean Hald Jensen/ Steen Dalsgård Jespersen fra 15. januar 2011 Projektejer: Lone de Neergaard/ Jean Hald Jensen fra 1. februar 2011 medvirke til at skabe grundlag for landsdækkende videndeling

2 medvirke til at skabe grundlag for løbende evaluering og monitorering af kronisk sygdom medvirke til udbredelse af egenbehandling som behandlingsprincip Side 2 medvirke til kvalitetssikring af patientuddannelse Leverancer Projektet vil opfylde sit formål ved: Leverance 1: En videreudviklet generisk model for forløbsprogrammer for kronisk sygdom Leverance 2: Landsdækkende videndeling om indsatser for patienter med kronisk sygdom Leverance 3: Monitorering af kronisk sygdom Leverance 4: En vejledning for udbredelse af egenbehandling som behandlingsprincip Leverance 5: En vejledning, der understøtter kvalitetssikring af patientuddannelse Leverancerne udarbejdes gennem et tilsvarende antal delprojekter. Derudover bliver der en leverance 6 i form af en afsluttende samlet evaluering af gennemførte tiltag under puljerne vedrørende kronisk sygdom.

3 Projektleverancer og milepæle I nedenstående skema er angivet projektleverancer og milepæle for s delprojekter samt tidsrummene for møder i styregruppen og referencegruppen. Side 3 Nogle projektaktiviteter rækker ind i 2013 af hensyn til færdiggørelsen af den afsluttende rapportering fra puljeprojekterne. Den indledende forberedelse til afrapporteringen sker i 2011 og gennemføres ultimo 2012/primo Kvartal kv. 2. kv. 3. kv. 4. kv. 1. kv. 2. kv. 3. kv. 4. kv. 1. kv. 2. kv. 3. kv. 4. kv. 1. kv. Leverance Styregruppe 2-3 årlige møder Referencegruppe 2-3 årlige møder Generisk model for forløbsprogrammer Erfaringsindsamling Model i høring Videreudviklet generisk model for forløbsprogrammer for kronisk sygdom Videndeling Opstart hjemmeside Konference Landsdækkende videndeling vedrørende indsatser på kronikerområdet Monitoreringsmodel Modelbeskrivelse Drift Monitorering af kronisk sygdom Egenbehandling Vejledning Vejledning om udbredelse af egenbehandling som behandlingsprincip Vejledning Patientuddannelse Vejledning om kvalitetssikring af patientuddannelse

4 Status vedrørende aktiviteter og tidsplan Leverance 1: En videreudviklet generisk model for forløbsprogrammer Side 4 Den overordnede opgave er at videreudvikle den generiske model for forløbsprogrammer for kronisk sygdom særligt i forhold til at: anvende den på forskellige typer af relevante sygdomsområder understøtte hensigtsmæssige forløb for patienter med flere samtidige sygdomme Gennemførte aktiviteter 2010 gennemførte i juni en besøgsrunde til de fem regioner med henblik på at få indblik i de mange lokale erfaringer med udarbejdelse og implementering af forløbsprogrammer for kronisk sygdom samt feedback på anvendelsen af den generiske model i praksis. Derudover blev forslag til videreudviklingen indhentet. På baggrund af besøgsrunden udarbejdede en overordnet skitse for indholdet i den reviderede generiske model. Den lægger op til, at der ikke skal laves for meget om i den nuværende generiske model. Den generiske model foreslås dog justeret, hvor den fungerer mindre godt, og hvor der er uklarheder samt suppleret med nogle nye elementer blandt andet om udarbejdelse af forløbsprogrammer, forebyggelse, tidlig opsporing, komorbiditet, social differentieret indsats og psykosociale indsatser. Derudover lægges der i skitsen op til en række supplerende henvisninger til uddybende moduler, der kan understøtte arbejdet med udarbejdelsen af de specifikke forløbsprogrammer. Referencegruppen drøftede udkastet til skitsen og bakkede op om, at den bliver udgangspunktet for arbejdet. De første områder, der tages fat på, bliver komorbiditet, stratificering og redskaber til at understøtte implementering af forløbsprogrammer. Derudover blev der udtrykt ønske om at prioritere moduler med psykosociale indsatser, forebyggelse og tidlig opsporing. udarbejdede et oplæg til kriterier, der kan anvendes ved stillingtagen til udarbejdelse af nye forløbsprogrammer for kroniske sygdomme, som blev drøftet i referencegruppen. Oplægget indeholder en definition af kronisk sygdom og forløbsprogram samt et forslag til kriterier, der kan indgå i en samlet vurdering som grundlag for at udvælge kroniske sygdomme/tilstande indenfor såvel det somatiske som psykiatriske område. Derudover gives et forslag til en uprioriteret liste over kroniske sygdomme/tilstande, der skønnes relevant at udarbejde forløbsprogrammer for på sigt.

5 Planlagte aktiviteter 2011 vil med udgangspunkt i den overordnede skitse for indholdet fortsætte videreudviklingen af den generiske model. I den forbindelse vil kriterier for udarbejdelse af nye forløbsprogrammer fortsat blive drøftet. Eksterne eksperter og interessenter vil blive inddraget med henblik på at kvalificere de enkelte moduler. Side 5 Delprojektets milepæl plan for processen foreligger blev lidt forsinket nået i 3. kvartal 2010, hvilket betyder, at opstarten af arbejdet med de uddybende moduler er blevet udsat tilsvarende. Noget vil dog kunne indhentes senere, så den videreudviklede generiske model ventes i høring primo Leverance 2: Landsdækkende videndeling Den overordnede opgave er at: bidrage til indsamling, bearbejdning og offentliggørelse af erfaringer og viden om effektive indsatser formidle viden, fx via s hjemmeside for kronisk sygdom, nyhedsbreve, artikler mv. understøtte udveksling af viden mellem aktører fx via netværk, workshops, konferencer mv. Indsatsen er bygget op omkring følgende konkrete aktiviteter: Opbygning af en hjemmeside, som løbende opdateres med relevante nyheder og information om de igangværende indsatser Udarbejdelse af et elektronisk nyhedsbrev Tilrettelæggelse af 1-2 konferencer Derudover sker der en videndeling ved gennemførelsen af s øvrige delprojekter, hvor faglige ressourcepersoner, regioner, kommuner m.fl. inddrages. Gennemførte aktiviteter 2010 For at sikre en relevant prioritering, fokusering og formidling af viden om den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom har fået gennemført en målgruppeanalyse. Resultaterne viste blandt andet, at planlæggere og beslutningstagere i kommuner og regioner efterspurgte mere viden om resultater og forskning på området med fokus på ny viden og banebrydende ideer. Derimod viste der sig ikke en efterspørgsel efter flere netværk. Målgruppeanalysen er lagt til grund for den konkrete udformning af den samlede videndelingsindsats og de enkelte konkrete initiativer.

6 På s hjemmeside er etableret et dedikeret område, som handler om kronisk sygdom, patientuddannelse og egenomsorg samt den forstærkede indsats. Hjemmesiden opdateres løbende med nyheder. Derudover er der en oversigt med henvisninger til udenlandske hjemmesider. Side 6 Planlagte aktiviteter 2011 Primo 2011 udkommer første udgave af et nyhedsbrev fra om den forstærkede indsats. Herefter er det målet, at nyhedsbrevet udkommer kvartalsvis. Aktuelt er der cirka abonnenter på nyheder om kronisk sygdom, som vil modtage det nye nyhedsbrev. Hjemmesiden vil løbende blive opdateret, og i 1. halvår 2011 etableres en blogfunktion på hvor udvalgte debattører vil skrive indlæg om kronisk sygdom, egenomsorg og patientuddannelse. Det overvejes at afholde endnu en landsdækkende konference i 3. eller 4. kvartal af 2011 udover den konference, der bliver afholdt ultimo Delprojektets milepæl vedrørende etablering af hjemmeside er opfyldt, og den øvrige tidsplan forventes ligeledes at holde. Leverance 3: Monitorering af kronisk sygdom Den overordnede opgave er at udvikle en monitoreringsmodel og etablere en løbende monitorering på området. Gennemførte aktiviteter 2010 Grundlæggende overvejelser er gjort i forhold til, at skal etablere en monitorering. et er at bidrage med et overordnet grundlag for planlægning af behandlings- og forebyggelsesindsatser, og målgruppen er planlæggere og koordinatorer i regioner, kommuner og praksissektor. Monitoreringen baseres på eksisterende registreringer i sundhedsvæsnets nationale registre, og data opgøres på nationalt, regionalt og kommunalt niveau i form af en løbende udarbejdet karakteristik af populationen samt indikatorer. Der forventes en versionering af monitoreringen over tid for at inddrage ny viden og erfaringer til at opnå stadig større præcision og omfang af informationer. Den nationale monitorering kan suppleres lokalt med henblik på at beskrive og analysere populationen, leverede ydelser og resultater. Udvælgelsen af sygdomsgrupper i første version af monitoreringen er sket indenfor en overordnet definition af kronisk sygdom: Sygdom, der har et langvarigt forløb eller er konstant tilbagevendende. 1 1 Jf. Den Danske Ordbog, ( Det bemærkes, at den generelle definition skal afgrænses formålsbestemt til den konkrete anvendelse.

7 Udvælgelsen fokuserer på potentielt alvorlige og livstruende sygdomme: Diabetes Muskel-skeletsygdomme Hjertekarsygdomme Psykiske sygdomme Kroniske lungesygdomme Side 7 Følgende indikatorområder overvejes: Demografisk karakteristik (køn, alder mv.) Kontaktmønster i de forskellige sektorer Komplikationer under indlæggelse Morbiditets- og komorbiditetsmønster Genindlæggelsesfrekvens Mortalitet under indlæggelse Ressourcetræk i kommuner, praksis og sygehus Sociale-/beskæftigelsesrelaterede indikatorer Mortalitet indenfor 30 dage efter udskrivelsen Patienttilfredshed med samarbejdet og kommunikationen mellem sygehus, kommune og almen praksis De foreløbige overvejelser og principper for monitoreringsmodellen er blevet drøftet i styregruppen, referencegruppen og andre relevante fora. Planlagte aktiviteter 2011 Populationen af borgere med kronisk sygdom identificeres via landspatientregistret, lægemiddelstatistikregistret og sygesikringsregistret. har p.t. ikke adgang til lægemiddelstatistikregistret jf. gældende lovgivning, hvilket dog ventes tilvejebragt gennem en ændring af apotekerloven. Populationen forventes at kunne afgrænses i slutningen af første halvår Eksisterende algoritmer vil videst muligt blive anvendt i monitoreringsmodellen til identifikation af populationen i registrene. Herefter bliver relevante datakilder kortlagt og indikatorerne specificeret. Første version af den samlede monitoreringsmodel med algoritmer til identifikation af populationen og specificering af indikatorer, udtræk og opgørelser beskrives og testes herefter i andet halvår vil løbende koordinere udviklingen med regioner, kommuner og relevante fagmiljøer. Delprojektets milepæl for udvikling af monitoreringsmodellen er blevet udsat, da en lovændring har vist sig nødvendig. Udsættelsen antages at blive på cirka seks måneder, hvis lovændringen gennemføres som forventet i foråret Derved kan monitoreringsmodellen foreligge 3. kvartal 2011 med henblik på efterfølgende anvendelse til monitorering.

8 Leverance 4: Vejledning om udbredelse af egenbehandling Den overordnede opgave er at udarbejde en vejledning for udbredelse af egenbehandling som behandlingsprincip, herunder at: Side 8 understøtte det lokale implementeringsarbejde for så vidt angår antikoagulationsbehandling udvikle og understøtte implementering af egenbehandling som behandlingsprincip på andre sygdomsområder Gennemførte aktiviteter i 2010 Som grundlag for arbejdet med delprojektet er der indhentet oplysninger fra alle regioner om implementering og organisering af selvstyret antikoagulationsbehandling. Alle regioner har implementeret princippet og arbejder aktuelt på en videre udbredelse. foretog i foråret en besøgsrunde i Danmark for at indsamle viden om telemedicinske løsninger mv. En arbejdsgruppe med repræsentation af regioner, kommuner, praksissektor og patienter har gennem to møder og ved skriftlige bidrag belyst området. Nye medicinske præparater til forebyggelse af blodpropdannelse er under afprøvning og er på nogle områder fundet på højde med den konventionelle marevan-behandling. Den væsentligste forskel er, at de nye præparater ikke kræver monitorering med blødningstidsbestemmelse. Der er imidlertid kun evidens for værdi ved nogle specifikke indikationer, og præparaterne er dyre. Blandt andet af denne årsag forventer arbejdsgruppen, at der fortsat i en årrække vil være et stort antal patienter med behov for marevan-behandling. Arbejdsgruppen har drøftet og belyst forhold vedrørende organisering, identifikation af patienter, som har gavn af selvstyret behandling, patient- og personaleuddannelse, samarbejde med kommunernes sundhedsvæsen om særlige patientgrupper og inddragelse af praksissektoren. Planlagte aktiviteter i 2011 Arbejdsgruppen, som har fokuseret på antikoagulationsbehandling, forventes at afslutte arbejdet i februar. I forhold til at belyse behov, muligheder, organisering og tekniske forudsætninger for egenbehandling ved andre sygdomme afholdes en eller flere workshops med deltagere fra forskellige specialer, regioner, kommuner og patienter. En samlet vejledning planlægges udarbejdet medio Delprojektets milepæl med udarbejdelse af vejledningen medio 2011 forventes at holde.

9 Leverance 5: Kvalitetssikring af patientuddannelse Den overordnede opgave er at udarbejde en vejledning for kommuner og regioner om kvalitetssikring mv. af patientuddannelse, herunder at: Side 9 understøtte det lokale udviklings- og implementeringsarbejde med patientuddannelse og opstille principper for kvalitetssikring og koordinering af området inddrage konklusioner og råd fra MTV en om patientuddannelse, der er udarbejdet i 2009 inddrage den viden og erfaring, der i øvrigt kan opsamles på området Gennemførte aktiviteter 2010 Aktiviteterne har særligt været koncentreret om en nærmere kortlægning og analyse af området med henblik på at kunne vejlede om kvalitetssikring af patientuddannelse. Det er blandt andet søgt at få overblik over de igangværende puljeprojekter om patientuddannelse i kommuner og regioner gennem deltagelse i netværksmøder med oplæg i Region Sjælland og i Region Syddanmark. Desuden har der været afholdt møder med ressourcepersoner på området, herunder Center for Sundhedsfremme på Steno Diabetes Center og Komiteen for Sundhedsoplysning. For at udnytte de hidtidige erfaringer var vært for et erfamøde om patientuddannelse med deltagelse af repræsentanter fra regioner og kommuner. Det omhandlede blandt andet rekruttering, organisering og kompetenceudvikling samt uddannelse af undervisere. Der var ligeledes en drøftelse af fremtidige udfordringer på området, og hvordan der kan arbejdes med dem fx i forhold til sundhedspædagogik (præsentationerne kan findes på Planlagte aktiviteter i 2011 Møderækken med ressourcepersoner og patientforeninger fortsætter i Det gælder ligeledes erfa-møderne, der blandt vil omhandle sundhedspædagogik og kvalitetssikring. Betragtningerne fra MTV en om patientuddannelse og erfaringerne fra de igangværende projekter om patientuddannelse i regioner og kommuner vil sammen med den viden og erfaring, der i øvrigt kan opsamles på området (nationalt såvel som internationalt), løbende og i den udstrækning, det er muligt, blive inddraget i arbejdet. Eksterne parter bliver inddraget i s efterfølgende arbejde med vejledningen om kvalitetssikring af patientuddannelse. Delprojektets endelige leverance og milepæl udsættes fra 4. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012, hvilket vil give tid til den fornødne eksterne involvering undervejs.

10 Leverance 6: Afsluttende samlet evaluering Den overordnede opgave er at udarbejde en afsluttende samlet evaluering af tiltag under puljerne vedrørende kronisk sygdom. Evalueringen forestås af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og. Side 10 Gennemførte aktiviteter 2010 Som opfølgning på de tildelte puljemidler har udarbejdet og udsendt et skema til midtvejsrapportering for hvert puljeprojekt i regioner og kommuner. Midtvejsrapporteringen omhandler en kort status for puljeprojektets gennemførelse, herunder om det overholder tidsplanen, om dets formål forventes indfriet, og om der forventes et mer-/mindreforbrug i forhold til det oprindelige budget. Midtvejsrapporterne vil indgå som en del af grundlaget for at tilrettelægge den afsluttende evaluering. Planlagte aktiviteter i 2011 foretager medio 2011 en opsamling på midtvejsrapporteringerne på puljeprojekterne. Dernæst indledes forberedelserne til den afsluttende samlede evaluering med beskrivelse af rammer, indhold og proces. Oplægget vil blive drøftet i styregruppen og referencegruppen. Delprojektets milepæle ventes at holde.

Nogle projektaktiviteter rækker ind i 2013 af hensyn til færdiggørelsen af den afsluttende rapportering fra puljeprojekterne kv kv.

Nogle projektaktiviteter rækker ind i 2013 af hensyn til færdiggørelsen af den afsluttende rapportering fra puljeprojekterne kv kv. N O T A T STATUS PR. 31. DECEMBER 2011 SUNDHEDSSTYRELSENS PROJEKT SOM LED I FORSTÆRKET INDSATS FOR PATIENTER MED KRONISK SYGDOM Introduktion I dette notat redegøres for status på s projekt som led i forstærket

Læs mere

3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. S, mødelokale 501 5. sal

3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. S, mødelokale 501 5. sal REFERAT Emne 3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Onsdag den 15. december 2010 kl. 10.30-12.30 Sted Deltagere Afbud, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501 5. sal Lone de

Læs mere

Landsdækkende monitorering af kronisk sygdom

Landsdækkende monitorering af kronisk sygdom Landsdækkende monitorering af kronisk sygdom 2. september 2010 v/steen Jespersen og Fredrik Gerstoft, Sundhedsstyrelsen Målet med den landsdækkende monitorering Monitoreringen ventes at bidrage med et

Læs mere

4. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom

4. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom REFERAT Emne 4. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Torsdag den 24. marts 2011 kl. 10.30-12.30 Sted Deltagere Afbud Jean Hald Jensen, (formand) Anne Frølich, Region Hovedstaden Anne Skjoldan,

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Kronisk sygdom og patientuddannelse

Kronisk sygdom og patientuddannelse Kronisk sygdom og patientuddannelse Temamøde om patientuddannelse Region Syddanmark 9. september 2010 Jette Blands læge, MPH Team for kronisk sygdom Center for Forebyggelse Disposition Kronisk sygdom projektet

Læs mere

7. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom

7. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom R E F E R A T Emne 7. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Onsdag den 21. marts 2012 kl. 12.00-15.00 Sted Deltagere Jean Hald Jensen, (formand) Eva Mittag, Danske Patienter Jette Bay, Danske

Læs mere

3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale sal

3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale sal REFERAT Emne 3. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Onsdag den 15. december 2010 kl. 10.30-12.30 Sted Deltagere Afbud, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501 5. sal Lone de

Læs mere

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 Hovedrapporten indeholder tværgående analyser og eksterne vurderinger CFK har lavet en evalueringsrapport,

Læs mere

6. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. Islands Brygge 67, 2300 København S

6. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom. Islands Brygge 67, 2300 København S REFERAT Emne 6. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato Mandag den 5. september 2011 kl. 12.00-15.00 Sted Deltagere Afbud Islands Brygge 67, 2300 København S Jean Hald Jensen, (formand) Eva

Læs mere

fokus på kronikerindsatsen

fokus på kronikerindsatsen 1. årgang - nr. 2-14. juni 2011 fokus på kronikerindsatsen Undersøgelsen er baseret på interviews foretaget på hospitalsambulatorier og almen praksis på Sjælland og Fyn. Undersøgelsesrapporten kommer på

Læs mere

10. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom

10. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom R E F E R A T Emne 10. møde i Referencegruppen for kronisk sygdom Mødedato 25. oktober 2012 kl. 12.00-15.00 Sted Deltagere Afbud Jean Hald Jensen, (formand) Eva Mittag, Danske Patienter Jette Bay, Danske

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres.

Sundhedsstyrelsen ønsker derfor, at den første redegørelse, både med hensyn til det sundhedsfaglige indhold og organisation, opdateres og revideres. OPGAVEBESKRIVELSE OG KOMMISSORIUM j.nr. 7-203-02-293/1/SIMT FORLØBSPROGRAMMER FOR PERSONER MED TRAU- MATISKE HJERNESKADER OG TILGRÆNSENDE LIDEL- SER SAMT APOPLEKSI Baggrund nedsatte i 1995 et udvalg, som

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj

Sundhedsaftalen Porteføljestyringsværktøj Sundhedsaftalen 2015-2018 Porteføljestyringsværktøj Følgegruppen for forebyggelse Arbejdsgruppen: Arbejdet med udvikling af Nye rammer for nye rammer for kronisk kronisk sygdom sygdom og udviklingen af

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 13-03-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. regeringens sundhedsstrategi

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 13-02-2017 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom (Projektprogram)

Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom (Projektprogram) 15. april J.nr. 7-203-02-445/2/JHJ P R O J E K T B E S K R I V E L S E KORT VERSION Projekt Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom (Projektprogram) Projektleder Jean Hald Jensen Projektejer

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 29-09-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. finanslovsaftalen for 2015. Initiativet

Læs mere

Sundheds it under sundhedsaftalen

Sundheds it under sundhedsaftalen Sundheds it under sundhedsaftalen Et sammenhængende og borger nært sundhedsvæsen forudsætter hurtig præcis kommunikation mellem de forskellige aktører. Målsætningen i sundhedsaftalen for 2008 2010 (Gl.

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2016

Status på forløbsprogrammer 2016 Dato 14-12-2016 LSOL Sagsnr. 4-1611-8/19 7222 7810 Status på forløbsprogrammer 2016 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer 1

Læs mere

PROJEKTKOMMISSORIUM. Projektkommissorium for Billund. A. Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom KMD sags nr

PROJEKTKOMMISSORIUM. Projektkommissorium for Billund. A. Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom KMD sags nr PROJEKTKOMMISSORIUM A. Forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom KMD sags nr. 32876 Udarbejdet af: MS Udarbejdet d. 28.09.09 1 B. Projektbeskrivelse Flere og flere danskere lever et liv med en

Læs mere

1 Ansøger Allerød Kommune. 2 Kontaktperson Sundhedschef Lisbeth Pedersen, Allerød Kommune Telefon: Mail:

1 Ansøger Allerød Kommune. 2 Kontaktperson Sundhedschef Lisbeth Pedersen, Allerød Kommune Telefon: Mail: Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010 2012. 1 Ansøger Allerød Kommune. 2 Kontaktperson Sundhedschef

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

På den baggrund er der igangsat et projekt med disse succeskriterier: Der er gennemført fire forsøg med forskellige former for organisering.

På den baggrund er der igangsat et projekt med disse succeskriterier: Der er gennemført fire forsøg med forskellige former for organisering. på projekt vedr. styrket ledelse på forløbsprogrammer Regionsrådet har besluttet at igangsætte forsøg med fælles ledelse af forløbsprogrammer. Dette er benævnt Forløbsledelse og finansieret af Puljen for

Læs mere

Den justerede Nordjyske Kronikermodel

Den justerede Nordjyske Kronikermodel Den justerede Nordjyske Kronikermodel Forudsætningerne Sundhedskoordinationsudvalget godkendte på sit møde den 31. august den justerede Nordjyske Kronikermodel. Uændrede forudsætninger for det tværsektorielle

Læs mere

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom)

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Dato: 26. november 2013 Brevid: 2208309 Tværsektorielle indsatser i 2014 Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Baggrund Optimal håndtering af multisygdom er

Læs mere

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Kronikermodellen En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Annette Fenger, Udviklingssygeplejerske, Medicinsk afd. Kvalitetsteam, Regionshospitalet Viborg, Skive,Kjellerup Definition af kronisk

Læs mere

Målrettet sundhedspædagogik i behandling af sårbare diabetespatienter - videreudvikling og afprøvning af sundhedspædagogiske metoder og redskaber

Målrettet sundhedspædagogik i behandling af sårbare diabetespatienter - videreudvikling og afprøvning af sundhedspædagogiske metoder og redskaber Bilag 2 - Baggrund Målrettet sundhedspædagogik i behandling af sårbare diabetespatienter - videreudvikling og afprøvning af sundhedspædagogiske metoder og redskaber Formål med projektet Litteraturen nationalt

Læs mere

Aftale om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland

Aftale om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland Aftale om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver aftalen mellem region og kommuner om fælles høj kvalitet i patientuddannelser i Region Sjælland.

Læs mere

Kommissorium for spor 3: Sundhedsfagligt indhold og organisering

Kommissorium for spor 3: Sundhedsfagligt indhold og organisering Udbredelse af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL i perioden 2016-2019 Kommissorium for spor 3: Sundhedsfagligt indhold og organisering Version 02 Godkendt i programstyregruppen 17. juni

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb

Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb Procesplan for projekt om udvikling af en generisk spørgeramme til patientoplevet kvalitet i tværsektorielle forløb Baggrund Ønsket om feedback fra borgere i kontakt med sundhedsvæsenet på tværs af sektorer

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Perspektiver for den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom

Perspektiver for den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom Dato 7. marts 2014 jbl@sst.dk Perspektiver for den forstærkede indsats for patienter med kronisk sygdom 1. Introduktion I dette notat angiver Sundhedsstyrelsens Styregruppe for kronisk sygdom sine anbefalinger

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Grundaftale om indsats for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark

Grundaftale om indsats for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark Grundaftale om indsats for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark 1. Formål Aftalens formål er: - At understøtte sammenhængende forløb for personer med kronisk sygdom, herunder understøtte kvaliteten

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden

Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune. Regionsrådet Region Hovedstaden Kommunalbestyrelsen Gribskov Kommune Regionsrådet Region Hovedstaden j.nr. 7-203-05-79/25 modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Indsæt Billede Fra fil her

Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Udfordringer for fremtidens sundhedsvæsen Enhedschef Jean Hald Jensen Det Borgernære Sundhedsvæsen 1. December 2011 Sundhed og sygdom Sundhed spiller

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for rehabiliterende sundhedsindsatser til patienter med type 2- diabetes Baggrund og formål I Danmark udgør type 2-diabetes 80-85 % af de

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA Oversigtsskemaet indeholder 8 kolonner. Herunder følger en forklaring af de enkelte kolonner. De grå rækker i skemaet er opgaver, som skal afrapporteres i den samlede evalueringsrapport,

Læs mere

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen Agenda Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet Visioner og mål i Sundhedsaftalen 2015-2018 Status på implementering af Sundhedsaftalen 2015-2018 De næste skridt Sundhedsaftalen 2019-2022 Udfordringer

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Patientforløbsprogrammer. v. Anne Bach Stisen - Januar 2012

Patientforløbsprogrammer. v. Anne Bach Stisen - Januar 2012 Patientforløbsprogrammer v. Anne Bach Stisen - Januar 2012 Disposition 1. Kronikerstrategien (Indsatsen for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark) 2. Baggrund for forløbsprogrammerne 3. Hvad

Læs mere

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner I udmøntningsplanen for handlingsplanen for den ældre medicinske patient afsættes 97,4 mio. til etablering af

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Der er afsat kr. til evalueringsopgaven. Evalueringen gennemføres i perioden fra starten af 4. kvartal 2013 til udgangen af 2016.

Der er afsat kr. til evalueringsopgaven. Evalueringen gennemføres i perioden fra starten af 4. kvartal 2013 til udgangen af 2016. Dato 25. juli 2013 Sagsnr. 2013073255 TRM trm@dkma.dk BILAG 2 KRAVSPECIFIKATION 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed interesserede parter til at afgive tilbud på evalueringsopgaven vedr. satspuljeprojektet

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

N O TAT. Opfølgningsproces på sundhed - en politisk og administrativ proces

N O TAT. Opfølgningsproces på sundhed - en politisk og administrativ proces N O TAT Opfølgningsproces på sundhed - en politisk og administrativ proces Frem mod foråret 2013 igangsættes en intensiv proces, der skal bidrage til at vise kommunesektorens potentiale på sundhedsområdet

Læs mere

Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes

Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes Udvikling af tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes Sagsfremstilling: Det Administrative Kontaktforum besluttede på mødet d. 21. september 2016 at igangsætte udviklingen af det tværsektorielle

Læs mere

4. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient

4. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient R E F E R A T Emne 4. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient Mødedato Torsdag den 20. januar 2011 kl. 12.00 14.00 Sted Deltagere Afbud, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501

Læs mere

Grundaftale om indsats for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark

Grundaftale om indsats for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark Blå tekst foreslås tilføjet. Grå tekst foreslås slettet. Grundaftale om indsats for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark 1. Formål Aftalens formål er: - At understøtte sammenhængende forløb

Læs mere

Udviklingen i kroniske sygdomme

Udviklingen i kroniske sygdomme Forløbsprogrammer Definition Et kronikerprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen www.sundpåvestegnen.dk

Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen www.sundpåvestegnen.dk Vestegnsprojektet Mikael Esmann, kursist Diabetes hold i Ishøj kommune og Dorte Jeppesen, udviklingschef Glostrup hospital Seminar Dansk Selskab for Interprofessionel læring og samarbejde Kolding 1 december

Læs mere

Sundhedspædagogik i et

Sundhedspædagogik i et Sundhedspædagogik i et kommunalt patientuddannelseskoncept 1 Oplæg på erfa-møde om sundhedspædagogik i patientuddannelse den 1. februar 2011 v. Charlotte Nyborg Kristensen, Region Syddanmark Baggrund Kronikerindsatsen

Læs mere

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb

Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Dato 12-06-2018 Sagsnr. 4-1611-128/5 Puljeopslag: Indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb Hermed inviteres kommuner, regioner

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

15. møde i Styregruppen for kronisk sygdom

15. møde i Styregruppen for kronisk sygdom R E F E R A T Emne 15. møde i Styregruppen for kronisk sygdom Mødedato Onsdag den 12. marts 2014 kl. 12.00-14.00 Sted Deltagere Afbud Sundhedsstyrelsen Steen Dalsgård Jespersen, Sundhedsstyrelsen (formand)

Læs mere

Noter vedrørende: Dato: 15. september Koordinator af forløbsprogrammer til styrket indsats for patienter med kronisk sygdom i Dragør Kommune.

Noter vedrørende: Dato: 15. september Koordinator af forløbsprogrammer til styrket indsats for patienter med kronisk sygdom i Dragør Kommune. Dragør Kommune Udviklingskonsulenterne Side nr. 1 Projektbeskrivelse 1 Projekttitel Koordinator af forløbsprogrammer til styrket indsats for patienter med kronisk sygdom i Dragør Kommune. 2 Baggrund Dragør

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe

17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe R E F E R A T Emne 17. møde i Den Regionale Baggrundsgruppe Mødedato 17. december 2009 Sted s mødelokale 501 Deltagere Lone de Neergaard (formand), Mikkel Grimmeshave, Region Nordjylland Tove Nilsson,

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

Implementering af den kommunale del af forløbsprogrammer for de kroniske sygdomme diabetes type 2, KOL og hjerte-karsygdom.

Implementering af den kommunale del af forløbsprogrammer for de kroniske sygdomme diabetes type 2, KOL og hjerte-karsygdom. Ansøgning til pulje i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012. 29. september 2009 Implementering af den kommunale del af forløbsprogrammer

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

Sundhedsaftaler

Sundhedsaftaler Sundhedsbrugerrådet 2. juni 2014 Sundhedsaftaler 2015-18 Chefkonsulent Annette Lunde Stougaard, Afd. Sundhedssamarbejde og kvalitet, annette.stougaard@rsyd.dk Sundhedsloven om samarbejdet 3 Regioner og

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Anbefalet proces for udvikling af fagligt indhold i en forløbsplan

Anbefalet proces for udvikling af fagligt indhold i en forløbsplan Anbefalet proces for udvikling af fagligt indhold i en forløbsplan Det følger af overenskomstaftalen for 2018 mellem RLTN og PLO, at forløbsplaner skal udvikles og udbredes til patienter med type 2-diabetes

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde

Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde P R O J EKTBESKRIVELSE Kliniske retningslinjer på det kommunale sundhedsområde 1. Formål og baggrund for projektet Siden strukturreformen har kommunen fået flere opgaver på social- og sundhedsområdet,

Læs mere

Projektbeskrivelse Kortlægning Psykiatri og MedCom standarder Udkast september 2012

Projektbeskrivelse Kortlægning Psykiatri og MedCom standarder Udkast september 2012 Projektbeskrivelse Kortlægning Psykiatri og MedCom standarder Udkast september 2012 Version 1.0 1 Indholdsfortegnelse Projektgrundlag... 3 Baggrund... 3 Forventet potentiale... 3 Mål... 4 Omfang... 4 Afgrænsning...

Læs mere

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015 blev der afsat i alt 200,4 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Slotsholmsgade København K.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Slotsholmsgade København K. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Slotsholmsgade 12 1216 København K. Ældre- og Handicapforvaltningen Sundhed Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk

Læs mere

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Satspuljeopslag: Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Ansøgningsfrist den 1. november 2019 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 1. Ansøger Rudersdal Kommune. 2. Projektets titel Forløbsprogrammer

Læs mere

Patienten som Partner i dansk Sundhedsforskning Et Nationalt Vidensdelingsprojekt

Patienten som Partner i dansk Sundhedsforskning Et Nationalt Vidensdelingsprojekt Patienten som Partner i dansk Sundhedsforskning Et Nationalt Vidensdelingsprojekt 1. Opsamling og systematisering af viden fra danske forskningsmiljøer om patientinddragelse i sundhedsforskning (kortlægning)

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i

ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i ANSØGNINGSSKEMA til puljen i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 1 Ansøger: Gladsaxe Kommune 2 Titel: Implementering af den kommunale

Læs mere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere 1. Baggrund Regeringen og Danske Regioner har siden 2011 i økonomiaftalerne aftalt, at der løbende skal

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune Regionsrådet Region Sjælland modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Sjælland og kommunalbestyrelsen

Læs mere