1. Forord Organisering af Natur OL Stjerneløbet Postløbet 21

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Forord 3. 3. Organisering af Natur OL 21 3.1 Stjerneløbet 21 3.2 Postløbet 21"

Transkript

1 1

2 2 Indhold 1. Forord 3 2. Aktiviteterne Kan du løbe fra vildtet? Kan du reagere lige så hurtigt som en hugorm? Kan du se lige så godt som en ørn? Kan du springe længere end en frø eller højere end et rådyr? Kan du koordinere lige så godt som et tusindben? Organisering af Natur OL Stjerneløbet Postløbet Andre former for aktiviteter til Natur OL Støvlekast Æggekast Kan du løfte mere end myren? Survival of the fittest Trælleslæb Naturrebus 23

3 3 1 Forord Velkommen til inspirationshæftet Natur OL. Ideen udspringer af arbejdet med Sundhedsstyrelsens kampagne GetMoving. I hæftet finder du forslag til hvordan eleverne kan konkurrere med forskellige danske dyr og deres fysiske formåen. Desuden beskrives aktiviteterne samt de dyr, som eleverne konkurreres imod. Endelig er der et forslag til hvordan du kan organisere aktiviteterne. Skov- og Naturstyrelsen håber at hæftet inspirerer dig til at arrangere fysiske aktiviteter i naturen, og at formidle viden om danske dyr.

4 4 2 Aktiviteterne Alle dyrene, som eleverne skal konkurrere imod, findes i Danmark. Der tages udgangspunkt i følgende grundaktiviteter: Løb Hop Sidde stille Reaktionsevne Balance Se/hør Det er en fordel at give eleverne beskrivelsen af dyrene før eller under aktiviteterne. Så er det lettere for eleverne at forholde sig til aktiviteten, og det er sjovere at konkurrere mod f.eks. en hare, hvis de ved hvordan den lever og bevæger sig. Aktiviteten og elevernes fysiske forudsætninger Afhængig af elevernes alder og køn vil de have forskellige forudsætninger for at konkurrere imod hinanden. På mellemtrinnet vil pigerne have en fysisk fordel fordi de er tidligere udviklet end drengene. Forskellen i vægt vil også have indflydelse på den fysiske præstationsevne. Disse forskelle samt den enkelte elevs egen præstationsevne kan udlignes ved f.eks. i nogle af aktiviteterne at tage højde for dyrenes vægt og opstille et forhold som eleverne skal konkurrere imod.

5 5 Kan du løbe fra vildtet? Der er stor forskel på hvor hurtigt forskellige dyr kan bevæge sig. Det afhænger bl.a. af, hvordan de fanger deres føde, om de er et jaget dyr eller selv jager andre dyr, hvor store de er osv. Haren Haren er en rigtig hurtigløber og kan løbe fra enhver forfølger. Det er nødvendigt for at haren kan overleve, da den ikke har hule eller andet skjul, hvis et rovdyr vil tage den. Den lever af mange forskellige slags planter som både kan være vilde eller dyrkede. Haren lever især på marker og enge, men den kan også findes på heder, klitter, i moser og skovens græsbevoksede lysninger. Den kan blive 48 til 68 cm lang og veje mellem 3 og 6 kilo. Haren har en tophastighed på 80 kilometer i timen, hvilket gør den til det tredje hurtigste dyr i verden, kun overgået at geparden (100 km/t ) og prærieantilopen (89 km/t). Ræven Ræven er også ret hurtig. Det er f.eks. nødvendigt for at forfølge og fange et bytte eller løbe væk, hvis den f.eks. har et rålam i munden, eller vil undgå at blive sparket af moderen, der vil befri sit lam. Rævens livret er små gnavere som f.eks. mus, men den kan også spise harer, kaniner, egern og fugle. Den lever overalt i Danmark, dog ikke på de mindste øer, og den kan klare sig både i byen og på landet. Den kan blive fra 57 til 70 centimeter lang og veje mellem 6,5 til 8 kilo. Topfarten for en ræv er 50 kilometer i timen. Skovmusen Skovmusen skal hurtigt kunne løbe ned i sit musehul eller fare op i et træ, hvis en ræv eller mår angriber den. Da den ikke kan løbe særlig stærkt over længere afstande er den sjældent langt fra sit skjul. Skovmusen æder et bredt udvalg af fødeemner. Det er f.eks. agern, bog, hasselnødder og frø fra nåletræer. Den spiser også orme, snegle, insekter og edderkopper. Den lever på dyrkede marker, men den findes også i skovbryn, krat og hegn samt på heder og i klitter. Det er ikke så tit at den ses i skov, selvom den hedder skovmus. Det er den mest almindelige mus i Danmark. Den kan blive fra 8,1 til 10,3 centimeter lang og veje mellem 13 til 27 gram. Topfarten for en skovmus er 15 kilometer i timen over korte afstande.

6 6 Pindsvinet Pindsvinet har ikke brug for at kunne løbe stærkt, da den har sine pigge til at forsvare sig med, f.eks. over for en ræv. Over meget korte afstande er den dog rimelig hurtig. Det kan bruges hvis den hurtigt skal finde skjul i en hæk eller kvasbunke der ikke er for langt væk. Pindsvinet æder f.eks. insekter, edderkopper, regnorme og snegle. Den kan også spise fugleæg, krybdyr og ådsler. Den spiser ikke tit planter, men hvis det sker, er det nedfaldne æbler og blommer. Til at finde føden bruger den især hørelsen og lugtesansen. Den lever gerne i haver hvor den bygger rede i den lave vegetation eller kvasbunker med haveaffald. Den er mest aktiv om aftenen og natten. Hanner og hunner vejer ikke det samme. Hannen vejer fra 1 til 1,7 kilo og hunnen fra 800 til 1,3 kilo. Hannen opnår en længde på mellem 16 til 30 centimeter og hunnen en kropslænge på 30 centimeter. Topfarten for et pindsvin er 10 kilometer i timen over korte afstande.

7 7 Hugormen Hugormen er hurtig med kroppen; men absolut ikke som løber. Den er altid tæt på sit skjul under en lyngbusk, trærod eller et gammelt musehul, hvor den kan smutte ned hvis der er fare på færde. Både ilder, vildmink, musvåge og pindsvin kan tage hugormen; men de skal passe på, da hugormens bid kan være dødeligt for dem, så derfor angriber de den ikke så ofte. Hugormen spiser mus og firben som den dræber med et lynhurtigt hug med sine gifttænder. Siden hugormen blev fredet i 1981 har den været i fremgang og findes nu overalt i Danmark. Den findes især i områder med næringsfattig jord som f.eks. heder, klitter og moser. Da den er et vekselvarme dyr kan den ses i disse områder hvor der er sol. Den ligger i dvale fra oktober til marts. Føden består af forskellige smådyr. Det kan f.eks. være firben, små frøer, mus og fugleunger. Han og hun har forskellig længde. En han kan blive fra 34 til 81 centimeter og hunnen fra 42 til 104 centimeter lang. Den kan skyde en topfart på 6 kilometer i timen.

8 8 Den store skrubtudse Skrubtudsen er meget langsom på land, hvilket også gør den til et let bytte for f.eks. større fugle som krage, stork og musvåge. Grævlingen kan også tage tudsen; mens de fleste andre pattedyr undgår den på grund af dens giftige hud. Selv spiser skrubtudsen snegle og insekter, hvilket ikke kræver hurtighed. Skrubtudsen er langt fra kræsen. Den spiser stort set alt den kan proppe i munden, dog flest orme, snegle og insekter. Derudover kan den finde på at spise sine egne børn. Skrubtudsen yngler i vand. Skrubtudsen kan ses i det meste af Danmark. Den vågner af sin dvale i marts hvor den søger mod vandhuller for at yngle. I slutningen af maj er den ikke i vandhullerne længere, men findes nu på enge, i haver og skove. Den går i dvale i september nede i jorden mellem træernes rødder eller i gamle musehuller. Der er forskel på vægten af hanner og hunner. Hannen kan blive fra 5 til 8 centimeter og hunnen fra 8 til 12 centimeter. Der er fundet skrubtudser som vejer mellem 600 og 900 gram. I Danmark vejer de dog nok mellem 400 og 600 gram. Den løber cirka 3 kilometer i timen.

9 9 Antal deltagere: 1 til flere Klassetrin/alder: Mellemtrinnet til udskolingen Fysisk aktivitetsniveau: (1 = lavest, 5 = højest): 5 Dynamik: (1 = lavest, 5 = højest): 3 Tidsforbrug: 30 til 45 min Materialer: Pinde Blyant Papir Stopur Lommeregner Aktivitet og organisering: Der opsættes pinde på den afstand dyret løber på 10 sek.: Hare (80 km/t = : 3600 x 10 = 222 m) Ræv (50 km/t = 139 m ) Skovmus (15 km/t = 42 m ) Pindsvin (10 km/t = 28 m ) Hugorm (6 km/t = 17 m ) Tudse (1 km/t = 3 m ) Deltagerne løber enkeltvis 10 sek. ad ruten med de opstillede pinde og der måles/ noteres hvor mange meter vedkommende har løbet. En hel gruppe kan også løbe på en gang i 10 sek., og den enkelte bliver stående hvor han/hun er nået til. Gennemsnittet beregnes. I stedet for pinde kan deltagerne selv fremstille dyresilhuetter i pap eller træ. Den enkle løsning er at finde billeder på internettet. Pædagogiske overvejelser/variations muligheder: Inddeling af gruppen i aldersklasser samt adskillelse af piger og drenge kan være en god idé. Da piger udvikles hurtigere end drenge vil det indtil 12 årsalderen ofte være pigerne som løber længst på 10 sek. I stedet for at måle hvor mange meter eleverne har løbet, skal de stille sig ud for det dyr som de er tættest på, når der bliver råbt stop. Eleverne kan derved nemt identificere sig med et dyr. Hvis du har behov for at tilføje et dyr, kan du f.eks. vælge at bruge vildkaninen.

10 10 Kan du reagere lige så hurtigt Hugormen kan levere et lynhurtigt hug og ramme byttet, mus eller firben, på en afstand som maksimalt svarer til dens egen kropslængde. Hugormen går i dvale om vinteren og dukker op igen med den første martssol. I det tidlige forår er den lettest at se, da den er vekselvarm og derfor ikke er så hurtig når temperaturen på denne årstid er forholdsvis lav. Men pas på! Netop hugormens manglende reaktionsevne i foråret gør, at mennesker og hunde lettere kommer i kontakt med den, og et hugormebid kan være livsfarligt, hvis den får tømt sine giftdepoter i et bid. For det meste vil et bid være et hug, hvor den hurtigt slipper igen og der frigøres ikke så stor mængde gift; men træder du på den, vil den bide indtil den er fri og dermed levere mere gift i såret. Hugormen føder sine unger i august og de er straks klar til hug! Du kan læse mere om hugormen under aktiviteten Kan du løbe fra vildtet i kapitel 2.1.

11 11 Antal deltagere: 1 til flere Klassetrin/alder: Mellemtrinnet og udskolingen Fysisk aktivitetsniveau: (1 = lavest, 5 = højest): 1 Dynamik: (1 = lavest, 5 = højest): 2 Tidsforbrug: 30 min til 1 time afhængig af hvor mange der deltager. Materialer: Et reb på 15 til 20 meter gerne statisk klatrereb Karabinhage En trisse En sodavandsflaske eller anden flaske med hank på skruelåget En papkasse Saks Aktiviteten og organisering: Et reb (helst glat klatrereb) spændes op f.eks. mellem 2 træer i en vinkel på grader og en længde på ca. 10 m. En trisse og en karabinhage med en påmonteret sodavand (musen), sættes på rebet og slippes så det suser af sted. På rebet markeres en afstand på 30 cm (f.eks. med tape), på det sted hvor Musen = sodavanden har fart på og hvor højden passer til deltagerne. Eleverne stilles op i en række et stykke væk fra rebet. De kaldes frem en efter en, hvorefter de får påmonteret papkassen. Musen slippes samtidig med at der fløjtes i en fløjte. Det giver deltagerne en større chance. Hvis sværhedsgraden skal forøges udelades signalet fra fløjten. Eleven skal så snuppe musen ved at række hurtigt frem med en hånd idet den er inden for de markerede 30 cm. Opgaven er kun løst såfremt trissen er stoppet/grebet inden for de 30 cm. For at gøre opgaven mere realistisk/ vanskeligere kan man give deltagerne skyklapper på, f.eks. ved at sætte en papkasse over hovedet som begrænser synsfeltet.

12 12 Kan du se lige så godt som en ørn? I Danmark har vi meget få rigtige ørne. Fiskeørn, havørn og kongeørn yngler her; men er meget fåtallige. Af andre ørne-agtige fugle har vi især musvåge, duehøg, tårnfalk og spurvehøg. Ørnene har et fantastisk syn, som gør at de fra store højder kan se deres intetanende bytte på jorden, i et træ eller i vandoverfladen. Det kan være mus, egern, fugle eller fisk som ørnene ved et styrtdyk fanger og dræber med deres lange, kvivskarpe klør. Man kalder ørnenes ben for fanger. Havørnen er den største ørn du kan se i Danmark. Den yngler i dag på Lolland-Falster, Fyn og i Sønderjylland. De holder til ved søer og fjorde og i yngletiden foretrækker de at opholde sig i større skovområder. De unge ørne strejfer rundt langs med kyster og i søområder i hele landet. Den kan blive mindst 20 år gammel. Føden består hovedsageligt af fisk som den fanger i vandoverfladen med sine kløer. Hvis fiskene bliver for store kan den svømme på ryggen med byttet i kløerne ind til land. Den spiser også ænder og blishøns. Den har et vingefang på 200 til 240 centimeter og kan blive 70 til 90 centimeter høj. Hunnen vejer mellem 3,2 til 7,5 kilo og hannen 3 til 5,4 kilo.

13 13 Antal deltagere: 5 til Klassetrin/alder: Mellemtrinnet til udskolingen Fysisk aktivitetsniveau (1 = lavest, 5 = højest): 1 Dynamik: (1 = lavest, 5 = højest): 2 Tidsforbrug: 30 min til 1 time afhængig af antal elever. Materialer: Udstoppede dyr Reb Papir Blyant Aktivitet og organisering: Opsæt et panorama af udstoppede dyr. (Brug de støvede udstoppede dyr fra montrene og giv dem nyt liv). 10 stk, både små og store dyr, opstilles i et skovområde på forskellige afstande, mere eller mindre skjult, dog så hovedet altid er synligt. Eleverne får besked om at sætte sig ned et stykke fra, hvor de kan se dyrene. Derefter føres eleverne i grupper af maks. tre personer frem til det sted, hvor de kan se dyrene. Til denne aktivitet er det evnen til at se det som skiller sig ud (nysgerrighed) der er vigtig. Fra et bestemt sted, som markeres med reb, skal deltagerne skrive navnet eller beskrive de dyr de kan se fra snoren. Deltagerne må ikke bevæge sig længere end 5 m til siderne (markeres med snorlængden). Et enkelt mindre dyr placeres så det ikke kan ses fra den angivne plads. Har nogen set eller beskrevet dette dyr har de snydt, og diskvalificeres. Der gives point efter hvor mange dyr man har set/beskrevet. Pædagogiske overvejelser/variations muligheder: Kan udføres enkeltvis eller i grupper. Sæt tid på hvor lang tid eleverne må stå og se på vildtet. Hvis eleverne finder denne aktivitet kedelig kan du konvertere den til Kan du fange/ skyde vildtet. Sæt 5 skiver med forskelligt kendt vildt op således at eleverne med bue og pil kan skyde til måls efter dem. Hver elev har et skud til hvert dyr. Bliver dyrene ramt medfører

14 14 eleverne skal skyde efter dem fra 3 forskellige standpladser med ca. 3 m imellem hver standplads. På den måde kan 6 elever være aktive ad gangen, idet en er hjælper (holder pilene) og en er skytte. Herefter bytter de. Deltagerne på hvert hold skal bruge bue og pil. Hvis skolen ikke har dem, kan eleverne producere dem i sløjdtimerne.

15 15 Kan du springe længere end en frø eller højere end et rådyr? Vi har mange forskellige frøer i Danmark, bl.a. butsnudet frø, spidssnudet frø, grøn frø, løvfrø. Nogle er mere udbredt end andre. Deres levevis kan være lidt forskellig; men fælles for dem alle er, at de yngler i vand og går i dvale om vinteren. De er først og fremmest tilpasset livet i vand og når de er på land bevæger de sig frem med gevaldige hop, da det er den hurtigste måde at komme frem på landjorden når man har store svømmefødder! Frøerne er generelt ikke kræsne dyr. Alt som bevæger sig betragter de som føde, men de spiser helst snegle, orme og insekter. En af de mest almindelige frøer i Danmark er den butsnudede frø. Den findes dog ikke på Bornholm, Lolland-Falster, Møn og det sydfynske øhav. Den vågner af sin dvale i marts og søger mod vandhullerne. Når den er færdig med at yngle i slutningen af april opholder den sig i moser, på enge eller i skov. Den går i dvale igen i september eller oktober. Rådyret er den mindste hjorteart og findes overalt i Danmark. Det lille elegante dyr kan veje op til 30 kilo og blive 125 cm langt (fra snude til enden).

16 16 Dens favoritlevesteder er hvor der er rigeligt med føde og skjulesteder året rundt. Det er ofte skove, krat, nåle- og løvtræer i frodig skovbund, levende hegn og dyrkede marker. Når det er yngletid færdes hannen (bukken) og hunnen (råen) hver for sig, men om vinteren søger de sammen i flokke på op til 50 rådyr. På den måde skal hver enkelt rådyr ikke bruge så meget tid på at holde øje med fjender. Rådyret har forlænget drægtighed, hvilket betyder at æggene efter parringen i juli og august går over i et hvilestadium. Omkring januar begynder æggene at udvikle sig til et lam der fødes i maj/juni. Den forlængede drægtighed betyder at lammene fødes om sommeren hvor der er rigeligt med føde. Rådyret kan føde 1 til 3 lam, der hver vejer ca. 1,5 kilo. Rådyret kan blive op til 20 år.

17 17 Antal deltagere: 5 til Klassetrin/alder: Fra indskolingen til udskolingen Fysisk aktivitetsniveau: (1 = lavest, 5 = højest): 3 Dynamik: (1 = lavest, 5 = højest): 3 Tidsforbrug: 30 min til en 1 time afhængig af antal elever. Materialer: Reb Papir Blyant Målebånd Aktiviteten og organisering: Der stilles to forskellige baner op. En til højdespring og en til længdespring. Højdespringsbanen kan konstrueres ved at spænde en snor fast mellem to træer, eller ved at slå pinde i jorden og derefter spænde et reb op mellem dem. Længdespringsbanen kan f.eks. anlægges langs med en sti hvor der er fast afsæt og et blødt sted til landingen. Sørg for at der er et godt tilløb til begge baner. Det kan være en god ide at skrive højden på pindene der bliver brugt til højdespring og ligeledes runde målebåndet ud ved siden af længdespringsbanen. Højdespring: Rådyret kan springe ca. 1,4 1,7 meter. Dette kan ske når de bliver presset til det eller flygter fra en fjende. Længdespring: Frøerne kan springe ca. 1,5m, (tudse 20 cm ) Pædagogiske overvejelser/variations muligheder: Sørg for at det er blødt at lande igen efter hoppet. Det kan f.eks. gøres med nogle madresser eller ved at lægge en bunke sand ud på jorden. Ligeledes er det vigtigt, at der ikke er glat hvor der skal sættes af til springet. En græsplæne kan være mere glat end først antaget. Hvis eleverne ikke kan springe lige så langt som en frø eller så højt som et rådyr kan der bruges andre dyr. F.eks højdespring: hare 50 centimeter, ræv 75 centimeter eller egern 60 centimeter. Lændespring: egern 4 m, ræv 3 m, hare 2 m eller mår 1,5 m.

18 18 Kan du koordinere lige så godt som et tusindben? Der findes 41 forskellige slags tusindben i Danmark. Stor Tusindben er nok det mest kendte og kan på sin 3-5 cm lange krop med 44 til 50 led have op til 200 ben at holde styr på. Ingen af tusindbenene har altså 1000 ben! Navnet hentyder blot til, at det har rigtig mange ben. De store tusindben er almindelige i hele Danmark og lever på skyggefulde steder, som f.eks. under nedfaldne blade eller sten, under mos og løs bark. På en tør sommer og om vinteren kan det finde på at grave sig ned i jorden hvor der enten er mere fugtigt eller frostfrit. Det lever af visne og halvrådne planter samt mikroorganismer og svampe som findes på dem. Stort tusindben findes i skove, krat, hegn, parker, i haver, på marker heder og strande.

19 19 Antal deltagere: 20 eller derover jo flere jo bedre Klassetrin/alder: Mellemtrinnet til udskolingen Fysisk aktivitetsniveau: (1 = lavest, 5 = højest): 4 Aktiviteten og organisering: Træklodser eller mindre stammer i længder på 20 til 40 cm placeres på et plant underlag f.eks. en græsplæne, på to rækker overfor hinanden. Der må godt være lidt forskellig afstand imellem træklodserne. Eleverne skal nu på alle fire balancere/kravle frem på hænder og fødder på klodserne. Dynamik: (1 = lavest, 5 = højest): 3 Tidsforbrug: 30 min til 1 time afhængig af udfordringer og antal elever Materialer: Træklodser Reb til edderkoppespind Stopur Bind Når den første elev er sendt af sted på banen og er cirka halvvejs sendes den næste elev af sted. Det er vigtigt at hver elev har mulighed for at gennemføre i sit eget tempo. Når man rammer ved siden af en af stolperne koster det en tidsstraf på 5 sekunder. Der gives point i forhold til tidsintervaller og hvor lang tusindbensbanen er, f.eks. 2 point for 10 til 20 sekunder, 6 point for 20 til 30 sekunder osv. Det er en god ide at træklodserne har en diameter, så de ikke vælter når eleverne kravler på dem. Alternativt kan de graves et stykke ned i jorden. Det kræver, at de er 30 til 50 cm lange. Pædagogiske overvejelser/variations muligheder: Forskellig højde på klodserne gør øvelsen vanskeligere. Rører man jorden er man ude (eller skal starte forfra evt. gives 3 forsøg). Der tages tid. Klodserne må godt vælte mens man bevæger sig fremad. Hele klassen laver slange og skal gå en vis distance på tid. Edderkoppespind: Deltagerne skal hjælpe hinanden igennem på tid. (samarbejde/ styrke).

20 20 Træstuppen kan erstattes med Freesbees eller paptallerkner. Det kan vælges at alle skal gennemføre 3 gange. Alternativt kan seancen vare 8 min. og der tælles hvor mange elever der er nået igennem. Måske vil nogle af eleverne erfare, at det er nemmest at gennemføre hvis de går pasgang. (Pasgang er en gangart hvor højre arm og ben føres frem samtidig i stedet for højre hånd og venstre ben).

21 21 3 Organisering af Natur OL Der er flere måder at organisere Natur OL på afhængig af hvor mange aktiviteter der sættes i gang, og hvor mange ressourcer der er til rådighed. Inden løbet startes introduceres eleverne til aktiviteterne, så de ved hvad de skal i gang med. Stjerneløbet Her tages udgangspunkt i at alle aktiviteterne foregår i samme område. Der oprettes et centrum for aktiviteterne et sted i skoven, som typisk kan være en mindre eng, en parkeringsplads eller en slette i skoven. Herfra løber eleverne ud og runder et punkt f.eks. 1 kilometer væk fra centrum. Når eleverne kommer tilbage sættes de i gang med en aktivitet, hvorefter de løber ud til et nyt punkt, kommer tilbage til centrum og sættes i gang med en anden aktivitet osv. Stjerneløbet har den fordel, at der ikke skal bruges ligeså mange hjælpere til at introducere aktiviteterne som til postløbet, fordi aktiviteterne er samlet i et afgrænset område. For børn i indskolingen er det tilstrækkeligt hvis den strækning som eleverne skal løbe anlægges i det samme område som aktiviteterne.

22 22 Postløbet Aktiviteterne placeres på en strækning i skoven i en bestemt rækkefølge. Eleverne starter et sted i skoven og gennemfører aktiviteterne efterhånden, som de når frem til dem. Denne form for organisering kræver at eleverne kan orientere sig ved hjælp af et kort, og er derfor egnet til elever i udskolingen.

23 23 4 Andre former for aktiviteter til Natur OL Her finder du eksempler på andre aktiviteter, som fokuserer på koblingen mellem elevernes og dyrenes præstationer. For alle aktiviteterne gælder, at de kan gennemføres i naturen. Du kan se flere forslag på Støvlekast Deltagerne ligger på maven på en bænk, tager en støvle mellem benene og folder hænderne på ryggen. Nu gælder det om at kaste støvlen længst fremad over hovedet uden at ramme sig selv i nakken! Hver deltager har 3 kast. Det bedste (længste) kast fra hver af gruppens deltagere lægges sammen til en samlet score (eks. 10 m + 7 m + 17 m + 12 m = 46 m). Æggekast Stil fem til ti æg op, der er lavet af træ eller andet formbart materiale, som ikke går i stykker når det bliver ramt. Aktiviteten går ud på at ramme æggene i stedet for at kaste med dem. Deltageren får f.eks. 5 forsøg til at ramme dinosaurusæggene. Afstanden fra kasteren til æggene kan varieres afhængig af alderen på deltageren eller hvor god han/hun er til at kaste. Hvis det er hold som kæmper mod hinanden tælles antal af ramte æg, så der kan udråbes en vinder. Kan du løfte mere end myren? Survival of the fittest Her sættes fokus på hvor stærk en myre er i forhold til sin kropsvægt. Store træstammer eller sten skal flyttes. Det kan foregå ved hjælp af f.eks. vægtstang, presenning eller tovværk. Hold på ca. 10 personer skal flytte sten eller stammer f.eks. 100 meter på tid. Herefter regnes ud hvor meget der er løftet i forhold til deltagernes samlede vægt. Det sættes i perspektiv i forhold til myrens vægt og hvad den kan løfte. En myre kan løfte gange sin egen vægt. For arbejdermyren er det f.eks. føden, nåle eller pupper i boet. En skovmyre vejer formentlig ca. 10 mg alt efter størrelse. Havemyre vejer typisk 1-2 mg. Hvis en

24 24 myre kan løfte sin egen vægt 50 gange betyder det at ca myrer kan flytte en mand på 60 kg, hvis ellers myrerne kan samarbejde. Trælleslæb Til denne aktivitet skal der bruges en tung sten så hver elev cirka skal bære ca. 25 kilo. Del eleverne i grupper på seks med ligelig fordeling af piger og drenge. Eleverne opnår kun succes med denne aktivitet ved at samarbejde. Inden eleverne går i gang med aktiviteten bør de se, hvordan de løfter korrekt ved at bruge benene til at løfte med frem for musklerne i ryggen. Herefter fortæller du dem følgende: Helt tilbage i stenalderen, før menneskene lærte at bruge landbrugsdyr, måtte de selv slæbe de store sten væk fra markerne. Det svarer til at menneskene, ligesom myrerne, blev nødt til at være flere om at løfte de store sten, så nu skal I samarbejde om at løfte stenen. Prøv om I kan slæbe denne 300 kg tunge sten 50 meter. Naturrebus Eleverne inddeles i grupper af 4. På et større område placeres pinde eller pæle i jorden. Ved hver pæl er der et stykke papir, hvor der på den ene side er skrevet et tal og på den anden et bogstav. Papirstykkerne skal samles sammen og lægges i talrækkefølge. Når det er gjort dannes der et ord på et dyr som eleverne skal gætte nogle ting om. F.eks. hvor lever det? Hvor gammelt kan det blive Der gives point i forhold til hvor hurtigt gruppen danner ord (samler papirstykkerne sammen) og hvor mange gange de svarer rigtigt.

25 25 5 Litteraturliste Forslag til anden litteratur om fysiske aktiviteter i naturen. BØGER Christiansen, Jørgen Løye (2003): Børn og natur hvorfor og hvordan. Videncenter for Naturfaglig dannelse CVU Sjælland Edlev, Lasse Thomsen (2006): Natur og Miljø i pædagogisk arbejde. Munksgaard Danmark Lidegaard, Mads (1996): Danske træer fra sagn til tro. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk Lidegaard, Mads (1998): Danske høje fra sagn til tro. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk Lidegaard, Mads (1996): Danske søer og vandløb fra sagn til tro. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk Madsen, Bent Leicht (?): Børn, dyr og natur. B & U Meier, Frank & Hundebøll, David (1998): Natur, leg & udfordring. Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger. Møller, Jørn (2000): Gamle idrætslege i Danmark: So i hul bind 1. Bavnebanke Møller, Jørn (2000): Gamle idrætslege i Danmark: Hund i lænke bind 2. Bavnebanke Møller, Jørn (2000): Gamle idrætslege i Danmark: Føde en bjørn bind 3. Bavnebanke Møller, Jørn (2000): Gamle idrætslege i Danmark: Snøre Vibe bind 4. Bavnebanke Møller, Søren & Madsen, Susanne K. (u.å): Idræt for sjov. Vejle, DGI Møller, Søren & Madsen, Susanne K. (u.å): Idræt for sjov 2. Vejle, DGI

26 26 Neuman, Jan (2004): Education and learning through outdoor activities. DUHA Pedersen, Steen Bjørn (1998): Idræt og leg, et væld af Idéer. Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger Sørensen, Trine (2006): Børnenes naturbog. Politikens Forlag Skov- og Naturstyrelsen (2006): På tur i mystikken motion i skoven. Pdf udgave kan hentes på Skov- og Naturstyrelsen (2006): Sjov i Skov. Pdf udgave kan hentes på Vigsø, Bent og Vita Nielsen (2006): Børn og udeliv. CVU Vest HJEMMESIDER Der findes et væld af hjemmesider om friluftsliv og aktiviteter i naturen. Dette er et lille udpluk. Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside alt om ophold og undervisning i naturen Skoven i skolens hjemmeside meget inspiration til undervisning i naturen Det Danske Spejderkorps hjemmeside mange ideer til aktiviteter i naturen Frivilligt Drenge- og Pige- Forbund mange ideer til aktiviteter i naturen KFUM spejderne i Danmark mange ideer til aktiviteter i naturen Norsk hjemmeside med litteratur specielt egnet til undervisning af børn og unge i det fri/naturen Her kan du finde meget viden om danske dyr

27 Titel Natur OL Udgiver Skov- og Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø Tlf: Mail: Udgivelsesår 2008 Ide og tekst Angel Ottosen, Jan Kjærgaard og Tue Kristensen Redaktion Angel Ottosen Tue Kristensen Pia Bøttiger Andersen Grafisk tilrettelæggelse Page Leroy-Cruce Tegninger Bettina Reimer Tryk Schultz Grafisk 1. oplag: eks. ISBN Download Hæftet kan downloades gratis fra 27

28 28

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2

Den nysgerrige. Løbelus - niveau 2 - trin for trin. Løbelus Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en eftermiddag - niveau 2 - trin for trin Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det finder grønsmutterne

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Smutter: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring.

Smutter: Logikløbere. Formål. Forudsætninger for spejderne. Forudsætninger for lederne. Om trinene. Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring. Smutter: Logikløbere Formål Hvad vil det egentlig sige at være grønsmutte? Det skal grønsmutterne finde ud af. De skal nemlig på et løb med udgangspunkt i grønsmutternes motto: Vi vil stå sammen, vi vil

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse I løbet af efteråret skifter skoven karakter. Grønne blade skifter farve og gule, orange, røde og brune nuancer giver et fantastisk

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point.

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point. Naturskolerne.dk Kaste kogler i en spand Mål en linje på 4 meter op. Marker start (0 meter) tydeligt med en pind. Først stilles spanden 1 meter fra start. Hver elev samler tre kogler og får tre kast. Først

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE AFRIKANSK OKSEFRØ Vidste du at oksefrøen har fået sit navn efter sit brøl? Ja, den brøler som en okse når den føler sig truet. Hannen kan veje mere end 8 skolemælk! Nåh ja, udover at brøle når den føler

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE Danske padder H312 SVÆRHEDSRAD Middel (4. - 6. klasse) HVOR LØSES OPAVEN? På 1. sal, montre 67,69 og 71 PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Bent Vestergård og Henrik Sell, Naturhistorisk Museum Inge-Marie

Læs mere

4 kegler målebånd stopure tablet eller papir + blyant

4 kegler målebånd stopure tablet eller papir + blyant Sådan laver du Skole OL i idrætstimerne 7. klasse I det følgende beskrives, hvordan man som lærer kan afvikle kvalifikation til finalestævnet i klassernes idrætstimer. Husk at taste jeres resultater ind

Læs mere

Problemformulering. Målgruppeovervejelser

Problemformulering. Målgruppeovervejelser Indledning De værdier og det udbytte, der er, i de to lege man har leget i gamle dage, finder vi meget brugbare i dag i den pædagogiske verden. Her tænker vi blandt andet på fællesskabsfølelse, udfordringer,

Læs mere

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver Lærervejledning Matematik for indskoling Primær målgruppe elever i 1.-3. klasse 10 opgaver i Kærehave Skov Med udgangspunkt

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, der kaldes insektædere

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering.

Indsæt foto LEOPARD. Vægt Formering Hurtighed Længde Farlighed Levetid Vidste du? 80 kg 2 unger 60 km/t 1,7 meter. 60 kg Formering. GEPARD-DRENGEN Opgaveark # Side /6 Dyrekort I dette opgaveark finder du dyrekort med fakta-oplysninger samt dyrebilleder, der hører til kortene. I lærervejledningen under vejledningen til natur/teknik-forløbet

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Skovens fødekæder Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Krible - Krable. Ædespor

Krible - Krable. Ædespor Udgivet af Ildfluerne i Det Danske Spejderkorps. Redaktionsudvalg: Susanne Hansen, Ander Nielsen og Claus Hjelm. Foto: Anders Nielsen og Claus Hjelm Ædespor Krible - Krable Løsningen til Krible Krable

Læs mere

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL Insekter og planter I skal til at undersøge insekter og planter. Undersøgelse af insekter og planter er et emne, der både fagligt og i praksis kan lade sig gøre fra 3. klasse. Denne beskrivelse er rettet

Læs mere

Find Foråret 2008 Fra Guldager Naturskole i Esbjerg

Find Foråret 2008 Fra Guldager Naturskole i Esbjerg Fra Guldager Naturskole i Esbjerg Af Tom Vestergård & Rene Rasmussen, Guldager Naturskole I naturskolen i Guldager tager vi naturligvis udgangspunkt i listen med forårstegn fra Natur & Ungdom, men kigger

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

alle, der har lyst. Du skal have fat i minimum fem Frisbees på forhånd (disse Formålet Med Aftenen

alle, der har lyst. Du skal have fat i minimum fem Frisbees på forhånd (disse Formålet Med Aftenen 21 / FRISBEE FREAK / SIDE 1 AF 6 [ Frisbee-freak ] Introduktion Til Denne Aften Dette opstartsevent er til en lys sommeraften, og du kan passende invitere alle, der har lyst Du skal have fat i minimum

Læs mere

Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik

Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik Aktiviteter og lege i og med naturen som kan bruges på lejrskoler, ekskursioner og i natur og teknik Ideen i de følgende aktiviteter er at eleverne gennem leg og fysisk aktivitet får en forståelse af levende

Læs mere

Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud.

Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud. Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud. En kug-lefisk er og-så gif-tig inden-i. I Japan kan man godt

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Fange haletudsens hale

Fange haletudsens hale Fange haletudsens hale Cirka 10 børn danner en cirkel som forstiller haletudsens store krop, og 3-4 børn danner haletudsen hale. Det vil sige at cirka 14 børn en haletudse. Derudover skal 3 børn holde

Læs mere

Skovnissen Kogle. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

Skovnissen Kogle. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Skovnissen Kogle Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Udgiver: Skov- og Naturstyrelsen, Storstrøm Titel: Skovnissen Kogle Forfatter: Marie Roland Tarby Layouter: Mette Millner Hansen Fotos: Marie

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Vinter Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når vinteren rigtig får fat er der en lang række fugle, som trækker syd på. Samtidig får vi besøg af en masse fugle nordfra, som

Læs mere

Beskyttelse af bækken

Beskyttelse af bækken Beskyttelse af bækken Motorvejens fineste vandløb Korskær Bæk mellem Låsby og Mollerup er det fineste og reneste vandløb langs motorvejen med planter og dyr, for eksempel slørvinger, som er tilpasset koldt

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

FLAGERMUS. Lavet af Albert F-N

FLAGERMUS. Lavet af Albert F-N 1 FLAGERMUS Lavet af Albert F-N 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Hvad er en flagermus Side 3 Arter Side 4 Unger og formering Side 6 Ekkolokalisering Side 7 Fjender og trusler Side 8 Vidste du at Side 10 Ordforråd

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

Fangelege. Indholdsfortegnelse

Fangelege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Ulven kommer... 2 To mand frem for en enke... 2 Aberne i træerne... 2 Her kommer vi... 3 Sten-saks-papir... 3 Plat eller krone... 3 Alle-er-den-tik... 4 Katten efter musen... 4 Ståtrold...

Læs mere

80 meter Materialer: 4 kegler målebånd stopure tablet eller papir + blyant

80 meter Materialer: 4 kegler målebånd stopure tablet eller papir + blyant Sådan laver du Skole OL i idrætstimerne 6. klasse I det følgende beskrives, hvordan man som lærer kan afvikle kvalifikation til finalestævnet i klassernes idrætstimer. Husk at taste jeres resultater ind

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps Du kender sikkert mange smådyr, der lever på legepladsen. Man kan finde hvepse, bier, stankelben, mariehøns, myre, myg, sommerfugle og mange andre. Et bestemt dyr, for eksempel en hveps, kalder man for

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år 1 HVAD vil vi teste? Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år NB! Testpersonerne gennemfører øvelserne med sko på Fysisk form er en variabel, der er sammensat af mange forskellige egenskaber.

Læs mere

side 1 af 2 Fantasilege

side 1 af 2 Fantasilege side 1 af 2 Troldebo en verden med feer og trolde Naturen kan appellere til fantasien og historier om trolde, feer, drager, dæmoner, gnoer, alfer m.m. Denne leg tager udgangspunkt i disse fortællinger.

Læs mere

Kriterieplan for: Bringselmelding

Kriterieplan for: Bringselmelding Skrevet af: Helle Lund Pedersen, DcH Vestfyn, september 2010 Forudsætninger: Dette er en kriterieplan for selve bringselmeldingen, og ikke for træningen i at søge, løbemønster, blindsslag etc. Det forudsættes,

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Edderkopper prik-til-prik

Edderkopper prik-til-prik Edderkopper prik-til-prik MATEMATIK NATUR/TEKNIK LÆRERVEJLEDNING Forskellige slags edderkopper spinder forskellige slags spind. I dette forløb tegner eleverne fra prik til prik i tallenes rækkefølge. De

Læs mere

Krop og Hoved. Natur/Teknik MELLEMTRIN

Krop og Hoved. Natur/Teknik MELLEMTRIN Krop og Hoved Natur/Teknik MELLEMTRIN Indledning til Natur og Teknik Natur og teknik er lang fra et stillesiddende fag i skolen, det er et eksperimenterende fag, hvor eleverne undersøger og gør sig nogle

Læs mere

BLADSKÆRERMYRER INSEKT

BLADSKÆRERMYRER INSEKT BLADSKÆRERMYRER Bladskærermyren lever i store kolonier på cirka 10 millioner myrer næsten dobbelt så mange, som der er mennesker i Danmark. Deres hule kan være helt op til 6 meter dyb, så dyb at en giraf

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Sjov i Skov NATURCENTER HERSTEDHØJE SKOV OG NATURSTYRELSEN

Sjov i Skov NATURCENTER HERSTEDHØJE SKOV OG NATURSTYRELSEN Sjov i Skov NATURCENTER HERSTEDHØJE SKOV OG NATURSTYRELSEN Folder udarbejdet af 04G, Ballerup Seminariet i samarbejde med Naturcenter Herstedhøje, Tegninger: Bettina B. Reimer INDLEDNING VELKOMMEN TIL

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING Nr.3418 Alder: 7-10 år - Tid: 5 min. Nr.2888 Alder: 5-6 år - Tid: 5 min. Bobler med ballade Enkeltvis Deltagern dykker ned på bunden og laver følgende: vanddybder alt efter deltagernes niveau. vejrtrækning,

Læs mere

Kendetegn for vildt Rovdyr

Kendetegn for vildt Rovdyr Kendetegn for vildt Rovdyr Rovdyr: Ulv, ræv, grævling, mårhund, vaskebjørn, skovmår, husmår, ilder, mink, lækat, odder, spættet sæl, gråsæl Ulve Fredet Ræv Sorte ører Normalt rødbrun Hvide aftegninger

Læs mere

Leg, motion og bevægelse

Leg, motion og bevægelse Sporleg i skoven Det kan være svært at finde vej i naturen, hvis man ikke i forvejen har markeret hvilken vej man har gået. Denne leg skærper deltagernes opmærksomheds- og konsentrationsevne i forhold

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Aktivitetsmateriale. til familiespejder

Aktivitetsmateriale. til familiespejder Aktivitetsmateriale til familiespejder Forord Velkommen til familiespejd. Vi har på de følgende sider samlet en lang række af vores populære lege som er klar til at blive afprøvet på vores familiespejdermøder.

Læs mere

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min FALDSTART Gå sammen i par. Den ene af jer er løber og står klar bag en linje. Den anden står med siden til ca. to-tre meter længere fremme og holder en arm udstrakt i skulderhøjde. Løberen laver en faldstart,

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Året i skoven. Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer

Året i skoven. Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Året i skoven Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2002. Dette hæfte er udgivet af Skov- og Naturstyrelsen

Læs mere

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet

Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet Teambuilding øvelse 1 en ryste sammen aktivitet At lære mere om hinanden og få deltagerne til at snakke sammen. 6 eller flere Papir Blyant eller kuglepen Før aktiviteten skal du vælge 3 personer og bede

Læs mere

Nedenfor kan du læse en samlet beskrivelse af de forskellige øvelser og lege, som er blevet tilrettet, så de er nemme at gennemføre.

Nedenfor kan du læse en samlet beskrivelse af de forskellige øvelser og lege, som er blevet tilrettet, så de er nemme at gennemføre. Sej, Sund & Synlig Du kan selv lave din egen Sej, Sund & Synlig -event på din skole, i din idrætsforening eller derhjemme til børnefødselsdagen. Målgruppen er primært yngre børn i folkeskolealderen. Nedenfor

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere