Forbrug og indkomst. Danmarks Statistik. Henrik Christian Olesen 22. november Resumé:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forbrug og indkomst. Danmarks Statistik. Henrik Christian Olesen 22. november Resumé:"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22. november 1993 Forbrug og indkomst Resumé: Nye data præsenteres for husholdningerne og selskabernes restindkomst samt husholdningernes nettorenter. De nye data anvendes til at afprøve alternative indkomstsdefinitioner i forbrugsfunktionen. Det vises at med et indkomstbegreb svarende til husholdningernes disponible indkomst forbedres forudsigelsesegenskaberne væsentligt. Til gengæld er de statistiske egenskaber indenfor estimationsperioden dårlige. g:\hco\fb1.wp Nøgleord: forbrug, indkomst, husholdningssektor Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning Formålet med papiret er at belyse indkomstafgrænsningens betydning for forbrugsfunktionens forklaringsevne. Specielt er der lagt vægt på, om indkomstafgrænsningen har betydning for de dårlige forudsigelsesegenskaber i begyndelsen af 90 erne. Hertil benyttes nye tidsserier for husholdningssektoren i nationalregnskabets institutionelle sektorer. 1 Tidsserierne dækker perioden og har ikke tidligere været anvendt ved estimation af forbrugsfunktionen. Indholdet af papiret er i afsnit 2 at gennemgå den nuværende disponible indkomst og formueafgrænsning. Afsnit 3 gennemgår, hvordan nationalregnskabets tidsserier for husholdningssektoren er blevet forlænget tilbage i tiden. I afsnit 4 redegøres for forskellen mellem det nuværende disponible indkomst begreb og husholdningssektorens disponible indkomst. Afsnit 5 præsenterer de foretagne estimationer. Estimationerne falder i tre dele. En hvor der eksperimenteres med lagningen af forskellige variabler i den nuværende disponible indkomstafgrænsning. En hvor der eksperimenteres med ændringer i indkomstafgrænsningen i den nuværende disponible indkomst. Endelig afprøves husholdningssektorens disponible indkomst under forskellige antagelser om lagning mv. 2. Disponibel indkomst og formue i forbrugsfunktionen Den nuværende forbrugsfunktion er formuleret ud fra livsløbsteorien og er estimeret som en fejlkorrektionsmodel vha. Granger-Engels to trins procedure. 2 Langtsigtssammenhængen (trin 1) forklarer realt forbrug, Cp4/pcp4v, som en funktion af real disponibel indkomst, Yd8/pcp4v, og real formue, Wcp5-1 /pcp4v. I formuen er indeholdt den ikke-finansielle private sektors finansielle formue, Wpqnp, værdien af boligbeholdningen, ph Kh, værdien af erhvervskapitalen, pipb Kb+pipm Km, og værdien af bilbeholdningen, pcb Kcb2. Den disponibel indkomst indeholder to dele, en ulagget og en lagget del. Den laggede del består af et fordelt lag af den disponible restindkomst, Ydr8. Disponibel restindkomst defineres som: 1 Jf. Nationalregnskabsstatistik 1991, tabel Jf. ADAM - En model af dansk økonomi,oktober 1991 (s.37-46).

3 3 Ydr8=Yrp+Yrs+Yrh+Tipp2 Sds 0.9 (pipb fipvb+pipm fipm2) (1) Yrp Restindkomst til personer Yrs Restindkomst til selskaber Yrh Restindkomst i boligbenyttelse Tipp2 Private ikke-finansielle sektors renteindtægter,netto Sds Selskabsskat Sidste led i (1) er et udtryk for afskrivninger på private bygninger og maskiner. Disponibel indkomst, Yd8, er defineret som: Yd8=Yw Typri+Ty (Sd Sds Sdr+Sagb+Saso) (2) Ydr Ydr8-1 pcp4v/pcp4v Ydr8-2 pcp4v/pcp4v -2 Yw Typri Ty Sd Sdr Sagb Saso Lønsum Imputerede bidrag til sociale sikringsordninger Indkomstoverførsler til husholdninger Direkte skatter Realrenteafgift Obligatoriske gebyrer og bøder mv. Obligatoriske bidrag til sociale ordninger Fortolkningen af det fordelte lag i den disponible indkomst er, at en stigning i disponibel restindkomst kun slår helt igennem på forbruget hvis den har en permanent karakter,dvs her en varighed på minimum tre perioder. Derved bliver den kortsigtede forbrugstilbøjelighed ud af disponibel restindkomst mindre end ud af lønindkomst. Om formueafkastet restindkomst og nettorente overhovedet skal indgå i en livsløbsbaseret forbrugsfunktion samtidig med de tilsvarende formuestørrelser boligbeholdning, erhvervskapital og finansiel formue er ikke oplagt. Empirisk har det imidlertid vist sig velbegrundet at medtage såvel restindkomst og nettorenter i den disponible indkomst. 3 En række kritikpunkter kan fremføres mod den nuværende disponibel indkomsts definition. For det første, at den betydelige forskydning, der har fundet sted i 80 erne mellem restindkomst i husholdninger og selskaber, se figur 1, ikke med den nuværende indkomsts definition påvirker forbruget. 3 Se fx. J.S , s.12.

4 4 Som det fremgår af Ydr8 er den kortsigtede forbrugstilbøjelighed ud af restindkomst for husholdningssektor og selsskaber antaget at være den samme. I afnsit 5 undersøges, om dette er empirisk velbegrundet. For det andet og parallelt med det første synspunkt, at en indkomstafgrænsning svarende til husholdningssektoren vil give en bedre forbrugsbeskrivelse end den nuværende indkomst afgrænsning ( hvis sektorafgrænsning tilnærmelsesvis er den ikke-finansielle private sektor). I afsnit 5 undersøges med de nye tidsserier for husholdningssektoren, om dette er tilfældet. Figur 1. Restindkomst i husholdninger og selskaber i forhold til BFI, Anm. Restindkomstserien for husholdninger og selskaber er Yrp1 og Yrs1, defineret i afsn Nye data Tidsserierne for husholdningssektoren dækker perioden Den nuværende forbrugsfunktion er imidlertid estimeret på data for perioden Til estimationsformål er det nødvendigt at forlænge husholdningssektorens tidsserier tilbage i tiden. I praksis er det kun restindkomst og nettorenter, der skal tilbageføres til For de øvrige variabler, der indgår i husholdningssektorens disponible indkomst, kan nuværende ADAM variabler benyttes. 4 Beregningsmetoden er beskrevet i SE: Nationalregnskab, Offentlige finanser og betalingsbalance 1990:2. 5 Af (2) s.3, fremgår at Ydr pga laggene benyttes tilbage til 1955.

5 Restindkomst serien for husholdningerne i ADAM, Yrp+Yrh, er hidtil fastlagt ud fra ADAM erhvervenes restindkomst vha. faste fordelingsnøgler for det enkelte erhverv. 6 En alternativ fremgangsmåde findes i DØS, der har konstrueret en serie for restindkomst for husholdningerne tilbage til Restindkomsten beregnes på ADAMs erhvervsgrupperingsniveau for samtlige erhverv med undtagelse af offentlig sektor.ideen er først at imputere en løn for de selvstændige ud fra erhvervets helårsløn og antal selvstændige. Den imputerede løn fradrages erhvervets restindkomst og rest-restindkomsten fordeles ud fra momsomsætningen på selskaber og selvstændige. For erhvervet boligbenyttelse er restindkomsten specialberegnet vha. en samlet fordelingsprocent for husholdninger og og selskaber. 7 Husholdningernes samlede restindkomst består således af to komponenter, en imputeret løn komponent og en egentlig restindkomsts komponent. Serierne for husholdningernes restindkomst i nationalregnskabet (NR), ADAM og DØS er vist i fig 2. 5 Figur 2. Restindkomst i husholdningssektoren Af figur 2 fremgår at restindkomst serien for NR og DØS er sammenfaldende, derimod spores en vis trendmæssig forskel ml. ADAMs restindkomst serie og NRs restindkomstserie. Det er mest nærliggende at forklare den trendmæssige forskel med en faldende trend i antallet af selvstændige. Denne trend vil ikke kunne spores i ADAMs restindkomst serie, da fordelingsnøglerne for de enkelte erhverv er antaget konstante. Ved tilbageføringen af NRs restindkomst serie er derfor valgt DØSs beregningsmetode. 6 Jf. Privat forbrug og boliginvesteringer i ADAM (Arbejdsnotat nr.24,1988 s.79). 7 Jf. Økonomisk oversigt, Februar 89 (s.97).

6 6 Tilbageføringen er foregået i tre trin. Fra er anvendt husholdningernes restindkomst fra DØSs tidsserie. Fra er anvendt momsandele, fordelingsprocenter mv. fra DØSs tidsserie i 1971, beregningsmetode og anvendte variabler er vist i bilag 1. Fra omfatter ADAM s erhvervsgrupperingsniveau kun 6 erhverv. Der er derfor foretaget en aggregering i 1966 af momsandelene til de 6 erhverv. Ligeledes er erhvervets gennemsnitsløn og antallet af selvstændige blevet aggregeret til 6 erhverv. Den nye serie for husholdningernes restindkomst, Yrp1, er i figur 3 sammenlignet med den gamle serie Yrp+Yrh. Figur 3. Restindkomst i husholdningssektoren Af figur 3 fremgår, at den trendmæssige forskel ml. Yrp+Yrh og Yrp1 tilsyneladende kun gør sig gældende i 80 erne. Restindkomst serien for selskaberne kan vha. restindkomstserien for husholdningssektoren i princippet residualberegnes ud fra identiteten for samlet restindkomst: 8 Yr=Yrp+Yrh+Yrs+Yrok+Yfqi (3) Yrok=Yrne+0.1 Yrqt+Yro (4) Yfqi Yrne Yrqt Yro Faktorindkomst i imputerede finansielle tjenester Restindkomst i el-,gas- og fjernvarmeforsyning Restindkomst i anden transport mv. Restindkomst i offentlig sektor 8 Jf. Privat forbrug og bolginvesteringer i ADAM (s.80)

7 Yrok dækker over restindkomst i offentlige og quasi offentlige selskaber (fx DSB). Denne restindkomst holdes uden for fordelingen ml. selskaber og husholdninger og kommer, jf.(1), ikke til at indgå i den disponible indkomst. Restindkomst for ne erhvervet forekommer kun i selskaber. Derimod forekommer restindkomst i qt erhvervet både i husholdninger og selskaber. Af hensyn til beregningsmæssig simpelhed, er det valgt at definere variablen Yrok1 der ikke indeholder 0.1 Yrqt, jf. (6) nedenfor. Den disponible indkomstafgrænsning er derfor tilsvarende udvidet. Udtrykt med den nye restindkomsts serie for husholdningerne Yrp1,kan selskabernes restindkomst residualberegnes ud fra identiteterne: 9 7 Yr=Yrp1+Yrs1+Yrok1+Yfqi (5) Yrok1=Yrne+Yro (6) Nettorente serien for husholdningerne (Tippp) findes i nationalregnskabet tilbage til 1981 og i DØS tilbage til Begge tidsserier beregnes som summen af : skattepligtige renter ( incl aktieudbytte), skattefri renter (bla kapitalpensionsdepoter), imputerede renter af forsikringstekniske reserver og fordelte emissionskursgevinster for husholdningssektoren. 10 Nettorenteserien for husholdningerne fremgår af figur 4. Figur 4. Nettorenter i husholdningerne Variablen Yrne er før 1966 beregnet som 0.15 (Yfn1g Ywn1g). Andelen (0.15) er fra Privat forbrug og boliginvesteringer i ADAM (s.80). 10 Imputerede renter af forsikringstekniske reserver er en nationalregnskabsstørrelse der dækker over forrentningen af forsikrings og pensionsreserver. Forrentningen foregår i forsikrings eller pensionskassen, men imputeres som en renteindtægt til husholdningssektoren.

8 8 Nettorenterne i DØS kan uden videre anvendes til at forlænge nationalregnskabets tidsserie tilbage til Fra er det valgt at beregne nettorenterne i husholdningerne som en konstant andel af Tipp2. Tidsserierne for Tippp og Tipp2 er vist i figur 5. Figur 5. Nettorenter Tipp2, Tippp og Tippp (excl imp. renter) Indholdet i Tipp2 er med nationalregnskabets termer den Ikke-finansielle private sektor (excl imputerede renter af forsikringstekniske reserver), Andre finansielle institutioner samt Afstemningskontoen. Forskellen i sektorafgrænsningen ml. Tippp og Tipp2 svarer derfor tilnærmelsesvis til selskabernes nettorenter. Der er dog den begrebsmæssige forskel at Tippp imodsætning til Tipp2 indeholder imputerede renter. Som det fremgår af figur 5, Tippp sammenlignet med Tippp (excl imp. renter), udgør de imputerede renter en betydelig del af husholdningssektorens samlede nettorenter Disponibel indkomstafgrænsning Anvendes de nye restindkomstsserier Yrs1 og Yrp1 ved definitionen af disponibel indkomst (dvs i (1) og (2) s.3), fås en ny disponibel indkomst (Yd). Forskellen mellem den nye (Yd) og gamle disponible indkomst (Yd8) er som nævnt ovenfor, offentlige quasiselskaber (0.1 Yrqt). Som definition af husholdningernes disponible indkomst er valgt en definition svarende til DØSs. DØS her netop defineret disponibel indkomst, så den er så tæt som muligt på nationalregnskabets serie for disponibel indkomst i husholdningerne. Samtidig er de anvendte variabler i DØSs disponible indkomst hovedsaglig ADAM variabler. I bilag 2 fremgår den anvendte definitionen af 9 Tidsserien for de imputerede renter findes i nationalregnskabet tilbage til Fra er de imputerede renter beregnet som en konstant andel af Tipp2.

9 husholdningernes disponible indkomst, Ydpper. I figur 6 er vist disponibel indkomst i nationalregnskabets husholdningssektor og Ydpper. 9 Figur 6. Disponibel indkomst i husholdningssektoren Forskellen i indkomstafgrænsning ml. Ydpper og Yd fås nemmest frem ved at sammenligne Ydpper med den ulaggede Yd, Ydxx (vist i bilag 2): Ydxx-Ydpper=Tyt Twen (7a) (7) +Yrs1 (7b) +Tipp2 Tippp (7c) Sds+Sdrper+Sasf (7d) 0.9 (pipb fipvb+pipm fipm2) (7e) Tyt Twen Sasf Sdrper Indkomstoverførsler som tilbagebetales Lønninger og arbejdsgiverbidrag fra udlandet, netto Frivillige arbejdsgiverbidrag (DØS variabel) Realrentafgift for husholdninger (DØS variabel) Af (7a) ses at lønsummen i Yd i modsætning til Ydpper er incl indkomstoverførsler som tilbagebetales, Tyt, men excl lønninger og arbejdsgiverbidrag fra udlandet,netto, Twen. Restindkomsten, (7b), indeholder ud over husholdningernes restindkomst også selskabernes restindkomst. Nettorenteindtægterne, (7c), indeholder selskabernes nettorenter. Skatterne, (7d), indeholder selskabsskatterne, Sds, men ikke realrenteafgift for husholdninger, Sdrper, og frivillige arbejdsgiverbidrag (indbetalinger til kapitalpension), Sasf. Afskrivningerne, (7e), er fratrukket i Yd, dvs. disponibel indkomst er opgjort netto.

10 10 Tabel 1. Forbrugsfunktion, oprindelig indkomstafgrænsning og forskellige restindkomsts afgrænsninger. Kointegrationsrelation Nr. Koefficient til Indkomst Formue Konstant DW s R

11 11 Fejlkorrektionsmodel Nr. Koefficient til Indkomst Formue Fejlled Konstant DW s R 2 Residualer Angiver at koefficienten er insignifikant på et 5% signifikansniveau. Anm. Estimationsperiode Residualerne er fejl på procentvis år-til-år stigning i realt forbrug (observeret-beregnet). Indkomstafgrænsningen i de 7 regressioner er defineret ved: 1. Yd8 2. Yd 3. Som 2., med Yrp1 ulagget 4. Som 2., med Yrs1 ulagget 5. Som 2., med Yrp1,Yrs1 ulagget 6. Som 2., med Yrp1,Yrs1,Tipp2 ulagget 7. Som 2., med fordelt lag i restindkomsten istedet for

12 Sammenfattende er Yd på den ene side et bredere indkomstbegreb end Ydpper idet Yd indeholder både husholdninger og selskaber. På den anden side er Yd et nettoindkomstbegreb imodsætning til Ydpper Estimationer Indledningsvis er forbrugsfunktionen reestimeret for perioden med den nye tidsserie for disponibel indkomst Yd (vist i tabel 1, regression 2). Udvidelsen af estimationsperioden med to år giver ikke anledning til strukturelle sammenbrud i forbrugsfunktionen. Løbende Chow test s for årene afviser strukturelle brud (ved 5% signifikansniveau) i fejlkorrektionsmodellen. Et tilsvarende resultat fås ved at reestimere forbrugsfunktionen på perioden (ikke vist), og foretage løbende Chow tests for årene Nedenfor er i tabel 1,2 og 3 præsenteret estimationer med forbrugsfunktionen. I tabel 1 afprøves den disponible indkomst (Yd) under forskellige antagelser om hvilke variabler der skal indgå i det fordelte lag af restindkomsten. I tabel 2 afprøves forskellige disponibel indkomstafgrænsninger. Inspirationen til indkomstafgrænsningerne er fundet i (7a)-(7e) afsn.4. I tabel 3 er afprøvet husholdningernes disponible indkomst under forskellige antagelser om lagning,formueafgrænsning mv. I tabel 1,2 og 3 er både den estimerede kointegrationsrelation og fejlkorrektionsmodellen præsenteret. Der er dog ikke i dette papir lagt vægt på forbrugsfunktionens kointegrationsegenskaber. Tabel 1 viser, at residualerne uden for estimationsperioden er uændrede ved forskellige antagelser om, hvilke variabler der skal indgå i det fordelte lag af restindkomsten. Regression 2 er den reestimerede forbrugsfunktion. Residualerne udenfor estimationsperioden er systematiske og numerisk store sammenlignet med spredningen. De øvrige regressioner sammenlignes med regression 2. Regression 3 viser at en lavere spredning kan fås ved at lade Yrp1 ulagget. indgå Regression 4 viser at spredningen forøges ved at lade Yrs1 indgå ulagget i den disponible indkomst. Både regressionerne 3 og 4 er helt i tråd med livsløbsteorien. Hvis Yrp1 opfattes som en slags løn for selvstændige og Yrs1 som et mere ustabilt indkomstelement, bør Yrp1 indgå med en højere kortsigtet forbrugstilbøjelighed end Yrs1.

13 12 Tabel 2. Forbrugsfunktion, forskellige indkomstafgrænsninger. Kointegrationsrelation Nr. Koefficient til Indkomst Formue Konstant DW s R

14 13 Fejlkorrektionsmodel Nr. Koefficient til Indkomst Formue Fejlled Konstant DW s R 2 Residualer Angiver at koefficienten er insignifikant på et 5% signifikansniveau. Anm. Estimationsperiode Residualerne er fejl på procentvis år-til-år stigning i realt forbrug (observeret-beregnet). Indkomstafgrænsningerne i de 8 regressioner er defineret som: 1. Yd 2. Som 1., +Twen Tyt (begge indgår ulagget) 3. Som 1., uden Yrs1 i restindkomsten 4. Som 1., med Tippp istedet for Tipp2 i restindkomsten 5. Som 1., Sdrper Sasf (begge indgår ulagget) og uden Sds i restindkomsten 6. Som 1., uden afskrivninger i restindkomsten, dvs. brutto 7. Som 1., med korrektionerne 2.-6.,dvs husholdningssektoren 8. Som 7., med Tipp2 istedet for Tippp i restindkomsten og med Yrs1 i restindkomsten

15 Regression 5 viser at resultatet af at lade Yrp1 og Yrs1 indgå ulagget er en uændret spredning. Dette er ikke overraskende, jf. regression 3 og 4, hvor effekterne på spredningen er modsatrettede. Regression 7 viser resultatet af en ny lagfordeling i restindkomsten. 10 Lagfordelingen er fundet ved et grid-search (med laglængde 2). Hverken residualer udenfor estimationsperioden eller spredning ændres markant. Som supplement til regression 7 har været afprøvet et lineært Almon-lag med lag længde 2 ( ). Residualerne uden for estimationsperioden er uændrede. Endelig har der været afprøvet regressioner med serier hvor Yrp1 er opsplittet i en imputeret løn del og en restindkomsts del ( er ikke vist). Den imputerede løn del er så indgået ulagget og restindkomsts delen i et fordelt lag af restindkomsten. Spredningen er lidt større end i regression Tabel 2 viser, at residualerne uden for estimationsperioden ændres væsentligt, dvs bliver numerisk mindre, hvis en indkomstafgrænsning svarende til husholdningssektoren anvendes. Samme resultat fås hvis selskabernes restindkomst eller renter udelades af det fordelte lag af restindkomsten. I hvert tilfælde er det dog på bekostning af en højere spredning og insignifikante koefficienter til fejlkorrektionsledet. Regressionerne (2)-(6) svarer til at Yd er blevet korrigeret med (7a)-(7e) i afsn. 4). Foretages disse korrektioner samlet fås netop husholdningssektorens disponible indkomst, regression (7). Regression 2 viser resulatet af at korrigere lønsummen med Twen og Tyt. Spredningen ændres kun marginalt. Regression 3 viser, at spredningen forøges markant hvis selskabernes restindkomst ikke indgår i disponibel indkomst. Endvidere er koefficienten til fejlkorrektionsleddet insignifikant. Derimod er de numeriske residualer uden for estimationsperioden markant lave Regression 4 viser, at uden selskabernes renter i restindkomsten fås en forøgelse af spredningen og en insignifikante koefficient på fejlkorrektionsleddet. Ligeledes er de numeriske residualer udenfor estimationsperioden lave. Regression 5 med korrektion på skatterne i disponibel indkomst giver en lidt lavere spredning. 10 Den oprindelige lagfordeling er estimeret som et lineært Almon lag med laglængde 2, EH (s.7).

16 14 Tabel 3. Forbrugsfunktion, indkomstafgrænsning som husholdningssektor. Kointegrationsrelation Nr. Koefficient til Indkomst Formue Konstant DW s R

17 15 Fejlkorrektionsmodel Nr. Koefficient til Indkomst Formue Fejlled Konstant DW s R 2 Residualer Angiver at koefficienten ikke er signifikant på et 5% signifikansniveau. Anm. Estimationsperiode Residualerne er fejl på procentvis år-til-år stigning i realt forbrug (observeret-beregnet). Indkomstafgrænsningerne i de 5 regressioner er defineret som: 1. Husholdningssektor (Tabel 2.,(7)) 2. Som 1., med fordelt lag i restindkomsten istedet for Som 1., med fordelt lag i restindkomsten istedet for Som 1., med Tippp uden Imputerede renter af forsikringstekniske reserver 5. Som 1., med Wcp4[ 1] istedet for Wcp5[ 1]

18 Regression 6 uden afskrivningerne fratrukket i disponibel indkomst giver en lidt lavere spredning. Regression 7 viser husholdningernes disponibel indkomst. Spredningen er væsentlig højere og koefficienten til fejlkorrektionsleddet er insignifikant (i kointegrationsrelationen er koefficienten til formuen insignifikant på 1% signifikansnivau). Residualerne uden for estimationsperioden er her numerisk mindst blandt de 8 regressioner. Til regression 7 kan bemærkes at koefficienten til formuen i kointegrationsrelationen er væsentlig mindre end i den oprindelige specifikation (regression 1). Dermed forøges forskellen mellem koefficienten til formuen i kortsigtsrelationen og langtsigtsrelationen, hvilket nok ikke er særligt plausibelt. 15 Regression 8 viser husholdningssektorens disponible indkomst incl selskabernes restindkomst og renter. Der er her en gratis gevinst at hente i form af væsentlig mindre spredning. Af tabel 2 må konkluderes at resultaterne i regression 7, med insignifikante koefficienter til fejlkorrektionsleddet og numerisk lave residualer, skyldes effekten af ikke at medtage selskabernes restindkomst og renter i disponibel indkomst. Regression 8 tyder på at som indkomstbegreb kunne husholdningssektorens disponibelindkomst incl selskabernes restindkomst og renter være et alternativ til Yd. Den væsentligste fordel ved det alternative indkomstbegreb er, at det er nemmere umiddelbart at fortolke, nemlig som husholdningernes disponible indkomst plus selskabernes restindkomst og renter. I tabel 3 er arbejdet videre med husholdningernes disponible indkomst. Alternative specifikationer af variabler,lag mv. er afprøvet for at se, om skavankerne med spredning og insignifikante koefficienter kan afhjælpes. Tabel 3 viser, at dette ikke er tilfældet. Regression 3 viser resultatet af en lagfordeling fundet ved et grid-search ( lag længde 2), eneste effekt er at spredningen nedbringes. Også her er et lineært Almon-lag med lag længde 2 ( ) afprøvet som supplement til regression 3. Resultatet var uændrede residualer uden for estimationsperioden. Regression 4 viser at spredningen forøges ved at opgøre Tippp excl imputerede renter af forsikringsteknsiske reserver. Regression 5 viser resultatet af at anvende et alternativt formue begreb, Wcp4 (Wcp5=Wcp4+pipb Kb+pipm Km), uden erhvervskapitalen. Derved indgår hverken husholdningerne eller selskabernes erhvervskapital i formuen. Resultatet er at spredningen vokser markant.

19 16 Endelig er afprøvet regressioner (ikke vist) svarende til (1) med serier hvor Yrp1 er opdelt i en imputeret løn del og en restindkomst, jf s.13. Spredningen er kun marginalt forskellig fra den i regression Konlusion Husholdningernes disponible indkomst giver en bedre forklaring af forbrugsudviklingen i 90,91 og 92 end den den nuværende disponible indkomst Yd8. Inden for estimationsperioden har forbrugsfunktionen imidlertid dårlige statistiske egenskaber med husholdningernes disponible indkomst som forklarende variabel. Denne konklusion viste sig robust over for en række ændringer i formuedefinition, lag mv. At selskabernes formueafkast, renter og restindkomst, inkluderes i disponibel indkomst, har en signifikant betydning for forbrugsfunktionens egenskaber. Uden selskabernes formueafkast i disponibel indkomst var resultatet høj spredning og insignifikante koefficienter til forbrugsfunktionen. Det har en lille betydning for den historiske forklaringsevne at den kortsigtede forbrugstilbøjelighed ud af husholdningerne og selskabernes restindkomst er antaget at være ens. En højere kortsigtet forbrugstilbøjelighed for husholdningernes restindkomst i forhold til selskabernes restindkomst giver, i overensstemmelse med hvad man kunne forvente, en lidt bedre forklaringsevne inden for estimationsperioden.

20 17 Bilag 1. Beregning af restindkomst i husholdningssketor : Beregningsmetoden fremgår af s i DØS s ADAM version okt. 91. Nedenfor er kilden til de benyttede variabler angivet. 1. Beregning af vederlag til selvstændige. V j =Klh j Lh j 1 Q j s Hvor j er ADAM s 20 erhverv excl. h,o,qi, dvs exclusiv erhvervene boligbenyttelse, offentlig sekor og imputerede finansielle tjenester. Q j s antal selvstændige i erhverv j (banken UDBUD) Lh j 1 årsløn for heltidsansatte i erhverv j (banken UDBUD) Klh j korrektionsfaktor (fra DØS banken DQS71, værdien fra 71 er anvendt) 2. Beregning af rest-restindkomst. Ryr j =Yr j -V j Yr j restindkomst i erhverv j (banken ADAMBK) 3. Beregning af selvstændiges andel af rest-restindkomst. Sr j =Ryr j M j M j selvstændiges momsandel (fra DØS banken DQS71, værdien fra 71 er anvendt) 4. Beregning af samlet restindkomst til selvstændige. Yrp j =V j +Sr j Yrph=Yrh Kyrph Yrper= Yrp j +Yrph Kyrph personlig sektors andel af restindkomst i boligbenyttelse (fra DØS banken DQS71, værdien fra 71 er anvendt)

21 18 Beregning af restindkomst i husholdningssektor: Restindkomsten i ADAM findes før 1966 kun opgjort på 6 erhverv, der er derfor udfra ovenstående foretaget en aggregering fra de 20 erhverv til de 6 erhverv. Restindkomsten er beregnet som: Yr j =Yf j g Yw j g Yf j g= faktorindkomst i erhverv j (banken ADAMBK) Yw j g= lønsum i erhverv j (banken ADAMBK) Hvor j er ADAM s 6 erhverv excl.hg,og. Erhvervet qg er nu beregnet excl. qi. Endelig er V j og M j aggregeret til 6 erhverv, hvorefter (1)-(4), jf. ovn., er gentaget

22 19 Bilag 2. Forskel i indkomstafgrænsning i Yd og Ydpper. På s.67 i DØS s ADAM version (oktober 91) fremgår udtrykket for husholdningernes disponible indkomst. Variablerne er hovedsaglig defineret vha. ADAM variabler. Istedet for DØS variablerne Yrper og Tipnper er anvendt de forlængede serier Yrp1 og Tippp. Husholdningernes disponible indkomst er benævnt Ydpper: Ydpper=Logt+Tippp+Yrp1 Pskatmm =(Ywpp+Tyn-(Typri+Saso+Sasf+Sdu))+Tippp+Yrp1 (((Sk+Sdp1)+Sdrper+Sdv)+Sagb) =Ywpp+Tyn-Typri +Yrp1 +Tippp -(Saso+Sasf+Sdu+Sk+Sdp1+Sdrper+Sdv+Sagb) =Yw+Twen+Ty Tyt Typri +Yrp1 +Tippp (Saso+Sasf+Sdu+Sk+Sdp1+Sdrper+Sdv+Sagb) Da Sd=Sk+Sdu+Sdp1+Sds+Sdv+Sdr kan dette også skrives som: Ydpper=Yw+Twen+Ty Tyt Typri +Yrp1 +Tippp (Sd Sds Sdr+Sdrper+Sagb+Saso+Sasf) Variablerne i Ydpper der ikke er ADAM variabler er Yrp1,Tippp,Sasf og Sdrper Variablerne Sasf og Sdrper er begge 0 før 1971.

23 20 For at sammenligne Yd og Ydpper opskrives Yd ulagget (Ydxx): Ydxx=Yw-Typri+Ty +Yrp1+Yrs1 +Tipp2 (Sd-Sdr+Sagb+Saso) 0.9 (pipb fipvb+pipm fipm2) Forskellen i indkomstafgrænsning ml. Ydxx og Ydpper er derfor: Ydxx Ydpper=Tyt Twen +Yrp1 +Tipp2-Tippp (Sds Sdrper Sasf) 0.9 (pipb fipvb+pipm fipm2)

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 30. marts 1994 Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Resumé: Disponibel indkomst i nationalregnskabets private sektor og

Læs mere

Privat forbrug og disponibel indkomst

Privat forbrug og disponibel indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. april 1994 Privat forbrug og disponibel indkomst Resumé: Forskellige kombinationer af husholdningssektorens disponible indkomst

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges.

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Arbejdsløshed og forbrugsfunktion II

Arbejdsløshed og forbrugsfunktion II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 20. november 1994 Arbejdsløshed og forbrugsfunktion II Resumé: I papiret estimeres forbrugsfunktioner hvor arbejdsløsheden (bul) indgår

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Husholdningssektoren i ADAM

Husholdningssektoren i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Olesen 23. november 1998* Husholdningssektoren i ADAM Resumé: Papiret skitserer problemer med at opstille en husholdningssektor til ADAM. Vi har lovet

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Gitte Terp Henriksen 1. December 2000 Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Resumé: I modellen er der i indkomst

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jes Asger Olsen 21. oktober 2010* UDKAST Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Resumé: Indbetalinger på pensionsordninger kan i forskelligt omfang trækkes

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 1. september 21 Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP 5HVXPp,

Læs mere

Supplerende dokumentation af boligligningerne

Supplerende dokumentation af boligligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 13. september 2010 Supplerende dokumentation af boligligningerne Resumé: Papiret skal ses som et supplement til den nye Dec09-ADAM dokumentation

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Forbrugsfunktionen i BOF5

Forbrugsfunktionen i BOF5 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 9. februar 1999 Forbrugsfunktionen i BOF5 Resumé: Papiret gennemgår forbrugsfunktionen i BOF5 (Bank of Finland). Baseret på et discussion

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Dataleverancer fra 5kt.

Dataleverancer fra 5kt. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 28. juni 1999 Lena Larsen Asger Olsen Tony Kristensen Dataleverancer fra 5kt. Resumé: Papiret dokumenterer dataleverancerne fra 5kt. (offentlige

Læs mere

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 19.04.1999 Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal

Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 5. november 1996 Estimation af boligmodel på nye kapitaltal Resumé: Der præsenteres estimationer på de nye (brutto) kapitaltal fra

Læs mere

Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv

Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl 14. marts 2001 Tony Maarsleth Kristensen Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv Resumé: Dette papir kommer i forlængelse af papiret

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Peter Rørmose Jensen 27. oktober 23 Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Resumé: Ved en gennemgang af de sektormæssigt fordelte

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Estimation af ny bilmodel til ADAM

Estimation af ny bilmodel til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir[Udkast] Peter Rørmose Jensen og Rasmus Holm Madsen 2. februar 24 Estimation af ny bilmodel til ADAM Resumé: I papiret estimeres bilkøbet med brug af de nye

Læs mere

En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen

En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 4. februar 2014 En sammenligning af 5 reestimationer af lønrelationen Resumé: ADAMs lønrelation reestimeres på 5 måder med alternative

Læs mere

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh 9. september 2009 Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Resumé: Formålet med dette papir er at indføre vækstkorrektionsled i de dynamiske relationer,

Læs mere

Ejendomsskattens forbrugseffekt

Ejendomsskattens forbrugseffekt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 11. januar 2019 Ejendomsskattens forbrugseffekt Resumé: Bor man til leje, vil ens husleje normalt stige, hvis ejendomsskatten stiger (forbehold

Læs mere

Arbejdsudbudsrelationen II

Arbejdsudbudsrelationen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 8. september 1994 Arbejdsudbudsrelationen II Resumé: Dette papir bygger direkte på et tidligere modelgruppepapir om samme emne. Ideen med dette

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18

Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 11. oktober 218 Reestimation af boligrelationerne til ADAM modelversion Okt18 Resumé: Boligmodellen er reestimeret til modelversion ADAM

Læs mere

Eksperimenter med inflationsforventningerne

Eksperimenter med inflationsforventningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Tony Maarsleth Kristensen 12. september 20 Eksperimenter med inflationsforventningerne Resumé: I papiret undersøges om ændringer i det geometriske lag, som

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Styring af lønkvoten i ADAM

Styring af lønkvoten i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbedspapir* Erik Børsted 18. Ma 2005 Morten Werner Styring af lønkvoten i ADAM Resumé: Papiret ser kort på mulighederne for at styre lønkvoten i fremskrivninger i ADAM

Læs mere

Reestimation af forbrugssystemet Okt15

Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nicoline Wiborg Nagel Jacob Nørregaard Rasmussen Arbejdspapir 10. maj 2016 Reestimation af forbrugssystemet Okt15 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 12.september 2016 Michael Osterwald Lenum Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Resumé: Ved beregning af pensionsformuernes afkast og kursudvikling

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand

Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 10. april 1997 Boligmodellens tilpasningstid til en stationær tilstand Resumé: Papiret tager sit udgangspunkt i de multiplikator eksperimenter,

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Indkomster i de sociale klasser i 2012

Indkomster i de sociale klasser i 2012 Indkomster i de sociale klasser i 2012 Denne analyse er den del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Analysen beskriver indkomstforskellene i de fem sociale klasser og udviklingen i indkomster

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere