årets friluftskommune 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "årets friluftskommune 2013"

Transkript

1 kommunens indsats i 2012 og 2013 årets friluftskommune 2013 Ansøgning - Kolding Kommune LOGO6A_Bånd1-linjeLille_Rød

2 2 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Jørn Pedersen Borgmester Da jeg så, at årets tema for Friluftsrådets årlige kommune-konkurrence er natur- og miljøundervisning, vidste jeg med det samme, at vi i Kolding Kommune har en rigtig god chance for at vinde. Kolding Kommune er en grøn kommune, hvor vores fælles natur er prioritet meget højt. Vi var blandt de tre første kommuner, der i 2008 fik betegnelsen klimakommune og vi har desuden underskrevet 2010-deklarationen. Da det i høj grad er de kommende generationer der skal sikre naturen og biodiversiteten er en række skolebørn medunderskriver på kontrakten. Vi er en kommune, der i den grad satser på at udbrede viden om natur og miljø, hvilket de mange initiativer, i denne ansøgning, er et tydeligt bevis på. Det handler selvfølgelig om at have fokus på undervisning for børn og unge. Men i Kolding har vi også fokus på livslang læring inden for det grønne område, for vi bliver aldrig færdig med at lære om vores fælles natur og miljø. Som borgmester har jeg hejst et utal af grønne flag i skoler, børnehaver og hos dagplejere. Åbnet i snesevis af nye grønne projekter. Synligt bevis på, at det ikke bare er varm luft, når vi siger, vi er klimakommune og grøn kommune.

3 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune indhold Kommunens indsats...5 Satsning på at opgradere pædagogers viden om naturen...5 Natur & Motion for dagplejere...5 Strandsafari særarrangement for 0-6 årige børn...6 Naturvejlederen for offentlige grupper...6 OutdoorMums sundhed og naturformidling...7 Geografisk have underviser haveejere...7 Biodiversitet tæt på skolerne...8 Skoleelever inddrages i skovrejsning...8 Natur, miljø og sundhed for de udsatte, syge eller skæve i samfundet...9 Borgerkursus i bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo...10 Natur- og miljøformidling til gymnasierne...11 Udeliv på Rådhusskolen...11 Grønne Butikker...12 Grønne Institutioner...12 Naturgenopretning fra børnehave til ph.d og videre til borgerne...13 En af Danmarks bedste naturskoler...14 Græsningens historie og naturbetydning...15 Skovnissen og skovens dyr for 0-3 årige børn...16 Marielund den bynære skov med mulighed for viden og rekreation...16 Elever restaurerer vandløb...17 Harteværket...18 Alfejagt i Bramdrup SFO...19 Fokus på efteruddannelse af naturformidlere i skolen...20 Nordhøjs medarbejdere står for naturundervisningen...21 Et eksempel...22 Kommunens strategi og konkrete planer...23 Oplevelsesplanen - Udendørs læring og oplevelse...23 Den pædagogiske forsøgsvirksomhed På Eltang skole...24 Hjælp Fisken!...25 Naturfagsstrategi på folkeskoleområdet...26 Out to Sea samarbejde med kunstmuseet Trapholt...26 Jagt & Vildt for 5-årige børn...27 Projekt Grøn Generation...27 Harteværket som formidlingscenter...28 Hvad vil Kolding Kommune bruge kr til...29

4 4 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Ib Hansen Børne- og uddannelsesdirektør Thomas Boe By- og udviklingsdirektør Naturen indbyder til forundring og beundring. Det er vigtige ingredienser i forhold til børn og unges læring. At forundres, at undersøge, at opdage, at opleve, at opnå viden. Det er læringens væsen. Derfor satser Kolding kommune stærkt på at give alle børn og unge disse muligheder. Dygtige og engagerede medarbejdere i Kolding Naturskole formår sammen med lærere og pædagoger fra skoleområdet og fra dagpasningsområdet at give kommunens yngste borgere gode oplevelser, respekt og nyttige kundskaber og færdigheder i forhold til det at færdes i og passe på naturen. Vi har i Kolding Kommune alle muligheder i forhold til natur- og friluftsliv, og vi udnytter dem med udgangspunkt i naturskolens forskellige naturbaser, men også gennem brug af kommunens lokalområder, lejrslagsmuligheder, naturstier og meget mere. Også frivillige foreninger yder en stor indsats i forhold til at kommunens borgere kan få gode naturoplevelser uanset alder. Naturen i Kolding Kommune er rig og varieret. Her er større skovområder, kyster, strande, højdedrag og markante ådale og det åbne land er præget af mange mindre naturområder. Ud over en enestående natur, er vi beriget med bl.a. Skamlingsbanken, Christiansfeld by, det gamle vandkraftværk Harteværket og Landbomuseet Kolding, der rummer et stort oplevelsespotentiale. Vi har derfor de helt rigtige og optimale rammer og forudsætninger for at tilbyde mange en særlig oplevelse. Vi arbejder fortsat for, at vores borgere, tilflyttere og turister får et bedre indsigt i vores mange lokaliteter. Derfor arbejder vi i Kolding Kommune netop nu på en oplevelsesplan og outdoorstrategi. Planen beskriver en række hot spot, hvor der er et særligt oplevelses-, formidlings- og undervisningspotentiale for alle aldre og indeholder en strategi for, hvilke aktiviteter, det enkelte hot spot skal anvendes til fremadrettet. For at skabe bedre forståelse for myndighedskrav og indsatsen for at forbedre natur- og vandområder samt rent drikkevand, er det vigtigt, at vi formidler og udbreder viden om naturgenopretnings- og naturpleje projekter, indsatsplaner for beskyttelse af drikkevand m.m. Derfor er der med økonomisk støtte fra Friluftsrådet ansat en naturvejleder i Kolding Kommune, der tilbyder især familier, unge og voksne aktiviteter og oplevelser, der fremmer forståelsen for sammenhænge mellem natur, miljø og sundhed. Hvert år afholdes desuden en række offentlige arrangementer, hvor vores natur- og miljømedarbejdere formidler deres arbejde og projekter. OutdoorMums og borgerkursus i bjørnebekæmpelse, er eksempler på sådanne arrangementer.

5 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og kommunens indsats I 2012 og 2013 Satsning på at opgradere pædagogers viden om naturen I løbet af 2013 afholdes der fire heldags kurser for de naturansvarlige pædagoger fra Kolding Kommunes daginstitutioner og SFO er. Tiltaget skal være med til at sætte øget fokus på brug og inddragelse af naturen, i det pædagogiske arbejde med børn. Formålet er, at støtte op om og klæde pædagogerne på til at arbejde med natur i deres pædagogiske arbejde, bl.a. gennem projektorienteret arbejde over længere perioder. Målet er, at give børnene lærerige og spændende oplevelser i og med naturen, der kan støtte op om en spirende interesse for at færdes i og undersøge naturen. Natur & Motion for dagplejere I løbet af 2013 afholdes fire vandreture for dagplejere, i forbindelse med et tiltag, med ønske om at forbedre dagplejerenes fysiske kompetence. Vandreturene kombineres med naturformidling naturfaglig viden og ideer til ture og aktiviteter for børn i alderen 0-3 år. Kolding Kommune vil give dagplejerne øget lyst til at bruge naturen, som ramme for bevægelse og oplevelser, både i forhold til det pædagogiske arbejde og fritid.

6 6 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Kolding Kommune har vi ansat 8 naturvejledere 25 naturfagsvejledere 46 naturansvarlige i daginstitutionerne 21 naturansvarlige i SFO regi 12 naturfagstovholdere på Specialskoler og specialcentre 12 Xciterslærere 5 Naturfagsmastere 2 Naturfagskoordinatorer 1 Naturfagskonsulent Samt en masse engagerede lærere og pædagoger, som alle arbejder for naturfaglig læring og bæredygtig dannelse for de kommende generationer. Strandsafari særarrangement for 0-6 årige børn Siden 2012 har august betydet strandsafari for alle børn i alderen 0-6 år, ved de lokale strande. Strandsafari sætter fokus på dyrelivet på det lave vand. Formålet er, at give børnene et begyndende kendskab til dyrelivet i havet, gennem sansemæssig og konkrete førstehåndsoplevelser. Naturvejlederen for offentlige grupper I Kolding Kommune har der de sidste 4 år været ansat en naturvejleder, hvis formål har været at øge tilgængeligheden til aktiviteter og oplevelser, således især familier, unge og voksne inspireres til leg og fysisk aktivitet. Naturvejlederen skal være med til at give oplevelser ud over det sædvanlige og skærpe interessen for at gå på opdagelse på egen hånd. Aktiviteterne skal ud over en god oplevelse også give deltageren en øget forståelse for en række sammenhænge mellem natur, miljø og sundhed.

7 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og OutdoorMums sundhed og naturformidling OutdoorMums er efterfødselsgymnastik i naturen, men det er også natur- og miljøformidling til en målgruppe, der ellers kan være svær at trække til et offentligt arrangement eller på anden måde engagere. Mødre på barsel har rigeligt at se til, men de vil også deres familier det bedste. Ved at give mødrene en lille mundsmag på naturens finurlige og forunderlige verden, betydning for samfundet og for familiens sundhed, gør vi dem til naturens ambassadører. OutdoorMums i skoven er kombineret med en facebook side af samme navn, hvor mødrene kan hente mere inspiration og viden fra dagens tur. Geografisk have underviser haveejere Geografisk have i Kolding står for naturformidling, både i forhold til tæmmet og vild natur. Blandt de arrangementer, som haven tilbyder er fuglesang ved skumringstiden. Hvad betyder fuglesangen og hvad har det blandt andet betydet for Karen Blixens forfatterskab? Et andet eksempel er undervisning i at bruge haven og naturens krydderurter.

8 8 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Biodiversitet tæt på skolerne Gennem syv år afsatte Børne- & Uddannelsesforvaltningen 100 kr. pr. barn årligt til udvikling af skolernes udearealer. Pengene blev brugt til etablering af spændende udearealer med plads til leg og rigere biodiversitet. Bevillingen blev suppleret med fondsmidler. Forud for etableringen blev der udarbejdet en udearealplan, hvor elever og medarbejderrepræsentanter fra hver enkelt skole fik indflydelse på skolens udearealer. I forbindelse med planen blev der etableret adskillige vandhuller og spændende småbiotoper på skolernes arealer. Alle planter var naturligt hjemmehørende og det var selvfølgelig eleverne, der stod for arbejdet og vedligeholdelsen. Der blev desuden opført væksthuse, højbede m.m., hvor eleverne kunne måle og veje deres produktion og få indsigt i forholdene mellem lokale og globale forhold. Skoleelever inddrages i skovrejsning Elever fra en lang række af kommunens skoler har medvirket til skovrejsning forskellige steder i Kolding. Hovedformålet har været sikring af rent drikkevand og etablering af rekreative bynære skove med høj biodiversitet. Ved at være en aktiv del af skovrejsningen forstår man også de miljømæssige konsekvenser skoven, og mangel på samme, medfører.

9 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Natur, miljø og sundhed for de udsatte, syge eller skæve i samfundet Naturen er også for de udsatte i samfundet, derfor samarbejder naturvejlederen med sundhedsforvaltningen om at klæde personalet i psykiatrien på, så de udsatte borgere får adgang til de samme faciliteter som dem, der kan selv. I psykiatrien har de allerede igennem nogle år haft etableret en naturgruppe, men efter kursus med naturvejlederen i 2012 har psykiatrien yderligere opstartet en undergruppe til denne naturgruppe for Hjemmestøtten til sindslidende. Projektets formål er at tage de sindslidende med ud i naturen i byens nærhed og opleve naturens gang. Der er i 2013 planlagt et kursus for personalet i psykiatrien og på jobcentret. Der er ligeledes planlagt et arrangement for sundhedsforvaltningens personale, der fremadrettet ønsker, at få bygget mere natur ind i forløb for borgere med diabetes, slidgigt, evt. kræft og i forhold til rygestopkurser. Forløbet skal give personalet den baggrundsviden, der skal til for at kunne bruge naturen og de faciliteter, der allerede er derude mere aktivt.

10 10 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Borgerkursus i bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo Kolding Kommune har lavet en indsatsplan for bekæmpelse af den invasive plante, kæmpe-bjørneklo en plan, som henvender sig til de private lodsejere, som har kæmpe-bjørneklo på deres arealer. I indsatplanen, gøres der rede for plantens biologi, bekæmpelsestidspunkter og bekæmpelsesmetoder. Efter indsatsplanen er sendt ud, inviteres borgere i Kolding Kommune til kursus i bekæmpelse af planten. Kursisterne mødes ved en kæmpe-bjørneklo bestand, så de kan se planten i dens helt unge livsstadie og prøve den effektive bekæmpelsesmetode rodstikning med spade. Yderligere fortælles der om andre bekæmpelsesmetoder og om plantens biologi, samtidig med at folk løbende kan få stillet spørgsmål til emnet. Kurset er et tilbagevendende årligt startskud på kæmpe-bjørneklo sæson, hvor vores mål er, at borgeren går der fra med en effektiv plan for, hvordan de skal bekæmpe planten mest effektiv på deres areal. Det er vigtig at holde dette kursus, så borgerne kan bekæmpe planten mest effektiv fra begyndelsen, så de kan leve op til indsatsplanens mål med en udryddelse af planten i Strøm fra solceller følges nøje I løbet af foråret 2013 har Skanderup-Hjarup Forbundsskole fået installeret et solcelleanlæg. Anlægget skulle naturligvis gerne betyde en besparelse for kommunen, men ydermere bliver solcellerne inddraget i undervisningen i f.eks. matematik samt natur/teknik. Der er blevet opsat en monitor i skolens aula, som ligger centralt på skolen, således at både elever, forældre og personale i en grafisk opsætning kan følge med i den aktuelle produktion af elektricitet samt produktionen over tid. Systemet giver ydermere mulighed for at trække tal ud til beregning, således at eleverne f.eks. kan sammenligne forbrug på forskellige tidspunkter af døgnet, på forskellige årstider eller sammenholde ugens vejrudsigter med den faktiske produktion fra anlægget. Der er mulighed for at følge forbruget på internettet både via PC, smartphones og tablets, således at eleverne også hjemmefra kan tjekke forbruget. Skolen fungerer som et naturligt samlingspunkt for beboere fra lokalområdet, og der er derfor mange borgere, som vil have glæde af at kunne følge projektet. Der er store forventninger til både den økonomiske besparelse for kommunen, de pædagogiske/didaktiske muligheder i undervisningen på skolen samt den positive signalværdi ved at skolen tænker grønt.

11 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Natur- og miljøformidling til gymnasierne Kolding Kommunes offentlige naturvejleder fortsætter natur- og miljøformidlingen, hvor Naturskolen stopper. Gennem et forløb om søøkologi bygger naturvejlederen bro til ungdomsuddannelserne, så vi i Kolding Kommune når hele vejen, når vi siger vi tilbyder natur- og miljøundervisning til skoleklasser. Gennem søøkologiprojektet får vi engageret både lærer og elever i den lokale natur og kvalificerer dermed undervisningen og gør den mere nærværende og forståelig, når eksemplerne kan findes lige udenfor døren. Projektet er startet op i 2012 sker i samarbejde med kommunes naturmedarbejdere, således eleverne får et indblik i kommunens og miljøcentrenes naturforvaltning. Udeliv på Rådhusskolen Rådhusskolen er en specialskole for elever med socio-emotionelle vanskeligheder. De har en ugentlig pædagogisk aktivitet ved navn udeliv. Som navnet antyder, foregår aktiviteten udendørs, som oftest kører elever og voksne væk fra skolen til skov, strand eller legeplads, altid to voksne og syv elever. Som udgangspunkt er det de samme elever og voksne et skoleår ad gangen. Vi bruger bål/madlavning, lege både organiserede og frie, samarbejdsøvelser f.eks. landart, undervisning i natur/miljø, samt rummet i naturen. Alt sammen for at få mere indsigt i naturen og give eleverne succesoplevelser, der styrker sammenholdet i gruppen og selvtilliden hos den enkelte.

12 12 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Grønne Butikker Grøn Butik er en miljømærkning af små og mellemstore butikker, der gerne vil gøre en frivillig indsats på miljø-og energiområdet. Formålet er at øge medarbejderes miljøbevidsthed og gøre miljøhensyn til en naturlig del af butikkernes drift. Konceptet er landsdækkende og kvalitetssikres af Kolding Kommune i samarbejde med Energitjenesten. En kontaktperson fra butikken, vælger i samarbejde med Grøn Butik-koordinatoren mindst tre indsatsområder hvert år, indenfor el, vand, varme, grønne indkøb, varesortiment, transport, affald, genbrug, andet. Det forventes at butikschef og medarbejdere arbejder med indsatserne i det efterfølgende år dels med de nuværende, men også med tidligere valgte indsatser. Eksempler på indsatser: Miljømærkede rengøringsmidler Tænde/slukke lys på lager manuelt efter behov Spørge kunden om behov for pose Dialog og kontinuitet er to vigtige nøgleoret i samarbejdet med de Grønne Butikker. Både når der skal findes indsatser, men ikke mindst for at fastholde dem og forhåbentligt skabe adfærdsændringer blandt butikkens medarbejdere. Det er derfor højt prioriteret her i kommunen, at butikkerne får minimum to årlige besøg af koordinatoren. Det ene besøg er altid med en snak om sidste års valgte indsatser hvorfor gik det godt eller ikke godt? - samt med vejledning og evt. inspiration til valg af næste års tre indsatser. Det andet besøg er opfølgning på indsatser, hjælp til udførelse af indsats, introduktion til kampagne eller andet. Der er i maj 2013 i alt 87 Grønne Butikker i Kolding Kommune. Grønne Institutioner Konceptet er knapt 1 år gammelt, og er udviklet på baggrundt af de gode resultater med Grøn Butik i kommunen. Det er en frivillig ordning og næsten samtlige daginstitutioner har sagt ja til at deltage. Institutionerne har haft besøg af Grøn Institutions-koordinatoren fra Kolding Kommune, som, i samarbejde med en energikonsulent fra Energitjenesten via blandt andet et miljøtjekskema, har afdækket hver enkel institutions forbrug indenfor el, vand og varme, grønne indkøb, affald, genbrug, transportvaner, o.s.v. På baggrund af rundvisning, dialog og skema, og i tæt samarbejde med hver institution, er der fundet to indsatser, som institutionen det efterfølgende år skal have fokus på. Indsatserne er formuleret, så de i videst muligt omfang inddrager børnene. Inddragelse af børnene, forudsætter formidling/indlevelse/italesættelse fra daginstitutionens medarbejdere. Som Grøn Institution får man desuden Mads og Idas Grønne Kuffert, som indeholder små forsøg med vind, sol, energi og et affaldsspil, som er lokalt udviklet, så billederne er genkendelige for børnene. De grønne Institutioner skal med fotos eller andet dokumentere, at de har arbejdet med kufferten sammen med børnene. Formålet er, at skabe øget bevidsthed hos børn og pædagoger om klima, miljø og bæredygtighed og forhåbningen er, at det på længere sigt giver øget miljøbevidsthed hos familier og i samfundet som helhed. Institution

13 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Naturgenopretning fra børnehave til ph.d og videre til borgerne I samarbejde med NTS-centeret har naturvejlederen for offentlige grupper udviklet et undervisningsforløb om naturgenopretning og vandløbsøkologi under projektet fra børnehave til ph.d, et regionalt samarbejdsprojekt i Region Syd. Projektets overordnede formål er, at udvikle undervisningsforløb, der kan ændre elevernes opfattelse af de naturfaglige fag knyttet til natur, teknik og sundhed. Undervisningsforløbet skal udspringe af et fællesskab på tværs af de formelle og uformelle læringsmiljøer. I forbindelse med projektet, er der lavet tre QR koder om menneskets og naturens samspil gennem historien med udgangspunkt i naturgenopretningsprojektet omkring Ferup Sø. Disse QR koder bliver i løbet af 2013 offentligt tilgængelige i landskabet og støtter på den måde op om udstillingen ved Ferup Sø fra 2010, der netop handler om naturgenopretning og hvad det har haft af betydning for naturen.

14 14 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 En af Danmarks bedste naturskoler Kolding Kommune har fire naturskoler geografisk fordelt ud over kommunen. Naturskolerne ligger i nærheden af stort set alle de naturtyper, der findes i kommunen. Til naturskolerne er tilknyttet 6 naturvejledere, der dækker hele aldersforløbet fra 0-16 år. Alle naturvejledere har gennemført Naturvejlederefteruddannelse og arbejder med specialiserede tilbud til henholdsvis førskole 0-6 år, almenområdet 6-16 år og endelig har vi en specialuddannet naturvejleder til specialklasser og centre. Naturskolen fungerer opsøgende, så ud over at have børn på naturskolerne, foregår vejledningen også overalt i kommunen, så alle dagplejere, skoler og institutioner kan drage nytte af naturvejledningstilbuddet. Naturskolens tilbud har selvfølgelig særligt fokus på naturfagene, men der er også tilbud til samtlige Folkeskolens øvrige fag. Hvert år er mindst børn i Kolding Kommune i naturen i selskab med en naturvejleder. Hertil kommer at vores naturskoler fungerer som grønne forsamlingshuse, hvor institutioner, skoleklasser og forældreråd kan have udgangspunkt for naturaktiviteter. I den forbindelse kommer ca børn, forældre, pædagogisk personale og repræsentanter for foreningslivet ud i Koldings smukke natur. Naturskolen har siden 1990 haft særligt fokus på miljøundervisning og deltaget i en lang række internationale projekter omkring emnet. Der har været særligt fokus på Finland, Litauen og Rusland, men også Ghana, Hviderusland, Ungarn, Malaysia og Grønland har været deltaget. Her har Kolding Naturskole været et centralt element i udviklingsarbejdet, der involverede både lærere og elever fra de respektive lande.

15 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Græsningens historie og naturbetydning I forbindelse med naturgenopretningsprojektet Åben Ådal, hvor enge og overdrev i Koldings ådale er blevet ryddet for krat, har kommunen igangsat flere tiltag, der skal formidle årsag og betydning af at genskabe overdrev og eng. Ved Landbomuseet Kolding er der i 2012 og 2013 blev indviet en plancheudstilling og en børnefrise om emnet i forbindelse med den årlige event Dyr på græs, hvor kommunens naturmedarbejdere i samarbejde med Landbomuseet formidler græsningens historie og naturbetydning. Fra sommer 2013 og fremefter vil der på Landbomuseet ligeledes være adgang til gør-det-selv aktiviteter, der kombinerer plancheudstillingen med naturaktiviteter, der sætter fokus på dyrelivet på overdrevet fra krible-krable til ko. Ved landbomuseet er desuden etableret et høslætlaug, der i samarbejde med Naturstyrelsen og Kolding kommune står for plejen af engen neden for museet. Høslætlauget skal fremadrettet, i samarbejde med naturvejlederen for offentlige grupper, afholde et offentligt arrangement om året og derigennem formidle betydningen af laugets arbejde. Ude i ådalene, hvor projektområderne ligger op ad offentlige tilgængelige stier, formidles med kortborde og de særprægede ko-skilte, betydningen af de åbne overdrev og enge, det naturlige dyreliv og græsningsdyrene. Ved at kombinere skilte med aktiviteter, guidede ture og engagement af frivillige, som en del af formidlingen omkring græsningshistorien og naturen på overdrev og eng, opnår vi at ramme en meget bred målgruppe aldersmæssigt og interessemæssigt.

16 16 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Skovnissen og skovens dyr for 0-3 årige børn Hvert år til december, inviteres de 0-3 årige børn fra dagplejen og vuggestuerne til at deltage i et særarrangement om skovnissen og skovens dyr. Arrangementet kombinerer juletraditioner med kulturhistorie og naturoplevelser, under åben himmel. Formålet med arrangementet er, at introducere børnene til og give dem et begyndende kendskab, til enkelte af skovens dyr, samt introducere det kulturhistoriske væsen, skovnissen, som dyrenes ven og hjælper. Marielund den bynære skov med mulighed for viden og rekreation I den lokale bynære skov, Marielundskoven, er der etableret flere oplevelses- og motionsruter, der giver mange forskellige brugere nye muligheder og oplevelser i skoven. Langs ruterne er opsat kortborde, der fortæller om skovens muligheder samt natur- og kulturhistorien. Der er desuden trykt en folder over skoven. I skoven er der i samarbejde med Naturskolen, den offentlige naturvejleder, O-løbsklubben og O-løbsforbundet etableret et formidlingsaktivitetstilbud, til skoler, børneinstitutioner, børnefamilier og andre med interesse, gennem projektet Find Vej i Marielund. Således er der opsat 33 poster rundt i skoven, hvor af de femten formidler skovens dyre/planteliv samt kulturhistorie via QR koder, der linker til en mobilvenlig hjemmeside, således oplysningerne bag koderne kan skifte med årstiden og gøres relevant for brugerne. I skoven findes også et sundhedsspor, kilometerafmærkning hele vejen ad Troldhedebanen fra Kolding til Ferup (10 km), samt et mountainbikespor.

17 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Elever restaurerer vandløb I Kolding Kommune har miljøundervisningen blandt andet resulteret i, at skoleelever i samarbejde med kommunens miljøforvaltning og lokale landmænd har restaureret over 50 km af kommunens vandløb. Arbejdet har bestået i fjernelse af små faunaspærringer, udlægning af gydegrus og skjulesten til primært laksefisk og lambretter. andet sted i ansøgningen. Kolding Kommune har desuden deltaget i en lang række miljøprojekter gennem årene f.eks. Coastwatch, Blå Å, Forum for Miljøundervisning, Vandtjek og meget andet. De forskellige skoler har adopteret et lokalt vandløb og arbejdet med at forbedre vandløbet, som levested for smådyr og fisk, samtidig med at de har fået særligt indblik i de modsatrettede forhold, der findes omkring vandløbsinteresser. Skoleelevernes indsats har resulteret i, at der i samtlige mindre vandløb, der løber til Kolding Fjord, ikke længere er behov for udsætning af ørredyngel. Bestandene er ganske enkelt blevet selvreproducerende. Koldingelevernes indsats har været en stor inspirationskilde for forskere, biologer, vandløbsfolk og lystfiskere fra hele landet, og har været en væsentlig årsag til at vandløbsrestaurering i dag er højest prioriteret i forhold til udsætning af fisk overalt i landet. Elevernes arbejde i vandløbene har desuden været genstand for et forskningsprojekt fra Danmarks Pædagogiske Universitet med titlen: Er snoede vandløb den lige vej til børns begrebsforståelse. Elever fra enkelte skoler har desuden været hovedentreprenører på Blå fisk, der omtales et

18 18 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Harteværket På Koldings lokale vandkraftværk Harteværket fra 1920, er der ansat en lærer/formidler en dag i ugen i løbet af skoleåret til at udvikle og undervise folkeskolens overbygning i energi og vandkraft med udgangspunkt i Harteværkets historie. I samarbejde med NTS-centeret har han udviklet et forløb om El-fremstilling gennem tiden. Her handler det om at lave kvalificeret fysikundervisning i autentiske omgivelser. Med udgangspunkt i de autentiske rammer får eleverne en indsigt i fortidens og nutidens valg i forhold til el-fremstilling fra 1918 og frem til i dag. Eleverne laver kvantitative undersøgelser både udendørs og indendørs i energilaboratoriet. I Harteværket formidles naturtemaer gennem aktive og kreative oplevelser - i et arbejdende museum (i selve elværksbygningen), udstillinger og eksperimentarie-lignende tilbud med aktiv læring (i de øvrige eksisterende bygninger) samt sundhedsfremmende tilbud på den store elværksgrund, der omdannes til landets sjoveste motions- og sundhedslegeplads for børn og voksne. Harteværket er også for borgerne. Således tilbyder værket også guidede rundvisninger for grupper afholdt af venneforeningen, fem årlige Åbent Hus arrangementer arrangeret af naturvejlederen for samt syv nyetablerede QR koder, der gennem tekst, billeder og film fortæller værkets historie og funktion for de borgere, der måtte komme til værket uden for åbningstiden. Der er store udviklingsplaner i gang for Harteværket, det beskrives nærmere under afsnittet om fremtidige planer.

19 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Alfejagt i Bramdrup SFO For at vække børnenes interesse for naturen bruges ofte historier inspireret af fantasyverdenen. Eksempelvis alfejagt. Ved Bramdrup SFO har 20 børn fra 2. årgang i en periode beskæftiget sig med planter, dyr og insekter, som findes i skoven nu. Samtidig har de tegnet, malet og hørt historier om alfer og elver. Kombinationen af biologi/naturfag/billedkunst og eventyr fanger børnenes interesse og får flere børn til at få en naturlig nysgerrighed for naturen. Der er flere formål med aktiviteten: Styrke sociale kompetencer, glæde ved at være ude og gå på skattejagt efter naturfænomener og alfekongens skat, høste viden og erfaringer, røre ved dyr og smage på spiselige planter, opleve glæden ved at dele viden og oplevelser med andre. Vi har glæde af en bog om spiseligt ukrudt. Effekten har vist sig i børnenes begejstring, engagement, sammenhold, naturforståelse, perspektivering og forståelse af sammenhænge i naturen.

20 20 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Fokus på efteruddannelse af naturformidlere i skolen Gennem årene har Kolding Kommune haft stort fokus på naturfagene og miljøundervisningen. Adskillige lærere har fået tilbudt et ekstra linjefag i naturfag. Der er blevet indkøbt ekstra undervisningsmidler og renoveret naturfagslokaler for adskillige millioner kr. Hvert år udbyder Naturskolen 5-8 lokale naturfagskurser, hvor lærere kan blive opdateret i naturfaglige emner. Forvaltningen har desuden fået seks lærere uddannet som naturfagsmastere. Senest har Kolding Kommune været Sciencekommune og i den forbindelse er der blevet udarbejdet en Sciencestrategi, der sætter mål og rammer for sikring af naturfaglig dannelse og læring for eleverne i Kolding Kommune fremadrettet. Seks skoler i Kolding har desuden arbejdet sammen med Experimentariet omkring Projekt Xciters, hvor børn formidler naturfag til børn. Experimentariet har nedlagt projektet, men Kolding Kommune har valgt at videreføre projektet på egen hånd. På hver af Kolding Kommunes folkeskoler er der ansat en uddannet naturfagsvejleder, som skal rådgive kolleger, og i netværk med de øvrige skolers naturfagsvejleder, medvirke til udvikling af naturfagsområdet i Kolding. Netværket ledes af naturskolelederen og naturfagskoordinatoren, som også varetager formidlingen på Harteværket.

21 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens indsats i 2012 og Nordhøjs medarbejdere står for naturundervisningen Organisationen Nordhøj er en social virksomhed, hvor vores brugere benævnes som medarbejdere. I organisation Nordhøj kan mennesker med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne få beskæftigelse, enten i form af job eller i form af aktiviteter, som tilgodeser den enkelte medarbejders ønsker og behov. I marts 2012 startede Nordhøj, i samarbejde med Børne- og Uddannelsesforvaltningen et initiativ om naturguides, Et naturguides tilbud, som går ud på at udviklingshæmmede i samarbejde med en naturvejleder tilbyder gratis Naturvejledning til børnehavebørn i Kolding Kommune. Formålet er, at vores medarbejdere (voksne udviklingshæmmede) i samarbejde med naturvejlederen, arrangerer ture for børnehavebørn. Under selve turene bliver vores medarbejdere inddraget i naturvejledningen, hvor de fortæller historier, spiller musik, laver lidt rollespil og svarer på spørgsmål fra børnene. Dette tiltag er lavet både for at styrke, udvikle og højne de udviklingshæmmedes livskvalitet. Men også i høj grad for at inspirere børnene til at bruge naturen og dens muligheder. Sidegevinsten er at børnene endvidere får indsigt i os menneskers forskelligheder. Medarbejderne har hver deres område, hvor det er dem der underviser. F.eks. Båltænding, historiefortælling, musik og rollespil. Effekten af dette tiltag er i høj grad, at medarbejderne selvværd vokser og deres ansvarsfølelse styrkes. Flere af kommunens børnehaver har deltaget i flere forskellige forløb/temaer og givet mange positive tilbagemeldinger, eksempler: Det var sjovt at lege mus og ræv og der var i det hele taget ikke noget af det I havde planlagt, som var mindre sjovt. Det var rigtig godt, at I samtidig gav masser af plads til børnenes egen leg og spontanitet, så de ikke følte at dagen udelukkende krævede koncentration. Dejligt at veksle mellem vand jord ild - luft, genialt simpelthen!! Dejligt at I tog jer tid til at svare på alle børnenes spørgsmål og også følge deres interesser. Børnene var meget optaget af turen og af jeres aktiviteter og vi har fået meget positiv respons fra børnenes forældre, der fortalte, hvor meget deres børn snakkede om turen, da de kom hjem. Det var absolut et hit, både med musen i lommen og ikke mindst med den levende mus, I slap fri. Godt valg af tema, at vælge musen, som kan ses mange steder og ikke ligger for langt fra, hvad børnene kan opleve i hverdagen.

22 22 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013

23 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune et eksempel hvor natur og design går hånd i hånd Kolding Kommune satser på design og innovation i folkeskolen. Det betyder, at eleverne får et indblik i, hvad det vil sige at designe produkter og processer. Her kan man lære meget fra naturen. Blandt andet ved planternes frøspredning. Tirsdag den 7. september arbejdede Fynslunds to 7. klasser i samarbejde med Naturskolen med frøspredning og design. Dagen begyndte med at eleverne samlede frø og frugter fra skolens udearealer. Efterfølgende blev de indsamlede frø og frugter sorteret i forskellige grupper alt efter deres spredningsmetode eksempelvis vind-, svæve-, slyng- og dyrespredning. Herved fik eleverne et godt kendskab i fordele og ulemper ved forskellige spredningsformer. Dette kendskab lå til grund for elevernes arbejde med at udvikle prototyper af frø til udsåning på planeten Futopia. Eleverne skulle designe forskellige plantefrø med forskellige spredningsegenskaber. Som udgangspunkt skulle eleverne i grupper opstille hypoteser for frøenes egenskaber, udvikle frøene og afprøve dem, så hypoteserne kunne blive be- eller afkræftet. Det var en rigtig god oplevelse at se eleverne eksperimentere med alle mulige materialer lige fra balloner, plastik, fjer, papir til elmotorer. Kreativiteten fik frit løb og materialer i forskellige tykkelser og med forskellig vægtfylde blev afprøvet. Dagen forløb utroligt hurtigt, og det var en fornøjelse at se elevernes innovative tilgang til arbejdet og sætninger som: Havde jeg bare haft, Næste gang vil jeg fløj gennem luften. Afslutningsvis blev frøspredningen afprøvet i skolegården med stort engagement. Vi så hyldebær opløst i vand i vandballoner, Alle mulige svævefrø i forskellige design og materialer. Motordrevne frø, der faldt af undervejs. Frø der blev spredt med katapulter. Frugter, der var gjort ekstra lækre og appetitvækkende og meget mere. Dagen indgik i et forløb omkring plantekendskab. Efterfølgende har lærerne Camilla Julius og Jeanette Festersen fulgt op på elevernes udbytte af forløbet omkring plantekendskab. Det viste tydeligt at eleverne havde fuldstændig styr på frøspredningen.

24 24 kommunens strategi og konkrete planer ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens strategi og konkrete planer for videreudvikling af natur- og miljøundervisning Oplevelsesplanen Udendørs læring og oplevelse Kolding Kommune er netop på trapperne med en ny outdoor-strategi og oplevelsesplan for hele kommunen. Strategien peger på særlige hotspots for oplevelser og med udgangspunkt i de enkelte steders sjæl formidles historierne, der hvor de træder tydeligst frem. Når vi skal ud i naturen vil vi gerne vises lidt på vej. Stiafmærkning, shelters, kortbord, QR koder, udstillinger med videre benyttes aktivt i den offentlige formidling. Faciliteterne skal skabe rum og understøtte de enkelte steders sjæl og historie. Oplevelsesplanen udstikker de overordnede rammer som konkret udmøntes i forbindelse med forskellige projekter. Nogle steder skal have lov til at tale for sig selv. Her skal man bare vises vej. Andre steder skal historierne udfoldes gennem skrift og billeder samt brug af kroppen. Som eksempler herpå er shelter og udsigtsplatform ved Kolding Å, der giver udsigt til de genoprettede våde enge og fortæller historien både betydningen og problematikken omkring kvælstof i gammel tid og nu. Af igangværende formidlingsprojekter kan nævnes Dalby Mølle stryges, der skal understøttes af en 3-fløjes plancheudstilling kombineret med en lille vandlegeplads, hvor man selv skal kan bygge det spektakulære serpentiner-stryg. En del af Oplevelsesplanen er Skamlingsbanken, Seest Fritidslandskab og Dybvadbro-projektet som alle tre er uddybet i vedlagte bilag.

25 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens strategi og konkrete planer 25 Den pædagogiske forsøgsvirksomhed På Eltang skole: Design og innovation med fokus på bæredygtighed og miljø. Eltang skole vil fra skoleåret og tre år frem indgå i en pædagogisk forsøgsvirksomhed, ved at kombinere teori og praksis omkring bæredygtighed. Bæredygtighed er et udtryk for en teknologis eller en kulturs slid på naturgrundlaget. Bæredygtighed er også en økonomisk, social, etisk og økologisk synsvinkel. Ifølge den, er det hensigten at strukturere civilisation og menneskelig aktivitet på en måde, så man på den ene side kan efterkomme samfundets og borgernes behov og udfoldelsestrang i nutiden, mens man på den anden side bevarer biodiversitet og de naturlige økosystemer. Planlægning og handling skal have som mål, at fastholde disse idealer ind i al fremtid. Konkret vil eleverne fra 4-6 klasse arbejde med en bæredygtighedsby. Tanken er, at bæredygtighedsbyen kan modtage klasser til workshops eller overnatning i hytterne. Den udstyres med en række muligheder for at arbejde med energi som eksempelvis: Solceller: Placeres på hytter Vindmølle: Husstandsmølle størrelse Batterilagring: Lagring af strøm Solvarmer: Bygges af elever (lavteknologi) Spiral med vand under bålplads: Cirkulationspumpe til varmtvandsbeholder Kondicykler 4 stk. sat i forbindelse med generator: El-produktion på den hårde måde. Ved besøget i bæredygtighedsbyen tildeles man en energi og CO 2 kvote. Det betyder, at man nu skal foretage en række valg, som får konsekvenser. Hvordan holder vi varmen? Skal vi tænde bål eller er der solskin i vandvarmetanken? Hvordan laver vi maden? Skal der f.eks. flødeskum på kagen, kunne opgaven være om det skal håndrystes eller el-piskes. Valgene har forskellige konsekvenser for energi og CO 2 forbrug. Er bøffen fra Argentina eller den lokale slagter? CO 2 forbruget er forskelligt.

26 26 kommunens strategi og konkrete planer ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Hjælp Fisken! Gennem de senere år har kommunens vandløb været ramt af en række forureninger med fiskedød til følge. Som eksempel kan nævnes Dalby Møllebæk, som gang på gang er blevet ødelagt af forurenende stoffer (olie, maling, sæbevand, kemikalier mv.). Forureningerne har alle haft udgangspunkt i, at borgere eller medarbejdere på virksomheder har hældt miljøfremmede stoffer i regnvandsristene i den tro, at de førte til et rensningsanlæg. Mange mennesker er ikke opmærksomme på, at der de fleste steder findes 2 kloaksystemer ét til spildevand og ét til regnvand. Det vil vi gerne gøre noget ved! By og Udviklingsforvaltningen har derfor igangsat et konkret projekt i oplandet til Dalby Møllebæk med formålet, at minimere forureninger fra regnbetingede udløb, samt afklare om en metode med markering af regnvandsriste, involvering af kontanthjælpsmodtagere og skolebørn/børnehavebørn er velegnet til udbredelse til andre geografiske områder i kommunen. Projektet består af: Udarbejde informationsmateriale til borgere. Udarbejde informationsmateriale til virksomheder. Udarbejde piktogrammer til påsætning ved afløbsriste til regnvand herunder designforslag. Kortlægge omfanget af åbne afløbsriste for regnvand i et afgrænset opland til Dalby Møllebæk. Fastlægge opgaven for aktiveringsprojekt i samarbejde med Jobcentret. Sætte fokus på virksomhederne afløbsforhold ved det ordinære virksomhedstilsyn i samarbejde med Industriafdelingen (tilsynsmyndigheden). I samarbejde med skoler/institutioner at involvere skolebørn/børnehavebørn. Iværksætte fysisk markering af afløbsriste for regnvand ved virksomheder og boligområder. Projektet vil være en succes, når virksomheder og borgere har et øget kendskab om kloaksystemets opbygning. Det er planen at måle, om der er en effekt på vandkvaliteten i Dalby Møllebæk, og hvis det bliver en succes, så skal metoden udbredes til andre geografiske områder i kommunen

27 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens strategi og konkrete planer 27 Naturfagsstrategi på folkeskoleområdet Kolding Kommune har i foråret 2013 vedtaget en naturfagsstrategi der har fokus på naturen. Blandt andet inddrages naturskolerne og det anbefales at naturfagsforløb på skolerne tager udgangspunkt i de tre områder natur, teknik og sundhed. Strategien kan læses som bilag til ansøgningen. Out to Sea samarbejde med kunstmuseet Trapholt I en periode på to uger i oktober 2013, inviteres de ældste børnehavebørn til at deltage i særarrangementet Out to Sea, der omhandler problematikken omkring plastaffald i verdens oceaner. Særarrangementet indeholder en rundvisning i særudstillingen Out to Sea på Trapholt, efterfulgt af natur- og miljø formidling bl.a. omkring plastaffalds indvirkning på fødekæder og dyr. Formålet er at oplyse børnene om, hvorfor det er vigtigt ikke at smide affald i naturen, set i forhold til indvirkning på dyr og miljø, samt oplyse børnene omkring genbrug og genanvendelse af plast.

28 28 kommunens strategi og konkrete planer ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 Projekt Grøn Generation Jagt & Vildt for 5-årige børn I en periode på to uger i november, inviteres de ældste børnehavebørn til at deltage i særarrangementet Jagt & Vildt, der sætter fokus på jagtbare vildarter, jagt og etik, samt fra jord til bord -tanken. Børnene får mulighed for sansemæssige og konkrete førstehåndsoplevelser og stifter, gennem en naturformidlingsmæssig tilgang, bekendtskab med jagt og vildt. Formålet er, at gøre børnene bekendte med hvilke jagtbare vildarter, der lever i den danske natur, give dem indblik i hvordan og hvorfor man går på jagt, samt introducere dem til fra jord til bord tanken man spiser det man høster. Børne- og Uddannelsesforvaltningen har for kort tid siden besluttet at takke ja til invitationen til deltagelse i Projekt Grøn Generation under Dansk Naturvidenskabsformidling. VILLUMFON- DEN har bevilget Dansk Naturvidenskabsformidling midler til projekt Grøn Generation. Projektet løber fra januar 2013 og fire år frem. Børn og unge skal forberedes på at leve og agere i en anderledes og bæredygtig virkelighed. Det kniber imidlertid med at uddanne børn og unge med engagement, viden og handlekompetencer til bæredygtig udvikling en Grøn Generation. Med dette projekt skal Kolding Kommune udarbejde en strategi for at sikre bæredygtighedskompetencer gennem uddannelse.

29 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 kommunens strategi og konkrete planer 29 Harteværket som formidlingscenter Fonden Harteværket og Kolding Kommune arbejder på at opbygge Harteværket til et kombineret formidlingscenter og portal til oplevelser ude i Kolding ådal. På selve værket er det formidling af energi og kulturarv til Familien Kolding og skoleklasser, der er i fokus. I sidebygninger inspireres og for-formidles oplevelser ude i landskabet, hvor vandet kommer fra. Harteværket er et naturligt sted at placere denne portalfunktion, da værkets omgivelser i fysisk forstand danner portal til ådalen. Harteværket ligger ved foden af motorvejsrampen og for enden af den bynære del af ådalen. Få hundrede meter over værket går den offentlige sti i en tunnel under motorvejen, og på den anden side er man nærmest som ved et trylleslag pludselig i en helt anden verden. Naturens verden. Portal-funktionen skal understøttes af en naturvejleder og en bevægelses- og sundhedskonsulent, hvoraf førstnævnte allerede er ansat. Det skal bemærkes, at det samlede formidlingsog aktivitetskoncept er under stadig udvikling. En konceptudvikling, der ikke mindst gælder optimering af portal-funktionen, og som skal involvere centrets fremtidige interessenter, bliver en vigtig del af den fortsatte projektudvikling. Se prospekt for projektet i bilag.

30 30 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 hvad vil kolding kommune bruge kr til, hvis vi bliver årets friluftskommune? Hvor Troldhedestien skærer Koldingvej, ligger den tidligere Dybvadbro Station 10 km fra Kolding centrum. Stationen er en lille autentisk stationsbygning, der fremstår som om det sidste tog netop stoppede i går. Den gamle jernbane der fører forbi stationen eksisterer i dag som en populær stiforbindelse, der kan benyttes på cykel, til fods eller til hest. Ved stationen er der også forbindelse med vandvejen til Kolding fjord. Langs Troldhedestien ses flere kulturhistoriske spor fra tiden som Danmarks længste privatbane, men banen skærer også midt igennem Kolding Ådal, hvor mange større og mindre naturgenopretningsprojekter er udført og formidlet gennem de sidste år.

31 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune Med få indgreb og med respekt for de historiske bygninger kan stedet igen blive et knudepunkt. Denne gang som et naturligt samlingspunkt, en rekreativ facilitet og som udgangspunkt for naturvejledning og formidling. Skoler, institutioner og udsatte borgergrupper har let adgang hvad enten vi snakker bus, bil, cykle eller kano. Stedet kan bruges som feltstation og grejbank for de allerede etablerede undervisningsforløb. Som madpakkehus og lejrskolefacilitet for skoler og institutioner koblet med forløb i den omkringliggende natur. Eller som samlingspunkt for udsatte borgergrupper, hvor natur og sundhed spiller en vigtig rolle. Kolding Kommune er i fuld gang med at rejse pengene til projektet. Projektet tænkes gennemført i etaper. Vinder Kolding Kommune titlen som årets friluftskommune vil vi bruge præmien på kr til at understøtte etablering af formidlingslokale i stationsbygningen, etablering af grejbank samt etablering af udendørs formidlings-faciliteter herunder udlån af trækvogne. For en mere uddybende beskrivelse af projektet henvises til det relevante bilag.

32 32 kommunens indsats i 2012 og 2013 ansøgning - årets friluftskommune kolding kommune 2013 LOGO6A_Bånd1-linjeLille_Rød LOGO6A_Bånd1-linjeLille_Rød Børne- og Uddannelsesforvaltningen Ålegården Kolding LOGO6A_Bånd1-linjeLille_

Oplevelse og udfoldelse i det fri Outdoorstrategi

Oplevelse og udfoldelse i det fri Outdoorstrategi Oplevelse og udfoldelse i det fri Outdoorstrategi Rammer Outdoorstrategi Både små og store oplevelser Oplevelserne i Kolding Kommune er mange og varierede. Nogle er store og nogle er små. Alle med deres

Læs mere

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Kære medlem af Friluftsrådet Ineva og Alexandra Instituttet varetager

Læs mere

Få et gratis klasseværelse i naturen

Få et gratis klasseværelse i naturen Få et gratis klasseværelse i naturen Siden 1997 er der etableret ca. 1100 km spor fordelt på 196 individuelle spor med 303 ruter. Hvad er Spor i Landskabet? Spor i Landskabet er et initiativ, der giver

Læs mere

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner

Science-kommuner. Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer og gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25 deltagende kommuner 2008-11. 1/3 af Danmarks skoleelever bor i en Science-kommune.

Læs mere

Udstikker rammerne og peger på optimeringsmuligheder for oplevelser udendørs i naturen herunder åbne pladser og parker i byen.

Udstikker rammerne og peger på optimeringsmuligheder for oplevelser udendørs i naturen herunder åbne pladser og parker i byen. Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 22. maj 2012 Sagsbehandler Mette Keseler List Direkte telefon 79 79 74 47 E-mail meli@kolding.dk Emne: Outdoorstrategi / Oplevelsesplan Geografi: Omfatter

Læs mere

Naturformidling i Fredericia. Agenda 21 bæredygtige indsatser

Naturformidling i Fredericia. Agenda 21 bæredygtige indsatser Fremadrettet formidler vi de grønne projekter, tiltag og events i dette nyhedsbrev. Her fortæller vi den gode historie om, hvordan vi arbejder med bæredygtighedstanken i vores by og kommune. Nyhedsbrevet

Læs mere

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner uddannelse 2008-11 skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september

Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Giv borgerne glæde, bevægelse og oplevelser på Naturens Dag den 9. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG

Inviter borgerne på NATURENS DAG Inviter borgerne på NATURENS DAG Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 10. september 2017 Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet Naturens Dag for

Læs mere

DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE!

DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE! DET SKAL VÆRE HELT NATURLIGT AT SAMARBEJDE! 8 VISION 2: NATUREN TILBAGE I ALLES LIV Livskvalitet, oplevelser og sundhed Hjørring Kommune vil gerne inspirere den enkelte borger til at invitere naturen ind

Læs mere

Undervisning 2015: Nyheder Grundskoler

Undervisning 2015: Nyheder Grundskoler Ny udstilling: Blackout! åbner til påske Nyt undervisningstilbud: Fang en fisk i Gudenåen Undervisning 2015: Nyheder Grundskoler 1 Oplevelser og læring for alle Få inspiration til undervisningen på energimuseet.dk

Læs mere

Undervisning i danske naturparker

Undervisning i danske naturparker Undervisning i danske naturparker Tirsdag den 19. maj 2015 Nyborg Strand Ved projektleder i Friluftsrådet: Jannik Tovgaard-Olsen Program for inspirationsdagen 10.00-10.15 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning Af Nanna Winbladh, naturvejleder i Kolding Kommune OutdoorMums er efterfødselstræning i naturen kombineret med naturvejledning. Hver torsdag formiddag

Læs mere

Titel: Stjernestunder 2018 Sagsnummer: A Mødet med naturen et middel til at styrke trivsel og netværk blandt småbørnsfamilier

Titel: Stjernestunder 2018 Sagsnummer: A Mødet med naturen et middel til at styrke trivsel og netværk blandt småbørnsfamilier Mødet med naturen et middel til at styrke trivsel og netværk blandt småbørnsfamilier 1.Beskrivelse af Stjernestunder Bagrund: I vores dagligdag kan vi se, at der er et stort behov for, at børnefamilier,

Læs mere

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små

Vuggestue området. Bevægelse og leg. Muse workshop for de helt små Vuggestue området Vi har i år lavet et separat område kun for vuggestuer, så alle vuggestueaktiviteter r samlet et sted og de små ben ikke skal bruge al deres energi på at gå mellem de sjove aktiviteter.

Læs mere

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE DET ER HELT NATURLIGT at bidrage til Fjordens Dag Siden 1991 har Fjordens Dag sat fokus på miljøet i de fynske fjordområder. I dag er Fjordens Dag et af Danmarks største

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser 4. NYTTIGE ADRESSER Børn og sundhed www.altomkost.dk www.boernemad og bevaegelse.dk www.doktorskrump.dk www.dgi.dk www.eventyrvaerkstedet.dk www.folkesundhed.dk www.folkesundhed.kk.dk www.frugtkvarteret.dk

Læs mere

I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål.

I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål. Vejledning Alle punkter i ansøgningsskemaet skal beskrives. I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål. Se endvidere nedenstående

Læs mere

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI PARKSKOLEN-HERNING.DK Børn kan - sund læring... Vores skole O.- 10. KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI BØRN KAN - SUND LÆRING... PARKSKOLEN Vigtig sætning Parkskolen er vort hjertebarn. Skabt

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Grønne Spirer Periode: April-juni 2019 Tema: Jord Afdeling: Udgård Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Hvert år deltager Valhalla i Grønne Spirer, hvor vi retter

Læs mere

Natur, sundhed & livskvalitet

Natur, sundhed & livskvalitet Natur, sundhed & livskvalitet Hvordan naturvejledning og natur kan fremme sundhed og livskvalitet Samarbejdet mellem SNS og Vordingborg Kommunes Sundhedscenter i Stege Styrker og muligheder Skovrider,

Læs mere

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum.

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum. Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Fredericia STRATEGI FOR EN. grøn generation. Kommunen, hvor børn og unge tager aktiv del i en bæredygtig udvikling

Fredericia STRATEGI FOR EN. grøn generation. Kommunen, hvor børn og unge tager aktiv del i en bæredygtig udvikling Fredericia STRATEGI FOR EN grøn generation Kommunen, hvor børn og unge tager aktiv del i en bæredygtig udvikling November 2016 2 FORORD Fredericia Byråd vedtog i 2015 Bæredygtighedsstrategi 2016-2019,

Læs mere

Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed

Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed KPN vintermøde 8. marts 2012 For alle midt imellem barndom og alderdom gælder, at naturkontakt har positiv betydning for humøret, for følelsen af overskud, velvære

Læs mere

Ny Naturvejlederordning fra 2016

Ny Naturvejlederordning fra 2016 Ny Naturvejlederordning fra 2016 Samarbejdspartnere Center for Børn og Undervisning Center for Kultur, Frivillighed og Borgerservice Center for Teknik og Miljø Østsjællands Museum Stillingen er normeret

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Kolding Kommunes Strategi for Grøn Generation

Kolding Kommunes Strategi for Grøn Generation Kolding Kommunes Strategi for Grøn Generation Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen og Børne- og Uddannelsesforvaltningen Kolding Kommunes Strategi for Grøn Generation Øverst: Strategien sætter

Læs mere

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark.

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark. Ideer og ønsker til naturstien fra borgerne ved offentlig møde 6. oktober Lokalitet Friluftsliv og motion (herunder faciliteter, som understøtter benyttelsen, samt adgangsforhold) Koordinering med Masterplan

Læs mere

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013

Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Velkommen til fyraftensmøde: Naturens Dag 2013 Baggrund Formål Få børn og andre ud i naturen, Børn er i dag halvt så meget i naturen som deres bedste forældre var, da de var børn (Gallup-undersøgelse 09)

Læs mere

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Handleplan I skoleåret 2017/2018 arbejder vi med en grøn læseplan. Vi vil arbejde med følgende temaer Affald 0.a, 0.b, 3.a, 3.b, 5.a og 5.b 163 elever Klimaforandringer

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG Efterskoler deltager på Frivillig Fredag FRIVILLIG FREDAG OG EFTERSKOLERNE Hvert år, den sidste fredag i september fejres Frivillig Fredag, Danmarks nationale Frivillighedsdag

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Inviter borgerne på NATURENS DAG - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens dag er den

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016

Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016 Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016 1: Baggrund for udarbejdelsen af en sciencestrategi Danmark har som vidensamfund behov for i fremtiden at sikre viden og udvikling inden for de naturfaglige

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 19190/22999 Navn naturvejleder: Nanna Winbladh Navn arbejdsgiver: Landbomuseet Kolding, Fonden Harteværket og Kolding Kommune Arbejdssted: Landbomuseet

Læs mere

Find gerne selv på flere!

Find gerne selv på flere! D. 31. marts 2012 kl. 20:30 går Earth Hour kloden rundt. Fra Sidney til Seoul og Brazil til Bangkok sætter kommuner, byer og virksomheder sammen fokus på klimakampen med én times mørke. Vi har samlet en

Læs mere

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid...

GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GOD ENERGI I SVENDBORG for en fossilfri fremtid... GO2GREEN Svendborg Kommune er partner i GO2Green. GO2Green er en nonprofitorganisation, som arbejder for den grønne omstilling. Organisationen finansieres

Læs mere

Kolding kommunes naturfagsstrategi

Kolding kommunes naturfagsstrategi Kolding kommunes naturfagsstrategi Vision Visionen med denne naturfagsstrategi er at løfte naturfagsundervisningen i Kolding Kommune, således at naturfagsundervisningen i Kolding Kommune er kendt for at

Læs mere

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Lys i øjnene er bygget op omkring en række overordnede temaer. På baggrund af temaerne opstilles de konkrete indsatser, som vi i Viborg Kommune vil arbejde

Læs mere

TOMMERUP DEN BLÅ LANDSBY MERVÆRDI GENNEM SAMARBEJDE. Katrine Juul Larsen & Ina Maria Hansson Miljø og Natur

TOMMERUP DEN BLÅ LANDSBY MERVÆRDI GENNEM SAMARBEJDE. Katrine Juul Larsen & Ina Maria Hansson Miljø og Natur TOMMERUP DEN BLÅ LANDSBY MERVÆRDI GENNEM SAMARBEJDE Katrine Juul Larsen & Ina Maria Hansson Miljø og Natur Klimatilpasningsplan for Assens Kommune 2014 Hvad nu? Hvad er klimatilpasning? Hvordan gør vi

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Skabelon for høringssvar vedr. forebyggelsesplanen

Skabelon for høringssvar vedr. forebyggelsesplanen Skabelon for høringssvar vedr. forebyggelsesplanen Navn: Høringssvaret skal sendes til Anne Christmann Ramsgaard på email: shaar@herning.dk. Deadline er den 18. april 2012 kl. 9.00. Hovedtemaer Konkrete

Læs mere

Outdoorstrategi. Handleplan 2. Ruter

Outdoorstrategi. Handleplan 2. Ruter Outdoorstrategi. Handleplan 2. Ruter Handleplan for indsatsområdet Styrke det rekreative rutenet, så vejen til destinationen bliver sikker og gerne en del af oplevelsen Handleplan (2-årig, 2017-2018).

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne Tryg fritid i en gammel gård med sjæl De rette fysiske rammer til personer med specielle behov Skovridergården ligger midt i

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

Ansøgning skal udfyldes senest 26. marts og sendes til Center Børn og Unge. Ansøgningen skal max fylde 2 sider. Skoleåret 2015-16

Ansøgning skal udfyldes senest 26. marts og sendes til Center Børn og Unge. Ansøgningen skal max fylde 2 sider. Skoleåret 2015-16 1 - Ansøgning understøttende undervisning marts 2015 ( Understøttende undervisning Vi ønsker at inddrage det omgivende samfund i den daglige undervisning. Det handler både om det rige foreningsliv, de

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Aktivitetsog naturcenter HINDSGAVL

Aktivitetsog naturcenter HINDSGAVL HINDSGAVL RNATURVEJLEDE Aktivitetsog naturcenter HINDSGAVL FORENI NGEN Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl er en enestående facilitet, som frit kan bruges af lærere og pædagoger i Middelfart Kommune.

Læs mere

Oversigt over kommende projekter i Naturpark Vesterhavet januar 2014

Oversigt over kommende projekter i Naturpark Vesterhavet januar 2014 Oversigt over kommende projekter i Naturpark Vesterhavet januar 2014 Aktivitet Beskrivelse Ansvarlig Prioritet (høj 1- lav 3) Frist Budget Turisme Blå Flag information om og markedsføring af rene strande

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET. Potentialet ved mere friluftsliv i skolen

FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET. Potentialet ved mere friluftsliv i skolen FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET Potentialet ved mere friluftsliv i skolen SÆT FRILUFTSLIV PÅ SKOLESKEMAET Friluftsrådet mener, at alle børn og unge har ret til friluftsoplevelser i naturen og, at der er et stort

Læs mere

Velkommen til Kernehuset

Velkommen til Kernehuset Velkommen til Kernehuset Kernehuset er en udvidet skolefritidsordning i forbindelse med Blåhøj Skole. Vi er p.t. 80 børn i alderen 2 3/4 år til og med 5. klasse. Blåhøj Skole og Dalgasskolen har fælles

Læs mere

Tilmelding til skoleåret 2010/2011

Tilmelding til skoleåret 2010/2011 Nyhedsbrev, august 2010 Velkommen tilbage til 2010/2011 Læs om: Tilmelding til skoleåret Grønt Flag går online Tønder kommune - Alle folkeskoler er Grønt Flag skoler Grønt Flag kurser på Økolariet og Science

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

UNDERHOLDNING UNDERVISNING?

UNDERHOLDNING UNDERVISNING? Trine Hyllested UNDERHOLDNING eller UNDERVISNING? Naturfaglige ekskursioner til eksterne læringsmiljøer i hele skoleforløbet Indhold Forord.............................................................

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Velkommen til spor 5: Fremtiden er grøn

Velkommen til spor 5: Fremtiden er grøn Velkommen til spor 5: Fremtiden er grøn Friluftsrådet Hvad er Friluftsrådet: - Paraplyorganisation for over 90 foreninger, der arbejder med natur, miljø og/eller friluftsliv Vision: Friluftsliv for alle

Læs mere

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

Nyhedsbrev 2/6 2015 Sctknud-gym.dk Besøg os på Facebook Rektors klumme Kære læser Sommerferien nærmer sig, og den særlige eksamensstemning har indfundet sig på skolen. Vi kan se tilbage på et skoleår med

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Friluftsstrategi 2017-2024 3 5 6 8 9 10 11 Vision for friluftslivet Mål for friluftslivet Handlinger for friluftslivet Tilgængelighed og sammenhænge Regionale ruter og muligheder Friluftsliv i byen Formidling

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden Drejebog Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden 0 Indhold Indledning... 1 Baggrund... 1 Formål... 1 Målgruppe... 1 Start en Fars Legestue... 2 Tid

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Pædagogisk grundlag GXU. Pædagogisk grundlag GXU

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Pædagogisk grundlag GXU. Pædagogisk grundlag GXU GLADSAXE KOMMUNE GXU Pædagogisk grundlag GXU NOTAT Dato: 18. marts 2014 Af: Jette Blondin Pædagogisk grundlag GXU GXU vi uddanner til livet, og vi uddanner til uddannelse Indholdsfortegnelse GLADSAXE KOMMUNE...

Læs mere

RudersdalRutens Univers: oplevelser, bevægelse og motion i naturen i Rudersdal

RudersdalRutens Univers: oplevelser, bevægelse og motion i naturen i Rudersdal RudersdalRutens Univers: oplevelser, bevægelse og motion i naturen i Rudersdal Af Lars Wiskum, ekstern udviklingskonsulent, projektleder, Rudersdal Kommune. Over hele landet er interessen og søgningen

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Forslag Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Agenda 21 handlingsplan 2009 for Furesø Kommune omfatter 34 initiativer inden for områderne klima, ressourcer, invasive arter og natur samt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET 1 Målsætning for daginstitutionen Firkløveret Sdr. Bjert. Udarbejdet af personalet og forældrebestyrelse. Børnehaven Firkløveret er en kommunal daginstitution normeret

Læs mere

Vores Natur. Dansk Oplysnings Forbunds Landsmøde, 26. Maj Jan Ejlsted Direktør Friluftsrådet

Vores Natur. Dansk Oplysnings Forbunds Landsmøde, 26. Maj Jan Ejlsted Direktør Friluftsrådet Vores Natur Dansk Oplysnings Forbunds Landsmøde, 26. Maj 2019 Jan Ejlsted Direktør Friluftsrådet Vores Natur Et projekt med en ambition om at skabe lyst i den danske befolkning til at: få mere viden om

Læs mere

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det?

Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Hvad er natur og naturfænomener og hvordan vil vi arbejde med det? Definition At børnene lærer naturen at kende og at de lærer at se nøje efter og bruger alle sanser. Naturen skal opleves som et læringsrum,

Læs mere

Indledning. Side 2 af 6

Indledning. Side 2 af 6 Indledning Hver generation har et ansvar for at beskytte jorden og dens ressourcer for egen og kommende generationers skyld. Derfor er det væsentligt, at vi tilstræber vækst og fremskridt gennem bæredygtig

Læs mere

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne:

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Barnets alsidige udvikling i aktiviteterne i SFO: SFO s praksis nu og her. SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Personlige

Læs mere

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling.

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling. Formål og mål med projektet Hvidovre Kommune skal udvikle en dialog og et samarbejde mellem uddannelsesområdet og erhvervslivet omkring natur, teknik og sundhed. Yderligere skal der er skabes et samarbejde

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Emne _Sundhed ved fødsel både før og efter ind tænkt ressourcesvage familier f.eks. 1 + 4 alm. Gruppes nr. 6_ Nr. 18

Emne _Sundhed ved fødsel både før og efter ind tænkt ressourcesvage familier f.eks. 1 + 4 alm. Gruppes nr. 6_ Nr. 18 Emne _Sundhed ved fødsel både før og efter ind tænkt ressourcesvage familier f.eks. 1 + 4 alm. Gruppes nr. 6_ Nr. 18 Sundhedsfremme i tidlig stadie Sundhedsplejen + frivillige Sundhedsplejen + frivillige

Læs mere

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP NATURBYEN Vi bor her pga. naturen og det landlige her er luft og god plads og man kan dyrke alle udgaver af udelivet. Skulle vi måske have fælles køkkenhaver eller endda

Læs mere

Bliv klog på dit klima

Bliv klog på dit klima 1 Energitjenesten Nordjylland Gugvej 146B, 1 sal 9210 Aalborg SØ 2 Energitjenesten Midtjylland Klosterport 4E, 1.sal 8000 Aarhus C 3 Energitjenesten Midtjylland Lokalafdeling Bredgade 108 6900 Skjern 4

Læs mere