Gudenådalens friskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gudenådalens friskole"

Transkript

1 Gudenådalens friskole Rapport Dialogisk tænketank 2013 Vi ser fremad Bestyrelsens overvejelser og tilbagemelding til tænketanken og skolekredsen

2 SEKTION A Tænketanken havde 4 overordnede spørgsmål som er blevet drøftet i bestyrelsen og besvares her efter bedste evne 1) Hvad skal den her skole og hvem skal lægge retningen? behov for forventningsafstemning Skolens overordnede retning er lagt af vedtægterne, og skolelederen og personalet sætter den pædogogiske dagsorden indenfor disse rammer. En proces er sat igang hvor vi forholder os til hvor vi har fokus på de elementer der indgår i skolens/børnehavens Grundvig-Koldsk fundament. Hele skolekredsen (der også inkludere børnehaveforældre) forventes inddraget i denne proces. Det er behov for forventningsafstemning med kommende forældre, bl.a. med opstartsinformationsmøder hvor forventningerne præciseres for begge sider 2) Hvad er konsekvensen for skolen hvis stridighederne ikke bilægges og alle ikke ser fremad (eksistensgrundlaget) Der er ingen tvivl om at en fortsættelse af stridighederne havde været særdeles uhensigtsmæssig for skolens virke. Vi erfarer dog at stormen har lagt sig både hvad angår personalets trivsel og uro i forældrekredsen. Et tegn på det er at ingen har mødt op på bestyrelsesmøder til punktet Skolekredsen har ordet siden skolestart 2013/2014, og at ingen bestyrelsesmedlemmer i samme periode har rapporteret om henvendelser, der tyder på at stridighederne lever videre. Bestyrelsen takker ALLE for deres ønske om og vilje til at se fremad på skolens. 3) Hvilken rolle har man som forældre? hvad må man og hvad må man ikke? Vi henviser som udgangspunkt til skolens HvemHvadHvor og kompetenceplanen for at få et samlet billede af rollefordelingen på skolen. Forældrenes engagement (inkl. arbejdsindsats) er nødvendig både for at sikre et godt sammenhold på skolen og for at sikre at skolens midler i størst mulig omfang går til kærneopgaven. Derudover vil vi fremhæve at hvis du oplever en problemstilling på skolen at du henvender sig til den der kan gøre noget for at finde en løsning og hvor de forskellige syn på sagen er repræsenteret. 4) Hvordan håndterer vi de spændinger der måtte være? Alle er stadig velkommen til at ringe til bestyrelsen og siger det de har på hjertet. Vi har også valgt at holde åbne bestyrelsesmøder og ved at fastholde punktet Skolekredsen har ordet som et fast punkt på dagsorden til hvert bestyrelsesmøde. Det er op til den enkelte fremtidige bestyrelse om det praksis fortsætter. Med al sandsynlighed er der fortsat mere eller mindre latente spændinger imellem enkelte personer på baggrund i det der er sket og det der er blevet sagt og gjort. Vi anser det ikke som bestyrelsens ansvar at håndtere disse som en bestyrelsesopgave.

3 SEKTION B Tænketanken havde flere ideer til at reducere de negative konsekvenser I forhold til ideerne fra tænketanken kan vi fremhæve følgende ændringer/arbejde på GUFS: - Sammen med skolelederen har bestyrelsen arbejdet for en mere professionel håndtering af beslutninger og referater og andre rammer/systemer/strukturer. For eksempel deltager skolens sekretær nu i bestyrelsesmøderne og har ansvar for referater. - Udvalgsarbejdet blev nytænkt, blandt andet med en tovholderrolle, i forsøg på at sikre et holdbart engagement, inklusiv til arbejdsdage. Vi ser en fordel i at definere tovholderrollen yderligere og løbende for at afstemme forventningerne og sikrer en god kontakt imellem bestyrelsen og udvalgene. - Der er kommet øget opmærksomhed på markedsføring af arrangementer og vigtigheden af disse for det sociale fællesskab. - Afklare vores værdigrundlag : en proces er begyndt på ansatte/bestyrelsesniveau med henblik på at udvide arbejdet til hele skolekredsen - Vedr. procedurer for håndtering af konflikter henviser vi til Sektion C - Tænketanken efterlyste en dialogtrappe så forældre, leder, bestyrelse, ansatte kan forholde sig til hvor et givet problem hører til på og tage dialogen her. Her må vi henvise til skolens kompetenceplan. Det er bestyrelsens opgave at sætte sig ind i kompetenceplanen og sikre at det bliver formidlet til forældrekredsen. Vi har ikke nået at arbejde med eller forholde os til følgende punkter og de overlades til en kommende bestyrelse: - Er der andre måder at lave fællesaktiviteter end dem hvor hele skolen deltager o Eksempelvis aktiviteter for forældre med børn i samme aldersgruppe - Understreg de ting der er virkelig vigtige man deltager i (de obligatoriske) så ingen er i tvivl hvilke aktiviteter er fællesskabsbærende her på skolen?

4 SEKTION C Tænketanken ønskede at bestyrelsen forholder sig til en udsmidningsproces Vi har i flere omgange drøftet en proces for evt. Udsmidning/eksklusion, og vi har også forholdt os til de forslag der kom fra tænketanken. Men vi har måttet konkludere at vi ikke er i stand til at fremstille en proces der kan tage højde for alle tænkelige situationer. Vi mener at beslutningskompetencen nødvendigvis må ligge hos bestyrelsen og skolelederen som beskrevet i kompetenceplanen frem for fx at fremlægge det for en generalforsamling. Vores anbefaling til fremtidige bestyrelser og ramte forældre er at gøre alt for at bevare samtalen med de involverede parter. Og være meget opmærksomme på konflikttrappen hvor erfaringen på GUFS og andre institutioner viser at en konflikt hurtigt kan polarisere parterne og løbe ud af kontrol.hvis samtalen bryder sammen, kan enhver på skolen bruge vedtægterne til fx at indkalde til ekstraordinære generalforsamlinger, hvor alle meninger kan blive repræsenteret.

5 SEKTION D Tænketanken havde input til vore respektive roller på skolen Skolekreds Tænketankens input: Se kompetenceplanen Videregive historik og erfaringer (holde sig fra at gå ind i det praktiske (driften) Mennesker der mener at det er vigtigt at der er en skole i området der bygger på et bestemt grundlag/værdisæt så forældrene har den valgmulighed => stemmeret til generalforsamlingen Har interesse for skolen Hvad betyder skolekredsen egentlig for skolen? Ambassadører Lige så loyale overfor bestyrelsen / skolen som alle andre Rødvin og ost Kommunikationsvej: Skolekredsen har ordet ved bestyrelsesmøder forældre passer skolen + andre konkrete opgaver kan være et tilbud til skolekredsens medlemmer Husk at børnehaveforældre også kan melde sig ind i skolekredsen Bestyrelsen: Ovenstående har ikke givet anledning til diskussion i bestyrelsen det dækker meget godt. Vi erfarer at velkørende skoler har en god stor skolekreds og vi anbefaler at man tænker i muligheder for at inddrage skolekredsen i skolens aktiviteter. Friskoleforening Tænketankens input: Rådgivning af bestyrelsen (i stil med fagforening, Dansk Industri, (ny) lovgivning (tolkning, vejledning)) Kurser/uddannelse til bestyrelsen og ledelsen Budgetlægning + administrationskurser Talerør for frie skoler politisk lobbyvirksomhed Mægling i arbejdsretslige spørgsmål Bestyrelsen er enig i at overstående dækker Friskolenforeningens rolle, og vi tilføjer at foreningens rådgivende rolle også omfatter skolelederen.

6 Bestyrelse INPUT FRA TÆNKETANKEN Tænketankens input: Skal varetage skolens interesser indenfor de nedskrevne vedtægter /regler Bestyrelsen er via punkt på dagsordenen skolekredsen har ordet forældrenes talerør Der arbejdes ud fra den eksisterende kompetenceplan skal kompetenceplanen rettes? Bestyrelsen skal være ydmyg overfor bestyrelsesposten, hermed menes respekt og ansvar overfor sin tillidspost At alle forældre bliver hørt på lige vilkår. At bestyrelsen tænker over hvordan de kommunikerer via mail og verbalt Der er en klar forventning om at bestyrelsen arbejder efter de regler der er for en bestyrelse, vigtigt at klarlægge hvordan reglerne kan/skal fortolkes. Det er vigtigt at have tillid til bestyrelsen, så de kan arbejde uforstyrret Vigtigt at der både informeres og kommunikeres omkring det som bestyrelsen arbejder med, især når det gælder følsomme ting (som eks. ledelsesmæssige problemstillinger), ellers er der risiko for misforståelser og mytedannelse. (selvfølgelig under hensynstagen til den tavshedspligt der måtte være) Vigtigt at understrege at bestyrelsens tavshedspligt skal overholdes og at der drages konsekvenser hvis dette ikke overholdes. Dette gælder også når man ikke er medlem mere. Skal lytte til input fra såvel forældre, børn og ansatte og såfremt det findes hensigtsmæssigt, bør det behandles fx via udvalg eller som forslag til generalforsamling Opfordring om at bestyrelsen ved henvendelser enten; - giver spørger svar på hvor henvendelsen hører hjemme (bestyrelse, skoleleder, ansatte etc.), eller fortæller hvornår spørgsmålet bliver/kan besvares. Det er vigtigt at der kommer en respons på henvendelser til bestyrelsen også selv om det bliver et nej eller det tager vi os ikke af. Hvilket niveau og hvor. Udvalg til opgaver som ikke er højt på prioriteringslisten for bestyrelsens arbejde. Alt er ikke bestyrelsens opgaver set i forhold til tid det er ikke fair med en 60 timers uge udover alm arbejde. Lav prioriteringslister. Bestyrelsen skal kontrollere, at skolelederen passer sit arbejde og at lovgivningen bliver overholdt, men den daglige ledelse skal udføres af lederen. En bestyrelse bør bakke skolelederen op til det sidste. Kan den ikke det, skal vejene skilles. Der er ingen skam i det, bare man følger processen. Som udgangspunkt skal bestyrelsen ikke holde aftrædelsessamtaler. Også en effektiv leder vil altid skabe enkelte utilfredse medarbejdere, og det er et tab man må leve med. Generalforsamlinger Det kunne være godt med foredrag om vedtægterne op til et valg både om ansvar og opgaver. Dygtig ordstyrer peg den rigtige ud. Tid på punkter struktur. Der skal kobles en bestyrelsesrepræsentant som en direkte kontaktperson til alle forældrene i en klasse. Dvs. et bestyrelsesmedlem, som har børn i store-mellem, er kontakt for f.eks. lille-mellem, eller blot for 3. klasses forældre. Man kan maksimalt være i bestyrelsen i 4 år, dvs. 2 på hinanden følgende valgperioder. Efter 1-2 år, kan man så stille op igen. Formanden kan maks. være formand i 4 år, jf. ovenfor Lytte til indlæg/input fra såvel forældre, børn og ansatte i en positiv indgangsvinkel. Gøre sig umage med at forstå det der sige og menes Bestyrelsens/Skolelederens klumme /briefing er en vigtig, uformel måde at binde skolen sammen på Alle skal arbejde ud fra det fastsatte regelsæt (vedtægter), evt. midlertidige regler BESTYRELSENS RESPONS Bestyrelsens syn på bestyrelsesopgaven ligger i god tråd med de udsagn omkring bestyrelse, som kommer fra processen i den Dialogiske tænketank. Vi supplerer med følgende kommentar.

7 Bestyrelsens overordnede ansvar Vedtægterne er fundamentet for alt bestyrelsesarbejde, og det praktiske arbejde i bestyrelsen er forsøgt skitseret gennem årshjul, forretningsorden og kompetenceplaner. Kompetenceplanen er udarbejdet af skolens første skoleleder Ernst Kristian Larsen, og er jævnligt revideret gennem tiderne, og sidst omkring 2010/2011. Vi har arbejdet på en introduktionsmappe hvor nye bestyrelsesmedlemmer kan sætte sig ind i disse forhold, og vi tilsigter desuden at kompetenceplanen revideres en gang hvert andet år. Bestyrelsesmedlemmer har pligt til at klarlægge, hvordan de skal håndtere bestyrelsesarbejdet. Der er afsat midler i budgettet til at hele bestyrelsen skal deltage i et kursus i bestyrelsesarbejde hos Dansk friskoleforening. Dette skyldes, at det er vigtigt at få skitseret bestyrelsens rolle både mht. tavshedspligt, fortolkning af love og meget andet, der er gældende indenfor denne skole- og børnehaveverden. Ydermere kan en bestyrelse stå i situationer, hvor beslutningerne har voldsomme konsekvenser, og i sådanne situationer inddrages rådgivning fra friskoleforeningen. Skoleleder og bestyrelse Bestyrelsen skal forholde sig til overordnede ledelse og bakker op omkring Skolelederen. Mister bestyrelsen troen på skolelederes evner indledes en proces, som skal følge gældende regelsæt omkring dette. Her bør Dansk friskoleforening og evt. en advokat inddrages, da en sådan proces skal være funderet i gældende lovgivning og overenskomstmæssige forhold. Bestyrelsen bakker op omkring skolelederens anbefaling omkring personalesituationen, og det klarlægges i kompetenceplanen og vedtægterne, hvilke rolle de enkelte parter har i en personalesag. Det er skolelederens opgave at afholde div. aftrædelsessamtaler, hvis der er brug for en sådan. Skolekreds og bestyrelse Et bestyrelsesmedlem er ikke et talerør, men repræsentant for medlemmerne i forældre-/skolekreds, der stemmer på en gyldig kandidat til generalforsamlingen. Alle der har noget på hjertet skal selv tale, og alle er mere end velkomne på bestyrelsesmøder, hvor det er muligt at få ordet, og stille spørgsmål mv. Bestyrelsen ønsker at blive kontaktet og være i dialog, og vil forsat gerne slå et slag for mantraet Sig det, som netop styrker en udviklende kultur. Skolekredsmedlemmer der ikke har tillid til en bestyrelse skal være åbne omkring dette i form af et møde, hvor hele skolekredsen er inviteret og viden om (dvs. der skal være en dagsorden), og hvor der kan stilles et mistillidsvotum til den siddende bestyrelse. Derefter skal der ageres efter vedtægternes anvisning i forhold til at etablere en ekstra ordinær generalforsamling, hvor der vælges ny bestyrelse. Denne rolle påtages af de medlemmer, der ikke har tilliden. En bestyrelsen bør være synlig, og det er fortsat et mål, at der tilknyttes et bestyrelsesmedlem til de enkelte klasser - denne opgave ligger fortsat i idebanken. Arbejdet i bestyrelsen er til tider både arbejds- og tidskrævende, og alle har hver deres at forholde sig til i deres dagligdag. Derfor ligger ansvaret for dialog mellem skolekredsmedlemmer og bestyrelse ikke kun hos bestyrelsen, men også hos skolekredsmedlemmer. Alle på Gudenådalens friskole og fribørnehaven Yggdrasil bør være indstillet på, at tage den fornødne kontakt for at sikre bedst mulige rammer for vores børn. Det betyder, at ansvaret for dialog går begge veje.

8 Ligeledes er det bestyrelsens opgave at få den del af driften, der er båret af forældrene til at køre/fungere. Alle gode ideer til udvalg eller andet, tages meget gerne med ind i bestyrelsen, hvor det forsøges at imødekomme en idé. Det er vigtigt, at ALLE forældre bidrager bedst muligt med forældredriften, da alle har valgt en skole- og børnehaveform, som kræver, at vi bidrager, da flest mulige midler skal gå til børnenes dagligdag/fremtidig udvikling. Bestyrelsen og diverse Kommunikation er især i pressede situationer en svær kunst, og når bestyrelsen udgiver en klumme er skolekredsmedlemmerne mere end velkomne til at tage kontakt til bestyrelsen, hvis der er tvivlsspørgsmål. Vi bør alle i skolekredsen have en dialog om, hvor lang tid et bestyrelsesmedlem kan sidde i bestyrelsen. Det vil være fordelagtigt, at så mange forældre når omkring bestyrelsesbordet. Så mange som muligt bør tage aktiv del i dette arbejde, hvorved mangfoldigheden og fællesskabet styrkes, som skal være det bærende for at holde skole og børnehave for vores børn. Vi har ikke taget stilling til en evt. vedtægtsændring om at bestyrelsesmedlemmer maksimalt kan være i bestyrelsen i 4 år, og efter 1-2 år igen kan genopstille til bestyrelsen. Forældre Man har sagt ja til at indgå i et forpligtende fællesskab og det skal prioriteres højt Vi er alle ligeværdige, men vi har hver vores rolle Man er ikke kun forpligtet overfor sit eget barn/børn, men overfor alle børn (og skolen) Gensidig respekt og accept af hinanden. Vi kan godt være uenige uden at være uvenner Ansatte, børn og forældre er et team. Forskellen på et team og en gruppe er at et team har fælles mål Forældre kommunikerer via kommandovejen, og ellers direkte til bestyrelsen Ansvar Betale sine skolepenge til tiden Deltage og involvere sig i sit barns undervisning i samarbejde med lærerne så man kan støtte op om undervisningen Tillid til kommandovejene Tillid til skolen, og den pædagogiske rolle Proaktiv involvering i trivsel i sit barns klasse For loyalitet i forhold til ansatte og skolen generelt (især overfor sine børn) Værne om skolen, bestyrelsen, ansatte, forældre og børn. Vi er overvejende enig i disse betragtninger. Hvad angår betalingen af skolepenge, har bestyrelsen skærpet proceduren omkring evt. restancer.

9 Ansatte Ansatte har ansvar for at gennemføre/udarbejde læreplaner og undervisning De ansatte udfylder de rammer, som er i henhold til skolens vedtægter, undervisningsloven samt har det pædagogiske ansvar. Pædagogerne giver de sociale kompetencer, relationer i forhold til andre voksne og børn. Skaber trygge rammer for social udvikling og trivsel. Skoleleder, lærer, pædagoger og andre ansatte på skolen er med til at tegne skolens ånd i dagligdagen Ansatte har ansvar for trivslen i gruppen Ansatte skal fortsat kommunikere til bestyrelsen via MIO-udvalget De ansatte har forpligtigelse til at have en god /rettidig kommunikation med alle forældre Velfungerende tværfagligt samarbejde Rollerne er beskrevet i kompetenceplanen, som skal være tydelig og opdateres jævnligt Brug MIO udvalg som talerør til lederen og bestyrelsen Skolelederen er krumtappen for skolens virke og hverdag Hjælper i en dannelsesproces (opdragelse) Klart råderum og tryghed for de ansatte Bedre definition /kommunikation om fagligheden i de kreative fag (emne, værksted) Bestyrelsens medlemmerne er overvejende enig i disse betragtninger. Vi forventer at processen vi henviser til i Sektion 1 A også vil berøre definition/kommunikation om fagligheden

10 SEKTION E Tænketanken fremhævede 3 temaer der med fordel kan arbejdes videre med: Professionalisme kontra venskab Er der en grænse for relationer imellem ansatte, forældre, ledelse og skolekreds? I så fald hvor går grænsen og hvem vurderer om en relation underminere parternes professionalisme? Ikke drøftet i bestyrelsen i denne omgang Samarbejdsflader Den dialogiske tænketank nåede ikke at forholde sig til de forskellige samarbejdsflader og foreslå cafedialog for alle med tilknytning til skolen: Forældre ansatte Forældre bestyrelse Forældre skolekreds Ansatte bestyrelse Ansatte skolekreds Bestyrelse skolekreds Ikke drøftet i bestyrelsen i denne omgang Der opfordres til at bestyrelsen er opmærksom på følgende risikofaktorer: At nogle ansøgninger om optagelse af familier/børn vil kunne give uhensigtsmæssige reaktioner, risiko for at personer der har følt sig ramte vil opleve det som grænseoverskridende. Bestyrelsen: Under generalforsamlingen i 2013 blev der udtrykt et ønske om at trække en streg i sandet og det understøttes af rapportens titel Vi ser fremad. Det mener vi også bør omfatte alle parter i denne strid. Ansøgninger om optagelse af familier/børn på skolen behandles derfor på samme måde som beskrevet under Optagelse af elever på side 12 i HvemHvadHvor. Hvad sker der efter domsafsigelse i sag om udsmidte forældre Bestyrelsen: Dommen endte i skolens favør, og bestyrelsen forventer ikke at forholde sig længere til den konkrete sag. Men vi opfordrer alle på skolen til at vi gør alt hvad vi kan for at undgå at det kan komme så langt igen.

Gudenådalens friskole

Gudenådalens friskole 1 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Gudenådalens friskole Rapport Dialogisk tænketank 21. september 2013 Vi ser fremad 2 Gudenådalens friskole dialogisk tænketank Indhold Introduktion... 3 Deltagere:...

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen på

Forretningsorden for bestyrelsen på Århus Friskole Bilag til Vedtægter for Århus Friskole 1. Indkaldelse af generalforsamling Formanden indkalder til generalforsamlinger i henhold til skolens vedtægter. 2. Afholdelse af generalforsamling

Læs mere

Inklusion på Skibet Skole

Inklusion på Skibet Skole Inklusion på Skibet Skole Definition Inklusion er, at man sammen kan leve forskelligt i verden og ikke i forskellige verdener. Arbejdet og processen er allerede i fuld gang Inklusionsaften for forældre

Læs mere

Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen

Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen Indledning og værdigrundlag Med følgende principper for skole-hjemsamarbejde ønsker vi at skabe forudsætninger for et godt og åbent samarbejde

Læs mere

Dagsorden d. 24. oktober 2013 kl. 19.00 22.00.

Dagsorden d. 24. oktober 2013 kl. 19.00 22.00. Dagsorden d. 24. oktober 2013 kl. 19.00 22.00. Indbudte: Medarbejderrepræsentant, Sven Wortmann, Dagmar Knudsen, Peter Owen, Thomas Grølsted, Sia Kristensen, Mette Vigsø, Heidi Lund, Anni Wulf, Grete Glerup,

Læs mere

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag.

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag. Mål- og indholdsplan for Herfølge skoles SFO. Indledning. Herfølge skoles SFO er bestående af en SFO1 beliggende på Herfølge skole, en SFO2 og en ungdomsklub beliggende på Kirkepladsen ved Herfølge Kirke.

Læs mere

Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20. Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt

Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20. Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20 Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt 1 I henhold til 1 i Vallekilde-Hørve Friskoles vedtægter har friskolen efter godkendelse

Læs mere

Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem

Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem Gensidige forventninger om samarbejde mellem skole og hjem Amager Fælled Skole er en skole med en vilje til at møde elever og forældre med respekt og en vilje til at dyrke mangfoldigheden. Men også en

Læs mere

skole-hjem-samarbejde

skole-hjem-samarbejde Husum Danske Skole skole-hjem-samarbejde Skole-hjemsamarbejdet på Husum Danske Skole Skole-hjemsamarbejdet er grundlæggende for børnenes udvikling på skolen. Igennem samarbejdet skabes rammerne for at

Læs mere

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres arbejde denne folder tjener som inspiration Inspiration til

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Skolebestyrelsen har udviklet principper for skolehjem- samarbejdet på Gerbrandskolen

Skolebestyrelsen har udviklet principper for skolehjem- samarbejdet på Gerbrandskolen Skolebestyrelsen har udviklet principper for skolehjem- samarbejdet på Gerbrandskolen Formålet med skole hjem-samarbejdet på Gerbrandskolen er at skabe den bedst mulige kontakt mellem skole og hjem til

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Få grundlæggende principper for kommunikationen på Frederik Barfods Skole

Få grundlæggende principper for kommunikationen på Frederik Barfods Skole Kommunikation og dialog på Frederik Barfods Skole På Frederik Barfods Skole ønsker vi en åben og tydelig kommunikation og dialog med elever, forældre, medarbejdere og andre interessenter. Dette skal ses

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

Bestyrelsens forretningsorden for Rudme Friskole, Børnehave og vuggestue

Bestyrelsens forretningsorden for Rudme Friskole, Børnehave og vuggestue Bestyrelsens forretningsorden for Rudme Friskole, Børnehave og vuggestue Foruden de bestemmelser, der er formuleret i de til enhver tid gældende Vedtægter for den selvejende institution Rudme Friskole,

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud 1 Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune Stk. 1: Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune består af dagtilbud for børn fra 0 til 6 år, der

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud 1 Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune Stk. 1: Dagtilbudsområdet i Furesø Kommune består af dagtilbud for børn fra 0 til 6 år, der

Læs mere

Elevrådets vedtægter

Elevrådets vedtægter Elevrådets vedtægter Indhold 1 Navn og formål... 2 2 Repræsentation... 2 3 Elevrådsrepræsentanter... 2 4: Organisation... 3 5 Udvalg... 3 6 Ordinære møderegler... 4 7 Forretningsorden... 5 8 Arbejdsopgaver...

Læs mere

BBFS skolebestyrelsernes forretningsorden

BBFS skolebestyrelsernes forretningsorden BBFS skolebestyrelsernes forretningsorden Indhold Skolebestyrelsens arbejdsopgaver:... 2 Hvad kendetegner en god skolebestyrelse:... 2 Møder:... 2 Dagsorden:... 3 Beslutningsdygtighed:... 3 Valg af nye

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet [princip 1] Princip for kommunikation mellem skole og hjem Formål: Princippet for kommunikation mellem skole og hjem skal sikre, at skolen og forældrene

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

FÆLLES VÆRDIGRUNDLAG FOR SAMARBEJDET MELLEM DAGINSTITUTIONER OG SKOLE

FÆLLES VÆRDIGRUNDLAG FOR SAMARBEJDET MELLEM DAGINSTITUTIONER OG SKOLE FÆLLES VÆRDIGRUNDLAG FOR SAMARBEJDET MELLEM DAGINSTITUTIONER OG SKOLE Dette er et fælles værdigrundlag fra daginstitution til skole, de første år i skolen og samarbejdet mellem de voksne, der har ansvar

Læs mere

Forældre på Billesborgskolen

Forældre på Billesborgskolen Forældre på Billesborgskolen Vi er glade for det gode samarbejde med jer forældre. I bakker lærere og skole op og lever med i skolens hverdag. Når skole og hjem står sammen om opgaven med at give barnet

Læs mere

Dialog blandt forældre om inklusion

Dialog blandt forældre om inklusion Dialog blandt forældre om inklusion Gruppedrøftelser Forældre som rollemodeller 1 Forældre som rollemodeller 2 Konfliktløsning Samarbejde Åbenhed Det sociale liv Forældre som rollemodeller 1 Forældrene

Læs mere

Evaluering: Skolefællesskab og kerneværdier 2012

Evaluering: Skolefællesskab og kerneværdier 2012 Evaluering: Skolefællesskab og kerneværdier 2012 Forældre drøfter væsentlige forhold i relation til skolefællesskab og kerneværdier. Evaluatorer: JD, TØ Baggrund: Skolens værdigrundlag er et historisk

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

O= Orientering, D=DIALOG, B= Beslutning Punkt Dagsorden Ansvar Referat af beslutning

O= Orientering, D=DIALOG, B= Beslutning Punkt Dagsorden Ansvar Referat af beslutning Åben - Referat d. 13. januar 2015, kl. 19.00-22.00 Indbudte: Sven Wortmann, Bonnie Zimmer Klosterskov, Lene Halkier, Dagmar Knudsen, Thomas Grølsted, Johanne Heinsen, Anni Wulff, Jette Pedersen, Tina Beck,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med.

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med. Nr. Søby Børnehave Børnehavens værdier Vi har et fælles værdigrundlag i Nr. Søby Børnehave som danner udgangspunkt for hverdagen. I det følgende afsnit er disse værdier nærmere beskrevet. Værdi: venskaber.

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

Emne O = orientering D = debat. Beslutning Godkendt

Emne O = orientering D = debat. Beslutning Godkendt Indkaldt Dagsorden til skolebestyrelsesmøde Hanne K. Jørgensen, Jesper B. Østergaard, Britta Gernaey, Esben S. Boëtius, Charlotte Villumsen, Mathilde Ilsøe, Asger B. Abrahamsen, Olaf Irgens, Helle E. Breinbjerg,

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET Indhold Handleplan for inklusion i Skovvangsområdet.... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper.... 3 Aktører....

Læs mere

Det Danske Saunaselskabs Gamle vedtægter

Det Danske Saunaselskabs Gamle vedtægter Grøn overstregning = tilføjelse/ændring. Gul overstregning = kommentar, som ikke skal med i selve vedtægterne. Rød overstregning = bortfalder. 1 NAVN OG HJEMSTED Det Danske Saunaselskabs Gamle vedtægter

Læs mere

Værdigrundlag Ishøj Skole

Værdigrundlag Ishøj Skole Værdigrundlag Ishøj Skole Ishøj Skole er skolen for alle, præget af åbenhed, gensidig tillid og respekt for hinanden. Vi ønsker, at alle til stadighed skal være i en proces, der er kendetegnet ved videns-

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelse og ledelse ved Vinderød Privatskole

Forretningsorden for bestyrelse og ledelse ved Vinderød Privatskole Forretningsorden for bestyrelse og ledelse ved Vinderød Privatskole Bilag til 'Vedtægter for Vinderød Privatskole' Indhold 1. Bestyrelsen... 2 a. Konstituering... 2 b. Årets møder... 2 c. Mødedeltagelse...

Læs mere

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen Mobbehandlingsplan for Langebjergskolen Indledning: På Langebjergskolen arbejder vi kontinuerligt på at skabe det bedst mulige undervisningsmiljø og det bedst mulige sociale miljø. Dette er efter vores

Læs mere

15/16. Referat til skolebestyrelsesmøde på Tranbjergskolen. Mødelokalet på Tranbjergskolen, afdeling Grønløkke Allé. Møde nr.

15/16. Referat til skolebestyrelsesmøde på Tranbjergskolen. Mødelokalet på Tranbjergskolen, afdeling Grønløkke Allé. Møde nr. Referat til skolebestyrelsesmøde på Tranbjergskolen Mødelokalet på Tranbjergskolen, afdeling Grønløkke Allé Torsdag d. 14. marts 2016 18:00 21:00 Referent Sannie Ilona Leth SFO- forældrerådet og elevrådet

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Søborg den 30. marts 2011 Kommunikationspolitik Kommunikation er omdrejningspunktet for at drive skole og undervise børn eller man kunne sige uden kommunikation ingen undervisning. Også samarbejdet mellem

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Børnehaven Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anita Godtkjær Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 0 Normerede

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Dirigentens otte typiske udfordringer på foreningens generalforsamling Udskrevet: 2019 Indhold Dirigentens otte typiske udfordringer på foreningens generalforsamling.................. 3 2 Guide Dirigentens

Læs mere

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB i menigheder og kirkelige fællesskaber Når livet gør ondt, har vi brug for mennesker, der tør stå ved siden af og bære med. Samtidig kan vi ofte blive i tvivl om, hvordan

Læs mere

Dialog blandt forældre om inklusion

Dialog blandt forældre om inklusion Dialog blandt forældre om inklusion Gruppedrøftelser Forældre som rollemodeller 1 Forældre som rollemodeller 2 Konfliktløsning Samarbejde Åbenhed Det sociale liv Forældre som rollemodeller 1 Forældrene

Læs mere

Formål... 3 Kommunikationsveje for forældre på Kongevejens Skole... 4 Kommunikationsmodel på Kongevejens Skole... 4 Mundtlig kommunikation...

Formål... 3 Kommunikationsveje for forældre på Kongevejens Skole... 4 Kommunikationsmodel på Kongevejens Skole... 4 Mundtlig kommunikation... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Formål... 3 Kommunikationsveje for forældre på Kongevejens Skole... 4 Kommunikationsmodel på Kongevejens Skole... 4 Mundtlig kommunikation... 5 - Hvornår og hvordan

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole

Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet på Rødovre Skole Skole-hjemsamarbejdet er afgørende for, at eleverne udvikler sig mest muligt. Derfor har Rødovre Skole udarbejdet følgende retningslinjer, der beskriver: 1. Princip

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Temaerne er: Den gode relation Videndeling - Involvering og medinddragelse - Det kontaktløse samarbejde - Forebygge/løse problemer.

Temaerne er: Den gode relation Videndeling - Involvering og medinddragelse - Det kontaktløse samarbejde - Forebygge/løse problemer. Udkast til strategi for forældresamarbejde på Kundby Skole/ SFO Alle skolebestyrelserne i Holbæk Kommune skal udarbejde en strategi i forhold til forældresamarbejde som en del af de af politikerne udpegede

Læs mere

Giv dit barn en god skoletid! Trivsel og skole-hjem-samarbejde på Christianshavns Skole

Giv dit barn en god skoletid! Trivsel og skole-hjem-samarbejde på Christianshavns Skole Giv dit barn en god skoletid! Trivsel og skole-hjem-samarbejde på Christianshavns Skole Udgivet af Christianshavns Skoles skolebestyrelse August 2011 Indledning Man kunne fristes til at spørge om det virkelig

Læs mere

Rynkeby Friskoles antimobbestrategi

Rynkeby Friskoles antimobbestrategi Rynkeby Friskoles antimobbestrategi Antimobbestrategi indeholder følgende punkter: 1. Rynkeby Friskoles antimobbestrategi 2. Mål med handleplanen 3. Definition af mobning 4. Status på mobning 5. Forebyggelse

Læs mere

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION 2 En god skole er derfor en fællesopgave, der løses i et tæt og

Læs mere

Hvad skal der konkret gøres?

Hvad skal der konkret gøres? Konkretisering af indsatsens aktiviteter i dagtilbuddet Følgende er en oversigt over de aktiviteter der igangsættes i Tvillingehuset i efteråret 2009 i forbindelse med projekt Negativ social arv. For hver

Læs mere

10. september 2015 VEDTÆGTER FOR HUMLEBÆK SKOLES FORÆLDREFORENING

10. september 2015 VEDTÆGTER FOR HUMLEBÆK SKOLES FORÆLDREFORENING 10. september 2015 VEDTÆGTER FOR HUMLEBÆK SKOLES FORÆLDREFORENING 1. Navn og hjemsted 1.1 Foreningens navn er Humlebæk Skoles Forældreforening. Foreningens binavn er Vild med Bevægelse. 1.2 Foreningens

Læs mere

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Indhold Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 1 Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 2 Formål... 2 Definition af mobning... 2 Negative handlinger... 2 Forebyggende

Læs mere

Lidt om en forretningsorden

Lidt om en forretningsorden Lidt om en forretningsorden Tanken bag en forretningsorden er, at der skal være et sæt etablerede og anerkendte spilleregler for arbejdet i bestyrelsen. Spillereglerne kan blandt andet sige noget om: -

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Eventyrhaven HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn bliver

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Bekendtgørelse om vedtægter for friskoler og private grundskoler

Bekendtgørelse om vedtægter for friskoler og private grundskoler Bekendtgørelse om vedtægter for friskoler og private grundskoler UDKAST AF 11. JUNI 2012 I medfør af 5, stk. 1, i lov om friskoler og private grundskoler m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1135 af 7. december

Læs mere

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte Pårørendepolitik for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte 2 Forord Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk kan både kan give støtte, omsorg og bidrage med praktisk

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen i personaleforeningen Vingesuset Release 01, 2015.11.26

Forretningsorden for bestyrelsen i personaleforeningen Vingesuset Release 01, 2015.11.26 Forretningsorden for bestyrelsen i personaleforeningen Vingesuset Release 01, 2015.11.26 Vingesuset 1/7 Indhold 1. Konstituering og afholdelse af bestyrelsesmøder... 3 1.1. Bestyrelsesmøder... 3 2. Beslutninger...

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Tilsynsenheden. Tilsyn Anmeldt tilsyn Kildebakken. Soldalen Vildbjerg. Leder: John Furbo

Tilsynsenheden. Tilsyn Anmeldt tilsyn Kildebakken. Soldalen Vildbjerg. Leder: John Furbo Tilsyn Anmeldt tilsyn 19.2.2013 Kildebakken Soldalen 8 7480 Vildbjerg Leder: John Furbo Tilsynsførende: Else Hansen Dorthe Noesgaard Tilsyn 2013 gennemføres som anmeldte besøg der har til formål er at

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

KOP\ Samarbejdsaftale. Korinth Efterskole - Spejderskolen. Gældende for perioden 2009 til 2011. Side l af S . :..

KOP\ Samarbejdsaftale. Korinth Efterskole - Spejderskolen. Gældende for perioden 2009 til 2011. Side l af S . :.. KOP\. :.. Samarbejdsaftale for Korinth Efterskole - Spejderskolen Gældende for perioden 2009 til 2011 Side l af S SAMARBEJDSAFTALE FOR 1 KORINTH EFTERSKOLE - SPEJDERSKOLEN 1 FORMÅL 3 BESTYRELSENS ANSVAR

Læs mere

Ungeråd KBH - Forretningsorden. 1 - Kontakt og dialog mellem møder

Ungeråd KBH - Forretningsorden. 1 - Kontakt og dialog mellem møder Ungeråd KBH - Forretningsorden 1 - Kontakt og dialog mellem møder 1.0 Kommunikation i Ungerådets arbejdsgrupper 1.1 Der nedsættes en koordinationsgruppe med repræsentanter fra arbejdsgrupperne, Talspersonerne

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

FÆLLESSKAB TRIVSEL FAGLIGHED

FÆLLESSKAB TRIVSEL FAGLIGHED Dagsorden og referat Dato: Tid: 18.30-20.30 Sted: Strandskolen 11.oktober 2017 Sandwich fra Kl.18.30-Grundet årsmødet med forældreråd Ordstyrer: Marie(Formand) Fraværende: Kofi Referent: Gitte Nielsen

Læs mere

Bilag 1 til retningslinje nr. 2: Eksempel på en forretningsorden

Bilag 1 til retningslinje nr. 2: Eksempel på en forretningsorden Bilag 1 til retningslinje nr. 2: Eksempel på en forretningsorden Forretningsorden for bestyrelsen i (AFDELINGENS NAVN) Indledning Denne forretningsorden fastlægger reglerne for arbejdet i bestyrelsen som

Læs mere

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde

Hurup Skoles. skole-hjemsamarbejde Hurup Skoles skole-hjemsamarbejde 16-03-2016 Skole-hjemsamarbejde Skolen anser et gensidigt forpligtende skole-hjemsamarbejde for at være den vigtigste forudsætning for, at eleven trives i skolen og opnår

Læs mere

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION En god skole

Læs mere

Velkommen på Hældagerskolen. Informationsfolder til nye forældre

Velkommen på Hældagerskolen. Informationsfolder til nye forældre Velkommen på Hældagerskolen Informationsfolder til nye forældre Kære forældre At starte i skole er et kæmpe skridt både for dit barn, men også for dig som forælder. Vi har derfor lavet denne folder, da

Læs mere

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING?

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Det gode skole/hjem samarbejde På Ørkildskolen

Det gode skole/hjem samarbejde På Ørkildskolen Det gode skole/hjem samarbejde På Ørkildskolen Ved starten af skoleåret 2017/18 indledtes en proces med den hensigt, at afdække hvad det gode skole/hjem samarbejde på Ørkildskolen består af. Processen

Læs mere

Herunder ses en kort oversigt over de servicemål og servicekvaliteter, der stiller specifikke krav til forældresamarbejdet i Holbæk Kommune:

Herunder ses en kort oversigt over de servicemål og servicekvaliteter, der stiller specifikke krav til forældresamarbejdet i Holbæk Kommune: Strategi for forældresamarbejde på Kundby Skole/ SFO Alle skolebestyrelser i Holbæk Kommune skal udarbejde en strategi i forhold til forældresamarbejde som en del af de af politikerne udpegede fokusområder.

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen Formål med forretningsorden Vedtægterne fastlægger de overordnede spilleregler for ejerforeningens virke og visse regler for bestyrelsens arbejde. Forretningsordenen er

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

GUIDE. Bestyrelsens opgaver

GUIDE. Bestyrelsens opgaver GUIDE Bestyrelsens opgaver Udskrevet: 2016 Indhold Bestyrelsens opgaver............................................................. 3 2 Guide Bestyrelsens opgaver Denne guide er skrevet til jer, der skal

Læs mere

Kodeks for god ledelse i folkekirken

Kodeks for god ledelse i folkekirken Kodeks for god ledelse i folkekirken Indledning Menighedsrådene består ud over præsterne af almindelig folkekirkemedlemmer. Som valgt til menighedsrådet er de valgt til at varetage et fælles ansvar for

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Forretningsorden gældende for Grundejerforeningen Runeparkens bestyrelse Vedtaget på Bestyrelsesmøde den 28. Oktober 2009

Forretningsorden gældende for Grundejerforeningen Runeparkens bestyrelse Vedtaget på Bestyrelsesmøde den 28. Oktober 2009 Forretningsorden gældende for Grundejerforeningen Runeparkens bestyrelse Vedtaget på Bestyrelsesmøde den 28. Oktober 2009 1: Forretningsordenens hjemmel og formål 1,1 Forretningsordenen er fastsat af bestyrelsen

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for BESTYRELSEN FOR SVANEKE FRISKOLE

FORRETNINGSORDEN for BESTYRELSEN FOR SVANEKE FRISKOLE FORRETNINGSORDEN for BESTYRELSEN FOR SVANEKE FRISKOLE 1. INDLEDNING. Ud over de i Svaneke Friskoles vedtægter paragraf 12-15 nævnte forhold omkring skolens bestyrelses opgaver og ansvar, fastsætter bestyrelsen

Læs mere

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud

Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Furesø Kommune Styrelsesvedtægt for Furesø Kommunes kommunale dagtilbud Formål med dagtilbud 1 Dagtilbud i Furesø Kommune omfatter dagtilbud for børn fra 0 6 år samt dagplejen. Dagtilbuddet er et af barnets

Læs mere

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune

Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Styrelsesvedtægter for kommunale dagtilbud i Nordfyns Kommune Forfatter: Sisse Dohrmann Oprettet den 17. september 2015 Dokument nr. 480-2015-332757 Sags nr. 480-2015-80793 Indhold Formål med forældrebestyrelsen...

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

Indhold. Zealand Business College Næstved vedtægter 2011/2012. FORORD Disse vedtægter er tilpasset efter Elevrådsbekendtgørelsen af 31. maj 1991.

Indhold. Zealand Business College Næstved vedtægter 2011/2012. FORORD Disse vedtægter er tilpasset efter Elevrådsbekendtgørelsen af 31. maj 1991. FORORD Disse vedtægter er tilpasset efter Elevrådsbekendtgørelsen af 31. maj 1991. Indhold Kapitel 1 Navn & formål Kapitel 2 Størrelse og sammensætning Kapitel 3 Elevrådet Kapitel 4 Valg Kapitel 5 Formandskabet

Læs mere