ALEXANDRA INSTITUTTET. Indeklima i skoler. Muligheder for adfærdsændringer i hverdagen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ALEXANDRA INSTITUTTET. Indeklima i skoler. Muligheder for adfærdsændringer i hverdagen"

Transkript

1 ALEXANDRA INSTITUTTET Indeklima i skoler Muligheder for adfærdsændringer i hverdagen

2 2 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Om pilotstudiet... 4 Indeklima i en bredere optik... 8 Adfærdsmæssige faktorer Bygningsmæssige faktorer Foreløbige resultater Udvikling af initiativer Effekter af initiativerne Udfordringer i hverdagen Hvordan skaber vi langtidsholdbare løsninger? Konklusioner Anbefalinger... 40

3 3 Baggrund I de senere år har undersøgelser gang på gang vist, at der er problemer med indeklimaet i de danske skoler. Skolerne er slidte. Der er problemer med luftkvaliteten, og støj og larm er en tilbagevendende udfordring. Men hvad skal der til for at forbedre indeklimaet, og hvordan prioriterer man bedst indsatsen? Der bygges kun få nye skoler i Danmark. Derfor er der brug for at undersøge andre veje til forbedring af skolernes indeklima. Renovering er den oplagte løsning. Men hvordan prioriterer man bedst renoveringsindsatsen, og hvor langt kan man egentlig komme gennem simple adfærdsændringer og øget bevidsthed om indeklima blandt lærere og elever? Denne rapport præsenterer resultaterne af et lille indledende pilotstudie gennemført af Alexandra Instituttet i samarbejde med Realdania og DTU. Formålet med studiet har været at gå helt tæt på hverdagen og få et kvalitativt indblik i, hvilken rolle indeklimaet spiller i den daglige praksis i skolen i dag, og undersøge om forskellige adfærdsændringer kan være med til at forbedre indeklimaet på skolerne. Pilotstudiet er udarbejdet som led i en større forundersøgelse, der skal give Realdania input til, hvordan fonden bedst støtter udviklingen af et forbedret indeklima i skolerne i fremtiden. Udover nærværende bidrag involverer forundersøgelsen også en kortlægning af best practice i forhold til renovering af skoler i Danmark og internationalt samt en analyse af hvilke bygningsmæssige faktorer, der har størst betydning for indeklimaet. Dette udarbejdes af DTU.

4 4 Om pilotstudiet Pilotstudiets hovedformål var at undersøge, hvilke faktorer der påvirker lærere og elevers udluftningspraksis med henblik på at afprøve tiltag, hvor elever og lærere står for udluftning. Men allerede tidligt i projektet stod det klart, at dette fokus ville være for snævert. Vores erfaring er, at der er en risiko for at overse væsentlige problemstillinger og temaer, hvis undersøgelsesfeltet er for fast eller snævert defineret fra starten. Samtidig var det vigtigt for os at komme så tæt på den almindelige hverdagspraksis som muligt og undersøge hvilke faktorer, der har betydning for indeklima. Derfor valgte vi et bredere fokus med det formål at opnå et mere helhedsorienteret billede af de indeklimaudfordringer, skolerne oplever i den daglige praksis. Undersøgelsen blev tilrettelagt som et lille kvalitativt studie af indeklimaet i tre kommunale skoler i Aarhus Kommune. Skolerne blev nøje udvalgt i samarbejde med Aarhus Kommunes Børn og Ungeafdeling, så vi sikrede en bredde i både størrelse, bygningstypologi og alder. Caseskolerne bestod således af en mindre oplandsskole fra 1970 erne, en midtbyskole fra 30 erne og en forstadsskole fra 50 erne. Undersøgelsen bestod af en kombination af observationer af undervisning og efterfølgende interviews med de pågældende klassers lærere. Resultaterne af det indledende studie blev brugt som udgangspunkt for workshops på de tre case skoler, hvor vi i samarbejde med lærerne udviklede forskellige initiativer, der efterfølgende blev afprøvet i de deltagende skoleklasser. Observationerne I alt havde vi 6 observationsdage på skolerne, hvor vi fulgte forskellige klasser fra eleverne kom om morgenen til de gik hjem om eftermiddagen. Klasserne var fordelt, så vi fulgte klasser fra såvel indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Observationerne blev tilrettelagt som passive observationer. Vi fulgte klasserne i deres aktiviteter, men uden at deltage i det der foregik, og uden at vi interagerede med lærere og elever i nævneværdigt omfang. Vi tog noter og forholdt os ellers i baggrunden. Vi registrerede, hvordan timerne forløb. Vi registrerede kommunikationen og stemningen blandt børnene. Vi registrerede, hvornår vinduer blev åbnet og lukket, og hvor meget opmærksomhed der i det hele taget var på indeklima. Når vi laver observationer, skriver vi så meget som muligt ned, så vores noter bliver så faktuelle som muligt. Vi inkluderer alle detaljer uden at medtage eventuelle vurderinger af betydning eller relevans. Eksempler fra observationsnoterne bruges i rapporten til at illustrere vigtige temaer og problemstillinger. Med os i tasken havde vi også en lille indeklimamåler, som vi brugte undervejs i løbet af dagen til at koble vores kvalitative observationsnoter med specifikke målinger af lyd, temperatur og luftkvalitet.

5 5 Interviewsamtaler Observationerne blev efterfulgt af interviewsamtaler med klassens lærere, hvor vi talte bredt om indeklima i skolen og de udfordringer og problemstillinger, lærerne oplever i deres hverdag. Vi interviewede i alt 8 lærere. Interviewene blev tilrettelagt som semistrukturerede interviews. En interviewteknik som på den ene side tilstræber en tilpas åben struktur for interviewforløbet, der giver plads til, at både intervieweren og informanten kan gå dybere ned i de holdninger og synspunkter, som fremkommer under interviewet, men som samtidig på den anden side er så tilpas struktureret, at interviewet forbliver at være et interview og ikke blot bliver til en samtale. Citater fra interviewene bruges i rapporten til at illustrere centrale pointer. Initiativerne Afprøvningen af initiativerne forløb over en periode på 5 uger. I en periode på 5-6 uger op til afprøvningen samt under selve afprøvningen var der i klasselokalerne opsat måleudstyr der løbende målte koncentrationen af CO 2 og temperaturen i lokalerne. Efter afprøvningen interviewede vi lærerne igen. Interviewsamtalerne have på den ene side fokus på at evaluere de gennemførte eksperimenter, på den anden side sammen med lærerne at udforske mulighederne for at forbedre indeklimaet gennem langtidsholdbare adfærdsændringer i hverdagen.

6 Pilotstudiets hovedelementer Workshops på caseskoler Opfølgende interviews Observationer og målinger Rapport Interviews med lærere Resultater af afdækning Afprøvning af eksperimenter Vurdering og effekt af eksperimenter AFDÆKNING UDVIKLING OG AFPRØVNING EVALUERING MAJ JUNI SEPT OKT NOV DEC JAN

7 Fase 1 Afdækning

8 8 Indeklima i en bredere optik Rapporten præsenterer en række forskellige tematikker, som er fremkommet på baggrund af interviews og observationer. Indeklimaet er for alvor kommet på dagordenen Da vi gik i gang med undersøgelsen, havde vi en forventning om, at indeklima ville fylde meget lidt i elever og læreres bevidsthed. Men i vores observationer blev det meget hurtigt tydeligt, at indeklimaet spiller en stor rolle i hverdagen på skolerne. Det er en faktor, der konstant påvirker rammerne for undervisningen og har betydning for de valg, både lærere og elever foretager i løbet af dagen. Vinduer og døre bliver åbnet. Vinduer og døre bliver lukket. Eleverne får luftere og får lov at gå på gangen og arbejde i grupper. Indeklimaet er en konstant platform for forhandling: Det er varmt, må jeg ikke hente noget vand? Det larmer, må vi ikke gå ud og arbejde? Og læreren er på konstant overarbejde for at sikre et godt arbejdsklima. Skolereformen sætter indeklimaet under pres Når indeklimaet i den grad er på dagsordenen, så handler det måske om, at dagene er blevet længere i forbindelse med skolereformen. Skolereformen er i hvert fald et gennemgående tema i vores interviews med lærerne på tværs af de tre skoler. De oplever, at de har svært ved at fastholde elevernes fokus og koncentration i løbet af dagen, og at indeklimaet er en væsentlig modspiller. De er meget påvirkede af varme og kulde. De sidste 14 dage, hvor der har været varmt, jamen, de hænger ind over bordene og kan slet ikke arbejde på samme måde. Og det er ikke fordi de ikke vil. Der sker bare ikke så meget. Lige så snart de når hen omkring kl. 11, så er de stået af, i hvert fald de små. De er våde i håret og drikker vand og kan slet ikke noget. Altså, de er trætte sidst på dagen, ikke kun pga. skemaet, men simpelthen også fordi de mangler ilt. EPISODE: Koncentreret arbejde i 8. C Klokken er 10: klasse sidder og arbejder individuelt med opgaver. Læreren går rundt mellem eleverne og besvarer spørgsmål. Hun åbner et vindue på klem. Kigger ud. Udenfor kan man høre børn på legepladsen. Et par drenge rejser sig med det samme og begynder at snakke. 8. C, I har ikke pause. Lidt efter spørger en pige: Kan vi ikke lukke vinduet? Trækker det? spørger læreren. Ja. Læreren lukker vinduet. Kort efter rejser en anden pige sig og går hen og åbner vinduet op på vid gab og stikker hele overkroppen ud. Ej, hvor er der varmt. Læreren åbner døren ud til gangen. Ude på gangen er en masse børn på vej til frikvarter. Der bliver råbt og grinet. Et par af drengene kaster sig hen over bordet. Vi kan ikke mere. Må vi ikke nok holde pause?

9 Lærer Hvis du har det svært med at gå i skole, og du skal være i et trangt lokale, og nu skal de ikke bare være der i 5-6 timer, nej nu skal de være der i 6, 7 eller 8 timer, så er det jo bare lange dage i varme beskidte lokaler. Jeg synes også, det kræver lidt mere af os som lærere. Man er nødt til at sige kom nu, kom nu. Du er nødt til at booste lidt mere, hvor det før lidt mere kunne gå af sig selv.

10 10 I vores observationer var denne problemstilling især tydelig i udskolingen, hvor dagene var længere, og undervisningen foregik i længere intervaller med færre pauser og bevægelsesaktiviteter. De udskolingselever, vi fulgte, kom mindre op og ud end deres yngre kammerater i indskolingen både i undervisningen, men også i pauserne. Og i interviewene fremhævede flere af udskolingslærerne, at det er en udfordring at få skabt mere variation og bevægelse i undervisningen men også at sikre, at eleverne faktisk kommer udenfor og får noget frisk luft i frikvartererne. Problemet er, at vi kan ikke bare lige give dem fem minutters pause, så de får aldrig breaks til hjernen. De går i den der zombietilstand ned på toilettet og tilbage igen. Eller også tjekker de deres telefoner. Så du kan ikke bare sige: Nu har I fem minutters luft. Og så udnytter de dem. Så man skal helt sikkert tænke over at få lavet nogle breaks i løbet af timen, hvor de har mulighed for at rejse sig op. Hvis indeklimaet i nogle sammenhænge belastes med CO 2 -niveauer på 2400 ppm og med temperaturer i nærheden af 30 grader, som vi oplevede flere gange i vores observationer på skolerne, så er det måske ikke så overraskende, at indeklimaet opleves som en forstærket udfordring især hvis de fleste aktiviteter foregår i klasseværelset. Men samtidig er det også at være opmærksom på, at indeklimaet nemt bliver en katalysator for andre frustrationer, som måske i lige så høj grad handler om, at man synes, undervisningen er kedelig, eller at opgaverne er svære. I vores observationer oplevede vi sammenhænge, hvor det var tydeligt, at indeklimaet blev brugt som automatisk begrundelse for at få en ekstra pause eller til at komme ud på gangen uden for lærerens radar. Omvendt viste vores observationer også, at når eleverne blev grebet af undervisningen, så glemte de alt om varme, luft og støj og kunne arbejde koncentreret i selv rigtig dårligt indeklima. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at det oplevede indeklima ikke altid svarer til det målte indeklima.

11 En dag i en 8. klasse FAG OG TID KVALITATIVE OBSERVATIONER KVANTITATIVE MÅLINGER o8:oo Kl. 8:00 Må vi ikke gå over i Det er gråvejr udenfor. Timen er lige startet. Eleverne sidder i grupperummet? 21 C 63 db ppm grupper med hver deres computer og arbejder med en opgave. Vinduerne er lukkede, men døren star åben ud til gangen. SAMFUNDSFAG 08:00-10:00 Kl. 9:00 Det ser ud til, at I ikke har o9:oo 23 C 76dB 724 Eleverne arbejder fortsat i grupper. lavet noget. Skriver I ikke lige ppm Et par grupper har fået lov at sætte sig ud i fællesrummet. jeres konklusioner? Læreren går rundt mellem bordene. En pige åbner vinduerne. Frisk luft strømmer ind i lokalet. Kl. 10:00 1o:oo 23 C 55dB Eleverne har haft pause. De sidder spredt med deres telefoner Må vi ikke gå ud og arbejde? ppm og har travlt med YouTube, Facebook og Snapchat. Vikaren kommer ind. De skal analysere digte i grupper. Der er et vindue åbent. Døren står åben ud til fællessrummet. DANSK 10:00-12:00 Hvis I har brug for en lufter, Kl. 11:00 må I godt det. 11:oo 23 C 70dB 662 Eleverne arbejder fortsat i grupper. Der sidder grupper i ppm kantine, fællesrum og gruppelokale. I klasseværelse sidder kun 12 tilbage. Begge vinduer står på vid gab. Nu skal I lige give den en skalle de sidste ti minutter. Kl. 12:00 Shh, prøv og hør her. 12:oo 24 C 75dB Eleverne er gået til fysiklokalet. Læreren introducerer et emne. Vi skal lige gennemgå det her. ppm Der er en tung lugt i lokalet. Han viser en kort film om zinklegering som optakt til de forsøg, de skal Martin, ti nu stille for helvede! lave. FYSIK 12:00-14:00 Yes, hvor er det fedt det her! Kl. 13:00 13:oo 27 C 80dB Eleverne har lavet forsøg. De har brændt ståluld af og eksperimenteret med forskellige afbrændinger. Der er røg i luften. Cool! ppm Læreren har tændt for den generelle ventilation såvel som punkt-udsugningen. Han åbner døren. Vinduerne i lokalet kan ikke åbnes. Ej, jeg får hovedpine af det her. LEKTIECAFE 14:00-15:00 Kl. 14:00 14:oo 25 C 60dB 803 Der er lektiecafe, og de fleste er i gang med deres digtanalyse Jeg vil gerne, ppm igen. Flere af drengene hænger hen over bordene. De fleste at I bliver I klassen. sidder med deres telefoner. Der bliver gabt højlydt. En spiller musik, og en anden viser en YouTube-video. Jeg er SÅ træt, stønner en dreng. Hvor langt har du gået i dag? Han kigger på sin telefon skridt. Hvad med dig? Der er 16 i lokalet. Vinduerne står på vid gab.

12 12 Skolereformen giver også nye muligheder Flere af lærerne fremhæver skolereformen og de muligheder, den giver for at tænke undervisningen anderledes, som en mulighed for at forbedre indeklimaet på skolerne. Simpelthen ved at tænke ud af klasseværelset og bruge flere af skolens rum mere aktivt i undervisningen både indenfor og udenfor. Det kræver dog både, at lærerne har opmærksomhed på at ændre praksis, og at skolens bygninger i højere grad indrettes til at understøtte moderne undervisning. Man kunne godt gå mere ud. Vi har jo nogle dejlige områder her, men om man får det brugt. Det ved jeg ikke. Man skal i hvert fald bruge noget tid på at opdrage lidt, så man stadig får noget fra hånden, når vi er ude at få noget luft. Det er en gammel skole, der er bygget i 1914, og på den tid var det smart at indrette skolen sådan. Det er svært at lave moderne skole i en gammel bygning, selv om det er charmerende. Jeg synes, det er svært at lave holddelinger og samle nogle i en større gruppe. Det er derfor vigtigt at se indeklima i en bredere optik. For hverdagens indeklima udspiller sig i et komplekst sammenspil mellem de pædagogiske rammer, de muligheder bygningerne giver, og hvordan bygninger tages i brug af elever og lærere.

13 13 Adfærdsmæssige faktorer Det handler ikke bare om at lufte mere ud I vores observationer stod det ret hurtigt klart, at der ikke er nogen nemme adfærdsmæssige løsninger i forhold til at skabe et bedre indeklima i hvert fald ikke på vores tre caseskoler. To af de skoler, vi lavede observationer på, var nemlig etageskoler og deres store udfordring var, at de af sikkerhedsmæssige årsager kun måtte åbne vinduerne på klem. På den tredje skole var vinduerne ofte åbne bortset altså fra de lokaler, hvor vinduerne ikke kunne åbnes. Vi har haft en episode med et vindue, der faldt ud og ned i gården, fordi det blæste for meget. Heldigvis skete der ikke noget, men vi må ikke åbne dem. Faktisk har det været sådan, at hvis man åbnede vinduerne, så var der nogle af dem, der ikke kunne lukkes igen. Vi oplevede, at det var meget forskelligt, hvilke muligheder de overhovedet havde for at lufte ud. Men selv hvis de havde haft muligheden, så er det spørgsmålet, hvor meget de havde brugt det. EPISODE: Konfliktende aktiviteter Klokken er 10, og 3. klasse skal have Natur og Teknik. Læreren åbner døren ind til klasseværelset. Solen banker ind ad vinduerne, og luften er varm og tung. Et par børn trækker gardinerne for. Vinduerne er lukkede. Børnene skal fremlægge en opgave. Der skal være ro, når folk fremlægger, siger han til to drenge, der sidder meget uroligt på stolen. Må vi ikke tage vores trøjer af? Nej, I skal ikke sidde i bar mave herinde. Kan vi ikke åbne vinduet? Læreren åbner vinduet på klem. En pige holder oplæg. Hun læser op af et dokument. Råb og grin stiger op fra skolegården. Selvom vinduet står på klem, høres det tydeligt. Et par drenge rejser sig med det samme for at se hvad der foregår. I skal lige blive siddende, siger læreren og lukker vinduet. Pigen fortsætter. Da hun er færdig, klapper alle. Næste, siger læreren Når vi ikke så dette scenarie udspille sig på den tredje caseskole, så betyder det ikke, at denne skole ikke oplevede dette problem. Det hænger snarere sammen med, at de klasser, vi fulgte, havde lokaler der lå i en forholdsvis uforstyrret ende af skolen. I hvert fald var det en problemstilling, der blev rejst i samtlige interviews, og en problemstilling vi er stødt på i andre undersøgelser, vi har lavet på skoleområdet. Så ryger man ind i den problematik med vinduerne, for man vil gerne åbne dem, men der er legeplads ude foran. Eller også kan vi ikke åbne vinduerne. De er sat fast med nogle vinkler. De er skruet fast. Hvis du har klasser i stueetagen, og du åbner vinduerne, så om eftermiddagen er der SFO, og så er de små ude og bruge skolegården, så kan de ikke høre noget inden i 8. klasse, og så må de lukke vinduerne.

14 Den onde indeklimacirkel Det er tæt og varmt Vi lukker vinduer og døre Vi kan ikke koncentrere os Vi kan ikke koncentrere os Vi åbner vinduer og døre Det larmer

15 15 I undersøgelsen balancerede lærere og elever hele tiden mellem to indeklimaudfordringer, som ofte er i modstrid med hinanden: Behovet for koncentration og ro og behovet for frisk luft og et behageligt indeklima. På to af skolerne så vi det samme scenarie udspille sig igen og igen i en evig kamp for at opretholde et godt arbejdsklima: Man åbnede vinduer og døre for så kort efter at lukke dem igen for at skabe ro og koncentration. Og i den daglige praksis på skolerne vandt behovet for at begrænse støj og gener over de andre indeklima agendaer. Konfliktende aktiviteter er en stor udfordring Nogle børn arbejder fokuseret med en opgave, mens andre laver gange-stratego i skolegården. Nogle børn har pause eller er måske på vej på biblioteket mens andre laver gruppearbejde på gangene. Vores observationer og interviews viste, at de mange konfliktende aktiviteter, der hele tiden foregår sideløbende på skolerne, er en væsentlig barriere for de handlemuligheder, man har for at forbedre indeklimaet i den daglige praksis. For lige så snart lærerne åbner klassen op og sender eleverne ud, så forstyrrer de andre elever eller også bliver de selv forstyrret. For elever skal jo bevæge sig fra A til B. Måske skal de ned og hente computere. Og så er der nogle, der er i gang ude på gangen. Og det er igen en udfordring, at man sidder ude på gangen og arbejder, og så kommer der en klasse forbi, og så skal de lige se, hvad der sker, og så støjer de. Jeg åbner døren ud til gangen, men alle holder ikke pause samtidig, så der er folkevandring, og man er nødt til at lukke igen på grund af støj. Støj er ikke bare støj Der er ingen nemme løsninger på udfordringen med støj. Flere af lærerne peger på, at støj er en nødvendig del af skolen. Også selv om det, der er positiv arbejdsstøj for én klasse, kan være negativ forstyrrende støj for naboklassen. Det her er jo ikke en fabrik, hvor vi gør det samme fra kl. 8 til 10. Alting er foranderligt. Der er forskel på larm. Men den produktive er svær at sortere fra den larm, som er forstyrrende for eleverne. Støj er derfor ikke entydigt negativt, men det er en udfordring, der er svær at finde holdbare løsninger på, både bygningsmæssigt og adfærdsmæssigt.

16 Lærer Vores vinduer vender alle sammen ud til gården, og det gør, at det er begrænset, hvor meget vi kan åbne. Der er børn, der løber og leger. Og indskolingen holder pauser på nogle andre tidspunkter. De har jo også pauser i løbet af dagen ud over de rigtige frikvarterer.

17 17 Lærerne føler sig handlingslammede Indeklimaudfordringerne på de tre skoler adskiller sig fra hinanden. Både i forhold til hvad de består af, og hvor kraftigt de påvirker undervisningssituationen. Men fælles for lærerne på alle tre skoler var, at de følte sig handlingslammede på grund af de bygningsmæssige faktorer. Vi står hele tiden i stampe. Vi kan ikke umiddelbart gøre noget. Bygningerne er fredet, så vi må ikke gøre noget. Vi har søgt om at få indendørs persienner. Det må vi ikke. Vi må heller ikke sætte film på vinduerne. Så bygningen er svær at bruge. Det er svært at finde ud af, hvad vi skal gøre. Vi ville ønske, vi kunne åbne de der vinduer, men opdager vi åbne vinduer, er vi nødt til at lukke dem. ( ) Jeg tror bare, at man giver lidt op, men så engang imellem popper det op, især i forhold til støj, at nu må vi stramme op, ellers kan vi ikke gennemføre undervisningen. Og så ridser vi i lærergruppen lige op, hvad det er vi har aftalt. Sidst vi gjorde opmærksom på det, var svaret bare, om vi ikke kunne lave noget gennemtræk.

18 18 Hvad gør skolerne i dag? I interviewene spurgte vi også lærerne til, hvad de gør i dag for at forbedre indeklimaet på skolerne. Lærernes svar viser, at de har forsøgt mange forskellige ting, men også at det er svært at få det til at fungere. TVÆRGÅENDE UDFORDRINGER Forskellige vilkår fra klasserum til klasserum Støj udefra Træk og kulde særligt om vinteren Varme særligt om sommeren CASE 1: FORSTADSSKOLE CASE 2: MIDTBYSKOLE CASE 3: OPLANDSSKOLE UDFORDRINGER Dårligt lys i klasserum Lokalemangel Manglende opbevaringsplads Små klasserum Elever har pause på forskellige tidspunkter Elever er hårde ved interiør og bygning Støj fra gang Vinduer må ikke åbnes Fredet bygning Få og små udeområder Små klasserum Elever har pause på forskellige tidspunkter Støj fra gang Teknologi gør luften træg i klasselokalet Vinduer må ikke åbnes Dårligt varmeanlæg Toiletter i mellemgang i hver klasse Elevers forskellige holdninger til behagelig temperatur Lærere kan ikke selv regulere varme Støj udefra Vinduer der ikke kan åbnes HANDLINGSORIENTEREDE LØSNINGER Flytte undervisning ud af klassen Visualisering af lydniveau i klassen Regler for adfærd på gange Opdrage elever til at holde skolen pæn Elevpatrulje der rydder op i skolegården Stilhed i skolegården når der er undervisning Regel om at elever skal ud af klassen i frikvarterer Seddel, der opfordrer lærere til at lufte ud Vi har forsøgt med nogle ordninger, at fra et eller andet tidspunkt der skal de små være i den anden ende af gården. Så nu har vi prøvet at lave regler for, hvordan man bevæger sig på en gang. Vi har haft en fast ordning om, at alle skal ud i alle frikvarterer, for at sige at så er der tømt, så man kan åbne nogle vinduer, og der kan blive luftet ud.

19 19 De fleste af initiativerne har fokus på at regulere adfærd gennem regler. På en af skolerne har de f.eks. hængt huskesedler op i klasserummene med teksten: Husk at lufte ud i 10 minutter. På en anden skole har der været fokus på at opdrage eleverne til at gå roligt på gangene, så det er muligt at lave gruppearbejde i ro, men også opdrage eleverne i forhold til at få dem til at rydde op og holde skolens rum pæne. Derudover har lærerne også egne løsninger i klassen, som f.eks. at eleverne ikke har faste pladser for undgå, at den samme elev sidder det værste sted i klassen året rundt eller at flytte så meget af undervisningen ud af klassen, som det er muligt for at komme væk fra problemerne. Fælles for initiativerne er, at lærerne typisk fortalte om dem i datid. Ofte lykkes det kun at fastholde initiativerne i en kortere periode. Enten på grund af praktiske udfordringer med at håndhæve reglerne eller også fordi initiativerne skubbes i baggrunden af andre opgaver og udfordringer. Indeklima. Det er meget op til den enkelte, hvad man gør, der er ikke fælles fokus på det. Man finder sin egen løsning. Mange af initiativerne kræver fælles fokus, men i praksis ender det ofte med, at det er den enkelte lærer ude i klassen, der står med udfordringerne alene, hvorfor løsningerne bliver individuelle med en begrænset effekt. Lærerne har en vigtig rolle Vores observationer viste, at der er stor forskel på, hvor stort fokus den enkelte lærer har på indeklimaet. Nogle lærere åbner som det første vinduerne, når de kommer ind i en klasse, hvor andre har deres opmærksomhed rettet mod andre ting. Indeklima er jo ikke det, vi har allermest fokus på. Jeg forsøger at italesætte det over for dem [eleverne], så de bliver opmærksomme på selv at åbne de vinduer, de nu må åbne. Og jeg plejer nogle gange at kigge ud på gangen for at se, om der er mulighed for at kunne åbne døren uden at det larmer for meget. Personlige præferencer og sensibilitet i forhold til indeklimagener spiller uden tvivl en rolle i forhold til, hvor meget opmærksomhed den enkelte lærer har på indeklimaet. Og der er ingen tvivl om, at det har en betydning, hvor presserende indeklimaudfordringerne er. Men uanset hvad har læreren en vigtig rolle i forhold til at skabe rammerne for, at indeklima tænkes ind i hverdagen. Især hvis man ønsker at forebygge konsekvenser af dårligt indeklima.

20 20 Jeg synes bare, de er enormt gode til at holde orden, og de vil gerne tørre bordene af. Der er ingen brok. De tager virkelig ansvaret på sig, for at vi har de rammer vi har. Men vi gør også meget selv. Vi accepterer ikke, at plakater hænger skævt. Stolene skal være sat op. Der skal bare være ordentligt. Der skal ikke være larm. De skal være gode ved hinanden. Det betyder i virkeligheden meget. Men det er ikke en nem opgave. Ud over de mange andre opgaver lærerne vartager i løbet af en dag, så er der samtidigt også forskel på elever og på klassekulturer, og det har betydning for, hvilke muligheder man har som lærer med en klasse. Det har utrolig meget med de forskellige klassers opdragelse at gøre hvilke traditioner man har. Det har kæmpe indflydelse, om det er en klasse, som kan blive holdt fast i opgaven, hvis det larmer, eller om de er så afledt, at man nærmest skal starte forfra. Så hvis man har sådan en klasse, så lukker man døre og vinduer på forhånd, fordi man ikke skal have forstyrrelsen udefra. Der er jo også forskel på teenagebørn. Nogle har stropbluse på og har det hamrende varmt. Andre de pivfryser og sidder der stivfrosne. Nogle vil åbne vinduerne hele tiden, og andre vil have vinduerne lukket. Og så er der andre, der har være ude og hamre med en fodbold, og så er der nogle piger, der sidder og fryser. Og opgaven bliver ikke nemmere, når den ønskede påvirkning af eleverne rækker ud over det tidsrum, hvor læreren selv er til stede. Jeg har lavet en aftale med dem om, at den første, der kommer, skal åbne vinduerne. Men de gør det ikke. De tænker ikke over det. Vores observationer peger også på, at det kan være en udfordring, at lærerne som oftest blot er gæster i klassen i et bestemt udsnit af dagen - særligt fra mellemtrinnet og opefter. De har derfor ikke nødvendigvis en føling med, hvordan timerne forinden er forløbet og er ikke på samme måde herre over rum og aktiviteter som deres kolleger i indskolingen. Handlingsorienterede løsninger kræver fælles fokus Omend indeklima udfordringerne præger hverdagen, så kan det være svært at finde handlingsorienterede løsninger der også er holdbare i praksis. Her er det vigtigt at udvikle løsninger der i højere grad tager højde for de mange konfliktende aktiviteter, der præger hverdagen på skolerne og samtidig sikre at de initiativer der igangsættes får det fornødne fælles fokus og ejerskab blandt alle medarbejderne.

21 21 Bygningsmæssige faktorer Skolens indretning Skolens overordnede indretning og udearealer har betydning for den rolle, indeklima spiller i hverdagen. Mange skoler er bygget på et tidspunkt, hvor undervisningen foregik i klasselokalerne og handlede om ro og koncentration. Og hvor alle eleverne havde frikvarter samtidig. Men i dag ligger pauserne forskudt, og undervisningen foregår alle vegne, og der er ikke roligt. Bygningsmæssige faktorer der påvirker handlemuligheder Skolens layout Klasseværelsets størrelse Klasseværelsets placering Skolens øvrige faciliteter Eleverne beder om vi kan lukke af. De bliver forstyrret af larmen ude på gangen, fordi skolen er bygget op som den er. Vi kan ikke rigtig skubbe eleverne nogen steder hen indvendigt, så hvis vi åbner klasselokalet, så er det ud til en mega trafikeret gang, og sådan er det næsten på alle etager. Vores undersøgelse peger på, at den indbyrdes placering af forskellige faciliteter og skolens layout har stor betydning for, i hvor høj grad eleverne forstyrrer og forstyrres af hinanden i løbet af dagen. Hvor går hovedfærdselsårerne, og overlapper de med de områder, hvor eleverne arbejder med fordybelsesopgaver? Nu, hvis de skal udenfor, så skal de igennem et fællesrum, hvor der foregår noget andet, som motiverer dem til at blive stående, så skal de ud gennem SFOen, hvor der står et bordfodboldbord. Og det påvirker i høj grad de handlemuligheder, lærerne oplever, de har i undervisningen. De kører trætte sidst på dagen. Der er selvfølgelig mange grunde til, at de bliver trætte. Og en af grundene er selvfølgelig, at de har mange timer. Og de har bare svært ved at koncentrere sig i længere tid. Men man bliver også træt af at være i det indeklima. Hvis man havde en etplansskole, hvor man kunne åbne en dør og havde sin egen have ude foran, så ville man hele tiden kunne veksle mellem, at vi er inde eller vi er ude. Og på den måde naturligt få noget luft. Men når man skal flytte sig fra et sted til et andet, så går der rigtig meget tid. Jeg tror, vi ville blive forskrækkede, hvis vi regnede på, hvor meget spildtid der er. Klasseværelsets placering Vores undersøgelse peger på, at klasseværelsets placering har stor betydning for børnenes indeklima. Et sydvendt klasseværelse kan næsten være uudholdeligt på en varm sommerdag. Vi målte eksempelvis omkring 30 grader i en 2. klasse i et rum med meget begrænsede udluftningsmuligheder, mens parallelklassen samtidigt sad svalt i et nordvendt og ventileret klasseværelse med en temperatur på omkring 22 grader.

22 22 Jeg mødte lidt i otte i dag, og der var allerede tæt, og det er jo, fordi solen er på. Dét der helt klart er udfordringen er, at de fleste af vores klasseværelser vender mod syd. Der er høje vinduer, så der kommer meget lysindfald, og det er i sig selv jo rart, at der kommer lys ind, men der bliver meget varmt. Men det handler i lige så høj grad også om, hvor klasseværelset er placeret på skolen. Ligger det direkte ud til en trafikeret gang eller ud til skolegården? Eller ligger det uforstyrret med få forbipasserende og uden legende børn i nærheden? Jeg savner et sted, hvor jeg kan sende børn hen, uden at det skal være en gang hvor jeg godt ved, der ikke er så stille, som der skal være for det kan bare ikke lade sig gøre. Størrelsen af klasseværelset De sidste år er antallet af elever i klasserne steget rundt på landets skoler. Dette gjorde sig især gældende på en af vores caseskoler, hvor størrelsen af klasseværelserne var det altoverskyggende tema i vores interview med lærerne. De oplevede, at det begrænsede deres muligheder for at lave den undervisning, de gerne ville i forhold til eksempelvis gruppearbejde, cooperative learning og bevægelse. De oplevede også tiltagende problemer, både snævert i forhold til indeklimaet, men også i forhold til det sociale samspil i klassen og de konflikter der ofte opstår, når børn sidder meget tæt på hinanden. Vi kan være der [i klasseværelset], men det handler også om, hvordan man kan placere bordene. Så er den bedste placering, at man sidder to og to. Og det er jo ikke den måde, man tænker undervisning på i dag. Skolen er bygget for mange år siden, og på det tidspunkt var der færre elever i klassen. Lokalerne er bare rigtig små. Hvis man var 18 elever, ville det være ok. Størrelsen af klasseværelser fremhæves ikke kun som en udfordring på grund af øget klassekvotient. På alle tre skoler pegede lærerne også på, at klassestørrelsen var problematisk i forhold til de nye inklusionsbørn. Inklusionen gør, at der skal være rum, og det kan godt være svært i de her almindelige lokaler. Og at de indeklimaudfordringer, der måske ellers er usynlige i hverdagen, træder meget tydeligt frem i indsatsen for at inkludere disse børn i de almindelige undervisningsaktiviteter på skolen. Jo sværere det bliver, jo mere skal der til, for at de kan sidde og finde roen. Og der spiller både indeklima og støj jo ind. Hvis alle de ting er der, og det også er lidt svært, så har de nærmest tabt på forhånd. Så kan

23 23 de ikke være i det, og så begynder de at rejse sig og gå rundt. Især nogle af dem. Hvis alle de parametre er i orden, så er det også nemmere at blive siddende. Eleverne har forskellige grænser. Derfor er der nogle, der hurtigere reagerer på indeklimaet. Især dem der har svært ved at sidde stille og svært ved at følge med. Det er dem, man kan se det på rent fysisk. De andre kan godt sidde og tænke det, men det er ikke så tydeligt. Dem, der ikke kan rumme det, dér bliver det rigtig tydeligt. De render jo ud af lokaler og op og bevæger sig. Hvis indeklimaet var lidt bedre, så kunne man håbe på, at de kunne sidde lidt længere end de normalt gør. Skolens øvrige faciliteter Betydningen af klasseværelsets størrelse hænger nøje sammen med skolens øvrige rum. Når klasserummene er små, så øges behovet for at bruge skolens øvrige rum. Eller omvendt betragtet - når de øvrige faciliteter er mangelfulde, så øges behovet for store klasseværelser. På alle tre skoler benyttede lærere og elever sig delvist af skolens andre rum især i forbindelse med gruppearbejde. Generelt for den her skole er, at der er få kvadratmeter til eleverne. Det er jo en gammel skole, så der er ikke tænkt så meget i det. Den måde, man er sammen på, bliver påvirket enormt meget af, at der er så trangt. Meget undervisning i dag lægger op til, at man arbejder i grupper, og vi har jo faktisk ikke nogen grupperum overhovedet, vi kan sende eleverne ud i. Vi er nødt til at sende vores børn ud på gangen, men ude på gangen sker der jo mange ting. Klasser går fra det ene lokale til det andet. De skal i computerrum eller kommer fra idræt. Vores undersøgelse peger på, at oplevelsen af indeklimaudfordringer hænger nøje sammen med, hvilke muligheder der er for gruppearbejde i skolens øvrige rum. Udfordringerne er meget kontekstafhængige De indeklima udfordringer skolerne oplever er meget kontekstafhængige. Ikke alene er der forskel fra skole til skole. Men mere vigtigt måske, så er der også meget stor forskelle på den enkelte skole. Alle de tre skoler vi var på er renoveret eller udbygget af flere omgange. Og derfor kan der være endog meget stor forskelle på den enkelte skole rent bygningsmæssigt. Der er rigtig mange forskellige faktorer der spiller ind. Men uanset skolens bygningsmæssige standard, så peger vores undersøgelse på at den indbyrdes placering af skolens forskellige læringsfaciliteter har stor betydning for mulighederne for at skabe rum til fordybelse og koncentration i bygninger hvor leg, bevægelse og andre former for støjende adfærd er et vilkår.

24 Fase 2 Afprøvning

25 25 Udvikling af initiativer Resultaterne fra afdækningen peger på at det er svært at fastholde indeklima initiativer i en travl hverdag fordi lærerne ofte ender med at stå alene med det. Dette blev derfor afsættet for workshops vi afholdte med skolerne, hvor lærerne var med til at udvikle initiativerne der skulle afprøves. Allerede inden stod det klart at hvis det skulle være realistisk at lærerne kunne gennemføre det i hverdagen var det vigtigt at få lagt det rette ambitionsniveau: At det var enkelt og let at gå i gang med. Afsættet blev derfor spørgsmålet Hvad er det mindste vi kan gøre, som gør en forskel?. Vi lod primært lærerne om at definere omfanget og indholdet af initiativerne for at skabe ejerskab og få dem til at forpligte sig i forhold til afprøvningen. Workshoppene blev afsluttet med at hver af lærerne besluttede sig for et eksperiment de ville stå for at afprøve i deres klasse. AT GÅ UD I PAUSER I 3 af klasserne handlede initiativet om pauserne. Det gik ud på at eleverne skulle ud af klasselokalet når der var pause med henblik på at nedbringe koncentration af CO 2, så den efterfølgende undervisning kunne fortsætte med det bedst mulige indeklima udgangspunkt. AFBRÆK I UNDERVISNINGEN I 2 af klasserne handlede initiativet om at gøre en indsats i forbindelse med undervisningen. Det gik ud på at lave små faglige aktiviteter af ca. 10 minutters varighed uden for klasserummet for at få koncentrationen af CO 2 ned. ELEVERNE LUFTER SELV UD I den sidste klasse var der fokus på at involvere eleverne ved at give ansvaret for udluftning til de elever der i forvejen havde opgaven som ordensholdere i klassen. De blev instrueret af deres lærer i at de løbende gennem skoledagen skulle have et øje på at lufte ud når klassen havde pause, forlod lokalet m.m.

26 26 Caseoversigt CASE1: FORSTADSSKOLE INITIATIV Mellemtrin Afbræk i undervisningen Udskoling At gå ud i pauser CASE2: MIDTBYSKOLE INITIATIV Mellemtrin At gå ud i pauser Udskoling At gå ud i pauser CASE3: OPLANDSSKOLE INITIATIV Indskoling Afbræk i undervisningen Udskoling Eleverne lufter selv ud Efter afprøvningsperioden besøgte vi de 3 skoler igen for at lave opfølgende interviews med lærerne. Her spurgte vi dem til deres oplevelse med eksperimenterne samt hvad de tænkte om muligheder og barierre ift. at skabe langtidsholdbare løsninger på skolerne med afsæt i ændret adfærd. Om målingerne Til at støtte evalueringen af initiativerne blev indeklimaet i klasserne målt før og under afprøvningen. 5 uger før initiativerne blev igangsat blev der opsat målere i hver af klasserne, der har målt CO 2 koncentrationen i rummene. Resultatet af målingerne er analyseret i samarbejde med DTU

27 Fase 3 Evaluering

28 28 Effekter af initiativerne Alle lærerne fortalte i interviewene at det var nemt at gå til og let at gennemføre initiativerne i praksis. De lærere der havde eksperimenteret med at gøre en indsats i undervisningen havde oplevet at eleverne var begejstrede. De lærere der eksperimenterede med pauserne havde mødt modstand hos elever der syntes at det havde været lidt koldt. Men fælles for lærerne var, at de var usikre på om det havde haft den store betydning for indeklimaet. For de havde umiddelbart ikke selv mærket den store forskel. Heller ikke på eleverne. Det har været fedt at de (eleverne) har været så begejstrede. Nogen gange når jeg kommer med noget nyt, så skal man forklare meget, det har jeg ikke skullet denne gang, det har været nemt at tage dem ud De forstod faktisk ikke helt hvorfor vi gjorde det, for de kunne ikke mærke en synderlig forskel på den lange bane, så de syntes lidt at det var spild af tid at de blev smidt ud når de ikke kunne mærke mere end det. Hvad siger målingerne? MÅLINGER AT GÅ UD I PAUSER Målingerne for de 2 klasser, som har eksperimenteret med at være ude i pauserne, peger målingerne på at det gør en forskel om eleverne opholder sig i klasselokalet i pauser eller ej. Figur 1 nedenfor viser et udsnit af en typisk dag fra kl. 12 til kl. 16 for en klasse fra førmålingen. Klassen har pause fra kl. 12:45 til kl. 13:15. Grafen viser hvordan der fra pausens begyndelse til pausens slutning forekommer en mindre stigning i Co2 koncentrationen (fra lidt over 1200 ppm til ca ppm) i løbet af pausen. Det kunne tyde på at en del elever har opholdt sig i klassen i pausen. Da undervisningen starten igen begynder den derfor i et lokale hvor Co2 koncentrationen er en anelse højere end da den forrige time sluttede. ppm Figur 1: FØR tidspunkt

29 29 Figur 2 viser på samme måde et udsnit af en typisk dag fra kl. 12 til kl. 16 for den samme klasse fra perioden hvor initiativerne blev afprøvet. Ved pausens begyndelse ses et fald i koncentrationen af Co2 (fra lidt under 1300 ppm til lidt over 400 ppm). Som det fremgår er det særligt i de første 10 minutter der forekommer et markant fald. Følger man grafen kan man se at der går ca. 45 minutter fra pausen er færdig til koncentrationen af Co2 er tilbage på samme niveau som før pausen begyndte. ppm Figur 2: UNDER tidspunkt MÅLINGER AFBRÆK I UNDERVISNINGEN Kigger man på målingerne fra de 2 klasser, der eksperimenterede med at lave små aktiviteter i forbindelse med undervisningen var der en meget lille variation i koncentrationen af CO 2 i lokalerne. Det skyldes at begge klasser over sommeren skiftede til nye lokaler med ventilation og der derfor var meget lille forskel i den målte CO 2 koncentration i lokalerne (GMN ppm). Men kigger man på målingerne fra de klasser der eksperimenterede med at få eleverne ud i pauser, så kunne det tyde på at det gør en forskel at eleverne kommer ud af klasselokalet. MÅLINGER ELEVER LUFTER SELV UD Førmålingerne viser overordnet set et ensartet niveau i forhold til koncentration af CO 2 for den pågældende klasse. I de første to uger hvor klassen eksperimenterede falder den målte gennemsnitværdi med ca. fjerdedel (fra lidt over 900 ppm til lidt under 700 ppm). I den følgende uge forekommer der en klar stigning til lidt over den gennemsnitlige førmåling (på 910 ppm). Herefter falder gennemsnitværdien de følgende de sidste to uger af eksperimentet (med ca. 100 ppm per uge). Det markante fald i CO 2 koncentration i de to første uger af eksperimentet kunne tyde på at der har været rettet en særlig opmærksomhed på at lufte ud i klassen. En opmærksomhed der så efter et par uger ser ud til at have aftaget igen.

30 Lærer Det skal jo helst være noget der ligger naturligt til en ligesom at der er kridt til tavlen og der er lys i pæren. Altså sådan nogle helt lavpratiske ting der bare skal ligge der naturligt. Det der med at have en bevidst tanke med at det har en betydning for, hvordan vi kan arbejde. Jeg har tidligere haft det sådan, at det er jo bare sådan det er. Men man er jo også nødt til at forholde sig til, hvordan det er.

31 31 Udfordringer i hverdagen De opfølgende interviews peger på at det for lærerne i princippet ikke er svært at fastholde et initiativ i 6 uger, med at det kan være svært at gøre det til en vane, der bliver en naturlig del af hverdagen. I de uger lærerne afprøvede eksperimenterne oplevede de en række udfordringer med at fastholde initiativerne. Den altoverskyggende udfodring er at lærerne er i tvivl om hvilken effekt initiativerne har haft. Lærerne kan ikke mærke det, eleverne kan ikke mærke det og så bliver det svært at fastholde det når hverdagen presser sig på. Men der er også andre udfordringer som kan være vigtige pejlemærker for lærernes mulighed og motivation for at fastholde initiativerne på længere sigt. Når vanen spænder ben Lærerne har en travl hverdag med mange ting der konkurrerer om deres opmærksomhed. Derfor kan det være svært at fastholde fokus i det daglige. De glemmer det simpelthen eller også sker der noget i dagligdagen, som gør at initiativerne nedprioriteres og ikke gennemføres. Flere af lærerne peger på, at det handler om at bryde vaner. Både for lærere, men også for elever. For lærernes vedkommende gør det sig særligt gældende i de initiativer, der foregår i undervisningen. For det betyder at de er nødt til at ændre undervisningspraksis og at flowet i undervisningen bliver anderledes. Det er svært i en travl hverdag. Og det er jo fordi at lærerne har så sindssygt travlt og vi får ting ind fra højre og venstre så det er jo også en vanesag at komme i gang med det. Flere af lærerne drager direkte parallel til de udfordringerne de har haft med at integrere bevægelse i undervisningen og peger på at initiativerne kommer til at konkurrere med den pædagogiske dagsorden. Jeg vil også sige helt ærligt at jeg er lidt skuffet over mig selv ift. bevægelsen i timerne fordi, alle kender det selvom det er en dårligt undskyldning, nogen skal man hente en computer eller noget andet, og tiden går og man tænker jeg når ikke det jeg skal og sådan, wow kunne vi bare lige slappe lidt af og tage de pauser og så lige tænke på at eleverne og lokalet får luft, der sker bare noget andet. Når tiden bliver knap Flere af lærerne peger på at tid er en udfordrende faktor. Det paradoksale er, at til trods for at lærerne med skolereformen har fået mere tid med eleverne, så presses de af ambitionen om at skulle nå mere. Og her bliver initiativer, der bryder undervisningsflowet et forstyrrende element som de derfor fristes til at springe over.

32 32 Men samtidig kan jeg også tænke at det er lidt forstyrrende at man skal bremse det man har gang i. Nogle børn vil gerne ud men andre sager behøver vi virkelig fordi de er inde i tingene. Jeg synes at børnene har taget rigtig godt imod det, de har efterspurgt om de måtte komme ud. Vi startede med at være helt ude for også at få noget luft, men det viste sig hurtigt at være ret omstændigt, fordi at de skulle have ret meget tøj på og så gik der meget af timen med at skulle have det på og af for 10 minutter, så går der altid 20 minutter inden vi er i gang igen inden for. Når de fristes til at springe over, så er det også fordi det simpelthen kommer til at tage for meget tid. Børnene skal have tøj af og på. Og når de først er uden for klassen, så er de svære at holde styr på. Det betyder at aktiviteterne oft kommer til at tage meget lang tid og dermed presser læreren i de aktiviteter hun ellers har planlagt at gennemføre i undervisningen. Samtidig oplever lærerene at det ofte også tager tid før der falder ro over børnene igen, når de er tilbage i klasselokalet. En af lærerne pegede allerede i den indledende afdækning på at det handler om få opbygget nye vaner hos børnene. Mange elever er vant til at de har fri, når de forlader klasselokalet. De skal vænne sig til at undervisningen også kan foregå andre steder og på mange forskellige måder. Det er en kulturel omstilingsproces, som kræver utvetydigt fokus fra lærerne, men som allerede nu er hjulpet godt på vej af skolereformens fokus på bevægelse i undervisningen. Når eleverne ikke er med Der er ingen tvivl om at børnene er en vigtig faktor i fastholdelsen af indeklima-initiativerne. I de initiativer der har handlet om at komme op og ud har eleverne været meget motiverede og selv efterspurgt det når læreren har glemt det. Anderledes forholder det sig med de initiativer der har haft fokus på at lufte ud eller gå ud i pauserne. Her har eleverne haft svært ved at se formålet med det: Hvorfor må vi ikke selv bestemme om vi vil ud i frikvartererene? Hvorfor skal vi lufte ud? Det er jo vildt koldt. De kan ikke mærke at det gør nogen forskel, så er det virkelig nødvendigt. Eller også glemmer de det bare ligesom lærerne - i det daglige. Flere af lærerne peger på at at det er vigtigt at de som lærere arbejder med at opbygge vaner hos eleverne, og at det er helt afgørende at have fokus på at involvere og engagere eleverne i det. De skal kunne se meningen med det, og de skal kunne forstå effekten af det. Det er vigtigt at det bliver italesat sammen med dem og det ikke bare er læreren der siger husk at åbne vinduerne at de bliver mindet om det flere gange, Hvis lærerne bare beder dem om at gøre det, så bliver det ikke en vane for dem. Jeg tror det er rigtig vigtigt at gøre det synligt for dem Jeg tror det skal være synligt for eleverne at vi gør det her. Det er lidt det samme som med læringsmål

33 33 Udskolingen er en særlig udfordring Allerede i afdækningen var det er tydeligt at der ligger en helt særlig indeklima udfordring i udskolingen. Det handler selvfølgelig om at de er længere tid i skole. Men det handler måske også om at de ikke i samme grad som eleverne i indskolingen og mellemtrin har bevægelse i undervisningen og naturligt kommer ud i frikvarterene. Netop frikvartererne opleves som en særlig udfordring i udskolingen. Eleverne kommer ikke ud af klasserne, men kobler i stedet af foran deres computere og telefoner. Det var også baggrunden for at flere af udskolingslærerene valgte at sætte fokus på pauserne. Nu kan vi bare kigge ud over en flok hvor næsten alle er inde i alle pauser. Derudover sidde de alle sammen med et form for device fremme og glor i telefonen, så det er ærgerligt når man tænker, hvor meget de legede sidste år.jeg tror bare jeg er chokeret over hvilken magt den har. Det fyldte nul i 6. Klasse som i ingenting. Nu synes jeg bare det fylder 100%... Det er noget vi skal tage alvorligt som skole og vi skal finde ud af hvordan vi kan bryde det mønster. Lige nu har vi sat den ramme at 7. klasse må være inde. Så organiseringen, at det nuværende ikke er så godt for dem, så må vi lave det om. Den næste ting er så om der er noget at gå ud til. Men her mødte lærerne særligt modstand, som på den ene side handler om at man her er inde at pille ved nogle privillegier som udskolingseleverne oplever de har, men på den anden side handler om at udskolingseleverne ikke i samme omfang som skolens andre elever har faciliteter at gå ud til.

34 Lærer Det er noget jeg gør et rimeligt stort nummer ud af, når jeg får en ny klasse. At snakke om, at arbejdsmiljøet også bliver påvirket af, hvis der er rodet og beskidt, at de støtter arbejdsmiljøet ved fx også at samle noget op, der ikke er deres affald og det synes jeg ikke de er for sarte til. Jeg gør meget ud af fællesskabskultur, det ligger meget i fællsskabstanken, at man har det ordentligt sammen.

35 35 Hvordan skaber vi langtidsholdbare løsninger? Til trods for at lærerne havde gode erfaringer med eksperimenterne og i princippet gerne ville gøre endnu mere for at forbedre indeklimaet i deres klasser, så var de alliegevel skeptiske over for om det var muligt at gøre eksperimenterne til en permanent del af hverdagen. I hvertfald uden samtidig at gøre en større indsats som skole. Der skal være fokus på det Den enkelte lærer kan godt lave forskellige små indsatser i undervisningen. De kan sørge for at åbne vinduer. De kan tilrettelægge undervisningen, så børnene kommer ud. De kan forsøge at skabe gode vaner hos børnene. Men det kan være svært at holde fokus på, når andre agendaer presser sig på. Flere af lærerne peger på at det er afgørende at involvere hele skolen hvis det virkelig skal gøre en forskel. Jeg tænker at det skal være noget vi har som fokuspunkt, vi har over et stykke tid, hvor det er det vi fokuserer på og ikke alt muligt andet, så vi arbejder koncentreret med det. Små projekter der afprøves som vi kan komme tilbage til og få delt. At det bliver gennemarbejdet og at man kan se ideen med det. Det kan være med til at fastholde fokus og sikre at der er sammenhæng i de initiativer der igangsættes både i forhold til lærere og elever. Det kræver fællesskab Når det er vigtigt at lave indsatser der involverer hele skolen er det også fordi at arbejdet med at skabe et godt indeklima i mange sammenhænge rækker ud over det enkelte klasseværelse. Det handler om pausekulturer, undervisningskulturer, fælles regler og vaner. Noget der kræver at hele skolen er involveret både lærere og elever. Jeg tror også at vi skal blive gode til at dele det vi gør, i indskolingen opbygger man lidt en kultur, når man så bliver ældre får vi ikke overdraget den kultur, så udskolingslæreren kender måske ikke til at man er vant til at gå læsetur. Nogen gange man måske til at sylte nogle gode rutiner for man ikke kender til dem. Det skal være et skoleprojekt, så alle er med både lærere og elever. Jeg tror pausekulturen som overskrift vil give noget effekt på bevægelse og indeklima.

36 36 At se det bredere Indeklima i sig selv ryger nemt i baggrunden til fordel for andre ting. Men flere af lærerne peger på at det vil være nemmere at fastholde fokus på indeklimaet, hvis man ser det i et bredere perspektiv og kobler det til nogle at de andre initiativer der igangsættes på skolerne. Ved at sammentænke indeklimaet med bevægelseaktiviteter eller indtænke det i det generelle arbejde for at skabe en godt socialt og faglig arbejdsklima i klasserne kan indeklimaet blive en mere naturlig del af hverdagens aktiviteter og ikke endnu en opgave der konkurrer om lærere og elevers opmærksomhed. Let og simpelt Det er svært at lave om på vaner og skabe langsigtede forandringer. Flere af lærerne peger på at det er helt afgørende at gøre det nemt og simpelt, hvis en bredere kreds af lærere skal i gang med at indtænke indeklimaet i deres daglige undervisningspraksis. Hvis det er meget konkret og let at gå til og det samtidig er noget der er fælles fokus på, så er chancerne for at komme i gang og få gjort det i den daglige praksis større. Flere lærere peger på at der er erfaringer at hente i det arbejde der laves i forbindelse med bevægelse i undervisningen. Det skal være simpelt og overskueligt, fordi vi var ude i om man skulle ud og løbe og sådan noget, og hvis det ikke må tage lang tid, og det kan det ikke, så hvis vi både kan kombinere at de kommer du og samtidigt bevæger sig så er det jo en gevinst. Jeg tror også at det er fordi at det nogen gange kommer til at fylde så meget, hvis det bliver for ambitiøst, bevægelses julekalenderen der kan man lige scanne den og gøre det, jeg har ikke skulle tænke eller planlægge noget som helst, men det er der. Man kan sige at hvis jeg havde en årskalender, tænk hvis jeg bare kunne scanne, nå det er det jeg skal, så var det gjort for mig, for hvis jeg skal tænke bevægelse ind i forberedelsen, så dør det for så kommer det til at fylde for meget i stedet for den anden undervisning. Ejerskab og synlighed Flere af lærerne peger på at det ar vigtigt at involvere eleverne aktivt, hvis man for alvor ønsker at skabe indeklimaforbedringer gennem ændret adfærd. Ellers bliver initiativerne svære at fastholde. Enten fordi de møder modstand hos eleverne. Eller fordi eleverne ikke går aktivt inde i det. Det handler om at skabe synlighed om hvorfor det eks. er vigtigt at komme ud i pauserne eller lufte ud i løbet af dagen og inddrage eleverne aktivt som medskaber af de initiativer der iværksættes. En oplagt mulighed ville være at bruge indeklimamålere som et aktivt redskab til at synliggøre indeklimaproblematikker og henlede både lærere og elevers opmærksomed på hvornår tempearture og CO 2 niveau overstiger de anbefalede grænser. Med i den sammenhæng er det afgørende at være opmærksom på hvilken effekt de vil have på undervisningen. For en øget synlighed om det aktuelle indeklima giver kun øgede

37 37 frustrationer, hvis lærerne og elever i praksis kun marginalt kan påvirke indeklimaet. Og samtidig kan synlighed også forrykke magtbalancen i klasselokalet og fratage læreren muligheden for at vurdere hvornår det er mest hensigtmæssigt at lave afbræk i undervisningen. Jeg tror at det skal være synligt over for eleverne at vi gør det her. Det er lidt det samme som med læringsmål, vi hørte et foredrag, to lærere der taler sammen i en idrætstime, børnene spørger hvorfor har vi ikke læringsmål i vores klasse, og så tænker læren, vi bruger læringsmål rigtig meget, men det er et tegn på at det er noget læren gør, børnene tænker ikke over at det foregår, ift. fastholdelse så skal det fastholdes og synliggøres for eleverne. At det bliver italesat sammen med dem eller om det bare er læren der siger husk lige at åbne vinduerne. For så tænker de ikke over at det er fordi sådan og sådan. Hvis det var dukse der havde den her tjans og de blev mindet om det flere gange, jamen så ved børnene at når de er dukse så skal de gøre det. Men er det lærerne der bare beder dem om at gøre det så bliver det ikke en vane for dem. En udvikling af undervisningspraksis Måske ville det slet ikke være nødvendigt med alle mulige indeklima initiativer, hvis undervisningen blev grebet an på en anden måde. Det var også baggrunden for at et par af lærerne valgte at sætte fokus på afbræk i undervisningen. Flere af lærerne peger på at nogle af indeklimaudfordringerne helt automatisk mindskes jo mere de i deres undervisning sørger for at børnene kommer op og ud. Det er jo en samlet pakke vi taler om, så efter reformen, hvis vi vil vores børn det godt og det vil vi alle sammen, så skal vi til at handle lidt anderledes eft. Kost, bevægelse og indeklima. Ellers gør vi dem bare dummere og de sidder bare og glor til sidst. Der ligger måske også muligheder inden for klasseværelsets fire vægge. En af lærerne peger på at en mere åbne skole måske kunne være med til at løse nogle indeklimaproblemerne både i forhold til CO 2 og i forhold til støj. Men også at der her ligger en stor barriere i lærerenes blufærdighed i forhold til at udstille deres undervisningspraksis. Jeg var tidligere i indskolingen er der det jo noget andet, men der var folk jo vant til at dørene var åbne, så der havde børnene også lidt større respekt for at her skal man være stille og de kan høre hvis du larmer herude, hvorimod at når man er vant til at dørene er lukket, så tænker man ikke over at der er nogen derinde bagved der har undervisning og at man skal være stille. Jeg har været på en åben plans skole hvor der bare er åbent ind til klasserne og det giver en automatisk åbenhed, jeg er vænnet til at der er åbne døre, men der er mange som har svært ved at der er åbne døre fordi så kigger man ind til hinanden og så står man lige pludselig for skud, både for det gode og det knap så gode, der er mange der har det bedst med bare at være i sin egen sfære. Ikke fordi man gør noget forkert, men det er ens tryghedszone.

38 38 Konklusioner Det kvalitative pilotstudie peger på at indeklimaet spiller en stor rolle i hverdagen på skolerne. Det er en faktor der konstant påvirker rammerne for undervisningen og har betydning for de valg både lærere og elever foretager i løbet af dagen. Det foregår i et komplekst sammenspil mellem organisatoriske og pædagogiske rammer, de muligheder bygninger giver og hvordan bygningerne tages i brug af lærere og elever. I hverdagen balancerer lærere og elever hele tiden mellem to indeklima udfordringer, der ofte er i modstrid med hinanden: Behovet for koncentration og ro, og behovet for frisk luft og et behageligt indeklima. I den daglige praksis på skolerne vinder behovet for at begrænse støj ofte over de andre indeklima udfordringer. Udfordringerne på skolerne er meget kontekstafhængige. Klasseværelsers størrelse, placering på skolen samt skolens øvrige faciliteter har betydning for de muligheder den enkelte skole og klasse har for selv at kunne gøre noget. Det resulterer i handlingslammelse fordi ansvaret for indeklimaet ender hos den enkelte lærer i stedet for at være en fælles koordineret indsats. Det gør det svært at fastholde ellers gode intentioner og initiativer. Interventionsstudiet peger på at små adfærdsændringer er realistiske at gennemføre i hverdagen og at det har en effekt at eleverne kommer ud af klasselokalet. Især hvis det er enkelt og meningsfuldt både i forhold til undervisningen og for eleverne. Men ændringer i adfærd skaber også behov for nye typer af faciliteter som fx uderum til udskolingselever og alternative læringsrum. For at sikre fastholdelse på længere sigt vil det desuden være vigtigt at arbejde med bredere initiativer, der har tværgående fokus og ledelsesmæssig opbakning. At koble indeklima indsatsen med andre satsninger som bevægelse, udeliv, sundhed og det generelle arbejde med trivsel på skolen kan understøtte lærere og elevers ejerskab og styrke fastholdelsen af forandringer.

39 AT GÅ UD I PAUSER HOVEDROLLE FORUDSÆTNINGER UDFORDRINGER Elever Fælles regler Faciliteter at gå ud til Modstand fra eleverne AFBRÆK I UNDERVISNINGEN HOVEDROLLE FORUDSÆTNINGER UDFORDRINGER Lærere Udvikling af undervisningspraksis Faciliteter at gå ud til Lærernes tid og fokus ELEVERNE LUFTER SELV UD HOVEDROLLE FORUDSÆTNINGER UDFORDRINGER Elever og lærere Fokus på arbejdsklima Opbygning af vaner Skift af lærere Manglende fælles kultur

40 40 Anbefalinger Der er behov for at udvikle og afprøve handlingsorienterede initiativer, hvor der kan dokumenteres en effekt over længere tid. En vej til det kan være at udvikle og afprøve initiativer som har fælles fokus der involverer elever, lærere og ledelse. Yderligere er der behov for at udarbejde anbefalinger og redskaber til hvordan initiativerne bedst indføres og fastholdes i skolernes hverdag. Der er behov for at udarbejde vejledninger og inspirationsmateriale til hvordan skolerne kan arbejde med at forbedre indeklimaet i hverdagen både på et ledelsesmæssigt niveau og for den enkelte lærer. Der er behov for at eksperimentere med sammenspillet med nye undervisningsformer og skolens indretning herunder også nye typer pausefaciliteter særligt til de større elever.

41 41 Om forfatterne Anne Bøgh Fangel er Principal Organisation Analyst på Alexandra Instituttet. Hun er specialiseret i at lave kvalitative analyser - ofte med fokus på arbejdsprocesser og organisationsudvikling, men har de senere år også brugt sine kompetencer i forbindelse med evalueringer, særligt inden for skole- og specialområdet. Hun har desuden solid erfaring med facilitering af forandringsprocesser og har fokus på, hvordan resultaterne af kvalitative analyser formidles/omsættes til praksisudvikling. Kasper Fænø Noer Andersen er UX Researcher hos Alexandra Instituttet. Han laver kvalitative analyser af samspillet mellem mennesker og teknologi med fokus på at identificere behov og adfærd hos målgrupper samt udvikle, afprøve og evaluere mulige løsninger.

Anne Bøgh Fangel & Kasper Andersen Alexandra Instituttet

Anne Bøgh Fangel & Kasper Andersen Alexandra Instituttet Anne Bøgh Fangel & Kasper Andersen Alexandra Instituttet OPGAVEN AFDÆKNING Hvordan ser hverdagen ud i dag? Hvad hæmmer og fremmer god udluftningspraksis? AFPRØVNING Hvilke initiativer kan gøre en forskel?

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2016-17 Klassen Hvor tilfreds er du med dit klasselokale? tilfreds Tilfreds Hverken tilfreds eller Utilfreds Antal besvarelser 1 20 9 5 35 I procent 2,9 57 25,7 14,3 Gns 3,5

Læs mere

Kalundborgvej 49, 4591 Føllenslev, Tlf: 59 29 14 38

Kalundborgvej 49, 4591 Føllenslev, Tlf: 59 29 14 38 Højsted, den 08-02-16 UMV maj 2015 Kortlægning af undervisningsmiljøet sådan greb vi det an Vi har brugt spørgeskemaværktøjet www.termometeret.dk fra Dcum. Undersøgelsen er foregået i perioden fra marts

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Termometeret En undersøgelse af undervisningsmiljøet på Studsgård Friskole 2007-08

Termometeret En undersøgelse af undervisningsmiljøet på Studsgård Friskole 2007-08 Termometeret En undersøgelse af undervisningsmiljøet på Studsgård Friskole 7-8.-3. klasse Generel tilfredshed Hvordan har du det med dine klassekammerater? Er du glad for at gå i skole? 8 7 4 6 3 2 1 godt

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering Bedsted Friskole Februar 2017

Undervisningsmiljøvurdering Bedsted Friskole Februar 2017 Undervisningsmiljøvurdering Bedsted Friskole Februar 2017 Skolen har denne gang valgt at gennemføre undervisningsmiljøvurderingen, som en længere fælles evaluering gennem samtaler mellem elever og lærere

Læs mere

BEREADY TRIGE: KVALITATIV ANALYSE. Mia Kruse Rasmussen Seniorantropolog

BEREADY TRIGE: KVALITATIV ANALYSE. Mia Kruse Rasmussen Seniorantropolog BEREADY TRIGE: KVALITATIV ANALYSE Mia Kruse Rasmussen Seniorantropolog METODE OG OMFANG Kvalitative interviews med 15 personer i 13 forskellige lejligheder Hometours + billeder Lydoptagelser transkriberet

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5% beelser: 785 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8% beelser: 744 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3% beelser: 597 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,8% beelser: 559 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 86,8% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% beelser: 757 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9% beelser: 599 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2% beelser: 417 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Farmakonomskolen har valgt at udarbejde undervisningsmiljøvurdering hvert år.

Farmakonomskolen har valgt at udarbejde undervisningsmiljøvurdering hvert år. 1 UndervisningsMiljøVurdering UMV- Farmakonomskolen 2014 Loven om elevers og studerendes undervisningsmiljø kræver, at alle uddannelsessteder udarbejder en skriftlig undervisningsmiljøvurdering (UMV) mindst

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt.

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. På Nøvlingskov vil vi gerne skabe trivsel og gode rammer for undervisning, fællesskab og efterskoleliv. Derfor har vi

Læs mere

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse Foråret 2010

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse Foråret 2010 Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse Foråret 2010 Afdelingen på Odinsvej Hvis ca. 1/3 af svarene på et spørgsmål er negativt er antallet af negative besvarelser fremhæver. Der har deltaget 24 elever

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8% beelser: 145 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 84,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 84,3% beelser: 487 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 84,3% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 79%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 79% beelser: 743 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 79% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% beelser: 239 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,2%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,2% beelser: 283 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,2% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 5 klasse, 6 klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 63,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 63,8% beelser: 226 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 63,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' sep 2008 Hold: 5. A, 5. B, 6. A, 6. B, 7. A, 7. B, 8. A, 8. B, 9. A, 9. B, 9. E Køn: M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 91,7%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 91,7% beelser: 3.169 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 91,7% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: Køn: 9.klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed altid for det Ikke så Nej, slet Er du glad for din skole? 3 / 2

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2016 Midtfyns Efterskole

Undervisningsmiljøvurdering 2016 Midtfyns Efterskole Undervisningsmiljøvurdering 2016 Midtfyns Efterskole Denne vurdering er foretaget på baggerund af spørgeskemaundersøgelse blandt skolens elever juni 2016. Alle elever var inviteret til at deltage. Omkring

Læs mere

Trivselsundersøgelse 5.-9. klasse 2007-2008. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 26 / 13% 130 / 64% 35 / 17% 12 / 6%

Trivselsundersøgelse 5.-9. klasse 2007-2008. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke 26 / 13% 130 / 64% 35 / 17% 12 / 6% Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad for din skole? 26 / 13% 130 / 64% 35 / 17% 12 / 6% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle sammen Ja, de fleste

Læs mere

Elevers syn på undervisningsmiljøet i grundskolen

Elevers syn på undervisningsmiljøet i grundskolen 2013 2014 Elevers syn på undervisningsmiljøet i grundskolen Termometertal fra skoleåret 2013-2014 Termometeret 1 INDHOLD Termometertal fra skoleåret 2013-2014 0. 3. klasse n Trivsel 5 n Fagligt læringsmiljø

Læs mere

Undervisningsmiljøundersøgelse for klassetrin

Undervisningsmiljøundersøgelse for klassetrin Undervisningsmiljøundersøgelse for 3. 6. klassetrin Vadehavsskolen maj 2010. 1. Simple tabeller Her ser I hvor mange elever (antal og omregnet i procent), der har sat kryds ved de enkelte svarmuligheder

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 85,7%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 85,7% beelser: 2.584 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 85,7% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

UVM Sparkær skole. Fysiske: Inventar. Side 1 af 19. Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig?

UVM Sparkær skole. Fysiske: Inventar. Side 1 af 19. Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig? UVM Sparkær skole Fysiske: Inventar Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig? Får du ondt i ryggen, når du sidder ned ved dit bord i timerne? Side 1 af 19 Sidder du godt på din stol i klasseværelset?

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 83,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 83,3% beelser: 3.139 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 83,3% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt.

Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. Undervisningsmiljøvurdering (UMV) 40 elever (20 fra hver årgang) Tilfældigt udvalgt. På Nøvlingskov vil vi gerne skabe trivsel og gode rammer for undervisning, fællesskab og efterskoleliv. Derfor har vi

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2010 Hold: 5. klasse 2010, 6. klasse 2010 Køn: M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole? Ja,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: 4.a, 4.b, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8.b, 9.a, 9.b Køn: M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er

Læs mere

Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen

Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen Indholdsfortegnelse Indledning 1 Metode 1 Trivselsundersøgelse 2 Semistruktureret

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 69,9%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 69,9% Område Horsensvej Skoler beelser: 712 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 69,9% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i.

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Ja, altid Klassen og fællesskabet 2 Er du glad for din klasse? Ja, altid 3 Behandler I hinanden godt i klassen? Ja, altid 4 Har du nogen venner i klassen? Ja, mange

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget.

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget. Undervisningsmiljøvurdering 2016 0-3 klasse. 55% har deltaget. 1. Jeg er en: Dreng 19 svar 44% Pige 24 svar 56% 2. Er du glad for din skole? Ja, meget 27 svar 63% Ja, lidt 16 svar 37% Nej 0 svar 0% 3.

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 94,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 94,3% Område Grenåvej Øst Skoler beelser: 1.139 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 94,3% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 4.A, 4.B, 5.A, 5.B, 6.A, 6.B, 7.A, 7.B, 8.A, 8.B, 9.A, 9.B, 9.C M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af

Læs mere

Kvantitativ trivselsmåling/undervisningsmiljøvurdering HLS oktober 2017

Kvantitativ trivselsmåling/undervisningsmiljøvurdering HLS oktober 2017 Kvantitativ trivselsmåling/undervisningsmiljøvurdering HLS oktober 2017 Det sociale liv på skolen, og ikke mindst i klassen, er vigtigt. Elevernes trivsel på HLS er af stor betydning (jf. skolens trivselspolitik

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

Side 1 af :27:51

Side 1 af :27:51 Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet Er du glad for din skole? 106 / 28% 236 / 62% 31 / 8% 7 / 2% Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja, en eller nogle enkelte Nej,

Læs mere

Side 1 af 12 Generel tilfredshed Ja, glad Ikke så tit Er du glad for din skole? 30 / 45% 33 / 50% 3 / 5% 0 / 0% Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja, en eller nogle enkelte Nej, ingen af dem Er du glad

Læs mere

Distribution: Ny 9-10 klasse

Distribution: Ny 9-10 klasse Distribution: Ny 9-10 klasse Wednesday, January 26, 2011 Page 1 of 61 Operre af Michaelskolen Oprettet d. 1/26/2011 Workcyclus Page 2 of 61 GENEREL TILFREDSHED 1.1 Ja, helt sikkert Ja, til en vis grad

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,1%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,1% beelser: 2.77 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 88,1% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 66,7%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 66,7% Område Horsensvej Skoler beelser: 196 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 66,7% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I april og maj 2018 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 91,7%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 91,7% Område Grenåvej Vest Skoler beelser: 747 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 91,7% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 83,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 83,3% Område Grenåvej Øst Skoler beelser: 667 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 83,3% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i.

Læs mere

Stor gruppe Undervisningsmiljø undersøgelse.

Stor gruppe Undervisningsmiljø undersøgelse. Stor gruppe. 2007 Undervisningsmiljø undersøgelse. Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad for din skole? 2 / 15% 10 / 77% 1 / 8% 0 / 0% Ja, dem alle

Læs mere

UMV afd.a feb12. Fysiske: Inventar. Side 1 af 18. Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig?

UMV afd.a feb12. Fysiske: Inventar. Side 1 af 18. Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig? UMV afd.a feb12 Fysiske: Inventar Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig? Får du ondt i ryggen, når du sidder ned ved dit bord i timerne? Side 1 af 18 Sidder du godt på din stol i klasseværelset?

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Hillerød Vest Skolen Hillerød Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. Hillerød Vest Skolen Hillerød Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT Hillerød Vest Skolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 5a+b, 6a+b M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole? Ja, altid 11 / 13.25% Ja,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Friskolen M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 2 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for det meste

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Ikke viste hold: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' på Østervangskolen 2009 4a, 4b, 5a, 5b, 6a, 6b, 7a, 7b, 8a, 8b, 8c, 9a M, K 9b Resultater i antal og procent Generel

Læs mere

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 2. Hvor gammel er du? 14 år 15 år 16 år 17 år 18 år 19 år 3. Hvilken klasse går du i? 8. 9. 10. 11. 4: Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin (4. - 8. årgang)' 2009 4Å, 5Å, 6Å, 7Å, 8Å M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole?

Læs mere

Afd. 1 uvm-undersøgelse

Afd. 1 uvm-undersøgelse Indhold Indhold... 1 Information... 2 Besvarelser medtaget i denne rapport... 2 Fysiske: Sikkerhed... 3 Er du kommet alvorligt til skade på skolen?... 3 Kan du altid finde en voksen, når der er frikvarter?...

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Østre skole (Termometeret ) for alle elever i klasse Oktober 2007

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Østre skole (Termometeret ) for alle elever i klasse Oktober 2007 1 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Østre skole (Termometeret ) for alle elever i 4.-9. klasse Oktober 2007 Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke Er du glad

Læs mere

Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen.

Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen. Svarskema Undervisningsmiljøundersøgelsen Guldborgsund Ungdomsskole Tallene i skemaet er i % og er resultatet af besvarelser fra 34 hold i almenundervisningen. Enkelte punkter er ikke besvaret og enkelte

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 bakkeskolen 7.a, bakkeskolen 7.b, bakkeskolen 7.c, bakkeskolen 8. a, bakkeskolen 8.b, bakkeskolen 9.c, bakkeskolen 10.a M, K Ikke

Læs mere

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S

Samsø Efterskole. Undervisningsmiljøundersøgelse 2013. Datarapportering ASPEKT R&D A/S Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Sådan læses tabellerne Samsø Efterskole Undervisningsmiljøundersøgelse Ud af af efterskolens elever har helt eller delvist

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Vester Mariendal Skole og Undervisningscenter Aalborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. Vester Mariendal Skole og Undervisningscenter Aalborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT Vester Mariendal Skole og Undervisscenter Termometeret Læsevejled Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

FELTBESØG: PRAKSIS OG OPLEVET INDEKLIMA. Mia Kruse Rasmussen Senior antropolog

FELTBESØG: PRAKSIS OG OPLEVET INDEKLIMA. Mia Kruse Rasmussen Senior antropolog FELTBESØG: PRAKSIS OG OPLEVET INDEKLIMA Mia Kruse Rasmussen Senior antropolog Side 2 08-11-2018 08-11-2018 Side 3 METODE, OMFANG OG FORMÅL Kvalitative interviews med 15 personer i 13 forskellige lejligheder

Læs mere

Evaluering af folkeskolereformen

Evaluering af folkeskolereformen Evaluering af folkeskolereformen Det første halve år, hvor folkeskolereformen har været en realitet er ved at være gået. Med henblik på at evaluere og kvalitetssikre de politiske og pædagogiske beslutninger,

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 7. 10. klasse

Umv Basis spørgeskema til 7. 10. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Klassen og andre fællesskaber 2 Er du glad for din klasse? 3 Behandler I hinanden godt i klassen? 4 Har du nogen venner i skolen? Ja, mange Ja, en del Ja, et par

Læs mere

Side 1 af 13 Generel tilfredshed Ja, glad Ikke så tit Er du glad for din skole? 55 / 26% 131 / 62% 20 / 10% Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja, en eller nogle enkelte Er du glad for dine lærere? 47 /

Læs mere

Elev APV Undersøgelse af elevernes skolemiljø. Skemaet bedes udfyldt senest mandag den 31. marts 14.

Elev APV Undersøgelse af elevernes skolemiljø. Skemaet bedes udfyldt senest mandag den 31. marts 14. Elev APV 2014 Undersøgelse af elevernes skolemiljø Skemaet bedes udfyldt senest mandag den 31. marts 14. Målgruppen for undersøgelsen var elever i 08A, 8B, 9A, 9B, 9A, 9B, 9C Undersøgelsesperiode: 17-03-2014

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Skole: Årgang: 2. Måned: Hanstholm skole. År: 2007. dec.

Skole: Årgang: 2. Måned: Hanstholm skole. År: 2007. dec. Skole: Hanstholm skole Årgang: År: Måned: dec. Generel tilfredshed Er du glad for at gå i skole? 9 Hvordan har du det med dine lærere Godt Ved ikke Ikke godt Er du glad for den klasse du går i? Hvordan

Læs mere

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse November 2009

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse November 2009 Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse November 2009 Resultat af undervisningsmiljøvurderingen foretaget vinteren 2010 på Storåskolens afd. Måbjerg. Resultatet er en sammenfatning af 11 besvarelser.

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 88%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 88% beelser: 3.13 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 88% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i. klasse i. Denne rapport viser resultaterne

Læs mere

Skole: Årgang: 1. Måned: Hanstholm skole. År: dec.

Skole: Årgang: 1. Måned: Hanstholm skole. År: dec. Skole: Hanstholm skole Årgang: 1 År: 7 Måned: dec. Generel tilfredshed 3 Er du glad for at gå i skole? 1 1 3 Hvordan har du det med dine lærere 3 7 1 1 Godt Ved ikke Ikke godt Er du glad for den klasse

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 88,1%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 88,1% beelser: 3.682 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 88,1% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser resultaterne

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for Lundebakkeskolen

Undervisningsmiljøvurdering for Lundebakkeskolen Undervisningsmiljøvurdering for Lundebakkeskolen Udarbejdet Juni 2013 og gyldig frem til juni 2016 Lundebakkeskolens UMV er udarbejdet ved hjælp af UMV-spørgeskema-skabelonen på klassetrivsel.dk Undersøgelsen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Trivselsundersøgelse april 09 3.a, 3.b, 3.c, 4.a, 4.b, 4.c, 4.d, 5.a, 5.b, 5.c, 5.d, 6.a, 6.b, 6.c, 6.d, 7.a, 7.b, 7.c, 8.a, 8.b, 8.c, 9.a, 9.b, 9.c M, K Resultater i antal og

Læs mere

Afd. 2 UVM-undersøgelse

Afd. 2 UVM-undersøgelse Indhold Indhold... 1 Information... 3 Besvarelser medtaget i denne rapport... 3 Fysiske: Inventar... 4 Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig?... 4 Får du ondt i ryggen, når du sidder

Læs mere

Emnet "Generel tilfredshed" indeholder følgende spørgsmål. Emnet "Klassen og kammeraterne" indeholder følgende spørgsmål

Emnet Generel tilfredshed indeholder følgende spørgsmål. Emnet Klassen og kammeraterne indeholder følgende spørgsmål Spørgsmål Emnet "Generel tilfredshed" indeholder følgende spørgsmål Er du glad for din skole? Er du glad for dine lærere? Hvor tit... - glæder du dig til at komme i skole? Hvor tit... - glæder du dig til

Læs mere

23 / 21% 77 / 70% 8 / 7% 2 / 2% nogle enkelte 31 / 28% 63 / 57% 16 / 15% 0 / 0% meste 14 / 13% 61 / 55% 29 / 26% 6 / 5%

23 / 21% 77 / 70% 8 / 7% 2 / 2% nogle enkelte 31 / 28% 63 / 57% 16 / 15% 0 / 0% meste 14 / 13% 61 / 55% 29 / 26% 6 / 5% Generel tilfredshed Er du glad for din skole? Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet 23 / 21% 77 / 70% 8 / 7% 2 / 2% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja, en

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Side 1 af 5 Forlad arkivet Aargang: 9. klasse Tilbage Rammer 1 Hvad synes du om... - jeres klasselokale? - pladsforholdene i klassen? - indretningen af klassen? - antallet af lokaler steder til gruppearbejde?

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Marie Kruses Skole Grundskolen

Marie Kruses Skole Grundskolen Marie Kruses Skole Grundskolen Undervisningsmiljøundersøgelse 01 Datarapportering ASPEKT R&D A/S Sådan læses tabellerne Marie Kruses Skole, Grundskolen - Undervisningsmiljøundersøgelse 01 Ud af 476 af

Læs mere

Datarapportering. Vestbyskolen. Horsens

Datarapportering. Vestbyskolen. Horsens Datarapportering Dataindsamling til Undervisningsmiljøvurdering Vestbyskolen Horsens 00 Udarbejdet af ASPEKT R&D Sådan læses tabellerne Der har deltaget i alt elever ud af 19 mulige. Det giver en samlet

Læs mere