1. Indledning Projekterne Processen for Grønne Projekter 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Indledning Projekterne Processen for Grønne Projekter 2017"

Transkript

1 GRØNNE PROJEKTER 2017

2 1. Indledning En grøn kommune med masser af muligheder for et aktivt friluftsliv kræver en indsats. Heldigvis er der mange gode idéer til, hvor og hvordan vi kan pleje og genoprette naturen, og til hvordan adgangen til den forbedres. Aarhus Kommunes Grønne Projekter støtter en række af idéerne. Forslag til hvilke projekter, der forventes realiseret i 2017, er samlet i dette katalog. Projekterne Grønne Projekter 2017 har fokus på naturforvaltnings- og friluftsprojekter. Kommunen har et ønske om at igangsætte både naturprojekter og innovative tiltag sammen med borgere, foreninger, organisationer m.fl. så vi får borgerinddragelse og lokal forankring. Fokus er på at realisere naturkvalitetsplan og friluftsplan samt politikernes mål og retningslinjer i kommuneplanen. Byrådet har som mål at opnå mere og bedre natur samt bedre adgang til rekreative oplevelser i det åbne land. Det understøtter det politiske pejlemærke om bedre livskvalitet for kommunens borgere kaldet Liveability. Natur- og friluftsmålene er angivet i Naturkvalitetsplan vedtaget den 4. december 2013 og Friluftsplan vedtaget 9. april Grønne Projekter 2017 er opdelt i temaerne: - Mere og bedre natur - Friluftsliv. Projekterne dækker over en bred vifte af konkrete indsatser i Aarhus Kommune og byder både på naturpleje, nye naturarealer, mere viden om hvordan biodiversiteten kan hjælpes på vej samt bedre adgangsmuligheder til naturoplevelser og friluftsaktiviteter for en sund hverdag. Processen for Grønne Projekter 2017 Der er modtaget forslag til Grønne Projekter 2017 fra organisationer, foreninger, uddannelsesinstitutioner m.fl. som er prioriteret og tilpasset sammen med kommunale indsatser til at realisere natur- og friluftsplaner. Projekterne til gennemførelse i 2017 er blevet udvalgt og fremlagt til kommentering for Det Grønne Råd. Det sikrer at projekterne kvalificeres gennem den viden om lokale natur- og friluftsforhold, som rådets medlemmer har. Herefter har Teknisk Udvalg haft Grønne Projekter 2017 til orientering, så projekterne nu sættes i gang.

3 2. Grønne Projekter 2017 Grønne Projekter 2017 Naturgenopretning og naturpleje Beløb i kr Pleje af privatejede gravhøje Hjortshøj landsbygræsning: Mere natur og skovgræsning Naturplejens effekt på skovbryns biodiversitet Godsbanenatur på Eskelund Naturpleje af værdifulde naturområder Mere biodiversitet i Aarhus Kommunes skove Mere natur i agerlandet gennem lokalt samarbejde Mere sammenhængende natur Friluftsliv Beløb i kr Stier og friluftsliv i åbent land Udvikling og forbedring af Grønne Udflugtssteder år 3 af Sum Skema 1: De udvalgte projekter og puljer til realisering i 2017 Der er samlet afsat 1.4 mio. kr. til Grønne Projekter i Skemaet ovenfor viser de udvalgte projekter og puljer og det påtænkte støttebeløb. Projekterne skal gennemføres i Der er i 2017 afsat kr. til tre forskellig biodiversitetsprojekter, hvor byens uddannelsesinstitutioner og aktive borgere har henvendt sig med projekter. Det er bl.a. Aarhus Universitet, Naturhistorisk Museum og Arkitektskolen, der er inde over pilotprojekter på Eskelund, og lokale borgere i Hjortshøj. Pilotprojekterne afprøver ideer, der kan fremme biodiversiteten i områderne og bevare den: Hjortshøj landsbygræsning, naturplejens effekt på skovbryns artssammensætning og flytning af Godsbanenatur til Eskelund. Der er givet kr. til at fremme bevarelsen og synligheden af vores kulturarv i året for Kulturhovedstad 2017 via Pleje af privatejede gravhøje. Projektet skal give lodsejerne viden om at de faktisk godt må fjerne træer og lignende fra gravhøjene på deres jord. Samtidig bliver de private lodsejere hjulpet i gang med at pleje gravhøje på deres jord, så gravhøjene fremover fremstår mere markante i landskabet ofte med en flora og fauna, der kendes fra naturtypen overdrev. Naturkvalitetsplanens mål om at skabe mere og bedre natur skal realiseres gennem Grønne Projekter, så her er afsat midler til naturpleje af værdifulde naturområder, mere biodiversitet i Aarhus Kommunes skove, mere sammenhængende natur og mere natur i agerlandet gennem lokalt samarbejde samt samarbejde med landbrugsorganisationer.

4 Friluftsplanens mål om forbedring af borgernes friluftsliv støttes via forbedring af borgernes adgang til naturen og forbedring af Grønne Udflugtssteder. Sidstnævnte er udlagt i Kommuneplanens Landskabsring. I 2017 er der fokus på formidling af udflugtsstederne, og Det Grønne Råds medlemmer er opfordret til at deltage med deres forenings interesser som en del af kommende arrangementer ved de Grønne Udflugtssteder. Der var tilfredshed med, at der er midler til stier og friluftsliv i åbent land, og opmærksomhed på at projekterne skal forbedre naturen og fastholde de rekreative værdier i områder, så eksempelvis skovgræsning forbedrer og ikke forringer skovens biodiversitet og herlighedsværdi. Samlet kan medlemmerne i Det Grønne Råd anbefale de udvalgte projekter.

5 3. Projektbeskrivelser Mere natur og bedre natur

6 Pleje af privatejede gravhøje Et velplejet fortidsminde står flot i landskabet. Træer og buske slører gravhøjen og kan samtidig være ødelæggende for højen, både når træer vælter i storm eller ved røddernes ødelæggende virkning på fortidsmindet. Projekt Gravhøjene er en del af vores fælles kulturarv. Aarhus Kommune ønsker at hjælpe til med at førstegangspleje værdifulde privatejede gravhøje. Projektet skal gøre lodsejerne opmærksomme på, hvordan de må pleje gravhøje på deres jord ved bl.a. at fjerne træer. Samtidig igangsættes den første plejeindsats og lodsejerne vejledes om hvordan de kan foretage den fremtidige pleje så kulturarven bevares på deres jord. Formålet er at bevare gravhøjene og gøre dem mere synlige i landskabet ved at fremme en lav og slidstærk vegetation, som forebygger erosionsskader. Samtidig kan plejen bidrage til biodiversiteten på gravhøjene. Baggrund for projektet For at sikre at gravhøjene, og dermed kulturarven bevares, er det vigtigt at fjerne uønsket bevoksning. Gravhøje har bedst af, at der kun vokser græs på dem, dvs. ingen træer, buske eller krat. Trærødder kan ødelægge de ting, der kan ligge inde i højen. Hvis træerne vælter, så deres rødder trækkes op, kan det også ødelægge fortidsmindet. Buske og krat vil skygge det beskyttende græsdække på højen væk, så jorden kan skylle væk i regnvejr eller tiltrække dyr, som graver huler i højen. Derfor er det vigtigt at fjerne træer, buske og krat. Gravhøjene kan have en god biologisk værdi, såfremt de holdes lysåbne. Højene har ligget udyrkede og ugødede hen i flere tusinde år, og naturen herpå kan ligne overdrev med levesteder for mange blomsterende planter og tilknyttede insekter. Der er foretaget en gennemgang af de fredede fortidsminder i Aarhus Kommune. Tilsynet viste, at en lang række af de fredede gravhøje har brug for pleje, da træer, buske og krat er ved at ødelægge højene. Støtten gives til førstegangspleje af værdifulde, privatejede fortidsminder. Relation til plan Kommuneplan 2013 Naturkvalitetsplan kr Kontaktperson: Rikke Warberg Becker, tlf , Aarhus Kommune.

7 3.1.2 Hjortshøj landsbygræsning: Mere natur og skovgræsning Baggrund for projektet Projektets formål er at fremme biodiversitet, medborgerskab og friluftsliv i Hjortshøj ved at etablere blomstereng og græsningsskov med højt naturindhold og offentlig adgang. Projektarealet er vist med sort streg og omgiver eng, vandhul og skov. Projektbeskrivelse Området består i dag af en skov med gamle bøge- og egetræer med et smalt skovbryn bestående af hassel, tjørn, slåen mv. Skoven er relativt tæt og bøgetræerne skygger for egetræerne. Ved at tynde ud i bøgebevoksningen og etablere skovgræsning, vil der komme mere lys til egetræerne og skovbunden. Det forventes at give flere forskellige arter af planter og insekter i skoven. For at øge biodiversiteten på den tidligere dyrkede mark, er der udsået en frøblanding af Vildengsfrø. Det kan give en blomstrende eng til gavn for insekter herunder sommerfugle. Arealerne forventes afgræsset af en lille flok kreaturer i det tidlige forår og sene efterår. Dermed har arealerne fred til at blomstre i sommermånederne til glæde for sommerfugle, græshopper og vilde bier. Foto af naturbeskyttet eng. Relation til plan Kommuneplan 2013 Naturkvalitetsplan Der gives støtte til at indhegne et område på ca. 2,5 ha og til to klaplåger. Derudover vil Aarhus Kommune arbejde på at etablere et vandhul i området til fremme af padder mv. Arealerne forpagter foreningen Landsbyliv i Hjortshøj af Aarhus Kommune sammen med tilstødende arealer. Foreningens naturudviklingsgruppe arbejder sammen med Andelssamfundet, som har et kvæghold med erfarne kvægpassere kr Kontaktperson: Peter Søgaard, tlf og Lis Ellemand /Rasmus Ejrnæs, tlf , Hjortshøj Landsbyliv.

8 Naturplejens effekt på skovbryns biodiversitet Oversigtsfoto over projektareal med fire brynzoner. Bryn på Eskelund. Foto: Stefan Boris. Relation til plan Naturkvalitetsplanen Projekt Med pilotprojektet Brynzoner på Eskelund igangsættes natur- og friluftstiltag i landskabslaboratoriet på Eskelund. Projektet afprøver hvordan forskellige aktører (græssende dyr, skolebørn/spejdere og kreative plejere) over tid påvirker 30-årige monotone skovbryn. Sigtet er at udvikle forskellige typer af skovbryn og dermed øge biodiversiteten, skabe større rumlig variation og tilvejebringe forskellige attraktive naturoplevelser for byens befolkning. Baggrund Eskelund har over de sidste 30 år undergået en transformation fra losseplads til grønt restlandskab centralt i Aarhus. I dag er de 30-årige beplantninger relativt monotone skovbryn, der gør at området lukker sig om sig selv, og hindrer en oplevelse af bevoksningerne og færdsel heri. De forskellige indsatser vil åbne op for området, og øge tilgængeligheden for borgerne. Metode Projektet bygger på eksisterende skovbrynsforskning og vil tilvejebringe ny viden, som en del af Landskabslaboratoriet. Der etableres fire brynzoner på hver 10x30 meter placeret i et sammenhængende bryn se oversigtsfoto. I hver brynzone introduceres en af følgende aktører: (1+2) græssende dyr (kvæg, heste) med fokus på dyrenes påvirkning og nedbrydning af bryn over tid, (3) skolebørn/spejdere med fokus på formgivning af bryn gennem fri leg og lignende aktiviteter og (4) kreative plejere med fokus på driftsmæssig og designorienteret formgivning af bryn. Der udpeges bl.a. tilstødende brynzoner og åbne arealer der henligger uberørte uden tiltag. For alle zoners vedkommende gælder det at der foretages registrering af arter og rumlige forhold inden forsøget igangsættes samt at brynzonerne indtænkes i den overordnede vision for området. Der gives støtte til materialer, entreprenørtimer og lignende til ovenstående arbejder kr. Marts oktober Kontaktperson: Jens-Christian Svenning, tlf , Aarhus Universitet, Stefan Boris, tlf , Arkitektskolen og Peter Søgaard, tlf , Aarhus Kommune.

9 Godsbanenatur på Eskelund Oversigtsfoto over projektareal. Forsøget med flytning af arter starter med forberedelse af modtagerarealet ved at udsprede et lag råjord med grus, sand og sten oven på det eksisterende jordlag. Natur på Godsbanen. Foto: Lars Brøndum. Frø til udsåning høstes fra Godsbanens flora, og jernbanesveller - med larver af Lille humlebille - flyttes sammen med sten og skærver, ligesom der foretages afskrab af topjorden, så den frøpulje og de dyr, der gemmer sig her, også flyttes til det nye område på Eskelund. Relation til plan Naturkvalitetsplanen Friluftsplanen Rekreativ Vision for Aarhus Å Projekt Tørt, varmt og stenet har Godsbanen ligget som et uudnyttet overskudslandskab i midten af Aarhus og udviklet sig til en overset naturperle med over 700 arter registreret - nogle med så eksotiske navne som voldtimian, okkergul pletvinge og rubinrød seksøjespinder. På grund af store anlægsaktiviteter er Godsbanenaturen under pres. Et passende areal er derfor fundet på Eskelund, der som del af det kommende Landskabslaboratorium med mål om attraktiv biodiversitet er særdeles velegnet til forsøget med at flytte høj kvalitets bynatur fra Godsbanen. Baggrund Naturen på Godsbanen er ikke beskyttet af Naturbeskyttelsesloven og på trods af gode intentioner om at bevare dele af området, og sikre levesteder for nogle af de mange arter, vil de fleste sikkert fortrænges, efterhånden som byudvikling og byggeri skrider frem. Derfor forsøges nu at flytte så meget som muligt af Godsbanens specielle natur ved at transplantere et stykke heraf til Landskabslaboratoriet på Eskelund, hvor et areal er blevet udvalgt og forberedt på modtagelsen af arterne fra Godsbanen. Formål Formålet med at flytte arterne er dels at sikre arterne fra Godsbanen i nye passende omgivelser og dels at sikre befolkningens muligheder for fortsat at kunne opleve Godsbanens unikke natur. Metode Forsøget med omplacering af arterne foregår i to etaper: Den første etape i efteråret 2016 omhandler forundersøgelser af modtageområdet. Der er indhentet midler til denne etape. Den anden etape i første halvdel af 2017 omhandler selve flytningen af arterne. Der gives midler til materialer, entreprenørtimer og lignende til anden etape kr. Marts juni Kontaktperson: Peter Søgaard, tlf , og Lars Brøndum, tlf , Naturhistorisk Museum.

10 Naturpleje af værdifulde naturområder Projekt Projektet iværksætter naturpleje på værdifulde naturområder for derved at løfte naturtilstanden og sikre områderne som værdifulde levesteder for planter og dyr. Engblommer i ugræsset kær ved Hørret en art, som er i kraftig tilbagegang. Baggrund for projekt Der ligger mange naturområder i kommunen, hvor driften er ophørt. De lavtvoksende urter, som knytter sig til græssede kær, enge og overdrev bliver udkonkurreret, når naturområderne gror til med træer og buske. Med dem forsvinder også en række af sommerfugle og andre insekter, som knytter sig til planterne. Med dette projekt målretter kommunen sin naturplejeindsats på nogle af de privatejede, meget værdifulde naturområder, som kommunen har fået kendskab til ved de årlige naturtilsyn. I samarbejde med lodsejer iværksætter kommunen naturpleje, som typisk vil indbefatte rydning af vedvegetation, hegning og afgræsning. Projektet understøtter Naturkvalitetsplanens målsætning om at sikre og forbedre naturtilstanden i naturområder med et højt naturpotentiale kr Ugræsset eng ved Norsminde endnu ses trævlekrone i højstaudeengen. Relation til plan: Kommuneplan Naturkvalitetsplan Kontaktperson: Agronom Marianne Popp, tlf , Aarhus Kommune.

11 Mere biodiversitet i Aarhus Kommunes skove Projekt Der er fokus på naturen og den biologiske mangfoldighed i skovene. Ved at genskabe fugtige lavninger og mindre lysåbninger kan der skabes mange forskelligartede leveområder for skovens dyr, planter og svampe både i nye og eksisterende skove. De fugtige lavninger og mindre vådområder kan genoprettes til naturlig vandstand ved at tilstoppe drængrøfter, afbryde dræn og fjerne ophobet materiale. Lukning af grøfter og mere vand i Fløjstrup Skov Nogle områder er under tilgroning og overskygges af opvækst, som fjernes. Andre steder lysnes i forbindelse med vandløb. Der fokuseres på projekter, hvor der med lille indsats kan opnås stor effekt og som primært har lokal påvirkning Skræddermosen i Fløjstrup Skov umiddelbart efter rydning i januar Baggrund for projekt Aarhus Kommune ønsker, at både nye og eksisterende skove udvikler sig med et stort naturindhold og én af de faktorer, der bedst medvirker til dette er et naturligt højt vandspejl i skoven. I de nye skove genskabes den naturlige vandstand i området ved at afbryde dræn strategiske steder og åbne rørlagte vandløb. Det sker for at mindske risikoen for fremtidig oversvømmelse og af hensyn til den biologiske mangfoldighed. Samtidig bidrager vandet og de tilstødende åbne arealer til en varieret naturoplevelse for skovenes besøgende. Skræddermosen i juni Relation til plan: Projektet er med til at opfylde mål i Skovudviklingsplanen og Naturkvalitetsplanen. Derudover understøtter projektet den eksisterende miljøcertificering af Aarhus Kommunes skove kr. Januar marts og november december Kontaktperson: Stine Rytter Bengtsson, tlf , Aarhus Kommune og Peter Søgaard, tlf , Aarhus Kommune.

12 Naturplan om mere natur i agerlandet gennem lokalt samarbejde Projekt Visionen er at skabe et stort sammenhængende naturområde fra Kasted til Skejby, der binder eksisterende naturperler sammen, styrker den økologiske forbindelse langs Egåen og biodiversiteten i området generelt. Kort over projektområde mellem Skejby og Kasted. Der etableres nye afgræsningsarealer ved ekstensivering af landbrugsjord, der sammenbinder moser, enge, overdrev, vandhuller, kildevæld, og vandløb. Der etableres en biodiversitetsskov og der laves en indsats for at pleje naturen i en eksisterende grusgrav med en særdeles artsrig overdrevsflora. Der arbejdes for genåbning af 1,5 km rørlagt vandløb, og der etableres nye vandhuller, hvor flodkrebs udsættes som led i bevaringsarbejde for den rødlistede art. Etablering af stier, der binder det allerede etablerede Grønne Udflugtssted i Kasted Mose sammen med busforbindelser og den nye letbane, vil skabe attraktive vandreruter for såvel lokale borgere som besøgende. Baggrund for projektet Projektet udvikles gennem lokalt forankret samarbejde og understøttelse af lokale naturnetværk, der kan pleje naturen efter endt projekt. Foto af eksisterende vandhul i projektområdet der kan sammenbindes med andre naturarealer. Initiativtagere til projektet er lokale lodsejere, som i samarbejde med Aarhus Kommune, Økologisk Landsforening og DN-Aarhus har udarbejdet projektet. Projektet laves hovedsageligt på privat jord. Relation til planer Kommuneplan 2013 Naturkvalitetsplan Friluftsplan Vandvision 2100 Vandplan for Aarhus Bugt kr Kontaktperson: Lars Eg Hoppe, tlf , Aarhus Kommune.

13 Mere sammenhængende natur Baggrund for projektet Kommunerne skal udpege et Grønt Danmarkskort i Kommuneplan Projektet skal bidrage til at skabe mere sammenhængende natur og understøtte Aarhus Byråds mål om at skabe mere natur i kommunen. Sammenhæng mellem naturområder vil styrke de små naturområder, skabe bedre spredningskorridorer for store dele af dyrelivet og vil ved større arealer give en robusthed for naturen i området. Foto af eng der strækker sig mellem naturområder omgivet af dyrkede marker. Foto af eng der ligger mellem Lisbjerg Skov og det åbne land. Relation til plan Kommuneplan 2013 Naturkvalitetsplan Statens Naturplan Projektbeskrivelse Der er skabt et nationalt fokus på gevinsterne ved at skabe sammenhængende natur. Naturområderne bliver mere robuste og sammenhængende natur er en effektiv form til at sikre, at dyr og planter kan flytte sig, når leveforholdene ændres. Større og mere sammenhængende naturområder forebygger isolering af dyr og planter, hvilket øger deres chancer for at overleve. Af den vej kan vi fastholde og om muligt forbedre den biologiske mangfoldighed. Aarhus Kommunes Byråd har vedtaget, at potentielle naturarealer skal bringes i spil og være med til at skabe ny og sammenhængende natur. Målet er, at vi i 2030 har dobbelt så meget natur som i 2011, og dermed kommer op på landsgennemsnittet. Skal vi lykkes med dette, skal både private og offentlige arealer bringes i spil. Etablering af mere natur i dette projekt har især fokus på ekstensivering af privatejede arealer. De konkrete tiltag skal også tænkes sammen med håndtering af mere vand som en del af klimatilpasning rejsning af ny skov og sikring af drikkevandsressourcerne i Aarhus Kommune kr Kontaktperson: Lene Vinther Larsen, tlf , Aarhus Kommune.

14 3.2 Friluftsliv

15 3.2.1 Stier og friluftsliv i åbent land Projekt Friluftslivet for borgerne i lokalsamfundene skal styrkes. Det sker ved at støtte mindre projekter, der øger tilgængeligheden til rekreative muligheder eller understøtter oplevelser i natur- og landskab med f.eks. afmærkede ruter fra lokale udflugtssteder. Træbro over Moseåen i Kasted Mose nord for Tilst Der kan gennem året søges støtte fra midlerne i dette projekt, så der er mulighed for at støtte mindre tiltag, når ideen opstår og bliver mulig. Tiltagene er populære og gode tilbud for begrænsede midler. Baggrund for projekt Daglige ophold og bevægelse i naturen har en gunstig indvirkning på sundheden. Bænke og borde samt ruteafmærkning i Beder-Mallings nye skov. Friluftsplan har stor fokus på at øge stinettet og forbedre adgangen ad stier i de bynære landskaber og i det åbne land. God skiltning og information om de mange muligheder vises i marken og på kommunens hjemmeside. I lokalområderne er der i fællesråd, organisationer og foreninger samt hos børn og ildsjæle, en voksende interesse for at medvirke til at styrke friluftslivet og udbygningen af rekreative muligheder, lave stilaug, der varetager simple vedligehold med kantklipning mv. Renoveret sti langs Hørret Enge nordvest for Beder. Andre tiltag kan være at lave udflugtssteder for friluftslivet, f.eks. friluftspavilloner, bålhytter, shelters m.m. eller siddepladser et smukt stille sted. Relation til plan Friluftsplan Sundhedspolitikken kr Kontaktperson: Susanne Dyrlund Nielsen, tlf , Aarhus Kommune.

16 3.2.2 Udvikling og forbedring af Grønne Udflugtssteder Baggrund for projektet Grønne Udflugtssteder i landskabsringen skal danne et naturligt udgangspunkt for friluftsliv og for ture i de bynære landskaber og naturområder rundt om Aarhus by. Grønne Udflugtssteder er det vigtigste tiltag i Friluftsplan , hvis vision er, at medvirke til at forbedre borgernes sundhed og livskvalitet. Udflugtsstederne skal bidrage til udvikling af friluftslivet og skabe nye aktiviteter, der kan opleves i fællesskab med andre og af forskellige brugergrupper. Angivelse af ni Grønne Udflugtssteder i landskabsringen, der er udpeget i kommuneplanen. Åbo Skov åben plads friholdt til mulig shelterplads. Projekt i De nye udflugtssteder skal opgraderes og indeholde faciliteter, der understøtter udflugtsstedernes funktioner for en god rekreativ oplevelse. Det kræver, at basisydelserne er til stede. Det omfatter bl.a. inventar, ruteafmærkning samt en informationsindsats. Kendskabet til de ni udpegede udflugtssteder sættes i 2015 i fokus på hjemmesiden aarhus.dk/udflugtssteder og på de enkelte udflugtssteder med informationstavler, så succesen fra de veletablerede udflugtssteder ved Egå Engsø og Lisbjerg Skov, bredes ud til de øvrige syv udflugtssteder. Projektets mål er, at udviklingen af udflugtsstederne sker i et bredt kommunalt samarbejde med øvrige magistrater og eksterne interessenter. Mariendal Strand Mulighed for det stille friluftsliv. Relation til plan Kommuneplan 2013 Friluftsplan Økonomi, der understøtter udflugtsstedernes særlige potentialer for unikke rekreative tiltag, søges tilvejebragt i disse samarbejder samt i fonde kr Kontaktperson: Hanne Kaagaard, tlf , Aarhus Kommune.

17 TEKNIK OG MILJØ Grøndalsvej 1C 8260 Viby J Telefon

PROJEKTFORSLAG TIL GRØNNE PROJEKTER 2018

PROJEKTFORSLAG TIL GRØNNE PROJEKTER 2018 PROJEKTFORSLAG TIL GRØNNE PROJEKTER 2018 Til kommentering på Det Grønne Råds møde onsdag den 29. november 2017 FORSLAG til Grønne er 2018 forslag til Det Grønne Råds kommentering på mødet onsdag den 29.

Læs mere

Grønne Projekter Indledning

Grønne Projekter Indledning GRØNNE PROJEKTER 2016 Grønne Projekter 2016 Indledning Grønne Projekter 2016 har fokus på naturforvaltnings- og friluftsprojekter. Kommunen har et ønske om at igangsætte både naturbevarende projekter og

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 30. november 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Forslag til Kommuneplan 2017

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Grønne Projekter 2014. www.naturogmiljoe.dk

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Grønne Projekter 2014. www.naturogmiljoe.dk NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Grønne er 2014 www.naturogmiljoe.dk Grønne er 2014 Indhold Indledning... 2 Grønne er 2014... 2 3. beskrivelser 2013... 5 3.1 Naturgenopretning og naturpleje...

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 20. april Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 20. april Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 20. april 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Status for Naturplaner 2016-2021

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og

Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og Udfordringer samt gevinster ved bynære naturlige klimatilpasnings løsninger - Et helhedsorienteret vand- og naturprojekt Ved Anna Tauby, NIRAS Medforfatter Rasmus Dyrholm, Frederikssund Forsyning AGENDA

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2019

Natur- og Stipuljen 2019 Vejledning til ansøgning Natur- og Stipuljen 2019 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Nu kan du igen søge om støtte til at genoprette og pleje naturen

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter VEJLEDNING TIL ANSØGNING Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter Fredericia Kommune afsætter årligt en pulje, hvorfra private, organisationer og interessegrupper kan søge om tilskud til

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter Økonomi Samlet budget: 130 mio. kr. EU medfinansierer projektet med 60 %. 40 % egenfinansiering: 33 mio. kr. fra Naturpakken - staten. 8 mio. kr. fra de

Læs mere

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016

Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Velkommen til møde i Bæredygtighedsrådet Den 2. juni 2016 Storplettet perlemorssommerfugl Løvfrø Overdrev ved stråruplund i nærheden af Skamlingsbanken Dagsorden Kl. 15.00 kl. 15.05 Kl. 15.30 Kl. 16.00

Læs mere

DN og Naturprojekter

DN og Naturprojekter DN og Naturprojekter 2008-2018 Udnyttelse af kommunens areal - 496km2 Kommuneplan 2017 2029 Biologisk mangfoldighed Mål Bremse tilbagegangen af alle naturlige levesteder for vilde dyr og planter på land

Læs mere

5. Indhold og aktiviteter

5. Indhold og aktiviteter I forbindelse med realiseringen af delprojekterne kontaktes kulturarvstyrelsen således plejen ikke skader de mange kulturspor i området. Projektet gennemføres i samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune,

Læs mere

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Kommuneplan 2017-2029 Naturtema Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Naturtema KP13 Retningslinjer og udpegninger: Beskyttede naturtyper og diger (og ammoniakfølsom

Læs mere

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan VISION 3: SÆT NATUREN FRI Artsrigdom, vild natur og natur i byen Naturen i Hjørring Kommune rummer stor biologisk mangfoldighed og kan bryste sig af naturområder i international klasse. Samtidig er den

Læs mere

Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune

Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune Punkt 8. Orientering om naturkapitalindeks i Aalborg Kommune 2017-025077 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til orientering om Naturkapitalindeks for Aalborg Kommune. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

Grønne Projekter 2013

Grønne Projekter 2013 NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Grønne er 2013 Orientering af Teknisk Udvalg www.naturogmiljoe.dk Grønne er 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Grønne projekter i 2013... 3 3.

Læs mere

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Grønne Projekter

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Grønne Projekter NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Grønne er 2013 www.naturogmiljoe.dk Grønne er 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Grønne er i 2013... 3 3. beskrivelser 2013... 5 3.1 Naturgenopretning

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2017

Natur- og Stipuljen 2017 Natur- og Stipuljen 2017 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2017 en pulje, hvor private, organisationer

Læs mere

BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG

BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG BILAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 11 FOR GRØNT DANMARKSKORT I NYBORG KOMMUNE NYE OG REVIDEREDE OPSLAG Følgende indsættes som nyt opslag under Vision Hovedtemaer og følges af kort over Grønt Danmarkskort

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune. Grønne Projekter 2015. www.aarhus.dk

TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune. Grønne Projekter 2015. www.aarhus.dk TEKNIK OG MILJØ Aarhus Kommune Grønne er 2015 www.aarhus.dk Grønne er 2015 Indhold Indledning... 2 2. Grønne er 2015... 3 2.1. erne og samarbejdspartnere... 3 2.2. Processen... 4 3. beskrivelser 2015...

Læs mere

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018 Naturråd Lolland Falster 8. marts 2018 Dagsorden Velkomst Godkendelse af dagsorden Bemærkninger til referat fra første møde Forslag til korttemaer på webgisen Præsentation af temaerne: Eksisterende og

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Landskabet er under stadig forandring

Landskabet er under stadig forandring Landskabet er under stadig forandring I det danske klima er løvskov den naturlige vegetation. Når landskabet ikke er skovklædt i dag, skyldes det, at jordbrug, plantager, bebyggelser og anlæg har fortrængt

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Teknik og Miljø Plejeplan. Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården

Teknik og Miljø Plejeplan. Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården Teknik og Miljø 2014 Plejeplan Naturpleje på kystoverdrev ved Grundejerforeningen Dyssegården Forsidefoto af 20. maj 2014 Parti af kystoverdrevet med røde tjærenelliker Baggrund Slagelse Kommune har som

Læs mere

Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan. version: 09.02.11

Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan. version: 09.02.11 Smukkere natur ved Skibdal Strand - forslag til naturplejeplan version: 09.02.11 August 2011 INDHOLD Formål Baggrund Nuværende naturtilstand Fremtidig naturtilstand Beskrivelse af naturplejen Naturtilstand

Læs mere

Hvordan udvikler vi naturen i samarbejde med landmændene?

Hvordan udvikler vi naturen i samarbejde med landmændene? Oplæg på Økologi på tværs i kommunen,9 november 2016. Hvordan udvikler vi naturen i samarbejde med landmændene? Bo Levesen, Vejle Kommune Historien om engene Ingen bonde har nogensinde afgræsset enge og

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1).

Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1). Storstrøm J.nr. NST-4161-00037 Ref. MRO Den 27. juni 2013 SKOVREJSNINGSPLAN - FÆLLESEJESKOVEN Indledning Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

LIFE RigKilde Svenstrup Kær

LIFE RigKilde Svenstrup Kær Naturgenopretningsprojekt LIFE RigKilde Svenstrup Kær Jammerbugt Kommune igangsætter et større naturprojekt, der skal løfte naturværdien i Svenstrup Kær samt bedre vandløbskvaliteten i Svenstrup Å. Orkidé

Læs mere

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Status for naturen i DK Hvilken natur skal med? Overskud af næringstoffer Naturpleje af græsland Naturpleje af overset natur Integrer

Læs mere

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser.

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser. Teknik og Miljø Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg SCREENING (FORUNDERSØGELSE) FOR MILJØVURDERING AF kommuneplantillæg nr. 11 for Grønt Danmarkskort i Nyborg Kommune Tlf. 6333 7000 Fa. 6333 7001 kommune@nyborg.dk

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

REFERAT af Det Grønne Råds møde

REFERAT af Det Grønne Råds møde Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, Postboks 4049, 8260 Viby J Den 23. oktober 2014 Side 1 af 7 REFERAT af Det Grønne Råds møde Mødedato: Onsdag den 17. september 2014 Mødetid: Kl. 15.30 til kl. 16.00

Læs mere

Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning

Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning Naturens Rige rummer en række særlige naturarealer, og kommunen ønsker at give en

Læs mere

Offentligt møde LIFE Helnæs

Offentligt møde LIFE Helnæs Offentligt møde LIFE Helnæs Dagsorden 1. Velkomst og indledning v/skovrider Søren Strandgaard, Naturstyrelsen Fyn 2. Indlæg fra landbruget v/ Niels Rasmussen, Formand for Centrovice 3. Gennemgang af LIFE

Læs mere

Kommunale naturhandleplaner

Kommunale naturhandleplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Dato 13. marts 2017 Kommunale naturhandleplaner 2016-2021 Forslag om kommunale naturhandleplaner for 2016-2021. Planerne

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Vejledning til ansøgning om tilskud til private naturprojekter i Middelfart Kommune 2014 Søg tilskud til et

Læs mere

Hvordan passer vi på naturen i Vejle.

Hvordan passer vi på naturen i Vejle. Hvordan passer vi på naturen i Vejle. Gør stor natur større Den 15. november 2018 Bo Levesen Vejle Kommune Fakta om natur i Vejle Kommune. Natura2000: 5800 ha Fredede områder: 4500 ha Beskyttet natur:

Læs mere

Biodiversitet i Gladsaxe

Biodiversitet i Gladsaxe gladsaxe.dk Biodiversitet i Gladsaxe Foto: Rikke Milbak 1 Hvad er biodiversitet? Biodiversitet er variationen i alt levende. Det gælder både selve arterne, men også deres gener og deres levesteder. En

Læs mere

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål

Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsningsskov -hvorfor? Resume fra forskerrapporten Anbefalinger vedrørende omstilling og forvaltning af skov til biodiversitetsformål Græsning Græsning og anden påvirkning fra store, planteædende pattedyr

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE Staurby Skov STAURBY SKOV PIXIUDGAVE - DEN KORTE VERSION AF MASTERPLANEN Middelfart Kommune har overtaget Staurby Skov i 2016. Skoven er en tidligere produktionsskov,

Læs mere

Odense Kommunes plan for biodiversitet. Lene Holm Kontorchef Park & Natur

Odense Kommunes plan for biodiversitet. Lene Holm Kontorchef Park & Natur Odense Kommunes plan for biodiversitet Lene Holm Kontorchef Park & Natur Disposition Faktuelt om Odense Lokale mål Planlægning Handlinger Udfordringer Faktuelt Areal: 304,3 m 2 Landbrug: 14.500 ha i årlig

Læs mere

Naturkvalitetsplan 2013

Naturkvalitetsplan 2013 Naturkvalitetsplan 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Relevant lovgivning for kommunens administration på naturområdet Registrering af naturarealer (samt beskrivelse af 3-naturtyperne) Principperne i

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Arealer til bortforpagtning:

Arealer til bortforpagtning: Arealer til bortforpagtning: Delområde Areal Driftsform Markbloknr. Brutto areal (ha) Store Vildmose Ørnefenne 57 Afgræsning /Slæt Økologisk status 547343-86 9,36 Ja 1/1-2019 31/12 Store Vildmose Damfenne

Læs mere

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3?

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Frederiksborg Amt, Landglégbsafdelingen, oktober 2005 Udgiver: Tekst, foto og kort: Kort: ISBN: Frederiksborg Amt, Teknisk Forvaltning Janni Lindeneg Copyright

Læs mere

Teknik og Miljø 2015. Nordskoven. Skovrejsning nord for Slagelse. Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune

Teknik og Miljø 2015. Nordskoven. Skovrejsning nord for Slagelse. Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune Teknik og Miljø 2015 Nordskoven Skovrejsning nord for Slagelse Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune 2 2 3 Skovrejsning Skov- og naturområder opfordrer til leg og læring. Til bevægelse

Læs mere

Ejby Mose lokal og bynær natur

Ejby Mose lokal og bynær natur Ejby Mose lokal og bynær natur Oplæg til et planlægningsprojekt 1 Ejby Mose lokal og bynær natur Ejby Mose er et af de største sammenhængende moseområder på Fyn og strækker sig over 184 ha. Området er

Læs mere

Hvad er Grønt Danmarkskort?

Hvad er Grønt Danmarkskort? Hvad er Grønt Danmarkskort? Kommunerne skal jf. planlovens 11a stk. 2. foretage en række udpegninger i kommuneplanen, som skal sikre sammenhæng i naturen på tværs af kommunegrænser. Samlet vil disse udpegninger

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

STRATEGI FOR BIODIVERSITET

STRATEGI FOR BIODIVERSITET STRATEGI FOR BIODIVERSITET Vejen Kommune Teknik & Miljø Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: teknik@vejen.dk Telefon: 7996 5000 Udgivet: November 2014 INDHOLD 1. Formål 3 2. Baggrund 3 3. Indhold 4 4. Forankring

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016.

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Til NaturErhvervstyrelsen Fremsendt pr. email til: landbrug@naturerhverv.dk, 14. december 2015 Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Med

Læs mere

TOMMERUP DEN BLÅ LANDSBY MERVÆRDI GENNEM SAMARBEJDE. Katrine Juul Larsen & Ina Maria Hansson Miljø og Natur

TOMMERUP DEN BLÅ LANDSBY MERVÆRDI GENNEM SAMARBEJDE. Katrine Juul Larsen & Ina Maria Hansson Miljø og Natur TOMMERUP DEN BLÅ LANDSBY MERVÆRDI GENNEM SAMARBEJDE Katrine Juul Larsen & Ina Maria Hansson Miljø og Natur Klimatilpasningsplan for Assens Kommune 2014 Hvad nu? Hvad er klimatilpasning? Hvordan gør vi

Læs mere

Faaborg - tættere på hav og natur

Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg Faaborg er omgivet af større naturområder og sammen med byens kystnære beliggenhed giver det et særdeles godt udgangspunkt for mange rekreative aktiviteter. Faaborgs

Læs mere

Internationale naturbeskyttelsesområder

Internationale naturbeskyttelsesområder Internationale naturbeskyttelsesområder Mål Gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter, der udgør udpegningsgrundlaget for de enkelte Natura 2000 områder i kommunen, skal genoprettes og/eller bevares

Læs mere

Strategier for drift og udvikling af natur i Vejle Kommune

Strategier for drift og udvikling af natur i Vejle Kommune Oplæg på kursus for fåreavlere den 30. oktober 2015 i Ribe. Strategier for drift og udvikling af natur i Vejle Kommune Af Bo Levesen, Vejle Kommune Overordnet strategi for naturpleje og naturudvikling

Læs mere

Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1).

Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1). Storstrøm J.nr. NST-4161-00037 Ref. MRO Den 27. juni 2013 SKOVREJSNINGSPLAN - FÆLLESEJESKOVEN Indledning Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov

Læs mere

Naturpolitikken. 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1

Naturpolitikken. 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1 Naturpolitikken 1556165 Sønderborg Kommune - Naturpolitik hæfte.indd 1 30-06-2015 11:10:31 Forord Med denne naturpolitik ønsker Sønderborg Kommune at sætte scenen for en måde at bruge naturen på, der samtidig

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling

STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser. Udkast til politisk behandling STRATEGI for øget adgang til naturoplevelser 1 Udkast til politisk behandling - 2019 Baggrund for strategien Faxe Kommune er beriget med en spændende og forskelligartet natur, som alle skal have mulighed

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale

Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Ringkøbing-Skjern Kommune Lønborg Hede et uudnyttet potentiale Lønborg Hede Tæt på Ringkøbing Fjord og Skjern åens enge Projektafgrænsning Natura 2000-områder: Skjern Å Ringkøbing Fjord Lønborg Hede Trusler

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder

Skovvision for Mariagerfjord Kommune. - skovene som rekreative naturområder Skovvision for Mariagerfjord Kommune - skovene som rekreative naturområder Mariagerfjord Kommune betragter de kommunale skove som en værdifuld ressource, der gennem en langsigtet drift og administration

Læs mere

Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr A-108

Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr A-108 15. Juni Fonden Arboretet Sønderborg den 10. december 2015 Kirkegårdsvej 3A 2970 Hørsholm Orientering - midtvejdsevaluering Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr. 2014-A-108

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling 01-10- 2012 Frederikshavn Kommune/Natur Sagsbehandler: sili Administrative

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

"Draget" - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde.

Draget - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde. Naturgenopretning på Knudshoved Odde. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen. Knudshoved Odde er et unikt naturområde i Sydsjælland, et overdrevslandskab med mange små bakker adskilt af flade arealer, hvor man

Læs mere

- set med kommunale briller. Lars Linneberg, biolog

- set med kommunale briller. Lars Linneberg, biolog Grønt Danmarkskort - set med kommunale briller Lars Linneberg, biolog set med kommunale briller AGENDA Hvad er Grønt Danmarkskort? Ikast-Brande Kommune Fra regionplan til kommuneplan Forslag til nye udpegninger

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Ansøgning om nettoanlægsbevilling på 1.010.000 kr. til skovrejsning på 15,3 ha landbrugsjord ved Byagervej i Beder

Ansøgning om nettoanlægsbevilling på 1.010.000 kr. til skovrejsning på 15,3 ha landbrugsjord ved Byagervej i Beder Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 15. oktober 2014 Skovrejsning ved Byagervej i Beder Ansøgning om nettoanlægsbevilling på 1.010.000 kr. til skovrejsning på 15,3 ha

Læs mere