Varmt brugsvand måling, lovgivning, regler og undtagelser. Teknologisk Institut, 9. nov. 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Varmt brugsvand måling, lovgivning, regler og undtagelser. Teknologisk Institut, 9. nov. 2016"

Transkript

1 Varmt brugsvand måling, lovgivning, regler og undtagelser Teknologisk Institut, 9. nov. 2016

2 HVEM ER JEG? Keld Forchhammer, CEO, Brunata a/s Har på lederniveau arbejdet med forbrugsregnskaber og administration af forbrugsregnskaber siden Har de seneste år deltaget aktivt i arbejdet med de nationale implementeringer af EED.

3 MÅLING AF VARMT BRUGSVAND HVEM OG HVAD DREJER DET SIG OM? Udlejningsejendomme og andre ejendomme Energistyrelsens bekendtgørelse og vejledningen til samme Konsekvenser Et par mindre problemer vedr. omkostningseffektivitet og central måling. Faktureringsbekendtgørelsen EED

4 LOVGIVNING OM VARMTVANDSMÅLING REGULERING FØR MÅLERBEKENDTGØRELSERNE De tre lejelove har gennem en række år ladet det være op til udlejer og til dels lejerne, om det varme brugsvand (VV) skulle måles eller ikke. Denne valgfrihed ophører reelt senest Dog har det altid været en forudsætning at hvis der skulle laves vandregnskab for ejendommen, skulle også mængden af det varme brugsvand måles og det gælder fortsat. Der har ikke været noget specifikt regelsæt for ejer og andelsboligforeninger, men her gælder som altid almindelige foreningsretlige regler, også for måling/ikke måling.

5 ENERGISTYRELSENS BESTEMMELSER DEN TIDLIGERE MÅLERBEKENDTGØRELSE NR. 891 I målerbekendtgørelsen fra 1996 var der ikke krav om installation af VV målere. Til gengæld var der krav om, at i nybyggeri skulle vandinstallationen pr. 1. feb være forberedt for VVmåling, både centralt og individuelt. Og pr. 16. juli 1997 blev dette krav udvidet til også at gælde for ny vandinstallation i de enkelte brugerenheder i bestående bebyggelse.

6 ENERGISTYRELSENS BESTEMMELSER DEN NY MÅLERBEKENDTGØRELSE NR. 563 Bekendtgørelse nr. 563 af 2. juni 2014 fastslår i 6: At i nybyggeri og ved nyinstallering af VV installation i bestående bebyggelse skal der installeres individuelle VV målere ( 6, stk. 1). Kravet har været gældende siden bekendtgørelsens ikrafttræden d. 5. juni 2015 (!). At i bestående bebyggelse i øvrigt skal der senest installeres VV målere, hvis det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt ( 6, stk. 2). At i flerbrugerejendomme skal der ske måling af VV forbruget i installationen som helhed ( 6, stk. 3), dvs. typisk med en koldtvandsmåler på tilgangen til VV beholderen. Kravet gælder umiddelbart.

7 ENERGISTYRELSENS BESTEMMELSER VEJLEDNING TIL DEN NY MÅLERBEKENDTGØRELSE Kravene har affødt lidt uklarhed og forvirring, men heldigvis er målerbekendtgørelsen senere fulgt op af en vejledning, nr af 18. nov Vejledningen er et væsentligt bidrag til fortolkningen af bekendtgørelsen, da der endnu ikke findes retslig fortolkning af bekendtgørelsen. Vejledningen giver nogle gode præciseringer, men desværre også en vis forplumring af lige netop VV problematikken.

8 ENERGISTYRELSENS BESTEMMELSER AFKLARING AF UBETINGEDE OG BETINGEDE KRAV Vejledningen præciserer en generel skelnen mellem bekendtgørelsens ubetingede og betingede krav. Ubetingede krav er ikke underkastet bygningsejerens egen vurdering om gennemførlighed m.v. og skal således bare opfyldes. Eventuel fritagelse kræver begrundet ansøgning til kommunen i henhold til bekendtgørelsens 11. Betingede krav kan bygningsejeren vurdere med hensyn til teknisk gennemførlighed og omkostningseffektivitet. Det må forudsættes at vurderingen er dokumenteret. Definition i vejledningen: Ved omkostningseffektiv menes rentabelt. Begrebet er defineret ved at besparelsen i målerens levetid overstiger investeringen.

9 ENERGISTYRELSENS BESTEMMELSER KONKLUSION OM KRAV OM VV MÅLING Ud fra denne afklaring kan konstateres at: VV målere skal ubetinget installeres i nybyggeri og ved ny VV installation i bestående bebyggelse ( 6, stk. 1). I bestående bebyggelse med eksisterende VV installation kan installation af individuelle VV målere undlades, hvis det kan begrundes/dokumenteres at det ikke vil være teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt ( 6, stk. 2) altså et betinget krav. Der skal uanset bygningsart ubetinget monteres en vandmåler til registrering af det samlede VV forbrug ( 6, stk. 3).

10 ENERGISTYRELSENS BESTEMMELSER EKSISTERENDE INSTALLATIONER FRA 1997 OG FREM Der er imidlertid, ifølge vejledningen, en væsentlig undtagelse fra det ellers betingede krav om VV måling i bestående bebyggelse med eksisterende installation: I ejendomme, der fra 1997 og fremefter er forberedt for VVmåling, er det grundlæggende altid muligt og rentabelt at installere VV målere, dvs. at det her er et ubetinget krav. Fritagelse for VV måling i disse ejendomme vil derfor logisk set kræve en 11 ansøgning.

11 VEJLEDNING NR ET PAR PROBLEMER

12 OMKOSTNINGSEFFEKTIVITET RIGTIG BEREGNING Brug i stedet fx den beregner, der ligger på Brunatas hjemmeside: ommaaling af varmt vand/ Andre firmaer har eventuelt også beregningsprogrammer, men jeg har ikke prøvet dem.

13 CENTRAL VV MÅLING HVILKET FORMÅL OG HVORDAN? Af vejledningen fremgår følgende: Formålet med central VV måling er næppe at måle vandmængden for ejendommen den kender man jo fra hovedvandmåleren. Trafik og Byggestyrelsen har da også mundtligt tilkendegivet at det nok havde været rigtigere at kræve installering af en varmeenergimåler den giver nogle væsentlige fordele.

14 CENTRAL VV MÅLING KRAV TIL NYBYGNINGER (1) BR 15 (bygningsreglementet) kræver måling af energiforbruget til VV produktion i bygninger opført efter eller ved nyinstalleret VV installation efter samme dato (afsnit , stk. 5): Tommelfingerregel: Mere end 12 beboere og/eller 7 lejligheder vil medføre et forbrug på mere end kwh/år.

15 CENTRAL VV MÅLING KRAV TIL NYBYGNINGER (2) Fordele ved egentlig energimåling af VV produktionen: Mere præcis udgiftsopdeling mellem VV og opvarming i forbrugsregnskaber. Ved kombination med volumenmåling af VV kan der yderligere beregnes en forholdsvis præcis opdeling af VV energiudgiften til selve VV forbruget og til omsætnings /rørtab. Dette kan yderligere bruges til at vurdere nødvendige tiltag for at optimere VV produktionen og fx forbedre rørisoleringen.

16 KRAV OM VV MÅLING ER DER ET PROBLEM I UDLEJNINGSEJENDOMME? Den ny (private) lejelov fra 2015 har en bestemmelse om at udlejer kan kræve montering af VV målere, hvis det påbudt i henhold til lov ( 41, stk. 1, 2. pkt.) og det er jo tilfældet nu. Den almene lejelov har allerede længe givet udlejer mulighed for at kræve VV målere monteret ( 54, stk. 3 og 4). Erhvervslejeloven giver udlejer mulighed for at kræve installation af vandmålere (herunder VV målere), hvilket i sin tid blev indført ud fra andre hensyn, nemlig hvis beboerne i en blandet ejendom besluttede sig for vandmåling ( 47, stk. 2). Konklusion: Der er ikke hindringer i lejelovgivningen for at overholde kravet om VV måling.

17 LOVGIVNING PÅ VEJ FAKTURERINGSBEKENDTGØRELSEN Energistyrelsen arbejder på en bekendtgørelse om fakturering ( Billing ) og faktureringsoplysninger ( Billing Information ) vedr. forbrugsmåling, og 3. udkast har netop været i høring (slut i dag d. 9. nov.). Bekendtgørelsen implementerer EED kap. 10 og tillæg 7. Styrelsen lægger op til at der ikke kræves faktureringsoplysninger 4 gange årligt vedr. forbrug registreret på fordelingsmålere der skal således fortsat blot leveres 1 årlig forbrugsregning pr. bruger. Begrundelsen er at fordelingsmålere opererer inden for fordelingsregnskaber, og det vil derfor være vanskeligt at lave tilstrækkelig nøjagtige faktureringsoplysninger uden at lave et fordelingsregnskab yderligere 3 gange årligt.

18 LOVGIVNING PÅ VEJ REVIDERING AF ENERGIEFFEKTIVITETSDIREKTIVET Energieffektivitetsdirektivet gennemgår nu en normal 4 års revidering. Den nuværende udgave skelner ikke klart mellem afregningsog fordelingsmåling, hvilket har givet fortolkningsproblemer. Udkastet retter op på denne fejl. En interessant detalje er at der foreslås sidste udløbsdato for visuelt aflæste målere: Pr må kun installeres fjernaflæste målere, og pr skal alle målere kunne fjernaflæses.

Energieffektiviseringsdirektivet. Flowtemadag hos Flowcenter Danmark

Energieffektiviseringsdirektivet. Flowtemadag hos Flowcenter Danmark Energieffektiviseringsdirektivet Flowtemadag hos Flowcenter Danmark Hvem er jeg? Jesper Nørgaard M.Sc. 2011 fra AAU (Indeklima og Energi) Videnskabelig assistent AAU 2011 2013 Undervisning og vejledning

Læs mere

Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen. Temadag på TI Varmemåling og varmeregnskaber

Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen. Temadag på TI Varmemåling og varmeregnskaber Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen Temadag på TI Varmemåling og varmeregnskaber Hvem er jeg? Jesper Nørgaard M.Sc. 2011 fra AAU (Indeklima og Energi) Videnskabelig assistent AAU 2011

Læs mere

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Gå hjem-møde om forbrugsmåling Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Målerbekendtgørelsen (Bkg. nr. 563 af 2. juni 2014) 1, stk. 1 bekendtgørelsen omfatter: Målere, der installeres

Læs mere

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek

Gå hjem-møde om forbrugsmåling. Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Gå hjem-møde om forbrugsmåling Ejendomsforeningen Danmark v/ juridisk konsulent Ramin Salek Målerbekendtgørelsen (Bkg. nr. 563 af 2. juni 2014) 1, stk. 1 bekendtgørelsen omfatter: Målere, der installeres

Læs mere

Temadag den 5. november 2015 Energidirektiv, fair fordeling af varmeudgifter og praktiske erfaringer med tilbagemeldinger

Temadag den 5. november 2015 Energidirektiv, fair fordeling af varmeudgifter og praktiske erfaringer med tilbagemeldinger Temadag den 5. november 2015 Energidirektiv, fair fordeling af varmeudgifter og praktiske erfaringer med tilbagemeldinger Keld Forchhammer EnergiEffektivitetsDirektivet 2012/27/EU Med EED ønsker EU, at:

Læs mere

Teknologisk Institut 2017

Teknologisk Institut 2017 Teknologisk Institut 2017 Emner Regelgrundlag Kort om lejeloven og bekendtgørelsesnummer 563 Formalia omkring regnskabets udformning Krav i forhold til varmtvandsmålere Visualisering af forbruget. Folie

Læs mere

Krav til opsætning af målere, særligt på det varme vand Ejendomsforeningen Danmark 2017

Krav til opsætning af målere, særligt på det varme vand Ejendomsforeningen Danmark 2017 Krav til opsætning af målere, særligt på det varme vand Ejendomsforeningen Danmark 2017 Hans Henrik Finne 23. November 2017 Konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde den 4. februar 2011 understregede,

Læs mere

Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen. CLM temadag på FORCE Technology

Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen. CLM temadag på FORCE Technology Energieffektiviseringsdirektivet og målerbekendtgørelsen CLM temadag på FORCE Technology Hvem er jeg? Jesper Nørgaard M.Sc. 2011 fra AAU (Indeklima og Energi) Videnskabelig assistent AAU 2011 2013 Undervisning

Læs mere

Temadag den 21. november 2013 Det nye energidirektiv EED 2012/27/EU

Temadag den 21. november 2013 Det nye energidirektiv EED 2012/27/EU Temadag den 21. november 2013 Det nye energidirektiv EED 2012/27/EU Keld Forchhammer Direktivets opbygning 66 Indledende betragtninger. 5 Kapitler 1: Formål, definitioner og energieffektiviseringsmål (Art.

Læs mere

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Torsdag 05. november 2015

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Torsdag 05. november 2015 Hvad siger lovgivningen om varmefordeling Torsdag 05. november 2015 Hvilke områder vil I blive informeret om i dag. Bekendtgørelsen om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling (BEK nr. 563 af

Læs mere

2 Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 20. november 2012 Carsten Hammerhøj

2 Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 20. november 2012 Carsten Hammerhøj 2 Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 20. november 2012 Carsten Hammerhøj Hvilke målere må bruges i et fordelingsregnskab? Typegodkendte varmefordelingsmålere: Fordampningsmålere

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem møde om forbrugsmåling

Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem møde om forbrugsmåling Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem møde om forbrugsmåling Faktureringsbekendtgørelsen Agenda Rettelse af fordelingsfejl ny lejelov pr. 01. juli 2015 Gebyr ved tabte sager i Huslejenævnet Dato for endelig

Læs mere

Varmemåling og varmeregnskaber

Varmemåling og varmeregnskaber Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? Preben Jensen, ista Danmark A/S Hvad må der fordeles på grundlag af Typegodkendte varmefordelingsmålere: Fordampningsmålere (vær

Læs mere

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1)

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1) BEK nr 563 af 02/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3002/3004-0001

Læs mere

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Onsdag 09. november 2016

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Onsdag 09. november 2016 Hvad siger lovgivningen om varmefordeling Onsdag 09. november 2016 Hvilke områder vil I blive informeret om i dag. Overordnet oversigt vedrørende love og bekendtgørelser i forhold til varme- og vandregnskaber.

Læs mere

Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 1. December 2011 Carsten Hammerhøj

Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 1. December 2011 Carsten Hammerhøj Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 1. December 2011 Carsten Hammerhøj Hvilke målere må bruges i et fordelingsregnskab? Typegodkendte varmefordelingsmålere: Fordampningsmålere

Læs mere

Vigtig viden for ejer/administrator

Vigtig viden for ejer/administrator Nyheder Vigtig viden for ejer/administrator Focus på ressourcer Ejendomstjek - gratis Med udgangspunkt i den nye bekendtgørelse indenfor forbrugsmåling tilbyder Techem et gratis ejendomstjek. Vi vil gerne

Læs mere

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Temadag hos Teknologisk Institut 11. november 2014

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Temadag hos Teknologisk Institut 11. november 2014 Hvad siger lovgivningen om varmefordeling Temadag hos Teknologisk Institut 11. november 2014 Hvilke ministerier varetager lovgivningen vedrørende varmeregnskaber Følgende 3 ministerier varetager lovgivningen:

Læs mere

aflæsning i alle flerbrugerejendomme herunder erhvervsejendomme for en 2-årig periode efter at lovforslaget er vedtaget.

aflæsning i alle flerbrugerejendomme herunder erhvervsejendomme for en 2-årig periode efter at lovforslaget er vedtaget. Beslutningsforslag nr. B 38 Folketinget 2009-10 Fremsat den 3. november 2009 af Anita Knakkergaard (DF), Henrik Brodersen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Pia Kjærsgaard (DF),

Læs mere

Hvad siger loven? Love og regler for fordelingsregnskaber. Lars Nielsen ista kundecenter

Hvad siger loven? Love og regler for fordelingsregnskaber. Lars Nielsen ista kundecenter Hvad siger loven? Love og regler for fordelingsregnskaber Lars Nielsen ista kundecenter Agenda Love og regler for fordelingsregnskaber - Hvem er underlagt hvilke love Forbrugsregnskabets elementer - Udgiftstyper,

Læs mere

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima

BR10 og solvarme. Leon Buhl Teknologisk Imnstitut, Energi & Klima Leon Buhl Teknologisk institut Energi & Klima Bygningsreglementet indeholde krav og anbefalinger omkring anvendelsen af solvarme i forbindelse med nye byggerier samt krav og anbefalinger i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1 Forslag til ændring af bekendtgørelse nr. 891 af 9. oktober 1996 om individuel måling af el, gas, vand og varme Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1 I medfør af 4 A,

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling

Vejledning til bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling Vejledning til bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling Indledning Denne vejledning uddyber og præciserer bestemmelserne i bekendtgørelse nr. 563 af 2. juni 2014 om individuel

Læs mere

Forbrugsmåling nyt målerdirektiv Ejendomsforeningen Danmark

Forbrugsmåling nyt målerdirektiv Ejendomsforeningen Danmark Forbrugsmåling nyt målerdirektiv Ejendomsforeningen Danmark Techem Danmark A/S Indhold Hvem er vi? Hvorfor er målerbekendtgørelsen ændret? Hvad er nyt? Hvornår skal den iværksættes? Er der forskel på koldt

Læs mere

Energirenovering for Lejerne. Wilkenbo

Energirenovering for Lejerne. Wilkenbo Energirenovering for Lejerne Wilkenbo Renoveringen af Wilkenbo Hvor er vi nu i projekteringsfasen Dispositionsforslag Projektforslag STOP Detailprojektering 2 Vi antog at følgende har betydning for at

Læs mere

Energibesparelser i private lejeboliger

Energibesparelser i private lejeboliger - 1 Energibesparelser i private lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i begyndelsen af februar 2014 et lovforslag, der skal fremme

Læs mere

Må en varmemåler se lækker ud?

Må en varmemåler se lækker ud? Må en varmemåler se lækker ud? Brunata Futura+ sætter nye standarder for boligindretning og forbrugsmåling I halvdelen af alle danske hjem sidder der lovpligtige varmemålere på radiatorerne. De skal sikre

Læs mere

Oversigt over bygningsmasse

Oversigt over bygningsmasse N O T AT 9. maj 2011 J.nr. 3401/1001-3053 Ref. PB Energieffektivisering Oversigt over bygningsmasse Bygningsbestand Den samlede bygningsbestand fordelt på anvendelser og ejerformer fremgår af tabel 1.

Læs mere

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen Ejendomsforeningen Danmark Nyheder indenfor boliglejelovgivningen 17. september 2013 Juridisk konsulent Niklas B. Kejlskov, Ejendomsforeningen Danmark Ny lovgivning (1) Afskaffelse af løbedage i boliglejemål

Læs mere

Thermwork rådgivende ingeniørfirma aps

Thermwork rådgivende ingeniørfirma aps Thermwork rådgivende ingeniørfirma aps NOTAT: A/B Ahlefeldt Individuel måling af varmt brugsvand Vurdering af rentabilitet Dato: 19.09.2016 Sagsnr.: 16219 Ejendommens adresse: Nansensgade 41 & Charlotte

Læs mere

Mere om Energidirektivet EED 2012/27/EU Temadag om varmemåling og varmeregnskaber den 11. november 2014

Mere om Energidirektivet EED 2012/27/EU Temadag om varmemåling og varmeregnskaber den 11. november 2014 Mere om Energidirektivet EED 2012/27/EU Temadag om varmemåling og varmeregnskaber den 11. november 2014 Keld Forchhammer Punkter i mit indlæg Formålet med direktivet Den overordnede opbygning Kapitel 2

Læs mere

Etablering af individuel forbrugsmåling og overdragelse af kedel- og undercentraler til Nukissiorfiit

Etablering af individuel forbrugsmåling og overdragelse af kedel- og undercentraler til Nukissiorfiit Etablering af individuel forbrugsmåling og overdragelse af kedel- og undercentraler til Nukissiorfiit Indledning Inatsisartut besluttede i maj 2016 at pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en redegørelse,

Læs mere

1. Der skal kun laves energirammeberegninger ved nybyggeri!

1. Der skal kun laves energirammeberegninger ved nybyggeri! Nyhedsbrev den 5. maj 2006 Energiregler i de nye tillæg hvad GÆLDER lige nu. Allerførst: Der er INGEN ændringer på U-værdier og mindstekrav. Der er udelukkende ændringer i, hvornår der skal foretages energirammeberegninger,

Læs mere

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand og varme

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand og varme Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand og varme Indsæt billede H: 11,9 B: 28,13 Lov grundlaget Bekendtgørelse af byggelov LBK nr 452 af 24/06/1998 afløser for LBK 805 af 9. oktober 1995 4

Læs mere

Rentabilitetsberegning

Rentabilitetsberegning Rentabilitetsberegning Individuel måling af varmt brugsvand A/B Vanløsegård Jyllingevej 39-57, Jernbane Allé 90-94, Høgholtsvej 22-38, Kaløvej 27-31 2720 Vanløse Kuben Management A/S www.kubenman.dk Tlf.

Læs mere

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma:

Energimærkning Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Firma: SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Sandbakkevej 19 Postnr./by: 8500 Grenaa BBR-nr.: 707-076127 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Delegeretmøde 2015 Ejerlejlighedernes Landsforening

Delegeretmøde 2015 Ejerlejlighedernes Landsforening Ejerlejlighedernes Landsforening 30. april 2015 Program 16.30 Registrering og velkomst 16.45 Aktuelle emner og retspraksis v/ sekretariatet. 17.45 Pause 18.00 Fast dagsorden i henhold til vedtægternes

Læs mere

A/B Grønnegård Att.: Henrik Holm Hammerstrøm Horsensgade 16 st. 2100 København Ø

A/B Grønnegård Att.: Henrik Holm Hammerstrøm Horsensgade 16 st. 2100 København Ø A/B Grønnegård Att.: Henrik Holm Hammerstrøm Horsensgade 16 st. 2100 København Ø Københavns Energi A/S Varme & Bygas Salg og Service Telefon Fax Direkte E-mail Dato Journal nr. +45 3395 3395 +45 3395 2012

Læs mere

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v. BEK nr 1395 af 25/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-5534

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT 2015 BR

BYGNINGSREGLEMENT 2015 BR BYGNINGSREGLEMENT 2015 IKRAFTTRÆDEN Bygningsreglement 2015 trådte i kraft den 1. januar 2016. Bygningsreglementet har dog en overgangsperiode på et halvt år, hvilket betyder, at det frem til 30. juni er

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger xx.xx.2017 EM2017/XX Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er en opfølgning på Inatsisartut beslutning i maj 2016 om at pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en

Læs mere

Datahub for individuelle målere. Er det muligt at lave en fælles datahub, er der et behov og hvem skal deltage

Datahub for individuelle målere. Er det muligt at lave en fælles datahub, er der et behov og hvem skal deltage Datahub for individuelle målere Er det muligt at lave en fælles datahub, er der et behov og hvem skal deltage fsb Københavnsk boligselskab Ca. 13.000 boliger Laver selv vores vand-,varme og elregnskaber

Læs mere

ANSØGNING OM FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØL- GE AF INVESTERING I FJERNAF- LÆSTE MÅLERE

ANSØGNING OM FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØL- GE AF INVESTERING I FJERNAF- LÆSTE MÅLERE VEJLEDNING, APRIL 2015 ANSØGNING OM FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØL- GE AF INVESTERING I FJERNAF- LÆSTE MÅLERE ENERGITILSYNET ANSØGNING OM FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF INVESTERING

Læs mere

Frejasvej 16CD Beboermøde 31. august 2016

Frejasvej 16CD Beboermøde 31. august 2016 Frejasvej 16CD Beboermøde 31. august 2016 Hvad er besluttet på GF marts 2016? Forslag om at ejerforeningen etablerer vandmålere på koldt og varmt brugsvand. Som følge af lovkrav om etablering af målere

Læs mere

DANVA notat om vilkår for målere til brug for afregning af spildevand

DANVA notat om vilkår for målere til brug for afregning af spildevand DANVA notat om vilkår for målere til brug for afregning af spildevand Titel: Udgiver: Udarbejdet af: Vilkår for målere DANVA Vandhuset Godthåbsvej 83 8660 Skanderborg DANVAs Normalregulativgruppe under

Læs mere

Nyt tillæg til BR95 og BR-S98. ændrede krav til dansk byggeri

Nyt tillæg til BR95 og BR-S98. ændrede krav til dansk byggeri Nyt tillæg til BR95 og BR-S98 ændrede krav til dansk byggeri De nye energikrav vil ændre dansk byggeri På de følgende sider får du et overblik over de vigtigste ændringer i de nye energibestemmelser. På

Læs mere

Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Kontorchef Dorte Nøhr Andersen

Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Kontorchef Dorte Nøhr Andersen Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen Kontorchef Dorte Nøhr Andersen Nyt fra EBST Energistrategi og bygningsreglementet Forslag til ændring af byggeloven Sagsbehandlingstider og gebyrer Strategi for reduktion

Læs mere

Obligatorisk byggeskadeforsikring

Obligatorisk byggeskadeforsikring 17. april 2008 Sag 07/05004 /anl Obligatorisk byggeskadeforsikring Fra den 1. april 2008 har professionelle bygherrer pligt til at tegne og betale for en byggeskadeforsikring, når de opfører nybyggeri

Læs mere

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007

DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 DFM Gå-hjem møde 7. november 2007 Københavns Energi De nye energibestemmelser og deres umiddelbare konsekvenser for planlægning og gennemførelse af bygge- og renoveringsprojekter J.C. Sørensen Projektleder

Læs mere

Boligadministratorerne informerer

Boligadministratorerne informerer Boligadministratorerne informerer Dette er Boligadministratorernes nyhedsbrev nr. 1 i 2016. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, kan du som altid henvende dig til din sædvanlige kontaktperson

Læs mere

Den ændrede energimærkningsordning for bygninger

Den ændrede energimærkningsordning for bygninger N OTAT 7. oktober 2010 J.nr. Ref. re Energieffektivisering og internationalt samarbejde Den ændrede energimærkningsordning for bygninger 1 Indledning I 2008 blev der gennemført en samlet evaluering af

Læs mere

Sekundær bebyggelse. Krav og vejledning.

Sekundær bebyggelse. Krav og vejledning. Sekundær bebyggelse Krav og vejledning Dagsorden 1. Ændringen 1. juli 2017 2. BR18 Hvad betyder det for sekundær bebyggelse? 3. Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om forsøg med fordeling af udgifterne til varme efter indeklimamålere 1. Indledning

Læs mere

Tekniske bestemmelser om vilkår for målere, der benyttes til afregning eller refusion af vandafledningsbidrag. SK Spildevand A/S

Tekniske bestemmelser om vilkår for målere, der benyttes til afregning eller refusion af vandafledningsbidrag. SK Spildevand A/S Tekniske bestemmelser om vilkår for målere, der benyttes til afregning eller refusion af vandafledningsbidrag. SK Spildevand A/S 4. marts 2013 skforsyning.dk Indholdsfortegnelse 1. Formål & baggrund...

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af

Ændringsforslag. til 2. behandling af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 48 Bilag 5 Offentligt Til L48 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,

Læs mere

BBR-nr.: 851-244069 Energimærkning nr.: 200003329 Gyldigt 5 år fra: 24-10-2007 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 851-244069 Energimærkning nr.: 200003329 Gyldigt 5 år fra: 24-10-2007 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Provstejorden 26 Postnr./by: 9000 Aalborg BBR-nr.: 851-244069 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvangen 19 B 8444 Balle BBR-nr.: 706-014119 Energikonsulent: Steffen Andersen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Rapport. Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af. vandmålere

Rapport. Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af. vandmålere Boligudvalget 2009-10 B 38 Bilag 4 Offentligt Rapport Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af vandmålere September 2010 Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af vandmålere Indhold: 1 ARBEJDSGRUPPENS

Læs mere

Årlig besparelse i energienheder. 1 Der udføres dagslysstyring 0 kr. 0 kr. år

Årlig besparelse i energienheder. 1 Der udføres dagslysstyring 0 kr. 0 kr. år SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Julsøvej, Risskov 40 - Postnr./by: 8240 Risskov BBR-nr.: 751-86916-9 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at

Læs mere

Brunata a/s Virksomhedsprofil

Brunata a/s Virksomhedsprofil Vores referencer I Brunata bestræber vi os dagligt på, at vores kunder er tilfredse med vores løsninger. Vi har en lang tradition for gode, stabile og vedvarende samarbejder med kunder fra flere forskellige

Læs mere

Rapport. Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af. vandmålere

Rapport. Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af. vandmålere Rapport Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af vandmålere September 2010 Arbejdsgruppe om obligatorisk individuel brug af vandmålere Indhold: 1 ARBEJDSGRUPPENS KOMMISSORIUM, SAMMENSÆTNING OG

Læs mere

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3 Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: 1. Definitioner Dancerts bestemmelser for certificering af ledelsessystemer omfatter: - Alm. vilkår for certificerings,

Læs mere

BBR-nr.: 740-002339 Energimærkning nr.: 200020637 Gyldigt 5 år fra: 18-09-2009 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 740-002339 Energimærkning nr.: 200020637 Gyldigt 5 år fra: 18-09-2009 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Søndergade 4 Postnr./by: 8883 Gjern BBR-nr.: 740-002339 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Organisationsbestyrelsesmøde

Organisationsbestyrelsesmøde Organisationsbestyrelsesmøde Møde Sted Start 26-10-2016 Restaurant Kikko, Vendsysselvej 16.00 Deltagere Robert Madsen, Jørn Stevns, Erik Krogsbak, Poul Jeppesen, John Nilsson, Anders Enevoldsen, Knud Weiss,

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 7 Adresse: Postnr./by: Birkeparken 228B 5240 Odense NØ BBR-nr.: 461-439462-043 Energikonsulent: Torben Stange Nielsen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for

Læs mere

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven H Ø RI NGSNO T AT 15. januar 2014 Ref. RBH Byggeri og energieffektivitet Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af byggeloven Udkast til forslag til lov om ændring af byggeloven har været sendt

Læs mere

EU direktivet og energirammen

EU direktivet og energirammen EU direktivet og energirammen Kort fortalt Intelligente komponenter som element i den nye energiramme 23. august 2006 Søren Aggerholm Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Energi og miljø Nye energikrav

Læs mere

Vejledning til ansøgning om forsøg med indeklimamåling

Vejledning til ansøgning om forsøg med indeklimamåling Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Vejledning til ansøgning om forsøg med indeklimamåling Notat BO0202-00002 04-05-2017 1. Indledning Transport-,

Læs mere

Implementering af EU s Energieffektiviseringsdirektiv. v. Benét Hermind Erhvervsteam, Energistyrelsen

Implementering af EU s Energieffektiviseringsdirektiv. v. Benét Hermind Erhvervsteam, Energistyrelsen Implementering af EU s Energieffektiviseringsdirektiv v. Benét Hermind Erhvervsteam, Energistyrelsen Direktivets artikel 8 Energisyn i virksomheder Hensigten med direktivet: 2020 mål 20% EE ift 2007 Alle

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Energiforbedringer i lejeboliger

Energiforbedringer i lejeboliger - 1 Energiforbedringer i lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Energiaftalen fra marts 2012 mellem regeringen og henholdsvis Venstre, DF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Retningslinjer for teknisk revision 2008

Retningslinjer for teknisk revision 2008 23. maj 2008 Side 1/4 Retningslinjer for teknisk revision 2008 I Håndbog for Energikonsulenter 2008 kan konsulenterne bruge faglige vurderinger og forenklinger i forbindelse med beregningen af bygningers

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Over-Holluf-Vej 4 Postnr./by: 5220 Odense SØ BBR-nr.: 461-285708 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: hasselhaven 14 Postnr./by: 3500 Værløse BBR-nr.: 190-006122-001 Energikonsulent: Carsten Hørling Nielsen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at

Læs mere

har I styr på vandforbruget?

har I styr på vandforbruget? har I styr på vandforbruget? spar vand spar penge: få tilskud til vandbesparende installationer vi skal spare på vandet ikke fordi der mangler vand, men fordi der snart mangler rent vand Rent vand er en

Læs mere

Dansk Energi takker for muligheden for at kommentere på denne fornyede høring af ovenstående

Dansk Energi takker for muligheden for at kommentere på denne fornyede høring af ovenstående Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Att.: Mette Louise Horneman Sendt pr. mail til ens@ens.dk med kopi til mlho@ens.dk Dok. ansvarlig: MSJ Sekretær: Sagsnr: s2016-616 Doknr: d2016-16492-4.0

Læs mere

DANVAs kommentarer er tilføjet med fed skrifttype. Udkast til

DANVAs kommentarer er tilføjet med fed skrifttype. Udkast til Naturstyrelsen j. nr. NST-4400-00018 19. december 2012 Klimatilpasning, vandsektor og grundvand DANVAs kommentarer er tilføjet med fed skrifttype. Udkast til Bekendtgørelse om spildevandsforsyningsselskabers

Læs mere

Varmepumper nye værdier. Dokumentation standardværdikatalog

Varmepumper nye værdier. Dokumentation standardværdikatalog Varmepumper nye værdier. Dokumentation katalog 01.01.2017 Ref.: VP 54 Varmepumper / Konvertering fra biomasse til varmepumpe der opfylder kravene i BR15 Standardhus for varmepumpeopvarmede huse ved konvertering

Læs mere

Frit valg af tv-distributør

Frit valg af tv-distributør Danske Lejere Nørre Alle 22 8000 Aarhus C 71 99 44 14 info@danskelejere.dk Frit valg af tv-distributør Notat om ændringer i lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, lov om leje og lov om almene boliger Indhold

Læs mere

Bygningsdele Loft og tag Loft mod uopvarmet tagrum er isoleret med 2 x 95 mm mm mineraluld.

Bygningsdele Loft og tag Loft mod uopvarmet tagrum er isoleret med 2 x 95 mm mm mineraluld. SIDE 1 AF 5 Adresse: Strandvænget 6 Postnr./by: 8600 Silkeborg BBR-nr.: 740-000000-001 Energikonsulent: Bo Bramsen Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug. Mærkningen er lovpligtig og skal udføres

Læs mere

BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning. Individuel forbrugsmåling. Vejledning og sparetips. Focus på ressourcer

BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning. Individuel forbrugsmåling. Vejledning og sparetips. Focus på ressourcer BEBOERINFORMATION Intelligent fjernaflæsning Individuel forbrugsmåling Vejledning og sparetips Focus på ressourcer Individuel forbrugsmåling Techem udarbejder det årlige fordelingsregnskab og forbrugsopgørelserne.

Læs mere

Tekniske Leveringsbestemmelser for Brovst Fjernvarme FJERNVARME

Tekniske Leveringsbestemmelser for Brovst Fjernvarme FJERNVARME Tekniske Leveringsbestemmelser for Brovst Fjernvarme FJERNVARME 1 1. Gyldighedsområde og definitioner m.v. 1. 1. Tekniske bestemmelser for fjernvarmelevering fra Brovst Fjernvarme A.m.b.a., i det følgende

Læs mere

Varme- og vandregnskabet i Byengen- Nordengen

Varme- og vandregnskabet i Byengen- Nordengen Varme- og vandregnskabet i Byengen- Nordengen Afdelingsmøde den 6. september 2016 Varmeregnskabet Fra 1. januar 2017 Faste andele varmt vand [haneanele] benyttes til fordeling af bla. varmetab i rør- og

Læs mere

BBR-nr.: 851-033602 Energimærkning nr.: 200004243 Gyldigt 5 år fra: 04-01-2008 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 851-033602 Energimærkning nr.: 200004243 Gyldigt 5 år fra: 04-01-2008 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Beatesmindevej 6 Postnr./by: 9210 Aalborg SØ BBR-nr.: 851-033602 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Ravnsbjerg 28 Postnr./by: 6000 Kolding BBR-nr.: 621-107658 Energikonsulent: Henning Heiner Nielsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008

Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Folketingets Energipolitiske Udvalg Torsdag 6.november 2008 Sekretariat. +45 5783 0909 Wilstersvej 6 E-mail: dansk.vent@mail.tele.dk 4180 Sorø www.danskventilation.dk 1. Dansk Ventilation, der repræsenterer

Læs mere

Implementering af EU s Energieffektiviseringsdirektiv Transport. v. Benét Hermind Erhvervsteam, Energistyrelsen

Implementering af EU s Energieffektiviseringsdirektiv Transport. v. Benét Hermind Erhvervsteam, Energistyrelsen Implementering af EU s Energieffektiviseringsdirektiv Transport v. Benét Hermind Erhvervsteam, Energistyrelsen Direktivets artikel 8 Energisyn i virksomheder Hensigten med direktivet: 2020 mål 20% EE ift

Læs mere

Varmemåling og varmeregnskaber I etageejendomme og tætlav med fokus på lavenergibyggeri

Varmemåling og varmeregnskaber I etageejendomme og tætlav med fokus på lavenergibyggeri Varmemåling og varmeregnskaber I etageejendomme og tætlav med fokus på lavenergibyggeri Forsyningsselskab og varmeleverandør Varmefordelingsmålere og varmeenergimålere Korrektion for udsat beliggenhed

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 11420 kwh Fjernvarme

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 11420 kwh Fjernvarme SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skelagervej 277 Postnr./by: 8200 Århus N BBR-nr.: 751-812833 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Koustrup mark 90 Postnr./by: 7400 Herning BBR-nr.: 657-000000 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norgesvej 60 Postnr./by: 4700 Næstved BBR-nr.: 370-018278 Management Firma: Management Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

BBR-nr.: 766-016233 Energimærkning nr.: 100056651 Gyldigt 5 år fra: 21-11-2007 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 766-016233 Energimærkning nr.: 100056651 Gyldigt 5 år fra: 21-11-2007 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skipperparken 1 Postnr./by: 7130 Juelsminde BBR-nr.: 766-016233 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 8 Adresse: Postnr./by: Brannersvej 1A 2920 Charlottenlund BBR-nr.: 157-016962-001 Energikonsulent: Ejvind Endrup Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 61 MWh Fjernvarme

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 61 MWh Fjernvarme SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Egilsgade 7 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2300 København S BBR-nr.: 101-112497 Energikonsulent: Mads Lange Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Rørisolering, reviderede værdier. Dokumentation Bio, Fjv, Gas, Olie Standardværdikatalog

Rørisolering, reviderede værdier. Dokumentation Bio, Fjv, Gas, Olie Standardværdikatalog Rørisolering, reviderede værdier. Dokumentation Bio, Fjv, Gas, Olie Standardværdikatalog 01.01.2017 Bio 9 Isolering af ingen (under 10 mm) til middel isolering (10-20 mm) Udgår Ref.: Bio 10 Biokedler /

Læs mere

Høringsnotat til Indberetningsvejledning til økonomiske rammer

Høringsnotat til Indberetningsvejledning til økonomiske rammer Dato: 20. februar 2019 Høringsnotat til Indberetningsvejledning til økonomiske rammer KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Forsyningssekretariatet sendte Indberetningsvejledning til økonomiske rammer med

Læs mere

Solvarmeanlæg til store bygninger

Solvarmeanlæg til store bygninger Energiløsning UDGIVET april 2011 - REVIDERET JULI 2013 Solvarmeanlæg til store bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger anbefaler at etablere solvarmeanlæg i store bygninger. Det er især

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk energisyn i store virksomheder 1)

Bekendtgørelse om obligatorisk energisyn i store virksomheder 1) (Gældende) Udskriftsdato: 23. november 2014 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3007/3015-0001 Senere ændringer til

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg UDKAST Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15, 26 a, nr. 1, og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere