Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: Dato: 3. marts 2015 Telefon:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: Dato: 3. marts 2015 Telefon:"

Transkript

1 Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: Dato: 3. marts 2015 Telefon: Notat Risikoprofil for kvalitetsfondsprojekt Nyt OUH, Odense Jf. regnskabsinstruks af 26. juni 2014 skal udbetalingsanmodningen vedlægges en opdateret og en af byggeorganisationen uafhængig kvalificeret risikoprofil. Udarbejdelsen af den uafhængige risikoprofil er foretaget af Bygningsafdelingen, som er underlagt stabsfunktionen Økonomi i Region Syddanmark. Kort beskrivelse af Nyt OUH I byggeriet af Nyt OUH sammenlægges somatisk hospital og psykiatri. Det betyder, at der fremover kan laves helhedsdiagnoser og behandlingsforløb målrettet mod det hele menneske, altså både krop og sind, samme sted. Nyt OUH forbindes fysisk med SDU med en vidensakse, der via en koblingszone giver en tæt integration mellem forskning, uddannelse og klinisk praksis. Vidensaksen og det, at arkitekturen i sig selv understøtter samarbejdet mellem forskning og praksis, er enestående i Danmark. Unik er også beliggenheden tæt på vand, skov og natur. Dette til gavn for patienten i restitutionsfasen og til glæde for personalet i hverdagen. Nyt OUH bliver med m 2 det største nye sygehus i Danmark, som er bygget fra grunden på bar mark. Nyt OUH får udelukkende enkeltstuer med eget bad. Alle med udsigt til grønne områder. Nyt OUH får lette adgangsveje. Vejdirektoratet bygger ny motorvejstilslutning med forbindelse til Nyt OUH s ringvej og sygehuset får 2 letbanestop. Nyt OUH bygges sammen med SDU i en nord- sydgående akse med højt specialiserede forskningsfaciliteter. Nyt OUH integreres med Regions Syddanmarks nye psykiatri på m 2, dvs. hospitalet får et samlet bruttoareal på ca m 2. Planlægnings- og byggeperiode: Anlægssum: 6,3 milliarder kr. (09-PL) (excl. psykiatrisk sygehus) Risikostyringsprocessen I Styringsmanualen version 3.0 (20. januar 2014) er formålet med risikostyringen beskrevet som følgende: Formålet er at minimere sandsynligheden og konsekvensen for de risici, der kan få indflydelse på en succesfuld gennemførelse af projektet. Det der i styringsmanualen beskrives som en succesfuld gennemførelse af projektet knytter an til vision og forudsætninger for tildeling af kvalitetsfondsmidler. Mere konkret vurderes risici i forhold til tre konsekvensparametre for tid, økonomi og kvalitet, der formuleres af risikogruppen i samråd med bygherren. I supplement til ovenstående formål, bemærkes det, at Side 1/11

2 Konsekvens Usandsynligt Mindre sandsynligt Middel Sandsynligt Meget sandsynligt risikogruppen (beskrevet nedenfor) også har som ambition at belyse positive risici og dermed muligheder i projektet for bedre at opnå en succesfuld realisering af projektet. I henhold til styringsmanualen har Nyt OUH nedsat en risikogruppe under ledelse af en risikomanager. Risikogruppen danner mødeforum omkring den overordnede risikostyring af projektet. Risikogruppen består af repræsentanter fra Projektorganisationen for Nyt OUH, OUH, bygherrerådgiver og totalrådgiver og på sigt også byggeledelsen. Relevante leverandører og entreprenører kan inddrages efter behov. Gruppen har følgende primære arbejdsopgaver: At sikre en tværgående opsamling og opfølgning på risikostyringen i alle delprojekter. Dette indebærer kontrol af at projektorganisationen for Nyt OUH, totalrådgiver og eventuelle øvrige tilknyttede parter, foretager opfølgning på allokerede risici. At udarbejde fælles retningslinjer for risikostyringen i projektet. At filtrere, med udgangspunkt i risikoregistret, de væsentligste risici til videre rapportering i forhold til projektledelse (PLG), styregruppe og Region Syddanmark. At udarbejde indstillinger til projektledelsen (PLG) mht. afværgeforanstaltninger og tiltag der har økonomisk, tidsmæssig eller kvalitetsmæssig betydning. Kvalitetsfondsprojektet Nyt OUH er underlagt en risikohåndbog (december 2014,ver. 2), som angiver procedurer for risikostyring i projektet. Risikostyring praktiseres i hele levetid, og der skal som minimum afholdes møder i risikogruppen hver anden måned, for at tilrettelægge og koordinere den risikostyringsindsats, der primært udøves bilateralt og via eksisterende mødefora (projekteringsmøder, stabsmøder og projektledelsesmøder). Gruppen mødes oftere hvis det vurderes nødvendigt. En del af gruppens arbejde er at identificere risici og beslutte tiltag til effektiv forebyggelse af de identificerede risici. Risici konsekvensvurderes inden for kategorierne økonomi, tid og kvalitet. For i projekterne at opnå et fælles niveau for risikovurdering i Region Syddanmark er nedenstående kategorisering retningsgivende. Se fig. 1. Sandsynlighed Risikotal: Sandsynlighed x konsekvens Meget lav Lav Middel Høj Meget høj Fig. 1. Risikomatrice (Risikohåndbog, retningsgivende)

3 Konsekvens Usandsynligt Mindre sandsynligt Middel Sandsynligt Meget sandsynligt Sandsynlighed Risikotal: Sandsynlighed x konsekvens Meget lav Lav Middel Høj Meget høj Fig. 2. Risikomatrice (Anvendt arbejdsmatrice) Fig. 1 angiver den risikomatrice, der er retningsgivende for kvalitetsfondsprojekter i Region Syddanmark, og som fremgår af dette projekts risikohåndbog. Fig. 2 angiver den arbejdsmatrice, der anvendes i den daglige styring af projektet jf. seneste kvartalsrapport (4. kvartal 2014). I den seneste kvartalsrapportering er der anvist en transformation fra arbejdsmatricen til den retningsgivende matrice. Nærmere retningslinjer/niveau for, hvad der menes med konsekvensvurderingen Meget høj, Høj, Middel osv. er beskrevet nedenfor for hver af de tre parametre tid, økonomi og kvalitet, (specifikt for Nyt OUH). Konsekvens Tid Økonomi 0 Meget lav Der er ingen forsinkelse Der er ingen ekstra udgift 1 Lav 2 Middel 3 Høj 4 Meget høj under 1 måned under 3 måneder under 6 måneder Over 6 måneder eller kritisk deadline (f.eks. ibrugtagning) bliver overskredet under 5 mio. kr. af anlægsbudget under 35 mio. kr. under 100 mio. kr. over 100 mio. kr. Kvalitet Ingen succeskriterier Risikoen har en lille succeskriterier. Det vil dog ikke give kritiske bemærkninger ift. Risikoen har en succeskriterier, herunder Dette kan give kritiske bemærkninger Risikoen har væsentlig succeskriterier Det vil give kritiske bemærkninger og kan få betydning for bevilling Risikoen har kritisk betydning for succeskriterier, herunder Dette vil få bevillingen. Fig. 3. Retningslinjer for kvantificering af konsekvens (Risikohåndbog, retningsgivende)

4 Analogt til risikomatricen, er der på tilsvarende måde arbejdet med en arbejdsmatrice for konsekvensvurderingen. Se Fig. 4. Konsekvens Tid Økonomi 1 Meget lav Der er ingen forsinkelse Der er ingen ekstra udgift 3 Lav 5 Middel 7 Høj 9 Meget høj under 1 måned under 3 måneder under 6 måneder Over 6 måneder eller kritisk deadline (f.eks. ibrugtagning) bliver overskredet under 5 mio. kr. af anlægsbudget under 35 mio. kr. under 100 mio. kr. over 100 mio. kr. Kvalitet Ingen betydning for succeskriterier Risikoen har en lille succeskriterier. Det vil dog ikke give kritiske bemærkninger ift. Risikoen har en succeskriterier, herunder Dette kan give kritiske bemærkninger Risikoen har væsentlig succeskriterier Det vil give kritiske bemærkninger og kan få betydning for bevilling Risikoen har kritisk betydning for succeskriterier, herunder Dette vil få bevillingen. Fig. 4. Retningslinjer for kvantificering af konsekvens (Arbejdsmatrice) En konsekvens af ovenstående variation i vægtningsfaktorer er at arbejdsmatricen giver en maksimal score (Risikotal) på 45, hvor den retningsgivende risikomatrice fra risikohåndbogen giver en maksimal score (Risikotal) på 16. Ulempen ved dette er, at man ikke umiddelbart kan sammenligne risikovurderinger på tværs af projekterne i regionen. Det må derfor anbefales, at retningsgivende vægtningsfaktorer fra Risikohåndbogen anvendes fremover. Projektorganisationen oplyser, at matricen jf. Fig. 1 vil blive anvendt fremover, hvilket også fremgår af den senest gældende udgave af risikohåndbogen Den samlede konsekvensscore For hver risiko udregnes den samlede konsekvensscore. Den samlede konsekvensscore, er den højeste rating risikoen har fået i en eller flere af de tre konsekvenskategorier. Den samlede konsekvensscore sammenholdes derefter med sandsynligheden for risikoen via nedenstående heat map, hvor ved risikoen tildeles en alvorlighed.

5 Sandsynlighed Lav Lav Lav Lav Lav 3 Lav Lav Lav Lav Mellem 5 Lav Lav Mellem Mellem Høj 7 Lav Lav Mellem Høj Høj 9 Lav Mellem Høj Høj Høj Fig. 5 Alle risici med Høj alvorlighed kan bringe målsætninger i fare, og bør derfor have stor opmærksomhed, og kræver kvalificerede forebyggende handlinger. Se endvidere side 12 i dette notat. Usikkerhed Nyt OUH er underlagt et usikkerhedsniveau (fundamental usikkerhed), under hvilket byggeriet skal foregå. Det er en præmisse, som gælder for alle byggerier i Danmark, og som undertiden kan forårsage uforudsete problemer for projekterne. Her tænkes specifikt på naturkatastrofer, makroøkonomiske ændringer, terror mm. (Force Majeure). Usikkerhed opfattes generelt ikke som en del af en risikoanalyse. Uforudsete hændelser som ved en analyse viser sig at have sin oprindelse i fundamental usikkerhed, forudsættes dækket af Nyt OUH s reserver og mulighed for at revidere tidsplanen løbende, i det omfang forsikringen ikke dækker. Forsikring Region Syddanmark har gennem Gjensidige tegnet Entreprise-, Montage- og Ansvarsforsikring med policenummer dækkende og gældende for projektet indtil den 31. december 2021.Forsikringen indeholder dækning af brand, entreprise-all-risk, medicoudstyr, professionelt ansvar, erhvervsansvar og bygherreansvar. Forsikringsselskabets andel af risikoomkostninger er ikke medtaget ved konsekvensvurderingen. Gennemgang af væsentlige risici Seneste reviderede risikoregister af 15. januar 2015 danner grundlag for den efterfølgende vurdering af risici. I risikoprocessen for Nyt OUH er følgende 10 væsentlige risici identificeret med ID- numre jf. risikoregistret: Projektfaser: Fig

6 Risikobeskrivelser (1)20. Risiko for sammenfald af udbud med andre kvalitetsfondsprojekter Alvorlighed: Høj (28) Der er risiko for sammenfald af udbud for de større sygehusprojekter og andre store anlægsprojekter, hvilket kan påvirke markedsforholdene i en negativ retning og derved have en negativ økonomisk konsekvens som vil afspejle sig i kvaliteten. Bygge forebyggende tiltag: Det fremgår af en markedsanalyse for perioden udarbejdet af bygherreforeningen (juni 2014), at den nuværende kapacitet af entreprenører ikke vil kunne følge med efterspørgslen. Dette forhold skal nøje vurderes i forbindelse med udarbejdelse af udbudsstrategi (projektforslagsfasen) og udbudsmateriale (hovedprojektfasen), herunder sprog og risikodeling i den forbindelse. For nuværende indhentes erfaringer fra andre kvalitetsfondsprojekter, som input til udbudsstrategi. Risikogruppen følger risikoen tæt og vurderer ved starten af projektforslagsfasen om der er behov for en indstilling til PLG (med udgangspunkt i dispositionsforslagets indhold). (2)36. IT-understøttelse af logistik på Nyt OUH Alvorlighed: Høj (27) På nuværende sygehuse findes der ingen IT-løsninger, der kan understøtte den nye måde at lave logistik på (som logistiksystemet er beskrevet i byggeprogrammet). Såfremt logistikken ikke fungerer optimalt vil det få konsekvens for alle konsekvensparametre, dog primært kvaliteten (herunder driften af sygehuset). IT understøttelse af logistik er en af arbejdsgrupperne i den nye fællesorganisering af logistik i projektet. Der anvendes en metodik, Business Process Management (BPM)/modellering, som pilotprojekt til dokumentation af behov for IT understøttelse. Rapport er udarbejdet, behandlet af styregruppen og nu revideret til godkendelse i gruppen Nyt OUH Logistik. Efter faseskift vil den reviderede rapport blive fremlagt i projektledelsesgruppen. Bygge forebyggende tiltag: Der er usikkerhed forbundet med de igangværende overvejelser om alternative løsninger for logistiksystem. Når logistik system er valgt, vil risiko blive revurderet. Roller og ansvarsfordeling med henblik på gennemførelse af nødvendige IT-projekter er blevet afklaret imellem byggeprojekt og normalsystemet. Dette er en væsentlig forudsætning for det videre arbejde. (3)46. Letbane Alvorlighed: Høj (27) Opførelsen af en letbane samtidig med opførelsen af Nyt OUH indebærer flere risici, herunder usikkerhed omkring elektromagnetiske felter (EMC), vibrationer, støj og deraf usikkerhed omkring behovet for kompenserende tiltag herfor. Herudover er der tale om en generel kompleksitet i koordineringen af projektering og opførelse af hospital og letbane samtidigt, idet letbanen skal passere krydsende gangbroer og tunneller, ligesom der vil være grænseflader mht. ejerforhold (finansiering) og den senere drift og vedligehold.

7 Risikoen er aktuel da Odense Letbane planlægger, at en totalleverance sendes i udbud i 1. kvartal Der er indgået principaftale mellem Odense Kommune, Staten og Region Syddanmark om etablering af et anlægsselskab med ansvar for den videre projektering/anlæg. Principaftalen, der alene er politisk bindende, omfatter en beskrivelse af økonomi, en fordeling af finansieringen samt en skitsering af, hvornår de enkelte parter skal høres. Sidstnævnte betyder blandt andet at Region Syddanmark skal godkende udbudsmaterialet og valg af leverandører. Bindinger og koordineringsbehov mellem Nyt OUH og letbaneprojektet er store, hvilket kan have konsekvens for tidsplanen og derved økonomien, såfremt planlægningen ikke løses tilfredsstillende. Bygge forebyggende tiltag: Der er lavet en aftale mellem Region Syddanmark og Odense Letbane om finansiering af Region Syddanmarks omkostninger ved placering af letbaneprojektet med køreledninger centralt gennem Nyt OUH. Det er aftalt, at Nyt OUH giver input til indledende arbejder og udbudsmateriale for letbane vedrørende de forhold der ligger i grænsefladen til Nyt OUH. Endvidere er det aftalt at Nyt OUH kompenseres for følgevirkninger af letbanebyggeri. Vurdering af følgevirkninger og rammevilkår skal være fastlagt forud for udførelse af Nyt OUH. De mange fysiske og projektmæssige grænseflader mellem kommunens letbaneprojekt og Region Syddanmarks planlægning, opførelse og drift af Nyt OUH fordrer en tæt dialog og et intensiveret samarbejde i det videre forløb. Tidsplanen for letbanen er usikker og den udarbejdede præcise og fysiske adskillelses mellem projekterne kan ændre sig til flere grænseflader fysisk, planlægningsmæssigt og koordineringsmæssigt. (4)34. Manglende realisering af nettoarealer indenfor anlægsrammen Alvorlighed: Høj (27) Såfremt de programmerede nettoarealer ikke kan realiseres indenfor anlægsrammen vil det bevirke omprojektering, hvilket vil få tidsmæssige konsekvenser og kan få kvalitetsmæssige konsekvenser for projektet. Endvidere kan det påføre totalrådgiver et økonomisk tab. Risikoen har vist sig aktuel i forbindelse med den seneste forskydning af dispositionsforslagets aflevering. Analyser af arealer og økonomi har resulteret i en betydelig reduktion i arealer, som er realiseret igennem en ændret disponering, hvor bygningernes fodaftryk reduceres. Bygge forebyggende tiltag: For yderligere kvalificering af arealer og økonomi forud for aflevering af dispositionsforslaget, er der foretaget to målinger på areal og økonomi i uge 41 (bruttoramme) og 47 (nettoareal). For nuværende er bygherre blevet betrygget i, at processen er godt i vej med de seneste ændringer. I projektforslaget foretages yderligere kalkulation på bygningsdelsniveau. Bygherre indgår i den løbende dialog om prioritering af nettoarealer. (5)41. Manglende forankring af projektet hos brugerne Alvorlighed: Høj (25) Brugerprocessen kan være vanskelig på grund af mange modsatrettede interesser og hensyn til de mange fagspecialister, der deltager i brugerprocessen i kortere eller længere perioder. Endvidere

8 indebærer projektet en omorganisering af den kliniske drift, hvorfor der skal tænkes nyt i mange henseender. Såfremt der ikke sker en tilstrækkelig forankring af projektet hos brugerne, kan det forhale beslutningsprocessen, hvilket kan medføre krav om ændringer (omprojektering) eller mangel på accept, som fører til utilstrækkelig udnyttelse af de nye rammer, som projektet skaber. Bygge forebyggende tiltag: Der er foretaget evaluering af brugerprocessen og ekstra brugerprocesser er gennemført på de områder, der ikke har været tilstrækkeligt belyst. En ny plan for brugerprocessen er fortsat under udarbejdelse og det er aftalt at den afleveres som en del af dispositionsforslaget (foreløbig plan vurderes i PLG primo 2015). (6)43. Manglende tiltrækning og fastholdelse af kvalificerede medarbejdere Alvorlighed: Høj (25) Denne risiko repræsenterer en generel usikkerhed for alle byggeprojekter. Hvis Nyt OUH ikke er i stand til at tiltrække de bedste kompetencer indenfor sygehusbyggeri og/eller nøglemedarbejdere søger væk fra projektet, vil der være risiko for tab af viden/information, der enten går tabt eller skal opbygges igen. Dette kan få konsekvens for både tid, økonomi og kvalitet. Risikoen er særlig stor, da nærværende projekt er udfordret af geografiske afstande der medfører rejsetid, et meget langt projektforløb, og en stor organisation. Endvidere er risiko for tab af information imellem tidligere og nye medarbejdere aktuel med de seneste organisationsændringer. Bygge forebyggende tiltag: Totalrådgivers nye organisering er ved at være på plads. Derudover har totalrådgiver iværksat en række tiltag for at forbedre kommunikationen imellem ledelse og medarbejdere, og der er fokus på, at få skabt en god overdragelse, samt planlægning og tidsstyring, hvilket kan forbedre sammenhængskraften i projektet. Der skal sikres et godt ressourceberedskab hos alle parter i projektet, således at der er en "ressourcebank" der kan trække på når der er behov for enten at mande op, eller ved udskiftning af medarbejdere. (7)45. Rettidige afklaringer og bygherrebeslutninger, samt grundlag herfor Alvorlighed: Høj (28) Risikoen omhandler den proces der skal føre frem til rettidige afklaringer og bygherrebeslutninger, som er en forudsætning for den samlede tidsplan. Risikoen kan desuden have konsekvens for økonomi, såfremt der foretages sene ændringer i projektet. Risikoen repræsenterer således en generel usikkerhed for alle byggeprojekter, men den er aktuel fordi, der med den seneste forskydning af afleveringstermin for dispositionsforslag, vil være et stort tidspres i de kommende faser. Ligeledes fordrer den nye organisering en ny mødestruktur og kommunikationsproces imellem bygherre og TR. Bygge forebyggende tiltag: Det bemærkes, at mødestruktur og kommunikationsproces er under etablering og der er stort fokus på yderligere at effektivisere procedurer. Endvidere udarbejder TR i forbindelse med aflevering af

9 dispositionsforslaget en procesplan for projektforslagsfasen, der kan sikre en styringsmæssig struktur for rettidige bygherrebeslutninger. (8)35. Softwareintegration af gamle og nye systemer Alvorlighed: Mellem (21) Gamle og nye software-systemer skal integreres på det nye sygehus og der er systemer der skal udfases. Såfremt dette ikke lykkes kan det få konsekvens for alle konsekvensparametre. Bygge forebyggende tiltag: Der er nedsat en strategiarbejdsgruppe, som har udarbejdet en række anbefalinger og forslag til handling. Den videre proces ejes af ledelserne på OUH og Nyt OUH. (9)23. Indeksregulering: divergens imellem PL-indekset og byggeomkostningsindekset Alvorlighed: Mellem (15) Bygherrerådgiver har oplyst, at bevilling på 6,3 mia. kr. skal indeksreguleres efter PLindekset og ikke byggeomkostningsindekset. Dette giver to typer problemer. Dels udvikler PLindekset sig ikke med samme hast (hverken op eller ned) som byggeomkostningsindekset. Dels vil der opstå et skisma, den dag der skal udarbejdes entreprisekontrakter, da entreprenørbranchen forudsætter indeksregulering, som gælder hele byggebranchen og dermed også de underentreprenøraftaler og leverandøraftaler, der knytter sig til opgaven. Forskellen i udviklingen mellem de to indekser vil, ifølge Finansministeriet, skulle afdækkes i risikosummen, hvilket kun kan ske nedadgående, og derfor reelt betyder en devaluering af bevillingen på 6,3 mia. kr. Risikovurderingen af den økonomiske konsekvens er baseret på en forudsætning om, at udviklingen mellem de to indeks vil udlignes over tid. Såfremt risikoen indtræder, vil det i første omgang få konsekvens for økonomi og dernæst kvalitet (når der skal findes besparelser) og tid (til at implementere/projektere besparelser). Bygge forebyggende tiltag: Ingen konkrete tiltag er pt. anført. (10)32. Kompleks governancestruktur mellem Det Digitale Hospital, OUH og RSD. Alvorlighed: Mellem (15) Der er grænseflader mellem koncept for det digitale hospital (DDH) og de mange parallelle projekter der foregår i regi af OUH og Region Syddanmark. Governancestrukturen er derved også naturligt kompleks og det er nødvendigt at udrede afhængigheder og udarbejde leveranceplaner for, at skabe de bedste forudsætninger for en koordineret indsats. Såfremt udviklingsinitiativer ikke koordineres kan det få indflydelse på alle konsekvensparametre.

10 Bygge forebyggende tiltag: Notat vedrørende rollefordeling, ansvar og procedure er udarbejdet og emnet skal behandles i styregruppen. Som beskrevet under risiko nr. 2 er der med seneste styregruppemøde blevet klarhed om organiseringen. Oversigt over konsekvensvurderingerne og sandsynligheden for de enkelte risici (Identificeret ved ID-numre). Økonomi: Sandsynlighedsscore ,43,45,23, Tid: Fig. 7 Sandsynlighedsscore ,46,34,35,32 41, Kvalitet: Fig. 8 Sandsynlighedsscore , , ,34 Fig. 9

11 Change request og reserver Der er på projektet, jf. rapportering for 4. kvartal 2014, i dette stade i alt afsat 535,9 mio. kr. (09-PL) til uforudsete udgifter og risiko. Beløbet indeholder eventuelle udgifter til vinterforanstaltninger. Ekstraordinær reserve udgør 150 mio. kr. (09-PL) Et besparelseskatalog med Change request på mellem ca. 140 mio. kr. vil blive fremlagt på styregruppemødet den 12. marts 2015 og skal endelig vedtages i Regionsrådet den 27. april Konklusion Ved gennemgang af risikostyring kan det konstateres, at der er beskrevet en lang række forebyggende tiltag, der har til hensigt at reducere eller eliminere de alvorligste risici. Den foreliggende risikobeskrivelse og risikoindsats vurderes derfor som værende god, fyldestgørende og dækkende for projektet på nuværende stade. Med henblik på at tage højde for den økonomiske risiko som de beskrevne risici udgør, anbefales det at de væsentligste risici (Høj og mellem alvorlighed jf. Fig. 5) i den videre proces kapitaliseres og at risikobeløbene indgår i den samlede projektøkonomi. Den i projektet afsatte reserve til uforudsete udgifter udgør 13,0 % af byggeudgifterne (ekskl. logistiske systemer, IT, medicoudstyr og inventar), hvilket vurderes at være dækkende. På baggrund af nærværende analyse, vurderes det at Nyt OUH s risikosituation er godt beskrevet og analyseret, og at det forebyggende risikoarbejde er effektivt og målrettet. Der skal fortsat være fokus på risici både i planlægningsfasen samt i udførselsfasen. Projektets reserver og change requests er tilstrækkelige til at projektet fortsat er realistisk, robust og kan gennemføres indenfor rammerne. Ved afslutning af de efterfølgende faser vil change request kataloget blive yderligere bearbejdet svarende til fasens afklaringsniveau. Projektet skal i perioden fremover have fokus på, samt følge udviklingen i reserverne og udviklingen i de til rådighed værende change requests, så de vil kunne anvendes i det omfang, at de identificerede risici indtræffer eller at byggeomkostningerne overstiger det budgetterede. Vejle, den 3. marts 2015

9. Rapportering for kvalitetsfondsprojekter Kvartalsrapport for 4. kvartal 2012 Nyt OUH

9. Rapportering for kvalitetsfondsprojekter Kvartalsrapport for 4. kvartal 2012 Nyt OUH 9. Rapportering for kvalitetsfondsprojekter Kvartalsrapport for 4. kvartal 2012 Nyt OUH 1. Indledning Den somatiske del af barmarksprojektet Nyt OUH er et kvalitetsfondsstøttet byggeri. Projektet blev

Læs mere

Rapportering for 4. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 4. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 4. kvartal 2014 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Kortfattet status... 3 3. Rapportering... 3 3.1 Byggeriets fremdrift... 3 3.2 Projektets økonomi... 7 3.3

Læs mere

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 1. kvartal 2015 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Kortfattet status... 3 3. Rapportering... 4 3.1 Byggeriets fremdrift... 4 3.2 Projektets økonomi... 7 3.3

Læs mere

Periode 1. juli september 2015 (3. kvartal 2015)

Periode 1. juli september 2015 (3. kvartal 2015) Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: E-mail: Tom.Slott@rsyd.dk Dato: 22.oktober 2015 Telefon: 2920 1277 Notat Nyt OUH Risikovurdering af kvalitetsfondsprojekt

Læs mere

Rapportering for 3. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 3. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 3. kvartal 2014 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Kortfattet status...3 3. Rapportering...4 3.1 Byggeriets fremdrift...4 3.2 Projektets økonomi...8 3.3 Risikovurdering...9

Læs mere

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 1. kvartal 2014 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Kortfattet status...3 3. Rapportering...3 3.1 Byggeriets fremdrift...3 3.2 Projektets økonomi...5 3.3 Risikovurdering...7

Læs mere

Rapportering for 2. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 2. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 2. kvartal 2014 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Kortfattet status...3 3. Rapportering...4 3.1 Byggeriets fremdrift...4 3.2 Projektets økonomi...6 3.3 Risikovurdering...7

Læs mere

Risikoprofil for Kvalitetsfondsprojektet Det Nye Rigshospital

Risikoprofil for Kvalitetsfondsprojektet Det Nye Rigshospital Koncern Byggestyring Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E, 1. sal Mail byggestyring@regionh.dk CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 1. november 2013 Risikoprofil for Kvalitetsfondsprojektet Det Nye Rigshospital

Læs mere

Rapportering for 4. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 4. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 4. kvartal 2013 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Kortfattet status...3 3. Rapportering...3 3.1 Byggeriets fremdrift...3 3.2 Projektets økonomi...6 3.3 Risikovurdering:...7

Læs mere

Rapportering for 2. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 2. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 2. kvartal 2015 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Kortfattet status... 3 3. Rapportering... 4 3.1 Byggeriets fremdrift... 4 3.2 Projektets økonomi... 7 3.3

Læs mere

Side Type rettelse 3. udgave af januar udgave af juni 2018

Side Type rettelse 3. udgave af januar udgave af juni 2018 Oversigt over væsentlige ændringer i Paradigme for styringsmanual I 4. udgave af Paradigme for styringsmanual for Region Hovedstadens Større Byggeprojekter er der foretaget to overordnede ændringer. For

Læs mere

Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: Dato: 14. juli 2016 Telefon:

Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.:   Dato: 14. juli 2016 Telefon: Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: E-mail: Tom.Slott@rsyd.dk Dato: 14. juli 2016 Telefon: 2920 1277 Notat Nyt OUH Risikovurdering af kvalitetsfondsprojekt

Læs mere

Notat om overvejelser vedrørende change request og likvide reserver

Notat om overvejelser vedrørende change request og likvide reserver Notat om overvejelser vedrørende change request og likvide reserver Baggrund for nuværende change request Regionsrådet vedtog på dets møde den 24. oktober 2016, at der skulle udarbejdes change requests

Læs mere

Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: Dato: 15.april 2016 Telefon:

Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.:   Dato: 15.april 2016 Telefon: Afdeling: Bygningsafdelingen Udarbejdet af: Bygherrerådgiver Tom Slott Journal nr.: E-mail: Tom.Slott@rsyd.dk Dato: 15.april 2016 Telefon: 2920 1277 Notat Nyt OUH Risikovurdering af kvalitetsfondsprojekt

Læs mere

Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 26. juni 2014.

Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 26. juni 2014. Generelle principper Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 26. juni 2014. Regnskabsmæssige principper Generelt er

Læs mere

Rsikostyring - Vejledning til risikolog

Rsikostyring - Vejledning til risikolog Rsikostyring - Vejledning til risikolog Vedr.: Emne: Universitetssygehuset i Køge Vejledning til Riskologgen Åboulevarden 21 Postbox 510 DK-8100 Aarhus C T: [+5] 871 00 Fra: Per Christensen / pch@bascon.dk

Læs mere

Rapportering for 2. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 2. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 2. kvartal 2016 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kortfattet status... 2 3. Rapportering... 3 3.1 Byggeriets fremdrift... 3 3.2 Projektets økonomi... 6 3.3

Læs mere

Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 1. juni 2017.

Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 1. juni 2017. Generelle principper Rapporteringen er lavet efter seneste regnskabsinstruks til behandling af tilskud fra Kvalitetsfonden til sygehusbyggeri pr. 1. juni 2017. Regnskabsmæssige principper Generelt er udgifterne

Læs mere

Rapportering for 3. kvartal 2013 Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 3. kvartal 2013 Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 3. kvartal 2013 Opførelse af Nyt OUH Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Kortfattet status...3 3. Rapportering...3 3.1 Byggeriets fremdrift...3 3.2 Projektets økonomi...5

Læs mere

Kvalitet og Udvikling/KU-Byg - Kurt Reitz

Kvalitet og Udvikling/KU-Byg - Kurt Reitz Oversigtskort Region Sjælland Præsentation 1. Organisationsstruktur i Region Sjælland 2. Generalplanlægning i Region Sjælland 3. Fasedeling og basisorganisation i Region Sjælland 4. Organisationsstruktur

Læs mere

Bilag 7: Risikovurdering for etablering af Nyt OUH

Bilag 7: Risikovurdering for etablering af Nyt OUH Område: Sundhedsområdet Afdeling: Projektorganisation for sygehusbyggeri Journal nr.: Dato: 22. juni 2010 Udarbejdet af: Lars Jørgen Andersen E-mail: Lars.Jorgen.Andersen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631278

Læs mere

EU-udbud af bygherrerådgivning Ydelsesbeskrivelse

EU-udbud af bygherrerådgivning Ydelsesbeskrivelse Region Syddanmark EU-udbud af bygherrerådgivning Ydelsesbeskrivelse Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 3 2. Udarbejdelse af udbudsgrundlag for Projektkonkurrence... 4 3. Varetagelse af Projektkonkurrence...

Læs mere

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup 3. kvartal 2012 Skrevet af Kontrolleret af Godkendt af Mikael Hygum Thyssen (Bygherrerådgiver) Martin Guldborg (Bygherrerådgiver) Randi Nedergaard-Hansen

Læs mere

Sundhedsministeren. Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg

Sundhedsministeren. Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 1. maj 2017 Enhed: SUNDOK Sagsbeh.:

Læs mere

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 1. kvartal 2017

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 1. kvartal 2017 Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg 1. kvartal 2017 Udarbejdet af: Nina Marquardsen Kontrolleret af: Poul Henning Hansen Dato: 07.04.2017 Version: 02 Projekt nr.: 1006814-001

Læs mere

Nyt OUH Torben Kyed

Nyt OUH Torben Kyed Nyt OUH 2016 Torben Kyed Hvad indeholder det nye sygehus? Akutsygehus for Fyn RÅDGIVER Region Syddanmarks universitetshospital Alle specialer er repræsenteret Svendborg og Nyborg Sygehuse Servicefunktioner

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier

Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier Juni 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Bilag 1. Regionsrådets behandling af Projekt Universitetshospital Køge, fordelt på projektets faser

Bilag 1. Regionsrådets behandling af Projekt Universitetshospital Køge, fordelt på projektets faser Bilag 1. Regionsrådets behandling af Projekt Universitetshospital Køge, fordelt på projektets faser Regionsrådets behandling Samlet projekt A1 + A2 (Anlægsentrepriser) B5 (Kontorer) B1 (Behandling syd)

Læs mere

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Nyt OUH Vidensaksen (DP03) og Behandlings- og sengeafsnit (DP04)

Nyt OUH Vidensaksen (DP03) og Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Notat Nyt OUH Vidensaksen (DP03) og Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Godkendelse af Det Færdiggjorte Optimerede Projektgrundlag I december 2017 tildelte Regionsrådet kontrakt til totalentreprenør JV

Læs mere

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 1. kvartal 2017 Opførelse af Nyt OUH Indhold 1. Indledning... 1 2. Kortfattet status... 1 3. Rapportering... 2 3.1 Byggeriets fremdrift... 2 3.2 Projektets økonomi... 6 3.3 Risikovurdering...

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

Risikovurdering vedr. udbygning af Kolding Sygehus

Risikovurdering vedr. udbygning af Kolding Sygehus Område: Sundhedsområdet Afdeling: Projektorganisation for sygehusbyggeri Journal nr.: Dato: 9. juli 2010 Udarbejdet af: Lars Jørgen Andersen E-mail: Lars.Jorgen.Andersen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631278

Læs mere

Rapportering for 4. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 4. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 4. kvartal 2016 Opførelse af Nyt OUH Indhold 1. Indledning... 1 2. Kortfattet status... 1 3. Rapportering... 2 3.1 Byggeriets fremdrift... 2 3.2 Projektets økonomi... 7 3.3 Risikovurdering...

Læs mere

Rapportering for 3. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 3. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 3. kvartal 2015 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Kortfattet status... 3 3. Rapportering... 4 3.1 Byggeriets fremdrift... 4 3.2 Projektets økonomi... 7 3.3

Læs mere

Rapportering for 3. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 3. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 3. kvartal 2016 Opførelse af Nyt OUH Indhold 1. Indledning... 1 2. Kortfattet status... 1 3. Rapportering... 2 3.1 Byggeriets fremdrift... 2 3.2 Projektets økonomi... 6 3.3 Risikovurdering...

Læs mere

Udbudsstrategi for Nyt OUH-projektet

Udbudsstrategi for Nyt OUH-projektet Udbudsstrategi for Nyt OUH-projektet Planlægning af det nye universitetshospital i Odense (Nyt OUH) befinder sig pt. i projektforslagsfasen, som afsluttes i efteråret 2016 med regionsrådets behandling.

Læs mere

Job- og Kravprofil. Vicedirektør. Nyt OUH Region Syddanmark. Februar 2019

Job- og Kravprofil. Vicedirektør. Nyt OUH Region Syddanmark. Februar 2019 Job- og Kravprofil Vicedirektør Nyt OUH Region Syddanmark Februar 2019 Arbejdsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Telefon: 76 63 10 00 Projektorganisationen for Nyt

Læs mere

REGION NORDJYLLAND NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL. Uafhængig risikovurdering - 3. kvartal Visualisering: Indigo

REGION NORDJYLLAND NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL. Uafhængig risikovurdering - 3. kvartal Visualisering: Indigo REGION NORDJYLLAND NYT AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL Uafhængig risikovurdering - 3. kvartal 2016 Visualisering: Indigo 24. november 2016 1. Indledning Jf. økonomiaftalen for 2012 skal der mellem det daværende

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusbyggerier II (beretning nr. 2/2013) 8. februar 2017 RN 1501/17 1.

Læs mere

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson Ny anlægsbudgettering Af Peter Jonasson Baggrund Gentagende kritik at budgetteringen af større statslige anlægsprojekter. Både nyere dansk forskning og internationale erfaringer (f.eks. Norge og England)

Læs mere

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg Dækkende 1. kvartal 013 Indhold 1. Indledning.. Overordnet status ved udgang af 1. kvartal 013. 3. Beskrivelse af udviklingen i risici behandlet

Læs mere

Udarbejdet af: Nina Marquardsen Kontrolleret af: Poul Henning Hansen Dato: Version: 02 Projekt nr.:

Udarbejdet af: Nina Marquardsen Kontrolleret af: Poul Henning Hansen Dato: Version: 02 Projekt nr.: Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg 3. kvartal 2016 Udarbejdet af: Nina Marquardsen Kontrolleret af: Poul Henning Hansen Dato: 10.11.2016 Version: 02 Projekt nr.: 1000359 MOE

Læs mere

Nyt OUH udbudsstrategi og første erfaringer

Nyt OUH udbudsstrategi og første erfaringer Nyt OUH udbudsstrategi og første erfaringer 30. august 2017 Netværksdage sygehusbyggeri Ved projektleder Lars Loft Reuter Projektforslag sommer - efterår 2016 Udbudsloven Vejledning om udbudsreglerne kap.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier Marts 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusbyggerier (beretning nr. 3/2011) 21. februar 2014 RN 403/14 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Region Hovedstaden. Nyt Hospital Herlev. Uafhængig risikovurdering - 2. kvartal Model: Konsortiet NHH, ved Henning Larsen Architects

Region Hovedstaden. Nyt Hospital Herlev. Uafhængig risikovurdering - 2. kvartal Model: Konsortiet NHH, ved Henning Larsen Architects Region Hovedstaden Nyt Hospital Herlev Uafhængig risikovurdering - 2. kvartal 2015 Model: Konsortiet NHH, ved Henning Larsen Architects 26. august 2015 1. Indledning Jf. økonomiaftalen for 2012 skal der

Læs mere

Nærværende vejledning beskriver kompetenceskemaets formål, indhold og anvendelse, samt procedure for behandling i hospitalsbyggestyregruppen.

Nærværende vejledning beskriver kompetenceskemaets formål, indhold og anvendelse, samt procedure for behandling i hospitalsbyggestyregruppen. Koncern Byggestyring Opgang Blok E Afsnit 1. sal Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 51150795 EAN-nr: 5798000384095 Dato: 28. juni 2013 Kompetenceskema for projektorganisationerne Vejledning til anvendelse

Læs mere

Styring af anlægsprojekter. Tillæg til projekthåndbog.

Styring af anlægsprojekter. Tillæg til projekthåndbog. Styring af anlægsprojekter Tillæg til projekthåndbog. Styringsvejledning til anlægsinvesteringen Indholdsfortegnelse Indledning -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Region Hovedstaden. Nyt Hospital Herlev. Uafhængig risikovurdering - 3. kvartal Model: Konsortiet NHH, ved Henning Larsen Architects

Region Hovedstaden. Nyt Hospital Herlev. Uafhængig risikovurdering - 3. kvartal Model: Konsortiet NHH, ved Henning Larsen Architects Region Hovedstaden Nyt Hospital Herlev Uafhængig risikovurdering - 3. kvartal 2015 Model: Konsortiet NHH, ved Henning Larsen Architects 23. november 2015 1. Indledning Jf. økonomiaftalen for 2012 skal

Læs mere

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 3. kvartal 2017

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 3. kvartal 2017 Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg 3. kvartal 2017 Udarbejdet af: Pernille Bendsen Kontrolleret af: Nina Wellendorff Marquardsen Dato: 31.10.2017 Version: 02 Projekt nr.: 1006814-001

Læs mere

OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus P hus idéoplæg

OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus P hus idéoplæg OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus P hus idéoplæg Etablering af parkeringshus med 400 parkeringspladser på parkeringsarealet vest for Svendborg Sygehus 7. november 2011 1. STAMOPLYSNINGER

Læs mere

Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S

Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S Baggrund og forudsætninger Aarhus Letbane I/S blev stiftet i 2012 med baggrund

Læs mere

Delprojekt 02 fremskudt byggemodning til Nyt OUH, besøgscenter og projektkontor

Delprojekt 02 fremskudt byggemodning til Nyt OUH, besøgscenter og projektkontor Notat Delprojekt 02 fremskudt byggemodning til Nyt OUH, besøgscenter og projektkontor Konsekvensen af delprojekt 01 (betegnet DP01) med etablering af tracé for letbane gennem Nyt OUHområdet er, at der

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier. Juni 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier. Juni 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier Juni 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2011

Læs mere

Evaluering af lokale store byggeprojekter

Evaluering af lokale store byggeprojekter 02. september 2015, Nyborg Evaluering af lokale store byggeprojekter Rådgiver og entreprenørsamarbejde Proces Interview med projekterne, primo 2015: Psykiatrisk afdeling, Esbjerg, ca. 250 Kr. mio. Totalrådgivning

Læs mere

Paradigme for. PROJEKTPLAN (nr) (virksomhed) (projekt/delprojekt navn) (fase) (måned år)

Paradigme for. PROJEKTPLAN (nr) (virksomhed) (projekt/delprojekt navn) (fase) (måned år) Paradigme for PROJEKTPLAN (nr) (projekt/delprojekt navn) (måned år) Udarbejdet Kontrolleret Godkendt Navn Navn Navn Dato Dato Dato Indholdsfortegnelse 0. INTRODUKTION... 3 1. PROJEKTPLAN... 4 2. PROJEKTBESKRIVELSE...

Læs mere

Opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger

Opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger Opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger Innovationsudvalget har bedt om en opfølgning på ekspertpanelets forudsætninger for dimensionering, kapacitetsudnyttelse, arealstandarder og økonomi for kvalitetsfondsbyggerierne.

Læs mere

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 2. kvartal 2017

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 2. kvartal 2017 Risikorapport for om- og tilbygning af 2. kvartal 2017 Udarbejdet af: Nina Marquardsen Kontrolleret af: Poul Henning Hansen Dato: 19.07.2017 Version: 01 Projekt nr.: 1006814-001 MOE A/S Buddingevej 272

Læs mere

ENGPARKEN - SUNDBY- HVORUP BOLIGSELSKAB, AFD. 7

ENGPARKEN - SUNDBY- HVORUP BOLIGSELSKAB, AFD. 7 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowidk ENGPARKEN - SUNDBY- HVORUP BOLIGSELSKAB, AFD 7 TOTALRÅDGIVERAFTALE PROJEKTNR A061791 DOKUMENTNR 00 VERSION 01 UDGIVELSESDATO

Læs mere

Region Midtjylland. Kvartalsrapportering fra "Det tredje øje", Regionshospitalet Viborg - 2. kvartal 2019

Region Midtjylland. Kvartalsrapportering fra Det tredje øje, Regionshospitalet Viborg - 2. kvartal 2019 Kvartalsrapportering fra "Det tredje øje", Regionshospitalet Viborg - 2. kvartal 2019 Indhold 1 Indledning 2 1.1 Samarbejde mellem Projektafdelingen og DTØ 2 1.2 DTØ s arbejdsmetode 2 2 Sammenfatning 4

Læs mere

Væsentlige politiske beslutninger vedrørende Nyt OUH-projektet

Væsentlige politiske beslutninger vedrørende Nyt OUH-projektet Notat Væsentlige politiske beslutninger vedrørende Nyt OUH-projektet Projektet til etablering af et nyt universitetshospital i Region Syddanmark (Nyt OUH) har sit afsæt i Sundhedsstyrelsens udmeldinger

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

2. Rapportering for udbygningen af Esbjerg Sygehus

2. Rapportering for udbygningen af Esbjerg Sygehus Område: Sundhedsområdet Afdeling: Projektorganisation for sygehusbyggeri Journal nr.: 10/4091 Dato: 15. august 2012 Udarbejdet af: Mads Mikkelsen E-mail: Mads.Mikkelsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631278

Læs mere

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 4. kvartal 2016

Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg. 4. kvartal 2016 Risikorapport for om- og tilbygning af Regionshospitalet Viborg 4. kvartal 2016 Udarbejdet af: Nina Marquardsen Kontrolleret af: Poul Henning Hansen Dato: 08.02.2017 Version: 02 Projekt nr.: 1000359 MOE

Læs mere

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

Teknisk orientering om udbudsstrategi for Nyt OUH. 29. marts

Teknisk orientering om udbudsstrategi for Nyt OUH. 29. marts Teknisk orientering om udbudsstrategi for Nyt OUH 29. marts 2016 1 Program 1. Sundhedsministeriets tilsagnsbetingelser v. Afdelingschef Poul Bisgaard 2. Nyt OUHs tidsplan og økonomi v. Projektdirektør

Læs mere

Controllerenhedens bemærkninger vedr. Kvartalsrapport samt risikolog pr vedr. Projekt Universitetshospital

Controllerenhedens bemærkninger vedr. Kvartalsrapport samt risikolog pr vedr. Projekt Universitetshospital Controllerenhedens bemærkninger vedr. Kvartalsrapport samt risikolog pr. 30.06.2018 vedr. Projekt Universitetshospital Køge. Den interne controllerenhed for kvalitetsfondsprojekter i Region Sjælland har

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune. Udvidelse af Filmby 3 Aarhus. Kulturudvalget Orientering Kopi til

Notat. KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune. Udvidelse af Filmby 3 Aarhus. Kulturudvalget Orientering Kopi til Notat Side 1 af 6 Til Kulturudvalget Til Orientering Kopi til Udvidelse af Filmby 3 Aarhus KULTUR OG BORGER- SERVICE Kulturforvaltningen Aarhus Kommune 1. Resume I forbindelse med vedtagelsen af budget

Læs mere

Region Midtjylland Kvartalsrapportering fra "Det tredje øje", Regionshospitalet Viborg 2. kvartal 2016

Region Midtjylland Kvartalsrapportering fra Det tredje øje, Regionshospitalet Viborg 2. kvartal 2016 Kvartalsrapportering fra "Det tredje øje", Regionshospitalet Viborg Indhold 1 Indledning 2 1.1 Samarbejde mellem Projektafdelingen og DTØ 2 1.2 DTØ s arbejdsmetode 2 2 Sammenfatning 3 2.1 Kvartalsrapporteringens

Læs mere

Nyt OUH Region Syddanmarks nye universitetshospital

Nyt OUH Region Syddanmarks nye universitetshospital Nyt OUH Region Syddanmarks nye universitetshospital SIDE 1 Velkommen på Nyt OUH Nyt OUH er Region Syddanmarks nye universitetshospital, som med tiden, erstatter det eksisterende Odense Universitetshospital.

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

Udbetalingsanmodning Det Nye Rigshospital

Udbetalingsanmodning Det Nye Rigshospital Center for Økonomi Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon Direkte 29 17 63 62 Fax 48 20 57 99 CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 7. januar 2014 Udbetalingsanmodning Det Nye Rigshospital Indledning

Læs mere

Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg

Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg DNV-Gødstrup er patientens hospital. Hospitalet er effektivt, konkurrencedygtigt, kvalitetsbevidst og fokuserende på trivsel. Det digitale byggeri Netværksdage, Nyborg www.dnv.rm.dk Projektchef Michael

Læs mere

3. Session Dagsorden

3. Session Dagsorden 3. Session Dagsorden 9.20 10.30 9.20-9.25 Velkomst og præsentation 9.25 9.50 Risikostyring i DNU/DNV v/ Kontorchef Anders Larsen 9.50 10.15 Risikostyring i Region Hovedstaden v/chefkonsulent Louise Larsø

Læs mere

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup 3. kvartal 2015 Skrevet af Mikael Hygum Thyssen (Bygherrerådgiver) 2015-10-09 Kontrolleret af Martin Guldborg (Bygherrerådgiver) 2015-10-20 Godkendt

Læs mere

Sundheds it under sundhedsaftalen

Sundheds it under sundhedsaftalen Sundheds it under sundhedsaftalen Et sammenhængende og borger nært sundhedsvæsen forudsætter hurtig præcis kommunikation mellem de forskellige aktører. Målsætningen i sundhedsaftalen for 2008 2010 (Gl.

Læs mere

Notat Status på Kunst, Nyt OUH

Notat Status på Kunst, Nyt OUH RÅDGIVER Notat Status på Kunst, Nyt OUH 1.Formål Notatet skal give en status på Kunst på Nyt OUH herunder kunststrategi, udmøntning og anvendelse af midler til Kunst. 2.Baggrund Regionsrådet, Region Syddanmark

Læs mere

Delprojekt 03 Vidensaksen (DP03) Delprojekt 04 Behandlings- og sengeafsnit (DP04)

Delprojekt 03 Vidensaksen (DP03) Delprojekt 04 Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Nyt OUH som totalentreprise Konkurrencepræget dialog Delprojekt 03 Vidensaksen (DP03) Delprojekt 04 Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Informationsmøde den 19. maj 2017 2 Udbudsmateriale Det beskrivende

Læs mere

Transport- og Bygningsministeriet. Granskning af letbanen på Ring 3 Ledelsesresumé

Transport- og Bygningsministeriet. Granskning af letbanen på Ring 3 Ledelsesresumé Transport- og Bygningsministeriet Granskning af letbanen på Ring 3 Ledelsesresumé Ledelsesresumé Transport- og Bygningsministeriet har igangsat en granskning af anlægsbudget og udbudsmateriale for letbanen

Læs mere

Nyt universitetshospital i Odense

Nyt universitetshospital i Odense Område: Nyt OUH Udarbejdet af: Malene Bladt Rasmussen Afdeling: Nyt OUH E-mail: malene.bladt.rasmussen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/7062 Telefon: 76631114 Dato: 16. juli 2009 Notat Nyt universitetshospital

Læs mere

Totalentreprise i konkurrencepræget dialog hvorfor og hvordan?

Totalentreprise i konkurrencepræget dialog hvorfor og hvordan? Totalentreprise i konkurrencepræget dialog hvorfor og hvordan? Program for sessionen Tid Emne 13:30-13:35 Introduktion til sessionen 13:35-13:45 Baggrunden for valg af denne udbudsform på henholdsvis USK

Læs mere

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH

Rapportering for 1. kvartal Opførelse af Nyt OUH Rapportering for 1. kvartal 2016 Opførelse af Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Kortfattet status... 3 3. Rapportering... 5 3.1 Byggeriets fremdrift... 5 3.2 Projektets økonomi... 7 3.3

Læs mere

Netværkskonferencen SDCO

Netværkskonferencen SDCO Netværkskonferencen SDCO Ved projektleder Lars Loft Reuter Tilblivelse af byggesagen - Aftale proces Visionspapir godkendt i Regionsrådet den 22. august 2016 Drejebog godkendes i Regionsrådet den 28. august

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler.

Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Afrapportering fra arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler. Indstilling til styregruppen for grundaftaler Arbejdsgruppen for behandlingsredskaber og hjælpemidler indstiller til styregruppen

Læs mere

Mini-PID Fælles Sprog III MedCom 11

Mini-PID Fælles Sprog III MedCom 11 Mini-PID Fælles Sprog III MedCom 11 Formål Fælles Sprog III (herefter FSIII) er en fælles kommunal standard for sundhedsfaglig og socialfaglig dokumentation, der bygger på strukturerede data. Strukturerede

Læs mere

Nøgletal. 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca sengedage per år ambulante behandlinger per år

Nøgletal. 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca sengedage per år ambulante behandlinger per år Nøgletal 4 mia. kroner + lån til energioptimering 740 mio. kr. til IT, udstyr mv. 185.000 m 2 1.962 p pladser 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca. 250.000 sengedage per år 420.000

Læs mere

SECOND OPINION RISIKOVURDERING FOR DNV, GØDSTRUP

SECOND OPINION RISIKOVURDERING FOR DNV, GØDSTRUP SECOND OPINION RISIKOVURDERING FOR DNV, GØDSTRUP RAPPORT FEBRUAR 2012 - 1 - SECOND OPINION RISIKOVURDERING FOR DNV, GØDSTRUP RAPPORT FEBRUAR 2012 Udgivelsesdato: 2. marts 2012 Revision: 1 Udarbejdet: af:

Læs mere

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup 1. kvartal 2015 Skrevet af Mikael Hygum Thyssen (Bygherrerådgiver) 2015-04-10 Kontrolleret af Martin Guldborg (Bygherrerådgiver) 2015-04-22 Godkendt

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 4. februar 2014 Bilag 2 Økonomistyring og tid 1 Grundlag Regnskabsinstruks

Læs mere

Risikoledelse projektspecifikke erfaringer. Netværksdage om sygehusbyggeri 2. september 2015 Mille Kauffmann & Trine Juhl Nielsen

Risikoledelse projektspecifikke erfaringer. Netværksdage om sygehusbyggeri 2. september 2015 Mille Kauffmann & Trine Juhl Nielsen Risikoledelse projektspecifikke erfaringer Netværksdage om sygehusbyggeri 2. september 2015 Mille Kauffmann & Trine Juhl Nielsen Dagsorden 1. Rammer og organisering 2. Værdi, fokus og læring 3. Udfordringer

Læs mere

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup

Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup Risikorapportering for Det Nye hospital i Vest DNV Gødstrup 2. kvartal 2017 Skrevet af Mikael Hygum Thyssen (Bygherrerådgiver) 2017-08-08 Kontrolleret af Martin Guldborg (Bygherrerådgiver) 2017-08-15 Godkendt

Læs mere

Rapportering for 4. kvartal Udbygning af Sygehus Sønderjylland, Aabenraa

Rapportering for 4. kvartal Udbygning af Sygehus Sønderjylland, Aabenraa Rapportering for 4. kvartal 2014 Udbygning af Sygehus Sønderjylland, Aabenraa Luftfoto april 2014 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Kortfattet status... 3 3. Rapportering... 4 3.1 Byggeriets fremdrift...

Læs mere

Region Hovedstaden. Det Nye Rigshospital. Uafhængig risikovurdering - 1. kvartal 2015

Region Hovedstaden. Det Nye Rigshospital. Uafhængig risikovurdering - 1. kvartal 2015 Region Hovedstaden Det Nye Rigshospital Uafhængig risikovurdering - 1. kvartal 2015 18. maj 2015 1. Indledning Jf. økonomiaftalen for 2012 skal der mellem Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Danske

Læs mere

Ny version af MedComs standard for genoptræningsplaner - fra DGOP til G-GOP Sundhedsfagligt indhold Teknisk del XML facitliste

Ny version af MedComs standard for genoptræningsplaner - fra DGOP til G-GOP Sundhedsfagligt indhold Teknisk del XML facitliste Fra DGOP til G-GOP Processen for ny version af kommunikationsstandard for genoptræningsplaner Dette notat beskriver processerne for at gennemføre implementeringen af ny version kommunikationsstandard for

Læs mere

Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i

Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i DFFU og DDSFB, 11. november 2015 Erfaringer fra 5 store byggeprojekter i Region Syddanmark Karin Martinsen, chefjurist BYG INDHOLD 1) De omfattede sygehusprojekter 2) Nogle overordnede forudsætninger 3)

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH

Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH 9. April 2013 Arbejdsmiljøpolitik for Nyt OUH Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 2. Formål 3. Fokusområder 4. Samarbejde 5. Revision 6. Bilag BYGHERRE 1 NYT OUH DK - 5000 Odense

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Att. Sundhedsministeren

Sundheds- og Ældreministeriet Att. Sundhedsministeren Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg Sundheds- og Ældreministeriet Att. Sundhedsministeren Regionsrådets udtalelse om Statsrevisorernes beretning nr. 11/2016 om Region Midtjyllands

Læs mere

Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal

Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal Overordnet ramme for arbejdet med Skøjtehal BESLUTNING Tiltrådt med bemærkning om at ønsket om tilskuerfaciliteter indgår i det videre arbejde med programoplægget. Styregruppen udvides, så der er to brugerrepræsentanter:

Læs mere