NYT PSYKIATRI-INITIATIV: Vi vil udvikle en model, der sikrer relevant og velkoordineret behandling af personer med dobbeltdiagnose.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYT PSYKIATRI-INITIATIV: Vi vil udvikle en model, der sikrer relevant og velkoordineret behandling af personer med dobbeltdiagnose."

Transkript

1 STOF nr. 29, 2017 NYT PSYKIATRI-INITIATIV: Vi vil udvikle en model, der sikrer relevant og velkoordineret behandling af personer med dobbeltdiagnose. Mange dobbeltdiagnose-patienter risikerer at lande mellem to stole hos kommuner og behandlingssystem. Region Hovedstadens Psykiatri vil i et modelcelleprojekt over de næste to år udvikle et bud på en ny model til behandling af personer med samtidigt psykisk lidelse og alkoholog stofbrug. AF MARIANNE BÆKBØL Barren er sat højt, og målet er tydeligt. En ny og brugbar praksis skal udvikles, og efter grundig afprøvning i modelcellen er det håbet, at den skal udbredes til resten af regionen, ligesom den gerne må inspirere på nationalt plan. Det fortæller leder af Ambulatorium for Psykoterapeutisk udvikling, også kaldet APU, Morten Kistrup. Det gav god mening at etablere modelcellen, fordi der samlet set ikke findes meget evidens om best practice når det kommer til behandling af mennesker med dobbeltdiagnoser. De kliniske undersøgelser, der trods alt er gennemført, peger dog blandt andet på, at jo mere koordinering, der er til stede i behandlingen, jo større er muligheden for succes. Et begrænset projekt med stort potentiale Med modelcellen skabes der et mikrokosmos, som ligner en almindelig klinik og udgør en miniudgave af hele processen i et normalt psykoterapeutisk ambulatorium. Det betyder for eksempel, at der er ansat et komplet tværfagligt hold, inklusive en recovery-mentor og alle de andre almindelige faggrupper i et ambulatorium, selvom der bliver tale om et begrænset antal brugere. Til forskel fra de almindelige ambulatorier, der primært har fokus på almindelig drift, er alle led og elementer i behandlingstilbuddet i modelcellen til konstant afprøvning og i løbende forbedring og udvikling. Det er selve meningen med det hele. Modelcellen udgøres af et to-årigt pilotprojekt med en begrænset deltagerskare og et deraf følgende begrænset antal brugere, der kan indgå i projektet. Antallet af forløb er normeret til 200 pr. år stigende til 280 ved pilotprojektets afslutning. De første brugere er allerede henvist og klar til at påbegynde behandlingen 1. oktober De enkelte behandlingsforløb er normeret til 25 timer, men da de fleste tilbud er gruppeforløb, hvor tidsforbruget omregnes, kan den samlede behandlingstid for den enkelte bruger blive på op til 100 timer eller deromkring på et halvt års tid. Det er i hvert fald tanken lige nu, her et par uger inden dørene går op, og brugerne træder ind. Modellen er lagt an på udstrakt fleksibilitet og nem adgang til løbende justeringer, så Morten Kistrup er indstillet på, at meget kan være ændret inden for de næste to år.

2 Den overordnede referenceramme i APU er kognitiv adfærdsterapi, og det arbejder de i forvejen med på rusmiddelcentrene, så vi skal heldigvis ikke også til at tale et nyt sprog med hinanden. På bundlinjen handler det om at skabe lige adgang til sundhed for alle. MORTEN KISTRUP Det vigtigste er, at indsatsen virker og er tiltrækkende. Samarbejdsmodellen stiller krav om tæt koordinering Fastlagte koordinerende og forpligtende møder mellem psykiatri, kommune og brugere er omdrejningspunktet i den nye tværsektorielle samarbejds- og behandlingsmodel i modelcellen. Ud over det varierede behandlingsprogram er koordineringsdelen det, der for alvor adskiller modelcellen fra konventionel behandling. Det er en nagelfast aftale mellem APU og de fem kommuner, at ingen behandling går i gang, uden at der er afholdt et koordinerende indsatsmøde, der skal finde sted senest i tredje uge efter første henvendelse. På samme måde holdes der koordinerende indsatsmøder midtvejs og ved afslutningen af alle behandlingsforløb. Ideen er, at vi skaber bedre sammenhæng for brugeren, når vi har dette koordinerende indsatsmøde, hvor vi sammenholder behandlingsplan og den kommunale handleplan, inden vi sætter noget i værk. Udgangspunktet for APU s behandlingsplan er en caseformulering, der kan betegnes som en psykologisk formulering af borgerens udgangspunkt for behandlingen. Caseformuleringen skabes i samtale med brugeren om, hvad brugeren har af grunde til, at vedkommende har udviklet sig, som det er tilfældet. Der spørges ind til livserfaringer og problemsituationer ud fra en grundlæggende tænkning om, at people have good reasons til de fleste handlinger. Caseformuleringen handler om at prøve at forstå brugeren, hvem og hvad er mennesket bag? Konceptet om caseformulering har også som omdrejningspunkt at se på de svære situationer for brugeren, de tilknyttede handlinger, konsekvenserne af disse samt mulighederne for alternative og mere konstruktive handlinger, altså udvikling af nye mestringsstrategier. Tæt samarbejde med kommunerne hele vejen igennem Det er første gang, at der etableres en modelcelle med formålet at forbedre udredning, behandling og tværsektorielt samarbejde omkring mennesker med dobbeltdiagnoser. Det har krævet et tidligt og tæt samarbejde med kommunerne. For at styrke det tværsektorielle fokus har det derfor været vigtigt for os, at vi har haft de fem deltagende kommuner med helt fra start. Det var regionens initiativ og vores økonomiske investering, men kommunerne har investeret mange timer blandt ledere, brugere og medarbejdere. Blandt andet har vi afholdt en event over tre dage, hvor vi i fællesskab udviklede byggestenene til

3 det tværsektorielle samarbejde. Og vi har netop haft vores tredje og sidste planlægningsmøde om, hvordan vi sikrer samarbejdet på tværs. Forskellige kulturer bliver afdækket undervejs Der var ingen tøven blandt de fem kommuner, der blev tilbudt at være med i modelcelleprojektet, for de havde disse brugere siddende rundt omkring på rusmiddelcentrene. Til gengæld har det vist sig, at der råder ganske store kulturelle forskelle mellem den kommunale og den regionale sektor. Når vi tager det tværsektorielle arbejde alvorligt og bringer vores partnere ind hele vejen igennem processen, opdager vi, at vi har forskellige kulturer, at der er viden, vi ikke har, og elementer, vi ikke har tænkt ind, og det, tror jeg, gælder på begge sider. Det er ikke nemt hele tiden, men jeg tror på, at det er det bedste, og jeg synes, at vi har haft en virkelig god proces. Det vigtigste ved partnerskaber er at lære hinanden at kende og skabe relationer, og vi har drøftet, hvordan vi bliver ved med det på sigt, altså at kende hinanden, og det handler i bund og grund om at blive ved med at mødes med hinanden om noget relevant. Først og fremmest har parterne nu udarbejdet en samarbejdsmodel, der skal søsættes, og de er enige om, hvordan de laver koordineringsmøder, hvor man mødes fysisk i begyndelsen af alle forløb, midtvejs og ved afslutningen. Men vi har mange andre idéer til samarbejde. På sigt kunne vi måske bytte medarbejdere på en eller anden måde eller lave gensidig undervisning i et eller andet omfang, altså bytte kompetencer på tværs. Vi vil også gerne lave fælles arrangementer. For eksempel, når der kommer en oplægsholder på besøg her, kan vi invitere de fem rusmiddelcentre med. Det er ikke idéerne, der mangler, nu må vi se, hvad der kan blive muligt, når vi først går i gang. Udvikling, læring og fleksibilitet er nøgleord Den grundlæggende ideologi i APU bygger på en tro på menneskets individualitet og udviklingspotentiale, og behandlingen hviler på et indlæringsprincip: Hvordan kan jeg forstå mine handlinger indtil nu, og hvordan kan jeg lære nye måder at handle på? Ideen er, at der kan være stor forskel på mennesker, alt efter deres lidelses sammensætning. Hvis vi skal gå med tankegangen om at have fokus på den enkelte patients ønsker og behov, vil det vigtigste for nogle være at gå i recovery-gruppe sammen med ligesindede, mens det for andre vil give mere mening at deltage i en terapigruppe, der arbejder med kognitiv adfærdsterapi med fokus på adfærdsaktivering, at skifte tænkestil, flow, medfølelse, modstandskraft og værdier. Andre igen vil have mest glæde af at styrke færdigheder som udholdenhed, opmærksomhed, følelsesregulering og relationer eller af at deltage i den kropsorienterede behandling, hvor fokus er på bevægelse med blandt andet Basic Body Awareness Therapy, yoga og mindfulness på programmet.

4 Et bredt sammensat behandlingstilbud Tanken er at sammensætte individuelle moduler ud fra brugerens ønsker og behov med fokus på deltagelse i forskellige relevante grupper. Der er løbende lagt tid ind til individuelle samtaler, men hovedparten af behandlingen foregår i grupper. Grupperne vil bestå af omkring otte deltagere og to terapeuter. Grupperne er åbne med løbende indtag, og man kan skifte imellem dem, men det kan også være, at man fast går i en gruppe og bliver der i en tidsbestemt periode. I grupperne møder brugerne altså forskellige terapeuter og forskellige brugere, alt efter hvilken problemstilling de arbejder med. Det stiller dog særlige krav til APU om at ville imødekomme målgruppens differentierede Ude på rusmiddelcentrene er de meget imødekommende over for os. De er fulde af velvilje og samarbejdslyst. Jeg tror, at det er, fordi vi har en fælles værdi om, at vi gerne vil hjælpe disse mennesker, der ikke får hjælp, som det er nu. MORTEN KISTRUP behov, ønsker og muligheder. Vi er nødt til at være meget strukturerede for at kunne være loose. Her er et menukort af retter, man kan vælge imellem og sammensætte på forskellig vis, og det handler om at skrue op og ned for indhold og intensitet, alt efter hvad brugerne har brug for. APU vil væk fra ideen om, at brugeren kommer ind i et system, får en startsamtale og derfra ofte med en vis ventetid går videre til en plads i en lukket gruppe, forbliver der i en bestemt periode og afsluttes. På APU er en af beslutningerne, at man vil behandle mere transdiagnostisk, altså på tværs af diagnosegrupper, og i højere grad have fokus på, hvad det en kelte menneske har brug for. Morten Kistrup kalder det for standardiseret forskelsbehandling. Brugerne skal tilbydes forskellige moduler med forskelligt ind hold og sammen med deres behandler vælge dem, der giver mest mening. Recoverytanken styrer På linje med indsatsen i de øvrige psykiatriske tilbud i Region Hovedstaden hviler behandlingen i APU på recovery-principper om, at forandring og bedring finder sted hos den enkelte i form af en individuel psykologisk proces (se i forrige nummer af STOF en diskussion af recovery-begrebet; red.). Som behandler er en af de store opgaver at indgyde håb og tro på bedring på forskellig vis samt at præsentere brugerne for relevante og alternative bud på nye handlemuligheder. Recoverygruppen i APU ledes af en sundhedsfaglig person sammen med en såkaldt recovery-mentor, der selv har levede erfaringer med psykisk sygdom og misbrug. Recovery er en meget vigtig del i det her sammen med ideen om at kunne lave langt mere individuel og fleksibel behandling, der er tilpasset den enkelte, og skabe koordinering og sammenhæng på tværs. Jeg har arbejdet en del med skizofreni og i den sammenhæng beskæftiget

5 mig med stigmatisering og fordomme. Mennesker med skizofreni bliver udsat for mange fordomme, og det gør stofbrugere også, inklusive i det psykiatriske behandlingssystem. Det skal vi gøre noget ved. Hvis disse mennesker skal komme her og have tillid til, at vi kan hjælpe dem, er vi som minimum nødt til at holde fast i, at vi KAN hjælpe dem, at vi er et vikarierende håb. Ud over at deltage i APU s forskellige behandlingstilbud er det også muligt for både professionelle og brugere at deltage i kurser på Recovery-skolen, der udbyder en række forskellige målrettede recovery kurser, ligesom der er lavet et særligt kursus i efteråret på skolen om dobbeltdiagnoseproblemer. Der er betingelser, men ikke mange Hvis det skal give mening at afprøve en model for tværsektorielt samarbejde, bliver brugerne reelt også nødt til at komme to steder og altså være aktive på rusmiddelcentret samtidig med, at de er indskrevet i APU. Vi har f.eks. ingen medicinudlevering i APU. Det forudsættes, at man er i stabil i substitutionsbehandling, for der er eksempelvis ikke indregnet opsøgende indsatser i projektet, fortæller Morten Kistrup. Vi kan blandt andet ikke tage ud og hente folk, det har vi ikke afsat ressourcer til. Omvendt vil vi helst ikke have strikse og rigide rammer. Vi vil hellere være kendte for at være rummelige. Det gode ved Lean-konceptet er, at vi hele tiden skal forbedre os, og at vi er gearet til at lave hurtige forandringer, mere eller mindre fra dag til dag. Hvis syv ud af ti ikke kommer til første samtale, må vi granske, hvad er der af grunde til det, og hvad vi kan gøre ved det. Kan vi lave en anden praksis, der virker bedre? Der skal naturligvis nogle mennesker igennem, som afprøver struktur og indhold, inden vi ændrer på de store linjer, men vi kan lave småjusteringer fra dag til dag. Vi har mange drømme og tanker om, hvordan det hele skal være, men vi må se, hvad der holder vand, og hvad der skal skrues på. Evaluering, fordi vi ikke kan være andet bekendt Som nævnt findes der ikke megen forskningslitteratur om behandlingen af dobbeltdiagnoseproblematikker, og spørger man Morten Kistrup, skal arbejdet i modelcellen over de næste to år være med til at råde bod på dette. Center for Rusmiddelforskning er inde over modelcellen i forbindelse med udarbejdelse af en projektbeskrivelse, der, hvis vi får midlerne til det, muliggør et forskningsprojekt, hvor vi kan få evalueret og formidlet vores resultater efter den 2-årige periode. Det nærmer sig efter min mening det uetiske, hvis vi ikke også bruger de data, vi indsamler, til forskning. Især når vi vil udføre en så struktureret og målrettet indsats, hvor vi konstant måler og indsamler data og samtidig arbejder på et felt, hvor der på verdensplan mangler viden. Vi vil vende det til noget positivt, at der ikke er så meget evidens på dette område. Vi kan jo være med til at skabe den.

6 Ønskerne er dybfølte, drømmene er mange Når de to år er gået, er det Morten Kistrups ønske for brugerne, at de har fået lindret deres symptomer og har fået konkrete og brugbare metoder og værktøjer til at håndtere deres lidelse og deres liv. Samtidig har han stort fokus på, at APU s indsats går hånd i hånd med de problemer, der yderligere er knyttet til misbruget for de fleste brugeres vedkommende. Dybest set handler det for mig om at være med til at mindske uligheden i sundhedssystemet. Det interessante i det her er, at vi lige nu har en masse ideer og en masse snakke, men det er først nu, det hele bliver virkeligt og skal stå sin prøve. Jeg er fuld af tiltro, men jeg er også sikker på, at det bliver ret svært. MARIANNE BÆKBØL JOURNALIST Faktaboks: Modelcelle-projektet har fået lokaler i en nyindrettet klinik på Psykoterapeutisk Center Stolpegården i Gentofte og har fået navnet Ambulatorium for Psykoterapeutisk Udvikling i daglig tale APU. De første borgere er allerede henvist, og de påbegynder behandling, når APU officielt åbner dørene for den 1. oktober Faktaboks: De fem deltagerkommuner er primært valgt ud fra et nærhedsprincip: Lyngby-Taarbæk, Ballerup, Gladsaxe, Herlev og Rudersdal. I projektperioden er det kun borgere fra disse kommuner, der kan henvises til Ambulatorium for Psykoterapeutisk Udvikling (APU). Faktaboks: DISSE PSYKISKE LIDELSER OG RUSMIDLER KAN GIVE ADGANG TIL PROJEKTET: Inkluderende lidelser - depression, angst og socialfobi, OCD, PTSD, evasiv personligheds forstyrrelse, emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse. Inkluderende former for misbrug - alkohol, opioider, cannabinoider, sedativa og hypnotika, kokain, centralstimulerende stoffer, hallucinogener, multible eller andre psykoaktive stoffer. DISSE LIDELSER HINDRER ADGANG: Specifikke eksklusionskriterier - Organisk psykisk lidelse, skizofreni, paranoide psykoser, forbigående psykoser og skizoaffektive forstyrrelser, spiseforstyrrelser, mental retardering, psykiske udviklingsforstyrrelser.

7 Evt. relevante links APU: Dansk Lean Forum Hvad er Lean? - com/2007/05/21/hvad-er-lean/ Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser: centre-og-socialtilbud/kompetencecentre/dobbeltdiagnoser/sider/default.aspx Center for Rusmiddelforskning: og-klinikker/center-forrusmiddelforskning/ Bonusinfo: Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen udgav i 2014 sammen Retningslinjer for udarbejdelse af koordinerende indsatsplaner. De koordine rende indsatsplaner skal udrulles i hele landet. Se evt.: regionh.dk/centre-og-socialtilbud/kompetencecentre/dobbeltdiagnoser/ koordinerendeindsatsplaner%e2%80%99/sider/default.aspx

Vi vil udvikle en model, der sikrer relevant og velkoordineret behandling af personer med dobbeltdiagnose.

Vi vil udvikle en model, der sikrer relevant og velkoordineret behandling af personer med dobbeltdiagnose. NYT PSYKIATRI-INITIATIV: Vi vil udvikle en model, der sikrer relevant og velkoordineret behandling af personer med dobbeltdiagnose. Mange dobbeltdiagnose-patienter risikerer at lande mellem to stole hos

Læs mere

Et behandlingstilbud for dig med et skadeligt brug eller afhængighed af rusmidler og en psykisk lidelse. Flere problemer - én vej ud

Et behandlingstilbud for dig med et skadeligt brug eller afhængighed af rusmidler og en psykisk lidelse. Flere problemer - én vej ud Region Hovedstadens Psykiatri - APU Et behandlingstilbud for dig med et skadeligt brug eller afhængighed af rusmidler og en psykisk lidelse Flere problemer - én vej ud Tidligere brugere siger om forløbet

Læs mere

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Overblik over igangværende og afsluttede nationale og regionale initiativer ift. mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug ved Katrine Schepelern

Læs mere

Symposion 7: Koordineret og sammenhængende behandlingstilbud - et samarbejde mellem psykiatri og rusmiddelcentre

Symposion 7: Koordineret og sammenhængende behandlingstilbud - et samarbejde mellem psykiatri og rusmiddelcentre Symposion 7: Koordineret og sammenhængende behandlingstilbud - et samarbejde mellem psykiatri og rusmiddelcentre Morten Kistrup Laura Broen Dam Louise Bach Nielsen & Vibeke Maigaard Torsdag den 6. juni

Læs mere

Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen

Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen Illness Management & Recovery i misbrugsbehandlingen - Integreret behandlingstilbud til mennesker med dobbeltdiagnoser Psykiatrisk Center Ballerup og Gladsaxe Kommunes Rusmiddelcenter Autisme 2% Mental

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. 2. Projektets titel: Fælles undervisning om psykiatri og misbrug i Region Hovedstaden Baggrund: Projektet baserer sig på en række erfaringer og

Læs mere

Skolen for Recovery. Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale

Skolen for Recovery. Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale Skolen for Recovery Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale Region Hovedstadens Psykiatri Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery, Psykiatrisk Center Ballerup

Læs mere

Behandling af dobbeltdiagnose patienter i Region H. Struktur, pakkeforløb, koordinerende indsatsplaner

Behandling af dobbeltdiagnose patienter i Region H. Struktur, pakkeforløb, koordinerende indsatsplaner Behandling af dobbeltdiagnose patienter i Region H. Struktur, pakkeforløb, koordinerende indsatsplaner Klinikchef Anne Thalsgård Jørgensen Afdeling M, PC-SHH D. 13.11.2014 Strukturen for behandlingen af

Læs mere

Shared care Psykiatri og kommunale misbrugscentre. Patienter med dobbeltdiagnoser: Psykisk lidelse og rusmiddelmisbrug

Shared care Psykiatri og kommunale misbrugscentre. Patienter med dobbeltdiagnoser: Psykisk lidelse og rusmiddelmisbrug STOFMISBRUG 2020 KABS KONFERENCE 19-20 MARTS 2013. Shared care Psykiatri og kommunale misbrugscentre Patienter med dobbeltdiagnoser: Psykisk lidelse og rusmiddelmisbrug Konst. Klinikchef Mette Brandt-

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

SKOLEN FOR RECOVERY. Årsrapport for Marts 2019

SKOLEN FOR RECOVERY. Årsrapport for Marts 2019 SKOLEN FOR RECOVERY Årsrapport for 2018 Marts 2019 Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Psykiatrisk Center Ballerup Region Hovedstadens Psykiatri http://www.skolen-for-recovery.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R

Stolpegård P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R 2 0 0 6 P S Y K O T E R A P E U T I S K C E N T E R Stolpegård BEHANDLING AF: ANGST DEPRESSION SPISEFORSTYRRELSER PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER PSYKISKE VANSKELIGHEDER, DER KNYTTER SIG TIL STRESS OG TRAUMER.

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Misbrug og psykisk sygdom -udredning og behandling

Misbrug og psykisk sygdom -udredning og behandling Misbrug og psykisk sygdom -udredning og behandling PsykInfo Køge 30.01.2013 Ledende overlæge Michael Bech-Hansen Psykiatrien Øst Region Sjælland Hvad taler vi om? vores sprogbrug Dobbelt-diagnoser = to

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Terapeutisk approach til unge med dobbeltdiagnose

Terapeutisk approach til unge med dobbeltdiagnose Terapeutisk approach til unge med dobbeltdiagnose 1 John Schmidt, psykiater Marie Madsen, sygeplejerske og cand. pæd. pæd. psyk. Louise Duus, kunst og musikterapeut Nathalie Larsen, pædagog. 2 Diagnosegrupper

Læs mere

Små skridt i retning af tættere samarbejde mellem kommune og psykiatri

Små skridt i retning af tættere samarbejde mellem kommune og psykiatri STOF nr. 28, 2017 Misbrugsbehandling: Små skridt i retning af tættere samarbejde mellem kommune og psykiatri En samlet behandling af patienter med misbrug og psykisk sygdom giver ofte mest mening. Det

Læs mere

Psykiatri. Skolen for Recovery. Kursuskatalog Efterår 2015. Psykiatrisk Center Ballerup Maglevænget 2 2750 Ballerup

Psykiatri. Skolen for Recovery. Kursuskatalog Efterår 2015. Psykiatrisk Center Ballerup Maglevænget 2 2750 Ballerup Psykiatri Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2015 Psykiatrisk Center Ballerup Maglevænget 2 2750 Ballerup Indholdsfortegnelse Velkommen til Skolen for Recovery... 4 Praktiske oplysninger... 6 Oversigt

Læs mere

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. marts 2014 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Notat Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune Baggrund

Læs mere

Dialogforum. 23. november 2015

Dialogforum. 23. november 2015 Dialogforum 23. november 2015 Projektleder Marie Løkke og underviser med brugererfaring Mads Lange Skolen for Recovery, Region Hovedstadens Psykiatri Psykiatrisk Center Ballerup Hvor kommer Skolen for

Læs mere

Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner. Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D.

Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner. Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D. Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D. Misbrug og dobbeltdiagnoser Hvad er problemet? Alkohol Det er

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. KKR konference v/ Henrik Stahl Nielsen & Sidsel Busch

Den koordinerende indsatsplan. KKR konference v/ Henrik Stahl Nielsen & Sidsel Busch Den koordinerende indsatsplan KKR konference 30.3 2016 v/ Henrik Stahl Nielsen & Sidsel Busch Koordinerende indsatsplaner Retningslinjer udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen i fælleskab i

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Rusmiddelpolitikkens Handleplan Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Rusmiddelpolitikkens Handleplan Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan 2012-2013 NOTAT Dato: 7. november 2011 Af: Vivian Grønfeldt og Annemette Bundgaard Forslag til

Læs mere

Erfaringer med samarbejdet og koordineringen på tværs i forbindelse med samarbejdsmodellen.

Erfaringer med samarbejdet og koordineringen på tværs i forbindelse med samarbejdsmodellen. Erfaringer med samarbejdet og koordineringen på tværs i forbindelse med samarbejdsmodellen. - Et praksisnært perspektiv fra og Overordnede betragtninger APU er en kærkommen mulighed/nødvendighed set ud

Læs mere

Sundhedsaftalen :

Sundhedsaftalen : Sundhedsaftalen 2015-2018: Vi ønsker at skabe større fleksibilitet og kvalitet i opgaveløsningen, så borgerne oplever, at forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser er sammenhængende, og at

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Sara Lindhardt, Socialstyrelsen Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene Sønderup Olesen, Sundhedsstyrelsen

Koordinerende indsatsplaner. Sara Lindhardt, Socialstyrelsen Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene Sønderup Olesen, Sundhedsstyrelsen Koordinerende indsatsplaner Sara Lindhardt, Socialstyrelsen Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene Sønderup Olesen, Sundhedsstyrelsen Målsætning med dagen Informere om indhold i retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen

Læs mere

MOBILTEAMET. En fortælling om mennesker

MOBILTEAMET. En fortælling om mennesker MOBILTEAMET En fortælling om mennesker Etablering Foråret 2009, 5 borgere, 2,3 mill. Permanent i 2010, 8 borgere Tænkt som Længerevarende botilbud i eget hjem + døgntelefon Tværfagligt team, med erfaringer

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug

Koordinerende indsatsplaner. Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Koordinerende indsatsplaner over for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug Koordinerende indsatsplaner Primære udfordringer i den kommunale misbrugsbehandling ift.

Læs mere

Din deltagelse i projektet hvad sker der?

Din deltagelse i projektet hvad sker der? Din deltagelse i projektet hvad sker der? 1. Første kontakt med projektet Hvis du vælger at deltage i projektet, sender din læge en henvisning til projektet. Du bliver kontaktet af en care manager (en

Læs mere

Grunduddannelse i KAT 2019

Grunduddannelse i KAT 2019 Grunduddannelse i KAT 2019 Indhold På kurset præsenteres de grundlæggende modeller for psykisk lidelse og metoder inden for Kognitiv adfærdsterapi (KAT). Kurset omfatter en dag om KAT generelt, hvor der

Læs mere

MISBRUGSBEHANDLING. Hvem kan vi behandle? HVORDAN? >> BLIV STØRRE AGENT I EGET LIV PÅ GRANHØJEN NARRATIV

MISBRUGSBEHANDLING. Hvem kan vi behandle? HVORDAN? >> BLIV STØRRE AGENT I EGET LIV PÅ GRANHØJEN NARRATIV NARRATIV MISBRUGSBEHANDLING PÅ GRANHØJEN Hvem kan vi behandle? BLIV STØRRE AGENT I EGET LIV Mennesker, som har en psykiatrisk lidelse, har ofte også et misbrug af euforiserende stoffer. Ofte bruges misbruget

Læs mere

Misbrug og psykisk sygdom virksomme løsninger på tværs

Misbrug og psykisk sygdom virksomme løsninger på tværs Misbrug og psykisk sygdom virksomme løsninger på tværs Erfaringerne med systematisk screening hvilken effekt kan vi se? INDHOLD Kort præsentation af mig: Winnie Jørgensen, Behandlingsleder CAS Roskilde

Læs mere

Behandlingstilbud i RHP -pakkeforløb. Præsentation til samordningsudvalg Byen 2013

Behandlingstilbud i RHP -pakkeforløb. Præsentation til samordningsudvalg Byen 2013 Behandlingstilbud i RHP -pakkeforløb Præsentation til samordningsudvalg Byen 2013 Disposition Baggrund og formål Udvikling af pakkeforløb Eksempel på et pakkeforløb Udfordringer med pakkeforløb Monitorering

Læs mere

REFERAT. Møde i: Forum for Recovery, Patientsikkerhed og Tvang. Dato: 8. november 2016

REFERAT. Møde i: Forum for Recovery, Patientsikkerhed og Tvang. Dato: 8. november 2016 Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 3864 0000 Direkte 38640078 Fax 3864 0007 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk REFERAT Dato: 8. november

Læs mere

SKOLEN FOR RECOVERY. Skolen for Recovery. Årsrapport for november 2018

SKOLEN FOR RECOVERY. Skolen for Recovery. Årsrapport for november 2018 SKOLEN FOR RECOVERY Årsrapport for 2017 november 2018 Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Psykiatrisk Center Ballerup Region Hovedstadens Psykiatri http://www.skolen-for-recovery.dk 1 : Årsrapport

Læs mere

KOORDINERENDE INDSATSPLANER. BARRIERER OG MULIGHEDER. v. ERIK HØYER FUNKTIONSANSVARLIG OVERLÆGE AMBULATORIUM FOR MISBRUG

KOORDINERENDE INDSATSPLANER. BARRIERER OG MULIGHEDER. v. ERIK HØYER FUNKTIONSANSVARLIG OVERLÆGE AMBULATORIUM FOR MISBRUG KOORDINERENDE INDSATSPLANER. BARRIERER OG MULIGHEDER. v. ERIK HØYER FUNKTIONSANSVARLIG OVERLÆGE AMBULATORIUM FOR MISBRUG HIDTIDIGE ERFARINGER FRA ET LIGNENDE AFTALESYSTEM. UDSKRIVNINGSAFTALER OG KOORDINATIONSPLANER

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Introduktion Greve Kommune skal tilbyde gratis alkoholbehandling til alle greveborgere

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård. Information om Ambulatorium for Spiseforstyrrelser

Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård. Information om Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård Information om Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Hvem henvender behandlingen sig til? Ambulatorium for Spiseforstyrrelser behandler voksne

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Danske Regioner 29-10-2012 Personlighedsforstyrrelser voksne (DF60.3, DF60.6) Samlet tidsforbrug: 27 timer Pakkeforløb for personlighedsforstyrrelser Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere en række

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Indholdsfortegnelse Del 1 Indledning 7 Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11 Indholdsfortegnelse Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Kapitel 3 Kognitive grundbegreber og udviklingspsykologi

Læs mere

HASH KOKAIN OG ANDRE RUSMIDLER

HASH KOKAIN OG ANDRE RUSMIDLER Et liv uden styrende rusmidler HASH KOKAIN OG ANDRE RUSMIDLER Behandlingstilbud til unge op til 30 år Novavi Stofrådgivningen Mål og målgruppe Behandlingstilbud til unge op til 30 år Novavi Stofrådgivningen

Læs mere

Dobbeltdiagnoser. Hvordan giver koordinering bedre behandlingseffekt?

Dobbeltdiagnoser. Hvordan giver koordinering bedre behandlingseffekt? Dobbeltdiagnoser Hvordan giver koordinering bedre behandlingseffekt? Misbrug fylder mest Definition af dobbeltdiagnose Kaotisk misbrug Moderate psykiatriske lidelser, Affektive, ADHD personlighedsforstyrrelser,

Læs mere

Tak for din henvendelse af 18. september 2017, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen:

Tak for din henvendelse af 18. september 2017, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: Socialforvaltningen Adm. direktør Ninna Thomsen, MB 28.09.17 Sagsnr. 2017-0318352 Dokumentnr. 2017-0318352-5 Kære Ninna Thomsen Tak for din henvendelse af 18. september 2017, hvor du stiller følgende spørgsmål

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende 2 VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

2) I givet fald ønskes det oplyst hvordan det tænkes organiseret.

2) I givet fald ønskes det oplyst hvordan det tænkes organiseret. Birthe Skaarup, MB 23. august 2012 Sagsnr. 2012-118064 Dokumentnr. 2012-636587 Kære Birthe Skaarup Tak for din henvendelse af 14. august 2012, hvor du stiller følgende spørgsmål til forvaltningen: 1) Er

Læs mere

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Bostedet Welschsvej V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Klinisk underviser er Kirsten Kienke Mikkelsen, tlf. 9611 4719. Klinisk undervisning på Bostedet Welschsvej foregår

Læs mere

Ambulatorium for Spiseforstyrrelser

Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Region Hovedstadens Psykiatri Psykoterapeutisk Center Stolpegård Overvejelsesgruppe for patienter med BMI mindst 20 Ambulatorium for Spiseforstyrrelser Overvejelsesgruppe, intro En spiseforstyrrelse kan

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom)

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Dato: 26. november 2013 Brevid: 2208309 Tværsektorielle indsatser i 2014 Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Baggrund Optimal håndtering af multisygdom er

Læs mere

Samarbejdsformer og afklaring. Lars Merinder, Robert Elbrønd Team for Misbrugspsykiatri, Afd. N, Universitetshospitalet,Risskov

Samarbejdsformer og afklaring. Lars Merinder, Robert Elbrønd Team for Misbrugspsykiatri, Afd. N, Universitetshospitalet,Risskov Misbrug af rusmidler og psykisk sygdom Samarbejdsformer og afklaring Lars Merinder, Robert Elbrønd Team for Misbrugspsykiatri, Afd. N, Universitetshospitalet,Risskov Hvad er dobbeltdiagnose? Psykisk sygdom

Læs mere

Psykiatri. Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Forår 2019

Psykiatri. Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Forår 2019 Psykiatri Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Forår 2019 Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri henvender sig primært til recovery-mentorer

Læs mere

Bilag 3: Bevillinger der udløber med udgangen af 2018 uden genfinansieringsbehov

Bilag 3: Bevillinger der udløber med udgangen af 2018 uden genfinansieringsbehov KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT Bilag 3: Bevillinger der udløber med udgangen af 2018 uden genfinansieringsbehov Bevillingsudløb uden genfinansieringsbehov 2018 behov 2019 behov CTI-projektet

Læs mere

Psykiatri. VELKOMMEN til OPUS - et behandlingstilbud for unge med psykose

Psykiatri. VELKOMMEN til OPUS - et behandlingstilbud for unge med psykose Psykiatri VELKOMMEN til OPUS - et behandlingstilbud for unge med psykose 2Billederne i pjecen viser patienter og medarbejdere i situationer fra hverdagen i Region Hovedstadens Psykiatri. Navn: Kontaktlæge:

Læs mere

Projektets udviklingsfase løb fra september til december 2011.

Projektets udviklingsfase løb fra september til december 2011. 2. marts 2012 Læring fra udviklingsfasen i udviklingsprojektet På vej med en plan i Greve Kommune projekt medfinansieret af Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Målet for projektet er at udvikle

Læs mere

Koordinerende indsatsplaner

Koordinerende indsatsplaner OVERBLIK OG SAMMENHÆNG Koordinerende indsatsplaner Planlægning på tværs af sektorer i forløb med borgere, der er udfordret af psykisk sygdom, misbrug og sociale problemer INDHOLD 1 Koordinerende indsatsplaner

Læs mere

Bilag 1a til kontrakt vedrørende ambulant behandling i voksenpsykiatrien

Bilag 1a til kontrakt vedrørende ambulant behandling i voksenpsykiatrien Økonomi- og Planlægningsafdelingen BILAG 1A Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 38 64 00 01 Direkte 38 64 00 72 Fax 38 64 00 07 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Ref.: Micalla

Læs mere

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus

Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Projektbeskrivelse: Projekt brugerstyrede senge i Klinik Nord, Brønderslev Psykiatriske Sygehus Indhold 1. Projektets formål... 2 2. Projektets målgruppe/patientgruppe... 2 3. Beskrivelse af projektets

Læs mere

REFERAT. Møde i: Forum for Recovery, Patientsikkerhed og Tvang. Dato: 11. oktober 2016

REFERAT. Møde i: Forum for Recovery, Patientsikkerhed og Tvang. Dato: 11. oktober 2016 Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 3864 0000 Direkte 38640078 Fax 3864 0007 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk REFERAT Dato: 11. oktober

Læs mere

PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL 13

PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL 13 PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL 13 2014-10-01 Valgmodulets titel : Patient- og pårørendeinddragelse i psykiatrien Klinisk undervisningssted: Aarhus Universitetshospital, Risskov og Børne- og Ungdomspsykiatrisk

Læs mere

Projekt B. Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering. Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet.

Projekt B. Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering. Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet. Projekt B Efterfødselssamtaler med kvinder niveau 3 og 4. Afsluttende evaluering Center for Sårbare Gravide, obstetrisk klinik, Rigshospitalet. Januar 2015 Afsluttende statusrapport Region Hovedstaden

Læs mere

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019 Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019 Med visionen som drivkraft Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser har den politiske vision, at Slagelse Kommunes indsatser på

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

Indledning Rusmiddelpolitikkens handleplan for perioden blev vedtaget på møde i Sundheds- og Handicapudvalgets

Indledning Rusmiddelpolitikkens handleplan for perioden blev vedtaget på møde i Sundheds- og Handicapudvalgets GLADSAXE KOMMUNE Rusmiddelcenter Status på Rusmiddelpolitikkens Handleplan 2014-2015 NOTAT Dato: 4. marts 2015 Af: Vivian Grønfeldt og Freia Maria Flachs Indledning Rusmiddelpolitikkens handleplan for

Læs mere

Overblik over dobbeltdiagnoseområdet

Overblik over dobbeltdiagnoseområdet Overblik over dobbeltdiagnoseområdet Katrine Schepelern Johansen Antropolog, ph.d. Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser, Region Hovedstadens Psykiatri Formål med oplægget For 10 år siden var

Læs mere

Mennesker med dobbeltdiagnoser Anbefalinger til organisering, behandlingsmetoder og kompetencer

Mennesker med dobbeltdiagnoser Anbefalinger til organisering, behandlingsmetoder og kompetencer Mennesker med dobbeltdiagnoser Anbefalinger til organisering, behandlingsmetoder og kompetencer 1 Eller: Hvordan imødekommer vi det behov for at skabe integrerede indsatser, der går på tværs og skaber

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri. Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2016

Region Hovedstadens Psykiatri. Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2016 Region Hovedstadens Psykiatri Skolen for Recovery Kursuskatalog Efterår 2016 2 Skolen for Recovery Efterår 2016 Indhold Velkommen til Skolen for Recovery... 5 Hvad kan du lære på kurserne... 6 Praktiske

Læs mere

Klinik Børn og Unge. Velkommen til Ambulatorium for Autisme og Psykose

Klinik Børn og Unge. Velkommen til Ambulatorium for Autisme og Psykose Klinik Børn og Unge Velkommen til Ambulatorium for Autisme og Psykose Denne pjece er til dig, der skal have et forløb i Ambulatorium for Autisme og Psykose og dine forældre. Pjecen indeholder forskellige

Læs mere

Indledning Regionsrådet har afsat en pulje på 50 mio. kr. årligt i 3 år med henblik på at styrke det tværsektorielle samarbejde om udsatte grupper.

Indledning Regionsrådet har afsat en pulje på 50 mio. kr. årligt i 3 år med henblik på at styrke det tværsektorielle samarbejde om udsatte grupper. Psykiatrisk Center Frederiksberg Nordre Fasanvej 57 2000 Frederiksberg Direkte +45 3864 3700 Web www.psykiatri-frederiksberg.dk Dato: 18. oktober 2013 Projekt bedre udredning: Et samarbejde på tværs mellem

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

Aktuelle initiativer 19M og satspuljeaftalen på psykiatriområdet for 2014-2017. v/ kontorchef Britt Bergstedt, kontor for socialpsykiatri

Aktuelle initiativer 19M og satspuljeaftalen på psykiatriområdet for 2014-2017. v/ kontorchef Britt Bergstedt, kontor for socialpsykiatri Aktuelle initiativer 19M og satspuljeaftalen på psykiatriområdet for 2014-2017 v/ kontorchef Britt Bergstedt, kontor for socialpsykiatri 19M puljen 19 M Fremrykningspuljen Kvalitet i den kommunale indsats

Læs mere

N O V E M B E R

N O V E M B E R A R B E J D S G A N G E M E L L E M DEN R E G I O N A L E P S Y K I A T R I OG K O M M U N E R N E F O R M E N N E S K E R M E D S P I S E F O R S T Y R R E L S E N O V E M B E R 2 0 1 7 A R B E J D S

Læs mere

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan 2020-2022

Læs mere

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering Ved Thomas Antkowiak-Schødt Baggrund for håndbogen Et af fire delprojekter i projekt Rehabilitering på ældreområdet: Afprøvning af model for rehabilitering

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord Alkohol- og stofmisbrug har store menneskelige omkostninger for den enkelte borger med et misbrug og for dennes pårørende. Et alkohol-

Læs mere

Patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri - Sammendrag af de regionale undersøgelser af patient- og pårørendeoplevelser

Patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri - Sammendrag af de regionale undersøgelser af patient- og pårørendeoplevelser Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri - Sammendrag af de regionale undersøgelser af patient- og pårørendeoplevelser i Region Hovedstadens

Læs mere

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle

Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 1 Forløbskoordinator Psykiatrisk afdeling Vejle 2 Baggrund hvem er jeg Joan Damgaard, Sygeplejerske i psykiatrien i 25 år på sengeafsnit i Vejle 18 år som afdelingssygeplejerske Specialuddannelse i psykiatrisk

Læs mere

CVI BUC Region Hovedstaden

CVI BUC Region Hovedstaden Psykose 2 måske mental syg 3 syg i mild grad 4 syg moderat grad Psykotiske symptomer/eller ikke kendt fra tidligere Symptom mestring: Hensigtsmæssig/med støtte fra andre Omlægning af medicinsk behandling

Læs mere

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Når vi lykkes, hvad kræver det af samarbejdspartnere, medarbejdere, sagsbehandlere, ledelse og ikke mindst af borgerne? Henrik Suhr, Centerleder, Center for Socialpsykiatri

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema En særlig indsats for børn og unge som pårørende til borgere med psykiske lidelser 1. Projektets titel: Projekt Hånd i hånd - parallelle gruppeforløb til børn/unge og

Læs mere

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer

PSU møde 14. maj Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer PSU møde 14. maj 2019 Opsamling psykiatri konferencen Hovedpointer - temaer TEMA 1: Patienter og pårørende 1. Recovery essentielt for at blive rask. 2. Ingen bliver raske hvis ikke vi går patientens vej.

Læs mere

Session 2 Rehabilitering og recovery socialpsykiatriens bidrag til ressourceforløb og førtidspensionsreform

Session 2 Rehabilitering og recovery socialpsykiatriens bidrag til ressourceforløb og førtidspensionsreform Session 2 Rehabilitering og recovery socialpsykiatriens bidrag til ressourceforløb og førtidspensionsreform Formand Mogens Seider, Dansk selskab for psykosocial rehabilitering Leder Sven Preisel, Viborg

Læs mere

Forord Opsamling fra inspirationsdagen Information og viden viden videnscenter Undervisning Inddragelse reel indflydelse

Forord Opsamling fra inspirationsdagen Information og viden viden videnscenter Undervisning Inddragelse reel indflydelse Idékatalog Pårørende i psykiatrien Opsamling fra inspirationsmøde 9. juni 2011 Forord I Region Hovedstadens Psykiatri arbejder vi for at øge inddragelsen af pårørende i behandlingen. Vores ønske er et

Læs mere

NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE

NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 731 Offentligt NOTAT: MULIGHEDER FOR FORBEDRING AF ADGANGEN TIL HJÆLP TIL SELVSKADENDE BØRN OG UNGE Indholdsfortegnelse Muligheder for forbedring af

Læs mere

Behandling af børn, unge og deres familier

Behandling af børn, unge og deres familier Behandling af børn, unge og deres familier Navlestrengen er ligesom en sikkerhedssele, så barnet ikke falder ud af moderen. Nu er der kommet et ozonhul i himmelen. Så er Guds gulv ikke længere helt tæt,

Læs mere

Status på Internetpsykiatri Psykiatriens Dialogforum, 4. februar Ved specialpsykolog og teamleder Ellen Stenderup

Status på Internetpsykiatri Psykiatriens Dialogforum, 4. februar Ved specialpsykolog og teamleder Ellen Stenderup Status på Internetpsykiatri Psykiatriens Dialogforum, 4. februar 2016 Ved specialpsykolog og teamleder Ellen Stenderup Projekt internetpsykiatri Internetpsykiatrien er et initiativ i den nationale handlingsplan

Læs mere

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen!

Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental Sundhed en udfordring for folkeoplysningen! Mental sundhed er langt fra er en selvfølge og desværre synes der at være en tendens til, at flere og flere danskere får vanskeligt ved selv at sikre

Læs mere

Oplæg om recovery og 5 veje til et godt liv Erhvervs-, Vækst og Beskæftigelsesudvalget. Rudersdal Kommune september 2014

Oplæg om recovery og 5 veje til et godt liv Erhvervs-, Vækst og Beskæftigelsesudvalget. Rudersdal Kommune september 2014 Oplæg om recovery og 5 veje til et godt liv Erhvervs-, Vækst og Beskæftigelsesudvalget Rudersdal Kommune september 2014 Recovery og Psykosocial rehabilitering Recovery er den proces eller rejse, som det

Læs mere

Sammen kan vi mere. - Tværfaglig og tværsektoriel funktionsevnevurdering med mennesket i centrum. Netværksdag d.7.november 2013, Marselisborgcenteret

Sammen kan vi mere. - Tværfaglig og tværsektoriel funktionsevnevurdering med mennesket i centrum. Netværksdag d.7.november 2013, Marselisborgcenteret Sammen kan vi mere - Tværfaglig og tværsektoriel funktionsevnevurdering med mennesket i centrum Netværksdag d.7.november 2013, Marselisborgcenteret v/helle Nørgaard Rasmussen, ledende terapeut på Psykiatrisk

Læs mere

Velkommen Arbejde med sindslidende med misbrug Fag og lærings konsulent Tine Sørensen SOPU København & Nordsjælland

Velkommen Arbejde med sindslidende med misbrug Fag og lærings konsulent Tine Sørensen SOPU København & Nordsjælland Velkommen Arbejde med sindslidende med misbrug Fag og lærings konsulent Tine Sørensen SOPU København & Nordsjælland Dagens program Dag 1 Velkommen Amu mål og forventninger ICD10 Dobbeltdiagnoser Misbrug

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Psykiatri Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser. Psykiatribrugere med misbrug

Psykiatri Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser. Psykiatribrugere med misbrug Psykiatribrugere med misbrug Socialpædagogik i psykiatrien Katrine Schepelern Johansen 1 Lille, selvstændig forsknings- og udviklingsenhed under centerledelsen på PC Sct. Hans Arbejder med rådgivning,

Læs mere

Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug

Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug STOF nr. 27, 2016 Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug Hvis vi kan finde ud af, hvordan misbruget hjælper dem, så kan vi måske finde noget at erstatte det med. AF MARIE BARSE Vi kan ikke

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [SUU, FT og folketingspolitikere, den 17. november kl 16.30, lokale ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 192 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMAS Koordineret med: Sagsnr.: 1609792

Læs mere