Sammensætning af pengeinstitutternes kapital nye lovkrav og muligheder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammensætning af pengeinstitutternes kapital nye lovkrav og muligheder"

Transkript

1 25 Sammensætning af pengeinstitutternes kapital nye lovkrav og muligheder Birgitte Bundgaard, Kapitalmarkedsafdelingen og Suzanne Hyldahl, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I modsætning til andre erhvervsvirksomheder stiller myndighederne krav til størrelsen og sammensætningen af pengeinstitutternes kapital. Dette begrundes med pengeinstitutternes vigtige rolle i samfundsøkonomien. Denne artikel beskriver de overordnede overvejelser bag reguleringen af pengeinstitutternes kapitalgrundlag, og hvorledes dette er udmøntet i dansk lovgivning. Der sker løbende en tilpasning af rammebetingelserne med henblik på at sikre, at pengeinstitutternes funktioner kan varetages på en tidssvarende og effektiv måde. I de seneste år er der sket en række ændringer i reguleringen af pengeinstitutternes kapitalgrundlag. Ændringerne foretages som led i en løbende afvejning af hensynet til indskyderne og den finansielle stabilitet på den ene side og den finansielle sektors konkurrenceevne på den anden side. Der er ændret i reglerne for den supplerende kapital, således at den fremover ikke indgår i vurderingen af, om et pengeinstitut er insolvent. Det udestår dog fortsat at finde en løsning på problemstillingen vedrørende eventuelle fejlbehæftede grundlag for udstedelser af supplerende kapital. Pengeinstitutterne har fået adgang til at medregne en ny type kapitalinstrument i kernekapitalgrundlaget. Det vil give danske pengeinstitutter samme mulighed for at tiltrække kapital som pengeinstitutter i mange andre lande. En række krav skal sikre, at der ved brug af de nye kapitalinstrumenter ikke sker en udhulning af den "rigtige" kernekapital. Endelig har Finanstilsynet fået mulighed for at fastsætte højere solvenskrav til finansielle virksomheder, herunder pengeinstitutter, der har udsat sig for en ekstraordinær høj risiko.

2 26 PENGEINSTITUTTERNES KAPITALGRUNDLAG Pengeinstitutterne varetager funktioner, som er vigtige for samfundsøkonomien. Derfor har pengeinstitutterne traditionelt været under myndighedernes bevågenhed og underlagt en omfattende lovgivning. Pengeinstitutterne skal følge en række regler, som er fastsat for at sikre pengeinstitutternes fortsatte drift. Det skyldes især hensynet til indskyderne, der skal kunne være sikre på at have rådighed over de midler, som er betroet pengeinstitutterne. Også låntagere har interesse i pengeinstitutternes fortsatte drift. Hvis deres lån opsiges i utide på grund af et pengeinstituts konkurs, kan det være vanskeligt med kort varsel at finde en ny finansieringskilde uden store omkostninger. Ud over hensynet til det enkelte pengeinstituts kunder er reguleringen også med til at sikre den finansielle stabilitet. Problemer i et pengeinstitut kan få afsmittende virkninger for hele pengeinstitutsektoren, hvilket igen vil kunne påvirke vækst og beskæftigelse negativt. Pengeinstitutterne er underlagt et krav om en vis ansvarlig kapital, herunder krav til størrelsen og til de kapitalelementer, som kan indgå i den ansvarlige kapital. Den ansvarlige kapital dækker over den "rene" egenkapital (primært aktiekapitalen og reserver), men kan også indeholde fremmedkapital, der har visse af egenkapitalens egenskaber. Herved adskiller pengeinstitutter sig fra andre erhvervsvirksomheder, hvor opdelingen i egenkapital og fremmedkapital er mere skarp. Det afgørende for de kapitalelementer, der kan indgå i den ansvarlige kapital, er, at de kan medgå til dækning af tab, er indbetalt til pengeinstituttet, og at pengeinstituttet som minimum har mulighed for at udskyde rentebetalinger på gælden. Endelig skal de i en konkurssituation være efterstillet al anden ikke efterstillet gæld, hvilket vil sige, at almindelige indskud skal være dækket fuldt ud, før der kan blive tale om udbytte til den ansvarlige kapital. Figur illustrerer rangordenen af pengeinstitutters kapital i tilfælde af konkurs. RANGSYSTEM AF BANKENS KAPITAL I TILFÆLDE AF KONKURS Figur Reserver Tier { Aktiekapital Medgår først til dækning af Tier ½ tab 2 Egenkapital Fremmedkapital { { Tier 2 Supplerende kapital Øvrige kreditorer, herunder indlån 2 Tier ½ beskrives nærmere nedenfor. Indskydere er dækket gennem Garantifonden for indskydere og investorer for indskud op til kr. i tilfælde af instituttets konkurs eller betalingsstandsning.

3 27 DEFINITION AF ANSVARLIG KAPITAL Boks Kernekapital Indbetalt aktiekapital + Overkurs ved emission + Reserver (inkl. overskud) Fradrag - egne aktier - immaterielle aktiver - skatteaktiver årets løbende underskud = Kernekapital efter fradrag Supplerende + Opskrivningshenlæggelser kapital + Værdipapirer med ubestemt løbetid og andre kapitalindskud - fradrag af kapitalelementer i andre kredit- eller finansieringsinstitutter, som ikke konsolideres - fradrag af andele i forsikringsselskaber = Ansvarlig kapital Myndighedernes krav til størrelsen af pengeinstitutternes kapitalgrundlag er et instrument til at understøtte det samfundsøkonomiske ønske om indskyderbeskyttelse samt en stabil finansiel sektor. Jo højere kapitaldækningen er, jo større er pengeinstituttets mulighed alt andet lige for at modstå ikke-forventede tab, uden at indskyderne berøres. Omvendt kan krav om en høj kapitaldækning medvirke til at begrænse pengeinstitutternes indtjeningsmuligheder. Der gør sig således modstridende hensyn gældende i forbindelse med fastlæggelsen af pengeinstitutternes minimumskapitaldækning. De nuværende regler for pengeinstitutternes kapitalgrundlag Ifølge bank- og sparekasseloven (BSL) skal et pengeinstituts ansvarlige kapital til enhver tid udgøre mindst 8 pct. af pengeinstituttets risikovægtede aktiver mv. 2 (solvenskravet). De danske regler vedrørende pengeinstitutters ansvarlige kapital har baggrund i EUs egenkapitaldirektiv, som følger Baselkomiteens 3 overordnede standarder på området. Alle de kapitalelementer, der ifølge direktivet kan indgå i den ansvarlige kapital, er dog ikke medtaget i den danske lovgivning. Grundlæggende sondres der inden for den ansvarlige kapital mellem kernekapital (tier kapital) og supplerende kapital (tier 2 kapital), jf. boks. Kernekapitalen er, hvad man i andre virksomheder vil betegne Indtil. januar 2003 er der mulighed for at medregne kortfristet supplerende kapital i opgørelsen af kapitalgrundlaget. Herefter bortfalder denne mulighed. 2 BSL 2, stk.. 3 Baselkomiteen, med sekretariat i Bank for International Settlements (BIS), blev oprettet i 975 med det formål at styrke det internationale finansielle systems stabilitet. I Komiteen er følgende lande repræsenteret: Belgien, Canada, Frankrig, Holland, Italien, Japan, Luxembourg, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og USA.

4 28 BETINGELSER FOR SUPPLERENDE KAPITAL Boks 2 Følgende betingelser skal være opfyldt for at supplerende kapital kan medregnes ved opgørelsen af den ansvarlige kapital : Långiverens krav mod pengeinstituttet skal efterstilles al anden ikke-efterstillet gæld i tilfælde af konkurs. Må ikke kunne tilbagebetales førtidigt på ihændehaverens initiativ eller uden Finanstilsynets godkendelse. Pengeinstituttet skal have mulighed for at udskyde betaling af renter på gælden. De for udstedelsen af værdipapirerne gældende dokumenter skal indeholde en bestemmelse om, at gæld og ikke betalte renter skal kunne medgå til dækning af tab, uanset om det tillades pengeinstituttet at fortsætte sine aktiviteter. Beløbet skal være indbetalt til pengeinstituttet. Når kapitalindskuddet har fast løbetid, indskrænkes det beløb, hvormed kapitalindskuddet kan medregnes årligt med 25 pct. af den oprindelige hovedstol hvert af de sidste tre år inden den aftalte forfaldsdato. Nærmere regler for supplerende kapital samt betingelserne for kapitalens nedskrivning findes i bekendtgørelse nr. 040 af 5. december 995 om efterstillet kapital. som egenkapitalen, dvs. aktiekapital, overkurs ved emission og reserver, hvorimod supplerende kapital er fremmedkapital. Den supplerende kapital kan højst medregnes med indtil 00 pct. af kernekapitalen. Dermed fås et minimumskrav for kernekapitalen på 4 pct. af de risikovægtede aktiver. 00 pct.-grænsen for den supplerende kapital indebærer, at en nedgang i kernekapitalen i princippet vil have dobbelt effekt, da grundlaget for den supplerende kapital også reduceres. Der er mulighed for at optage supplerende kapital med bestemt eller ubestemt løbetid. Værdipapirerne skal opfylde en række betingelser for at kunne medregnes ved opgørelsen af den ansvarlige kapital. Fælles for disse særlige betingelser er, at de giver den supplerende kapital nogle af de egenskaber, som kendetegner aktiekapitalen. Det indebærer, at den supplerende kapital kommer til at ligne aktiekapitalen uden dog at være i besiddelse af de afgørende egenskaber for aktiekapitalen, herunder at den berøres først i tilfælde af tab, jf. boks 2. Kapitalgrundlagets størrelse og sammensætning i pengeinstitutterne Det krav, der vedrører forholdet mellem kernekapital og supplerende kapital, er en lovgivningsmæssig vurdering af de enkelte kapitalformers evne til at absorbere tab, og den grad, hvormed de reelt står til rådighed for pengeinstituttet i en krisesituation. De enkelte pengeinstitutters incitamenter til sammensætning af den ansvarlige kapital kan derudover være forskellige. Hovedbegrundelsen vil oftest være prisen på kapitalen. Prisen på ansvarlig kapital vil alt andet lige være højere end for almindelig fremmedkapital, idet den større

5 29 PRISEN PÅ KERNEKAPITAL OG SUPPLERENDE KAPITAL Figur 2 Pct Beregnet rente for efterstillede kapitalindskud (pris på supplerende kapital) Forrentning af egenkapital (pris på kernekapital) 3-måneders CIBOR (marginal pris på anden fremmedkapital) Anm.: Vægtet gennemsnit for 45 udvalgte danske banker. Kilde: BankScope. risiko for investor som følge af ligheden med aktiekapital afspejles i prisen, jf. figur 2. Samtidig vil det også være af betydning, at der er fuld skattemæssig fradragsret for betalte renter af supplerende kapital, hvorimod udbyttebetalinger til aktionærer betales af overskuddet efter skat. Solvensprocenten og sammensætningen heraf kan have en indflydelse på pengeinstituttets internationale kreditvurdering og dermed have en indvirkning på pengeinstitutternes omkostninger ved kapitalanskaffelse, de såkaldte fundingomkostninger. Et pengeinstitut med høj solvensprocent kan have mulighed for at opnå funding til en lavere rente som følge af en større stødpude. Omvendt kan det hævdes, at et pengeinstitut med en meget høj solvensprocent ikke udnytter kapitalen effektivt. Ratingbureauernes vurdering af kapitalsammensætningen i det enkelte pengeinstitut er i det hele taget en faktor, som har fået stor betydning for pengeinstitutternes valg af kapitalform. Hvis et pengeinstitut bedømmes at være utilstrækkeligt kapitaliseret, herunder at kernekapitalandelen er for lille i forhold til risikoen 2, kan dette betyde en lavere rating fra ratingbureauerne og dermed en højere rente, hvis pengeinstituttet skal rejse kapital. 2 Solvensprocenten er defineret som ansvarlig kapital i forhold til risikovægtede poster i alt. Risikovægtede poster i alt består af de kreditrisikovægtede aktiver og ikke-balanceførte poster samt markedsrisici. De internationale ratingbureauer lægger vægt på, at kernekapitalprocenten (kernekapitalen i pct. af de risikovægtede aktiver) mindst udgør 6,5 pct.

6 30 STØRRELSE OG SAMMENSÆTNING AF SOLVENSPROCENT Figur 3 Pct. 30 Gruppe Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe Kernekapitalprocent Supplerende kapital i pct. af risikovægtede aktiver Anm.: Finanstilsynet opdeler de danske pengeinstitutter i 4 grupper efter størrelsen af institutternes arbejdende kapital. Den arbejdende kapital består af: Indlån, udstedte obligationer mv., efterstillede kapitalindskud og egenkapital. Gruppe : Pengeinstitutter med en arbejdende kapital på 25 mia.kr. og derover (i alt 4 institutter). Gruppe 2: Pengeinstitutter med en arbejdende kapital fra 3 mia.kr. til 25 mia.kr. (i alt 6 institutter). Gruppe 3: Pengeinstitutter med en arbejdende kapital fra 250 mio.kr. til 3 mia.kr. (i alt 78 institutter). Gruppe 4: Pengeinstitutter med en arbejdende kapital på under 250 mio.kr. (i alt 92 institutter). Pengeinstitutterne i grupperne til 3 tæller i alt 98 institutter og dækker mere end 99 pct. af pengeinstitutternes samlede balance. Kilde: Finanstilsynet. De større pengeinstitutters kapitalstruktur er kendetegnet ved, at supplerende kapital (tier 2) indgår som en væsentlig del af solvensprocenten, jf. figur 3. Heraf fremgår det også, at jo mindre pengeinstitutterne er, jo mindre det udgør den supplerende kapital af kapitalgrundlaget. Det er reelt den kapitaldækning, der ligger over 8 pct., som gør pengeinstituttet modstandsdygtig over for ikke-forventede tab. Specielt mindre pengeinstitutter vælger ofte en større kapitaloverdækning sammenlignet med de større pengeinstitutter. Det skyldes dels, at det kan være resursekrævende at styre den kapitalmæssige overdækning løbende, således at kapitalgrundlaget hele tiden ligger tæt ved lovkravet på 8 pct. Derudover kan den større overdækning (kapitalbuffer) skyldes, at det for de mindre pengeinstitutter kan være mere omkostningsfuldt inden for kort tid at fremskaffe kapital. Derfor vælges en kapitalbuffer, der også rækker til "dårlige tider". En tilpas overdækning er nødvendig for at sikre både pengeinstitutterne og stabiliteten i den finansielle sektor i perioder med lavkonjunktur. Se også "Kapitaldækning og indtjening i bankerne," Danmarks Nationalbank, Finansiel Stabilitet 2002.

7 3 FORBEDRING AF DEN SUPPLERENDE KAPITAL Adgangen til at opfylde indtil halvdelen af et pengeinstituts kapitalkrav med supplerende kapital forudsætter, at den supplerende kapital kan absorbere tab og dermed reelt er til rådighed for pengeinstituttet i en krisesituation. Frem til 996 kunne pengeinstitutterne optage såkaldt ansvarlig indskudskapital. Denne kapitalform kunne kun medgå til at dække pengeinstituttets tab i tilfælde af konkurs. Ved indførelsen af supplerende kapital i dansk lovgivning var ønsket at få en kapitaltype, som kunne anvendes til dækning af tab, også selv om pengeinstituttet fortsatte sin virksomhed efter en rekonstruktion. I forbindelse med en krise i et pengeinstitut i begyndelsen af 990'erne opstod der imidlertid usikkerhed om den supplerende kapitals stilling. Det var således uklart, om indehaverne af den supplerende kapital kunne indgive konkursbegæring mod pengeinstituttet med den virkning, at pengeinstituttet ikke kunne fortsætte sine aktiviteter. På den baggrund blev det anbefalet i en række rapporter, at den uklarhed, der var omkring supplerende kapitals mulighed for at indgive konkursbegæring, burde fjernes. Dette skete ved en ændring af bank- og sparekasseloven i 200. Med virkning for fremtidige udstedelser af supplerende kapital blev det præciseret, at supplerende kapital ikke skal indgå i bedømmelsen af, om et pengeinstitut er insolvent eller illikvidt i henhold til konkursloven. Det vil i praksis betyde, at misligholdelse af den supplerende kapital ikke i sig selv vil bevirke, at et pengeinstitut kan erklæres konkurs. Indehavere af supplerende kapital vil dog altid kunne indgive konkursbegæring, hvis pengeinstituttet, når der ses bort fra den supplerende kapital, er insolvent eller illikvidt. Der har gennem de senere år været fokus på grundlaget for udstedelser af supplerende kapital. Det har i visse tilfælde fra indehavere af supplerende kapital efterfølgende været hævdet, at grundlaget for udstedelsen af den supplerende kapital var fejlbehæftet. Dette har impliceret, at den pågældende kapital ikke længere skulle have karakter af supplerende kapital og dermed ikke stod først i rækken (efter kernekapital) til at dække tab, men alene var et simpelt krav i et eventuelt konkursbo på linje med almindelige kreditorer, herunder indlån. Der er endnu ikke fundet nogen endelig løsning på dette problem. En forudsætning for at medregne den supplerende kapital i den ansvarlige kapital bør være, at Senest i rapporten "Den finansielle sektor efter år 2000", Økonomiministeriets udvalg om den finansielle sektor efter år 2000, september 999.

8 32 der er sikkerhed for, at kapitalen er tilstede i tilfælde af rekonstruktion eller konkurs i et pengeinstitut, og at kapitalen kan anvendes efter formålet. MULIGHED FOR AT MEDREGNE EN NY FORM FOR KAPITALELEMENT Igennem de senere år har det i USA og flere lande i Europa været muligt at udstede fremmedkapital, som kan medregnes i kernekapitalen. I 998 udstedte Baselkomiteen overordnede retningslinjer for anvendelsen af denne kapitaltype. Den såkaldte hybride kernekapital (tier ½) har karakteristika, der minder om både kernekapital (tier ) og supplerende kapital (tier 2). Kapitalinstrumentet har karakter af et gældsinstrument og minder dermed om tier 2. Samtidig er det ved konkurs efterstillet al anden gæld, herunder også supplerende kapital, hvilket placerer tier ½ tættere på kernekapital (tier ) i tilfælde af konkurs. Med ændringen af bank- og sparekasseloven i maj 2002 blev det muligt at medregne disse kapitalinstrumenter i solvensopgørelsen for danske pengeinstitutter. Adgangen til at medregne tier ½ i kernekapitalen vil give danske pengeinstitutter samme mulighed for at tiltrække kapital, som pengeinstitutter i mange andre lande har. De danske regler for udstedelse af tier ½ kapital er udformet med baggrund i Baselkomiteens overordnede retningslinjer, jf. boks 3. Kapitalinstrumentet har ikke fuldt samme kvalitet som den nuværende kernekapital, idet det er et gældsinstrument, som ved en evt. konkurs er foranstillet aktiekapitalen, jf. figur. Derfor har Baselkomiteen anbefalet, at tier ½ kun må udgøre op til 5 pct. af kernekapitalen. Denne begrænsning for medregning gør sig også gældende for danske pengeinstitutter. Derudover er der i Danmark indført et yderligere krav, idet kernekapital inkl. de nye kapitalinstrumenter skal udgøre mindst 5 pct. af pengeinstituttets vægtede aktiver i de tilfælde, hvor pengeinstituttet vælger at anvende tier ½. Eftersom tier ½ kun må udgøre maksimalt 5 pct. af kernekapitalen, indebærer dette, at hvis et pengeinstitut ønsker at medregne tier ½ fuldt ud, skal den "rigtige" kernekapital udgøre mindst 4,25 pct. af de risikovægtede aktiver mod det sædvanlige krav på 4 pct. Hensigten er, at der ikke må ske en udhulning af den "rigtige" kernekapital. Lignende krav er fastsat i Norge og Storbritannien. Dette krav vil med de nuværende faktiske kernekapitalprocenter i danske pengeinstitutter reelt være uden betydning, jf. figur 3. Danske pengeinstitutter har mulighed for at medregne tier ½ i solvensopgørelsen fra. januar 2003.

9 33 Fradragsretten på rentebetalingerne på tier ½ gør denne kapitalform billigere end traditionel aktiekapital. En anden fordel er, at tier ½ er permanent sammenlignet med supplerende kapital, som i Danmark typisk har en fast løbetid. Selv om pengeinstituttet i princippet kan undlade at betale renter på tier ½ kapital, hvis der ikke er frie reserver, vil dette have en meget KRAV FOR DANSKE PENGEINSTITUTTERS BRUG AF TIER ½ Boks 3 Følgende betingelser skal være opfyldt for at tier ½ gældsinstrumenter kan medregnes i kernekapitalgrundlaget i danske pengeinstituttet: Kapitalen skal være indbetalt til pengeinstituttet, dvs. kun gældsinstrumenter udstedt direkte af pengeinstituttet kan medregnes. Gælden skal være af varig karakter og må derfor ikke have en fast løbetid. Dette skal sikre, at kapitalen løbende er til rådighed for pengeinstituttets aktiviteter og ikke kun i en begrænset periode. En eventuel førtidig indfrielse kan på pengeinstituttets initiativ tidligst ske efter 0 år og kun med myndighedernes godkendelse (under særlige omstændigheder kan indfrielse efter 5 år dog også tillades). En sådan godkendelse vil som hovedregel blive givet, hvis pengeinstituttet også efter tilbagebetalingen opfylder solvenskravet, og pengeinstituttets kapitalberedskab efter tilbagebetalingen er forsvarligt. Gælden skal være efterstillet al anden ikke-efterstillet gæld (fx indlån og øvrige kreditorer) samt supplerende kapital. Der må ikke stilles garantier eller andet, som reelt ændrer denne rangorden. Forrentning af gælden bortfalder, hvis pengeinstituttet ikke har frie reserver (overskud overført fra tidligere år samt overført overskud af årets resultat). Låntager har således ikke ret til senere at få udbetalt rente for de år, hvor der var underskud (rentebetalingerne er ikke-akkumulerende). Gæld samt ikke-betalte renter skal kunne medgå til dækning af tab, uanset om det tillades pengeinstituttet af fortsætte sine aktiviteter. Sammenlignet med kravene til supplerende kapital adskiller tier ½ sig ved at være efterstillet supplerende kapital. at være permanent (evigt løbende), dog med mulighed for indfrielse efter tidligst 0 år. For supplerende kapital er der ikke et krav om, at denne skal være permanent, og der er heller ikke en tidsbegrænsning for, hvornår en førtidig indfrielse kan ansøges godkendt hos Finanstilsynet. at rentebetalinger er ikke-akkumulerende, dvs. rentekravet bortfalder helt, og der er ikke mulighed for at bestemme, at rentebetalingen udskydes. Egenkapitalelementerne i tier ½ kan findes i at kapitalen er efterstillet al anden ikke-efterstillet gæld samt supplerende kapital. at kapitalen er permanent. at der kun betales rente, hvis der er frie reserver i lighed med, at der kun udbetales udbytte til aktionærer, hvis der er frie reserver. Långiver har ikke ret til senere at få udbetalt rente for de år, hvor der ikke var frie reserver. at kapitalen kan medgå til en rekonstruktion.

10 34 uheldig signalværdi over for markedsdeltagerne. Sandsynligvis vil pengeinstitutterne derfor kun meget nødigt tage dette skridt. Det indebærer, at tier ½ ikke i samme grad som kernekapital vil fungere som en stødpude i dårlige tider. Kreditvurderingbureauernes bedømmelse af, hvorledes et pengeinstituts udstedelse af tier ½ kan påvirke pengeinstituttets kreditkvalitet, er ikke entydig men afhænger af flere forhold. Generelt vurderer fx kreditvurderingsbureauet Moodys, at udstedelse af hybrid kernekapital som delvis erstatning for den "rigtige" kernekapital ikke nødvendigvis vil medføre en svagere kapitalstruktur. MULIGHED FOR FLEKSIBLE KAPITALKRAV Med lov om finansiel virksomhed indførtes i 200 en mulighed for, at Finanstilsynet kan give et påbud til en finansiel virksomhed om at have en højere solvensprocent end lovkravet på 8 pct. Dette kan ske i tilfælde af, at der vurderes at være risiko for indskydernes, de forsikredes, obligationsejernes eller øvrige investorers økonomiske interesser. Muligheden for at påbyde et forhøjet kapitalkrav erstatter den tidligere mulighed for Finanstilsynet til at kræve ekstraordinære hensættelser. Finanstilsynet vil således med hjemmel i denne bestemmelse kunne fastsætte et forhøjet kapitalkrav til finansielle virksomheder, der har udsat sig for en ekstraordinær høj risiko. En lignende praksis kendes fra Storbritannien. Differentierede kapitalkrav, der i højere grad afspejler det enkelte pengeinstituts risici, er på linje med Baselkomiteens forslag til nye kapitaldækningsregler for pengeinstitutterne 2. Flere ratingbureauer, herunder S&P samt Fitch IBCA, behandler en udsættelse af rentebetalinger på tier ½ som ensbetydende med en konkurs. 2 Se for en beskrivelse af forslaget.

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2011 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...6 3.1

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015

Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015 Supplerende/korrigerende information til HALVÅRSRAPPORT FOR 1. HALVÅR 2015 Indholdsfortegnelse: Side: 2. Ledelsespåtegning 3. Ledelsesberetning 4. Resultat- og totalindkomstopgørelse 1. halvår 2015 5.

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. september 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. september 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Kravene til offentliggørelse af pengeinstitutternes oplysningsforpligtelse følger af CRR-forordningen artikel 431 til 455.

Kravene til offentliggørelse af pengeinstitutternes oplysningsforpligtelse følger af CRR-forordningen artikel 431 til 455. Risikorapport Pr. 3. september 218 Baggrund Som supplement til kapitaldækningsreglernes to første søjler - opgørelse af henholdsvis kapitalprocent og solvensbehov - fastlægges der i søjle III krav til

Læs mere

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5

Risikostyring. Pr. 30. juni 2014. Side 1 af 5 Risikostyring Pr. 3. juni 214 Side 1 af 5 Baggrund I overensstemmelse med bilag 2 i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov nr. 295 af den 27. marts 214 gives

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Frøs Herreds Sparekasse

Frøs Herreds Sparekasse Frøs Herreds Sparekasse Risikorapport 30. juni 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Basiskapital 4 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital 5 Solvensbehov og solvenskrav 9 2 Indledning Oplysningerne

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Indhold. Solvensrapport. Side

Indhold. Solvensrapport. Side 2017 Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkeligt kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport december

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV

ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV ANSVARLIG LÅNEKAPITAL - CRD IV 29.1.2014 Den 26. juni 2013 blev den såkaldte "CRD IV"-pakke om ændring af EU-reglerne om kapitalkrav til banker og investeringsselskaber mv. vedtaget. I dette nyhedsbrev

Læs mere

Udbytte & kapitalstyring i Tryg

Udbytte & kapitalstyring i Tryg Udbytte & kapitalstyring 30. januar 2014 Udbytte & kapitalstyring i Tryg I december 2012 indførte Tryg en ny udbyttepolitik, hvor fokus er at opnå en højere grad af stabilitet i de årlige udlodninger.

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 30. september 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1 Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1 I medfør af 13, stk. 4, 128, stk. 2, 128 a, 143, stk. 1, nr. 3, og

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber 1) Udskriftsdato: 9. februar 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0015 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1112 af 09/10/2014

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. december 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2011 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Resultat pr. aktie i kr... 22,88 56,90 11,56 36,13 47,60 Udvandet resultat pr. aktie i kr. 22,88 56,90 11,56 36,13 47,60

Resultat pr. aktie i kr... 22,88 56,90 11,56 36,13 47,60 Udvandet resultat pr. aktie i kr. 22,88 56,90 11,56 36,13 47,60 Moderselskab Resultatopgørelse 1. januar - 30. juni 2010 2010 2009 2009 1.000-kr. 2. kvartal 1. halvår 2. kvartal 1. halvår 1/1-31/12 Renteindtægter... 32.824 65.797 37.342 79.363 149.512 Renteudgifter...

Læs mere

Nedskrivning på kunder

Nedskrivning på kunder Periodens resultat samt udvikling i aktiviteter Den Jyske Sparekasses resultat før skat for perioden 1. januar 31. marts 2018 udgør 39,6 mio. kr., hvilket vi betragter som tilfredsstillende. Resultatet

Læs mere

HDFR-Speciale Jyske Bank køber Vestjysk Bank Side 92 af 106

HDFR-Speciale Jyske Bank køber Vestjysk Bank Side 92 af 106 Side 92 af 106 ROE - forrentning af EK 2013 2012 2011 2010 2009 Jyske Bank 10,92 4,04 3,79 5,91 4,00 Vestjysk Bank -46,90-106,63-21,98 0,28-3,04 Jyske Bank mio. kr Resultat 1808 595 516 764 465 Egenkapital

Læs mere

Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov.

Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Kapitalredegørelse for Københavns Andelskasse halvårsrapport 2017. Redegørelse vedrørende tilstrækkelig kapitalgrundlag efter fradrag og individuelt solvensbehov. Indholdsfortegnelse: 1. Beskrivelse af

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for gruppe 2-forsikringsselskaber og om opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for gruppe 2-forsikringsselskaber og om opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber BEK nr 1358 af 22/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0059 Senere ændringer til

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2011

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2011 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 2. maj 2011 Fondsbørsmeddelelse nr. 9/2011 Periodemeddelelse 1.. kvartal 2011 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne?

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? 17. april 2015 Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? Siden begyndelsen af 2008 er den gennemsnitlige bidragssats for udlån til private steget fra 0,5 pct. til 0,8 pct. Det har medført

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side Solvensrapport 2015 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Den interne proces... 4 Beskrivelse af metode... 4 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov...

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. juni 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital nr. 764 af 24/06/2011915 af 12/09/2012. Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1)

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital nr. 764 af 24/06/2011915 af 12/09/2012. Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1) Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital nr. 764 af 24/06/2011915 af 12/09/2012 Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1) I medfør af 13, stk. 4, 124, stk. 9, 128, stk. 2, 128 a, 148, nr. 5 og 373,

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2013

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2013 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. Solvensrapport kvartal 2016pr. 31. marts 2017 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2015.

Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2015. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 19. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 8/2015 Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2015. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

KØBENHAVNS ANDELSKASSE CVR-nr HALVÅRSRAPPORT

KØBENHAVNS ANDELSKASSE CVR-nr HALVÅRSRAPPORT KØBENHAVNS ANDELSKASSE CVR-nr. 82112219 HALVÅRSRAPPORT 2010 Ledelsespåtegning Vi har dags dato aflagt halvårsrapporten for 2010 for Københavns Andelskasse. Vi anser den valgte og uændrede regnskabspraksis

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 30. april 2015) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces for

Læs mere

Totalkredit A/S Regnskabsmeddelelse 1. halvår 2003

Totalkredit A/S Regnskabsmeddelelse 1. halvår 2003 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 12. august 2003 Totalkredit A/S Regnskabsmeddelelse 1. halvår 2003 Bestyrelsen for Totalkredit A/S har på et møde i dag godkendt regnskabet for 1.

Læs mere

Supplerende/korrigerende information til. Halvårsrapport

Supplerende/korrigerende information til. Halvårsrapport Supplerende/korrigerende information til Halvårsrapport 2018 Indhold Indledning..... 3 Ledelsespåtegning... 4 Ledelsesberetning... 5 Resultat- og totalindkomstopgørelse... 7 Balance... 8 Egenkapitalopgørelse...

Læs mere

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2009

Periodemeddelelse. 1.. kvartal 2009 NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 27. april 2009 Fondsbørsmeddelelse nr. 5/2009 Periodemeddelelse 1.. kvartal 2009 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt kapitalkrav (pr. 18. august 2016) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for gruppe 2-forsikringsselskaber og om opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber

Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for gruppe 2-forsikringsselskaber og om opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for gruppe 2-forsikringsselskaber og om opgørelse af kapitalgrundlag for visse fondsmæglerselskaber I medfør af 13, stk. 6, 128, stk. 2 og 3, 128 a, 143, stk.

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2010

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2010 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2010 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 2.1 Individuelt solvensbehov... 4 2.2 Udviklingen

Læs mere

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet 23. oktober 2014 J.nr. 122-0016 BANK 2 PEB Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel

Læs mere

Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse for DLR Kredit A/S dækkende perioden 1. januar til 31. december Med venlig hilsen

Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse for DLR Kredit A/S dækkende perioden 1. januar til 31. december Med venlig hilsen Den 27. februar 2014 Til NASDAQ OMX København A/S ---------------------------------------------- Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2013. Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse

Læs mere

(Uppskot til)* Kunngerð. at gera upp grundarfæfeingi (basiskapital) (Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital)

(Uppskot til)* Kunngerð. at gera upp grundarfæfeingi (basiskapital) (Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital) (Uppskot til)* Kunngerð um at gera upp grundarfæfeingi (basiskapital) (Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital) Við heimild í 83, stk. 2, 83 a og 215, stk. 4, í løgtingslóg nr. 55 frá 9. juni 2008

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 2016 Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig overdækning... 7 Solvensmål... 7 Solvensrapport

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q2 2018 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Risikorapport pr. 30. juni 2013

Risikorapport pr. 30. juni 2013 pr. 30. juni 2013 Indhold Indhold risikorapport 30.06.2013 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Gældende fra 01.01-2018. Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Gældende fra 01.01-2018 Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter...2

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...1 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 218...3 Sparekassen...3

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4

INDHOLDSFORTEGNELSE 3. AFSLUTNING... 4 3. september 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. SOLVENSBEHOV... 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet...2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 3. september 218...4

Læs mere

Lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter og andre initiativer i kreditpakken

Lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter og andre initiativer i kreditpakken Lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter og andre initiativer i kreditpakken 1 Introduktion Den 10. oktober 2008 vedtog folketinget lov om finansiel stabilitet, der introducerer en garantiordning

Læs mere

BASEL II Søjle III. Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012

BASEL II Søjle III. Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012 Oplysningsforpligtelser solvensbehov i henhold til kapitalbekendtgørelsens bilag 20. 31. december 2012 Udgivet 22. marts 2013 Beskrivelse af solvensbehovsmodel mv. Den interne proces Sparekassens bestyrelse

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner...

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q CVR-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q CVR-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q1 2019 CVR-nr. 80050410 1/8 INDHOLDSFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

Ansvarlig indskudskapital, der ikke opfylder lovens krav, kunne ikke medregnes ved opgørelsen af en banks solvensprocent uanset overgangsregler.

Ansvarlig indskudskapital, der ikke opfylder lovens krav, kunne ikke medregnes ved opgørelsen af en banks solvensprocent uanset overgangsregler. Kendelse af 5. juli 1993. 93-8.240. Ansvarlig indskudskapital, der ikke opfylder lovens krav, kunne ikke medregnes ved opgørelsen af en banks solvensprocent uanset overgangsregler. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Periodemeddelelse 1. kvartal 2009

Periodemeddelelse 1. kvartal 2009 Periodemeddelelse 1. kvartal 2009 www.nordfynsbank.dk Dato Meddelelse nr. : 23. april 2009 : 10/2009 Yderligere oplysninger: A/S Nordfyns Bank, Adelgade 49, 5400 Bogense Bankdirektør Petter Blondeau Tlf.

Læs mere

Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse for DLR Kredit A/S dækkende perioden 1. januar til 31. december Med venlig hilsen

Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse for DLR Kredit A/S dækkende perioden 1. januar til 31. december Med venlig hilsen Den 23. februar 2012 Til NASDAQ OMX København A/S ---------------------------------------------- Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2011. Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse

Læs mere

Opgørelse af solvens

Opgørelse af solvens CS01 Opgørelse af solvens 1. Basiskapital efter fradrag (CS03, post 12)... 1 2. Vægtede poster i alt (CS06, post 8)... 2 3. Solvensprocent, jf. 124, stk. 2, eller 125, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Overgang til IFRS i 2005 (ikke revideret)

Overgang til IFRS i 2005 (ikke revideret) Pr. 1. januar 2005 ændres den anvendte regnskabspraksis til at være i overensstemmelse med kravene i de internationale regnskabsstandarder, IFRS. Overgangsdatoen er 1. januar 2004. De i Bekendtgørelse

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 14. august 2014) Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Skjern Banks interne proces

Læs mere

NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads København K Aars, den 28. oktober 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2013.

NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads København K Aars, den 28. oktober 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2013. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 28. oktober 2013 Fondsbørsmeddelelse nr. 12/2013 Periodemeddelelse 1. januar 30. september 2013 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere

Læs mere

Finanstilsynet 19. december 2011

Finanstilsynet 19. december 2011 Finanstilsynet 19. december 2011 Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af solvens, basiskapital og risikovægtede poster for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 31. MARTS 2019 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 31. marts 2019

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Periodemeddelelse efter 3. kvartal

Periodemeddelelse efter 3. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 7. november 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 20/2012 Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2012.. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Risikorapport. pr. 31. marts 2014

Risikorapport. pr. 31. marts 2014 Risikorapport pr. 31. marts 2014 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2014 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig basiskapital... 4 Tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov... 6 Solvensmæssig

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Jyske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2014.

Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2014. Den 26. februar 2015 Til NASDAQ Copenhagen ------------------------------------- Bestyrelsen for DLR Kredit A/S godkendte d.d. årsrapporten for 2014. Vedlagt følger årsregnskabsmeddelelse for DLR Kredit

Læs mere

Indhold. Indhold. Side

Indhold. Indhold. Side 1. kvartal 2016pr. 30. september 2016 Solvensrapport Indhold Indhold Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov... 7 Solvensmæssig

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter

Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter Finanstilsynet Maj 2018 Vejledende udtalelse vedrørende NEPinstrumenter og kreditinstitutters risikostyring heraf Som led i den danske implementering af EU's Krisehåndteringsdirektiv (BRRD) skal Finanstilsynet

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Page 1 of 16 Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital 764 af 24/06/2011 Filer i PDF-format: BEK_764_24juni2011 Download Acrobat Reader Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital1) I medfør af 124,

Læs mere

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S

Periodemeddelelse. 1. januar 31. marts 2015. for Jutlander Bank A/S NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 11. maj 2015 Selskabsmeddelelse nr. 5/2015 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2015 for Jutlander Bank A/S Yderligere oplysninger:

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 15. oktober 2014

Lovtidende A Udgivet den 15. oktober 2014 Lovtidende A 2014 Udgivet den 15. oktober 2014 9. oktober 2014. Nr. 1112. Bekendtgørelse om opgørelse af basiskapital for forsikringsselskaber og forsikringsholdingvirksomheder og om opgørelse af kapitalgrundlag

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank-koncernen 23. marts 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter

Læs mere

Periodemeddelelse efter 3. kvartal

Periodemeddelelse efter 3. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 4. november 2009 Fondsbørsmeddelelse nr. 19/2009 Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2009... Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel virksomhed er indført krav for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og visse

Læs mere

Finanstilsynet 14. marts juli 2012

Finanstilsynet 14. marts juli 2012 Finanstilsynet 14. marts juli 2012 Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af solvens, basiskapital og risikovægtede poster for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q2 2017 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

HS01. Januar Resultatoplysninger kr.

HS01. Januar Resultatoplysninger kr. HS01 Resultatoplysninger 1. Renteindtægter 1 2. Renteudgifter 2 A. Netto renteindtægter 3 3. Udbytte af aktier mv. 4 4. Gebyrer og provisionsindtægter 5 5. Afgivne gebyrer og provisionsudgifter 6 B. Netto

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Østjydsk Bank A/S Bestyrelsen og direktionen Østergade 6-8 9550 Mariager 3. juli 2014 FINANSTILSYNET Århusgade 110 2100 København Ø Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015

Information om kapitalforhold og risici. 1. halvår 2015 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2015 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet... 3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019

RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 RISIKO RAPPORT TILLÆG 30. JUNI 2019 1 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Solvensbehov 2 2.1 Intern proces for opgørelse af solvensbehovet 2 2.2 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov pr. 30. juni 2019

Læs mere

HK01. Januar Resultatoplysninger kr.

HK01. Januar Resultatoplysninger kr. HK01 Resultatoplysninger 1. Renteindtægter 1 2. Renteudgifter 2 A. Netto renteindtægter 3 3. Udbytte af aktier mv. 4 4. Gebyrer og provisionsindtægter 5 5. Afgivne gebyrer og provisionsudgifter 6 B. Netto

Læs mere

Udbytte & kapitalstyring i Tryg

Udbytte & kapitalstyring i Tryg Udbytte & kapitalstyring 30. september 2014 Udbytte & kapitalstyring i Tryg I december 2012 indførte Tryg en ny udbyttepolitik, hvor fokus er at opnå en højere grad af stabilitet i de årlige udlodninger.

Læs mere

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov

Risikooplysninger for Ringkjøbing Landbobank A/S Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov Side 1 af 6 Risikooplysninger for Kvartalsvis redegørelse vedrørende tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 25. oktober 2017) Vi gør venligst opmærksom på, at redegørelsen er bygget

Læs mere

Risikorapport pr. 31. marts 2015

Risikorapport pr. 31. marts 2015 pr. 31. marts 2015 Indhold Indhold risikorapport 31.03.2015 Side Indledning... 3 Solvenskrav og tilstrækkelig kapitalgrundlag... 4 Tilstrækkelig kapitalgrundlag og solvensbehov... 6 Solvensmæssig overdækning...

Læs mere

Periodemeddelelse efter 1. kvartal

Periodemeddelelse efter 1. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 16. maj 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 15/2012 Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2012.. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005 Side 1 af 9 Københavns Fondsbørs Nikolaj Plads 6 1067 København K 20. april 2005 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2005 Regnskabet i mio. kr. 1. kvt. 2005 1. kvt. 2004 Hele 2004 Netto rente- og gebyrindtægter

Læs mere

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014

Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Information om kapitalforhold og risici 1. halvår 2014 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Intern proces for opgørelsen af solvensbehovet...3 3 Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag

Læs mere

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8

TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV. Redegørelse Q GER-nr /8 TILSTRÆKKELIGT KAPITALGRUNDLAG OG SOLVENSBEHOV Redegørelse Q1 2016 GER-nr. 80050410 1/8 INDHOLDFORTEGNELSE Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag 3 Individuelt solvensbehov og opfyldelse

Læs mere

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel PRESSEMEDDELELSE *** 100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel Sparekassen Vendsyssel kan i 2010 præsentere et overskud på 100 mio. kr. før skat, hvilket er en forøgelse med hele 225 % i forhold

Læs mere

Indregning af bunden fondsreserve

Indregning af bunden fondsreserve Til: Direktion og bestyrelse for Nykredit Realkredit A/S Via e-boks. 4. september 2018 J. nr. 6871-0001 CC: Intern og ekstern revision for Nykredit Realkredit A/S Via e-boks. Indregning af bunden fondsreserve

Læs mere

Halvårsrapport Nykredit Bank A/S og Nykredit Bank koncernen

Halvårsrapport Nykredit Bank A/S og Nykredit Bank koncernen Til Københavns Fondsbørs og Pressen den 15. august 1 Halvårsrapport 1 (1. januar til. juni 1) Nykredit Bank A/S og Nykredit Bank koncernen Side 1 af 8 Nykredit Bank A/S Kalvebod Brygge 1 18 København V

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Danske Andelskassers Bank A/S. Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.dabank.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 2006 2005 Renteindtægter 1 119.527 91.433 Renteudgifter 2 84.739 55.910 Netto renteindtægter 34.788 35.523

Læs mere

NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads København K Aars, den 26. april 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 7/2012.

NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads København K Aars, den 26. april 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 7/2012. NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Aars, den 26. april 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 7/2012 Periodemeddelelse 1. januar 31. marts 2012 for Sparekassen S Himmerland A/S Yderligere

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S. Uddrag af Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon

Danske Andelskassers Bank A/S. Uddrag af Kvartalsrapport pr Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon Uddrag af Baneskellet 1, Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 www.dabank.dk Resultatopgørelse 1000 kr. Note 2007 2006 Renteindtægter 1 197.696 119.527 Renteudgifter 2 165.928 84.739 Netto renteindtægter

Læs mere

Risikooplysninger for Kreditbanken Kvartalsvis redegørelse om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 30.

Risikooplysninger for Kreditbanken Kvartalsvis redegørelse om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov (pr. 30. 1. Metode til opgørelse af tilstrækkeligt kapitalgrundlag, CRR artikel 438, litra a Bankens metode til vurdering af, hvorvidt solvensbehovet er tilstrækkelig til at understøtte nuværende og kommende aktiviteter

Læs mere

Sparekassen Sjælland Halvårsrapport 2013

Sparekassen Sjælland Halvårsrapport 2013 Sparekassen Sjælland Halvårsrapport 2013 Egenkapitalen er steget med 36,2 mio. kr. til 2.186,1 mio. kr. Solvensprocenten er steget til 20,5 pct. og kernekapitalprocenten til 18,4 pct. Resultat efter skat

Læs mere