Tillæg nr. 2 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tillæg nr. 2 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund"

Transkript

1 Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato RFB_10_03_05_Nr2013_Tillæg 2 Naturkonsekvensvurdering Tillæg nr. 2 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund og Engmosen 1 Indledning Metode Natura 2000 området Projektbeskrivelse Midlertidige arbejds- og oplagsarealer Vurdering Sedimentspredning Bundvegetation Bundfauna Fisk Fugle Naturtyper Vandkvalitet Sammenfatning Midlertidig arealinddragelse Naturtyper Bundflora og fauna Fugle Sammenfatning Støj og forstyrrelser Afværgeforanstaltninger Konklusion Referencer Udført TEB/ETD Kontrol JBN Godkendt JBN Ringsted - Femern Banen Telefon Telefax Journalnr. Amerika Plads København Ø Direkte femern@bane.dk Notat Side 1(16)

2 1 Indledning Dette notat er tillæg nr. 2 til den eksisterende konsekvensvurdering af Natura Femern Bælt Dansk Jernbaneanlæg Kontrakt Syd /1/ med tilknyttede fagnotater /2, 3/. Tillæg nr. 2 omhandler ændringer af anlægsmetoder i Guldborgsund i forbindelse med udbygning af Kong Frederik IX s bro. Tillægget skal derfor ses i sammenhæng med de tidligere notater. Det ønskes, at de mulige anlægsmetoder også omfatter udgravning af midlertidige arbejdsområder til en dybde på 4 m samt udgravning af en rende for etablering af bropiller. Det ønskes, at de nye udgravninger etableres uden opsætning af spunsvægge. Der er derfor gennemført en ny supplerende Natura 2000 konsekvensvurdering af disse ændringer som tillæg til den tidligere udarbejdede Natura 2000 konsekvensvurdering med tillæg. 2 Metode Der er i tillæg nr. 2 til Natura 2000 konsekvensvurderingen gennemført supplerende modelberegninger af sedimentspild (sedimentation og sedimentspredning). Desuden er der gennemført supplerende beregninger af næringsstoffrigivelse /4/. 3 Natura 2000 området De eksisterende forhold og det faglige grundlag for vurderingerne er beskrevet i den eksisterende konsekvensvurdering af Natura 2000 området med fagnotater og tillæg. 4 Projektbeskrivelse I forhold til det oprindelige projekt har det vist sig hensigtsmæssigt evt. at kunne benytte en stor flydekran til etableringen af broen. Desuden er det hensigtsmæssigt, at der evt. kan udgraves en rende langs den eksistendende bro, hvor de nye bropiller skal etableres. Det betyder, at der skal udgraves arbejdsområder til en dybde på ca. 4 m. Renden for etablering af bropiller graves til en dybde på 0,5 m under den nuværende bundkote. Der udgraves yderligere 1 m for etablering af selve bropillerne. Områderne, der udgraves, fremgår af figur 1. Alle midlertidigt udgravede områder reetableres til den oprindelige tilstand. Der bruges sand med et organisk indhold på under 1% til reetableringen. Hvor det er relevant, reetableres de øverste sedimentlag med sten (oprindelige sten oplagret midlertidigt på land eller sten af tilsvarende størrelse). Der vurderes ikke at være betydende sedimentspild forbundet med reetableringen, da der benyttes grovere sandfraktioner og sten. Blødbundsudskiftningen langs dæmningerne vil ske bag spuns eller med en udførelsesmetode, der sikrer at spildprocenten reduceres til maksimalt 5% af gytjemængden. Dette er en worst case, idet spildet reelt forventes at være få procent. Gytjemængden vurderes fortsat til ca. 50% af den samlede udgravede mængde. Det har også vist sig hensigtsmæssigt at kunne oplagre de eksisterende kystsikringssten fra dæmningerne umidelbart uden for den spuns, der sættes langs dæmningerne for blødbundsudgravning. Disse store kystsikringssten vil blive genanvendt til kystsikring af de nye dæmninger. Der vurderes ikke at være resuspension af betydning i forbindelse med oplag og optagning af stenene. Side 2(16)

3 Det justrerede anlægsprojekt vil betyde et nogenlunde uændret samlet sedimentspild. Dog ændres der på hvor der graves og dermed hvor der spildes, og der ændres på graveperioden. Desuden er der en væsentligt øget midlertidig inddragelse af havbund sammenlignet med det projekt, som blev vurderet i den oprindelige Natura 2000 konsekvens vurdering. Udgravning af bropiller og arbejdsarealer samt blødbund vil ske på baggrund af totalentreprenørens detailtidsplan. Som en worst case i modelleringen af sedimentspild er der regnet med, at der graves i en sammenhængende periode. Graveperioden er sat fra 15. juni til 28. august. Figur 1. Udgravning af rende til bropiller samt arbejdsarealer for flydekran. Arealer og mængder fremgår af tabel Midlertidige arbejds- og oplagsarealer Den samlede mængde materiale i Guldborgsund, der nu forventes afgravet, og som der vurderes på, er estimeret til ca m 3. Der er estimeret et sedimentspild på ca m 3 ved afgravning (se tabel 1). Projektændringerne betyder, at der skal inddrages et større areal havbund midlertidigt til arbejdsareal og rende for bropiller. Dette areal udgør ca m 2. Hertil kommer ca m 2 som midlertidigt optages til oplag af sten fra dæmningen. Det samlede midlertidigt inddragede areal er dermed ca m 2. Tidligere konsekvensvurdering med tillæg Tillæg nr. 2 til konsekvensvurdering Forskel Permanent arealinddragelse bropiller og klappille 435 m m 2 0 m 2 (ca.) Permanent arealinddragelse langs banedæmninger (ca.) m m 2 0 m 2 Areal der permanent m m 2 0 m 2 Side 3(16)

4 ændres til hårdbund (ca.) Midlertidig arealinddragelse (arbejdskanal + rende ved bropiller + oplæg af sten fra dæmninger) (ca) Midlertidig arealinddragelse langs dæmninger (ca) Midlertidig arealinddragelse i alt (ca) Afgravet materiale v. bropiller og klappille (ca) Afgravet blødbund ved dæmninger (ca.) Afgravet materiale til arbejdskanal og rende ved bropiller (ca) Afgravet sediment i alt (ca) Tidligere konsekvensvurdering med tillæg Tillæg nr. 2 til konsekvensvurdering Forskel 0 m m m m m 2 0 m m m m m 3 0 m 3 (indregnet i mængder for afgravet rende ved bropiller) m m 3 0 m m 3 0 m m m m m m 3 Tilbagefyld med sand og sten (ca.) 0 m m m 3 Spild af opgravet materiale v. bropiller og klappille (ca.) Spild af opgravet blødbund v. dæmninger (ca.) Spild ved udgravet arbejdskanal + rende ved bropiller (ca) 0 m 3 Sedimentspild i alt (ca) 100 m 3 (anslået spild udgør 5% af m 3 ) m 3 (anslået spild udgør 10% af de 50% gytje, som er den andel der kan spildes) 0 m 3 (indregnet i mængder for spild ved rende for bropiller) 750 m 3 (anslået spild udgør 5% af de 50% gytje, som er den andel der kan spildes af m 3 blødbund). Spild reduceret, da der graves bag spuns. 860 m 3 (anslået spild udgør 10% af de 50% gytje, som er den andel der kan spildes af m 3 ) m m m m m m 3 Tabel 1. Oversigt over projektjusteringer af arealer, der berøres i Guldborgsund. Det formodes, at der udgraves vha. en grab. Opgravet materiale lægges på en flåde, som sejler det opgravede materiale til klapområdet. Der udgraves op til 24 timer pr. dag, med en kapacitet på ca. 50 m 3 pr. time. Der vil i graveperioden være en sejladstrafik med pramme gennem Guldborgsund til klappladsen. Det forventes, at spildet fra udgravning til bropiller og midlertidige arbejdsarealer kan blive op til 10% svarende til ca. 860 m 3 gytje. Hertil kommer de 750 m 3, som forventes spildt i forbindelse med udgravningen til blødbund, som foregår bag spuns. Side 4(16)

5 Vurderingerne er baseret på et worst case grave scenarie, hvor blødbundsudskiftningen og udgravning til bropillerne og midlertidige adgangsarealer foregår i direkte forlængelse af hinanden. Det betyder, at det antages, at der graves ca. 10 uger i træk op til 24 timer i døgnet. 5 Vurdering De justerede anlægsarbejder i Guldborgsund kan potentielt påvirke de marine naturtyper og arter med sedimentspild, som opløses i vandfasen og aflejres på havbunden. Projektjusteringerne vil desuden inddrage yderligere havbundsarealer midlertidigt. Der kan i forbindelse med anlægsarbejdet desuden være forstyrrelseseffekter. 5.1 Sedimentspredning Der er som supplement til den eksisterende Natura 2000 konsekvensvurdering gennemført simuleringer af sedimentspredning via modellering. Der er anvendt samme model som i den eksisterende Natura 2000 konsekvensvurdering med tillæg. Modelberegningerne viser helt overordnet lige som de tidligere beregninger, at de største sedimentkoncentrationer findes omkring selve gravearbejdet og mod nord langs med den vestlige kyststrækning. Graveaktiviteten er vurderet til at vare ca. 10 uger. Der er i modelberegningerne fokuseret på antal dage med overskridelser af hhv. 10 mg/l og 15 mg/l, (se bilag 1 og 2), idet overskridelser af disse niveauer over længere tid vurderes at kunne have negativ effekt på vigtige økologiske elementer. De nye beregninger viser, at der er overskridelser af de potentielt betydende sedimentkoncentrationer i vandet i over 10 dage. Området med en overskridelse af 15 mg/l i mere end 10 dage har et areal på ca m 2. Dette område findes omkring den vestlige dæmning på Lollandsiden (se bilag 2). Hvis der graves mere end 10 uger, og med den forudsatte intensitet pr. time, men mindre end de forudsatte 24 timer i døgnet, vil perioden med overskridelser af hhv. 10 og 15 mg/l, særligt helt tæt ved graveaktiviteten forventeligt blive mindre. Sedimentakkumulering i mm er beregnet for en situation svarende til 2 uger efter, at alle udgravninger er afsluttet. Resuspension er inkluderet i beregningerne i modellen. Det ses af bilag 3, at det samlede spild ved gravning er beregnet til overvejende at spredes i en nordlig retning. Dette skyldes primært, at strømmen hovedsageligt er nordlig. Det samlede areal med sedimenttykkelser over 2 cm er ca m 2. Disse områder findes nær graveområderne primært ved dæmningerne. Det største samlede område med sedimenttykkelser over 2 cm er det meget lavvandede område ved Engmosen, som ikke er udpeget som habitatnaturtype Bundvegetation De højeste dækningsgrader af blomsterplanter, primært havgræsser og ålegræs, blev registreret i et bælte syd for Kong Frederik den IX s Bro og langs den sydlige del af banedæmningen. Bundvegetationen kan påvirkes af pålejret sediment og af udskygning som følge af øget sediment i vandet. Ud fra en konservativ betragtning må pålejringer på 2 cm eller mere betragtes som potentielt skadelig for ålegræs. Sedimenttykkelser på over 2 cm forekommer primært i det lavvandede område ved Engmosen, hvor der ikke er væsentlige populationer af blomsterplanter. Pålejringer af sand som følge af Side 5(16)

6 udgravning af rende til bropiller samt uddybning til arbejdsarealer forventes at være meget begrænset. Der vurderes derfor ikke at være væsentlige påvirkninger af bundvegetationen som følge af sedimentation. Sedimentkoncentrationerne i vandsøjlen vil medføre en lysdæmpning, idet lyset vil have sværere ved at trænge ned gennem vandsøjlen og nå ned til bunden. Som vist på bilag 2 forekommer der områder på op mod m 2 med sedimentkoncentrationer på over 15 mg/l af en sammenhængende varighed på over 10 dage. Det vil dog kun være en del af dette område, hvor der er over 14 dage med 15 mg/l og som er kritisk ift. bl.a. ålegræs. Dermed vurderes anlægsarbejdet at kunne forårsage en hæmmet vækst hos ålegræs og øvrige bundplanter inden for en del af området. Områder omkring dæmningen på Lollandsiden med høj dækningsgrad af ålegræs og vandkrans vurderes at ville blive delvist udskygget. Da der fortsat er områder med høj dækningsgrad af ålegræs i nærområdet vurderes det, at der er gode betingelser for genetablering af ålegræs både via rodskud og frøspredning. Genetableringen forventes at starte allerede fra første vækstår. En fuld genetablering af ålegræs i området vurders under normale forhold at kunne ske indenfor 5 år. Konsekvenserne for bundvegetationen vurderes på denne baggrund samlet set at være uden langsigtet betydning for naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget. Side 6(16)

7 Figur 2. Oversigtskort med procentvise dækningsgrader af blomsterplanter i Guldborgsund omkring Kong Frederik IX s Bro Bundfauna Der er ikke bundfaunaarter på udpegningsgrundlaget. Bundfauna er vurderet i kraft af deres vigtige økologisk funktion i de udpegede naturtyper. Undersøgelser omkring Kong Fredrik IX s Bro har vist, at bundfaunaen er artsfattig med dyndsnegle, sand- og hjertemusling som dominerende arter. Generelt er der observeret blåmuslinger med forholdsvis begrænset dækningsgrad (0-15%) på nær et stenrev beliggende i sejlrenden under broen, hvor dækningsgraden var op imod 100%. Disse arter er almindelige overalt i de indre danske farvande, spredes ved pelagiske larver og er i stand til at overleve større overlejringer med sand. Mobile muslingearter, som sandmusling og hjertemusling, kan klare månedlige aflejringstykkelser på 5-18 cm og engangsaflejringer på cm. Dyndsnegl og strandsnegl kan grave sig fri af engangsaflejringer, hvis de ikke overstiger 5-18 cm. Blåmuslingen derimod kan ikke flytte sig ret meget og tåler kun 1-2 cm overlejring, Til gengæld har arten et højt reproduktionspotentiale og vil allerede i efteråret eller i foråret efter kunne genetablere sig i området fra blåmuslingelarver i vandet. Bundfaunaen vil primært blive påvirket af pålejret sediment. Høje sedimentkoncentrationer kan desuden reducere arternes vækst i graveperioden. Sedimentkoncentrationerne i projektet er relativt begrænsede i en kort graveperiode, og vurderes ikke at ville have en betydende effekt på bundfaunaen i området. Konsekvenserne for bundfauna som følge af sedimentspildet vurderes på denne baggrund at være ubetydelige i forhold til Natura 2000 området. Side 7(16)

8 Figur 3. Oversigtskort med procentvise dækningsgrader af blåmuslinger i Guldborgsund omkring Kong Frederik IX s Bro Fisk Der er ikke fiskearter på udpegningsgrundlaget. Fisk er vurderet i kraft af deres vigtige økologiske funktion i de udpegede naturtyper. Ved værdier på omkring 10 mg/l suspenderet stof vil fisk forsøge at undslippe. Sedimentspredningen kan desuden potentielt påvirke fødesøgning samt adfærden hos fiskene. Overskridelserne af niveauer på 10 mg/l i op mod 25 døgn vil kun være inden for et begrænset område omkring broen. Overskridelser af 10 mg/l i op mod 10 døgn vil kunne forekomme i et større område nord for broen. Voksne fisk vil kunne fortrække til egnede områder. Juvenile fisk og fiskeæg er generelt tolerante over for suspenderet stof i vandet, og sedimentniveauerne vurderes derfor ikke at få betydning for fiskepopulationerne. Fiskeæg kan være sårbare overfor aflejring af sediment, hvor kun et lille lag sediment øger dødeligheden. Områder med større aflejringer vil alene forekomme i små områder nær broen. Disse områder vurderes ikke at få betydning for den samlede overlevelse af æg og larver i området. Konsekvenserne for fisk vurderes på denne baggrund samlet set at være ubetydelige. Side 8(16)

9 5.1.4 Fugle Fuglene i området fouragerer på fødetyper, der både er tilknyttet bunden og vandfasen. Opslæmmet materiale fra anlægsfasen kan potentielt påvirke fødetilgængeligheden. Værdier på 15 mg/l nævnes som et niveau, hvor dykkende fugles fødesøgning i vandet vanskeliggøres. Grænsen på 15 mg/l medfører en sigtdybde på ca. 1 m, hvor bl.a. svaner og ederfugle formodes at få begyndende vanskeligheder ved fouragering. Sedimentfaner på over 10 mg/l vil forekomme i lavvandede kystnære områder i op mod 10 døgn i træk, og det vurderes at være af mindre betydning for vandfuglene. Det er vurderet, at der vil være en påvirkning af bundvegetation.. Bundvegetation udgør fødegrundlag for områdets fugle. Der er tale om begrænsede arealer og der vil ske en genetablering af områderne. Derfor forventes ingen langsigtede konsekvenser for fuglepopulationerne som følge af sedimentspredning Naturtyper De marine naturtyper Sandbanker med vedvarende dække af lavvande (1110), og Større lavvandede bugter og vige (1160) er beliggende indenfor det område, hvor sedimentspredningen sker. Sedimenation af sand og organisk materiale fra anlægsarbejdet kan potentielt påvirke naturtyperne. De primære aflejringer af sediment sker nær dæmningen på Lollandsiden og særligt i det lavvandede område ved Engmosen. Dette område er ikke udpeget som habitatnaturtype. De naturlige udsving i bundens niveau vurderes i langt den overvejende del af området at være større end variationen af aflejringen som følge af anlægsprojektet. Det vurderes derfor, at påvirkningen fra sedimentspredning i anlægsfasen af Kong Frederik IX s Bro vil være ubetydelig, og ikke til hinder for at opnå gunstig bevaringsstatus for naturtyperne Vandkvalitet Der vil ikke være væsentlige ændringer ift. næringsstoffer, ilt og miljøfarlige stoffer, idet sedimentets sammensætning og sedimentspildet ikke er ændret væsentligt ift. tidligere vurderinger. Belastningen med næringsstoffer og miljøfremmede stoffer vurderes således fortsat at være marginal sammenlignet med de mængder af tungmetaller og næringssalte, der tilføres med vandløbene og landbrugsafstrømning. Et evt. øget iltforbrug vurderes fortsat ikke at give anledning til en målbar ændring i iltforholdene. Derfor vurderes der ikke at opstå iltsvind pga. sedimentets øjeblikkelige iltforbrug og en evt. påvirkning vil være ubetydelig Sammenfatning Der vil være ca m 2 omkring broen og graveområderne, hvor der er mellem 10 og 25 dage med over 15 mg/l sediment i vandet. Dermed forventes det, at bl.a. ålegræs inden for en del af dette område vil blive svækket i væksten og at der kan ske en reduktion af ålegræssets dækningsgrad og udbredelse i området. Der forventes enfuld reetablering af ålegræs og øvrig bundflora inden for 5 år.. Sedimentation af gytje i tykkelser over 2 cm forventes kun i mindre områder, som hovedsageligt ikke er habitatnaturtyper, og som ikke er væsentlige for bundflora og fauna. Side 9(16)

10 Der forventes ikke at ske skade på habitatnaturtyper som følge af sedimentation. Populationerne af rastende fugle på udpegningsgrundlaget forventes ikke skadet. Der vil ikke være væsentlige ændringer ift. næringsstoffer, ilt og miljøfarlige stoffer ift. den tidligere vurdering. 5.2 Midlertidig arealinddragelse Naturtyper Den samlede midlertidige arealinddragelse på ca m 2 udgør i størrelsesordenen 0,004% af de to relevante marine naturtyper i Natura 2000 området. Omkring m 2 af habitatnaturtypen 1160 inddrages midlertidigt. Dette svarer til ca. 0,006% af naturtypen i Natura 2000 området. Omkring m 2 af habitatnaturtypen 1110 inddrages midlertidigt som følge af det justerede projekt. Hertil kommer ca. 534 m 2 langs dæmningerne. Dette svarer til samlet ca. 0,003% af naturtypen i Natura 2000 området. Hårdbundsarealet vil kun i begrænset omfang (ca m 2 ) blive påvirket af udgravningen til arbejdsarealer, idet hårdbunden primært findes på det dybe vand, hvor der ikke er behov for uddybning. Den nuværende stenbund under broen på ca m 2, er formentlig menneskeskabt i forbindelse med etableringen af broen. De udgravede arbejdsarealer samt renden for etablering af bropiller reetableres med uforurenet sand med et organisk indhold på højest 1%. Det sikres, at hårdbundsarealet reetableres til nuværende udbredelse og at reetableringen sker med sten med ca. samme størrelsesfordeling som nuværende hårdbund. Reetableringen af habitatnaturtyperne vil ske inden for 2-2½ år. I forslag til Natura 2000-plan angives, at naturtyperne nr og 1160 har ugunstig bevaringsprognose. Truslen mod naturtyperne /levestederne er næringsstofbelastning og miljøfarlige stoffer. Det vurderes fortsat, at naturtypernes bevaringsprognose i høj grad er afhængig af disse faktorer og ikke vil blive skadet af den midlertidige arealinddragelse. Side 10(16)

11 Hård bund Figur 4 Oversigtskort med procentvise dækningsgrader af hård bund (større sten > 10 cm) i Guldborgsund omkring Kong Frederik IX s Bro Bundflora og fauna I det område umiddelbart syd for broen, som inddrages midlertidigt til arbejdsarealer og rende for bropiller, findes områder med stenbund med bl.a. blåmuslinger samt områder med ålegræs (se figur 2 og 3). Som følge af projektændringerne inddrages midlertidigt yderligere stenbund med høj dækningsgrad af muslinger. Da muslingerne primært findes i de dybeste områder, afgraves kun et mindre areal på ca m 2 (10-15% af hårdbundsarealet umiddelbart under broen) med stenbund og muslinger i forbindelse med renden for bropiller. Områder med høj dækningsgrad af ålegræs afgraves desuden. Arealet reetableres som beskrevet under afsnit og muslingerne vil i løbet af få år kolonisere de udlagte sten. Et område på ca m 2 med høj dækningsgrad af ålegræs ud for spidsen af Lolland dæmningen vil blive opgravet. Dette område er inden for det areal, som alligevel delvist bortskygges som følge af sedimentspildet. Ved Falster dæmningen udgraves et areal på ca m 2 med spredt ålegræsbevoksning, som ellers ikke bortskygges. Arealet reetableres som beskrevet under afsnit Da der fortsat er områder med høj dækningsgrad af ålegræs i nærområdet vurderes det, at der er gode betingelser for genetablering af ålegræs både via rodskud og frøspredning. Genetableringen forventes at starte allere- Side 11(16)

12 de fra første vækstår. En fuld genetablering af den oprindelige dækningsgrad af ålegræs i området vurderes under normale forhold at kunne ske indenfor 5 år. Oplaget af kystsikringssten fra dæmningen sker langs sydsiden af dæmningerne i områder med bl.a. ålegræs og vandkrans. Området er primært inden for det areal, som vil blive påvirket af sedimentspildet og oplaget af sten vurderes derfor ikke at føre til yderligere påvirkninger Fugle Selv om arealinddragelsen kun udgør en mindre del af naturtypernes udbredelse i Natura 2000 området, vurderes de inddragede og påvirkede arealer at have en væsentlig lokal økologisk funktion og være af betydning for bl.a. fugle på udpegningsgrundlaget. I selve anlægsfasen vil fuglene grundet forstyrrelse benytte andre egnede fødesøgningsområder. Den midlertidige arealinddragelse vil derfor ikke have væsentlig betydning i anlægsperioden. Efter reetableringen vurderes områderne hurtigt igen at opnå en væsentlig økologisk funktionalitet, men der vil gå flere år før området igen har fuldt ud samme økologiske funktion som i dag. Selv med en fuld reetablering vil projektændringerne derfor have en påvirkning af de fuglearter på udpegningsgrundlaget, som bruger området ved broen som fødesøgningsområde. Alle relevante vandfuglearter på udpegningsgrundlaget er vurderet til at have gunstig bevaringsstatus /5/. Desuden vurderes alle arterne at kunne finde andre egnede fødesøgningsområder, indtil områdets bundflora- og fauna igen er fuldt reetableret. En fuld reetablering forventes at ske inden for ca. 5 år. Påvirkningen vurderes ikke at ville have væsentlig betydning for populationernes størrelse og langsigtede udvikling. Der vurderes derfor ikke som følge af projektændringerne at ske skade på fuglearterne på udpegningsgrundlaget Sammenfatning Sammenfattende kan det konkluderes, at de påvirkede naturtyper og arterne er almindeligt udbredte lokalt, regionalt og nationalt. Det vurderes, at den samlede midlertidige arealinddragelse på ca m 2, svarende til ca. 0,003 og 0,006% af det samlede areal af de marine naturtyper 1110 og 1160 i Natura 2000-området, er lille og ikke vil forårsage langsigtede negative indvirkninger på bestandsudviklingen af de dyr og planter, som er tilknyttet naturtyperne, og dermed på Natura 2000 områdets økologiske integritet. Arealer med stenbund og muslinger samt ålegræs vil være påvirket i 2-2½ år. Det vurderes, at flora og fauna hurtigt vil genindvandre efter reetableringen af havbunden, bl.a. fordi der fortsat lokalt vil være bestande af muslinger og ålegræs, som individer kan spredes fra. Naturtyperne og en væsentlig økologisk funktionalitet vil dermed være reetableret inden for få år. En fuld reetablering vurderes at ske inden for ca. 5 år. Det vurderes samlet, at en yderligere midlertidig arealinddragelse af marin habitatnatur med ca m 2 som følge af uddybning af arbejdsarealer samt afgravet rende for etablering af bropiller ikke vil forårsage varige skader på arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget, og at mulighederne for at opnå bevaringsmålsætningerne ikke vil blive forringet. 5.3 Støj og forstyrrelser I forbindelse med etablering af arbejdsarealer og rende for bropiller foretages der ikke yderligere nedramning og den samlede anlægsperiode forlænges ikke. Støj og forstyrrelse i forbindelse med udgrav- Side 12(16)

13 ning og sejlads med opgravet sediment vurderes derfor ikke at give væsentlig øget forstyrrelseseffekt ift. den eksisterende konsekvensvurdering. 5.4 Afværgeforanstaltninger For at minimere sedimentspildet fra udgravningen af rende til bropiller samt uddybning til arbejdsarealer opsættes siltgardiner eller anvendes andre metoder med tilsvarende effekt omkring graveområdet. De afhjælpende foranstaltninger vurderes at reducere spildet væsentligt og vil dermed reducere påvirkningen af bl.a. ålegræs. De opgravede arbejdsarealer samt renden for etablering af bropiller reetableres med uforurenet sand med et organisk indhold på højest 1% og en kornstørrelse, som svarer til den eksiserende i området og dermed er egnet som substrat for ålegræs. Det sikres, at hårdbundsarealet består af sten med ca. samme størrelsesfordeling som nuværende hårdbund, og at arealet svarer til det eksisterende areal. Dette gøres for at sikre muligheden for genindvandring af bundfauna og flora. Det vurderes herved, at de eksisterende habitatnaturtyper samt den lokale økologiske betydning af området reetableres. 6 Konklusion Med de foreslåede afværgeforanstaltninger vurderes den midlertidige arealinddragelse, gravearbejdet og sedimentspildet som følge af de justerede anlægsmetoder i Guldborgsund, ikke at skade naturtyper eller arter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000 område nr Mulighederne for at opnå bevaringsmålsætningerne vil ikke blive forringet. 7 Referencer /1/ Femern Bælt Danske Jernbanelandanlæg Kontrakt Syd Konsekvensvurdering af Natura 2000-områder, december /2/ Fagnotat, overfladevand, Femern Bælt Danske Jernbaneanlæg, strækningen Orehoved Holeby, oktober /3/ Uddybende argumentation af konsekvensvurdering for udbygning af bro over Guldborgsund i Natura 2000, december /4/ RFB_10_03_05_Nr2004_Kvælstofbelastning i Guldborgsund,, oktober /5/ Pihl, S., Clausen, P., Petersen, I.K., Nielsen, R.D., Laursen, K., Bregnballe, T., Holm, T.E. & Søgaard, S Fugle NOVANA. Aarhus Universitet, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, 188 s. - Videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 49. Side 13(16)

14 Bilag 1 Side 14(16)

15 Bilag 2 Side 15(16)

16 Bilag 3 Side 16(16)

Kvælstofbelastning i Guldborgsund

Kvælstofbelastning i Guldborgsund Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato 23-10-2015 RFB_10_03_05_Nr2004_Kvælstofbelastning i Guldborgsund Kvælstofbelastning i Guldborgsund 1.1 Vedtagne vandplaner og udkast

Læs mere

TILLÆG TIL NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING FOR GULDBORGSUND OG ENGMOSEN

TILLÆG TIL NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING FOR GULDBORGSUND OG ENGMOSEN Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll TILLÆG TIL NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING FOR GULDBORGSUND OG ENGMOSEN 20. november Projekt nr. 213523 Dokument nr. 1212593811 Version 1 Udarbejdet

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund og Engmosen

Tillæg nr. 3 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund og Engmosen Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato 4-11-2015 RFB_10_03_05_Nr2002_Konsekvensvurdeing af justeringer i Engmosen Tillæg nr. 3 til Natura 2000 konsekvensvurdering for Guldborgsund

Læs mere

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning.

1 Indledning. 2 Metode. Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning. 12. oktober 2018 Notat Rønne Havn A/S Udvidelse af Rønne Havn - Etape 1 TE-Udbud Påvirkninger ved øget uddybning og klapning Projekt nr.: 227462 Dokument nr.: 1229911198 Version 1 Revision 00 Udarbejdet

Læs mere

Titel: Ansøgning om projektændring i Guldborgsund og Engmosen

Titel: Ansøgning om projektændring i Guldborgsund og Engmosen Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato 11-05-2016 RFB_10_03_05_Nr2014_Ansøgning om projektændring Titel: Ansøgning om projektændring i Guldborgsund og Engmosen 1 Baggrund...

Læs mere

Notat om Habitatdirektivets art 6. stk. 4 i relation til Natura 2000 konsekvensvurderinger 1 INDLEDNING. af Ringsted Femern Banen.

Notat om Habitatdirektivets art 6. stk. 4 i relation til Natura 2000 konsekvensvurderinger 1 INDLEDNING. af Ringsted Femern Banen. Ringsted Femern Banen Notat om Habitatdirektivets art 6. stk. 4 i relation til Natura 2000 konsekvensvurderinger af Ringsted Femern Banen. 1 INDLEDNING Der er gennemført konsekvensvurderinger i henhold

Læs mere

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 29 EVENTUELLE MANGLER VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 29 EVENTUELLE MANGLER 1617 29.1 Det marine område 1617 29.2 Lolland 1619 29.3 Fehmarn 1620 29.4 Sammenfatning

Læs mere

Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne.

Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne. Notat Vejdirektoratet VVM-UNDERSØGELSE FOR NY STORSTRØMSBRO Svar på høringssvar fra NST om forholdet til Vandplanerne. 20. februar 2015 Projekt nr. 214379 Udarbejdet af JAD, LKP, MXJ Kontrolleret af LKR

Læs mere

Myndighedsscreening TS Anmeldelse Banedanmark , rev Guldborgsund-Engmosen v offentliggjort

Myndighedsscreening TS Anmeldelse Banedanmark , rev Guldborgsund-Engmosen v offentliggjort Anmeldelsesskema vedr. ændring eller udvidelse ihenhold til anlægslov (I henhold til bekendtgørelse nr.106 af 02. februar 2016 vedr. Femern Bælt og tilhørende landanlæg i Danmark). Herefter benævnt bekendtgørelse

Læs mere

Kohæsive sedimenters effekt på biologi

Kohæsive sedimenters effekt på biologi Kohæsive sedimenters effekt på biologi Og biologiens effekt på sedimentprocesser Anne Lise Middelboe DHI ami@dhigroup.com Spildt sediment påvirker flora og fauna gennem: - Øget koncentrationer af suspenderet

Læs mere

UDVIDELSE AF RØNNE HAVN. VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING AF PLANGRUNDLAGET Vurderinger af konsekvenser af ændring af anlægsmetoden

UDVIDELSE AF RØNNE HAVN. VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING AF PLANGRUNDLAGET Vurderinger af konsekvenser af ændring af anlægsmetoden UDVIDELSE AF RØNNE HAVN VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING AF PLANGRUNDLAGET Vurderinger af konsekvenser af ændring af anlægsmetoden Maj 2017 PROJEKT Projekt nr. 224409 Dokument nr. 1223366193 Udarbejdet

Læs mere

Stenrev som marint virkemiddel

Stenrev som marint virkemiddel Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 177 Offentligt Stenrev som marint virkemiddel Anders Chr. Erichsen Senior Rådgiver, Afdelingen for Miljø og Økologi, DHI Danmark Henrik Fossing (Aarhus

Læs mere

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 16. april 2013 Thomas Eske Holm Karsten Dahl Jonas Teilmann

Læs mere

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2012 Poul Nordemann Jensen Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 5

Læs mere

Afgørelse om at omlægning af åløbet Valmosegrøften-Vasegrøften. i forbindelse med Ringsted-Femern Banen.

Afgørelse om at omlægning af åløbet Valmosegrøften-Vasegrøften. i forbindelse med Ringsted-Femern Banen. Banedanmark banedanmark@bane.dk Att. Klaus Vandall Larsen kvl@bane.dk Amerika Plads 15 2100 København Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 Sendt pr. mail Sagsnr.:TS50802-00007

Læs mere

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT BANEDANMARK OMLÆGNING AF VALMOSEGRØFTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTBESKRIVELSE INDHOLD 1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften

Læs mere

Femern Bælt projektet og det kohæsive sediment. - udfordringer og foranstaltninger. Miljøkoordinator Bjarne Holm Jakobsen

Femern Bælt projektet og det kohæsive sediment. - udfordringer og foranstaltninger. Miljøkoordinator Bjarne Holm Jakobsen Femern Bælt projektet og det kohæsive sediment - udfordringer og foranstaltninger Miljøkoordinator Bjarne Holm Jakobsen Den faste forbindelse over Femern Bælt Femern A/S som bygherre og VVM processens

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til projektændring vedr. Ny Storstrømsbroprojektet

Ansøgning om tilladelse til projektændring vedr. Ny Storstrømsbroprojektet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.:TS50801-00006 Dato:02-06-2017 Sagsbehandler: chbe Ansøgning om tilladelse til projektændring vedr. Ny

Læs mere

Jagten på den gode økologiske tilstand

Jagten på den gode økologiske tilstand Jagten på den gode økologiske tilstand Om de grundvilkår der definerer bundhabitaten og om de kvalitetsparametre der bestemmer dens økologiske tilstand Hvordan tages der højde for disse i miljøvurderinger?

Læs mere

Vejdirektoratet. Januar 2017 NY STORSTRØMSBRO, MIDLERTIDIGE DÆMNINGER. Miljøkonsekvensvurdering

Vejdirektoratet. Januar 2017 NY STORSTRØMSBRO, MIDLERTIDIGE DÆMNINGER. Miljøkonsekvensvurdering Vejdirektoratet Januar 2017 NY STORSTRØMSBRO, MIDLERTIDIGE DÆMNINGER Miljøkonsekvensvurdering PROJEKT Storstrømsbroen, midlertidige dæmninger Vejdirektoratet Projekt nr. 227467 Version 2 Dokument nr. 1223065052

Læs mere

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt

Afgørelse om at opsætning af marine målestationer i Femern Bælt ikke er VVM-pligtigt Femern Bælt A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sendt elektronisk til: Christian Henriksen; che@femern.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 4178 0101 Fax 7262 6790 heto@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1 Endelave Havbrug Hvem er jeg Beskrivelse af Havbrug og Kompensationsopdræt Tab af næringsstoffer (N2000 og VRD) Forstyrrelse af naturtyper og arter (N2000) Tab af medicin (VRD) Forstyrrelse af andre aktiviteter

Læs mere

Storstrømsbroen. Miljøvurdering VVM-redegørelse. Del 2 Rapport 516-2014

Storstrømsbroen. Miljøvurdering VVM-redegørelse. Del 2 Rapport 516-2014 Storstrømsbroen Miljøvurdering VVM-redegørelse Del 2 Rapport 516-2014 Storstrømsbroen Miljøvurdering VVM-redegørelse Del 2 Rapport 517-2014 Dato: Oktober 2014 ISBN (NET): 978-87-93184-32-9 ISBN: 978-87-93184-31-2

Læs mere

Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund

Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund Teknisk notat - Marin screening Guldborgsund Rekvirent NIRAS A/S Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød Telefon: 4810 4200 E-mail: mxj@niras.dk Rådgiver Orbicon Leif Hansen

Læs mere

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 28 KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 28 KONTROL OG OVERVÅGNINGSPROGRAM 1612 28.1 Indledning 1612 28.2 Principperne for kontrol-

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet Grønsmølle Bæk

AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet Grønsmølle Bæk Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. september 2013 J.nr.: NMK-510-00210 Ref.: JCH AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet

Læs mere

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. maj 2012 Karsten Dahl Ole R. Therkildsen Institut

Læs mere

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord 22. juni 2015 Notat Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord Indledning I notatet søges det klarlagt hvilke modeller og beregningsmetoder der er anvendt til fastsættelse af

Læs mere

Kortlægning af tykskallet malermusling i Torpe Kanal

Kortlægning af tykskallet malermusling i Torpe Kanal Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat RFB_02_03_05_Nr2053_Afrapportering tykskallet malermusling Dato 26-09-2014 Kortlægning af tykskallet malermusling i Torpe Kanal 1 Baggrund...

Læs mere

Teknisk notat. Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura BAGGRUND

Teknisk notat. Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura BAGGRUND Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura 2000 30. april 2015 Vores reference: 30.2100.20

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler Status for kvælstof Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler, Indhold 1) Status for Danmarks kvælstofudledninger 2) Tidsforsinkelse og vejen tilbage til et godt

Læs mere

Overfladevand. - Fagnotat. Femern bælt - danske jernbaneanlæg

Overfladevand. - Fagnotat. Femern bælt - danske jernbaneanlæg Overfladevand - Fagnotat Femern bælt - danske jernbaneanlæg 3 Overfladevand Forord Forord Dette fagnotat omhandler overfladevand i projekt Femern Bælt danske jernbanelandanlæg for strækningen Orehoved

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

Danmarks Naturfredningsforenings kommentarer til DTU Aquas konsekvensvurderinger af muslingefiskeriet i Løgstør og Lovns bredninger. 10.

Danmarks Naturfredningsforenings kommentarer til DTU Aquas konsekvensvurderinger af muslingefiskeriet i Løgstør og Lovns bredninger. 10. Danmarks Naturfredningsforenings kommentarer til DTU Aquas konsekvensvurderinger af muslingefiskeriet i Løgstør og Lovns bredninger. 10. september HMJ Nedenfor er gengivet med almindelig lodret skrift

Læs mere

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Indhold 1. :

Læs mere

Virkemidler til at opnå en renere Limfjord Stiig Markager, Aarhus Universitet

Virkemidler til at opnå en renere Limfjord Stiig Markager, Aarhus Universitet Virkemidler, Limfjorden Virkemidler til at opnå en renere Limfjord, Indhold 1) Status for Limfjorden - miljøtilstand og tilførsler af næringsstoffer 2) Virkemidler - oversigt 3) Stenrev 4) Vejen tilbage

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt 2012

Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt 2012 Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 13, 2016 Konsekvensvurdering af fiskeri på blåmuslinger i Lillebælt 2012 Poulsen, Louise K.; Geitner, Kerstin; Christoffersen, Mads; Christensen, Helle Torp; Dolmer,

Læs mere

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen. 2008 af lov om beskyttelse af havmiljøet, samt senest ændret ved lov nr. 1401 af 27. december 2008.

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen. 2008 af lov om beskyttelse af havmiljøet, samt senest ændret ved lov nr. 1401 af 27. december 2008. Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00094 Ref. Loknu Den 4. juni 2009 Vedr.: Tilladelse til klapning af 9.000 m 3 uddybningsmateriale fra udgravning

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 206, Stevns Rev. 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 206, Stevns Rev, udgøres af 1 beskyttelsesområde:

Læs mere

Lugt- og. æstetiske gener i. kanaler ved. Sluseholmen. Ideer til afhjælpning. Grundejerforeningen ved Peter Franklen

Lugt- og. æstetiske gener i. kanaler ved. Sluseholmen. Ideer til afhjælpning. Grundejerforeningen ved Peter Franklen Lugt- og æstetiske gener i kanaler ved Sluseholmen Ideer til afhjælpning Grundejerforeningen ved Peter Franklen 5. maj 2017 Grundejerforeneingen ved Peter Franklen 5. maj 2017 www.niras.dk Indhold 1 Indledning

Læs mere

MILJØVURDERING AF SÆNKETUNNEL VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

MILJØVURDERING AF SÆNKETUNNEL VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 11 MILJØVURDERING AF SÆNKETUNNEL VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 11 MILJØVURDERING AF SÆNKETUNNEL 649 VVM-REDEGØRELSE KAPITEL 11 MILJØVURDERING AF SÆNKETUNNEL

Læs mere

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge.

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge. NCC Roads A/S Fabrik Ejby Ejby Industrivej 8 2600 Glostrup Cc.: Christian Abildtrup Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-7322-01310 Ref. thobk Den 3. oktober 2014 Sendt til: soematerialer@ncc.dk UDKAST TIL

Læs mere

Natura 2000-handleplan Hov Vig. Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97

Natura 2000-handleplan Hov Vig. Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Støjkortlægning i Natura 2000-områder -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-50-7 Banedanmark

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om

Læs mere

Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig

Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2013 Thomas Eske Holm Ib

Læs mere

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne

Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Forstyrrelsestrusler i NATURA 2000-områderne Ole Roland Therkildsen, Signe May Andersen, Preben Clausen, Thomas Bregnballe, Karsten Laursen & Jonas Teilmann http://dce.au.dk/ Baggrund Naturstyrelsen skal

Læs mere

17.marts 2010. 2 Forslag til kommuneplantillæg for Hvidovre med tilhørende miljørapport og VVM-redegørelse blev sendt i høring 20.

17.marts 2010. 2 Forslag til kommuneplantillæg for Hvidovre med tilhørende miljørapport og VVM-redegørelse blev sendt i høring 20. 13. juli 2010 Greenpeace kommentar til Supplerende beregninger af tungmetalpåvirkning af Køge Bugt i forbindelse med VVMproces for brændselsomlægning på Avedøreværket Niras har den 23. juni 2010 til DONG

Læs mere

REFERAT. Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009

REFERAT. Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet november 2009 J.nr.: 2009-04544 Ref.: MKRO REFERAT Vedr.: Ekstraordinært møde i Udvalget for Muslingeproduktion den 6. oktober 2009 Deltagere:

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Følgende EF-fuglebeskyttelses- og EF-habitatområder indgår: o EF-habitatområde nr. 243, Ebbeløkke Rev 1. Området Ebbeløkke Rev er et større område

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring NY BILD PEBERHOLM og vandet omkring Peberholm, kort tid efter broens åbning. Foto: Søren Madsen Peberholm år 2014. Peberholm Den kunstige ø Peberholm mellem Danmark og Sverige forbinder motorvejen og tunnelen

Læs mere

Anne Villadsgaard (avi) Til Kystdirektoratet! Hermed sendes ansøgning om anlæg på søterritorie. Vælg anlæg: Adresse: Moesgaard Allé 15

Anne Villadsgaard (avi) Til Kystdirektoratet! Hermed sendes ansøgning om anlæg på søterritorie. Vælg anlæg: Adresse: Moesgaard Allé 15 Anne Villadsgaard (avi) Fra: 'Claus Skriver Moesgaard Museum ' Sendt: 27. juni 2016 11:55 Til: $Kystdirektoratet (kdi) Emne: Ansøgning om Andet Kategorier: Rød Til Kystdirektoratet!

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Vejdirektoratet Peter Holt Guldalderen 12 2640 Hedehusene Kystdirektoratet J.nr. 15/00288-20 Ref. Bertram Tobias Hacke 08-06-2015 Sendt på mail til ph3@vd.dk Tilladelse til erosionsbeskyttelse ved Ny Lillebæltsbro

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden?

Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden? Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden? Jesper H. Andersen 1,2,3 Projektchef (Ph.D) 1: Institut for Bioscience, AU 2: DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, AU 3: BNI Baltic Nest Institute,

Læs mere

Ålegræsværktøjets forudsætninger og usikkerheder

Ålegræsværktøjets forudsætninger og usikkerheder Ålegræsværktøjets forudsætninger og usikkerheder Jacob Carstensen Afd. for Marin Økologi, DMU, Aarhus Universitet Vandrammedirektivet Biologiske kvalitetselementer Fytoplankton Makroalger og blomsterplanter

Læs mere

PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND

PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND NY FJORDFORBINDELSE VED FREDERIKSSUND PRÆSENTATION AF VVM-REDEGØRELSEN BORGERMØDE 17. MAJ 2010 FREDERIKSSUND PROGRAM for borgermødet den 17. maj 2010 Kl. 19.00 Kl. 19.05 Kl. 19.15 Kl. 20.15 Kl. 20.35 Velkomst

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt 9. november 2015 Hovedelementerne i de tyske miljøorganisationers indsigelser vedrørende miljøaspekterne for

Læs mere

Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008

Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008 Marinbiologiske undersøgelser ved Avedøre Holme 2008 Rekvirent DONG Energy A/S Teglholmen A.C: Meyers Vænge 9 2450 København SV Birte Hansen Telefon: 24 29 93 49 E-Mail: birha@dongenergy.dk Rådgiver Orbicon

Læs mere

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014 Miljøstyrelsen mst@mst.dk Teknik og Miljø Natur Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Telefax: 76292010 horsens.kommune@horsens.dk www.horsenskommune.dk Sagsnr.: 09.02.15-K02-1-14 MST-1270-00615

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Jammerland Bugt kystnær Havmøllepark

Jammerland Bugt kystnær Havmøllepark Jammerland Bugt kystnær Havmøllepark VVM - VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET Borgermøde 16. januar 2019 Kristian Nehring Madsen Orbicon 1 Redegørelse og baggrundsrapporter VVM-redegørelse Geofysik Hydrografi

Læs mere

Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet.

Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet. Krav til planlægning og administration Håndtering af samspillet mellem grundvand, overfladevand og natur i vandplanarbejdet. Birgitte Palle, Krav til planlægning og administration Samspillet mellem grundvand,

Læs mere

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet

Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Ålegræssets historiske udbredelse i de danske farvande Ålegræskonference 13. oktober 2010 Egholm, Ålborg Dorte Krause-Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet Baggrundsfoto: Peter Bondo Christensen

Læs mere

1. Problemstilling. 2. Retligt grundlag. Jura J.nr. MST Ref. liwgr Den 24. august Fredericia Kommune

1. Problemstilling. 2. Retligt grundlag. Jura J.nr. MST Ref. liwgr Den 24. august Fredericia Kommune Fredericia Kommune Jura J.nr. MST-088-00003 Ref. liwgr Den 24. august 2018 Bindende udtalelse vedr. udkast af 7. juni 2018 til afgørelse om miljøskade eller overhængende fare for miljøskade fra Fredericia

Læs mere

Erfaringer med VVM og Natur

Erfaringer med VVM og Natur Erfaringer med VVM og Natur Hvad sker der fra VVM til færdigt projekt Anne B. Hansen, Banedanmark 14. april 2015 1 Fra VVM til virkelighedens anlægsarbejde når der skabes nye landskaber og ny natur Hvorvidt

Læs mere

PÅVIRKNING AF EDERFUGL OG BJERGAND FRA BRÆNDSELSOMLÆGNINGS- PROJEKT PÅ SKÆRBÆKVÆRKET

PÅVIRKNING AF EDERFUGL OG BJERGAND FRA BRÆNDSELSOMLÆGNINGS- PROJEKT PÅ SKÆRBÆKVÆRKET DONG ENERGY A/S PÅVIRKNING AF EDERFUGL OG BJERGAND FRA BRÆNDSELSOMLÆGNINGS- PROJEKT PÅ SKÆRBÆKVÆRKET TEKNISK NOTAT 2/17 PÅVIRKNING AF MARSVIN VED PROJEKT PÅ SKÆRBÆKVÆRKET INDHOLD 1 Generel sammenfatning

Læs mere

Natura 2000 December 2010

Natura 2000 December 2010 Natura 2000 December 2010 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet December 2010 ISBN 978-87-7083-973-0 Fotos: Fiskeridirektoratet og Colourbox Natura 2000 har til formål at sikre,

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Afgørelse af reguleringsprojekt - Etablering af sandfang i Damvad Å. Station gennemløbende matr. nr. 19q, Søsum By, Stenløse.

Afgørelse af reguleringsprojekt - Etablering af sandfang i Damvad Å. Station gennemløbende matr. nr. 19q, Søsum By, Stenløse. Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Dato 9.oktober 2015 J.nr. 15/13396 Afgørelse af reguleringsprojekt - Etablering af sandfang i Damvad Å. Station 5.615 5.635

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Fairway expansion - Attachment D.1 Odense Havn Noatunvej 2 5000 Odense C Kystdirektoratet J.nr. 15/00735-34 Ref. Bertram Tobias Hacke 16-12-2015 Tilladelse til udvidelse af sejlrende i Odense Fjord Kystdirektoratet

Læs mere

Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet

Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet Arlas rensningsanlæg ved Nr. Vium Trin 1 Videncentret for Landbrug Trin1-Teknisk notat Juni 2013 Vand Miljø Sundhed Undersøgelse af spildevandsudledning

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å

Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å Ansøgning om tilskud til restaurering af Bjerge Å Indledning Slagelse Kommune er gennem Regionplanen forpligtet til at forbedre vandløbskvaliteten i kommunens vandløb med henblik på at leve op til de fastlagte

Læs mere

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer NOTAT Projekt Grusgravning i Vester Hornstrup Kunde Jørgen og Peter Olesen Notat nr. 01 Dato 2012-02-06 Til Fra Kopi til Region Syddanmark, Andreas Blinkenberg Rambøll, Niels N. Christensen og Trine Mehlsen

Læs mere

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for farvande

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for farvande 1. juni 2015 Notat Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for farvande omkring Fyn Indledning Dette notat er tilsigtet konsulenter som har vandplaner som fagligt arbejdsområde. I notatet søges

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen SØDRINGKÆR SKYdETERRÆN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Sødringkær Skydeterræn, Natura 2000-resumé

Læs mere

TILLÆGSREGULATIV FOR TISTED-TERNDRUP BÆK MED TILLØB

TILLÆGSREGULATIV FOR TISTED-TERNDRUP BÆK MED TILLØB Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 06.02.00-P24-3-16 Ref.: Jens Peter Neergaard Direkte tlf. 97113623

Læs mere

Svar på høringssvar vedrørende midlertidige anlæg over Roskilde Fjord

Svar på høringssvar vedrørende midlertidige anlæg over Roskilde Fjord Dato 30. maj 2016 Sagsbehandler Agnete Jørgensen Mail agjo@vd.dk Telefon +45 7244 2411 Dokument 16/02445-8 Side 1/4 14210 Ny fjordforbindelse ved Frederikssund Svar på høringssvar vedrørende midlertidige

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 164 Hov Vig Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET 8. marts 2019 Sagsnr. 18/09816 Klagenr. 1002040 PIALYN/MALUN AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET OPSÆTTENDE VIRKNING af klage over VVM-tilladelse til anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge

Læs mere

Kriegers Flak Havmøllepark

Kriegers Flak Havmøllepark Kriegers Flak Havmøllepark Sedimentforhold VVM-redegørelse Teknisk baggrundsrapport Januar 2015 a Energinet.dk Denne rapport er udarbejdet for Energinet.dk som en del af VVM-redegørelsen for Kriegers Flak

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Ca. 30 minutter - Opgave og proces - Natura 2000 - Projektforslag - Konsekvenser - Økonomi - Sammenfatning OPGAVE OG PROCES

Læs mere

Signifikant 1. Omfattende påvirkning (positiv/negativ) 2. Moderat påvirkning (positiv/negativ) 3. Mindre påvirkning (positiv/negativ)

Signifikant 1. Omfattende påvirkning (positiv/negativ) 2. Moderat påvirkning (positiv/negativ) 3. Mindre påvirkning (positiv/negativ) Notat Vurderingsmetode 13. december 2010 Udarbejdet af HHK, ESB, LRM Kontrolleret af HHK, ESB Godkendt af HHK Metode til vurdering af miljøpåvirkninger (Virkninger på Miljøet, VVM) En vurdering af miljøpåvirkninger

Læs mere

Afgørelse om at renovering af dræn- og afvandingssystem langs Svenborgbanen ikke er VVM-pligtig

Afgørelse om at renovering af dræn- og afvandingssystem langs Svenborgbanen ikke er VVM-pligtig Banedanmark Amerikas Plads 2100 København Ø Sendt elektronisk til: pcl@ramboll.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Afgørelse

Læs mere

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Stormflodsbarriere konference, Holstebro torsdag den 23. maj 2019 Cathrine Bøgh Pedersen, Ringkøbing Fjord åbning i dag m sluse gamle åbning 2 / Miljøstyrelsen

Læs mere

Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne

Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne Notat Naturstyrelsen Vandplaner og Havmiljø Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter

Læs mere

Vandløbsprojekt 2012 Vestermose Ås udspring

Vandløbsprojekt 2012 Vestermose Ås udspring Teknik & Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf.: 58 57 36 00 lagaa@slagelse.dk www.slagelse.dk Vandløbsprojekt 2012 Vestermose Ås udspring 21. april 2012 Sagsid.: 330-2012-21682 Kontaktperson: Lars Gaarn Dir.tlf.:

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt Den enkelte naturplan

Læs mere

DONG ENERGY A/S NATURA VÆSENTLIGHEDSVURDERING VED BRÆNDSELSOMLÆGNING PÅ SKÆRBÆKVÆRKET

DONG ENERGY A/S NATURA VÆSENTLIGHEDSVURDERING VED BRÆNDSELSOMLÆGNING PÅ SKÆRBÆKVÆRKET DONG ENERGY A/S NATURA 2000- VÆSENTLIGHEDSVURDERING VED BRÆNDSELSOMLÆGNING PÅ SKÆRBÆKVÆRKET VÆSENTLIGHEDSVURDERING 2/10 NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING VED BRÆNDSELSOMLÆGNING PÅ SKÆRBÆKVÆRKET INDHOLD

Læs mere

Konsekvensvurdering af fiskeri af østers i Nissum Bredning 2011/2012

Konsekvensvurdering af fiskeri af østers i Nissum Bredning 2011/2012 Konsekvensvurdering af fiskeri af østers i Nissum Bredning 2011/2012 DTU Aqua-rapport nr. 245-2011 Af Per Dolmer, Louise K. Poulsen, Mads Christoffersen, Kerstin Geitner og Finn Larsen Konsekvensvurdering

Læs mere

Notat NY VESTHAVN. Vurdering af konsekvenser og afværgeforanstaltninger - Asnæs Fiskeopdræt. 19. september 2008

Notat NY VESTHAVN. Vurdering af konsekvenser og afværgeforanstaltninger - Asnæs Fiskeopdræt. 19. september 2008 Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk NY VESTHAVN CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I Vurdering af konsekvenser og afværgeforanstaltninger

Læs mere