Nolen-Hoeksema, S. Abnormal Psychology

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nolen-Hoeksema, S. Abnormal Psychology"

Transkript

1 Nolen-Hoeksema, S. Abnormal Psychology Chapter 1 Looking at abnormality Konteksten eller de omstændigheder som befinder sig omkring adfærden, er ned til at bestemme om en adfærd er unormal. Det er derfor ud fra den kulturelle kontekst, at man må stille diagnoser. Kulturel relativisme beskriver det, at der ikke er nogle universelle standarder for at beskrive anormaliteter. Det er vidt forskelligt fra kultur til kultur, eller bare ved kulturel udvikling, om en adfærd defineres som unormalt. Man kan også definere anormalitet som værnende til stede, hvis personen føler ubehag oh ønsker at komme af med adfærden. Dette er bare et problem med de mennesker, som ikke selv er klar over at deres adfærd er unormal. Historical perspective on abnormality I det gamle Grækenland mente Hippokrates, psykiske ubalancer forekom fordi der var ubalance imellem kroppens væsker. Behandlingen kunne f.eks. bero på at man fjernede personen fra en problematisk familie, får at opnå bedring. Psykiske epidemier, som i middelalderen blev set som kroppen der var indtaget af en ånd, ses nu som socialpsykologiske fænomener. Hvordan individer påvirker hinanden i sociale kontekster.

2 4. Assessing and Diagnosing Abnormalty Gathering information Symptoms and history Man kan starte med at spørge ind til symptomerne, og hvordan de påvirke klientens hverdag. Symptomerne skal være så omfattende og svære, at de påvirker personenens hverdag. Man kan spørge ind til hvordan personen coper med symptomerne, og om det måske er en tidligere begivenhed i personenes liv som kan være hæftet sammen med symptomerne. Det er vigtigt, at finde ud af, om der er noget som kan have påvirket til symptomerne, da diagnosen kan ændre sig afhængig af om symptomerne er opstået af sig selv eller af en påvirkning. Det er også vigtigt at få en klarlæggelse af personenes evt. tidligere psykologiske problemer. Derudover er det også vigtigt at få familiens historie af lidelser. Physiological and neurophysiological factors Det er vigtigt at finde ud af eventuelle fysiske sygdomme, da dette kan påvirke det psykologiske. Man skal høre om det tages nogen stoffer eller medicin, samt klientens kognitive og intellektuelle egenskaber skal undersøges. Sociokulturelle faktorer Her kan man gå ind og spørge om de sociale ressourser, som klienten har til rådighed f.eks. venner eller familiemedlemmer. Man skal også høre om klientens sociokulturelle baggrund specielt hvid der f.eks. er tale om en immigrant. Personens acculturation, skal også bestemmes nærmere. Dette er i hvor stort et omfang personen identificerer med hans eller hendes tilhørsgruppe og dens kultur, eller mainstream kulturen. Assesment tools Clinical interviews Terapeuten kan interviewe klienten enten ved et ustruktureret eller struktureret interview. Med det strukturerede interview stiller terapeuten en række spørgsmål, som betyder at der i sidste ende kan stilles en diagnose. Der kan også være tale om, at man interviewer familiemedlemmer. Nogle gange kan der opstå modstand hos klienten, dvs. at denne ikke ønsker at blive assesed eller behandlet. Modstand kan skabe problemer for forløbet. Cognitive, symptom and personality tests Man kan anvende neuropsykologiske tests for at bestemme specifikke kognitive og finmotorik mangler f.eks. opmærksomhedsproblemer eller en tendens til at ignorere dele af det visuelle felt. Man kan også anvende hjerneskanninger til at finde ud af om der er nogle problemer, f.eks. hjernetumor eller forandringer i hjerneaktivitet eller kemikalier. Intelligenstests bliver anvendt til at få et billede af klientens intellektuelle styrker og svagheder, specielt hvis der er tale om mental retardation eller hjerneskade. Symptom questionare

3 Dette er spørgeskemaer, som er lavet med henblik på at bestemme hvilke symptomer, som klienten har. Nogle skemaer retter sig mod mange symptomer, hvor andre fokuserer på symptomer for en bestemt lidelse. Personality inventories Dette handler om, at bestemme personers typiske måde at tænke, føle og agere. Den mest anvendt er MMPI, som indeholder 567 items. Projective tests Her bliver patienterne præsenteret for en stimulus f.eks. en sjovt formet blækklat. Ud fra hvad patienten siger, at denne ser, så mener man at kunne fortolke hvad personen på nuværende tidspunkt føler, optager dem, deres forhold til andre samt deres konflikter og lyster. Problems in assesment Evaluating children Her kan der opstå problemet, fordi barnet ikke er i stand til at forklare, hvad det føler eller hvorfor det reagerede på en bestemt måde. Her kan forældrene og skolelæreren tages med, for at få et bedre billede af hvad der er problemet for barnet. Evaluating clients from other cultures Der kan opstå problemer, hvis terapeut og klient ikke taler samme sprog, eller at klienten måske taler det fælles sprog meget dårlig. Dette kan betyde at der kan opstå over eller underdiagnosticering. Ved anvendelse af en tolk, kan problemet være at der går noget tabt i oversættelsesprocessen, hvis tolken ikke er trænet i assesmet selv. Der kan være kulturelle forskelle, som i vesten kan diagnosticeres som psykotisk f.eks. at klientens forfædre taler til ham. Det er også vigtigt, selvom man taler det samme sprog, at huske af hver person kommer fra forskellige kulturelle baggrunde. En af de største forskelle der kan opstå mellem kulturer er, at vi i vesten beskriver psykiske problemer mere følelsesmæssigt, hvor andre kulturer måske beskriver det mere somatisk.

4 5. Treatments for Abnormality Psychological therapies Psychodynamic therapies Forskellen op psykoanalytisk terapi og psykodynamisk terapi, er at det sidstnævnte som regel er mere kortvarigt f.eks. et år eller helt ned til 12 sessioner, og at det mere fokuserer på nuværende begivenheder i klientens liv, fremfor tidligere. Lidelser som depression og angst er oftest svære at håndtere i psykodynamisk terapi, da disse patienter har brug for omgående hjælp. Derudover er der heller ikke nærmere bevist, at det hjælper til behandling af mentale lidelser generelt. Humanistic therapy Dette handler om, at man skal få klienterne til at finde deres bedste potentialer, igennem selv-undersøgelse. Det handler om fra terapeutens side, at skabe de bedste betingelser for klienten, til at hele hende eller hamselv. Ved at klienten føler at hun bliver forstået, så hjælper det denne til at frembringe dennes egen selvhelene kræfter og have modet til at genkende og forfølge deres potentialer. Interpersonal and social approaches Interpsersonal therapy Denne terapi prøver hovedsageligt at få personerne til at forstå deres plads i det sociale system, og ændre ders rolle i dette sociale system. Som terapeut er man venlig, men prøver på en konsekvent måde, f.eks. at få en person til at forøge deres sociale kontakter og aktiviteter. Group therapy Dette terapi giver medlemmerne mulighed for, at se deres problemer fra et bredere perspektiv end deres eget, samt prøve nye holdninger og evner i et sikkert miljø. Det er specielt i forbindelse med sorg, hvor denne type af terapi kan være fordelagtig. Evaluating treatments Det er svært at sige, om en terapi er bedre end en anden. Der er imidlertid nogle fælles faktorer, for alle terapiretninger, som er med til at skabe gode resultater. Et positivt forhold til sin terapeut, hvor klienten mener at terapeuten forstår dem, er mere villige til at åbne op og fortælle om problemerne. Derudover det, at terapeuten kommer med en forklaring eller fortolkning, af hvorfor klienten har det på den bestemte måde, synes at få folk til at få det bedre. Herudover er der mange terapier, som opfordrer klienten til at konfrontere smertefulde følelser, og giver teknikker der kan hjælpe dem til at blive mindre sensitiv overfor disse føleler.

5 Chapter 6 - Stress disorders and health psychology Chapter integration Stress er, når vi mødes nogle begivenheder der påvirker vores fysiske eller psykologiske velbefindende. Stress, Coronary Heart Disease, and Hypertension Coronary heart disease (CHD) er en hjertesygdom, som kan medføre at patienterne får hjertestop. Mennesker der lever i et stressfuldt miljø, hvor de har lidt kontrol, har større risiko for at få CHD. Hypertension er forhøjet blodtryk, er hvor blodforsyningen er for høj, hvilket kan medføre at patenterne for øget pres på blodkarernes vægge. Det er en del af kroppens reaktion, at hæve blodtrykket, så dette er en af årsagerne til at stress hænger sammen med forhøjet blodtryk. Stress and the immune system Det viser sig, at niveauet af lymfocytter i immunsystemet nedsættes, hvis dyr bliver udsat for en række stressere. Dette viser sig over med personer der bliver udsat for stressfulde perioder. Sleep and health En af de første ting som forsvinder ved stress er søvnen. Personality and health At være pessimistisk synes at være dårligt for ens helbred. Dette kan være fordi personer der er pessimistiske, har en tendens til at se begivenheder som mere ukontrollable eller fordi de deltager i adfærd der relaterer sig til dårligt helbred. Posttraumatic stress disorder, acute stress disorder og adjustment disorder PTSD Forskellige typer af traumer kan medføre at personer for PTSD. Diagnosen kræver at 3 forskellige symptomer er til stede: 1. Genoplevelse af den traumatiske begivenhed. 2. Følelsesløshed og afskåret fra andre. 3. Hyperovervågenhed og kronisk vågenhed. Acute stress diaorder Dette forekommer også som en respons til traumer, og har symptomer der minder om PTSD. Den store forskel er at det opstår indenfor en måned efter hændelsen og at den er kortvarig, varer ikke mere end en måned. Adjustment disorder Denne adskiller sig fra de to tidligere ved, at stresserne der kan lede til dette kan være af alle slags sværhedsgrader, hvor de hos PTSD og acute stress disorder har ekstrem karakter. Explanations of PTSD Vulnerability Af sociale faktorer taler man om alvorlighed, varighed og forholdet til traumet. Derudover påvirker det også om man har den nødvendige sociale støtte til rådighed. Der er 3 psykologiske faktorer, som synes at påvirke risikoen for at udvikle PTSD.

6 1. Ødelagte forventninger er en af dem, disse kan blive ødelagt når vi kommer ud for et traume. 2. Personer der havde symptomer på stress eller angst inden traumet, har større overfølsomhed. 3. Den sidste faktor er det coping mekanismer, som forskellige personer besidder. Treatments for PTSD Psykoterapien for PTSD rummer generelt 3 kriterier: eksponering, for at udslukke frygten som klienterne har, udfordre etablerede kognitioner der danner symptomerne og hlælpe klienterne til at håndtere deres nuværende livsomstændigheder, for at mindske stressen i deres liv.

7 9. Mood disorders Unipolar depression Symptoms of depression Emotional sympyoms Den mest almindelige følelse ved depression er nedtrykthed/være ked af det. Det at personerne føler at de har mistet alt interesse i livet kaldes anhedonia. Physiological and behavioral symptoms Der er mange kropslige funktioner, som bliver ændret ved depression f.eks. appetit, søvn og aktivitet. Med hensyn til aktiviteten, så går de langsommere og beskriver en følelse af manglende energi. Cognitive symptoms Deres tanker omhandler værdiløshed, skyld, hjælpeløshed og sågar selvmord. De har ofte problemer med at koncentrere sig og tage beslutninger. Nogle gange mister personerne fuldstændig kontakt med virkeligheden, og de oplever illusioner og hallucinationer, som oftest er depressive og i en negativ sammenhæng. The diagnosis of unipolar depressive disorders Der findes det der hedder major depression, som er en svær form for depression, og så dysthymic disorder, som ikke er ligeså alvorlig men derimod kronisk. Man kan også få begge depressioner, som hedder en double depression. De mest almindelige sygdomme, som opstår samtidig med depression er stof misbrug f.eks. alkohol, angst sygdomme f.eks. panisk lidelse, og spiseforstyrrelser. Der findes også seasonal affective disorder (SAD), som er en depression der opstår hos nogle mennesker, fordi dagene bliver kortere og dermed mindre lyse. Bipolar mood disorders Symptoms of mania Humøret på de personer der er maniske er opløftet, men dette kan være blandet med irritation og uro/ophidselse. De har en grandios selvopfattelse, hvilket er et syn på dem selv som er urealistisk positiv og opblæst. De kan tale hurtigt og kraftfuldt, for at tilkendegive den hurtige strøm af fantastiske tanker som han har. The diagnosis of mania Der findes både bipolar I disorder og bipolar II disorder. Type I for en depression der er ligeså stor som major depression, eller mildere. Type II oplever svære depressioner, der kan karakteriseres som major depression, men deres maniske episoder er mildere, hvilket kaldes hypomania. cyclothymic disorder er en mindre alvorlig men mere kronisk form af bipolar lidelse. Psychological treatments for depression Behaviour therapies Her prøver man, at forøge antallet af positive forstærkere og mindske antallet af ubehagelige oplevelser i en persons liv, ved at hjælpe personen med at ændre den måde som hun interagerer med omgivelserne og andre mennesker.

8 Cognitive-behavioural therapy Her handler det om, at udfordre den negative tænkning, som klienten har samt prøve at få denne til at ændre opfattelse. Klienten skal lære de dybere generelle opfattelser, som hun besidder, og lære at disse danner grobund for depressionen. Interpersonal Therapy Denne type at terapi fokuseres på de interpersonelle problemer mellem mennesker, da opfattelsen er, at depressionen er opstået af dette, og at det derfor er herigennem man skal komme problemet til hjælp. Psychodynam theories Her kigger psykologen på forkskellige psykoanalytiske udtryk f.eks. overføring hos patienten, for at komme frem til en dybere forståelse af hvorfor depressionen er opstået. Psykoanalytisk terapi har ikke vist sig at være gavnlig til behandling af depression.

9 Chapter 10 - Suicide På verdensplan er der flere personer der dør af selvmord end af mord. Defining and Measuring Suicide Tre gange så mange kvinder som mænd begår selvmord, dog er det fire gange mere sandsynligt, at mænd gennemfører selvmordet end kvinder. Alkohol spiller også en stor rolle i forbindelse med selvmord, det sænker hæmningerne og forøger impulsiv adfærd. Mænd har større tendens til at drikke alkohol når de er oprevede, og har lettere adgang til håndvåben, måske påvirker dette til flere succesfulde selvmord. Der er mange voksne, som bruger selvmord som en måde at få opmærksomhed på. Et tidligere selvmordsforsøg er den bedste måde til at forudsige et senere selvmordsforsøg. Ændre mennesker begår ofte selvmord, fordi de har mistet deres samlever eller fordi de lider af en alvorlig sygdom eller stort handicap. Understanding suicide Social perspectives on suicide Økonomiske problemer kan betyde at folk begår selvmord, og det kan svær sygdom samt tab og det at blive misbrugt også. Når der er en velkendt person i et samfund begår selvmord, så kan det hænde at personer der identificerer sig tæt med denne person, også forsøger selvmord. Dette kan f.eks. være tilfældet på skoler, og det kaldes for suicide cluster. Pychological theories of suicide Der er forskellige mentale sygdomme, som kan forhøje selvmords risikoen bl.a. bipolar lidelse og stofmisbrug f.eks. alkoholisme. Skizofreni kan også medføre selvmordsforsøg. Treating and preventing suicidal tendencies Drug treatment Litium bliver anvendt til at sænke selvmordsrisikoen, og hvis dette ikke kan anvendes kan SSRI forsøges. Psychological treatments Der er udviklet en terapi kaldet dialectical behaviour therapy, som er en kognitiv adfærds intervention. Psykologer inddrager også ofte den selvmordstruede omgangskreds f.eks. samlever eller familien. Tilstedeværelsen af skydevåben i hjemmet medfører at der er en større risiko for selvmord.

10 11. Scizophrenia Hvis man ikke er i stand til at fortælle hvad der er virkeligt og uvirkeligt, så lider man af en psykose. Symptoms, diagnosis, and prognosis of schizophrenia Symptoms Her taler man om positive og negative symptomer. De positive symptomer er nogle der tilfører den skizofrene noget ekstra f.eks. bemærkelsesværdig perception, tanker eller adfærd. Hvor de negative symptomer repræsenterer tab eller mangler i bestemte områder, det kan f.eks. være tab i sociale egenskaber. Selvbedrag som f.eks. at tro at man vinder lotteriet adskiller sig fra psykotiske illusioner på tre måder: 1. Selvbedrag er ikke komplet umuligt, hvor illusioner ofte er det. 2. Personer der nærer selvbedrag tænker på dem engang imellem, hvor folk der nærer illusioner er stærkt optaget af dem. 3. Personer der udfører selvbedrag indrømmer typisk at ders opfattelser kan være forkerte, hvor personer med illusioner ofte er komplet uimodtagelige overfor argumenter der modbeviser der illusioner. Ofte kan de se modargumenter som en konspiration imod dem, og et bevis for at ders illusioner er korrekte. Diagnosis I DSM-IV-TR er der 4 forskellige typer af skizofreni, se s. 391 for nærmere uddybelse. Psychological and social treatments Selvom der er gode behandlingsmuligheder med medicinsk behandling, er det også nødvendigt med psykologisk intervention, da dette med medvirke til at forøge skizofrenes sociale egenskaber og deres immobilitet. Man taler om kognitiv, adfærds og sociale interventioner. De kognitive interventioner handler om, at få patienterne til at genkende egne demoraliserende tanker mod deres sygdom, og ændre disse, så de søger hjælp når de har brug for det samt deltager i samfundet på en så god mulig måde. Den adfærdsrealterede behandling prøver at få patienten til at agere mere socialt acceptabelt f.eks. ved at anvende et belønningssystem omhandlende tokens. De sociale interventioner omhandler at sætte den skizofrene i kontakt med støtte grupper, som hjælper hinanden til bedre at håndtere sygdommen. Det kan f.eks. omfatte, at de skizofrene giver hinanden gode råd, om hvordan man skal håndtere bestemte sociale situationer. Family therapy Dette omhandler, en kombination af psykoedukation til familien omhandlende skizofreni og derudover at lære familiemedlemmerne at cope med den upassende adfærd samt lidelsens påvirkning af den skizofrene.

11 12. Personality disorders Odd-Eccentric Personality disorder, oversigt s. 429 Herunder kan der stilles 3 forskellige diagnoser. Alle diagnoserne har fællestræk med skizofreni eller paranoid psykotisk lidelse, men de har dog en større grad af realisme end de psykotiske patienter. De kan være paranoide, take i mærkelige en excentriske måder, have problemer med at relatere sig til andre mennesker, og have usædvanlige opfattelser eller perceptuelle opfattelser, som dog falder uden for kategorien af illusioner og hallucinationer. Dramatic-emotional personality disorders, oversigt s. 435 Disse personer involverer sig ofte i adfærd der er dramatisk og impulsiv, og de viser ofte kun lidt hensyn til deres egen eller andres sikkerhed. De kan f.eks. deltage i sucidal adfærd eller selvskadende adfærd som cutting. De kan også agere fjendtlig eller voldeligt imod andre En af kærne kendetegnene ved denne diagnose er imidlertid der manglende bekymring for andre. Anxious-fearful personality disorder, oversigt s. 448 Diagnoserne under denne kategori kan karakteriseres som have en kronisk angst eller frygt, og ders adfærd bærer præg af at undgå disse frygtede situationer.

Borderline forstået som mentaliseringssvigt

Borderline forstået som mentaliseringssvigt Borderline forstået som mentaliseringssvigt PsykInfo Af specialsygeplejerske i psykiatri Nadine Benike PsykInfo Den mest almindelige diagnose inden for personlighedsforstyrrelser er borderline. Det er

Læs mere

Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018

Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018 Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018 Om PTSD Symptomer Hvordan diagnosen stilles (gennemgang af diagnose kriterier) Forekomst

Læs mere

Helbredsangst. Patientinformation

Helbredsangst. Patientinformation Helbredsangst Patientinformation Hvad er helbredsangst? Helbredsangst er en relativt ny diagnose, der er karakteriseret ved, at du bekymrer dig i overdreven grad om at blive eller være syg, og dine bekymrende

Læs mere

1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv?

1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv? 1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv? Vedr. hvilken anbefaling man kunne forestille sig: Der vil ikke være tale om en systematisk opsporing. Der

Læs mere

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson www.socialmedicin.rm.dk De forskellige slags belastningsreaktioner Akut belastningsreaktion En forbigående reaktion på en svær belastning.

Læs mere

Information om PSYKOTERAPI

Information om PSYKOTERAPI Til voksne Information om PSYKOTERAPI Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er psykoterapi? 03 Hvad er kognitiv terapi? 04 Hvem kan få kognitiv terapi? 04 Den kognitive diamant 06 Hvordan

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis

Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis Overlæge Charlotte Freund Specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Afd. Q Århus Universitetshospital, Risskov Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Ikke en lægelig veldefineret tilstand. Nogle oplever det i forbindelse med behandling

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

Skizofreni Skizofreni 1 April 2017 Underviser: Majbrith Schioldan Kusk

Skizofreni Skizofreni 1 April 2017 Underviser: Majbrith Schioldan Kusk Skizofreni Skizofreni April 2017 1 Myter om skizofreni Flere personligheder Kriminelle, farlige, forudsigelige Skyldes dårlig opdragelse, forkælelse, dovenskab Skyldes dårlige forældre Kan ikke helbredes

Læs mere

Dette notat skitserer konsekvenserne heraf for flygtninges mentale sundhed, beskyttelses- og risikofaktorer samt effekter af interventioner.

Dette notat skitserer konsekvenserne heraf for flygtninges mentale sundhed, beskyttelses- og risikofaktorer samt effekter af interventioner. Flygtninge har ofte haft meget voldsomme oplevelser i deres hjemland og under flugten, som har sat dybe spor og præger deres liv i lang tid efter. Belastende omstændigheder før, under og efter flugten

Læs mere

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Klinisk psykologi, seminarhold incl. forelæsning. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Eksamen ved. Københavns Universitet i. Klinisk psykologi, seminarhold incl. forelæsning. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Eksamen ved Københavns Universitet i Klinisk psykologi, seminarhold incl. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 25. oktober 2011 Eksamensnummer: 138 25. oktober 2011 Side 1 af 5 1) Beskriv og diskuter (med

Læs mere

Flygtninge, familier og traumer

Flygtninge, familier og traumer Trine Brinkmann, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Flygtninge, familier og traumer Traumatiserede flygtningefamilier hvordan møder lærere, pædagoger og vejledere disse familier? - Fyraftensmøde,

Læs mere

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet.

Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Kognitive funktioner, hvad kendetegner kognitive forandringer hos børn med epilepsi, hvilke udfordringer giver det for barnet. Børneneuropsykolog Pia Stendevad 1 Alle er forskellige Sorter i det, I hører

Læs mere

ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016. Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri

ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016. Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri ALKOHOL OG PSYKISK SYGDOM Vingstedkonference den 11. maj 2016 Susanne Helmstedt Speciallæge i psykiatri Bekiendtgiørelse 1803 Da det er fornummet, at Brændevinsdrik i St. Hans Hospital har forvoldet adskillige

Læs mere

Dagens Program Mandag den 4. april 2016

Dagens Program Mandag den 4. april 2016 Dagens Program Mandag den 4. april 2016 Arbejdsrelaterede Psykosociale belastninger Introduktion til Arbejdsrelaterede psykosociale tilstande Ole Carstensen 9.00-9.15 Tid Eksponering, hvad er der evidens

Læs mere

SOLISTEN - psykose på det store lærred

SOLISTEN - psykose på det store lærred SOLISTEN - psykose på det store lærred PsykInfo 5. marts 2013 Ledende overlæge, Psykiatrien Øst Region Sjælland Litteratur Skizofreni og andre psykoser Psykiatrifonden 2011 ISBN: 978-87-90420-79-6 Litteratur

Læs mere

Cutting. Skærer-adfærd Selvskadende adfærd. Cand. Psych. Hannah de Leeuw Tlf

Cutting. Skærer-adfærd Selvskadende adfærd. Cand. Psych. Hannah de Leeuw Tlf Cutting Skærer-adfærd Selvskadende adfærd 2 definition Selvskade er en direkte, socialt uacceptabel adfærd, der gentages igen og igen, og som medfører lettere til moderate fysiske skader. Når selvskaden

Læs mere

Lægeattest til brug ved ansøgning om helbredsbetinget humanitær opholdstilladelse

Lægeattest til brug ved ansøgning om helbredsbetinget humanitær opholdstilladelse Lægeattest til brug ved ansøgning om helbredsbetinget humanitær opholdstilladelse Attesten udfærdiges på dansk. I det omfang, der anvendes latinske betegnelser, skal det danske udtryk tilføjes. Lægen skal

Læs mere

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Der er en mening med sygdom. Når du forstår den mening, ved du, at din krop er her for at hjælpe dig. Jeg er terapeut og hjælper dig med at

Læs mere

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning

Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Personlighedsforstyrrelser bag angst. Fokus på borderline. Barndommens betydning Psykiatrifonden 25. september 2013 Henning Jordet Ledende psykolog Daglig leder Ambulatorium for Angst og Personlighedspsykiatri

Læs mere

Personlighed. Personlighedsforstyrrelser og deres behandling. PsykInfo Horsens 1. Personlighedsforstyrrelser og psykiatri. Horsens 18.

Personlighed. Personlighedsforstyrrelser og deres behandling. PsykInfo Horsens 1. Personlighedsforstyrrelser og psykiatri. Horsens 18. Personlighedsforstyrrelser og deres behandling Horsens 18. marts 2010 Morten Kjølbye Specialeansvarlig overlæge i psykoterapi De Psykiatriske Specialklinikker Århus Universitetshospital, Risskov Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

At leve med traumer. Lærdansk Herning, 24. april 2012 Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp

At leve med traumer. Lærdansk Herning, 24. april 2012 Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Side 1 At leve med traumer Lærdansk Herning, 24. april 2012 Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Side 2 Hvem kan få ophold i Danmark? Reguleres i udlændingeloven: Asyl

Læs mere

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks David Glasscock, Arbejds- og Miljømedicinsk Årsmøde Nyborg d. 17. marts 2011 Klinisk vejledning: Tilpasnings- og belastningsreaktioner

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM ANGST ANGST 1 PROGRAM Viden om: Hvad er angst? Den sygelige angst Hvor mange har angst i Danmark? Hvorfor får man angst? Film Paulinas historie

Læs mere

Personlighedsforstyrrelse. i et psykiatrisk perspektiv. Morten Kjølbye Borderline Konference 1. Diagnosticering - perspektiver og udfordringer

Personlighedsforstyrrelse. i et psykiatrisk perspektiv. Morten Kjølbye Borderline Konference 1. Diagnosticering - perspektiver og udfordringer Diagnosticering - perspektiver og udfordringer Konference om borderline København 7. februar 2017 Psykiatrien i Nordjylland Morten Kjølbye Uddannelseskoordinerende overlæge Psykiatrien i Region Nordjylland

Læs mere

Psykiske problemer skal betragtes som uafhængige af misbrug. Morten Hesse Center for Rusmiddelforskning

Psykiske problemer skal betragtes som uafhængige af misbrug. Morten Hesse Center for Rusmiddelforskning Psykiske problemer skal betragtes som uafhængige af misbrug Morten Hesse Center for Rusmiddelforskning Men først et forbehold Fra et fænomenologisk perspektiv: Det er altid muligt at finde sammenhænge

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

Når sindet smerter - modul 2 Diagnostik af depression og angst

Når sindet smerter - modul 2 Diagnostik af depression og angst Når sindet smerter - modul 2 Diagnostik af depression og angst København, den 21. september 2017 Thomas Borgen Uhre Sundhedsstyrelsen Referenceprogram for unipolar depression hos voksne - 2007 Thomas Borgen

Læs mere

Når autismen ikke er alene

Når autismen ikke er alene Når autismen ikke er alene Psyk-Info temaaften d. 20. marts 2018 Psykolog Sine Kjeldsen og pædagogisk konsulent Anne Pind, Autismefokus Program Autisme og komorbiditet Angst OCD Psykotiske tilstande Opmærksomhedsforstyrrelser

Læs mere

Når autismen ikke er alene

Når autismen ikke er alene Når autismen ikke er alene Psyk-Info temaaften d. 30. oktober 2017 Psykolog Sine Kjeldsen og pædagogisk konsulent Anne Pind, Autismefokus Program Autisme og komorbiditet Angst OCD Psykotiske tilstande

Læs mere

Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie

Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie Senfølger af opvæksten i en alkoholramt familie Alex Kastrup Nielsen - 19. januar 2015 Om TUBA 1 Nyhenvendelser 2014 1833 Nyhenvendelser 32-14 år 2 % 166 14-17 år 11 % 676 18-25 år 45 % 343 26-30 år 23

Læs mere

Kriser, traumer og sekundær traumatisering Metropol den 31.marts 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen & Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge,

Kriser, traumer og sekundær traumatisering Metropol den 31.marts 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen & Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Kriser, traumer og sekundær traumatisering Metropol den 31.marts 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen & Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Formiddagens program > Eksilstress

Læs mere

At holde balancen - med bipolar lidelse. Et oplæg ved PsykInfo og Psykiater Anne Rask og Erfaringsekspert Mads Trier-Blom Haslev den 1.

At holde balancen - med bipolar lidelse. Et oplæg ved PsykInfo og Psykiater Anne Rask og Erfaringsekspert Mads Trier-Blom Haslev den 1. At holde balancen - med bipolar lidelse Et oplæg ved PsykInfo og Psykiater Anne Rask og Erfaringsekspert Mads Trier-Blom Haslev den 1. februar 2018 Et oplæg ved PsykInfo og Psykiater Anne Rask og Erfaringsekspert

Læs mere

Bipolar affektiv lidelse

Bipolar affektiv lidelse Bipolar affektiv lidelse Ved Louise Bækby Hansen og Signe Brodersen www.regionmidtjylland.dk Program for i aften Velkomst og præsentation Den bipolare lidelses udtryk og forløb Depression Hypomani Mani

Læs mere

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann Bipolar Lidelse Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann 1 Forekomst af bipolar lidelse Ca. 40-80.000 danskere har en bipolar lidelse Risikoen for at udvikle en bipolar lidelse i løbet af livet er ca. 2-3 %

Læs mere

Epilepsi, angst og depression

Epilepsi, angst og depression Epilepsi, angst og depression Præsenteret af overlæge Jens Lund Ahrenkiel Dansk Epilepsiforening 8. juni 2018 BELASTNINGSBRØKEN Belastninger Ressourcer =1 UBALANCE MELLEM RESSOURCER OG KRAV SKABER PSYKISKE

Læs mere

Piger Tidligere traumeudsættelse Større grad af eksponering Andet psykiatrisk lidelse Psykopatologi hos forældrene Manglende social støtte

Piger Tidligere traumeudsættelse Større grad af eksponering Andet psykiatrisk lidelse Psykopatologi hos forældrene Manglende social støtte Piger Tidligere traumeudsættelse Større grad af eksponering Andet psykiatrisk lidelse Psykopatologi hos forældrene Manglende social støtte Den psykiatriske vurdering af børn og unge bør rutinemæssigt inkludere

Læs mere

Børn og unge i flygtningefamilier

Børn og unge i flygtningefamilier Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Børn og unge i flygtningefamilier Børn og unge i flygtningefamilier, Allerød Kommune, 29. august 2013 Mette Blauenfeldt, Leder af Center for

Læs mere

UC Diakonissestiftelsen, 15. september 2016 Udsatte flygtninge Mads Ted Drud-Jensen, Center for Udsatte Flygtninge Side 0

UC Diakonissestiftelsen, 15. september 2016 Udsatte flygtninge Mads Ted Drud-Jensen, Center for Udsatte Flygtninge Side 0 UC Diakonissestiftelsen, 15. september 2016 Udsatte flygtninge 15.09.2016 Side 0 DFH Integration 15.09.2016 Side 2 Side 2 Den næste time > Krig, vold, flugt > Traumer og PTSD > At møde traumatiserede KRIG,

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

PTSD hos flygtninge og indvandrere forståelse og behandlingsmodel

PTSD hos flygtninge og indvandrere forståelse og behandlingsmodel PTSD hos flygtninge og indvandrere forståelse og behandlingsmodel Torsdag 9. oktober 2014 Psykiatridage i København Sigurd Wiingaard Uldall Læge Kompetence Center for Transkulturel Psykiatri Flygtninge

Læs mere

Behandling af børn, unge og deres familier

Behandling af børn, unge og deres familier Behandling af børn, unge og deres familier Navlestrengen er ligesom en sikkerhedssele, så barnet ikke falder ud af moderen. Nu er der kommet et ozonhul i himmelen. Så er Guds gulv ikke længere helt tæt,

Læs mere

Psykoedukation og Kognitiv Terapi ved Psykose

Psykoedukation og Kognitiv Terapi ved Psykose Psykoedukation og Kognitiv Terapi ved Psykose Jens Einar Jansen, psykolog i OPUS Rigshospitalet jens.einar.jansen@rh.regionh.dk Kristin Munch Ryg, psykolog i OPUS Bispebjerg kryg0001@bbh.regionh.dk Psykoedukation

Læs mere

Psychosocial belastning blandt forældre til kronisk syge børn

Psychosocial belastning blandt forældre til kronisk syge børn Psychosocial belastning blandt forældre til kronisk syge børn, Department of pediatrics Phd Klinisk psykolog Definitioner Kronisk sygdom er en lægeligt konstateret lidelse med en varighed på 6 måneder

Læs mere

PTSD hos Flygtninge. Psykiatridag: PTSD og andre stressrelaterede tilstande

PTSD hos Flygtninge. Psykiatridag: PTSD og andre stressrelaterede tilstande Psykiatridag: PTSD og andre stressrelaterede tilstande PTSD hos Flygtninge Psykolog Ann-Kathrine Jørgensen Socialkonsulent Annelise Matthiesen Fysioterapeut Jasmeen Maria Ryberg 29. September 2014 Dagens

Læs mere

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen..

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen.. Irene Oestrich, Chefpsykolog., Ph.D. PSYKIATRISK CENTER FREDERIKSBERG HOSPITAL REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Livets knubs set i et psykologisk perspektiv De svære følelser De brugbare tanker Opbygning

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Vurdering, formulering og planlægning af behandling af psykologisk traumatiserede personer Læringsmål At beskrive

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Kognitiv terapi og behandling af PTSD og ASD Chris Freeman MD Indholdsfortegnelse Hvad er kognitiv adfærdsterapi (KAT/CBT)

Læs mere

DEMENS. Fagdage for fodterapeuter 1. og 2. november 2012. Lone Vasegaard kliniksygeplejerske Demensklinikken OUH

DEMENS. Fagdage for fodterapeuter 1. og 2. november 2012. Lone Vasegaard kliniksygeplejerske Demensklinikken OUH DEMENS Fagdage for fodterapeuter 1. og 2. november 2012 Lone Vasegaard kliniksygeplejerske Demensklinikken OUH telefon: 6541 4163. mail: lone.vasegaard@ouh.regionsyddanmark.dk Verden opleves med hjernen,

Læs mere

Overspisning- Tankernes magt

Overspisning- Tankernes magt Overspisning- Tankernes magt d. 12 januar 2017 Hvad er overspisning Definition og hyppighed Årsager til overspisning Den kognitive model Øvelse: Min bedste ven Psykologiske aspekter Hvad kan jeg selv gøre?

Læs mere

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I?

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I? LAB 4 - formål At få forståelse for både den klassisk styrings tankegang til forandringsledelse (Kotter) og en mere dynamisk, procesorienteret og flertydig tilgang til at håndtere kaos, forandringer og

Læs mere

Personlighedsforstyrrelser. v/ Jeanette Vestby Krog, Cand.psych

Personlighedsforstyrrelser. v/ Jeanette Vestby Krog, Cand.psych Personlighedsforstyrrelser v/ Jeanette Vestby Krog, Cand.psych Kort præsentation Program Personlighed og personlighedsforstyrrelse Diagnostiske kriterier Generelt Emotionel Ustabil Personlighedsforstyrrelse

Læs mere

Oplæg om Prolonged Exposure Therapy for PTSD Heidi Mouritsen, Ringgården heidi@ringgaarden.dk

Oplæg om Prolonged Exposure Therapy for PTSD Heidi Mouritsen, Ringgården heidi@ringgaarden.dk Oplæg om Prolonged Exposure Therapy for PTSD Heidi Mouritsen, Ringgården heidi@ringgaarden.dk Prolonged Exposure Therapy! Kognitiv adfærdsterapeutisk metode udviklet af Edna Foa fra Center for Study of

Læs mere

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Forskning i psykoterapi i Danmark Hvad er psykoterapi? Hvad er forskning i psykoterapi?

Læs mere

Post traumatisk belastnings reaktion

Post traumatisk belastnings reaktion Rudolf Oderkerk, psykiater Hilda Oderkerk Nygaard, psykolog www.psykisksundhed.com Post traumatisk belastnings reaktion Foredrag om PTSD og behandling af PTSD 1 Indhold o PTSD Hvad er det / symptomer o

Læs mere

INFORMATION TIL FAGFOLK

INFORMATION TIL FAGFOLK MIND MY MIND INFORMATION TIL FAGFOLK Afprøvning af psykologisk hjælp til børn og unge med tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. MIND MY MIND Psykologisk hjælp til børn og unge med tegn

Læs mere

Børn og unge i flygtningefamilier

Børn og unge i flygtningefamilier Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Børn og unge i flygtningefamilier Børn og unge I flygtningefamilier, Fyraftensmøde, Silkeborg Kommune 6. februar 2013 Mette Blauenfeldt, Leder

Læs mere

Psykoonkologisk Forskningsenhed Aarhus Universitets Hospital Psykologisk Institut, Aarhus Universitet

Psykoonkologisk Forskningsenhed Aarhus Universitets Hospital Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Evaluering af et rådgivningsprojekt for kræftramte familier Fokuseret kort-tids forebyggende familierådgivning for familier med en forældre med kræft. Kræftens Bekæmpelse i Århus Psykologisk Institut,

Læs mere

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED GENERALISERET ANGST I COLLABRI

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED GENERALISERET ANGST I COLLABRI BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED GENERALISERET ANGST I COLLABRI Behandlingsvejledning ved generaliseret angst i Collabri Denne behandlingsvejledning vedr. generaliseret angst i Collabri er udarbejdet med baggrund

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Kognition er et psykologisk begreb for de funktioner i hjernen, der styrer vores mulighed for at forstå, bearbejde, lagre og benytte information. Multipel sklerose er en

Læs mere

Stress & Depression. Bedre Psykiatri - Hedensted Tirsdag d. 10. september 2013. PsykInfo Midt

Stress & Depression. Bedre Psykiatri - Hedensted Tirsdag d. 10. september 2013. PsykInfo Midt Stress & Depression Bedre Psykiatri - Hedensted Tirsdag d. 10. september 2013 Stress Når man bliver ramt af arbejdsrelateret stress og bliver sygemeldt, er det som regel ikke udelukkende arbejdet eller

Læs mere

depression Viden og gode råd

depression Viden og gode råd depression Viden og gode råd Hvad er depression? Depression er en langvarig og uforklarlig oplevelse af længerevarende tristhed, træthed, manglende selvværd og lyst til noget som helst. Depression er en

Læs mere

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Bethesda, Aalborg D. 21. november 2014 Depression o Hyppighed o Hvad er en depression, og hvordan kan det opleves? o Hvorfor får man en depression? o Hvad

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM DEPRESSION DEPRESSION 1 PROGRAM Viden om: Hvad er en depression? Hvor mange har en depression? Hvornår har man egentlig en depression? Film om depression

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

Køn og sorg - med fokus på mænd. 28-01-2016 Maja O Connor, Århus Universitet www.psykotraume.dk

Køn og sorg - med fokus på mænd. 28-01-2016 Maja O Connor, Århus Universitet www.psykotraume.dk Køn og sorg - med fokus på mænd Den akutte reaktion Sorgforløbet Tosporsmodellen (Stroebe & Schut, 1999) Tabsorienteret fokus på tabet Genindførelses-orienteret fokus på det liv der er tilbage at leve

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail

Stress, vold og trusler: En giftig cocktail Stress, vold og trusler: En giftig cocktail v. Kasper Kock Pædagogisk vejleder/ afdelingsleder & Michael Harboe Specialpædagogisk konsulent/ projektleder Begge Atlass & Studio III instruktører Emner Præsentation

Læs mere

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE Information om PTSD Posttraumatisk stressforstyrrelse er en relativt langvarig og af og til kronisk tilstand. Den kan opstå efter alvorlige katastrofeagtige psykiske belastninger. Dette kan være ulykker,

Læs mere

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012 Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk 29-årig mand om depression For mig er depressionens farve ikke sort, men grå. Ligegyldighedens farve. Under

Læs mere

Information om BEHANDLING MED ECT

Information om BEHANDLING MED ECT Til voksne Information om BEHANDLING MED ECT Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ECT? 03 Hvem kan behandles med ECT? 05 Hvordan virker ECT? 05 Hvem møder du i ECT-teamet? 06 Forundersøgelse

Læs mere

Hvad er skizofreni? Symptomerne på skizofreni og diagnosen

Hvad er skizofreni? Symptomerne på skizofreni og diagnosen Hvad er skizofreni? Skizofreni er en psykisk sygdom en sygdom i hjernen - som giver en række karakteristiske symptomer: hallucinationer, vrangforestillinger, forstyrret tænkning og tab af færdigheder med

Læs mere

Psykoser forskelle og ligheder. Overlæge Ulrik Haahr Kompetencecenter for debuterende psykose

Psykoser forskelle og ligheder. Overlæge Ulrik Haahr Kompetencecenter for debuterende psykose Psykoser forskelle og ligheder Overlæge Ulrik Haahr Kompetencecenter for debuterende psykose Oversigt Hvad er en psykose? Hvordan opstår den? En oversigt over de vigtigste psykoseformer Hvad er en psykose?

Læs mere

SALON3: BØRN, UNGE OG SORG

SALON3: BØRN, UNGE OG SORG SALON3: BØRN, UNGE OG SORG Lene Larsen, psykolog og forskningskonsulent Det Nationale Sorgcenter. 18 september Sorgkonference 2018 VELKOMMEN! Rammen for salonen 25 minutter oplæg om kompliceret sorgforløb

Læs mere

Angst og særlig sensitive mennesker

Angst og særlig sensitive mennesker Angst og særlig sensitive mennesker Psykiatridage i Aalborg september 2013 Psykiatrifonden Morten Kjølbye Cheflæge Psykiatrien i Region Nordjylland Klinisk lektor i psykiatri ved Institut for Medicin og

Læs mere

Hvad skal der til, for at denne patient. har det væsentligt bedre inden for de. næste 3 uger?

Hvad skal der til, for at denne patient. har det væsentligt bedre inden for de. næste 3 uger? Hvad skal der til, for at denne patient har det væsentligt bedre inden for de næste 3 uger? Case 51 årig mand, der er selvstændig. Han er tidligere psykisk rask. Patienten har haft økonomiske problemer

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst SELVVÆRD & MENTAL MODSTANDSKRAFT Den 27. september, Jakobskirken, Roskilde Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Måden du

Læs mere

Mænds depressive lidelser. Per Torpdahl

Mænds depressive lidelser. Per Torpdahl Mænds depressive lidelser Depression hos kvinder og mænd Kvinder 100.000 Mænd 50.000 Former og årsager Livslang depression Livsfase depression Følgende kan påvirkes af depression og kan være årsag til

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE KOGNITION 1 og kan bedres helt op til et halvt år efter, og der kan være attakfrie perioder på uger, måneder eller år. Attakkerne efterlader sig spor i hjernen i form af såkaldte plak, som er betændelseslignende

Læs mere

Psykiatrisk sygdom og demens

Psykiatrisk sygdom og demens Psykiatrisk sygdom og demens Ved Overlæge Eva Berthou Demensdagene 2018 Disposition 1. Kognitive skader ved psykisk sygdom a. Skizofreni b. Bipolar sygdom c. Depression 2. Differentialdiagnostiske vanskeligheder

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion

Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende. Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 9 KRAM: Kost Rygning Alkohol Motion Hvordan hænger kost og psyke sammen? 2 3 Sammenhænge imellem livsstil og livskvalitet Livsstil Sund mad

Læs mere

Psykolog John Eltong

Psykolog John Eltong Psykolog John Eltong Undervisningens formål Give dig en forståelse af, hvad angst er Hjælpe til bedre at kunne formulere hypoteser om, hvad der måske kunne være på færde med en borger Blive bedre til at

Læs mere

Affekternes affekt. Angst og personlighedsforstyrrelser 2018

Affekternes affekt. Angst og personlighedsforstyrrelser 2018 Affekternes affekt Angst og personlighedsforstyrrelser 2018 Internaliserende og eksternaliserende personlighedsforstyrrelser (Westen, 2014) 1. Den forsigtige, sarte, ængstelige, bekymret og relationel

Læs mere

Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom?

Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom? Q1 Har du, eller har du haft, en psykisk sygdom? Besvaret: 932 Sprunget over: 0 Ja Nej Ved ikke 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nej Ved ikke 98,18% 915 1,07% 10 0,75% 7 I alt 932 1 / 12

Læs mere

WWW.VIDENSRAAD.DK FAKTA OM BØRN OG UNGES MENTALE HELBRED DATO 27. SEPTEMBER 2014

WWW.VIDENSRAAD.DK FAKTA OM BØRN OG UNGES MENTALE HELBRED DATO 27. SEPTEMBER 2014 WWW.VIDENSRAAD.DK FAKTA OM BØRN OG UNGES MENTALE HELBRED DATO 27. SEPTEMBER 2014 Hvad er mentalt helbred? Det engelske begreb mental health kan på dansk oversættes til mental sundhed og mentalt helbred.

Læs mere

Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader

Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader Definitioner og begreber selvmordsadfærd & selvskader Farum Kulturhus 31. august 2016 Gert Jessen, Livsmod & Signe Storr, BUC Definitioner og begreber Hvad er Selvskade / selvtilføjet skade (herunder cutting)

Læs mere

Klinikforberedelse Psykiatri. Færdighedstræning

Klinikforberedelse Psykiatri. Færdighedstræning Klinikforberedelse Psykiatri Færdighedstræning Psykopatologi Logos = læren om Pathos = lidelse Psyke = sjæl (Følelser, humør, stemning, tanker, kognition,...) Hvor sidder psyken, det psykiske, psykiske

Læs mere

Diagnosticering og behandling af borderline

Diagnosticering og behandling af borderline Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård. Per Sørensen, Centerchef Diagnosticering og behandling af borderline Hvad har vi lært, hvad fungerer, hvad er virkeligheden? 1 Psykiatri Ståsted og forståelse

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Post-traumatisk Stressforstyrrelse (PTSD): Diagnose Ask Elklit, Denmark 2 Kort oversigt over traumets historie Railway

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

Information om behandling for Generaliseret angst

Information om behandling for Generaliseret angst Information om behandling for Generaliseret angst sykiatri og Social Regionspsykiatrien Viborg-Skive Team for OCD og Angstlidelser Du er henvist til behandling for generaliseret angst i en af angstklinikkerne

Læs mere