En serie om tro, drømme og forandring...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En serie om tro, drømme og forandring..."

Transkript

1 En serie om tro, drømme og forandring... Undervisningsmateriale fra C:NTACT, Betty Nansen

2 Instruktører Sumaya Zahrah, Anna Winding- Lauesen, Frederik Bramming, Albert Morel, Carla Mickelborg, Sandie Eza Vickneswaravel og Fazal Hakim Redaktion Boris Bertram og Ilan Scheftelowitz Coach og undervisning Boris Bertram Klippere Signe Kaufmann, Charlotte Munch Bengtsen og Ulrika Ekberg Filmassistent Nicolas Servide TonemestRE Nicolai Linck og Bobby Hess colorgrading Kong Gulerod Film Grafik Nicolas Servide og Gitte Thrane PR Anders Thrue Djurslev og Kathrine Saxild Producer Ilan Scheftelowitz Producent Henrik Hartmann Distribution C:NTAT/medie Undervisningsmateriale Mirjam Dyrgaard Hansen og Anders Thrue Djurslev Layout Gitte Thrane Min bøn og C:NTACTs andre dokumentarfilm kan rekvireres gratis ved at skrive en mail med navn og adresse til Ilan Scheftelowitz på mail: eller på telefon: 9 8. C:NTACT er en selvstændig fond, der har til huse på Betty Nansen Teatret. Her samarbejder unge fra forskellige sociale, etniske og religiøse baggrunde med professionelle kunstnere om at skabe film-, radio- og teaterproduktioner baseret på deres egne historier. Læs mere om C:NTACT på Kære underviser Min bøn er 8 originale, kunstneriske og dokumentariske kortfilm, der alle tager afsæt i en personlig bøn. Tre unge muslimer, tre unge kristne og to unge ikke-troende har lagt hjerte og sjæl i hver deres film, hvor de lukker seeren ind i et utroligt sårbart og personligt rum. Med eksperimenterende og personlige formsprog fortæller filmene om de unges forhold til tro og det at bede. De er ekstremt forskellige men fælles for dem alle er, at de undersøger det at være menneske på tværs af religiøse og kulturelle baggrunde. De overrasker, bevæger, nedbryder fordomme og åbner et nyt vindue til det at tro. Om materialet Dette undervisningsmateriale henvender sig primært til folkeskolens ældste klasser, ungdomsuddannelserne og gymnasiet i fagene: Dansk, kristendomskundskab, religion, samfundsfag samt filmkundskab og medier. Materialet tager udgangspunkt i hver enkelt af de ni film, og sætter fokus på unges forhold til tro i dagens Danmark. Materialet indeholder interviews med de otte unge filmskabere, der fortæller om, hvorfor de har lavet filmene som de har gjort; om de virkemidler de har brugt, deres fortælleteknik og deres forhold til tro og religion. Undervisningsmaterialet lægger op til, at eleverne skal forholde sig til filmene og deres tema og til deres egen tro eller mangel på samme. Opgaverne i materialet egner sig i særdeleshed til tværfaglige projekter og lægger op til bearbejdning via gruppediskussioner, individuelle øvelser, projektorienterede forløb og medieanalyse. Rigtig god fornøjelse! Indhold Side : Lidt om projektet Side # Frederik: Mig og Jesus Side # Sandie: Til min far Side # Albert Side 9 # Anna: Fra hjertet Side # Fazal: My movie Side # Sumaya: Sumayas voxpop Side # Fatime: Min svigerfar Side 8 # 8 Carla Side 0 Filmanalyse Side Din bøn

3 # Frederik Mig og Jesus Frederik er 0 år, og går lige nu på bibelskole i New Zealand Hvad laver du, når du ikke laver film på C:NTACT? Jeg bor pt. i New Zealand på en bibelskole. Sammen med 0 andre unge fra verden over handler min hverdag her om at søge Gud og forberede mig til at tage måneder til enten Fiji eller Indien for at evangelisere og hjælpe kirkerne i området både praktisk og åndeligt. Hvad handler din film om? Min film handler om min hverdag med Jesus, og nogle af de crazy ting Gud nogle gange kalder os til at gøre som f.eks. at gå ud på gaden og tale med folk om deres tro. Den handler også om den glæde Gud giver til dem, som søger ham, og det sus det giver at følge ham. Jeg tog temaet meget bogstaveligt ved at filme mig selv, når jeg bad det er faktisk ret grænseoverskridende for mig at fremvise på den måde det er lidt som at læse et intimt brev op midt på gaden. Hvad siger filmen om dig? Jeg tror alle mennesker især unge har ønske om at gøre en forskel, og at det ønske også er mit, kommer fint til udtryk i filmen. Den fortæller, at jeg gerne kaster mig ud i vilde, underlige og usikre situationer for at fortælle mennesker om min kærlighed til Jesus og om Hans kærlighed til dig. Hvordan har det været at lave filmen? Det var ret udfordrende at lave filmen. Først og fremmest fordi jeg valgte at træde ud af min tryghedsramme og tale med fremmede på gaden endda med et videokamera i tuden på dem. Det har også været givende jeg brugte ekstra tid på at søge Gud gennem bøn, bibellæsning og lovsang i perioden, og det var helt sikkert opbyggende for mit forhold til Gud. Hvad vil du gerne fortælle med filmen? Hvad vil du gerne fortælle dit film-publikum? Jeg deltog i projektet, fordi jeg ønsker at flere må komme til at kende Jesus det er min bøn og mit håb med den her film. Derfor valgte jeg at udfordre mig selv med at gå ud på gaden og forsøge at gøre Jesus mere kendt. Jeg håber, at publikum vil se, at et liv med Jesus er fyldt med glæde, spænding og mening. FILMTIP: Engagement Film dig selv og det du brænder for det er utrolig spændende at se folk er grebet af noget lige meget hvor kede ligt andre måske synes det du laver er, så vil folk blive fascineret af din glæde og spænding.

4 # Frederik Mig og Jesus Til sidst viste han sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så sagde han til dem: Gå ud i alverden og prædik evangeliet for hele skabningen. Den, der tror og bliver døbt, skal frelses; men den, der ikke tror, skal dømmes. Og disse tegn skal følge dem, der tror: I mit navn skal de uddrive dæmoner, de skal tale med nye tunger, og de skal tage på slanger med deres hænder, og drikker de dødbringende gift, skal det ikke skade dem; de skal lægge hænderne på syge, så de bliver raske. Da Herren Jesus havde talt til dem, blev han taget op til himlen, og han satte sig ved Guds højre hånd. Men de drog ud og prædikede alle vegne, og Herren virkede med og stadfæstede ordet ved de tegn, som fulgte med. Markusevangeliet, kap. ARBEJDSSPØRGSMÅL: Hvad ville du sige til Frederik, hvis du mødte ham på gaden, mens han missionerede? Sammenlign Frederiks film med Annas, som også handler om kristendom. Frederik mener, at man som kristen skal missionere og udbrede Jesus ord, hvor Anna mener, at det vigtigste er at hjælpe andre. Læs afsnittet fra Markusevangeliet, som Frederik henviser til i sin film. I Frederiks film møder man hans familie. Er det med til at gøre, at I lærer ham bedre at kende? Kommer I ved at se filmen ind bagved hans kristne mission? Ligesom Albert bruger Frederik billeder af sin søster i sin film. Hvordan virker det på jer som seere? Virker det forskelligt fra den måde Albert bruger sin søster på? Frederik har i sin film en scene, hvor han beder til Gud. I interviewet fortæller han, at det var grænseoverskridende. Hvorfor tror I, at det er det? Fazal og Sumaya beder også begge i deres film. Hvordan påvirker det jer som seere at blive lukket ind i et så personligt rum? I løbet af filmen ser vi Frederik forsøge at fortælle tre mennesker om Jesus. Har I nogle råd til Frederik om, hvordan man kunne gøre? Hvad ville I selv gøre? Skriv hver især ned, hvad I ville sige, hvis I skulle missionere for hvad, I tror på uanset om du er muslim, kristen, jøde, ateist eller noget helt femte.

5 # Sandie Til min far 9 år, læser dansk på Københavns Universitet Jeg skal elske Guds folk lige så højt som min kone og mine børn. Sandies far Hvad handler din film om? Den handler om min bøn. Men den er vinklet omkring min far, fordi han er præst i egen kirke. Han brugte ret meget tid i kirken, da jeg var lille. Så har jeg bare villet have frem, hvordan det kunne være, at han valgte at gøre det; at bruge mere tid på kirken i stedet for familien. Først havde jeg bare tænkt mig at lave en meget generel film om bøn. Fordi min far er præst, ville jeg bare filme lidt i kirken og ikke gøre den så personlig. Jeg ville bare vise, hvordan det foregik i dén slags kirke. Den er udenlandsk og kristen på samme tid, og de gør tingene lidt anderledes end i folkekirken. Så arbejdede jeg sammen med min underviser, der mente, at det ville være bedre, hvis jeg tog den lidt mere ud fra en personlig synsvinkel. Og det er jeg meget glad for. Ellers var den nok blevet lidt for bred på en eller anden måde. Jeg tror ikke rigtig, at folk ville kunne følge noget af det, den ville. Nu er den blevet min bøn til min far om at lære ham bedre at kende. Den endte jo med at hedde Til min far. Den handler jo ret meget om ham. Og det var meget fedt, for jeg fik stillet ham nogle spørgsmål, som jeg ikke får stillet ham normalt. Det er som om, at det blev meget nemmere med kameraet i hånden. Hvad synes du filmen siger om dig? Det er et meget godt spørgsmål. Der var nogle spørgsmål, som jeg manglede at få afklaret, og det var en meget god mulighed for at gøre det. Min far er ikke ligeså involveret i kirken længere. Han er begyndt at bruge mere tid med familien nu, hvor han også er blevet ældre. Han arbejder stadig i kirken, men han er ikke længere den ledende. Hvordan har processen været? Det var virkelig spændende, og jeg synes jeg lærte vildt meget om mig selv. Vi skulle lave sådan nogle videodagbøger, hvor man sammen kiggede på noget, man havde optaget af sig selv. Man fik et billede af, hvordan man egentlig er det var som at kigge sig selv i spejlet på en mærkelig måde. Jeg fandt ud af, at jeg var ret dårlig til at grave ned i mine egne følelser, men det blev jeg på en eller anden måde nødt til, når jeg lavede den her film. Fordi den lige pludselig blev personlig. Det var sådan en slags udvikling for mig. Det er ikke fordi, man kan mærke den store forskel hos ham. Men jeg ved med mig selv, at jeg har fået svar på nogle spørgsmål, som filmen hjalp mig med at stille. Og det synes jeg nok er det vigtigste. Hvad var det sværeste ved processen? Det er utrolig svært at fange de rigtige øjeblikke, når man står med et videokamera. For folk opfører sig bare anderledes!

6 # Sandie Til min far ARBEJDSSPØRGSMÅL: Skriv scenerne i Sandies film ned i rækkefølge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske, hvad der sker undervejs. Sandie har i sin film en optagelse af kristne fra Sri Lanka, der beder i Danmark. Det foregår, som hun siger i interviewet, på en anderledes måde end i den danske folkekirke. Prøv selv at komme med eksempler på, hvor forskelligt folk beder inden for den samme religion verden over. Tænk f.eks. på de amerikanske gospelsange og de danske salmer. Sandies far siger til hende: Jeg skal elske Guds folk lige så højt som min kone og mine børn. Diskutér, hvad I mener om det udsagn. Diskutér, hvad der skulle til for, at I ville gøre som Sandies far. Hvor meget kan man ofre for sin tro eller for det fællesskab, man er en del af? Sandie filmer sin far lege med hendes søsters datter. Hvordan påvirker scenen jer? Hvordan udvikler filmen sig? Sandies far bliver nødt til at sige farvel og tage ud til lufthavnen men sker der en udvikling? Sammenlign evt. den indledende monolog med den som filmen afsluttes med. Sandies film hedder Til min far. Overvej på hvilken måde, filmen kan karakteriseres som en bøn. Jeg kan forestille mig, at folk er med på det, hvis man f.eks. laver en spillefilm. Men det kan godt være svært at få folk til at opføre sig naturligt. Det har jeg egentlig aldrig tænkt over; når man sidder og ser en dokumentar, så tænker man ikke over, at der sidder en person med et videokamera, der fanger det øjeblik. Det er sværere, end man tror. Hvad håber du folk får ud af filmen? Jeg håber, at folk kan se en udvikling i filmen. At der er en forskel på, hvor den starter, og hvor den slutter. Jeg ved ikke, om folk kan relatere til den, fordi det er en meget personlig og snæver vinkel jeg har haft. Jeg håber, at de måske også får stille nogle spørgsmål til andre, der er vigtige for dem. FILMTIP Naturlighed Hvordan får man folk til at opføre sig naturligt? Hvis man selv opfører sig naturligt foran kameraet, vil andre også automatisk gøre det. Man skal ikke virke for tv-vært-agtig. Planlæg ikke alt på forhånd. Nogle gange er det bedste de indskydelser, der kommer uventet.

7 # Albert Albert er år, arbejder på en café i København og laver film i sin fritid. Højskole. Udnytter jeg sekundet? Eller hvad med de 0 næste? Filmen er en slags søgen i mørket. For har man ikke nogen højere instans at klynge sig til, så skal man som menneske selv finde noget i livet, som man kan tro på. Hvad handler din film om? Da jeg lavede filmen, prøvede jeg at tænke på det med Min bøn og tro og religion. Og jeg tror ikke på nogen gud. Så jeg prøvede at beskrive, hvad konsekvensen ved ikke at tro på nogen højere instans er. For at have noget at holde fast i greb jeg fat i eksistentialismen. Hvilke spørgsmål rejser sig, når man ikke har nogen tro eller religion at holde fast i? Filmen handler om at finde nogle ting, nogle svar, noget mening. Filmen er en slags søgen i mørket. For har man ikke nogen højere instans at klynge sig til, så skal man som menneske selv finde noget i livet, som man kan tro på. Og det er svært! Helt sikkert. Det er svært at finde noget at tro på, og det er svært at finde mening nogle gange. Og det kan være svært at finde ud af, hvad der er det rigtige for en. Der er mange ting, der er svære at finde, når der ikke er nogen trosregler til at guide en. Hvad siger filmen om dig som person? Jeg synes også filmen siger rigtig meget om mig som person. Jeg føler selv, at jeg er meget eftertænksom. Jeg bruger meget tid på at reflektere over min egen tilværelse. Og jeg er også meget i tvivl om mig selv. Både om den person jeg er, og hvad jeg gerne vil udrette i mit liv. Jeg tænker hele tiden på, hvordan mit liv ser ud lige nu, og om den retning jeg bevæger mig i er den rigtige. Den søgen, den tvivl og alle de spørgsmål jeg stiller mig selv hele tiden, synes jeg kommer ret godt frem i filmen, fordi den netop i sig selv er en søgen. Alt det her foregår meget inde i mig selv. Jeg synes, det er enormt svært at snakke med folk om det. Det kan godt være, det er mig, der er dårlig til det. Men jeg oplever det nogle gange! F.eks. var jeg til en studenterfest hvor jeg snakkede med en veninde jeg har, som også har haft det ret svært nogle gange og har været enormt meget i tvivl om sig selv. Måske har hun nogle gange tænkt for meget om sig selv. Vi sad og snakkede, og vi var halvfulde, så det flød bare ud. Der kom hul på bylden, og vi sad en hel time og råbte af hinanden og høj bølgegang og så noget. Så nogle gange kan det ske, at jeg kan snakke med folk om det, og det hele kommer ud. Men ellers synes jeg, det er svært. Jeg synes, det er svært at snakke om, for det handler om en selv, og det er meget udefinerbart. Hvordan har det været at arbejde med filmen? Processen har været super fed. Det har været udfordrende netop fordi, det er så udefinerbart, det som jeg prøver at beskrive i filmen. Jeg synes, det var svært nogle gange at finde den rigtige form. Hvordan fanden skal det her komme til udtryk? Det er også derfor, at

8 # Albert Mennesket er dømt til frihed. Jean-Paul Sartre (90-980), fransk filosof og eksistentialist i Væren og intet (9) Jean-Paul Sartre ARBEJDSSPØRGSMÅL: Skriv scenerne i Alberts film ned i rækkefølge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske, hvad der sker undervejs. Overvej, hvad Albert forsøger at udtrykke med korsafbrændingen, metrostationen, uret, badet og scenen med sin søster. Brug gerne interviewet som hjælp. Diskutér scenen hvor Albert går rundt om en stol i mørkt rum og viser skilte med spørgsmålene Æstetikeren? og Ironikeren?. Hvad vil han med den tror I? Mange af scenerne er, som Albert også siger i interviewet, iscenesatte og opsatte. Kan man gøre det i en dokumentarfilm? Hvad synes I? Albert taler i filmen meget om de overvejelser, han har gjort undervejs. Hvad gør det for filmen? Hvordan påvirker det jer som seere, at han taler om filmen i filmen? Albert taler meget om at træffe valg i sin film. Ifølge filosoffen Jean-Paul Sartre, som Albert siger han er inspireret af, er mennesket dømt til frihed. Diskutér dette udsagn, og undersøg hvordan det viser sig i Alberts film. Brug gerne afsnittet om eksistentialisme. Diskutér hvorfor Albert afslutter sin film med det ubrændte kors. der er nogle scener i filmen, hvor jeg iscenesætter enormt meget. Og det er netop fordi, jeg følte, at jeg bedre kunne beskrive det, hvis jeg iscenesatte det i stedet for at lave dagbogsoptagelser. Det måtte ikke være falsk eller påtaget, så det var svært at finde den rigtige form og den der grænse mellem noget iscenesat og plat, hvor jeg sidder og fyrer en masse lommefilosofi af. Hvordan kan man gøre det ægte? Formen var rigtig svær at finde. Men det var også sindssygt fedt. Hvordan forberedte du dig? Det første jeg gjorde var at læse for at have noget at holde fast i. Mange af de andre havde noget at holde fast i: islam eller kristendom eller en anden religion. Så jeg læste nogle eksistentialistiske værker, f.eks. af Sartre. Så skrev jeg rigtig meget ned i min notesbog, hvor jeg skrev ned hvilke spørgsmål man kunne stille i filmen, og hvad man kunne beskæftige sig med? Jeg var lidt på bar bund i starten det var vi alle sammen så jeg prøvede at komme i gang på den måde. Før havde jeg kun skrevet manuskripter, så det er første gang, jeg har haft et kamera i hånden. Det var virkelig skide spændende. Jeg har nogle optagelser af min søster. Det var på opfordring fra vores underviser. Han synes, at det var værd at prøve. Det var jeg lidt i tvivl om, men jeg synes det er blevet godt. Det er blevet mere personligt. Jeg ville gerne hele tiden iscenesætte noget. Jeg vil gerne have, at det hele var planlagt. Vores underviser sagde: Prøv at filme noget med din søster, prøv at filme noget, hvor du bare er dig selv. Han ville også gerne have, at jeg skulle lave noget med min far, men det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til at gøre. På den måde var det også en udfordring. For jeg skulle tage imod nogle råd, og det er jeg fucking dårlig til nogle gange. For jeg havde selv en forestilling om, hvordan det skulle være! Men jeg var rigtig tilfreds med filmen, da jeg så den færdig. Hvis den havde været sådan, som jeg ville have haft den i starten, ville det nok være blevet for meget. For jeg sad og skrev de der monologer og prøvede at skrive noget meget klogt. Det kan meget nemt gå hen og blive for meget. Det der er noget privat ind over, gør ar det ikke bliver distanceret. Når det bare er kloge ord og skæve optagelser og en masse symboler, så sidder seeren tilbage og tænker: Hvem fanden er du? Hvad håber du folk får ud af at se din film? Jeg håber helt klart, at nogen kan identificere sig med den. Det med at tale om nogle ting som jeg ikke altid synes min generation taler så meget om. Ikke fordi min generation ikke kan finde ud af at tale om dybe ting, men det med at tale om sig selv og sine egne tvivl og stille sine egne spørgsmål, der vil jeg gerne vise nogle ting som unge vil kunne identificere sig med. Det med at føle at der er en, der italesætter nogle ting, som man måske også selv føler. Det gør det nemmere at tænke over, når man ser sådan en film. At man ikke er alene. Jeg prøver at give udtryk for nogle ting, som jeg dybest set tror på, men som jeg måske nogle gange fjerner mig fra. FILMTIP: Tilfældighed Man skal ikke undervurdere, at de virkeligt spændende scener kan komme ud af ingenting. De kan opstå helt tilfældigt. F.eks. scenen med min lillesøster: Før jeg optog den troede jeg, den ville blive plat og sukkersød, men da jeg filmede var lyset helt perfekt, og det blev meget smukt. 8

9 # Anna Fra hjertet Anna er år, og starter til januar på Testrup Højskole. Højskole. Der er mange, der spørger: På en skala fra til 0, hvor kristen er du så? Jeg har det bedre med, at folk ser filmen uden jeg er der. Jeg tror ikke, vi er vant til at vise den side til folk i dag. Jeg tror, vi er vant til at klæde os på når vi går ud af døren. Når vi så kommer ud af den der comfort zone, så bliver det pludselig utrygt. 9 Hvad handler din film om? Min film handler om mine tanker omkring det at hjælpe andre mennesker og praktisere det at være kristen. Måske er den også en refleksion over, hvad det vil sige at være kristen. Hvad får det af konsekvenser for mine handlinger? Alle vil gerne hjælpe andre mennesker, også den hjemløse mand, som alle københavnere møder på et eller andet tidspunkt. Hvordan reagerer man overfor sådan en mand? Jeg tror, de fleste mennesker får dårlig samvittighed. Nogle bliver sure og vrede over det, fordi de ikke rigtig har lyst til at give og samtidig kan de også godt se, at mennesket ikke har det godt. Det er nok sådan nogle tanker om, hvordan man burde handle, og hvordan jeg kan handle over for ham. Og så om det ansvar jeg føler, jeg har som kristen. Jeg er meget sikker på min religion. Min bøn til verden hvordan kommer den til udtryk? Hvad er det jeg ønsker for andre mennesker? Hvordan ønsker jeg at handle? Det var mit udgangspunkt. Jeg er praktiserende kristen. Der er mange, der spørger: På en skala fra til 0, hvor kristen er du så? Hvor jeg nok vil sige, at jeg er praktiserende. Jeg kan godt lide at gå i kirke. Men jeg er jo ikke mere kristen end dem, der også siger, de tror på Gud. Hvad siger filmen om dig? Den siger noget om mine refleksioner over det at være menneske og det at handle på sit valg. For det er en beslutning, om man er kristen eller ej. Og der er nogle konsekvenser ved at sige ja til det. Jeg har et ansvar for at hjælpe andre mennesker. Især humanitært arbejde, som jo meget er dét filmen handler om. Der kan være mange måder at gøre det på. Som kirke har vi et kald om at hjælpe andre mennesker, der er i nød. Om de så er hjemløse, enlige forsørgere eller folk der bare har det svært. Jeg tror aldrig, jeg bliver tilfreds, og synes jeg handler nok. De sidste år er jeg blevet meget bevidst om at handle mere på det. Vi har lavet nogle grupper i kirken, hvor vi tager ud og beder for syge og laver mad til enlige forsørgere, som har svært ved det. Hvordan har det været at arbejde med filmen? Det har været en rigtig stor udfordring. Man viser meget af sig selv. Der blev presset på for, at man skulle vise sine svage sider. Lad os komme om bag ved! Og det synes jeg i højeste grad også er lykkedes i filmen. Det er jeg bare ikke vant til. Jeg er ikke vant til at vise mig på den måde overfor nogen, jeg ikke kender. For hvem sidder og ser det? Og hvad tænker de om mig? Især i en verden, hvor jeg synes, alt handler meget om selvpromovering,

10 # Anna Fra hjertet hvor man lige tjekker om håret sidder godt en ekstra gang, inden man går ud af døren. Og så skulle jeg lige pludselig stå der foran kameraet og vise mig selv fuldstændig. Jeg er rigtig glad for filmen, men jeg har også svært ved at se den. Det er stadig sårbart. Jeg har det bedre med, at folk ser den, uden jeg er der. Jeg tror ikke, vi er vant til at vise den side til folk i dag. Jeg tror, vi er vant til at klæde os på, når vi går ud af døren. Når vi så kommer ud af den der comfort zone, så bliver det pludselig utrygt. Man tænker meget på den måde det gør jeg i hvert fald hvad tænker andre folk om mig? Hvordan ser andre folk mig? Det er indtryk jeg gerne vil gøre på andre. Man er pludselig ude af kontrol. Blev filmen sådan, som du havde tænkt fra starten? Overhovedet ikke. Jeg tror, det blev endnu mere tydeligt for mig, at jeg skulle handle på sådan nogle ting efter filmen. Og så er det bare spændende at arbejde med underviserne. Hele processen omkring at lave en film er rigtig, rigtig spændende, og det at skulle sætte den sammen har jeg lært noget af rent praktisk. I forhold til mig selv, så tror jeg også, jeg har fundet nogle sider frem, som jeg måske ikke var bevidst om før, fordi jeg pludselig blev sårbar og tydelig i filmen. Den er meget ren, synes jeg. Der er ikke puttet make-up på eller noget, og det kan jeg rigtig godt lide. Og det er spændende, fordi det er dét, jeg prøver at få frem i andre mennesker i mit arbejde med medier. Et eller andet sted er det rigtig sundt, at jeg også selv har gjort det. At man ikke bare udsætter folk for det, men også selv giver den en skalle. Hvad håber du, at folk får ud af at se din film? Jeg har mødt rigtig mange mennesker, der mener, at kristne er meget ansvarsløse, fordi de bare giver Gud skylden. Det håber jeg i hvert fald ikke, de tænker, når de går ud fra biografen. Jeg håber, de tænker, at her er en pige, der har taget en beslutning, og som tager eller prøver at tage konsekvenserne af den beslutning. Og så håber jeg på de ser et lille lyspunkt af Gud., FILMTIP Motivation og tilvænning Jeg tror, det vigtigste er, at brænde for det man laver. Man skal også vænne sig til kameraet. Det blev min dagbog, min buddy, som jeg havde med overalt. Først når man slapper af, synes jeg, at der kommer gode billeder frem. Det er dér det rene og den virkelige person træder frem. 0

11 # Anna Fra hjertet Hil dig, Frelser og Forsoner Mel.: C.Chr. Hoffman 88 Thomas Laub ca. 890 Arnulf af Louvain før 0. N.F.S. Grundtvig 8. Thomas Laub N.F.S. Grundtvig 8 9 Hil dig, Frelser og Forsoner! Verden dig med torne kroner, du det ser, jeg har i sinde rosenkrans om kors at vinde, giv dertil mig mod og held! Hvad har dig hos Gud bedrøvet, og hvad elsked du hos støvet, at du ville alt opgive for at holde os i live, os dig at meddele hel? Kærligheden, hjertegløden stærkere var her end døden; heller giver du end tager, ene derfor dig behager korsets død i vores sted. Ak! nu føler jeg til fulde hjertets hårdhed, hjertets kulde. Hvad udsprang af disse fjelde, navnet værd, til at gengælde, Frelsermand, din kærlighed? Dog jeg tror, af dine vunder væld udsprang til stort vidunder, mægtigt til hver sten at vælte, til isbjerge selv at smelte, til at tvætte hjertet rent. Derfor beder jeg med tårer: Led den ind i mine årer, floden, som kan klipper vælte, floden, som kan isbjerg smelte, som kan blodskyld tvætte af! Du, som har dig selv mig givet, lad i dig mig elske livet, så for dig kun hjertet banker, så kun du i mine tanker er den dybe sammenhæng! Skønt jeg må som blomsten visne, skønt min hånd og barm må isne, du, jeg tror, kan det så mage, at jeg døden ej skal smage, du betalte syndens sold. Ja, jeg tror på korsets gåde, gør det, Frelser, af din nåde. Stå mig bi, når fjenden frister! Ræk mig hånd, når øjet brister! Sig: vi går til Paradis! ARBEJDSSPØRGSMÅL: Skriv scenerne i Annas film ned i række følge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske, hvad der sker undervejs. Hvad vil Anna vise med filmen? Lykke des hendes mål med at nuancere folks billede af kristne, som hun snakker om i interviewet? Ligesom Carla bemærker Anna i sit interview, at folk i dag går meget op i selvpromovering. Prøv at sammenlign Annas og Carlas film. De er meget forskellige, men der er dialog i begge to, og de nævner begge det problematiske ved deres generation. Hvordan forholder de sig hver især til problematikkerne? Hvorfor tror I, at Anna har mødt mange, der mener, at kristne bare giver Gud skylden for alting? Hvordan møder I selv kristne? Har I nogen fordomme eller forestillinger om, hvordan kristne er? Skriv dem ned og diskutér dem med klassen. Anna taler i interviewet om det ansvar, hun føler, hun har som kristen. Diskutér, om I kan genkende det i salmen, som Anna synger i starten af filmen, og som står her på siden. I kan i den forbindelse også diskutere, hvad forskellen på det ansvar, Anna og Frederik mener at have i forbindelse med deres tro. Anna nævner i interviewet, at folk har en tendens til at spørge, hvor kristen man er, hvilket hun er træt af. Giver det mening at spørge om, synes I? Frederik og Anna er f.eks. kristne på en forskellig måde kan man gøre tro op på en skala?

12 # Fazal My movie Fazal er år og arbejder som kok på Restaurant Lille Kongelund. Han starter til januar 0 på film-linien på produktionshøjskolen i Brøndby Jeg har altid drømt om selv at lave en tv-serie eller en film, som var inspireret af Bollywood-film, og som handler om kærlighed. Så jeg tror min film handler om film og kærlighed. Hvad handler din film om? Jeg elsker film, og jeg ville forsøge at lave en film om at lave en film, altså forstået på den måde at jeg ville filme min drøm om at lave en film, og hvilke tanker og idéer jeg har. Jeg har altid drømt om selv at lave en tv-serie eller en film, som var inspireret af Bollywood-film, og som handler om kærlighed. Så jeg tror min film handler om film og kærlighed. Det skulle være en film, som folk i Afghanistan, hvor jeg kommer fra, også kunne se, så den skulle være på afghansk og måske med danske undertekster. Hvordan har du tolket temaet om Min bøn? Vores underviser opfordrede os til at lave en slags video-dagbog, hvor vi skulle filme vores tanker og overvejelser om emnet, og hvad vi gerne ville med filmen. Det hjalp mig til at finde ud af, at jeg gerne ville tolke min bøn som min bøn om min drøm om at ville lave en rigtig god og spændende spille-film. Og så er det jo også en bøn om kærlighed og romantik. Jeg er en meget pige-glad type. På den måde blev videodagbogen et vigtigt redskab for mig, og der blev brugt meget af det i den endelig film. Det blev jo ligesom en film om at lave en film, og det synes jeg var ret fedt. Hvordan har det været at lave filmen? Jeg synes, det har været rigtig fedt. Det er fedt at få lov at komme ud med sine tanker gennem kameraet. Det var spændende og meget nyt at skulle lave et selvportræt men også lidt svært. Jeg har prøvet at lave film før, så jeg vidste godt, hvordan man bruger et kamera. Jeg startede med at lave en masse prøveoptagelser af en af mine venner, og det lærte jeg rigtig meget af. Det gjorde mig klar til at lave filmen. Det svære var at skulle skære en masse gode klip fra, som jeg havde filmet. Jeg havde blandt andet en masse med, hvor jeg inviterer en pige ud, laver middag til hende osv., men det blev skåret fra. Det synes jeg var lidt ærgerligt. Men måske kommer det frem på en anden måde, altså det med kærlighed og piger. Sådan er det jo at lave film. Det handler jo om at vælge ud, og man kan jo ikke have det hele med. Hvad håber du publikum får ud af at se din film? Jeg håber, at publikum i mig ser et menneske, som brænder for noget, og som er engageret. Altså, jeg er meget optaget af film- og medieverdenen og af skuespillere osv. Men hvis man vil ind i den verden, så

13 # Fazal My movie Jeg håber, at publikum i mig ser et menneske som brænder for noget, og som er engageret. må man tage et skridt ad gangen. Man skal kæmpe lidt. Der var faktisk en kendt tv-kanal i både Pakistan og Afghanistan, som spurgte mig, om ikke jeg ville lave nogen interviews med mennesker i Danmark, som så efterfølgende skulle sendes i Pakistan og Afghanistan, og i den forbindelse skulle jeg interviewe en kendt afghansk sanger fra England, som skulle optræde i Danmark. Jeg vidste slet ikke, hvordan jeg skulle gribe det an til at starte med, eller hvilke spørgsmål jeg skulle stille ham, men så kastede jeg mig ud i det og prøvede mig ARBEJDSSPØRGSMÅL: frem, og det blev faktisk et rigtig godt interview. Efterfølgende ville tv-stationen have mig til at interviewe gamle mennesker på plejehjem i Danmark, for man har ikke plejehjem i hverken Afghanistan eller Pakistan. Og jeg har fået rigtig god respons på de interviews, både fra folk i Afghanistan og Danmark de synes det var rigtig fedt! Så altså, det jeg mener er, at jeg håber, at folk går ud fra min film og tænker; Man skal bare springe ud i det! Man skal bare turde og prøve sig frem, også selvom man ikke er journalist! Skriv scenerne i Fazals film ned i rækkefølge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske hvad der sker undervejs. Fazal kommer ved et uheld til at sætte sig oven på sit tastatur. Hvordan virker det, at klip hvor der sker uheld er taget med i filmen? Diskutér, hvilken rolle tilfældighed spiller, f.eks. i mod sætning til Alberts film, der er meget planlagt og iscenesat. Ligesom hos Frederik og Sumaya ser vi Fazal bede. Hvordan påvirker det jer som seere at blive lukket ind i et så personligt rum? Hvordan virker scenerne, hvor Fazal bruger kameraet som spejl? Fazals film er til tider komisk. Prøv at sætte ord på filmens brug af humor. Hvornår er Fazal sjov? Fazals drøm er at lave en spillefilm. På den måde er der en film i filmen. Hvordan er det at se en film om et ønske om at lave en anden film? Spillefilmen skal handle om kærlighed mellem en muslimsk dreng og en kristen pige. Kan I genkende denne problematik? Diskutér om tro behøver at være en hindring for, at man kan være sammen. Ville du være venner eller kærester med en, der troede på noget helt andet end dig? FILMTIP Åbenhed Det er sindssygt vigtig at være åben over for alt nyt. Når man er i sådan en proces med at lave sin egen film, skal man være åben overfor gode råd fra andre, og så skal man ellers bare springe ud i det og turde eksperimentere og prøve sig frem. Video-dagbogen hjalp mig som sagt virkelig meget i starten det hjalp mig med at samle mine tanker og finde frem til det, jeg gerne ville fortælle. Så det handler om at tro på, at det virkelig virker at filme sig selv. Når man ser det bagefter, fungere det rigtig godt, og man kommer pludselig til at tænke over ting, man ikke havde tænkt på før.

14 # Sumaya Sumayas voxpop Sumaya er år, og er uddannet socialpædagog. Hun starter snart som ernæringskonsulent. Det danske samfund har integreret mig. Hvorfor har det ikke integreret fru Hansen, der talte så grimt til mig? Hvad handler din film om? Min bøn handler om folks syn på mig og mit tørklæde. Og om Dansk Folkepartis og mediernes indflydelse på det syn, folk har på mig. Jeg har lavet den her film, fordi jeg er træt af, at man altid skal se mig enten som den Lille Latifah (en sang, en kandidat fra Dansk Folkeparti har skrevet, red.) eller den, som er mønsterbryderen; den, der har brudt alle grænser; den, der har brudt kulturens normer og traditioner; den, som er blevet integreret all the way i det danske samfund. Jeg er integreret i det danske samfund, og jeg er aktiv i det danske samfund, men det er mine forældre, der skal takkes for det. Det er dem, der har tænkt på hvilken skole og hvilken by de skal investere i. De har spurgt: Hvilken type mennesker skal mine børn omgives med? Mine forældre har ikke tvunget mig til at blive læge eller ingeniør. Tværtimod har de bakket op om den uddannelse, jeg har valgt. Jeg er bare træt af, at det er enten-eller. På den anden side har den her film været en øjenåbner for mig. Før i tiden tænkte jeg tit, at ligegyldig religion og overbevisning så kan vi alle sammen tale pænt til hinanden og respektere hinanden. Jeg har fundet ud af, at det ikke er alle, der er opdraget med, at man ikke skal ydmyge andre eller overskride deres grænser. Det oplevede jeg under de interviews, jeg lavede. Jeg har haft nogle dårlige oplevelser. Jeg begyndte at diskutere frem og tilbage med en kvinde. Hun syntes, at tørklædet slet ikke hørte hjemme her, og at det var grimt. Det var meget ydmygende og grænseoverskridende. Der var også andre, der var sådan. Heldigvis var der også nogen, der kunne se, at jeg er en kvinde, der stræber efter mine ambitioner. Jeg har ikke taget dem med, der talte grimt til mig. De kom ikke med i filmen fordi de ikke ville stå med mig, hvis jeg ikke tog tørklædet af. Hende der sagde: Nu hvor du taler så pænt dansk og er så godt integreret, hvorfor tager du så ikke den mønsterkøkkenklud du har på hovedet af? Det var virkelig grænseoverskridende. Der var også flere der bare afviste mig. Det er fint nok, at vi er uenige, men kan vi ikke have respekt for hinanden? Jeg er en helt almindelig dansk-etnisk borger, som kombinerer begge mine kulturer rigtig godt sammen. Det er det, der har gjort mig til den, jeg er. Jeg er ikke en mønsterbryder på den måde; jeg holder stadigvæk på de værdier, jeg har hjemmefra. Men samtidig har jeg også kombineret dem med nogle andre værdier og det kan man sagtens! Jeg er en aktiv borger i det danske samfund. Jeg laver både lønnet og frivilligt arbejde. Jeg har ikke problemer med noget

15 # Sumaya Sumayas voxpop ARBEJDSSPØRGSMÅL: Skriv scenerne i Sumayas film ned i rækkefølge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske, hvad der sker undervejs. Hvad ville du svare til Sumaya, hvis hun kom og spurgte dig, hvad du tænkte, når du så på hende? Sumaya har valgt at blande dagbogsoptagelser og voxpop ud fra overskriften Min bøn. Diskutér hvordan filmen kan ses som en bøn. Ligesom hos Frederik og Fazal, ser vi Sumaya bede. Hvordan påvirker det jer som seere, at blive lukket ind i et så personligt rum? Hvordan reagerer de men nesker, Sumaya interviewer, på hendes spørgsmål? Hvad giver de udtryk for? som helst! og jeg nægter bare at tro, at tørklædet skal være et problem. Hvordan har processen været? Forløbet med filmen har været rigtig godt, men jeg har lavet rigtig meget om. Først handlede den om kærlighed, men det var ikke rigtig det jeg ville ind til. Men det har været en virkelig fed oplevelse! Jeg har aldrig fået andet end ros for mit tøj og sådan noget, men det var noget helt andet at gå ud og møde folk, man aldrig har mødt og så interviewe dem! Jeg håber, at når folk har set min film, vil de ikke sætte folk i bås: enten er man stakkels og i en offerrolle ellers er man en mønsterbryder, der har brudt med sin kultur. Sumaya fortæller i sit interview, at hun havde dårlige oplevelser med flere personer, som hun prøvede at interviewe. Hvorfor tror I, at hun ikke har valgt at tage dem med hendes film? Sumaya fortæller i sit interview, at hun ofte møder to fordomme om muslimske piger: at de enten bliver undertrykt derhjemme eller er mønsterbrydere, der er gået imod deres oprindelige kultur og har omfavnet den danske. Hun er træt af dette enten - eller. Hvorfor tror I, at hun oplever dette i Danmark? Hvor kommer fordommene fra? Voxpop Ordet voxpop kommer at det latinske vox populi, og betyder folkets stemme. Det er en rundspørge til tilfældige mennesker, for eksempel nogen man møder på gaden. De stilles de samme spørgsmål, som de svarer kortfattet på. Når man laver voxpop, vil man tilstræbe at spørge så forskellige mennesker som muligt, for at skabe variation i svarerne. Det er vigtigt, at man ikke regner voxpoppen for repræsentativ for f.eks. en hel befolkning, men de adspurgtes svar kan ses som et forslag til seeren om selv at tage stilling til emnet. FILMTIP Refleksion Jeg synes, det vigtigste er at reflektere over det, man har filmet. Det dagbog-agtige fungerer rigtig godt. Man skal hellere optage for meget end for lidt. Jeg synes også, at man skal huske at bruge stativet, for på et tidspunkt gik det helt galt for mig uden!

16 # Fatime Min svigerfar Fatime er år, og færdiguddannet handelsøkonom og jobsøgende. Laver frivilligt arbejde og maler i sin fritid. Når man er i en bøn, synes jeg ikke der burde være nogen ord. Hvad handler din film om? Den handler om min svigerfar og hans sygdom. Han er blind. Jeg er blevet gift, og min mand og jeg bor sammen med hans forældre. For mig var det en måde at komme tættere på hans sygdom. Jeg ville gerne have, at han satte ord på den, fordi jeg synes, at det var en form for tabu. Jeg følte, at jeg igennem det her projekt kunne få sagt nogle ting, som jeg havde svært ved. Det var en icebreaker for mig at lave den her film. Hvordan har du tolket overskriften Min bøn? Den kan jo indeholde så mange forskellige ting, men det er stadig simpelt. Det, jeg tænkte var, at min bøn godt kan være spontan. Man kan gøre sig tanker når man går sig en tur, eller man kan sidde i et selskab og lige pludselig være i sin egen verden. Når man er i en bøn, synes jeg ikke, der burde være nogen ord. Det er mere det indre, der kommer til udtryk. Det er ens sjæl, der taler. På grund af det med min svigerfar, så tænkte jeg, at jeg godt kunne tænke mig at observere ham. Han kan jo ikke se, og for mig betyder billeder rigtig meget. Det er den måde, jeg udtrykker mig på jeg maler jo. Jeg kunne godt tænke mig at følge ham en dag og se hvad der var inde i ham. Hvad var hans bøn? Jeg kendte ham ikke helt så godt, så det var svært at tale om det, for jeg ville ikke gå ind og grave i noget, der gjorde ondt. Samtidig ville jeg gerne have, at han skulle fortælle om det, for jeg ville gerne have en bedre forståelse for hans sygdom. Hvad synes du, filmen fortæller om dig som person? Jeg har fokuseret meget på at lave nogle stemningsbilleder og få en stemningsfilm. Jeg er mere en observator, hvis man kan sige det sådan. Det er dét jeg prøver at skildre. Og det er den måde, jeg udtrykker min bøn på, via de billeder der er; gennem stemningsbilleder, jeg gerne ville have frem. Hvordan har processen været? Det har været hårdt, men utrolig sjovt og rigtig, rigtig spændende, netop fordi det var så kort vi havde enormt kort tid til at lave den. Man fik også meget mere ud af det, fordi det var så intenst. Jeg synes, jeg selv har udviklet mig rigtig meget. Det sagde vores underviser også til os: Det handler ikke om at lave den fedeste film.

17 # Fatime Min svigerfar ARBEJDSSPØRGSMÅL: Skriv scenerne i Fatimes film ned i rækkefølge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske, hvad der sker undervejs. Hvordan karakteriserer Fatime sin svigerfar? Lærer seeren ham at kende? Hvilke tillægsord ville I bruge til at beskrive jeres billede af ham? Diskutér begrebet bøn. Behøver en bøn ord, som Fatime siger hun ikke synes? Hvori består Fatimes bøn? Fatimes svigerfar kalder øjnene sjælens vindue, og siger, at sjælen får næring gen nem synet. Hvad mener I om den udtalelse? Det handler ikke om at lave det flotteste. Det handler om det I får ud af det. Det har jeg taget rigtig meget med. Jeg har udviklet mig rigtig meget. Og jeg synes også, at jeg vundet rigtig meget tilbage ved at have lavet den her film. Du har valgt at lave om på din film efter den var færdig. Hvorfor det? Det er noget praktisk, faktisk. Min film blev lavet først. Og det skulle gå hurtigt. Så jeg nåede ikke at formidle det godt, så den tekst, der er over filmen hænger ikke rigtig sammen med det budskab, jeg gerne ville frem til. Så jeg har fået lov til at bygge videre på det, og så skulle jeg lave nogle flere scener med min svigerfar, hvor vi fik noget mere personlighed ud af ham, og hvor han siger noget. Så den skal lige twistes lidt, ellers er den fin. Hvad håber du folk får ud af din film? Min bøn er jo om mig. Men det er ikke en bøn kun om mig. Jeg kunne godt tænke mig at skabe en eller anden form for dialog. Det hele handler ikke kun om at være egoistisk og leve for selv at komme frem i verden. Vi lever alle sammen sammen. Og sammen skal vi komme frem. Det, at jeg kunne lave en film om min svigerfar og hans sygdom, kunne sætte noget fokus på dem, der er dårligere stillet, fordi de har et handikap, som de ikke kan gøre noget ved. Bliver der taget hensyn? Spørger man egentlig dem, hvordan de har det? Jeg tror også, at jeg bare gerne ville fortælle om hans personlighed, fordi den er så stærk og rummer så meget. Så jeg kunne godt tænke mig at fortælle hans historie. FILMTIP Personlighed Jeg tror, at det er meget vigtigt a gøre det til en personlig film. Film det du ser i hverdagen og så del det til andre. Jeg har filmet meget mere, end jeg skulle bruge. Men jeg tror, man skal gribe kameraet, når det endelig er der; når man kan mærke, at det her kan blive et rigtig flot billede. Fatimes film er meget personlig. Hvordan virker det på jer, at komme ind i et så personligt rum? Hvordan er tempoet i filmen? Hvordan virker det på jer?

18 #8 Carla Carla er år, arbejder med tv og søger ind på tv-medietilrettelæggeruddannelsen. Spiller i C:NTACT Taskforce. Man er lidt af en social taber på en eller anden måde, hvis man ikke får en succesfuld karriere, og man ikke får gang i noget og man skal helst se godt ud, mens man gør det. 8 Hvad handler din film om? Det, jeg fandt ud af var min bøn, var at hvile i mig selv. Jeg ville gerne bede Gud om at give mig selvtillid og tro på mig selv. At nyde livet i stedet for at spekulere over alt muligt. Jeg bruger al for meget tid på at gå og punke mig selv for ikke at være aktiv nok og ikke gøre mit ypperste hele tiden. Jeg tror, det er fordi, der er nogle ting, jeg gerne vil opnå. Jeg tror, det har noget at gøre med, at vi bor i Danmark, og man er lidt af en social taber på en eller anden måde, hvis man ikke får en succesfuld karriere, og man ikke får gang i noget og man skal helst se godt ud, mens man gør det. Man skal holde sig slank, og man skal være en god kæreste. Man skal være sjov og ikke tage tingene personligt. Det kan jeg egentlig godt lide, og det er nogle værdier som betyder meget for mig, men det kan godt nogle gange blive et lidt for stort pres. Og så er det ikke det værd. Sådan har jeg fortolket temaet min bøn. Man kunne også godt bede om verdensfred, men jeg tror, man bliver nødt til at tage udgangspunkt i én selv. Et eller andet sted er jeg måske lidt overfladisk. Men der er to sider af mig. Der er én side, der er meget dyb og spirituel og godt kan se igennem ting og ved, hvad der er rigtig og forkert. Og så er der den, der ikke hviler i sig og er ret overfladisk. De to sider er ret svære for mig at forene. Det er nok det, min film handler om. Hvad håber du, folk får ud af at se din film? Jeg håber for det første, at folk synes, at min film er lidt sjov. For der er altså nogle sjove scener i. Så håber jeg også, folk tænker over, hvad der rent faktisk sker i den. F.eks. Birgitte, som jeg sminker i filmen; hun siger nogle kloge ting, som jeg håber, at folk kan bruge i deres eget liv. Hvordan har det været at arbejde med filmen? Jeg havde kameraet en uge, hvor jeg bare filmede alt muligt. Og det var faktisk en ret irriterende uge. Der var rigtig mange ting, der gik galt for mig, og jeg var ret træt og deprimeret. Den glade person, jeg plejer at være, var jeg bare ikke den uge. Og det er nok meget heldigt, at det var sådan, for der er ikke nogen, der gider se en, der bare har det skide fedt. Så det var en blandet fornøjelse, men det var interessant. Det var interessant at høre underviserens idéer og se, hvad de andre lavede. Det var et rigtig fedt projekt. Jeg fik ligesom sat ord på, hvad der gjorde tingene svære for mig i mit liv. Hvad er min bøn? Hvad handler det hele om for mig? Min samtale med Birgitte var også lidt af en øjenåbner. Vi fik på forhånd nogle idéer til, hvad man kunne filme, så det ikke blev fuldstændig random, hvad jeg filmede. Så var der selvfølgelig også nogle ting, jeg filmede, som vi ikke havde talt om. Men hvis det ikke passer med historien, så ryger det bare ud.

19 #8 Carla ARBEJDSSPØRGSMÅL: Skriv scenerne i Carlas film ned i rækkefølge i stikordsform, mens I ser den, så I kan huske hvad der sker undervejs. Kan I genkende nogle af de problematikker, som Carla berører i sin film og i interviewet? Diskutér om I synes det er noget der er særligt for ungdommen i dag. Tror I, at mange har det som Carla? Overvej, hvilken rolle spiller sminke og make-up spiller i Carlas film. Hvordan bruger Carla scenerne foran spejlet og med Bir gitte? Renselse er et kendt begreb fra mange trosretninger. I Min bøn-serien viser både Fatime, Albert og Carla et bad. Diskutér hvad badet kan betyde. Carla lukker seeren ind i et meget personligt rum. Hvordan hænger denne ærlighed sammen med den overfladiskhed, som hun taler om? Disk utér modsætningen mellem facade og indhold i filmen og i interviewet. Har Carla en konklusion på problematikken? Er I enige med Carla i, at når man lever i Danmark er der en forventning om, at man skal præstere en hel masse for ikke at blive en social taber? Gud fylder ikke særlig meget i Carlas film. Hvordan er den alligevel en bøn? Hun fortæller i interviewet, at hun beder om at hvile i sig selv, og i filmen om at være den samme Carla hele tiden. Diskutér om man optræder forskelligt alt efter hvem man er sammen med. Er der forskel på, hvordan I opfører jer, når I er sammen med hinanden? Med jeres forældre? Med jeres lærere? FILMTIP Budskab Jeg synes det er rigtig vigtigt, at man finder ud af, hvilket budskab, man vil have frem. Man skal måske heller ikke altid tænke normalt eller traditionelt. Der behøver ikke være en dialog eller nogen der snakker. Man kan godt bare vise nogle billeder, og musikvirker også helt vildt godt. 9

20 Filmanalyse Filmens stil er betydningsbærende! - Hvad betyder det? Der er mange måder at fortælle på. En af dem er gennem en film. En fortælling opfattes på forskellige måder af modtageren alt afhængig af hvilken udtryksform, der anvendes. Der er f.eks. forskel på, om man hører noget i radioen, får det fortalt af én, man kender godt eller ser det i en film. Den måde, en fortælling formidles på betyder altså noget for, hvordan vi opfatter den. De teknikker filminstruktøren har til rådighed i sine bestræbelser på at fortælle en historie, kalder vi filmens stil (se nedenstående kasse). Det er disse teknikker, også kendt som filmiske virkemidler, der gør filminstruktøren i stand til at formidle sin fortælling. Vi som publikum ville ikke se meget andet end sort skærm, hvis det ikke var for f.eks. klipning, lys, lyd og billede! Der er ingen tvivl, om at overskriften Min bøn kan forstås på mange forskellige måder. Men som filmene her viser, så kan temaet også formidles på mange måder. Formidlingen har en betydning for, hvordan modtageren forstår det instruktøren har på hjerte. Det er f.eks. ikke ligegyldigt, hvordan filmene er fotograferet, og hvilken lyd de bruger! Filmens stil Filmens stil er de mange virkemidler, som en film er opbygget af. Det er klipning, kameraføring, lyssætning, omgivelser (eller settings), lyd og rekvisitter, samt den måde de medvirkende agerer på. Filmens stil er kort sagt alt, hvad vi kan se på biograflærredet, samt lydsiden på filmen. Fortællingen derimod er ikke en del af filmens stil. Filmens stil er hele den værktøjskasse, som filminstruktøren bruger til at fortælle publikum en historie. Virkemidler Klipning : Overgangene fra scene til scene. Kameraføring: Perspektiv og zoom. Kameraet kan være håndholdt eller stationært. Lyssætning: Farver, lys, stemning Setting/miljø: De omgivelser, som filmen bevæger sig rundt i, og skiftene mellem dem. Lyd/musik: Det kan f.eks. være naturlige lyde, baggrundsmusik, voice-over eller effekter. Rekvisitter: Den rolle, som genstande spiller i filmen. 8 OPGAVE: ARBEJDSSPØRGSMÅL: Inddel jer i grupper. Hver gruppe skal diskutere en af Min bøn -filmenes brug af virkemidler. Tal om punkterne fra boksen ovenfor: klipning, kameraføring, lyssætning, setting, lyd/musik og rekvisitter. Her er nogle spørgsmål, I kan lade jer inspirere af. Hvordan bruger Albert rekvisitter og lys i sin film? Hvilke settings møder vi i Annas film? Hvad betyder det for udtrykket for filmen? Hvilken effekt har det, at Fazal bruger kameraet som spejl? Hvordan er kameraføringen i Sandies film? Hvordan skifter kameraføringen i Frederiks film? F.eks. når han filmer sig selv, og når han filmer sin lillesøster. Hvordan bruger Fatime musikken i sin film? Og hvordan er musikken i Carlas? Læg f.eks. mærke til filmens afslutning, hvor Carla ryster sin dyne ud af vinduet. Hvordan virker kameravinklingen i scenen, hvor Sumaya beder? Skriv en analyse af en af Min bøn -filmene, hvor du både forholder dig til filmens fortælling, tema og budskab, som du har diskuteret i interview-arbejdsspørgsmålene og dens brug af virkemidler. 0

Brister, alle helgengrave! Herrens røst i dæmring sval lyder i de dødes have, skaber lys i skyggedal. Herren kalder, men ej nu:»synder! Adam! hvor er

Brister, alle helgengrave! Herrens røst i dæmring sval lyder i de dødes have, skaber lys i skyggedal. Herren kalder, men ej nu:»synder! Adam! hvor er Tag det sorte kors fra graven! Plant en lilje, hvor det stod! Ved hvert skridt i dødninghaven blomster spire for vor fod! Englevinger på vor grav for den brudte vandringsstav! Palmefugl for askekrukke!

Læs mere

Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke. Kr. Himmelfartsdag d. 5. maj 2016 kl. 9.30 og 11.30

Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke. Kr. Himmelfartsdag d. 5. maj 2016 kl. 9.30 og 11.30 Salmerne til konfirmationerne i Lidemark kirke Kr. Himmelfartsdag d.. maj 06 kl. 9.0 og.0 Salme 70: Nu titte til hinanden de favre blomster små, de muntre fugle kalde på hverandre; nu alle jordens børn

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Hil dig, Frelser og Forsoner

Hil dig, Frelser og Forsoner Mel.: C.Chr. Hoffman 1878 Thomas Laub omkring 1890 Hil dig, Frelser og Forsoner 1. Hil dig, Frelser og Forsoner! Verden dig med torne kroner, du det ser, jeg har i sinde rosenkrans om kors at vinde, giv

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber INTRODUKTION Her følger liturgien som Keld Dahlmann har bearbejdet efter forlæg fra Ole Andersen. Til måltidet skal bruges rødvin,

Læs mere

Palmesøndag: Palmesøndagskanon

Palmesøndag: Palmesøndagskanon PÅSKE-SALME-SANG Palmesøndag: Palmesøndagskanon Æslet er fundet og kapperne klar Palmeblade skåret og delt ud Hosianna, hosianna synger vi mens Jesus rider mod Jerusalem. Davids søn. Du er velsignet af

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag

Kristi Himmelfartsdag Kristi Himmelfartsdag Salmevalg Indgangssalme: Til Himmels fór den ærens drot, 252 Salme mellem læsninger: Til Himlene rækker, 31 Salme før prædiken: Hvad er det at møde, 249 Salme efter prædiken: Din

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016

17. søndag efter trinitatis 18. september 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Synderes ven Salmer: 385, 32, 266; 511, 375 Evangelium: Mark. 2,14-22 Hvis ikke vi havde hørt den historie så tit, ville vi have hoppet i stolene af forbløffelse. Har man da

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 5,1-15

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 5,1-15 1 14. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. august 2016 kl. 10.00. Salmer: 443/30/428/508//5/439/319/427 Åbningshilsen Hvad skal denne gudstjeneste handle om? Om at rykkes ud af selv og slå

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 102 Åbningshistorie Det lille, runde morgenmadsbord var fanget midt mellem det vrede par. Selv om der kun var en meter imellem dem, virkede det som om, de kiggede på hinanden

Læs mere

4. søndag efter påske

4. søndag efter påske 4. søndag efter påske Salmevalg Nu ringer alle klokker mod sky Kom, regn af det høje Se, hvilket menneske Tag det sorte kors fra graven Talsmand, som på jorderige Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 De sidste par uger har der kørt en serie på dr2 med titlen i følelsernes vold, her bliver der i hvert afsnit sat fokus på én bestemt følelse

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

20.s.e.trin. II. Strellev

20.s.e.trin. II. Strellev For nogen tid siden var det meget moderne at iføre sig en ja-hat. Når man har en ja-hat på, så fokuserer man på muligheder frem for begrænsninger. Man kalder problemer for udfordringer, for man kan klare

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: Vi skaber forventning i børnene - forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder Jesus, og

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 28. april 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud

Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14. 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Tekster: Job 5,8-16, 1 Kor 15,1-10a, Luk 18,9-14 Salmer: Lem Kirke kl 9.00 739 Rind nu op 54 Hvad mener I om Kristus 365 Guds kærlighed ej grænse ved 7 Herre Gud Rødding Sognehus kl 10.30 739 Rind nu op

Læs mere

vederfarelser. overtro.

vederfarelser. overtro. Prædiken 10 søndag efter Trinitatis, 2. tekstrække, Matth. 11,16-24. bemærket vistnok ikke fordi, der er lagt op til, at det skal gå Sodoma særligt tåleligt. Kanske at sådanne udsagn skurrer noget i ørene.

Læs mere

Det var en søndag lys og grøn

Det var en søndag lys og grøn Den signede dag 1 Den signede dag med fryd vi ser af havet til os opkomme; den lyse på himlen mer og mer, os alle til lyst og fromme! Det kendes på os som lysets børn, at natten hun er nu omme! 2 Den signede

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl 1 RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl. 16.00 Emne: Hvorfor tro på en gud? Præludium: Beautiful things Velkomst v. Steen - Vi har sat tre meget grundlæggende spørgsmål som overskrifter for de rytmiske gudstjenester

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633

15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633 1 15. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 728/434/397/645//165/439/41/633 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke den sidste søndag i september i sensommerens

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere