Vurdering af sikkerheden af digerne på Fanø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vurdering af sikkerheden af digerne på Fanø"

Transkript

1 Vurdering af sikkerheden af digerne på Fanø Notat af 7. august Indledning Fanø Kommune har rettet henvendelse til Kystdirektoratet, hvor man anmoder om en aktuel styrkevurdering af øens diger, her Nordby Dige og Sønderho Dige. Kystdirektoratet har efterfølgende den 27. marts 2012 holdt møde med kommunen samt foretaget en besigtigelse af digerne. Kystdirektoratet har tidligere udarbejdet rapporter om kystbeskyttelsen ved Sønderho, se (Kystinspektoratet,1994) og (Kystdirektoratet,2003). Rapporterne behandler risikovurdering af digerne ved Sønderho samt Hønetangens betydning for beskyttelsen af Sønderho. Heri blev kombinationer af vandstand og bølgepåvirkning som dimensionsgivende last på diget behandlet. Ligeledes blev Hønetangens betydning og udvikling og dermed prielens udvikling behandlet detaljeret. I begge rapporter er der givet anbefalinger til vedligeholdelsen af diget. På mødet den 27. marts blev det aftalt, at Kystdirektoratet foretager ovennævnte vurdering og rapporterer resultatet på et kommende byrådsmøde. Kommunen modtager skriftligt resultatet af vurderingen, men der bliver ikke tale om udfærdigelse af en egentlig rapport. Nærværende undersøgelse foretager en konkret styrkevurdering af digerne i forhold til den projekterede sikkerhed for hvert af digerne. Der gives anbefalinger til vedligeholdelsen af digerne, som for Sønderho-diget syd for Børsen delvist er en gentagelse af tidligere givne anbefalinger. 2 Styrkevurdering Styrkevurderingen foretages på baggrund af hydraulisk påvirkning på digerne samt digernes geometri forstået som digernes dimensioner og opbygning. Den foretages derfor ud fra den forudsætning, at digerne er intakte og ikke er svækket af andre forhold. Påvirkningen består af den dimensionsgivende vandstand og tilhørende bølgepåvirkning. Ekstreme højvande finder sted under vestlige vindforhold. Højvandsstatistikken for Esbjerg anvendes. Sikkerheden af digerne bestemmes normalt ved, hvor stor en bølgeoverløbsprocent, diget forventes at kunne holde til. Bølgeopløbet på digeforskråningen afhænger af flere parametre: vanddybde foran diget, bølgehøjde, -retning og -periode samt forskråningens hældning og ruhed. Overløbsprocenten afhænger desuden af digets kronekote. Der regnes med en accepteret bølgeoverløbsprocent på 2 %, dog 10 % hvis bagskråningen har en hældning 1:3 eller mindre.

2 3 Nordby Dige 3.1 Bemærkninger fra besigtigelsen Dige og porte i bymur synes i god stand. Græsset på diget synes slået. Dog var græsset på ca. 50 m strækning på det østvendte Norddige dige langs Vesternasen ikke slået. På digestrækningen øst for overgangen ved Batterivej og ned til færgehavnen, hvor diget vender ud mod kysten, findes skråningsbeskyttelse på nedre del af diget. I hjørnet øst for overgangen er diget specielt eksponeret og der er lagt faskiner ud foran. Her er en smule erosion i selve græsdiget. 3.2 Bølgeforhold Ekstreme højvandssituationer forekommer under vestlige vindretninger. Kysten ved Nordby ligger østvendt. Beliggenheden betyder, at byen ikke er udsat for direkte indkommende bølger fra Nordsøen. Bølger fra Nordsøen løber gennem Grådyb og afbøjes (refrakteres) over de lavtliggende banker. En stor del af de indkommende bølger vil løbe ind på Fanøs Nordkyst. En del af bølgerne vil dog løbe gennem Grådyb og bølger, som rammer yderværkerne af Esbjerg Havn, vil blive reflekteret. Størrelsen af de reflekterede bølger afhænger af yderværkernes geometriske og materialemæssige opbygning. Retningsskiftet for bølgeudbredelsen afhænger af retningen af de indkommende bølger i forhold til orienteringen af yderværkerne. Ved indsejlingerne til bassinerne vil der naturligvis ikke forekomme refleksion. Da konstruktionerne er meget inhomogene i sin opbygning er det således et kompliceret bølgebillede, der tegner sig. Lokalt generede bølger mellem Fanø og fastlandet under vestlige vindforhold vil også kunne reflektere på havnens yderværker. Bølgeudbredelsen er derfor meget kompleks. Dels på grund af ovennævnte refraktionsforhold dels på grund af inhomogeniteten i havnens yderværker. Hvorvidt de reflekterede bølger vil nå ind til Nordby er det derfor ikke muligt at forudsige uden bølgemodelberegninger. Aftalen rummer dog ikke mulighed for udførelse af sådan modellering. Historiske bølgeforhold er drøftet med Fanø kommunes tidligere beredskabschef hr. Jan Alber Jepsen. Erfaringerne viser, at der kan være bølger langs kysten ved Nordby i ekstremsituationer, men de er små. Modtagne fotos fra ekstreme højvandssituationer foran byen bekræfter denne opfattelse. Byen har i nyere tid oplevet en ekstremsituation med et højvande målt i Esbjerg på 4,29 m DVR90 svarende til en godt 200 års middeltidshændelse. Det var i november 1981 før den nuværende højvandsbeskyttelse omkring Nordby var bygget, og det gav anledning til oversvømmelser i og omkring byen. Højvandsbeskyttelsen omkring byen er anlagt i perioden Siden den 26. januar 1990 er den højeste vandstand i Esbjerg målt til 4,02 m DVR90, hvilket svarer til en 100 års middeltidshændelse. Diget modstod højvandet og der foreligger ikke meldinger om bølgeoverløb.

3 3.3 Digesikkerhed Da der hersker usikkerhed om de eksakte bølgeforhold foran byen i situationer med ekstrem højvande vil traditionel bølgeopløbsberegning, se afsnit 2, ikke være relevant. Vurderingen går derfor på om fribordet, som er forskellen mellem digets kronekote og højeste vandstand, er tilstrækkelig, således at der er taget højde for et bølgebidrag. Det vælges derfor at opstille et kriterium, hvor der gives et tillæg for bølger til den dimensionsgivende vandstand på 0,5 m. Kystdirektoratet har modtaget projekttegninger af diger og porte omkring byen med de officielle kronekoter. Derudover har vi modtaget opmålinger af digerne udført af Landinspektørerne Syd I/S i 2008, som viser et differentieret billede af digernes højde. I nedenstående tabel er kronekoterne angivet og fribordet for de enkelte digestrækninger beregnet. Dige Digestrækning Projekttegning Kronekoter (m DVR90) Opmåling Fribord (m) i f. t. 200 års MT Fribord (m) i f. t. 100 års MT Generelt Lavest Minimum Minimum Norddige N-vendte str. vest for Vesternasen 4,89 4,85-4,95 4,74 0,52 0,68 E-vendte str. foran Vesternasen 4,89 4,85-4,95 4,79 0,57 0,73 NE-vendte str. foran Vesternasen 4,89 4,85 4,82 0,60 0,76 E-vendte str. nord for færgehavn 4,85 4,81 0,59 0,75 E-vendte str. bag færgehavn 4,75 4,74 0,52 0,68 Syddige Str. mellem Lille Slippe og marina 4,49 4,30-4,40 4,27 0,05 0,21 Str. syd for marina 4,49 4,45-4,55 4,40 0,18 0, års middeltid vandstand i Esbjerg er 4,06 m DVR90. Tilsvarende er en 200 års situation 4,22 m Digerne er ifølge Kystdirektoratets oplysninger dimensioneret svarende til et 200 års middeltid sikkerhedsniveau. Som det ses opfylder Norddiget overalt kravet til fribord på 50 cm i forhold til en 200 års middeltidshændelse. Diget mellem Lille Slippe og marinaen opfylder derimod ikke kravet til fribord. Omvendt kan der argumenteres for, at diget modstod en 100 års situation i 1990, se afsnit 3.2. Et fribord på 21 cm er dog yderst beskeden. Siden 1990 er der i området sket en relativ havspejlsstigning, hvilket strengt taget betyder at de 21 cm fribord bør reduceres med 8 cm. Beregningen baserer sig på absolut havspejlsstigning ved Esbjerg i perioden på 4 mm/år (Knudsen m.fl.,2008) og overordnet absolut landhævning i området på 0,45 mm/år (Vognsen m.fl., 2011). Vurderingen er derfor, at diget mellem Lille Slippe og marinaen ikke opfylder et sikkerhedsniveau svarende til en 100 års middeltidshændelse. Det betyder, at der må formodes at være bølgeoverløb ved 100 års højvandssituation, hvilket i værste fald kan føre til digebrud.

4 Det anses ikke for sandsynligt, at der forekommer bølger på diget syd for marinaen ved vestlige vinde. Diget ligger i en position, således at det forekommer usandsynlig, at de reflekterede bølger fra yderværkerne i Esbjerg havn skulle kunne ramme diget. Diget skal derfor kun modstå vandstanden. Sikkerheden vurderes derfor at være til stede. Overkanten af portene i bymuren ligger ifølge tegningsmateriale i kote 4,60 m DNN eller omsat kote 4,49 m DVR90. Det betyder et fribord på 20 cm i forhold til en 200 års hændelse. Der vil derfor givetvis være tale om bølgeoverskyl af portene, men ikke decideret overløb. Det antages, at portene er dimensioneret til at modstå vandtrykket. 4 Sønderho Dige 4.1 Besigtigelse Norddiget. Diget er i god stand, græsset er slået. Der er græstuer/bevoksning i enkelt asfaltoverkørsel. Østdiget. Strækning Kalvekrog-Børsen. Diget er i god stand. Der er græstuer på den flisebelagte skråning i tiltagende grad mod syd. Østdiget. Strækning syd for Børsen. Dette er den ældste del af diget. Digeprofilet er svært genkendelig. Stenglacis på digeforskråningen er fyldt med græstuer og anden bevoksning, i den sydlige del er glaciset så godt som gemt i bevoksning. Vildtroser på digeforskråning over glaciset er jævnet, afklip ligger i bunke på forskråning. Der er ingen græs under. Nogle steder er der gravet ind i digefoden på bagskråningen. Der står bænke og affaldsstativer på digekronen og der vokser frugttræer, vildtroser, hegn og brombærkrat i vekslende omfang på bagskråningen. Dette udgør fremmedelementer i diget og svækker det. Hønetangen og prielen. Klitten er smal, specielt ved roden. Tangen er derimod vokset mod øst, hvilket har betydet at det tidligere prielløb øst for Høneklitten er blevet afsnøret og forlagt til en mere østlig position. Sidstnævnte forhold bidrager til reduceret hydraulisk påvirkning foran Sønderho By 4.2 Digesikkerhed Vurderingen af digesikkerheden er foretaget under forudsætning af, at digeskråningernes overflade er intakt. Det har ikke været muligt, at foretage en tilstandsvurdering af diget syd for Børsen på grund af kraftig vækst af græsser eller lignende. Det må dog antages, at overfladen er svækket på grund af manglende vedligeholdelse. Digerne er ifølge Kystdirektoratets oplysninger dimensioneret svarende til et 100 års middeltid sikkerhedsniveau. Grundet Norddigets orientering vil bølgeindfald kun forekomme med vind i vinkelrummet nord til øst. Disse vindretninger vil ikke kunne forekomme samtidigt med høj vandstand. Derfor er det her kun vandstanden, der skal tages hensyn til.

5 Så længe Hønetangen er intakt ligger Østdiget beskyttet for bølger, som kommer ude fra Vadehavet. Der kan derimod forekomme lokal bølgegenerering over Høneengen fra vindretning syd-sydvest. Bølgerne kommer ind under stor vinkel med Østdiget. Kombinationen af en dimensionsgivende vandstand på 4,06 m DVR90, som er en 100 års middeltidshændelse, og bølgeopløbet vil ikke overstige kronekoten, se tabel nedenfor. Dige Digestrækning Kronekoter (m) Opmåling Vandstand vs 100 år Bølgeopløb R 2 % vs 100år + R 2% Generelt Lavest m m m Norddige 4,85-4,95 4,76 4,06 ~ 0 ~ 4,06 Østdige Str. Kalvekrog-Børsen 4,85-4,95 4,83 4,06 0,62 4,68 Østdige Str. syd for Børsen 4,89* - 4,06 0,62 4,68 Kronekoter og vandstand i DVR90. * Oplysning ifølge (Kystdirektoratet,2011). Hønetangen er smal ved roden af tangen ind mod øen. Der er derfor en risiko for gennembrud af tangen under ekstreme højvandssituationer. Ifølge oplysninger fra kommunen er dette sket under et højvande i Under et sådant scenarie vil bølger fra Vadehavet løbe ind over tangen og Høneengen. En række faktorer vil dog begrænse bølgeopløbet på diget. Tærsklen over tangen samt Høneengen, som ligger som et bredt forland foran diget, vil reducere bølgeenergien. Bølgerne vil komme ind under en meget skrå vinkel med diget, hvilket erfaringsmæssigt reducerer bølgeopløbet på diget. Bølgeopløbet vurderes derfor ikke som kritisk for digets sikkerhed. Der er tidligere givet en detaljeret uddybning af emnet (Kystdirektoratet,2003). Udviklingen i prielens løb er ligeledes undersøgt i de tidligere rapporter. Senest i (Kystdirektoratet,2003) gøres der rede for udviklingen af prielen foran diget. I rapporten anføres, at indrykningen aftager for de fem undersøgte linjer over årene : Analysen tyder på, at indrykningshastighederne i linjerne nord og syd for Børsen er aftagende. Indrykningen i de to områder forventes at ligge i intervallet 0,7 til 1,8 m/år. Den nedsatte indrykning nord for Børsen hænger sammen med høfderne, som reducerer indrykningen. Siden 1999 er den sydlige del af løbet øst for Høneklitten blevet afsnøret og har fundet et nyt leje i en mere østlig position. Dette skyldes tangens udbygning mod øst. En ny sammenligning af luftfotos fra 1999 og fra 2010 viser, at den vestlige kant af prielen ligger i samme position mellem Børsen og Kalvekrog. På en delstrækning syd for Børsen er kanten flyttet max. 10 m mod vest, hvilket svarer til en årlig tilbagerykning på ca. 1 m. Forlandsbredden på den aktuelle strækning er dog stadig så bred, at dette ikke udgør en fare for diget. 5 Anbefalinger 5.1 Nordby Dige Som anført i afsnit 3.3 lever diget mellem Lille Slippe og marinaen ikke op til den projekterede sikkerhed svarende til 200 års middeltid og det er tvivlsomt om den stadig den holdt til en 100 års hændelse i 1990 lever op til en 100 års middeltid sikkerhed. Det bør derfor overvejes at forstærke denne del af diget.

6 Af generelle kommentarer kan det nævnes, at græsbevoksede diger bør slås jævnligt, des oftere des bedre, dog gerne 4-6 gange i vækstsæsonen, eller afgræsses. Dette fremmer græsvæksten, hvilket medvirker til en forbedring af digestyrken. På steder, hvor græsset er borteroderet, sørges for udbedring. 5.2 Sønderho Dige Generelt. Græsbevoksede diger slås jævnligt eller afgræsses. Strækning nord for Børsen. Græstuer i asfalt- eller flisebeklædning slås og sprøjtes. Strækning syd for Børsen. Diget burde retableres med intakt overflade og skråningsanlæg, hvilket både gælder digekrone samt for- og bagskråning. Som en pragmatisk løsning ryddes kronen søværts det nuværende hegn for fremmedelementer, som ikke er relevante for digets funktion, se afsnit 4.1. Flisebeklædning i forskråning ryddes for vækst. Græstuer slås og sprøjtes. Buskafklip fjernes fra digets overflade og manglende græsvækst på diget udbedres. Efterfølgende bør der foretages en tilstandsvurdering af diget. Prielens udvikling foran diget følges. Fortsætter prielens bevægelse ind mod diget, bør der med tiden foretages afværgeforanstaltninger. Referencer Kystinspektoratet, 1994 Kystdirektoratet, 2003 Kystinspektoratet. Risikovurdering af Sønderho Dige. Delstrækninger: Børsen- Hønen. Nordlig afslutning. Marts Kystdirektoratet. Revurdering af sikkerhedsniveauet. Sønderho Dige. Februar Knudsen m.fl., 2008 Analyse af middelvandstande i Vadehavet. Kystdirektoratet Vognsen m.fl., 2011 Karsten Vognsen m.fl. Landbevægelser i Danmark Kystdirektoratet, 2011 Kystdirektoratet. Digeoversigt. Syd- og Sønderjylland. Maj 2011.

7 Bilag Oversigt over nordlige del af Fanø med Grådyb og Esbjerg Havn (kilde: GoogleEarth, 2011)

8 Oversigt over Nordby med Norddige og nordlige del af Syddige (kilde: KMS, 2008)

9 Oversigt over Sønderho og Hønetangen (kilde: GoogleEarth, 2011)

10 Fotos fra besigtigelse den 27. marts 2012 Sønderho dige Bevoksning i rampe. Fra østvendte del af Norddige Bevoksning i flisebelægning. Østdige mellem Kalvekrog og Børsen

11 Bevoksning i flisebelægning. Østdige syd for Børsen Afklip, som hæmmer græsvækst. Østdige syd for Børsen

12 Fremmedelementer på digekrone og i bagskråning. Østdige syd for Børsen Afgravning i digebagskråning. Østdige syd for Børsen

13 Nordby Dige Manglende græsslåning. Østvendte del af Norddige langs Vesternasen.

Skråningsbeskyttelse. Bilag 3. 1 Strækninger. 2 Påvirkning

Skråningsbeskyttelse. Bilag 3. 1 Strækninger. 2 Påvirkning Skråningsbeskyttelse 1 Strækninger Nedenfor gives en oversigt over udbygningen af skråningsbeskyttelsen på de forskellige strækninger på Vestkysten. Tabel 1 Skråningsbeskyttelse Lokalitet Linjenr. Længde

Læs mere

Opdatering af digestyrker, Vadehavet Oktober 2011

Opdatering af digestyrker, Vadehavet Oktober 2011 Opdatering af digestyrker, Vadehavet Oktober 2011 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Projekt Stormflodsvarsling KUP-projekt Startdato Oktober 2009 Slutdato Marts 2010 Projektansvarlig (PA)

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Vurdering af Stenbeskyttelse Marts 2005 Udkast 16 marts 2005 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg

Læs mere

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Miljø og Teknik Svendborg Kommune April 2011 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 1. Fremtidens permanente havstigning Den globale

Læs mere

Det Nordfynske kystsikrings-, dige- og pumpelag CVR:

Det Nordfynske kystsikrings-, dige- og pumpelag CVR: Det Nordfynske kystsikrings-, dige- og pumpelag CVR: 3013 9712 Skrivelse til alle sommerhusejere med sommerhus, beliggende bag et dige, og eller i første række. Det Nordfynske Kystsikrings-, dige- og pumpelag

Læs mere

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING 05. november 2015, opdateret 30. november 2015, opdateret 4. december 2015, opdateret 7-12-2015, 8-12-2015, 14-01-2016. HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m.

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m. NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Kommune Notat nr. 05 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering af stormflodsrisiko for

Læs mere

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej 27. august 2018 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl Strandvej. Forslag til bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229469966 Version 1 Revision 1 Udarbejdet af SSC Kontrolleret

Læs mere

Fællesaftalestrækningen Lønstrup

Fællesaftalestrækningen Lønstrup Fællesaftalestrækningen Lønstrup Bilag til fællesaftale mellem staten og Hjørring Kommune om kystbeskyttelsen for perioden 2014-18 Foto: Hunderup Luftfoto, Hjørring. Lønstrup 2008 September 2013 Højbovej

Læs mere

APRIL 2013 LANGELAND KOMMUNE HOU NORDSTRAND DIGE FORUNDERSØGELSE OG SKITSEPROJEKT

APRIL 2013 LANGELAND KOMMUNE HOU NORDSTRAND DIGE FORUNDERSØGELSE OG SKITSEPROJEKT APRIL 2013 LANGELAND KOMMUNE HOU NORDSTRAND DIGE FORUNDERSØGELSE OG SKITSEPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 LANGELAND

Læs mere

Højvandsdige ved Lungshave og Enø. Oplæg til højvandssikring

Højvandsdige ved Lungshave og Enø. Oplæg til højvandssikring Højvandsdige ved Lungshave og Enø Oplæg til højvandssikring April 2014 1 INDLEDNING Lodsejere på den højvandstruede Lungshave og vestlige del af Enø ønsker at sikre deres ejendomme mod oversvømmelser fra

Læs mere

Enø Stormflodssikring

Enø Stormflodssikring Enø Stormflodssikring Fællesudvalgsmøde 27-01-2018 Præsentation af Jan Dietrich og Mette Lundov, NIRAS 27. Januar 2018 Proces iflg. kystbeskyttelsesloven Sikringsniveau og dimensionering Stormfloder i

Læs mere

Hanne L. Svendsen, Seniorprojektleder, Kyster og Havne

Hanne L. Svendsen, Seniorprojektleder, Kyster og Havne Hanne L. Svendsen, Seniorprojektleder, Kyster og Havne 1 Baggrund Historik Hydrauliske forhold Tilstandsvurdering af kystkonstruktioner Forbedringer af kystbeskyttelsen Anbefalinger 2 Baggrund Vurdering

Læs mere

Digeoversigt. Syd- og Sønderjylland. Maj 2011. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk

Digeoversigt. Syd- og Sønderjylland. Maj 2011. Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Syd- og Sønderjylland Maj 2011 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Syd- og Sønderjylland Maj 2011 Revisionsoplysninger Projekt Startdato Januar 2010 Slutdato Maj 2011 Projektansvarlig (PA)

Læs mere

KYSTEN MELLEM NIVÅ OG SLETTEN HAVN 1. NUVÆRENDE SITUATION - EN FØRSTE VURDERING

KYSTEN MELLEM NIVÅ OG SLETTEN HAVN 1. NUVÆRENDE SITUATION - EN FØRSTE VURDERING 1. NUVÆRENDE SITUATION - EN FØRSTE VURDERING Uddybning fra havn Skala 1:4000 NORD 0 m 50 m 100 m 200 m Kysten rykker tilbage Strandprofilet næsten væk Erosion i skråningsbeskyttelse ved vej Materialetransport

Læs mere

Tilstandsvurdering af digerne på Fanø Fanø Kommune

Tilstandsvurdering af digerne på Fanø Fanø Kommune ne på Fanø Fanø Kommune Kunde Sagsnr. 16010 Fanø Kommune Skolevej 5-7 6720 Fanø Udarbejdet af Jan Kirchner Dato 1. august 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Baggrund for tilstandsvurderingen... 3 2. Gennemgang

Læs mere

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND Status Udarbejdelse af skitseprojekt Formøde, Borgermøde og Projektmøde Planlægning og gennemførelse af geoteknisk boring

Læs mere

Højvandsbeskyttelse af Halsskov. Område 1: Område 2: Område 3: Granskoven. Jægersvej-Søvænget- Værftet. Strandvejen

Højvandsbeskyttelse af Halsskov. Område 1: Område 2: Område 3: Granskoven. Jægersvej-Søvænget- Værftet. Strandvejen Højvandsbeskyttelse af Halsskov Område 1: Granskoven Område 3: Strandvejen Område 2: Jægersvej-Søvænget- Værftet 06. Februar 2014 Af Jan Dietrich, NIRAS 08/01/2014 Halsskov 1 Inddeling i oversvømmelsesområder

Læs mere

Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling. Notat

Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling. Notat 16. januar 2019 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229492403 Version 2 Revision 1 Udarbejdet af SSC

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø NOTAT Ref. JBC Den 11. december. 2017 Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø Baggrunden for ny kystbeskyttelse Kystdirektoratet har i september 2017 færdiggjort en ny kystbeskyttelsesløsning ved etablering

Læs mere

Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn

Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn Fredensborg Kommune Forslag til kystbeskyttelse langs eroderet Gl. Strandvej Notat 6. februar 2014 PROJEKT Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn Projekt

Læs mere

Tekst fra ansøgning på mail sendt til Naturstyrelse som har videre sendt mailen til Kystdirektoratet. Den 26. juli 2015 Digelaget for Havnebydiget, i den sydlige ende af Rømø, ønsker at forstærke diget

Læs mere

Kystplanlægning. Belysning af behov for beskyttelse STEVNS KOMMUNE

Kystplanlægning. Belysning af behov for beskyttelse STEVNS KOMMUNE Kystplanlægning Belysning af behov for beskyttelse STEVNS KOMMUNE 9. OKTOBER 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Gennemgang af sikringsniveau 4 2.1 Global havspejlsstigning 5 2.2 Isostatisk landhævning 6 2.3

Læs mere

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Borgermøde 28. maj 2018

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Borgermøde 28. maj 2018 Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Borgermøde 28. maj 2018 Dagsorden 1. Kystbeskyttelsesloven og processen for projektet. 2. Spørgsmål. 3. Det konkrete projekt og linjeføring. 4. Spørgsmål. 5. Partsfordeling

Læs mere

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten

Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten Kystdirektoratets brug af DMI VS-prognoser i stormflodsberedskabet på Vestkysten DMI-brugermøde om varsling af forhøjet vandstand, Karup 6.9.2017 Michael Rasmussen Mig selv uddannet jernbaneingeniør i

Læs mere

Slagelse Kommune HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3 PROJEKT OG PARTSFORDELING Maj 2018

Slagelse Kommune HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3 PROJEKT OG PARTSFORDELING Maj 2018 Slagelse Kommune HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3 PROJEKT OG PARTSFORDELING Maj 2018 PROJEKT Projekt nr. 210916 Dokument nr. 1221280007 Version 2 Udarbejdet af JAD Kontrolleret af KBO Godkendt

Læs mere

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG BILAG 1 PROJEKT INTRODUKTION HASLØV & KJÆRSGAARD Sag nr. HØR 37.5 25. oktober 2017 INDHOLD 1.0 Projekt Introduktion 1.1 Projektets formål 1.2 Eksisterende

Læs mere

Notatet vil tage udgangspunkt i et af de mere substantielle bidrag bragt i medierne fra Erik Dannenberg samt flere høringssvar herunder især 4.26.

Notatet vil tage udgangspunkt i et af de mere substantielle bidrag bragt i medierne fra Erik Dannenberg samt flere høringssvar herunder især 4.26. Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Kalundborg Havn NY VESTHAVN Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Kommentering vedr. oversvømmelser

Læs mere

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Bilag 2 (Teknisk notat: 13. dec. 2011) Refereres som: Knudsen, S.B., og Ingvardsen, S.M., 2011. Thyborøn kanal etablering og opretholdelse

Læs mere

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Teknisk Udvalg, 14. marts 2018

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Teknisk Udvalg, 14. marts 2018 Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Teknisk Udvalg, 14. marts 2018 Rød: Oprindelige projektområde Grøn: Sydlig udvidelse. Gul: Nordlige udvidelse. Tegningen af projektområde og oversvømmelse er vejledende

Læs mere

Kikhavn Dige- og kystsikringslag KIKHAVN KYSTBESKYTTELSE Teknisk vurdering af kystanlæg. Opgaveformuleringen er følgende:

Kikhavn Dige- og kystsikringslag KIKHAVN KYSTBESKYTTELSE Teknisk vurdering af kystanlæg. Opgaveformuleringen er følgende: Notat Kikhavn Dige- og kystsikringslag KIKHAVN KYSTBESKYTTELSE Teknisk vurdering af kystanlæg 19. september 2014 NIRAS: 218163 Projekt nr. 218163 Dokument nr. 1212400568 Version 1 Udarbejdet af PFKL Kontrolleret

Læs mere

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej 27. februar 2019 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229492403 Version 4 Revision 1 Udarbejdet af SSC

Læs mere

Fredensborg Kommune BIDRAGSFORDELING TIL KYSTBESKYTTELSE

Fredensborg Kommune BIDRAGSFORDELING TIL KYSTBESKYTTELSE Fredensborg Kommune BIDRAGSFORDELING TIL KYSTBESKYTTELSE Dagsorden: 1. Velkommen og formål med mødet 2. Gennemgang af oplæg til ny bidragsfordeling og justeringer af projektet ved Niras 3. Orientering

Læs mere

Oversvømmelser i kystområder. Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI

Oversvømmelser i kystområder. Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI Oversvømmelser i kystområder Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI Indhold Ekstremvandstande og oversvømmelser København (Stormen Bodil, betydningen af havspejlsstigning) Den vestlige

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt. Notat om konsekvenser af klimaændringer på de danske. 1. Baggrund

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt. Notat om konsekvenser af klimaændringer på de danske. 1. Baggrund Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 139 Offentligt Dato: 11. april 2007 Notat om konsekvenser af klimaændringer på de danske kyster Dette notat forholder sig til klimaændringers konsekvenser

Læs mere

Slagelse Kommune HØJVANDSSIKRING I KORSØR Digegruppe 2 Bearbejdning af valgt løsning 3 T: D: Sortemosevej 19 F:

Slagelse Kommune HØJVANDSSIKRING I KORSØR Digegruppe 2 Bearbejdning af valgt løsning 3 T: D: Sortemosevej 19 F: Notat Slagelse Kommune HØJVANDSSIKRING I KORSØR Digegruppe 2 Bearbejdning af valgt løsning 3 INDHOLD 6. september 2016 Rev.: 9. september 2016 Rev.: 17. november 2016 Projekt nr. 210916 Dokument nr. 1220862328

Læs mere

Fjordene. Bilag 6. 1 Områder

Fjordene. Bilag 6. 1 Områder Fjordene 1 Områder Nissum og Ringkøbing fjorde fungerer som afløbsrecipienter for hvert sit opland. Arealet af Nissum Fjord er ca. 70 km², medens Ringkøbing Fjord er ca. 290 km². Kystdirektoratet modtager

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Kystdirektoratet J.nr. 15/ Ref. Ilse Gräber

Kystdirektoratet J.nr. 15/ Ref. Ilse Gräber Notat Kystdirektoratet J.nr. 15/01287-22 Ref. Ilse Gräber 10-10-2016 Kystdirektoratets udtalelse til stormflods- og klimasikring af Køge by Køge Kommune har igangsat en kapitel 1a-sag efter kystbeskyttelsesloven

Læs mere

KIKHAVN DIGE - TILSTANDSVURDERING

KIKHAVN DIGE - TILSTANDSVURDERING SEPTEMBER 2014 KIKHAVN DIGE - TILSTANDSVURDERING TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2014 KIKHAVN DIGE - TILSTANDSVURDERING

Læs mere

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand April 2017 ØLSTED NORDSTRAND Ideer til renovering af stranden UDKAST PROJEKT Ølsted Nordstrand, Renovering af strand Ideer til renovering af stranden Grundejerforeningen

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse

Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller renovering af kystbeskyttelse. Husk at læse vejledningen på side 7, før skemaet

Læs mere

Offentlig høring om Kystbeskyttelse

Offentlig høring om Kystbeskyttelse Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 124 Offentligt Offentlig høring om Kystbeskyttelse Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Landstingssalen d. 23. nov. 2016 Erosion og oversvømmelse valg

Læs mere

Notat med sammenfatning af kommentarer og fotos vedrørende kystens tilstand februar 2015

Notat med sammenfatning af kommentarer og fotos vedrørende kystens tilstand februar 2015 1 Marts 2015 Notat med sammenfatning af kommentarer og fotos vedrørende kystens tilstand februar 2015 Efter stormene i januar rettede formanden en henvendelse til foreningerne og bad dem melde tilbage

Læs mere

Kikhavn Dige- og Kystsikringslag

Kikhavn Dige- og Kystsikringslag Kikhavn Dige- og Kystsikringslag Beskrivelse af kystsikringsanlæg 1. Bølgebrydere og stenhøfter: Id: Sted: Anlagt: Beskrivelse: Andet: Kilde: B1 Gråstenvej 1986 okt. Bølgebryder opført M. nr. 9fu Ref.

Læs mere

Christian Helledie Projektleder og kystspecialist CEL@cowi.dk

Christian Helledie Projektleder og kystspecialist CEL@cowi.dk Christian Helledie Projektleder og kystspecialist CEL@cowi.dk Evaluering af sandfodring på Nordfyn Status efter 20 år (1995-2014) Evalueringsrapport udarbejdet af COWI for KDI 2011 (COADAPT) Agenda: Kystteknisk

Læs mere

HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE

HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE Kolding Kommune Marts 2017,opdateret 7. april 2017, 5. maj 2017 og 16. maj 2017 HEJLSMINDE KYSTBESKYTTELSE Drifts- og vedligeholdelsesplan PROJEKT Hejlsminde kystbeskyttelse Drifts- og vedligeholdelsesplan

Læs mere

Der meddeles samtidig påbud om, at stenkastningen, som allerede er etableret, fjernes senest fredag den

Der meddeles samtidig påbud om, at stenkastningen, som allerede er etableret, fjernes senest fredag den Den Danske Diakonissestiftelse Kystdirektoratet J.nr. 14/00961-14 Ref. Marianne Jakobsen 30-01-2015 Afslag på ansøgning om lovliggørelse af etableret kystbeskyttelse på matr.nr. 87z Gilleleje By, Gilleleje

Læs mere

Århus Kommune. Digekontrol Risskov

Århus Kommune. Digekontrol Risskov Århus Kommune Digekontrol Risskov ÅRHUS KOMMUNE DIGEKONTROL RISSKOV Rekvirent Århus Kommune att. Henning Hermansen Natur og Miljø Valdemarsgade 18 8000 Aarhus C 89 40 40 33 57 17 87 02 he@aarhus.dk Rådgiver

Læs mere

Høfder. Bilag 5. 1 Strækninger. 2 Påvirkning

Høfder. Bilag 5. 1 Strækninger. 2 Påvirkning Høfder 1 Strækninger Der eksisterer tre store høfdesysteer på Vestkysten inddelt efter langstransportens retning. Det er Agger Tange, Harboøre Tange og det høfdesyste, so her benævnes Bovbjerg. Tabel 1

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

Bilag 1 140m kystbeskyttelse ud for Morgenvej, Nørlev Strand

Bilag 1 140m kystbeskyttelse ud for Morgenvej, Nørlev Strand Kystbeskyttelse dimensionering Kystdirektoratets administrative praksis ved tildækkede skråningsbeskyttelse af 28. april 2016 danner basis for dimensioneringen af kystbeskyttelsen, se side 12. Maksimal

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse

Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller renovering af kystbeskyttelse. Husk at læse vejledningen på side 7, før skemaet

Læs mere

Information Løsninger til sikring af dige ved Dalbybugten.

Information Løsninger til sikring af dige ved Dalbybugten. 2015 Information Løsninger til sikring af dige ved Dalbybugten. Dige udvalget. Rev.2 Indledning: Dige udvalget er i samarbejde med bestyrelsen for grundejerforeningen blevet enige om, at udsende denne

Læs mere

Strækningen Lodbjerg - Nymindegab. Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen. September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig

Strækningen Lodbjerg - Nymindegab. Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen. September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig Strækningen Lodbjerg - Nymindegab Bilag til Fællesaftale om kystbeskyttelsen for perioden 2014-18 September 2013 Højbovej 1 DK 7620 Lemvig www.kyst.dk kdi@kyst.dk Strækningen Lodbjerg - Nymindegab Bilag

Læs mere

Enø Stormflodssikring

Enø Stormflodssikring Enø Stormflodssikring Fællesudvalgsmøde 27-01-2018 Præsentation af Jan Dietrich og Mette Lundov, NIRAS 27. Januar 2018 Proces iflg. kystbeskyttelsesloven Sikringsniveau og dimensionering Stormfloder i

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse

Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Ansøgning om tilladelse til kystbeskyttelse Dette ansøgningsskema benyttes ved ansøgning om tilladelse til etablering eller renovering af kystbeskyttelse. Husk at læse vejledningen på side 7, før skemaet

Læs mere

Digebesigtigelse/digevandring Søndag den 4/11 2007

Digebesigtigelse/digevandring Søndag den 4/11 2007 Digebesigtigelse/digevandring Søndag den 4/11 2007 Besigtigelsen påbegyndt klokken 09.30 og afsluttet klokken 11.30. Vejret: Særdeles godt, højt solskinsvejr, svag vind N-NØ, vandstand i besigtigelsesperioden

Læs mere

Oversvømmelse af de danske kyster. Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet

Oversvømmelse af de danske kyster. Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet Oversvømmelse af de danske kyster Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet EU Oversvømmelsesdirektiv Baggrund: mere end 100 ekstreme oversvømmelser i Centraleuropa mellem 1998 og 2002 ca. 700 dødsfald og

Læs mere

Udgave Betegnelse/ Revision Dato Udført Kontrol Godkendt

Udgave Betegnelse/ Revision Dato Udført Kontrol Godkendt Frederikshavn Kommune Gl. Skagen, Kystsikring Tilstandsvurdering af eksisterende høfder Oktober 2014 0 Tilstandsvurdering af høfder 2014.11.18 TUH JJ UJ Udgave Betegnelse/ Revision Dato Udført Kontrol

Læs mere

Odsherred Kommune Nyvej Højby

Odsherred Kommune Nyvej Højby Odsherred Kommune Nyvej 22 4573 Højby Dato: 04-04-2013 Dokumentnr. 11/00625-167 Sagsbehandler: Anne Binderup Sørensen Direkte tlf.nr.: 91 33 84 22 Deres reference: Tilladelse til etablering af dige og

Læs mere

Helhedsorienteret kystplanlægning

Helhedsorienteret kystplanlægning Helhedsorienteret kystplanlægning Højvandsbeskyttelse af Korsør og Halskov bydel 18/03/2014 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Planlægning og gennemførelse af Klimatilpasset kyst- og højvandbeskyttelse

Læs mere

Genopretning af Fjordarm - Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om Fjorddige og høfder

Genopretning af Fjordarm - Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om Fjorddige og høfder Juni 2012 Bilag 12.2, dat. 2011.06.24 Udarbejdet til brug for udarbejdelse af forslag til vådområdeprojekt for Sillerslev Kær, Å og Sø i Morsø Kommune. I tabel 1 på side 2 er vist tværprofiler af diget

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN NØRLEV STRAND

GRUNDEJERFORENINGEN NØRLEV STRAND GRUNDEJERFORENINGEN NØRLEV STRAND NOTAT OM KYSTENS TILBAGERYKNING VED NØRLEV STRAND OG VED NABOAREALER AUGUST 2015 Sag 1100018185 NOTAT Projekt Kysterosionen ved Nørlev strand Kunde Grundejerforeningen

Læs mere

NOTAT. 1. Vurdering af stormflodsrisiko mellem Seden Strandby og Gels Å

NOTAT. 1. Vurdering af stormflodsrisiko mellem Seden Strandby og Gels Å NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Koune Notat nr. 06 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering storflodsrisiko elle Seden

Læs mere

TECHNICAL REPORT NO. 08. Metode til at følge vandstandsstigningstakten. Per Knudsen, Karsten Vognsen

TECHNICAL REPORT NO. 08. Metode til at følge vandstandsstigningstakten. Per Knudsen, Karsten Vognsen TECHNICAL REPORT NO. 08 Metode til at følge vandstandsstigningstakten i de danske farvande Per Knudsen, Karsten Vognsen KMS Technical report number 08: Metode til at følge vandstandsstigningstakten i de

Læs mere

Dette mail gensendes i to sendinger da der restriktioner på max 20MB, dette er mail et af to.

Dette mail gensendes i to sendinger da der restriktioner på max 20MB, dette er mail et af to. From: Ib Rasmussen Sent: 18. juni 2014 07:34:37 To: Kystdirektoratet (kdi); Ilse Gräber (igr) Cc: Subject: VS: KDI sagsnr. 14/00501 - Grundejerforeningen Laveskov Villaby, 3050 Humlebæk - Ansøgning om

Læs mere

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS.

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. 03/10/2013 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Enestående

Læs mere

Fredensborg Kommune. oktober 2014 NIVÅ HAVN. Kystbeskyttelse

Fredensborg Kommune. oktober 2014 NIVÅ HAVN. Kystbeskyttelse Fredensborg Kommune oktober 2014 NIVÅ HAVN Kystbeskyttelse PROJEKT Kystbeskyttelse Fredensborg Kommune Projekt nr. 213629 Dokument nr. 1213055809 Version 2 Udarbejdet af JOS Kontrolleret af JAD Godkendt

Læs mere

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE SKITSEPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE

Læs mere

Kystdirektoratet J.nr. 17/ Ref. Ilse Gräber

Kystdirektoratet J.nr. 17/ Ref. Ilse Gräber Notat Kystdirektoratet J.nr. 17/00296-7 Ref. Ilse Gräber 13-06-2017 2 udtalelse - højvandsbeskyttelse, Kulhuse Frederiksund Kommune har igangsat en kapitel 1a-sag efter kystbeskyttelsesloven og har i den

Læs mere

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MIDDELFART KOMMUNE VARBJERG STRAND: VALG AF BESKYTTELSESNIVEAU FOR KLIMATILPASNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT OM HØJVANDE, AFSTRØMNING

Læs mere

RÅGELEJE GENERALFORSAMLING

RÅGELEJE GENERALFORSAMLING RÅGELEJE GENERALFORSAMLING NORDKYSTENS FREMTID Præsentation af Forundersøgelser og Myndighedsprojekt JULI 2018 - PETER F. KLAGENBERG (NIRAS) MEDFORFATTER CHRISTIAN HELLEDIE Foto: Christian Helledie Nordkysten

Læs mere

Tilstandsvurdering af Dige

Tilstandsvurdering af Dige Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Grundejerforeningen Vejlby Fed, 8240 Risskov Tilstandsvurdering af Dige Fra Åkrogen til Stationsgade December 2005 Grundejerforeningen Vejlby Fed, 8240 Risskov

Læs mere

Stormflodsmodellering vestlig Limfjord

Stormflodsmodellering vestlig Limfjord Stormflodsmodellering vestlig Limfjord Kystdirektoratet Teknisk Note December 2011 INDLEDNING 1 INDLEDNING... 1-1 2 MODELOPSÆTNING... 2-1 2.1 Batymetrier... 2-1 3 MODELLEREDE STORMHÆNDELSER... 3-1 3.1

Læs mere

Skive Kommune har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en VVM-redegørelse for projektet.

Skive Kommune har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en VVM-redegørelse for projektet. Skive Kommune Torvegade 10 7800 Skive Kystdirektoratet J.nr. 11/00759-64 Ref. Thomas Larsen 17-11-2014 Tilladelse til forlængelse af det sydlige dige ved Karup Å ud for Viborgvej, Skive Kommune. Kystdirektoratet

Læs mere

Notat om oversvømmelsesbeskyttelse. Lungshave,Enø. ved Karrebæksminde. Notat er udarbejdet af Henrik Steinecke Nielsen Kyst-havneviden.

Notat om oversvømmelsesbeskyttelse. Lungshave,Enø. ved Karrebæksminde. Notat er udarbejdet af Henrik Steinecke Nielsen Kyst-havneviden. Notat om oversvømmelsesbeskyttelse af Lungshave,Enø ved Karrebæksminde Notat er udarbejdet af Henrik Steinecke Nielsen Kyst-havneviden September 2016 1. Indledning Notatet er udarbejdet til brug for Næstved

Læs mere

Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om højvandsstatistkker

Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om højvandsstatistkker Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om højvandsstatistkker juni 2012 Bilag 12.3 Notat om Højvandsstatistikker 2007 for, og havne Udarbejdet til brug for udarbejdelse af forslag til vådområdeprojekt

Læs mere

Vej & Park - Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Vej & Park - Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 6. juni 2011 Sags id 2011 8150 Sagsbehandler Dorrit

Læs mere

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG BILAG 4 REDEGØRELSE FOR ANLÆGGETS DIMENSIONERING OG VURDERING AF KYSTBE- SKYTTELSENS EFFEKT OVER EN LÆNGERE ÅRRÆKKE. DETTE BILAG ER EN SAMMENKLIPNING

Læs mere

NORDKYSTENS FREMTID. Regionally Coordinated Large-Scale Beach Nourishment at the North Coast of Sealand

NORDKYSTENS FREMTID. Regionally Coordinated Large-Scale Beach Nourishment at the North Coast of Sealand NORDKYSTENS FREMTID Regionally Coordinated Large-Scale Beach Nourishment at the North Coast of Sealand Præsentation af forundersøgelser, GIS-værktøj og målsætning DANCORE 25. MAJ 2018 CHRISTIAN HELLEDIE

Læs mere

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Bogense Kommune Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Skadesrapport Stormen 1. november 2006 Dato for inspektion: 14. november 2006 Udarbejdet af: Jan Larsen, HEV. Revision: 0 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Omkostningseffektiv kystbeskyttelse Definition og beregning af omkostningseffektiv kystbeskyttelse

Omkostningseffektiv kystbeskyttelse Definition og beregning af omkostningseffektiv kystbeskyttelse Omkostningseffektiv kystbeskyttelse Definition og beregning af omkostningseffektiv kystbeskyttelse Kystdirektoratet Maj 2016 Redaktion: Kystdirektoratet Tekst: Kystdirektoratet Grafiker/bureau: Kystdirektoratet

Læs mere

REERSØ PUMPELAG DIGE OG KYSTBESKYTTELSE

REERSØ PUMPELAG DIGE OG KYSTBESKYTTELSE Reersø Pumpelag Juli 2014, opdateret version 14. april 2015. REERSØ PUMPELAG DIGE OG KYSTBESKYTTELSE Endelig samlet rapport PROJEKT Opdateret rapport Reersø Pumpelag Projekt nr. 207922 Dokument nr. 1215422797

Læs mere

Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Kaija Jumppanen Andersen, Kystdirektoratet Kerteminde, 11. juni 2016

Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Kaija Jumppanen Andersen, Kystdirektoratet Kerteminde, 11. juni 2016 Kystbeskyttelse hvorfor og hvordan? Kaija Jumppanen Andersen, Kystdirektoratet Kerteminde, 11. juni 2016 Kystdirektoratets ansvarsområder Statslige myndighed angående: Strand- og klitfredningslinjen Konstruktioner

Læs mere

Øget vandstand - Ved Thyborøn Havn forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit 10 cm.

Øget vandstand - Ved Thyborøn Havn forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit 10 cm. Bilag 3 Konsekvens i 2060 ved fortsættelse af nuværende udvikling - ekskl. havspejlsstigning Øget vandstand - I Nissum Bredning og Krik Vig forventes forøgelsen af 50 års MT- vandstanden at blive i gennemsnit

Læs mere

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Referat af møde 27. januar 2018. Smålandshavet, Karrebæksminde. Dagsorden 1. Velkomst 2. Processen for kystbeskyttelsesprojektet. 3. Det tekniske projekt, herunder linjeføring

Læs mere

NORDKYSTENS FREMTID. Præsentation af Forundersøgelser og Myndighedsprojekt Borgermøder

NORDKYSTENS FREMTID. Præsentation af Forundersøgelser og Myndighedsprojekt Borgermøder NORDKYSTENS FREMTID Præsentation af Forundersøgelser og Borgermøder JUNI 2018 - CHRISTIAN HELLEDIE (NIRAS) OG PETER F. KLAGENBERG (NIRAS) Nordkysten er en erosionskyst Kronisk erosion Nettotransport langs

Læs mere

Kystsikring af Plantagevej 112. Myndighedsprojekt HELENE MOTH-POULSEN

Kystsikring af Plantagevej 112. Myndighedsprojekt HELENE MOTH-POULSEN Kystsikring af Plantagevej 112 Myndighedsprojekt HELENE MOTH-POULSEN 12. JUNI 2019 Forsvarets Ejendomsstyrelse 12. juni 2019 www.niras.dk Indhold 1 Indledning 4 2 Historik 4 3 Design af kystbeskyttelse

Læs mere

Bestyrelsens redegørelse for regnskabsåret 2012

Bestyrelsens redegørelse for regnskabsåret 2012 Bestyrelsens redegørelse for regnskabsåret 2012 Bestyrelsen har i lighed med sidste år, valgt at skrive en ledelsesberetning på side 6 i årsrapporten. Ledelsesberetningen beskriver de økonomiske forhold,

Læs mere

Eksempler på bidragsfordeling

Eksempler på bidragsfordeling Eksempler på bidragsfordeling Bilag C Vejledning til bidragsfordeling i forbindelse med etablering og vedligeholdelse af kystbeskyttelsesforanstaltninger 2 Eksempler på bidragsfordeling. Indhold Case 1

Læs mere

Bilag 1. Kystbeskyttelse dimensionering

Bilag 1. Kystbeskyttelse dimensionering Kystbeskyttelse dimensionering Kystdirektoratets administrative praksis ved tildækkede skråningsbeskyttelse af 28. april 2016 danner basis for dimensioneringen af kystbeskyttelsen, se side 9. Maksimal

Læs mere

Stormfloden forårsaget af orkanen den 3. december 1999

Stormfloden forårsaget af orkanen den 3. december 1999 Stormfloden forårsaget af orkanen den 3. december 1999 Bidrag til Vejret 2000 nr. 1 af Jacob Woge Nielsen og Mads Hvid Nielsen DMI/VO Indledning. Under orkanen den 3. december 1999 blev Vadehavet ramt

Læs mere

KLIMASIKRINGSPLAN FOR ASSENS INDHOLD BESTEMMELSE AF EKSTREM VANDSTAND VED ASSENS. 1 Indledning. 1 Indledning 1

KLIMASIKRINGSPLAN FOR ASSENS INDHOLD BESTEMMELSE AF EKSTREM VANDSTAND VED ASSENS. 1 Indledning. 1 Indledning 1 KLIMASIKRINGSPLAN FOR ASSENS BESTEMMELSE AF EKSTREM VANDSTAND VED ASSENS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

DAGSORDEN Landvindingslaget Raaby-Tørring Enge

DAGSORDEN Landvindingslaget Raaby-Tørring Enge DAGSORDEN 27.6 Beretning 2019 ved Bjarne Lykkemark .. i gang i 1955-1958 Omfang Dige ca. 7,5 km Kanaler ca. 20 km Veje ca. 9 km Afvander ca. 900 ha Beskytter ca. 180 huse 2 åmænd - fra 1960 til 1985

Læs mere

Jørgen Lembke Gl. Strandvej Humlebæk. Kystdirektoratet J.nr. 16/ Ref. Sanne Fanøe Zimmer

Jørgen Lembke Gl. Strandvej Humlebæk. Kystdirektoratet J.nr. 16/ Ref. Sanne Fanøe Zimmer Jørgen Lembke Gl. Strandvej 165 3050 Humlebæk Kystdirektoratet J.nr. 16/00027-8 Ref. Sanne Fanøe Zimmer 14-03-2016 Afslag på ansøgning om tilladelse til reetablering af kystbeskyttelse i form af skråningsbeskyttelse

Læs mere

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19.

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19. 19. JANUAR 2018 Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st. 7275 - st. 8273 ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet

Læs mere

Kystbeskyttelse i Juelsminde. Kommentering af højvandsklap i Juelsminde. i sydlige del af Juelsminde HEDENSTED KOMMUNE

Kystbeskyttelse i Juelsminde. Kommentering af højvandsklap i Juelsminde. i sydlige del af Juelsminde HEDENSTED KOMMUNE Kystbeskyttelse i Juelsminde Kommentering af højvandsklap i Juelsminde Havn og erosionsbeskyttelse i sydlige del af Juelsminde HEDENSTED KOMMUNE 15. JUNI 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Juelsminde Havn 3

Læs mere

Anlægsprogram. Højvandssikring Binderup- Grønninghoved 5. FEBRUAR 2019

Anlægsprogram. Højvandssikring Binderup- Grønninghoved 5. FEBRUAR 2019 Anlægsprogram Højvandssikring Binderup- Grønninghoved 5. FEBRUAR 2019 Dagsorden Mødeprogram 1. Kl. 15:00-15:30: Niras kysttekniker Peter Fløcke fortæller om kystdynamik, sandtransport og hvad der gør sig

Læs mere