Gudenådalens friskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gudenådalens friskole"

Transkript

1 1 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Gudenådalens friskole Rapport Dialogisk tænketank 21. september 2013 Vi ser fremad

2 2 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Indhold Introduktion... 3 Deltagere:... 3 Hovedopgaven:... 5 Spilleregler:... 5 Opgave: Tidslinje... 6 Se bilag 1:... 6 Første Dialogkreds:... 7 Opsummering 1 runde: Eksisterer der en splittelse?... 7 Opsummerende 2 runde: ideer til at reducere de negative konsekvenser?... 9 Anden dialogkreds: Udsmidning af familie Notater fra Brainstorm: Cafedialog Vores respektive roller Opsamling Skolekreds (udover forældrekreds) Opsamling Friskoleforening Opsamling Bestyrelse Opsamling Forældre Opsamling Ansatte Temaer som deltagerne tænker der med fordel kan arbejdes videre med: Rapportfremlæggelse Evaluering... 18

3 3 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Introduktion Deltagere: Michael Søndergaard (forældre) Thomas Johansen (Bestyrelse) Hans de Neergaard (forældre) Peter Owen (bestyrelsesmedlem) Annie Wolff (forældre) Tove Nydam (lærer) Henrik Kaagaard Hansen (forældre) Allan Eskildsen (forældre) Karin Schjødt Nielsen(forældre) Susanne (skolekreds) Lene Knudsen (forældre) Jette Pedersen (TAP teknisk, administrativt personale) Per Sørensen (forældre) Majbrit Vingborg (forældre) Signe Lorentzen (SFO)

4 4 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank

5 5 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Hovedopgaven: At drive friskole der bygger på N.F.S. Grundtvig og Christen Kolds ideer og tanker om menneskelivet og undervisningen i børneskolen. Nøgleord i denne grundholdning er: Ligeværdighed, åbenhed, respekten for forskellighed, ansvarlighed, og frihed for den enkelte under hensyntagen til fællesskabet. Spilleregler: I den dialogiske tænketank udgør følgende to elementer paraplyen over processen: 1. Dialog = samtale 2. Friskolens hovedopgave Deltagerne skal: - Være advokater for andre og tale på egne vegne - Kan melde pas - Kommentere og spørge ind til andre, når det bliver ens tur. Proceskonsulenternes rolle: - Lede dialogen - Bevare den røde tråd - Holde temaet - Nå det vi skal - Beskrive afklare - ideudvikle Deltagernes rolle: - At bidrage til en god dialog

6 6 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Opgave: Tidslinje Se bilag 1: Tidslinjen er et resultat af arbejdet i den dialogiske tænketank på Gudenådalens friskole 21. september Formålet har været at skabe et fælles afsæt for dialogen i den dialogiske tænketank. Deltagerne er alene blevet bedt om at forholde sig til væsentlige milepæle/begivenheder i forhold til den spænding, der har været i samarbejdet. Tidslinjen er derfor ikke en perfekt kronologisk fremstilling af hændelsesforløbet. Under punktet oplevelser er noteret de oplevelser, der knytter sig til hændelsesforløbet, det bør her anføres, at deltagerne er bevidste om, at der kan knytte sig andre oplevelser/synsvinkler til de enkelte begivenheder. Deltagerne fandt fælles ud af, at der ikke er behov for konkrete eksempler på, hvad tidligere skoleleder og udsmidte forældres handlinger har været. Derfor er der ikke nævnt konkret eksempler på dette.

7 7 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Første Dialogkreds: Opsummering 1 runde: Eksisterer der en splittelse? Holdningerne kan deles op i tre kategorier, som vist i tabellen med kommentarer fra de enkelte deltagere. Holdning Der eksisterer en splittelse Kommentarer: Der eksisterer en lille splittelse. Der eksisterer en splittelse fylder meget for nogen. Det handler om: - De der føler sig ramt af tidligere leders handlinger, og dem der ikke føler sig ramte. - De der syntes, at håndteringen af tidligere leder havde været ok, og dem der ikke syntes det var ok. - De der syntes, at udsmidningen af familie var ok, og dem der ikke syntes, det var ok. Nogle forældre ser kun bagud nogen dvæler ved det, der er sket. Folk der ikke hilser på hinanden. Dem der er ramte, oplever sig ikke respekteret og forstået af de andre. Splittelsen er der, problemerne (sårene) vil eksisterer for livet.

8 8 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Risiko for at skolens eksistensgrundlag smuldrer. Nogle melder fra i forhold til fælles arrangementer, fordi det er for træls at tale om det, som ikke fungerer. Man kan ikke vide, hvilken reaktion man får siger jeg det rigtige? risikerer jeg at såre? hvad får jeg tilbage i hovedet osv. Orker det ikke. Usikkerheden om hvad man kan tillade sig som forældre sag med forældre, der blev smidt ud. Hvor går grænserne for, hvad man som forældre kan blande sig i? (hvad er min rolle?) Det har været skadeligt for skolens ellers gode ry. Vi ser ikke splittelsen Ansatte oplever det ikke i dagligdagen. De fleste siger: nu ser vi fremad. Ser ikke en splittelse. Ikke splittelse, men forskellige holdninger til at drive skole (ånd / faglighed / fællesskab /prioritering af tid) Der er forskellige forventninger til skolen. Forskellige dagsordener. Forskellige vinkler: - Samfundet har ændret sig, som forældre er man nød til at prioritere sin og familiens tid. Der er mange flere aktiviteter og ting, der skal gøres som familie og forældre. - Vi skal ville det forpligtende fællesskab, det Grundtvig/Koldske, fokus på ånd. Vi havde også travlt før i tiden, det handler om at prioritere skolen. Der er ikke samhørighed. Det bevidste valg af skole (Grundtvig/Kold) er ikke så tydelig blandt forældrene længere nogen vælger, fordi andet vælges fra. Samhørigheden går fløjten, vi vil vores egne børn, ikke andres. Bekymring for om ånden (Grundtvig/Kold) kan blive på skolen. Problemstillingen eksisterer også på samfundsniveau. Opsummerende er der fire spørgsmål: 1) Hvad skal den her skole, og hvem skal lægge retningen? behov for forventningsafstemning. 2) Hvad er konsekvensen for skolen, hvis stridighederne ikke bilægges, og alle ikke ser fremad (eksistensgrundlaget). 3) Hvilken rolle har man om forældre? hvad må man, og hvad må man ikke? 4) Hvordan håndterer vi de spændinger, der måtte være?

9 9 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Opsummerende 2 runde: ideer til at reducere de negative konsekvenser? - Den enkelte: o Stille mig selv spørgsmålet: Hvad skal der til, for at jeg kan komme til at deltage i fællesskabet? (både i forhold til at bidrage til det sociale og for at komme over de spændinger, der har været). o Hvis jeg kan se, at mine børn har det godt her på skolen, hvad skal der så til for, at jeg kan være i det og have det godt. o Kunne give mig og give slip på personlige synspunkter for at få helheden til at fungere / sluge kamel. o Sløjfe nogle ting, så jeg kan være med. o Se fremad forsøge at lægge følelser til side. o Overveje hvad niveau (forældre, leder, bestyrelse, ansatte) mit problem hører til på og tage dialogen her (dialogtrappe). o Indstille mig på fællesskabet. o Lav en pyt-kasse. o Kommunikation: Sprogbrug brug den rette måde at sige tingene på, så de røde lamper ikke bliver aktiveret hele tiden (ikke kritiske forældre, men derimod ramte forældre, ikke venskabelige men derimod ikke professionelle ). Konstruktiv kommunikation, overveje hvad modparten mener stop op og spørg ind til, hvad folk mener /hvad der ligger til grund, i stedet for blot at vente på at komme til at ytre egne holdninger. o Se ind i vores hjerter, er vi afklarede, kan vi lægge de følelser på hylden, eller er det nu vi skal være villige til at sluge nogle kameler. o Anerkend de mennesker, der er blevet ramt, anerkend følelserne lyt til, hvad de egentlig siger. o Rum at folk har sår på forskellige niveauer, accepter det og kom videre i stedet for at hænge fast i det, der har været. o Man skal forholde sig til, at man ikke kan ændre på andre end sig selv. o På et tidspunkt skal det lukkes, så vi kan komme videre. o Brug ikke sår til at undskylde, at man ikke vil deltage i ting, det må ikke blive en sovepude håndter dig selv.

10 10 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank - Leder: - Forældre o En professionel måde omkring beslutninger og referater og andre rammer/systemer / strukturer. o Fokus på tillid, respekt, ro respekt om ledelsen vil give tillid. o Arbejde på at have tillid til, hvad de ansatte kan fagligt. - Organisation o Fællesskabet: Er der andre måder at lave aktiviteter end fællesaktiviteter end dem hvor hele skolen deltager. Eksempelvis aktiviteter for forældre med børn i samme aldersgruppe. Vi er en del af et forpligtende fællesskab. Bevare måden at lave udvalgsarbejde skal videreføres vi kan ikke tvinge nogen. Understreg de ting, der er virkelig vigtige, man deltager i (de obligatoriske) så ingen er i tvivl hvilke aktiviteter er fællesskabsbærende her på skolen? Påpeg, at arbejdsdage kan bruges til at møde dem, man ikke taler med så tit, søg dem du ikke kender. Skolen skal være bedre til at markedsføre arrangementer og vigtigheden af disse for det sociale fællesskab. o Afklare vores værdigrundlag evt. arbejde med børnene om værdigrundlaget. o Procedurer for håndtering af konflikter. o Et udvalg der kan se på hvor skolen skal hen i fremtiden.

11 11 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Anden dialogkreds: Udsmidning af familie Forudgående refleksion: Det bør afklares, om udsmidning i det hele taget skal være en mulighed Den dialogiske tænketank har ikke forholdt sig til, hvad svaret er på ovenstående spørgsmål. Kommentarerne er fra de gennemførte interviews. Kommentarer: Måske behov for at få punktet på en generalforsamling? Der skal være plads til at være uenige. Hele punktet er under lavmålet. Notater fra Brainstorm: Proces for udsmidning (hvis det skulle blive besluttet at forældre kan smides ud): 1 Vedkend, at man har værktøjet i værktøjskassen. 2 Går man med overvejelserne, nedskriv hvilke konkrete handlinger, der ligger til grund for overvejelserne (overvej herefter om yderligere overhovedet skal iværksættes). 3 Bed en neutral part om at forholde sig til overvejelserne og begrundelserne (overvej herefter om yderligere overhovedet skal iværksættes). 4 Informer familien om, at man alvorligt overvejer familiens fremtid på skolen, og inviter til en samtale (overvej herefter om yderligere overhovedet skal iværksættes).

12 12 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank 5 drøft udfaldet af samtalen i bestyrelsen (overvej herefter om yderligere overhovedet skal iværksættes). 6 Bortvisning. Tillid til bestyrelsen, så holder man mund som forældre. Hvis man mener, at bestyrelsen har handlet forkert, så stil et mistillidsvotum. Procedure for x-antal advarsler inden udsmidning. Juridisk legitimt / korrekt at gøre det? Advarsel skal gives, mere end én gang. Brug af synlig konflikttrappe, evt. brug af neutral mægler. Forældrene skal være klar over risikoen for udsmidning? Lytte til forældre og bestyrelse begge veje. Positiv interesse i at lytte til, og høre/forstå hinanden. Bestyrelsen bør bakkes op, uanset rigtigt eller forkert. Der skal være åbenhed omkring evt. drøftelser. Det skal altid være børnenes tarv, der er i centrum, uanset forældrenes holdninger. Møder er ok under forudsætning af, at disse afholdes for åbne døre. Bestyrelsen skal overholde love og regler. Forskellige holdninger bør gå dialogens vej, altså gå til hovedet, og ikke røven. Vedrørende udsmidning, bør der udarbejdes en konflikttrappe med fx 2 skriftlige advarsler med klar besked, med åbenhed og varetagelse af, først og fremmest børnenes tarv. Der skal være forudsigelighed. Ideer: synlige paragraffer synlige guidelines for advarsler Guidelines for konfliktløsning på GUFS. Hvilke parter skal involveres? Konflikter skal refereres. Information om dette skal også tilgås nye forældre. Ens procedurer hver gang der er konflikter (mellemstore) Advarsel skriftlig mundtlig. Minimum to bestyrelsesmedlemmer giver beskeden, der må ikke være tvivl. Mulighed for bisidder. Der skal være plads til uenighed uenighed er uundgåeligt. Tillid er vigtigt i processen.

13 13 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Direkte udsmidning kan kun ske, hvis der er sket noget ulovligt, (slået et barn/voksen, økonomisk kriminalitet osv.) Ellers skal det som min. være forud gået af 1 skriftlig advarsel. Altid forsøge med dialog først. Hvis man er utilfreds: Følge kommandovej. Respekter fællesskabet. Konstruktiv dialog mellem parterne. Hvis fortsat ingen løsning respekter fællesskabet. Hvis advarsel! - Hvad forstås ved en advarsel? (telefonisk, brev, fysisk møde) Ryger man ud efter 2 advarsler. Hvilke rettigheder har man som forældre i løbet af hele processen? Hvornår kan man få en advarsel? Hvis man ligger inde med oplysninger som man har fået under tavshedspligt, og derefter oplyser den til dele eller hele forældreflokken. Hvis man går ud med fortrolige oplysninger til offentligheden (eks avisen). Hvis man skaber splid i forældregruppen uden at have gået til bestyrelsen og ledelsen. Hvis man modtager 3 advarsler, bliver man udmeldt. Udsmidning af familier skal være en mulighed, hvis gældende regler for skolen bliver overtrådt gentagende gange. Dog skal der først indkaldes til samtale omkring situationen, fortsætter familien med overtrædelser, skal man have en advarsel, og skulle man derefter fortsætte overtrædelserne, træder muligheden for udsmidning i kraft. I fremtiden kunne det være optimalt at bede nye familier om at læse forretningsorden/vedtægter, inden tilsagn á la lidt kontrakt. Kunne man lave en slags ombudsmand, som forældre, som føler sig svage i situationen, kan henvende sig til. Så alle tør sige det højt. En uvildig. En instans. En udsmidning skal ske efter en indstilling fra bestyrelsen og vedtages på en generalforsamling.

14 14 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Der skal have været en dialog, og som min. en skriftlig advarsel inden. Familien skal som minimum have haft én chance til at ændre på forholdene Eller Udsmidningen vedtages alene af bestyrelsen Der skal have været en dialog, og som min. en skriftlig advarsel inden. Familien skal som minimum have haft én chance til at ændre på forholdene Cafedialog Vores respektive roller Opsamling Skolekreds (udover forældrekreds) Se kompetenceplanen. Videregive historik og erfaringer (holde sig fra at gå ind i det praktiske (driften)). Mennesker, der mener, at det er vigtigt, at der er en skole i området, der bygger på et bestemt grundlag/værdisæt, så forældrene har den valgmulighed => stemmeret til generalforsamlingen. Har interesse for skolen. Hvad betyder skolekredsen egentlig for skolen? Ambassadører. Lige så loyale overfor bestyrelsen / skolen, som alle andre. Rødvin og ost. Kommunikationsvej: Skolekredsen har ordet ved bestyrelsesmøder. forældre passer skolen + andre konkrete opgaver kan være et tilbud til skolekredsens medlemmer.

15 15 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Børnehaveforældre er også i skolekredsen Opsamling Friskoleforening Rådgivning af bestyrelsen (i stil med fagforening, Dansk Industri, (ny) lovgivning (tolkning, vejledning)) Kurser/uddannelse til bestyrelsen og ledelsen. Budgetlægning + administrationskurser. Talerør for frie skoler politisk lobbyvirksomhed. Mægling i arbejdsretslige spørgsmål. Opsamling Bestyrelse Skal varetage skolens interesser indenfor de nedskrevne vedtægter /regler. Bestyrelsen er via punkt på dagsordenen skolekredsen har ordet forældrenes talerør. Der arbejdes ud fra den eksisterende kompetenceplan skal kompetenceplanen rettes? Bestyrelsen skal være ydmyg overfor bestyrelsesposten, hermed menes respekt og ansvar overfor sin tillidspost. At alle forældre bliver hørt på lige vilkår. At bestyrelsen tænker over, hvordan de kommunikerer via mail og verbalt. Der er en klar forventning om, at bestyrelsen arbejder efter de regler, der er for en bestyrelse, vigtigt at klarlægge, hvordan reglerne kan/skal fortolkes. Det er vigtigt at have tillid til bestyrelsen, så de kan arbejde uforstyrret. Vigtigt, at der både informeres og kommunikeres omkring det, som bestyrelsen arbejder med, især når det gælder følsomme ting (som eks. ledelsesmæssige problemstillinger), ellers er der risiko for misforståelser og mytedannelse. (selvfølgelig under hensynstagen til den tavshedspligt, der måtte være) Vigtigt at understrege at bestyrelsens tavshedspligt skal overholdes, og at der drages konsekvenser, hvis dette ikke overholdes. Dette gælder også, når man ikke er medlem mere. Skal lytte til input fra såvel forældre, børn og ansatte og såfremt det findes hensigtsmæssigt, bør det behandles fx via udvalg eller som forslag til generalforsamling Opfordring om at bestyrelsen ved henvendelser enten; - giver spørger svar på, hvor henvendelsen hører hjemme (bestyrelse, skoleleder, ansatte etc.), eller fortæller hvornår spørgsmålet bliver/kan besvares. Det er vigtigt, at der kommer en respons på henvendelser til bestyrelsen, også selv om det bliver et nej eller det tager vi os ikke af. Hvilket niveau og hvor. Udvalg til opgaver, som ikke er højt på prioriteringslisten for bestyrelsens arbejde. Alt er ikke bestyrelsens opgaver set i forhold til tid det er ikke fair med en 60 timers uge udover alm arbejde. Lav prioriteringslister. Bestyrelsen skal kontrollere, at skolelederen passer sit arbejde, og at lovgivningen bliver overholdt, men den daglige ledelse skal udføres af lederen. En bestyrelse bør bakke skolelederen op til det sidste. Kan den ikke det, skal vejene skilles. Der er ingen skam i det, bare man følger processen. Som udgangspunkt skal bestyrelsen ikke holde aftrædelsessamtaler. Også en effektiv leder vil altid skabe enkelte utilfredse medarbejdere, og det er et tab, man må leve med. Generalforsamlinger: Det kunne være godt med foredrag om vedtægterne op til et valg både om ansvar og opgaver. Dygtig ordstyrer peg den rigtige ud. Tid på punkter struktur. Der skal kobles en bestyrelsesrepræsentant, som en direkte kontaktperson til alle forældrene i en klasse. Dvs. et bestyrelsesmedlem, som har børn i store-mellem, er kontakt for f.eks. lille-mellem, eller blot for 3. klasses forældre.

16 16 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Man kan maksimalt være i bestyrelsen i 4 år, dvs. 2 på hinanden følgende valgperioder. Efter 1-2 år, kan man så stille op igen. Formanden kan maks. være formand i 4 år, jf. ovenfor Lytte til indlæg/input fra såvel forældre, børn og ansatte i en positiv indgangsvinkel. Gøre sig umage med at forstå det, der siges og menes Bestyrelsens/Skolelederens klumme /briefing er en vigtig, uformel måde at binde skolen sammen på Alle skal arbejde ud fra det fastsatte regelsæt (vedtægter), evt. midlertidige regler Opsamling Forældre Rolle: Man har sagt ja til at indgå i et forpligtende fællesskab, og det skal prioriteres højt. Vi er alle ligeværdige, men vi har hver vores rolle. Man er ikke kun forpligtet overfor sit eget barn/børn, men overfor alle børn (og skolen). Gensidig respekt og accept af hinanden. Vi kan godt være uenige uden at være uvenner. Ansatte, børn og forældre er et team. Forskellen på et team og en gruppe er, at et team har fælles mål. Forældre kommunikerer via kommandovejen, og ellers direkte til bestyrelsen. Ansvar: Betale sine skolepenge til tiden. Deltage og involvere sig i sit barns undervisning i samarbejde med lærerne, så man kan støtte op om undervisningen. Tillid til kommandovejene. Tillid til skolen, og den pædagogiske rolle. Proaktiv involvering i trivsel i sit barns klasse. For loyalitet i forhold til ansatte og skolen generelt (især overfor sine børn). Værne om skolen, bestyrelsen, ansatte, forældre og børn. Opsamling Ansatte Ansatte har ansvar for at gennemføre/udarbejde læreplaner og undervisning. De ansatte udfylder de rammer, som er i henhold til skolens vedtægter, undervisningsloven samt har det pædagogiske ansvar. Pædagogerne giver de sociale kompetencer, relationer i forhold til andre voksne og børn. Skaber trygge rammer for social udvikling og trivsel. Skoleleder, lærer, pædagoger og andre ansatte på skolen er med til at tegne skolens ånd i dagligdagen. Ansatte har ansvar for trivslen i gruppen. Ansatte skal fortsat kommunikere til bestyrelsen via MIO-udvalget. De ansatte har forpligtigelse til at have en god /rettidig kommunikation med alle forældre. Velfungerende tværfagligt samarbejde. Rollerne er beskrevet i kompetenceplanen, som skal være tydelig og opdateres jævnligt. Brug MIO udvalg som talerør til lederen og bestyrelsen. Skolelederen er krumtappen for skolens virke og hverdag. Hjælper i en dannelsesproces (opdragelse). Klart råderum og tryghed for de ansatte. Bedre definition /kommunikation om fagligheden i de kreative fag (emne, værksted). Temaer som deltagerne tænker, der med fordel kan arbejdes videre med: Professionalisme kontra venskab: ansatte, forældre, ledelse og skolekreds hvor går grænsen? (hvad er privat, personligt, og professionelt) Cafedialog for alle med tilknytning til skolen, omkring de forskellige samarbejdsflader:

17 17 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Forældre ansatte Forældre bestyrelse Forældre skolekreds Ansatte bestyrelse Ansatte skolekreds Bestyrelse skolekreds Der opfordres til, at bestyrelsen er opmærksom på følgende risikofaktorer: At nogle ansøgninger om optagelse af familier/børn vil kunne give uhensigtsmæssige reaktioner, risiko for at personer, der har følt sig ramte, vil opleve det som grænseoverskridende. Hvad sker der efter domsafsigelse i sag om udsmidte forældre Rapportfremlæggelse Michael Kamstrup og Lene Knudsen blev valgt til at fremlægge, hvilken proces deltagerne har været igennem.

18 18 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Evaluering Deltagernes feedback til konsulenterne om processen, metoden og håndtering af proceskonsulentrollen (bemærk at flere af kommentarerne efterfølgende er kommet pr. mail) Hvad der kunne havde været anderledes: - Mere sikker opdeling af forældrene i forskellige grupper, gav en del usikkerhed (hvilken gruppe hører jeg til som forældre?) - Mere oplæring og instruktion ifht. det at lave interviews. Hvad var godt: - Godt at komme i dialog, men også hårdt at høre på alle synsvinklerne. - Det gav både luft samt input til at se fremad. - Syntes det var en rigtig god dag, som stort set hele vejen foregik i en god og ordentlig tone, det var rigtig rart.

19 19 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank - Tak for en rigtig god dag og hård dag, mine tanker rumsterer over alle oplevelser/indtryk, som er kommet frem i dag. Men det er på den gode måde! - Tak i øvrigt for en god og konstruktiv proces, hvis vi kan fortsætte på denne måde blandt alle forældre, så når vi i mål som en langt bedre skole, det er jeg sikker på. Proceskonsulenternes rolle: - Fungerede fint, blev ikke oplevet som partiske - Også stor ros til dig og din kollega, for den måde i styrede "slagets gang" på - Tak fordi du forholdt dig neutral Feedback til deltagerne i den dialogiske tænketank fra proceskonsulenterne. Proceskonsulenterne var imponeret af deltagernes indsats, de var gode til at holde formen, de var fokuserede og var loyale overfor opgaven. Deltagerne turde gå ind i opgaverne og spille med, de var gode til at fremsætte meninger og holdninger på en ligefrem og respektfuld måde. Undervejs i processen har dynamikken udviklet sig positivt. Deltagerne fremstår som gode repræsentanter, som er blevet valgt godt.

Gudenådalens friskole

Gudenådalens friskole Gudenådalens friskole Rapport Dialogisk tænketank 2013 Vi ser fremad Bestyrelsens overvejelser og tilbagemelding til tænketanken og skolekredsen SEKTION A Tænketanken havde 4 overordnede spørgsmål som

Læs mere

Få grundlæggende principper for kommunikationen på Frederik Barfods Skole

Få grundlæggende principper for kommunikationen på Frederik Barfods Skole Kommunikation og dialog på Frederik Barfods Skole På Frederik Barfods Skole ønsker vi en åben og tydelig kommunikation og dialog med elever, forældre, medarbejdere og andre interessenter. Dette skal ses

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Værdigrundlag Ishøj Skole

Værdigrundlag Ishøj Skole Værdigrundlag Ishøj Skole Ishøj Skole er skolen for alle, præget af åbenhed, gensidig tillid og respekt for hinanden. Vi ønsker, at alle til stadighed skal være i en proces, der er kendetegnet ved videns-

Læs mere

Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem

Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem Amager Fælled Skole er en skole med en vilje til at møde elever og forældre med respekt og en vilje til at dyrke mangfoldigheden. Men også en

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen Mobbehandlingsplan for Langebjergskolen Indledning: På Langebjergskolen arbejder vi kontinuerligt på at skabe det bedst mulige undervisningsmiljø og det bedst mulige sociale miljø. Dette er efter vores

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017

Antimobbestrategi. Gældende fra den 1. januar 2017 Antimobbestrategi Gældende fra den 1. januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil: Have tolerante børn Skabe trygge forpligtende fællesskaber Have at ethvert barn oplever at være

Læs mere

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering Selvevaluering 2013 Indhold Indhold... 2 Lovgrundlaget for skolens selvevaluering... 3 Selvevaluering 2013... 4 Formål... 5 Undersøgelsen... 5 Fredagsmøderne... 6 Elevernes generelle trivsel på VGIE...

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med.

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med. Nr. Søby Børnehave Børnehavens værdier Vi har et fælles værdigrundlag i Nr. Søby Børnehave som danner udgangspunkt for hverdagen. I det følgende afsnit er disse værdier nærmere beskrevet. Værdi: venskaber.

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Gældende fra den 1. januar 2017

Gældende fra den 1. januar 2017 Antimobbestrategi for Tybjerg Privatskole Gældende fra den 1. januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Med skolens antimobbestrategi, ønsker vi dels at beskrive den forebyggende indsats,

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

Mentorordning elev til elev

Mentorordning elev til elev Mentorordning elev til elev Formidling af kontakt mellem elever på 2. og 3. år (mentor) og 1. år (mentee) Farmakonomuddannelsen Indhold Hvad er en mentor og en mentee?, 3 Formål med mentorordningen, 3

Læs mere

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Markedsorientering Troværdighed Motivation Kommunikation Værdier frem for alt hjem Værdier Værdien af værdier Værdier er vigtige. Det er de, fordi de bestemmer, hvad der er rigtigt eller forkert,

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

Frivillig. i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold

Frivillig. i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold Frivillig i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold Kære voksne til børn i Idrætsbørnehaven Skjold og Rårup Børnehus Introduktionen i denne folder er tænkt som en hjælp til de voksne, der har lyst til

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE Ønsker og rammer for SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE og Skanderborg Kommunes tilbud på ÆLDRE-, HANDICAP- OG SOCIALPSYKIATRIOMRÅDET 1 Forord Disse ønsker og rammer for samarbejdet retter sig mod borgere,

Læs mere

Dagsorden d. 24. oktober 2013 kl. 19.00 22.00.

Dagsorden d. 24. oktober 2013 kl. 19.00 22.00. Dagsorden d. 24. oktober 2013 kl. 19.00 22.00. Indbudte: Medarbejderrepræsentant, Sven Wortmann, Dagmar Knudsen, Peter Owen, Thomas Grølsted, Sia Kristensen, Mette Vigsø, Heidi Lund, Anni Wulf, Grete Glerup,

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Antimobbestrategi for Resenbro Skole. Gældende fra januar 2017

Antimobbestrategi for Resenbro Skole. Gældende fra januar 2017 Antimobbestrategi for Resenbro Skole Gældende fra januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? I vores værdigrundlag fortæller vi, at Resenbro Skole er stedet, hvor alle børn og voksne gennem

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Professionel bisidning. Socialrådgiverdage 2013 Jette Larsen, Børns Vilkår

Professionel bisidning. Socialrådgiverdage 2013 Jette Larsen, Børns Vilkår Professionel bisidning Socialrådgiverdage 2013 Jette Larsen, Børns Vilkår Program» Bisidderprojektets historie» Hvem, hvad og hvorfor Professionel bisidning Professionel bisidning Jette Larsen, Børns Vilkår

Læs mere

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet [princip 1] Princip for kommunikation mellem skole og hjem Formål: Princippet for kommunikation mellem skole og hjem skal sikre, at skolen og forældrene

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen

PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE. Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen PERSONALEPOLITIK HORNUM SKOLE Rammer for konstruktiv håndtering af: - uoverensstemmelser - misforståelser - aktive udviklingsønsker på skolen vigtige værdier på skolen vigtige spilleregler for teamsamarbejdet

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Formål... 3 Kommunikationsveje for forældre på Kongevejens Skole... 4 Kommunikationsmodel på Kongevejens Skole... 4 Mundtlig kommunikation...

Formål... 3 Kommunikationsveje for forældre på Kongevejens Skole... 4 Kommunikationsmodel på Kongevejens Skole... 4 Mundtlig kommunikation... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Formål... 3 Kommunikationsveje for forældre på Kongevejens Skole... 4 Kommunikationsmodel på Kongevejens Skole... 4 Mundtlig kommunikation... 5 - Hvornår og hvordan

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

DIGITAL MOBNING. n INTRODUKTION

DIGITAL MOBNING. n INTRODUKTION DIGITAL MOBNING DCUM anbefaler, at forebyggelsen af den digitale mobning bliver en integreret del af skolens øvrige trivselsarbejde. Kolind Centralskole og Lyshøjskolen i Kolding har særligt fokus på elevernes

Læs mere

Udarbejdet efteråret/foråret 2008/2009 og revideret i skolebestyrelsen i december 2010.

Udarbejdet efteråret/foråret 2008/2009 og revideret i skolebestyrelsen i december 2010. Antimobbepolitik på Kirkeby Skole. Udarbejdet efteråret/foråret 2008/2009 og revideret i skolebestyrelsen i december 2010. Det er ved lov besluttet at alle skoler skal have en handleplan mod mobning. På

Læs mere

1. Hav klare retningslinjer på arbejdspladsen og følg op på dem!

1. Hav klare retningslinjer på arbejdspladsen og følg op på dem! #WeDo - sådan gør du! En guide om forebyggelse og afhjælpning af seksuelle krænkelser 7 gode råd til dig som er CEO eller leder. 8. oktober 2018 af Louise Dinesen, Chefpsykolog i Hartmanns Redigeret let

Læs mere

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION 2 En god skole er derfor en fællesopgave, der løses i et tæt og

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR SKOLE-HJEM SAMARBEJDET PÅ SOLBJERGSKOLEN

RETNINGSLINIER FOR SKOLE-HJEM SAMARBEJDET PÅ SOLBJERGSKOLEN RETNINGSLINIER FOR SKOLE-HJEM SAMARBEJDET PÅ SOLBJERGSKOLEN På Solbjergskolen arbejder vi for en åben, tillidsfuld og ærlig dialog mellem forældre, elever og skolens medarbejdere. Målet er, at eleverne

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Rynkeby Friskoles antimobbestrategi

Rynkeby Friskoles antimobbestrategi Rynkeby Friskoles antimobbestrategi Antimobbestrategi indeholder følgende punkter: 1. Rynkeby Friskoles antimobbestrategi 2. Mål med handleplanen 3. Definition af mobning 4. Status på mobning 5. Forebyggelse

Læs mere

Indsats Beskrivelse af indsats Tidsramme Hvorfor Ansvarlig Trivselsdag En trivselsdag, hvor der arbejdes med og omkring fællesskabet

Indsats Beskrivelse af indsats Tidsramme Hvorfor Ansvarlig Trivselsdag En trivselsdag, hvor der arbejdes med og omkring fællesskabet Forebyggende og trivselsfremmende indsatser Handleplan for de forebyggende og trivselsfremmende indsatser vi arbejder med. Indsats Beskrivelse af indsats Tidsramme Hvorfor Ansvarlig Trivselsdag En trivselsdag,

Læs mere

Den gode kommunikation

Den gode kommunikation Engdalskolen Den gode kommunikation Strategi Aftalt april 2014 Engdalskolens kommunikationsstrategi har til formål at skabe tydelighed om skolens værdier, styrke samarbejdet og forventningsafstemningen

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen

Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen Indledning og værdigrundlag Med følgende principper for skole-hjemsamarbejde ønsker vi at skabe forudsætninger for et godt og åbent samarbejde

Læs mere

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole.

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole. Antimobbestrategi for Christiansø Skole Gældende fra den Januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er at sikre, at alle børnene er glade for at komme

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag.

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag. Mål- og indholdsplan for Herfølge skoles SFO. Indledning. Herfølge skoles SFO er bestående af en SFO1 beliggende på Herfølge skole, en SFO2 og en ungdomsklub beliggende på Kirkepladsen ved Herfølge Kirke.

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Søborg den 30. marts 2011 Kommunikationspolitik Kommunikation er omdrejningspunktet for at drive skole og undervise børn eller man kunne sige uden kommunikation ingen undervisning. Også samarbejdet mellem

Læs mere

Kommunikationspolitikken på TH. LANGS HF & VUC

Kommunikationspolitikken på TH. LANGS HF & VUC Kommunikationspolitikken på TH. LANGS HF & VUC Kommunikationspolitikken tager udgangspunkt i skolens værdier i praksis og tilstræber at sikre en anerkendende og involverende medindflydelse. Kommunikation

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

MATCH-projektet NOVO Nordisk CMUK

MATCH-projektet NOVO Nordisk CMUK MATCH-projektet NOVO Nordisk CMUK Kursus i mentorskab, interkulturel kommunikation og konfliktløsning Modul 2 August 2010 DAG 1 Mette Lindgren Helde/Bjarne Solberg CENTER FOR KONFLIKTLØSNING/MINDLIFT WWW.KONFLIKTLOESNING.DK/WWW.HELDE.DK/

Læs mere

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner.

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner. 1 I børnehuset ved Noret udspringer vores menneskesyn af den hermeneutiske tilgang, hvilket betyder at det enkelte individ, barn som voksen tillægges betydning og værdi. I tillæg til dette, er vores pædagogiske

Læs mere

Hvad skal der konkret gøres?

Hvad skal der konkret gøres? Konkretisering af indsatsens aktiviteter i dagtilbuddet Følgende er en oversigt over de aktiviteter der igangsættes i Tvillingehuset i efteråret 2009 i forbindelse med projekt Negativ social arv. For hver

Læs mere

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION En god skole

Læs mere

Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018

Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018 Princip for Skolehjemsamarbejdet Søndre Skole Maj 2018 Et godt skolehjemsamarbejde er med til at skabe gode betingelser for den enkelte elevs læring og trivsel samt for undervisningsmiljøet i klassen og

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

Pædagogisk målsætning på Dia Privatskole

Pædagogisk målsætning på Dia Privatskole ORDENSREGLER 2018 På DIA Privatskole er det vores vision at skabe en skole, hvor alle trives fagligt og socialt og oplever personlig udvikling i et ligeværdigt, respektfuldt og anerkendende miljø, der

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Temaerne er: Den gode relation Videndeling - Involvering og medinddragelse - Det kontaktløse samarbejde - Forebygge/løse problemer.

Temaerne er: Den gode relation Videndeling - Involvering og medinddragelse - Det kontaktløse samarbejde - Forebygge/løse problemer. Udkast til strategi for forældresamarbejde på Kundby Skole/ SFO Alle skolebestyrelserne i Holbæk Kommune skal udarbejde en strategi i forhold til forældresamarbejde som en del af de af politikerne udpegede

Læs mere

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, 2009 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune FORMÅL Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune De overordnede formål med brugerundersøgelsen: 1. at

Læs mere

Skole/hjem samarbejde på Herstedvester Skole.

Skole/hjem samarbejde på Herstedvester Skole. Skole/hjem samarbejde på Herstedvester Skole. Vi vægter, at: Vores skole er et sted, hvor samarbejde, åbenhed, tillid, mangfoldighed og engagement er basis for, at alle trives. Trivsel og ansvar at vi

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Gældende fra den 1/ FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER. Hvad forstår vi ved trivsel?

Gældende fra den 1/ FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER. Hvad forstår vi ved trivsel? Antimobbestrategi for Firkløverskolen Gældende fra den 1/1-2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER Hvad forstår vi ved trivsel? Firkløverskolen skal

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

HANDLEPLAN FOR DEN STUDERENDE - STUDIEPOLITIK

HANDLEPLAN FOR DEN STUDERENDE - STUDIEPOLITIK Frithuset Tersløsevej 39 2700 Brønshøj tlf. 38 28 24 11 mail@frithuset.kk.dk VELKOMMEN HANDLEPLAN FOR DEN STUDERENDE - STUDIEPOLITIK Vi er glade for at kunne byde dig velkommen til en god og udviklende

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

Marie Louise Exner. Vedsted Friskole. www.vedsted-friskole.dk

Marie Louise Exner. Vedsted Friskole. www.vedsted-friskole.dk Marie Louise Exner www.vedsted-friskole.dk er en grundtvig-koldsk grundskole med børn fra børnehaveklasse til 10. klasse. Skolen vil give børnene et fælles skoleliv, der udover fagligheden udvikler deres

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole

Antimobbestrategi. Ganløse Skole og Slagslunde Skole Antimobbestrategi Ganløse Skole og Slagslunde Skole 1 Formål 3 Begreber 4 Forebyggende 5 Indgribende 7 Når mobning er en realitet handleplan 8 2 Formål Vi accepterer ikke mobning på vores skole. Vi vil

Læs mere

Eksempel på afkrydsning. Eksempel på talbesvarelse

Eksempel på afkrydsning. Eksempel på talbesvarelse De følgende spørgsmål handler om social kapital og indgår i projektet Social kapital i (navn på arbejdsplads eller område, hvor der foretages undersøgelse). Social kapital er de ressourcer, der findes

Læs mere

Antimobbestrategi for Ramløse Skole. Gældende fra den20-04-10

Antimobbestrategi for Ramløse Skole. Gældende fra den20-04-10 Antimobbestrategi for Ramløse Skole Gældende fra den20-04-10 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Alle omkring skolen, både elever, skolens personale og forældre, ved, at mobning ikke tolereres

Læs mere