ARBEJDSGRUPPEN VEDRØRENDE FÆRGERAMPER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ARBEJDSGRUPPEN VEDRØRENDE FÆRGERAMPER"

Transkript

1 1 ARBEJDSGRUPPEN VEDRØRENDE FÆRGERAMPER INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. Indledning... 2 Baggrunden for nedsættelse af arbejdsgruppen Kommissorium Arbejdsgruppens sammensætning 2. Beskrivelse af ulykken i Frederikshavn Havn den 8. juli 1996 samt ulykken i Helsingør Havn den 24. juli Karakteristika ved typer af danske havne Færgerampeanlæg i danske havne Gældende regler vedrørende sikkerhedsforanstaltninger og myndighedernes tilsynskompetence Svenske og norske regler. ILO-regler Ansvar, regeludformning, tilsyn m.v. set i et fremadrettet perspektiv Færgerederirepræsentanternes reaktion Konklusioner Bilagsfortegnelse INDLEDNING.

2 Arbejdsgruppens nedsættelse og sammensætning. 2 Den 10. juli 1996 nedsatte trafikministeren en arbejdsgruppe med den opgave at undersøge og vurdere behovet for regler for tilsyn med, om færgeselskaberne lever op til deres ansvar for sikkerheden i forbindelse med ramperne i færgehavnene. Trafikministerens pressemeddelelse er vedhæftet som bilag 1../. Som det fremgår af pressemeddelelsen, er baggrunden for nedsættelse af arbejdsgruppen den ulykke, der indtraf i Frederikshavn Havn natten til mandag den 8. juli 1996, hvor en bil med en svensk familie på tre personer kørte op ad en forkert rampeklap og ud over klappen, hvorved bilen faldt i havnebassinet og familien omkom. Arbejdsgruppen fik følgende sammensætning: Fuldmægtig Edith Andersen, Arbejdsministeriet. Kontorchef Charlotte Skjoldager, Direktoratet for Arbejdstilsynet. Vicedirektør H. Elo Petersen, Direktoratet for Arbejdstilsynet. Fuldmægtig Peter Gadman, Boligministeriet, Bygge- og Boligstyrelsen. Havnedirektør Svend Christensen, Den Danske Havnegruppe. Administrationschef Ole Munk, DSB. Politimester K. Roum Svendsen, Randers. (Justitsministeriet). Havnedirektør Jørgen Kjærgaard, Statshavnsadministrationen, Frederikshavn. Kontorchef Ole Brocks, Søfartsstyrelsen. Skibsinspektør Peter Lauridsen, Søfartsstyrelsen. Akademiingeniør Frank Rubin, Vejdirektoratet. Kontorchef Inge Guldborg Henriksen, Trafikministeriet (formand). Ekspeditionssekretær Bent Vagn Hansen, Trafikministeriet (sekretariat). Fuldmægtig Lone Bruun Lorenzen, Trafikministeriet (sekretariat). Endvidere har specialkonsulent Mogens Funch, Trafikministeriet, deltaget i arbejdsgruppens møde den 30. august Arbejdsgruppen har indledningsvis koncentreret sig om de spørgsmål, der ligger i det af trafikministeren den 8. juli 1996 givne kommissorium. Arbejdsgruppen har imidlertid fundet det hensigtsmæssigt også at vurdere ministerens spørgsmål i en lidt bredere sammenhæng og har herunder også vurderet yderligere elementer,

3 3 der ligger i folketingsmedlem Kirsten Jacobsens spørgsmål S 2981af 11. juli 1996 til statsministeren, nemlig spørgsmål om sikkerheden i øvrigt i forbindelse med havneanlæg, passagerfærger m.v. Spørgsmålet og statsministerens besvarelse af 6. august 1996 er vedhæftet som bilag 2. Kapitlerne 3-6 incl. har relation til begge hovedspørgsmål. I kapitel 7 søges først trafikministerens kommissorium besvaret, dernæst de bredere spørgsmål belyst../. Arbejdsgruppen har holdt i alt 5 møder, herunder møde med repræsentanter for færgerederierne. København, den 30. september BESKRIVELSE AF ULYKKEN I FREDERIKSHAVN HAVN DEN 8. JULI 1996 SAMT ULYKKEN I HELSINGØR HAVN DEN 24. JULI 1995.

4 2.1. Ulykken i Frederikshavn Havn ved STENA LINE's færgerampe, hvor 3 personer omkom, skete den 8. juli Færgerampen, som etableres af STENA LINE til rederiets endnu ikke leverede HSS-færge, var ikke færdigbygget, men anvendes midlertidigt til katamaranfærgen STENA SEA LYNX. Anlægget - et såkaldt linkspan - består af en flydende ponton, som bærer den ene ende af en rampe, der er fastgjort til kajen. Anlægget har 5 spor (klapper), hvoraf kun den midterste var i brug på ulykkestidspunktet. De øvrige 4 spor skal først benyttes, når STENA's nye HSS-færge indsættes i slutningen af 1996, hvorefter det midterste spor nedlægges (fjernes). Rampeanlægget med de 5 spor er mod havneområdet afskærmet af to hydrauliske bomanlæg. Med henblik på ombordkørsel til færgenstena SEA LYNX via det midterste spor på rampeanlægget var den ene af bommene lukket op på ulykkestidspunktet. Føreren af ulykkesbilen, som holdt i venteområdet, blev ca. kl kontaktet af en medarbejder fra STENA LINE, som tilbød plads på afgangen kl med færgen STENA SEA LYNX. Bilisten kørte efter anvisning til opmarchbåsen og via billetbox videre til opmarch-området ved STENA SEA LYNX-færgen. Uden ophold blev bilisten vejledt frem ad rampeanlægget efter at have passeret den åbne bom, men i stedet for at køre mod den midterste klap, kørte han uden om en foran den yderste højre klap anbragt træbuk. Han fortsatte op ad klappen, som stod med en hældning på 25-30º, hvorefter bilen faldt i havnebassinet. Sagen er fortsat under efterforskning hos Politimesteren i Frederikshavn En på visse punkter næsten tilsvarende ulykke, hvorved 3 personer omkom, skete i Helsingør Havn (DSB's terminal) den 24. juli 1995.

5 På ulykkestidspunktet fandtes i Helsingør Havn 3 færgerampeanlæg med hver sin interne tilkørselsvej. Hvert færgerampeanlæg var forsynet med elektrisk betjente bomme. 5 Det vestligste af de 3 rampeanlæg (leje 1) var på ulykkestidspunktet i brug til lastning af en af ScandLines' færger. Under tilkørsel til færgen, der lå i det i brug værende leje (leje 1), brød en bilist ud af køen af de biler, der kørte ombord, og kørte mod det midterste af de 3 færgerampeanlæg (leje 2). Dette var også forsynet med et elektrisk betjent bomanlæg, men bommen var lukket op, og der var ingen færge i færgelejet. Bilen faldt derfor i havnebassinet. Sagen er fortsat under behandling hos anklagemyndigheden. 3. KARAKTERISTIKA VED TYPER AF DANSKE HAVNE. Som nævnt ovenfor skete de to ulykker i færgehavnsafsnittet i Frederikshavn Havn, respektive i færgehavnen Helsingør, der som andre færgehavne alt efter tidspunktet på døgnet er karakteriseret ved intensiv trafik med såvel personbiler, lastbiler som gående passagerer.

6 Om færgehavne/færgehavneafsnit kan man således generelt sige, at de kan være præget af mange biler/passagerer, hvor det drejer sig om at "holde køen", om "enkeltsituationer" på yderst trafiksvage tidspunkter eller om "sidste øjebliksbilister". 6./../. Der foregår i flere færgehavne/færgehavneafsnit for tiden en del ombygnings- /udbygningsarbejder bl.a. i forbindelse med indsættelse af nye færgetyper, hvilket ikke umiddelbart gør til- og frakørselsforholdene for den enkelte bilist mere overskuelige. I modsætning hertil er der i almindelige trafik- og fiskerihavne generelt ikke en trafik, der kan sammenlignes med trafikken i færgehavne/færgehavneafsnit. Her er der typisk tale om decideret erhvervstrafik, hvor der er større kendskab til "det at færdes" på en havn. Særligt om disse havne, se nedenfor under punkt 7.3. Det fremgår af oplysninger fra Danmarks Statistik, at der i 1995 foregik 16 mio. ombord- og ilandkørsler med personbiler i danske færgehavne. Arbejdsgruppen har alene kendskab til forekomsten af to alvorligere ulykker i færgehavne, nemlig de nævnte i Helsingør Havn i juli 1995 og i Frederikshavn Havn i juli FÆRGERAMPEANLÆG I DANSKE HAVNE Ikke mindst som følge af udviklingen af nye skibstyper findes der en række forskellige typer af færgerampeanlæg i danske havne. Færgerampeanlæg kan principielt opdeles i fem typer, der vises på bilag 3 (fig. 1-5). 1. Flydende anlæg (linkspan) Består sædvanligvis af en flydende ponton, som bærer den ene ende af en rampe,

7 der med hængsel er permanent fastgjort til en kaj (se fig. 1). Rampens yder-ste ende er for store anlæg forsynet med klapper, der opereres hydraulisk Bevægelige ramper. Består normalt af en rampe, der er indbygget i en kaj. Den ene ende af rampen er med hængsel permanent fastgjort til kajen (se fig. 2). Den anden ende af rampen bevæges i lodret retning med en hejseværk, der opereres med enten wirer eller hydraulisk. 3. Faste ramper, fast funderede. Består normalt af faste, ubevægelige konstruktionsdele, der er fastfunderet på land (se fig. 3)../. Den yderste ende af rampeanlægget kan for store anlæg være forsynet med klapper, der opereres hydraulisk../. 4. Faste ramper (ro-/ro-ramper). I sådanne ramper (se fig. 4 a og b) er der ingen faste eller mekaniske dele. Sædvanligvis er det blot en skråning, for enden af hvilken der ligger en kaj, der er lavere end de kajer, der omgiver rampen. 5. Passagerramper (gangbro). Består normalt af et lukket broanlæg, der forbinder en terminalbygning med skib eller for mindre anlægs vedkommende af et trappeanlæg, ad hvilket passagerer kan komme til og fra skibet (se fig. 5)../ Ramper, der er fastgjort til og fastmonteret på et skib (skibsrampeanlæg), betragtes som en del af skibet../.

8 8 5. GÆLDENDE REGLER VEDRØRENDE SIKKERHEDSFORAN- STALTNINGER OG MYNDIGHEDERNES TILSYNSKOMPE- TENCE. Beskrivelsen i det følgende er baseret på oplæg fra hver af de berørte myndigheder Søfartsstyrelsen. Søfartsstyrelsen administrerer lov om skibes sikkerhed m.v. (Lovbekendtgørelse nr. 283 af 2. maj 1995) og fører tilsyn med overholdelsen af loven og de i medfør af loven udstedte administrative forskrifter. Søfartsstyrelsens kompetence omfatter skibet og dets udstyr til og med skibssiden, herunder også ramper, der er fastgjort og fastmonteret på et skib (skibsrampeanlæg). I medfør af lov om skibes sikkerhed er udstedt teknisk forskrift nr. 2 af 11. januar 1996 om sikker drift af passagerskibe (International Safety Management (ISM) Code). Forskriften kræver, at rederier etablerer et sikkerhedsstyringssystem i rederiets landorganisation og på det enkelte skib. Søfartsstyrelsen certificerer rederiernes sikkerhedsstyringssystem. Sikkerhedsstyringssystemet indeholder skriftlige procedurer og klar ansvarsfordeling for alle operationer af sikkerhedsmæssig betydning, herunder også sikring af ramper, når de ikke er i brug. Søfartsstyrelsen fører efter Arbejdsministeriets bemyndigelse sammen med Arbejdstilsynet tilsyn med, at Arbejdsministeriets bekendtgørelse om regulativ for lastning og losning af skibe overholdes. Nærmere regler for tilsynet er indeholdt i Arbejdsministeriets cirkulære nr. 202 af 29. september 1977 om samarbejde mellem Arbejdstilsynet og Skibstilsynet om gennemførelse af regulativ for lastning og losning af skibe. I henhold til cirkulæret fører Søfartsstyrelsen alene tilsynet med hejsemidler, der tilhører skibet. Der kan dog træffes særlig aftale mellem de to tilsynsmyndigheder om tilsynet i konkrete tilfælde Arbejdstilsynet

9 Generelt om det retlige grundlag 9 Lov om Arbejdsmiljø (Lovbekendtgørelse nr. 184 af 22. marts 1995) har til formål at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøloven regulerer arbejde for en arbejdsgiver. En række af lovens hovedbestemmelser gælder også for arbejde, der ikke udføres for en arbejdsgiver. Det drejer sig om bestemmelser om arbejde, hvori der er indeholdt et vist faremoment. Det gælder navnlig bestemmelser om arbejdets udførelse og tekniske hjælpemidler. Arbejdsmiljøloven regulerer som altovervejende hovedregel situationer, hvori der arbejdes, og sikrer, at dette arbejde kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Krav i arbejdsmiljølovgivningen om sikkerhedsforanstaltninger, f.eks. indretningskrav til motorkædesave, vil ofte have den afledede effekt, at også andre brugere i bred forstand vil være beskyttet. Som et område med et sådant bredt beskyttelseshensyn kan nævnes maskinområdet. Der er i henhold til et EU-direktiv om indretningskrav for maskiner fastsat regler for producenter og leverandørers markedsføring af disse produkter, herunder sikring af et højt beskyttelsesniveau i forbindelse med enhver anvendelse af maskinen. Rene publikums- og trafiksikkerhedshensyn som f.eks. iværksættelse af foranstaltninger til hensigtsmæssig afvikling af trafikken vedrørende veje og færdsel er ikke omfattet af arbejdsmiljølovens formål og område Færgeramper på landjorden Færgeramper på landjorden er som regel udformet som en forlængelse af en vejbane og kan betragtes som en "hævet" vejbane enten understøttet af jord eller søjler, og er ikke som sådan at betragte som et teknisk hjælpemiddel efter arbejdsmiljølovgivningen. Visse ramper er forsynet med en bevægelig klap fastgjort for enden af rampen, som er den egentlige tilkørsels- og adgangsvej til skibet. Denne bevægelige klap kan isoleret set være omfattet af definition af tekniske hjælpemidler efter be-

10 kendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler. Tilsvarende gælder f.eks. for bevægelige bomme opstillet ved rampen. 10 Hvis der foregår arbejde, herunder lastning og losning, og færgeramperne er en del af arbejdsstedet, en færdselsvej eller lignende, vil en konkret vurdering af arbejdssituationen på de pågældende færgeramper være afgørende for i hvilket omfang, der er hjemmel efter arbejdsmiljølovgivningen til at kræve rækværk etc. Person- og godstransport i forbindelse med afviklingen af færgetrafikken har hidtil ikke været reguleret af arbejdsmiljølovgivningen, navnlig under hensyn til at det altovervejende beskyttelseshensyn har med trafikhensyn at gøre Flydende færgeramper Arbejdsmiljøloven gælder som hovedregel kun for arbejde på landjorden, men finder dog anvendelse for så vidt angår lastning og losning af skibe, jf. arbejdsmiljølovens 3. Der findes særregler for lastning og losning i arbejdsmiljølovgivningen. Denne regulering omfatter ikke den trafik, der alene sker i transportøjemed. Hvis flydende færgeramper er permanent fastgjort til havnekajen og kan betragtes som en integreret del af kajanlægget, gælder arbejdsmiljølovens bestemmelser om indretning af tekniske hjælpemidler, og arbejdsmiljøloven finder endvidere anvendelse, når der foregår arbejde på anlægget i form af lastning og losning eller lignende Bygge- og Boligstyrelsen Løse ramper, som køres til og fra, eller som flyder på vandet, eller som hører til skibet, er ikke omfattet af byggelovgivningen, jf. 2, stk. 3, i Byggeloven (Lovbekendtgørelse nr. 805 af 9. oktober 1995), hvorefter loven kun omfatter transportable konstruktioner, som anvendes bygningsmæssigt. Ramper, der rager ud over vand, er heller ikke omfattet, idet det er fast antaget i praksis, at konstruktioner på søterritoriet (f.eks. også badebroer og bådebroer) ikke omfattes af byggelovgivningen.

11 11 Faste ramper, der er forankret i kajen, jf. bilag 3, fig. 3, så de udgør en del af eller en forlængelse af kajen, kan anses for omfattet af byggelovgivningen, jf. byggelovens 2, stk. 2, hvorefter loven også omfatter faste konstruktioner og anlæg, når lovens anvendelse på konstruktionen er begrundet i lovens hensyn. (Tilsvarende er i praksis antaget, at også f.eks. kraner i havne er omfattet). Byggeloven er decentral; det er de enkelte kommuner, der er bygningsmyndigheder. Om en rampe i et konkret tilfælde skal anses for omfattet af byggeloven, afgøres af den pågældende kommune efter en konkret vurdering af det enkelte tilfælde. Kommunerne kan således muligvis have en lidt forskellig praksis. Hvis en rampe anses for omfattet af byggelovgivningen, kan den ikke etableres uden byggetilladelse, og den skal overholde byggelovgivningens bestemmelser om konstruktioner, jf. især bygningsreglementets kapitel 5. Dette vedrører nyopførelse. Vedrørende løbende tilsyn med eksisterende ramper, er der ikke i byggeloven nogen regler om, at kommunen skal foretage regelmæssig inspektion af eksisterende bygninger m.v. i kommunen. Der er dog enkelte bestemmelser om driften af eksisterende bygninger: Efter byggelovens 14 skal bygninger og indretninger holdes i forsvarlig stand, så de ikke frembyder fare. Efter 16 A, stk. 3, gælder, at hvis kommunen bliver opmærksom på et ulovligt forhold, skal den søge forholdet lovliggjort. Efter 17 skal ejendommens ejer berigtige ulovlige forhold, og kommunen kan meddele påbud om lovliggørelse Trafikministeriet Lov nr. 316 af 16. maj 1990 om trafikhavne m.v.

12 12 Der er ikke inden for trafikhavnelovens område, herunder tilhørende bekendtgørelser, bestemmelser om færgeramper, bomanlæg m.v., konstruktionsmæssige krav hertil eller efterfølgende tilsyn hermed Vejlovgivningen Vejlovgivningen omfatter Offentlige veje (Lovbekendtgørelse nr. 532 af 20. juni 1994) Private fællesveje (Lovbekendtgørelse nr. 625 af 21. juli 1993) samt Almene veje. Ved offentlig veje forstås veje, gader, pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, og som administreres af stat, amt eller kommune i henhold til 1 i lov om offentlige veje. Da havne ikke administreres efter lov om offentlige veje, er havnearealerne heller ikke offentlig vej. Ved private fællesveje forstås færdselsarealer for anden ejendom end den ejendom, vejen er beliggende på, når de pågældende ejendomme ikke har samme ejer, jf. privatvejslovens 2, stk. 1. Da et færgeleje ikke tjener som færdselsareal for anden ejendom, er det ikke en privat fællesvej. Ved almene veje forstås færdselsarealer, der er åbne for almenheden og ikke administreres af en offentlig myndighed i henhold til lov, vedtægt eller deklaration. Da havnearealer administreres efter trafikhavneloven, er disse arealer ikke omfattet af denne bestemmelse. Veje, der ikke er omfattet af ovenstående definitioner, betegnes i almindelighed som private veje.

13 F.eks. er færgelejer i Frederikshavn Havn således ikke omfattet af vejlovgivningen, og vejene i området må derfor anses for at være private veje Færdselsloven Færdselsloven (Lovbekendtgørelse nr. 735 af 24. august 1992) omfatter, hvor ikke andet er bestemt, færdsel på vej, som benyttes til almindelig færdsel af en eller flere færdselsarter, jf. færdselslovens 1. Færdselsloven gælder således også for veje, der ikke er omfattet af vejlovgivningen. Det er i domspraksis fastslået, at loven gælder for kørsel på færgelejer og videre ombord på bilfærger. Færdselsloven giver imidlertid ikke politiet eller andre myndigheder hjemmel til at stille krav om indretning m.v. af private veje. Færdselslovens 97 indeholder nogle bestemmelser om afmærkning af private veje. Denne bestemmelse fastslår, at anvendelse af den afmærkning, der er fastsat i afmærkningsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 590 af 24. juni 1992 med senere ændring) skal godkendes af politiet, og at politiet kan kræve en sådan afmærkning tilvejebragt. Endvidere kan politiet kræve afmærkning, der ikke er i overensstemmelse med afmærkningsbekendtgørelsen, fjernet. Endelig kræves politiets tilladelse til at etablere afspærring ved bom eller lignende, men politiet kan ikke kræve en sådan afspærring.

14 14 6. SVENSKE OG NORSKE REGLER. ILO-REGLER. A. Svenske regler. Sjöfartsverket har oplyst, at Sverige som ILO-konventionsdeltager følger ILOreglerne "Safety and Health in Dock Work" og hermed er underlagt det i disse indeholdte generelle krav om "tilfredsstillende" sikkerhedsforanstaltninger. De nærmere bestemmelser fastsættes lokalt og individuelt under hensyntagen til det overordnede ILO-krav samt de af Arbeterskyddsstyrelsen fastsatte regler. Således anvendes forskellige afskæmningsformer: sjældent bukke, oftere bomme og oftest betonklodser. Den tilsynsførende myndighed med alt, hvad der findes i tilknytning til havnen, herunder på kajen, er Yrkesinspektionen (arbejdstilsynet), der er underlagt Arbeterskyddsstyrelsen. Arbeterskyddsstyrelsen har udstedt bekendtgørelse af 24. oktober 1986: "Föreskifter om hamnarbete samt allmänna råd om tillämpningen af föreskrifterna" i bekendtgørelsen omhandler særlige generelle forskrifter for havneejere. Det påhviler således ejeren af et havneanlæg at sørge for, at der etableres en så tilpas afskærmning, at nedstyrtning af køretøjer fra kaj, bro, pier og rampe eller tilsvarende ikke kan finde sted. Normalt skal afspærringen være mindst 30 cm høj. Tilsyns- og påbudsmyndighed er Yrkesinspektionen, der fastsætter de lokale og individuelle bestemmelser. Overtrædelse af regler og påbud straffes med bøde eller fængsel i højst 1 år i henhold til lov om arbejdsmiljø. B. Norske regler. Der sondres mellem ramper, der anvendes af færger i international færgefart, og færger i indenrigsfart. For færger, der anvendes i international færgefart, finders der ingen regler.

15 Ifølge en uskreven sædvane skal ramper, der anvendes af færger i indenrigsfærgefart, være afspærret med bom, der betjenes fra bro eller bildæk. 15 Vejchefen i det enkelte amt har ansvaret for, at den rette bominstallation forefindes i det enkelte færgeleje, medens besætningen om bord på færgen har ansvaret for bommens rette betjening. C. ILO-regler (ILO-konvention nr. 152 af 25. juni 1979 om sikkerhed og sundhed i forbindelse med havnearbejde). Danmark ratificerede konventionen den 3. november 1989, hvorefter den trådte i kraft den 22. december Arbejdsministeriet er den myndighed, som tager sig af de generelle ILOspørgsmål. Konventionen angår arbejdere, der er beskæftiget med lastning og lovning af skibe. Definition af sådant arbejde fastlægges på grundlag af national lovgivning og praksis. Kapitel 1, art. 1: Udtrykket "havnearbejde" dækker arbejdet i forbindelse med lastning eller losning af ethvert skib enten i den fulde udstrækning eller de enkelte operationer i forbindelse hermed samt alt arbejde i relation hertil. Kapitel 1, art. 4: Udtrykket "løfteredskaber" dækker alle stationære og mobile redskaber, herunder også mekanisk styrede kajramper til håndtering af last, der anvendes på land eller ombord på skibet ved hejsning, løsning eller sænkning af gods eller flytning af gods fra et sted til et andet, mens det er ophængt eller understøttet. Kapitel 2, art. 4, stk. 1, jf. art. 5: Der skal via national lov træffes foranstaltninger vedrørende havnearbejde med henblik på bl.a. at tilvejebringe og bevare sikre adgangsmuligheder til ethvert arbejdssted. Ansvaret for overholdelsen af de i kapitel 2, art. 4, stk. 1, nævnte foranstaltninger skal placeres hos henholdsvis arbejdsgiveren, ejere, kaptajnen eller andre personer efter omstændighederne.

16 Kapitel 2, art. 4, stk. 2: De foranstaltninger, der skal træffes i medfør af konventionen, skal bl.a. omfatte: 16 generelle krav vedrørende konstruktion, udrustning og vedligeholdelse af havneanlæg og andre steder, hvor der udføres havnearbejde, afprøvning, undersøgelse, kontrol og attestering som påkrævet af løfteredskaber, af anhugningsgrej, herunder kæder og tov, og af stropper og andre løfteanordninger, der udgør en fast bestanddel af ladningen. Kapitel 3, art. 22 og 23, foreskriver, at løfteredskaber, herunder kajramper, skal undersøges og attesteres af en kompetent person mindst én gang om året.

17 17 7. ANSVAR, REGELUDFORMNING, TILSYN M.V. Som nævnt i kapitel 1 har arbejdsgruppen til opgave at undersøge og vurdere behovet for regler for tilsynet med, om færgeselskaberne lever op til deres ansvar for sikkerheden i forbindelse med ramperne i færgehavnene. Se herom nedenfor under 7.1. Under 7.2. ser arbejdsgruppen i bredere sammenhæng på behovet for regler for sikkerheden i øvrigt i forbindelse med havneanlæg, passagerfærger m.v Undersøgelse og vurdering af behovet for regler for tilsynet med, om færgeselskaberne lever op til deres ansvar for sikkerheden i forbindelse med ramperne i færgehavnene. Ansvaret for sikkerhedsmæssig forsvarlig etablering og drift (vedligeholdelse) af rampeanlæg incl. bomanlæg påhviler ejeren af det pågældende anlæg (eller den, som har en ejers rettigheder). Det følger af almindelige retsgrundsætninger og kræver ingen konkret regelfastsættelse. Dette gælder alle typer af anlæg, hvad enten der er tale om flydende anlæg (linkspan), bevægelige ramper, fastfunderede (faste) ramper, faste Ro-/Ro-ramper, bevægelige passagergangbroer, bomanlæg m.v. Ejeren vil typisk være det pågældende rederi eller havneejeren. At ejerskabet til en havn er forskellig (alt efter om der er tale om Københavns Havn, kommunalt styrede trafikhavne, kommunalt ejede havne, private havne, private færgehavne, statshavne, DSB-ejede færgehavne eller Vejdirektoratets færgehavne) influerer ikke på, at det er ejeren, der er ansvarlig. Det følger af det ovennævnte, at arbejdsgruppen ikke finder grundlag for at foreslå udarbejdet regler - og heller ikke tilsynsregler - for færgeselskabernes civilretlige ansvar.

18 18 Spørgsmålet er imidlertid, om der i offentligretlig henseende er behov for tilsynsregler ud over dem, der allerede i dag ligger i særligt Arbejdstilsynets regelsæt, jf. her afsnit 5.2. For fyldestgørende at kunne besvare dette spørgsmål er arbejdsgruppen gået et skridt længere tilbage og har set på, om der er behov for en offentlig regulering på området i form af yderligere regler, som færgeselskaberne skal leve op til. Arbejdsgruppens konklusion på baggrund af en sådan analyse er, at der ikke skønnes behov for yderligere tilsynsregler, mens arbejdsgruppen derimod har fundet, at der på nogle enkelte områder er behov for en yderligere offentlig regulering; det drejer sig først og fremmest om fastsættelse af regler om pligt til etablering af bomanlæg samt særlig betjening heraf. Der henvises til det nedenfor under 7.2. beskrevne Undersøgelse af behovet for regler om sikkerheden i øvrigt i forbindelse med havneanlæg, passagerfærger m.v. Der ligger en række hensyn/forudsætninger i arbejdsgruppens nedenfor beskrevne vurderinger. Således er det givet, at der ikke skal herske tvivl om sikkerheden i danske færgehavne. Ligeledes er der trods meget intensiv trafik i de danske færgehavne (16 mio. ombord- og ilandkørsler i 1995 med personbiler) heldigvis kun sket ganske få alvorligere ulykker. De skete ulykker har relation til enten etablering eller betjening af bomanlæg. Yderligere offentlig regulering bør i givet fald være enkel og ubureaukratisk. Arbejdsgruppen sondrer i det følgende mellem rampeanlæg og bomme/afskærmninger m.v. For så vidt angår ramper fremgår det af kapitel 5, at der i dag alene er konstruktionskrav for så vidt angår de fastfunderede, opbyggede ramper, idet sådanne er omfattet af byggeloven (se afsnit 4 og bilag 3, fig. 3). På denne baggrund har det været drøftet, om der er et tilsvarende behov for konstruktionskrav for så vidt angår flydende anlæg (linkspan) og bevægelige ramper.

19 19 For så vidt angår pontoner under flydende rampeanlæg med permanent fastgørelse til land, jf. bilag 3, fig. 1, minder dette - uden at være det - mest om et skib, og peger dermed i retning af Søfartsstyrelsens kompetenceområde. Imidlertid har Søfartsstyrelsen ikke et regelsæt for pontoner under flydende rampeanlæg. Bekendtgørelse nr. 173 af 21. maj 1965 om forskrifter for skibes bygning og udstyr m.v. med senere ændringer finder bl.a. anvendelse på lægtere, pramme og andet flydende materiel uden selvstændigt fremdrivningsmiddel. Reglerne om prammes konstruktion kunne danne grundlag for pontoners konstruktion, hvorimod reglerne om stabilitetsoplysninger, ror, ankre, opholdsrum, redningsmidler, navigering m.v. ikke kan anvendes på en stationær rampeponton. En pram ombygget til at indgå i et stationært rampeanlæg er ikke omfattet af lov om skibes sikkerhed. Derimod har de anerkendte klassifikationsselskaber (Ameri-can Bureau of Shipping, Bureau Veritas, Det norske Veritas, Germanischer Lloyds, Lloyd's Register of Shipping, Nippon Kaiji Kyokai) regler for konstruktion af færgeramper (incl. pontoner) og disse regler bør danne grundlag for deres opbygning. For pontonen og rampen i forbindelse med flydende anlæg og ved bevægelige ramper samt gangbroer er det relativt få professionelle rådgivere og konstruktører, som giver sig af med sådanne konstruktioner. Det er arbejdsgruppens principielle opfattelse, at disse har den fornødne ekspertise. Arbejdsgruppen lægger her til grund, at konstruktørerne følger de eksisterende normer for f.eks. stålkonstruktioner, betonkonstruktioner og trækonstruktioner, og at belastningerne fastlægges under hensyntagen til følgende elementer: belastningsregler for broer, belastningsregler for P-huse, færgers kapacitet (styrke af parkeringsdækket), udenlandske anvisninger, rederiets ønsker eller krav, lokale hensyn, såsom vejrforhold, bølgeuro m.v. Arbejdsgruppen lægger endvidere til grund, at ejeren af færgeramper på eget initiativ gennemfører periodiske eftersyn og opstiller vedligeholdelsesprogrammer. For at undgå unødigt bureaukrati vil arbejdsgruppen ikke foreslå yderligere udarbejdelse af regler om sådanne konstruktionskrav. For så vidt angår bomme, afmærkning m.v. i forbindelse med eksisterende rampeanlæg har arbejdsgruppen kunnet konstatere en meget varieret praksis med hensyn til, om de overhovedet er etableret, om udformningen heraf og om betje-

20 20 ningen heraf. Det bemærkes i denne forbindelse, at ulykkerne i såvel Frederikshavn Havn som i Helsingør Havn havde relation til bomanlæg/betjening heraf. På denne baggrund finder arbejdsgruppen, at der er et åbenbart behov for fastsættelse af nye regler. Arbejdsgruppen foreslår således, at det pålægges ejeren af rampeanlæg for færger og fragtskibe (Ro/Ro) en pligt til at foretage afspærring af anlægget i hele dets bredde ved etablering af bomanlæg (eller anden sikker afspærring), der ved skibets foranstaltning skal være aflåst, inden skibet forlader anlægget. Bomanlægget skal være etableret i overensstemmelse med arbejdsmiljølovens regler om indretning af tekniske hjælpemidler. Betjeningen af bomme ved rampeanlæg indgår i rederiets sikkerhedsstyringssystem (se pkt. 5.1). Sikkerhedsstyringssystemet kræves i henhold til teknisk forskrift om sikker drift af passagerskibe (International Safety Management (ISM) Code) og certificeres af Søfartsstyrelsen. I forbindelse med certificering af sikkerhedsstyringssystem kræves, at rederiet udarbejder en skriftlig procedure med klar ansvarsfordeling for sikring af færgelejet. De nye regler indebærer som nævnt en forpligtelse for ejeren til at etablere bomanlæg, og at betjening sker på særlig måde. Under hensyntagen til, at der kan siges at være tale om en regulerende adfærd for en operatør/bruger af en havn, foreslår arbejdsgruppen, at forpligtelsen hertil fastsættes af Trafikministeriet, f.eks. i reglerne i det nye standardreglement for ordens overholdelse i danske havne, som udstedes i medfør af Trafikhavnelovens 14, stk. 1. I regeludformningen vil der komme en henvisning til Arbejdstilsynets regler vedrørende indretningen, for så vidt bomanlægget etable- res på land eller på et flydende anlæg med permanent fastgørelse til land, og til Søfartsstyrelsens regler for så vidt angår betjeningen. Arbejdsgruppen vil herefter resumere som følger: 1. Trafikministeriet fastsætter f.eks. i standardordensreglementet regler om pligt for ejere af rampeanlæg til at etablere bomanlæg (eller anden sikker afspær-

21 ring) til afspærring af anlægget samt betjening heraf. Havnemyndighederne skal påse, om bomanlægget er etableret Bomanlæg på land eller på et flydende anlæg med permanent fastgørelse til land skal være etableret i overensstemmelse med arbejdsmiljølovens regler om indretning af tekniske hjælpemidler, jf. bekendtgørelse nr. 561 af 24. juni 1994 som ændret ved bekendtgørelse nr. 669 af 7. august Arbejdstilsynet vurderer således sikkerheden med hensyn til klemningssteder (afskærmning), styring m.v. Arbejdstilsynet vurderer tilsvarende sikkerheden med hensyn til rampe og klap. Da vurderingen ikke omfatter stabilitet, dimensionering, styrkeberegning m.v., lægger arbejdsgruppen som nævnt til grund, at eksisterende normer herfor generelt anvendes. Når anlægget er i drift, og der foregår arbejde, kan Arbejdstilsyneet vejlede samt påbyde opfyldelse af kravene i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler m.v. Den markedskontrol, der ifølge EU-maskindirektivet er pålagt medlemsstaterne, om produkterne opfylder sikkerhedskravene i lovgivningen, udføres som led i Arbejdstilsynets almindelige tilsynsvirksomhed. Drift, vedligeholdelse og eftersyn af anlægget skal ske i overensstemmelse med leverandørens anvisning. 3. Betjening af bomme ved rampeanlæg indgår i rederiets sikkerhedsstyringssystem (se pkt. 5.1). Sikkerhedsstyringssystemet kræves i henhold til teknisk forskrift om sikker drift af passagerskibe (International Safety Management (ISM) Code) og certificeres af Søfartsstyrelsen. I forbindelse med certificering af sikkerhedsstyringssystemet kræves, at rederiet udarbejder en skriftlig procedure med klar ansvarsfordeling for sikring af færgelejet Behovet for yderligere regler om sikkerhedsforanstaltninger i havnene.

22 Færgehavne/færgehavneafsnit. 22 I disse havne er der som tidligere nævnt oftest intens trafik. Det kan måske i visse situationer være vanskeligt for trafikanterne at orientere sig, at se, om de er på rette vej op ad en rampe, eller om de er "på gale veje". For at søge at hindre, at ulykkessituationer skal opstå også uden for rampetil- og frakørselsområdet, foreslår arbejdsgruppen regler om pligt for ejeren af et anlæg i en havn og/eller havneejeren til at etablere passende afskærmning. En afskærmning skal normalt være 30 cm høj. Afskærmning udføres ikke i havne/havneafsnit, hvor der er almindelig havnedrift (i modsætning til færgedrift). Der skaffes hjemmel hertil ved Trafikministeriets foranstaltning, idet den f.eks. kan søges indført i standardordensreglementet. Almindelige trafikhavne. Som nævnt til arbejdsgruppen ikke foreslå egentlig afskærmning i disse havne/havneafsnit. Dels er der ikke en så intens trafikering af bilister, passagerer m.v., dels vil en afskærmning umuliggøre udøvelse af normal erhvervsvirksomhed i havnene/havneafsnittene. Imidlertid kan der være behov for bedre skiltning. Sådan skiltning i havne/ havneafsnit med almindelig havnedrift foretages af havneejeren i samarbejde med politiet. 8. FÆRGEREDERIREPRÆSENTANTERNES REAKTION Repræsentanterne for færgerederierne er på et møde med arbejdsgruppen blevet orienteret om overvejelserne i anledning af det af trafikministeren givne kommissorium for arbejdsgruppen. Endvidere orienteredes om, at arbejdsgruppen har fundet det hensigtsmæssigt også at vurdere spørgsmålet om sikkerheden i øvrigt i forbindelse med havneanlæg, passagerfærger m.v.

23 Reaktionen fra rederirepræsentanterne var umiddelbart positiv. 23 De forbeholdt sig dog deres stilling til det foreløbige udkast til ændret formulering af bestemmelsen om afspærring i det udkast til "Standardreglement for overholdelse af orden i danske havne", som tidligere har været udsendt til de interesserede myndigheder m.fl. På baggrund af drøftelserne på mødet modificeres udkastet, idet udtrykket "bomanlæg" ændres til "bomanlæg eller anden sikker afspærring".

24 24 9. KONKLUSIONER. Under hensyn til: at der ikke skal herske tvivl om sikkerheden i danske havne, at det fra Danmarks Statistik fremgår, at der i 1995 var ca. 16. mio. ombord- og ilandkørsler med personbiler i danske færgehavne, at arbejdsgruppen alene har kendskab til 2 alvorlige ulykker, at de umiddelbare grå zoner i gældende regelsæt har relation til etablering og betjening af bomanlæg, at nye regler/bestemmelser skal være mindst mulig bureaukratiske, foreslår arbejdsgruppen følgende: 1. Det understreges, - at de anerkendte klassifikationsselskaber (American Bureau of Shipping, Bureau Veritas, Det norske Veritas, Germanischer Lloyds, Lloyd's Register of Shipping, Nippon Kaiji Kyokai) har konstruktionsnormer for ramper (incl. pontoner), som bør danne grundlag for rampeanlæg, og - at det lægges til grund, at eksisterende normer vedrørende belastningskrav m.v. vedrørende ramper ved flydende og faste anlæg generelt anvendes. 2. Der udformes af Trafikministeriet nye bestemmelser om etablering og betjening af bomanlæg eller anden sikker afspærring. Havnemyndigheden skal påse, at anlæggene er etableret. Betjeningen skal se i henhold til procedurer i skibets og rederiets sikkerhedsstyringssystem, jf. teknisk forskrift om sikker skibsdrift (ISM-koden) udstedt i medfør af lov om skibes sikkerhed.

25 25 3. Det understreges, at Arbejdstilsynet i overensstemmelse med reglerne i arbejdsmiljøloven fører tilsyn med tekniske hjælpemidler, herunder maskiner på landjorden eller på flydende anlæg med permanent fastgørelse. 4. Der foretages fornøden afskærmning og skiltning i færgehavne/færgehavneafsnit i samarbejde mellem havneejeren og politiet.

26 26 BILAGSFORTEGNELSE 1. Trafikministerens pressemeddelelse af 10. juli Spørgsmål S 2981 af 11. juli 1996 stillet af folketingsmedlem Kirsten Jacobsen samt statsministerens svar af 6. august Fig. 1. Flydende anlæg, Linkspan. Fig. 2. Bevægelig rampe. Fig. 3. Fast rampe. Fast fundament. Fig. 4.a. Fast rampe (ro/ro). Fig. 4.b. Bomanlæg ved brede, faste ramper (ro/ro). Eksemplifikation. Fig. 5. Passagerrampe (Passagergangbro).

27 27 BILAG 1. Trafikministeriet PRESSEMEDDELELSE Behovet for tilsynsregler ved færgeramper undersøges I forbindelse med færgeulykken på Frederikshavn Havn i går mandag udtaler trafikminister Jan Trøjborg: "Det er nødvendigt at vurdere behovet for regler for tilsynet med, om færgerederierne lever op til deres ansvar for sikkerheden på færgeramperne. Derfor vil jeg tage initiativ til at samle de relevante myndigheder på området for at få afklaret sagen. Det drejer sig udover Trafikministeriet bl.a. om Søfartsstyrelsen, Arbejdstilsynet, politiet og havnemyndighederne." "Men i den konkrete sag om den meget tragiske ulykke i Frederikshavn kan der ikke drages nogen konklusioner, før politirapporten foreligger." slutter Jan Trøjborg. Bilag 2

28 STATSMINISTERIET 1996 Den 6. aug. 28 Statsminister Poul Nyrup Rasmussens svar på spørgsmål S 2981 af 11. juli 1996 stillet af Kirsten Jacobsen (FP). Spørgsmål: "Vil statsministeren oplyse, om regeringen straks vil tage de nødvendige initiativer, der sikrer, at der bliver indført klare regler for sikkerheden og ansvaret i forbindelse med havneanlæg, passagerfærger m.v. og således, at reglerne definerer ansvaret for landanlæg, ramper, pontoner, skibe eller andet, der anvendes til og fra ombordkørsel eller af- og påstigning af passagerfærger?" Svar: Jeg kan henvise til besvarelserne af 17. juli 1996 af spørgsmål nr til erhvervsministeren stillet den 9. juli 1996 af Folketingets Erhvervsudvalg. Det fremgår bl.a. heraf, at trafikministeren har nedsat en hurtigarbejdende arbejdsgruppe, der skal undersøge og vurdere behovet for regler for tilsyn med, om færgeselskaberne lever op til deres ansvar for sikkerheden i forbindelse med ramperne i færgehavnene. Der skal naturligvis ikke herske tvivl om sikkerheden i færgehavnene. I arbejdsgruppen deltager udover Trafikministeriet repræsentanter fra Søfartsstyrelsen, Arbejdsministeriet, Justitsministeriet, Boligministeriet, Den Danske Havnegruppe, Statshavneadministrationen, DSB og Vejdirektoratet. Dette initiativ kan jeg helt tilslutte mig. Når arbejdsgruppens rapport foreligger, vil regeringen straks tage stilling til hvordan den kan følges op.

29 29

Bekendtgørelse om hejseredskaber og spil

Bekendtgørelse om hejseredskaber og spil Side 1 af 5 Bekendtgørelse om hejseredskaber og spil Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1101 af 14. december 1992 med senere ændringer - ikke autoriseret sammenskrivning SAMMENSKRIVNINGEN omfatter bekendtgørelse

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 431 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 431 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 431 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 13. april 2018 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Hanna

Læs mere

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed?

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed? Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 515 Offentligt MINISTEREN Beskæftigelsesudvalget Folketinget Dato J. nr. 18. oktober 2018 2018-4409 Frederiksholms Kanal 27 F 1220

Læs mere

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1.

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1. Dato 8. april 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/16754-18 Side 1/6 Spærring af vejadgang til Vestre Strandvej 6 I brev af 20. november 2015 har Landinspektører

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner I medfør af 2, stk. 4, 15 A, stk. 2 og 3, og 30, stk. 2, 1. pkt., i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september

Læs mere

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af påbud om at en ansat straks sikres tilstrækkeligt. Lov om arbejdsmiljø

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af påbud om at en ansat straks sikres tilstrækkeligt. Lov om arbejdsmiljø Nyhedsbrev nr. 2/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 4 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i februar 2018. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Bekendtgørelse om Tivolitog. Indhold

Bekendtgørelse om Tivolitog. Indhold Bekendtgørelse om Tivolitog Indhold Afsnit 1: Politiets meddelse og tilladelse Side 3 Afsnit 2: Synsvirksomhedens godkendelse. Side 4 Afsnit 3: Tivolitogets anvendelse. Side 5 Afsnit 4 Straf, betaling

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner BEK nr 880 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Udkast. til. bekendtgørelse om trafikofficials, race marshalls og visse myndighedspersoners regulering af færdslen

Udkast. til. bekendtgørelse om trafikofficials, race marshalls og visse myndighedspersoners regulering af færdslen Udkast til bekendtgørelse om trafikofficials, race marshalls og visse myndighedspersoners regulering af færdslen I medfør af 68, stk. 1, 89, stk. 2, 1. pkt. og 118, stk. 9, 1. pkt., i færdselsloven, jf.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. december 2012 11/15362 NEDLÆGGELSE AF STIAREAL I brev af 27. september 2011 har advokaten på vegne af klagerne klaget over Kommunes afslag af 31. august 2011

Læs mere

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1)

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1) BEK nr 110 af 05/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120218273 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. februar 2013 12/13320 AFVISNING AF KLAGE OG VEJLEDNING OM DOBBELTKOTELETBEN Vejdirektoratet har behandlet din forespørgsel af 15. november 2012. Du har henvendt

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 B 132 Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. august 2010 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2010-157-0112

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens sagsnr. 16/12698

Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens sagsnr. 16/12698 Dato 15. december 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/11187-14 Side 1/6 Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens

Læs mere

5 love. Love regler. Ny vejlov pr. 27. dec. 2014

5 love. Love regler. Ny vejlov pr. 27. dec. 2014 Love regler Reglerne er delt mellem flere ministerier og flere styrelser 5 love Vejloven Privatvejsloven Lov om naturbeskyttelse Lov om mark og vejfred Færdselsloven Teknik var traditionelt i Transportministeriet

Læs mere

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET?

ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? ER JERES BEREDSKAB KLAR TIL ET BESØG FRA ARBEJDSTILSYNET? 16.1.2014 Arbejdstilsynet afslører dårligt arbejdsmiljø som aldrig før, viser de senest offentliggjorte tal. For virksomheder kan overtrædelser

Læs mere

Samråd om dødsulykker i trafikken, Beskæftigelsesudvalget den 12. maj 2016 kl. 11, alm. del spørgsmål AX, AY og AZ

Samråd om dødsulykker i trafikken, Beskæftigelsesudvalget den 12. maj 2016 kl. 11, alm. del spørgsmål AX, AY og AZ Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 393 Offentligt T A L E 2. maj 2016 Samråd om dødsulykker i trafikken, Beskæftigelsesudvalget den 12. maj 2016 kl. 11, alm. del spørgsmål

Læs mere

Bekendtgørelse om trafikofficials, race marshals og visse myndighedspersoners regulering af færdslen

Bekendtgørelse om trafikofficials, race marshals og visse myndighedspersoners regulering af færdslen BEK nr 295 af 23/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 L 54 endeligt svar på spørgsmål 18 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 4. december 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marie Louise Skibsted

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2012 12/06063 AFSPÆRRING AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 11. juli 2012, hvor du på vegne af klager klager over kommunens

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter

Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter Opdateret april 2018 Ansvarsfordeling og samarbejde ved offshore olie- og gasaktiviteter De vigtigste regler om ansvar og pligter virksomhederne imellem og indenfor den enkelte virksomhed, samt samarbejde

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. februar 2013 12/06019 AFSLAG PÅ AFMÆRKNING PÅ PRIVAT FÆLLESVEJ I e-mail af 10. juni 2012 har Grundejerforeningen klaget over Kommunens afslag af 7. juni 2012

Læs mere

Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat

Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat Den 16. august 2006 Notat om fagudvalgs muligheder for eventuelt at træffe beslutning om nedsættelse af en undersøgelseskommission, herunder i form af en udvalgsberetning

Læs mere

Da færdselslovens bestemmelser henhører under Trafikministeriets ansvarsområde, har Justitsministeriet videresendt Deres brev hertil.

Da færdselslovens bestemmelser henhører under Trafikministeriets ansvarsområde, har Justitsministeriet videresendt Deres brev hertil. Nytorv 11-13 1450 København K Trafikministeriet 4.kontor Tlf.: 33 92 33 55 - Telex 22275 Trami dk Telefax: 33 93 27 80 - Giro 3 00 27 64 Eksp.: ma-to 8.30-16 fr 8.30-15.30 3 JULI 1996 Dansk Autocamper

Læs mere

Påbud om at fjerne forurening ved indkørsel, opstart og udkørsel af biler i autoværksted og brug af arbejdsmiljørådgiver

Påbud om at fjerne forurening ved indkørsel, opstart og udkørsel af biler i autoværksted og brug af arbejdsmiljørådgiver KEN nr 9395 af 01/04/2011 Udskriftsdato: 17. juli 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmiljøklagenævnet, j.nr. 5900368-10 og 5900369-10 Senere ændringer

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 4. juni / Ivan Skaaning Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 4. juni / Ivan Skaaning Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. juni 2013 13/01595-4 Ivan Skaaning Hansen ih5@vd.dk 7244 3112 Næstved Kommune, Center for trafik Center for trafik Farimagsvej 65 4700 Næstved Att. Per Carl

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i maj 2018.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i maj 2018. Nyhedsbrev nr. 5/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i maj 2018. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Hvor Hjortespringparken betjener et større rækkehuskvarter, betjener Byskovvej en række beboelsesejendomme (parcelhuse) syd for Hjortespringparken.

Hvor Hjortespringparken betjener et større rækkehuskvarter, betjener Byskovvej en række beboelsesejendomme (parcelhuse) syd for Hjortespringparken. Dato 22. juni 2015 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon 7244 3113 Dokument 15/00999-16 Side 1/5 Afspærring af Hjortespringparken med bom I e-mail af 5. januar 2015 1 har du og en række

Læs mere

Færdselsregulerende foranstaltninger på private fællesveje og forvaltningsret

Færdselsregulerende foranstaltninger på private fællesveje og forvaltningsret Færdselsregulerende foranstaltninger på private fællesveje og forvaltningsret Færdselsregulerende foranstaltninger og forvaltningsret Forhold på private fællesveje er reguleret i privatvejsloven, forvaltningsloven

Læs mere

REGULATIV. om renholdelse af veje, stier, fortove og pladser

REGULATIV. om renholdelse af veje, stier, fortove og pladser REGULATIV om renholdelse af veje, stier, fortove og pladser AUGUST 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Lovgrundlag 3. Renholdelse 4. Mandskab 5. Grundejere 6. Private veje og stier 7. Forskrifter

Læs mere

Kapitel 20. Tilsyn Tilsynsmyndigheden

Kapitel 20. Tilsyn Tilsynsmyndigheden Kapitel 20. Tilsyn 20.1. Tilsynsmyndigheden 20.2. Tilsynets udøvelse 20.3. Selvhjælpsbestemmelser 20.4. Pligt til lovliggørelse 20.5. Istandsættelse af fortidsminder 20.6. Myndighedernes adgang til offentlige

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde PLANLÆGNING OG PROJEKTERING Formålet med afmærkning af vejarbejde side 13 Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Udkast 1110.07 til Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp Forord 1 1. Indledning 1 2. Lovgrundlag

Læs mere

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af afgørelse om at en virksomhed har overtrådt. Lov om arbejdsmiljø

Indhold Lov om arbejdsmiljø... 1 Sag nr. 1: Fastholdelse af afgørelse om at en virksomhed har overtrådt. Lov om arbejdsmiljø Nyhedsbrev nr. 8/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i september 2018. rne vil kunne læses i deres helhed

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. 29. august 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0567 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. august 2018 Forordningsforslag vedr. fælles regler og standarder for organisationer, der

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

At-VEJLEDNING. Indretning af arbejdssteder. A.0.2 April Erstatter At-meddelelse nr af juni 1994

At-VEJLEDNING. Indretning af arbejdssteder. A.0.2 April Erstatter At-meddelelse nr af juni 1994 At-VEJLEDNING A.0.2 April 2003 Erstatter At-meddelelse nr. 1.00.1 af juni 1994 Indretning af arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1)

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1) BEK nr 1075 af 10/11/2008 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/02645 Senere

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

Godkendelse af LNG-bunkring

Godkendelse af LNG-bunkring Udkast (16/12-2013) Godkendelse af LNG-bunkring 1 Dette notat er en oversigt over de forhold, der skal overvejes i forbindelse med en ansøgning om bunkring af LNG i Danmark. Forholdene vedrører: Sikkerhed,

Læs mere

Indretningen af stien mellem P vej 19 og 21

Indretningen af stien mellem P vej 19 og 21 Dato 15. oktober 2014 Dokument 14/06100 Side Indretningen af stien mellem P vej 19 og 21 Vejdirektoratet har behandlet jeres klage af 25. april 2014 over, at Kommunen har ændret på stien mellem P vej 19

Læs mere

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet:

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet: Lovpligtige eftersyn og lovpligtige uddannelser I-bar, som er Metal- og Maskinindustriens branchearbejdsmiljøråd har udarbejdet en vejledning, som samler alle de krav, der gælder i forhold til lovpligtige

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Dato 28. juli 2014 Dokument 13/21309 Side Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Vejdirektoratet har behandlet jeres klage over Kommunens afgørelse af 2. oktober

Læs mere

UDKAST (17/4 08) Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.)

UDKAST (17/4 08) Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.) Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 178 Offentligt UDKAST (17/4 08) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.) 1 I lov

Læs mere

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP August 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 1. Tegn på skimmelsvamp... 4 2. Lovgrundlag... 5 2.1. Lejeloven... 5

Læs mere

Navit sp/f. Del A Gennemførelse

Navit sp/f. Del A Gennemførelse Den Internationale Kode for Sikker Drift af Skibe og Forebyggelse af Forurening (International Safety Management-koden (ISM-koden)) Med rettelser gældende pr. 1. juli 2010 Del A Gennemførelse 1. Generelt

Læs mere

Baggrund De private fællesveje E vej, J vej, del af R vej og del af Re vej ligger på ejendommen matr.nr U Kvarter.

Baggrund De private fællesveje E vej, J vej, del af R vej og del af Re vej ligger på ejendommen matr.nr U Kvarter. Dato 4. juli 2014 Dokument 14/03258 Side Afgørelse - Klage over indførelse af parkeringszone i området Re vej, E vej, J vej, R vej og T vej 44-66 Vejdirektoratet har behandlet din klage af 2. marts 2014,

Læs mere

VINTERVEDLIGEHOLDELSE

VINTERVEDLIGEHOLDELSE REGULATIV FOR VINTERVEDLIGEHOLDELSE OG RENHOLDELSE AF VEJE OG STIER I FREDERIKSSUND KOMMUNES Dette regulativ træder i kraft den 31. oktober 2007. 1. Udgave Vedtaget af Frederikssund Byråd 30. september

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Informationsbrev. Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler

Informationsbrev. Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler Kære arbejdsgiver m. fl Arbejdstilsynet i Grønland ønsker at gøre Jer bekendt med, at der den 1. juni 2015 er trådt en Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler i Grønland i kraft. Tryk på

Læs mere

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Fra: Til: Alle er enige! Der skal tænkes og forberedes arbejdsmiljøforhold i hele processen - og derefter! Sund fornuft!!

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Varde Kommunes afgørelse af 17. november 2014 om sten langs vejene i Jegum Ferieland

Varde Kommunes afgørelse af 17. november 2014 om sten langs vejene i Jegum Ferieland Dato 25. februar 2015 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon 7244 3112 Dokument 14/17548-5 Side 1/5 Varde Kommunes afgørelse af 17. november 2014 om sten langs vejene i Jegum Ferieland

Læs mere

Rapport af 1. juni 2019 om håndhævelsen i kalenderårene 2017 og 2018 af

Rapport af 1. juni 2019 om håndhævelsen i kalenderårene 2017 og 2018 af Rapport af 1. juni 2019 om håndhævelsen i kalenderårene 2017 og 2018 af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1177/2010 af 24. november 2010 om passagerers rettigheder ved sørejser og rejser

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse.

Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Nyhedsbrev nr. 1/2016 Arbejdsmiljøklagenævnet har i januar måned 2016 truffet 20 afgørelser. Heraf er de nedenstående afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

3. Renholdelse Grundejernes forpligtelser med hensyn til renholdelse er i henhold til 13 stk. 1 og 2 fastsat således:

3. Renholdelse Grundejernes forpligtelser med hensyn til renholdelse er i henhold til 13 stk. 1 og 2 fastsat således: Afsnit I Regulativet omfatter vintervedligeholdelse og renholdelse af veje og stier, der i henhold til Trafikministeriets lovbekendtgørelse nr. 432 af 31. maj 1991 administreres af Ballerup Kommune, samt

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v.

Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Bekendtgørelse nr. 463 af 29. juli 1988 om syn og certifikater m.v. Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, og 28 i lov nr. 98 af 12. marts 1980

Læs mere

BILAG 2. UDKAST (10. juli 2015)

BILAG 2. UDKAST (10. juli 2015) BILAG 2 UDKAST (10. juli 2015) Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere I medfør af 1, stk. 3, 3, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 10, 4, stk. 2, 24, stk. 2, og 32, stk. 8, i lov om sikkerhed

Læs mere

Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber

Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber At-anvisning nr. 2.3.0.3 Marts 1998 Indledning Denne anvisning knytter sig til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1101 af 14. december 1992 om hejseredskaber

Læs mere

Talepapir til brug ved samråd i Folketingets Retsudvalg om sikkerhedsrådgiver ved transport af farligt gods. Samrådsspørgsmål K

Talepapir til brug ved samråd i Folketingets Retsudvalg om sikkerhedsrådgiver ved transport af farligt gods. Samrådsspørgsmål K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 434 Offentligt Talepapir til brug ved samråd i Folketingets Retsudvalg om sikkerhedsrådgiver ved transport af farligt gods Samrådsspørgsmål

Læs mere

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i august 2018.

Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i august 2018. Nyhedsbrev nr. 7/2018 Arbejdsmiljøklagenævnets nyhedsbrev indeholder resume af 3 udvalgte sager af almen eller principiel interesse, som nævnet afgjorde i august 2018. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Arbejdstilsynet. Arbejdsmiljølovgivningen og Arbejdstilsynets virksomhed.

Arbejdstilsynet. Arbejdsmiljølovgivningen og Arbejdstilsynets virksomhed. Arbejdstilsynet Arbejdsmiljølovgivningen og Arbejdstilsynets virksomhed. Eksempel på en konkret sag. V. Sidsel Kibsgård Jurist i Tilsynscenter Nord, Hadsten Kort om Arbejdstilsynet - Organisation Regelgrundlag

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp VEJ nr 46 af 05/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-1418 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 1/ Indholdsfortegnelse:

Lov om arbejdsmiljø. Nyhedsbrev nr. 1/ Indholdsfortegnelse: Nyhedsbrev nr. 1/ 2006 Arbejdsmiljøklagenævnet har i perioden november 2005 - til og med februar 2006 truffet følgende afgørelser af almen eller principiel interesse. Afgørelserne vil kunne læses i deres

Læs mere

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017 Dato 12. september 2017 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/10079-18 Side 1/7 Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni

Læs mere

Socialudvalget B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Socialudvalget B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 14. maj 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk

Læs mere

Fald fra højden på byggepladser

Fald fra højden på byggepladser De vigtigste regler om sikkerhedsforanstaltninger mod nedstyrtning og gennemstyrtning fra arbejde i højden. Vejledningen handler om de sikkerhedsforanstaltninger, som arbejdsgiveren skal etablere på bygge-

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler

Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler nr. 1109 af 15. december 1992, som trådte i kraft den 1. januar 1993, nr. 670 af 7. august 1995, som trådte i kraft den 1. september 1995, nr. 832

Læs mere

Afslag på trafiktælling og på opklassificering af T vænget

Afslag på trafiktælling og på opklassificering af T vænget Dato 27. juni 2014 Dokument 13/18431-27 Side 1/7 Afslag på trafiktælling og på opklassificering af T vænget I e-mail og brev af henholdsvis 18. og 11. september 2013 har du på vegne af samtlige grundejere

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

Procedure for behandling af Farlig skolevej

Procedure for behandling af Farlig skolevej 2. UDKAST Procedure for behandling af Farlig skolevej Vejcenter Syddanmark UUUUUUUuu Marts 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål... 4 3. Lov- og regelgrundlag... 5 4. Procedure for behandling

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Vedr. Kolonihaver Esbjerg kommune

Vedr. Kolonihaver Esbjerg kommune 1 Esbjerg Byråd har en svær opgave foran sig. Til Fra Esbjerg Kommune Palle Flebo-Hansen Dato 31/01/2012 Vedr. Kolonihaver Esbjerg kommune Indledning Jeg vil indledningsvis henvise til min påtale af år

Læs mere

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017

Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Dato 14. marts 2018 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/17593-11 Side 1/8 Afgørelse vedr. klage over Gribskov Kommunes afgørelse af 9. november 2017 Jeres

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET)

Bekendtgørelse af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET) LBK nr 231 af 07/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-1924-0600 Senere ændringer til forskriften LOV nr 503 af 23/05/2018

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde

Kapitel 1. Anvendelsesområde Inatsisartutlov nr. 9 af 3. juni 2015 om havne Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Anlæg og drift af havne med tilhørende landanlæg, med undtagelse af de i 2 nævnte havne med tilhørende landanlæg, der anvendes

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier

Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier NOTAT 18. april 2016 Vores reference: Sag nr. 2015013335 Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold /Kristina Ravn Udkast til ny bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse personkategorier om bord

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

"Hemmelig" ransagning.

Hemmelig ransagning. - 99 Såfremt der er grundlag for mistanke om, at konvolutten indeholder andet end de fra ransagning undtagne meddelelser, må politiet imidlertid kunne foretage en foreløbig beslaglæggelse af konvolutten

Læs mere

I brev af 11. januar 2016 har K klaget over Mariagerfjord Kommunes afslag af 16. december 2015 på opstilling af bom på den private fællesvej, Søtofte.

I brev af 11. januar 2016 har K klaget over Mariagerfjord Kommunes afslag af 16. december 2015 på opstilling af bom på den private fællesvej, Søtofte. Dato 29. juni 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/00595-17 Side 1/7 Opstilling af bom Kommunens j. nr.: 05.14.07-G01-51-15 I brev af 11. januar 2016

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod at bringe skæreudstyr af slagletypen til bærbare håndholdte buskryddere i omsætning 1)

Bekendtgørelse om forbud mod at bringe skæreudstyr af slagletypen til bærbare håndholdte buskryddere i omsætning 1) BEK nr 681 af 10/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120245305 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune:

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune: Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune: 26-07- 2007 TILSYNET Sagsresume og konklusion NN har anmodet om Statsforvaltningens udtalelse vedr. daværende Korsør kommunes godkendelse

Læs mere

Faste arbejdssteders indretning hele bedriftsområdet

Faste arbejdssteders indretning hele bedriftsområdet 4.2 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse fx til brug i program- og i projektgranskningsfasen Faste arbejdssteders indretning hele bedriftsområdet 1 Forholdet til bygningsreglementet 1 Har

Læs mere

Svar: De forhold, der spørges til, er ikke specifikt kontraktreguleret, da de allerede er reguleret via lovgivningen.

Svar: De forhold, der spørges til, er ikke specifikt kontraktreguleret, da de allerede er reguleret via lovgivningen. Center for Økonomi Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Telefon 48 20 50 00 EAN-nr: 5798001686235 CVR/SE-nr.: 29 19 06 23 Dato: 10. juli 2014 Spørgsmål nr.: 122 Dato: 10. juni 2014 Stillet

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 13 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Styr på den interne færdsel. Erik Nichum og Hanne Lybech Jensen, Alectia People

Styr på den interne færdsel. Erik Nichum og Hanne Lybech Jensen, Alectia People Styr på den interne færdsel Erik Nichum og Hanne Lybech Jensen, Alectia People Program Indledning/baggrund Regler Metode Løsninger (gode og dårlige) Opfølgning i hverdagen Dialog Ulykker ved Intern transport

Læs mere

kommunen skjuler det reelle ønske, hvilket er at bevare flest mulige veje på private hænder for at spare penge

kommunen skjuler det reelle ønske, hvilket er at bevare flest mulige veje på private hænder for at spare penge Peter Rydder Trondhjemsgade 8 8200 Aarhus N Dato 16. november 2015 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/08838-17 Side 1/7 Afslag på trafiktælling på Oslogade

Læs mere