D O M V.L. B kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod. (advokat Christian Riewe, København)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M V.L. B kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod. (advokat Christian Riewe, København)"

Transkript

1 D O M afsagt den 15. februar 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Michael Klejs Pedersen (kst.)) i ankesag V.L. B F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for (advokat Christian Riewe, København) mod Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) og kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod (advokat Christian Riewe, København) Retten i Aarhus har den 16. september 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

2 - 2 - Påstande For landsretten har appellanten, 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for, nedlagt påstand om at indstævnte, Vestas Assembly A/S, til skal betale ,24 kr. med tillæg af procesrente af ,06 kr. fra den 22. juni 2012, af ,18 kr. fra den 1. oktober 2012, af ,00 kr. fra den 12. februar 2014 og af ,00 kr. fra 24. september Vestas Assembly A/S har påstået dommen stadfæstet, subsidiært mod betaling af et mindre beløb og alene forrentet fra sagens anlæg. Supplerende sagsfremstilling Der er enighed om, at det kan lægges til grund, at s tabte arbejdsfortjeneste efter sygemeldingen den 20. december 2010 udgjorde kr. pr. måned, og at hans erstatning for tab af erhvervsevne ved et erhvervsevnetab på 80 % vil udgøre kr. Der har under sagens behandling for landsretten været afholdt syn og skøn ved skønsmand Niels Uth. Skønsmanden har af parterne fået udleveret tre momentnøgler til brug for besvarelsen, og der er enighed om, at skulle spænde en bolt med et moment på 535 NM. Det fremgår af erklæringen, der er afgivet den 7. juli 2015, blandt andet: Momentnøglerne har følgende længder og skønnede moment-arme: Momentnøgle 1: Længde = 59 cm (målt), Moment-arm 56 cm (skønnet) Momentnøgle 2: Længde = 81 cm (målt), Moment-arm 78 cm (skønnet) Momentnøgle 3: Længde = 93,5 cm (målet), Moment-arm 90 cm (skønnet) Momentnøgle NM=0,56 m F₁ => F₁ = 955 N Personen, der foretager bespændingen, skal for at bespænde en bolt med et moment på 535 NM påvirke momentnøgle 1 med en kraft F₁ på 955 N, hvilket svarer til den kraft, der skal til at løfte ca. 97 kg.

3 - 3 - Momentnøgle NM = 0,78 m F₂ => F₂ = 686 N Personen, der foretager bespændingen, skal for at bespænde en bolt med et moment på 535 NM påvirke momentnøgle 2 med en kraft F₂ på 686 N, hvilket svarer til den kraft, der skal til at løfte ca. 70 kg. Momentnøgle NM = 0,9 m F₃ => F₃ = 594 N Personen, der foretager bespændingen, skal for at bespænde en bolt med et moment på 535 NM påvirke momentnøgle 3 med en kraft F₃ på 594 N, hvilket svarer til den kraft, der skal til at løfte ca. 61 kg. Under bespændingsprocessen vil bespændingskraften øges gradvist for at kulminere ved de angivne værdier, hvor momentnøglen kobles fra. I den indledende fase af bespændingsprocessen vil bolten være lettere at skrue i (dvs. der skal anvendes en mindre kraft). Da det alene er den del af kraften, der virker i retningen vinkelret på momentnøglens længdeakse, der bidrager til bespændingsmomentet, vil personen, der foretager bespændingen i praksis skulle påvirke momentnøglerne med en større kraft end den angivne, såfremt en væsentlig del af kraften IKKE påvirker momentnøglen vinkelret på dens længdeakse. Det forventes dog, at personen, der anvender momentnøglen er klar over dette og derfor i videst mulig udstrækning påvirker momentnøglen vinkelret på dens længdeakse. Retslægerådet har i erklæringer af 28. januar 2016 og 22. november 2016 besvaret supplerende spørgsmål således: Spørgsmål 5: Retslægerådet har i besvarelsen af spørgsmål 3 bl.a. angivet, at det er Retslægerådets vurdering, at sagsøgers rygsmerter er en følge af arbejdsfunktionen. Retslægerådet bedes oplyse, om der med arbejdsfunktionen menes 1) den i stævningen beskrevne hændelse den 20. december ) arbejdet med samling af vindmøller generelt 3) andet (bedes venligst specificeret) Med begrebet arbejdsfunktionen mener Retslægerådet det arbejde, som sagsøger udførte Arbejdsfunktionen er beskrevet dels i stævningen af, men der er beskrivelser i bilag 11 side 2 samt 3, som beskrevet i spørgsmål B.

4 - 4 - Retslægerådet har forholdt sig til, at der ved arbejdsfunktionen opstod gener (der henvises til besvarelsen af spørgsmål F), uden at Retslægerådet er i stand til konkret at vurdere, hvorledes arbejdet umiddelbart forud for smerteopståen er udført. Spørgsmål 6: Retslægerådet har i besvarelsen af spørgsmål F bl.a. angivet, at de objektive undersøgelser ikke kan knytte rygsmerten til en bestemt udløsende årsag/arbejdsfunktion. Retslægerådet bedes oplyse, om det ved belastningsudløste rygsmerter i almindelighed er forventeligt, at der er objektive fund, der kan knytte rygsmerterne til en bestemt udløsende årsag/arbejdsfunktion. Retslægerådet bedes i tilknytning til besvarelsen angive, om det er usædvanligt, at der ved belastningsudløste rygsmerter ikke er objektive fund, der kan knytte rygsmerterne til en bestemt udløsende årsag/arbejdsfunktion. De objektive forandringer, som kan konstateres ved rygsmerter, der er udløst af belastninger, kan ikke som sådan knyttes til en bestemt udløsende årsag/arbejdsfunktion. Det er ikke usædvanligt, at belastningsudløste rygsmerter eksisterer uden påvisning af objektive forandringer. Spørgsmål 7: Retslægerådet bedes oplyse, om de i besvarelsen af spørgsmål 3 anførte rygsmerter skønnes at være varige. Det er ikke Retslægerådets vurdering, at man med baggrund i de oplysninger, der er anført til besvarelse af spørgsmål 3, kan skønne om smerternes eventuelle længerevarende/varige tilstedeværelse. Spørgsmål 8: Retslægerådet bedes oplyse, om s lidelse i form af posttraumatisk stresssyndrom har været symptomgivende i årene forud for den 20. december 2010 ( ). Der er ikke beskrevet klager eller symptomer på posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) forud for ulykken i s psy- Spørgsmål 9: Skønner Retslægerådet, at der er sket en forværring af kiske tilstand i tiden efter den 20. december Der er, ud fra de medsendte akter, sket en tydelig forværring af sagsøgers psykiske tilstand efter ulykken. Spørgsmål 10: Såfremt spørgsmål 9 besvares bekræftende bedes Retslægerådet oplyse, om forværringen skønnes at være helt eller delvist forårsaget og/eller udløst af rygsmerterne og prognosen for disse?

5 - 5 - Det findes mest sandsynligt, at sagsøgers forværrede psykiske tilstand er en i hvert fald delvis følge af de vedvarende smerteklager. Spørgsmål 11: Såfremt spørgsmål 9 besvares bekræftende bedes Retslægerådet ud fra de oplysninger der forelå forud for 20. december 2010 beskrive prognosen for s psykiske lidelse, og herunder om muligt angive, om en forværring kunne forventes at være indtrådt også hvis hændelsen den 20. december 2010 ikke havde fundet sted. Spørgsmålet er hypotetisk og kan ikke besvares. Spørgsmål 12: Retslægerådet har i besvarelsen af spørgsmål A bl.a. angivet, at s lidelser i form af forsnævring af rygmarvskanalen (spinalstenose) og slidgigt i ryggen (degeneratio discii intervertebralis lumbalis) ikke er forårsaget af påvirkningen den 20. december Retslægerådet har i besvarelsen af spørgsmål C bl.a. angivet, at det ikke er Retslægerådets vurdering, at en række nærmere anførte tilfælde med lændeog rygsmerter, giver anledning til, at sagsøger skulle være specielt disponeret for udvikling af ryggener. Retslægerådet har i besvarelsen af spørgsmål G bl.a. anført, at der ikke er etableret nogen sammenhæng mellem en persons degenerative rygforandringer konstateret ved billedundersøgelser og vedkommendes rygtilstand. Ankestyrelsen har i afgørelse af 13. januar 2014 (bilag 25) bl.a. anført at der hos er påvist konkurrerende ryglidelser i form af forsnævring af rygmarvskanalen (spinalstenose) og slidgigt i ryggen (degeneratio discii intervertebralis), og at disse selvom ikke havde symptomer herfra i tiden umiddelbart inden arbejdsulykken ville være blevet symptomgivende uanset arbejdsskadens indtræden. Er der efter Retslægerådets vurdering lægefagligt grundlag for at antage, at de anførte ryglidelser (forsnævring af rygmarvskanalen (spinalstenose) og slidgigt i ryggen (degeneratio discii intervertebralis) under alle omstændigheder ville være blevet symptomgivende uanset arbejdsskadens indtræden? Såfremt spørgsmålet besvares helt eller delvist bekræftende bedes Retslægerådet i det omfang det er muligt redegøre for antagelsens styrke (altså sandsynligheden for, at ryglidelserne ville være blev symptomgivende uanset påvirkningen den 20. december 2010), og om muligt anføre, hvornår (eventuelt inden for hvilket tidsinterval) symptomerne må antages at være opstået uanset arbejdsskadens indtræden.

6 - 6 - Det er ikke Retslægerådets vurdering, at de anførte ryglidelser under alle omstændigheder ville være blevet symptomgivende uanset arbejdsskadens indtræden. Forklaringer, Per Bøgelund og Thorbjørn Knudsen har afgivet supplerende forklaring for landsretten. Der er endvidere afgivet forklaring af skønsmand Niels Uth. har supplerende forklaret, at han havde flere forskellige arbejdsopgaver ved forskellige arbejdsstationer hos Vestas. De rokerede hele tiden rundt. Ved den arbejdsopgave, der er omhandlet af denne sag, skulle der spændes i alt 55 bolte. Der var ikke egentlige løfte eller trækfunktioner forbundet med arbejdsopgaven ud over løft af kabelbundter på kabelbakke mv. Han ved ikke, hvorfor lægen har skrevet i journalen, at han løftede i et tungt bånd. Der var ikke noget bånd. På fotoet ekstrakten side 85 kan man se arbejdsopgaven. Han skulle spænde de to nederste bolte, der på billedet er dækket af kabelbakken. Kabelbakken har altid givet dem problemer, idet den gjorde, at de ikke kunne komme til med det hydrauliske værktøj. Det var også svært at sætte momentnøglen på, og når han skulle trække nøglen opad, skulle han stå i en akavet position foroverbøjet med armene lidt ud fra kroppen for at nå nøglen. Den nederste bolt var i omkring 60 cm s højde, og man var nødt til at sætte momentnøglen lidt skævt på, altså i over vandret position. Han tog fat med begge hænder og trak op ad. De havde sagt til værkføreren, at der var problemer med at komme til boltene bag kabelbakken. Det var den længste af de momentnøgler, der fremgår af skønserklæringen, som han anvendte. Momentnøglerne hang tæt på det arbejdssted, hvor arbejdsopgaven skulle udføres. Der var forskellige momentnøgler, men man anvendte altid den største til denne arbejdsopgave. Han ved, at man skal forsøge at holde sin krop lige og forsøge at bruge sine ben, hvis man skal trække opad. Han har fortsat konstante rygsmerter. Han var ansat i en tidsbegrænset stilling, der udløb den 23. december Han havde allerede omkring august fået oplyst, at fabrikken skulle lukke på grund af dårlig økonomi, og han forventede derfor at skulle stoppe som planlagt den 23. december 2010, selv om han selvfølgelig håbede, at der var mulighed for, at fabrikken kunne fortsætte. Han havde blandt andet talt med kolleger og bekendte om mulighederne for at blive ansat hos Siemens

7 - 7 - eller Grundfos, men havde ikke noget konkret jobtilbud. Han har på grund af sin skade ikke så megen kontakt til sine tidligere kolleger, men han har hørt om flere, der har fået job et andet sted. Han startede hos Vestas i Inden da var han på en maskinfabrik, indtil den flyttede produktionen til udlandet. Han var da arbejdsløs i 5 måneder, inden han blev ansat hos Vestas. I starten anvendte man kun momentnøgle, men de ansatte gjorde opmærksom på, at det var alt for hårdt, hvorfor der blev anskaffet hydraulikværktøj. Han har således været med til udelukkende at spænde med momentnøgle. Han var selv procesinstruktør, men hans funktion vedrørte det elektriske område, hvor han havde en særlig viden. Per Bøgelund har supplerende forklaret, at en procesinstruktør vejledte i, hvordan de forskellige opgaver skulle udføres. Der var forskellige arbejdsstationer, og en procesinstruktør forestod instruktionen vedrørende de forskellige arbejdsstationer inden for den pågældendes område, f.eks. forenden. Han husker ikke, om var procesinstruktør. Det var noget, som man blev internt uddannet til. Kabelbakken var til hinder for, at man kunne anvende hydraulisk værktøj ved de to nederste bolte. Man var i december 2010 i gang med at udvikle et nyt hydraulisk værktøj til disse bolte, så de ansatte kunne blive aflastet, men det blev aldrig aktuelt, fordi fabrikken lukkede i januar Alle vidste, at fabrikken skulle pilles ned i januar 2011, så der kan ikke hos nogen have været en forventning om at kunne fortsætte. Selv fik han andet arbejde pr. 1. februar 2011 som produktionsleder. Han har fra en kollega hørt, at det var gået godt nok for de andre med hensyn til at finde nyt arbejde. Alle var instrueret i brug af momentnøgle. Der var forskellige momentnøgler, men det stod i instruktionen, hvilken der skulle anvendes. Han husker ikke, om det stod i procesinstruktionen med hvor stor kraft, der skulle trækkes med. Han ved ikke, om man skulle anvende begge hænder, og han er ikke bekendt med Arbejdstilsynets vejledning om løft, træk og skub. Thorbjørn Knudsen har supplerende forklaret, at man anvendte momentnøgle til alle bolte,

8 - 8 - inden der blev anskaffet hydraulisk værktøj. Hver gruppe havde alle de momentnøgler, der skulle anvendes. Jo mere, der skulle trækkes, jo større momentnøgle skulle anvendes. Hydraulikværktøjet var tungere og mere besværligt at arbejde med, men man fjernede samtidig nogle risici. Han mindes ikke, at der blev udført tilsyn af Arbejdstilsynet på fabrikken. Når momentnøglen skulle anvendes, skulle det ske med ret ryg, og så vidt muligt skulle man gå ned i knæene. Til nogle af opgaverne kunne det være svært at finde momentnøgler, der var store nok, og det var også på tale, at man skulle være to om opgaven. Den arbejdsopgave, der blev udført af, var en af de tungere opgaver, og momentnøglen skulle være under vandret og under knæene. Nogle foretrak dog at spænde oppefra og skubbe. Foreholdt vidnet Erik Thorstrup Pedersens forklaring for byretten om, at kabelbakkens placering gjorde, at det var næsten umuligt at gå ned i knæ og spænde, har vidnet forklaret, at han ikke husker, om det har været drøftet. Han husker heller ikke, hvornår det kom på tale, at man kunne være to om arbejdsopgaven. Der havde tidligere ved samlingen af nogle gamle møller været anvendt en momentnøgleforlænger, og måske var forlængeren fortsat til stede. Man skulle dog også overholde takttiden som på et samlebånd, og det gjorde måske, at man valgte den nemmeste løsning. I øvrigt passede forlængeren ikke til den momentnøgle, der skulle anvendes. Procesinstruktøren skulle instruere de enkelte grupper. Der var også en sikkerhedsansvarlig i hver gruppe. Fra 2001, hvor vidnet blev ansat, og frem, blev alting mere detaljeret beskrevet i manualerne. Han mener, at han talte med den dag, hvor han kom til skade. fortalte, at han havde fået et smæld i ryggen, da han spændte med momentnøglen. Nærmeste leder, Per Bøgelund, blev informeret, da der skulle sættes en proces i gang, der kunne afklare, hvad det var sket. Han talte også med s nærmeste kolleger om, hvad der var sket. Når rapporten, som vidnet udarbejdede, har sagsnummer , viser det, hvilken dag han begyndte at indtaste oplysninger. 3x4 er systemets forsøg på at kvalificere dels alvorligheden af skaden og dels sandsynligheden for skadens indtræden. 4 er alvorlig, og hvis det vedrører skadens omfang, viser det, at man ikke kan vende tilbage til arbejde. Han tror derfor, at 4 er udtryk for sandsynligheden for skadens indtræden, mens 3 er udtryk for skadens omfang. Hver enkelt gruppe tilrettelagde selv arbejdsopgaverne. Alle materialer til en arbejdsopgave blev leveret i en kasse. Han mindes ikke, at der skulle anvendes en del, der blev betegnet som et bånd eller lignende.

9 - 9 - Selv kom han først i arbejde omkring november 2011, men det skyldtes måske, at han søgte i den forkerte retning først og brugte tid på efteruddannelse. Skønsmanden Niels Uth har forklaret, at hans udregninger beror på matematiske formler. Har man en lang momentnøgle, skal man ikke anvende så stor en kraft som med en kort. Han har ved målingen skønnet, hvor den ansatte normalt vil have angrebspunktet på momentnøglens håndtag. Der kan måske være skønnet 1 cm forkert. Momentnøgle 3 er designet til at trække et moment på NM. Momentnøgle 2 kan trække et moment op til 760 NM og er derfor også egnet til den pågældende arbejdsopgave, mens momentnøgle 1 er for kort. Tykkelsen har også betydning. I princippet kan man godt lave en forlænger, hvorved man skal trække med mindre kraft, men momentnøglens interval vil ikke ændre sig. Procedure Parterne har i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten og har procederet i overensstemmelse hermed. har for landsretten yderligere gjort gældende, at skønerklæringen støtter, at der er et ansvarsgrundlag, idet skulle trække med en kraft, der ifølge Arbejdstilsynets vejledning om løft, træk og skub anses for klart sundhedsskadeligt. s tab af erhvervsevne udgør 80 % og skyldes alene arbejdsulykken. Dette støttes navnlig af Retslægerådets besvarelse af supplerende spørgsmål under ankesagens behandling, men også af de lægelige udtalelser, der blev indhentet i forbindelse med kommunens behandling af s pensionssag. s forudbestående ryglidelser er uden betydning for den rygskade, pådrog sig ved ulykken den 20. december 2010, og hans psykiske sårbarhed er ligeledes uden betydning, da man må tage den skadelidte som han er. har opfyldt sin tabsbegrænsningspligt, idet der foreligger en endelig administrativ afgørelse fra Ankestyrelsen, og det forhold, at Retslægerådet under ankesagens behandling har besvaret supplerende spørgsmål, og at nu har anlagt sag mod Ankestyrelsen, kan ikke føre til et andet resultat. Såfremt får

10 medhold under nærværende sag, og Vestas opfylder dommen, vil Vestas indtræde i kravet mod arbejdsskadeforsikringsselskabet, jf. arbejdsskadesikringslovens 29, stk. 2. Vedrørende sagens omkostninger for byretten har 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for erklæret sig enig i, at man skal betale sagsomkostninger til Vestas, såfremt byrettens dom om frifindelse stadfæstes. Vestas har yderligere gjort gældende, at skønserklæringen ikke støtter, at der foreligger et ansvarsgrundlag, idet den arbejdsopgave, som skulle udføre, ikke kan sammenlignes med et løft, og det fremgår af Arbejdstilsynets vejledning om løft, træk og skub, at Arbejdstilsynets retningslinjer for skub og træk ikke længere bruges i praksis. Retslægerådets besvarelse af supplerende spørgsmål støtter ikke, at det er hændelsen den 20. december 2010, der er årsag til s ryggener. har ikke opfyldt sin tabsbegrænsningspligt, idet han burde have anmodet Ankestyrelsen om at genoptage sagen, da Retslægerådets supplerende besvarelser forelå. Det forhold, at nu også har anlagt sag mod Ankestyrelsen støtter tillige, at ikke har opfyldt sin tabsbegrænsningspligt, inden denne sag blev anlagt. Landsrettens begrundelse og resultat Ankestyrelsen traf den 13. januar 2014 afgørelse om, at ikke havde ret til yderligere godtgørelse for varigt mén end de 5 %, han allerede havde fået, og om, at han ikke havde ret til erstatning for tab af erhvervsevne. Den 4. februar 2014 afviste Ankestyrelsen at genoptage sagen. I hvert fald under disse omstændigheder er ikke afskåret fra at gøre sit fulde erstatningskrav efter erstatningsansvarslovens bestemmelser gældende mod Vestas som sket. Det forhold, at Retslægerådet under ankesagens behandling har besvaret supplerende spørgsmål, og at efter det oplyste nu har anlagt sag mod Ankestyrelsen, kan ikke føre til et andet resultalt. Af de grunde, der herom er anført af byretten, og som støttes af den supplerende forklaring, der er afgivet af Thorbjørn Knudsen for landsretten, dennes rapport af 21. december 2010, og de lægelige oplysninger i sagen, tiltrædes det, at det er bevist, at den 20.

11 december 2010 var udsat for en arbejdsulykke, og at hændelsesforløbet var som anført af byretten. s skulle med en momentnøgle spænde en bolt med et moment på 535NM, og det lægges efter hans forklaring til grund, at han anvendte en momentnøgle med en længde på 93,5 cm, og at trækket med momentnøglen skete i en akavet, foroverbøjet stilling med armene lidt ud fra kroppen op ad fra ca. knæhøjde. På baggrund af skønsmandens besvarelse lægges det videre til grund, at momentnøglen skulle påvirkes med en kraft, der svarer til et løft på ikke under 61 kg. Tidligere blev boltene udelukkende spændt med en momentnøgle, men hydraulisk værktøj blev anskaffet for at imødegå de risici, der var forbundet med anvendelsen af momentnøgler. Vestas var således bekendt med, at der var tale om en arbejdsopgave, der var belastende for de ansatte, hvilket også støttes af den forklaring, der er afgivet af Per Bøgelund om, at man arbejdede på at finde en anden løsning. har forklaret, at man på grund af kabelbakkens placering stod i en akavet stilling, når man skulle trække momentnøglen. Claus Bjørnlund har forklaret, at man ofte talte om, at der var mange situationer, hvor man sad træls med en momentnøgle, og Erik Thorstrup Pedersen har forklaret, at kabelbakken sad meget dårligt, hvorfor det næsten var umuligt at gå ned i knæ og spænde. De afgivne forklaringer om, at trækket med momentnøglen på grund af kabelbakkens placering skete i en dårlig arbejdsstilling, støttes af de fremlagte fotos og er ikke imødegået af Vestas under bevisførelsen. På den baggrund, sammenholdt med, at vægten af det træk, der skulle foretages, overskrider Arbejdstilsynets grænser for både løft og træk, findes Vestas at have tilsidesat sin pligt til at tilrettelægge arbejdet, således at det kunne udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det tiltrædes derfor, at Vestas er erstatningsansvarlig over for, ligesom det tiltrædes, at der ikke foreligger egen skyld. Retslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 3 anført, at det er Retslægerådets vurdering, at s rygsmerter er en følge af arbejdsfunktionen, og der er efter besvarelsen af spørgsmål 5 ikke grundlag for at antage, at Retslægerådet har lagt en anden arbejdsfunktion til grund, end den der faktisk var tale om. Ved besvarelsen af spørgsmål C har Retslægerådet anført, at det ikke er Retslægerådets vurdering, at s læn-

12 desmerter i 2001 og rygsmerter ved vejrtrækning i 2005 og 2006 skulle give anledning til, at skulle være specielt disponeret for udvikling af ryggener, og ved besvarelsen af spørgsmål 12 har Retslægerådet anført, at det ikke er Retslægerådets vurdering, at de anførte ryglidelser under alle omstændigheder ville være blevet symptomgivende, uanset arbejdsskadens indtræden. Det fremgår videre af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 9 og 10, at der er sket en tydelig forværring af s psykiske tilstand efter ulykken, og at det findes mest sandsynligt, at s forværrede psykiske tilstand er en i hvert fald delvis - følge af de vedvarende smerteklager. På ulykkestidspunktet havde gennem en lang årrække været velfungerende arbejdsmæssigt og havde kun haft en kort arbejdsløshedsperiode i 2005, der ikke skyldtes helbredsmæssige forhold. Det er på den baggrund ikke med den fornødne sikkerhed sandsynliggjort, at s forudbestående ryglidelser ville have ført til en nedsættelse af hans erhvervsevne på et senere tidspunkt. s tab af erhvervsevne må herefter i det hele tilskrives den rygskade, som han pådrog sig ved ulykken den 20. december Det forhold, at i kraft af sin psykiske konstitution som følge af oplevelserne i sit hjemland tilbage i 1994 var særlig sårbar, og at erhvervstabets samlede omfang påvirkes heraf, er uden betydning for den erstatningsretlige årsags- og adækvansbedømmelse. Arbejdsskadestyrelsen fastsatte ved afgørelsen af 25. januar 2013 s samlede erhvervsevnetab til 80 %, men fandt samtidig, at erhvervsevnetabet som følge at arbejdsskaden alene udgjorde 40 %, idet de resterende 40 % blev fratrukket under henvisning til s psykiske sygdom. Den 13. januar 2014 ændrede Ankestyrelsen afgørelsen, idet man ikke fandt, at havde krav på erstatning for tab af erhvervsevne. Ændringen skete alene under henvisning til s konkurrerende psykiske og fysiske sygdomme. Det fremgår af den arbejdsevnevurderingsjournal, der blev udarbejdet i forbindelse med Viborg Kommunes behandling af s pensionssag, at s arbejdsevne ifølge de lægelige oplysninger vurderedes at være stærkt nedsat i forhold til et hvert erhverv, og at det var sagsbehandlerens samlede vurdering, at s arbejdsevne var nedsat til det ubetydelige. På den baggrund og efter de i øvrigt foreliggende oplysninger er der et tilstrækkeligt

13 grundlag for skønsmæssigt at fastsætte følge af ulykken til 80 %. s samlede tab af erhvervsevne som s blev sygemeldt efter ulykken den 20. december 2010 og havde, uanset at han vidste, at fabrikken lukkede pr. 1. januar 2011, ikke søgt nyt arbejde. Under disse omstændigheder lægges det uanset s gode tilknytning til arbejdsmarkedet - til grund, at han, hvis ulykken ikke var sket, ville have haft en kortere arbejdsløshedsperiode, der skønsmæssigt fastsættes til 3 måneder. Da der mellem parterne er enighed om, at i disse måneder havde en tabt arbejdsfortjeneste på kr. pr. måned, og da der i øvrigt er enighed om den talmæssige opgørelse af s erstatningskrav, tages hans påstand til følge med ,24 kr. med tillæg af renter som nedenfor anført. Efter sagens udfald sammenholdt med parternes påstande skal Vestas Assembly A/S betale sagsomkostninger for begge retter til 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for med i alt kr. Beløbet omfatter kr. til retsafgift, kr. til udgifter til advokatbistand, og 685 kr. til bevisførelse. Beløbet til dækning af udgifter til advokatbistand er inkl. moms. Landsretten har ved fastsættelsen af beløbet lagt vægt på sagens økonomiske værdi for henholdsvis byret og landsret og dens omfang, herunder at der har været afholdt syn og skøn, og at sagen flere gange har været forelagt for Retslægerådet. T h i k e n d e s f o r r e t: Vestas Assembly A/S skal til betale ,24 kr. med tillæg af procesrente af ,06 kr. fra den 22. juni 2012, af ,18 kr. fra den 1. oktober 2012, af ,00 kr. fra den 12. februar 2014 og af ,00 kr. fra den 24. september Vestas Assembly A/S skal betale sagens omkostninger for begge retter til 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for med kr. Det idømte skal betales inden 14 dage.

14 Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. Vogter Helle Korsgaard Lund-Andersen Michael Klejs Pedersen (kst.) Udskriften udstedes uden betaling. Udskriftens rigtighed bekræftes. Vestre Landsret, Viborg den 15. februar 2017 B. Ørris retssekretær

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0536 17 Siemens Wind Power A/S (advokat Søren Vagner

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 1287 17 Tryg Forsikring A/S som mandatar for (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst. D O M afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.)) i ankesag V.L. B 0166 15 Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 2395 14 Esbjerg Kommune (advokat Christian Norup Hostrup,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

D O M. afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst.

D O M. afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst. D O M afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0329 16 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag IC*-2*r-13~Kffet i S'i - Sééé 1 S7233-Q DOM afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag V.L. B-0380-12 (advokat

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev)

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev) DOM afsagt den 6. april201 8 af Vestre Landsrets Il.afdeling (dommerne Henrik Bjørnager Nielsen, Lisbeth Kjærgaard og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1397-1 7 Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

D O M. Retten i Aalborg har den 14. oktober 2016 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-507/2015).

D O M. Retten i Aalborg har den 14. oktober 2016 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-507/2015). D O M afsagt den 28. september 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Stig Glent- Madsen, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Eva Skov (kst.)) i ankesag V.L. B 1591 16 Codan Forsikring A/S (advokat

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag D O M afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag V.L. B 1798 12 Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper

Læs mere

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012). D O M afsagt den 10. juli 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Nadine Mogensen (kst.)) i ankesag V.L. B 0581 14 og kæresag V.L. B 0502 14 A (advokat Gitte

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst. D O M afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.)) i ankesag V.L. B 1166 15 Anna Kirstine Hangaard (advokat Berit Holmstrøm,

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag D O M afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag V.L. B 2471 14 Advokatnævnet (advokat Georg Lett, København) mod [Indstævnte]

Læs mere

DOM. v.l.b U20rs). Helle Korsgaard Lund-Andersen og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag. Aalborg Kommune

DOM. v.l.b U20rs). Helle Korsgaard Lund-Andersen og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag. Aalborg Kommune DOM afsagt den22. februar 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag v.l.b--2129-15 Codan Forsikring A/S som mandatar

Læs mere

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst. D O M afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1688 16 Vejdirektoratet (advokat Louise Solvang

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

D O M. af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam og Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne

D O M. af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam og Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne D O M afsagt den af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne (advokat Henrik Christian Strand, Aarhus) mod under konkurs (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod D O M afsagt den 13. oktober 2016 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Bjerg Hansen, Peter Buhl og John Lundum) i ankesag V.L. B 2113 15 Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019 VESTRE LNDSRET DOM afsagt den 10. maj 2019 Sag BS-18466/2018-VLR (5. afdeling) FO Fag og rbejde som mandatar for (advokat Søren Kjær Jensen) mod nkestyrelsen (advokat Flemming Orth) Retten i Herning har

Læs mere

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København)

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København) D O M afsagt den 15. maj 2014 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Nikolaj Aarø-Hansen og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 3101 13 Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup,

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juli 2015 Sag 4/2015 A (advokat Axel Grove) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Pia Hjort Mehlbye) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

D O M. Skifteretten i Viborg har den 2. november 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS SKSæ- 1297/2014).

D O M. Skifteretten i Viborg har den 2. november 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS SKSæ- 1297/2014). D O M afsagt den 9. september 2016 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Linda Hangaard, Poul Hansen og Christian Ditlev Hindkjær (kst.)) i ankesag V.L. B 1848 15 B (advokat Marie Rud Hansen, Silkeborg)

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET 2 2 JAN. 20Dli Advokat Lars Alexander Barke Vester Farimagsgade 19 Dansk Handel & Service 1506 København V J. nr. 11844-0018 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET ..",.,. ""'""'" ;",i,;"ic". D O M afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag

D O M. afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag D O M afsagt den 4. december 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Dorte Jensen) i ankesag V.L. B 0699 14 Boet efter A (advokat Michael S. Wiisbye, København)

Læs mere

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015).

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015). D O M afsagt den 27. juni 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Olav D. Larsen og Regitze Brosbøl Riskjær (kst.)) i ankesag V.L. B 0792 16 GF Forsikring A/S (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 23/2010 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod B (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 9. afdeling

Læs mere

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag D O M afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag V.L. B 2350 14 C.F.P. Ejendomme A/S (advokat Grit Andersen, København) mod Natur-

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

D O M. afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 0209 13 Grundejerforeningen Helmklit v/formand Kenn

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B405700C KWI/LCH/HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. februar 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Karen Hald). 5. afd. nr. B-4057-13:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. april 2012 Sag 14/2010 (1. afdeling) Jens Jensen Murer- og Entreprenør A/S (advokat Søren Vagner Nielsen) mod A (advokat Thomas Arleth) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

D O M. afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag

D O M. afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag D O M afsagt den 20. december 2012 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Poul Hansen og Hanne Aagaard) i kæresag V.L. B 0426 12 NRGI Fibernet A/S (advokat Ulrik Christrup, Kolding)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. oktober 2013 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Kåre Mønsted og Lisbeth Adserballe (kst.)). 13. afd. nr. B-3660-12: A

Læs mere

DOM OM ÅRSAGSFORBINDELSE OG KONKURRERENDE SKADESÅRSAGER

DOM OM ÅRSAGSFORBINDELSE OG KONKURRERENDE SKADESÅRSAGER 6. DECEMBER 2010 DOM OM ÅRSAGSFORBINDELSE OG KONKURRERENDE SKADESÅRSAGER I en ny dom har retten i Svendborg vurderet, at skadelidtes forudbestående lidelse i form af knogleskørhed indebar, at kun halvdelen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

DOM. afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst.

DOM. afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst. DOM afsagt den 14.juni 2018 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Lis Frost, Annette Deltgren og Neia Volstrup Andersen (kst.)) i ankesag V.L. B-1315-16 A (advokat Claus Allan Bonnez, Aarhus) mod Region

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0386005 - KLA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. januar 2016 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Arne Brandt, Lene Jensen og Morten Christensen). 22. afd. nr. B-386-15:

Læs mere

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst. D O M afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0099 16 Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat Jens

Læs mere

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015).

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015). D O M afsagt den 12. februar 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Michael Klejs Pedersen (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1750 15 Anklagemyndigheden mod E2

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 109/2016 (2. afdeling) A (advokat Charlotte Gransøe) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere