KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN VI ARBEJDER FOR VELFUNGERENDE MARKEDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN 2014 - VI ARBEJDER FOR VELFUNGERENDE MARKEDER"

Transkript

1 KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN VI ARBEJDER FOR VELFUNGERENDE MARKEDER

2 MISSION VI ARBEJDER FOR VELFUNGERENDE MARKEDER VISION VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD

3 SIDE 3 Forord Velfungerende markeder, vækst og høj forbrugervelfærd Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen arbejder for velfungerende markeder. Velfungerende markeder understøtter vækst og høj forbrugervelfærd. På et velfungerende marked konkurrerer virksomhederne effektivt om priser, kvalitet, service med mere. Virksomhederne effektiviserer produktionen, forbedrer kvaliteten og udvikler nye og bedre produkter og ydelser. På et velfungerende marked er det også let for nye virksomheder at etablere sig. På et velfungerende marked er forbrugerne aktive og kan agere let og trygt. Forbrugerne oplever blandt andet, at det er nemt at gennemskue markedet, så de let kan købe de varer og tjenesteydelser, der bedst opfylder deres behov. Velfungerende markeder understøtter vækst og høj forbrugervelfærd. Hvis forbrugervelfærden er høj, kan forbrugerne få varer og tjenesteydelser i den kvalitet, pris og mængde, der opfylder deres ønsker og behov. Tidsforbrug, service og et godt udvalg af varer og tjenesteydelser har også betydning for forbrugervelfærden. Den udtrykker forbrugernes oplevelse og nytte af de varer og tjenesteydelser, de køber og deres oplevelse af den samlede handel. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i 2013 lanceret en ny strategi Tydelig effekt i markederne, der sætter en klar ramme og retning for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens arbejde frem til Strategiens helt centrale omdrejningspunkt er, at vi prioriterer vores indsats og ressourcer ud fra, hvor vi forventer at kunne opnå den største effekt i markederne. Det er min klare forventning, at den nye strategi vil styrke vores arbejde med at gøre markederne i Danmark mere velfungerende til gavn for virksomheder, forbrugere og samfundet som helhed. Agnete Gersing Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

4 SIDE 4 Vi har fokus på godt samspil med omverdenen I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vi fokus på, at vores samspil med omverdenen skaber værdi både for os selv og for andre. Vi gør os umage for at have gode relationer til centrale samarbejdspartnere inden for de områder, vi arbejder med. Vi lægger vægt på at forstå parterne i vores sager og på at forstå vores interessenter. Samtidig gør vi vores yderste for at få dem til at forstå os. Det er i sagens natur ikke altid muligt at nå til enighed med parter og interessenter, men vi tror på, at vi skaber mest værdi for alle, hvis vi forstår hinandens holdninger og ageren. VI TROR PÅ, AT VI SKABER MEST VÆRDI FOR ALLE, HVIS VI FORSTÅR HINANDENS HOLDNINGER OG AGEREN Vi opsøger og bruger relevant viden, som andre måtte ligge inde med, og som vi kan drage nytte af i vores arbejde. Det kan være alt lige fra personlige erfaringer, bidrag fra samarbejdspartnere og eksperter samt store og små analyser. Endelig lægger vi vægt på at inddrage parter og interessenter tidligt og løbende i vores arbejdsprocesser. Det gør vi blandt andet, når vi vejleder og informerer forbrugere, virksomheder og myndigheder om emner indenfor vores ansvarsområde. Her vælger vi blandt andet emnerne ud fra, hvad vores interessenter efterspørger mere viden om.

5 SIDE 5 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2014 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen arbejder målrettet for at styrke konkurrencen og skabe høj for-brugervelfærd. Vi håndhæver blandt andet konkurrenceloven og forbrugerbeskyttelsesreglerne, og vi informerer og vejleder virksomheder og forbrugere. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil i 2014 have særligt fokus på: at opspore karteller og andre alvorlige overtrædelser af konkurrenceloven og sørge for, at de bliver straffet. Vi har blandt andet investeret i en ny it-løsning, der øger muligheden for at finde relevant bevismateriale, fordi det kan håndtere meget store mængder data. Vi vil have særligt fokus på brancher, hvor styrket konkurrence kan give store samfundsmæssige gevinster. Det gælder blandt andet lægemidler og byggeri. at analysere konkurrence- og forbrugerforholdene på forskellige markeder. Vores analyser danner typisk baggrund for anbefalinger, der har til formål at styrke konkurrencen og skabe høj forbrugervelfærd. I 2014 er der blandt andet planlagt analyser om detailhandel, bredbåndsmarkedet, centraliserede offentlige indkøb og betalingsservice. at lede udarbejdelsen af den første danske udbudslov. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen leder og sekretariatsbetjener Udbudslovsudvalget. Det er et bredt sammensat udvalg, som skal udarbejde forslag til udbudsloven på baggrund af EU s nye udbudsdirektiv fra februar Lovforslaget ventes fremsat i folketingssamlingen 2014/2015. at forberede Danmarks implementering af et nyt EU-direktiv om forbrugerklager. Det skal være implementeret senest i sommeren Direktivet udvider klageadgangen, så der fremover kan klages over langt flere varer og tjenesteydelser. I dag håndteres forbrugerklager i Danmark af Forbrugerklagenævnet og 19 godkendte, private ankenævn. at forebygge, at tvister mellem erhvervsdrivende og forbrugere ender som egentlige klagesager. I samarbejde med relevante organisationer vil vi styrke informationen til detailhandlen og forbrugere om blandt andet købeloven, og vi vil arbejde strategisk med at forlige klagesager tidligt i forløbet.

6 SIDE 6 at styrke forbrugerbeskyttelsen af børn og unge. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør Agnete Gersing er formand for Regeringens ekspertudvalg om børn, unge og markedsføring. Børn og unge er storforbrugere af nye teknologier, og blandt andet i dét lys skal udvalget analysere mulighederne og behovet for at styrke forbrugerbeskyttelsen af dem. Udvalget skal afrapportere inden sommerferien. at vejlede om konkurrencereglerne. Vi planlægger blandt andet en vejledning om de konkurrenceretlige rammer, når virksomheder vil etablere konsortier med det formål at byde på en opgave i udbud. Og en vejledning om informationsudveksling i brancheorganisationer. at styrke vores forbrugerinformation ved at øge tilstedeværelsen af den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, på de sociale medier. Forbrugerinformationen skal derud, hvor samtalerne om forbrugerspørgsmål foregår. at understøtte konkurrencen om de offentlige opgaver og fremme samarbejdet mellem offentlige myndigheder og private virksomheder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sekretariatsbetjener Rådet for Offentlig-Privat samarbejde (ROPS), som blandt andet vil have fokus på den gode udbudskultur og offentlig-privat samarbejde på social- og sundhedsområderne. at evaluere stormflodsordningen på baggrund af erfaringerne med stormen Bodil, som ramte Danmark i december Ordningen blev ændret i 2012 og stod sin første prøve med Bodil. Forsikringsselskaberne behandler konkrete sager, mens Stormrådet, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sekretariatsbetjener, fører tilsyn med ordningen og behandler klagesager.

7 SIDE 7 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2013 Vi har i 2013 leveret en lang række resultater, der alle har bidraget til at skabe mere velfungerende markeder. Nedenfor er et udpluk af de væsentligste. Vi afslører overtrædelser af konkurrencereglerne Overtrædelser af konkurrencelovgivningen kan have store økonomiske konsekvenser for både forbrugere, virksomheder, myndigheder og for samfundet som helhed. Vi har særlig fokus på at afsløre karteller, fordi de er meget skadelige for samfundet. I 2013 foretog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen uanmeldte kontrolundersøgelser i otte mulige konkurrencesager på i alt 41 adresser. SYV KONKURRENCE- SAGER HAR FØRT TIL BØDER I 2013 Ni virksomheder har fået bøder i syv konkurrencesager. Seks af sagerne handlede primært om bindende videresalgspriser, som er ulovlige prisaftaler mellem leverandører og forhandlere. For eksempel betalte Unilever og BSH Hvidevarer hver en bøde på 1,5 mio. kr., Miele en bøde på 1,2 mio. kr. og Georg Jensen en bøde på 1 mio. kr. Alle for at have begrænset deres forhandleres muligheder for at konkurrere på prisen i forhold til forbrugerne. Den syvende sag var et mindre kartel, hvor deltagerne havde koordineret priser. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i 2013 anmeldt 12 sager til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til strafferetlig efterforskning. Det er tre sager mere end i 2012 og det højeste antal nogensinde. Sammenlagt efterforsker SØIK i alt 14 sagskomplekser anmeldt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Konkurrenceloven blev ændret i Bødeniveauet er hævet markant, og karteldeltagere kan idømmes fængselsstraf. Ingen af bøderne i de afsluttede sager i 2013 er udmålt efter rammerne i den nye lov, da de konkrete overtrædelser er sket før lovændringen d. 1. marts 2013.

8 SIDE 8 Vi griber ind over for skadelige fusioner Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkender større fusioner, og vi informerer og vejleder virksomheder om reglerne. Formålet er at undgå skadelige fusioner, der begrænser konkurrencen på markedet. I 2013 har vi behandlet og godkendt 41 fusionsanmeldelser, hvoraf de tre krævede større undersøgelser. I en enkelt sag blev fusionen godkendt med tilsagn om, at dele af virksomheden ville blive frasolgt umiddelbart i forbindelse med fusionen. Vi understøtter konkurrence om offentlige opgaver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bidrager til at fremme konkurrencen om de offentlige opgaver gennem analyser, vejledning og information. I 2013 udgav Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ti nye vejledninger om udbudsreglerne og offentlig-privat samarbejde (OPS). Vores arbejde med offentlig-private partnerskaber fik meget opmærksomhed. I foråret 2013 blev OPP-standardmodellen for renovering offentliggjort, og analysen af barriererne for OPP ved kommuner og regioners anlægsprojekter fulgte mod årets slutning. Sidst i 2013 lancerede vi Udbud.dk mobil app til leverandører. Med app en kan leverandørerne via mobiltelefonen følge med i udbud fra offentlige myndigheder, hvor som helst og når som helst. Udbudslovsudvalget, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er både formand og sekretariat for, afholdt i november 2013 en konference for en større kreds af praktikere. De drøftede udfordringer i gældende ret og kom med input til den nye danske udbudslov. Efterfølgende har vi udarbejdet en pjece, som giver et overblik over dagens input. Som sekretariat for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde udgav Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2013 fire analyser med titlerne: Muligheder og potentialer for at skabe konkurrence om fængselsdrift Konkurrence om kommunernes sygedagpengeopgaver Effekter af konkurrence om kommunal lønadministration Offentlige indkøbsfunktioner - Effekter af oprustning og eksempler på god praksis

9 SIDE 9 Vi er sekretariat for Forbrugerombudsmanden Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Forbrugerombudsmanden, der blandt andet fører tilsyn med markedsføringsloven og en række andre forbrugerbeskyttelsesregler. Forbrugerombudsmanden behandler sager om vildledende markedsføring, aftalevilkår, spam, e-handel m.v., og søger gennem forhandling med de erhvervsdrivende at opnå resultater til gavn for de kollektive forbrugerinteresser. I 2013 modtog Forbrugerombudsmanden klager Vi hjælper forbrugerne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Forbrugerklagenævnet, som behandler klager fra forbrugere på områder, hvor der ikke er private ankenævn. Nævnet er uvildigt og behandler klager over varer og tjenesteydelser med en pris på mellem 800 og kroner. For tekstiler og sko er minimumsgrænsen dog 500 kroner. Forbrugerklagenævnet afsluttede sager i Forbrugerklagenævnet afslutter en stor del af sine sager med forlig dvs. at parterne bliver enige om en fælles løsning. I 2013 endte sager med et forlig, svarende til 41 procent. Hermed fortsætter tendensen fra de foregående år. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udvidede i 2013 sin telefoniske Forbrugerhotline med livechat og en online vidensbase med spørgsmål-svar. I 2013 BESVAREDE FORBRUGERHOTLINEN PERSONLIGE HENVENDELSER I 2013 besvarede Forbrugerhotlinen samlet set personlige henvendelser, fordelt på telefonopkald, opkald på chat og henvendelser i spørgsmål-svar.

10 S I DE 1 0 KO NKUR R E NC E- O G FO R BRUG ERSTYRELSEN På den offentlige forbrugerportal forbrug.dk kan forbrugere hente viden om deres rettigheder. I 2013 satte forbrug.dk blandt andet fokus på skift af el-leverandør, rejsekortet, loyalitetsprogrammer, mobilbetaling og alternativ behandling. Forbrug.dk kan også tilgås via smartphone og tablet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Forbruger Europa, der er det danske center i et europæisk netværk af forbrugercentre. Forbruger Europa vejleder om forbrugerrettigheder i EU, Island og Norge og hjælper med gode råd, før der købes både i butikker og på internettet. Forbrugere kan klage til Forbruger Europa, hvis de er utilfredse med varer eller ydelser købt over EU s grænser. I 2013 modtog Forbruger Europa knap henvendelser. Vi står klar ved oversvømmelser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Stormrådet. Stormrådet afgør, om der kan udbetales erstatning efter oversvømmelser og stormfald. Rådet er også klageinstans og fører tilsyn med forsikringsselskabernes behandling af stormflodssager. I 2013 blev Danmark ramt af to storme, hvor især december-stormen forårsagede store skader med både oversvømmelser og væltede træer. De mange sager har givet anledning til en politisk revurdering af den nye stormflodsordning, der blev implementeret i Det gælder blandt andet dækning af udgifter til genhusning og dækning for skader forårsaget af skimmelsvamp. Vi understøtter mere effektive vandselskaber Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen huser Forsyningssekretariatet. Danmarks største drikkeog spildevandsselskaber er naturlige monopoler, og Forsyningssekretariatet fastsætter blandt andet prislofter og effektiviseringskrav for dem, så danskerne får billigere vand. I 2013 stillede Forsyningssekretariatet krav om, at 332 drikke- og spildevandsselskaber effektiviserer deres drift for samlet 160 millioner kroner.

11 S I DE 11 KO NKUR R E NC E- O G FO R BRUG ERSTYRELSEN Vi viser vejen til styrket konkurrence og højere forbrugervelfærd Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har også i 2013 offentliggjort analyser af konkurrenceog forbrugerforholdene i Danmark. Analyserne danner baggrund for en lang række anbefalinger, der har til formål at styrke konkurrencen og skabe høj forbrugervelfærd. Eksempler på analyser i 2013: Konkurrencen på bankmarkedet for privatkunder Små og mellemstore virksomheders deltagelse i udbud Fragt til forbrugerne Markederne for private kiropraktorer og fysioterapeuter Barrierer for OPP ved kommuner og regioners bygge- og anlægsprojekter Status for offentlig konkurrence Liberalisering af bogmarkedet en evaluering set med forbrugernes øjne LIBERALISERINGEN AF BOGMARKEDET GIVER FORBRUGERNE EN ESTIMERET GEVINST PÅ 319 MILLIONER KR. ÅRLIGT ROMAN

12 S I DE 1 2 KO NKUR R E NC E- O G FO R BRUG ERSTYRELSEN Vi laver lovforberedende arbejde Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udarbejdede i 2013 følgende lovforslag: Lovforslag om ændring af konkurrenceloven vedrørende gebyr for anmeldelse af fusioner. Ændringen indebærer, at virksomheder skal betale et gebyr for behandlingen af deres fusionsanmeldelser i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. De nye regler trådte i kraft den 1. august Lovforslag om ændring af Håndhævelsesloven. Ændringerne indebærer blandt andet en forkortelse af klagefristerne ved EU-udbud. De nye regler trådte i kraft den 1. juni Lovforslag om ændring af Markedsføringsloven. Ændringerne indebærer blandt andet en styrkelse af Forbrugerombudsmandens processuelle beføjelser og håndhævelsesbeføjelser i forhold til finansielle virksomheder m.v. samt styrkelse af beskyttelsen af børn og unge i forbindelse med markedsføring af alkohol. De nye regler trådte i kraft den 1. maj BESKYTTELSEN AF BØRN OG UNGE I FORBINDELSE MED MARKEDSFØRING AF ALKOHOL ER STYRKET

13 SIDE 13 Om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen håndhæver konkurrencelovgivningen. Styrelsen opsporer og griber ind over for overtrædelser af konkurrenceloven, godkender større fusioner og informerer og vejleder virksomheder om reglerne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er sekretariat for Forbrugerombudsmanden, der fører tilsyn med markedsføringsloven og en række forbrugerbeskyttelsesregler. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fører tilsyn med selskaber, som er omfattet af vandsektorloven. Det indebærer blandt andet, at styrelsen årligt stiller krav om effektiviseringer af de enkelte vandselskaber. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen behandler klager fra forbrugere over køb af varer og tjenesteydelser og vejleder på telefon og net om almindelige forbrugerspørgsmål. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udarbejder analyser af offentligt-privat samarbejde og vejleder om udbudsreglerne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sekretariatsbetjener Konkurrencerådet, Rådet for Offentlig-Privat samarbejde, Forsyningssekretariatet, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerklagenævnet, Forbruger Europa, Stormrådet, Ankenævnet på Energiområdet, Ankenævnet for Bedemandsbranchen og Ankenævnet for Dyrlæger. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bidrager til udvikling af ny politik og regulering. Styrelsen analyserer markedsforhold ud fra både konkurrence- og forbrugervinkler, kommer med anbefalinger og formidler information til forbrugere og virksomheder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er en del af Erhvervs- og Vækstministeriet. Vi laver lovforberedende arbejde og ministerbetjening. På en række områder er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen politisk uafhængig.

14 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ca. 275 medarbejdere

15 April 2014 Oplag 1000 stk. Tryk: Rosendahls Schultz Grafisk A/S Brochuren er udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Tlf

KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN 2015 - VI ARBEJDER FOR VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD

KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN 2015 - VI ARBEJDER FOR VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN 2015 - VI ARBEJDER FOR VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD SIDE 3 Bedre rammer for vækst og høj forbrugervelfærd 2015 byder på store forandringer for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Læs mere

KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI

KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsens STRATEGI 2011-2013 Strategi for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 2011-2013 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blev etableret ved en fusion af Konkurrencestyrelsen

Læs mere

KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN VI ARBEJDER FOR VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD

KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN VI ARBEJDER FOR VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD KONKURRENCE - OG FORBRUGERSTYRELSEN 2016 - VI ARBEJDER FOR VÆKST OG HØJ FORBRUGERVELFÆRD SIDE 3 Et Danmark i vækst kræver velfungerende markeder med god adgang til at deltage i international handel og

Læs mere

1 Påtegning. Det tilkendegives hermed:

1 Påtegning. Det tilkendegives hermed: Årsrapport 2013 Indholdsfortegnelse 1 Påtegning... 3 2 Beretning... 4 2.1. Præsentation af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen... 4 2.2. Årets faglige resultater... 6 2.3. Årets økonomiske resultat... 8

Læs mere

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet 1 Indhold 1. Hvorfor har vi en forebyggelsesstrategi? 2. Målsætninger for forebyggelse 3. Udfordringer i relation til efterlevelse 4. Hvad skal der til for at

Læs mere

Strategi for forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Strategi for forbrugerinformation. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Strategi for forbrugerinformation Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Indhold 1. Strategiens formål og grundlag 2. Mål og målgrupper 3. Strategien i praksis Strategiens formål og grundlag 1.0 Formål: Der

Læs mere

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Formålet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi Tydelig effekt i markederne er at

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven. Vejledning

Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven. Vejledning Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven Vejledning 2014 Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71

Læs mere

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark.

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 10. januar 2017 Samråd i ERU den 10. januar 2017 Spørgsmål A-F

Læs mere

1. Påtegning. Det tilkendegives hermed:

1. Påtegning. Det tilkendegives hermed: Årsrapport 2014 Indholdsfortegnelse 1. Påtegning... 3 2. Beretning... 4 2.1. Præsentation af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen... 4 2.2. Årets faglige resultater... 6 2.3. Årets økonomiske resultat...

Læs mere

ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL?

ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL? ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL? SIDE 2 KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Februar 2015 Oplag 1000 stk. ISBN 978-87-7029-595-6 Tryk: Rosendahls Schultz Grafisk A/S Brochuren er udarbejdet af Konkurrence- og

Læs mere

Konkurrencesager i tal

Konkurrencesager i tal Søg Side 1 af 7 Søg SØG I VORES VIDEN Afgørelser, vejledninger, udgivelser, sider m.v. KONKURRENCEFORHOLD FORBRUGERFORHOLD OFFENTLIG KONKURRENCE VANDTILSYN OM OS Søg på KFST PRESSE JOB AFGØRELSER UDGIVELSER

Læs mere

kontrolundersøgelser VELFUNGERENDE MARKEDER

kontrolundersøgelser VELFUNGERENDE MARKEDER KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 16 2018 kontrolundersøgelser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennem de sidste år fokuseret på at optimere arbejdet med kontrolundersøgelser.

Læs mere

Vicedirektør til Forbrugerstyrelsen. Job- og kravprofil

Vicedirektør til Forbrugerstyrelsen. Job- og kravprofil Vicedirektør til Forbrugerstyrelsen Job- og kravprofil Dato: 18. marts 2010 Konsulenter: Tina Overgaard og Maja Bjerregaard Have AUSTRALIA AUSTRIA BELGIUM BRAZIL DENMARK ESTONIA FINLAND FRANCE GERMANY

Læs mere

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse Dato: 27. august 2015 Sag: SIF 13/11527 Sagsbehandler: KB/SAM/AKE Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse af konkurrenceforholdene

Læs mere

Indførelse af et straflempelsesprogram Mulighed for at besigtige lommer og tasker under en kontrolundersøgelse

Indførelse af et straflempelsesprogram Mulighed for at besigtige lommer og tasker under en kontrolundersøgelse 23. januar 2007 Aftale mellem Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en styrkelse af konkurrencen Effektiv konkurrence er en

Læs mere

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info]

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] [Introduction] Goddag mit navn er, og jeg ringer fra Epinion. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse blandt danske virksomheder for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Må jeg i den forbindelse have

Læs mere

Chefkonsulent Lotte Bredahl Fogh. Konsortier. - hvad siger konkurrenceloven? 29. januar 2013

Chefkonsulent Lotte Bredahl Fogh. Konsortier. - hvad siger konkurrenceloven? 29. januar 2013 Chefkonsulent Lotte Bredahl Fogh Konsortier - hvad siger konkurrenceloven? 29. januar 2013 Agenda 1. Brug af konsortier 2. Konsortier og konkurrenceloven 3. Opsummering og anbefalinger Brug af konsortier

Læs mere

Kravspecifikation rammeaftale 2 Lederudvikling og -coaching

Kravspecifikation rammeaftale 2 Lederudvikling og -coaching Bilag 2 Kravspecifikation rammeaftale 2 Lederudvikling og -coaching 1. Generelt om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er en uafhængig konkurrencemyndighed under Erhvervsministeriet.

Læs mere

1.1. Præsentation af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

1.1. Præsentation af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Årsrapport 2012 Indholdsfortegnelse Beretning...3 1.1. Præsentation af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen...3 1.2. Årets faglige resultater...3 1.3. Årets økonomiske resultat...6 1.4. Opgaver og ressourcer...7

Læs mere

Udbudslovens potentiale udnyttes ikke

Udbudslovens potentiale udnyttes ikke Laura Svaneklink, chefkonsulent lans@di.dk JANUAR 2017 Bertil Egger Beck, konsulent beeb@di.dk Peter Beyer Østergaard, student pebo@di.dk Udbudslovens potentiale udnyttes ikke Kommuner og andre offentlige

Læs mere

Dansk Erhvervs detaljerede kommentarer til lovprogrammets forslag på Erhvervs- og Vækstministerens område.

Dansk Erhvervs detaljerede kommentarer til lovprogrammets forslag på Erhvervs- og Vækstministerens område. Orientering Dansk Erhvervs detaljerede kommentarer til lovprogrammets forslag på Erhvervs- og Vækstministerens område. 8. oktober 2014 Regeringen præsenterede i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag

Læs mere

Bilag 6. Den effektive grænse

Bilag 6. Den effektive grænse Bilag 6 Den effektive grænse September 2017 Bilag 6 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Papiret er udarbejdet

Læs mere

[A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] Hvor meget kender du til konkurrenceloven? [INTW: EFTER AT VÆRE STILLET OM TIL RETTE PERSON]

[A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] Hvor meget kender du til konkurrenceloven? [INTW: EFTER AT VÆRE STILLET OM TIL RETTE PERSON] [Introduction] Goddag mit navn er, og jeg ringer fra Epinion. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse blandt danske virksomheder for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Må jeg i den forbindelse have

Læs mere

EU s udbudsdirektiver fokus skal tilbage på det gode købmandskab

EU s udbudsdirektiver fokus skal tilbage på det gode købmandskab EU s udbudsdirektiver fokus skal tilbage på det gode købmandskab KL og Danske Regioners mærkesager EU-Kommissionen har igangsat en revidering af EU s udbudsregler. Det er tiltrængt. For der er behov for

Læs mere

Pia Ziegler, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Forenklet klagesystem for udbud - ændringer i klagesystemet

Pia Ziegler, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Forenklet klagesystem for udbud - ændringer i klagesystemet Pia Ziegler, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forenklet klagesystem for udbud - ændringer i klagesystemet Agenda I. Baggrund arbejdsgruppen om serviceeftersyn af det danske klagesystem for udbud II.

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven NOTAT 1. december 2014 14/06943-2 Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven Baggrund Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for virksomhederne og forbrugerne. Den skal således medvirke

Læs mere

god udbudskultur udbud med omtanke

god udbudskultur udbud med omtanke god udbudskultur udbud med omtanke 2012 Titel: Sammenfatning af anbefalinger til god udbudskultur udbud med omtanke Grafisk produktion: Rosendahls Schultz Grafisk On-line ISBN: 978-87-7029-510-9 ISBN:

Læs mere

NOTAT. Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes)

NOTAT. Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes) NOTAT 15. juni 2018 17/01998-6 Rapport om de alternative tvistbilæggelsesinstansers (ATBinstansernes) udvikling og virkemåde I henhold til Direktiv 2013/11/EU om alternativ tvistbilæggelse i forbindelse

Læs mere

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN

TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 372 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF E-HANDELSPAKKEN SEPTEMBER 2016 1 INTRODUKTION Kommissionen præsenterede den 25. maj forslag til en omfattende

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 32 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 32 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 32 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 12. januar 2009 Grønbog om kollektive søgsmål for

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

64 E-handelsloven Direktivet om elektronisk handel blev gennemført i dansk ret ved lov nr. 227 af 22. april 2002 om tjenester i informationssamfundet, herunder visse aspekter af elektronisk hand el. Loven,

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at kommunen planlægger udbuddet

Læs mere

----- Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Att.: Anne Bjorholm Eckhoff. Vejledende udtalelse om opstilling af el-ladestationer

----- Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Att.: Anne Bjorholm Eckhoff. Vejledende udtalelse om opstilling af el-ladestationer -------csrtj ' ----- KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Att.: Anne Bjorholm Eckhoff Dato: 13. februar 2013 Sag: ITE-12/06601-5 Vejledende udtalelse om opstilling

Læs mere

OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE

OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE ? OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE Hvorfor skal jeg overholde konkurrencereglerne? Det kan have alvorlige konsekvenser at overtræde konkurrencereglerne. Hvis du ikke ved, hvad reglerne går

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del Spm. Ø stillet den 8. april 2014

Læs mere

Forbrugeradfærd på 13 markeder Fakta-ark

Forbrugeradfærd på 13 markeder Fakta-ark Forbrugeradfærd på 13 markeder Fakta-ark SIDE 2 KAPITEL 1 FORBRUGERADFÆRD PÅ 13 MARKEDER Forbrugeradfærd på 13 markeder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015. Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015. Forslag. til Til lovforslag nr. L 118 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 16. april 2015 Forslag til Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Læs mere

Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige

Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige Notat Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige Til: Michael Søsted og Grethe Krogh Jensen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Fra: Dansk Erhverv

Læs mere

Mål- og resultatplan 2017

Mål- og resultatplan 2017 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Mål- og resultatplan 2017 30-03-2017 Indhold 1. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategiske målbillede... 3 1.1. Præsentation af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen...

Læs mere

Vejledning om straflempelse

Vejledning om straflempelse SLIP FOR STRAF MELD DIG UD AF KARTELLET Vejledning om straflempelse Hvad er et kartel? Et kartel er en ulovlig aftale, der begrænser konkurrencen mellem konkurrenter. Et kartel kan fx være en aftale om:

Læs mere

Konkurrenceområdet prioritering og transparens i 2017

Konkurrenceområdet prioritering og transparens i 2017 KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 08 2017 Konkurrenceområdet prioritering og transparens i 2017 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (KFST) har et ønske om at være mere åben om prioritering

Læs mere

Færre penge mere tid, realisering af indkøbsgevinster. Kommunal netværkskonference 2008:

Færre penge mere tid, realisering af indkøbsgevinster. Kommunal netværkskonference 2008: Løsningen dækker Nullutat Suscips Blalit lanse Amconsendit Praestrud Kommunal netværkskonference 2008: Færre penge mere tid, realisering af indkøbsgevinster Hvis der med én Færre penge og behovet for mere

Læs mere

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme og effektiv konkurrence Disruptionrådets sekretariat September 2018 De store globale onlineplatforme er uomgængelige handelspartnere for mange virksomheder verden

Læs mere

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 Digitale platforme rummer fordele for virksomheder og forbrugere, men skaber også

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål 226 alm. del stillet af udvalget den 21. marts 2019 efter ønske fra Karin Gaardsted (S).

Besvarelse af spørgsmål 226 alm. del stillet af udvalget den 21. marts 2019 efter ønske fra Karin Gaardsted (S). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 ERU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 226 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVSMINISTEREN 17. april 2019 Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app 22. februar 2012 /cwg Sag Høringssvar: Ideer og input til national handlingsplan for 'Open Government' Erhvervsstyrelsen har ideer til tre initiativer, der kunne indgå i handlingsplanen for Open Government.

Læs mere

Kravspecifikation for oversættelsesopgaver for styrelser under Erhvervsministeriet

Kravspecifikation for oversættelsesopgaver for styrelser under Erhvervsministeriet Dato: 9. februar 2017 Sag: OK-17/00896 Kravspecifikation for oversættelsesopgaver for styrelser under Erhvervsministeriet KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Beskrivelse af de ordregivende myndigheder

Læs mere

NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ

NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ Markedsføringsloven har været til hovedeftersyn. Erhvervs- og vækstministeren har den 1. juli offentliggjort en rapport, som indeholder et udkast til lovforslag til en ny markedsføringslov,

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse September 2012 Udvikling i kommunernes konkurrenceudsættelse At en opgave konkurrenceudsættes betyder ikke nødvendigvis, at opgaven udliciteres, men blot at den

Læs mere

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2011

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2011 Ankenævnet for Bedemandsbranchen Årsberetning for 2011 Indhold Nævnsformandens forord... 3 Ankenævnet, medlemmer og sekretariat... 4 Ankenævnets virksomhed... 5 Statistiske oplysninger 2011... 6 2 Nævnsformandens

Læs mere

Forsikring & Pension Att.: Claus Tønnesen Philip Heymans Alle 1 2900 Hellerup. Sendt pr. e-mail til: ct@forsikringogpension.dk

Forsikring & Pension Att.: Claus Tønnesen Philip Heymans Alle 1 2900 Hellerup. Sendt pr. e-mail til: ct@forsikringogpension.dk Forsikring & Pension Att.: Claus Tønnesen Philip Heymans Alle 1 2900 Hellerup Sendt pr. e-mail til: ct@forsikringogpension.dk Dato: 19. december 2014 Sag: TIFS-14/02901-5 Sagsbehandler: /tfl/jkk Vejledende

Læs mere

Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven) 1)

Lov om alternativ tvistløsning i forbindelse med forbrugerklager (forbrugerklageloven) 1) LOV nr 524 af 29/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 14/11801 Senere

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion

Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion Din Forsyning Vand A/S Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Den 7. juni 2018 Sag nr. 18/06947 Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 138 Bilag 19 Offentligt (02) STORMFLOD 6/12-2013 En natur-katastrofe!!!

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 138 Bilag 19 Offentligt (02) STORMFLOD 6/12-2013 En natur-katastrofe!!! Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 138 Bilag 19 Offentligt (02) STORMFLOD 6/12-2013 En natur-katastrofe!!! Forslag til Lov om ændring af lov om stormflod og stormfald L 138 Positive ændringer:

Læs mere

Brancheorganisationer for motorkøretøjer

Brancheorganisationer for motorkøretøjer Dato: 24. september 2013 Brancheorganisationer for motorkøretøjer Sag: BITE-12/06340-41 Sagsbehandler: / CHJ Indskærpelse om garantier og årlige kontroleftersyn - vedrørende krav om bilejeres fremmøde

Læs mere

New Deal for Consumers

New Deal for Consumers New Deal for Consumers Holdningsnotat EU-Kommissionen præsenterer i New Deal for Consumers en række ændringsforslag til de forbrugerretlige direktiver. Målet med ændringer er at sikre forbrugerne deres

Læs mere

FRI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov

FRI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jakobsens Vej 35 2500 Valby Att. Signe Schmidt Ref.: HG/hg E-mail: hg@frinet.dk 7. januar 2015 Sendt pr. e-mail til rzn@kfst.dk FRI s høringssvar til udkast til

Læs mere

Nyhedsbrev. Teknologi & Outsourcing

Nyhedsbrev. Teknologi & Outsourcing Nyhedsbrev Teknologi & Outsourcing 08.04.2016 SÅDAN SIKRER DU SUCCES I IT-UDBUD EFTER IKRAFTTRÆDELSEN AF UDBUDSLOVEN (DEL 1): MARKEDSDIALOG I en artikelserie over 4 nyhedsbreve sætter vi fokus på den nye

Læs mere

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag

Kommissionen har den 1. december 2011 fremsendt et direktivforslag Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0793 Bilag 1, KOM (2011) 0794 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. december 2011 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Læs mere

/2017. September Rigsrevisionens beretning om behandling af konkurrencesager

/2017. September Rigsrevisionens beretning om behandling af konkurrencesager 23/2017 Rigsrevisionens beretning om behandling af konkurrencesager afgivet til Folketinget med Statsrevisorernes bemærkninger 147.281 1849 237 1976 September 2018 114.6 22.480 908 23 / 2017 Beretning

Læs mere

Værd at vide om udbud og offentlig-privat samarbejde

Værd at vide om udbud og offentlig-privat samarbejde Værd at vide om udbud og offentlig-privat samarbejde OPS 4/0407-1200-0011 /CLV Begrænset udbud Et begrænset udbud er en udbudsform, hvor man som leverandør skal prækvalificeres, før man kan komme med et

Læs mere

Evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3

Evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3 Notat om evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3 Kontor/afdeling Center for Tele April 2016 J nr. 2016-1033 Evaluering af aftale om gennemsigtighed, initiativ 1 og 3 / Initiativ1 skal

Læs mere

Virksomhedernes arbejde med at efterleve konkurrence- og forbrugerlovgivningen. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 07

Virksomhedernes arbejde med at efterleve konkurrence- og forbrugerlovgivningen. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 07 - - 2012 Virksomhedernes arbejde med at efterleve konkurrence- og forbrugerlovgivningen Konkurrence- og Forbrugeranalyse 07 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45

Læs mere

Forbrugerretten I. 4. udgave. Sonny Kristoffersen. Markedsføringsretten i en civil- og offentligretlig kontekst

Forbrugerretten I. 4. udgave. Sonny Kristoffersen. Markedsføringsretten i en civil- og offentligretlig kontekst Sonny Kristoffersen Forbrugerretten I Markedsføringsretten i en civil- og offentligretlig kontekst 4. udgave Forord 5 Kapitel 1 Lovens formål og anvendelsesområde 17 1.1. De seneste revisioner af markedsføringsloven

Læs mere

Konkurrence, vækst og velstand

Konkurrence, vækst og velstand Konkurrence, vækst og velstand Professor Philipp Schröder, PhD Aarhus Universitet, medlem af Konkurrencerådet Årsdage for offentligt indkøb - 2. marts 2017 Konkurrence? Vækst og velstand BNP=Værditilvækst

Læs mere

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Kraftvarmedag Foreningen Danske Kraftvarmeværker Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Energiområdet : Folketing, ministerium, myndigheder og klageinstanser Folketinget Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

UDKAST. Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af erhvervsfremmeloven

UDKAST. Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af erhvervsfremmeloven UDKAST 15. oktober 2013 Vejledning om udrulning af bredbånd i medfør af erhvervsfremmeloven 1. Indledning Denne vejledning til erhvervsfremmeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1715 af 16. december 2010,

Læs mere

Konference om opgaver for Søværnet og Marinehjemmeværnet

Konference om opgaver for Søværnet og Marinehjemmeværnet Konference om opgaver for Søværnet og Marinehjemmeværnet Advokat Erik Kjær-Hansen Søværnet udbyder en række maritime opgaver over de kommende år. Hvilke udbudsretlige muligheder og udfordringer giver det

Læs mere

Politisk nyt. Oplæg for Dansk Forening for Arbejdsret v. Andrew Hjuler Crichton. 8. maj 2015. Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet

Politisk nyt. Oplæg for Dansk Forening for Arbejdsret v. Andrew Hjuler Crichton. 8. maj 2015. Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet Politisk nyt Oplæg for Dansk Forening for Arbejdsret v. Andrew Hjuler Crichton Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet 8. maj 2015 1 Præsentation Afdelingschef ved Beskæftigelsesministeriet i Center

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Status på den nye danske udbudslov

Status på den nye danske udbudslov Status på den nye danske udbudslov Datid, nutid og fremtid Jesper Fabricius Advokat, partner 17. juni 2015, IKA Datid udbudsreglernes historik i en nøddeskal EU-udbudsregler for byggeri og vareindkøb siden

Læs mere

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov 8. januar 2015 ANBR DI-2014-08011 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jakobsens Vej 35 2500 Valby Att. Signe Schmidt Brevet er sendt pr. e-mail til rzn@kfst.dk DI s høringssvar til udkast til forslag

Læs mere

Danske Svineproducenter Direktør Hans Aarestrup Karetmagervej 9 7000 Fredericia

Danske Svineproducenter Direktør Hans Aarestrup Karetmagervej 9 7000 Fredericia Danske Svineproducenter Direktør Hans Aarestrup Karetmagervej 9 7000 Fredericia Dato: 6. maj 2013 Sag: MEDS-12/06669-11 Sagsbehandler: MST/ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Danske Svineproducenters prisportal

Læs mere

PJECE Udbudskultur 2015

PJECE Udbudskultur 2015 PJECE Udbudskultur 2015 Dato: 8. oktober 2015 Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-privat Samarbejde UDBUDSKULTUR Indhold 1 Udbudskultur En tværgående opsamling på analyser fra Rådet for Offentlig-Privat

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i Medicoindustrien Compliance Program Medicoindustriens politik på konkurrenceområdet En vigtig opgave for Medicoindustrien, er at medlemsvirksomhederne

Læs mere

Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012

Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012 Notat Dansk Erhvervs bemærkninger til regeringens forbrugerpolitiske handlingsplan 2012 1. Bedre forbrugerbeskyttelse af børn og unge Vi er positive overfor forslaget om at afdække behovet for bedre beskyttelse

Læs mere

De nye beføjelser vedrører alle markedsføringsret, som er Forbrugerombudsmandens

De nye beføjelser vedrører alle markedsføringsret, som er Forbrugerombudsmandens Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 101 Bilag 9 Offentligt N O T A T Talepapir til brug for Forbrugerombudsmandens indlæg Dato: 20. februar 2013 Sag: FO-13/02090 Sagsbehandler: ssj Mini-høring

Læs mere

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2010

Ankenævnet for Bedemandsbranchen. Årsberetning for 2010 Ankenævnet for Bedemandsbranchen Årsberetning for 2010 Indhold Nævnsformandens forord... 3 Ankenævnet, medlemmer og sekretariat... 4 Ankenævnets virksomhed... 5 Statistiske oplysninger 2010... 6 2 Nævnsformandens

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

Vildledning af forbrugere på nettet er et grænseoverskridende

Vildledning af forbrugere på nettet er et grænseoverskridende KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 20 2018 Vildledning af forbrugere på nettet er et grænseoverskridende problem De danske forbrugermyndigheder arbejder sammen med myndigheder i

Læs mere

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION

UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION side 1 UDFORDRINGER OG DRIVKRÆFTER FOR VANDINNOVATION 24. NOVEMBER 2014 Line Markert, advokat KAN VI BRUGE TAKSTFINANSIEREDE MIDLER TIL UDVIKLING AF VANDTEKNOLOGIER? side 2 DE JURIDISKE RAMMER I SKEMAFORM

Læs mere

TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER?

TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER? TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER? HVAD ER TTIP? TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership, og det er en handelsaftale mellem to af verdens største økonomier, EU og USA.

Læs mere

ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder

ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF, KONSULENT MALENE JÆPELT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER KASPER LUND NØRGAARD

Læs mere

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter,

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter, Strategi 2014-2016 Det er sin sag at være forbruger i dag. Der er flere varer på hylderne, og med flere varer følger flere valg. Skal man vælge den lave pris eller den høje kvalitet og udelukker det ene

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Haderslev Vand A/S Att.: Anders Melchiorsen Fjordagervej 32 6100 Haderslev Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00137 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

NYT FRA KONKURRENCERET I DENNE UDGAVE AUGUST Konkurrencerådet godkender Imercos erhvervelse af Inspiration med tilsagn

NYT FRA KONKURRENCERET I DENNE UDGAVE AUGUST Konkurrencerådet godkender Imercos erhvervelse af Inspiration med tilsagn NYT FRA KONKURRENCERET AUGUST 2017 I DENNE UDGAVE 01 Konkurrencerådet godkender Imercos erhvervelse af Inspiration med tilsagn 02 VVS-firma vedtager bødeforelæg for karteldannelse 03 Konkurrencerådet udgiver

Læs mere

Januar Rigsrevisionens notat om beretning om. behandling af konkurrencesager

Januar Rigsrevisionens notat om beretning om. behandling af konkurrencesager Januar 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om behandling af konkurrencesager Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 23/2017 om behandling

Læs mere

Indledning Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet.

Indledning Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 206 Offentligt 22. marts 2011 Talepapir til åbent samråd i ERU alm. del den 22. marts 2011 samrådsspørgsmål X-Z af 24. februar 2011, stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Ansvarlig forbrugerpolitik

Ansvarlig forbrugerpolitik Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 252 Offentligt Ansvarlig forbrugerpolitik Januar 2010 Regeringen Indhold Ansvarlig forbrugerpolitik 3 1 Fælles løsninger på fælles europæiske udfordringer 7 2

Læs mere

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K Dato: 13. november 2014 Sag: BITE-14/00495-10 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Til Stenhuggerlauget

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program August 2018

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program August 2018 Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI Compliance Program August, 2018 DI s politik på konkurrenceområdet DI byder åben og effektiv konkurrence velkommen. Det er DI s målsætning og

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI - Compliance Program August 2010 DI s politik på konkurrenceområdet En væsentlig opgave for DI er at skabe et miljø, hvor medlemsvirksomheder

Læs mere

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde NOTAT Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde 1. Stigning i offentlig-privat samarbejde i kommunerne Siden kommunalreformen er anvendelsen af private leverandører i den kommunale

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere