Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen."

Transkript

1 Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en mening, som man vil give videre til andre. Når man skriver på computer, kan man slå stavekontrollen til, så ser man de fleste af de tastefejl, man uvægerligt vil komme til at gøre. Når du skriver i hånden, er det naturligvis vigtigt, at det kan læses af andre. Når man skriver via en computer, så bliver alle tegn skrevet ens af alle uanset, hvor dygtig man er til at skrive. Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Kan du f. eks. se, hvad der står her under? Nej vel! Det er ikke nemt at læse. Hvis du udskriver siden og holder papiret skråt foran dig, så kan det godt læses. Der står: Hokus Pokus. I det følgende skal du øve dig i og lære at lave tekster, som er lidt anderledes end normale tekster. Den første øvelse går ud på, at du skal lave dit eget visitkort. Et visitkort er et lille kort, som man kan have i lommen. Det bør som minimum indeholder dit navn, adresse og telefonnummer. Når man træffer nye mennesker, som man gerne vil i kontakt med igen, så er det nyttigt at kunne give dem sine egne data, og så er det da også smart, at man har lavet sit visitkort selv.

2 Side 2 af 21 Når man skal lave et pænt og spændende visitkort, er det nok lettest at tegne det. I det følgende får du punkt for punkt en anvisning på, hvordan det kan gøres. Du skal bruge tekstbehandlingsprogrammet WORD til de øvelser, som findes på de følgende sider. Under Filer på Menulinien vælger du Ny... Vælg Tomt dokument i Opgaverude til højre på skærmen, så du får en ny ren side at tegne på. Under Vindue på Menulinien kan du hele tiden skifte mellem de projekter, du har i gang. Det er også muligt at skifte via knapperne på proceslinien Under Indsæt på Menulinien vælger du: Billede og Ny tegning. På skærmen tegnes nu et rektangel med små sorte symboler på siderne og i hjørnerne. Et visitkort har normalt cirka samme størrelse som et DAN-kort, så dets længde skal være cirka 8,5 centimeter, og højden ca. 5,5 cm.. Brug 8 centimeter, så kan der være 2 kort på en side. Find med musen den øverste lille sorte vinkel i højre side. Musen får så form som en vinkel, når den er placeret rigtigt

3 Side 3 af 21 Følg med på linealen, og træk rektanglet, så dets længde bliver cirka 8 centimeter. Træk skråt nedad mod venstre. Hvis du klikker udenfor rektanglet, så forsvinder det tilsyneladende. Flyt blot musen ind over det og klik, så er det der igen. Hvis du har brug for at angive den nøjagtige størrelse på dit billede, så skal du gøre følgende: Klik med højre musetast på lærredet, eller vælg Formater Lærred på menulinien. Vælg: Formater lærred. Der må ikke være flueben her! Når du vælger fanebladet Størrelse, får du mulighed for selv at angive billedets størrelse i centimeter. Husk, du skal bruge komma og ikke punktum, hvis du f. eks. vil angive 5,5 centimeter. Når vi nu er her, kan vi lige så godt med det samme få tegnet et rektangel, der skal indramme dit visitkort. Vælg fanebladet: Farver og streger. Her vælges en farve for stregen, der indrammer visitkortet. Klik her og vælg farve. Som standard står her sikkert: Ingen.

4 Side 4 af 21 Du skal også lige ændre lærredets layout. Det gøres ved at vælge her Og klikke på hunden, hvor der står Firkantet eller Tæt. Herefter aktiverer du OK-knappen. Nu er der lavet en arbejdsplads - et lærred til dit visitkort. Der mangler blot at stå dit navn, din adresse og dit telefonnummer. Måske har du bemærket, at der er en værktøjslinie nederst på skærmen. De værktøjer kan benyttes til at lave nogle spændende og fine ting, når man tegner. Lige nu skal du kun benytte dette værktøj:. Det hedder Tekstboks. Det benyttes, når man vil skrive tekst ind i en tegning. Klik på dit lærred, så der tegnes en skraveret ramme. Lærredet er markeret. Klik så på! Træk med musen en ramme til teksten i rektanglet på lærredet. Når du slipper musen, kan du skrive din tekst, altså navn, adresse og telefonnummer.

5 Side 5 af 21 Husk at trykke på Enter-tasten ved hver ny linie. På samme måde som ved almindelig tekstbehandling kan du ændre tekstens størrelse, placering og font ved at benytte denne værktøjslinie: I det viste eksempel er benyttet denne indstilling. Altså: Font: Times New Roman. Størrelse: 14. Skriften Fed Teksten er centreret. Du ændrer indstillingen af skriften ved først at markere den. Træk teksten op med musen, så den bliver hvid med sort baggrund. Herefter kan den markerede tekst ændres ved at benytte værktøjslinien. Du opfordres til at prøve dig frem med forskellige fonte for at finde den, du synes passer bedst til dit navn. Hvis du vil undgå ramme om tekstboksen, så er fremgangsmåden denne: Marker tekstboksen, så du kan se de små cirkler. Højreklik på tekstboksens ramme og vælg Ingen som stregfarve. NB! (Se evt. side 3 nederst.)

6 Side 6 af 21 Når du synes, at dit visitkort er perfekt, så skal du udskrive det på en printer, og huske at gemme det, så det senere kan genbruges. De, der bruger visitkort, har mange kort, så de kan dele ud til alle, der ønsker at få et. Hvis du skal lave mange kort på denne måde, så vil der være et stort spild af papir. Det skal vi undgå. Derfor skal du nu i gang med en anden øvelse, hvor du lærer at kopiere og at udnytte papiret bedst mulig. Under Filer på Menulinien vælger du Ny. Vælg Tomt dokument i det vindue, der fremkommer, så du får et nyt rent dokument at tegne på. Dette kan også gøres hurtigt ved at klikke på dette ikon på værktøjslinien øverst på skærmen: Under Vindue finder du dit projekt med visitkort. Kald det frem på skærmen igen. Klik nu på visitkortet, så du kan se rammen med de små vinkler i hjørner og streger på siderne. Klik på den skraverede ramme, så kun lærredet er markeret, altså ingen cirkler ved tekstboksen. Under Rediger på Menulinien vælger du Kopier Denne knap her samme virkning: Der laves nu en kopi af dit visitkort i computerens hukommelse, som kan benyttes igen og igen indtil den erstattes af en ny kopi. Du kan også bruge denne knap: Under Vindue på Menulinien finder du den nye rene side, som du lige har lavet. Kald den frem på skærmen igen. Vælg igen Rediger på Menulinien; men denne gang skal du benytte punktet: Sæt ind. Nu er dit visitkort blevet kopieret over på den nye side. Indsæt visitkortet igen ved at benytte Sæt ind. Du kan flytte rundt på kortene ved at gribe med musen på lærredets skraverede kant. NB! Genvejstasten: Ctrl + V er hurtigere at bruge! Det gentager du indtil hele A4-arket er fyldt ud. Blev der plads til 10 visitkort? Det skal der være for at udnytte papiret bedst muligt.

7 Side 7 af 21 Hvis du kun fik plads til 8 kort, så må du i gang med at ændre sidens opsætning. Det gøres således: Vælg Filer, hvor du aktiverer Sideopsætning... Du skal ændre på sidens margener. Det er den usynlige ramme på papiret, hvor der ikke kan skrives noget. Gør tallene mindre, indtil du kan have 10 visitkort på en side. Prøv dig frem. Dette er slut på første kapitel, der handler om at benytte tekstbehandling til andet end at skrive kærestebreve og ønskesedler til jul. Du får her en afsluttende øvelse, som du selv skal styre.

8 Side 8 af 21 Opgaven går ud på at lave navneetiketter, som du kan sætte på dine ting, så du kan have dem i fred for andre. Man kan få selvklæbende etiketter i A4-format, som kan sættes i printeren. Prøv nu at lave en hel side med dit navn, som kan udskrives på selvklæbende etiketter i den størrelse etiketter, som du kan få fat på. Det kunne også være etiketter, som man kan klæbe bag på breve, hvor navn og adresse på afsenderen er skrevet.

9 Side 9 af 21 Afsnit 2 Når man arbejder med tegnede elementer, der skal dække hinanden, er der nogle ting, som du bør vide og være fortrolig med. Når man laver tegninger af den type, som du her har prøvet her i WORD, så sker det i lag. Forestil dig et kladdehefte med gennemsigtige sider. Lad os forestille os, at du har lavet dit visitkort i dette kladdehefte, så har du skrevet dit navn m. m. på første side. Når der nu skal tegnes en ramme om teksten, så skal det ske på side 2. Normalt vil man kunne tegne rammen på kladdeheftets første side; men computerprogrammet er lavet, så der kun kan være en type tegning på hver side. Tingene ligger altså i lag, på samme måde som siderne i kladdeheftet. Det skal du lige øve for at lære at bruge det rigtigt. Lav en ny tegning på en ren side. Under Filer på Menulinien vælger du Ny. Vælg Tomt dokument i det vindue, der fremkommer, så du får en ny ren side at tegne på. Under Indsæt på Menulinien vælger du: Billede -> Ny tegning. Tilret lærredet, så den får cirka samme størrelse som dit visitkort. Nu skal du prøve nogle af de spændende figurer, der er mulighed for at anvende i programmet. Under Autofigurer på værktøjslinien Tegning findes en lang række af figurer, som man kan pynte sin tegning med. I denne øvelse skal du bruge den, der minder lidt om en sløjfe. Den findes under: Stjerner og bannere. Med musen trækker du figuren op i lærredet.

10 Side 10 af 21 Med musen kan du ændre figurens form, hvis du klikker på de hvide cirkler og gule firkanter og trækker lidt i dem. Med den grønne cirkel kan du rotere figuren. Når musen er inde over figuren, så ses den som stjerne med 4 pile. Det betyder, at du kan flytte figuren indenfor lærredets ramme. Det er altså ikke så vigtigt, at få den placeret rigtigt i første omgang. Prøv at klikke udenfor tegningen, så ser du resultatet, som det vil blive, når tegningen skrives ud på printer. Når du klikker på tegningen, så får du igen mulighed for at ændre på tegningen, og værktøjslinierne vil igen være aktive. Ole Olsen Du har lige lært at ændre figurens form. Man kan ændre figuren på andre måder, så den måske bliver mere spændende. Hvis du vil ændre dens farve, kan du bruge disse værktøjer: Husk! De er kun aktive, når tegningen er markeret. Med malerbøtten kan du give hele figuren en anden farve. I eksemplet her vil den blive gul. Hvis du ønsker en anden farve, skal du klikke på den lille pil lige ved siden af malerbøtten, så får du mulighed for at vælge en anden farve. Hvis figurens streg ønskes ændret, så sker ved at vælge penslen. Her i eksemplet vil figurens streg blive blå, hvis den ikke ændres. Stregens tykkelse og form kan ændres med disse to værktøjer: Du kan også lægge skygge på figuren, så fremtræder den anderledes. Brug:. Resultatet af dine øvelser kunne være noget, som ligner denne tegning: Ole Olsen

11 Side 11 af 21 Nu skal du have dit navn til at stå på sløjfen. Du har tidligere lært, hvordan man sætter tekster ind i tegningen; men for en sikkerheds skyld, får du det lige gentaget. Klik på tegningen så lærredet er markeret. Vælg, og tegn en tekstboks midt på sløjfen. Skriv så dit navn i tekstboksen. Resultatet skal ligne dette eksempel. Marker teksten og giv den eventuelt en anden farve med dette værktøj: Hvis der ikke skal være ramme om teksten, og hvis baggrunden skal falde sammen med sløjfen, så må du i gang med at formatere tekstboksen. Det lærte du på side NB 3 og 4. Altså! Højreklik på tekstboksens ramme, og vælg blandt fanebladene. Ole Olsen Lad os antage, at du gerne vil have et rødt hjerte bag ved sløjfen. Det er her, du skal tænke på kladdeheftet med de gennemsigtige sider. Vælg Autofigurer, hvor du klikker på Figurer! Her vælger du hjertet, og tegner det på lærredet.

12 Side 12 af 21 Da du skrev dit navn, blev sløjfen flyttet ned på side 2. Hjertet er tegnet på side 1. Navnet findes nu på side 2 og sløjfen befinder sig på side 3 Når du nu trækker hjertet op, så sker der noget mærkeligt. Den fine sløjfe med dit navn forsvinder, og det var jo ikke meningen. Nu skal du igen tænke på kladdeheftet med de gennemsigtige sider. Du tegner altid på den øverste side. Sløjfen blev tegnet på første side. Prøv at ændre lidt på hjertets placering, så kan du se, at navn og sløjfe ikke er forsvundet, men blot ligger inde bag ved dækket af den sidste figur, du tegnede. Nu bliver der lidt at holde styr på. Forestil dig, at kladdeheftet består af løse blade, som man selv kan placere, hvor man ønsker. Marker hjerte! Nu skal du prøve at flytte hjertet et lag ned i stakken. Aktiver knappen Tegning nederst til venstre på skærmen. Her vælger du Her gives disse valg:

13 Side 13 af 21 HUSK lige: Det er kun de lag, der er markeret, som kan flyttes. Markeret betyder, at der er tegnet små firkanter/cirkler i hjørner og på siderne. Som du ser, kan man placere lagene helt forrest, eller helt bagest. Du skal prøve at flytte hjertet et lag bagud. Bagud fordi computerskærmen står lodret. I kladdeheftet vil det være et lag ned. Eller sagt med andre ord. lag 1 og lag 2 bytter plads. Vælg: Nu kan navnet ses; men sløjfen er dækket. For at få navn, sløjfe og hjerte at stå rigtigt, skal hjertet selvfølgelig placeres hel bagest. Det gør du så lige! til Resultatet skal gerne ligne dette eksempel: Måske lige bortset fra hjertets farve, som du sikker nu selv kan lave. Det er ofte svært at blive tilfreds med de ting, som man selv laver, så der er sikkert noget, du gerne vil rette, eller måske er du blevet nysgerrig og kunne tænke dig at gå på opdagelse i programmet for at se nogle af de muligheder, som findes. Lad os antage, at du vil lave navneskilte til dine børn eller børnebørn. De skal have samme udseende som dit; men der skal være andre navne og måske andre farver. Det er vigtigt at forstå, at man kun kan ændre i det lag, som er markeret.

14 Side 14 af 21 Når du klikker på din tegning en gang, kan du ændre dens form, den kan flyttes, kopieres og slettes. For at rette i tegningen skal man klikke på den, så lærredet kommer frem. Ved at klikke på de forskellige lag, kan de markeres og du kan foretage et utal af ændringer. Men lagene skal være synlige for at kunne markere dem. Hvis du f. eks. har lagt dit navn bag hjertet, så kan det ikke ses, og det kan altså ikke markeres. Løsningen er, at placere sløjfen et lag bagud. Dette bør du nok øve dig lidt i, så du opnår tilstrækkelig fortrolighed med at tegne i lag. Dette var måske også en smart løsning!?! Her er hjertet, som ligger i lag1 gjort delvis gennemsigtigt. NB! Vælg Formater Autofigur ved at klikke med højre musetast på hjertet Ved at ændre på figurens gennemsigtighed, ændres farven, og de underliggende lag kan skimtes, alt afhængig af den procent, der vælges. I denne vejledning er brugt metoden, hvor du under Indsæt på Menulinien vælger: Billede og Ny tegning. (Se evt. side NB!2). Fordelen ved denne metode er, at alt, hvad der laves på lærredet er sammenhængende. Man kan altså flytte og kopiere alle lag på samme tid. Autofigurer kan laves direkte i dokumentet; men så optræder de som selvstændige billeder, der ikke har sammenhæng. Har du f. eks. lavet 2 selvstændige figurer uden brug af lærred, så kan de ikke umiddelbart kopieres eller flyttes samtidig.

15 Side 15 af 21 De optræder altså uafhængige af hinanden. Ønsker man, at de skal udgøre en enhed, må de først grupperes. Aktiver Marker objekter (pilen), og tegn en firkant om de objekter/figurer, som skal sammenkædes/grupperes. Man bemærker, at, når musen slippes, så markeres alle figurer. Klik så med højremusetast, på de markerede figurer. Vælg Gruppering, hvor du vælger Grupper. Nu udgør figurerne en enhed, som om de var lavet på et lærred. Opgave: Start helt forfra med et nyt navneskilt. Lav det lige efter dit eget hoved. Prøv at passe det til, så det kan udskrives på selvklæbende etiketter, og lav så en hel side, som du kan bruge til forskellige formål. Du kan også prøve at lave et hadekort eller et kort til din elskede.

16 Side 16 af 21 Ole Hanne Ole og Hanne Afsnit 3 Du er ikke helt færdig med at lave dit visitkort. Hvis det skal være rigtig fint, så skal et billede af dig selv findes på kortet. Dette afsnit handler om billeder, hvor du skal lære at indsætte billeder og lære at behandle dem. På NB! side 1 fik du en opgave, hvor du skulle tyde denne tekst: Her får du igen en opgave. Hvad forestiller disse billeder? Ja, det er heller ikke let. Specielt det øverste er vanskeligt at tyde. Hvis du udskriver siden og holder papiret på skrå, så kan billederne tolkes. Nederst i højre side på denne side kan du se det rigtige billede. Prøv at indsætte et billede i Word, og marker det. Så der dannes firkanter i hjørner og på sider. Prøv at gøre billedet større ved at trække i hjørnefirkanten øverst til venstre.

17 Side 17 af 21 Du vil opleve 2 ting: 1. Længde og bredde følges ad. Billedet beholder sin naturlige form. 2. Billedet bliver grovere. Prøv at ændre billedet via firkanterne på siderne. 1. Længde og bredde følges ikke ad. 2. Billedet kan blive ulæseligt. Disse regler er vigtige at kende, når man arbejder med billeder. Du kan få billeder mange steder fra. Word har indbygget et meget stort antal billeder i ClipArt. Man kan købe CD-rom er med masser af billeder. Billeder på Internettet kan hentes hjem og bruges. Vær opmærksom på, at det kun er tilladt, hvis der udtrykkeligt er givet tilladelse på hjemmesiden. Hvis man fotograferer, kan man få billederne fremkaldt på CD-rom. Har man adgang til et digitalkamera, kan billeder direkte overføres til computeren. Man kan skanne billeder via en skanner. Her skal du prøve at arbejde lidt med ClipArt. Det indeholder tegninger og billeder, som automatisk følger med WORD-programmet. Aktiver en ny side og vælg Indsæt på Menulinien. Her vælger du Billede -> Multimedieklip. En Opgaverude fremkommer i højre del af skærmen. Her kan man skrive et søgeord, der viser, hvilket emne, man er interesseret i at få billeder fra. Her er søgt på ordet: Jul. Skriv ordet, og klik på Søg-knappen.

18 Side 18 af 21 Nu vises en oversigt over billeder, der har noget med det søgte emne at gøre. Denne knap vil kunne vise 20 billeder ad gangen. Et klik på det valgte billede vil automatisk indsætte det, hvor skrivemarkøren er placeret. Prøv så at ændre på det. Man markerer billedet ved at klikke en gang med musen på billedet. Når man klikker med højre musetast, får man denne popupmenu. Her kan man: Klip: Kopier: Sæt ind: Fjerne billedet igen. En kopi gemmes i udklipsholderen. Kopiere billedet. Indsætte indholdet af udklipsholderen. Formatere objekt...: Ændre billedets størrelse, som du har prøvet; men der gives også en anden vigtig mulighed, der hedder Layout. Normalt vil billede og tekst stå på samme linie. Når man vælger Firkantet eller Tæt, vil billedet kunne placeres lige netop på det sted på siden, som man ønsker. Teksten vil så placere sig automatisk om billedet.

19 Side 19 af 21 Det er en nyttig viden at have, når man skal lave pæne sider. Prøv at skrive en lille tekst på siden, hvor du har placeret dit billede. Ret så Layout til Firkantet eller Tæt på dit billede, og prøv så at flytte billedet til et andet sted på siden, hvor teksten også kan ses. Du vil da opdage, at teksten automatisk placerer sig i forhold til billedet. Ole Olsen Oktanvej Speedvejen Telf.: Du skal også vide, hvor det er gemt. Dit visitkort skal indeholde et billede. Det skal helst være et billede af dig, som kan laves med et digitalkamera, eller som er skannet ind i computeren.. Hent kortet frem på en ny side. Du skal også lige vide, at det billede, du vil indsætte skal være gemt som en fil. Det nemmeste er at gemme det på diskette, så er det let at finde igen. Aktiver Vis på Menulinien. Her vælger du Værktøjslinier og sætter et flueben i Billede, så får du denne værktøjslinie på skærmen. Når du klikket på denne knap, får du mulighed for at finde og indsætte det ønskede billede. Marker billedets navn og klik på Indsæt-knappen. Billedet bliver indsat i visitkortet; men det er sikkert alt for stort. Højreklik på det indsatte billede, og vælg Formater objekt..., det har du tidligere prøvet, eller du kan klikke på denne knap I begge tilfælde vil du få mulighed for at ændre på billedet.

20 Side 20 af 21 I begge tilfælde vil du få mulighed for at ændre på billedet. Vælg Størrelse, og vær sikker på, at der er et flueben i Lås højde-breddeforhold. Nu kan du enten skrive ud for Højde/Bredde eller du kan rulle værdierne op eller ned med musen på de små pile ud for tallene. De øvrige værktøjer på den nye værktøjslinie, kan du selv gå på opdagelse i. Du bliver måske nødt til at flytte både billede og tekst, så det hele komme til at stå pænt på kortet. Det har du sikker lært nu, så det klarer du selv uden vejledning. Ole Olsen Oktanvej Speedvejen Telf.: En anden mulighed er at lade dit billede optræde som en slags vandmærke. Hvis man holder en pengeseddel op mod lyset, så kan man se forskellige figurer, som findes i selve papiret. Dette er lavet for at kunne skelne mellem ægte og falske pengesedler. I eksemplet her optræder figuren som en slags vandmærke. Den ligger i hvert fald inde bag teksten. Marker billedet. Vælg Formater billede

21 Side 21 af 21 Her aktiveres fanebladet Billede. Under Billedstyring -> Lysstyrke og Kontrast Kan billedet ændres, så det fremtræder mere eller mindre dominerende. Ole Olsen Oktanvej Speedvejen Telf.: Her er billedet placeret forrest. Det er selvfølgelig ikke heldigt. Da tekster altid er gennemsigtige, skal billedet flyttes et trin bagud, så teksten er forrest. Ole Olsen Oktanvej Speedvejen Telf.: Held og lykke med at dele visitkort ud til alle, som er interesseret i dig juni 2007 Karl Johan Jørgensen

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Billeder og tegninger i Word 2007 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Billedeffekter...6 Skygge...7

Læs mere

Publisher 2003 Indhold

Publisher 2003 Indhold Publisher 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Skærmsiden...2 Opgaverude...3 Værktøjer...4 Overskrift...5 Billeder...5 Flytning...6 Ændring af størrelse...6 Formatere billedet...7 Indskrivning af

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold

Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Billeder og tegninger i Word 2002 og 2003 Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...4 Billede (fanebladet)...5 Størrelse...5 Streger og farver...6 Skygge...7

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Snemand Frost 1 / 6 Åbn Word. bunden af skærmen vises her: (hold musen stille mens der peges på tekstboks, og der fremkommer en lille tekst: Tekstboks) klik på tekstboksikonet

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...5 Indsætte billede...6 Zoom...6 Designgalleri...6 Sideopsætning...7 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

Indhold. Side 1 af 8 sider

Indhold. Side 1 af 8 sider Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Valg af skabelon/design...2 Indskrivning af tekst...4 Indsætte billede...5 Zoom...5 Designgalleri...5 Sideopsætning...6 Uden brug af skabelon...7 Afsluttende bemærkning...8

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14

Indhold. OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 OpenOffice Writer fortsættelse Side 1 af 14 Indhold Indhold... 1 Tabulatorer... 2 Kontroltegn... 4 Indrykninger... 5 Punktopstilling... 5 Indstilling for tal og bogstaver... 7 Indstilling for punkttegn...

Læs mere

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter... Side 1 af 10 Indhold Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...8 Side 2 af 10 Forord Du har måske et barnebarn, der ikke har lært at

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1 Side 1 Denne opgave/vejledning skal komme til at se sådan ud. Baggrundsbilledet skal være i en størrelse der er 658 x 271 pixel. Bladet er et foto for sig som skal maskes af og baggrunden gøres gennemsigtig.

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

Introduktion. Installation. En kort oversigt

Introduktion. Installation. En kort oversigt Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Installation...2 En kort oversigt...2 Biblioteksoversigt...3 Liste over mapper...3 Miniatureportrætter...4 Flytte et billede...4 Slette et billede...4 Det nederste

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

PowerPoint 2003 Indholdsfortegnelse

PowerPoint 2003 Indholdsfortegnelse PowerPoint 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 2 En oversigt... 2 Opgaveruden... 3 Ny præsentation... 3 Udklipsholder... 4 Indsæt multimedieklip... 4 Diaslayout... 5 Designskabeloner...

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

FastStone Image Viewer Indhold

FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer Indhold FastStone Image Viewer...1 Indhold...1 Introduktion...2 Oversigt...3 Indstilling...3 Hente billeder, der skal vises og redigeres...4 Ændre visning af billeder i Billedgalleriet...5

Læs mere

Sætte et nyhedsbrev eller julebrev op i Draw Hvor du også bruger Photofiltre 7 side 1

Sætte et nyhedsbrev eller julebrev op i Draw Hvor du også bruger Photofiltre 7 side 1 side 1 Denne vejledning skal vise hvordan man kan lave et julebrev - det kan også være et nyhedsbrev. Fremgangsmåden er den samme Opsætningen foregår i LibreOffice Draw Men hvor man også bruger Photofiltre

Læs mere

Opsætning af enkle bordkort Side 1

Opsætning af enkle bordkort Side 1 Side 1 Til disse bordkort bruges LibreOffice Draw til opsætning, og PhotoFiltre til at udfylde selve bordkortet. Med disse 2 programmer kan man lave nogle flotte bordkort. Start med at åbne den tomme side

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.171 Side 1 Lave et postkort i A6 størrelse, hvor LibreOffice Draw bliver brugt til opsætning

Vejledning til Photofiltre nr.171 Side 1 Lave et postkort i A6 størrelse, hvor LibreOffice Draw bliver brugt til opsætning Side 1 I denne vejledning (opgave) skal vi lave et postkort i A6 størrelse i Photofiltre og sætte det op i Libre Office Draw. For at finde den nøjagtige størrelse på A6 kortet skal vi starte i Draw og

Læs mere

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk

Kom godt i gang. Værktøjspaletten. Pensler. 4 www.mikrov.dk Forord Fresko er et spændende, nyskabende program til faget Billedkunst men med de mange maleteknikker og effekter er det en kreativ udfordring for alle med lyst til at male. Du kan male akvarel, male

Læs mere

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion.

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. Nero Cover designer. Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Start Nero og vælg i sidepanelet til venstre(åbnes ved

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Introduktion...2 Retouchere dine billeder...2 Oprettelse af film...3 Tilføj tekst eller vandmærker til dine billeder...6 Samme tekst på flere

Introduktion...2 Retouchere dine billeder...2 Oprettelse af film...3 Tilføj tekst eller vandmærker til dine billeder...6 Samme tekst på flere Introduktion...2 Retouchere dine billeder...2 Oprettelse af film...3 Tilføj tekst eller vandmærker til dine billeder...6 Samme tekst på flere billeder...6 Collage...7 Etiketter (tags)...9 Importer...10

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

DTP MED WORD af listemageren

DTP MED WORD af listemageren DTP MED WORD af listemageren dtp med word: en billede-til-kant-publikation word er, som jeg har været inde på en del gange i andre sammenhænge, først og fremmest et tekstbehandlingsprogram (og et glimrende

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen

Tekstbehandling. Word 2007 Trin 1. Bodil Alexandersen Tekstbehandling Word 2007 Trin 1 Bodil Alexandersen Oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Indstil skærmbilledet... side 4 Midtstilling, Højrestilling og Understregning Fed og Kursiv skrift...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.160 Side 1 Sammensætte et julekort hvor clipart der er lavet transparent skal bruges

Vejledning til Photofiltre nr.160 Side 1 Sammensætte et julekort hvor clipart der er lavet transparent skal bruges Side 1 Det færdige julekort skal placeres på en A4 side i Libre Draw. For at finde ud af hvor stort fotoet skal være åbnes en ny side i Draw. Der skal nu laves et par hjælpelinjer. Højreklik på den tomme

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Tekstbehandling. Trin 1

Tekstbehandling. Trin 1 Tekstbehandling Trin 1 Word 97/03 Bodil Alexandersen August 1999 Revideret oktober 2011 Indhold: Grundlæggende regler... side 3 Menulinie og værktøjslinier... side 4 Sidelayoutvisning (sidebredde og hele

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii

Oprettelse og brug af E-mail i Jubii Side 1 af 11 Få din egen mailadresse Start Internettet. Skriv denne adresse i Adressefeltet: www.jubii.dk og tyk på Enterknappen. Du har nu forbindelse med søgemaskinen: Jubii Klik på punktet: E-mail Oprettelse

Læs mere

PowerPoint 2007. PowerPoint 2007

PowerPoint 2007. PowerPoint 2007 PowerPoint 2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 2 En oversigt... 2 Menulinien... 3 Ny præsentation... 3 Udklipsholder... 3 Indsæt multimedieklip... 4 Layout... 4 Temaer...

Læs mere

Blåt Medlem. Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office

Blåt Medlem. Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office Blåt Medlem Vejledning i kontingentopkrævning med e-mail ved brug af Word eller Open Office Formål... 2 Forskelle... 2 MS Word... 2 Open Office... 2 Kontakt til din mail... 3 Datafilen fra Blåt Medlem...

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

På min hjemmeside under Libre Draw finder du nederst en skabelon Skabelon med 2 spalter. Det er den vi skal bruge i dette eksempel.

På min hjemmeside under Libre Draw finder du nederst en skabelon Skabelon med 2 spalter. Det er den vi skal bruge i dette eksempel. Side 1 Mange kender programmet Microsoft Publisher hvor man sætte forskellige ting op i, blade, skrivelser, sange m.m. Libre Office Draw der er en del af den gratis LibreOffice pakke kan noget i samme

Læs mere

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale SMARTBOARD Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale Materialet må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres Opgave 1 Det grundlæggende a) Skriv med håndskrift på tavlen følgende brug pen eller

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

DesignPro III Side 21. Hent på nettet

DesignPro III Side 21. Hent på nettet DesignPro III Side 21 Hent på nettet På Averys hjemmeside www.avery.dk kan der findes meget godt. Bemærk at Avery Wizard og Pre-designede Templates benyttes sammen med tekstbehandlingsprogrammet Word.

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Multimediepræsentation PowerPoint

Multimediepræsentation PowerPoint Multimediepræsentation PowerPoint Hvis du har arbejdet med et emne, som du skal fremlægge for andre, så kan det være en god idé, at arbejde med en multimediepræsentation. Du arbejder med billeder og korte

Læs mere

Kom i gang med regneark:

Kom i gang med regneark: Kendte og nye værktøjs ikoner på værktøjslinien. Det er de samme værktøjs ikoner der går igen i mange af programmerne, men der er dog også nogle nye. Autosum Formel regner Sortering Diagrammer Flet og

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Her kan du slette enkelte figurer i et diagram ved at klikke på figuren der skal slettes og herefter på Slet.

Her kan du slette enkelte figurer i et diagram ved at klikke på figuren der skal slettes og herefter på Slet. 9. FLOWDIAGRAMMER Der er i D4InfoNet indbygget et program til opbygning af flowdiagrammer. Diagrammerne kan placeres på forsiden af de enkelte håndbøger, og kan tilføjes kapitler eller de enkelte dokumenter.

Læs mere

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling!

Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! Gør det selv-øvelser udi tekstbehandling! - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2009 Formater tekst Brug billeder Kopier/indsæt Med mere Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

Her ses siden hvor hjælpelinjerne er lavet. Nu laves den gennemgående overskrift som skal være på alle sider.

Her ses siden hvor hjælpelinjerne er lavet. Nu laves den gennemgående overskrift som skal være på alle sider. Side 1 Det første jeg gør er at lave hjælpelinjer. Før musen ud i linealen i venstre side. Når musepilen bliver til en dobbeltpil, holdes musetasten nede og så trækker man en hjælpelinje ind på A4 siden.

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 120 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 120 Side 1 Side 1 De fleste værktøjer i fotoprogrammet Photofiltre 7 er kun aktive når der er åbnet et billede i programmet. Sådan er det også med tryllestaven. Og hvad kan man så bruge tryllestaven til. Den er beregnet

Læs mere

Kommuniker: På Tryk 2

Kommuniker: På Tryk 2 Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: På Tryk 2... 4 Øvelse 2 Åbn medfølgende eksempler... 4 Om ikonerne i venstre side af skærmen...

Læs mere

Indhold. Side 1 af 6. Internet Explorer 7 Internet Explorer 7

Indhold. Side 1 af 6. Internet Explorer 7 Internet Explorer 7 Internet Explorer 7 Side 1 af 6 Indhold Internet Explorer 7...1 Indhold...1 Nye ting i Internet Explorer 7...2 Nyt udseende...2 Faneblade...2 Nemmere søgning...3 Nemme nyheder...3 Bedre sikkerhed...5 Understøttelse

Læs mere

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister PowerPoint 2003 Kursusmateriale til FHF s kursister Indholdsfortegnelse: Opgave 1 Hvad er en Præsentation?... 2 Opgave 2 vælg emne + opret dias... 3 Opgave 3 Indsæt objekter / billeder... 4 Opgave 4 Brugerdefineret

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1 Side 1 Denne vejledning er blot et lille eksempel på hvordan man også kan bruge Photofiltre 7 som en slags grafikprogram. Det er med udgangspunkt i f.eks. min hjemmeside hvor vi vil bruge den blå farve

Læs mere

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven.

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven. VELKOMMEN TIL MICROSOFT POWERPOINT I dette program kan du lave en præsentation af et emne ved at vise det som billeder og tekst på skærmen. Du kan skifte imellem at lade præsentationen køre automatisk,

Læs mere

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto.

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto. Indhold Webalbum...2 Google-konto...2 Brug af webalbum...5 Overføre billeder til album...5 Se og bruge sine billeder i webalbummet...6 E-mail...9 Udskriv...12 Bestil udskrifter...13 Blog This...13 Collage...14

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

PUBLISHER 2003. Quick-guide med særligt henblik på avisproduktion i A3/A4-format. Af Aslak Gottlieb

PUBLISHER 2003. Quick-guide med særligt henblik på avisproduktion i A3/A4-format. Af Aslak Gottlieb PUBLISHER 2003 Quick-guide med særligt henblik på avisproduktion i A3/A4-format Af Aslak Gottlieb INDEKS 1. PUBLISHER I SKOLEN -introduktion 2. BRUGERFLADEN 2.1 Beskrivelse af brugerfladen 2.2 Hensigtsmæssige

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19

Indhold. Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Word 2003 fortsættelse Side 1 af 19 Indhold Indhold...1 Tabulatorer...2 Øvelse...4 Vis/skjul...5 Indrykninger...5 Punktopstilling...6 Indstilling for tal og bogstaver...7 Indstilling for punkttegn...8

Læs mere

1. Opbygning af et regneark

1. Opbygning af et regneark 1. Opbygning af et regneark Et regneark er et skema. Vandrette rækker og lodrette kolonner danner celler, hvori man kan indtaste tal, tekst, datoer og formler. De indtastede tal og data kan bearbejdes

Læs mere

BONUSINFORMATIONER i forbindelse med emnet Billeder og grafik

BONUSINFORMATIONER i forbindelse med emnet Billeder og grafik BONUSINFORMATIONER i forbindelse med emnet Billeder og grafik Dette dokument indeholder yderligere informationer, tips og råd angående: Tabelfunktionen SmartArtfunktionen Billedfunktionen Samt en ekstra

Læs mere

Brug af Word til matematik

Brug af Word til matematik Flex på KVUC, matematik C Brug af Word til matematik Word er et af de gængse tekstbehandlingssystemer der slipper bedst fra det at skrive matematiske formler. Selvfølgelig findes der andre systemer der

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord CD-ORD CD-Ords værktøjslinje: Fra CD-ORDs værktøjslinje er der hurtig adgang til oplæsning og ordforslag i Windows-programmer. Værktøjslinjen lægger sig øverst på skærmen, sådan at den altid er tilgængelig

Læs mere

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet.

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet. Greenshot Programmet Greenshot kan bruges til at lave skærmklip, dvs. kopiere hele eller dele af et skærmbillede og bruge det et andet sted. Derudover indeholder Greenshot en billededitor, hvor man kan

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Vejledning til LoggerPro med Newtons 2. lov på luftpudebane + LabQuest + Smart Pulley

Vejledning til LoggerPro med Newtons 2. lov på luftpudebane + LabQuest + Smart Pulley Vejledning til LoggerPro med Newtons 2. lov på luftpudebane + LabQuest + Smart Pulley Til en start skal tingene forbindes rigtigt Tænd for LabQuest! ( On/Off i øverste venstre hjørne). Tænd for din computer

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere