Udskrift af Arbejdsrettens dom af 9. juni 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens dom af 9. juni 2017"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 9. juni 2017 I sag nr.: AR Kristelig Arbejdsgiverforening for Vestjysk Busser v/ Arnbjørn Fagraklett, Flexbusser ApS og AJ Busser ApS (advokat Bjørn Carlsen for alle) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer: Formand, højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen Tvisten Denne sag angår, om Fagligt Fælles Forbunds strejke- og blokadevarsler afgivet den 29. december 2016 og den 24. januar 2017 over for de klagende virksomheder er ulovlige som følge af, dels at konfliktvarslerne ikke angav de af forbundets medlemmer, der ville blive omfattet af strejken, dels at virksomhederne ikke var blevet gjort bekendt med konfliktgrundlaget (overenskomstkravet). Konflikten trådte i kraft den 15. februar 2017 og er stadig verserende.

2 2 Påstande Klagerne, Kristelig Arbejdsgiverforening for Vestjysk Busser v/ Arnbjørn Fagraklett, Flexbusser ApS og AJ Busser ApS, har nedlagt påstand om, at Fagligt Fælles Forbund skal anerkende, at den varslede og iværksatte konflikt overfor de tre klagende virksomheder er ulovlig. Indklagede, Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund, har påstået frifindelse. Sagsfremstilling De tre klagende virksomheder driver vognmandsvirksomhed og kører bl.a. fleksbuskørsel for de regionale trafikselskaber. 3F har tidligere søgt at indgå overenskomst med virksomhederne, hvilket virksomhederne har afvist med henvisning til, at man allerede var overenskomstdækket gennem medlemskabet af Kristelig Arbejdsgiverforening. 3F Holstebro sendte den 8. december 2016 enslydende breve til de tre virksomheder med overskriften Tiltrædelsesoverenskomst og bl.a. følgende indhold: Jeg kan se, at virksomheden udfører arbejde under Fagligt Fælles Forbunds overenskomstområde, men er ikke omfattet af en kollektiv overenskomst gennem medlemskab af en dansk arbejdsgiverforening eller andre anerkendte former for overenskomstmæssige aftaler. Jeg vil derfor gerne bede dig indgå i dialog med henblik på at etablere en overenskomst. Kontakt mig venligst på telefon: eller mail: Hvis jeg ikke hører fra dig inden 22. december 2016, kontakter jeg dig igen. Brevene blev fulgt op med breve af 29. december 2016 med overskriften 1.konfliktvarsel og med bl.a. følgende indhold: Da 3F transportgruppen forgæves har forsøgt at etablere overenskomst med virksomheden: Baggrunden for konflikten er, at virksomheden udfører arbejde inden for 3F Transportgruppens faglige område, der ikke er overenskomstdækket. Transportgruppen har gennem dialog forgæves forsøgt at opnå overenskomstdækning, men ser sig på nuværende tidspunkt ikke i stand hertil.

3 3 3F skal herefter meddele, at ville anbefale vores kompetente forsamling, at der etableres konflikt i form af strejke og blokade over for virksomheden. Af forbundets 2. konfliktvarsel vil fremgå nærmere om konfliktens omfang og tidspunkt for ikrafttræden. Vestjysk Busser svarede ved mail af 2. januar 2017 til 3F Holstebro, at virksomheden siden 2008 havde haft overenskomst via sit medlemskab af Kristelig Arbejdsgiverforening, og at virksomheden ikke ønskede at tilslutte sig 3F s overenskomst. Virksomheden anførte, at Kristelig Arbejdsgiverforenings overenskomst var anerkendt på transportområdet, og at virksomheden derfor forventede, at 3F trak konfliktvarslet tilbage. Den 24. januar 2017 sendte 3F Holstebro nye enslydende breve til de tre virksomheder med overskriften Tiltrædelsesoverenskomst og med følgende indhold: 3F Holstebro skrev 29 december 2016 og bad om et møde for at drøfte en aftale om en overenskomst. Desværre er dette møde ikke blevet til noget. Vi håber fortsat på at kunne drøfte en overenskomst. Har I ikke kontaktet os inden 8. februar 2017, vil 3F uden yderligere varsel blokere virksomheden. Fra samme tidspunkt må ingen medlemmer af Fagligt Fælles Forbund arbejde i virksomheden. 3F vil bede LO om at etablere sympatikonflikt snarest muligt efter blokadens ikrafttræden. Det indebærer, at ingen organiseret virksomhed eller arbejdskraft må servicere virksomheden og eventuelle underafdelinger. Som nævnt, håber vi på en forhandling, så vi ikke bliver nødt til at blokere og iværksætte yderlige tiltag. Den 2. februar 2017 skrev Kristelig Arbejdsgiverforening i en mail følgende til Gorm Max Tommerup, 3F Holstebro: Vort medlem Arnbjørn Fagraklett har kontaktet os i anledning af jeres konfliktvarsel af 24. januar Jeg skal i den forbindelse påpege, at virksomheden har været overenskomstforpligtet medlem af arbejdsgiverforeningen siden 2008, og vi stiller os derfor højst undrende overfor den varslede konflikt.

4 Vi overvejer derfor på den baggrund at indbringe sagen for Arbejdsretten med påstand om, at konflikten er ulovlig. Inden da modtager jeg dog gerne kopi af konfliktgrundlaget, som virksomheden tilsyneladende ikke selv har modtaget, med oplysning om hvornår det er fremsendt. 4 Gorm Max Tommerup svarede ved mail af 3. februar 2017, at han var på ferie og ikke havde sagens akter med sig, men at akterne var sendt til de tre virksomheder og kunne fremskaffes gennem disse. Den 7. februar 2017 blev der afholdt et møde mellem 3F og de tre virksomheder, hvor overenskomsternes indhold blev drøftet. Samme dato underskrev de tre virksomheder enslydende Tiltrædelsesoverenskomst til overenskomst for erhvervsmæssig persontransport med ATAX. Tiltrædelsesoverenskomsterne havde bl.a. følgende ordlyd: 1. Overenskomstområde Undertegnede arbejdsgiver er bekendt med overenskomst for erhvervsmæssig persontransport mellem 3F Fagligt Fælles Forbund og ATAX, og vil følge denne, som den er og måtte blive, dog med følgende tilføjelser: Tiltrædelsesoverenskomsterne er fra virksomhedernes side underskrevet af Arnbjørn Fagraklett, idet der over hans underskrift med håndskrift er anført følgende forbehold: Forudsætning for at tiltræde denne aftale er, at der laves en overgangsaftale til ATAX overenskomsten for den kommende kontraktperiode fra 1/ F giver tilsagn om ophævelse af konfliktvarsler i tidsrummet for drøftelserne af overgangsordningen, som skal være på plads inden onsdag den 15/ Ellers opstartes konflikten igen. Den 9. februar 2017 meddelte 3F pr. sms Arnbjørn Fagraklett, at gruppebestyrelsen ikke ville lave en overgangsaftale, men fastholdt overenskomsten, som den var. Samtidig blev der tilbudt 133,70 kr. pr. time for variable biler, ligesom der blev tilbudt et nyt møde, hvis virksomheden ønskede dette. Udover et udbud, som de tre klagende virksomheder havde vundet med opstart den 1. marts 2017, blev Vestjysk Busser ved brev af 9. februar 2017 tildelt fem ekstra kørsler for FynBus

5 5 ligeledes pr. 1. marts F s medlem, Bo Mikkelsen, tilkendegav ved mail af 12. februar 2017 til Administration Flexbusser ApS, at han var interesseret i disse kørsler. Vestjysk Busser sendte den 14. februar 2017 en mail til medarbejderne med følgende ordlyd: Kære alle Som i nok alle efterhånden har fået at vide har 3F varslet konflikt mod AJ Busser, Flex Busser og Vestjyskbusser. Konflikten starter i morgen kl (efter hvad vi er blevet informeret) Vi er ikke klar over/blevet informeret om der kommer en decideret blokade eller hvordan det hele vil komme til at forløbe men, det må vi tage hen af vejen. I denne sammenhæng skal jeg bede jer ALLE om at forholde jer rolig og neutralt. HUSK: Bevar roen Ignorer evt. tilråb Undgå fysisk kontakt Og vigtigst af alt TAG BILLEDER AF NUMMERPLADER OG BLOKADE hvis i er forhindret i at udføre jeres arbejde. I tilfælde af at I bliver blokeret da ring til Flex og giv dem information. Jeg har i dag talt med politiet som opfordre til at forholde sig roligt, forlade stedet og hvis i bliver blokeret skal der ringes til politiet i den del af landet i køre. Og har I ekstra tid til at give af vil jeg meget gerne have et opkald også ;) Hvis i ser at der er nogle steder hvor der er blokade så skriv en sms så jeg har mulighed for at informere de andre chauffør Jeg sidder på vagttelefonen hele dagen så er der noget jeg kan hjælpe med må i ringe Den 15. februar 2017 indgav Kristelig Arbejdsgiverforening på klagernes vegne klageskrift til Arbejdsretten med påstand om, at 3F skulle anerkende, at de afgivne konfliktvarsler var ulovlige. Som anbringender til støtte herfor anførtes bl.a. følgende: Til støtte for de nedlagte påstande gøres det gældende, at 3F s skrivelser må anses for strejkevarsler, som er afgivet med henblik på opnåelse af overenskomst. Sådanne varsler, der afgives overfor virksomheder, med hvem der ikke består overenskomstmæssige eller hovedaftalemæssige relationer, skal angive de af forbundets medlemmer, der vil blive omfattet af strejken, ligesom de skal respektere virksomhedernes krav på individuelle opsigelsesvarsler, jf. bl.a. AR Af driftsmæssige grunde er det vigtigt for virksomhederne at vide, hvem der nedlægger arbejdet.

6 De tre klagende virksomheder beskæftiger alle 3F medlemmer, og 3F s beslutning om, at ingen medlemmer må arbejde i virksomheden, vil derfor få virkning som strejke. Det gør ingen forskel, at skrivelserne af 24. januar 2017 ikke eksplicit nævner strejke. Det gøres videre gældende, at konfliktvarsler i enhver form skal ledsages af det konfliktgrundlag, som fagforeningen påberåber sig. 6 Indklagede har i svarskriftet, som blev indgivet til Arbejdsretten den 8. marts 2017, oplyst, at de af forbundets medlemmer, der var i strejke, den 21. februar 2017 modtog en mail om ophør af deres ansættelsesforhold. Indklagede har som eksempel fremlagt en mail sendt fra administration@flexbusser.dk med bl.a. følgende indhold: Vedr. Ophør af dit ansættelsesforhold. Der indledtes konflikt med Fleksbusser ApS pr. d. 15. februar 2017 iværksat af 3F. Som medlem af 3F har du følgelig nedlagt arbejdet hos os. Vi betragter dig som fratrådt med sidste mulige arbejdsdag d. 14. februar Du mangler at indlevere dit arbejdstøj samt dit flex-id-kort til os, og det skal indsendes straks til nedenstående adresse. Der vil blive tilbageholdt kr af din nettoløn, indtil vi har modtaget arbejdstøjet. Indklagede har som bilag A til svarskriftet vedlagt en udateret liste med navnene på ni medlemmer, som angives at være trukket ud af Vestjysk Busser, AJ Busser og Fleksbusser, heraf seks med tilknytning til Odense Transport, to med tilknytning til 3F Vestfyn og en med tilknytning til 3F Østfyn. Indklagede har i svarskriftet anført følgende om denne liste: Som bilag A fremlægges en liste over de medlemmer, der i forbindelse med konflikten har rettet henvendelse til forbundets afdelinger for konfliktunderstøttelse. Der tages forbehold for at føje yderligere til listen. De pågældende var i øvrigt allerede blevet opsagt af klagerne til fratrædelse pr. 1. marts 2017 på grund af mistet kørsel på Fyn. Forbundet og dets afdelinger har ikke haft mulighed for at lade en navneliste ledsage konfliktvarslet, idet medlemmernes aktuelle beskæftigelse ikke altid er indberettet og registreret i afdelingen. Hertil kommer, at der er tale om en chaufførbeskæftigelse hos klagerne, hvor chaufførerne i langt de fleste tilfælde har bilen med hjem og kører ud hjemmefra om morgenen

7 7 til kørsel for Trafikselskaberne Midttrafik og Sydtrafik (Fynbus) i henholdsvis Region Midt og Region Syd. Klagerne har som bilag 12 til replikken fremlagt en liste omfattende 13 navne på ansatte, som angives at have nedlagt arbejdet. Indklagede har oplyst, at en af de, som er anført på listen, ikke er registreret som medlem hos 3F. En anden på listen har indklagede ikke kunnet identificere, da navnet er for almindeligt. Ifølge oplysningerne på listen har de pågældende nedlagt arbejdet fra forskellige datoer (hhv. 15/2, 16/2 og 18/2). Det er ud fra ni af de ansatte anført, at de var opsagt pr. 28. februar. De resterende fire var ikke opsagt. To af disse ansatte figurerer også på bilag A, mens indklagede har stillet spørgsmålstegn ved de to øvriges medlemskab af 3F. Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af Arnbjørn Fagraklett, Karsten Høgild, A, Allan Andersen, Jørgen Sørensen og John Hedengran. Arnbjørn Fagraklett har forklaret bl.a., at han ejer Vestjysk Busser, som han har drevet siden Han er desuden direktør i Flexbusser ApS og AJ Busser ApS. Disse to selskaber ejes af John Pedersen. Virksomhederne har overenskomst gennem Kristelig Arbejdsgiverforening. Alle tre virksomheder udfører skolekørsel for kommunerne og flekskørsel for regionerne. 3F henvendte sig til ham allerede i 2004, da han drev sin gamle virksomhed. I 2010 henvendte de sig til ham på ny. Han sendte 3F s brev videre til Kristelig Arbejdsgiverforening, som kontaktede 3F på hans vegne. Derefter hørte han ikke yderligere. I 2015 deltog han i et informationsmøde efter, at en kollega fra Vinderup Taxa havde fået en særaftale med 3F om tiltrædelse af ATAX-overenskomsten. Han var ikke interesseret i at tiltræde ATAX-overenskomsten, da timelønnen efter ATAX-overenskomsten er den samme uanset størrelsen på den bil, som chaufføren kører. Han mener ikke, at han ved den lejlighed fik ATAX-overenskomsten udleveret, og han kender ikke ATAX-overenskomsten særlig godt. Da han modtog henvendelsen fra 3F i december 2016, svarede hans sekretær på hans vegne, at de var overenskomstdækket gennem KA, men 3F ignorerede dette svar. Da 3F vendte tilbage med konfliktvarslerne af 24. januar 2017, kontaktede han herefter Kristelig Arbejdsgi-

8 8 verforening. Ham bekendt er 3F s henvendelser ikke udløst af, at der har der været utilfredshed blandt medarbejderne. Der blev den 7. februar 2017 afholdt et møde med 3F, som han havde bedt om. Fra 3F deltog Gorm Tommerup, Jørgen Hedengran og Allan Andersen. Fra virksomhederne deltog han selv og John Pedersen samt i en del af mødet også direktør for Kristelig Arbejdsgiverforening Karsten Høgild. Mødet drejede sig om, at 3F ville starte en konflikt, og han ville gerne vide hvorfor. Gorm sagde, at 3F ville have overenskomst på området, og at det ville de kæmpe for. Han havde ikke forud for mødet fået oplyst, hvad det var for en overenskomst, de ønskede hans underskrift på. Han kender ikke de forskellige overenskomster, som 3F har på transportområdet. Det var kun ATAX-overenskomsten, der blev nævnt på mødet, men indholdet heraf blev ikke drøftet. Der blev heller ikke talt meget om indholdet af tiltrædelsesoverenskomsten på mødet. De kom hurtigt til at drøfte en overgangsaftale svarende til den, som kollegaen fra Vinderup havde opnået i Det var John Pedersen, der ønskede en overgangsaftale, og som foreslog det på mødet. Overgangsordningen skulle gå ud på, at de kunne fortsætte som i dag med at differentiere timelønnen afhængig af bilernes størrelse. AJ Busser og Flexbusser har udelukkende små biler, og det var derfor vigtigt for dem, at de fik en overgangsordning. Klagerne betaler højere løn til de, der kører de store biler, samt for kørsel i weekender. Efter 3F overenskomsten får man ikke tilsvarende tillæg. De fik tilsagn om en overgangsordning på mødet, og derfor blev forudsætningen herom tilføjet med håndskrift på aftalen, men 3F skulle lige have det handlet af med baglandet. Drøftelserne herom skulle være på plads inden den 15. februar, da konflikten i modsat fald ville starte op igen. Underskriften på tiltrædelsesoverenskomsterne betød, at konfliktens iværksættelse blev udskudt en uge. 3F vidste godt, at virksomhederne havde vundet et udbud med virkning fra den 1. marts To dage efter mødet fik han en sms om, at 3F s gruppebestyrelse ikke ville indgå en overgangsaftale, og at 3F alene kunne tilbyde en ordning med en timeløn på 133,70 kr. for variable biler. Det forslag var imidlertid uden værdi for virksomhederne, som ikke har egentlige, variable biler. Han er usikker på, om han modtog ATAX overenskomsten på mødet den 7. februar 2017, men han havde ikke fået den tilsendt forud for mødet. Det er ikke korrekt, at de havde opsagt alle de strejkende pr. 28. februar De havde kun opsagt nogle af dem. De pågældende var blevet opsagt til fratræden den 28. februar 2017,

9 fordi virksomhederne havde mistet 26 ruter på Fyn ikke fordi de var medlem af 3F og der var medlemmer af 3F, som ikke var blevet afskediget. 9 Virksomhederne holdt et møde på Glamsbjerg Hotel den 13. februar 2017, hvor de orienterede chaufførerne om, hvordan de skulle forholde sig under den varslede konflikt. Der blev sendt en mail ud med indkaldelse til mødet til alle deres chauffører på Fyn også de chauffører, der var fyret. Den 14. februar 2017 fandt han ud af, hvem af chaufførerne der var medlem af 3F, idet han ringede rundt og spurgte dem. Han fik ikke fat i alle chaufførerne, så han håbede bare på, at de mødte op på arbejde. De spørger ellers aldrig til medarbejdernes fagforeningsforhold, men Fynbus ville vide, hvor mange busser de havde til rådighed den 15. februar. De havde fra Fynbus fået at vide, hvor mange busser der skulle bemandes, og det var flere, end han havde regnet med. Han ringede derfor også til de fyrede chauffører, som fik tilbudt yderligere kørsel. Der var flere af de fyrede 3F-medlemmer, som tilbød sig, men som trak sig lige før opstart på grund af strejken. Han vidste ikke, at 3F havde pligt til at komme med en liste med navne over de af medarbejderne, der er medlemmer af 3F, og han tænkte derfor ikke på at bede 3F om at få en navneliste. En chauffør, der kører i Kolding for AJ Busser, har fortalt ham, at han fik besked fra 3F om, at han ikke måtte køre for AJ Busser. Ingen hos AJ Busser nedlagde arbejdet, heller ikke den pågældende chauffør, men der er senere nogle chauffører, som ikke har taget arbejde. Konflikten var ikke begrænset til Fyn. Der var også flere steder i Jylland, hvor medarbejderne nedlagde arbejdet. De tre virksomheder har lidt et stort økonomisk tab. Først den sidste uges tid har alle bilerne været ude at køre igen. Det tager tid at finde nye chauffører. Uddannelsen af en chauffør varer seks uger. Det er derfor et stort problem med kollektive opsigelser, og de kunne have begrænset skaderne, hvis de havde kendt konfliktens omfang noget tidligere. Karsten Høgild, har forklaret bl.a., at han er direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening, hvor han har været ansat siden 1998.

10 10 Han har oplevet en række konflikter fra 3F s side over for KA s medlemsvirksomheder. Mange konflikter er endt med, at virksomhederne er blevet presset til at indgå overenskomster. Andre konflikter er kørt videre uden at nå til ende eller er endt med, at parterne er gået hver til sit. KA forhandler bl.a. overenskomst på transportområdet og herunder også vedrørende flekskørsel. KA s kollektive overenskomst har et princip om mindsteløn. På transportområdet er der én mindsteløn for chauffører, der kører små biler, og en anden mindsteløn for de, der kører store biler. KA s overenskomst indeholder bestemmelser om alt det, som det er sædvanligt, at en kollektiv overenskomst tager stilling til. KA deltager i møder hos de regionale selskaber om bl.a. rimelige arbejdsvilkår, og KA er også høringsberettiget i almindelige sager fra Trafikstyrelsen, når det angives, at en virksomhed er medlem af KA. Vestjysk Busser har været omfattet af KA s overenskomst, siden virksomheden blev medlem i De tre virksomheder ønsker ikke anden overenskomst. Den gældende overenskomst med Krifa er ikke fornyet, idet Krifa har opsagt den til udløb pr. 16. september KA har i stedet indgået en overenskomst med Det Faglige Hus i Esbjerg pr. 17. september Denne overenskomst svarer stort set til den gældende overenskomst med Krifa. Han deltog i mødet den 7. februar Han deltog dog ikke i drøftelsen af overgangsordningen, idet 3F ikke ønskede, at han deltog i den del af mødet. På mødet var 3F bekendt med, at virksomheden havde vundet et større udbud pr. 1. marts Han fik lov til at deltage i den del af mødet, hvor aftalen blev underskrevet, og hvor tilføjelserne omkring overgangsordningen blev noteret på aftalen. 3F tilkendegav i den forbindelse, at de havde behov for at gå tilbage til baglandet. Han kender ATAX overenskomsten, men han tror ikke, at han havde den med til mødet. Han husker ikke, om virksomhederne fik udleveret ATAX overenskomsten på mødet. Han talte ikke med virksomhederne om ATAX overenskomsten. A har forklaret bl.a., at hun er chauffør ved Vestjysk Busser. Hun har været ansat augustoktober 2016 og igen fra den 7. januar Hun kører bus og flekskørsel i Herning og omegn. Hendes arbejdsdag starter i Aulum. Bilen holder hjemme hos hende. Hun har arbejdet under konflikten. Hun har været medlem af 3F, men er flyttet til Det Faglige Hus pr. 1. april F ringede til hende i slutningen af marts måned. De spurgte, om hun kørte for Vestjysk Busser. 3F ville have, at hun skulle gå ned til dem for at få strejkepenge.

11 11 Hun føler sig godt behandlet hos Vestjysk Busser og er rigtig tilfreds med sine arbejdsvilkår. Hun ville derfor ikke nedlægge arbejdet. Da hun ikke ville det, fik hun at vide, at hun så ikke kunne være medlem af 3F længere. Hun har ikke oplevet noget pres fra virksomhedens side. Der har været en fysisk blokade hjemme på hendes privatadresse, hvor hun ikke måtte få bilen ud. Hun spurgte de pågældende, om de kom fra fagforeningen. De svarede nej, men at de ikke brød sig om de vilkår, hun arbejdede under. Blokaden varede en lille time. Hun og hendes kolleger er glade for at arbejde for Arnbjørn. Allan Andersen har forklaret bl.a., at han er forhandlingssekretær i 3F, Transportgruppen, og har ansvaret for bl.a. flekstrafik. Han har været i Transportgruppen siden 2009, men har arbejdet i forbundet i knap 30 år. Hvis en arbejdsgiver skal konfliktes, er det den afdeling, hvor virksomheden har adresse, der tager beslutningen herom. Afdelingen sender normalt i første omgang et dialogbrev. Det første konfliktvarsel sendes også fra afdelingen. Inden andet konfliktvarsel sendes, skal det godkendes af forbundet. Der er aldrig to konflikter, som er ens, og det præger, hvordan der varsles. De varsler ikke så mange konflikter på hans område. Der varsles 7-8 konflikter om året inden for offentlig servicevirksomhed, mens der afgives ca. 250 konfliktvarsler inden for godskørsel. Han har aldrig været med til ved afgivelsen af et konfliktvarsel at vedlægge en navneliste. Det er også nærmest umuligt at gøre, hvor der er tale om en transportvirksomhed, hvor der ikke er ét samlet udkørselssted, men hvor chaufførerne starter fra hver sit udkørselssted. 3F ved i en sådan situation ikke, hvor virksomhedens chauffører bor og arbejder, eller om de er medlem af 3F. Han har da heller ikke tidligere været ude for, at virksomhederne har afkrævet 3F en liste over de strejkende. Når de får et nyt medlem, spørger de, hvor vedkommende arbejder. Medlemmet får herefter en jobkode og en underjobkode til identificering af vedkommende. I hvert fagblad opfordres medlemmerne til at oplyse herom, hvis de har fået nyt job, men medlemmerne glemmer ofte at indberette dette.

12 12 I den foreliggende sag var det først med klageskriftet af 15. februar 2017, at der blev fremsat krav om en navneliste, og 3F fremlagde en sådan med svarskriftet af 8. marts Hovedparten af personerne på denne liste havde meldt sig ledige efter at være blevet afskediget den 28. februar 2017, men de skulle trækkes ud af virksomhederne allerede fra den 15. februar Det er virksomhederne og ikke kørselsstederne, som er konfliktramt, og de varslede konflikter omfattede derfor al kørsel for virksomhederne. Det var et tilfælde, at listen især omfattede medarbejdere på Fyn, da det især var her, at 3F havde organiserede medarbejdere i de pågældende virksomheder. Han er sikker på, at ATAX overenskomsten blev drøftet på mødet den 7. februar 2017, og det var hans klare indtryk, at Arnbjørn Fagraklett og John Pedersen kendte ATAX overenskomsten, ligesom Arnbjørn Fagraklett gav udtryk for, at han var i besiddelse af denne overenskomst. De drøftede forskellene mellem KA-overenskomsten og ATAX-overenskomsten, herunder at timelønnen efter KA-overenskomsten var 20 kr. billigere. Han tilbød en overgangsoverenskomst, men han skulle hjem og spørge baglandet, om de kunne lave en sådan overgangsordning. Konflikten blev derfor udskudt i 8 dage. Der var imidlertid ingen tvivl om, at virksomhederne var klar over, hvad det var for et overenskomstgrundlag, de drøftede. Mødet tilbage i 2015 kom i stand efter en henvendelse fra virksomhederne, der gerne ville høre, hvordan de kunne få en overgangsaftale i stand. Det var ét møde ud af mange hundrede møder, som de har haft med virksomheder om overgangsordninger. På møderne gennemgås ATAX overenskomsten slavisk, og han er derfor sikker på, at også de tre virksomheder har kendt til indholdet af denne overenskomst. Jørgen Sørensen har forklaret bl.a., at han siden 1996 har arbejdet hos 3F Odense, Transportgruppen. De har ca medlemmer. De tre virksomheder har alle adresse i Aulum og hører derfor under Holstebro afdelingen. Konfliktvarslet blev afgivet fra Holstebro. Man er typisk medlem hos 3F i den afdeling, hvor man bor, og de af 3F s medlemmer i Odense afdelingen, som kører for de klagende virksomheder på Fyn, er derfor ramt af konflikten.

13 13 Når han får et cirkulære fra forbundet om, at der indledes konflikt mod en virksomhed, vil han kunne finde virksomhedens cvr-nummer frem og koble dette med oplysningerne i 3F's medlemsregister, CRM. Listen fra CRM er imidlertid ikke særlig valid, da en opdateret liste kræver, at medlemmerne husker at melde ændringer ind, når de får nyt job. For at kunne lave en liste over de medlemmer, som rammes af konflikten, er han derfor nødt til at ringe til de, som popper op under søgningen, for at høre, hvor de aktuelt arbejder, og om de måtte have kendskab til medlemmer, som arbejder i den konfliktramte virksomhed. Han har imidlertid ikke mulighed for at lave en komplet liste. Han kan således ikke vide, om der er nogen, han ikke får fat i, fordi han ikke ved, hvem der arbejder i virksomheden. De kommunikerer generelt med medlemmer pr. mail eller via Mit 3F på nettet. De har samlede maillister over medlemmerne, men de sender ikke besked ud til samtlige medlemmer om, at der iværksættes en konflikt. Arbejdsformidlingen får besked om konflikten. John Hedengran har forklaret bl.a., at han er lønkonsulent i 3F, Transportgruppen. Han deltog i en del af mødet den 7. februar Mødet var delt op i to ét hvor alle deltog, og ét hvor Allan Andersen, Arnbjørn Fagraklett og John Pedersen talte sammen i enrum. I den del af mødet, hvor han deltog, blev der ikke talt om navnelister. Hvis der var blevet talt om navnelister, ville han have bedt om at få mødet afbrudt for at tage en snak med Allan Andersen om persondatalovens regler. Under den del af mødet, hvor han deltog, var der en lille diskussion om, hvad der var forskellen på en minimallønsoverenskomst og en normallønsoverenskomst (ATAX). John Pedersen var fuldt ud klar over, hvad forskellen var, og hvad der fulgte af ATAX-overenskomsten. CRM-systemet er blevet lavet for at registrere medlemmerne rigtigt, herunder for at sikre, at medlemmerne kan stemme på den korrekte overenskomst ved fornyelser, men hvis en virksomhed ikke har overenskomst, så kan registret kun ajourføres manuelt ved at ringe eller skrive rundt til folk. Parternes argumentation

14 14 Kristelig Arbejdsgiverforening har anført bl.a., at en lovlig arbejdskonflikt forudsætter, at den er varslet korrekt, og at fagforeningen ved varslingen har henvist til den overenskomst, hvis krav om underskrivelse man støtter sine kampskridt på. Konfliktvarsler i enhver form skal ledsages af det konfliktgrundlag, som fagforeningen påberåber sig. Klagerne var naturligvis bekendt med, at der fra 3F blev rejst krav om indgåelse af en tiltrædelsesoverenskomst, men klagerne bestrider i forbindelse med varslingen at være blevet gjort bekendt med selve overenskomsten eller med eventuelle særvilkår for tiltrædelsen. En virksomhed, der skal tage stilling til, hvorvidt den skal indgå overenskomst, må af retssikkerhedsmæssige grunde have let og umiddelbar adgang til at sætte sig ind i de forpligtelser, den derved vil påtage sig, og det påhviler 3F som overenskomstkrævende forbund senest på varslingstidspunktet at sikre virksomheden denne adgang. 3F har bevisbyrden for, at virksomheden har fået adgang hertil, og denne bevisbyrde er ikke løftet, idet virksomhederne bestrider at have modtaget tiltrædelsesoverenskomsten før end på mødet den 7. februar Det anerkendes, at de af 3F afgivne konfliktvarsler overholder de opsigelsesvarsler, som følger af overenskomsten mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og KRIFA, og som via henvisning i ansættelseskontrakterne gælder i de individuelle ansættelsesforhold. Det fastholdes imidlertid, at varslernes lovlighed afhænger af såvel varslingens længde som af specifikation af de strejkeramte medarbejdere. 3F s skrivelser må anses for strejkevarsler, som er afgivet med henblik på opnåelse af overenskomst. Sådanne varsler, der afgives over for virksomheder, med hvem der ikke består overenskomstmæssige eller hovedaftalemæssige relationer, skal angive de af forbundets medlemmer, der vil blive omfattet af strejken, ligesom de skal respektere virksomhedernes krav på individuelle opsigelsesvarsler, jf. bl.a. AR (Det Ny Teater). Alle tre virksomheder havde på varslingstidspunktet 3F medlemmer ansat. Af driftsmæssige grunde var det vigtigt for virksomhederne at vide, hvem der ville nedlægge arbejdet, og 3F s beslutning om, at ingen medlemmer måtte arbejde i virksomheden, ville få virkning som en strejke. Det gør derfor ingen forskel, at brevene af 24. januar 2017 ikke eksplicit nævner strejke.

15 15 Det kan ikke i en situation, hvor fagforeningen er klar over, at det er væsentligt for virksomhedens drift at kende omfanget af den varslede konflikt, kræves, at virksomheden efterlyser en navneliste eller orienterer forbundet om, hvilke chauffører der er beskæftiget i virksomheden. Specifikation af de strejkeramte medarbejdere kan i øvrigt ske på flere måder. Såfremt det var umuligt for 3F at fremlægge en komplet navneliste, kunne 3F i stedet have udpeget de medlemmer, man kendte til, eller i det mindste have oplyst, hvilket geografisk område der ville blive berørt. En strejke adskiller sig fra en blokade derved, at det er de af forbundets medlemmer, der er beskæftiget på virksomheden, der trækkes ud. Netop derfor må kravet om specifikation fastholdes. En blokade har virkning over for en (ubestemt) kreds af potentielle medarbejdere på virksomheden, mens en beslutning om strejke har virkning over for en identificerbar kreds af aktuelle medarbejdere. Disse medarbejdere har individuelt forpligtet sig over for arbejdsgiveren til at overholde deres ansættelseskontrakt, og når 3F pålægger sine medlemmer, der aktuelt er beskæftiget på virksomheden, at afbryde deres ansættelsesforhold, må 3F bære ansvaret for, at opsigelserne sker lovligt. I tilfælde, hvor medarbejderne af egen drift opsiger deres ansættelsesforhold, er virksomheden i sagens natur klar over, hvilke medarbejdere det drejer sig om. Anderledes forholder det sig, når der er tale om en kollektiv aktion, og også derfor er specifikation nødvendig, jf. også AR (Det Ny Teater). Arbejdsretten har tidligere i AR (DPD Denmark A/S) gjort undtagelse fra kravet om specifikation i tilfælde, hvor der var grund til at befrygte organisationsfjendtlig adfærd. Det følger imidlertid af sagens natur, at arbejdskonflikter indebærer risiko for organisationsforfølgelse. Såfremt 3F s faglige interesse bestod i at forfølge et ønske om overenskomst for de medlemmer, de måtte have på virksomheden, burde det være en smal sag for 3F at specificere de medlemmer, der blev omfattet af strejken. Såfremt 3F s faglige interesse derimod bestod i at forsvare sin overenskomstposition over for andre konkurrerende overenskomster, er der intet retligt hensyn at tage til 3F s medlemmer i relation til organisationsforfølgelse, og 3F s medlemmer må i så fald tåle identifikation med fagforeningen med hensyn til pression. Det er i øvrigt 3F, der vælger midlerne til støtte for det fremsatte overenskomstkrav. Når 3F varsler strejke, må forbundet også sikre sig, at deres medlemsregistreringer er korrekte og

16 16 fyldestgørende, så man har mulighed for at foretage den nødvendige specifikation over for arbejdsgiveren. 3F har med fremlæggelsen af sin navneliste under Arbejdsrettens behandling af sagen bekræftet, at der var tale om en strejke, og 3F har herefter bevisbyrden for, at strejkevarslerne har været lovlige. Da de iværksatte blokader er varslet sammen med strejkerne, må blokaderne lide samme skæbne som strejkerne og anses for ulovlige, hvis strejkerne er ulovlige. Fagligt Fælles Forbund har anført bl.a., at klagerne har været fuldt bekendt med konfliktgrundlaget inden varsling af konflikten. Klagerne blev således allerede på et møde i 2015 i Odense, hvor alle tre virksomheder var repræsenteret, præsenteret for den overenskomst, der var indgået mellem ATAX og 3F (ATAX-overenskomsten), og som 3F s overenskomstkrav vedrører. Klagerne afslog også dengang at indgå overenskomst, uagtet at de blev tilbudt en overgangsordning til overenskomsten. 3F skrev i december 2016 flere gange og bad om en dialog med henvisning til, at virksomhederne udfører arbejde inden for 3F s faglige område, men dette blev fra virksomhedernes side blot afvist med, at man allerede var dækket af KA s overenskomst. Virksomhederne påberåbte sig ikke, at man ikke var klar over, hvad 3F s overenskomstkrav gik ud på, og det er i den betingede tiltrædelsesoverenskomst, som virksomhederne underskrev, udtrykkeligt anført, at virksomhederne er bekendt med ATAXoverenskomsten, som virksomhederne ved deres underskrift tiltrådte på helt sædvanlige standardvilkår. At virksomhederne har været fuldt bekendt med konfliktgrundlaget, fremgår derudover også af de forklaringer, som er afgivet af Allan Andersen og John Hedengran. Hvad angår den manglende specifikation af, hvilke medlemmer der var omfattet af strejken, er dette uden betydning allerede som følge af, at de klagende virksomheder først protesterede herimod, da konflikten brød ud. De havde inden da siddet og forhandlet og fået udsat varslet, og virksomhederne kan ikke på den måde holde 3F hen, indtil medlemmerne rent faktisk trækkes ud. Havde virksomhederne straks anmodet om at få oplyst, hvilke ansatte der var omfattet af strejkevarslerne, så havde 3F haft mulighed for at få dette undersøgt. Situationen er i den forbindelse sammenlignelig med Arbejdsrettens dom i sag A (DPD Denmark A/S), hvor arbejdsgiveren også først protesterede over manglende navnelister, da konflikten var i gang. Denne dom modificerer Arbejdsrettens dom i sag AR (Det nye Teater), idet den fastslog, at der skal være en reel driftsmæssig begrundelse for at kræve navnelister.

17 En sådan begrundelse foreligger ikke, hvis arbejdsgiveren ikke kan være i tvivl om, hvad konflikten drejer sig om. 17 En lovlig konflikt kan ikke på forhånd betinges af, at et fagforbund kan redegøre for, hvilke medlemmer der aktuelt er beskæftiget i den pågældende virksomhed. Forbundet har i den foreliggende sag ikke på forhånd lavet en navneliste, da man sjældent mødes med krav herom, og forbundet har uden et samarbejde med virksomheden svært ved at lave en retvisende navneliste, da 3F ikke har generel adgang til oplysninger om virksomhedens ansatte, og da afdelingerne ofte ikke modtager informationer fra medlemmerne om jobskifte. Virksomhedernes interesse i på forhånd at få kendskab til, hvilke ansatte der er omfattet af en strejke, må i en konfliktsituation vige for forbundets adgang til at benytte strejke som et effektivt middel til at opnå overenskomst. På de overenskomstdækkede områder er der ikke noget krav om, at et konfliktvarsel skal ledsages af en liste over konfliktende medlemmers navne. Der ses ikke at være nogen begrundelse for i denne henseende at tage et større hensyn til virksomheder uden overenskomstdækning end i forhold til allerede overenskomstdækkede virksomheder. Det må være tilstrækkeligt, at virksomhederne er klar over, hvad det er for et arbejdsområde, som rammes, og det kunne de klagende virksomheder ikke være i tvivl om. Det fremgår endvidere af Arbejdsrettens dom i sag AR (Ryanair), at et krav om at oplyse navnene på de ansatte, der vil blive omfattet af strejken, forudsætter, at der et særligt hensyn at tage til virksomhedens muligheder for at indrette sig på en forestående strejke. Et sådant hensyn foreligger ikke her. Det er ikke tilstrækkeligt i så henseende, at en konflikt er ubehagelig, idet det altid vil være tilfældet. På baggrund af den navneliste, som klagerne har fremlagt under sagen for Arbejdsretten, kan det dernæst lægges til grund, at AJ Busser ApS ikke har været berørt af strejker. I forhold til denne virksomhed har en navneliste derfor allerede af den grund ikke været relevant. Alle de strejkende var i øvrigt opsagt af klagerne pr. 28. februar Strejken blev iværksat den 15. februar I alle tilfælde gælder for et konfliktvarsel, at dette skal være tilstrækkeligt klart, således at virksomheden er bekendt med, hvilket arbejde der ønskes overenskomstdækket og dermed

18 18 rammes af konflikt. Klager har ikke påberåbt sig, at varslet skulle være uklart i relation hertil, og effektiviteten af konfliktretten vil blive slækket, hvis klagernes standpunkt lægges til grund. Under alle omstændigheder kan manglende navnelister ikke indebære, at også den varslede blokade er ulovlig. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Klagerne har anført, at indklagedes konfliktvarsler ikke opfylder de formelle krav i to henseender: dels med hensyn til angivelse af konfliktgrundlaget (overenskomstkravet), dels med hensyn til at angive identiteten på de medarbejdere i virksomhederne, som vil blive omfattet af konflikten. Ad varslernes manglende angivelse af konfliktgrundlaget Det må efter de afgivne forklaringer lægges til grund, at de klagende virksomheder var bekendt med, at 3F med den varslede konflikt ønskede at opnå, at virksomhederne indvilligede i at indgå en overenskomst om tiltrædelse af den mellem 3F og ATAX (Arbejdsgiverforeningen for taxikørsel) indgåede brancheoverenskomst på området, ligesom det må lægges til grund, at virksomhederne var bekendt med denne overenskomst, hvilket de da også bekræftede ved underskriften af 7. februar 2017 på den betingede tiltrædelsesoverenskomst. Det forhold, at det ikke i 3F s konfliktvarsler er udtrykkeligt anført, hvad konfliktgrundlaget var, kan herefter ikke i sig selv medføre, at konfliktvarslerne er ugyldige. Ad varslernes manglende angivelse af hvilke medarbejdere, der vil blive omfattet af konflikten Det er ved Arbejdsrettens dom af 1. august 2001 i sag nr (Det ny Teater) fastslået, at i en situation, hvor der ikke består overenskomstmæssige relationer mellem vedkommende arbejdstagerorganisation og virksomheden, skal et konfliktvarsel over for virksomheden i overensstemmelse med sædvanlig arbejdsretlig praksis for at være lovlig iværksættes ved opsigelse af de individuelle ansættelsesforhold. Det blev samtidig fastslået, at der hertil nødvendigvis må kræves, at opsigelserne sker med angivelse af, hvilke medarbejdere der siger op og under iagttagelse af de opsigendes opsigelsesvarsler. Dette må endvidere gælde, selv om arbejdstagerorganisationen i kraft af de pågældendes medlemskab har fuldmagt til at afgive

19 opsigelse på deres vegne. Denne praksis er fastholdt i senere domme, senest ved Arbejdsrettens dom af 31. marts 2017 i sag nr. AR I dom af 18. januar 2007 i sag nr (DPD Denmark ApS) har Arbejdsretten dog fastslået, at et fagforbund ikke har pligt til at oplyse navnene på de medlemmer, som er omfattet af en varslet strejke, hvis en navneliste vil være uden reel driftsmæssig betydning for virksomheden, og fagforbundet har grund til at befrygte, at listen kunne blive misbrugt i virksomheden til organisationsfjendtlig adfærd. Under sådanne omstændigheder kan forbundet nøjes med at varsle strejken med et så tilpas langt varsel, at det tager højde for de strejkendes individuelle opsigelsesvarsler. Ud over den formelle betragtning at en arbejdsgiver må kende identiteten på de strejkende medarbejdere allerede ved varslingen, da strejken sidestilles med en opsigelse af ansættelsesforholdene så bygger Arbejdsrettens praksis tillige på den betragtning, at der ved varslet skal gives arbejdsgiveren en vis mulighed for at indrette sig på konfliktens omfang. Der skal dog samtidig tages hensyn til en effektiv konfliktadgang, og dette hensyn vil kunne veje tungt, især hvis der ikke er væsentlige modstående driftsmæssige hensyn at tage til den konfliktramte virksomhed. I den foreliggende sag fremgår det af 3F s første konfliktvarsler af 29. december 2016, at 3F, såfremt forbundets forsøg på at opnå overenskomst via dialog forblev forgæves, ville anbefale forbundets kompetente forsamling, at der etableredes konflikt i form af strejke og blokade over for virksomheden. Det blev samtidig angivet, at konfliktens nærmere omfang og tidspunkt for ikrafttræden ville fremgå af forbundets 2. konfliktvarsel. Om konfliktens omfang hedder det i forbundets varsler af 24. januar 2017, at fra konfliktens ikrafttræden vil 3F uden yderligere varsel blokere virksomheden og Fra samme tidspunkt må ingen medlemmer af Fagligt Fælles Forbund arbejde i virksomheden. 3F varslede således ikke kun blokade over for virksomhederne, men tillige at forbundets medlemmer ikke måtte arbejde i virksomhederne fra konfliktens ikrafttræden. Virksomhederne måtte derfor forstå varslerne således, at de også omfattede konflikt i form af strejke. Det fremgik imidlertid ikke af varslerne, om der var medlemmer ansat på virksomheden, som ville

20 20 blive berørt af konflikten, og hvem de pågældende medlemmer i givet fald var. Det må endvidere efter bevisførelsen lægges til grund, at 3F på varslingstidspunktet end ikke selv havde undersøgt hvilke medlemmer, der som ansatte på virksomhederne ville blive berørt af de afgivne konfliktvarsler. Det forhold, at 3F s medlemskartotek ikke ajourføres på en effektiv måde med hensyn til at vise medlemmernes aktuelle ansættelsesforhold, kan ikke føre til, at 3F ikke har pligt til forud for afgivelsen af et konfliktvarsel over for en virksomhed at forsøge at fastlægge identiteten på de medarbejdere, hvis individuelle ansættelsesforhold skal opsiges, og give virksomheden meddelelse herom. I det foreliggende tilfælde havde de klagende virksomheder ved konfliktvarslernes modtagelse ingen mulighed for at vurdere, hvor mange og i givet fald hvilke af virksomhedernes medarbejdere, der ville blive berørt af konflikten, hvilket virksomhederne havde et legitimt driftsmæssigt behov for at blive gjort bekendt med af hensyn til virksomhedernes muligheder for at indrette sig på en forestående strejke. Der er endvidere efter bevisførelse ikke grundlag for at antage, at virksomhederne ville misbruge forhåndskendskab til navnene på personer, der ville blive omfattet af strejken, til at udøve organisationsfjendtlig adfærd. På den anførte baggrund finder Arbejdsretten, at de af 3F afgivne konfliktvarsler er ulovlige. Det forhold, at det i relation til AJ Busser efterfølgende viste sig, at der ikke var nogen medlemmer af 3F, som nedlagde arbejdet, kan ikke i sig selv føre til, at konfliktvarslet over for denne virksomhed er lovligt. Klagernes påstand tages herefter til følge. T h i k e n d e s f o r r e t: 3F skal anerkende, at den varslede og iværksatte konflikt over for Vestjysk Busser v/ Arnbjørn Fagraklett, Flexbusser ApS og AJ Busser ApS, er ulovlig. 3F skal i sagsomkostninger betale kr. til Arbejdsretten.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 8. december 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 8. december 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 8. december 2017 I sag nr.: AR2017.0407 Kristelig Arbejdsgiverforening for Vestjysk Busser v/arnbjørn Fagraklett, Flexbusser ApS og AJ Busser ApS (advokat Bjørn Carlsen)

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 i sag nr. A2006.237: Zebra A/S (advokat Kirsten Maxen) mod Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat og Fagligt Fælles Forbund (advokat Lars Gulmann) Dommer:

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 18. januar 2007

UDSKRIFT. Arbejdsrettens dom af 18. januar 2007 UDSKRIFT af Arbejdsrettens dom af 18. januar 2007 i sag nr. A2006.786: DPD Denmark A/S Domhusgade 22A 6000 Kolding (advokat Christian K. Clasen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod

Kendelse i. Faglig voldgiftssag FV F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Kendelse i Faglig voldgiftssag FV 2018.0152 3F for A (procedør Maria Muniz Auken) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere for Danish Agro a.m.b.a. (advokat Christian H. M. Mikaelsen) 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

OVERENSKOMSTSYSTEMET MV.

OVERENSKOMSTSYSTEMET MV. Sønderjysk Landboforening, Vojens 7. marts 2016 Jacob Langvad Nielsen, advokat (L) Økonomi og virksomhedsledelse SEGES P/S OVERENSKOMSTSYSTEMET MV. INDHOLD 1. Overenskomstsystemet Den danske model 2. Konfliktret

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med et erhvervslejemål.

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med et erhvervslejemål. København, den 30. november 2010 J.nr. 2009-02-1102 MRY/LOV 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit.

I afsnit 2 beskrives de verserende forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked og herefter behandles de generelle regler i de følgende afsnit. Orientering 16. marts 2018 Vikarers retsstilling ved konflikt på brugervirksomheden Indhold 1. Baggrund... 1 2. De offentlige overenskomstforhandlinger 2018... 1 3. Generelt... 2 4. Forskellige typer konflikt...

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Sagsfremstilling: Det fremgår af sagens oplysninger, at klager er et datterselskab, der er 100 % ejet af det tyske selskab W.

Sagsfremstilling: Det fremgår af sagens oplysninger, at klager er et datterselskab, der er 100 % ejet af det tyske selskab W. København, den 12. september 2012 Sagsnr. 2011-0287/SAF/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne klager klaget over advokat B. Sagens tema: Klager har klaget

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Sag nr.: AR2013.0305 Lærernes Centralorganisation mod KL Dommere: Jørn Kristian Jensen, Carl Erik Johansen, Torkild Justesen, Erik Jylling, Erik Kjærgaard,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002): Fagligt Fælles Forbund for specialarbejder A (konsulent Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Øsby Entreprenør- og Kloakservice ApS (konsulent Hans Henrik

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende med, at medlemmerne skal i strejke. Forhandlingerne

Læs mere

Kendelse. 12. januar 2015. i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund. (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst. mod GLS-A.

Kendelse. 12. januar 2015. i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund. (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst. mod GLS-A. Kendelse af 12. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV 2014.0106: Fagligt Fællesforbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst mod GLS-A for Rosa ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer?

Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? Skal jeg strejke, hvis konflikten kommer? SKAL JEG STREJKE, HVIS KONFLIKTEN KOMMER? Kære 3F medlem Når fagforbundene forhandler om fornyelse af overenskomster med arbejdsgiverforeningerne, kan det ende

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. februar 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0049): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 1 Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 2 Indholdsfortegnelse... Side Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2. Parternes formål... 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed...

Læs mere

Side 1. Hovedaftale for deltidsbeskæftiget, honoraraflønnede brandpersonale mellem KL og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk

Side 1. Hovedaftale for deltidsbeskæftiget, honoraraflønnede brandpersonale mellem KL og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk Side 1 Hovedaftale for deltidsbeskæftiget, honoraraflønnede brandpersonale mellem KL og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk Side 2 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1 Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet 3 5 1. Hvem er omfattet 3 Kapitel 2. Parternes formål 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende

Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende 2007 Cirkulære af 17. august 2007 Perst. nr. 070-07 PKAT nr. J.nr. 07-333/74-1

Læs mere

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer.

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. Side 1 AFSKRIFT H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. ------------------- Denne hovedaftale er afsluttet mellem Amtsrådsforeningen

Læs mere

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E København, den 24. oktober 2011 Sagsnr. 2009 1321 CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede, advokat. Sagens tema: Klager har klaget over, at

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Tvistighedsnævnet. Kendelse

Tvistighedsnævnet. Kendelse i --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 34.2016 A ved faglig sekretær Bo Christensen 3F Privat Service, Hotel & Restauration mod B ved kurator,

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993.

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. Hovedaftalen af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. 1 Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 19. september 2016 Sagsnr. 2016-1076/MKJ 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

Tilkendegivelse meddelt mandag den 28. februar 2011 i faglig voldgiftssag Fødevareforbundet NNF for A (adv.fm. Kim Brandt Jensen/LO) mod

Tilkendegivelse meddelt mandag den 28. februar 2011 i faglig voldgiftssag Fødevareforbundet NNF for A (adv.fm. Kim Brandt Jensen/LO) mod Tilkendegivelse meddelt mandag den 28. februar 2011 i faglig voldgiftssag 2011.0003 Fødevareforbundet NNF for A (adv.fm. Kim Brandt Jensen/LO) mod DI for Danish Crown Tønder-Oksekødsdivision (fagleder

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 15. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0036, afsagt den 2. maj 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Palle Bisgaard) mod Dansk Byggeri for Ptampa v/ Piotr Trochimczuk (konsulent Erling Olsen)

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift(fv2013.0122): Fagligt Fælles Forbund for A (Konsulent Evelyn Jørgensen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift(fv2013.0122): Fagligt Fælles Forbund for A (Konsulent Evelyn Jørgensen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift(fv2013.0122): Fagligt Fælles Forbund for A (Konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I v/di for Brande Buslinier ApS (Jesper Hollegaard) Afsagt den 4. december

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på salær med mere i forbindelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 17. oktober 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 17. oktober 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 17. oktober 2016 I sag nr.: AR2016.0485 Stenvad Gartneri ved Morten Adamsen (advokat Søren Aagaard) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund for Fagligt

Læs mere

Side 1 H O V E D A F T A L E. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for:

Side 1 H O V E D A F T A L E. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: H O V E D A F T A L E 32.12.2 Side 1 Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: 1) a) Amtsrådsforeningen. b) De amter og amtskommunale institutioner, der er omfattet af en kollektiv overenskomst

Læs mere

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S og AC-organisationerne Dækningsområde Denne hovedaftale har bindende virkning for 1.AC-organisationerne. Hvorved forstås: a. en organisation, der er medlem af AC og

Læs mere

KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010

KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010 KENDELSE afsagt fredag den 22. januar 2010 i faglig voldgiftssag, 2009.0235 Blik- og Rørarbejderforbundet (forbundsformand Max Meyer) mod Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778 for skorstensfejermester

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Side 1 HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

Side 1 HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNNES LANDSFORBUND HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-233.821 (H.P Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Christian Østrup) 29. april 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-233.821 (H.P Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Christian Østrup) 29. april 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-233.821 (H.P Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Christian Østrup) 29. april 2003 K E N D E L S E Lindpro A/S (advokat Christian Johansen, København) mod Jørgen Mortensen & Sønner

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Protokollat med Tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund for A og B. mod

Protokollat med Tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund for A og B. mod 1 Protokollat med Tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0120) Fagligt Fælles Forbund for A og B (advokat Jesper Schäfer Munk) mod DI for Smurfit Kappa Danmark A/S (advokat Ulla Løvschal Wernblad)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. Klagens tema: [Klager]

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Flemming Guldberg (faglig sekretær Jan Madsen) mod Dansk Byggeri for FME Entreprise A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

K e n d e l s e : Ved skrivelse af 14. juli 2011 har Klager 1 og Klager 2 klaget over statsautoriseret revisor A.

K e n d e l s e : Ved skrivelse af 14. juli 2011 har Klager 1 og Klager 2 klaget over statsautoriseret revisor A. Den 27. juni 2012 blev i sag nr. 75/2011 Klager 1 og Klager 2 (bg. advokat B) mod Statsautoriseret revisor A afsagt følgende K e n d e l s e : Ved skrivelse af 14. juli 2011 har Klager 1 og Klager 2 klaget

Læs mere

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor 1995 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens enkelte bestemmelser...1 Til 2. Ledelsesretten...1

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 23. maj 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2013.0681 Kristelig Arbejdsgiverforening for Søhøjlandets

Læs mere

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. Siesbye Kapsch ApS Gothersgade 43 1123 København K

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. Siesbye Kapsch ApS Gothersgade 43 1123 København K 1 København, den 1. juni 2010 KENDELSE Klager ctr. Siesbye Kapsch ApS Gothersgade 43 1123 København K Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har givet fejlagtige oplysninger i forbindelse med klagers afgivelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

og Kristelig Fagforening.

og Kristelig Fagforening. Kapitel 1 Indledning 1 Aftalens parter og bindende virkning Stk. 1 Denne aftale er indgået mellem og Kristelig Fagforening og træder i kraft straks, den er underskrevet. Stk. 2 Denne aftale samt aftalerne

Læs mere

Tvistighedsnævnet KENDELSE

Tvistighedsnævnet KENDELSE -NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet KENDELSE afsagt af Tvistighedsnævnet den 3. august 2017 i sag 47.2016 A ved uddannelseskonsulent Morten Lehmann, 3F mod B ved advokat Christina Borggaard Thomsen I sagens

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret revisor C.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret revisor C. Den 20. december 2011 blev i sag nr. 34/2011 A ved advokat B mod Registreret revisor C afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2007-0012908 (Niels Feilberg Jørgensen, Erik Hammer, Niels Henriksen) 19. september 2007 K E N D E L S E Råstof og Genanvendelse Selskabet af 1990 A/S (selv) mod Århus Kommune

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140): Fagligt Fælles Forbund for tømrersjakket repræsenteret ved Morten Rud Hansen (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HUJ A/S (chefkonsulent

Læs mere

H O V E D A F T A L E

H O V E D A F T A L E 1 H O V E D A F T A L E Mellem Divisionsforeningen Vestagervej 17 2900 Hellerup (herefter benævnt DF) og Spillerforeningen Pilestræde 35, 2., 1112 København K. (herefter benævnt SPF) ( i det følgende benævnt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 15. maj faglig voldgiftssag (FV ): Serviceforbundet. for. (advokat Dennis Schnell Lauritzen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 15. maj faglig voldgiftssag (FV ): Serviceforbundet. for. (advokat Dennis Schnell Lauritzen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 15. maj 2018 i faglig voldgiftssag (FV2017-0124): Serviceforbundet for A (advokat Dennis Schnell Lauritzen) mod DI Overenskomst II for Securitas A/S (advokat Annette

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af X klaget over indklagede.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af X klaget over indklagede. København, den 16. juni 2014 Sagsnr. 2014-373/LSK 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af X klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A, der repræsenterede

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

K E N D E L S E. Ankesagen blev efter det oplyste hovedforhandlet den 7. maj 2014.

K E N D E L S E. Ankesagen blev efter det oplyste hovedforhandlet den 7. maj 2014. København, den 30. marts 2015 Sagsnr. 2014-3497/CHN 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne X ApS og Y klaget over advokat B. Klagens tema: Advokat A har på vegne

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager 1], [klager 2] og [klager 3] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager 1], [klager 2] og [klager 3] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 28. juni 2017 Sagsnr. 2016-2846/JSC/HCH 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager 1], [klager 2] og [klager 3] klaget over [indklagede],

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for:

HOVEDAFTALE. mellem. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: Side 1 HOVEDAFTALE mellem Amtsrådsforeningen og bundet af Offentligt Ansatte, Specialarbejderforbundet i Danmark og Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark vedrørende overenskomstansatte medarbejdere Denne

Læs mere