Statusrapport om forskningsinfrastruktur og forskningsinfrastrukturlignende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Statusrapport om forskningsinfrastruktur og forskningsinfrastrukturlignende"

Transkript

1 DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 16 JANUAR 2014 Vedr.: Statusrapport om forskningsinfrastruktur og forskningsinfrastrukturlignende datasamlinger på det humanistiske fakultet. Sagsbehandler: Styregruppen for digitale forskningsinfrastrukturer DET HUMANISTISKE FAKULTET KAREN BLIXENS VEJ KØBENHAVN S Styregruppen for digitale forskningsinfrastrukturer blev nedsat af dekanen pr 5. marts 2013 med vedlagte kommissorium. Styregruppen har følgende sammensætning: 1. Bente Maegaard (formand), CST 2. Nete Nørgaard Kristensen, MEF 3. Bente Holmberg, NFI 4. Charlott Hofmann Jensen, ToRS 5. Jacob Kreutzfeldt, IKK 6. Haakon Lund, IVA (fra 1. oktober 2013) 7. Johan Pedersen, Engerom 8. Hanne Ruus, INSS 9. Palle Roslyng-Jensen, Saxo MOB tacr@hum.ku.dk REF: TACR 1. Baggrund I henhold til kommissoriet er styregruppens opgave i 2013 todelt, idet der både ønskes et oplæg om LARM s drift efter udgangen af 2013, og ved årets udgang et bredere oplæg med beskrivelse af eksisterende forskningsinfrastrukturer og andre datasamlinger, og forslag til hvordan de kan tilgængeliggøres og integreres.

2 Denne rapport vedrører styregruppens anden opgave. Der er dog tale om en statusrapport snarere end en afsluttende rapport. Især er styregruppen endnu ikke nået frem til at opstille modeller for arbejdet med og samarbejdet om digitale forskningsinfrastrukturer på fakultetet. Rapporten er bygget på informationer fra styregruppens møder, individuelle møder mellem styregruppens formand Bente Maegaard og repræsentanter for de enkelte institutter inklusive institutternes repræsentant i styregruppen samt skriftlige input til relevante temaer, indsamlet på institutterne af infrastrukturgruppens repræsentant. Alle baggrundsoplysninger (mødereferater, skriftlige input fra institutterne mv.) kan rekvireres ved henvendelse til Styregruppens sekretær. Infrastrukturstyregruppens opgave med at kortlægge eksisterende datasamlinger og infrastrukturer og muligheden for integration og deling af disse indebærer en afklaring af både rettighedsmæssige og tekniske spørgsmål. Der er derfor nedsat to underarbejdsgrupper for henholdsvis rettighedsmæssige og tekniske spørgsmål, som skal understøtte infrastrukturstyregruppens arbejde. Udvalgenes medlemmer er: Rettighedsudvalget 1. Jacob Kreutzfeldt, IKK (formand) 2. Hanne Fersøe, CST 3. Bente Larsen, IVA (udtrådt 1. januar 2014, pga jobskifte) 4. Frans Gregersen, INSS 5. Casper Tybjerg, MEF 6. Morten Rosenmeier, JUR SIDE 2 AF 13 Teknisk udvalg 1. Lene Offersgaard, CST (formand) 2. Haakon Lund, IVA 3. Jacob Thøgersen, NFI 4. Jakob Jørgensen, HUM-IT 5. Thomas Schlichting, IT-MEDIA 2. Indledende bemærkninger Infrastrukturstyregruppens arbejde samt formandens indledende institutrunde har hurtigt og som forventet vist at der på Det Humanistiske Fakultet findes og bruges et væld af både digitaliserede og ikke digitaliserede data (som oftest ønskes digitaliseret). Mængden af ikke digitaliseret materiale

3 rejser et generelt spørgsmål om digitalisering, hvor det på de enkelte institutter må afgøres i hvilken grad digitalisering skal prioriteres og hvilke data der først skal digitaliseres. Flere institutter har politikker herfor, og det anbefales at alle institutter hvor det er relevant, udarbejder digitaliseringspolitik. SIDE 3 AF 13 Hvad er en forskningsinfrastruktur? Det kan man give mange forskellige svar på; men styregruppen har valgt at følge ESFRI ( The term research infrastructures refers to facilities, resources and related services used by the scientific community to conduct top-level research in their respective fields, ranging from social sciences to astronomy, genomics to nanotechnologies. Examples include singular large-scale research installations, collections, special habitats, libraries, databases, biological archives, clean rooms, integrated arrays of small research installations, high-capacity/high speed communication networks, highly distributed capacity and capability computing facilities, data infrastructure, research vessels, satellite and aircraft observation facilities, coastal observatories, telescopes, synchrotrons and accelerators, networks of computing facilities, as well as infrastructural centres of competence which provide a service for the wider research community based on an assembly of techniques and know-how. RIs may be single-sited (a single resource at a single location), distributed (a network of distributed resources), or virtual (the service is provided electronically). These key infrastructures have not only been responsible for some of the greatest scientific discoveries and technological developments, but are also influential in attracting the best researchers from around the world and in building bridges between national and research communities and scientific disciplines. Formålet med en forskningsinfrastruktur er at skabe grundlag for bedre forskning, og det sker dels ved at tilgængeliggøre og dele materiale, dels at sikre og bevare materiale for eftertiden. At skabe og tage vare på forskningsinfrastruktur er altså et varigt engagement. Dette fokus på tilgængelighed betyder også at materiale der ikke kan tilgængeliggøres og deles, ikke i første omgang er relevant for en forskningsinfrastruktur; men naturligvis kan man arbejde på at gøre det tilgængeligt.

4 Generelt har gruppens arbejde synliggjort, at digitale data og værktøjer indgår i mange forskeres arbejde og i undervisningen i bred forstand. Flere af uddannelserne på fakultetet er IT-certificerede. I forhold til kompetencer og ressourcer er det blevet klart, at der er behov for mere hjælp og støtte for at udnytte, hvad der findes af materialer og værktøjer der kunne være relevante for forskere og studerende at bruge. SIDE 4 AF 13 Infrastrukturgruppens arbejde har også været nyttigt i forhold til at identificere problemer og udfordringer, som er fælles for alle, fx (op)bevaring af data, adgang til data og brug af ophavsretsbelagt materiale i forskning og undervisning. At sikre plads til datalagring og adgang til forskningsdata er et generelt og overordnet problem, som fakultetet bør have fokus på. Infrastrukturgruppen ønsker at fremhæve at der generelt er et meget stort behov for at de helt basale driftsinfrastrukturer på fakultetet, fx basale tjenester, computer hard- og software, internetforbindelser, VPN-adgang, adgang til servere og data og datalagring optimeres og sikres stabil drift. Dette gælder også i forbindelse med udskiftning, flytning og udfasning af servere, hvor det bør sikres, at der er adgang til de data, som oprindeligt har været opbevaret på de pågældende servere, og generelt at brugerne kompetenceudvikles i forhold til nye services. 3. Eksisterende datasamlinger og forskningsinfrastrukturer Infrastrukturgruppens aktiviteter har vist, at der findes mange data i forskellige formater på institutterne. Meget datamateriale er ikke digitaliseret eller digitaliseret i forældede formater. Infrastrukturgruppen har opdelt fakultetets datamateriale i følgende kategorier: Ikke digitaliseret Materialesamlinger til digitalisering (AV, video, lydoptagelser, billeder, lysbilleder, bøger, manuskripter, seddelsamlinger, kort mv.). Noget af materialet vil være ophavsretligt beskyttet. Digitaliseret Digitaliserede materialesamlinger i tilgængelig form (fx AV, video, lydoptagelser, billeder, lysbilleder, tekster, ordbøger, manuskripter, kort, mv.). Dette omfatter bl.a. eksisterende materiale i nuværende forskningsinfrastrukturer fx CLARIN-DK (samt CLARIN på europæisk niveau), DIGDAG, LARM mv. Noget af materialet vil være ophavsretsligt beskyttet. For de etablerede forskningsinfrastrukturer er der normalt taget højde for dette.

5 Relevant digitaliseret materiale i forældede formater Noget af materialet vil være ophavsretsligt beskyttet SIDE 5 AF 13 Der findes på fakultetet materiale hvor der består en aftale mellem en forsker og en rettighedshaver, en aftale der ikke eller næppe kan udvides til at gælde flere forskere, heller ikke når den pågældende forsker forlader sin stilling. Man bør overveje om det kan lade sig gøre at få udvidet aftalen så sådant materiale alligevel kan gøres tilgængeligt, og forskeren bør kunne få vejledning herom, men hvis det ikke kan lade sig gøre at sikre materialet og dets tilgængelighed for eftertiden, mener styregruppen at det falder uden for det definerede ansvarsområde. Den slags materiale er derfor ikke yderligere behandlet i denne rapport. En afgørende udfordring i forhold til at tilgængeliggøre og dele fakultetets datasamlinger er rettighedsaftaler, indhold af persondata, særlige aftaler mv. Relevant materiale er, som nævnt ovenfor, i denne sammenhæng materiale som kan tilgængeliggøres og deles. Styregruppen mener at det er afgørende at der på længere sigt bliver langt bedre adgang til at anvende materiale til forskning og undervisning end i dag. Dette er selvfølgelig en sag der må afgøres på højere niveau; styregruppen håber at rettighedsudvalget kan bidrage med udredning og argumentation. Som sagt vil rettighedsudvalget gå dybere ind i rettighedsproblematikkerne i forbindelse med databrug og datadeling. Styregruppen afventer således resultater fra dette underudvalg. Det er i forbindelse med kortlægningen af fakultetets datasamlinger blevet tydeligt, at der på institutterne kan være en opgave i at prioritere data og materiale til digitalisering. Ikke digitalt materiale er ikke relevant for denne styregruppe der arbejder med digitale forskningsinfrastrukturer. Institutter der ikke allerede har en digitaliseringsstrategi, og for hvem det er relevant, opfordres til at udarbejde en. Styregruppen anbefaler, at relevant materiale gøres tilgængeligt og langtidslagres. Det vil sikkert være relevant at fakultetet tilbyder tekniske muligheder for at opfylde dette, hvis ikke nogen af de eksisterende infrastrukturer er relevante. Endvidere skal det nævnes at Databox på KB også er en mulighed ( Anbefalinger af løsningsmuligheder afventer rapport fra det tekniske udvalg.

6 4. Kort beskrivelse af digitale forskningsinfrastrukturer som er udviklet og i brug på fakultetet Nedenstående tre forskningsinfrastrukturer har været støttet af ministeriets infrastrukturpulje. CLARIN-DK ( udgør det danske bidrag til den europæiske forskningsinfrastruktur for humaniora, CLARIN ERIC. CLARIN-DK giver forskere adgang til de sprogbaserede materialer og værktøjer som efterhånden deponeres af forskere fra forskellige universiteter og institutioner. Platformen er konstant i udvikling og indeholder for tiden ca forskellige ressourcer og over annoteringer, samt et antal værktøjer. En del af dataressourcerne er omfattet af rettigheder der betyder at der ikke er offentlig adgang til dem, men at forskere på universiteterne har adgang. For tiden er der dataressourcer af følgende forskellige typer: Tekstressourcer (moderne dansk, ældre dansk, paralleltekster på dansk og andre sprog mv), lyd- og videoressourcer og leksika. Man kan enten se ressourcer eller udføre operationer på dem. For tekstressourcer er de operationer der kan udføres, fx lemmatisering (alle tekstens ord sættes i grundform), identifikation af ordklasse for alle ordene, opstilling af frekvensliste over ordene i en tekst. CST har også et værktøj der kan finde alle navne i en tekst, men dette er endnu ikke integreret i CLARIN, så for at udføre dette, må man downloade teksten. Konsortiet bag CLARIN-DK er DIGHUMLAB-konsortiet: Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket. Det oprindelige CLARIN-DKkonsortium bestod af KU, AU, SDU, KB, samt Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Sprognævnet, Nationalmuseet og Copenhagen Business School. Nuværende finansiering: CLARIN-DK er en del af DIGHUMLAB, der er støttet af infrastrukturpuljen, samt af de indgående universiteter og biblioteker. Finansieringen løber indtil 2016/2017. LARM.fm ( er en infrastruktur til forskning i radioog lydmedier. Hovedformålet med LARM er at etablere et digitalt arkiv med værktøjer og en bibliografi, der gør det muligt for forskerne at søge i og beskrive den radiofoniske kulturarvs mange optagelser. Radioen har haft en enorm betydning for danskerne, og optagelserne af radioens udsendelser udgør i dag en uvurderlig, men endnu ikke fuldt udnyttet kilde til danskernes kultur og historie. Det digitale arkiv giver adgang til de mange tusinde timers nationale og lokale radioudsendelser, som er udsendt i Danmark siden 1925, og derved modnes materialet til fremtidig forskning. SIDE 6 AF 13

7 Centralt i LARM er samarbejdet med landets to store lydarkiver, DR s radioarkiv og mediesamlingen på Statsbiblioteket. Programmer fra DR s egne arkiver udgør en delmængde af LARM s indhold. Derudover stiller Statsbiblioteket flere hundrede tusinde timers optagelser til rådighed for infrastrukturen. Forskere og studerende ved de højere læreanstalter har nu adgang til disse lydfiler via Statsbiblioteket. De kan streame lyd direkte til deres egne computere og lytte til optagelser fra det digitale arkiv, der rummer mere end en million timers lyd. LARM-projektet er et samarbejde mellem: Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Det Informationsvidenskabelige Akademi, Danmarks Radio, Statsbiblioteket, Forskningsnettet, Designskolen Kolding og Danmarks Mediemuseum. Nuværende finansiering: LARM har ultimo 2013 på styregruppens anbefaling, tiltrådt af direktionen, ansøgt om at komme med i DIGHUMLAB. Der er en positiv holdning; men lige nu kan der ikke siges noget om finansieringshorisonten. DigDag ( er en forskningsinfrastruktur finansieret af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling under Den nationale pulje for forskningsinfrastruktur. Navnet "DigDag" er en forkortelse for Digitalt atlas over Danmarks historisk-administrative geografi. SIDE 7 AF 13 Projektet startede i 2009 med det formål at etablere en historisk-geografisk database over Danmarks administrative inddeling og dermed: skabe en infrastruktur for administrationshistorisk udforskning af Danmark fra ca. år 1600 til nutiden udarbejde en solid søgemaskine til brug for arkiver, samlinger og biblioteker understøtte administrationshistorisk forskning DigDag kan vise Danmarks administrative inddeling fra år 1660 til i dag. Ud over at kortlægge amter, kommuner, sogne, provstier, stifter og mange andre myndigheder beskriver DigDag forholdet mellem dem. Desuden kan DigDag vise, hvor et stednavn findes, hvad stednavnet betyder, og hvilke skiftende myndigheder stedet har hørt under siden DigDag integrerer tid og rum i et dynamisk atlas. Deltagerne i projektet er: Statens Arkiver, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Kort og Matrikelstyrelsen, Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek og Kulturarvsstyrelsen. Nuværende finansiering: Projektet er i princippet slut, men der arbejdes videre. NFI indgår i et konsortium sammen med Statens Arkiver og Geodatastyrelsen (tidligere Kort & Matrikelstyrelsen) som tilretter, vedligeholder og opdaterer databasen og kortene.

8 Andre tilgængelige databaser, korpora og infrastrukturer, udarbejdet på og vedligeholdt af NFI: SIDE 8 AF 13 Autoriserede stednavne i Danmark ( Officiel fortegnelse over stednavne i Danmark med den autoriserede retskrivning og med tilknyttede kort. Danskernes navne ( Database med oplysninger om danskernes navne (fornavne, mellemnavne, efternavne) med tilknyttede oplysninger om fødested og -tid, baseret på CPR-registret 1. jan En ny, opdateret og mere brugervenlig version er under udarbejdelse. Danske Runeindskrifter ( Database der omfatter 900 danske runeindskrifter som kendes fra jernalder til middelalder. Etableret i samarbejde med Nationalmuseet på basis af en bevilling fra FKK ( ). Danske Stednavne ( Database baseret på registrene til Danmarks Stednavne, Danske sø- og ånavne og Sydslesvigs Stednavne. Dialekter på nettet ( Danmarkskort med lydprøver på originale dialekter og med præsentation af Ømålsordbogen som p.t. er ved at blive digital. En stor del af NFI s båndsamling er digitaliseret på Statsbiblioteket i Århus. Elektronisk katalogisering af historiske håndskrifter ( Samarbejdsprojekt mellem NFI, Universitetet i Reykjavik, Landsbiblioteket i Island m.m. Etableret i forlængelse af et infrastrukturprojekt, ENRICH (European Networking Resources and Information concerning Cultural Heritage, støttet af EU's econtentplusprogram ( ), med det mål at skabe et virtuelt forskningsmiljø med nem adgang til manuskripter, gamle trykte bøger og andre historiske dokumenter fra mange forskellige europæiske kulturinstitutioner. Håndskrifter på nettet ( Bladrebøger + håndskriftprøver med tilhørende billeder m.m. Siden bliver tilgængelig i slutningen af januar 2014.

9 Korpus Bysoc ( En søgbar samling af transskriptioner af et stort antal optagelser med de københavnske sociolekter, uden lydgengivelse. SIDE 9 AF 13 Korpus CorDiale ( Database som rummer transskriptioner af 170 kortere eller længere af optagelser med traditionel dialekt, uden lydgengivelse. Landbohistorisk Selskabs Adkomstregistrering ( Søgbart register over sted- og personnavne fra de dokumenter i perioden som vedrører et ejendomsforhold til landgods. Muslimske fornavne i Danmark ( Digital ordbog med forklaringer og med angivelse af antal forekomster over de muslimske fornavne i Danmark. Navne på nettet ( - Diverse opslagsværker om bl.a. stednavnenes betydning og alder. Ordbog over det norrøne prosasprog ( Ordbog over det norsk-islandske prosasprog fra ca til Ordbogen er under udarbejdelse. CST har udviklet og vedligeholder en ordbog, et ordnet og en række værktøjer: STO ( - Den store danske SprogTeknologiske Ordbase, STO, indeholder ordbogsdata lagret i en database og er beregnet til maskinel anvendelse. Der er tale om den mest omfattende og detaljerede leksikalske datasamling på det danske marked, tilgængelig for både kommercielle og forskningsrelaterede formål. Materialet er udarbejdet primært med sigte på sprogteknologiske anvendelser, men kan desuden udgøre en værdifuld basis for andre formål fx udarbejdelse af sprogundervisningsmateriale eller traditionelle leksikografiske projekter. DanNet ( - DanNet er et ordnet, dvs. en samling sproglige data med betydningsdefinitioner udtrykt i et formelt sprog, hvortil der knyttes de sproglige udtryk som kan udtrykke pågældende betydning. De enkelte betydninger forbindes med hinanden ved at definere de semantiske relationer der hersker mellem dem, fx over- og underbegreber (fx kop tekop), del-helhed (fx hank kop) og funktions-

10 relationer (fx beholder indeholde). Gennem disse relationer etableres således et komplekst semantisk net i lighed med Princeton WordNet og EuroWordNet. CST s værktøjer er ikke beskrevet her, men kan ses på SIDE 10 AF Værktøjer De værktøjer der på fakultetet bruges til behandling af data (udover hvad etablerede forskningsinfrastrukturer tilbyder), fordeler sig på nedenstående tre typer. Indkøbt software Open source software, hentet udefra Selvudviklet software Dels er der en del institutter der anvender kommercielle programmer. Her kan det formentlig betale sig at få en fælles licens for hele fakultetet eller universitetet. Der er også forskere der anvender software udviklet af andre, under åbne licenser. I det omfang der er tale om meget specialiseret software, mener styregruppen ikke der er behov for aktion på fakultetsniveau. Hvor der derimod er tale om software der anvendes eller kan anvendes på tværs af flere institutter og forskningsretninger, kunne det være relevant at organisere viden og gøre erfaring fælles. Endelig er der nogle få steder på fakultetet hvor værktøjer udvikles af lokalt ansatte programmører, for tiden gælder det CST, NFI og IVA. Her kan det være relevant at gennemgå hvad der findes og se i hvilket omfang det udviklede kan anvendes af andre. Det videre arbejde med værktøjer varetages af det tekniske underudvalg. 6. Kompetencer Mange forskere og andre ansatte har kompetencer og ekspertise i forhold til eksistens og brug af elektroniske værktøjer og infrastrukturer, som ingen andre kender til og som med fordel ville kunne udbredes. Styregruppen har diskuteret om man kunne lave et egentligt kompetencekatalog, men er blevet enige om at det er en for stor og tung opgave som vil føles som en byrde af dem som besidder kompetencer og viden.

11 Styregruppen vil dog arbejde videre med at gøre oplysninger om eksisterende forskningsinfrastrukturer, kompetencer og viden tilgængelige på en eller anden måde. SIDE 11 AF 13 Endelig bør det nævnes at der både på CST og NFI er opbygget kompetencer i forbindelse med arbejdet med de ESFRI-støttede forberedende projekter CLARIN-PP og DARIAH-PP. På CST omfatter kompetencerne især governance, ERIC-lovgivningen, rettigheder og licenser. 7. Brug af data og digitale infrastrukturer i undervisning, undervisning i digitale metoder mv. Digitale data og værktøjer indgår generelt i undervisningen på fakultetet på alle niveauer dvs. fra grundlæggende kurser på BA-niveau til ph.d.-kurser. Flere af uddannelserne på fakultetet er IT-certificerede (dvs. de fører til at man får et IT-certifikat), bl.a. de fleste af MEFs BA-uddannelser, BA i dansk og japansk, samt BA-uddannelsen på IVA, som også er en del af Future People it uddannelser på universitetet ( BA i spansk tilbyder et kursus der giver IT-certifikat. CST udbyder BAtilvalg i IT og Sprog. På KA-niveau udbyder IKK uddannelse i Visuel Kultur, hvor digital praksis og teori er centrale fag. Hertil kommer de uddannelser som direkte retter sig mod it: IT & Cognition, Kommunikation og IT, mv. Styregruppen har noteret sig at der er en vis udbredelse af it-elementer i uddannelserne, og det er der tilfredshed med da det giver en god basis for udbredelse af digitale metoder, herunder udbredelse af brugen af digitale forskningsinfrastrukturer. Imidlertid finder styregruppen at der er mulighed for forbedring, dvs. at fakultetet sætter højere ambitioner. Samtidig er det observeret at der ikke altid er adgang til nødvendige og/eller relevante digitale materialer til undervisning (fx visse elektroniske ordbøger, litteratur, audiovisuelt materiale), hvilket naturligvis er nødvendigt hvis man vil fremme digital humaniora. Sommetider løber man ind i rettighedsproblemer som ikke umiddelbart kan løses, men andre gange, som i forbindelse med ordbøger, er det et spørgsmål om hvilke ordbøger KU og KB har købt rettigheder til. Styregruppen vil gerne vende tilbage med forslag til yderligere styrkelse af dette område, gerne i sammenhæng med styrket kompetenceudvikling, jf. afsnit 5.

12 8. Seminar om Digital Humaniora for fakultetet DeIC (se præsentation i slutningen af afsnittet) er i gang med at opbygge et kompetencecenter og er interesseret i at hjælpe med at opbygge kompetencer på universiteterne. Styregruppen har på KU-HUM s vegne modtaget en henvendelse fra DeIC om sammen med DIGHUMLAB at arrangere et digitalt humanioraseminar i februar Arbejdsgruppen inkluderer også IT Media. Seminaret vil give smagsprøver på forskning med brug af digitale metoder, og der vil være en café med små boder hvor man kan se demonstrationer, afprøve værktøjer, tale med andre forskere osv. Erfaringerne herfra vil kunne bruges i den videre udvikling af ideer om kompetenceudvikling, undervisning, kurser mv. Kort præsentation af DeIC ( DeIC - Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet den 19. april 2012 som en fusion af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientific Computing. DeICs formål er at understøtte Danmark som e-science nation gennem levering af e-infrastruktur (computing, datalagring og netværk) til forskning og forskningsbaseret undervisning. Se yderligere på hjemmesiden. SIDE 12 AF Status og det videre arbejde Som nævnt ovenfor er dette en statusrapport. Styregruppen vil inden sommerferien vende tilbage med en rapport med forslag i henhold til kommissoriet, dvs. forslag vedr. videreudvikling af digitale forskningsinfrastrukturer, undervisning/kurser og kompetenceudvikling, overlevering af data og viden, samarbejde og tilgængelighed af materiale og data, og ikke mindst modeller for styring og samarbejde. Som opsummering af det igangværende arbejde kan vi sige at styregruppen har indsamlet oplysninger om både data, værktøjer, og undervisning. Disse oversigter viser at der på alle institutter er gang i brug af digitale metoder, både i forskning og i undervisning. Det har været glædeligt at se mængden af aktiviteter, idet der er et fint grundlag at bygge videre på. Som nævnt tidligere kan digitale metoder og IT-certificering dog nok med fordel udbredes endnu mere i undervisningen. Samtidig er det også klart at området har brug for en ekstra indsats mht. samarbejde og styring, samt en særlig indsats vedr. udbredelsen af digitale metoder. Styregruppen kan allerede på det foreliggende grundlag konkludere at det ikke er altid at basisteknologien er i orden: der er behov for servere, trådløst

13 net overalt, VPN-forbindelser uden kapacitetsproblemer mv. Styregruppen anbefaler at dette område tilgodeses i det omfang det ikke allerede er tilfældet. SIDE 13 AF 13 På det tekniske område i øvrigt afventer styregruppen input fra det nedsatte tekniske underudvalg omkring servere, langtidsopbevaring, vedligeholdelse af forskningsinfrastruktur mv. Styregruppen har nedsat et udvalg til nærmere behandling af rettighedsproblemer hvilke metoder findes der til at give forskere og studerende adgang til materiale som er beskyttet? De to nedsatte underudvalg er blevet bedt om at komme med en første rapport ved udgangen af februar Ikke alle udvalgenes opgaver kan være løst på det tidspunkt, men styregruppen går ud fra at der vil være tilstrækkelig basis for at der kan udarbejdes forslag på de områder der er nævnt i kommissoriet, og som er specificeret i indledningen til afsnit 9 ovenfor. Udover de opgaver der er nævnt ovenfor, og som fremgår af kommissoriet, har det vist sig at direktionen også ofte ønsker at styregruppen har synspunkter på politikudvikling inden for området forskningsinfrastruktur og inden for tilgrænsende områder som digital humaniora, herunder ikke mindst over for KUFIR, LT og NUFI (Det nationale udvalg for forskningsinfrastruktur). Dette er styregruppen villig til at påtage sig, og vi vil derfor gerne diskutere en udvidelse af kommissoriet således at det også omfatter denne type aktivitet.

Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer

Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer Lene Offersgaard, Center for Sprogteknologi, NFI, KU leneo@hum.ku.dk KU, 20. april 2015 DIGHUMLAB har tre søjler: Language-based materials and tools Research

Læs mere

Forskning med brug af audiovisuelt materiale især radio

Forskning med brug af audiovisuelt materiale især radio Medieværktøjer Forskning med brug af audiovisuelt materiale især radio Lektor Per Jauert, AU IÆK, Medievidenskab DigHumLab Medieværktøjer: Lyd- og billedmedier DeiC/KU 20.04.2015 Dias 1 Medieværktøjer

Læs mere

DIGITAL HUMANIORA CAFE. 20. April 2015

DIGITAL HUMANIORA CAFE. 20. April 2015 DIGITAL HUMANIORA CAFE 20. April 2015 CLARIN ERIC Conference 2012 DIGHUMLAB Clarin.dk Stand vedr: Semantisk opmærkning af dansk Bolette S. Pedersen og Sussi Olsen KU-HUM Styregruppen for forskningsinfrastruktur

Læs mere

Anvendelse af digitale ressourcer i dansk forskning!

Anvendelse af digitale ressourcer i dansk forskning! Anvendelse af digitale ressourcer i dansk forskning! [Midlertidige data] David Budtz Pedersen PhD!!!!!!!!Søren Brink Larsen! Co-Director & Research Fellow!!!!!!!Research Associate! Humanomics Research

Læs mere

CLARIN en europæisk forskningsinfrastruktur

CLARIN en europæisk forskningsinfrastruktur CLARIN en europæisk forskningsinfrastruktur Bente Maegaard Institutleder, Center for Sprogteknologi, KU Vice executive director CLARIN ERIC Medlem af ESFRI Social and Cultural Innovation Strategic Working

Læs mere

DeIC Danish e-infrastructure Cooperation

DeIC Danish e-infrastructure Cooperation DeIC Danish e-infrastructure Cooperation Trends i Dansk escience Lene Krøl Andersen, Ph.d, MBA Leder af DeICs escience Kompetencecenter DeIC escience Kompetencecenter; snart 1 år! Video - escience https://filesender.deic.dk/filesender/?vid=73b

Læs mere

Notat om rebudgettering, Pædagogik og formidlingstiltag Oktober 2015

Notat om rebudgettering, Pædagogik og formidlingstiltag Oktober 2015 Notat om rebudgettering, Pædagogik og formidlingstiltag Oktober 2015 Der er i DIGHUMLABs budget afsat midler til Pædagogik og formidlingstiltag (aktivitetsnr. 89516 'Pedagogical/learning employee' og 89518

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

DANSK DANish helpdesk

DANSK DANish helpdesk DANSK DANish helpdesk CLARIN Videncenter om dansk sprog og sprogteknologi for dansk Seminar om Digitale Metoder i Humaniora 8. juni 2016, Claus Povlsen CLARIN primære opgave er til forskere at tilbyde

Læs mere

Strategi for Digital Arts Initiative

Strategi for Digital Arts Initiative Af Christian Ulrik Andersen. Associate Professor, Ph.D Head of Digital Arts Initiative, Arts, Aarhus University Opdateret efter behandling i fakultetsledelse, Digital Arts Initiative og Akademisk Råd.

Læs mere

DeIC Danish e-infrastructure Cooperation. DeIC escience Komite 22. november 2017

DeIC Danish e-infrastructure Cooperation. DeIC escience Komite 22. november 2017 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation DeIC escience Komite 22. november 2017 Kl Emne 10:15 Velkommen, dagsorden etc JK 10:20 Nyt fra Kompetencecenteret, incl tilbagemelding omkring forskerinterviews

Læs mere

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag?

Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Forskningsbasering: Hvad sker der når et universitet vil sætte ord og handling bag? Mogens Hørder Syddansk Universitet Kongelige Danske Videnskabernes Selskab Forskningspolitisk årsmøde 22 marts 2011 På

Læs mere

National supercomputing dag Muligheder og Udfordringer

National supercomputing dag Muligheder og Udfordringer National supercomputing dag Muligheder og Udfordringer Jeppe Olsen Institut for kemi Aarhus Universitet May 30, 2016 Jeppe Olsen (Kemi, AU) National supercomputing dag May 30, 2016 1 / 7 Supercomputer

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

Open Science, open access, open data - Rigsarkivet som aktør indenfor e-science

Open Science, open access, open data - Rigsarkivet som aktør indenfor e-science Open Science, open access, open data - Rigsarkivet som aktør indenfor e-science Anne Sofie Fink, områdeleder for DDA Formidling af it-arkivalier og forskningsdata Rigsarkivet 14-10-2016 DeIC konference

Læs mere

Hvor sporene krydses. Børge Obel. Formand for Forskningsnettets Styregruppe

Hvor sporene krydses. Børge Obel. Formand for Forskningsnettets Styregruppe Hvor sporene krydses Børge Obel Formand for Forskningsnettets Styregruppe Velkommen til Forskningsnettets 7. konference Styregruppe Evaluering af tjenester Nye strategiske mål Roadmap for forskningsinfrastruktur

Læs mere

DeIC escience komité møde

DeIC escience komité møde DeIC escience komité møde Tidspunkt: Mandag den 20. januar 2014 kl. 10.30 14.30 Sted: NorduNet, Kastruplundgade 22, 2770 Kastrup se her: http://www.nordu.net/ndnweb/visiting_nordunet.html Dagsorden: 1.

Læs mere

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier.

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier. STATSBIBLIOTEKETS STRATEGI FOR 2015-2018 Mission Statsbiblioteket bidrager til udvikling og dannelse ved at give brugerne mulighed for at navigere i globale informationsressourcer samt ved at bevare og

Læs mere

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00 PHD SCHOOL KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 17. MAJ 2016 Forum Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen PHD SCHOOL Møde afholdt: 4. maj 2016 kl. 10.00-12:00 KAREN BLIXENSVEJ 4, 2300 Sted: Referent: 13b.0.27 Mia

Læs mere

DIGITAL HUMANIORA HVAD ER DET? FORSKNINGENS BEHOV FOR DIGITAL INFRASTRUKTUR, MED INTERNETTET SOM EKSEMPEL

DIGITAL HUMANIORA HVAD ER DET? FORSKNINGENS BEHOV FOR DIGITAL INFRASTRUKTUR, MED INTERNETTET SOM EKSEMPEL FORSKNINGENS BEHOV FOR DIGITAL INFRASTRUKTUR, MED INTERNETTET SOM EKSEMPEL NIELS BRÜGGER LEDER AF CENTER FOR INTERNETFORSKNING OG AF NETLAB MENU 1. Digital Humaniora humanities og digitalities 2. Analogt

Læs mere

Til stede: Sune Auken, Ph.d.-skoleleder og formand for Ph.d.-udvalget, Mia Dabelsteen, AC-fuldmægtig ved ph.d.-skolen og sekretær for udvalget,

Til stede: Sune Auken, Ph.d.-skoleleder og formand for Ph.d.-udvalget, Mia Dabelsteen, AC-fuldmægtig ved ph.d.-skolen og sekretær for udvalget, PHD SCHOOL KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 18. JUNI 2015 Forum Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen PHD SCHOOL Møde afholdt: 18. februar 2015 kl. 10.30-12.00 KAREN BLIXENSVEJ 4, 2300 Sted: Referent: 15b.0.07

Læs mere

Det erhvervsrelaterede projekt 7. semester. Projekt plan

Det erhvervsrelaterede projekt 7. semester. Projekt plan Det erhvervsrelaterede projekt 7. semester Projekt plan Titel på projekt: TAKSONOM: PETER KRISTIANSENS ARKIV (SKRIVES MED BLOKBOGSTAVER) Projektsted: LARM AUDIO RESEARCH ARCHIVE (SKRIVES MED BLOKBOGSTAVER)

Læs mere

Larm Case Data Management Plan

Larm Case Data Management Plan Larm Case Data Management Plan 1 : Basisoplysninger om projektet 7. juni 2016 Projektnavn Projekt ID Bevillingsgiver Bevillingsnummer Projektbeskrivelse Varighed Primærforsker(e) Arkivering af brugerskabte

Læs mere

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement?

Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Hvad er DEFF og hvordan kan DEFF og DeIC samarbejde om Datamanagement? Styregruppeformand Børge Obel DEFF 01-10-2013 DeIC konference 2013 1 Indhold Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF)

Læs mere

Rapport fra underudvalget for rettigheder - Sammenfatning

Rapport fra underudvalget for rettigheder - Sammenfatning DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 10. MARTS 2014 Vedr.: Rapport fra underudvalget for rettigheder - Sammenfatning Sagsbehandler: Underudvalget for rettigheder (herunder særligt

Læs mere

Tal og tabeller Facts and Figures

Tal og tabeller Facts and Figures SYDDANSK UNIVERSITET UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK Telefon phone: +45 6550 1000 sdu@sdu.dk www.sdu.dk Tal og tabeller Facts and Figures 2015 S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T UNIVERSITY OF SOUTHERN

Læs mere

2. Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek

2. Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek Af Svend Hylleberg, dekan 18. december 2008 1. Indledning I foråret 2007 afleverede en arbejdsgruppe med repræsentanter for bibliotekerne ved Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Aktiviteter og resultater

Aktiviteter og resultater Aktiviteter og resultater 2012-2018 Børge Obel, bestyrelsesformand, DeiC DeiC konference 2018 10/12/2018 S 1 > Baggrunden > Etableret 2012 ved en aftale mellem Forsknings- og Innovationsstyrelsen og universiteterne.

Læs mere

IT-udvalgsmøde. med Institutleder Kurt Jensen. Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 4. Maj Erik Ernst

IT-udvalgsmøde. med Institutleder Kurt Jensen. Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 4. Maj Erik Ernst IT-udvalgsmøde med Institutleder Kurt Jensen Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 4. Maj 2009 - Erik Ernst Oversigt Vigtige emner for udvalget i 2008 Udvalgets sammensætning Kommisorium, mulig opdatering

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Datalogi

Læs mere

Tal og tabeller Facts and Figures. University of Southern Denmark

Tal og tabeller Facts and Figures. University of Southern Denmark Tal og tabeller Facts and Figures 2012 S y d d a n s k U n i v e r s i t e t University of Southern Denmark syddansk universitet Syddansk Universitet udbyder uddannelser på højeste videnskabelige niveau

Læs mere

CLARIN-DK Status. info.clarin.dk. Bente Maegaard. National Coordinator Vice Executive Director

CLARIN-DK Status. info.clarin.dk. Bente Maegaard. National Coordinator Vice Executive Director CLARIN-DK Status info.clarin.dk Bente Maegaard National Coordinator Vice Executive Director bmaegaard@hum.ku.dk Danish funding scheme First Danish CLARIN funding 2008-2011 - Research infrastructure funds

Læs mere

M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. SEPTEMBER Ph.d.-udvalget på HUM. Forum. Mødedato 26. september 2018 kl 13:00-15:00. Lokale 15B-0-07.

M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. SEPTEMBER Ph.d.-udvalget på HUM. Forum. Mødedato 26. september 2018 kl 13:00-15:00. Lokale 15B-0-07. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. SEPTEMBER 2018 Forum Ph.d.-udvalget på HUM Mødedato 26. september 2018 kl 13:00-15:00 Sted Referent Lokale 15B-0-07 Olivia Mortensen,

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Tal og tabeller Facts and Figures. University of Southern Denmark

Tal og tabeller Facts and Figures. University of Southern Denmark Tal og tabeller Facts and Figures 2013 S y d d a n s k U n i v e r s i t e t University of Southern Denmark syddansk universitet Syddansk Universitet udbyder uddannelser på højeste videnskabelige niveau

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

CHAOS: Cultural Heritage Archive Open System En forskningsinfrastruktur og en medie/dokumentplatform

CHAOS: Cultural Heritage Archive Open System En forskningsinfrastruktur og en medie/dokumentplatform CHAOS: Cultural Heritage Archive Open System En forskningsinfrastruktur og en medie/dokumentplatform CHAOS en objekthåndteringsplatform til håndtering og tilgængeliggørelse af den auditive kulturarv baseret

Læs mere

Vedtægter for Dansk e-infrastruktur Samarbejde. Præambel

Vedtægter for Dansk e-infrastruktur Samarbejde. Præambel Vedtægter for Dansk e-infrastruktur Samarbejde Præambel I forlængelse af offentliggørelsen af den første danske roadmap for forskningsinfrastruktur i april 2011 og et efterfølgende udvalgsarbejde etableres

Læs mere

Koncern-IT. KU Digital. Københavns Universitets digitaliseringsstrategi. Westergaard IT-strategi 4.11.2014 Dias 1

Koncern-IT. KU Digital. Københavns Universitets digitaliseringsstrategi. Westergaard IT-strategi 4.11.2014 Dias 1 KU Digital Københavns Universitets digitaliseringsstrategi Dias 1 Universitetets formål Forskning Uddannelse Formidling og vidensudveksling Rådgivning Dias 2 KU er Skandinaviens største universitet Cirka

Læs mere

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale STRATEGI Vision og strategi for Educational IT på Arts, 2013-2020 Arts, dekanatet Vision Arts sætter i uddannelsesdelen af strategien for 2013 20 fokus på kvalitetsudvikling af uddannelserne, herunder

Læs mere

københavns universitet det teologiske fakultet Målplan Det Teologiske Fakultet

københavns universitet det teologiske fakultet Målplan Det Teologiske Fakultet københavns universitet det teologiske fakultet Målplan 2018-2023 Det Teologiske Fakultet Indledning Det Teologiske Fakultet har som mål at befinde sig i toppen blandt teologiske fagmiljøer og institutioner

Læs mere

I N S T I T U T F O R M E D I E R, E R K E N D E L S E O G F O R M I D L I N G

I N S T I T U T F O R M E D I E R, E R K E N D E L S E O G F O R M I D L I N G I N S T I T U T F O R M E D I E R, E R K E N D E L S E O G F O R M I D L I N G K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Dekanen Det Humanistiske Fakultet MEFs strategi-indmelding 4. JUNI 2012 Institutterne

Læs mere

Styregruppen for digitale infrastrukturer på Det Humanistiske Fakultet

Styregruppen for digitale infrastrukturer på Det Humanistiske Fakultet DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Styregruppen for digitale infrastrukturer på Det Humanistiske Fakultet SAGSNOTAT 11. MARTS 2014 Vedr.: Rapport fra Teknisk underudvalg TEKNISK UNDERUDVALG

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Datalogi og Kommunikation ADGANGSKRAV for og Kommunikation CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i og Kommunikation,

Læs mere

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s LexicoNordica Titel: Forfatter: Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s. 375-378 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/lexn/issue/archive LexicoNordica

Læs mere

Tal og tabeller Facts and Figures UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK

Tal og tabeller Facts and Figures UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK Tal og tabeller Facts and Figures 2014 S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T UNIVERSITY OF SOUTHERN DENMARK SYDDANSK UNIVERSITET Syddansk Universitet udbyder uddannelser på højeste videnskabelige niveau

Læs mere

Partnerskaber: Formål og problemer

Partnerskaber: Formål og problemer Partnerskaber: Formål og problemer -belyst gennem Det Kongelige Biblioteks erfaringer Erland Kolding Nielsen Det Kongelige Bibliotek De nye partnerskaber - hvor går grænsen? Den 24. november 2011 Det Kongelige

Læs mere

Statsbibliotekets. Politik for digital bevaring

Statsbibliotekets. Politik for digital bevaring Statsbibliotekets Politik for digital bevaring Version 4 Marts 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Formål... 4 3. Rammer for bevaring... 4 3.1 Ansvar og roller... 4 3.2 Videndeling og kompetenceudvikling...

Læs mere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere STRATEGI 2015-2018 #meretilflere MERE TIL FLERE Mere til flere er kernen i den vision og strategi, der bærer rammeaftalen mellem Kulturministeriet og Statsbiblioteket for 2015-2018. Meretilflere er måske

Læs mere

Streaming video på højere uddannelsesinstitutioner

Streaming video på højere uddannelsesinstitutioner Streaming video på højere uddannelsesinstitutioner -udfordringer og strategier v/ Diba Terese Markus Naturvidenskabeligt IT Kompetencecenter Københavns Universitet Udgangspunktet De studerende Teknologistærke

Læs mere

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Forum. Møde afholdt: 20. januar 2016 kl :30. 13b Sted: Mia Dabelsteen. Referent:

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Forum. Møde afholdt: 20. januar 2016 kl :30. 13b Sted: Mia Dabelsteen. Referent: P H D S C H O O L K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 20. JANUAR 2016 Forum Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen PHD SCHOOL Møde afholdt: 20. januar 2016 kl. 10.00-11:30 KAREN BLIXENSVEJ

Læs mere

Nyt fra Statsbiblioteket og Nordicom

Nyt fra Statsbiblioteket og Nordicom Nyt fra Statsbiblioteket og Nordicom SMID s biannual meeting 30.-31. oktober 2014 juli 2005 ff 528 TB (110 TB/ 13) ny adgangsportal nu også specialestuderende øget brug, også mhp. datamining forskerworkshop

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER

KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER ANALYSERAPPORT KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER Denne rapport samt bilag indeholder den endelige database af spørgeskemaet Anvendelsen af digitale ressourcer

Læs mere

Center for Sprogteknologi 25 år

Center for Sprogteknologi 25 år Center for Sprogteknologi 25 år 1991-2016 Bente Maegaard Center for Sprogteknologi, NFI bmaegaard@hum.ku.dk Dias 1 Forhistorien op til skabelsen af CST i 1991 EU (dengang EF) igangsatte et maskinoversættelsesprojekt

Læs mere

Opstillingsgrundlag. Nikolaj Stegeager Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet. Kære DUN-medlemmer

Opstillingsgrundlag. Nikolaj Stegeager Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet. Kære DUN-medlemmer Nikolaj Stegeager Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Jeg er Lektor i voksenuddannelse ved Aalborg Universitet og leder af Learning Lab AAUs enhed for pædagogisk kompetenceudvikling. Jeg

Læs mere

Akademisk Råd Ordinært møde. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Tirsdag den 4. december kl B Sted

Akademisk Råd Ordinært møde. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Tirsdag den 4. december kl B Sted K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T ET Akademisk Råd Ordinært møde M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. NOVEMBER 2018 Forum Akademisk Råd LEDELSE OG KOMMUNIKATION

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

ONLINE MØDER / VIDEOKONFERENCER

ONLINE MØDER / VIDEOKONFERENCER ONLINE MØDER / VIDEOKONFERENCER Det Humanistiske Fakultet tilbyder flere forskellige værktøjer, hvorved du kan holde online møder med dine kollegaer eller studerende. Du har mulighed for at holde mødet

Læs mere

KU indsatsområde 3: Vi skal styrke det interne samarbejde og den fælles identitet

KU indsatsområde 3: Vi skal styrke det interne samarbejde og den fælles identitet KU indsatsområde 3: Vi skal styrke det interne samarbejde og den fælles identitet For at arbejde hen mod ét fælles fakultet og også ét fælles KU peger direktionen på disse indsatser i opbygningen af en

Læs mere

Det digitale bibliotek

Det digitale bibliotek Forsknings Bibliotekerne: Det digitale bibliotek Jens Thorhauge Styrelsen for Bibliotek og Medier 1 Styrelsen for Bibliotek og Medier Ansvar for drift og udvikling af bibliotekernes infrastruktur Danmarks

Læs mere

SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER

SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER - HVILKEN ROLLE SPILLER DATA OM AFFALD HENRIK STENER PEDERSEN, 28 FEB 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Definition 2 Refleksioner 3 Hvordan 2 DEFINITION HVAD ER SMART CITY? A developed

Læs mere

SUPERCOMPUTING- TRENDS I DANSK FORSKNING. Et analyseprojekt bestilt af DeIC s escience Kompetencecenter

SUPERCOMPUTING- TRENDS I DANSK FORSKNING. Et analyseprojekt bestilt af DeIC s escience Kompetencecenter SUPERCOMPUTING- TRENDS I DANSK FORSKNING Et analyseprojekt bestilt af DeIC s escience Kompetencecenter DeIC konference 2016 4. oktober 2016 Business Relationship Manager Klaus Kilt 1 04-10-2016 OPGAVEN:

Læs mere

Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose

Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T HSU AMKU S A G S N O T A T 16. NOVEMBER 2011 Vedr.: Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid

Læs mere

Uddannelse og efteruddannelse

Uddannelse og efteruddannelse Uddannelse og efteruddannelse 1. Indsats 1: At skabe synlighed over arktiske kurser m.m. på ISAAFFIK og andre platforme 2. Indsats 2: Samordning og udbud af uddannelser 1. Skitsering af idékatalog og muligheder

Læs mere

Hvordan fremmer vi Danmark som escience nation? Lene Krøl Andersen DeIC escience Kompetencecenter

Hvordan fremmer vi Danmark som escience nation? Lene Krøl Andersen DeIC escience Kompetencecenter Hvordan fremmer vi Danmark som escience nation? Lene Krøl Andersen DeIC escience Kompetencecenter escience & Supercomputing i DK (5 min) https://filesender.deic.dk/filesender/?vid=0d0 e68c7-6737-2a89-fa52-000035d00687

Læs mere

VPN VEJLEDNING TIL MAC

VPN VEJLEDNING TIL MAC VPN VEJLEDNING TIL MAC MAC OS X 1 VPN VEJLEDNING TIL MAC Formålet med en VPN forbindelse er, at du kan tilgå nogle af Aarhus Universitets services hjemmefra, som ellers kun er tilgængelige, når du er på

Læs mere

Studenterambassadørens kvartalsrapport

Studenterambassadørens kvartalsrapport K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studenterambassadørens kvartalsrapport 1. kvartal 2014 1. Indledning Formålet med studenterambassadøren er at styrke retssikkerheden og afklare retsstillingen

Læs mere

Politik for adgang til de digitale samlinger

Politik for adgang til de digitale samlinger Politik for adgang til de digitale samlinger Indledning Det Kgl. Biblioteks politik for adgang til de digitale samlinger sætter rammerne og principperne for adgang for bibliotekets brugere til Det Kgl.

Læs mere

Kulturministeriets forskningsudvalg (KFU)

Kulturministeriets forskningsudvalg (KFU) Kulturministeriets forskningsudvalg (KFU) hvorfor er det nu interessant? hvad laver det? hvem sidder i det? hvad kan I bruge det til? og hvilke kriterier uddeles pengene efter? hvorfor er det nu interessant?

Læs mere

Projektkald for udmøntning af DEFF-puljen i 2014

Projektkald for udmøntning af DEFF-puljen i 2014 Projektkald for udmøntning af DEFF-puljen i 2014 Version af 27. august 2014 Udsendt 27. august 2014 Udsendt af Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF) H. C. Andersens Boulevard 2 1553

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde i Danmark

Forskning og udviklingsarbejde i Danmark Forskning og udviklingsarbejde i Danmark 1967-2006 Af Per S. Lauridsen Ebbe K. Graversen CFA Notat: 2009 REVISED 2013 Aarhus University School of Business and Social Sciences Department of Political Science

Læs mere

I N S T I T U T F O R N O R D I S K E S T U D I E R O G S P R O G V I D E N S K A B ( N O R S )

I N S T I T U T F O R N O R D I S K E S T U D I E R O G S P R O G V I D E N S K A B ( N O R S ) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R N O R D I S K E S T U D I E R O G S P R O G V I D E N S K A B ( N O R S ) K-udvalget M Ø D E R E F E R A T 15. NOVEMBER 2018 Forum K-udvalget

Læs mere

> Danmarks nationale supercomputere: Abacus2.0, Computerome og Kulturarvscluster

> Danmarks nationale supercomputere: Abacus2.0, Computerome og Kulturarvscluster > Danmarks nationale supercomputere: Abacus2.0, Computerome og Kulturarvscluster > Hvor langt er vi mht. national synergi af en e-infrastruktur og e-science? > Er der udfordringer og sten på vejen? > Steen

Læs mere

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Vedtægter for forskerskolen Danish Cardiovascular Research Academy (DaCRA) ved Københavns Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Med deltagelse af De Sundhedsvidenskabelige Fakulteter ved Aarhus

Læs mere

Lovforslaget har været i høring hos følgende myndigheder og organisationer:

Lovforslaget har været i høring hos følgende myndigheder og organisationer: Høring over forslag til lov om ændring af lov om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer. Lovforslaget har været i høring i perioden fra den 2. december 2013 til den 6. januar 2014 Lovforslaget

Læs mere

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Afdeling: Økonomi og Planlægning Udarbejdet af: Bente Møller Sagsnr.: 18/56912 E-mail: bente.elisabeth.moeller@rsyd.dk Dato: 26. april 2019 Telefon: 2324 1645 Notat Finansiering af GCP-enheden ved Odense

Læs mere

businesscase.dk på vegne af businesscase.dk Sendt: 28.

businesscase.dk på vegne af businesscase.dk Sendt: 28. Martin J Ernst Fra: businesscase.dk på vegne af businesscase.dk Sendt: 28. maj 2016 10:08 Til: Martin J Ernst Emne: Maj nyhedsbrev

Læs mere

NVF IKT sommermøde på Gotland den 11. 13. juni 2014

NVF IKT sommermøde på Gotland den 11. 13. juni 2014 NVF IKT sommermøde på Gotland den 11. 13. juni 2014 Hvad sker der i Danmark? Hans Jørgen Larsen NVF - IKT sommermøde juni 2017 på Gotland. Beretning fra DK NVF IKT status fra Danmark Fokusere på aktiviteter

Læs mere

Den sprogstrategiske satsning

Den sprogstrategiske satsning Den sprogstrategiske satsning Flere sprog til flere studerende Sprog på Kryds og Tværs SDU Odense, 26.10.2016 Sanne Larsen og Joyce Kling, Center for Internationalisering og Parallelsproglighed 27-09-2016

Læs mere

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Teoretisk modul: Introduktion Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Introduktion til modulet Formål At illustrere for studerende, undervisere og virksomheder,

Læs mere

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Godkendt den 4. december 2009 af Styregruppen for Forskningsinfrastruktur i Syddanmark. Revideret juni + november 2012 1. GCP-enhedens baggrund

Læs mere

MUDS okt Hanne Ruus. Fri og bunden forskning om CLARIN-DK WP 2.3 Knowledge for everyman. Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab

MUDS okt Hanne Ruus. Fri og bunden forskning om CLARIN-DK WP 2.3 Knowledge for everyman. Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab MUDS 12 9. okt. 2008 Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Københavns Universitet Fri og bunden forskning om CLARIN-DK WP 2.3 Knowledge for everyman Dias 1 Dias 2 CLARIN-DK The Danish

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2009

NYHEDSBREV OKTOBER 2009 ERHVERVSØKONOMISK INSTITUT HANDELSHØJSKOLEN AARHUS UNIVERSITET DSBR NYHE NYHEDSBREV OKTOBER 2009 Emnerne i dette nyhedsbrev er: - Optagelsestal - Ny struktur for HD 2. dels specialer - Certifikat projekt

Læs mere

SCHOOL OF COMMUNICATION AND CULTURE AARHUS UNIVERSITY MARIANNE PING HUANG 12 APRIL 2018 DEVELOPMENT COORDINATOR

SCHOOL OF COMMUNICATION AND CULTURE AARHUS UNIVERSITY MARIANNE PING HUANG 12 APRIL 2018 DEVELOPMENT COORDINATOR Viden- og innovationsmiljøer i Aarhus SCHOOL OF COMMUNICATION AND CULTURE Fødevarer / Agro Food Park +1000 medarbejdere 75 virksomheder og videninstitutioner 100 ha. + 5 ha. forsøgsmarker +45.000 m 2 -

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde i DeIC 5. september 2013

Referat af Bestyrelsesmøde i DeIC 5. september 2013 Sekretariatet 15. september 2013 Gitte Kudsk Referat af Bestyrelsesmøde i DeIC 5. september 2013 Dato: 5 september 2013 Tid: 10.00 17.00 Sted: KU Konsistoriums mødelokale Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg

Læs mere

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster,

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster, Islands-Dansk akademisk tradition. Köbenhavns Universitets Seminar i anledning af Islands Universitets 100 års jubileum. Københavns Universitet, 22. september 2011. Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen,

Læs mere

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU

Jette Fugl, KUBIS, Mette Bechmann, CBS, Thomas Vibjerg Hansen, AUB og Jens Dam, SDU ANSØGER KUBIS OG CBS ØKONOMISK / JURIDISK ANSVARLIG KUBIS v Hans Kristian Mikkelsen PROJEKTBESKRIVELSE OG TIDSPLAN 19. TITEL (100 tegn) Levende læring Udvikling af biblioteksfaglig digitale læringsobjekter

Læs mere

WP6: Formidling og forskningsrekruttering

WP6: Formidling og forskningsrekruttering WP6: Formidling og forskningsrekruttering Projektbeskrivelse I Work package 6 opsamles, dokumenteres og formidles den viden, der opbygges i projektet. WP6 er et vindue til projektets øvrige arbejdspakker

Læs mere

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Bilag 1 Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier 1. Samarbejde med udvalgte universiteter i Hovedstadsregionen

Læs mere

AAU Proces- og IT governance

AAU Proces- og IT governance AAU it services Selma Lagerlöfs Vej 300 9 2 2 0 A A L B O R G Ø S T S A G S B E H A N D L E R : P R O C E S - & P O R T E F Ø L J E L E D E R K A S P E R S Ø N D E R G A A R D A N D E R S E N T + 4 5 9

Læs mere

Forskers behov for Data Services

Forskers behov for Data Services Forskers behov for Data Services Spiller forskningsbiblioteker en rolle i dette? Lektor Alfred Heller Vice Centerleder forskningscenter CITIES alfh@byg.dtu.dk Lidt om min baggrund Dagens ret Lidt om forskning

Læs mere

Møde i Ph.d.-udvalget. Forum. Møde afholdt: 21. Oktober 2015 kl. 10.00-11:45 15B.0.07. Sted: Mia Dabelsteen. Referent:

Møde i Ph.d.-udvalget. Forum. Møde afholdt: 21. Oktober 2015 kl. 10.00-11:45 15B.0.07. Sted: Mia Dabelsteen. Referent: P H D S C H O O L K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 3. NOVEMBER 2015 Forum Møde i Ph.d.-udvalget PHD SCHOOL Møde afholdt: 21. Oktober 2015 kl. 10.00-11:45 KAREN BLIXENSVEJ

Læs mere

02-11-2009. Universitetsloven:

02-11-2009. Universitetsloven: FORSKNINGSREGISTRERING: formidlingsstrategisk tiltag, kvalitetssikringsredskab eller vejen mod forskningsstyring? Forskningsevaluering g og forskningsbiblioteker, Danmarks Biblioteksskole, 29. oktober,

Læs mere

Network for improved access to European research program and new EU initiatives in the ICT area - "Danish ICT competences in European research"

Network for improved access to European research program and new EU initiatives in the ICT area - Danish ICT competences in European research Strategi for EU-projekt 07 jan. 10 Network for improved access to European research program and new EU initiatives in the ICT area - "Danish ICT competences in European research" Strategiplan Dagsorden

Læs mere

Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet

Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Denne kompetencestrategi dækker alle ansatte på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet. Målene for kompetencestrategien Aalborg Universitet

Læs mere

DeIC escience komité møde

DeIC escience komité møde Bilag 1: Referat fra den 17. november 2014 Bilag 2: Udkast til handlings- og organisationsplan inkl. buget for Kompetencecentrets særlige indsatsområder (ved Lene) Bilag 3: Udkast til national escience

Læs mere

I regi af Region Midtjylland arbejdes der med et projekt om Big data 2 og på nationalt niveau arbejdes der med

I regi af Region Midtjylland arbejdes der med et projekt om Big data 2 og på nationalt niveau arbejdes der med Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens afdeling Dato 22. juli 2015 Videreudvikling af Open data Aarhus 1. Resume Open Data Aarhus (ODAA) er et Smart Aarhus initiativ, der sammen

Læs mere