Mønstre og udvikling i fuglenes artsdiversitet i Danmark til

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mønstre og udvikling i fuglenes artsdiversitet i Danmark til"

Transkript

1 Mønstre og udvikling i fuglenes artsdiversitet i Danmark til Hans Meltofte, Michael B. Grell og Timme Nyegaard Indledning Takket være Danmarks placering tæt på overgangen mellem den tempererede og den boreale zone og midt mellem det atlantiske og det kontinentale klima i Europa er landet sin ringe størrelse taget i betragtning rigt på arter, dvs. biodiversitet. Det gælder også for fuglene, hvor mere end 200 arter yngler ud af et samlet tal på 495 for hele Europa (Hagemeijer & Blair 1997, Grell 1998). Fordelingen af de mange arter i Danmark er kortlagt af medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening ved to store atlasprojekter i hhv og (Dybbro 1976, Grell op.cit.), men der er hidtil ikke foretaget en samlet analyse af artsdiversitetens geografiske fordeling og dens eventuelle ændringer mellem de to kortlægninger. I denne artikel præsenteres en simpel analyse af disse forhold. Formålet er at vise de geografiske mønstre, der er i fuglearternes fordeling i landet, både for arterne samlet og opdelt på systematiske og økologiske grupper samt for særligt truede arter. Hertil kommer fordelingen af "fugletætheden" i landet og endelig ændringer i artsrigdommens fordeling både for fuglene generelt og for de Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 104 (2010): sjældne arter mellem de to atlasundersøgelser. Vi har ikke foretaget en korrelativ analyse af arternes fordeling i relation til relevante miljøparametre, men diskuterer disse ud fra overordnede mønstre i landskabstyper i Danmark. Vi håber, at vi med denne datapræsentation og diskussion kan lægge op til en dyberegående analyse, når resultaterne af foreningens planlagte tredje atlasprojekt i foreligger. Der skal her lyde en stor tak til de mange frivillige, som har udført de omfattende feltregistreringer i forbindelse med de to atlasprojekter. Uden deres kvalifikationer og entusiasme ville så store feltprojekter ikke kunne gennemføres. Jon Fjeldså og Michael Krabbe Borregaard takkes for kritisk gennemlæsning af manuskriptet i flere faser. Materiale og metode Ved begge atlasundersøgelser var Danmarks inddelt i 2169 kvadrater på hver 5 5 km. Med undtagelse af et mindre antal udækkede kvadrater (<2 %), blev hvert kvadrat gennemgået for fuglearter, og disse blev rubricerede som hhv. mulige, sand-

2 Mønstre i fuglenes artsdiversitet 121 synlige eller sikre ynglefugle baseret på de samme kriterier i begge undersøgelser (Grell 1998). Ved den sidste atlasundersøgelse blev der endvidere gennemført 10 punktællinger à 5 min. på i forvejen udpegede punkter jævnt fordelt i hvert kvadrat, hvor alle sete og hørte fugle blev noteret. På basis af disse punkttællinger blev der udarbejdet relative tæthedskort over 56 arters fordeling i landet (Grell 1998; se også I nærværende analyser er kun anvendt registreringer af sandsynlige og sikre ynglefugle ved de to atlasundersøgelser. På basis heraf er der for den seneste atlasundersøgelse udarbejdet kort med hhv. alle arter, spurvefugle og ikke-spurvefugle, udbredelsen af 64 nationalt rødlistede (truede) ynglefuglearter i alle kategorier (Stoltze & Pihl 1998), og af 44 særligt beskyttelseskrævende arter på bilag 1 i EF-fuglebeskyttelsesdirektivet (30 af arterne optræder på begge lister), samt artshyppighederne for hhv. 33 agerlandsfuglearter, 75 skovfuglearter og 88 vådområdearter. Udvælgelsen af arterne i disse tre grupper er sket Fig. 1. Kort med fordelingen af 200 ynglefuglearter i Danmark registreret under atlasprojektet i i kvadrater à 5 5 km. Map showing the distribution of 200 native breeding bird species in Denmark presented in 5 5 km squares. Fig. 2. Fordelingen af 95 ynglende arter af spurvefugle , vist Distribution of 95 breeding passerine species , shown as in Fig. 1.

3 122 Mønstre i fuglenes artsdiversitet subjektivt, men baseret på habitatdata fra DOFs punkttællingsprojekt (Heldberg 2005). Et mindre antal arter indgår i to grupper, som f.eks. Viben Vanellus vanellus, der både er grupperet som en vådområdefugl og en agerlandsfugl, idet arten yngler talrigt i begge habitater. Det samme gælder Fiskehejre Ardea cinerea, som både er grupperet som en skovfugl (redeanbringelse) og en vådområdefugl (fødesøgning), og Råge Corvus frugilegus som både skovfugl (redeanbringelse) og agerlandsfugl (fouragering). De sidste eksempler viser, at kortene med agerlands-, skov- og vådområdearter ikke kan vurderes ud fra forekomsterne i de enkelte kvadrater, men kun ud fra mere overordnede regionale mønstre, idet disse arter jo kun er registreret som ynglende i de kvadrater, hvor kolonierne findes. Grupperingen af de enkelte arter fremgår af Appendiks. Deciderede byfugle samt hede-, klit- og overdrevsfugle er ikke medtaget i disse analyser. Udbredelsens udstrækning hos alle ynglefuglearter i Danmark er analyseret ved at fordele dem efter procentdelen af de dækkede kvadrater, de er fundet i under de to atlasundersøgelser. Desuden er der fremstillet kort med ændringerne i antallene af hhv. alle fuglearter og bilag 1-arter registreret i de enkelte kvadrater ved de to atlasundersøgelser. Tætheden af fugle i de enkelte kvadrater er illustreret på kort med antallet af alle sete og hørte fugle registreret pr punkt ved 5-10 punkttællinger af hver 5 minutters varighed. I langt de fleste af de på denne måde dækkede kvadrater 1240 blev der lavet 10 punkttællinger, mens der i 354 kvadrater blev lavet færre. Endelig er der foretaget en Simpson's Diversity Inde-analyse (Simpson 1949), hvor vi har anvendt version 1-D, som fordeler diversiteten på en skala fra 0 til 1 og illustrerer en kombination af antallet af arter og disse arters 'jævnbyrdighed', således at områder med mange lige almindelige arter scorer højere end tilsvarende områder, hvor en eller nogle få arter dominerer antalsmæssigt. Ved alle disse fremstillinger er introducerede arter udeladt. Dette gælder Sangsvane Cygnus cygnus, Canadagås Branta canadensis, Rustand Tadorna ferruginea, Mandarinand Ai galericulata, Fasan Phasianus colchicus, Klippedue Columba livia og Stor Hornugle Bubo bubo, hvorimod de delvis introducerede arter Bramgås Branta leucopsis, Gråand Anas platyrhynchos, Vandrefalk Falco peregrinus og Agerhøne Perdi perdi er medtaget. Ved opdelingen af landet i regioner har vi fulgt grænserne mellem DOFs 13 lokalafdelinger, som stort set følger de gamle amter. Resultater Af Fig. 1 fremgår, at der overordnet set er størst mangfoldighed af fuglearter øst for den midtjyske højderyg, hvor mange kvadrater har op mod eller mere end 100 arter af ynglefugle. I modsætning hertil har mange kvadrater vest for højderyggen Fig. 3. Fordelingen af 105 ynglende arter af ikkespurvefugle , vist Distribution of 105 breeding non-passerine species , shown as in Fig. 1.

4 Mønstre i fuglenes artsdiversitet 123 mindre end 50 arter. Det artsrigeste område er Nordsjælland med i middel 74 arter pr kvadrat, mens gennemsnittet for Nordvestjylland, Vestjylland og Sydvestjylland er 57 arter. Det lavere antal arter vest for den jyske højderyg gør sig gældende både for spurvefugle og ikke-spurvefugle (Fig. 2 & 3), men er tydeligst for ikke-spurvefuglene, når der ses bort fra det større antal vandfuglearter på lokaliteter langs vestkysten. For middeltallene ligger Nordsjælland igen i top for begge artsgrupper, mens jyske regioner omfatter de fire artsfattigste for spurvefugle og de seks artsfattigste for ikke-spurvefugle. Ser vi på forekomsterne af sjældne arter, dvs. nationalt rødlistede arter og bilag 1-arter på EF-fuglebeskyttelsesdirektivet (Fig. 4 & 5), er fordelingen meget ujævn med særligt mange arter i visse kystområder, mens kvadraterne med resten af de listede arter er nogenlunde jævnt fordelt over landet. Især er der mange rødlistede arter på de store, velkendte Fig. 4. Fordelingen af 64 ynglefuglearter på Danmarks nationale rødliste (alle kategorier i Stoltze & Pihl 1998), vist Distribution of 64 red-listed breeding bird species in Denmark , shown as in Fig. 1. Fig. 5. Fordelingen af 44 ynglefuglearter på bilag 1 i EF-fuglebeskyttelsesdirektivet vist, Distribution of 44 breeding bird species listed in anne 1 of the EEC bird directive, shown as in Fig. 1.

5 124 Mønstre i fuglenes artsdiversitet fuglelokaliteter (vådområder og klitheder) i Vadehavsområdet og langs den jyske vestkyst mod nord til Skagen, hvor adskillige kvadrater har 7-16 rødlistede arter. Pr region ligger Bornholm i top med i godt 2,3 rødlistede arter pr kvadrat, mens Fyn ligger i bund med 0,7. For bilag 1-arterne er gennemsnittet igen højst 2,3 for Bornholm, mens Vestjylland og Sydøstjylland her ligger i bund med 1,2. Blandt agerlandsarterne er de indre dele af Jylland, Fyn og til dels Sjælland og Lolland de mest artsfattige (Fig. 6). For skovfuglene er der overordnet set flest arter i de løv- og blandsskovsdominerede områder øst for den jyske højderyg (Fig. 7). Her når de gennemsnitlige antal i Nordsjælland op på 34,7 arter pr kvadrat, mens Sydvest-, Vest- og Nordvestjylland ligger på 24,6-26,6. Dog er gennemsnittet lige så lavt på Vestsjælland og Fyn. Forskellen mellem landsdelene er endnu mere udtalt for vandfuglene, som foruden i kystområderne forekommer med langt flere arter øst for den jyske højderyg (Fig. 8). Fig. 6. Fordelingen af 33 ynglende arter af agerlandsfugle , vist Distribution of 33 breeding arable land species , shown as in Fig. 1. Fig. 7. Fordelingen af 75 ynglende arter af skovfugle , vist Distribution of 75 breeding woodland species , shown as in Fig. 1.

6 Mønstre i fuglenes artsdiversitet 125 Af Fig. 9 fremgår, at langt de fleste arter har en forholdsvis begrænset udbredelse, idet næsten halvdelen af arterne ved de to atlasundersøgelser fandtes i mindre end 10 % af kvadraterne. Der er også relativt mange arter, der findes i næsten hele landet, mens mellemgrupperne er svagere repræsenteret. Topscorerne for begge undersøgelser var Sanglærke Alauda arvensis og Solsort Turdus merula med registreringer i % af kvadraterne. Sammenlagt var antallet af ynglefugle i Danmark gået frem fra 186 i til 200 i , en fremgang der dækker over tre forsvundne arter og 17 indvandrede eller genindvandrede (se Grell 1998). Samtidig er der sket en vis forskydning mellem arterne, således at en lang række arter er blevet mere udbredte, mens et mindre antal er gået tilbage i udbredelse parallelt med en væsentlig bestandsnedgang, sådan som det er tilfældet for Digesvale Riparia riparia, Bynkefugl Saicola rubetra, Sivsanger Acrocephalus schoenobaenus og Bomlærke Miliaria calandra (se Grell op.cit.). Af Fig. 10 fremgår, at det især er i store dele af Jylland, at der er registreret flere arter ved den sidste atlasundersøgelse, mens Fig. 11 illustrerer, at der især ses reduktioner i bilag 1-arter i Syd- og Vestjylland samt Limfjordsegnene, mens Fig. 8. Fordelingen af 88 ynglende arter af vådområdefugle , vist Distribution of 88 breeding waterbird species , shown as in Fig. 1. Fig. 9. Udbredelsen af ynglefuglene i Danmark, vist som procentdelen af de dækkede kvadrater, hvori de er fundet under de to atlasundersøgelser i hhv og Per cent of the covered squares in which the Danish breeding bird species were recorded during the two atlas studies in and , respectively.

7 126 Mønstre i fuglenes artsdiversitet fremgangene er mere spredt over landet (se yderligere i diskussionen). Punkttællingerne i atlaskvadraterne viste, at der ikke var noget klart regionalt mønster i fugletætheden (Fig. 12). I langt de fleste regioner blev der i gennemsnit talt mindre end 25 fugle pr kvadrat. Kun Københavnsområdet og Bornholm skiller sig ud med hhv. 43 og 39 fugle talt i gennemsnit i løbet af de 5 min. pr punkt. Når punkttællingsdata analyseres ved hjælp af Simpson's Diversity Inde, er der til gengæld betydelige regionale forskelle mellem landsdelene (Fig. 13). Her ligger Fyn, Nordsjælland, Vestsjælland og Københavnsområdet i top med indekser på omkring 0,92, mens alle de laveste indekser findes i Jylland. Fig. 10. Ændringen i antallet af ynglefuglearter pr kvadrat mellem atlasundersøgelserne i og Changes in numbers of breeding bird species in the 5 5 km squares between the atlas studies in and , respectively. Fig. 11. Ændringen i antallet af ynglefuglearter på bilag 1 i fuglebeskyttelsesdirektivet mellem atlasundersøgelserne i og Lilla felter havde ingen bilag 1-arter. Changes in numbers of breeding bird species on anne 1 of the EC bird directive between the atlas studies in and , respectively. Lilac squares had no anne 1 species.

8 Mønstre i fuglenes artsdiversitet 127 Fig. 12. Gennemsnitligt antal fugle (af i alt 169 arter) registreret pr punkt (i løbet af 5 minutter) under punkttællinger i hver DOF-afdeling, Average number of birds (of 169 species) per point recorded during 5 minute counts in , for each region of Denmark. Diskussion De store tætheder af arter øst for den jyske højderyg er i overensstemmelse med fordelingen inden for andre artsgrupper af planter og dyr (Petersen et al. 2005) og afspejler formentlig jordbundens bonitet (frugtbarhed) og landskabets heterogenitet, dvs. mangfoldigheden og tætheden af forskellige habitater (Smed 1979, Breuning-Madsen et al. 1992; se også Jetz & Rahbek 2002, Rahbek et al. 2007). Der er således langt flere søer, vandhuller, moser og varierede skove i de forholdsvis unge landskaber øst for israndslinjen end vest for, hvor store dele af landskaberne (bakkeøerne) er 10 gange så gamle, dvs. fra før sidste istid og dermed mere udvaskede og habitatsmæssigt ensformige. Også flodsletterne mellem bakkeøerne består af magre jorder og er ensformige. Blandt de arter, som har en tydeligt større hyppighed øst for israndslinjen, finder vi f.eks. Gråstrubet Lappedykker Podiceps grisegena, Natugle Stri aluco, Huldue Columba oenas, Nattergal Luscinia luscinia, Broget Fluesnapper Ficedula hypoleuca, Halemejse Aegithalos caudatus, Spætmejse Sitta europaea og Træløber Certhia familiaris (se kort i Grell 1998). Kystområderne har mange nationalt rødlistede arter, fordi der her findes strandenge, rørsumpe og klitheder med disse fåtallige arter, og fordi mange af disse områder forvaltes som beskyttede Natura 2000-områder i medfør af EUs naturdirektiver (Thorup 2004, Donald et al. 2007). De rødlistede arter er forsvundet fra indlandet, fordi størstedelen af indlandsengene og hederne er blevet opdyrket. Det har medført, at især hede- og engfugle er Fig. 13. Den gennemsnitlige diversitet pr kvadrat af fugle registreret under punkttællingerne for hver af regionerne (lokalafdelinger af DOF), med standardfejlen (S.E.) angivet. Diversiteten er udtrykt ved Simpsons diversitetsindeks. Average species diversity per square of birds recorded during point counts in , for each region of Denmark. The diversity is epessed as Simpson's Diversity Inde.

9 128 Mønstre i fuglenes artsdiversitet fortrængt til 'randområderne' langs kysterne, og det er netop det, der er årsagen til, at de i dag er truede på nationalt plan (men ikke nødvendigvis på globalt plan). Hertil kommer, at landdannelse og andre kystprocesser skaber de dynamiske habitater, som mange af disse arter kan udnytte (jf. Ferdinand 1980). Det kan ikke udelukkes, at den generelle fremgang i antal fuglearter mellem de to atlasundersøgelser, især i dele af Jylland, skyldes bedre dækning af disse områder, men ellers er den formentlig et resultat af tilgroningen af landskabet, bl.a. som følge af den øgede næringsstoftilførsel i form af gødskning af landbrugslandet og den tilhørende eutrofiering af vådområderne som øger produktiviteten indtil det bliver for meget og økosystemet bryder sammen (Grell 1998). Hertil kommer reduceret bekæmpelse af rovfugle, som for flere arter har resulteret i stigende bestande. Omvendt har især intensiveret landbrugsdrift resulteret i faldende bestande for en række arter tilknyttet agerland og halvnaturområder som enge, heder og overdrev, så den fundne nedgang blandt de sjældne bilag 1-arter i Syd- og Vestjylland samt Limfjordsegnene er formentlig reel. Sammenlagt øgede 41 % af de danske ynglefuglearter markant deres udbredelse (>20 %) mellem de to atlasundersøgelser, mens 28 % markant indskrænkede udbredelsen (Grell 1998). I Vest- og Nordjylland er det især krat- og skovfugle, der har ekspanderet i perioden siden 1970erne, såsom Nattergal og Musvåge Buteo buteo. At Fyn, Nordsjælland, Vestsjælland og Københavnsområdet har Simpsonindekser på omkring 0,92 viser, at disse regioner er artsrige og uden dominans af en eller nogle få arter. Formentlig er dette igen et resultat af ovennævnte større heterogenitet i landskabet i de østlige egne af landet. Helt overordnet kan man således konkludere, at der er flest 'vidt udbredte' fuglearter øst for israndslinjen og flest sjældne arter langs den jyske vestkyst, mens de vestjyske flodsletter og bakkeøer er relativt artsfattige. Summary Patterns and trends in avian species diversity in Denmark Due to Denmark's location close to the border between the temperate and boreal zones and in-between Europe's Atlantic and continental climates the country harbours high levels of biodiversity considering its small size of only km 2. The breeding bird species were mapped by members of the Danish Ornithological Society during atlas surveys in (Dybbro 1976) and (Grell 1998) using 5 5 km squares. This study presents a simple analysis of patterns and changes in the distribution of different taonomic and biological groupings of bird species (e.g. passerines and waterbirds) as well as conservation groupings (e.g. the red list and anne 1 of the EC bird directive). Furthermore, point counts made in most quadrants during the second atlas were analysed using Simpson's Diversity Inde. The main findings were that the 'young' landscapes glaciated during the last glaciation (i.e. until about years ago) held significantly more species than the much elder landscapes of West Jutland. This is most likely the result of the 'recently' glaciated landscapes being much more heterogeneous and having more fertile soils. Rare species were to a high etent found in 'marginal' coastal habitats, partly because inland meadows, commons and heath land, which formerly held many of these species, have been lost, and partly because of coastal dynamic processes creating new habitats. Between the two atlas studies, the number of breeding bird species in Denmark increased from 186 in to 200 in Three species had disappeared, while 17 had immigrated. 41% of the Danish breeding bird species increased their distribution significantly (>20%) between the two studies, while 28% decreased significantly (Grell 1998). Increases are thought mainly to be due to overgrowing and euthrophication of the landscape together with better protection of raptors, while decreases mainly are due to intensification of farming and degradation of meadows, commons and heath lands. Referencer Breuning-Madsen, H., A.H. Nørr & K.A. Holst 1992: Den danske jordklassificering. Atlas over Danmark, serie I, bind 3. Det Kongelige Danske Geografiske Selskab, C.A. Reitzel. Donald, P.F., P.F. Donald, F.J. Sanderson, I.J. Burfield, S.M. Bierman, R.D. Gregory & Z. Waliczky 2007: International conservation policy delivers benefits for birds in Europe. Science 317: Dybbro, T. 1976: De danske ynglefugles udbredelse. Dansk Ornithologisk Forening. Ferdinand, L. 1980: Fuglene i landskabet. Dansk Ornithologisk Forening. Grell, M.B. 1998: Fugle nes Danmark. De danske fugles udbredelse, tæthed, bestands forhold og udviklingstendenser baseret på resulta terne af Dansk Ornitologisk Forenings landsdækkende kort lægning i Gads Forlag. Hagemeijer, E.J.M. & J.M. Blair 1997: The EBCC Atlas of European Birds: Their Distribution and Abundance. T & A D Poyser, London. Heldbjerg, H. 2005: De almindelige fugles bestandsudvikling i Danmark Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 99: Jetz, W. & C. Rahbek 2002: Geographic Range Size and Determinants of Avian Species Richness. Science 297: Petersen, A.H., F.W. Larsen, C. Rahbek, N. Strange & M.P. Lund 2005: Naturværdier i Danske Nationalparker. En kvantitativ analyse af den biologiske mangfoldighed i potentielle danske nationalparker. Center for Makroøkologi, Københavns Universitet. Rahbek, C., N.J. Gotelli, R.K. Colwell, G.L. Entsminger, T.F.L.V.B. Rangel & G.R Graves 2007: Predicting

10 Mønstre i fuglenes artsdiversitet 129 continental-scale patterns of bird species richness with spatially eplicit models. Proc. Royal Soc. B: 274: Simpson, E.H. 1949: Measurement of diversity. Nature 163: 688. Smed, P. 1979: Landskabskort over Danmark. Geografforlaget. Stoltze, M. & S. Pihl (red.) 1998: Rødliste 1997 over planter og dyr i Danmark. Miljø- og Energiministeriet, Danmarks Miljøundersøgelser og Skov- og Naturstyrelsen. Thorup, O. 2004: Status of the populations and management of Dunlin Calidris alpina, Ruff Philomachus pugna and Black-tailed Godwit Limosa limosa in Denmark. Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 98: Antaget 28. juni 2010 Hans Meltofte (hans.meltofte@dof.dk), Michael B. Grell & Timme Nyegaard Dansk Ornitologisk Forening Vesterbrogade DK-1620 København V Danmark Appendiks Arterne, der indgår i fordelingerne af hhv. agerlandsfugle, skovfugle og vådområdefugle. Agerland Skov Vådområde Art / Species Lille Lappedykker Tachybaptus ruficollis Toppet Lappedykker Podiceps cristatus Gråstrubet Lappedykker Podiceps grisegena Nordisk Lappedykker Podiceps auritus Sorthalset Lappedykker Podiceps nigricollis Skarv Phalacrocora carbo Rørdrum Botaurus stellaris Fiskehejre Ardea cinerea Sort Stork Ciconia nigra Hvid Stork Ciconia ciconia Skestork Platalea leucorodia Knopsvane Cygnus olor Grågås Anser anser Bramgås Branta leucopsis Gravand Tadorna tadorna Pibeand Anas penelope Knarand Anas strepera Krikand Anas crecca Gråand Anas platyrhynchos Spidsand Anas acuta Atlingand Anas querquedula Skeand Anas clypeata Taffeland Aythya ferina Troldand Aythya fuligula Ederfugl Somateria mollissima Hvinand Bucephala clangula Toppet Skallesluger Mergus serrator Stor Skallesluger Mergus merganser Hvepsevåge Pernis apivorus Rød Glente Milvus milvus Havørn Haliaeetus albicilla Rørhøg Circus aeruginosus Blå Kærhøg Circus cyaneus Hedehøg Circus pygargus Duehøg Accipiter gentilis Spurvehøg Accipiter nisus Musvåge Buteo buteo Fiskeørn Pandion haliaetus Tårnfalk Falco tinnunculus Agerland Skov Art / Species Lærkefalk Falco subbuteo Agerhøne Perdi perdi Vagtel Coturni coturni Vandrikse Rallus aquaticus Plettet Rørvagtel Porzana porzana Engsnarre Cre cre Grønbenet Rørhøne Gallinula chloropus Blishøne Fulica atra Trane Grus grus Strandskade Haematopus ostralegus Stylteløber Himantopus himantopus Klyde Recurvirostra avosetta Lille Præstekrave Charadrius dubius Stor Præstekrave Charadrius hiaticula Vibe Vanellus vanellus Almindelig Ryle Calidris alpina Brushane Philomachus pugna Dobbeltbekkasin Gallinago gallinago Skovsneppe Scolopa rusticola Stor Kobbersneppe Limosa limosa Storspove Numenius arquata Rødben Tringa totanus Svaleklire Tringa ochropus Tinksmed Tringa glareola Mudderklire Actitis hypoleucos Stenvender Arenaria interpres Sorthovedet Måge Larus melanocephalus Hættemåge Larus ridibundus Stormmåge Larus canus Sildemåge Larus fuscus Sølvmåge Larus argentatus Svartbag Larus marinus Sandterne Gelochelidon nilotica Splitterne Sterna sandvicensis Fjordterne Sterna hirundo Havterne Sterna paradisaea Dværgterne Sternula albifrons Sortterne Chlidonias niger Tejst Cepphus grylle Vådområde

11 130 Mønstre i fuglenes artsdiversitet Agerland Skov Vådområde Art / Species Huldue Columba oenas Ringdue Columba palumbus Turteldue Streptopelia turtur Gøg Cuculus canorus Slørugle Tyto alba Kirkeugle Athene noctua Natugle Stri aluco Skovhornugle Asio otus Mosehornugle Asio flammeus Perleugle Aegolius funereus Natravn Caprimulgus europaeus Isfugl Alcedo atthis Hærfugl Upupa epops Vendehals Jyn torquilla Grønspætte Picus viridis Sortspætte Dryocopus martius Stor Flagspætte Dendrocopos major Lille Flagspætte Dendrocopos minor Hedelærke Lullula arborea Sanglærke Alauda arvensis Landsvale Hirundo rustica Skovpiber Anthus trivialis Engpiber Anthus pratensis Gul Vipstjert Motacilla flava Bjergvipstjert Motacilla cinerea Hvid Vipstjert Motacilla alba Vandstær Cinclus cinclus Gærdesmutte Troglodytes troglodytes Jernspurv Prunella modularis Rødhals Erithacus rubecula Nattergal Luscinia luscinia Blåhals Luscinia svecica Rødstjert Phoenicurus phoenicurus Bynkefugl Saicola rubetra Solsort Turdus merula Sjagger Turdus pilaris Sangdrossel Turdus philomelos Vindrossel Turdus iliacus Misteldrossel Turdus viscivorus Græshoppesanger Locustella naevia Flodsanger Locustella fluviatilis Savisanger Locustella luscinioides Sivsanger Acrocephalus schoenobaenus Kærsanger Acrocephalus palustris Rørsanger Acrocephalus scirpaceus Drosselrørsanger Acrocephalus arundinaceus Gulbug Hippolais icterina Agerland Skov Vådområde Art / Species Tornsanger Sylvia communis Havesanger Sylvia borin Munk Sylvia atricapilla Lundsanger Phylloscopus trochiloides Skovsanger Phylloscopus sibilatri Gransanger Phylloscopus collybita Løvsanger Phylloscopus trochilus Fuglekonge Regulus regulus Rødtoppet Fuglekonge Regulus ignicapilla Grå Fluesnapper Muscicapa striata Lille Fluesnapper Ficedula parva Hvidhalset Fluesnapper Ficedula albicollis Broget Fluesnapper Ficedula hypoleuca Skægmejse Panurus biarmicus Halemejse Aegithalos caudatus Sumpmejse Poecile palustris Fyrremejse Poecile montana Topmejse Lophophanes cristatus Sortmejse Periparus ater Blåmejse Cyanistes caeruleus Musvit Parus major Spætmejse Sitta europaea Træløber Certhia familiaris Korttået Træløber Certhia brachydactyla Pungmejse Remiz pendulinus Pirol Oriolus oriolus Rødrygget Tornskade Lanius collurio Skovskade Garrulus glandarius Nøddekrige Nucifraga caryocatactes Allike Corvus monedula Råge Corvus frugilegus Sortkrage Corvus corone Gråkrage Corvus corni Ravn Corvus cora Stær Sturnus vulgaris Bogfinke Fringilla coelebs Kvækerfinke Fringilla montifringilla Stillits Carduelis carduelis Grønsisken Carduelis spinus Tornirisk Carduelis cannabina Lille Gråsisken Carduelis cabaret Lille Korsnæb Loia curvirostra Stor Korsnæb Loia pytyopsittacus Dompap Pyrrhula pyrrhula Kernebider Coccothraustes coccothraustes Gulspurv Emberiza citrinella Rørspurv Emberiza schoeniclus Bomlærke Emberiza calandra

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT YNGLEFUGLE I DE FREDEDE JORDBASSINER 2015 Den nyetablerede ø i bassin 15 marts 2015 Vordingborg kommune Afdeling for Land og Miljø Rapport for Vordingborg Kommune v/ Konsulent

Læs mere

Alle fuglearter (173 i alt) set i Porsemosen Listen er fra samt Høje- Taastrup og Egedal Kommuners naturovervågning.

Alle fuglearter (173 i alt) set i Porsemosen Listen er fra  samt Høje- Taastrup og Egedal Kommuners naturovervågning. Alle fuglearter (173 i alt) set i Porsemosen 1966-2013. Listen er fra www.dofbasen.dk samt Høje- Taastrup og Egedal Kommuners naturovervågning. Dansk navn Latinsk navn Antal gange/antal individer Lille

Læs mere

Ringmærkning ved Gedser Odde 2016

Ringmærkning ved Gedser Odde 2016 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Juli 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. ÅRETS GANG... 3 3. MATERIALER OG METODER... 3 3.1 Materialer...

Læs mere

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i 2017 Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen I 2017 blev der planlagt og gennemført hele 3 atlaslejre fra centralt hold. Formålet med lejrene

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

Ringmærkning ved Gedser Odde 2008

Ringmærkning ved Gedser Odde 2008 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Juli 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. ÅRETS GANG... 3 3. MATERIALER OG METODER... 3 3.1 Materialer...

Læs mere

Ringmærkning ved Gedser Odde 2007

Ringmærkning ved Gedser Odde 2007 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Juli 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. ÅRETS GANG... 3 3. MATERIALER OG METODER... 3 3.1 Materialer...

Læs mere

Ringmærkning ved Gedser Odde 2015

Ringmærkning ved Gedser Odde 2015 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Juli 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. ÅRETS GANG... 3 3. MATERIALER OG METODER... 3 3.1 Materialer...

Læs mere

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Torsdag den 25. april Sejltur fra Rønne til Neu Mukran kl. 8.00 11.30. Ederfugl 15 T, Sortand 9 T, Fløjlsand 1 T, Havlit 11 T + 30 R,

Læs mere

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm)

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm) Mål og vægt Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane 4,2-8,5 kg 4,1-8,3

Læs mere

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ)

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane

Læs mere

Ringmærkning ved Gedser Odde 2018

Ringmærkning ved Gedser Odde 2018 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Februar 2019 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. ÅRETS GANG... 3 3. MATERIALER OG METODER... 5 3.1 Materialer...

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

Keldsnor Fuglestation 2006

Keldsnor Fuglestation 2006 Ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation 2006 Hele syv Skovsangere blev mærket i 2006, denne er fra 20. august. Foto: Erhardt Ecklon. 2006 var 13. år i træk med ringmærkning i efterårsmånederne på Sydlangeland.

Læs mere

Fuglelivet i Forsøgscenteret/Sagnlandet

Fuglelivet i Forsøgscenteret/Sagnlandet 1 Fuglelivet i Forsøgscenteret/Sagnlandet Dokumentation 1997-2015 Af Bent Bardtrum Indhold Baggrund Tællingerne En fugletur igennem Sagnlandet Redekasserne Artslisterne 1997-2015 Baggrund I efteråret 1997

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Keldsnor Fuglestation 2008

Keldsnor Fuglestation 2008 Ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation 2008 Keldsnor, 11. september 2008. Fuglestationens første ringmærkede Natravn slippes fri. Foto: Hans Rytter. Efteråret 2008 blev året, hvor stationen endelig nåede

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland Fugle og blomster 16/6-23/6 2015 Lilly Sørensen og Niels Bomholt Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland ligger lige midt i Østersøen, og er Sveriges største ø. Den har været svensk siden

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Denmark Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Picture Sounds Rødstrubet Lom 2 3 Sortstrubet Lom 2 3 Islom 3 Hvidnæbbet Lom 3 Lille

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2008

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2008 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 008 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version December 07 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold. INDLEDNING.... MATERIALER OG METODER....

Læs mere

Fuglene omkring. Danfoss Universe. Februar - september 2008. af Bjarne Nielsen

Fuglene omkring. Danfoss Universe. Februar - september 2008. af Bjarne Nielsen Fuglene omkring Danfoss Universe Februar - september 2008 af Bjarne Nielsen Langesø, 1. oktober 2008 Euring-nr. dansk navn, latinsk navn (antal observationer, antal observerede individer, formodet antal

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

Bekendtgørelse om æg fra vilde fugle og registrering af ægsamlinger 1)

Bekendtgørelse om æg fra vilde fugle og registrering af ægsamlinger 1) BEK nr 936 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2009

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2009 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 009 Migration counts at Gedser Odde in the autumn of 009 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version ember 07 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1.

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1. 30. september Gransanger 1, Hvid Vipstjert 1, Gråkrage 15, Solsort 7, Grønirisk 5. 29. september Brobyværk (10:30): Grågås 500 SØ. Peder Blommegård 28. september Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse

Læs mere

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde)

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Artsnavn (dansk) Sommerhalvåret (ynglesæsson)* Vinterhalvåret* Føde/Trofiske niveau** Knopsvane Pf/vand-sumpplanter/rodstængler/alger/vinterafgrøder/raps

Læs mere

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005.

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 2: Ejerforhold 4b 3d 5d 4i 8ac 1bc 5a 4ah 3b 1cx 1cu 5d 4ae 2ae 8at 3s 5i 5b 5h 1a 1h

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2012

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2012 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 0 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version December 07 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold. INDLEDNING.... MATERIALER OG METODER....

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2010

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2010 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 00 Migration counts at Gedser Odde in the autumn of 00 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version December 07 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 00

Læs mere

Keldsnor Fuglestation 2007

Keldsnor Fuglestation 2007 Ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation Hvidbrynet Løvsanger, 1. oktober. Foto: Ole Tønder. Efteråret var en atypisk sæson for ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation. Den normalt bedste måned, august,

Læs mere

STØRRELSE OG UDVIKLING AF FUGLEBESTANDE I DANMARK

STØRRELSE OG UDVIKLING AF FUGLEBESTANDE I DANMARK STØRRELSE OG UDVIKLING AF FUGLEBESTANDE I DANMARK Artikel 12 rapportering til Fuglebeskyttelsesdirektivet Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 176 2015 AU AARHUS UNIVERSITET

Læs mere

Polen sydøst. 19. juni til 28.juni en DOF tur

Polen sydøst. 19. juni til 28.juni en DOF tur Polen sydøst 19. juni til 28.juni 1998 - en DOF tur 1 INDLEDNING. DOF har igennem mange år gennemført ture til Polen/ og især efter at visumtvangen er ophævet er det blevet lettere for os at komme ned

Læs mere

FUGLE I BYEN. Guide til 25 fuglearter

FUGLE I BYEN. Guide til 25 fuglearter FUGLE I BYEN Guide til 25 fuglearter FUGLE I BYEN rummer 25 af de mest almindelige fuglearter i Botanisk Have i København. Hæftet er velegnet til bestemmelse af fuglearter i de fleste bymiljøer. Fuglene

Læs mere

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017.

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Traner ved Pulken, 7500 traner blev der talt aftenen forinden Tekst: Birgit Winther Foto: Leif Bisschop-Larsen Solen skinnede varmt, og vinden holdt sig væk, da

Læs mere

SPANIEN 17/9 5/10 2013

SPANIEN 17/9 5/10 2013 SPANIEN 17/9 5/10 2013 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

Det nordøstlige Polen

Det nordøstlige Polen Det nordøstlige Polen 15. maj 25. maj 2012 DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Leon Berthou 5 Forord DOFs Københavnsafdeling arrangerede stortur til det nordøstlige Polen i perioden

Læs mere

FUGLEÅRET Årgang 4. Ansv. redaktion: Jørgen Staarup Christensen og Peter Lange. Splitterne, Hjarnø Tegning: Jens Gregersen

FUGLEÅRET Årgang 4. Ansv. redaktion: Jørgen Staarup Christensen og Peter Lange. Splitterne, Hjarnø Tegning: Jens Gregersen FUGLEÅRET Ansv. redaktion: Jørgen Staarup Christensen og Peter Lange Årgang 4 Splitterne, Hjarnø. Tegning: Jens Gregersen FUGLEÅRET, Årgang 4 ISSN 1903-3109 Redaktion Ansvarshavende redaktion: Afsnit Punkttælling:

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

Dansk ringmærkning Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark

Dansk ringmærkning Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark Dansk ringmærkning 2016 - Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark Af Jesper J. Madsen, Kjeld T. Pedersen, Mikkel Lausten, Tom S. Romdal, Jens S. Hansen og Kasper Thorup Årets

Læs mere

Tyrkiet. Bosporus/Istanbul 19. - 27. september 2010. DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark John Speich

Tyrkiet. Bosporus/Istanbul 19. - 27. september 2010. DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark John Speich Tyrkiet Bosporus/Istanbul 19. - 27. september 2010 Steppevåge Foto: Arne DOF Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark John Speich Forord Fra søndag den 19. - mandag den 27. september 2010 afholdt

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Danske ynglefuglebestande (par) og trækforhold Udvikling (DK) Udbredelse og kommentar til DK forhold Vinterkvarter

Danske ynglefuglebestande (par) og trækforhold Udvikling (DK) Udbredelse og kommentar til DK forhold Vinterkvarter Danske ynglefuglebestande (par) og trækforhold Knopsvane YS/VG 5700-6300 2013 (+/-) Hele landet dog mest på øerne, i spredning Nogle spredes til lidt syd for DK 200-300 Sangsvane YS/VG 3 2012 (+)Indvandring

Læs mere

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Turen Vores tur til Østrig Ungarn i de sidste to uger af Maj måned. Var et længe næret ønske om at få et godt kendskab til den midteuropæiske natur typer, speciel at

Læs mere

Udmøntning af fugleovervågningen i NOVANA-programmet for perioden

Udmøntning af fugleovervågningen i NOVANA-programmet for perioden Udmøntning af fugleovervågningen i NOVANA-programmet for perioden 2011-2015 Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 19. april 2013 Stefan Pihl & Bjarne Søgaard Institut for Bioscience

Læs mere

Polen 2009 En stortur med DOF-København

Polen 2009 En stortur med DOF-København Polen 2009 En stortur med DOF-København Af Leon Berthou Forord Fra den 23. april til den 3 maj 2009 afholdt DOF Travel forårstur til det nordøstlige Polen. Først besøgte vi Bialowieza skovene og den store

Læs mere

Ynglefuglene i danske småbiotoper

Ynglefuglene i danske småbiotoper Ynglefuglene i danske småbiotoper Hans Meltofte, Michael B. Grell, Peer L. Lindballe og Timme Nyegaard (With a summary in English: The breeding bird fauna on small biotopes in Denmark) Indledning To tredjedele

Læs mere

DOF-Travel tur til Polen og Berlin

DOF-Travel tur til Polen og Berlin DOF-Travel tur til Polen og Berlin 8-11. juni 2017 Dansk Ornitologisk Forening Stefan Stürup og Alex Rosendal FORORD Turen blev gennemført med 14 deltagere og to ledere i to minibusser. Fly til Berlin,

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Hvor mange fugle yngler i Danmark?

Hvor mange fugle yngler i Danmark? Hvor mange fugle yngler i Danmark? ERIK MANDRUP JACOBSEN (With a summary in English: How many birds breed in Denmark?) Indledning I 1993 udgav en arbejdsgruppe under Nordisk Ministerråd rapporten Population

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer:

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer: Rügen 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Orla havde i længere tid snakket om at lave en efterårstur til Rügen, for at se på Traner. Han har tidligere besøgt øen, og ville gerne vise den frem for andre.

Læs mere

Dansk ringmærkning 2014

Dansk ringmærkning 2014 Dansk ringmærkning 2014 - Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark Af Jesper J. Madsen, Kjeld T. Pedersen, Mikkel Lausten og Kasper Thorup I 2014 blev ringmærket 121.730 vildtlevende

Læs mere

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Tur til Sønderjylland og Nordfriesland 5. 6. maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Bramgæs. Vellykket tur i dejligt solrigt forårsvejr med let til jævn vind fra

Læs mere

Dansk ringmærkning Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark

Dansk ringmærkning Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark Stor gråsisken, Nexø, 8. december 2017. Foto: Sune Riis Sørensen Dansk ringmærkning 2017 - Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark Af Jesper J. Madsen, Kjeld T. Pedersen, Mikkel

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2016

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2016 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2016 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 November 2017 Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. GENERELT... 3 3. MATERIALER OG METODER... 4 3.1 Dataudtræk

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 Til stede: Arne, Benny, Dines, Helle, Elon, Freddie, Birthe, Hans, Kirsten, Ingelise, Jan, Karin A., Karin B., Lars,

Læs mere

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-5 Punkttællingsprojektet - Årsrapport for 7 af Henning Heldbjerg Titel: Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-5. Forfatter: Henning

Læs mere

Bjarne Nielsen : Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (DOFT), 1906-2006. Mindre meddelelser 1930-1939 1 / 1

Bjarne Nielsen : Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (DOFT), 1906-2006. Mindre meddelelser 1930-1939 1 / 1 Mindre meddelelser Bjarne Nielsen : Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (DOFT), 1906-2006 Årg. 25 1931 3-4 129 Pedersen, H. Stor Skallesluger, Mergus m. merganser L. 3-4 129 Petersen, E. Lille Skallesluger,

Læs mere

Ringmærkning og genmeldinger for Danmark (Eksklusiv Færøerne, Grønland & nødstedte fugle)

Ringmærkning og genmeldinger for Danmark (Eksklusiv Færøerne, Grønland & nødstedte fugle) Møde i Styringsgruppen september 2013 Bilag 1a, side 1 af 7 Ringmærkning og genmeldinger for Danmark - 2012 (Eksklusiv Færøerne, Grønland & nødstedte fugle) I 2012 er ringmærket 107.783 vildtlevende fugle

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2016

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2016 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2016 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 December 2017 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. SAMMENFATNING...

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation 2018 Resultater

Ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation 2018 Resultater Ringmærkningen på Keldsnor Fuglestation 2018 Resultater Ringing at Keldsnor Fuglestation during the year 2018 Results En rapport fra Keldsnor Fuglestation A report from Keldsnor Fuglestation af Alejandro

Læs mere

Müritz Nationalparken

Müritz Nationalparken DOF Sønderjyllands tur til Müritz Nationalparken D. 24. 28. maj 2004 Af Martin Jessen Müritz 2004 (24. 28. maj) Ledere: Martin & Orla Jessen Deltagere: Lisbeth, Inger, Kaj, Anker, Thomas, Gunnar, Flemming,

Læs mere

Mågesøen i Hørby Plantage Kommune: Hobro Lokalitetsnr: 823130 Lokalitetstype: Sø Klassifikation: V3 Ejer: Dækning: Y2 UTM E: 545600 UTM N: 6277840 : Morten Nielsen 12/96 Lille sø i plantage. Sivbevoksning

Læs mere

DOF Storstrøm tur til Øland d /5 2017

DOF Storstrøm tur til Øland d /5 2017 DOF Storstrøm tur til Øland d. 11 14/5 2017 Ved Møcklemosen på det tørre Alvaret. Turen er tilrettelagt af DOF Storstrøms turudvalg og Finn Jensen Turledere Benny Steinmeyer og Finn Jensen Foto: Finn Jensen

Læs mere

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm Indledning. Efter flere års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2007

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2007 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 007 Migration counts at Gedser Odde in the autumn of 007 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version December 07 Træktælling ved Gedser Odde efteråret

Læs mere

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2014

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2014 Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2014 Årsrapport for Punkttællingsprogrammet DOF rapport 16 Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2014 x Titel: Overvågning af

Læs mere

Oprenser to personers data på samme måde? Resultater fra Gedser Odde 2010 og 2011

Oprenser to personers data på samme måde? Resultater fra Gedser Odde 2010 og 2011 Oprenser to personers data på samme måde? Resultater Do two persons cleanup the data in the same way? Results from Gedser En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 December 2017 Gedser

Læs mere

Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/

Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/ Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/6 1998. Deltagerliste. Rita Ploug, Amager Lean Jørgensen, Amager Inge Grete Hansen, Lyngby My Størup,

Læs mere

Dansk ringmærkning 2013

Dansk ringmærkning 2013 Dansk ringmærkning 2013 - Statens Naturhistoriske Museums ringmærkningsaktiviteter i Danmark Af Jesper J. Madsen, Kjeld T. Pedersen, Mikkel Lausten og Kasper Thorup Kernebider, Gedser, 28. maj 2013. Foto:

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

RUMÆNIEN. Karpaterne (Transsilvanske Alper), Dobrogea og Donaudeltaet 29.08 08.09 2009. DOF-Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark

RUMÆNIEN. Karpaterne (Transsilvanske Alper), Dobrogea og Donaudeltaet 29.08 08.09 2009. DOF-Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark RUMÆNIEN Karpaterne (Transsilvanske Alper), Dobrogea og Donaudeltaet 29.08 08.09 2009 DOF-Travel Dansk Ornitologisk Forening Birdlife Denmark Jan Hjort Christensen Indledning Der hersker næppe tvivl om,

Læs mere

Birds Photographed in Denmark by Thomas Garm Pedersen

Birds Photographed in Denmark by Thomas Garm Pedersen Birds Photographed in Denmark by Thomas Garm Pedersen Color code (DOF): common, rare, hit 1 Aftenfalk Falco vespertinus Lille 2 Agerhøne Perdix perdix Lille 3 Allike Corvus monedula Svenstrup 4 Almindelig

Læs mere

Sønderjylland April 2011

Sønderjylland April 2011 Sønderjylland April 2011 LFR ved Sønderstrand, Rømø (foto: Frank Desting) Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra mandag den 18. april til tirsdag den 19. april 2011. Deltagere Leif Frederiksen (LFR).

Læs mere

Oprenser to personer data på samme måde? Resultater fra Gedser Odde 2010 og 2011

Oprenser to personer data på samme måde? Resultater fra Gedser Odde 2010 og 2011 Oprenser to personer data på samme måde? Resultater fra Do two persons cleanup the data in the same way? Results from Gedser En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 2 December 217 Gedser

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Fuglene i Wedeler Marsken

Fuglene i Wedeler Marsken Fuglene i Wedeler Marsken a = almindelig, s = sjælden, Y = ynglefugl, T = trækgæst, V = vintergæst, B = besøgende (ikke ynglende), F = undsluppet fra fangenskab, G = sjælden gæst Ænder, gæs og svaner Amerikansk

Læs mere

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2015 Årsrapport for Punkttællingsprogrammet DOF rapport 19 Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2015 Titel: Overvågning af de

Læs mere

Bestandsindeks for ynglende danske skovfugle

Bestandsindeks for ynglende danske skovfugle Bestandsindeks for ynglende danske skovfugle 1976-1997 ERIK MANDRUP JACOBSEN (With a summary in English: Woodland indices of common Danish breeding birds 1976-1997) Indledning Af Danmarks samlede 43 000

Læs mere

Ynglefuglene i Strødamreservatet i Nordsjælland

Ynglefuglene i Strødamreservatet i Nordsjælland Ynglefuglene i Strødamreservatet i Nordsjælland 1986-214 med en diskussion af danske skovfugles trivsel Hans Meltofte, Benny Gert Hansen, Frank Rigét og Torben Dabelsteen Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift

Læs mere

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Statusopgørelse Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer 3621500038 Projektleder Erik

Læs mere

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS.

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Af Martin Jessen. I uge 42 skulle vi en tur til Rügen for at se på Traner. Turen var en kombineret DOF. og OAS. tur, og var en gentagelse af en privat tur i

Læs mere

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2017

Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2017 Træktælling ved Gedser Odde efteråret 2017 En rapport fra Gedser Fuglestation af Bo Kayser Version 1 Januar 2018 Gedser Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Indhold 0. LÆSEVEJLEDNING... 3 1. INDLEDNING...

Læs mere

SPANIEN 31/3 16/4 2014

SPANIEN 31/3 16/4 2014 SPANIEN 31/3 16/4 2014 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark Årsrapport for Punkttællingsprojektet

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark Årsrapport for Punkttællingsprojektet Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2007 Årsrapport for Punkttællingsprojektet DOF rapport 2 Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2007 Titel: Overvågning af de almindelige

Læs mere

Ynglende fugle i Porsemosen 2013. Med forslag til naturpleje. Rapport til Egedal og Høje-Taastrup kommuner fra Orbicon A/S

Ynglende fugle i Porsemosen 2013. Med forslag til naturpleje. Rapport til Egedal og Høje-Taastrup kommuner fra Orbicon A/S Med forslag til naturpleje Rapport til Egedal og Høje-Taastrup kommuner fra Orbicon A/S Rekvirent Rådgiver Egedal og Høje-Taastrup kommuner v/rikke Storm-Ringström & Henriette Voigt Orbicon, Ringstedvej

Læs mere

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark Årsrapport for Punkttællingsprojektet

Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark Årsrapport for Punkttællingsprojektet Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2009 Årsrapport for Punkttællingsprojektet DOF rapport 5 Overvågning af de almindelige fuglearter i Danmark 1975-2009 Titel: Overvågning af de

Læs mere