Banenorm BN Ballastlaget, vedligeholdelse og fornyelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Banenorm BN Ballastlaget, vedligeholdelse og fornyelse"

Transkript

1 Overordnet ansvar: Pernille M. Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Ballastlaget, vedligeholdelse og fornyelse Banenorm BN2-4-2

2 Side 2 af 19 INDHOLD 1. INDLEDNING 4 2. IKRAFTTRÆDEN 4 3. OVERGANGSBESTEMMELSER 4 4. REFERENCER 5 5. DEFINITIONER 6 6. DESKRIPTORER 7 7. ANVENDELSESOMRÅDE 7 8. DISPENSATION 7 9. HISTORIK VEDLIGEHOLDELSE AF BALLASTLAGET KRITERIER FOR BALLASTRENSNING KRAV TIL SKÆRVELAGET EFTER UDFØRT BALLASTRENSNING Krav til tværprofil Krav til kontrol af tværprofil Kontrol af skærvelagets oversidegeometri Kontrol af skærvelagets underside, maskinel ballastrensning Kontrol af skærvelagets underside, manuel ballastrensning Krav for kornstørrelsesfordeling og kontrol heraf KRAV TIL GENANVENDELSE AF BAGHARPNING 16

3 Side 3 af BILAG Bilag 1, Sammenhæng mellem justeringsbehov og ændring af σ H (Informativt) Bilag 2, Retningslinjer for vurdering af tidspunkt for ballastrensning (Informativt) 19

4 Side 4 af INDLEDNING Det er formålet med Banenormen at sikre den nødvendige og tilstrækkelige funktionalitet af ballastlaget i driftsfasen. Banenormens formål er endvidere at opstille objektive kriterier for igangsætning og udførelse af ballastrensning i forbindelse med sporfornyelsesprojekter. Banenormen indeholder krav for vedligeholdelse af ballastlaget, kriterier for igangsætning af ballastrensning, krav til skærvelaget efter udført ballastrensning, krav til håndtering af bagharpning samt information om sammenhæng mellem justeringsbehov og ændring af H og retningslinjer for vurdering af tidspunkt for ballastrensning. Banenormen er udarbejdet i henhold til Banenorm BN2-1-1 Struktur, udseende og udvikling af Banenormer, Banedanmark, hvori normniveauerne BN1, BN2 og BN3 er defineret. Udgivet af: Fordeling: Banedanmark Banenormen er tilgængelig på Amerika Plads 15 Banedanmarks hjemmeside 2100 København Ø 2. IKRAFTTRÆDEN Banenormen træder i kraft ved udgivelsen og erstatter Banenorm BN OVERGANGSBESTEMMELSER Der gælder følgende overgangsbestemmelser for denne Banenorm: For ballastrensninger udført frem til den gælder, at bredden af det rensede skærvelag skal være mindst 4,25 meter centreret omkring spormidten for færdigt spor.

5 Side 5 af REFERENCER Nogle steder henviser Banenormen til andre bestemmelser. Enten skrives [bestemmelsens navn] eller et nummer [nr.]. Betydningen af nummeret kan findes nedenfor. Hvis der ikke er nævnt andet, gælder sidst udsendte version af det, der refereres til. Kommende normer er angivet i parentes (rund). Referencer til kommende normer er først gyldige, når pågældende norm er trådt i kraft. Med mindre andet er nævnt, gælder at referencer er normative på BN1- eller BN2-niveau afhængig af den sammenhæng, de optræder i. [1] Banenorm BN1-177 "Tilstandsinspektion og vedligeholdelse", Banedanmark. [2] Banenorm BN1-6 "Tværprofiler for ballasteret spor", Banedanmark. [3] Banenorm BN2-19 "Ballast og underballast. Materialekrav", Banedanmark. [4] Banenorm BN1-38 "Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer", Banedanmark. [5] Banenorm BN2-5 "Ballast- og jordprøvetagning i sporkassen", Banedanmark. [6] Banenorm BN1-13 "Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer", Banedanmark. [7] Banenorm BN1-11 "Afvanding af sporarealer", Banedanmark. [8] Banenorm BN1-59 "Belastnings- og beregningsforskrift for sporbærende broer og jordkonstruktioner", Banedanmark. [9] Banenorm BN1-105 "FKI Fjernbanens Kørestrømsinstruks", Banedanmark. [10] Banenorm BN1-106 "SKI S-banens Kørestrømsinstruks", Banedanmark. [11] Banenorm BN2-93 "Absolut beliggenhed og fast afmærkning af sporets tracé", Banedanmark. [12] Banenorm BN2-94 "Landmåling på banen", Banedanmark.

6 Side 6 af DEFINITIONER I Banenormen gælder følgende definitioner: Begreb Definition Bagharpning Betegnelse for ballastaffald, der fjernes fra ballastlaget ved udførelse af ballastrensning. Ballastlaget Betegnelse for den del af tværprofilet, der består af ballast. Ballastlaget består af ballastskærver eller ballastgrus. EMGT Ækvivalent belastning i mio. bruttoton togvægt. Den ækvivalente belastning i mio. bruttoton togvægt er korrigeret i forhold til den faktiske belastning i mio. bruttoton togvægt under hensyntagen til tilladelig hastighed for passagertog og godstog samt en slidfaktor for passagertog og godstog. Den ækvivalent belastning i mio. bruttoton togvægt for den enkelte strækning er mellem 1,1 og 1,8 gange den faktiske belastning i mio. bruttoton togvægt. Finstof Partikler med en kornstørrelse, der kan passere en kvadratisk sigte med hulstørrelse 22,4 mm. Humus Organisk del af finstof. Skærvelaget Betegnelse for den del af tværprofilet, der består af ballastskærver. H Standardafvigelse i højderetningen ( H ) beregnet for hvert sporafsnit à 200 m på baggrund af målte punktfejl i højderetningen.

7 Side 7 af DESKRIPTORER Afvanding, bagharpning, ballast, ballastlaget, ballastrensning, ballast-skærver, EMGT, finstofindhold, fornyelse, grusballast, grøfter, humus, justeringsbehov, justeringshyppighed, skærvekvalitet, skærvelaget, skærveprøve, skærver, spor, sporskifte, tværprofil, ukrudt, underballast, vandafledning, vedligeholdelse. 7. ANVENDELSESOMRÅDE Banenormen gælder for alle i drift værende spor under Banedanmarks ansvar som infrastrukturforvalter, hvor der tillades følgende kombinationer af hastighed samt aksellast: V 100 km/h og A 25,0 tons. 100 < V 250 km/h og A 22,5 tons. Banenormen gælder i forbindelse med vedligeholdelse, ballastrensning og fornyelse af ballastlaget for eksisterende spor. Hvor et infrastrukturarbejde finder sted inden for anvendelsesområdet for én eller flere TSI er og udgør et nyanlæg, en opgradering eller en fornyelse, som defineret i Interoperabilitetsdirektivet, skal relevante TSI-krav følges. Note 7-1 Banedanmark vurderer, at relevante TSI-krav for Banenormen er overholdt i denne version, hvilket evt. skal bekræftes af et notified body for projekter, der er omfattet af TSI-krav. Endvidere fremgår proces for ændringer i infrastrukturen af Banedanmarks ledelsessystem, hvortil der henvises. 8. DISPENSATION Proces for dispensation fra tekniske regler fremgår af Banedanmarks ledelsessystem, hvortil der henvises.

8 Side 8 af HISTORIK De væsentligste ændringer i Banenormen i forhold til den tidligere version (BN2-4-1) er følgende: Banenormen er overført til ny Banenormsskabelon. Referencer er opdateret og nye tilføjet. Anvendelsesområdet er ajourført. Dispensationsafsnittet er opdateret. Ændret proces for indmeldelse af olie- og jordforurening. Der er indført nye kriterier for iværksættelse af ballastrensning ud fra skærvelagets alder og trafikale belastning. Skærvelaget kræves renset i hele dets bredde. Planumsbanketten kræves renset og afrettet, så der sikres uhindret afvanding til grøften/afvandingssystemet. Anbefaling af at rensningsmetode og antal arbejdsgange vælges under hensyntagen til bagharpningens genanvendelse. Der indføres nye krav for kontrol af renset ballastprofil. Præcisering af krav til genanvendelse af bagharpning. Værdierne for ændring af standardafvigelsen, der modsvarer en sporjusteringshyppighed på hvert 3. år, er ajourført. Retningslinjer for vurderinger af tidspunkt for ballastrensning er ajourført.

9 Side 9 af VEDLIGEHOLDELSE AF BALLASTLAGET Der skal foretages visuel inspektion af ballastlagets tilstand en gang hvert år til fods eller ved gennemgang af videooptagelser. Note 10-1 Inspektionen kan med fordel udføres sammen med andre inspektioner i forbindelse med linjesyn jævnfør krav i [1]. Ballastlaget skal bekæmpes for ukrudt, for: at mængden af humus i ballastlaget ikke øges unødigt, idet en ophobning af humus vil give anledning til en forringelse af ballastlagets drænende evne. at bevare signalsynligheden. at visnet ukrudt ikke skal udgøre en brandfare. at personalet skal kunne færdes sikkert i og omkring sporet. Ballastlaget skal vedligeholdes, så dette: er vandafledende. er i en sådan tilstand, at en sporjustering har en rimelig holdbarhed. overholder de geometriske krav til ballastskulderens bredde og hældning i henhold til [2]. Note 10-2 Med hensyn til materialekrav for tilførte ballastskærver, små ballastskærver og ballastgrus henvises til regler i [3]. Grusballast, som på grund af forurening ikke er vandafledende og ikke er i en sådan tilstand, at en sporjustering har en rimelig holdbarhed, skal fornyes i fornødent omfang. Skyldes forureningen, at lerholdig undergrund arbejder sig op i ballastlaget, skal særlige foranstaltninger iværksættes. På strækninger med skærveballast, hvor der konstateres et uhensigtsmæssigt sporjusteringsbehov ud fra kravene til sporets kvalitet i henhold til [4], skal det vurderes, i hvilken grad problemerne kan afhjælpes ved at øge skærvelagets tykkelse i form af et løft af sporets længdeprofil. Tilsvarende skal eventuelle lokale problemer vedrørende skærvelagets drænende evne søges udbedret ved en vedligeholdelsesindsats. Overskydende ballast må ikke dække lasker, skinnefoden og/eller befæstelsesdele. Eventuel overskydende ballast skal derfor placeres, således at dette ikke sker.

10 Side 10 af 19 I sidespor med ballastskærver, hvor der af hensyn til rangerpersonale er afdækket med små ballastskærver, skal afdækningen vedligeholdes med små ballastskærver. Hvis der konstateres olieforurening eller anden jordforurening i ballastlaget, og denne eventuelt har bredt sig ned i underballasten, skal fundet vurderes og indberettes. Der henvises til proces i Banedanmarks ledelsessystem herfor. Den fundne jordforurening må ikke tildækkes eller fjernes. Note 10-3 Olieforurening og anden jordforurening indberettes også til miljømyndighederne i henhold til gældende lovgivning, og forureningen må først fjernes efter tilladelse fra myndigheden.

11 Side 11 af KRITERIER FOR BALLASTRENSNING Såfremt der sker en uhensigtsmæssig hurtig nedbrydning af sporets kvalitet, og det ikke er muligt at reducere sporjusteringshyppigheden ved en vedligeholdelsesindsats i henhold til afsnit 10, skal der foretages en undersøgelse af årsagen/årsagerne hertil. Såfremt nedbrydningen af sporkvaliteten kan relateres til et højt finstofindhold i skærvelaget, skal der udføres ballastrensning. De specifikke kriterier for udførelse af ballastrensning er anført nedenfor. Ballastrensning skal udføres, såfremt andelen af partikler mindre end 22,4 mm udgør mindst 30 vægtprocent i gennemsnit for den del af skærvelaget, der ligger under svelleunderside. Dette finstofindhold kan forventes opnået, såfremt et af nedennævnte kriterier er opfyldt: Skærvelaget har opnået en alder på 37,5 år. Skærvelaget har opnået en akkumuleret trafikal belastning på 700 EMGT. Såfremt forundersøgelser resulterer i en forventning om, at det ballastrensede spor vil skulle sporjusteres sjældnere end hvert 3. år, kan urensede ballastskærver betragtes som underballast. Note 11-1 For informative retningslinjer til vurdering af tidspunkt for ballastrensning henvises til afsnit 14.2, bilag 2. Note 11-2 Ved opgraderinger henvises til krav i [2]. Såfremt der er konstateret et behov for sporjustering hvert 3. år eller hyppigere for at overholde kravene i henhold til [4], og højt finstofindhold er identificeret som årsagen herfor, kan ballastrensning være nødvendig for at udbedre forholdet. Note 11-3 Med hensyn til justeringsbehovet hvert 3. år eller hyppigere skal det bemærkes, at der er tale om det reelle justeringsbehov ud fra målevognsdiagrammer og analyser, og ikke de faktiske udførte sporjusteringer. Ved vurderingen af sammenhæng mellem et justeringsbehov hvert 3. år og ændring af σ H over 1 år henvises til afsnit 14.1, bilag 1.

12 Side 12 af 19 Note 11-4 Det præcise finstofindhold i skærvelaget kan efter behov dokumenteres ud fra skærveprøver. Ved et højt finstofindhold forstås skærvelag med en andel af partikler mindre end 22,4 mm på 30 vægtprocent i gennemsnit for den del af skærvelaget, der ligger under svelleunderside. Med hensyn til udtagelse og analyse af skærveprøver henvises til kravene i [5]. Note 11-5 Der henvises til forundersøgelser i henhold til krav i [2]. Forud for udførelsen af ballastrensning skal der undersøges for eksistens og beliggenhed af langsgående ledningsanlæg, f.eks. via kabelsøgning. Såfremt der identificeres kritisk placerede kabler, skal disse være flyttet inden udførelsen af selve ballastrensningen påbegyndes. Note 11-6 Jævnfør [6] gælder, at kabler skal graves helt ned i råjordsplanum. Erfaringer har dog vist, at eksisterende kabler på nogle delstrækninger er placeret i/omkring ballastprofilet, hvorfor der bør udføres en undersøgelse heraf i god tid, gerne 2 år før udførelsen af ballastrensning for at sikre tid til flytning af kabler. Note 11-7 Hvor langsgående kabler helt eller punktvist vurderes at ligge uhensigtsmæssigt højt, vil det oftest være mest effektivt at placere et nyt kabel inden udførelsen af ballastrensningen (tilstrækkeligt langt væk fra ballastrenseren), der efter ballastrensningen kan pløjes ned i den rette dybde jævnfør [6]. Forud for udførelsen af ballastrensning skal det sikres, at grøften/afvandingssystemet er beliggende tilstrækkeligt lavt i forhold til færdigt spor, således at skærvelaget kan afvandes til grøften/afvandingssystemet. Note 11-8 Med hensyn til normer for afvanding henvises til kravene i [7].

13 Side 13 af KRAV TIL SKÆRVELAGET EFTER UDFØRT BALLASTRENSNING 12.1 Krav til tværprofil Underkanten af det rensede skærvelag skal have en nominel hældning på 40 mod grøften/afvandingssystemet. For broer tillades det eksisterende hældningsforhold dog bevaret. Skærvelaget skal renses i hele sin bredde, hvor kravene er angivet i [2]. Endvidere skal planumsbanketten, se figur , renses og afrettes med et tværfald i samme snit som undersiden af det rensede skærvelag, så der sikres uhindret afvanding af sporet helt ud til grøften/afvandingssystemet. Note Rensning af skærvelaget og planumsbankettet kan ske i en eller flere arbejdsgange. Bortskaffelse af bagharpning med et væsentligt indhold af ler, humus og/eller ukrudt kan være uhensigtsmæssigt, hvorfor rensningsmetode og arbejdsgange bør vælges under hensyntagen til bagharpningens genanvendelse, se afsnit 13. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at fjerne uønskede fraktioner fra planumsbanketten før ballastrensningen påbegyndes. Rigtigt. Vandet ledes uhindret til Forkert. Planumsbanketten er ikke renset, Forkert. Planumsbanketten ligger ikke i samme grøften/afvandingssystemet. og der er ikke korrekt tværfald. snit som undersiden af det rensende skærvelag. Figur Krav for planumsbanketten

14 Side 14 af 19 Ved sideværts faste konstruktioner som kørestrømsmaster, brosøjler, kantbjælker eller perroner skal det sikres, at ballasten renses helt ud mod den faste konstruktion, og at der er uhindret afvanding af det ballastrensede spor til afvandingssystemet. Note Med hensyn til krav for udgravning i nærheden af eller i relation til: Broer og andre konstruktioner henvises til krav i [8]. Kørestrømsmaster henvises til krav i [9] og [10]. Skærvelagets geometri skal efter udført ballastrensning overholde kravene i henhold til [2]. Note Med hensyn til tekniske krav til tilførte ballastskærver henvises til regler i [3]. Afmonterede forhindringer som f.eks. kabelrender skal genmonteres efter ballastrensningen, og det skal sikres, at denne montage ikke hindrer en afvanding af sporkassen Krav til kontrol af tværprofil Kontrol af skærvelagets oversidegeometri Kontrol af tværsnitsprofilets oversidegeometri for ballastrenset og skærvesuppleret spor skal udføres på færdigt spor jævnfør krav i [2], og sporets absolutte beliggenhed skal overholde krav efter større ombygninger i [11] Kontrol af skærvelagets underside, maskinel ballastrensning Kontrol af det maskinelt rensede skærvelags underside skal udføres i forbindelse med selve ballastrensningen som minimum pr. 100 meter. Den absolutte beliggenhed af det rensede skrævelags underside skal måles ud fra koten for projektets fikspunkter opmålt jævnfør krav i [12]. Det skal kontrolleres, at det rensede skærvelags underside placeres med en nøjagtighed bedre end +/- 0,03 m i forhold til den nominelle/projekterede placering i højderetningen. Endvidere skal der som minimum pr. 1 meter foretages en kontrol af, at den relative rensedybde i forhold til eksisterende spors placering udføres med en tolerance bedre end +/- 0,03 m Kontrol af skærvelagets underside, manuel ballastrensning Kontrol af det manuelt rensede skærvelags underside skal udføres i forbindelse med selve ballastrensningen som minimum pr. 5 meter. Den absolutte beliggenhed af det rensede

15 Side 15 af 19 skærvelags underside skal bestemmes via nivellement fra projektets fikspunkter opmålt jævnfør krav i [12]. Det skal kontrolleres, at det rensede skærvelags underside placeres med en nøjagtighed bedre end +/- 0,03 m i forhold til den nominelle/projekterede placering i højderetningen Krav for kornstørrelsesfordeling og kontrol heraf Rensede skærver skal opfylde de i figur angivne krav for kornstørrelsesfordelingen af ballastprøver udtaget under udlægningen fra ballastrenserens transportbånd eller fra sporet. Kontrol af kornstørrelsesfordeling skal udføres med mindst en ballastprøve pr. kilometer udført ballastrensning. Ballastprøverne skal analyseres og dokumenteres jævnfør krav i [5]. Figur Krav for kornstørrelsesfordelingen efter udført ballastrensning Sigte [mm] Gennemfald skal være [%] 80,0 = , ,4 6 11,2 2 Kravene vedr. kornstørrelsesfordelingen i henhold til figur skal kontrolleres, inden der foretages skærvesupplering.

16 Side 16 af KRAV TIL GENANVENDELSE AF BAGHARPNING Bagharpning fra ballastrenseprocessen må ikke placeres i sporkassen eller på ballastskulderen/planumsbanketten over råjordsplanum. Note 13-1 Bagharpning har erfaringsmæssigt et indhold af forurenende stoffer, der efter Miljøbeskyttelses- og Jordforureningsloven indebærer, at det ikke udokumenteret kan håndteres som uforurenet. Enhver indbygning eller oplægning af bagbarpning på Banedanmarks arealer kræver derfor tilladelse fra Miljømyndighederne, som almindeligvis ikke tillader oplægning på baneskråninger. Bortskaffelse af bagharpning bør ske til højværdig genanvendelse på anlæg, der er godkendt til modtagelse og genanvendelse af brugte jernbaneskærver, f.eks. til asfaltindustrien. Mulighederne herfor forringes, såfremt bagharpningen indeholder betydelige mængder af ler, humus eller ukrudt. Anden bortskaffelse kræver, at den modtagende virksomhed kan fremvise miljøtilladelse til modtagelse af bagharpning i form af brugte jernbaneskærver.

17 Side 17 af BILAG 14.1 Bilag 1, Sammenhæng mellem justeringsbehov og ændring af σ H (Informativt) I dette bilag er angivet en sammenhæng mellem et sporjusteringsbehov hvert 3. år og ændringen af H over 1 år (Δ H ). For at minimere indflydelsen af måletolerancer m.v. er det nødvendigt, at perioden, hvor ændringen i H skal vurderes, er på mindst ca. 1 år. En forudsætning for at justeringsbehovet kan omsættes til en ændring i H, er naturligvis, at der ikke har været udført sporjustering eller andre forbedringer af sporkvaliteten i den periode, hvor ændringen i H skal vurderes. Der skal som minimum anvendes 3 værdier af H for et givent sporafsnit, således at sammenhængen / korrelationen mellem disse 3 værdier af H kan kontrolleres. Med hensyn til sammenhængen mellem et justeringsbehov hvert 3. år eller hyppigere og ændringen af H henvises til figur Der er tale om et justeringsbehov hvert 3. år, hvis kriteriet vedr. Δ H er opnået. Figur Ændring af H svarende til en justeringshyppighed på hvert 3. år Hastighed Justeringsbehov Ændring i H over 1 år (Δ H ) [km/h] [mm] 200<V 250 Hvert 3. år 0,10 160<V 200 Hvert 3. år 0,14 120<V 160 Hvert 3. år 0,18 80<V 120 Hvert 3. år 0,26 V 80 Hvert 3. år 0,37

18 Side 18 af 19 Ovennævnte sammenhæng er baseret på: at sporkvaliteten ved planlægning af sporjustering gennemsnitligt svarer til indgrebsgrænserne i fejlklasse 3 i henhold til [4]. at perioden mellem planlægning og udført sporjustering gennemsnitligt er 1 år, således at der fra udførelsen af en sporjustering til planlægningen af næste sporjustering er i gennemsnit 2 år. at ændringen i H foregår lineært som funktion af tiden (belastningen) for det enkelte sporafsnit. at der anvendes en målevogn med korrektionsfaktor x = 1,0. Såfremt der anvendes en målevogn med en anden korrektionsfaktor, skal H -værdierne i figur multipliceres med denne korrektionsfaktor som beskrevet i [4].

19 Side 19 af Bilag 2, Retningslinjer for vurdering af tidspunkt for ballastrensning (Informativt) Ud fra studier jævnfør ORE rapport D 182/RP2 af "Assessment of ballast condition in the track" er det vurderet, at skærvelagets funktion nedsættes uhensigtsmæssigt ved et finstofindhold 30 %, og at denne værdi nås efter et vist antal år i sporet eller efter en vis akkumuleret trafikal belastning. En benchmarking med jernbaner, der svarer til Banedanmarks med høj vedligeholdelsesstandard, har vist, at dette finstofindhold nås efter i størrelsesordenen 37,5 år i sporet, eller på strækninger med stor trafikbelastning efter i størrelsesordenen 700 EMGT. Idet der også er en mindre andel af finstofindhold i nye ballastskærver, vil udviklingen i finstofindholdet, afhængigt af belastningen af sporet, overslagsmæssigt kunne fastsættes til: T e 18,67 EMGT pr. år: finstofindholdet øges med ca. 0,64 % pr. år. T e > 18,67 EMGT pr. år: finstofindholdet øges med ca. 0,034 % pr. EMGT. Hvis det antages, at kriterierne for ballastrensning i henhold til afsnit 11 er opfyldt, når skærvelaget gennemsnitligt har opnået et finstofindhold på f2 %, kan nedennævnte formler anvendes til beregning af restlevetiden før ballastrensning: T e 18,67 EMGT pr. år: R ~ (f2 f1)/ 0,64. T e > 18,67 EMGT pr. år: R ~ (f2 f1)/ (0,034*T e ). Hvor: T e : Belastning i EMGT pr. år. R: restlevetid i år. f2: skønnet gennemsnitligt finstofindhold i %, før der skal udføres ballastrensning. f1: nuværende finstofindhold i % ud fra skærveprøver. f1 kan fastsættes til 6 % umiddelbart efter ballastrensning.

Banenorm BN Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints)

Banenorm BN Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints) Udgivet 01.06.2018 Overordnet ansvar: Pernille M. Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Henrik T. Scheuer Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints) Banenorm

Læs mere

Banenorm BN Ballast og underballast. Materialekrav.

Banenorm BN Ballast og underballast. Materialekrav. BN2-19-3 Udgivet: 01.04.2016 Overordnet ansvar: Pernille M Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Henrik T Scheuer Ballast og underballast. Materialekrav. Banenorm BN2-19-3 Udgivet:

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

Banenorm BN2-19-2. Ballast og underballast. Materialekrav

Banenorm BN2-19-2. Ballast og underballast. Materialekrav BN2-19-2 Udgivet: 01.03.2014 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: BNIE Journal.nr.: 12-01754 Ansvar for fremstilling: NFN Ballast og underballast. Materialekrav Banenorm BN2-19-2 Udgivet: 01.03.2014

Læs mere

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13 Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1 BN1 Banenorm Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for fagligt indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.07.2018 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Henrik Scheuer Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-3 Udgivet 01.07.2018

Læs mere

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik Udgivet 21/09/2015 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Skinnepolitik Banenorm BN2-202-1 Udgivet 21/09/2015 Side 2 af

Læs mere

Banenormer i Banedanmark

Banenormer i Banedanmark Banenormer i Banedanmark DGF-arrangement Baner og Geoteknik Odense den 08. marts 2012 08.03.2012 Præsenteret af Niels Fischer-Nielsen DGF Banenormer i BDK # 2 Indlæg af Niels Fischer-Nielsen Normkoordinator

Læs mere

24.03.2003 BN2-5-1 INTERN GODKENDELSE I BANESTYRELSEN. Underskrift. Fremstilling 24.03.2003 Lene Tursø-Finnich. Indhold 24.03.

24.03.2003 BN2-5-1 INTERN GODKENDELSE I BANESTYRELSEN. Underskrift. Fremstilling 24.03.2003 Lene Tursø-Finnich. Indhold 24.03. Ballast- og jordprøvetagning i sporkassen BN2-5-1 INTERN GODKENDELSE I BANESTYRELSEN Dato Underskrift Fremstilling 24.03.2003 Lene Tursø-Finnich Indhold 24.03.2003 Berit Carlson Samlet 24.03.2003 Johan

Læs mere

INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Underbygning: Jordarter BN1-8-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 21.06.2005 Jesper Sejerø Hansen Indhold 16.06.2005 Berit Carlson Fremstilling 16.06.2005 Lene Tursø-Finnich BN1

Læs mere

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid Udgivet 12/12/2014 Overordnet ansvar: Steen Kristensen Godkendt 07/11/2014 Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Vejledning til måling af skinneslid Banenorm BN3-200-1

Læs mere

Gyldig fra: Gyldig til:

Gyldig fra: Gyldig til: Teknisk meddelelse Nr. 04 / 23.05.2007 Tværprofiler for ballasteret spor, supplerende regler. I nærværende Teknisk meddelelse er opstillet supplerende regler for tværprofiler for ballasteret spor. Reglerne

Læs mere

Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger. 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen

Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger. 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen Emner Introduktion Hvorfor fokus på livscyklusomkostninger / LifeCycleCosts (LCC) Sporfornyelse,

Læs mere

Banenorm BN Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog

Banenorm BN Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog Udgivet 29.6.2017 Overordnet ansvar: Karsten Steen Larsen Ansvar for indhold: Erik Cletus Petersen Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog Banenorm BN1-170-1

Læs mere

Banenorm BN Tilstandsinspektion og vedligeholdelse

Banenorm BN Tilstandsinspektion og vedligeholdelse BN1-177-2 Udgivet 01.01.2017 Overordnet ansvar: ksl, skak, gini, fsp, pjdr, igfh Ansvar for indhold: pwe, miw, bnie, mhsr, jha, hmoh, sbe, esk, jor, Antal sider i alt: 15 Ansvar for fremstilling: crpe,

Læs mere

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 1/Dato 23.05.2016 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke ECTS ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer:

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer: Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 2/Dato 19.10.2018 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke-etcs-ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau: Teknisk Meddelelse Nr. 84 udgave 1 /Dato 18.10.2018 Vandrette spærringer (tidligere benævnt skærmtage) Denne meddelelse indeholder generelle regler for opsætning af vandrette spærringer på nye og eksisterende

Læs mere

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3 Teknisk Meddelelse Nr. 90-1/Dato 14.08.2019 Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på n Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for at lave ændringer på n samt vedligehold

Læs mere

Banenorm BN1-38-5a. Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer. (Udkast 11.07.2013)

Banenorm BN1-38-5a. Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer. (Udkast 11.07.2013) BN1-38-5a Godkendt til intern høring Udgivet: xx.xx.20xx Overordnet ansvar: f/spk jbnc Jacob Bech Nicolaisen 12.07.13 Godkendt: yy.yy.20yy Ansvar for indhold: bnie Bo Nielsen 12.07.13 13-00109 Ansvar for

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

Banenorm BN Tilstandsinspektion og vedligeholdelse

Banenorm BN Tilstandsinspektion og vedligeholdelse BN1-177-3 Udgivet 01.01.2019 Overordnet ansvar: cpsm, jesh, gini, fsp, pjdr, peve Ansvar for indhold: pwe, miw, bnie, mhsr, jha, hmoh, sbe, esk, jor, Ansvar for fremstilling: crpe, nnda, obu hts Banenorm

Læs mere

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner BN1-9-2 Udgivet: 01.06.2012 Overordnet ansvar: spk Godkendt: 30.03.2012 Ansvar for indhold: jha 01.01.01 Journal.nr.: 10-06335 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt 20 Sikkerheds- og opholdszoner

Læs mere

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr.

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Banenorm BN3-191-1 Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Side 2 af 11 1. INDLEDNING Gældende

Læs mere

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal Teknisk Meddelelse Nr. 80 udgave 1/Dato 23.05.2016 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke ETCS ibrugtaget strækninger Fjernbane øst. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata Overordnet ansvar: RSKG Ansvar for indhold: PWLA Ansvar for fremstilling: MECN Krav til tekniske stamdata Banenorm BN2-196-1 Side 2 af 11 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. IKRAFTTRÆDEN 3 3. OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.03.2008 Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-2 Udgivet 01.03.2008 Side

Læs mere

Banenorm BN Vejledning til monteringen af Robel 68.05/BDK skruetvinger

Banenorm BN Vejledning til monteringen af Robel 68.05/BDK skruetvinger Udgivet Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Godkendt Ansvar for indhold: Martin Hyldtoft-Sørensen Jnr.: 15-01847 Ansvar for fremstilling: Mantreh Nilufar Heydari Antal sider i alt: 15 Vejledning til

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer: Teknisk Meddelelse Teknik, Nr. 28 udgave 2 /Dato 1.7.2018 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Udgivet 01.01.2012 Overordnet ansvar: Søren Thrane Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Banenorm BN1-175-1 Udgivet

Læs mere

Banenorm BN Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer

Banenorm BN Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer BN1-38-6 Udgivet: 01.01.2019 Overordnet ansvar: Pernille M. Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Henrik T. Scheuer Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer Banenorm BN1-38-6

Læs mere

Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning. 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen

Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning. 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen Emner Introduktion Rifler og bølger i relation til støj Rifler og bølger

Læs mere

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1 Udgivet 31.08.2009 Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Per Lyneborg Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapacitetsudvidelse København - Ringsted Delopgave A1. Trafikstyrelsen - Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Kapacitetsudvidelse København - Ringsted Delopgave A1. Trafikstyrelsen - Teknisk notat Trafikstyrelsen - Teknisk notat Kapacitetsudvidelse København - Ringsted Delopgave A1 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Trin 2 Konstruktioner

Læs mere

Banenorm BN Rifler og bølger samt skinneslibning

Banenorm BN Rifler og bølger samt skinneslibning Udgivet: 01.09.07 Overordnet ansvar: Klaus Bergman Godkendt: 07.06.07 Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Antal sider i alt: 24 Rifler og bølger samt skinneslibning

Læs mere

Banenorm BN Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer

Banenorm BN Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer Udgivet: 01.04.2016 Overordnet ansvar: Pernille M Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Sporbeliggenhedskontrol og sporkvalitetsnormer Banenorm BN1-38-5 Udgivet: 01.04.2016

Læs mere

Banenorm BN Absolut beliggenhed og fast afmærkning af sporets tracé

Banenorm BN Absolut beliggenhed og fast afmærkning af sporets tracé Udgivet: 01.03.2011 Overordnet ansvar: Bent Jacobsen Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Absolut beliggenhed og fast afmærkning af sporets tracé Banenorm BN2-93-1

Læs mere

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker Udgivet 01.09.2008 Overordnet ansvar: lafo Ansvar for indhold: jha Ansvar for fremstilling: nfn Kilometrering og opsætning af kilometermærker Banenorm BN1-160-1 Udgivet 01.09.2008 Side 2 af 16 INDHOLD

Læs mere

Banenorm BN1-173-1. Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-173-1. Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum Udgivet 18.09.2009 Overordnet ansvar: Steen P. Kristensen Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum Banenorm BN1-173-1

Læs mere

Afvanding af sporarealer Banenorm BN1-11-1

Afvanding af sporarealer Banenorm BN1-11-1 Udgivet 01/10/2006 Overordnet ansvar: Helle Bøhl-Møller Ansvar for indhold: Berit Carlson Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Afvanding af sporarealer Banenorm Udgivet 01/10/2006 Side 1 af 44

Læs mere

3. parts kontrol / Validering

3. parts kontrol / Validering 3. parts kontrol / Validering Carsten Steen Sørensen, 1 Indhold 3. parts kontrol Validering Normer 2 3. parts kontrol Forankret i Byggelovgivning 3. parts kontrol kræves ved CC3 Anerkendt statiker Anerkendte

Læs mere

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring.

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet 01.03.2013 Overordnet ansvar: VIMO Ansvar for indhold: BIDY/KVH/CASK/PDH/HMOH/STA/ECPN/SNJ Ansvar for fremstilling: MWJ Banenorm BN1-182-1 Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Ringsted Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: xaha Mail: xaha@bane.dk

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for jordarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for jordarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for jordarbejder (GAB Jord) Filnavn: GAB Jord_udg 3 Udgave nr.: 3 Dato: 09.05.2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JMVE AEBE GAB Jord Side

Læs mere

EN 1991-1-7 DK NA:2013 Nationalt Anneks til Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner Del 1-7: Generelle laster Ulykkeslast

EN 1991-1-7 DK NA:2013 Nationalt Anneks til Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner Del 1-7: Generelle laster Ulykkeslast Tillæg broer:2015 Afsnit 4 Stødpåvirkning EN 1991-1-7 DK NA:2013 Nationalt Anneks til Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner Del 1-7: Generelle laster Ulykkeslast Forord I forbindelse med implementeringen

Læs mere

Banenorm BN1-6-6. Tværprofiler for ballasteret spor

Banenorm BN1-6-6. Tværprofiler for ballasteret spor Udgivet: 01.04.2016 Overordnet ansvar: Pernille M Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Tværprofiler for ballasteret spor Banenorm BN1-6-6 Udgivet: 01.04.2016 Side

Læs mere

Teknisk Drift, Broer & Konstruktioner. Potentialudligning af broer og konstruktioner

Teknisk Drift, Broer & Konstruktioner. Potentialudligning af broer og konstruktioner Teknisk Meddelelse Nr. 67 / 06.11.2014 Potentialudligning af broer og konstruktioner Denne meddelelse indeholder reglerne for hvorledes nye og eksisterende broer og konstruktioner skal potentialudlignes.

Læs mere

Banedanmarks indsats for reduktion af kemi Præsenteret for ATV Grundvand af Helle Bøhl-Møller d. 14. september 2011.

Banedanmarks indsats for reduktion af kemi Præsenteret for ATV Grundvand af Helle Bøhl-Møller d. 14. september 2011. Banedanmarks indsats for reduktion af kemi Præsenteret for ATV Grundvand af Helle Bøhl-Møller d. 14. september 2011. Banedanmark Ejer og vedligeholder hele jernbaneinfrastrukturen Ca. 2.200 km. Jernbane

Læs mere

Affald, ressourcer og råstoffer. - Fagnotat. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Affald, ressourcer og råstoffer. - Fagnotat. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Affald, ressourcer og råstoffer - Fagnotat Hastighedsopgradering gennem Ringsted Godkendt dato Godkendt af 20. september 2013 Charlotte Møller Senest revideret dato Senest revideret af 20. september 2013

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 19 / 02.08.2010 SB Supplerende regler til ATC anlægsbestemmelser i forbindelse med sporstoppere. Denne teknisk meddelelse indeholder supplerende regler til nugældende

Læs mere

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Erfaringer med CSM Risikoledelse 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Sessionens indhold Forordningen Fælles sikkerhedsmetode for risikoevaluering og vurdering (CSM RA) trådte

Læs mere

Banenorm BN Omkobling til La i sikringsanlæg type DSB 1969

Banenorm BN Omkobling til La i sikringsanlæg type DSB 1969 Udgivet 29.6.2017 Overordnet ansvar: Karsten Steen Larsen Ansvar for indhold: Dorrit Nielsen Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Omkobling til La i sikringsanlæg type DSB 1969 Banenorm BN1-172-1

Læs mere

Banenorm BN1-66-2. Langskinnespor. Spændingsudligning og indgreb i spændingsudlignet spor

Banenorm BN1-66-2. Langskinnespor. Spændingsudligning og indgreb i spændingsudlignet spor Udgivet 01.07.2013 Overordnet ansvar: SPK Godkendt 24.03.2013 Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Antal sider i alt: 47 Banenorm BN1-66-2 Langskinnespor. Spændingsudligning og indgreb

Læs mere

Vejdirektoratet Side 1 af 1 Dokumentfortegnelse Måleprogrammer Projekt 6714.103 Bro- og sporarbejder. Dokumenter

Vejdirektoratet Side 1 af 1 Dokumentfortegnelse Måleprogrammer Projekt 6714.103 Bro- og sporarbejder. Dokumenter Vejdirektoratet Side 1 af 1 Dokumentfortegnelse Måleprogrammer Projekt 6714.103 Bro og sporarbejder Dokumenter Beskrivelse Dato: Rev. Dato: Måleprogrammer Måleprogram Vejledning 13.04.2015 Måleprogram

Læs mere

TOTALENTREPRISE 6717.002

TOTALENTREPRISE 6717.002 UDBUDSKONTROLPLANER TOTALENTREPRISE 6717.002 Gødstrup - Snejbjerg Holstebromotorvejen >>> Aulum Snejbjerg SEPTEMBER 2014 Bygværk 68-0-083.00 UF af Bane Holstebro Vejle (Gødstrup) samt sporarbejder, afvandingsledning

Læs mere

Elektrificering og opgradering Aarhus H-Lindholm

Elektrificering og opgradering Aarhus H-Lindholm Anlægsbeskrivelse Fagnotat vedr. hastighedsopgradering Aarhus-Hobro Elektrificering og opgradering Aarhus H-Lindholm s Godkendt dato Godkendt af Senest revideret dato Senest revideret af 08.7.2016 Jette

Læs mere

Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv

Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv Trafikdage på Aalborg Universitet 2007 Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv. 2007 2014 Peter Jonasson, Transport & Energiministeriet Claus Rehfeld Moshøj, Banedanmark 27. August 2007 2 Forudsætninger

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

Banenorm. 11. september 2000 BN Fast afmærkning af sporets tracé BN side 1(21)

Banenorm. 11. september 2000 BN Fast afmærkning af sporets tracé BN side 1(21) 11. september 2000 BN-07-01-06-00-00 Fast afmærkning af sporets tracé BN-07-01-06-00-00 Banenorm side 1(21) 11. september 2000 BN-07-01-06-00-00 Indholdsfortegnelse 1 FORORD...3 2 REFERENCER...3 2.1 BANENORMEN

Læs mere

En attraktiv jernbane. nu og i fremtiden

En attraktiv jernbane. nu og i fremtiden En attraktiv jernbane nu og i fremtiden 1 Vi forbinder danskerne I Banedanmark sørger vi for, at der kan køre tog i Danmark Vi arbejder hver dag året rundt for, at togtrafikken kan afvikles smidigt og

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

Regulativ for jordstyring

Regulativ for jordstyring Regulativ for jordstyring Februar 2012 Regulativ for jordstyring i Nyborg Kommune Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Lovgrundlag 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 4. Områder omfattet af områdeklassificeringen

Læs mere

Tilladelse til midlertidigt oplag af jord og restprodukter på matrikel nr. 1bm og 1s, Kolind By, Kolind

Tilladelse til midlertidigt oplag af jord og restprodukter på matrikel nr. 1bm og 1s, Kolind By, Kolind Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Sendes kun pr. mail til: Søren Gøttsche, COWI, soge@cowi.com Niels Arne Wahl, Banedanmark, nawa@bane.dk 20. juni 2017 Sagsnr.: 17/16144 Kontaktperson: Helle

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for jordarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for jordarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for jordarbejder (GAB Jord) Filnavn: GAB Jord_udg 2.docx Udgave nr.: 2 Dato: 21.12.2011 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JMVE AEBE GAB Jord

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Marts 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2017 om togenes punktlighed

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

Linjeføring. - Fagnotat, screening. Ny forbindelse - Storstrømmen

Linjeføring. - Fagnotat, screening. Ny forbindelse - Storstrømmen Linjeføring - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen PROJEKTNR. A023755 DOKUMENTNR. A023755-6-001 VERSION 1.0 UDGIVELSESDATO 30.01.2012 Ny forbindelse - Storstrømmen ISBN: 978-87-7126-094-6

Læs mere

Banenorm BN1-99-1. Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg

Banenorm BN1-99-1. Eftersyn og vedligeholdelse af bly-syrebatterier til sikrings- og fjernstyringsanlæg samt generatoranlæg Udgivet 01.11.2014 Overordnet ansvar: Søren Thrane, Vilhelm Mortensen Ansvar for indhold: Christian R Pedersen, Henrik M Hansen Ansvar for fremstilling: Mette W Johansson Banenorm BN1-99-1 Eftersyn og

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

Stitunnel i Karise under jernbanen forbindelse mellem Møllevej og Solagervej/ Solparken

Stitunnel i Karise under jernbanen forbindelse mellem Møllevej og Solagervej/ Solparken Faxe Kommune Stitunnel i Karise under jernbanen forbindelse mellem Møllevej og Solagervej/ Solparken 1012945 Stitunnel i Karise 26.04.2018 Stitunnel i Karise under jernbanen Projektnummer: 1012945 Dato:

Læs mere

Helhedsorienteret planlægning af sporjustering gennem IRISsys

Helhedsorienteret planlægning af sporjustering gennem IRISsys Optimeret planlægning g af sporjustering Helhedsorienteret planlægning af sporjustering gennem IRISsys 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Peter Juel Jensen & René Fongemie Hvem

Læs mere

Aktuel driftsstatus for IndFak

Aktuel driftsstatus for IndFak Aktuel driftsstatus for IndFak Side 1 af 5 Der er på nuværende tidspunkt 72 institutioner, som anvender IndFak. Der er fortsat forskellige driftsmæssige problemer samt uhensigtsmæssigheder i systemet.

Læs mere

Potentialudligning af broer og konstruktioner. Overordnet ansvar Broer: Overordnet ansvar Kørestrøm: Ansvar for indhold Broer:

Potentialudligning af broer og konstruktioner. Overordnet ansvar Broer: Overordnet ansvar Kørestrøm: Ansvar for indhold Broer: Teknisk Meddelelse, Nr. 67 udgave 3 / Dato 30.10.2018 Potentialudligning af broer og konstruktioner Denne meddelelse indeholder retningslinjer for, hvorledes nye og eksisterende broer og konstruktioner

Læs mere

Anlægsbeskrivelse. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Anlægsbeskrivelse. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Anlægsbeskrivelse -Fagnotat, juni 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Juni 2011 ISBN 978-87-7126-028-1 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København

Læs mere

! "##!$ % & '& & ( (()* (+& ', & +$

! ##!$ % & '& & ( (()* (+& ', & +$ !"#! "##!$ % & '& & ( (()* (+& ', & +$ -&..! '' ++! ///'' '' "-,+! *0##01 2,+! *+#+1/+# -&..! (.''*#/03 4! 56 & +*("-+#0*7 2,+***#1##0 5&.! 8& & Side 1/11 $% 1. Tillæg til miljøgodkendelse, vilkår om anvendelse

Læs mere

Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune

Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNISK OG MILJØ Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune Januar 2012 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Gyldighed og anvendelsesområde... 3 3 Lovgrundlag og definitioner... 3 4 Områdeklassificering...

Læs mere

Dansk Brodag 2008 Hvordan får man fornyet 800 broer på 7 år?

Dansk Brodag 2008 Hvordan får man fornyet 800 broer på 7 år? Dansk Brodag 2008 Hvordan får man fornyet 800 broer på 7 år? Områdechef Teknisk Drift, Kim Andersen BROER PÅ BANEDANMARKS NET. Forvaltning af ca. 2320 broer 37 % på hovedstrækningerne 18 % på S-bane strækningerne

Læs mere

UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU. Vandløb nr St St m

UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU. Vandløb nr St St m UDKAST HALS KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RENDEN I HOU Vandløb nr. 817 2.0 St. 1835 St. 2049 m Juli 2006 Tillægsregulativ for Renden i Hou, 2006 1 Forord Dette tillægsregulativ og regulativ af 15.9.2006

Læs mere

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017 PARADIGME UDBUD MAJ 2017 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Slidlagsgrus - SAB er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til Slidlagsgrus - AAB. 1 ALMENT Supplerende særlige krav til AAB skal være i overensstemmelse

Læs mere

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Områdeklassificering... 2 5. Analysefrie delområder...

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

Notat. Begrønning af letbanens tracé. Hovedstadens Letbane. Gladsaxe Kommune. Kopi til: Dato:

Notat. Begrønning af letbanens tracé. Hovedstadens Letbane. Gladsaxe Kommune. Kopi til: Dato: Notat Emne: Fra: Til: Begrønning af letbanens tracé Hovedstadens Letbane Gladsaxe Kommune Kopi til: Dato: 2015-06-12 Dette papir har til formål at understøtte Gladsaxe Kommunes videre overvejelser om begrønning

Læs mere

Tilladelse til midlertidigt oplag af jord og restprodukter på matrikel nr. 55a og 55i, Ryomgård Hgd., Marie Magdalene

Tilladelse til midlertidigt oplag af jord og restprodukter på matrikel nr. 55a og 55i, Ryomgård Hgd., Marie Magdalene Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Sendes kun pr. mail til: Søren Gøttsche, COWI, soge@cowi.com Niels Arne Wahl, Banedanmark, nawa@bane.dk 20. juni 2017 Sagsnr.: 17/16142 Kontaktperson: Helle

Læs mere

Afgørelse om at spormodernisering mellem Valby og Frederikssund

Afgørelse om at spormodernisering mellem Valby og Frederikssund Banedanmark Amerikas Plads 23 2100 København Ø Sendt elektronisk til: mp@bane.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Afgørelse om at spormodernisering

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 22 / 01.09.2010 SB Forenklet HKT (F-HKT) på strækningen Lyngby-Hillerød Denne tekniske meddelelse beskriver retningslinjerne for etablering samt funktionaliteten

Læs mere

Banenorm, BN2-1-1. Struktur, udseende og udvikling af Banenormer

Banenorm, BN2-1-1. Struktur, udseende og udvikling af Banenormer Udgivet 01.11.2007 Overordnet ansvar: Palle Reenberg Ansvar for indhold: Tom Rasmussen Ansvar for fremstilling: Tom Rasmussen Struktur, udseende og udvikling af Banenormer Banenorm, BN2-1-1 Udgivet 01.11.2007

Læs mere

Udført/kontrol: PSJ/LTJ Nr.: 2 Dato: Rev.:

Udført/kontrol: PSJ/LTJ Nr.: 2 Dato: Rev.: NOTAT Sagsnavn: E300X Åmarksvej bro nr. 17614 Sag nr.: 14-0134 Emne: Ansøgning om tilladelse til midlertidigt jorddepoter Udført/kontrol: PSJ/LTJ Nr.: 2 Dato: 2017-11-07 Rev.: 2018-01-25 Ansøgning om 19

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Den nye bane København Ringsted Notat vedr. økonomiske konsekvenser ved en forøget frihøjde for Køgevej Dato: 15.februar 2013 Versionshistorie 1 Ver. nr.

Læs mere

Supplerende bestemmelser for certificering af produktionsstyring for grusmaterialer til brug i permeable bærelag

Supplerende bestemmelser for certificering af produktionsstyring for grusmaterialer til brug i permeable bærelag Side 1 af 6 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF PRODUKTIONSSTYRING FOR GRUSMATERIALER TIL BRUG I PERMEABLE BÆRELAG Præambel Denne certificeringsordning er frivillig og giver producenter mulighed

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE SLIDLAGSGRUS - AAB UDBUD MAJ 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE UDBUD MAJ 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 1.1 Entreprenørens ydelser 3 1.2 Underlag 3 2 MATERIALER 4 3 UDFØRELSE 5 3.1 Levering 5 3.2 Udlægning 6 3.3 Komprimering 6 3.4

Læs mere

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Sporfornyelse mellem Klampenborg og Helsingør 25.11.2016 1 Kystbanen trænger til renovering Sporrelaterede fejl på Kystbanen 2012-2015 300 0,00% 250 200 0,20% 0,40%

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

Banenorm BN1-13-2. Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer

Banenorm BN1-13-2. Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer Udgivet 01.11.2008 Overordnet ansvar: hmbm Godkendt 01.09.2008 Ansvar for indhold: xjrf Jnr.: 75-0041 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt: 45 Ledningsanlæg på Banedanmarks arealer Banenorm BN1-13-2

Læs mere

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018

PARADIGME JORDSTABILISERING SAB-P UDBUD MARTS 2018 PARADIGME UDBUD MARTS 2018 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Jordstabilisering SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Jordstabilisering AAB. 1 ALMENT Her anføres de prøvningsmetoder, som, udover de i AAB afsnit

Læs mere

Sagsbehandler: LGA. Undersøgelse af afsporing ved Forlev den toglængde 530 meter, maksimal hastighed 100 km/t, bremseprocent 83 %,

Sagsbehandler: LGA. Undersøgelse af afsporing ved Forlev den toglængde 530 meter, maksimal hastighed 100 km/t, bremseprocent 83 %, Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: LGA Journal nr.: 610-000017 07.11.2006 Undersøgelse af afsporing ved Forlev den 22-02-2005 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen for Civil Luftfart

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Program for dagen Formiddag Velkomst og fælles gennemgang af projektet Spørgsmål og svar Ejendomsvis/personlig gennemgang af projektet Eftermiddag Besigtigelse af projektet

Læs mere