Magic Systems. Introduktion til Magic Systems

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Magic Systems. Introduktion til. 2006 Magic Systems"

Transkript

1 Introduktion til 2006

2

3 Start DesignCAD 3D MAX 1 DesignCAD 3D MAX sættes igang ved at du klikker på ikonen. Så vises et billede med revisionsdato og -nummer, og derefter den nye file wizard. Klik på OK, så du kan gå igang med en ny tegning, og klik Close på Tip of the Day. DesignCAD 3D MAX er opbygget efter den nyeste Windows standard med menuer, værktøjskasser (toolboxes) og genvejstaster. Hvis du holder venstre musetast nede på en værktøjsikon med en lille rød pil i øverste højre hjørne, kommer de øvrige værktøjer i denne gruppe frem. Hvis du dobbeltklikker på en ikon, vil dens funktion blive fastholdt, indtil du vælger en anden funktion.

4 2 2D, 3D og Tile DesignCAD 3D MAX er en kombineret 2D og 3D pakke. Du kan med andre ord køre i enten 2D eller 3D mode. Du skifter mellem dem ved at klikke på 2D og 3D ikonerne i Toolbar. Du kan selvfølgelig køre med flere vinduer åbne samtidigt, såvel flere vinduer med den samme tegning som flere forskellige tegninger. I 3D kan du også benytte DesignCAD Tile og dermed samtidigt se din tegning fra flere sider på en gang.

5 Options 3 I Options > Options > View eller Q på tastaturet kan du vælge, hvilke værktøjskasser, du vil have åbne, og i Options > Options > Toolbox kan du også selv bygge dine egne værktøjskasser, Du kan også selv opbygge dine egne menuer (Options > Options > Menu) og genveje (Options > Options > Keyboard). Ovenfor ses Options > Options > General, som bl. a. giver dig mulighed for løbende at tage backup af din tegning, mens du tegner, for hver x minutter.

6 4 Workspace I File > Workspace > Setup Workspace kan du rette dine startopstillinger til. Her kan du vælge, om du til dagligt vil starte i 2D mode, om dine print skal være i Landscape (liggende) format som standard og om de skal være i millimeter, centimeter, meter eller tommer.

7 Paperspace 5 Paperspace er en nyere funktion i DesignCAD. Med den kan du bestemme, hvorledes din tegning skal se ud med rammer, standard tekst og flere views. Tegner du i 3D, kan du også have nogle views som shaded.

8 6 Tegningsværktøjer Når du skal tegne en linje kan du enten vælge linje i værktøjskassen i Main Toolbox eller taste V. Du kan se, at du har valgt et tegneværktøj i statuslinjen (Set points for the line) og også på markøren, der nu er et kryds. Sæt nu nogle punkter. Du vil bemærke, at linjen fortsættes gennem dine punkter, indtil du taster på Enter eller dobbeltklikker. Med Esc-tasten kan du gå tilbage punkt for punkt i den tegningskommando, du er igang med (inden du afslutter linjen). Med Undo (Ctrl+Z) ikonen i Toolbar ophæves den sidste tegningskommando, og det kan du blive ved med, ligesom du kan benytte Redo (CTRL+Y) til at genskabe det, du måtte have ophævet.

9 Line Types 7 I DesignCAD 3D MAX kan du vælge mellem en række forskellige linjetyper.

10 8 Double Lines, Doors & Windows Du kan også tegne i Double Line Mode. Det betyder, at alle linjer bliver dobbelte, og med Autotrim sørger DesignCAD for, at alle vægge bliver hæftet ordentligt sammen. Desuden kan Door og Window kommandoerne indsætte døre og vinduer i de dobbelte linjer. Hvis du senere vil Extrude væggene i 3D, kan dobbeltlinjerne konverteres til Planes (flader).

11 Line & Box 9 Hvis du vælger Draw>Line menuen, kan du se de forskellige linje muligheder. Prøv at vælge Ortho Line (H) og sætte punkter forskellige steder på din skærm. Som du vil se er Ortho Line enten lodret eller vandret. Hvis du vælger Box fra Main Toolbox, er DesignCAD 3D MAX parat til at tegne en kasse, men du får også en 2D Dialogbox, som viser nogle muligheder, du har med denne tegningskommando - her Align to Any Angle. Sæt nu to punkter, og du har den perfekte kasse. Slet igen og prøv gentage tasten F3, sæt hak i Align to Any Angle og sæt tre punkter for en ny kasse.

12 10 Hatch, Arrows & Text Til yderligere illustration kan du benytte dig af skravering (Hatch), pile (Arrows) og tekst (Text). Tegn en kasse og vælg Draw>Hatch Fill. Du kan vælge den ønskede skraveringstype på den nederste knap i dialogboxen. Når du har valgt den ønskede skravering klikker du indeni kassen, og den bliver fyldt ud med skraveringen. Vælg pil (Arrow) i Main Toolbox. I Arrow dialogboxen kan du vælge type og størrelse og om du vil have pilespids i begge ender. Vælg 2D Text i Main Toolbox og indtast en tekst. Du kan vælge om du vil bruge en True Type font (Windows standard fonte) eller en Vector font (standard CAD fonte). Prøv at lege med de forskellige skraverings-, pile- og tekstmuligheder.

13 Select 11 Hvis du vil ændre på en eller flere enheder i din tegning, er du nødt til først at vælge den eller dem. Den øverste ikon i din Main Toolbox er dit Select Tool (en pil). Med den kan du klikke på en enhed og dermed vælge den. Hvis du vil vælge flere enheder kan du markere et rektangel omkring dem og dermed få valgt alle enheder, som ligger indenfor rektanglet, og for at vælge eller fravælge yderligere enheder, kan du ved at holde SHIFT-tasten nede og klikke på de enkelte enheder opnå denne effekt. CTRL+A vælger alle enheder i en tegning.

14 12 Zoom, Pan & Arial View Mad CTRL+W (View>Fit to Window) kan du få din tegning til at fylde dit tegneområde på skærmen. Ved at taste Z (View>Zoom) får du mulighed for at pege et område på skærmen ud og få det forstørret til at fylde hele dit tegneområde. Med + (Plus) + Enter og - (Minus) + Enter kan du zoome ind og ud i faste intervaller og med Zoom Previous kan du altid komme tilbage til din foregående indstilling. En ny funktion, som du finder i View menuen, er Arial View, som i et separat vindue viser hele din tegning, med en markering af det indzoomede område i det aktive vindue. Pan kommandoen kan flytte hele din tegning, når du klikker på et holdepunkt og flytter markøren.

15 Point Select Mode 13 Prøv at tegne en linje med 7 punkter, en kurve, et rektangel og en cirkel ved siden af hinanden på samme tegning (som ovenfor). Klik på Point Select Mode ikonen. Du kan nu se de punkter, der danner de forskellige emheder, når du klikker på dem. På linjen og kurven kan du flytte et punkt og dermed ændre linjens form, og i cirklen kan du klikke på diameterpunktet og dermed ændre cirklens størrelse. På rektanglet kan du flytte et hjørnepunkt og gøre det til et polygon. Og du kan Selecte rektanglet, pege på en side af det og indsætte et nyt punkt, som du kan flytte og dermed ændre formen, eller med CTRL-tasten holdt nede ændre markøren til en saks og klippe en side af rektanglet over.

16 14 Enable/Disable Resizing Handles En anden god funktion er Enable/Disable Resizing Handles, med hvilken du kan strække eller krympe et tegningsobjekt eller en tekst. Denne funktion finder du som ikonen med de fire røde kvadrater ved siden af Point Select Mode ikonen.

17 Group & Handles 15 Du kan hægte et antal enheder sammen ved at selecte dem og bruge Tools>Group Define og tilsvarende splitte dem ad igen med Tools>Group Explode bagefter. Hvis en gruppe består af flere grupper, er det kun den sidst dannede gruppe, der splittes ad. En ny funktion er Group Recursive Explode, hvor alle indeholdte grupper også solittes ad. (Faktisk var det sådan at Groups Explode virkede før i tiden.) Handles er de håndtag, du bruger til at flytte ting rundt i din tegning, og du kan selv fastsætte, hvor håndtagene skal være ved at bruge CTRL+H og dobbeltklikke der, hvor du vil have dit håndtag.

18 16 Snap DesignCAD 3D MAX har et stærkt snap system og en værktøjskasse beregnet til det. Du kan næsten altid snappe til det nærmeste punkt med højre museknap. Men der er også mulighed for at snappe til linje, endepunkt, midtpunkt etc. En lille firkant viser så normalt, hvor dit tegneværktøj vil snappe til. Hvis du dobbeltklikker på en snapfunktion, holder den, indtil du klikker på en anden funktion.

19 Display Grid & Snap Grid 17 I DesignCAD 3D MAX kan du få dannet et mønster som på et stykke kvadreret papir, som du kan styre efter, når du tegner. Det kaldes Display Grid. Der er også mulighed for at få et Snap Grid, så du, hver gang du sætter et punkt, kan få sat det præcis med den rigtige afstand fra det forrige punkt. Disse Grid-muligheder findes i Optionsmenuen. En ny mulighed er at få Grid et skrevet med ud på din tegning.

20 18 Lag En DesignCAD tegning kan opbygges i lag. Forestil dig op til ark klar plastikfolie med tegninger og tekst ovenpå hinanden. På den måde bliver det lettere at printe f.eks. en grundplan, elektriske installationer, tekst og dimensioner i en arkitekttegning. Lagene kan skjules og vises, gøres redigerbare eller låses. Du kan ændre farven for alle enheder i et lag eller tilknytte en bestemt farve til laget. Du kan slette indholdet af et lag eller flytte indholdet over i et andet lag. Du kan sågar lægge passwords på de enklte lag, så kun du kan ændre indholdet.

21 Dimensioner 19 Prøv at tegne en kasse, en cirkel og en bue på din skærm. DesignCAD har mange muligheder for dimensioner. Prøv de forskellige af fra Dimension menuen.

22 20 Units & Origin I DesignCAD kan du tegne i meter, centimeter, millimeter, fod og tommer, som du har lyst til. DesignCAD arbejder i den faktiske enhed, og du skal først tænke på skalering, når din tegning skal ud på papir. For at få en tegning til at passe, kan du ændre dens tegningsenheder. Tast U og klik med højre museknap på to eksisterende punkter, og tast så den afstand, som du ønsker imellem dem. Som du vil se, vil dimensionerne, som du har indtastet, blive ændret, så de passer med afstanden. Du kan også flytte dit 0-punkt ved at vælge Point>Origin og klikke der, hvor du ønsker dit 0-punkt.

23 Point XYZ & Point Relative 21 Når du begynder at tegne for alvor, vil du jo gerne have din tegning så nøjagtig som muligt. Vælg linje og sæt det første punkt i dit 0-punkt. Tast derefter Shift+: (kolon) og tast 20 i X-boksen. Så bliver din linje 20 enheder lang. Ved at bruge (apostrof) kan du få lov at taste et punkt relativt til det sidste punkt, du satte. Dette kaldes Point Relative.

24 22 Point Polar & Parallel by Distance Du kan også vælge ; (semikolon) for Point Polar. Her kan du vælge afstand og vinkel i forhold til sidste punkt. Som standard kører DesignCAD i matematiske vinkler, således at vandret er 0, men du kan i Options>General også vælge geografisk, og så er vandret 90º. Når du har tegnet disse linjer, kan du selecte dem og vælge Parallel by Distance, som man typisk kan bruge til vægge, med F2. Her taster du afstanden f. eks. 2 og afsætter den parallelle linje på den side, du ønsker.

25 Trim 23 Har du tegnet linjerne for lange, f. eks. ud over en anden linje, kan du benytte trim kommandoerne. Her har du mange muligheder, f. eks. at trimme mellem to linjer, trimme kort ende ved kryds etc. Du kan også afrunde et hjørne med Fillet eller skære de skråt af med Chamfer kommandoen.

26 24 Symboler I DesignCAD kan du indsætte andre tegninger i en tegning. Dem kalder vi symboler. Brug Load Symbol i File menuen eller luk Symbol Library op fra File menuen. Du kan også danne en værktøjskasse med symboler.

27 Blokke 25 Hvis du blot vil danne symboler indenfor den samme tegning kan du benytte Block Define kommandoen. En blok kan bestå af flere enheder, som du kan danne på samme måde, som ved Group Define, og navngive.

28 26 Attributes Attributes er beregnet til beskrivelse af f. eks. symboler. Når du danner dine symboler, er det en god ide at give dem en attribute med beskrivelse af symbolet med f. eks. varenummer, navn, dimensioner etc. Når du så benytter symbolet en eller flere gange i en tegning, kan du danne en materialeliste som afbilledet enten til print eller som en ASCII fil til import i et kalkulationssystem som Instant Estimator, et projektplanlægningsværktøj som Time Line eller i et styklistemodul i et økonomisystem som Kompas. Attributes finder du i Draw menuen.

29 Attribute Definition 27 Når du bruger Attribute Definition kan du danne attributes, som du kan tilknytte blokke, f. eks. således at du får et spørgsmål, når du placerer din blok, og de vises også i materialelisten. Disse attributes skal inkorporeres i blokken på samme måde som almindelige tegningsobjekter.

30 28 Angle Control Hvis du tegner en almindelig linje, vil du bemærke, at du kan trække den hen nøjagtig, hvor du bevæger din markør. For bedre kontrol har du mulighed for at styre vinklen ved at taste J (Angle Control) og derefter vælge kriteriet for din linje. Du kan også benytte ikonerne, som ligger i det underste rullepanel.

31 Andre gode kommandoer 29 Har du tegnet en linje med mere end to punkter kan du også selecte din linje og bruge kommandoen Line to Curve, som ligger i Edit>Selection Edit>Convert. Under Edit menuen er der mange flere eksempler på gode kommandoer, de fleste er selvforklarende. Ellers er DesignCAD Help i Help menuen et godt hjælpeværktøj, også til forklaring på brug af de enkelte kommandoer.

32 30 3D Du begynder at tegne i 3D ved at klikke på 2D ikonen. Når du tegner i 3D kan du med DesignCAD Tile se din tegning forfra, fra oven og fra siden samt i perspektiv på din skærm. Som standard, når du tegner i 2D, vil du tegne i XY planet, men tegner du f. eks. en grundplan til et hus i 2D, som senere skal rejses op, kan du benytte Options>General>2D XZ format, og derefter i 3D rejse væggene med Extrude kommandoen. Du kan også bede om, at dit Grid bliver lagt i XZ plan (Options>Grid>XZ format, så du kan starte din tegning med en nøjagtig grundplan.

33 Flytte markøren i 3D 31 Det kan godt være svært at flytte markøren i 3D. Når du tegner en kasse med Box kommandoen i 3D, vil den i første omgang kun bevæge sig i 2 planer f. eks. XY. Hold CTRL+SHIFT nede,, og så kan du komme ud af Z-aksen. Du kan fastholde X-aksen med SHIFT, Y-aksen med CTRL og Z-aksen med CTRL+SHIFT. Når du har tegnet din 3D box, så prøv at tegne en linje mellem 2 modstående hjørner som ovenfor. Det er næsten umuligt. Benytter du imidlertid den indbyggede Snap mode i højre musetast, kan man meget bedre styre den.

34 32 Set View Ved hjælp af Set View kan du med musen sætte dit eget perspektiv. Det anbefales dog at bruge den særlige View Toolbox. Man kan let forsvinde i 3D rummet, så for at komme tilbage til den oprindelige opsætning vælger du Window>DesignCAD Tile.

35 Et eksempel på 3D tegning 33 Vi vil nu tegne et simpelt bord. Først vælger du box ikonen og tegner kanten af bordet i Main View, hold CTRL+SHIFT nede og fortsæt ud af Z-aksen, så du får tegnet selve bordpladen. På samme måde tegner du et firkantet bordben. Vælg nu nærmeste venstre hjørne af bordbenet ved at snappe med højre musetast i nærheden af det, hold CTRLtasten nede og slip den igen, mens du flytter den hen mod nærmeste venstre hjørne af bordpladen, klik på højre musetast (venstre musetast er stadig holdt nede) og placer hermed første bordben. Vælg nu fjerneste venstre hjørne af bordbenet, hold CTRLtasten nede og slip den igen, mens du flytter det hen mod fjerneste venstre hjørne, klik på højre museknap (venstre knap er stadig holdt nede) og placer det næste bordben. Fortsæt på samme måde med de to sidste ben, dog uden CTRL på det sidste.

36 34 Texture Mapping Et af de mere avanceerde værktøjer i DesignCAD 3D MAX Plus er Texture Mapping, som kan lægge en bitmap på en Solid eller en Plane overflade. Du kan således indskanne et fotografi af f. eks. en murstensvæg og lægge den på din væg for fotorealistisk gengivelse. Texture Mapping finder du ved først at selecte en solid eller en flade og derefter at vælge Tools>Texture Mapping. Herefter vælger du den overflade, du ønsker, og der er så en række måder, du kan lægge den på på. Eksperimenter, til du finder den overflade, du vil have.

37 Planes 35 Planes er 2D flader, som ikke kan bøjes. Du kan prøve at danne en plane (flade) ved at vælge Plane ikonen i Main Toolbox. Du kan også sammensætte flere sammenhængende linjer til en plane ved at selecte dem og bruge kommandoen Edit>Selection>Convert>Make Plane. Prøv eventuelt at Shade dem bagefter med Shade ikonen i Toolbar. Ovenfor har jeg også moret mig med at give dem forskellige farver. Du aktiverer Color Toolbox med den sidste ikon i Main Toolbox.

38 36 Surface Connect Tegn et par kasser og vælg Draw>Surface Connect. Klik med højre museknap i nærheden af kasse 1 og derefter kasse 2 og tryk på Enter. Nu får du overflader mellem de to kasser. Du kan også kombinere kasser og cirkler og danne overflade imellem dem.

39 Surface Patch 37 Du kan også danne en overflade ved hjælp af linjer eller kurver. Dobbeltklik på Curve ikonen i Main Toolbox og tegn en kurve med tre eller fire punkter. Tegn en ny kurve, hvor du starter med højreklik på det sidste punkt i den forrige kurve og tre nye punkter delvis ud af Z-aksen (hold CTRL+SHIFT tasterne nede noget af tiden). Gentag dette indtil du har dannet en sammenhængende linje. Vælg nu Draw>Surface Patch og klik på de fire kurver en ad gangen i rækkefølge rundt, så danner du en overflade baseret på dine kurver.

40 38 Extrusion Prøv at tegne en lille kurve i nederste højre hjørne af din Main View. Tegn derefter en linje over 2-3 punkter ud af Z-aksen. Højreklik på kurven og tast X for Extrusion. Sæt hak i Along a Curve og i Perpendicular Extrude og klik på tegningen. Du kan også tegne en grundplan til et hus og bruge Extrusion til at rejse væggene.

41 Sweep 39 Med Sweep kommandoen kan du danne en overflade på baggrund af en eksisterende 2D form. Tegn en lille 2D form, select den og vælg Draw>Sweep og f. eks. Y-axis, Number of Copies 10 og Vertikal Offset 10.0 og tast på Enter.

42 40 Array Du kan også kopiere en eksisterende form langs de tre akser med Array. Vælg en form og Draw>Array, så kan du placere dine kopier, som du vil. I ovenstående tegning har jeg nu brugt Circular Array.

43 Standard Solids 41 DesignCAD 3D MAX Plus indeholder en række standard solids. Prøv at vælge Solids>Cone eller find den i Main Toolbox. Placer centrum af grundplanen, vælg radius og derefter toppen af din vaffel. Alle solids kan laves, og du kan lægge solids sammen eller trække en solid fra en anden med Solid>Subtract. Prøv selv at eksperimentere. Tegn en kugle og træk den fra din Cone.

44 42 Subtract Hvis du skal have fjernet en del af en solid, er der en god kommando i Solids menuen, der hedder Subtract. Vælg Subtract fra Solids menuen og klik først på den solid, som skal fjernes og derefter på den solid, som den første skal trækkes fra.

45 Exclusive Or 43 Hvis du vil beholde resten af den solid, som du trækker fra, kan du bruge Exclusive Or kommandoen i Solids menuen på samme måde som Solid>Subtract. Her har jeg altså flyttet cylindren, så du kan se hullet, den har efterladt.

46 44 Solid Intersect Solid Intersect kommandoen bruges på samme måde som Subtract og Exclusive Or, men efterlader kun den fælles mængde for 2 solider.

47 Segregate 45 Segregate kommandoen i Solids menuen udfører samme funktion som Subtract, men efterlader alle solid delene, således at du kan skille dem ad bagefter som ovenfor. Her har jeg igen flyttet cylindrene, så du kan se både dem og hullet, de har efterladt.

48 46 Slice Slice kommandoen kan skære et stykke af en solid. Du vælger Solids>Slice og sætter derefter 4 punkter med uret, som giver den flade, der skal skæres.

49 Slice by Curved Surface 47 Slice by Curved Surface kan skære et stykke af en solid langs en kurvebaseret overflade, f. eks. dannet med Surface Patch. Den beholder stumpen, der er skåret af.

50 48 Hammer Hammer funktionen, som du finder i Edit menuen, kan slå buler i en overflade. Du kan vælge mellem spids eller rund bule og raddius, og bulen bliver så høj, som du sætter punkt nummer 2.

51 Materials 49 Du kan opbygge dine egne materialer i din Materials Toolbox ved at definere farver, texture etc. Disse materialer kan du vælge til de enkelte enheder og få dem til at fremstå som solidt materiale. I mange tilfælde er det dog nok at fjerne de skjulte linjer på tegningen for at få den at se i det rigtige perspektiv. Ved hjælp af faciliteten Texture Mapping kan du hente en bitmap fil ind og bruge den, som jeg tidligere har beskrevet.

52 50 Light Source Når du benytter shading kan du få glæde af at sætte lyset, som du vil. Det foregår i Tools>Light Source, hvor du kan stille 8 lyskilder i forskellige vinkler og lysstyrker.

53 Import & Eksport 51 Du kan importere og eksportere filer i AutoCAD formaterne DWG og DXF fra rel. 12 til 2004, IGES-format og også gemme dine skærmbilleder som bitmapfiler i forskellige formater. Når du gemmer bitmapfiler, kan du vælge opløsning, så de med en høj opløsning ikke bare ligner et skærmdump.

54 52 Animation Med animation kan du optage små film, hvor du kan få dele til at bevæge sig og gemme det i AVI eller VRML format. Du kan også lave en såkaldt Walk-Thru, en gåtur gennem det, som du har tegnet i 3D, som f. eks. fremvisning af et hus.

55

56 Postboks DK-3000 Helsingør ( magic@magic.dk - homepage: magic.dk

Magic Systems. Byg et lille hus med. 2008 Magic Systems

Magic Systems. Byg et lille hus med. 2008 Magic Systems Byg et lille hus med 2008 1 Værktøjer Vælg de værktøjsstave, du skal bruge; se illustration. Du får denne menu frem ved at klikke med højre musetast på en af værktøjsstavene. 2 Måleenheder Sæt den måleenhed

Læs mere

Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates

Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates For at få SketchUp til at virke skal programmet først sættes op Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates Herefter vælges Window -> Entity Info Kontroller at units er i

Læs mere

Begyndermanual og introduktion til

Begyndermanual og introduktion til Begyndermanual og introduktion til Design 3D parametrisk CAD www.nettocad.dk mail@a-engineering.dk Tlf. 61337807 1 Part Workspace Zoom værktøjer De gule ikoner viser dine konstruktioner fra forskellige

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

AutoCAD 2012. 2D øvelser til bygningstegning. Frede Uhrskov

AutoCAD 2012. 2D øvelser til bygningstegning. Frede Uhrskov AutoCAD 2012 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

AutoCAD 2013 2D øvelser til bygningstegning

AutoCAD 2013 2D øvelser til bygningstegning AutoCAD 2013 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet.

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Microstation brugermøde 10. og 11. november 2008. Indlæg af Else-Marie Lorenzen. Vejdirektoratet Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Som det første

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Workshop G3 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 1

Workshop G3 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 1 Workshop G3 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 1 FØR I BEGYNDER......1 ELEMENT SELECTION...2 TEGNEVÆRKTØJER...4 ARRAY / ALONG ELEMENT...4 STRETCH...6 MOVE TO CONTACT...7 BREAK ELEMENT...8 COPY FENCE

Læs mere

For at få 3D-kommandoer til at virke skal AutoCAD LT 2002 først sættes op Vælg Start->Programmer->BYG-CAD>LTSetup

For at få 3D-kommandoer til at virke skal AutoCAD LT 2002 først sættes op Vælg Start->Programmer->BYG-CAD>LTSetup For at få 3D-kommandoer til at virke skal AutoCAD LT 2002 først sættes op Vælg Start->Programmer->BYG-CAD>LTSetup Herefter startes AutoCAD LT 2002 Tryk F2 og se om LT-extender er indlæst Nu vælges Tools->Options

Læs mere

Illustrator CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk

Illustrator CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk FutureCompany - www.futurecompany.dk Illustrator CC Tegning med Pen Tool Side 2 af 2 Kombinationspunkter Med hjørnepunkter laver man et skarpt knæk på en kurve bestående af rette linjer. Med buepunkter

Læs mere

Solid Edge 2D Drafting

Solid Edge 2D Drafting Solid Edge 2D version 106 - tutorial: Solid edge 2d er et gratis tegneprogram, der er genialt til Teknologi. Det kan bruges til at tegne maskintegninger med mål, til at tegne skitser til fysik-afleveringer,

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Rybners Teknisk Skole. Tømrer afdeling. Frank Kleemann Aarestrup

Rybners Teknisk Skole. Tømrer afdeling. Frank Kleemann Aarestrup Rybners Teknisk Skole Tømrer afdeling Frank Kleemann Aarestrup Opstart Start programmet og vælg Template måleenhed Millimeters Start Sketchup Velkommen til Sketchup brugerflade! Sketchup Opstart 2 Introduktion

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 105 Side 1 Side 1 Denne vejledning er et smalt grafikbillede man kan bruge i toppen af en mail lavet i PhotoFiltre 7 hvor man nu kan arbejde i lag. Med PhotoFiltre 7 er det nu endnu nemmere at sammensætte grafik

Læs mere

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html

The GIMP. The GIMP til windows kan hentes fra siden: http://gimp win.sourceforge.net/stable.html The GIMP The GIMP er et gratis grafikprogram som kan hentes på nettet. Alle nye opdateringer af programmet bliver lagt på nettet, så snart de er færdige. Tilbehør (bl.a. særlige funktioner) kan også hentes

Læs mere

Bemærk F7 slår Grid af og på og F9 slår Snap af og på. Snap- og Grid-afstandene kan senere ændres.

Bemærk F7 slår Grid af og på og F9 slår Snap af og på. Snap- og Grid-afstandene kan senere ændres. Opgave 1. Isometri Vigtige kommandoer i denne øvelse: SNAP GRID ELLIPSE/ISOCIRCLE TRIM BREAK ERASE LINE COPY Fig 1. Opgaven er en øvelse i tegning af isometriske billeder ved hjælp af AutoCAD s Isoplanefaciliteter.

Læs mere

Frit efter Henning P, Ishøj

Frit efter Henning P, Ishøj Frit efter Henning P, Ishøj INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 Start af Inventor.... 3 Opsætning:... 4 Oprette en tegning i Inventor:... 5 Gemme funktionen... 9 Åbne og starte på samme tegning:...

Læs mere

8A IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES

8A IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES EasyDraw EasyDraw er den tegnemetode man kan bruge når man tegner enkle blokke. Denne blyant og papir metode gør det muligt at tegne streger og buer, inddele i firkanter og rektangler. Linjerne må tegnes,

Læs mere

Kom it. lavet af Martin Hejgaard Sørensen. Vi skal i denne øvelse tegne et kattebur dvs. et bur til at transportere en kat.

Kom it. lavet af Martin Hejgaard Sørensen. Vi skal i denne øvelse tegne et kattebur dvs. et bur til at transportere en kat. Vi skal i denne øvelse tegne et kattebur dvs. et bur til at transportere en kat. Vi skal først have SketchUp sat op så vi kan tegne fornuftigt. Hvis vi ikke har den venstre toolbar skal vi have den slået

Læs mere

Genvejstaster i Lektion 6. IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Add to Sketchbook Føjer til skitsebogen.

Genvejstaster i Lektion 6. IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Add to Sketchbook Føjer til skitsebogen. I denne lektion gennemgås PatchDraw appliqué motifs, PatchDraw appliqué blocks, og PatchDraw pieced blocks. Der bruges blokke fra biblioteket, og du skal tegne nogle selv. Lektionen er inddelt i følgende

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

MicroStation 3D for begyndere

MicroStation 3D for begyndere MicroStation 3D for begyndere Indledning Indhold Indledning... 1 Terræn model... 2 FÅ VIST TERRÆN MODELLEN MED FLADER PÅ... 3 Drapere raster refererence over terrænet... 4 NU ER DU IGEN KLAR TIL AT FÅ

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.171 Side 1 Lave et postkort i A6 størrelse, hvor LibreOffice Draw bliver brugt til opsætning

Vejledning til Photofiltre nr.171 Side 1 Lave et postkort i A6 størrelse, hvor LibreOffice Draw bliver brugt til opsætning Side 1 I denne vejledning (opgave) skal vi lave et postkort i A6 størrelse i Photofiltre og sætte det op i Libre Office Draw. For at finde den nøjagtige størrelse på A6 kortet skal vi starte i Draw og

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

Indhold. Brugermanual

Indhold. Brugermanual Indhold 1. Installering af pcon.planner ME... 3 1.1 Start pcon.planner... 3 2. Brugerfladen... 4 2.1 Programmenuen... 5 2.2 Værktøjslinje Hurtig adgang... 5 2.3 Menubaren (ribbon)... 5 2.4 Arbejdsområdet...

Læs mere

Serigrafisk tryk af bogomslag i flere farver

Serigrafisk tryk af bogomslag i flere farver i flere farver Opgaven består i at lave et omslag til en bog med softcover i A5 størrelse. Omslaget trykkes i serigrafi i flere farver. Bogen produceres herefter i Bogbind. Der arbejdes i serigrafi i grupper

Læs mere

Prepress Serigrafi Grafisk Tekniker Grundforløb. Opgave: Klistermærker i flere farver

Prepress Serigrafi Grafisk Tekniker Grundforløb. Opgave: Klistermærker i flere farver Grafisk Tekniker Grundforløb Opgave: Klistermærker i flere farver I denne opgave skal der skabes et antal klistermærker i flere farver. Temaet er frit. Husk at der i serigrafi skal laves ramme for hver

Læs mere

Generelt taste kombinationer, som kan bruges både i Word, og næsten alle andre programmer.

Generelt taste kombinationer, som kan bruges både i Word, og næsten alle andre programmer. Generelt taste kombinationer, som kan bruges både i Word, og næsten alle andre programmer. (Undo) Fortryd handling du lige har gjort: (Redo). Fortryd det du lige har fortrudt Kopier: Sæt ind: I (nævnt

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 122 Side 1 Side 1 Denne opgave/vejledning skal komme til at se sådan ud. Baggrundsbilledet skal være i en størrelse der er 658 x 271 pixel. Bladet er et foto for sig som skal maskes af og baggrunden gøres gennemsigtig.

Læs mere

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer

13/02/2008. Vejledning RoofCon Viewer Vejledning RoofCon Viewer Indhold Vejledning RoofCon Viewer... 1 Indhold... 2 Installation... 3 Marker objekt... 3 Zoom... 3 Mål afstand... 3 Værktøjsfelt og Tegningsalternativ... 4 Lag... 5 3D... 6 Forhåndsvisning...

Læs mere

DesignPro II Side 11. Grupper

DesignPro II Side 11. Grupper DesignPro II Side 11 Grupper Hvis man arbejde helt fra grunden, er det ofte en fordel at kunne samle tekst, billeder og baggrund til en fast gruppe, som så kan flyttes rundt, og ændres i størrelsen. I

Læs mere

Athena DIMENSION Tværsnit 2

Athena DIMENSION Tværsnit 2 Athena DIMENSION Tværsnit 2 Januar 2002 Indhold 1 Introduktion.................................. 2 2 Programmets opbygning........................... 2 2.1 Menuer og værktøjslinier............................

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1

Installer DesignPro. DesignPro I Side 1 DesignPro I Side 1 Installer DesignPro DesignPro 5 DesignPro fra Avery, er fint layoutprogram, der har nogle store fordele frem for Publisher og Draw. Det er på Dansk, og så er det gratis. Programmet er

Læs mere

01-04-2014 SketchUp 2014

01-04-2014 SketchUp 2014 01-04-2014 SketchUp 2014 Hans Lyche Dahl Heiselberg SKIVETS.DK Hans Heiselberg - Skive Tekniske Skole Side : 1/16 SketchUp i undervisningen SketchUp er et let tilgængeligt tegneprogram, hvor brugeren kommer

Læs mere

Introduktion til Rhinoceros 3d

Introduktion til Rhinoceros 3d Introduktion til Rhinoceros 3d September 2012, ruben.borup@aarch.dk, Arkitektskolen Aarhus Interfacets opbygning B A C D F E G H I a) Den øverst menu (alle kommandoer, kategoriseret browse) b) Kommandoprompt

Læs mere

Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download. Hvis du bruger Windows egen Browser Edge kommer dette frem hvor du trykker Åbn

Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download. Hvis du bruger Windows egen Browser Edge kommer dette frem hvor du trykker Åbn Side 1 Vi skal starte med at at åbne en skabelon til LibreDraw. På min hjemmeside under LibreOffice Draw er der en side med skabeloner. Her vælger du den øverste skabelon og trykker på Download Hvis du

Læs mere

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion.

Nero Cover designer. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. Nero Cover designer. Brug af Nero til at lave labler-indlægmm. til CD/DVD skiver af egenproduktion. 1. Opstart og justering af Printer første gang! Start Nero og vælg i sidepanelet til venstre(åbnes ved

Læs mere

3D Cad Pladekonstruktion.

3D Cad Pladekonstruktion. -1-3D Cad Pladekonstruktion. Dette materiale er udarbejdet til at gennemgå løsningen af de 3D pladekonstruktioner der er valgt at konstruere på AMU målet 45100. Manuel og 3D Cad baseret pladeudfoldning.

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 120 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 120 Side 1 Side 1 De fleste værktøjer i fotoprogrammet Photofiltre 7 er kun aktive når der er åbnet et billede i programmet. Sådan er det også med tryllestaven. Og hvad kan man så bruge tryllestaven til. Den er beregnet

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.128 Side 1 Side 1 Denne vejledning er blot et lille eksempel på hvordan man også kan bruge Photofiltre 7 som en slags grafikprogram. Det er med udgangspunkt i f.eks. min hjemmeside hvor vi vil bruge den blå farve

Læs mere

Kom hurtigt i gang. med. FloorPlan 3D. FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder!

Kom hurtigt i gang. med. FloorPlan 3D. FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder! Kom hurtigt i gang med FloorPlan 3D FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder! Formålet med denne guide, er at give et overblik over de grundlæggende funktioner i FloorPlan 3D og at få

Læs mere

Genvejstaster i kapilel 6. IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Set Auto Borders Indsætter færdigt tegnede kanter,

Genvejstaster i kapilel 6. IKON BETEGNELSE INDLAGT SKAL TILFØJES Set Auto Borders Indsætter færdigt tegnede kanter, Kanter Set Border værktøjet giver stor fleksibilitet. Man kan designe sine egne kanter fra bunden, vælge mellem de 22 typer der er i EQ6. Set Auto borders indsætter færdig designede kanter med et klik.

Læs mere

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE For at lave et navneskilt i Inkscape skal du bruge Inkscape. Inkscape er et program til redigering af vektorgrafik, som er det man bruger til laserskæring. Åbn Inkscape.

Læs mere

TØMRERFAGET. AutoCAD 3D for. Undervisningsmateriale. Indhold

TØMRERFAGET. AutoCAD 3D for. Undervisningsmateriale. Indhold AutoCAD 3D for TØMRERFAGET Undervisningsmateriale Indhold Indledning...2 AutoCAD brugerinterface...2 Anbefalede O snap s...2 Orientering i 3D rummet...3 Visuel fremstilling...3 Skabelon...4 Lag...4 Grundlæggende

Læs mere

Først fremstilles det massive omdrejningslegeme

Først fremstilles det massive omdrejningslegeme Opgave 1. Håndgreb for vandhane. Vigtige kommandoer i denne øvelse: VPORTS UCS REVOLVE ARRAY 3D SUBTRACT HIDE SECTION EXTRUDE 3DOrbit Fig 1. Der skal laves en massiv model af et håndgreb til en vandhane

Læs mere

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Har du ikke Condes 9 på din computer kan det hentes på www.condes.dk RSOK s login oplysninger findes her (kræver login til klubbens hjemmeside, har

Læs mere

2D øvelser til bygningstegning

2D øvelser til bygningstegning AutoCAD 2011 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk

PowerPoint Intro 2010 Segment - en del af dit netværk PowerPoint Intro 2010 7 Arbejde med objekter Formål Udover at arbejde med almindelig tekst og punktopstillinger, kan du i PowerPoint indsætte diverse objekter. Med objekter menes der fx; billeder, figurer,

Læs mere

CAD-tegninger som grundlag for geometri

CAD-tegninger som grundlag for geometri CAD-tegninger som grundlag for geometri SimDXF er et simpelt værktøj til import af cad tegninger i DXF-format som grundlag for opbygning af den geometriske beskrivelse af bygningsmodeller i BSim2000. Der

Læs mere

Workshop G4 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 2

Workshop G4 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 2 Workshop G4 MicroStation V8 XM edtion nye værktøjer 2 FØR I BEGYNDER......1 ACCUDRAW...2 ROTATE VIEW...2 ROTATE ELEMENT...2 ANDRE NYE ACCUDRAW SHORTCUTS...2 SHORTCUTS...3 DE VIGTIGSTE...3 CTRL OG EN FUNKTIONSTAST

Læs mere

photoshop udgave Udgivet af Softworld A/S

photoshop udgave Udgivet af Softworld A/S Photoshop photoshop 112 1. udgave Udgivet af Softworld A/S Kopiering samt gengivelse af indholdet er ikke tilladt, medmindre der er givet skriftlig tilladelse herom. Copyright Softworld A/S brugerfladen

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

2D øvelser til bygningstegning

2D øvelser til bygningstegning AutoCAD 2016 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.192 Side 1 Maske af og kopiere det over på et andet billede, eller lægge ny baggrund på

Vejledning til Photofiltre nr.192 Side 1 Maske af og kopiere det over på et andet billede, eller lægge ny baggrund på Side 1 Denne vejledning viser lidt om hvordan man kan maske f.eks. et hoved af. Man kan så vælge at lægge anden baggrund på eller måske skal man maske noget af og kopiere det over på et andet foto. Med

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

SIDETITEL TASTATURGENVEJE

SIDETITEL TASTATURGENVEJE SIDETITEL TASTATURGENVEJE STANDARDTASTATURGENVEJE MARKERING Linje L Ctrl + Alt + B Lås Ctrl + Skift + L Juster center Ctrl + Alt + E Bemærkning N Juster venstre Ctrl + Alt + L Pen P Juster midten Ctrl

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Brugermanual pcon.planner 7

Brugermanual pcon.planner 7 pcon.planner 7 Indhold 1. Installering af pcon.planner... 3 Start pcon.planner... 3 2. Brugerfladen... 4 2.1 Programmenuen... 5 2.2 Værktøjslinje Hurtig adgang... 5 2.3 Menu baren (Ribbon)... 5 2.4 Arbejdsområdet...

Læs mere

Photoshop CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk

Photoshop CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk FutureCompany - www.futurecompany.dk Photoshop CC Layers Side 1 af 2 At arbejde med layers/lag i Photoshop er et af de vigtigste elementer i opbygningen af dit dokument i Photoshop. Ethvert dokument i

Læs mere

Opsætning af enkle bordkort Side 1

Opsætning af enkle bordkort Side 1 Side 1 Til disse bordkort bruges LibreOffice Draw til opsætning, og PhotoFiltre til at udfylde selve bordkortet. Med disse 2 programmer kan man lave nogle flotte bordkort. Start med at åbne den tomme side

Læs mere

Brug af Zeiss DuraMax

Brug af Zeiss DuraMax Brug af Zeiss DuraMax Indhold Opstart af Duramax... 3 Brug af eksisterende Measurement Plan (Program)... 4 Opmåling af emne... 4 Udprintning... 6 Import af CAD model... 7 Klargør solid til måling... 8

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Klik på menupunktet Format og herunder Units (eller skriv units på kommandolinien)

Klik på menupunktet Format og herunder Units (eller skriv units på kommandolinien) Kogebog til opsætning af standardtegning i AutoCAD RTS/HED side 1 Formål med standardtegning Når man åbner en ny tom tegning i AutoCAD, er den allerede fyldt med informationer om lag, målsætningsstandarder

Læs mere

Tegne, redigerings- og slettefunktioner.

Tegne, redigerings- og slettefunktioner. Tegne, redigerings- og slettefunktioner. Generelt Dette afsnit gennemgår systematisk alle programmets funktioner til at tegne, redigere og slette objekter. Afsnittet tager ikke udgangspunkt i nogen bestemt

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og Funktioner Lærervejledning 12-02-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Indhold Introduktion... 3

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Bent Sehested Side - 1 Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Hvert lag i Compositionen har et afmærket ankerpunkt. Det er koordinaterne for diagonalernes skæring. Der

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

På min hjemmeside under Libre Draw finder du nederst en skabelon Skabelon med 2 spalter. Det er den vi skal bruge i dette eksempel.

På min hjemmeside under Libre Draw finder du nederst en skabelon Skabelon med 2 spalter. Det er den vi skal bruge i dette eksempel. Side 1 Mange kender programmet Microsoft Publisher hvor man sætte forskellige ting op i, blade, skrivelser, sange m.m. Libre Office Draw der er en del af den gratis LibreOffice pakke kan noget i samme

Læs mere

W6 - Model- og Tegningskomposition

W6 - Model- og Tegningskomposition W6 - Model- og Tegningskomposition Introduktion Dette er en kort introduktion til de nye værktøjer for tegningskomposition i 3D. Du vil komme til at arbejde med Clip Volume, Dynamic Views, Saved Views,

Læs mere

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra Klaus Frederiksen & Christine Hansen Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra - Dynamisk geometriundervisning www.bricksite.com/ckgeogebra 01-03-2012 Indhold 1. Intro til programmets udseende...

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Men billedet er 2:3 format så det skal ændres til 3:4 format som 18x24 cm er.

Men billedet er 2:3 format så det skal ændres til 3:4 format som 18x24 cm er. Side 1 Vi kan jo alle sammen udskrive på et A4 papir, men hvad nu hvis et foto skal ha et bestemt mål? Foto har jo et mål i PIXELS hvor størrelser på foto regnes i CM. Man kan jo forsøge sig frem. Hvis

Læs mere

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING Billeder åbnes via: File - Open... Et billede kan roteres via: Image - Rotate Canvas Under Image - Image Size... kan billedets størrelse og opløsning ændres. Under Image -

Læs mere

Her ses siden hvor hjælpelinjerne er lavet. Nu laves den gennemgående overskrift som skal være på alle sider.

Her ses siden hvor hjælpelinjerne er lavet. Nu laves den gennemgående overskrift som skal være på alle sider. Side 1 Det første jeg gør er at lave hjælpelinjer. Før musen ud i linealen i venstre side. Når musepilen bliver til en dobbeltpil, holdes musetasten nede og så trækker man en hjælpelinje ind på A4 siden.

Læs mere

Grafisk Tekniker Grundforløb. Serigrafisk tryk af smudsomslag i flere farver til hardcoverbog

Grafisk Tekniker Grundforløb. Serigrafisk tryk af smudsomslag i flere farver til hardcoverbog i flere farver til hardcoverbog Opgaven består i at lave et smudsomslag til en bog med hardcover i A5-størrelse. Omslaget trykkes i serigrafi i flere farver. Bogen produceres herefter i Bogbind. Der arbejdes

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Introduktion til GeoGebra

Introduktion til GeoGebra Introduktion til GeoGebra Om navne Ib Michelsen Herover ses GeoGebra's brugerflade. 1 I øverste linje finder du navnet GeoGebra og ikoner til at minimere vinduet, ændre til fuldskærm og lukke I næste linje

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Workshop W1 Genveje og funktionstaster

Workshop W1 Genveje og funktionstaster Workshop W1 Genveje og funktionstaster FØR I BEGYNDER......2 ACCUDRAW...3?...3 ROTATE VIEW...3 ROTATE ELEMENT...3 ANDRE NYERE ACCUDRAW SHORTCUTS...3 ACCUSNAP...4 INTERSECTION SNAP...4 PARALLEL SNAP...4

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Vi starter her med billede som det er, med landskab og kirke samt et helt stille vand. Billedet er lavet i 3:2 format og er 900 pixels i bredden

Vi starter her med billede som det er, med landskab og kirke samt et helt stille vand. Billedet er lavet i 3:2 format og er 900 pixels i bredden Side 1 Denne vejledning er et eksempel på hvordan man kan lave en sjov tekst på et foto i 3D, og hvor man så til sidst laver en spejlvendt tekst i vandet med reflektioner. Vi starter her med billede som

Læs mere

Arbejde med 3D track motion

Arbejde med 3D track motion Arbejde med 3D track motion Gary Rebholz I sidste måneds Tech Tip artikel gennemgik jeg det grundlæggende i track motion. Selv om vi ikke gennemgår alle værktøjer i Track Motion dialog box vil du alligevel

Læs mere

Inventor Professionel Vejledning

Inventor Professionel Vejledning Inventor Professionel 2018 - Vejledning Autodesk Inventor for uddannelsesinstitutioner http://www.autodesk.com/education/freesoftware/inventor-professional Opret dig først som bruger med navn og e-mail.

Læs mere