Afprøvning af Stenovne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afprøvning af Stenovne"

Transkript

1 Afprøvning af Stenovne Foretaget af Peder Andresen D.T.I. & Ovnsætter Lars Helbro Projektet blev støttet af energistyrelsen

2 Indholdsfortegnelse afd.1 side 3..Indledning v. Lars Helbro side 4.beskrivelser af ovne & hus side 5..principskitse af stenovn side 6...plantegning af huset hvori målingerne fandt sted afd.2...d.t.i.s rapport v. Peder Andreasen side Indledning side2-3..udførelse side Målinger side 6.Måleresultater side Beregninger (Virkningsgrad) side 9..Beregningsresultater side 10..Vurdering af resultater side11...bemærkninger bilag 1 side Grafisk fremstilling afd.3 side 1.Vurdering af resultaterne v.lars Helbro Appendix a Temperaturmålinger julen 95 foretaget af Lars Helbro m. eget udstyr Appendix b. Sekundær ydelse komfur målt og beregnet af LH m.eget udstyr appendix c.. Forklaring til graferne i DTI s rapport Fotos: L.H. For- og bagsidefotos: For- og bagside af den store stenovn som dette måleprogram omhandler.

3 Afd. 1. Udsnit af måle udstyr opstillet i alrum

4 Indledning v. Lars Helbro: Stenovne som vi kender dem i dag i Danmark, er egentlig en videreudvikling af tidligere tiders åbne murede kaminer. Denne udvikling har dog ikke hidtil (før 1989) fundet sted i Danmark. I Sverige udviklede Wrede & Chronstedt under Gustav d.3. den kendte høje kakkelovn "Chron-spisen" som stadig produceres stort set uforandret. I Finland har især Heikki Hyytiäinen igennem 80erne videreudviklet kraftigt på de store finske og russiske masseovne. Hans udvikling har primært gået på forbrændingsteknikken og holdbarheden, og hans resultater, som man kan stifte nærmere bekendtskab med i bogen "Finnish Fireplaces" er bemærkelsesværdige. I 1989 præsenterede han sine resultater i DK, og efterfølgende har flere taget idéen op og opført en lang række stenovne, enten direkte efter hans princip, eller, som de her afprøvede ovne er et eksempel på, en yderligere videreudvikling heraf. Siden 89 er der blevet bygget et pænt antal stenovne i DK. Dels af en lille håndfuld ovnsættere undervist af Heikki Hyytiäinen og Canadieren Doug Wood (heriblandt undertegnede), - dels af selvbyggere undervist af disse ovnsættere. Det nøjagtige antal ovne i DK. på nuværende tidspunkt er derfor ukendt, men et forsigtigt gæt fra min side er ca Anledningen til dette måleprogram var dels, at få "blåstemplet" disse ovnes kvaliteter, dels at få indikeret betydningen af et lufttæt spjæld imellem en stenovn og den tilsluttede skorsten, en konstruktion som efter bygningsreglementet ikke er lovlig i dag. Som denne rapport vil vise, er vi i det dilemma, at vi her har et ildsted som bygger på en teknologi som kan præstere nogle meget fine resultater hvad angår høj effektivitet og lav miljøbelastning (alle andre kvaliteter ufortalt), men som samtidig falder helt udenfor den eksisterende lovgivning. Forhåbentlig vil denne rapport kunne medvirke til at ændre på dette. De overordnede principper for disse ovne: Et kortvarigt (1-2timer) heftigt bål som afleverer en forholdsvis stor varmeydelse til en omgivende stenmasse. Stenmassen afgiver herefter en lav varmeydelse i væsentlig længere tid (24timer) til omgivelserne. Således kan man opnå gode betingelser for en ren forbrænding, idet ovnene, indenfor visse grænser, altid kan arbejde ved nominel effekt, såvel som en god tilpasning til det almindelige varmebehov i et enfamiliehus, idet varmeafgivelsen reguleres ved varigheden af det daglige bål. Herudover kan man forvente en rimelig omhyggelig pasning af ovnen. Dels er ovnen overordentlig nem at betjene, dels begrænser betjeningen sig til et kort, og næsten valgfrit, tidsrum af døgnet hvor ovnen oftest også vil være under konstant opsyn, da den for de fleste også er leverandør af daglig hygge. Pasningen vil derfor sjældent være noget brugeren sjusker med, da det ikke opleves som arbejds- eller tidskrævende.

5 Beskrivelse af ovne og hus Beskrivelse af de målte ovne: De ovne dette måleprogram omfatter er dels en videreudvikling af Heikki s princip, dels et stenkomfur af egen opskrift, dog kraftigt inspireret af principperne fra de store ovne. Den store ovn er af typen "1-skinds", hvilket vil sige, at det yderste lag består af en halvstensvæg, ("1,5 skinds" ovne som der også bygges i DK har her 2 lag murværk adskilt af et tyndt isolerende lag mineraluld). At 1-skinds typen er valgt, skyldes at den efter min mening bedst passer i varmeafgivelse til langt hovedparten af danske huses aktuelle varmebehov, hvilket måleresultaterne også kan siges at give en vis indikation af. Den væsentligste afvigelse fra Heikki s "opskrift" består i en anderledes udformning af det øverste forbrændingskammer. Denne afvigelse har 2 formål; 1) at øge muligheden for en ren forbrænding samt at kunne opnå dette hurtigere efter optænding, 2) at kunne spare lidt højde på den færdige ovn, hvilket hovedsageligt har arkitektonisk værdi. Komfuret, som er af undertegnedes egen opskrift, er ligeledes af typen 1-skinds, og er opbygget med sigte på en ren forbrænding og høj effektivitet som varmekilde, men bestemt også med sigte på at det samtidigt skal kunne fungere som et effektivt og komfortabelt madlavningsredskab. Som det senere vil fremgå, vil kravet om det sidste muligvis sætte en grænse for at opnå det første med lige så fornemme resultater som på den store ovn. Dette måleprogram har dog allerede givet inspiration til et videre arbejde med at komme tættere til opfyldelsen af begge mål. Det bør nok præciseres, at resultaterne af dette måleprogram ikke ukritisk kan anvendes til vurdering af andre stenovntypers egenskaber, herunder ovne bygget efter det originale finske princip, og ovne med en anden tykkelse eller udførelse af ydervæggene. Beskrivelse af huset som ovnene er opstillet i: Huset er en gammel købmandsgård fra 1860, opført i "hønsemøg og kampesten". Huset er stort set uisoleret, på nær loftsetagen hvor der på gulvet er spredt mineralulds smulder i en tykkelse af ca.10cm. Det opvarmede areal udgør dels 98m2, som opvarmes til normal stuetemperatur, dels ca.- 60m2 som opvarmes til 15-18Co (arbejdstemperatur).

6 Huset blev tidligere opvarmet med oliefyret centralvarme, og forbruget var dengang ltr. olie pr. år, huset er altså bestemt ikke noget lavenergihus. Forbruget af brænde i fyringssæsonen blev 14 rum mtr. bøg, hvilket omregnet giver et lidt lavere kwt. forbrug. Årsagen til denne besparelse (som ikke har givet anledning til forringet varmekomfort - tvært imod) kan bl.a. findes i dårligt isolerede centralvarmerør placeret i loftsetagen, som altså ikke anvendes mere.

7

8 Afd.2. Det syder og bobler.

9 Side 1 af 11 MÅLERAPPORT - DTI ELAB-0151 Side: 1 af 11 Init: PRA/MRI Sagsnummer: Antal bilag: 1 Dato: Rapport nr.: Rekvirent: Kontaktperson: Lars Helbro Firma: Ovnsætter Lars Helbro Adresse: Lyngbyvej 51, St. Brøndum By: 9520 Skørping Tlf: Fax: Emne: Masseovn og stenkomfur Fabrikat: Lars Helbro Nominel effekt: Se side 10 Type: Stenovne Brændsel: Træ Terminer: Emne modtaget: Afprøvning foretaget på opstillingsstedet Emne prøvet: April 1996 Procedure: Se efterfølgende sider. Resultat: Se efterfølgende sider. Bemærkninger: Se side 11 Vilkår: Prøvningen er udført på omstående vilkår. Prøvningsrapporten må kun gengives i uddrag, hvis det enten er offentligt tilgængeligt eller, hvis laboratoriet har godkendt uddraget. Sted: DTI Energi / ENERGILABORATORIET-ÅRHUS Underskrift: Peder Andreasen Ingeniør

10 Raport nr. ELAB-0151 Side 2 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport 1. INDLEDNING Denne målerapport omhandler en serie målinger, som Dansk Teknologisk Institut har foretaget på en finsk masseovn og et stenkomfur. Måleopgaven blev udført for ovnsætter Lars Helbro, Lyngbyvej 51, St. Brøndum, og er en del af et projekt, som Lars Helbro har gennemført med støtte fra Energistyrelsen. Målingerne er foretaget på to ovne opført af Lars Helbro i hans private bolig på Lyngby-vej 51, St. Brøndum, og blev udført i sidste halvdel af april måned Det primære formål med målingerne var at bestemme stenovnenes forbrændingstekniske egenskaber ved nominel ydelse og for masseovnens vedkommende endvidere at verificere den sekundære ydelse som funktion af tiden. Der blev gennemført fem forsøg med masseovnen og to forsøg med stenkomfuret - i det efterfølgende kaldt forsøg nr Alle forsøgene startede med en optænding med kold ovn og efterfølgende påfyringer. På stenkomfuret sluttede forsøgene, når den afvejede brændselsmængde var påfyret og udbrændt, mens forsøgene med masseovnen også omfattede den efterfølgende periode, hvor stenmassen afgiver den akkumulerede varme. 2. UDFØRELSE 2.1 Brænde Til begge ovne blev der anvendt skovbrænde med en længde på cm og en stykvægt i intervallet 0,5-1,2 kg svarende til normal eller typisk kløvningsgrad.. Forsøg nr. 1 og 2 på masseovnen blev foretaget med grantræ som brændsel. Alle øvrige forsøg inkl. komfuret blev foretaget med bøgebrænde. Vandindholdet i brændet varierede mellem 15 og 25 %. Se under resultater. 2.2 Fyring Til forsøgene med masseovnen blev der påfyret 15 kg brænde inkl. optænding, og til forsøgene med komfuret blev der påfyret 10 kg inkl. optænding. Optænding blev foretaget med sammenkrøllet avispapir og normale brændestykker. Optændingsmængden i forsøg nr. 1 og 2 med masseovnen udgjorde knap halvdelen af brændemængden, og resten blev fordelt på to påfyringer.

11 Raport nr. ELAB-0151 Side 3 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport I forsøg nr. 3 blev optændingen foretaget med ca. 1/3 af brændemængden, og resten blev fordelt på tre påfyringer. Til optænding i 4. og 5. forsøg blev der anvendt en mindre brændemængde, og resten blev fordelt på fire påfyringer. Optændingen i komfuret blev foretaget med 2-3 kg brænde, og i forsøg nr. 6 blev resten fordelt på fire påfyringer, mens der i forsøg nr. 7 blev påfyret seks gange. Tidspunktet for påfyringen var i de første forsøg bestemt af sædvane, mens der i de efterfølgende også blev skelet til CO- og CO2-indholdet i røggassen. Sluttidspunktet for afbrændingen er ikke veldefineret, men som kriterium blev valgt det tidspunkt, hvor der kun var et lille glødelag tilbage, og hvor indholdet af CO2 var i størelsesordenen 1-2 %. 2.3 Indstillinger Masseovnen er forsynet med primært og sekundært forbrændingsluftspjæld. Ved forsøg nr. 1 og 2 blev forskellige ventilindstillinger afprøvet. Forsøg nr. 3, 4 og 5 blev udført med fuldt åbent primært luftspjæld og sekundært luftspjæld lukket. Optænding og afbrænding blev foretaget med fuld åben askelåge. Begge ovne var forsynet med et røggasspjæld, som i afbrændingsfasen var fuldt åbent. I forsøg nr. 4 med masseovnen blev røggasspjældet lukket til ca. 20 % åbningsareal efter afbrændingsfasen. I de øvrige forsøg blev spjældet helt lukket efter afbrændingsfasen. 2.4 Bundrist Begge ovne kan forsynes med bundrist i sten eller støbejern. På masseovnen blev forsøg nr. 1, 2 og 5 udført med stenrist og nr. 3 og 4 med støbejerns-rist. På stenkomfuret blev forsøg nr. 6 udført med stenrist. Forsøg nr. 7 blev udført med støbejernsrist og reduceret spalteareal i starten. Under forsøget blev spaltearealet øget.

12 Raport nr. ELAB-0151 Side 4 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport 3. MÅLINGER 3.1 Måleprogram Alle målinger blev foretaget med kalibrerede instrumenter, og gasanalysatorer (CO og CO2) blev kalibreret med prøvegasser ved starten af alle fyringsforsøgene. I tabel er vist, hvilke målinger der blev foretaget Masseovn Stenkomfur CO k k CO2 k k Røgtemperatur k k Røgtræk k k Rumtemperaturer k k Udetemperatur k k Overfladetemperaturer på ovn k Brændselsforbrug m m Vandindhold i brænde m m k = kontinuerlige målinger, m = manuel bestemmelse Tabel 3.1.1: Måleprogram De kontinuerlige målinger blev gennemført med skanning hver 5. sekund og logning hver 60. sekund ved hjælp af elektronisk dataopsamling. 3.2 Målemetoder Følgende målemetoder blev anvendt: - Vandindholdet i brændet er bestemt efter veje-/tørremetoden. - Brændselsforbrug blev bestemt ved vejning af indfyret mængde.

13 Raport nr. ELAB-0151 Side 5 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport - CO- og CO2-indhold i røggassen blev målt med IR-gasanalysator og prøveudtagning via sugepyrometer i skorstenen. - Røgtemperaturen blev målt med termoelement monteret i sugepyrometer. - Røgtrækket blev målt ved hjælp af en tryktransducer. - Overfladetemperaturer på masseovnen blev målt med termoelementer type T monteret i kontaktpasta ved hjælp af alutape. - Rumtemperaturer blev målt med ubeskyttede termoelementer type T. 3.3 Måleudstyr Der blev anvendt følgende prøvningsudstyr: Instrument Sporbarhed Instrument nr. CO/CO2-måler H&B Uras 3K A-553 Alpha-gaz spangas CO/CO2 Hede Nielsen 270-A-1106 Datalogger HP 3497 A DANAK A-879 Winner 486DX 33 Mhz PC A-1049 DAQ-version Termoelementer type K DANAK A-1015 Termoelementer type T ELAB - Skrårørsmanometer Airflow DANAK Trykmåler Auto Tran 700 ELAB 270-A-1165 Kalibrator Jofra 650 SE DANAK A-912 Vægt Mettler PJ6 ELAB 270-A-997 Diverse røgrensningsudstyr - - Køleunit - - Sugepyrometer - - Tabel 3.3.1: Måleudstyr

14 Raport nr. ELAB-0151 Side 6 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport I det første forsøg blev Lars Helbros udstyr anvendt til måling af udetemperaturen. 3.4 Målepunkter - På begge ovne var sugepyrometeret monteret i bunden af skorstenen umiddelbart ved røgkanalens tilslutning. - Røgtrækket blev ligeledes målt i bunden af skorstenen med sonde monteret i samme højde som sugepyrometeret. - Overfladetemperaturer på masseovnen blev målt i ti punkter, som blev udvalgt under hensyntagen til temperaturfordelingen på ovnen. - Ved forsøgene med masseovnen blev rumtemperatur målt i fire rum beliggende umiddelbart op mod ovnen - se plantegning. Ved beregning af røgtabet er anvendt temperaturen målt i stuen. - Udetemperaturen blev målt på nordsiden af huset. 3.5 Måleresultater Tabel viser resultaterne af de udførte målinger. Alle værdier mærket med * er midlet over afbrændingstiden, og øvrige værdier er midlet over cyklustiden (måletiden).

15 Raport nr. ELAB-0151 Side 7 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport Parameter Enhed Forsøg nr Masseovn Stenkomfur Forsøg Nr Træsort Gran Gran Bøg Bøg Bøg Bøg Bøg Brændselsforbrug kg Vandindhold % Afbrændingstid Timer Cyklustid Timer CO2 % *) CO % *) Røgtemperatur C *) Røgtræk Pa *) Overfladetemperatur på ovn C Start Slut Mid Udetemperatur C *) Udetemperatur C Rumtemperaturer- Rum 1 *) Stuen Rum Alrum Rum Børneværelse Rum Soveværelse Rum Tabel 3.5.1: Måleresultater I bilag 1 er de målte værdier af CO2, CO, røgtemperatur, udetemperatur og rumtemperaturer endvidere afbildet grafisk som funktion af tiden.

16 Raport nr. ELAB-0151 Side 8 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport 4. BEREGNINGER 4.1 Indfyret effekt Indfyret effekt er beregnet som brændselsforbrug i kg/time gange den nedre brændværdi i kwh/kg. 4.2 Røgtab Røgtabet er beregnet efter DIN på grundlag af målte middelværdier i afbrændings-perioden. 4.3 Nominel primær effekt og energi Ved beregningerne er den nominelle primære effekt defineret som indfyret effekt minus røgtab i afbrændingsperioden. Primær energi er defineret som nominel primær effekt gange afbrændingstiden. 4.4 Virkningsgrad Virkningsgraden er beregnet på grundlag af målte middelværdier i afbrændingsperioden og er defineret som nominel primær effekt divideret med indfyret effekt. 4.5 Sekundær effekt og energi Den sekundære effekt defineres her som varmeafgivelsen til rummet pr. tidsenhed og beregnes på grundlag af produceret primær energi og målte overfladetemperaturer. Sekundær energi defineres som varmeafgivelsen til rummet. Beregningerne er baseret på følgende formel: 10 Sekundær effekt = Esek = E Ai * (ti - tr) * k [kw], hvor i =1 Ai = delarealet med temperaturen ti [m2] ti = overfladetemperatur på delarealet Ai [C] tr = rumtemperatur [C] k = en koefficient [W/m2 *K], som forudsættes at være konstant og er beregnet som vist nedenfor.

17 Raport nr. ELAB-0151 Side 9 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport Under forudsætning af, at den primære energi = den sekundære energi er beregnet en sekundær middeleffekt, Esek mid som Esek mid = Enom? t1 / t2 [kw], hvor Enom = nominel effekt t1 = afbrændingstiden t2 = måletiden (cyklustiden) k er beregnet som Esek mid / (to-tr) *A [W/m2?K], hvor to = arealvægtet middelværdi af overfladetemperaturen på ovnen i måleperioden [C] tr = middelværdi af rumtemperatur i måleperioden [C] A = det samlede areal, som deltager i varmeafgivelsen 4.6 Emission Røggassens indhold af CO er omregnet til 7,5% CO2 efter følgende formel: CO7,5 = COmålt *7,5/ CO2 målt [%], hvor COmålt = middelværdien af CO i afbrændingstiden CO2 målt = middelværdien af CO2 i afbrændingstiden 4.7 Beregningsresultater Tabel viser beregningsresultaterne. I forsøg nr. 4 og 5 er forudsætningerne for beregning af koefficienten k ikke opfyldt. Ved beregning af den sekundære effekt og energi i forsøg nr. 4 og 5 er der derfor anvendt k-værdien fra forsøg nr. 3, hvor overfladetemperaturen på ovnen var den samme ved start og slutning af forsøget. K-værdier anført i tabel er beregnet under forudsætning af, at sekundær energimængde = primær energimængde. Ved forsøg nr. 4 og 5 medfører det en større koefficient og skyldes, at en del af den akkumulerede energimængde bortventileres på grund af delvist åbent røggasspjæld.

18 Raport nr. ELAB-0151 Side 10 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport Parameter Enhed Masseovn Forsøg nr. Stenkomfur Forsøg Nr Indfyret effekt kw Røgtab kw Nom primær effekt kw Virkningsgrad % Mid. sek. effekt kw CO ved 7.5 % CO2 % Primær energi kwh Sekundær energi kwh Beregnet k- værdi W/m2*K Tabel 4.7.1: Beregningsresultater I forsøg nr. 4 er den sekundære energimængde beregnet til 35,3 kwh på det tidspunkt, hvor den målte middeltemperatur på ovnen svarede til begyndelsestilstanden. 5. VURDERING AF RESULTATER Resultaterne af de udførte forsøg er næppe dækkende for alle stenovne. Men specielt erfaringen med træsort og påfyringsmængde vil formentligt være generel for alle sten ovne. Bedømt på grundlag af CO-emissionen i de fem første forsøg ser det ud til, at - bøgetræ er bedre egnet som brændsel end grantræ - chargemængden ved påfyring med fordel kan begrænses til 2-3 kg Sammenlignes CO-emissionen i forsøg nr. 4 og 5 er det bedste resultat opnået i forsøg nr. 5, som er udført med stenrist. Forskellen skyldes dog næppe risten, men kan snarere tilskrives en træg opstart i forsøg nr. 4 på grund af høj udetemperatur og deraf følgende dårligt røgtræk.

19 Raport nr. ELAB-0151 Side 11 af 11 Af Dato: Init: PRA/MRI File: Q:\PRA\BROVNE\HELBRO\Raport Beregningen af virkningsgrader forudsætter, at der i aftrækssystemet er indbygget et tætsluttende røggasspjæld. Indbygningen af et sådant spjæld strider dog mod de nugældende regler i Bygningsreglementet. Betydningen af spjældet kan vurderes på grundlag af resultaterne fra forsøg nr. 4, hvor virkningsgraden er beregnet til 87,3 %, svarende til et røgtab på 3,6 kw. Med k- værdien fra forsøg nr. 3 er den sekundære ydelse beregnet til 35,3 kwh på det tidspunkt, hvor middeltemperaturen på ovnen svarede til begyndelsestilstanden. Af den primære energi-mængde på 53 kwh er der altså kun tilført rummet 35,3 kwh. Forskellen skyldes sandsynligvis et skorstenstab på 17,7 kwh, som skal lægges til røgtabet, og den resulterende virkningsgrad bliver derfor kun 58 %. Skorstenstabet svarer til at 740 m3 luft opvarmes 75 K, eller et flow på ca. 45 m3/h, idet tabet er fordelt over ca. 16,5 time. Det kan sammenlignes med et luftforbrug ved afbrændingen på ca. 90 m3/h. 6. BEMÆRKNINGER Med bøgetræ som brænde ser det ud til, at der ved hensigtsmæssig brug af masseovnen - korrekt indstilling af luftspjæld og påfyring- kan opnås en CO-emission i størrelsesordenen 0,1-0,15 % ved 7,5 % CO2. Det svarer til ca. halvdelen af emissionen fra typiske DS-mærkede brændeovne, og til emissionen fra de bedste portionsfyrede kedler. Under forudsætning af, at tabet via skorstenen kan begrænses til det normale røgtab (tætlukkende røggasspjæld) er virkningsgraden på masseovnen bestemt til mellem 85 og 87%. Det er godt 10 % over typiske DS-mærkede brændeovne og i samme størrelsesorden som de bedste portionsfyrede kedler. Graferne i bilag 1 viser variationer i bl.a. rumtemperaturerne, som først og fremmest skyldes, at målingerne et foretaget i et beboet hus, hvor der blev foretaget normal udluftning. Men dernæst blev målingerne foretaget i en periode med meget svingende udetemperaturer, og lejlighedsvis blev der udluftet ekstraordinært for at opnå udholdelige temperaturer indendørs. Det betyder selvfølgelig, at de registrerede rumtemperaturer ikke viser det sande billede af en typisk opvarmningssituation. Men dette billede vil også være individuelt fra hus til hus, og en bedømmelse af funktionen bør derfor nærmere baseres på variationen i den sekundære varmeydelse.

20 Side 1 af

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Afd.3. Komfuret

43 Subjektiv vurdering af resultaterne v. LH. Indledningsvis til denne afd. vil jeg gerne give udtryk for følgende: Stor ovn: Inden dette måleprogram blev indledt, var jeg klar over at disse ovne virkeligt var effektive. Det kunne rimeligt enkelt konstateres ved at regne lidt på egne og mange af mine kunders varmeregnskaber før og efter opførelsen af en stenovn. At det nu er slået fast, at ovnene faktisk kan konkurrere med noget af det bedste indenfor træfyring m.h.t. såvel effektivitet som miljøbelastning, er naturligvis meget glædeligt. Når der i bemærkningerne i DTI s rapport står at virkningsgraden er "i samme størrelsesorden som de bedste portionsfyrede kedler", dækker dette, ifølge VEsekretariatets liste over DS-afprøvede kedler, over 1. enkelt kedeltype, nemlig HS- Tarm Solo+. I en sammenligning med andre træfyringsteknologier bør man bemærke, at stenovnene fungerer helt uden tilførsel af udefra kommene energi, såsom el til drift af forbrændingsluftblæser og cirkulationspumpe etc., og ej heller behøver tilslutning af en stor varmeakkumuleringstank for at "rette" det normale misforhold imellem nominel ydelse og aktuelt varmebehov. Dette burde reelt medtages i en samlet vurdering af et varmesystems kvaliteter, men også set i et større perspektiv har det betydning for såvel den enkelte families, som samfundets sårbarhed/tryghed i.f.m. uvejr, katastrofer, eller krigssituationer. Det bør også her bemærkes, at der ved opbygningen af såvel komfur som den store ovn, er taget andre hensyn end de rent tekniske. Udseendet og tilpasningen til husets indretning spiller altid en væsentlig rolle ved de ovne jeg bygger. Som det måske kan ses på forsidebilledet er det også tilfældet på den målte ovn. Komfur: Prioriteringen ved konstruktionen af komfuret var nogenlunde ligeligt fordelt på; effektivt madlavningsredskab, og rimelig effektiv varmekilde. Det ligger udenfor dette projekts rammer at vurdere komfurets evner som madlavningsredskab nærmere, så jeg vil her blot meddele at vi selv er ganske godt tilfredse. Også her gælder det naturligvis, at hverken snestorm eller andet udefrakommende kan forhindre os i at få varm mad.

44 De væsentligste resultater i prioriteret rækkefølge: Den store ovn: Ovnens evne til at akkumulere og fordele varmen i tid og rum. Fine resultater på effektivitet og emission er ikke meget værd, hvis opnåelsen af disse kræver en driftsform som ikke stemmer overens med brugerens varmebehov og dagligdag. DTI s rapport viser, at en meget enkel betjening: (Åbn spjæld og askelåge - fyr op, og put brænde ind i småportioner over et tidsrum svarende til en god spillefilm - luk spjæld og askelåge når den sidste glød er slukket.) resulterer i en meget jævn varmeafgivelse over de næste ca.24 timer. Varmeafgivelsen er i disse afprøvninger ikke forsøgt varieret, da vi ønskede et så solidt grundlag at vurdere resultaterne på som muligt. Den indfyrede brændemængde pr. cyklus blev valgt udfra den mængde vi i dette hus normalt anvender dagligt i ovnene i en normal fyringssæson, (dette resulterede naturligvis i højere rumtemperaturer end vi normalt foretrækker, da udetemperaturene ikke var repræsentative for en normal fyringssæson, vi foretrak dog at holde en vis distance til udetemperaturen for at få et bedre billede af varmefordelingen i rummene. En variation i varmeafgivelsen fra 0,5kw til 4kw, vil dog næppe give anledning til de store afvigelser i ovnens effektivitet og evne til at brænde rent, da eksempelvis en mindre varmeafgivelse fås ved i kortere tid at fyre ovnen ved nominel drift. (Ved lavere sekundær effekt vil man sandsynligvis øge nyttevirkningsgraden, da middelrøgtemperaturen derved vil blive lavere (se graferne fig. x.2),- mens det omvendte vil være tilfældet ved en øget sekundæreffekt (kan sandsynligvis reduceres ved at fyre 2 gange pr. døgn)),- dette bør dog verificeres ved konkrete målinger. Effektivitet og emission. Egentlig taler tallene for sig selv, men igen vil jeg bemærke, at resultaterne kun i ringe grad er påvirket af selve måleproceduren. Det faktum, at ovnens varmeafgivelse passer til varmebehovet i flertallet af danske hjem, og at betjeninger er overordentlig enkel, taler for at de opnåede resultater vil være meget tæt på det man vil kunne genfinde på ovne i almindelig daglig brug. Dette kan yderligere understreges ved, at jeg under de fleste prøver fyrede som jeg (og min kone!) har gjort i den tid vi har haft ovnen, samt at forskellen ved at DTI s medarbejder og jeg lagde al vores erfaring, fantasi, og omhyggelighed i den sidste prøve (prøve 5) kun blev meget lille. Endelig er det min vurdering, at det ikke vil være umuligt yderligere at forbedre denne konstruktion, ikke mindst taget i betragtning, at de forbedringer der allerede er opnået i.f.t. den finske version er opnået stort set uden brug af måleudstyr.

45 Betydningen af et tæt røgspjæld, Resultatet af afprøvningen af dette spjælds betydning for ovnens effektivitet, er egentlig kun vigtig, af den grund, at et sådant spjæld er ulovligt i lukkede ildsteder. Resultatet overrasker mig ikke, da et åbent (glemt) spjæld ikke kun har betydning for ovnens effektivitet, men også i høj grad ovnens brugervenlighed, der skal nemlig fyres dobbelt så tit hvis spjældet ikke lukkes helt efter endt fyring. Da lågerne udgør den mest lufttætte del af ovnen, vil man næppe kunne reducere skorstenstabet væsentligt uden at foretage konstruktive ændringer i selve murværket, f.eks. dobbeltvægge med tæt mellemlag el.lign. hvilket uundgåeligt vil påvirke forholdet imellem primær og sekundærydelse. Det vil altså næppe være muligt at ændre på ovnens konstruktion for at tilgodese den eksisterende lovgivning, uden samtidig at sætte væsentlige kvaliteter ved samme ovn over styr. Man kan derfor konkludere på denne afprøvning, at der er et (efterhånden akut) behov for en ændring i bygningsreglementet, som tager højde for disse ovnes eksistens. Komfuret: Resultaterne for virkningsgrad og emis-sion finder jeg selv absolut acceptable, ikke mindst fordi 2 forsøg er meget lidt i en helt ny konstruktion. Der kan ikke være tvivl om, at konstruktionen kan forbedres, endog meget let, da f.eks. røgtemperaturen udmærket vil kunne sænkes yderligere, med en forbedring af nyttevirkningen til følge. Hvorvidt det også vil være muligt at forbedre emissionstallene er det svært at udtale sig om på nuværende tidspunkt, men idéer hertil blev undfanget under prøverne. Resultaterne af 2 afprøvning lider nok lidt af, at vi eksperimenterede med den turbulensskabende spalte under forsøget, desværre med negativt resultat. At der ikke blev målt på sekundæreffekten ved komfuret skyldes sparehensyn. Jeg har med eget udstyr efterfølgende målt på dette, og resultatet fremgår af appendix x. Det kan her kort bemærkes, at vægten af komfuret er væsentlig lavere end på den store ovn, og varmegennemstrømningen i den samlede konstruktion er større (p.g.a. den store støbejernskogeplade. Derfor har komfuret et større output i væsentligt kortere tid end den store ovn, man kunne som tilnærmelse sige, at det som varmekilde funktionsmæssigt befinder sig et sted imellem en alm. jernovn og en stor stenovn. M.h.t. effektivitet og emission ser det for mig ud til at komfuret kan ligge på linje med DS-godkendte brændeovne. Konklusion: Måleprogrammet har i al væsentlighed bekræftet disse ovnes eksistensberettigelse, samt at fortsat udvikling af den finske udgave har været mulig, idet vi har målt højere virkningsgrad og sandsynligvis lavere emission end Teknologisk universitet i Tampere, Finland.

46 For den enkelte bruger er det godtgjort, at de store ovne kan byde på en meget høj nyttevirkning, stor miljøvenlighed, lav varmeregning, og stor uafhængighed af det omgivende samfunds infrastruktur. Det tilkommer ikke mig, og måske slet ikke her, at kalde disse ovne for "best buy" især til huse uden centralvarme, men jeg gør det alligevel. For samfundet giver stenovne sikkerhed for en god udnyttelse af en miljøvenlig indenlandsk resurce, ikke mindst fordi brændslets form ikke kræver investering i stort eller kostbart udstyr, og ej heller skal bearbejdes eller findeles mere end de fleste selv kan klare med simpelt håndværktøj. Herudover kan man være rimeligt sikker på, at der ikke vil blive anvendt miljøskadeligt brændsel, såsom store mængder plastbehandlet papir, petro-koks, bildæk eller lignende, da dette vil være direkte ødelæggende for en stenovn. En væsentlig forudsætning er naturligvis at almindeligt skovbrænde fortsat vil være tilgængeligt på markedet. Yderligere målinger vil forhåbentlig påvise, at stenovne kan tilpasses mange forskellige boligtyper med forskellige varmebehov. Dette hus isoleringsgrad er yderst ringe. Efterisolering vil givetvis resultere i at en større del af huset vil kunne inddrages som fuldt opvarmet hele året uden ændringer i "varmeanlægget".

47

48

49 appendix a: Under omstående måleprogram var udetemperaturen desværre ikke repræsentativ for en normal fyringssæson. Derfor vises her en enkelt målinger foretaget i samme hus med samme ovn af undertegnede i julen 95 som var ualmindelig kold og blæsende. Målingen viser foruden rumtemperaturene, udetemperaturen, overfladetemperaturen på ovnen målt på siden, samt røgtemperaturen målt ca.1m fra skorstenspiben. Målingen strækker sig over godt 2 døgn. Bem.: De 2 toppe på røgtemperaturen kl d.24/12 skyldes åbning af skorstens-spjældet for at sænke temperaturen i "bageovnen" (vi skulle have en steg i). De tilsvarende og samtidige nedadvendte "toppe" på ovnens overfladetemperatur viser, at et åbnet spjæld resulterer i gennemstrømning af luft i selve murværket, dette endda til trods for, at indfyringslågen samtidigt stod helt åben. appendix b: Her er vist sekundæreffekten fra komfuret (egen måling og beregning) sammenlignet med sekundæreffekten fra stor ovn (DTIs måling og beregning). appendix c: Forklaring til graferne i DTIs rapport. For hver målesession på den store ovn er vist 4 grafer, kaldet fig.1.1 til fig. 1.4, hvor første ciffer henviser til hvilken måling der er tale om. fig. x.1 viser yderst til venstre "primær effekt" hvilket forstået som bålets varmeydelse til ovnens stenmasse, firkanten angiver effekt x tid. Den resulterende "sekundær effekt", er varmeydelsen fra ovnens stenmasse til huset. Gennemsnittet af denne effekt er lagt ind, "Mid.sek.effekt" således at man lettere kan se variationen over denne. På samme graf ses udetemperaturen og rumtemperaturen målt i det rum ovnen er opstillet. Rumtemperaturen afslører til venstre i grafen den strålevarme ovnen giver fra sig igennem lågernes glasruder under fyringen. fig. x.2 viser resultaterne af emissionsmålinger på røgen. Co bør være lav, mens Co2 bør være høj. På samme graf er den målte røgtemperatur lagt ind. fig. x.3 viser næsten det samme som x.1, men primæreffekten er udeladt, således at sekundæreffekten har kunnet sættes med en finere skalering.

50 fig. x.4 viser rumtemperaturer i alle 4 målte rum, samt sekundæreffekten. Det er på disse grafer lettere at se påvirkningen af strålevarme i stuen under fyringen, samt resultatet af udluftninger. Denne graf er også et udtryk for ovnens evne til at fordele varme i det vandrette plan. fig. 6.1 og 7.1 viser måleresultaterne fra stenkomfuret. Bemærkninger til graferne: Det ses af graferne x.2 samt 6.1 & 7.1,- at den sædvanlige "startpukkel" i co-emission stort set udebliver. Ovnene brænder altså rent fra starten. Sammenlignes med en tilsvarene graf i bogen "Finnish Fireplaces" side 24, kan det antages at modifikationen af øverste forbrændingskammer virker efter hensigten.

51 Bagside af stor ovn (indgang til fyrrummet)

Dato: 2001.10.09 Rapportnr.: 300-ELAB-0668 Side 1 af 9. Init.: KWI/MRI Sagsnummer: 270-1-0183 Antal bilag: 0

Dato: 2001.10.09 Rapportnr.: 300-ELAB-0668 Side 1 af 9. Init.: KWI/MRI Sagsnummer: 270-1-0183 Antal bilag: 0 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Dato: 21.1.9 Rapportnr.: ELAB668 Side 1 af 9 Sagsnummer: 27118 Antal bilag: Rekvirent: Kontaktperson: Carsten Primdal Firma: Primdal & Haugesen A/S www.phstoker.dk Adresse: Bjørnevej

Læs mere

Dato: 2002.12.18 Rapportnr.: 300-ELAB-0770 Side 1 af 10. Init.: KWI/MRI Projektnummer: 1032453-15-08 Antal bilag: 4

Dato: 2002.12.18 Rapportnr.: 300-ELAB-0770 Side 1 af 10. Init.: KWI/MRI Projektnummer: 1032453-15-08 Antal bilag: 4 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Rapportnr.: ELAB77 Side 1 af 1 Projektnummer: 1245158 Antal bilag: 4 Rekvirent: Kontaktperson: Carsten Primdal Firma: Primdal & Haugesen A/S www.phstoker.dk Adresse: Bjørnevej

Læs mere

Dato: 2002.09.16 Rapportnr.: 300-ELAB-0741 Side 1 af 10. Init.: KWI/MRI Projektnummer: 1032453-15-01 Antal bilag: 4. Tlf.

Dato: 2002.09.16 Rapportnr.: 300-ELAB-0741 Side 1 af 10. Init.: KWI/MRI Projektnummer: 1032453-15-01 Antal bilag: 4. Tlf. Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Rapportnr.: ELAB741 Side 1 af 1 Projektnummer: 1245151 Antal bilag: 4 Rekvirent: Kontaktperson: Jannich Hansen Firma: Nordjysk Bioenergi www.nordjyskbioenergi.dk Adresse: Vangen

Læs mere

Brugervenlig betjening

Brugervenlig betjening Træpiller er nemt Påfyldning af piller skal kun foretages 2 3 gange om ugen for en familie på fire med et almindeligt forbrug af varmt vand. Ønsker du kun at fylde træpiller på en enkelt gang om ugen,

Læs mere

Dato: 2004.10.22 Rapportnr.: 300-ELAB-0935 Side 1 af 10. Initialer: KWI/MRI Projektnummer: 1250396-05-02 Antal bilag: 4

Dato: 2004.10.22 Rapportnr.: 300-ELAB-0935 Side 1 af 10. Initialer: KWI/MRI Projektnummer: 1250396-05-02 Antal bilag: 4 Reg.nr. 3 PRØVNINGSRAPPORT Rapportnr.: 3-ELAB-935 Side 1 af 1 Initialer: Projektnummer: 125396-5-2 Antal bilag: 4 Rekvirent: Kontaktperson: Jan Lange Firma: REFO Energi Adresse: Svansbjergvej 15 By: 4681

Læs mere

Dato: Rapportnr.: 300-ELAB Side 1 af 10. Init.: TNJ/MRI Sagsnummer: Antal bilag: 0

Dato: Rapportnr.: 300-ELAB Side 1 af 10. Init.: TNJ/MRI Sagsnummer: Antal bilag: 0 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Rapportnr.: ELAB7271 Side 1 af 1 Sagsnummer: 16517 Antal bilag: Rekvirent: Kontaktperson: Carsten Primdal Firma: Primdal & Haugesen A/S www.phstoker.dk Adresse: Bjørnevej 8 By:

Læs mere

NYTÆNKENDE DESIGN MILJØVENLIG PERFEKTIONISME

NYTÆNKENDE DESIGN MILJØVENLIG PERFEKTIONISME NYTÆNKENDE DESIGN MILJØVENLIG PERFEKTIONISME 2 7 INTELLIGENT TEKNOLOGI MILJØRIGTIG FORBRÆNDING ENKEL BETJENING 7 11 3 BIONIC FIRE EN GRØN REVOLUTION Med Bionic Fire har RIS realiseret drømmen om at skabe

Læs mere

Montage - og brugervejledning til "BONFILS" ildsted

Montage - og brugervejledning til BONFILS ildsted Holte maj 2008 Montage - og brugervejledning til "BONFILS" ildsted Erklæring: Alle lokale forordninger, inklusive dem der henviser til nationale og europæiske standarder, skal overholdes ved installation

Læs mere

11 TEKNOLOGISK INSTITUT

11 TEKNOLOGISK INSTITUT .DANAK Reg.m. 300 11 PRØVNINGSRAPPORT Teknlgiparken Kngsvang Alle 29 DK-8000 Arhus c Telefn 72 1000 Telefax 72 10 19 Dat: 06.02.03 Init.: KWI/MART Rapprtm.: 300-ELAB-1O83 Side 1 af 12 Prjektnummer: 1250396-06

Læs mere

Dato: 2006.02.20 Rapportnr.: 300-ELAB-1078 Side 1 af 12. Init.: KWI/MART Projektnummer: 12500396-06 Antal bilag: 4

Dato: 2006.02.20 Rapportnr.: 300-ELAB-1078 Side 1 af 12. Init.: KWI/MART Projektnummer: 12500396-06 Antal bilag: 4 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Rapportnr.: -ELAB-178 Side 1 af 12 Projektnummer: 12596-6 Antal bilag: 4 Rekvirent: Kontaktperson: Jannich Hansen Firma: Nordjysk Bioenergi www.nordjysk-bioenergi.dk Adresse: Hjabelundvej

Læs mere

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding. Kan udstyres med Aduro-tronic automatik

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding. Kan udstyres med Aduro-tronic automatik Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding Kan udstyres med Aduro-tronic automatik Dansk design og effektiv forbrænding Aduro brændeovnene er skabt med enkle og stilrene linier, skjulte

Læs mere

Dimensioneringsværktøj for brændeovne

Dimensioneringsværktøj for brændeovne Dimensioneringsværktøj for brændeovne Uwe Zielke, Christian Drivsholm, Per T. Jespersen, Thue Møller Jensen, Jes S. Andersen Teknologisk Institut Miljøprojekt Nr. 1344 2010 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden

Læs mere

Halmfyr er mest økonomisk ved stort varmebehov

Halmfyr er mest økonomisk ved stort varmebehov Halmfyr er mest økonomisk ved stort varmebehov Køb af et halmfyringsanlæg er en stor og langsigtet investering, og det er derfor vigtigt, at man på forhånd gør sig nogle overvejelser om størrelse og type

Læs mere

PLUS ALCON KEDLER CO2 NEUTRAL VARME. Produktark for KF 3xxx - Alcon Brændekedel - Fröling S3 Turbo

PLUS ALCON KEDLER CO2 NEUTRAL VARME. Produktark for KF 3xxx - Alcon Brændekedel - Fröling S3 Turbo S Turbo: Højtudviklet kedelteknologi til fornuftige priser! * Patenteret brændkaer for optimering af forbrændingen. * Let adgang til brænde påfyldning. * Røgudsugning for at undgå udslip af røg ved genfyldning.

Læs mere

Nyhed! WIKINGs store NYHED! WIKING Automatic. På de følgende sider ses WIKING modellerne...med Automatic og Svanemærkede.

Nyhed! WIKINGs store NYHED! WIKING Automatic. På de følgende sider ses WIKING modellerne...med Automatic og Svanemærkede. WIKINGs store NYHED! Nyhed! Alle WIKING modeller leveres nu med automatisk styring af forbrændingsluften. En automatisk styring af forbrændingsluften betyder at bålet ikke får for meget luft, og at dit

Læs mere

Installationsvejledning I 40/ /

Installationsvejledning I 40/ / Installationsvejledning DK I 40/55 01.06.2019 / 97-9693 www.hwam.com 2 INDHOLDSFORTEGNELSE TEKNISKE DATA...4 Generelt...4 Sikkerhed...4 Krav til rummet...4 Tekniske mål og data...4 Typeskilt og serienummer...5

Læs mere

Dato: 2005.04.04 Rapportnr.: 300-ELAB-0958 Side 1 af 14. Initialer: KWI/SFR/MRI Projektnummer: 1250396-05-05 Antal bilag: 4

Dato: 2005.04.04 Rapportnr.: 300-ELAB-0958 Side 1 af 14. Initialer: KWI/SFR/MRI Projektnummer: 1250396-05-05 Antal bilag: 4 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Dato: 25.4.4 Rapportnr.: -ELAB-958 Side 1 af 14 Projektnummer: 12596-5-5 Antal bilag: 4 Rekvirent: Kontaktperson: Carsten Primdal Firma: P&H Energy www.ph-energy.dk Adresse: Bjørnevej

Læs mere

R apportnr. : 300-E LAB- I 2 I 4-E N -R ev- I. O rdre num m e205081. Bo Bonfils. R aadvad 9. 2800 Konge ns Lyngby. 2463 0875 E -m a il: bo@ bonfils.

R apportnr. : 300-E LAB- I 2 I 4-E N -R ev- I. O rdre num m e205081. Bo Bonfils. R aadvad 9. 2800 Konge ns Lyngby. 2463 0875 E -m a il: bo@ bonfils. onrunx T E S T R e g.nr. 300 P R O V N T N G S R AP P O R T T E K N O L O G I S K I N S T I T U T T eknologiparken Kongsva ng Al1 629 D K-8 ooo Arhus c T e le fon 72 20 l0 00 T e le fa x 7220 l0 19 D a

Læs mere

VARME, LIV OG STEMNING

VARME, LIV OG STEMNING 2011 VARME, LIV OG STEMNING Levende ild er en smuk og romantisk opvarmning, der skaber varme, stemning og hygge. Det er en fantastisk oplevelse at sidde og betragte den levende ild i brændeovnen, mens

Læs mere

10. Bestemmelse af kedelstørrelse

10. Bestemmelse af kedelstørrelse . Bestemmelse af kedelstørrelse Kapitlet beskriver metoder til bestemmelse af korrekt kedelstørrelse, der er en af de vigtigste forudsætninger for god forbrænding og god økonomi. Efter beskrivelse af forudsætninger

Læs mere

FASTBRÆNDSELSKEDEL 500 kw - 5 MW

FASTBRÆNDSELSKEDEL 500 kw - 5 MW FASTBRÆNDSELSKEDEL 500 kw - 5 MW INDUSTRIVARMES FASTBRÆNDSELSKEDEL Kedlen er en cylindrisk, højeffektiv, 3-træks røgrørs varmtvandskedel. Kedlen er beregnet til fyring med flis, træpiller og andre fastbrændselstyper.

Læs mere

Svendsen I med vandtank

Svendsen I med vandtank Tekniske data: Ydelse ved nominel fyring: mellem 3 og 3,5 kw på vandsiden med 2-2,5 kg. brænde i timen. Total ydelsen på ENDSEN I med Vandtank er ca. 10 kw ved 2-2,5 kg. brænde i timen. Virkningsgrad ca.

Læs mere

Økologisk Gasogen kedel med røgsuger. Orlan-Wood. 2 Typer: 23 kw og 35 kw WWW.VVS EKSPERTEN.DK

Økologisk Gasogen kedel med røgsuger. Orlan-Wood. 2 Typer: 23 kw og 35 kw WWW.VVS EKSPERTEN.DK Økologisk Gasogen kedel med røgsuger Orlan-Wood 2 Typer: 23 kw og 35 kw WWW.VVS EKSPERTEN.DK VVS Eksperten præsenterer nu denne videreudviklede, økologiske fastbrændselskedel til det danske marked. VVS

Læs mere

VENTO BRÆNDEOVNE November

VENTO BRÆNDEOVNE November VENTO BRÆNDEOVNE November 2017 1 Brændeovne i høj kvalitet med ren forbrænding Vento ovnene er bygget op med den mest moderne forbrændingsteknik, der både sikrer høj effektivitet, let daglig betjening

Læs mere

Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis!

Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis! Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis! I denne tid taler alle om svindende energi ressourcer, og hvordan fossile brændstoffer skaber problemer ikke dig!

Læs mere

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: GHz.

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: GHz. Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frekvens: 2.4-2.4835GHz. DK 24.05.2018 / 53-0774 www.hwam.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Download IHS SmartControl appen* 3 Forbind rumtemperaturføleren med brændeovnen 3 Wi-Fi

Læs mere

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning.

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning. Vejrkompensering - hvad er det? Vejrkompensering er en metode til at tilpasse fremløbstemperaturen til det aktuelle behov ud fra udetemperaturen. Ideen er at jo koldere det er udenfor, jo varmere behøver

Læs mere

Energi i Hjarbæk. Rapport

Energi i Hjarbæk. Rapport Energi i Hjarbæk Rapport NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 Den 1. maj 2015 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Århus C Tel. +45 9682 0400 Fax +45

Læs mere

Fremtidssikret og miljøvenlig stokerkedel

Fremtidssikret og miljøvenlig stokerkedel Pillekedel SK 14/28 Biobrændsel Fremtidssikret og miljøvenlig stokerkedel Effektiv reduktion af udgifter og miljøbelastning Med en usædvanlig komfortabel fuldautomatisk pillekedel fra BAXI. Pluspunkter,

Læs mere

RAIS 86-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 090204

RAIS 86-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 090204 RAIS 86-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 090204 RAIS A/S Industrivej 20, 9900 Frederikshavn. Danmark Telefon 98 47 90 33 Telefax 98 47 92 91 E-mail: info@rais.dk Website: http://rais.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

REFLECTION HARMONY RELAXATION

REFLECTION HARMONY RELAXATION REFLECTION HARMONY RELAXATION WIKING Volcanic 2 m. fedtsten Miljøomtanke Fyring med træ er en alternativ energiform, og afbrænding af træ er en CO 2 neutral proces. Et WIKING brændkammer er udviklet med

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1. Kedelanlæg 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1. Kedelanlæg 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1 Kedelanlæg 0 1 VARMEPRODUCERENDE ANLÆG KEDELANLÆG Kedelanlæg Energikonsulenten kan gennemføre energimærkning ved at anvende standardværdier for kedlens egenskaber

Læs mere

FORGASNINGSKEDEL TIL BRÆNDE

FORGASNINGSKEDEL TIL BRÆNDE FORGASNINGSKEDEL TIL BRÆNDE Den bedste måde at fyre med brænde på... Forgasningsgenerator til brænde DOKOGEN Kompressorer ATMOS 1945 TRADITION OG SUCCES Tre generationer af familien Cankař ATMOS 79 år

Læs mere

Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler. Kristian Kærsgaard Hansen KKH

Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler. Kristian Kærsgaard Hansen KKH Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler Kristian Kærsgaard Hansen Generelt - Tab i varme- og varmt brugsvandsanlæg Kondensgevinst Kedelsynsordninger Regelmæssige eftersyn: - Oliefyrede og fastbrændselskedler

Læs mere

Halmkedler BEKENDTGØRELSE/BYGNINGSREGLEMENT, MÅLEMETODER OG KRAV

Halmkedler BEKENDTGØRELSE/BYGNINGSREGLEMENT, MÅLEMETODER OG KRAV Halmkedler BEKENDTGØRELSE/BYGNINGSREGLEMENT, MÅLEMETODER OG KRAV Agenda Krav til halmkedler Hvem stiller krav Krav til emissioner og virkningsgrad Øvrige krav Målemetoder EN303-5 MEL blade Alternativ metode

Læs mere

9. Fyringsteknik 9.1 Kompaktkedler

9. Fyringsteknik 9.1 Kompaktkedler 9. Fyringsteknik Mindre træpillefyringsanlæg kan groft opdeles i følgende hovedtyper: Kompaktkedler, hvor brændselsmagasin, fyringssystem og kedel udgør en sammenbygget enhed Løse stokere med integreret

Læs mere

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540 Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions Morsø 1540 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 2 Til lykke med

Læs mere

Opgørelse over målt virkningsgrad, Data og informationer. 1. februar 2016

Opgørelse over målt virkningsgrad, Data og informationer. 1. februar 2016 Teknologiparken Kongsvang Allé 29 00 Aarhus C Tlf. +45 72 20 20 00 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk 1. februar 2016 Opgørelse over målt virkningsgrad, 19-2015 Data og informationer Opgørelsen er

Læs mere

Effektiv og behagelig opvarmning. - for alle brændeovne og pejseindsatse

Effektiv og behagelig opvarmning. - for alle brændeovne og pejseindsatse Combustible Fast brændsel solide Effektiv og behagelig opvarmning - for alle brændeovne og pejseindsatse Få mere glæde af din nye brændeovn med en exodraft røgsuger Når du erstatter en gammel brændeovn

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014. Vridsløselille Andelsboligforening

GRØNT REGNSKAB 2014. Vridsløselille Andelsboligforening GRØNT REGNSKAB 214 Vridsløselille Andelsboligforening Introduktion Grønt regnskab for Vridsløselille Andelsboligforening (VA) som helhed. Regnskabet udarbejdes årligt for at følge forbrugsudviklingen for

Læs mere

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Notat til Energistyrelsen Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Titel: Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Udarbejdet

Læs mere

MK TRÆ Birkevej 26-3320 Skævinge Telefon: +45 48 25 27 95 - Fax: +45 48 25 27 87 e-mail: mktrae@mktrae.dk www: www.mktrae.dk

MK TRÆ Birkevej 26-3320 Skævinge Telefon: +45 48 25 27 95 - Fax: +45 48 25 27 87 e-mail: mktrae@mktrae.dk www: www.mktrae.dk Fakta: (Kilder: Skovforeningen, Skov og Naturstyrelsen, Bolius, Forbrugerstyrelsen, Teknologisk Institut, Miljøstyrelsen/Grøntansvar, Træ er miljø) Der bruges tre mål for brændemængder: To for stablet

Læs mere

mindre co 2 større livskvalitet

mindre co 2 større livskvalitet dig og din brændeovn mindre co 2 større livskvalitet Foreningen af leverandører af pejse og brændeovne i Danmark Investering i en brændeovn og korrekt fyring med træ er det mest effektive, du og din familie

Læs mere

Solvarmeanlæg til store bygninger

Solvarmeanlæg til store bygninger Energiløsning store bygninger UDGIVET APRIL 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Solvarmeanlæg til store bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger anbefaler at etablere solvarmeanlæg i store bygninger.

Læs mere

Grundejerforeningen JUELSMINDE

Grundejerforeningen JUELSMINDE Indholdsoversigt Indledning 1. De hurtige løsninger 2. Nogle definitioner 3. Gennemgang af anlæg i parcel 4. Spareløsninger Indledning Dette er indledningen til nogle overvejelser, som man kan bruge i

Læs mere

Passivhuse under 1600 m 2

Passivhuse under 1600 m 2 Metode for certificerede virksomheders trykprøvning efter EN 13829 og passivhus kravet Trykprøvning/Tæthedsprøvning: Efter måling udstedes et bygningscertifikat til bygherre/rekvirenten, som dels angiver

Læs mere

Beslutning 5. Træpillekedler - dokumentation for standardværdier. Udskiftning af kedel fra 1978 eller nyere til automatisk fyret træpillekedel

Beslutning 5. Træpillekedler - dokumentation for standardværdier. Udskiftning af kedel fra 1978 eller nyere til automatisk fyret træpillekedel Beslutning 5 Træpillekedler - dokumentation for er Ref.: Bio 1 Træpillekedler / Konvertering fra olie til træpillekedel olieopvarmede huse ved konvertering fra olie til træpillekedel oliekedler og træpillekedler

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Energirigtig Brugeradfærd

Energirigtig Brugeradfærd Energirigtig Brugeradfærd Rapport om konklusioner fra fase 1 brugeradfærd før energirenoveringen Rune Vinther Andersen 15. april 2011 Center for Indeklima og Energi Danmarks Tekniske Universitet Institut

Læs mere

z~~ ~. DANAK TEST Reg.nr. 300 PRØVNINGSRAPPORT DEt.tnil Procedure: Prøvning affyringsanlæg efter DS/EN 303-5.

z~~ ~. DANAK TEST Reg.nr. 300 PRØVNINGSRAPPORT DEt.tnil Procedure: Prøvning affyringsanlæg efter DS/EN 303-5. ~. DANAK TEST Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Dato: 26.11.15 Rapportnr.: -ELAB-1169 Side 1 af18 Init.: ABRlKWI/MART Ordrenummer: 15 8 64 Antal bilag: 4 m TEKNOLOGISK INSTITUT Teknologiparken Kongsvang Alle 29

Læs mere

Verdens mest populære brændeovn nu helt i Ny låge i støbejern se mere af ilden. Mange personlige valgmuligheder Håndtag, der ikke bliver varmt NYHED!

Verdens mest populære brændeovn nu helt i Ny låge i støbejern se mere af ilden. Mange personlige valgmuligheder Håndtag, der ikke bliver varmt NYHED! NYHED! Tak fordi du vælger svanemærket! Verdens mest populære brændeovn nu helt i Ny låge i støbejern se mere af ilden Mange personlige valgmuligheder Håndtag, der ikke bliver varmt Velkommen hjem til

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Korrekt Fyring. Pejseindsats udført af Dixen Pejse

Korrekt Fyring. Pejseindsats udført af Dixen Pejse Korrekt Fyring Pejseindsats udført af Dixen Pejse Brændeovne og pejse samt træfyringsanlæg til centralvarme er en god og miljøvenlig varmekilde. Brænde og træflis er indenlandske energiressourcer, som

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

Solvarmeanlæg til store bygninger

Solvarmeanlæg til store bygninger Energiløsning UDGIVET april 2011 - REVIDERET JULI 2013 Solvarmeanlæg til store bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger anbefaler at etablere solvarmeanlæg i store bygninger. Det er især

Læs mere

OPSTART OG REGISTRERING AF ADURO HYBRID

OPSTART OG REGISTRERING AF ADURO HYBRID OPSTART OG REGISTRERING AF ADURO HYBRID Følg punkterne nedenunder En korrekt startprocedure sikrer, at ovnen fungerer korrekt. Dette er en obligatorisk del af installationsprocessen. TJEK INSTALLATIONEN:

Læs mere

5 nemme trin - sådan tænder du op

5 nemme trin - sådan tænder du op www.exodraft.dk 5 nemme trin - sådan tænder du op Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk Ved at installere en exodraft-røgsuger skaber du optimalt træk i skorstenen uanset vind og vejr, og opnår tilmed:

Læs mere

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Notat August 03 DGC-notat 1/10 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Indledning I tilbudsmaterialet for

Læs mere

Udskiftning af radiatorventiler/ termostatstyringer

Udskiftning af radiatorventiler/ termostatstyringer Energiløsning UDGIVET JANUAR 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Udskiftning af radiatorventiler/ termostatstyringer Varmeforbruget til rumopvarmning kan reduceres væsentligt ved anvendelse af termostatstyrede

Læs mere

Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde. Fordele. Lavere CO 2 -udledning

Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde. Fordele. Lavere CO 2 -udledning Energiløsning UDGIVET SEPTEMBER 2010 REVIDERET DECEMBER 2014 Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde Omkring husets varmekilde befinder der sig ofte en række delvist isolerede

Læs mere

Den gode energirådgivning Varme M3 Anlægget. Kristian Kærsgaard Hansen

Den gode energirådgivning Varme M3 Anlægget. Kristian Kærsgaard Hansen Den gode energirådgivning Varme M3 Anlægget Kristian Kærsgaard Hansen Generelt - Kapitlerne 24-32 og bilagene 20-26 om: - Varmt brugsvand - Varmefordeling - Varmerør - Kedler - Fjernvarme - Fremgangsmåde:

Læs mere

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg

Renere produkter. HFC-frie mælkekøleanlæg Renere produkter J.nr. M126-0375 Bilag til hovedrapport HFC-frie mælkekøleanlæg 2 demonstrationsanlæg hos: - Mælkeproducent Poul Sørensen - Danmarks Jordbrugsforskning Forfatter(e) Lasse Søe, eknologisk

Læs mere

MANUAL FOR DTC 9002 Styringen :

MANUAL FOR DTC 9002 Styringen : MANUAL FOR DTC 9002 Styringen : Styringen er udviklet til styring af træpille brænder med automatisk eltænding. For at kunne regulere ydelsen på fyret til det aktuelle behov måler styringen temperaturen

Læs mere

RAIS 106-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 010404

RAIS 106-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 010404 RAIS 106-90 BETJENINGSVEJLEDNING Rev. A 010404 RAIS A/S Industrivej 20, 9900 Frederikshavn. Danmark Telefon 98 47 90 33 Telefax 98 47 92 91 E-mail: info@rais.dk Website: http://rais.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

ALHEAT FREMTIDENS HALMFYR. INDENDØRS HALMFYR FRA 75 TIL 145 kw 5 T E T S 3 N T KLASSE 5 CLASS 5 E T 5 E T N 3

ALHEAT FREMTIDENS HALMFYR. INDENDØRS HALMFYR FRA 75 TIL 145 kw 5 T E T S 3 N T KLASSE 5 CLASS 5 E T 5 E T N 3 ALHA FRMID HALMFYR IDDØR HALMFYR FRA 7 IL 14 kw D KLA CLA Alcon ALHA FRMID HALMFYR Alcon har siden firmaets start udviklet og produceret halmfyr til småballer. u kommer Alcon med en helt nyudviklet udgave,

Læs mere

Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik

Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik Mark Holzmann Greisen Professionsbachelorprojekt 2. juni 214 Bilag Til Røggasrensning I mindre biomasse kedler, med elektrostatisk filtreringsteknik Bilag 1 Gantt kort... 2 Bilag 2 PI-diagram over prøvestand...

Læs mere

Nyhed. Op til 40%* mere varme med WIKING Automatic. made by

Nyhed. Op til 40%* mere varme med WIKING Automatic. made by Nyhed Op til 40%* mere varme med WIKING Automatic made by Bag om WIKING WIKING brændeovne er til de autentiske stunder, hvor du i nærvær og samvær med dem du holder af kan nyde den knitrende ild og varmen,

Læs mere

Lejligheder, enkeltvis

Lejligheder, enkeltvis Metode for certificerede virksomheders trykprøvning efter EN 13829 og gældende bygningsreglement Trykprøvning/Tæthedsprøvning: Efter måling udstedes et bygningscertifikat til bygherre/rekvirenten, som

Læs mere

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Antal timer Varmebehov [kw] Udført for Energistyrelsen af Pia Rasmussen, Teknologisk Institut 31.december 2011 Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Følgende dokument giver en generel introduktion

Læs mere

Model BABY. WWW.VVS-Eksperten.dk

Model BABY. WWW.VVS-Eksperten.dk PANNEX PILLE BRÆNDEOVN Model BABY WWW.VVS-Eksperten.dk Indholdsfortegnelse: Sikkerheds normer... 2 Tekniske detaljer for model Baby Pille brændeovn... 2 Træpille type... 3 Opstart med pille brændeovn...

Læs mere

Instruktionsbog BRÆNDEOVN TYPE U1V. Dato 29.10.2003. BIOOVN / v. Hans Jørgensen Gl. Møllevej 39 Ertebølle 9640 Farsø Tlf. 98636580 www.bioovn.

Instruktionsbog BRÆNDEOVN TYPE U1V. Dato 29.10.2003. BIOOVN / v. Hans Jørgensen Gl. Møllevej 39 Ertebølle 9640 Farsø Tlf. 98636580 www.bioovn. Instruktionsbog BRÆNDEOVN TYPE U1V Dato 29.10.2003 BIOOVN / v. Hans Jørgensen Gl. Møllevej 39 Ertebølle 9640 Farsø Tlf. 98636580 www.bioovn.dk Instruktionsbog UV1 Side 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME GULVVARME MY1005 GULVVARME FORSKEL PÅ VARMEKILDER 2-3 Radiatorer

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Spørgeskema til opgørelse af brændeforbrug i Deres bolig

Spørgeskema til opgørelse af brændeforbrug i Deres bolig Spørgeskema til opgørelse af brændeforbrug i Deres bolig Adresse: Senere i skemaet er der plads til eventuelle kommentarer. +DU'HEU QGHRYQEU QGHI\U SHMVHOOHUOLJQHQGH" Ja Nej Hvis nej: Returnér straks skemaet

Læs mere

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Denne pjece fortæller om de bestemmelser i småhusreglementet*, der skal overholdes, når der opsættes en pejs eller en brændeovn. Ifølge småhusreglementet

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

ISOKLINKER. Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV

ISOKLINKER. Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV ISOKLINKER Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV Dear Reader, ISOKLINKER facade isoleringssystemer er blevet afprøvet og testet gennem mange år og løbende forskning og udvikling

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Spar penge på køling - uden kølemidler

Spar penge på køling - uden kølemidler Spar penge på køling - uden kølemidler En artikel om et beregningseksempel, hvor et sorptivt køleanlæg, DesiCool fra Munters A/S, sammenlignes med et traditionelt kompressorkølet ventilationssystem. Af

Læs mere

FORGASNINGSKEDEL TIL BRÆNDE

FORGASNINGSKEDEL TIL BRÆNDE FORGASNINGSKEDEL TIL BRÆNDE Den bedste måde at fyre med brænde på... Forgasningsgenerator til brænde DOKOGEN Kompressorer ATMOS 1945 TRADITION OG SUCCES Tre generationer af familien Cankař ATMOS 79 år

Læs mere

Beslutning 10. Kondenserende kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF

Beslutning 10. Kondenserende kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF Beslutning 10 kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF Gas 24 Gaskedler / Udskiftning af gaskedel Standardhus for gasopvarmede huse Generelle forudsætninger vedr. gaskedler Forudsætninger for den

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Vores formål PHX Innovation

Vores formål PHX Innovation Hvem er vi Vores ejerskab Datterselskab til PHX Holding 100% familieejet dansk selskab Søsterselskab til exodraft a/s, som udvikler og sælger røgsugersystemer og røggasvarmegenvindingsanlæg worldwide 2

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Jernbanealle 4B 3050 Humlebæk BBR-nr.: 210-001691 Energikonsulent: Ole Søndergaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: RIOS

Læs mere

Energikonsulenten. Opgave 1. Opvarmning, energitab og energibalance

Energikonsulenten. Opgave 1. Opvarmning, energitab og energibalance Opgave 1 Opvarmning, energitab og energibalance Når vi tilfører energi til en kedel vand, en stegepande eller en mursten, så stiger temperaturen. Men bliver temperaturen ved med at stige selv om vi fortsætter

Læs mere

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME 2-3 FORSKEL PÅ VARMEKILDER Radiatorer

Læs mere

Design Bio Pejse Uden Skorsten

Design Bio Pejse Uden Skorsten Medius Design Bio Pejse Uden Skorsten Model Finestro H.60 B.80 D.20 cm. Vægt 30 kg Denne vægmonterede ædelståls bio pejs er en af vore bestsellere, og ikke uden grund. Virkelig flot og kan placeres i alle

Læs mere

TermaTech brændeovne 2010

TermaTech brændeovne 2010 TermaTech brændeovne 2010 TermaTech kunst i rene linier...giver liv til rummet I udviklingen af de arkitekttegnede TermaTech ovne lægges der vægt på enkel gedigen kvalitet i et moderne og minimalistisk

Læs mere

50% DHP-AQ luft/vand varmepumpen Besparelser, der er værd at fejre. varme.danfoss.dk. besparelse på varmeregningen MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

50% DHP-AQ luft/vand varmepumpen Besparelser, der er værd at fejre. varme.danfoss.dk. besparelse på varmeregningen MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE DHP-AQ luft/vand varmepumpen Besparelser, der er værd at fejre 50% besparelse på varmeregningen Spar op til 50% på varmeregningen ved at udskifte dit gamle gas- eller oliefyr

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Kløverprisvej 87 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-043631-001 Energikonsulent: Tom Kjørnæs Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

NBE - Powered by nature

NBE - Powered by nature FIND VARMEN NBE - Powered by nature NBE blev stiftet i år 2000 og omfatter i dag 2 top moderne fabrikker i hhv. Skive og Sæby. NBE er markedsførende inden for produktion af træpillefyr/stokere og har

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING SCANDIA 6304. www.heta.dk

BETJENINGSVEJLEDNING SCANDIA 6304. www.heta.dk BETJENINGSVEJLEDNING SCANDIA 6304 www.heta.dk DK 1 Vi ønsker Dem tillykke med Deres nye brændeovn, og vi er overbevist om, at De vil få stor nytte og glæde af Deres investering. Særlig hvis De følger nedenstående

Læs mere

Monteringsvejledning stålforinger

Monteringsvejledning stålforinger Produktbeskrivelse: Brændsel: CE certifikatnummer: CE designationskode: Fast enkeltvægget element stålforingssystem. Beregnet for renovering af eksisterende skorsten. Fast brændsel, olie og piller. 0432

Læs mere

Dato: Rapportnr.: 300-ELAB-1225 Side 1 af 18. Init.: ABR/MART Ordrenummer: Antal bilag: 4

Dato: Rapportnr.: 300-ELAB-1225 Side 1 af 18. Init.: ABR/MART Ordrenummer: Antal bilag: 4 TEST Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Dato: 27.11.1 Rapportnr.: -ELAB-1225 Side 1 af 18 Init.: ABR/MART Ordrenummer: 184454 Antal bilag: 4 Rekvirent: Kontaktperson: Jens Mogensen Firma: Karby Smede og Maskinværksted

Læs mere

Vejledning til den kommunale energiplanlægger. Energistyrelsen

Vejledning til den kommunale energiplanlægger. Energistyrelsen Vejledning til den kommunale energiplanlægger Energistyrelsen November 2015 PROJEKT NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet FRI T: +45 4810 4200 F: +45 4810 4300 E: niras@niras.dk

Læs mere

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient

TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient TI-B 101 Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Teknologisk Institut, Byggeri Prøvningsmetode Beton. Temperaturudvidelseskoefficient Deskriptorer: Beton, temperaturudvidelseskoefficient

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Holbækvej 71 Postnr./by: 4200 Slagelse BBR-nr.: 330-026568 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere