Tillæg til aftale af 14. marts 1989 om forsvarets ordning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tillæg til aftale af 14. marts 1989 om forsvarets ordning"

Transkript

1 Tillæg til aftale af 14. marts 1989 om forsvarets ordning Mellem Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti er indgået følgende tillægsaftale til aftale af 14. marts 1989 om forsvarets ordning : 1. Aftalen af 14. marts 1989 om forsvarets ordning videreføres i 1992 med nedennævnte tilføjelser og justeringer. FORSVARSBUDGETI'ET 2. på forsvarsbudgettet for 1991, jf. Finanslov 1991, gennemføres en besparelse på 100 mio. kr., som udmontes på forslag til tillægsbevillingslov for 1991 inden for drifts-, anlægs- og tilskudsbudgettet på 12. Forsvarsministeriet. Forsvarsministeriets drifts-, anlægs- og tilskudsbudge~ for 1992 reduceres med 300 mio. kr. i forhold til budgetover- slagstal l, 1992, jf. Finanslov Besparelsen indarbejdes i Forslag til Finanslov Herudover reduceres forsvarets anlægsbudget med henholdsvis 30 mio. kr. i 1991 og 60 mio. kr. i 1992 som følge af forskydninger i udgifterne ved bygning af 2. serie STANDA.~D FLEX-JOD. Beløbene forudsættes tilbageført forsvarsbudgettet i i forbindelse med færdiggørelsen af STANDp~ FLEX-300 projektet. Forsvarsbudgettet fastsættes og reguleres i øvrigt i overensstemmelse med punkt 3 i aftalen af 14. marts STØRRE MATERIELANSKAFFELSER 3. I perioden fortsættes de større materielprojekter, som er indeholdt i aftalen af 14. marts 1989, med følgende justeringer og tilføjelser, jf. også bilag l, som angiver planlægningsgrundlaget for de nye projekter.

2 2 r hæren udfases 36 stk. CENTURrON kampvogne i medfør af CFE-aftalen. Kampvognene destrueres først efter ikrafttræden af CFE-aftalen. r tilslutning hertil er forligsparterne enige om, at hæren snarest bør overgå til at operere med en type middeltung kampvogn. Beslutning om anskaffelse af LEOP&~ l kampvog~ ne mv. til aflcsning af det resterende CENTURION-materiel afventer resultatet af det analysearbejde, som fremgår af punkt 10 nedenfor. Den tidligere aftalte modernisering af CENTURION kampvognene stilles i bero. r søværnet forlænges optionen på 3. serie STANDARD FLEX 300 på 3 skibe fra l. juli 1992 til l. januar Samtidig færdigindrettes 4 af de 6 STANDARD FLEX-300 skibe, der blev bevilget ved aktstykke nr. 245 af 30. maj 1990, med supplerende skibs- og elektronikudrustning mv. Der anskaffes endvidere moduler mv., således at disse 4 skibe indrettes og udrustes i overensste~~else med det i aftalen af 14. marts 1989 aftalte. Undersøgelserne om udvikling af yderligere moduler til civilorienterede opgaver, jf. aktstykke nr. 245 af 30. maj 1990, fortsættes. r flyvevåbnet iværksættes dansk deltagelse i udviklingsdelen af moderniseringsprogrammet for F-16 (F-16 Mid Life Update). Der tages i 1992 i forbindelse med næste forsvarsforlig stilling til dansk deltagelse i moderniseringsprogra~~ets produktionsdel. I hjemmeværnet anskaffes natsigteudstyr til 84 mm dysekanon i forbindelse med en igangværende modifikation af våbensystemet. PERSONEL 4. Som led i udmøntningen af besparelserne på forsvarsbudgettet og som konsekvens af omstruktureringer og rationaliseringer, som er iværksat i medfør af aftalen af 14. marts 1989 samt anbefalingerne fra Forsvarskommissionen af 1988, udspares ca. 985 normer. Disse normer vil snarest muligt blive frigjort. r medfør af denne tillægsaftale fastsæt~es fø_gende personeltal for 1992:

3 3 Farligstal, 1992 (årsværk) Officerer stampersonel Værnepligtige Civile ca ca ca ca Ialt ca Personeltilpasningerne som følge af besparelserne gennemføres efter hidtidige retningslinier for så vidt angår omskoling, efteruddannelse mv. og personelbegunstigende ordninger, Jr. tekstanmærkning nr. 59 til 12. Forsvarsministeriet i Finanslov Iværksatte selektive ansættelsesstop udbygges/justeres i nødvendigt omfang. Det berørte personel tilbydes i størst muligt omfang anden beskæftigelse i forsvaret. Det vil i et vist omfang være nodvendigt at foretage afskedigelser, herunder eventuelt af tjenestemænd. 6.. Anvendelsen af statens ansættelsesformer i forsvaret overvej e s. STRUKTUR HV. 7. I medfør af CFE-aftalen nedlægges i april 1991 en kampvognseskadron i hærens fredsstyrke og fire panserjagereskadroner i hærens krigsstyrke. 8. Beredskabet og aktivitetsniveauet i søværnet og flyvevåbnet reduceres som muliggjort af CFE-aftalen mv. 9. Der udfases en F-35 DR~EN eskadrille l. januar Luftværnsgruppen overgår til større grad af mobiliseringsstatus, begyndende i 1991, og der etableres otte ens bemandede HAWK-eskadriller. Luftværnsgruppens stabs- og vedligeholdelsesstruktur reduceres. Der nedsættes en styringsgruppe, som med udgangspunkt i forsvarskommissionens overvejelser, herunder anbefalingen om at

4 4 overgå til kun at operere med en type kampfly, skal fremsætte forslag til flyvevåbnets fremtidige struktur. styringsgruppens kommissorium og sammensætning fremgår af bilag Der nedsættes et udvalg, som skal foretage en vurdering af forsvarets fremtidige struktur og størrelse, herunder omfanget af værnepligten, forsvarets fremtidige materielanskaffelser samt forsvarets ~remtidige beredskab. Forsvarsministerens Rådgivnings- og Analysegruppe inddrages i arbejdet. Udvalgets kommissorium og sammensætning fremgår af bilag 2. ll. De strukturtilpasninger og rationaliseringer, som er iværksat i medfør af aftalen af 14. marts 1989, herunder ændringen af hærens garnisonering og tilpasningen af søværnets støttestruktur, videreføres og afsluttes i overensstemmelse med indgåede aftaler. 12. Forligsparterne er enige om, at den aftalte reduktion af beredskabet og aktivitetsniveauet samt reduktion i styrketallet, som er begrundet i den ændrede varslingstid, genovervejes~ såfremt den sikkerhedspolitiske situation ændres væsentligt. 13. Forsvarets oplysnings- og Velfærdstjeneste bevares som selvstændig myndighed direkte under Forsvarsministeriet. Der iværksættes en analyse af socialrådgivervirksomheden og administrationen af Forsvarets Velfærdsfond blandt andet med henblik på en v~rdering af overførsel af disse områder til Forsvarets Værnepligt og Rekruttering. Endvidere analyseres snitfladen mellem Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste og forsvarets øvrige informationsvirksomhed. Disse analyser skal foreligge den 30. november 1991.

5 3:1ag l til af~ale af 3. april PLANLAGTE STØRRE KATERIELPROJEKTER I 1991 og STANDARD FLEX-300. Anskaffelsen af l. serie af STAND~~ FLEX-300 bestående af 7 grundenheder, hvoraf 3 enheder yderligere udrustes som minerydningsfartøjer, blev besluttet ved forsvarsforliget i 1984, og byggeriet af l. serie"blev iværksat i sommeren sidste grundenhed i l. serie tilgår søværnet med udgangen af I aftale af 14. marts 1989 aftaltes at iværksætte anskaffelse af 2. serie på ialt 4 skibe udrustede som kampenheder med sø- og luftrnålssystemer. Hertil kommer sonarsystemer og minerydningsprojekt. Ved aktstykke nr. 245 af 30. maj 1990 justeredes anskaffelsen af 2. serie ST~~DARD FLEX-300, idet der bevilgedes midler til bygning af ialt 6 skibe, men således at disse 6 skibe alene forsynes med den mest nødvendige skibs- og elektronikudrustning. Beslutning om de egentlige våbenanskaffelser blev udskudt til senere forhandling. STANDARD FLEX-konceptets grundide bevaredes herved, idet disse skibe også uden våbenmoduler vil kunne løse visse militære opgaver i fredstid samt en række alternative civilorienterede opgaver. Anskaffelsen af 2. serie STAND~~ FLEX-300 justeres nu for 4 af de 6 skibe i overensstemmelse med det oprindeligt aftalte, jf. aftalen af 14. marts Disse 4 skibe færdigindrettes og -udrustes med supplerende skibs- og elektronikudrustning mv., herunder gasturbine, kanon og ildledelse. Der anskaffes endvidere moduler mv., således at disse 4 skibe kan udrustes som kampenheder med sø- og luftmålssystemer. Hertil kommer sonarsystemer samt videreførsel af minerydningsprojekt~t. Modulerne anskaffes uden missiler, torpedoer o.l. ". Omkostningerne til ovennævnte projekter beløber sig til ialt ca. 700 mio. kr. Opdatering af F-16 fly (F-16(MLU) Forsvaret påregner - i ove=ensstemmelse med Forsvarskommisionens anbefaling - at koncentrere udviklingen inden for kampflyområdet om F-16. Det planlægges at holde flytypen i operativ drift til efter år For at holde flytypen teknisk og operativ i drift over så lang en periode er det nødvendigt at gennemfore en opdatering. Der er mellem de oprindelige F-16 konsortielande Belgien, Danmark, Holland, Norge og USA - opnået enighed om et opdateringsprogram, der planlægges at omfatte ca. 530 F-16 fly f=a de fem nationer, heraf 63 danske. Progra1~et er opdelt i to faser: - en udviklingsfase, i perioden 1991 til 1995 og - en produktionsfase, planlagt fra 1994 og fremefte=. Den danske del af omkostningerne til udviklingsfasen (Full Scale Developrnent) beløber sig til ca. 299 mio. kr. (prisniveau januar 1990).

6 2 Opdateringsprogrammet, der benævnes F-16 Mid Life Update (MLU), har til formål at opdatere flyets egenskaber og muligheder for en effektiv løsning af områdeluftforsvaret, herunder en forbedring af indsatsmulighederne i mørke og under mindre gunstige vejrforhold. Endvidere ønsket om at simplificere den operative betjening af flyene samt ønsket om at drage nytte af det etablerede system til gensidig logistisk støtte for derigennem at sikre et acceptabelt økonomisk vedligeholdelsesgrundlag i flye~s resterende strukturelle brugsperiode. Industriministeriet har sammen med de øvrige lande indgået en kompensationsaftale om europæisk industriel deltagelse for 80% af investeringsomkostningerne. Hertil ko~~er mulighed for sanere vedligeholdelsesopgaver, produktion til andre F-16 bruge=e samt erhvervelse af ny teknologi. Projektet omfatter dansk deltagelse i udviklingsfasen. Den danske deltagelse i produktionsfasen påregnes besluttet i 1992 og vil efterfølgende blive forelagt Finansudvalget ved særskile aktstykke. Produktionsfasen fo=ventes at beløbe sig til ca mio. kr. Natsigteudstyr til Hjemmeværnet. Projektet omfatter anskaffelse af størst muligt antal lysforstærkningsudstyr til 84 mm dysekanon. Projektet er en del af den igangværende modifikation, hvor hjemmeværnets dysekanoner i årene (Akt / og Akt /8 1990) er tilført de nødvendige skydetekniske egenskaber ved anskaffelse af modifikationssæt til den samlede beholdning af 84 mm dysekanon. Modifikationen omfatter fornyelse af sigtemidlerne og anskaffelse af ny ammunition, hvorved våbnets rækkevidde forøges.

7 Bilag 2 til aftale af 3. april 1991 NEDSÆI'TELSE AF STYRINGSGRUPPEN VEDRØRENDE FLYVEVÅBNET OG UDVALGET VEDRØRENDE FORSVARETS UDVIKLING KV. l. I medfør af Tillæg af 3. april 1991 til Aftale af 14. marts 1989 om forsvarets ordning nedsættes en styringsgruppe til at forestå en nærmere undersøgelse af flyvevåbnet samt et udvalg til at foretage en nærmere vurdering af forsvarets fremtidige struktur og størrelse. Det forudsættes, at der sker en nøje koordinering mellem styringsgruppen og udvalget, bl.a. således at resultatet af undersøgelsen af flyvevåbnet kan indgå i vurderingen af forsvarets fremtidige struktur og størrelse. 2. I medfør af tillægsaftalens punkt 9 nedsættes således STYRINGSGRUPPEN VEDRØRENDE FLYVEVÅBNET KOMMISSORIUM Styringsgruppen skal med udgangspunkt i forsvarskommissionens overvejelser, herunder anbefalingen om at overgå til kun at operere med en type kampfly, fremsætte forslag til flyvevåbnets fremtidige struktur. Styringsgruppen skal herunder fremsætte forslag til udfasningsplan for den anden F-J5 DR~EN eskadrille, til fremtidig eskadrillestruktur og geografisk placering af eskadrillerne, samt til den fremtidige anvendelse af og status for de flyoperative flyvestationer samt Flyvestation Avnø. Styringsgruppen skal videre undersøge mulighederne for forenklinger og rationaliseringer i Flyvematerielkommandoens Centralledeise samt i flyvevåbnets værkstedsstruktur og forsynings-

8 2 depoter mv. Endvidere vurderes mulighederne for fremtidig anvendelse af lediggjort kapacitet og personale til andre formål og særligt mulighederne for at inddrage ressourcerne til civil prod~~tion. Denne vurdering foretages i en særlig initiativgruppe under styringsgruppen med inddragelse af lokale politiske, erhvervsmæssige og faglige synspunkter. styringsgruppen skal herudover undersøge mulighederne og behovet for yderligere omlægninger i Luftværnsgruppen samt i Kontrol- og Varslingsgruppen ud over de ændringer, som følger af tillægsaftalen af 3. april styringsgruppen skal endelig fremsætte forslag til den fremtidige placering af Hærens Operative Kommando. styringsgruppen udarbejder en samlet handlingsplan og i overensstemmelse hermed indstillinger, som kan indgå i forhandlinger mellem forsvarsforligets parter. I styringsgruppen indgår repræsentanter for personelorganisationer. Under styringsgruppen kan nedsættes undergrupper, der udover ledelsesrepræsentanter kan omfatte repræsentanter for de berørte faglige organisationer. styringsgruppen skal afslutte sit arbejde senest den l. _ februar STYRINGSGRUPPENS SAMMENSÆTNING Styringsgruppen ledes af departementschefen i Forsvarsministeriet (formand) og består herudover af repræsentanter fra departementet og for Forsvarskommandoen, af cheferne for Flyvertaktisk Kommando, Flyvematerielko~~andoenog flyvestationerne Ålborg og Karup samt af direktøren for Forsvarets Bygningstjeneste. Endvidere indgår en repræsentant for hver af organisationerne Statsansattes Kartel, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Akademikernes Centralorganisation samt Tjenestemænds og Overenskomstansattes Kartel. I forbindelse med styringsgruppens overvejelser om den fremtidige placering af Hærens Operative Kommando indtræder endvidere Chefen for Hærens Operative Kommando som medlem.

9 3 styringsgruppen kan herudover ad hoc udvide sig efter styringsgruppens nærmere bestemmelse. Styringsgruppens sekretariat placeres i Forsvarsministeriet. Der kan tilknyttes medarbejdere til sekretariatet fra myndigheder med repræsentanter i styringsgruppen. 3. I medfør af tillægsaftalen af 3. april 1991 nedsættes endv idere UDVALGET VEDRØRENDE FORSVARETS UDVIKLING MV. KOMMISSORIUM Udvalget skal foretage en analyse af forsvarets fremtidige struktur og størrelse, herunder omfanget af værnepligten, forsvarets fremtidige materielanskaffelser samt forsvarets fremtidige beredskab. Analysen skal sigte mod, at forsvaret indrettes med den størst mulige fleksibilitet, så det hurtigst muligt i løbet af 90'erne kan tilpasses udviklingen i den internationale situat.icrr. Analysen skal omfatte en vurdering af behovet for eventuelle justeringer af forsvarskommissionens forslag til formule- : r ing af forsvarets formål og opgaver. Heri skal bl.a. indgå en vurdering af konsekvenserne for dansk forsvar af overvejelserne intern~ i NATO om den fremtidige strategi og doktrin og om NATOs fremtidige kommando- og styrkestruktur. Med udgangspunkt i forsvarskommissionens beretning samt den ændrede sikkerhedspolitiske situation skal videre følgende spørgsmål indgå: Forsvarets fremtidige struktur og størrelse i relation til såvel nationale som internationale opgaver, omfanget af værnepligten samt varigheden af den første samlede tjeneste, kommende materielanskaffelser, samt beredskabet i forsvaret.

10 4 Udvalget forudsættes at have afsluttet sit arbejde den l. marts Til at stotte udvalgets arbejde anmodes Forsvarsministerens Rådgivnings- og Analysegruppe om nærmere at analysere specifikke spørgsmål inden for det konceptuelle område og inden for materielororådet. a. Analysegruppen pålægges således specifikt inden den l. november 1991 at - analysere problemstillingen "indsats- eller mobiliseringsberedskabii. En sådan analyse kan tage udgangspunkt i forsvarskommissionens vurdering af mulighederne for at anvende værnepligt~ge henholdsvis stampersonel i lyset af den forventede teknologiske udvikling samt den situation, som tegner sig efter bl. a. CFE-aftalen. - analysere særlige, planlagte materielanskaffelser på baggrund af den teknologiske udvikling, herunder specielt anvendelse af flerskudsraketkastere (MLRS) i feltartilleriet, samt STAND~_~ FLEX-300 programmet, antal af enheder, antal og typer af moduler, samt muligheder for bidrag til losning af civilorienterede opgaver, - analysere de kvalitative og kvantitative behov for og krav til mørkekampmateriel i forsvaret i perioden frem til medio 90erne. b. Analysegruppen pålægges endvidere inden den l. februar 1992 at analysere muligheder for og omfang af danske styrkers indsættelse i - multinationale NATO-styrker, herunder ved disses e ventuelle anvendelse i andre regioner inden for NATO, - FN-operationer samt eventuelle CSCE-operationer,

11 5 - tidsbegrænsede opgaver i det central- og nordeuropæiske område som erstatning for allierede styrker, der sendes ud i andre operationer. UDVALGETS SAMMENSÆTNING Udvalget ledes af departementschefen i Forsvarsministeriet (fo~and) og består herudover af chefen for Forsvarsministeriets l. afdeling, Forsvarschefen, Chefen for Forsvarsstaben og direktoren for Forsvarets Forskningstjeneste. Udvalget kan herudover ad hoc udvide sig efter nærmere bestemmelse. Udvalgets sekretariat p laceres i Forsvarsministeriet. Der kan tilknyttes medarbejdere til sekretariatet fra myndigheder med repræsentanter i udvalget. Udvalgets samlede overvejelser fremlægges til drøftelse mellem forsvarsrorligspartierne.

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

Organiseringen af ledelsen af forsvaret og tillæg til aftale på forsvarsområdet 2013-2017

Organiseringen af ledelsen af forsvaret og tillæg til aftale på forsvarsområdet 2013-2017 10. april 2014 Organiseringen af ledelsen af forsvaret og tillæg til aftale på forsvarsområdet 2013-2017 En ændret organisering af den øverste ledelse skal bidrage til den yderligere effektivisering af

Læs mere

Forsvarschefen har ansvar for opstillingen af de militærfaglige krav til nyt materiel og dermed indflydelse på beslutninger om materielanskaffelser.

Forsvarschefen har ansvar for opstillingen af de militærfaglige krav til nyt materiel og dermed indflydelse på beslutninger om materielanskaffelser. Bilag 1 Forsvarschefens rolle og ansvar i forhold til materielplanlægning Forsvarschefen er ansvarlig for og godkender det såkaldte prioriteringsdirektiv på materielområdet, som prioriterer erstatningsanskaffelser

Læs mere

(FOU alm.del-spørgsmål 162) 23. juli Spørgsmål nr. 162:

(FOU alm.del-spørgsmål 162) 23. juli Spørgsmål nr. 162: (FOU alm.del-spørgsmål 162) 23. juli 28 Spørgsmål nr. 162: Kan forsvarsministeren redegøre for udviklingen i fordeling af ansatte i forsvaret samlet set og i de tre værn opdelt på dels officerer, andre

Læs mere

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer Februar 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Forsvarsministeriets effektiviseringer (beretning nr.

Læs mere

Vilkår for militære chefer og chefer i det statslige redningsberedskab

Vilkår for militære chefer og chefer i det statslige redningsberedskab Cirkulære om aftale om Vilkår for militære chefer og chefer i det statslige redningsberedskab 2014 Cirkulære af 19. maj 2014 Modst.nr. 026-14 PKAT nr. 644 J.nr. 2014-1514-0073 Dataark PKAT med specifikation

Læs mere

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget.

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 121 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt FORSVARSMINISTERENS TALESEDDEL TIL SAMRÅD I FINANSUDVALGET DEN 22. APRIL OM AKTSTYKKE 121. Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2015 om Forsvarsministeriets

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel Den 23. juli 2018 Version 7 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende ydelse og kulancemæssig godtgørelse for svie og smerte for udsendt

Læs mere

Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser

Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser KONTREADMIRAL FINN HANSEN CHEF FOR UDVIKLINGS- OG KOORDINATIONSSTABEN VÆRNSFÆLLES FORSVARSKOMMANDO IDA SYMPOSIUM 8-11-2016 PRÆSENTATION

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel Lovforslag nr. L 5 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende

Læs mere

FORSVARSMINISTERENS RADGIVNINGS- OG. Notat vedrørende økonomiske aspekter. følge af.den teknologiske udvikling.

FORSVARSMINISTERENS RADGIVNINGS- OG. Notat vedrørende økonomiske aspekter. følge af.den teknologiske udvikling. FORSVARSMINISTERENS RADGIVNINGS- OG ANALYSEGRUPPE 28 A~R 1989 Notat vedrørende økonomiske aspekter som følge af.den teknologiske udvikling. Ref. : Nota t vedr. "Den forven tede t eknolog i ske udvikling

Læs mere

EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde

EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde EEAW EPAF Expeditionary Air Wing Europæisk kampflysamarbejde Tekst: Georg Ask Lunden Jensen, Flyvertaktisk Kommando. Fotos: Flyvevåbnets Fototjeneste. EEAW i aktion Flyvertaktisk Kommando DK-7470 Karup

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v.

Bekendtgørelse af lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. LBK nr 582 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2017/000334 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets indkøb af større materiel Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10. Afgjort den 22. oktober 2009. Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009.

Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10. Afgjort den 22. oktober 2009. Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009. Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10 Afgjort den 22. oktober 2009 11 Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009. a. Forsvarsministeriet anmoder herved om Finansudvalgets tilslutning til at anvende

Læs mere

På vej mod fuldt afghansk ansvar Afghanistanplanen 2013-2014

På vej mod fuldt afghansk ansvar Afghanistanplanen 2013-2014 - Regeringen har sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vedtaget en toårig plan for den danske indsats i Afghanistan 2013-2014. Planen afløser både Helmand-planen

Læs mere

Baggrund Dette notat beskriver, hvorledes implementeringen af Forsvarsforlig 2010-2014 gennemføres i forligsperioden.

Baggrund Dette notat beskriver, hvorledes implementeringen af Forsvarsforlig 2010-2014 gennemføres i forligsperioden. IMPLEMENTERING AF FORSVARSFORLIG 2010 2014 22. juni 2010 1. Baggrund Dette notat beskriver, hvorledes implementeringen af Forsvarsforlig 2010-2014 gennemføres i forligsperioden. I juni 2009 indgik Venstre,

Læs mere

Bilag 10. Delrapport vedrørende klassificering og oprettelse af stillinger samt anvendelse af personel

Bilag 10. Delrapport vedrørende klassificering og oprettelse af stillinger samt anvendelse af personel Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur 11-12-2006 Bilag 10 Delrapport vedrørende klassificering og oprettelse af stillinger samt anvendelse af personel Indholdsfortegnelse

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05 RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om forsvarets forvaltning af lønbevilling og årsværk (beretning nr. 17/02) 1. I

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af værnepligtsloven

Forslag. Lov om ændring af værnepligtsloven Lovforslag nr. L 4 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af værnepligtsloven (Fritagelse for værnepligtstjeneste for

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/05 om 7 sager (om Banedanmark)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Oktober 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets procedurer for anskaffelse

Læs mere

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen IDA Symposium Arktiske udfordringer Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet Kim Jesper Jørgensen Agenda Arktis set fra Rigsfællesskabet Muligheder og udfordringer Regeringens politik Forsvarsministeriets

Læs mere

Atlant Brief. Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer. Af Lars Bangert Struwe

Atlant Brief. Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer. Af Lars Bangert Struwe Atlant Brief Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer Af Lars Bangert Struwe Februar 2019 Introduktion Forsvarsforliget blev genåbnet for at forøge forsvarsbudgettet og leve op til Wales-topmødets

Læs mere

Til: Se fordelingsliste. Emne: Kommissorium for Veteranforum.

Til: Se fordelingsliste. Emne: Kommissorium for Veteranforum. Til: Se fordelingsliste Emne: Kommissorium for Veteranforum. 1. BAGGRUND Som følge af ny organisation indenfor koncernen ændres Veteranforum. Samarbejdet med de frivillige og faglige organisationer videreføres

Læs mere

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER.

REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE UDLEVERING OG OPBEVARING AF VÅBEN OG AMMUNITION TIL HJEMMEVÆRNSMEDLEMMER. Redegørelse for overvejelser og forslag vedr. udlevering og opbevaring af våben og ammunition til hjemmeværnsmedlemmer. HJEMMEVÆRNSKOMMANDOEN 4. februar 2002 REDEGØRELSE FOR OVERVEJELSER OG F ORSLAG VEDRØRENDE

Læs mere

FKO PSF2 UM 0206262-029 2005-01-11 FORSVARSKOMMANDOEN

FKO PSF2 UM 0206262-029 2005-01-11 FORSVARSKOMMANDOEN FORSVARSKOMMANDOEN FKO PSF2 UM 323.11 0206262-029 2005-01-11 (Bedes anført ved henvendelser) Til Forsvarsministeriet Hærens Operative Kommando Søværnets Operative Kommando Flyvertaktisk Kommando Centralforeningen

Læs mere

Kundgørelse for Forsvaret.

Kundgørelse for Forsvaret. FORSVARSMINISTERIET København, den 13/02 2006 Hermed bilag B. 5-39 Kundgørelse for Forsvaret. Cirkulære om retningslinier for Forsvarsministeriets Interne Revisions samarbejde med Forsvarsministeriets

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. Samråd den 16. december 2010 om flytning af flyværksted fra Aalborg og reorganiseringen af Forsvarets Personeltjeneste

DET TALTE ORD GÆLDER. Samråd den 16. december 2010 om flytning af flyværksted fra Aalborg og reorganiseringen af Forsvarets Personeltjeneste Forsvarsudvalget 2010-11 FOU alm. del Svar på Spørgsmål 137 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd den 16. december 2010 om flytning af flyværksted fra Aalborg og reorganiseringen af Forsvarets Personeltjeneste

Læs mere

HÆRENS MATERIELKOMMANDO 2003-09-09 NOTAT. Status vedr. anskaffelsesprojekt LEOPARD 2

HÆRENS MATERIELKOMMANDO 2003-09-09 NOTAT. Status vedr. anskaffelsesprojekt LEOPARD 2 HÆRENS MATERIELKOMMANDO 2003-09-09 NOTAT Status vedr. anskaffelsesprojekt LEOPARD 2 FORMÅL. Grundet den seneste tids presseomtale ønsker HMAK, med dette korte notat, at orienter myndighederne om status

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04

RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 RIGSREVISIONEN København, den 13. april 2004 RN A304/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til statsrevisorerne

Læs mere

Vedtægter for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark 2014

Vedtægter for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark 2014 Navn og hjemsted 1 Organisationens navn er Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. Det forkortes HOD. Stk. 2. HOD hjemsted er København. Stk. 3. HOD er stiftet 1. januar 1994. Formål 2 Det er HOD formål

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009 Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Marts 2009 BERETNING OM BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR ET EVENTUELT KØB AF NYE KAMPFLY i Indholdsfortegnelse I. Introduktion

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 28. oktober 2008 MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE-

Læs mere

Forsvarsforlig

Forsvarsforlig Forsvarsforlig 2000-2004 Forligstekst Der er mellem Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Centrum- Demokraterne og Kristeligt Folkeparti indgået følgende aftale

Læs mere

Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen

Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen Vejledning om det lokale og regionale beredskabssamarbejde i forbindelse med større ulykker og katastrofer m.v.

Læs mere

Mål- og resultatplan for Forsvarskommandoen 2019

Mål- og resultatplan for Forsvarskommandoen 2019 Mål- og resultatplan for Forsvarskommandoen 2019 December 2018 Indhold Indledning 3 Det strategiske målbillede 4 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2019 6 Opfølgning 8 Påtegning 9 Indledning Denne mål-

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere. April 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere. April 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forsvarets EH-101 helikoptere April 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forsvarets EH-101 helikoptere (beretning nr.

Læs mere

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 Den koncernfælles mission og vision... 4 Det strategiske målbillede... 4 2.1. Strategiske

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen

Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur Bilag 3. Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Arbejdsgruppen vedr. justering af forsvarets personelog uddannelsesstruktur 11-12-2006 Bilag 3 Delrapport vedr. hjemmeværnet i slutmålsstrukturen Indholdsfortegnelse Indledning 2 Baggrund 2 Totalforsvaret

Læs mere

Aftale om videreførsel af statslig uddannelsesorlov

Aftale om videreførsel af statslig uddannelsesorlov FINANSMINISTERIET Cirkulære om Aftale om videreførsel af statslig uddannelsesorlov 1999 CIRKULÆRE OM AFTALE OM VIDEREFØRSEL AF STATSLIG UDDANNELSESORLOV (Til samtlige ministerier mv.) 1. Det meddeles herved,

Læs mere

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05)

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\533876\dokumenter\akt084.fm 01-02-05 10:57:13 k02 TN 1 Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) 84 Trafikministeriet. København,

Læs mere

Vedtægter for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark 2017

Vedtægter for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark 2017 Navn og hjemsted 1 Organisationens navn er Hovedorganisationen af Officerer i Danmark. Det forkortes HOD. Stk. 2. HOD hjemsted er København. Stk. 3. HOD er stiftet 1. januar 1994. Formål 2 Det er HOD formål

Læs mere

forsvarets mål og rapportering vedrørende operativ kapacitet

forsvarets mål og rapportering vedrørende operativ kapacitet Beretning til statsrevisorerne om forsvarets mål og rapportering vedrørende operativ kapacitet Marts 2002 RB A301/02 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål, afgrænsning

Læs mere

Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel

Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 10. marts 2014 Ministerredegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 5/2013 om Forsvarets procedurer

Læs mere

Fremsat den 4. oktober 2017 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag. til

Fremsat den 4. oktober 2017 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag. til Lovforslag nr. L 36 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af militær straffelov, militær disciplinarlov og militær retsplejelov

Læs mere

Bestemmelse om Forlængelse af militær tjenestemandsansættelse i henhold til kriterieaftaler

Bestemmelse om Forlængelse af militær tjenestemandsansættelse i henhold til kriterieaftaler FORSVARETS PERSONELTJENESTE Bestemmelse om Forlængelse af militær tjenestemandsansættelse i henhold til kriterieaftaler INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Generelt 1.1. Formål 1.2. Afgrænsning 1.3. Anvendelsesområde

Læs mere

Emne: Implementeringsdirektiv vedrørende effektivisering af forsvarets munderingsområde

Emne: Implementeringsdirektiv vedrørende effektivisering af forsvarets munderingsområde FORSVARSKOMMANDOEN FKO FKO-PLA2 U 21.00/21.25 2012/011825-703702 2012-12-21 (Bedes anført ved henvendelser) Til Forsvarets Materieltjeneste Eft.: Forsvarsministeriet Hærens Operative Kommando Søværnets

Læs mere

2017/1 LSF 36 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april Fremsat den 4. oktober 2017 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag.

2017/1 LSF 36 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april Fremsat den 4. oktober 2017 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag. 2017/1 LSF 36 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2017/004478 Fremsat den 4. oktober 2017 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen)

Læs mere

Beretning til statsrevisorerne om. hjemmeværnet. Februar 2004 RB A301/04. Rigsrevisionen

Beretning til statsrevisorerne om. hjemmeværnet. Februar 2004 RB A301/04. Rigsrevisionen Beretning til statsrevisorerne om hjemmeværnet Februar 2004 RB A301/04 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål, afgrænsning og metode... 13 A. Indledning og formål...

Læs mere

FORSVARSMINISTERIETS BIDRAG TIL FORSLAG TIL FINANSLOV FOR 2014

FORSVARSMINISTERIETS BIDRAG TIL FORSLAG TIL FINANSLOV FOR 2014 Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del Bilag 184 Offentligt NOTAT Bilag: 2 FORSVARSMINISTERIETS BIDRAG TIL FORSLAG TIL FINANSLOV FOR 2014 Forsvarsministeriet bidrag til forslag til finanslov for 2014 (bilag

Læs mere

Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg

Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg Forsvarsministeriet Finansministeriet Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg 11. oktober 2013 Baggrund Det fremgår af Aftale om redningsberedskabet i 2013 og 2014 mellem regeringen, Venstre,

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af militær straffelov, militær disciplinarlov og militær retsplejelov

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af militær straffelov, militær disciplinarlov og militær retsplejelov U d k a s t Forslag til Lov om ændring af militær straffelov, militær disciplinarlov og militær retsplejelov (Anvendelsesområde i forhold til tjenstgørende militært personel mv.) 1 I militær straffelov,

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK.

Læs mere

F-35 BORGERMØDE. Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017

F-35 BORGERMØDE. Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017 F-35 BORGERMØDE Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017 Koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen, Forsvarsministeriet Der er truffet politisk

Læs mere

Aktstykke nr. 142 Folketinget Afgjort den 2. maj Skatteministeriet. København, den 24. april 2019.

Aktstykke nr. 142 Folketinget Afgjort den 2. maj Skatteministeriet. København, den 24. april 2019. Aktstykke nr. 142 Folketinget 2018-19 Afgjort den 2. maj 2019 142 Skatteministeriet. København, den 24. april 2019. a. Skatteministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til ved tekstanmærkning

Læs mere

"Aftale om forsvarets ordning 1995-1999 af 8. december 1995" med noter og kommentarer ved Holger Terp.

Aftale om forsvarets ordning 1995-1999 af 8. december 1995 med noter og kommentarer ved Holger Terp. "Aftale om forsvarets ordning 1995-1999 af 8. december 1995" med noter og kommentarer ved Holger Terp. Bogen er indscannet med OCR og ligger i RTF-format Udgivet på Fred på Nettets OnLine Bibliotek af

Læs mere

Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling (SCKK)

Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling (SCKK) Cirkulære om aftale om Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling (SCKK) 2005 Cirkulære af 3. maj 2005 Perst. nr. 018-05 PKAT nr. J.nr. 05-610-18 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

STATUSOVERSIGT FOR MANGFOLDIGHEDSPOLITIKKENS 14 INITIATIVER.

STATUSOVERSIGT FOR MANGFOLDIGHEDSPOLITIKKENS 14 INITIATIVER. Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 324 Offentligt Bilag til besvarelsen af FOU-spørgsmål 324 STATUSOVERSIGT FOR MANGFOLDIGHEDSPOLITIKKENS 14 INITIATIVER. Initiativ 1. Der oprettes

Læs mere

k01 pz /bilag 149 Justitsministeriet.

k01 pz /bilag 149 Justitsministeriet. 1 /bilag Justitsministeriet. København, den 18. maj 2009. 149 a. Justitsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at fortsætte digitaliseringen af tinglysningen, idet der er indgået en tillægsaftale

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE. Protokol

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE. Protokol LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Beredskabskommissionen Protokol for Møde tirsdag den 3. juni 2014 kl. 10:00 på borgmesterens kontor Medlemmerne var til stede: Fra Nordsjællands Politi, politidirektøren, deltog:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeværnet (Ændring af reglerne om uddannelse, udpegelse til distriktsudvalg m.v.)

Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeværnet (Ændring af reglerne om uddannelse, udpegelse til distriktsudvalg m.v.) UDKAST 8. november 2005 Forslag til Lov om ændring af lov om hjemmeværnet (Ændring af reglerne om uddannelse, udpegelse til distriktsudvalg m.v.) 1 I lov om hjemmeværnet, jf. lovbekendtgørelse nr. 80 af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

D O M. Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Jeanett Bukhave (kst.) og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Jeanett Bukhave (kst.) og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, Jeanett Bukhave (kst.) og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-2296-14: A (advokat Mads Krøger Pramming,

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Forsvarsudvalget L 159 - Bilag 2 Offentligt

Forsvarsudvalget L 159 - Bilag 2 Offentligt Forsvarsudvalget L 159 - Bilag 2 Offentligt HØRINGSNOTAT Den31.januar2006 UdkasttilforslagtilLovomændringaflovomforsvaretspersoneloglovomhjemmeværnet harværeti høringhosfølgendemyndighederogorganisationer:

Læs mere

Visuel profil Forsvaret 2002

Visuel profil Forsvaret 2002 Visuel profil Forsvaret 2002 En samlet forsvarsprofil Forsvaret gennemgår i disse år en rivende udvikling, der stiller store krav til os på flere områder. Kursen for fremtiden er sat i Vision 2010, og

Læs mere

Åben referat. Beredskabskommissionen for Sydøstjyllands Brandvæsen

Åben referat. Beredskabskommissionen for Sydøstjyllands Brandvæsen Åben referat Beredskabskommissionen for Sydøstjyllands Brandvæsen Mødedato: 1. juli 2019 Mødetid: 15:30 Mødested: Endelavevej 5, 8700 Peter Sørensen Kasper Glyngø Martin Ravn Jeppe Mouritsen Niels Peter

Læs mere

Computer Network Operationer (CNO) -

Computer Network Operationer (CNO) - Computer Network Operationer (CNO) - en ny dimension i moderne krigsførelse? John M. Foley, direktør og stifter af Center for Offentlig-Privat It- og Cybersikkerhed (COPITS). Offensiv Computer Network

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver

December Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Retningslinjer for industrisamarbejde

Retningslinjer for industrisamarbejde 1. juli 2014 Retningslinjer for industrisamarbejde 1. Anvendelsesområde 1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffelser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra

Læs mere

Marts 2004. En verden i forandring et forsvar i forandring

Marts 2004. En verden i forandring et forsvar i forandring Marts 2004 En verden i forandring et forsvar i forandring Regeringens forsvarsoplæg 2005 2009 En verden i forandring et forsvar i forandring Regeringens forsvarsoplæg 2005 2009 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier)

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier) September 2018 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Opbygning af totalforsvarsstyrken samt etablering af mobiliseringskompagnier) 1 I lov om forsvarets personel, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2019

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2019 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2019 2018 Indhold Indledning 1 Det strategiske målbillede 2 Strategiske pejlemærker 2 Mål for 2019 4 Opfølgningstabel 7 Påtegning 8 Indledning Denne mål-

Læs mere

Lov om ændring af hjemmeværnsloven

Lov om ændring af hjemmeværnsloven Forslag til Lov om ændring af hjemmeværnsloven (Nedlæggelse af Marinehjemmeværnsinspektoratet og Flyverhjemmeværnsinspektoratet) 1 I lov om hjemmeværnet, jf. lovbekendtgørelse nr. 198 af 9. februar 2007,

Læs mere

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema)

Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Orienteringssamtale (inkl. vejledning til ansøgningsskema) Ansøgers fulde navn: Samtale afholdt den / 20 Du har søgt optagelse i (distrikt og underafdeling): Samtalen er gennemført mellem ansøger og ansøgers

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til

Læs mere

Aktstykke nr. 57 Folketinget Afgjort den 23. februar Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 10. februar 2017.

Aktstykke nr. 57 Folketinget Afgjort den 23. februar Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 10. februar 2017. Aktstykke nr. 57 Folketinget 2016-17 Afgjort den 23. februar 2017 57 Sundheds- og Ældreministeriet. København, den 10. februar 2017. a. Sundheds- og Ældreministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K 18 november 2015 MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Hermed fremsender jeg

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2280 Jour. nr.: 2000/08446 Ref.:

Læs mere

Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse

Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse ACE Denmark Projektbeskrivelse Regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre har den 9. juni

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Forsvarsudvalget 2017-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 77 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget Samråd H, I, J F-35 piloters arbejdstid og støj Taleseddel Spørgsmålene er stillet efter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af hjemmeværnsloven

Forslag. Lov om ændring af hjemmeværnsloven 2016/1 LSF 35 (Gældende) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2016/006708 Fremsat den 6. oktober 2016 af forsvarsministeren (Peter Christensen)

Læs mere

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning 1. Indledning Justitsministeren vil som led i udmøntningen af den politiske

Læs mere

Samarbejdsaftale. om drift af landsdækkende akutlægehelikopterordning. imellem

Samarbejdsaftale. om drift af landsdækkende akutlægehelikopterordning. imellem 04-07-2013 Samarbejdsaftale om drift af landsdækkende akutlægehelikopterordning imellem Region Nordjylland Region Midtjylland Region Syddanmark Region Sjælland Region Hovedstaden 1. Baggrund og formål

Læs mere

Forsvaret. i 90' erne

Forsvaret. i 90' erne Forsvaret i 90' erne Beretning fra Forsvarskommissionen af 1988 Betænkning nr. 1188 ISBN 87-503-8209-8 (Kpl.) ISBN 87-503-8210-1 Fo 00-4-bet. Schultz Grafisk A/S, København Indholdsfortegnelse Bind 1 Side

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 Projektgruppe: Mikkel Vedby Rasmussen Kristian Søby Kristensen Henrik

Læs mere

ARLIG REDEGØRELSE FORSVARSMINISTEREN OKTOBER 1991

ARLIG REDEGØRELSE FORSVARSMINISTEREN OKTOBER 1991 ARLIG REDEGØRELSE 1990 FORSVARSMINISTEREN OKTOBER 1991 lalig REDEGØRELSE 1990 INDHOLDSFORTEGNELSE DEN FORTSATTE UDMØNTNING AF FORSVARSFORLIGET Hærens qarnisonerinqsplan Tilpasninq af søværnets støttestruktur

Læs mere

irlig REDEGØRELSE INDHOLDSOVERSIGT DEN FORTSATTE UDMØNTNING AF FORSVARSFORLIGET

irlig REDEGØRELSE INDHOLDSOVERSIGT DEN FORTSATTE UDMØNTNING AF FORSVARSFORLIGET FORORD Såvel den internationale udvikling som den forsvarsog sikkerhedspolitiske situation har i årene 1991-92 undergået en markant udvikling. Disse ændringer har i høj grad haft en afsmittende virkning

Læs mere

Forsvarets. mission og vision

Forsvarets. mission og vision Forsvarets mission og vision Forsvarets mission Ved at kunne kæmpe og vinde fremmer Forsvarets soldater en fredelig og demokratisk udvikling i verden og et sikkert samfund i Danmark Forsvaret Forsvarskommandoen

Læs mere

Åben dagsorden. Beredskabskommissionen for Sydøstjyllands Brandvæsen

Åben dagsorden. Beredskabskommissionen for Sydøstjyllands Brandvæsen Åben dagsorden Beredskabskommissionen for Sydøstjyllands Brandvæsen Mødedato: 1. juli 2019 Mødetid: 15:30 Mødested: Endelavevej 5, 8700 Peter Sørensen Kasper Glyngø Martin Ravn Hanne Grangaard Jeppe Mouritsen

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Prisloft på 6 ugers selvvalgt uddannelse)

Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Prisloft på 6 ugers selvvalgt uddannelse) Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 L 69 Bilag 1 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Prisloft på 6 ugers selvvalgt uddannelse) 1 I lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Nyhedsbrev marts 2013

Nyhedsbrev marts 2013 Nyhedsbrev marts 2013 med forsvars- beredskabs- og sikkerhedspolitisk fokus Tema: Forslag til lov om ændring af Forsvarsloven Forsvarsministeren fremsatte kort efter nytår forslag til lov om ændring af

Læs mere

Til Folketingets Forsvarsudvalg 3. december 2013

Til Folketingets Forsvarsudvalg 3. december 2013 Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del Bilag 26 Offentligt Til Folketingets Forsvarsudvalg 3. december 2013 Forsvarets ledelse Jeg har i onsdags i Søe-Lieutenant-Selskabet givet et debatoplæg med argumenter

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere