DOM. Københavns Byret. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. afsagt den 15. december 2011 i sag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. Københavns Byret. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. afsagt den 15. december 2011 i sag"

Transkript

1 Københavns Byret S0K Udskrift af dombogen DOM afsagt den 15. december 2011 i sag SS /2011 Anklagemyndigheden mod Dansk Grønningen København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er behandlet med domsmænd. Anklageskrift er modtaget den 18. april Dansk Transport og Logistik er tiltalt for 1. overtrædelse afkonkurrencelovens 6. stk. 1. jf. stk. 3.jf. 23. stk. 1, nr. 1 og stk. 3, ved i perioden 2001 til og med oktober 2006 med det formål eller den følge at begrænse priskonkurrencen mellem foreningens medlemmer, at have udarbejdet og stillet en omkostningsprognose til rådighed for foreningens medlemmer, der angav såvel den forventede årlige procentvise omkostningsstigning for lastbilkørsel for så vidt angik en række specifikke omkostningsposter, som en forventet samlet årlig procentvise omkostningsstigning for national godstransport i Danmark med lastbiler, alt hvorved der opstod risiko for, at priskonkurrencen mellem de berørte vognmænd ville blive formindsket ved at ensrette medlemmernes prisstigninger. Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf på ikke under kr. Tiltalte har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært om rettens mildeste dom. Tiltalte har ikke bestridt, at konkurrencelovens 6, stk. 1, jf. stk. 3, er overtrådt, man har anført, at tiltalte ikke har haft forsæt eller udvist grov u agtsomhed. Endvidere er forholdene fra før 2006 forældet. Tiltalte har yderligere henvist til reglerne om strafbortfald og reglerne om straf nedsættelse, jf. stratfelovens 82, nr. 4, 13 og 14.

2 Side 2/11 Forklaringer. af til retsbogen afgivet følgende forklaring: II er en 1 DV gik med over til DTL. i erhvervspolitiskafdeling i DTL. Erhvervspoliti erhvervspolitisk arbejde og er blandt andet i dialog med politikere om kommende lovgivning med mere. De omhandlede prognoser er udarbejdet af denne afdeling. Det var~avde ansvaret for prognoserne. Forevist (ekstraktens side 22), hvor~ ar underskrevet brev af 10. april 2007 til Konkurrencestyrel~e vidnet, at ikke var den, der var øverst chef i afdelingen. DTL var en 5"'U"'U.L"'U med 16 medarbejder, der dækkede over forskellige ansvarnok bare den, der fik til opgave at lave de~. for erhvervspolitiskafdeling. hosa på Grønningen i er- U""'<.L.L'''''''.L.lUJ:'. og refererede Det var erhvervspolitiskafdeling der var ansvarlig for det, ud på hjemmesiden. _ ar ikke kendskab til Konkurrencestyreisens afgørelse fra 1997 ud over, ataå et tidspunkt har fået at vide, at der tidligere havde været udsendt en priskurant, hvilket var blevet stoppet. _ erindrer, at i slutningen af2005, hvor. ltrådte, blev om, at man løbende havde haft en dialog med Konkurrencestyrelsen. kender ikke baggrunden for, at DTL valgte at udarbejde den omhandlede prognose. Baggrunden for at de stoppede med at udarbejde prognosen var efter vidnets opfattelse, at DTL i forbindelse med konkurrenceredegørelsen vedrørende informationer til medlemmerne fik en henvendelse fra Konkurrencestyrelsen. I slutningen af 2006 eller starten af2007 udgivelsen af prognosen, vist nok nosen kunne give problemer i relation sen ikke været udgivet efter Vidnet er bekendt med, at man til brug for udarbejdelsen af prognosen indsamlede data og prognoser fra blandt andet Danmarks Statistik. Det var tænkt som et værktøj til medlemmerne. Der var en hel del forskellige brancheorganisationer indenfor transportområdet. DTL er hovedorganisation for mange forskellige foreninger alle med egne bestyrelser. Nogle er landsdækkende og andre er lokalforeninger. DTL

3 Side 3/11 varetager disse foreningers interesser overfor myndighederne. i 2007 meldte. International var Transport Danmark (ITD) sig ud. ITD var indtil da medlem af DTL. på tiltrædelsestidspunktet ikke opmærksom på problemstillingen vedrørende konkurrenceloven. Det skete, da" slutningen af200s fik oplysninger om DTL's tidligere dialog med Ko~encestyrelsen. DTL havde ikke fastsat interne retningslinjer vedrørende konkurrencelovgivningen. havde den opfat~else, at der var en løbende dialog med Konkurrencestyrelsen. DTL's hovedformål er at udføre erhvervspolitisk arbejde. " Vidnet til retsbogen afgivet følgende forklaring: var_ " Vidnet forklarede, at erhvervspolitiskafdeling hos DTL.~ iltrådte Ilingen. maj ør hos DTL. ~e stilling tiltrådte_ i Erhvervspoli~ skæftigede sig med erhvervspolit~ringssager og arbejdede endvidere med økonomiske og statistiske analyser, til brug for værktøjer for medlemmerne. Omkostningsprognosen var nok oppe og vende i ledelsen, og muligvis var det ledelsen, der havde raet henvendelser fra medlemmer om, hvorfor DTL ikke lavede sådanne prognoser. i erhvervspolitisvar meget blandt andet været kurser. Det var med den daværende priskurant. var også ansat, da DTL hed Danske Vognmænd. DTL har en ","VJ.J.ll.lJL\.LlJJL","Q."Jonsafdeling, der. sender nyhedsbrev ud. Erhvervspolitiskafdeling var ansvarlig for de prognoser, der blev sendt ud. Vidnet kendte til dialogen i mellem DV og Konkurrencerådet. kendskab til brevet dateret juli 1998 fra DV til (ekstraktens side 535),. var medunderskriver af denne. Foreholdt (ekstraktens side 535, 2. afsnit): ''.Årsagen til ophøret er, at den nye konkurrence lov ikke tillader udgivelse af vejledende takster på dominerende områder, og Konkurrencerådet har fimdet, at priskurantenfalder ind under denne bestemmelse. På grund af den nye konkurrencelovs forbudsprincip er DVs muligheder for at informere om den generelle prisudvikling på lastbilkørsel blevet stærkt begrænset'~ forklarede vidnet, at det var efter godkendelsen af materialet i Konkurrencestyrelsen, at det blev sendt ud. De fandt ud af, at de ikke måtte udsende priskuranten og fandt så et andet stykke værktøj, der blev godkendt, som de så bruget i stedet.

4 Side 4/1 1 Forevist (ekstraktens side 530 og side 532) Konkurrenceankenævnets kendelse af7. november 1997, forklarede vidnet, at. ok har snakket med m, hvorfor de ikke længere måtte lave priskuranten. Deres junst ha med det at gøre, og derfor har set kendelsen før. De var meget opmærksomme på, at der var en ændring i konkurrenceloven, hvorfor de ændrede det materiale, de sendte ud til deres medlemmer. Foreholdt (ekstraktens side 534), brev af29. juli 1998 fra Konkurrencestyrelsen til DV (gengivet under sagsfremstillingen), forklarede vidnet, at deres materiale selvfølgelig var inde og blive godkendt i Konkurrencestyrelsen. Det er det, brevet handler om. Forevist (ekstraktens side 59-62), omkostningsprognose, forklarede vidnet, at det var_ der lavede prognosen. Vidnet har nok været med til at lave dis~er, foretage korrektur, regnet efter, fundet nye tal for vægtafgifter med videre. _ dsendte allerede en lignende prognose, og der var nogle afdtl's medlemmer, der havde forespurgt, hvorfor DTL ikke lavede sådan en. Derfor gik de i gang med dette hos DTL. Da" allerede havde lavet sådanne prognoser, gik de hos DTL ud fra, at de"t':ltte være i orden. Hos DTL havde man kendskab til, at _ avde haft en dialog med Konkurrencestyrelsen. Hos DTL regnede de ikke med, at der var nogen grund til at sende materialet til Konkurrencestyrelsen for at få det godkendt, da de jo tidligere havde ae fået noget materiale godkendt, og lignende materiale allerede blev udsendt På ny forholdt (ekstraktens side 534, 3. afsnit), og på ny forevist (ekstrakten side 59) forklarede vidnet, at der var kilder på, så. ente, at prognoserne opfyldte kriterierne. Det var den samme kilde, som de brugte i det andet materiale. De havde blandt andet spurgt et udvalg af lastbilsforhandlere om priserne på lastvogne. Forevist (ekstraktens side 65), omkostningsindeks, forklarede vidnet, at de ændrede det, da der kom et sådan indeks. Før dette ringede de rundt for at få tallene. Det var DTL, der spurgte, hvor meget lastbilerne var steget siden sidst, de havde spurgt. Det var den kilde, der var. Vidnet opfattede det som vognmandens egne forudsætninger. Forevist (ekstraktens side 60), kapacitetsomkostninger, administrative omkostninger, forklarede vidnet, at det er tal fra Finansministeriets prognose. Forevist (ekstraktens side 61), motorolie og smøremidler, forklarede vidnet, at da de startede dette indeks, kontaktede de et oliefirma for at :fa priser, da der ikke var noget i Danmarks Statistik. Forevist (ekstraktens side 62), forventet stigning for 2007, forklarede vidnet, at det var summen af de enkelte elementer. Efter vidnets opfattelse indeholder materialet angivelse af de anvendte kilder.

5 Side 5111 Foreholdt (ekstraktens side 63), omkostningsprognosen: "Analysens resultater, der omfatter perioden frem til og med juni 2006 dokumenterer et akut behov for markante prisstigninger for at bringe bruttoresultatet tilbage på et acceptabelt niveau. Disse prisstigninger er i vidt omfang gennemførtfra l. juli 2006 ogfremefter", forklarede vidnet, at de ikke havde interne retningslinjer. Det hele gik tilbage til dialogen med Konkurrencestyrelsen, hvor de fik "rent" bord. De var opmærksomme på, at _ ds endte en prognose, som de antog var godkendt. Hvis ~e havde udsendt denne prognose, havde DTL ikke lavet en sådan uden at få den godkendt. Grunden til, at de lavede prognosen, var, at de havde et konkurrenceforhold til og alt hva. lavede DTL også, så medlemmerne kunne se, at DTL ikke var lemmerne undrede sig over, hvorfor DTL ikke sendte sådanne prognoser ud, nåra orde det. Prognosen blev første gang udsendt i 2001 og sidste gang i ikke, om prognoserne blev brugt af medlemmerne. Vidnet har til dialogen mellem DTL og Konkurrencestyrelsen i De stoppede med at udsende prognosen, fordi de i vejledningen fra Konkurrencestyrelsen kunne se, at prognosen ikke så godt ud for dem. Adspurgt af forsvareren forklarede vidnet, at priskuranten havde undertitlen "Vejledende takster for vognmandskørsel". Den omhandlede priser på forskellige slags kørsler, kilometerpriser, timetakster med mere. Det var tale om direkte prisangivelser, der kunne anvendes af medlemmerne. Vidnet tror ikke, at prognoserne har haft stor betydning for medlemmerne. Rigtigt mange af medlemmerne er små finnaer, hvor det er kunden, der sætter prisen. Prognosen blev udsendt sidste gang i Omkostningsprognosen blev sendt ud med DTL nyhedsbrev og blev trykt direkte i deres medlemsblad. Deres medlemmer og alle abonnementer fik medlemsbladet. Konkurrencestyrelsen abonnerede også på medlemsbladet. Deres indmeldelsesdato var den 1. oktober Adspurgt på ny af anklageren og forholdt (ekstraktens side 539), afhøringsrapport af3. marts 2011: "De nye prognoser er beregnet udfra de samme omkostningsarter som det tidligere udsendte, dog havde man lagt enforventning til stigninger i en ny kolonne, der ikke tidligere havde været vist i de tidligere prognoser. Kolonnen med prognoserne er et skøn udfærdiget af DTL'~ vedstod vidnet at have forklaret som anført, og forklarede, at der skulle have stået tidligere omkostningsindeks. Der var tale om et skøn, foretaget på baggrund af forskellige kilder. Baggrunden for, at de lavede disse kalkulationer, var at give vognmændene en mulighed for at kalkulere, om det var et marked for dem. Foreholdt (ekstraktens side 25), Kalkulation afpriser for vognmandskørsel:

6 Side 6/11 "For at sikre en sund økonomisk udvikling i branchen er det nødvendigt med en erkendelse af, at det er vigtigt for virhomhedens ehistens at kalkulere den rigtige pris i stedet for blot at lade kunderne bestemme prisen/~ forklarede vidnet, at det er rigtigt. Det var et regneark, hvor medlemmerne selv kunne sættes deres tal ind i med henblik på at beregne priserne. II Vidnet til retsbogen afgivet følgende forklaring: II Vidnet forklarede, Konkurrence- og Forbrugerstyreisen. De er opdelt i forskellige har været ansat i lidt ove. Sagen startede i 2008, hvor vidnet ikke var med. Det var med i, startede i februar 2008, hvor DTL kontaktede den med henblik på at afholde et møde. Der var tale om en slags møde. Sideløbende med, at mødet blev afholdt, var der et hold sagsbehandlere, der havde med brancheoplysninger at gøre, der fandt ud af, at der var noget galt hos DTL. De havde fundet nogle oplysninger på DTLs hjemmeside. Mødet med DTL blev udskudt, da de ikke ville holde mødet vel vidende, at de skulle på kontrolundersøgelsesbesøg hos DTL et par dage senere. Det var DTL, der til at starte med førte ordet ved mødet, der havde karakter af et generelt møde, der ikke var sat i værk for at udveksle infonnationer med mere. Det kom først senere. Næste møde var i juni 2008 iværksat af Konkurrencestyrelsen til opfølgning på kontrolundersøgelsen fra marts På mødet drøftede de problemer, Konkurrencestyrelsen havde fundet i materialet fra DTL. Forevist (ekstraktens side 68), mødereferat af 19. juni 2008, forklarede vidnet, at dette møde var den 18. juni Kontrolundersøgelsen var i marts. Møde om det generelle med DTL fandt sted den 24. april Ved kontrolundersøgelsen blev der indhentet en masse materiale, både fysisk og på computere. på mødet i juni 2008, nævnte Styrelsen problemer, de umiddelbart så. Dagen efter skrev Styrelsen ud med yderligere spørgsmål. Derefter fik de svar på de spørgsmål, de havde stillet og fik yderligere materiale. Hen over sommeren undersøgte de dette. Det resulterede i, at materialet blev forelagt Konkurrencerådet. Konkurrencerådet traf afgørelse i december 2008, hvilken blev anket til Der var et forløb, hvor DTL's advokat kontaktede at høre, om sagen ville blive overført til S0K med henblik på strafforfølgning. Hvis det var tilfældet, ville de overveje, om de skulle anke. Vidnet har ikke selv overhørt samtalen, men har fået den refereret. Ved Konkurrenceankenævnet er der skriftlig forberedelse, og derefter en mundtlig forhandling. Afgørelsen lod vente på sig. Konkurrencestyreisens direktør traf afgørelsen om, at sagen skulle anmeldes til SØK, dette skete dog først efter ankenævnets afgørelse.

7 Side 7/11 Yderligere dokumentation fandt sted, kalkulation af priser for vognmandskørsel, (ekstraktens side 25), omkostningsindeks (ekstraktens side 65 og 66), og kalkulation af priser for vognmandskørsel (ekstraktens side 46, side 49 og 50). ti Oplysningerne i sagen. Ifølge politianmeldelse af 4. februar 2010 fra Konkurrencestyrelsen, er tiltalte, Dansk Transport og Logistik, (i det følgende kaldt DTL), med ca medlemsvirksomheder Danmarks største brancheforening for det danske transporterhverv. DTL's medlemmer råder samlet over ca lastbiler og 50 lokomotiver og beskæftiger ca medarbejdere. DTL er medlem af erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv. DTL rådgiver sine medlemmer individuelt, ligesom DTL udarbejder mere generelle vejledninger. Efter DTL's vedtægter 3.1, har DTL til formål at samle vognmands-, transport- og logistikvirksomheder samt de lokal- og specialforeninger, der organiserer sådanne virksomheder, med det sigte at varetage det danske transport- og logistikerhvervs erhvervspolitiske og erhvervsøkonomiske interesser, at skabe størst muligt kendskab til og forståelse for transport- og logistikerhvervets samfundsmæssige betydning og dermed sikre det bedst mulige omdømme for erhvervet samt at medvirke til at styrke og fremme sammenholdet mellem vognmands-, transport- og logistikvirksomheder. DTL havde ifølge selvangivelsen for 2010 en nettoomsætning på kr. Ifølge notat af 16. juli 2008 fra DTL viste en undersøgelse blandt medlemmerne, at de 800 virksomheder, der svarede, havde en samlet omsætning i 2007 på 10,8 mia. kr. DTL har i perioden 2001 til oktober 2006 en gang årligt i foreningens medlemsblad og på hjemmesiden offentliggjort prognoser hvor DTL angav sine forventninger til omkostningsudviklingen for en række destinationsafhængige omkostningsposter. DTL har i den forbindelse endvidere angivet en forventet samlet årlig procentvis omkostningsstigning for vognmandsvirksomheder som beskrevet i anklageskriftet. Sagens opstart Ved brev af 6. november 2006 til DTL oplyste Konkurrencestyrelsen, at de gennemførte en undersøgelse af informationsudvekslingen mellem brancheforeninger og deres medlemmer. DTL blev i den forbindelse anmodet om at oplyse, hvilke typer af oplysninger DTL fandt behov for at udveksle med medlemmerne og begrundelse herfor. Undersøgelsen ville blive offentliggj ort i Styrelsens konkurrenceredegørelse 2007.

8 Side 8/11 DTL svarede ved brev af 28. november 2006 med oplysning om de oplysninger foreningen distribuerede til medlemmerne. I brev af IO. april 2007 kommenterede DTL på Konkurrencestyreisens udkast til konkurrenceredegørelse 2007 om infonnationsudveksling mellem brancheforeninger og deres medlemmer. Konkurrenceredegørelsen forelå i juni Det er oplyst, at DTL af egen drift stoppede udsendelsen af omkostningsprognoser således, af at udsendelsen i oktober 2006 blev den sidste. Konkurrencestyrelsen gennemførte en konkurrenceundersøgelse hos DTL den 13. marts Konkurrencestyrelsen konstaterede i forbindelse med gennemgangen af det indhentede materiale, at dele af DTL's informationer til medlemsvirksomhederne kunne udgøre en vedtagelse, der horisontalt koordinerede DTL's medlemmers prissætning. Den 17. december 2008 traf Konkurrencerådet afgørelse vedrørende DTL, hvorefter DTL havde overtrådt konkurrencelovens 6, stk. 1, jf. stk. 3, på 8 punkter. Denne afgørelse blev indbragt for Konkurrenceankenævnet, der ved kendelse afsagt den 30. november 2009 traf afgørelse om, at DTL vedrørende 2 af punkterne, som beskrevet i anklageskriftet, havde handlet i strid med konkurrencelovens 6, stk. 1, jf. stk. 3. Det hedder i afgørelsens begrundelse og resultat blandt andet: ''Angivelse af,forventede omkostningsstigninger - (orhold ii) og iii> Forhold ii) - "at angive forventede årlige procentvise omkostningsstigninger for vognmandsvirksomhedfor en række poster iforeningens omkostningsprognose " - ogforhold iii) - "at angive en samlet forventet årlig procentvis omkostningsstigning i foreningens omkostnings prognose " - angår DTL 's udsendelse af omkostningsprognoser som den i oktober 2006 udsendte "Udviklingen i omkostninger for lastbilkørsel for 2006 samt prognose for 2007 ", der er nærmere beskrevet i den påklagede afgørelse pkt og Det fremgår heraf, at der for hver enkelt af de medtagne omkostningsposter (lastbilanskaffelsespris, rentesats, forsikringer, vægt- og vejbenyttelsesafgift, administrative omkostninger osv.) er en angivelse i procent af, hvad DTLforventer af ændring i 2007, og en samlet angivelse af den forventede stigning for 2007 i procent. I pkt. 426 "vurderes samlet, at DTL har overtrådt konkurrencelovens 6, stk. 1, jf stk. 3, ved at udsende en omkostningsprognose, der på samme måde som en brancheforenings udsendelse af en vejledende prisforhøjelse er egnet til at samordne medlemsvirksomhedernesfastsættelse afpriser". Begrundelsen herfor er givet pkt. i Ankenævnet tiltræder, at udsendelse af en sådan specifik udmelding til DTL 's medlemmer i sig selv må anses at have konkurrencebegrænsning som formål, idet den må antages udsendt, fordi den bliver efterspurgt, så dens

9 Side 9/11 udsendelse indebærer en risiko for konkurrencebegrænsende virkninger af en sådan karakter, at det foran under 6.3. opstillede krav i den givne markedsmæssige sammenhæng er opfyldt. Ankenævnet stadfæster derfor den påklagede afgørelse for så vidt angårforhold ii) og iii). " DTL har under sagen tilkendegivet, at Konkurrenceankenævnets afgørelse kan lægges til grund ved sagens afgørelse. DTL's tidligere konkurrencesag Ved brev af 19. juli 1998 fra Konkurrencestyrelsen til Danske Vognmænd nu DTL anførtes blandt andet: " Vedr. Danske Vognmænds omkostningsindeks og priskaikulation. Ved brev af 22. juli 1998 har Danske Vognmænd (D V) fremsendt et sæt af det materiale, som DV har udarbejdet til afløsning af (D V) priskurantfor Provinsen. DV's priskurantfor provinsen er udkommetfor sidste gang i april DV ophørte med udsendelsen heraf fordi Konkurrencerådet har fundet, at priskuranten er i strid med den nye konkurrencelovs bestemmelser. Det nye materiale består af et kalkulationsprogram med hæfte, som virksomhederne kan bruge til at beregne priser ud fra egne forudsætninger. Endvidere består det af en indeksfo Ide r for udvalgte omkostninger knyttet til vognmandsvirksomheder. Folderen vil blive opdateret og udsendt hvert kvartal til medlemmerne med angivelse at de anvendte kilder. Materialet indeholder ikke nogen vejledningfraforeningens side om, hvilke beregningsforudsætninger den enkelte vognmand skal anvende ved beregninger af sine priser. Konkurrencestyrelsenfinder udfra deforeliggende oplysninger, at det nye materiale overholder konkurrence lovens intentioner og bestemmelser. Skulle det imidlertid vise sig, at materialet i praksis anvendes i konkurrencebegrænsende øjemed vil Konkurrencestyrelsen tage sagen op. 1/ Rettens begrundelse og afgørelse. DTL har erkendt, at udsendelsen af omkostningsprognoseme i perioden 200 l til 2006 var i strid med konkurrence lovens 6, stk. 1, jf. stk. 3. DTL er en professionel erhvervsorganisation med ca medlemsvirksomheder, der dækker en meget stor del af transportbranchen i Danmark.

10 Side 10/11 I april 1998 ophørte DV nu DTL med at udsende priskurant - oversigt over vejledende priser - til medlemmerne, fordi Konkurrencerådet havde fundet, at priskuranten var i strid med den nye konkurrence lovs regler. Konkurrencestyrelsen godkendte efterfølgende kalkulationsprogram med hæfte og indeksfolder fremsendt afdv. Materialet var udarbejdet med henblik på, at medlemsvirksomhedeme kunne beregne priser ud fra egne forudsætninger. Ved gennemførelsen af den nye konkurrencelov, lov nr. 384 af 10. jtmi 1997, gik man fra det hidtidige kontrolprincip i dansk konkurrencelovgivning til forbudsprincippet som gælder i EU-konkurrenceretten. om baggrunden for udarbejdelsen af ornat den blev udarbejdet som følge af en efterspørgsel hos medlemmerne, idet en konkurrerende organisation allerede udsendte en lignende prognose. Vidnet har videre forklaret, at DTL ikke rettede henvendelse til Konkurrencestyrelsen, idet man gik ud fra, at det var lovligt, da konkurrenten allerede udsendte prognosen. Desuden havde man oplysninger om, at den konkurrerende organisation havde været i dialog med Konkurrencestyrelsen angående prognosen. Hos DTL havde man kendskab til, at konkurrencelovgivningen var blevet skærpet tilbage i På denne baggrund og under hensyn til det i sagen i øvrigt oplyste findes DTL at have handlet groft uagtsomt i forbindelse med overtrædelse afkonkurrencelovens 6, stk. l,jf. stk. 3, ved udsendelse afde omhandlede prognoser til medlemsvirksomhederne uden forinden at have sikret sig, at udsendelsen ikke var i strid med konkurrenceloven. Prognosen har været udsendt årligt fra 2001 til Der har været tale om ensartede handlinger foretaget kontinuerligt. Retten finder, at der er tale om en fortsat forbrydelse, hvorfor forældelsesfristen regnes fra oktober 2006, hvor den sidste prognose blev udsendt,jf. straffelovens 94, stk. 1. Der er således ikke indtrådt forældelse for nogen del af den rejste tiltale. Retten finder ikke grundlag for strafbortfald eller anvendelse af straffelovens 82 nr. 4, 13 og 14. Straffen fastsættes til en bøde på kr., jf. konkurrencelovens 6, stk. l,jf. stk. 3, jf. 23, stk. 1, nr.log stk. 3. Retten har ved fastsættelsen afbødens størrelse fundet, at der er tale om en grov overtrædelse af konkurrenceloven, jf. det i bemærkningerne til forslag til lov nr. 426, af 6. juni 2002 (om ændring afkonkurrenceloven herunder bøder) vedrørende 23, stk. 3, (F olketingstidende , 2. samling, L 171, tillæg A, side 4452 f) anførte. Ved fastsættelsen afbødens størrelsen skal der endvidere tages udgangspunkt i overtrædelsens varighed samt DTL's omsætning. Der er ved fastsættelsen af bøden i skærpende retning lagt vægt på, at DTL er en professionel erhvervsorganisation med mange medlemmer, der har ef-

11 Side terspurgt og fået stillet prognosen til rådighed, samt at overtrædelsen er sket over en årrække. I fonnildende retning har retten lagt vægt på, at der ikke foreligger oplysninger om, at prognosen er benyttet i et forsøg på at begrænse priskonkurrencen gennem en samordning af medlemmernes priser. Der er endvidere lagt vægt på, at DTL af egen drift stoppede udsendelsen af prognosen, da de blev opmærksom på, at udsendelsen kunne være i strid med loven. Thi kendes for ret: Tiltalte Dansk Transport og Logistik v fes med en bøde på kr. Tiltalte skal betale sagens omkostninger. Mikael Kragh Udskriftens rigtighed bekræftes.. ~t, den 15. december 2011 ~etina Christoffersen

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S D O M Afsagt den 16. januar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Julie Skat Rørdam, Søren Schou Frandsen (kst.) og Christian Schrøder (kst.) med domsmænd). 8. afd. nr. S-2438-17: Anklagemyndigheden

Læs mere

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM S2901001- CSN UDSKRIFf AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. april 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Ulla Langholz, Karsten Bo Knudsen og Klaus Rugaard (kst.)). 5. afd. nr. S-2901-15:

Læs mere

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf.

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf. Udskrift af dombogen D O M afsagt den 27. juni 2017 Rettens nr. 1-2667/2017 Politiets nr. 1900-84265-00002-17 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 81- Anklageskrift er modtaget den 26. maj 2017. T er tiltalt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 320/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Danske Busvognmænd og T2 og T3 (advokat Knud Meden, beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Østre Landsrets dom afsagt den 12. december 2016 af 14. afdeling i ankesag nr. S

Østre Landsrets dom afsagt den 12. december 2016 af 14. afdeling i ankesag nr. S Østre Landsrets dom afsagt den 12. december 2016 af 14. afdeling i ankesag nr. S-2085-16 Udskrift af dombogen for retten i København Dom afsagt den 7. juni 2016 Anklagemyndigheden mod T T er tiltalt for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 319/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Dansk Juletræsdyrkerforening og T2 (advokat J. Korsø Jensen, beskikket for begge) I tidligere instanser er

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 4. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. K 056/16 (Sermersooq Kredsrets sagl.nr. SER-AMM-KS-0015-2009) Anklagemyndigheden (J.nr. 5516-98791-00001-07)

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_ S10ll009- SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling aandsdommeme-_g_ 10. afd. a.s. nr. S-1011-09: Anklagemyndigheden mod 1) Dansk Juletræsdyrkerforening

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program Medicoindustriens politik på konkurrenceområdet En vigtig opgave for Medicoindustrien, er at medlemsvirksomhederne

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M S025000A- CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. april 2012 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Michael Kistrup, M. Stassen og Christina Breinstrup (kst.) med domsmænd).

Læs mere

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse.

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse. Afsagt den 9. oktober 2018 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Imke Christine Thilkjær (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-1730-17: Anklagemyndigheden mod T

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI - Compliance Program August 2010 DI s politik på konkurrenceområdet En væsentlig opgave for DI er at skabe et miljø, hvor medlemsvirksomheder

Læs mere

DOM. Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen. 1. (a) Hansen og Graversen Murermestre A/S

DOM. Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen. 1. (a) Hansen og Graversen Murermestre A/S Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM afsagt den 13. april 2016. Rettens nr. 8-3264/2015 Politiets nr. SØK-91250-00004-10 Ank] agernyndigheden mod Hansen & Graversen Murennestre A/S cvr-nummer 12084587

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. januar 2019 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Olaf Tingleff, Ulla Langholz og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.) med domsmænd). 5. afd.

Læs mere

RETIENIHOLSTEBRO DOM. Udskrift af dombogen. afsagt den 15. december Rettens nr /2016 Politiets nr. SØK

RETIENIHOLSTEBRO DOM. Udskrift af dombogen. afsagt den 15. december Rettens nr /2016 Politiets nr. SØK RETIENIHOLSTEBRO Udskrift af dombogen DOM afsagt den 15. december 2016 Rettens nr. 7-1588/2016 Politiets nr. SØK-91250-00009-15 Anklagemyndigheden mod Canett Furniture A/S cvr-nummer 27282393 Anklageskrift

Læs mere

UDSKRIFT ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. (advokat~esk.) S0971006- ID] Afsagt den 3. september 2009 aføstre Landsrets 10. afdeling. med domsmænd).

UDSKRIFT ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. (advokat~esk.) S0971006- ID] Afsagt den 3. september 2009 aføstre Landsrets 10. afdeling. med domsmænd). S0971006- ID] UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 3. september 2009 aføstre Landsrets 10. afdeling med domsmænd). 10. afd. a.s. nr. S-971-09: Anklagemyndigheden mod 1) Danske Busvognmænd

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Retten i Hillerød D O M afsagt den 3. maj 2016 Rettens nr. 8-2528/2015 Politiets nr. 0900-84130-00684-12 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 67 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Læs mere

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM afsagt den 25. november 20 J 5 Rettens nr. 15-5611/2015 Politiets nr. SØK-91250-00004-10 Anklagemyndigheden mod Dahl A/S Cvr-nummer 12 70 03 77 (tidl. PPE Entreprise

Læs mere

Brancheforeningers informationsudveksling. Jan-Erik Svensson

Brancheforeningers informationsudveksling. Jan-Erik Svensson Brancheforeningers informationsudveksling Jan-Erik Svensson 1. Historik 1. Historik Karakteristika Brancheforeninger har stor udbredelse herhjemme Mere end 500 brancheforeninger Laugtraditionen Særligt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M S293200K - KSJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. april 2012 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Michael Kistrup og Lotte Wetterling med domsmænd). 10. afd.

Læs mere

Dansk Forening for konkurrenceret

Dansk Forening for konkurrenceret Dansk Forening for konkurrenceret ved advokat Lotte Hummelshøj den 2. maj 2011 Anklagemyndigheden mod Miljølaboratoriet I/S og Milana A/S ( Milana sagen) Sag om tilbudskoordinering Baseret på en anonym

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 Sag 192/2016 A kærer bortvisningen af ham fra et retsmøde i sagen: Anklagemyndigheden mod T Kæren angår bortvisningen af A fra et retsmøde i en straffesag

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026. Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026. Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod l KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026 Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Majken Bang Ditlevsen) Biintervenient

Læs mere

Den 13. november 2015 blev af Sermersooq Kredsret i sagen sagl.nr. SER-NUU-KS Anklagemyndigheden mod Tiltalte 9760 Vrå

Den 13. november 2015 blev af Sermersooq Kredsret i sagen sagl.nr. SER-NUU-KS Anklagemyndigheden mod Tiltalte 9760 Vrå UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR SERMERSOOQ KREDSRET Den 13. november 2015 blev af Sermersooq Kredsret i sagen sagl.nr. SER-NUU-KS 0543-2014 Anklagemyndigheden mod Tiltalte 9760 Vrå Anklagemyndighedens journal

Læs mere

Der er under sagen afgivet forklaring af direktør Vidne 1 og tilsynsførende Vidne 2.

Der er under sagen afgivet forklaring af direktør Vidne 1 og tilsynsførende Vidne 2. Vestre Landsrets dom afsagt den 9. oktober 2017 af 5. afdeling i V.L. S-0813-17 Udskrift af retsbogen og dombogen for retten i Sønderborg Dom afsagt den 11. april 2017. Anklagemyndigheden mod T ApS T ApS

Læs mere

Østre Landsrets dom afsagt den 27. marts 2017 af 14. afdeling i Ø.L S Udskrift af dombogen for retten i Odense

Østre Landsrets dom afsagt den 27. marts 2017 af 14. afdeling i Ø.L S Udskrift af dombogen for retten i Odense Østre Landsrets dom afsagt den 27. marts 2017 af 14. afdeling i Ø.L S-2894-16 Udskrift af dombogen for retten i Odense Dom afsagt den 26. september 2016 af retten i Odense, 2. afdeling, i Anklagemyndigheden

Læs mere

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015).

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015). D O M afsagt den 12. februar 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Michael Klejs Pedersen (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1750 15 Anklagemyndigheden mod E2

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 Sag 20/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Stig Lynghøj Nielsen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 3. afdeling

Læs mere

Anklageskriftet er modtaget den 8. april 2009 og tillæg hertil den 25. november 2010.

Anklageskriftet er modtaget den 8. april 2009 og tillæg hertil den 25. november 2010. Udskrift af dombogen D O M afsagt den 15. oktober 2013 Rettens nr. 2-4487/2008 Politiets nr. 0100-84340-00001-06 Anklagemyndigheden mod T Der har medvirket domsmænd behandlingen af denne sag. Anklageskriftet

Læs mere

2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet

2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet 2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den16. januar 2001 i sag j.nr. 00-166.783 DVS Entertainment I/S (advokat Merete Clausen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E København, den 24. oktober 2011 Sagsnr. 2009 1321 CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede, advokat. Sagens tema: Klager har klaget over, at

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 Sag 206/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mikkel Holm Nielsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Østre Landsrets 22. afdeling den 29. juni

Læs mere

Landsrettens begrundelse og resultat. Forhold 1 bank A

Landsrettens begrundelse og resultat. Forhold 1 bank A Landsrettens begrundelse og resultat Forhold 1 bank A Også efter bevisførelsen for landsretten tiltrædes det, at det er bevist, at bank A har afgivet købs- og salgsordrer som anført af byretten, jf. anklageskriftets

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. D O M afsagt den 15. februar 2018 Rettens nr. 3-7209/2017 Politiets nr. 3700-84181-00030-17 Anklagemyndigheden mod T født den 1983 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018 Sag 209/2017 Anklagemyndigheden mod A (advokat Karoly Németh) I tidligere instans er truffet beslutning af Vestre Landsrets 7. afdeling den 14. juni

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. RETTEN I HERNING Udskrift af dombogen D O M afsagt den 11. januar 2018 Rettens nr. 99-3668/2017 Politiets nr. 4100-84149-00008-16 Anklagemyndigheden mod Sharvin Shojaei født den 03. juni 1984 Der har medvirket

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG JF UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 20. november 2008 blev af retten i sagen U 5 07 Viasat Broadcasting UK Ltd. (Advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokat Michael Honoré) mod Konkurrencerådet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 23/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Harms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 31. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015 Sag 230/2014 Journalist Niels Northroup og DR (advokat Tyge Trier) kærer Østre Landsrets kendelse om navneforbud i sagen Anklagemyndigheden mod

Læs mere

D O M. Anklagemyndigheden har tillige anket dommen med endelig påstand om skærpelse af bøden.

D O M. Anklagemyndigheden har tillige anket dommen med endelig påstand om skærpelse af bøden. D O M Afsagt den 9. april 2014 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard og Henrik Kirk Jensen (kst.) med domsmænd, jf. retsplejelovens 214, stk. 4). 13. afd. nr. S-3309-13: Anklagemyndigheden

Læs mere

ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

ØSTRE LANDSRETS DOMBOG B1932002 - JRH UDS~FT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 1. februar 2002 af østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Teilmann l Lodberg og Steen Mejer Hansen (kst.)). 9. afd. nr. B-1932-00: Advok

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 17. maj 2011 blev der i sag 133-2010 KK v/ advokat AA mod Ejendomsmægler HH afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 1. juli 2010 har KK ved advokat AA, indbragt ejendomsmægler HH for Disciplinærnævnet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 Sag 205/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Hougaard) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 13. afdeling den 20.

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023097 EDC-Gruppen A/S (advokat Christian Buch-Jepsen) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

Vestre Landsrets dom afsagt den 19. maj 2016 af 11. afdeling i ankesag nr. V.L. S

Vestre Landsrets dom afsagt den 19. maj 2016 af 11. afdeling i ankesag nr. V.L. S Vestre Landsrets dom afsagt den 19. maj 2016 af 11. afdeling i ankesag nr. V.L. S-2301-15 Dombog fra retten i Holstebro Dom afsagt den 4. november 2015 Anklagemyndigheden mod T A/S T A/S er tiltalt for

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 5/2019 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4. oktober 2018 og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 25. april 2012 Sag 139/2011 (1. afdeling) Generalauditøren mod T (advokat Jens Christensen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 10.

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program August 2018

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program August 2018 Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program August, 2018 DI s politik på konkurrenceområdet DI byder åben og effektiv konkurrence velkommen. Det er DI s målsætning og

Læs mere

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd).

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). DOM Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-771-14: Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage

Læs mere

Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne

Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne Journal nr.3:1120-0301-122/lob/infrastraktur Rådsmødet den 30. januar 2002 Resumé 1. Brancheorganisationen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. oktober 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. oktober 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. oktober 2016 Sag 26/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Hanne Reumert, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved den 21.

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 6. juni 2012 blev der i sag 167-2011 MM og NN mod Ejendomsmægler AA (adresse ukendt) v/ advokat BB og Ejendomsmæglervirksomheden CC [adresse] [by] v/ advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved brev af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 Sag 110/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør den 28. juni

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 24. oktober 2018 blev af Grønlands Landsret i sagen Retten behandlede sagl.nr. K 191/17 (Retten i Grønland sagl.nr. RIG-29-2017) Anklagemyndigheden (J.nr.55PM-98684-00002-12)

Læs mere

RETTEN I HOLSTEBRO D O M. afsagt den 30. maj Rettens nr /2017 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T

RETTEN I HOLSTEBRO D O M. afsagt den 30. maj Rettens nr /2017 Politiets nr Anklagemyndigheden mod T RETTEN I HOLSTEBRO D O M afsagt den 30. maj 2017 Rettens nr. 3-345/2017 Politiets nr. 4100-84451-00028-16 Anklagemyndigheden mod T Denne sag er behandlet som tilståelsessag. Retsmødebegæring er modtaget

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 Sag 41/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Ole Schmidt) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 10. afdeling den 16. december

Læs mere

: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet (Anke efter klagefristens udløb afvist)

: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet (Anke efter klagefristens udløb afvist) 2006-03-13: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet (Anke efter klagefristens udløb afvist) K E N D EL S E Afsagt at Konkurrenceankenævnet den 13. marts 2006, i sag 2005-0004708 Skandinavisk Motor

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 Sag 56/2015 Advokat A kærer Østre Landsrets kendelse om rejseforbehold i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat A) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

København, den 18. september advokatkreds K E N D E L S E

København, den 18. september advokatkreds K E N D E L S E København, den 18. september 2012 Sagsnr. / CHN 4. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 12. maj 2011, modtaget i Advokatnævnets sekretariat den 13. maj 2011, rejst sag ved

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 86/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jesper Storm Thygesen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 13. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme

Udlændingelovens 60, stk. 1, jf. 34, stk. 4, ved den 8. februar 2010 at have undladt at efterkomme D O M afsagt den 21. april 2015 Rettens nr. 8-4341/2014 Politiets nr. 0900-84130-00127-10 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer Denne sag er behandlet som tilståelsessag. Retsmødebegæring af 16. april 2015

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 2. november 2017 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Olaf Tingleff, Bloch Andersen og Lykke Walter Greve (kst.)). 12. afd. nr. S-1014-17:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. april 2016 Sag 260/2015 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Arvid Andersen, beskikket) T2 (advokat Andro Vrlic, beskikket) T3 (advokat John Korsø Jensen, beskikket)

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program November 2014 DI s politik på konkurrenceområdet En væsentlig opgave for DI er at skabe et miljø, hvor medlemsvirksomheder

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. august 2015 Sag 71/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Karl Nielsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR SERMERSOOQ KREDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR SERMERSOOQ KREDSRET 1 UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR SERMERSOOQ KREDSRET Den 2. februar 2016 blev af Sermersooq Kredsret i sagen sagl.nr. SER-NUU-KS-0602-2015 Anklagemyndigheden mod T Cpr.nr. [ ] [ ] 3900 Nuuk Anklagemyndighedens

Læs mere

Vestre Landsrets dom afsagt den 6. april 2016 af 12. afdeling i ankesag V.L. S

Vestre Landsrets dom afsagt den 6. april 2016 af 12. afdeling i ankesag V.L. S Vestre Landsrets dom afsagt den 6. april 2016 af 12. afdeling i ankesag V.L. S- 1090-15 Udskrift af dombogen for retten i Hjørring Dom afsagt den 5. maj 2015 Anklagemyndigheden mod tiltalte Tiltalte er

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 6/ i sag nr. VFL Mod. Forsyningssekretariatet

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 6/ i sag nr. VFL Mod. Forsyningssekretariatet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 6/3 2015 i sag nr. VFL-2-2014 Gørlev Vandforsyning a.m.b.a. Mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet har ved afgørelse

Læs mere

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten.

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten. D O M afsagt den 5. december 2013 Rettens nr. 11-3506/2013 Politiets nr. SA4-2010-521-0611 Erstatningssøgende E mod Anklagemyndigheden Denne sag er behandlet med domsmænd. E var i tiden fra den 15. februar

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2488/MLA 1. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2486/ MLA 2. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 188/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Casper Andreasen, beskikket) og T2 (advokat Hanne Rahbæk, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 Sag 173/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Gökhan Edge Kaya) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 13. juni

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 258/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) Sagen angår spørgsmålet om varetægtsfængsling af T under anke af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

AM B2 Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM B2 Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2014.06.10B2 Kilde: Retspraksis, Byretterne Emner: ;vold mod ældre, børn og unge Stikord: Familievold, vold mod børn, udøvet af far mod søn (F), 2 episoder, F som 4/5-årig væltet i højstol pga skub til

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 Sag 240/2010 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 1. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 31. oktober 2018 Sag 13/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Morten Wosylus Kamp) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 3. afdeling den 18.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold Asfaltindustrien Adm. Direktør Anders Hundahl Lautrupvang 2 2750 Ballerup Dato: 25. juni 2013 Sag: BITE 13/02010 Sagsbehandler: /MAL Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Læs mere

ceew -» 1' : stk. 1, jf. stk. 3, til en bøde på kr. Med henvisning til det overfor anførte findes_

ceew -» 1' : stk. 1, jf. stk. 3, til en bøde på kr. Med henvisning til det overfor anførte findes_ -10- Med henvisning til det overfor anførte findes_ skyldig i tiltalen. konkurrencelovens 5 23, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 3, jf. 6, stk. 1, jf. stk. 3, til en bøde på 200.600 kr. Straffen fastsættes for_

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL-1-2015 Tagpapbranchens Oplysningsråd (advokat Jørgen Lykkegård) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (specialkonsulent Cecilie

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

Københavns Byret. Adv. AS 0100-91190-00012-08. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 1. december 2009 i sag. NN og NN

Københavns Byret. Adv. AS 0100-91190-00012-08. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 1. december 2009 i sag. NN og NN Københavns Byret Adv. AS 0100-91190-00012-08 Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. december 2009 i sag NN og NN Sagens baggrund og parternes påstande. Anklageskrift er modtaget den 17. februar 2009. Principalt

Læs mere

København, den 28. november 2011 J.nr K E N D E L S E

København, den 28. november 2011 J.nr K E N D E L S E København, den 28. november 2011 J.nr. 2009-02-1204 LNJ/LOR/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over advokat B, herefter kaldet indklagede. Sagens tema: Klager

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2012 Sag 216/2012 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jan Schneider) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Århus den 15. februar 2012

Læs mere

KENDELSE. Avlscenter Møllevang A/S (advokat Jørgen Holst) mod

KENDELSE. Avlscenter Møllevang A/S (advokat Jørgen Holst) mod KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 18. september 2018 i sag nr. KL-9-2017 Avlscenter Møllevang A/S (advokat Jørgen Holst) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (fuldmægtig Cathrine Koch Olsen)

Læs mere

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET Maj 2008 - 2-1. Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret tilrettelægges i samarbejde

Læs mere