Computerbaseretfjernovervågningaf pumpesystemers behov for vedligehold. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Computerbaseretfjernovervågningaf pumpesystemers behov for vedligehold. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden"

Transkript

1 Computerbaseretfjernovervågningaf pumpesystemers behov for vedligehold Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden

2 1 Projekt : Computerbaseret fjernovervågning af pumpesystemers behov for vedligehold Hovedansøger: EnviDan A/S Ansvarlig: Ole Neerup-Jensen Udarbejdet af: Ole Neerup-Jensen Bilag: Revisorerklæring Indholdsfortegnelse 1 Perspektivering Evaluering Teknisk notat Revisionserklæring Perspektivering 1.1 Beskriv forretningsplan og go-to-market. Følgende forretningsplan er aftalt mellem projektpartnerne: Projektgruppen har indgået aftale omkring den kommercielle håndtering af produktet. VTU-fonden er vidende omkring detaljerne i denne aftale. 1.2 Forretningsmuligheder: Hvilke forretningsmuligheder har projektet tilført? Har projektet potentiale til at generere/sikre arbejdspladser? Angiv hvor mange. Se Ovenstående. 1.3 Formidling: Hvilke formidlingsaktiviteter er gennemført, og hvilke er under planlægning? Angiv hvilken effekt, du vurderer, at allerede gennemførte aktiviteter har haft fx generel omtale, nye kontakter, investortilsagn? EnviDan har løbende promoveret produktet på messer, faglige samlinger og konferencer. Bl.a. Pumpekursus, ferskvandscentret 2012 (Ferskvandscentret, Silkeborg), Danish Water Forum, april 2014, projektledermøde Danva Juni Desuden er der publiceret følgende artikler og indlæg: 1. Overvågning af spildevandspumpesystemers energieffektivitet /Under optagelse/.

3 2 2. Computerbaseret fjernovervågning af pumpesystemers behov for vedligehold, Dansk vand. 3. Supervising of energy efficiency of wastewater pumping via pressure measurements /Under optagelse I Journal of Hydraulic Engineering 4. Monitoring of efficiency of sewer pump systems on basis of pressure observations /Under optagelse I Journal of Hydraulic Engineering Desuden referat-artikler i Stads- og havneingeniøren, Dansk Vand (Nye trykmålinger reducerer energiforbruget). 2 Evaluering 2.1 Redegør kort for projektets mål. Formålet med projektet var at udvikle en styring som via software kunne foretage dynamiske analyser af trykvariationen og på denne baggrund udføre pumpetekniske tiltag for at mindske energiforbruget og mindske slitage af pumpesystemerne. 2.2 Er projektet i mål set i forhold til udgangspunkt og eventuelle ændringer? Her gøres status projektets nytteværdi, nyhedsværdi, kvalitetsforbedringer, effektivisering, samarbejde, eksportpotentiale/markedspotentiale for vandbranchen. Vi har i projektgruppen udviklet en styreboks som via softwaret dagligt foretager pumpetekniske analyser, og når slitage/pumpefejl opstår, kan rapportere tilbage til pumpestationsejeren med fejl og forslag til løsning af fejlen. Vi mener, at systemet kan finde anvendelse hos samtlige spildevands- og vandforsyninger, og gør specielt nytte i større pumpesystemer, hvor der flyttes meget vand. Systemet er banebrydende at forstår at de nuværende styringer ikke kan udføre disse analyser endnu. Forventeligt, vil dette system blive indbygget i kommende pumpestyringer, og projektgruppen er vidende om, at principperne i øjeblikket ind tænkes i mange konkurrerende produkter. Vi er sikre på at det unikke samarbejde mellem forsyningerne, universitetet og det private erhvervsliv, vil give os fordele i den fremadrettede løbende modning af produktet og salg til branchen. Og at vi som first-mover har mulighederne for at skabe og sælge et godt produkt. 2.3 Bilag: Milepælsskemaer 3 Teknisk notat 3.1 Forsøgsbeskrivelse: Beskriv projektets forsøg. Vi har løbende igennem projektfasen udført engineering af selve den fysiske boks og har lavet udvikling af de mange algoritmer i IT-programmet. Allerede efter prototype af den fysiske boks, er denne installeret hos både Aalborg Forsyning, Kloak A/S, og Vestforsyning, hvilket har bevirket at vores programkode hele tiden har, kunne optimeres. Samtidigt er boksen flyttet rundt blandt flere pumpestationer, både for at validere algoritmerne, men også for at kunne fange andre pumpefejl.

4 3 3.2 Forsøgsopstilling: Beskriv forsøgsopstilling og analyseprogram. Følgende figurer beskriver nogle af de tekniske problemstillinger og teorier der er anvendt i projektet. Firgur 1 Tryktranssducher (venstre) og installering af endelig prototype på pumpestation i Kongerslev (højre). Figur 2 Principperne, hvor starttryk h2: afhænger af pumpen og driftstryk h4: afhænger af pumpen og trykledningen. Figur 3 principperne for trykvariation ved pumpestop.

5 4 Figur 4 Trykvariation på afgangsrør ved start og slut af pumpe 1+2. Figur 5 Trykvariation viser effekten og nytten ved brug af rensegrise i trykrør.

6 5 3.3 Dokumentation af funktionalitet: Her angives resultater i tabeller og grafer med diskussion af resultater. Der redegøres også for eventuelle problemløsninger i projektforløbet. Systemet består af en konfigurations del, hvor de faktuelle ting vedr. bl.a. ledningsdiameter, pumpeydelser og opsætning af analoge og digitale input håndteres. Resultatet af de overvejelser, der beskrevet i ovenstående har ført til udvikling af et automatisk måle- og overvågningssystem af hvad man kunne kalde pumpestationens sorte boks, hvori samles trykmåling, (eventuelt flowmåling) og måling af pumpemotorernes aktuelle energiforbrug. Data indsamles med en frekvens af 5 gange pr. sekund. I boksen befinder sig unikt udviklet it-program som omsætter analoge signaler til digitale samt en computer der løbende analyserer data og automatisk vurderer om der er sket ændringer af pumper eller rørledning som ovenfor beskrevet. Boksen er tilkoblet er til pumpestationens SRO-system og såfremt der optræder ændringer ud over forud valgte værdier, overføres der alarm til overvågningscentral med specifikation af hvilken type fejl der er tale om samt med forslag til udbedring. Den ovenfor omtalte boks kan betragtes som det direkte og håndgribelige resultat af det toårige projekt, og i henhold til aftalen med VTU-fonden eksisterer der nu to afprøvede og kørende anlæg i henholdsvis Aalborg Forsyning og i Vestforsyning, Holstebro. Det videre mål er nu at udbrede brugen af systemet mest muligt såvel nationalt som internationalt og dermed bidrage til bedre og mere økonomisk drift af pumpesystemer. Figur 6 Screenshot fra programmet hvor det trænede øje, støttet af IT-programmet, kan afhjælpe pumpefejl. Programmet er ment til at fungere for pludselig opståede fejl, men også via langvarige små ændringer.

7 6 Udfordringer i projektet har der været mange af, bl.a. det simple forhold, at forskellige tryk transducere måler meget forskellige og meget ustabilt. Vi har gennem studier fundet de komponenter som gør at systemet kan måle stabilt og vi har igennem hele projektforløbet vist at systemet kan køre stabilt og har udover strømafbrud ikke har nede tid på stationerne i Aalborg/Holstebro. 4 Revisionserklæring 4.1 Vedlæg revideret og påtegnet projektregnskab, revisionsberetning og evt. meddelelser samt bemærkninger jf. VTU-Fondens revisionsinstrukser: Revisionsinstruks for tilskud ydet af Vandsektorens Teknologiudviklingsfond. For revision af regnskaber for projekttilskud på kr. og derover. Nærværende instruks trådte i kraft den 31. januar 2012.

Regn under fremtidens klima. Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden

Regn under fremtidens klima. Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden Regn under fremtidens klima Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden 3-11- 2014 1 Projekt 7492.2011: Regn under fremtidens klima Hovedansøger: Professor Karsten Arnbjerg- Nielsen Ansvarlig: Professor

Læs mere

Afrapportering for projektnr. 7300 støttet af VTU-Fonden

Afrapportering for projektnr. 7300 støttet af VTU-Fonden WCU, Water Well Cleaning Unit Regenering af boringer med highpower ultralyd Afrapportering for projektnr. 7300 støttet af VTU-Fonden 19-11-2014 1 Projekt 7300.2012: WCU (Well Cleaning Unit) Hovedansøger:

Læs mere

Adaptiv svovlbrinteforebyggelse

Adaptiv svovlbrinteforebyggelse Adaptiv svovlbrinteforebyggelse i kloaksystemer Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden 29-1-2014 1 29. januar 2014 Projekt 7301.2011: Projekt-titel Adaptiv svovlbrinteforebyggelse i kloaksystemer

Læs mere

Driftsoptimering af råvandsne tet- fra boring til vandværk. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden

Driftsoptimering af råvandsne tet- fra boring til vandværk. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden Driftsoptimering af råvandsne tet- fra boring til vandværk Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden 31-3-2015 1 Projekt 7677.2013: Driftsoptimering af råvandsnettet - fra boring til vandværk Hovedansøger:

Læs mere

overløbsvand FRODO Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden

overløbsvand FRODO Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden Forbedret rensning og desinfektion af overløbsvand FRODO Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden 1-7- 2015 1 Projekt 7202.2011: Forbedret rensning og desinfektion af overløbsvand Hovedansøger:

Læs mere

Udnyttelse af okkerslam fra vandværker som fældningsmiddel på renseanlæg

Udnyttelse af okkerslam fra vandværker som fældningsmiddel på renseanlæg Udnyttelse af okkerslam fra vandværker som fældningsmiddel på renseanlæg Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden [Vælg en dato] 1 Projekt 7219.2011: Udnyttelse af okkerslam fra vandværker som

Læs mere

CLMO Metan oxidation i et lukket kredsløb. Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden

CLMO Metan oxidation i et lukket kredsløb. Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden CLMO Metan oxidation i et lukket kredsløb Afrapportering for projekt støttet af VTU- Fonden 1-9- 2015 1 Projekt 7501.2012: CLMO Metan oxidation I et lukket kredsløb Hovedansøger: AKTOR innovation ApS Ansvarlig:

Læs mere

Fleksible målinger. Kogebog nr. 3: Platform og data. Sammen skaber vi smart forsyning Internet of Things Visning af data Cloud-løsning

Fleksible målinger. Kogebog nr. 3: Platform og data. Sammen skaber vi smart forsyning Internet of Things Visning af data Cloud-løsning Sammen skaber vi smart forsyning Fleksible målinger Kogebog nr. 3: Platform og data BI WEB Internet of Things Visning af data Cloud-løsning Internetkobling Databaser Netværk 23-01-2018 3. Kogebog: Platform

Læs mere

Miljøeffektiv teknologi

Miljøeffektiv teknologi Miljøeffektiv teknologi - Samstyring mellem afløbssystem og renseanlæg Ole Fritz Adeler Agenda Definition af samstyring og miljøeffektiv teknologi Radar, prognose og varsling Styring af Spildevandssystem

Læs mere

Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen.

Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen. NOTAT Organisation & Jura J.nr. 0411-00072 Den 8. marts 2016 Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen. For revision af regnskaber på kr. 100.000 eller derover. Denne revisionsinstruks omfatter

Læs mere

Velkommen til informationsmøde omkring 2. etape af kloakeringen i Vester Husby

Velkommen til informationsmøde omkring 2. etape af kloakeringen i Vester Husby Velkommen til informationsmøde omkring 2 etape af kloakeringen i Vester Husby Følg med på vores hjemmeside: wwwvestforsyningdk Aftenens program Velkomst og indledning ved Avi Gaye, Vand & Miljøchef, Vestforsyning

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

Automatiseret Alarmbaseret Prøvetagning. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden

Automatiseret Alarmbaseret Prøvetagning. Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden Automatiseret Alarmbaseret Prøvetagning Afrapportering for projekt støttet af VTU-Fonden 28-6-2015 1 Projekt 7640.2013: Projekt-titel: Automatiseret alarmbaseret prøvetagning (AAP) Hovedansøger: Amphi-Bac

Læs mere

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper.

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations S7-1200 Standard Pumpestyringen, er en fleksibel PLC-styring til pumpestationer med forskellig hardware-konfiguration.

Læs mere

KeyZones kildeplads. Web-baseret softwareløsning til Driftsoptimering fra boring til vandværk. Hanne Nicolaysen Trap

KeyZones kildeplads. Web-baseret softwareløsning til Driftsoptimering fra boring til vandværk. Hanne Nicolaysen Trap KeyZones kildeplads Web-baseret softwareløsning til Driftsoptimering fra boring til vandværk Hanne Nicolaysen Trap Agenda Hvad er KeyZones kildeplads? Overordnet formål Baggrund kildepladsmodel Hvad skal

Læs mere

RÅDGIVNING. Avanceret el-rådgivning. Vælg rådgivning der er baseret pa faktuelle data og fjernovervågning ENERGILØSNINGER

RÅDGIVNING. Avanceret el-rådgivning. Vælg rådgivning der er baseret pa faktuelle data og fjernovervågning ENERGILØSNINGER RÅDGIVNING ENERGILØSNINGER Avanceret el-rådgivning Vælg rådgivning der er baseret pa faktuelle data og fjernovervågning Specialisering i elektrisk sikkerhed og energibesparelser Powena s rådgivningsservice

Læs mere

VISIONER FOR ET FYRTÅRNSPROJEKT

VISIONER FOR ET FYRTÅRNSPROJEKT VISIONER FOR ET FYRTÅRNSPROJEKT DANVA Forsyningstræf 2016 Af Gitte Jansen, NIRAS VISIONER FOR ET FYRTÅRNSPROJEKT Agenda Kort om projektet Globale Vandtab, Danske løsninger Den globale baggrund Det danske

Læs mere

MONITERING af SPILDEVANDS PUMPESTATION:

MONITERING af SPILDEVANDS PUMPESTATION: MONITERING af SPILDEVANDS PUMPESTATION: Med en TELELOG RADIOLOGGER kan dataindsamling fra en pumpestation hurtigt etableres. Der udføres ingen ændring i pumpestationens styring, blot registreres dens funktion.

Læs mere

Præstbro Maskiner A/S

Præstbro Maskiner A/S Præstbro Maskiner A/S Hovedgaden 32, Præstbro 9330 Dronninglund Danmark TEL. ++45 98 86 72 88 FAX ++45 98 86 74 66 E-mail firma@praestbromaskiner.dk Web www.praestbromaskiner.dk Bruger Håndbog MOTOR STYRING

Læs mere

Avanceret teknisk overvågningsplatform og dataindsamling. - til nem digitalisering

Avanceret teknisk overvågningsplatform og dataindsamling. - til nem digitalisering Avanceret teknisk overvågningsplatform og dataindsamling - til nem digitalisering Logos Logit - Grundidé Web og app baseret overvågningssystem Alt der kan måles på Sikkerhed Datalognin Dokumentation Logos

Læs mere

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C Indhold Indledning(Enes)... 2 Problemstilling (Enes)... 2 Teori (Enes)... 2 Løsningsforslag (Enes)... 4 RFID relæet (Mathias)... 6 Krav (Enes og Mathias)... 8 Målgruppen (Mathias)... 8 Rekvirent... 8 Implementering(Mathias)...

Læs mere

Anders Bækgaard. Odense Vandselskab as. DANIDA (Vestafrika) - Bruxelles. Miljøstyrelsen DANVA GEUS

Anders Bækgaard. Odense Vandselskab as. DANIDA (Vestafrika) - Bruxelles. Miljøstyrelsen DANVA GEUS Miljø- og Planlægningsudvalget, Miljø- og Planlægningsudvalget L 150 - Bilag 6,L 151 - Bilag 6 Offentligt Anders Bækgaard GEUS Miljøstyrelsen DANIDA (Vestafrika) DANVA EU - Bruxelles Odense Vandselskab

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om etablering af nationalparker i Danmark (beretning

Læs mere

Revisionsinstruks af august 2014 for revision af projekttilskud

Revisionsinstruks af august 2014 for revision af projekttilskud Revisionsinstruks af august 2014 for revision af projekttilskud Nærværende instruks omfatter revisionen af projektregnskaber for projekttilskud under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Instruksen

Læs mere

Bevillingen er afsat til økologi under Den Økologiske Have.

Bevillingen er afsat til økologi under Den Økologiske Have. Fødevareministeriet Den økologiske have Kort beskrivelse af tilskud til den Økologiske Have Til brug for Økonomistyrelsen analyse af statslige tilskudsordninger Baggrund Den Økologiske Have (Fond) har

Læs mere

Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen.

Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen. NOTAT Økonomi & Service J.nr. 0411-00072 Den 11. maj 2017 Revisionsinstruks for tilskud ydet af Miljøstyrelsen. For revision af regnskaber på kr. 100.000 eller derover. Denne revisionsinstruks omfatter

Læs mere

FORCE Technology. IOT, Big Data og Digitale Tvillinger. Hvad bringer fremtiden? Michael Myrup Andersen Engineering and Industrial Processes

FORCE Technology. IOT, Big Data og Digitale Tvillinger. Hvad bringer fremtiden? Michael Myrup Andersen Engineering and Industrial Processes FORCE Technology IOT, Big Data og Digitale Tvillinger. Hvad bringer fremtiden? Michael Myrup Andersen Engineering and Industrial Processes Et bud på hvad fremtiden kan bringe? Nutidens buzzwords! IOT Big

Læs mere

DVT. - det sikre valg. DVT Hybrid IP Overvågning Kombinerer op til 64 IP og Analoge kameraer

DVT. - det sikre valg. DVT Hybrid IP Overvågning Kombinerer op til 64 IP og Analoge kameraer DVT - det sikre valg DVT Hybrid IP Overvågning Kombinerer op til 64 IP og Analoge kameraer INTELLIGENT TV OVERVÅGNING - INTRODUKTION DVT lancerer en ny serie af revolutionerende TV Overvågning, der især

Læs mere

Hybride pumpestationer for spildevandsledninger der har naturligt fald mod hovedkloakken

Hybride pumpestationer for spildevandsledninger der har naturligt fald mod hovedkloakken Den direkte vej til store besparelser Hybride pumpestationer for spildevandsledninger der har naturligt fald mod hovedkloakken Højvandssikring af ejendomme med en stor brugerkreds Made in Germany www.lhi.as

Læs mere

XProtect-klienter Tilgå din overvågning

XProtect-klienter Tilgå din overvågning XProtect-klienter Tilgå din overvågning Tre måder at se videoovervågning på For at skabe nem adgang til videoovervågning tilbyder Milestone tre fleksible brugergrænseflader: XProtect Smart Client, XProtect

Læs mere

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed Morten C. Jørgensen Agenda Præsentation Proces ny standard Teknisk løsning Udvikling og vedligeholdelse Programmeringseksempler Hvem er

Læs mere

Industriel 3D måleteknik og digitalisering

Industriel 3D måleteknik og digitalisering Industriel 3D måleteknik og digitalisering Enestående service, professionelle teknikere og det bedste udstyr i verden gør Zebicon banebrydende indenfor industriel 3D scanning, 3D måling og digitalisering.

Læs mere

Bilag 1 - Idégrundlag

Bilag 1 - Idégrundlag Bilag 1 - Idégrundlag Der er en stigende efterspørgsel på energioptimeringer indenfor marinebranchen og ønsket om at optimere el produktionen om bord på skibe. Også i form af nye krav fra IMO (SEEMP),

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

IsoBar ControlModul. Brugsanvisning. Indhold. Introduktion og tekniske specifikationer 1. Generel beskrivelse af display og tastatur 2

IsoBar ControlModul. Brugsanvisning. Indhold. Introduktion og tekniske specifikationer 1. Generel beskrivelse af display og tastatur 2 IsoBar ControlModul Brugsanvisning Indhold Introduktion og tekniske specifikationer 1 Generel beskrivelse af display og tastatur 2 Indstilling af ISOBAR drift 3 Indstilling af MANUEL drift 4 Indstilling

Læs mere

Det digitale skolebibliotek

Det digitale skolebibliotek Det digitale skolebibliotek digibib.dk er fyldt med råstof digibib.dk er en stor samling materialer til din undervisning. Flere tusinde artikler, fotos og tegninger er klar til brug sammen med flere af

Læs mere

BEVILLING FRA FONDEN AARHUS 2017

BEVILLING FRA FONDEN AARHUS 2017 Til SYDDJURS KOMMUNE Hovedgaden 77 8410 RØNDE Maria Liv Morin Aarhus d.22-12-2014 Sagsnummer:1667 Kære Maria Liv Morin BEVILLING FRA FONDEN AARHUS 2017 Aarhus 2017 har nu holdt møde med alle de strategiske

Læs mere

VUDP VUDP HVORDAN FÅR MAN FINANSIERING? TANJA NIELSEN, DANVA

VUDP VUDP HVORDAN FÅR MAN FINANSIERING? TANJA NIELSEN, DANVA VUDP HVORDAN FÅR MAN FINANSIERING? TANJA NIELSEN, DANVA VUDP Etableret i 2016 i regi af DANVA VUDP bidrag er frivillige bidrag fra vandselskaber i år 8,3 mio. kr. DANVAs bestyrelse fungerer også som bestyrelse

Læs mere

Arbejdsformer i datalogiske forundersøgelser

Arbejdsformer i datalogiske forundersøgelser Arbejdsformer i datalogiske forundersøgelser Keld Bødker, Finn Kensing og Jesper Simonsen, RUC/datalogi Projektet foregår i et samarbejde mellem Danmarks Radio, H:S Informatik, WMdata Consulting A/S og

Læs mere

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark

Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark Tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark 0. Indledning Nedenstående tilsagnsvilkår for projekter under lov om Fonden til Markedsføring af Danmark udgør sammen med lov

Læs mere

Introduktion til vandsektorloven og bekendtgørelserne. 1. december 2011, konsulent Jens Plesner, DANVA

Introduktion til vandsektorloven og bekendtgørelserne. 1. december 2011, konsulent Jens Plesner, DANVA Introduktion til vandsektorloven og bekendtgørelserne 1. december 2011, konsulent Jens Plesner, DANVA regler Hvad omtales? Regelværkets struktur Indhold Fremadrettet 2 regler Regelværkets struktur Vandsektorloven

Læs mere

Målstyring og nøgletal Erfaringer fra Lolland Forsyning

Målstyring og nøgletal Erfaringer fra Lolland Forsyning Målstyring og nøgletal Erfaringer fra Lolland Forsyning v. Gitte M. Jansen, NIRAS 1 Hvor skal vi hen? 2 1 Opsætning af mål og nøgletal (KPI) S pecifik M ålbar A ftalt R ealistisk T idsbestemt Vær så præcis

Læs mere

4.1 Hvilke pumpestationer kan det betale sig at regulere?

4.1 Hvilke pumpestationer kan det betale sig at regulere? 4 Frekvensregulering I afsnit 3.2, der omhandler Pumper, blev det beskrevet, at der kan spares energi ved at regulere kapaciteten på pumperne, og hvordan dette kunne gøres med en frekvensomformer. I resten

Læs mere

TELELOG 2K2 RADIO LOGGER

TELELOG 2K2 RADIO LOGGER Flowmåling i kloakker med TELELOG RADIOLOGGERE Har kommunen haft alvorlige oversvømmelser efter et heftigt regnskyl og har borgerne fået oversvømmet kælderen med spildevand er der behov for hurtigt at

Læs mere

Flygt PumpSmart, PS200. Konceptet der er skræddersyet til at drive pumper

Flygt PumpSmart, PS200. Konceptet der er skræddersyet til at drive pumper Flygt PumpSmart, PS00 Konceptet der er skræddersyet til at drive pumper Mindre tilstopning, færre driftsstop, større effekt Et standard-frekvensomformerdrev kan bruges til mange forskellige anvendelser.

Læs mere

Erfaringer med opbygning af standard programblokke til PLC / SCADA v. Finn Asmussen, HOFOR og John Steinmann, DI-Teknik

Erfaringer med opbygning af standard programblokke til PLC / SCADA v. Finn Asmussen, HOFOR og John Steinmann, DI-Teknik Erfaringer med opbygning af standard programblokke til PLC / SCADA v. og 1 Erfaringer med opbygning af standard programblokke til PLC / SCADA v. og Finn Asmussen Sektionsleder Teknologi Direkte: 27 95

Læs mere

CPU, 702 702 702 15 6.22 MJK

CPU, 702 702 702 15 6.22 MJK ComTroller 702 er udviklet til styring og overvågning af mindre pumpestationer og boringer til vandforsyning. ComTroller 702 er en komplet enhed med ind- og udgange, CPU, datalogger, og kommunikationsporte

Læs mere

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION side 1 UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION 24. NOVEMBER 2014 Line Markert, advokat KAN VI BRUGE TAKSTFINANSIEREDE MIDLER TIL UDVIKLING AF VANDTEKNOLOGIER? side 2 DE JURIDISKE RAMMER I SKEMAFORM

Læs mere

VUDP Ansøgningsvejledning 2019 Fase 1

VUDP Ansøgningsvejledning 2019 Fase 1 VUDP Ansøgningsvejledning 2019 Fase 1 DANVA har etableret VUDP Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram, som forventer at have ca. 8 mio. kr. i 2019 til uddeling til teknologiudviklingsprojekter

Læs mere

ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE. Udfordring

ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE. Udfordring ALGORITMER OG DATA SOM BAGGRUND FOR FORUDSIGELSER 8. KLASSE Udfordring INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forløbsbeskrivelse... 3 1.1 Overordnet beskrivelse tre sammenhængende forløb... 3 1.2 Resume... 5 1.3 Rammer

Læs mere

Stor værdi i udvikling af vandteknologi også for samfundet

Stor værdi i udvikling af vandteknologi også for samfundet Stor værdi i udvikling af vandteknologi også for samfundet Et nyt innovationsregnskab fra VTU-Fonden dokumenterer en betydelig gevinst ved offentlig investering og støtte til vandteknologiprojekter. 53

Læs mere

VILKÅR FOR STØTTE TIL MARKEDSFØRING OG DISTRIBUTION AF DANSKE FILM

VILKÅR FOR STØTTE TIL MARKEDSFØRING OG DISTRIBUTION AF DANSKE FILM Q DET DANSKE FILMINSTITUT VILKÅR FOR STØTTE TIL MARKEDSFØRING OG DISTRIBUTION AF DANSKE FILM GÆLDENDE PR 1. OKTOBER 2012 GOTHERSGADE 55 1123 KØBENHAVN K TEL 3374 3400 FAX 3374 3697 2/6 1. FORMÅL Det Danske

Læs mere

3VAND værktøj til forvaltning af aktiver EVA møde, 3. februar Præsentation af Jesper Hall, EnviDan

3VAND værktøj til forvaltning af aktiver EVA møde, 3. februar Præsentation af Jesper Hall, EnviDan 3VAND værktøj til forvaltning af aktiver EVA møde, 3. februar 2017 Præsentation af Jesper Hall, EnviDan Agenda 1. Introduktion til historien og fundamentet i Water & Sewer Rehab 2. Overordnet gennemgang

Læs mere

Kulturpulje 2016. Vejledning til ansøgere

Kulturpulje 2016. Vejledning til ansøgere Kulturpulje 2016 Vejledning til ansøgere Indhold 1. Hvem kan søge Kulturpuljen 2016?... 2 2. Hvad kan man søge til?... 2 3. Hvad bliver projektet vurderet på?... 2 4. Økonomiske og tidsmæssige rammer for

Læs mere

Hvordan kan en ernæringsprofessionel indsamle data til ernæringsvurdering?

Hvordan kan en ernæringsprofessionel indsamle data til ernæringsvurdering? SNAPShot. Trin 1. Ernæringsvurdering Hvad er formålet med ernæringsvurdering? Systematisk indsamling, analyse og fortolkning af data fra klienten, pårørende, andre omsorgspersoner og behandlere med henblik

Læs mere

Konfigurationsværktøj for MJK Instrumenter

Konfigurationsværktøj for MJK Instrumenter Konfigurationsværktøj for MJK Instrumenter Quick Guide Version nr.: 840150-002 www.mjk.com DK: +45 45 56 06 56 NO: +47 69 20 60 70 SE: +46 53 31 77 50 NL: +31 251 672171 USA: +1 847 482 8655 AUS: +61 3

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18. Den videnskabelige artikel

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18. Den videnskabelige artikel + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 18 Den videnskabelige artikel + Læringsmål Definere en videnskabelig artikel Redegøre for de vigtigste indholdselementer i en videnskabelig artikel Vurdere

Læs mere

Aquis. Optimering af vandforsyninger

Aquis. Optimering af vandforsyninger Aquis Optimering af vandforsyninger 80 % af forsyningens investering ligger i distributionsnettet Aquis giver dig fuld kontrol 2 Fremtidens udfordringer Uden realtidsinformationer om driften, netværkets

Læs mere

Mere effektive godstransporter og bedre miljø Navn på. ITD Tilskudsmodtager:

Mere effektive godstransporter og bedre miljø Navn på. ITD Tilskudsmodtager: Kvartalsrapport Denne skabelon skal anvendes ved den kvartalsvise rapportering og statusrapportering af projekter om energieffektive transportløsninger. Kvartalsrapporten skal være en kortfattet statusopgørelse

Læs mere

DSO - Drift, Styring og Overvågning af elforsyningen

DSO - Drift, Styring og Overvågning af elforsyningen DSO - Drift, Styring og Overvågning af elforsyningen Del 3. Stationsautomatisering Af Peter Johansen, www.jomitek.dk I de 2 foregående artikler er måleteknikker for hhv. spænding og strøm gennemgået. I

Læs mere

BEK nr 1594 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1594 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1594 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 13. august 2019 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet,

Læs mere

UVEDKOMMENDE VAND OG DET INTELLIGENTE SPILDEVANDSSYSTEM INFLOW & INFILTRATION. Hvordan griber vi dette systematisk og cost-effektivt an?

UVEDKOMMENDE VAND OG DET INTELLIGENTE SPILDEVANDSSYSTEM INFLOW & INFILTRATION. Hvordan griber vi dette systematisk og cost-effektivt an? UVEDKOMMENDE VAND OG DET INTELLIGENTE SPILDEVANDSSYSTEM INFLOW & INFILTRATION Hvordan griber vi dette systematisk og cost-effektivt an? DET INTELLIGENTE SPILDEVANDSSYSTEM Overordnet vision Vi har fået

Læs mere

Notat. Status for mål 2012. Miljøansvarlighed. Bestyrelsen Vedrørende: Status for mål 2012 Bilag: Ingen

Notat. Status for mål 2012. Miljøansvarlighed. Bestyrelsen Vedrørende: Status for mål 2012 Bilag: Ingen Notat Til: Bestyrelsen Vedrørende: Status for mål 2012 Bilag: Ingen Status for mål 2012 Bestyrelsen har vedtaget en række mål for 2012 fordelt på fagområder, som tager afsæt i målsætninger ud fra de 4

Læs mere

U3000/U3100 Mini (Til Eee PC på Linux Operations System) Quick Guide

U3000/U3100 Mini (Til Eee PC på Linux Operations System) Quick Guide U3000/U3100 Mini (Til Eee PC på Linux Operations System) Quick Guide ASUS_U3000_U3100_mini.indd 1 2/2/08 3:44:20 PM DA3656 Første Udgave januar 2008 Ophavsret 2008 ASUSTeK Computers, Inc. Alle rettigheder

Læs mere

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gjern Lokalråd Vagn Brostrup Jensen Teglværksvej 16 8883 Gjern Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 4 1117 København K E-mail puljer@mbbl.dk www.mbbl.dk Dato: 11-03-2015 Pulje : Landdistriktspuljen

Læs mere

Vejledning. Markvanding m. tryktransmitter og autostop på både LAV og HØJ vandtryk Installation og programmering af Profort GSM enheder

Vejledning. Markvanding m. tryktransmitter og autostop på både LAV og HØJ vandtryk Installation og programmering af Profort GSM enheder Vejledning Markvanding m. tryktransmitter og autostop på både LAV og HØJ vandtryk Installation og programmering af Profort GSM enheder Fordele/funktionsbeskrivelse: - Et markvandingsanlæg kan fjernmanøvreres

Læs mere

Miele Track n Trace. 100% dokumentation af vaskeprocessen

Miele Track n Trace. 100% dokumentation af vaskeprocessen Miele Track n Trace 100% dokumentation af vaskeprocessen Miele Professional Track n Trace Med Miele Professional Track n Trace får du 100% dokumentation af vaskeprocessen. Du kan styre, effektivisere og

Læs mere

DETEKTERING AV FREMMEDVANN

DETEKTERING AV FREMMEDVANN DETEKTERING AV FREMMEDVANN RIN årsmøte 13. august 2015 Peter Plejdrup Poulsen Dagsorden Hvem er jeg? Hvad er fremmedvann? NIRAS erfaringer og tilgang til detektering af fremmedvann Anvendelse af DTS/fiberoptik

Læs mere

Sammendrag PSO 342-041

Sammendrag PSO 342-041 Sammendrag PSO 342-041 Kompleksiteten i projektet har været relativ stor pga. de mange indgående komponenter, optimering heraf, og deres indbyrdes indflydelse på det samlede resultat. Herunder optimering

Læs mere

FRA SPILD TIL RESSOURCER

FRA SPILD TIL RESSOURCER FRA SPILD TIL RESSOURCER Fra at tænke på affald som spild vil vi i højere grad tænke cirkulært i ressourcer. DIVERSITET Fra at omgåes de samme specialer vil professionalisering handle mere om at arbejde

Læs mere

Lavtemperaturfjernvarme. Christian Kepser, 19. marts 2013 Energi teknolog studerende. SFO Højkær

Lavtemperaturfjernvarme. Christian Kepser, 19. marts 2013 Energi teknolog studerende. SFO Højkær SFO Højkær Lavtemperaturfjernvarme Christian Kepser, 19. marts 213 Energi teknolog studerende Indledning Lavtemperatur fjernvarme er som nævnet antyder, fjernvarme med en lavere fremløbstemperatur. Fremløbstemperaturen

Læs mere

Indhold. Evalueringsrapport. Dansk deltagelse på Classical:NEXT 14. 17. maj 2014. Sammenfatning

Indhold. Evalueringsrapport. Dansk deltagelse på Classical:NEXT 14. 17. maj 2014. Sammenfatning 28. maj 2014 Evalueringsrapport Dansk deltagelse på Classical:NEXT 14. 17. maj 2014 Indhold Sammenfatning 1. Indledning 1.1 Om dansk deltagelse på Classical:NEXT 1.2 Organisering af den danske deltagelse

Læs mere

Om spildevandspumper i Ringsted Side 1 af 6

Om spildevandspumper i Ringsted Side 1 af 6 Om spildevandspumper i Ringsted Side 1 af 6 Indledning Rigtig mange opgaver til afledning af spildevand fra ejendomme, kan løses med en minipumpestation eller grinderpumpestation. I Ringsted har firmaerne

Læs mere

Tilslutningsguide KOM GODT I GANG

Tilslutningsguide KOM GODT I GANG Tilslutningsguide KOM GODT I GANG UNDERSØGELSE BESLUTNING PLANLÆGNING ETABLERING DRIFT VI ER NÆSTEN I MÅL - DER ER KUN TILSLUTNINGEN TILBAGE KÆRE KUNDE Vi har her samlet en vejledning for tilslutning af

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

VILKÅR FOR STØTTE TIL DISTRIBUTIONSINITIATIVER FOR KORT- OG DOKUMENTAR- FILM

VILKÅR FOR STØTTE TIL DISTRIBUTIONSINITIATIVER FOR KORT- OG DOKUMENTAR- FILM det danske filminstitut VILKÅR FOR STØTTE TIL DISTRIBUTIONSINITIATIVER FOR KORT- OG DOKUMENTAR- FILM klij GÆLDENDE PR 12. JUNI 2014 Ændringer af 12. april 2018 som følge af EU-kommissionens formelle godkendelse

Læs mere

IAI Quick Start Guide

IAI Quick Start Guide IAI Quick Start Guide Opsætning: Manualen til controllerene ligger i: Produkter\IAI\Manual\RoboCylinder\Controller\ Her ligger den i en undermappe alt efter hvilken type controller det er. Installer RCPC

Læs mere

A k v a r i e T e k n i k. c o n t r o l - r e g u l a t i o n - s u p e r v i s i o n. w w w. c o w e x. c o m

A k v a r i e T e k n i k. c o n t r o l - r e g u l a t i o n - s u p e r v i s i o n. w w w. c o w e x. c o m - Miljøvenligt Akvarium - Vandet renses og recirkuleres - Reducering af driftsomkostninger - Aqua Control System - Alarm system Cowex AkvarieTeknik Cowex AkvarieTeknik Ved anvendelse af den nyeste teknologi

Læs mere

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune 2017-2020 1 Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at fastholde og udvikle Jammerbugt

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening VUDP 2016: Ansøgningsvejledning til Fase 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 PROJEKTKATEGORIER... 3 2 Udfyldelse af ansøgningsskema... 3 2.1 ØVRIGE PROJEKTPARTNERE

Læs mere

Faglig detailplan og -budget for aktivitet 6 'Nyindustrialisering'

Faglig detailplan og -budget for aktivitet 6 'Nyindustrialisering' Notat Projekt: Integrering mellem bæredygtige byggeprocesser Aktivitet 6: Nyindustrialisering, effektive processer og BIM Faglig detailplan og -budget for aktivitet 6 'Nyindustrialisering' I Interreg IV

Læs mere

Tilsagn om tilskud til projektet Ny Golfbane på Sejerø, j.nr. 1025-187 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 1. ansøgningsrunde 2015

Tilsagn om tilskud til projektet Ny Golfbane på Sejerø, j.nr. 1025-187 fra ø-støtteordningen under Landdistriktspuljen, 1. ansøgningsrunde 2015 Jens Thomassen Sejerø Golfklub c/o Jens Thomassen Sejerøvej 25 4592 Sejerø Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Gammel Mønt 4 1117 København K E-mail puljer@mbbl.dk www.mbbl.dk Dato: 20-04-2015

Læs mere

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology Cowex Præsentation Viden til Løsninger P r o f i l & k o m p e t e n c e r industrial lt automation process technology Profil & Know-how Cowex Profil Cowex a/s er en virksomhed med speciale i løsning af

Læs mere

Selvevaluering i Dansk kvalitetsmodel på det sociale område

Selvevaluering i Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Selvevaluering i Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 2 Region Hovedstaden den 27. januar 2010 www.socialkvalitetsmodel.dk Dagens fokus Selvevalueringens rolle i den samlede

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automa-tion indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Hos FH Automation har vi mange års erfaring med automatisering, og

Læs mere

Lab-Vent Controls styresystem

Lab-Vent Controls styresystem Lab-Vent Controls styresystem LV-styresystemet består af følgende komponenter: Elektronikboks type: LVE-901 / 937 Lugesensor type: LVL-901 / 937 Flowføler type: LVF-901 / 937 Styrepanel type: LVP-901 /

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA notat Emne: Lovgrundlag for energiproduktion i vandsektoren Modtagere: Alle Udarbejdet af: DANVA jpl Dato: 28. september 2012. Lovgrundlaget for energiproduktion

Læs mere

NYBORG FORSYNING OG Tirsdag, den 12. februar 2013 Blad nr. SERVICE A/S kl. 8.30 Mødested: Administrationen

NYBORG FORSYNING OG Tirsdag, den 12. februar 2013 Blad nr. SERVICE A/S kl. 8.30 Mødested: Administrationen 1 Fraværende: Peter Sejersen og Jan R. Christiansen Dagsorden 1.0 Meddelelser fra formanden 2.0 Meddelelser fra direktøren/selskabet 2.1 Siden sidst Vand Spildevand drift - Udbud af nye boringer til Skovparkens

Læs mere

Vi forbinder idé, partnere og finansiering

Vi forbinder idé, partnere og finansiering biopro UdVikling af fremtidens bioteknologiske produktion CASE overvågning af strømforbrug CASE gvoir mobilt kæmpebassin CASE lynhurtig test til at spore bakterier i drikkevand CASE lifeline mobilløsning,

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 64.8 Brandsikringsanlæg. Revision: 2014.07.01

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 64.8 Brandsikringsanlæg. Revision: 2014.07.01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2014.07.01 Indholdsfortegnelse 64.81 Brandsikring... 3 64.81.1 Indledning... 3 64.81.2 Generelle principper... 3 64.81.3 Installation/udførelse... 3 64.81.3.1

Læs mere

Udviklingen fra 1945 til 2011

Udviklingen fra 1945 til 2011 Udviklingen fra 1945 til 2011 Hvorfor fokuser på pumpers energiforbrug? Energi forbrug (El) Hvor meget af Danmarks elforbrug bruges af pumper? Ca. 20 % til pumpedrift Vandværkernes energiforbrug Hvor meget

Læs mere

FODFORM & DIGITALT BIOTHESIOMETER MANUAL DANSK (BRUGER MANUAL)

FODFORM & DIGITALT BIOTHESIOMETER MANUAL DANSK (BRUGER MANUAL) FODFORM & DIGITALT BIOTHESIOMETER MANUAL DANSK (BRUGER MANUAL) G&G MediCare ApS Vejlevej 48 DK-7000 Fredericia Tel: +45 76 20 00 01 email:info@gg-medicare.dk www.gg-medicare.dk Introduktion Benytter du

Læs mere

DANVA VEDTÆGTER 2014. Kapitel 1: Organisation. Kapitel 2: Medlemmer. 19. april 2013

DANVA VEDTÆGTER 2014. Kapitel 1: Organisation. Kapitel 2: Medlemmer. 19. april 2013 19. april 2013 DANVA VEDTÆGTER 2014 Kapitel 1: Organisation NAVN OG HJEMSTED 1 Foreningens navn er Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA). Stk. 2 Foreningens engelske navn er Danish Water and Wastewater

Læs mere

KTC ÅRSMØDE `12. Ejendomsdrift Udvikling i stedet for afvikling. Bent Michael Nielsen Chefrådgiver Facilities Management.

KTC ÅRSMØDE `12. Ejendomsdrift Udvikling i stedet for afvikling. Bent Michael Nielsen Chefrådgiver Facilities Management. Ejendomsdrift Udvikling i stedet for afvikling Bent Michael Nielsen Chefrådgiver Facilities Management Orbicon 1 Artikel i Teknik & Miljø (Stads og Havneingeniøren) Udvikling i stedet for afvikling Orbicon

Læs mere

Opstartsmøde - Måløv Rens

Opstartsmøde - Måløv Rens Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Opstartsmøde - Måløv Rens Grontmijs rolle i projektet Møde 19.02.2015 Grontmijs rolle er at angive retning for strategivalg Angive retning i forhold til den fremtidige

Læs mere

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på Alarms Manager er et system der overvåger, styrer og alarmerer fra alle tænkelige hændelser og fra et utal af forskellige systemer. Alarms Manager kan erstatte, eller supplere alle typer systemer og tekniske

Læs mere

Retningslinjer for odoranttilsætning og kontrol af odorantindhold

Retningslinjer for odoranttilsætning og kontrol af odorantindhold Retningslinjer for odoranttilsætning og kontrol af odorantindhold Udgivet af natur- og bygasselskaberne i Danmark Juni 2001 Revideret februar 2004 Revideret november 2015 Indhold Forord... 2 Grundlag...

Læs mere

Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf.

Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. BILAG 8 SERVICEMÅL BILAG 8: Servicemål INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse heraf. Formål med bilag: Formålet med bilag 8

Læs mere

Image property of Danfoss. Kan vi lære fra naturen

Image property of Danfoss. Kan vi lære fra naturen Image property of Danfoss Kan vi lære fra naturen Det handler om: At flytte vand billigst muligt Andes bjergenes Condorer rejser altid med det lavest mulige energi forbrug. Ellers dør den.. Vi arbejder

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE

GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE GRUNDLÆGGENDE HYDRAULIK OG PUMPEYDELSE ÅRSAGER TIL LAVERE PUMPEYDELSE Årsager til fald i virkningsgrad Fald i pumpers virkningsgrad kan skyldes følgende årsager: Kavitation Vandslag Slitage fra sand og

Læs mere