Styregruppen for digitale infrastrukturer på Det Humanistiske Fakultet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styregruppen for digitale infrastrukturer på Det Humanistiske Fakultet"

Transkript

1 DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Styregruppen for digitale infrastrukturer på Det Humanistiske Fakultet SAGSNOTAT 11. MARTS 2014 Vedr.: Rapport fra Teknisk underudvalg TEKNISK UNDERUDVALG UNDER Sagsbehandler: Teknisk Undervalg (særligt Lene Offersgaard) Baggrund: Under Styregruppen for digitale forskningsinfrastrukturer ved Det Humanistiske Fakultet nedsattes d. 7. oktober 2013 et underudvalg for teknik og tekniske løsninger med henblik på at identificere og afklare spørgsmål relateret til teknik, teknisk understøttelse, lagrings- og serverkapacitet og licenser, samt udvikling og tilgængeliggørelse af værktøjer, og dermed understøtte styregruppens opgave med at kortlægge eksisterende datasamlinger og infrastrukturer og afklare mulighederne for integration og deling af data i disse strukturer. STYREGRUPPEN FOR DIGITALE INFRASTRUKTURER PÅ DET HUMANISTISKE FAKULTET MOB tacr@hum.ku.dk REF: LO Kommissorium Det fremgår af underudvalgets kommissorium, at det skal identificere og afklare spørgsmål, som vedrører teknik og teknisk understøttelse i forhold til data, f.eks. (langtids)lagring og serverkapacitet samt brug, udvikling og tilgængeliggørelse af værktøjer. Herunder skal underudvalget understøtte styregruppens arbejde ved at: 1. Beskrive den nuværende situation på Det Humanistiske Fakultet (Søndre Campus) mht. teknisk understøttelse af digital forskningsinfrastruktur 2. Afklare behov for serverkapacitet og andre tekniske infrastrukturer og foreslå løsninger til at sikre at behovene opfyldes, herunder hvor-

2 dan der kan sikres relevant adgang til og brug af eksisterende data, databaser og værktøjer, herunder licenspakker 3. Beskrive hvordan nye data og nye værktøjer bedst udvikles, opbevares, tilgås og dokumenteres 4. Afklare behov for langtidsopbevaring af data og foreslå løsninger til at sikre denne 5. Afklare muligheder for indkøb og brug af software 6. Afklare behov for kompetenceudvikling inden for brug af it og digitale forskningsinfrastrukturer SIDE 2 AF 22 Underudvalgets sammensætning og arbejde Underudvalget for teknik og tekniske løsninger er sammensat af følgende medlemmer, alle med tilknytning til Det Humanistiske Fakultet: Seniorudviklingsingeniør Lene Offersgaard, Center for Sprogteknologi, formand for underudvalget Lektor Haakon Lund, Det Informationsvidenskabelige Akademi Lektor Jacob Thøgersen, Nordisk Forskningsinstitut IT-Chef Jakob G. L. Jørgensen Chef for ITMEDIA, Thomas Schlichting Udvalgets rapport er udarbejdet på baggrund af underudvalgets møder afholdt fra december 2013 til februar Alle baggrundsoplysninger (mødereferater, mailkorrespondance mv.) kan rekvireres ved henvendelse til underudvalgets sekretær. Indledende bemærkninger Udvalget har afholdt fem møder, og udvalget har på den korte tid prioriteret at behandle alle kommissoriets punkter og har derfor ikke behandlet alle aspekter der kunne relateres til kommissoriets indhold. Denne rapport opsummerer de anbefalinger udvalget har nået at bearbejde. I det følgende behandles de enkelte punkter i kommissoriet. Licenspakker nævnt i punkt 1, behandles sammen med punkt 5 for at undgå gentagelser. Til slut opsummeres rapportens indhold med en række anbefalinger fordelt på kommissoriets punkter.

3 1. Beskrivelse af den nuværende situation på Det Humanistiske Fakultet (Søndre Campus) mht. teknisk understøttelse af digital forskningsinfrastruktur Nuværende situation for drift af digital forskningsinfrastruktur Afsnit 4 i Statusrapport om forskningsinfrastruktur og forskningsinfrastrukturlignende datasamlinger på det humanistiske fakultet fra infrastrukturudvalget den 16. jan 2014 beskriver den nuværende digitale forskningsinfrastruktur på fakultetet. For disse infrastrukturer og digitale datasamlinger varetages den tekniske understøttelse efter forskellige modeller: Serverdrift og applikationsvedligeholdelse håndteres af det enkelte institut Serverdrift og applikationsvedligeholdelse håndteres af HUMIT Serverdrift håndteres af HUMIT, applikationen vedligeholdes af forskere eller andre, der finansieres af et institut eller af eksterne midler Serverdrift og applikationsvedligeholdelse varetages af eksterne leverandører Nuværende situation for datalagring af levende data i KU-regi Koncern-it Der er i KU-regi kapacitet til at opbevare de data, man ønsker opbevaret, men de nuværende løsninger fra Koncern-it er for dyre, og generelt er der for lidt kendskab til mulighederne blandt brugerne. Koncern-it arbejder dog med en ny prispolitik for deres services som forhåbentlig vil gøre disse services mere attraktive for forskere og institutter. SIDE 3 AF 22 HUMIT HUMIT tilbyder opbevaring af levende data på personlige P-drev (10GB) og konfigurerbare netværksdrev N-drev. N-drev kan også bruges til projektdata. Data lagret på P-drev slettes, når den ansatte forlader sin stilling på KU. Generelt garanterer HUMIT, at servere og database-software er opdateret, men retter eller opdaterer ikke i selve databasen eller i de frontends som benytter databasen. Hvis man ønsker support til andet end dette, må det lige nu findes uden for huset. HUMIT har med de nuværende resurser ikke mulighed for at påtage sig en større diversitet i driften af løsninger. Hvis HUMITs services skal udvides, vil det kræve flere ressourcer.

4 Institutterne Institutterne løfter generelt selv opbevaringsbyrde, husning og videre drift af projekter (og data). Ofte er der dog ikke tilstrækkelige ressourcer til disse opgaver. En mulig løsning på en del af problemet er, at opbevaring og lagring af data (og udgifter forbundet hermed) skrives ind i forskningsansøgninger, og at der ved forskningsprojekter, som ikke er finansieret af eksterne midler indgås en aftale om videreføring af drift og dataopbevaring med fakultetet. SIDE 4 AF 22 Da det er forskerne, der har ekspertise og indsigt i, hvilke data og applikationer, det er væsentligt fortsat at have tilgængelige, vil det være oplagt, at forskerne er inddraget i at fordele ressourcer til data og services, som skal holdes i drift, og er med til at beslutte, hvilke data og services, der kan slettes eller nedlægges for at begrænse omkostninger. I mange tilfælde vil det også være nødvendigt at inddrage forskerne i selve driftsfasen. Udvalget ser således, at den videre drift af data og services oftest vil skulle ske i samarbejde med et driftscenter, hvor forskeren (alternativt instituttet) bærer det økonomiske ansvar for allokering af ressourcer. Det er vigtigt at institutter og forskere anerkender, at fordeling af ansvar for henholdsvis teknisk drift og datastrukturering mellem forskere og driftscenter oftest vil være nødvendigt, og at institutterne er villige til at acceptere, at opbevaring af data og drift af it-services er forbundet med omkostninger som institutter eller forskningsprojekter er forpligtet til at afholde. Aktuelle udfordringer Samfundets, erhvervslivets og forskernes brug af (digitale) data gennemgår i disse år et paradigmeskift. Både i forskningen og i erhvervslivet oplever vi at systematisk indsamling, lagring og samkøring af data revolutionerer de forskningsspørgsmål vi kan få svar og de måder vi kan tjene penge på. Ofte på uforudsete måder, som når Google-søgninger på bestemte symptomer viser sig at være stabile indikatorer på sygdomsspredning. Dette paradigmeskift placerer diskussionen af dataopbevaring i et paradoks. På den ene side er vi ved at få øjnene op for at data er værdifulde i sig selv, uden at vi måske i øjeblikket ved hvordan og hvorfor de er værdifulde. På den anden side er det naturligvis forbundet med omkostninger at lagre data. Big data - paradigmet betyder at det i højere og højere grad er muligt at lagre data gratis på kommercielle servere (som tager betaling i form af brugsdata). Brugere er derfor blevet vænnet til at dataplads er gratis og lettilgængelig. På den anden side er universiteter som offentlige institutioner underlagt datasikkerhedsregler, som ikke umiddelbart tillader brug af enkle, kommercielle services, og derfor ikke kan stille lav-sikkerheds-lagring til rådighed til priser og vilkår, der er sammenlignelige med private firmaers tilbud.

5 Udvalget ønsker at påpege det skisma der er opstået mellem brugeres forventning om at datatilgang er simpel, gratis og brugervenlig (men også usikker) og officielle og berettigede krav om, at dataopbevaring skal være langtidssikret og adgang til data begrænset til autoriserede brugere (og dermed også dyr og ofte besværlig). SIDE 5 AF 22 KU og HUMIT er selvfølgelig forpligtede til at arbejde og levere services inden for de gældende regler og med de begrænsninger det giver, men der bør fra institutionens side være fokus på at stille brugervenlige og relevante services til rådighed. Da der ikke i KU- og HUMIT regi vil være ressourcer til at supportere alle services og alle former for data med hensyn til lagring, sikkerhed osv., foreslår udvalget at der også i fremtiden laves aftaler om, hvad HUMIT kan stille til rådighed af fil- og databaseservere, web-servere, hardware, software og ekspertise. Udvalget anbefaler således at driftsløsningerne så vidt muligt håndteres af HUMIT eller evt. af Koncern-it (såfremt der i fremtiden kan tilbydes fleksible og konkurrencedygtige løsninger), men anerkender at det for visse løsninger kan være mest hensigtsmæssigt at leverandører på andre fakulteter eller eksterne leverandører inddrages. I disse tilfælde bør det overfor HUMIT og fakultetets ledelse begrundes hvorfor den konkrete driftsleverandør vælges. Udvalget påpeger endvidere vigtigheden af, at institutterne allerede fra ansøgningsprocessen i forbindelse med eksterne projekter er opmærksomme på eventuelle forpligtelser angående adgang til projektresultater og drift af udviklede services. Projekter har som regel begrænset levetid og budgetperiode, men hvis resultater i form af datasamlinger og infrastrukturer skal kunne tilgås i eftertiden, kræver det finansiering. Et digitalt efterliv er forbundet med omkostninger. Udvalget ønsker at påpege dette problem, der gøres endnu mere prægnant af det faktum, at projektpenge oftere gives til opbygning end til vedligeholdelse af infrastrukturer. Udvalget indstiller: at der fortsat stilles standard-faciliteter og standard-løsninger til rådighed af HUMIT, og at disse muligheder formidles til alle. at der på fakultetsniveau oprettes overbliks-websider, der beskriver tilbud og anbefalinger fra både HUMIT og fra Koncern-it.

6 at institutterne med udgangspunkt i KU s digitaliseringsstrategi 1 laver en data- og it-strategi for hvordan indsamlede data og applikationer fra både projekter og forskningstid håndteres, samt hvordan driften betales. at institutterne allerede fra ansøgningstidspunktet i forbindelse med eksterne projekter er opmærksomme på evt. forpligtelser ang. adgang til projektresultater og drift af udviklede services. SIDE 6 AF Afklaring behov for serverkapacitet og andre tekniske infrastrukturer og forslag til løsninger, der sikrer at behovene opfyldes, herunder hvordan der kan sikres relevant adgang til og brug af eksisterende data, databaser og værktøjer Aktuelle udfordringer i forbindelse med generelle systemer og services Vedligehold og løbende opgradering af basale infrastrukturelement som f.eks. stabilt internet, stabil Wi-Fi, stabil mail, stabil adgang til inter og intranet, fællesdrev mv. er en forudsætning for at forskere og andre ansatte på universitetet kan udføre deres arbejde.. Udvalget ønsker at fremhæve at drift af disse basale infrastrukturelementer er meget vigtig, og håber fakultetet vil vægte dette højt. En særlig udfordring ved en del generelle KU systemer er, at de ofte forekommer besværlige at bruge og finde frem til. En del af årsagen hertil er sikkerhedspolitikker og forpligtelser som antydet ovenfor. KU kan f.eks. ikke understøtte eller anbefale Dropbox af sikkerhedshensyn, men mange bruger tjenesten, fordi den forekommer at være den mest enkle måde at dele data med samarbejdspartnere. For generelle systemer og services, som mange skal bruge, forventer forskerne i dag således høj brugervenlighed, nem adgang og gratis lagerplads samt services i en helt anden målestok end tidligere. De systemer og programmer som er lettest og nemmest at bruge bliver brugt, uanset om det er KU-systemer og om de anbefales af KU eller ej. Fremtidige behov Forskere arbejder på samme tid på at have indsigt i softwareværktøjer, på at kunne inddrage digitale tilgange i deres forskning, og på at kunne forestå dataindsamling, opbevaring og dokumentering mv. Kravene til forskernes 1 Digitaliseringsstrategien er ikke færdigbehandlet. Den er stadig i forhandling i LT. Ny høringsrunde (for ledelsesniveauerne) afventes. Det har ikke været muligt for udvalget at nå at få adgang til den seneste version af digitaliseringsstrategien.

7 tekniske formåen er således stigende både i form af selve dataindsamlingen og dataanalyseprocessen samt i forhold til, hvilken forskning der kan bedrives på og med data. SIDE 7 AF 22 Behov for dataopbevaring, serverkapacitet og andre tekniske infrastrukturer forventes at stige voldsomt i den nærmeste fremtid. Forskning i sociale medier er et eksempel på et forskningsområde, som har udviklet sig i de senere år. Forskningen i sociale medier har sat fokus på datahåndtering og dataopbevaring og på de juridiske krav forbundet hermed, og understreger dermed forskernes stigende behov for adgang til viden og ekspertise om rettighedsmæssige spørgsmål. Udvalget mener, at det er vigtigt at fakultetet er opmærksomt på denne udvikling, og tænker visionært om forskning i og tilgængeliggørelse af store datamængder, da denne forskning også bringer nye perspektiver for den humanistiske forskning. Vigtigheden af kompetenceudvikling af forskerne behandles senere i rapporten, men allerede her skal det understreges at jo mere forskerne ved om datahåndtering og værktøjer, jo bedre. Udvalget indstiller: at generelle softwareløsninger, der stilles til rådighed fra KU bør være nemme at bruge. Alternativet er som vi har set at brugerne vælger lette, men usikre, kommercielle løsninger. at KU s sikkerhedspolitikker implementeres så brugerne hjælpes til at overholde dem. at der stilles faciliteter til rådighed hvor forskere der har brug for itopgradering kan få assistance. at man i forbindelse med ansættelse og/eller projektopstart på samme måde som man introducerer til økonomiprocesser og procedurer, også introducerer forskeren for procedurer for dataopbevaring, dataadgang, licenser, rettighedsproblematikker mv. at Styregruppen for digitale infrastrukturer forholder sig til hvordan viden på området bedst deles, øges og sikres 3. Hvordan nye data og nye værktøjer bedst udvikles, opbevares, tilgås og dokumenteres Aktuelle udfordringer Det er udvalgets opfattelse at nye data og værktøjer til at understøtte forskningen primært skal indsamles og udvikles i tæt samarbejde med forskningsmiljøerne. Det er ligeledes vigtigt at der fra fakultetets og Koncern-its side stilles fleksible standardløsninger til rådighed for forskningsmiljøerne. Disse skal være konkurrencedygtige i pris og brugervenlighed, sammenlignet med de løsninger der kan findes ved køb af egne harddiske og servere.

8 KU er en vidensinstitution, så det er naturligt og vigtigt at der indsamles mange data, men det er ligeledes vigtigt at data struktureres og opbevares så de kan udnyttes bedst muligt. Det er dyrt efterfølgende at rydde op i data eller at bringe struktur til gamle data. Det er derfor afgørende, at udgifter ved opbevaring af data synliggøres overfor institutterne og at der udvikles en model for hvordan udgifterne fordeles. SIDE 8 AF 22 Løsningsforslag konsulentfunktion For at understøtte hensigtsmæssig dataopbevaring og tilgængelighed af data foreslår udvalget at der på fakultetet oprettes en konsulentfunktion for datahåndtering, og at der ligeledes udpeges en person, der kan besvare spørgsmål om rettigheder og komme med anbefalinger for hvad der skal overvejes ang. rettigheder ved dataindsamling. En sådan funktion vil kunne rådgive forskere ved dataindsamling, og være med til at støtte at fakultetet på sigt håndterer forskningsdata på en både sikkerhedsmæssigt og økonomisk forsvarlig måde efterhånden som kravene til området udvikler sig. Udvalget foreslår desuden at konsulentfunktionen for datahåndtering faciliterer videndeling mellem forskere, der foretager dataindsamling. Dette kan blandt andet ske via facilitering af netværk. Løsningsforslag datamanagementstrategi Udvalget er desuden af den opfattelse at fakultet har brug for en datamanagementstrategi, der indeholder en strategi for opbevaring og tilgængelighed af levende data samt langtidsopbevaring af data. Det er vigtigt at der er klarhed over og kendskab til, hvilke data der skal være tilgængelige til at dokumentere forskningsresultater. Udvalget anser det ikke som formålstjenligt med en detaljeret strategi tildelt oppefra, men indstiller til at forskerne har mulighed for selv at præge detaljerne. Udvikling af nye infrastrukturer og værktøjer Udvalget anser det for ukontroversielt at fastslå at der i fremtiden i højere og højere grad vil blive udviklet software og forskningsinfrastrukturer inden for HUM, fra det mest trivielle som tekstdatabaser og hjemmesidefrontends til komplicerede multimodale databaser. Udviklingen af infrastrukturer og værktøjer kan foregå på forskellige måder., ofte i form af software udviklet af fastansatte forskere, som der har været tradition for på CST eller i form af indhentet konsulentarbejde, hvor software købes som en ydelse. En tredje mulighed, som ikke for alvor er efterprøvet, er etableringen af en centraliseret softwareudviklingsafdeling,

9 som vil kunne påtage sig udviklingsopgaver efter ønske fra forskningsgrupper, og dermed gøre nytte af den synergi og erfaringsopsamling der vil opstå. Udvalget er blevet orientereret om, at NFI for tiden eksperimenterer med en decideret softwareudviklingsafdeling. Det er oplagt at forestille sig at en sådan udviklingsafdeling kunne oprettes for hele HUM. Finansiering af en sådan afdeling (central eller fra opdragsgivere) og afdelingens serviceniveau (er der løbende support på ydelser og i givet fald hvor længe) vil i så fald skulle overvejes. SIDE 9 AF 22 Netværk Til gavn for den nuværende situation med decentrale udviklingsafdelinger på flere institutter foreslår udvalget at HUMIT og ITMEDIA i fremtiden vedligeholder en webside og et netværk for softwareudviklere. Udvalget mener at et softwareudviklernetværk kan være med til at skabe bro mellem softwareudviklere på forskellige institutter. Udvalget forventer, at netværket, hvis det faciliteres af HUMIT og ITME- DIA, kan gøre det lettere at vedligeholde og vælge softwareløsninger samt at fastholde ansatte softwareudviklere. Udvalget anser det for indlysende, at der i fremtiden vil være et øget krav til og ønske om it-udvikling på HUM. Udvalget forventer også at deling af egenudviklet software på tværs af institutter vil blive fremmet samt at diskussionen om, hvilke selvudviklede softwarepakker, der i fremtiden skal vedligeholdes, kan perspektiveres ved hjælp af dette netværk. Et andet udgangspunkt for vidensdeling kan være dokumentation af valgte teknologier, og tekniske anvisninger for drift af services og værktøjer. Den ønskede synergi vil kun kunne opnås hvis de enkelte forskergrupper er interesserede. Der vil skulle gøres en proaktiv indsats for at skabe et miljø, hvor de enkelte projektteams og udviklere vil være interesserede i at dokumentere og videndele, men det er udvalgets opfattelse at et sådan netværk vil kunne styrke fakultets muligheder for udvikling og drift af softwareløsninger til støtte for forskningen. Udvalget har også berørt muligheden for at indføre elementer fra en matrixorganisation på fakultetet med hensyn til it-drift og softwareudvikling, men har valgt at foreslå netværksdannelsen På området for softwareudvikling forventer udvalget altså at der på sigt bliver brug for flere ressourcer.

10 Udvalget indstiller: at fakultetet oprettes en konsulentfunktion for datahåndtering, og at der både tilknyttes specialister ang. datastrukturering og specialister ang. rettigheder. at fakultetet understøtter et softwareudviklernetværk, for at sikre synergi på området på tværs af relevante institutter. at fakultetet via konsulentfunktionen understøtter et eller flere netværk for indsamling af data, for at tilstræbe synergi på tværs af forskergrupper bl.a. ved erfaringsudveksling, deling af metoder til dataindsamling og så vidt muligt ved deling af data. at fakultetet bearbejder den generelle KU datamanagement strategi og giver forskerne mulighed for at præge detaljerne. oprettelse af en fælles wiki og en netværksgruppe for softwareudviklere og software-indkøbere for hele fakultetet. SIDE 10 AF Afklaring af behov for langtidsopbevaring af data og foreslag tilløsninger til at sikre denne Udvalget har ikke set det som sin opgave at diskutere forhold omkring administrative data og fokuserer i dette afsnit udelukkende på forskningsdata. Generelle overvejelser i forbindelse med langtidsopbevaring af data Enhver diskussion af langtidsopbevaring må tage stilling til et antal spørgsmål. For det første: tidshorisont. Hvor lang tid skal data opbevares 5 år, 10 år, 50 år, 100 år? For det andet: hvilken dataadgang man ønsker? Skal data kunne bruges umiddelbart i den opbevarede form, eller er man tilfreds med blot at opbevare digitale bits som eftertiden må tage sig af at afkode? Opbevaring af digitale bits er forbundet med omkostninger, men slet ikke af samme omfang som hvis man også vil kunne tilgå data, hvilket kræver løbende softwareopdatering- og udvikling. I sidste instans er diskussionen naturligvis et spørgsmål om ressourceallokering. Hvor meget må det koste at opbevare et vist datasæt? Og vil vi hellere overlade det til fremtiden at udvikle værktøjer der muliggør adgang? Sådanne spørgsmål bør behandles i en datamanagementstrategi for HUM. Fakultet vil i fremtiden have behov for langtidsopbevaring af data, jf. LT s dokument om krav til dataopbevaring 2. Det er på nuværende tidspunkt uklart om dokumentet er ændret siden udvalget har set det, og LT har tilføjet en åremålsgrænse, en definition af lang tid, til dokumentet. 2 Udvalget har haft adgang til den version af dokumentet der har været i høring

11 Det er udvalgets opfattelse at KU bør diskutere tidshorisonten for langtidsopbevaring af data: om KU kan sætte en generel tidsgrænse i forbindelse med datagrundlag i publikationer, om KU ønsker at de enkelte fagområder selv fastsætter deres grænser, eller om KU ønsker uendelig opbevaring? I praksis er uendelig opbevaring selvfølgelig absurd. Uendelig opbevaring vil være forbundet med uendelige udgifter. En datamanagementstrategi skal derfor tage realistisk og overvejet stilling til åremålsgrænsen. SIDE 11 AF 22 Udvalget bemærker at LT i dokument anfører, at der stilles infrastruktur til rådighed, men at tidsramme og pris for denne er ukendt. Der kan således være tilknyttet en væsentlig økonomisk byrde til denne langtidsopbevaring. En økonomisk byrde som oven i købet vil stige eksponentielt i takt med at forskningen benytter (og dermed har behov for at opbevare) større og større datamængder. Databox og samarbejde med KB Der findes og udbydes løsninger til langtidsopbevaring af data. F.eks. KBs DataBox 3. Konceptet er primært udviklet til opbevaring af data. Data gemmes urørt som digitale bits i eksisterende formater. Der betales per lagret 100 GB og per år. Selvom DataBox også tilbyder deling af data mv., så er det udvalgets indstilling, at DataBox primært bør opfattes som et kandidatsystem til langtidsopbevaring af data. DataBox-løsningen kunne være nem, og prisen for opbevaring er billig. Det er dog uklart for udvalget til hvilken pris KB på sigt vil garantere langtidsopbevaring, hvor længe KB har forpligtet sig til at holde fast i Data Box løsningen og hvordan relationerne og aftalen mellem KB og KU er for dette initiativ. Deponering af data i DataBox svarer til at KU overlader sin datamanagementstrategi til KB. Uklarheden i KU s og KB s relation på området vil skulle afklares, førend DataBoxløsningen vil kunne anbefales. Generelt er det vigtigt at man ved valg af løsning til langtidsopbevaring er opmærksom på hvordan man kan få data ud af systemet igen, og at man forholder sig til hvad det vil koste at få data ud og gøre dem anvendelige igen i formater der til den tid er tidssvarende. Datalagring i forbindelse med infrastrukturprojekter Det er udvalgets indstilling at behovet for langtidsopbevaring i forhold til infrastrukturprojekter er mere kompliceret end for selvstændige datasæt. F.eks. giver det ikke mening at lægge LARMs data i langtidsopbevaring, da andre parter har rettighederne til dem, og har bevaringsforpligtelsen. Men dette medfører også at adgang til data er begrænset af andre. En afklaring af 3

12 hvordan langtidsopbevaring i denne sammenhæng skal opfattes vil være nyttig. Skal man alene arkivere afledte data? Kan man undlade langtidsopbevaring så længe infrastrukturprojekterne er i drift og hele tiden giver adgang til data? SIDE 12 AF 22 Datamanagementstrategi for langtidsopbevaring på alle niveauer Det er vigtigt at afklare, hvem der kan afgøre, hvad det er tilstrækkeligt at langtidsopbevare, og hvem der kan implementere datamanagementstrategien i praksis. Skal alle data der nogensinde har været benyttet i forskning opbevares, eller er det tilstrækkeligt at gemme datasæt som har dannet baggrund for konkrete publikationer (evt. i lukkede pakker tilknyttet bestemte publikationer). Udvalget går ind for at dette må afhænge af hvad der er god praksis inden for det enkelte faglige domæne, og foreslår, at hvert forskningsområde selv definerer behovet for langtidsopbevaring. Det er vigtigt at bemærke at mange data ikke genereres som en del af konkrete projekter men i forskernes øvrige forskningstid. Det er udvalgets opfattelse at data, der indsamles på denne måde som et minimum opfattes af krav om langtidsopbevares, hvis de bliver datagrundlag i publikationer, Der kan være brug for en diskussion af, hvordan forskeren og instituttet afgør hvilke data, der er relevante for langtidsopbevaring. Ved valg af løsning til opbevaring af data skal man desuden både for aktive data og langtidsopbevaring af data være særlig opmærksom på at nogle datasæt er underlagt særlige bestemmelser og kan indeholde sensitive data, og at det derfor er vigtigt at niveauet for adgang kan konfigureres. Da rettighedsproblematikker behandles i undervalget for rettigheder, går teknisk underudvalg ikke yderligere ind på dette område. Udvalget indstiller: at det er Kulturministeriet eller KU, der bærer udgifterne til langtidsopbevaring, da kravene til langtidsopbevaring defineres på højt organisatorisk niveau. at fagområderne sætter tidsrammerne for langtidsbevaring af data at man allerede i projektstarten er opmærksom på hvilke data, der kan blive brug for at langtidsopbevare. at forskerne og institutledelserne tager en dialog om håndtering af langtidsopbevaring af indsamlet forskningsdata. at infrastrukturprojekterne, institutledelserne samt fakultetet tager en dialog om forvaltningen af data og i hvilket omfang langtidsopbevaring af data skal ske.

13 SIDE 13 AF Afklaring af muligheder for indkøb og brug af software og licenspakker Definition Software dækker i denne sammenhæng over software med meget forskellige brugs- og licensbetingelser f.eks. proprietær software, Open Sourcesoftware og egenudviklet eller projektudviklet software. Der kan være forskellig fokus i anvendelsen af softwaren, f.eks. dataindsamling, afprøvning af forskningshypoteser, undervisning og formidling, eller den kan bruges til administration. Her fokuseres på den software, der er relevant for forskning og undervisning, mens administrativt software ikke behandles. Kategorisering af software og anbefalinger for hver kategori Softwaren opdeles i følgende kategorier: 1) Software, hvor der skal købes licens a) med generel funktionalitet b) med mere fagspecifik funktionalitet 2) Software med Open Source-licens 3) Software udviklet af ansatte ved universitetet 4) Software udviklet i forsknings- eller samarbejdsprojekter I det følgende redegøres kort for anbefalinger ang. de forskellige typer af software. Software, hvor der skal købes licens a) Software, hvor der skal købes licens, kan fortsat enten indkøbes centralt af Koncern-it, på fakultetsniveau eller på institutniveau. Særligt for dyre licenser, giver det ofte mulighed for besparelser, når indkøbene foretages på fakultetsniveau eller på KU-niveau, og derfor støtter udvalget at Koncern-it fortsat støtter eller håndterer disse indkøb. b) Software med fagspecifikt fokus håndteres primært på institut eller fakultetsniveau. Det er vores indtryk at man allerede nu tilstræber en optimal håndtering af dette via institutternes kontakt til HUMIT. Ved køb af software på licens er det vigtigt allerede i anskaffelsesprocessen at være opmærksom på hvad man må og kan, når man evt. ikke længere har licens.

14 Udvalget foreslår at diskussioner vedrørende fælles indkøb af software i fremtiden kan drøftes af fakultetets informationssikkerhedsudvalg (LISU), som et selvstændigt punkt på LISU-møderne. Til disse møder sender alle institutter allerede repræsentanter, og disse møder er derfor et oplagt diskussionsforum for en del emner, der vedrører IT på tværs af institutterne. SIDE 14 AF 22 Software med Open Source-licens Der anvendes i vid udstrækning gratis Open Source-software i forbindelse med forsknings- og undervisningsopgaver. Det er udvalgets opfattelse at det er op til den enkelte ansatte, som anvender softwaren at overholde de licensbetingelser, der stilles. Udvalget anbefaler at de enkelte institutters it-ansvarlige 4 forholder sig til om der er brug for koordinering på dette område. Software udviklet af ansatte ved universitetet IPR for software tilfalder som udgangspunkt softwareudviklerens institution 5. Det anbefales at Koncern-it på intranettet redegør for hvordan udvikleren og instituttet kan forholde sig med hensyn til IPR, licensiering og annoncering af egenudviklet software. Det er udvalgets indtryk, at hverken universitetet eller fakultetet har en procedure for hvordan (eller endog om) en softwareudvikler kan udgive sin software under en Open Source-licens. Denne usikkerhed påvirker i nogle sammenhænge samarbejdet med andre parter negativt, da opgaven med at afklare licensforhold kan virke uoverstigelig. Udvalget indstiller derfor til, at der udarbejdes retningslinjer for hvordan software kan udgives som Open Source. Udvalget anbefaler desuden at der skabes et forum for videndeling mellem softwareudviklere på fakultetet. Det er vigtigt at udviklerne orienterer instituttets it-ansvarlige om softwaren og at man sammen tager stilling til opbevaring og vedligeholdelse af denne software, herunder i hvilken periode softwares skønnes at skulle videreudvikles. 4 It-ansvaret ligger hos Institutadministratoren, hvis det ikke er uddelegeret. 5 Jf: Lov om Ophavsret 59. Ophavsretten til et edb-program, der er frembragt af en arbejdstager under udførelsen af dennes arbejde eller efter arbejdsgiverens anvisninger, overgår til arbejdsgiveren.

15 Software udviklet i forsknings- og samarbejdsprojekter SIDE 15 AF 22 Udvalget indstiller til: at Koncern-it på KUnet redegør for hvordan man kan forholde sig med IPR, licensiering og annoncering af software udviklet i forsknings- eller samarbejdsprojekter. at forskeren eller projektlederen sammen med instituttets itansvarlige tager stilling til arkivering og vedligeholdelse af denne software. Vidensdeling vedrørende software og licenser Udvalget har også diskuteret hvordan vidensdeling vedrørende licenser og softwareudvikling kan sikres i fremtiden. Udvalget har følgende to forslag til initiativer: En fælles webside for hele fakultetet med anvisninger om licens- og software-indkøb Det er vigtigt forskere og udviklere nemt kan få information om de gældende muligheder for licensindkøb og vilkår for software udvikling. Udvalget foreslår at HUMIT løfter opgaven med formidling af denne information gennem en webside. Denne side skal kunne afklare, hvornår man skal henvende sig centralt og hvornår man skal gøre noget på egen hånd. Egentlige lister over indkøbte licenser anbefales ikke, da de kan være vanskelige at vedligeholde. Udvalget foreslår desuden at Koncern-it gør det lettere at finde information om software og licensaftaler, bl.a. ved at softwarebiblioteket 6 gøres tilgængeligt fra selvbetjeningsmenuen, og at oplysninger om KUs licens-udvalg tilføjes. Udvalget indstiller til at HUMIT i fremtiden vedligeholder en infowebside, som indeholder: Link til Koncern-it s softwarebibliotek med oversigt over hvilke software-licenser, der forhandles og indkøbes af Koncern-it. Herunder links til eventuelle generelle anbefalinger fra KU angående indkøb af softwarelicenser. Oplysninger om softwareprodukter, hvor licenser indkøbes og administreres af HUMIT 6

16 Oplysninger om, at man kan kontakte de enkelte institutters administratorer, hvis man ønsker at samarbejde om licens-indkøb eller videndeling om anvendelse og valg af software. Oplysninger om, at man kan få vejledning fra HUMIT til at vurdere et licensindkøb. Dog kan HUMIT ikke rådgive om forskningsperspektivet, men hjælpe med at vurdere licensaftaler, krav ved installation samt mulighed for vedligeholdelse. SIDE 16 AF 22 Udvalget indstiller endvidere: at Koncern-it gør det lettere at finde information om softwarebiblioteket, licensudvalg på KUnet. Institutternes it-ansvarlige samler overblik over udviklet software Udvalget foreslår, at man på institutniveau skaffer sig overblik over egenudviklet software samt over projektudviklet software, som er væsentligt for instituttet i det fremtidige arbejde. Instituttet vil ud fra dette overblik kunne vurdere behovet for videreudvikling og vedligeholdelse af software også for tidsbegrænsede projekter. HUMIT og ITMEDIA kan hjælpe med etablering af et sådant overblik. Udvalget foreslår at problemstillinger angående egenudviklet software i fremtiden også kan drøftes af fakultetets informationssikkerhedsudvalg. Udvalget vil gerne fremhæve at det er vigtigt allerede når der søges penge til et projekt - at overveje ikke blot dataindsamling og dataopbevaring, men også behov for software, herunder egenudviklet software. Det gælder ofte, at der ikke kan søges midler til drift af et forskningsprojekt efter projektafslutningen, men det er alligevel vigtigt at angive, at man har overvejet, hvordan resultater, data og softwareværktøjer genereret i projektet kan stilles til rådighed for andre forskere efter projektets afslutning. Det er udvalgets indtryk, at man i fremtiden i højere grad bør diskutere hvem der kan garantere driftsmidler til driften af software og applikationer der bliver udviklet i projektet. 6. Afklaring af behov for kompetenceudvikling inden for brug af it og digitale forskningsinfrastrukturer Udvalget har diskuteret hvordan kompetenceudvikling skal forstås, hvad den skal indeholde og hvem den skal være rettet mod.

17 Udvalget forudser, at det i fremtiden vil være et basalt krav til universitetet, at studerende bliver opgraderet på it-kompetencer via studier, kurser, og itcertificerede uddannelser. Udvalget fokuserer dog her primært på forskernes kompetenceniveau og udviklingen af dette. Udvalget diskuterede endvidere vigtigheden af at de rutiner der præger almindelig it-brug er hensigtsmæssige og forståelige for brugeren. SIDE 17 AF 22 Et sted hvor (manglende) it-kompetence har fået stor opmærksomhed blandt ansatte på en uhensigtsmæssig og uproduktiv måde, er i forbindelse med omlægning af KU s administrative systemer. Eksempler herpå er indførelsen af den svenske nummerplade som eller RejsUD til afregning af tjenesterejser. RejsUD må betegnes som et fagsystem, som kræver kompetencer som kun kan vedligholdes ved jævnlig brug, hvilket ikke vil være tilfældet for en forsker. Når vi taler om at der i fremtiden vil være øget brug for it-kompetencer, er vigtigt at skelne mellem de it-kompetencer som er nødvendige for at udføre centrale opgaver (undervisning og især forskning) på nye og interessante måder, og it-kompetencer som af brugeren opfattes irrelevante som fx altså baseret på administrative rationaliseringer. Som belagt har vi i dag ansatte på HUM der mangler selv basale it-kompetencer og forståelse og dermed også forståelse for indførelsen af krævende administrative systemer, som kommer til at virke som en unødvendig hæmsko. Fakultetet kan kræve en vis kompetence i brug af administrative it-systemer, men udvalget ønsker igen at understrege, at det vigtigt, at brugerne gives let adgang til information om anbefalet almindelig it-brug på KU, og gerne også begrundelser for eventuelle systemer som virker unødigt komplicerede. Udvalget har identificeret tre kompetenceudviklingsniveauer på forskersiden: 1) Basal brug af it, f.eks. it-kørekort, PowerPoint, Excel, forskellige andre programmer SPSS mv. Herunder også opgradering på bevidsthed om sikkerhedsprocedurer, krav og forpligtelser for brug af it 2) Brug af teknologi, tekniske værktøjer og infrastruktur i forskningsøjemed 3) Forståelse af hvordan man vha. teknologier og værktøjer kan forholde sig til forskning på en ny måde Basal kompetenceudvikling Det er vigtigt, at være opmærksom på, at nogle medarbejdere har brug for opgradering på basale it-områder. Dette kan være et ekstra opmærksomhedspunkt i forbindelse med MUS, da det i stadig højere grad kan være en hæmsko for at håndtere andre værktøjer. Udvalget anbefaler, at fakultetet

18 for de basale kurser i systemer, databehandling, basal statistik, lydoptagelser eller sociale medier etablerer en hjemmeside med links til f.eks. kurser i PUMA-regi eller i et decideret it-kompetenceudviklingscenter, a la det tidligere Akademisk Skrivecenter. SIDE 18 AF 22 Kompetenceudvikling i forhold til brug af teknologi, tekniske værktøjer og infrastruktur i forskningsøjemed I forhold til brug af forskningsværktøjer og infrastrukturer er der stor diversitet i behovet for teknologier, værktøjer og infrastrukturer fra forskningsområde til forskningsområde. Udvalget foreslår at fakultetet arrangerer gratis kurser i brug af forskellige værktøjer, f.eks. MATLAB, SPSS, Python, API-programmering, optageteknikker, brug af forskningsinfrastrukturer og sociale medier i forskning og formidling mv. Hensigten med disse kurser er, at gøre det lettere for forskere at stifte bekendtskab med nye værktøjer og områder, at medvirke til netværksdannelse og til at inspirere. Kurserne kan koordineres af ITMEDIA og HUMIT, eventuelt på foranledning af henvendelser fra forskere, som kunne indbydes til at samle flere interesserede forskere på området. Udvalget har som nævnt ikke beskæftiget sig med behovet for it-kompetenceudvikling blandt studerende. Udvalget ønsker dog at påpege, at kravene til kompetence i brug af forskningssoftware (i modsætning til administrativ software) er den samme blandt forskere og studerende. Der er ingen principiel grund til at ansatte og studerende ikke kunne tilbydes samme it-kompetenceudvikling. Kompetenceudvikling indenfor for nye måder at inddrage teknologi og data i forskningen Kompetenceudvikling indenfor for nye måder at inddrage teknologi og data i forskningen vil være en stadigt større udfordring, da det i stigende omfang ved hjælp af digitale metoder bliver muligt at arbejde anderledes med sine forskningsspørgsmål. Digitale metoder giver således mulighed for at stille nye forskningsspørgsmål og for at samarbejde med andre forskere om at definere og analysere digitale forskningsobjekter. Udvalget ser, at sådanne kompetencer findes i rigt mål blandt HUMs ansatte, men udvalget mener også at disse kompetencer med fordel kan udbredes yderligere. Workshops og andre arrangementer kan vise eksempler, som kan inspirere til, hvordan digitale værktøjer kan bruges til forskningsformål.. Disse arrangementer er som udgangspunkt en god idé, men det er udvalgets opfattelse, at det kan være svært at få et bredt fremmøde. Et bredere publikum nås formentlig gennem (populær) formidling f.eks. i Universitetsavisen og Humanist og i dagblade og radio/tv. Udvalget mener som tidligere nævnt, at ogsåkurser og støtte i udvidet it-brug kan være en oplagt service på fakultetsniveau, uden at vi dog vil anfægte den indlysende sandhed at nye metoder læres og præsenteres bedst i fagmiljøerne dvs. via personlig kontakt og netværk.

19 Udvalget indstiller: at det er vigtigt at få øget dialog om vigtigheden af it-kompetencer på flere niveauer i organisationen. Måske kunne emnet tilføjes i oplægget til MUS-samtalerne. at fakultetet arrangerer gratis kurser i brug af forskellige værktøjer og infrastrukturer. at fakultetet støtter workshops og andre arrangementer der kan vise eksempler på, hvordan digitale værktøjer og infrastrukturer bruges i forskning. at der sættes fokus på området og eventuelle arrangementer via Humanist, Universitetsavisen, institutternes nyhedsbreve og HUMNYT. SIDE 19 AF 22 Opsummering af anbefalinger I det følgende opsummeres udvalgets indstillinger for de forskellige punkter i kommissoriet. Ang. den nuværende situation på fakultetet indstiller udvalget følgende: at der fortsat stilles standard-faciliteter og standard-løsninger til rådighed af HUMIT, og at disse muligheder formidles til alle. at der på fakultetsniveau oprettes overbliks-websider, der beskriver tilbud og anbefalinger fra både HUMIT og fra Koncern-it. at institutterne med udgangspunkt i KU s digitaliseringsstrategi laver en data- og it-strategi for hvordan indsamlede data og applikationer fra både projekter og forskningstid håndteres, samt hvordan driften betales. at institutterne allerede fra ansøgningstidspunktet i forbindelse med eksterne projekter er opmærksomme på evt. forpligtelser ang. adgang til projektresultater og drift af udviklede services. Ang. behov for serverkapacitet og andre tekniske infrastrukturer indstiller udvalget følgende: at generelle softwareløsninger der stilles til rådighed fra KU bør være nemme at bruge. Alternativet er som vi har set at brugerne vælger lette, men usikre, kommercielle løsninger. at KU s sikkerhedspolitikker implementeres så brugerne hjælpes til at overholde dem. at der stilles faciliteter til rådighed hvor forskere der har brug for itopgradering kan få assistance. at man i forbindelse med f.eks. ansættelse og/eller projektopstart, på samme måde som man introducerer til økonomien i projekter, også

20 introducerer dataopbevaring, adgang, licenser, rettighedsproblematikker og mv. at styregruppen forholder sig til hvordan viden på området bedst deles, øges og sikres fx gennem kurser og arrangementer. SIDE 20 AF 22 Ang. hvordan nye data og nye værktøjer bedst udvikles, opbevares, tilgås og dokumenteres indstiller udvalget følgende: at fakultetet oprettes en konsulentfunktion for datahåndtering, og at der både tilknyttes specialister ang. datastrukturering og specialister ang. rettigheder. at fakultetet understøtter et softwareudviklernetværk, for at sikre synergi på området på tværs af relevante institutter. at fakultetet via konsulentfunktionen understøtter et eller flere netværk for indsamling af data, for at tilstræbe synergi på tværs af forskergrupper bl.a. ved erfaringsudveksling, deling af metoder til dataindsamling og så vidt mulig ved deling af data. at fakultetet bearbejder den generelle KU datamanagement strategi og giver forskerne mulighed for at præge detaljerne. at der oprettes af en fælles wiki og en netværksgruppe for softwareudviklere og software-indkøbere for hele fakultetet. Angående afklaring af behov for langtidsopbevaring af data og forslag af løsninger til at sikre denne indstiller udvalget følgende: at det er Kulturministeriet eller KU, der bærer udgifterne til langtidsopbevaring, da kravene til langtidsopbevaring defineres på højt organisatorisk niveau. at fagområderne sætter tidsrammerne for langtidsbevaring af data at man allerede i projektstarten er opmærksom på hvilke data, der kan blive brug for at langtidsopbevare. at forskerne og institutledelserne tager en dialog om håndtering af langtidsopbevaring af data samlet i forskningstiden. at infrastruktur-projekterne, institutledelserne samt fakultetet tager en dialog om forvaltningen af data og i hvilket omfang langtidsopbevaring af data skal ske. Angående afklaring af muligheder for indkøb og brug af software indstiller udvalget følgende: at Koncern-it på KUnet redegør for hvordan man kan forholde sig med IPR, licensiering og annoncering af software udviklet i forsknings- eller samarbejdsprojekter.

21 at forskeren eller projektlederen sammen med instituttets itansvarlige tager stilling til arkivering og vedligeholdelse af denne software. at HUMIT i fremtiden vedligeholder en fælles webside for hele fakultetet med anvisninger om licens- og software-indkøb at Koncern-it gør det lettere at finde information om softwarebiblioteket, licensudvalg på KUnet. at man på institutniveau skaffer sig overblik over egenudviklet software samt over projektudviklet software, som er væsentligt for instituttet i det fremtidige arbejde. at det er vigtigt allerede når der søges penge til et projekt - at overveje ikke blot dataindsamling og dataopbevaring men også behov for software, herunder evt. egenudviklet software. at diskussioner vedrørende fælles indkøb af software i fremtiden kan drøftes af fakultetets informationssikkerhedsudvalg (LISU), som et selvstændigt punkt på LISU-møderne. at der udarbejdes retningslinjer for hvordan software kan udgives som Open Source. SIDE 21 AF 22 Angående afklaring af behov for kompetenceudvikling identificerede udvalget tre kompetenceudviklingsniveauer på forskersiden: 1) Basal brug af it, f.eks. it-kørekort, PowerPoint, Excel, forskellige andre programmer SPSS mv. Herunder også opgradering på bevidsthed om sikkerhedsprocedurer, krav og forpligtelser for brug af it 2) Brug af teknologi, tekniske værktøjer og infrastruktur i forskningsøjemed 3) Forståelse af hvordan man vha. teknologier og værktøjer kan forholde sig til forskning på en ny måde Udvalget indstiller derfor angående kompetenceudvikling: at det er vigtigt at få øget dialog om vigtigheden af it-kompetencer på flere niveauer i organisationen. kunne emnet tilføjes i oplægget til MUS-samtalerne. at fakultetet arrangerer gratis kurser i brug af forskellige værktøjer og infrastrukturer. at fakultetet støtter workshops og andre arrangementer der kan vise eksempler på, hvordan digitale værktøjer og infrastrukturer bruges i forskning. at der sættes fokus på området og eventuelle arrangementer via Humanist, Universitetsavisen, institutternes nyhedsbreve og HUMNYT.

22 Afslutningsvis ønsker formanden for udvalget at takke udvalget for gode, konstruktive og inspirerende diskussioner og godt engagement i udvalgsarbejdet. SIDE 22 AF 22

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis J.NR.: 2009-1-0280 Ref.: mv D. 01.07.2010 Høring over Open Access Professionshøjskolernes Rektorkollegium University

Læs mere

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Dette skema anvendes til høringssvar vedr. bekendtgørelser om anmeldelse af digitale forskningsdata hos statslige myndigheder Alle høringssvar bedes indført

Læs mere

Larm Case Data Management Plan

Larm Case Data Management Plan Larm Case Data Management Plan 1 : Basisoplysninger om projektet 7. juni 2016 Projektnavn Projekt ID Bevillingsgiver Bevillingsnummer Projektbeskrivelse Varighed Primærforsker(e) Arkivering af brugerskabte

Læs mere

Politik for adgang til de digitale samlinger

Politik for adgang til de digitale samlinger Politik for adgang til de digitale samlinger Indledning Det Kgl. Biblioteks politik for adgang til de digitale samlinger sætter rammerne og principperne for adgang for bibliotekets brugere til Det Kgl.

Læs mere

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET Institutlederen er instituttets øverste leder, hvis vigtigste opgave er at udøve et tydeligt og inspirerende lederskab, der sikrer og videreudvikler den højeste

Læs mere

UBVA s anbefalinger vedr. data management-politikkers regulering af forskerrettigheder

UBVA s anbefalinger vedr. data management-politikkers regulering af forskerrettigheder UBVA s anbefalinger vedr. data management-politikkers regulering af forskerrettigheder Den 25. januar 2016 Sagsnr. S-2015-850 UBVA Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) er et stående

Læs mere

Indhold. Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser

Indhold. Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser Projektleder Jens Dolin, Institutleder, Institut for Naturfagenes Didaktik, SCIENCE Øster Voldgade 3 1350 København K Telefon: +45 353-20420 Telefon

Læs mere

Politik for Elektronisk Sags- og dokumenthåndtering Godkendt af Styregruppen for edoc

Politik for Elektronisk Sags- og dokumenthåndtering Godkendt af Styregruppen for edoc Politik for Elektronisk Sags- og dokumenthåndtering Godkendt af Styregruppen for edoc Politik for Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering i Region Nordjylland (ESDH) Lovgivning/aftalegrundlag Politikken

Læs mere

National strategi for Datamanagement

National strategi for Datamanagement National strategi for Datamanagement Statsbibliotekets potentielle rolle Bjarne Andersen sektionsleder it bevaring Alle illustrationer fra www.digitalbevaring.dk Statsbiblioteket Institution under Kultur

Læs mere

Larm Case Data Management Plan

Larm Case Data Management Plan Larm Case Data Management Plan 1 : Basisoplysninger om projektet 9. juni 2016 Projektnavn Projekt ID Bevillingsgiver Bevillingsnummer Projektbeskrivelse Varighed Primærforsker(e) Arkivering af brugerskabte

Læs mere

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Dette skema anvendes til høringssvar vedr. bekendtgørelser om anmeldelse af digitale forskningsdata hos statslige myndigheder Alle høringssvar bedes indført

Læs mere

Politik for opbevaring af primære materialer og data

Politik for opbevaring af primære materialer og data Politik for opbevaring af primære materialer og data 1. Præambel Danmarks Tekniske Universitet (DTU) skal være kendt og respekteret internationalt som et førende teknisk eliteuniversitet, som udfører excellent

Læs mere

e-infrastruktur for registerforskning

e-infrastruktur for registerforskning e-infrastruktur for registerforskning Det Koordinerende Organ for Registerforskning (KOR) udgav i foråret 2017 rapporten Dansk Registerforskning, heri redegøres for udfordringer og muligheder for dansk

Læs mere

Anbefaling Ansvarlig Prioritet

Anbefaling Ansvarlig Prioritet Rapport om brug af engelsk som administrativt sprog Endelig handleplan efter behandling på LT-møde den 30. april 2014 1 Anbefaling Ansvarlig Prioritet 1. Udmøntning af parallelsprogspolitikken 1.1 Kommunikationen

Læs mere

Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose

Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T HSU AMKU S A G S N O T A T 16. NOVEMBER 2011 Vedr.: Arbejdspladsvurdering (APV) 2012 Nedsættelse af APV-koordinationsudvalg Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid

Læs mere

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0 SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer Version 3.0 Infrastruktur i dagens sundheds IT Det sundhedsfaglige personale benytter sig i dag af en række forskellige systemer i forbindelse med

Læs mere

FORSKNING & INNOVATION

FORSKNING & INNOVATION københavns universitet FORSKNING & INNOVATION Københavns Universitets overordnede principper for samarbejder med eksterne parter En praktisk guide til universitetets samarbejdspartnere Forskning & Innovation

Læs mere

Open Science, open access, open data - Rigsarkivet som aktør indenfor e-science

Open Science, open access, open data - Rigsarkivet som aktør indenfor e-science Open Science, open access, open data - Rigsarkivet som aktør indenfor e-science Anne Sofie Fink, områdeleder for DDA Formidling af it-arkivalier og forskningsdata Rigsarkivet 14-10-2016 DeIC konference

Læs mere

HVILKEN INFORMATION INDSAMLER VI?

HVILKEN INFORMATION INDSAMLER VI? Denne politik ( Politikken ) beskriver hvordan Hopper ApS indsamler og behandler persondata, hvor Hopper er dataansvarlig og hvor vi ellers henviser til denne politik. Persondata betyder information om

Læs mere

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Dette skema anvendes til høringssvar vedr. bekendtgørelser om anmeldelse af digitale forskningsdata hos statslige myndigheder Alle høringssvar bedes indført

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

Dragør Kommune. Operationelle bilag til IT-sikkerhedspolitikken. Bilag 7. Retningslinjer for IT-medarbejdere

Dragør Kommune. Operationelle bilag til IT-sikkerhedspolitikken. Bilag 7. Retningslinjer for IT-medarbejdere Dragør Kommune Operationelle bilag til IT-sikkerhedspolitikken IT-sikkerhedspolitik Side 2 Retningslinjer for IT-medarbejdere Samtlige medarbejdere beskæftiget med driften af kommunens IT-installation,

Læs mere

Koncern-IT. KU Digital. Københavns Universitets digitaliseringsstrategi. Westergaard IT-strategi 4.11.2014 Dias 1

Koncern-IT. KU Digital. Københavns Universitets digitaliseringsstrategi. Westergaard IT-strategi 4.11.2014 Dias 1 KU Digital Københavns Universitets digitaliseringsstrategi Dias 1 Universitetets formål Forskning Uddannelse Formidling og vidensudveksling Rådgivning Dias 2 KU er Skandinaviens største universitet Cirka

Læs mere

KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER

KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER ANALYSERAPPORT KORTLÆGNING AF DIGITIALISERINGS- BEHOV I DANMARK HUMANOMICS RESEARCH CENTER Denne rapport samt bilag indeholder den endelige database af spørgeskemaet Anvendelsen af digitale ressourcer

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER September 2013 Center for Kliniske Retningslinjer - Clearinghouse Efter en konsensuskonference om sygeplejefaglige kliniske retningslinjer, som Dokumentationsrådet under Dansk Sygeplejeselskab (DASYS)

Læs mere

NOTAT. Regulering af IPR, fortrolighedsforpligtelse og publicering ved samarbejde mellem universiteter, hospitaler og private virksomheder

NOTAT. Regulering af IPR, fortrolighedsforpligtelse og publicering ved samarbejde mellem universiteter, hospitaler og private virksomheder Bilag C IPR Koncept NOTAT Til Medico Innovation - Projektbestyrelsen Vedr. Regulering af IPR, fortrolighedsforpligtelse og publicering ved samarbejde mellem universitet, hospital og privat virksomhed Fra

Læs mere

Kodeks for god forskningsledelse

Kodeks for god forskningsledelse Syddansk Universitet - University of Southern Denmark Kodeks for god forskningsledelse Udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af: Professor Anne-Marie Mai, Institut for Litteratur, Kultur og Medier Professor

Læs mere

AAU Proces- og IT governance

AAU Proces- og IT governance AAU it services Selma Lagerlöfs Vej 300 9 2 2 0 A A L B O R G Ø S T S A G S B E H A N D L E R : P R O C E S - & P O R T E F Ø L J E L E D E R K A S P E R S Ø N D E R G A A R D A N D E R S E N T + 4 5 9

Læs mere

Ekstern Persondatapolitik - Sankt Lukas Stiftelsen

Ekstern Persondatapolitik - Sankt Lukas Stiftelsen EKSTERN PERSONDATAPOLITIK for Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen 1 Generelt 1.1 Denne persondatapolitik er gældende for samtlige de oplysninger, som Stiftelsen modtager og/eller indsamler om dig, det

Læs mere

Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer

Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer Lene Offersgaard, Center for Sprogteknologi, NFI, KU leneo@hum.ku.dk KU, 20. april 2015 DIGHUMLAB har tre søjler: Language-based materials and tools Research

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/225. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/225. Ændringsforslag 5.9.2018 A8-0245/225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Betragtning 8 (8) Nye teknologier muliggør automatisk computeranalyse af oplysninger i digital form, f.eks. tekst, lyd, billeder og data, almindelig

Læs mere

Politikker for beskyttelse og behandling af personoplysninger

Politikker for beskyttelse og behandling af personoplysninger Politikker for beskyttelse og behandling af personoplysninger Denne forklaring om beskyttelse og behandling af personoplysninger beskriver, hvordan vi (Sandoz A/S, der er en del af Novartis-koncernen)

Læs mere

Web governance model for SSI

Web governance model for SSI Web governance model for SSI Oplæg til web kommunikationsgruppen December 2008 1 Indledning... 3 Afgrænsning... 3 Roller og ansvar... 4 Webredaktøren... 4 Forfattere... 5 Overordnet ansvarlig... 5 Webredaktører

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler.

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Indstilling til styregruppen for grundaftaler Arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler indstiller til styregruppen

Læs mere

Overvejelser om genudbud af it-løsninger - Jura brugt strategisk i it-kontrakter

Overvejelser om genudbud af it-løsninger - Jura brugt strategisk i it-kontrakter NOTAT Overvejelser om genudbud af it-løsninger - Jura brugt strategisk i it-kontrakter 1. Indledning Hver gang, en kommune foretager et it-udbud bør man allerede i planlægningen af udbuddet tænke frem

Læs mere

Persondata på Københavns Universitet

Persondata på Københavns Universitet Persondata på Københavns Universitet En data-generals arbejde Lisa Ibenfeldt Schultz Databeskyttelsesrådgiver 08/11/2018 2 Principper 1. Levedygtig forvaltning af reglerne 2. Ansvar følger ansvar for hovedopgaven

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Statsbibliotekets. Politik for digital bevaring

Statsbibliotekets. Politik for digital bevaring Statsbibliotekets Politik for digital bevaring Version 4 Marts 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Formål... 4 3. Rammer for bevaring... 4 3.1 Ansvar og roller... 4 3.2 Videndeling og kompetenceudvikling...

Læs mere

Emne: Besøg hos den Sekretariet for den færøske Forskningsråd (Granskingarrađiđ)

Emne: Besøg hos den Sekretariet for den færøske Forskningsråd (Granskingarrađiđ) Rapport Emne: Besøg hos den Sekretariet for den færøske Forskningsråd (Granskingarrađiđ) Dato: Mandag, den 30. januar, 2017 Tid: Kl. 09.00-17.00 Sted: Granskingarrađiđ, The Faroese Research Council, Bryggjubakki

Læs mere

Opsamling på workshop for administratorer med ansvar for udenlandske ph.d.-studerende og forskere

Opsamling på workshop for administratorer med ansvar for udenlandske ph.d.-studerende og forskere Opsamling på workshop for administratorer med ansvar for udenlandske ph.d.-studerende og forskere Om opsamlingen Her er opsamlingen på workshoppen for administratorer med ansvar for udenlandske ph.d.-

Læs mere

Støtte til de akademiske miljøers samfundsengagement

Støtte til de akademiske miljøers samfundsengagement DU IO Støtte til de akademiske miljøers samfundsengagement Kære forsker En grundsten i universitetets strategi er, at vi skal skabe værdi for og med samfundet. Det gør vi på mange måder, for der findes

Læs mere

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN WWW.JCD.DK HVAD ER CLOUD COMPUTING? Cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger løsninger du tidligere har

Læs mere

VEDTÆGTER for getahead.dk. Navn og hjemsted. Netværkets hjemsted følger den til enhver tid siddende kasserers adresse. 2 Formål og aktivitet

VEDTÆGTER for getahead.dk. Navn og hjemsted. Netværkets hjemsted følger den til enhver tid siddende kasserers adresse. 2 Formål og aktivitet April 2010 VEDTÆGTER for getahead.dk 1 Navn og hjemsted Netværkets navn er getahead.dk. Netværkets hjemsted følger den til enhver tid siddende kasserers adresse. Netværkets CVRNR er 32 63 95 69. Netværkets

Læs mere

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2015 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE 4 ARKIVLOVEN OG DEN OFFENTLIGE FORVALTNING Alle myndigheder 5 DET DIGITALE

Læs mere

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014 DATO KONTAKTPERSON MAIL 28-11-2014 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk REFERAT EMNE Koordineringsgruppemøde TIDSPUNKT 28. november 2014 STED DELTAGERE Videomøde: Femern A/S, København / Vejdirektoratet, Skanderborg

Læs mere

Er du på udkig efter en effektiv, sikker og overkommelig server til en mindre virksomhed?

Er du på udkig efter en effektiv, sikker og overkommelig server til en mindre virksomhed? Er du på udkig efter en effektiv, sikker og overkommelig server til en mindre virksomhed? En virksomhed skal ikke have ret mange ansatte, før det er værd at investere i en server, der kan gøre det meget

Læs mere

Medarbejderudviklingssamtaler på Københavns Universitet

Medarbejderudviklingssamtaler på Københavns Universitet Medarbejderudviklingssamtaler på Københavns Universitet HR & Organisationsudvikling 13. marts 2008 Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) i praksis Københavns Universitet er Danmarks største vidensvirksomhed.

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik

Kulturministeriets it-arkitekturpolitik Kulturministeriets Kulturministeriets Januar 2012 Udgivet af Kulturministeriet Udarbejdet af Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V www.kulturstyrelsen.dk post@kulturstyrelsen.dk Kulturministeriets

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

Opfølgning på identificerede problemer i studiemiljøet på ENG og TECH

Opfølgning på identificerede problemer i studiemiljøet på ENG og TECH Fakultetskontoret for ENGINEERING, SUND og TECH Dokument dato: Maj 2017 Dokumentansvarlig: Line Kousholt Caspersen Senest revideret: Senest revideret af: Sagsnr.: Opfølgning på identificerede problemer

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Kontrakt for samarbejde om forskningsprojekt og PhD-uddannelse

Kontrakt for samarbejde om forskningsprojekt og PhD-uddannelse Kontrakt for samarbejde om forskningsprojekt og PhD-uddannelse mellem Institut for Psykologi, Københavns Universitet og Døgnkontakten for Børn og unge, Socialforvaltningen, Københavns Kommune og Projektkontoret,

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION. Revideret maj 2016.

BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION. Revideret maj 2016. BESTEMMELSE FOR FAK FORSKNINGSPUBLIKATION Revideret maj 2016. Ref.: a. FAKPUB DE.990-1 Forsvarsakademiets forskningsstrategi b. Vejledning vedrørende FAK eksterne digitale magasin, bilag 2 til FAKDIR 340-1

Læs mere

Overordnet beskrivelse af projektet, herunder ændringer ifht oprindelig projektbeskrivelse

Overordnet beskrivelse af projektet, herunder ændringer ifht oprindelig projektbeskrivelse Deff Status på projektet 30. oktober 2015 Automatisk indhentning af oplysninger om statslige myndigheders digitale publikationer Overordnet beskrivelse af projektet, herunder ændringer ifht oprindelig

Læs mere

Forvaltning af adgang til Hvordan har du det?-data

Forvaltning af adgang til Hvordan har du det?-data Forvaltning af adgang til -data Retningslinjer pr. august 2012 1. Indledende kommentarer -data (HHDD-data) er indsamlet i 2001, 2006 og 2010. Data baserer sig på postomdelte spørgeskemaer, hvori der spørges

Læs mere

Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. DNSSEC

Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. DNSSEC Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. DNSSEC Dansk Internet Forum (herefter DIFO) og DK Hostmaster sendte den 4. maj 2010 et forslag til ændring af Generelle vilkår for tildeling, registrering

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS APRIL 2019 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 INDLEDNING Center for Forebyggelse i praksis er en faglig enhed etableret i KL s Kontor for Sundhed og

Læs mere

...et sagsbehandlingssystem udviklet af sagsbehandlere?

...et sagsbehandlingssystem udviklet af sagsbehandlere? ...et sagsbehandlingssystem udviklet af sagsbehandlere? Brugerne tager magten Sådan bliver it bedre og billigere SBSYS ER ET KOMPLET SAGSSTYRINGS- OG DOKUMENTHÅNDTERINGSSYSTEM (ESDH) TIL EN OFFENTLIG MYNDIGHED

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt

Læs mere

Vi valgte ikke open source, men sådan blev det bare fordele, ulemper og lidt om leverandørafhængighed

Vi valgte ikke open source, men sådan blev det bare fordele, ulemper og lidt om leverandørafhængighed Vi valgte ikke open source, men sådan blev det bare fordele, ulemper og lidt om leverandørafhængighed Open source-software i det offentlige 19. marts 2009 Jens Barslund Mikkelsen Leder af Webgruppen, Chefkonsulent

Læs mere

Kodeks for god forskningsledelse

Kodeks for god forskningsledelse Kodeks for god forskningsledelse Udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af: Professor Anne-Marie Mai, Institut for Litteratur, Kultur og Medier Professor Jesper Wengel, Institut for Fysik og Kemi Professor

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale

at understøtte åbne og inklusive uddannelser i samarbejde med nationale og internationale STRATEGI Vision og strategi for Educational IT på Arts, 2013-2020 Arts, dekanatet Vision Arts sætter i uddannelsesdelen af strategien for 2013 20 fokus på kvalitetsudvikling af uddannelserne, herunder

Læs mere

Brug af digitale medier

Brug af digitale medier Brug af digitale medier Tønder Kommune bruger i vid udstrækning digitale medier både i den interne og den eksterne kommunikation. I de kommende år vil digitale medier få endnu større betydning både eksternt

Læs mere

I regi af Region Midtjylland arbejdes der med et projekt om Big data 2 og på nationalt niveau arbejdes der med

I regi af Region Midtjylland arbejdes der med et projekt om Big data 2 og på nationalt niveau arbejdes der med Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens afdeling Dato 22. juli 2015 Videreudvikling af Open data Aarhus 1. Resume Open Data Aarhus (ODAA) er et Smart Aarhus initiativ, der sammen

Læs mere

Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet

Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Kompetencestrategi 2015 for Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet Denne kompetencestrategi dækker alle ansatte på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet. Målene for kompetencestrategien Aalborg Universitet

Læs mere

Sikkerhedsanbefaling. Forholdsregler ved ophør af serviceopdateringer til Windows XP Embedded

Sikkerhedsanbefaling. Forholdsregler ved ophør af serviceopdateringer til Windows XP Embedded Sikkerhedsanbefaling Forholdsregler ved ophør af serviceopdateringer til Windows XP Embedded Juli 2014 Indledning Microsoft har annonceret, at selskabet den 31. december 2016 frigiver den sidste serviceopdatering

Læs mere

Landsbypedel. Landdistrikternes Fællesråd. Landdistrikterne.dk

Landsbypedel. Landdistrikternes Fællesråd. Landdistrikterne.dk Idé Landsbyerne har i disse år store udfordringer i forhold til at fastholde serviceniveauet på en række centrale områder. En udfordring der er basal og af stor vigtighed for lokalsamfundets funktion og

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik. Dit arbejdsmiljø vores fælles politik

Arbejdsmiljøpolitik. Dit arbejdsmiljø vores fælles politik Arbejdsmiljøpolitik Dit arbejdsmiljø vores fælles politik Indhold Indledning 3 Baggrund 3 Målsætninger for arbejdsmiljøet 3 Ambitioner 3 Kendetegn 4 Arbejdsmiljøorganisationen 4 Arbejdsmiljø og kommunikation

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 1 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 2 Resume: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune 2011-2015 er en revidering af Odder Kommunes

Læs mere

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014

Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Erfagruppe 2.0 - Matchen Oktober 2013 oktober 2014 Formål: Projektet Videnformidling og Dialog via nye kanaler Vi&Di, vil via konkurrencen Erfagruppe 2.0 Matchen skabe opmærksomhed på, at sociale medier

Læs mere

Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser

Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser Indtil KU bliver institutionsakkrediteret, skal fakultetets uddannelser fortsat turnusakkrediteres. Turnusakkreditering sker i overensstemmelse med

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi med forklaringer. Børne- og skoleforvaltningen

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi med forklaringer. Børne- og skoleforvaltningen Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi med forklaringer 2012 2015 Børne- og skoleforvaltningen Udarbejdet januar/februar 2012 Bjørn Stålgren, Gitte Petersen og Lene Juel Petersen Vedtaget april

Læs mere

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Kommissorium for GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Godkendt den 4. december 2009 af Styregruppen for Forskningsinfrastruktur i Syddanmark. Revideret juni + november 2012 1. GCP-enhedens baggrund

Læs mere

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål Projektbeskrivelse 3.4 Bedre brug af åbne data 1. Baggrund og formål 1.1 Baggrund Den offentlige sektor skaber hver dag store mængder af data om fx trafik, parkering, forurening, kultur og demografi. Der

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Undervisning Webdesign Rådgivning

Undervisning Webdesign Rådgivning Og vi kan skræddersy løsninger efter dine behov Dine ønsker og forventninger er det centrale i vores produktudvikling Hos WedoIT har vi ekspertise indenfor områderne: Undervisning Webdesign Rådgivning

Læs mere

Forskning, monitorering og incitamenter

Forskning, monitorering og incitamenter Institut for Kultur og Globale Studier Kroghstræde 3 9220 Aalborg Øst Marianne Rostgaard Institutleder Telefon: 9940 9924 Email: rostgard@cgs.aau.dk Forskning, monitorering og incitamenter Opdateret august

Læs mere

Formål med behandlingen af dine personoplysninger

Formål med behandlingen af dine personoplysninger Introduktion til vores persondatapolitik Denne persondatapolitik omhandler og gælder for de oplysninger, som du giver til os, når du tilmelder dig eller dit barn arrangementer under Foreningen Spejderne,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR ARTS 10. november 2016 Udarbejdet af APV FØLGEGRUPPEN og FORMANDSSKABET I FAMU og FSU

AARHUS UNIVERSITET. HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR ARTS 10. november 2016 Udarbejdet af APV FØLGEGRUPPEN og FORMANDSSKABET I FAMU og FSU HANDLINGSPLAN FOR PSYKISK APV FOR ARTS 10. november 2016 Udarbejdet af APV FØLGEGRUPPEN og FORMANDSSKABET I FAMU og FSU Forebyggelse af stress Nedsætte risikoen for stress i hverdagen. PRIORITERING 2 Karrierevejledning

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål kunder

Ofte stillede spørgsmål kunder Vigtige opdateringer vedrørende maintenance plans Ofte stillede spørgsmål kunder Dette dokument giver svar på ofte stillede spørgsmål om de kommende ændringer af maintenance plans, i takt med at vi skifter

Læs mere

Strategi for Digital Arts Initiative

Strategi for Digital Arts Initiative Af Christian Ulrik Andersen. Associate Professor, Ph.D Head of Digital Arts Initiative, Arts, Aarhus University Opdateret efter behandling i fakultetsledelse, Digital Arts Initiative og Akademisk Råd.

Læs mere

Privatlivs og Persondatapolitik for Evangelisk Luthersk Netværk

Privatlivs og Persondatapolitik for Evangelisk Luthersk Netværk Privatlivs og Persondatapolitik for Evangelisk Luthersk Netværk 1 Generelt 1.1 Denne Persondatapolitik ( Politik ) er gældende for samtlige de oplysninger, som du giver til os, og/eller som vi indsamler

Læs mere

Politik for anvendelse af fremmedsprog ved Syddansk Universitet Januar 2014

Politik for anvendelse af fremmedsprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Politik for anvendelse af fremmedsprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Syddansk Universitet er et internationalt orienteret universitet, som ønsker at tiltrække og fastholde såvel udenlandske som

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse

Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. maj 2018 Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse 85.15.00-P30-1-18 Politik for databeskyttelse i Ballerup Kommune Denne databeskyttelsespolitik er den overordnede ramme

Læs mere

M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. SEPTEMBER Ph.d.-udvalget på HUM. Forum. Mødedato 26. september 2018 kl 13:00-15:00. Lokale 15B-0-07.

M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. SEPTEMBER Ph.d.-udvalget på HUM. Forum. Mødedato 26. september 2018 kl 13:00-15:00. Lokale 15B-0-07. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E I N D K A L D E L S E 26. SEPTEMBER 2018 Forum Ph.d.-udvalget på HUM Mødedato 26. september 2018 kl 13:00-15:00 Sted Referent Lokale 15B-0-07 Olivia Mortensen,

Læs mere

Tredje fase er selve innovationsforløbet bestående af udvikling og test af ideen samt at gøre den klar til markedet.

Tredje fase er selve innovationsforløbet bestående af udvikling og test af ideen samt at gøre den klar til markedet. ODIN-MODELLEN. Drejebog for åben efterspørgselsdrevet innovation. At innovation er åben betyder, at den involverer flere parter, som findes i en åben proces. At innovation er efterspørgselsdrevet betyder,

Læs mere

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Syddansk Universitet er et internationalt orienteret universitet, som ønsker at tiltrække og fastholde såvel

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi

Geodatastyrelsens strategi Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling,

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

Hvornår er dit ERP-system dødt?

Hvornår er dit ERP-system dødt? Hvornår er dit ERP-system dødt? Ved du egentlig hvornår dit ERP-system er dødt? Vi giver dig vores bud på, hvilke tegn du skal holde øje med, så du kan handle i tide. Hvornår er dit ERP-system dødt? At

Læs mere

Automatisk indhentning af oplysninger om statslige myndigheders digitale publikationer - projektafslutning

Automatisk indhentning af oplysninger om statslige myndigheders digitale publikationer - projektafslutning Automatisk indhentning af oplysninger om statslige myndigheders digitale publikationer - projektafslutning Formål Ved projektstart havde DAB Ifølge cirkulære 66, 2012 til opgave at indsamle, registrere

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere