Løsningsbeskrivelse for log-in og signering med NemID. Valg af målgruppe og navigation omkring NemID på jeres tjeneste.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Løsningsbeskrivelse for log-in og signering med NemID. Valg af målgruppe og navigation omkring NemID på jeres tjeneste."

Transkript

1 Løsningsbeskrivelse for log-in og signering med NemID Valg af målgruppe og navigation omkring NemID på jeres tjeneste.

2 Om dette dokument Indhold I dette dokument kan du finde en overordnet løsningsbeskrivelse for NemID og de udgaver af NemID, som I bør kende til når I bruger NemID på jeres tjeneste. Formål Hvis I overvejer at bruge NemID som en del af jeres tjeneste, er det vigtigt, at I kender til NemID s muligheder og begrænsninger på de forskellige platforme mobil, smartphones, tablet, computer inden I designer jeres løsning. Manglende kendskab til løsningen, kan utilsigtet føre til, at nogle af jeres brugere udelukkes fra jeres tjeneste. Målgruppe Løsningsbeskrivelsen er henvendt til den online-ansvarlige for jeres tjeneste eller produkt og beskriver NemID i forhold til en web- eller online strategi. Afgrænsning Dette er en overordnet introduktion til NemID-løsningen. Du kan finde en mere teknisk løsningsbeskrivelse i vores Tjenesteudbyder-pakke som findes på Supplerende Se også vores visuelle guidelines og anbefalinger, der formulerer en række best practice-principper for implementering af NemID i jeres brugergrænseflade og interaktionsdesign.

3 Indhold 1. NemID-løsningen 2. Hvad er NemID-klienten? 3. Hvad er OpenSign-klienten?

4 Løsningsbeskrivelse 1. NEMID-LØSNINGEN

5 Hvad er NemID? Du kender muligvis NemID som ét log-in til det hele, men løsningen tilbyder i virkeligheden to forskellige ting. Legitimation Når brugeren skal legitimere sig med sit NemID. Bruges typisk til log-in, når brugeren skal have adgang til et lukket område på en hjemmeside. Signering Når brugeren skal signere en aftale med sit NemID. Fx når brugeren skal skrive under på en kontrakt eller en aftale med sin digitale NemID-underskrift.

6 Forskellige typer NemID Der er forskellige typer NemID som kan bruges på forskellige måder og derfor skal implementeres forskelligt i jeres tjeneste. NemID med nøglekort Dette er løsningen med papkortet som de fleste kender. Denne løsning bruges både af private og erhvervsbrugere. Nøglekortet findes også i en elektronisk udgave kendt som NemID nøgleviser, og i versioner der er egnet til svagtseende og blinde NemID-brugere. Brugere med nøglekort anvender NemID på jeres tjeneste vha. en javascript-komponent, NemID-klienten, som indlejres i jeres brugergrænseflade. Denne del af løsningen kan bruges på mobile enheder og i tjenester der skal vises på små skærme. NemID på hardware I denne løsning har brugeren sit NemID på en kryptografisk USB-nøgle, som skal tilsluttes brugerens computer, for at kunne bruges. NemID på hardware har moderat udbredelse blandt NemID-brugerne. Hardware-løsningen kræver, at I tilbyder en java-applet på jeres tjeneste, OpenSign-klienten*), for at hardwarebrugerne kan være med. Brugeren kun kan tilgå løsningen via computere der kan køre Java. NemID nøglefil Denne løsning findes kun til erhvervsbrugere. Brugeren har sit NemID i en nøglefil på sin computer. NemID nøglefil er velegnet i virksomheder hvor medarbejderne ofte bruger den samme computer og foretager mange NemID-log-ins eller -signeringer dagligt. Brugere der anvender nøglefil skal logge på eller signere vha. OpenSignklienten*), som er en Java-applet der skal integreres på jeres tjeneste. Brugeren kun kan tilgå løsningen via computere der kan køre Java. *) Selvom de to NemID-typer, hardware og nøglefil, er forskellige, er det teknisk muligt at kombinere dem i et fælles interaktionsdesign. Vi fraråder dog dette, fordi det kan give en mere kompleks brugeroplevelse med NemID.

7 Forskellige typer NemID et overblik NemID-brugerne er en sammensat størrelse, hvor I som NemID-tjenesteudbydere, skal forholde jer til forskellige målgrupper og brugertyper. NemID leveres til to hovedmålgrupper: NemID til private og NemID til erhverv. NemID til private findes som to forskellige typer, der kræver forskelligt interaktionsdesign: NemID med nøglekort og NemID på hardware. NemID til erhverv findes som tre forskellige typer, der kræver forskelligt interaktionsdesign: NemID medarbejdersignatur med nøglekort, NemID medarbejdersignatur på hardware og NemID medarbejdersignatur nøglefil. NemID til private NemID til erhverv NemID med nøglekort NemID på hardware NemID medarbejdersignatur med nøglekort NemID medarbejdersignatur på hardware NemID medarbejdersignatur nøglefil NemID nøgleviser IVR (til blinde og svagtseende) IVR (til blinde og svagtseende)

8 NemID via desktop eller mobil I skal overveje hvilke NemID-muligheder I tilbyder på jeres tjeneste. I skal være klar over at Nøglekort-brugere kan bruge NemID via de fleste enheder på markedet i dag mobil, tablet, computer og så videre. Nøglefil- og hardwarebrugere skal kunne afvikle Java på deres computer, for at kunne bruge NemID. I praksis betyder det, at de skal bruge jeres tjeneste via en almindelig computer. NemID og mobile løsninger Med andre ord vil en tjeneste udelukkende til mobil-brugere, kun være tilgængelig for den del af jeres brugere, der har NemID med nøglekort. (Se også slide Hvilke klienter skal jeg implementere? )

9 Hvilke klienter skal jeg implementere? Se hvilke NemID-typer I skal inkludere i jeres interaktionsdesign, alt efter målgruppe og brugerens enhed. I vil bruge NemID i jeres tjeneste - og jeres brugere er - og de skal kunne bruge deres - og I skal derfor implementere - som kan anvendes via Privatpersoner med NemID til private NemID med nøglekort (inkl. NemID nøgleviser og IVR) NemID-klient (JavaScript) (i en privatimplementering) Tablets og computere (i standard mode) Mobile enheder (i limited mode) NemID på hardware OpenSign-klient (Java) (i en privatimplementering) Computer NemID medarbejdersignatur med nøglekort (inkl. IVR) NemID-klient (JavaScript) (i en erhvervimplementering) Tablets og computere (i standard mode) Mobile enheder (i limited mode) Erhvervsbrugere med NemID medarbejdersignatur NemID medarbejdersignatur nøglefil OpenSign-klient (Java) (erhverv/nøglefilimplementering) Computer NemID medarbejdersignatur på hardware OpenSign-klient (Java) (erhverv/hardwareimplementering) Computer

10 Visuelle guidelines 2. HVAD ER NEMID-KLIENTEN

11 NemID-klienten NemID-klienten er en JavaScript-komponent som bruges til log-in og signering med NemID med nøglekort.

12 NemID-klienten med eller uden service-funktioner Der er to forskellige udgaver af NemID-klienten, og I skal forholde jer til hvilken udgave I lægger i jeres løsning. Standard-mode Anbefales til desktop, laptop og tablet-løsninger. Alle NemID-funktioner kører i NemID-klienten direkte indlejret i jeres tjeneste. Fordele: Tilpasset skærme med god plads. Alle de vigtigste NemID-problemstillinger kan løses-her-ognu af brugeren. Brugeren bliver i et indlejret NemID-forløb i jeres side, og har en fornemmelse af kontinuitet i den aktuelle interaktion. I fastholder brugeren på jeres tjeneste i jeres egen kontekst. Ulemper: I skal forhåndsreservere et areal til NemID på jeres side på minimum 500x450 pixels. Brugere på små skærme kan opleve problemer med størrelse og skærmplads. Limited-mode Anbefales til mobile løsninger til små skærme. Alle support-funktioner er flyttet ud af NemID-klienten og i stedet henvises der til Fordele: I skal kun forhåndsreservere 200x250 pixels til NemID på jeres side. Er velegnet til brugere der tilgår jeres tjeneste via en lille skærm. Ulemper: Ingen support-funktioner indbygget i klienten. En andel af jeres brugere vil til tider ikke kunne bruge NemID på jeres tjeneste (førstegangsbrugere, glemt password og eller nøglekort og lignende). Brugere vil risikere at skulle forlade jeres tjeneste og det forløb de er i gang med. Brugeren sendes til for at servicere sit NemID men ikke er optimeret til mobile enheder. (Se også slide Hvilke klienter skal jeg implementere?.)

13 NemID-klientens support-muligheder NemID-klienten som I bruger på jeres digitale tjeneste, er mere end blot et log-in- eller signerings-vindue; den tilbyder også en række support- og selvbetjenings-muligheder til jeres brugere med nøglekort. Som de fleste kender det Når en bruger på jeres hjemmeside logger på, eller skriver under med sit NemID, vil det som regel foregå i et standard-forløb, hvor brugeren skriver sit brugernavn/adgangskode samt engangsnøgle og dermed har legitimeret sig overfor jeres tjeneste. (Se figur på slide NemID som de fleste vil beskrive det ) Alle har brug for service Til tider kan jeres bruger dog komme ud for at skulle servicere sit NemID. Dvs. at brugeren skal selvbetjene eller supportere sit NemID direkte i NemID-klienten imens den er indlejret i jeres tjeneste. Det kan fx dreje sig om aktivering af NemID, tilknytning af digital signatur, glemt eller ændret brugernavn eller adgangskode, nyt nøglekort og lignende. Dette er et helt almindeligt træk ved NemID-løsningen og er en af fordelene ved NemID. Og det er bl.a. disse servicefunktioner I, som NemID-tjenesteudbydere, overlader til Nets, når I bruger NemID i jeres løsning. (Se figur på slide NemID som det i virkeligheden skal beskrives ) Dette service-aspekt af løsningen giver dog nogle muligheder og udfordringer I skal forholder jer til. (Se slide NemID-klienten med eller uden service-funktioner )

14 NemID som de fleste vil beskrive det Log-in Standard-forløbet: 1. Brugeren klikker ind på jeres hjemmeside. 2. Vælger at logge på via NemID-klienten i jeres log-in-skærm. 1. Indtaster brugernavn og adgangskode. 2. Indtaster sin engangsnøgle. 3. Brugeren er nu logget på jeres tjeneste. Log-in-oplevelsen 1. Tjenesteudbyder - hjemmeside 2. Tjenesteudbyder - log-in-skærm 3. Tjenesteudbyder kontrolleret område NemID-oplevelsen 2.1. NemIDlegitimation 2.2 NemIDnøgle

15 NemID som det i virkeligheden skal beskrives Log-in Forløbet som det indimellem vil foregå: 1. Brugeren klikker ind på jeres hjemmeside. 2. Vælger at logge på via NemID-klienten i jeres log-in-skærm. 1. Indtaster brugernavn og adgangskode a. -og har muligvis brug for service (fx til adgangskode eller aktivering). 2. Indtaster sin engangsnøgle a. -og har muligvis brug for service (fx at tage nyt nøglekort i brug). 3. Brugeren er nu logget på jeres tjeneste. Log-in-oplevelsen 1. Tjenesteudbyder - hjemmeside 2. Tjenesteudbyder - log-in-skærm 3. Tjenesteudbyder kontrolleret område NemID-oplevelsen 2.1. NemIDlegitimation 2.2 NemIDnøgle 2.x.a. NemIDservice-funktioner

16 Visuelle guidelines 3. HVAD ER OPENSIGN- KLIENTEN

17 OpenSign-klienten OpenSign-klienten er en Java-komponent som bruges til log-in og signering for de brugere der anvender NemID på hardware og NemID nøglefil. Du kan læse mere om OpenSign-klienten på

Digital Postkasse/e-Boks

Digital Postkasse/e-Boks Nemt på nettet Digital Postkasse/e-Boks Horsens Kommunes Biblioteker Redigeret januar 2013 itborger@horsens.dk Indledning Mere og mere kommunikation med det offentlige foregår over nettet. Ting, som man

Læs mere

Digital post er ikke det samme som almindelig e-mail. Digital post er modsat e-mails en sikker digital forsendelsesform.

Digital post er ikke det samme som almindelig e-mail. Digital post er modsat e-mails en sikker digital forsendelsesform. Digital Post Vejledning til foreninger m.fl. Center for Kultur, Idræt og Sundhed September 2013 Indledning Slagelse Kommune ønsker at hjælpe foreninger m.fl. godt på vej med Digital Post. Derfor har vi

Læs mere

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau. Det offentlige i lommen Mobile borgerservices Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.dk White Paper af Bleau A/S Når man betragter hastigheden i udbredelsen

Læs mere

Let i gang med NemRefusion for selvstændige

Let i gang med NemRefusion for selvstændige Let i gang med NemRefusion for selvstændige Digital indberetning af syge- og barseldagpenge på Virk.dk Denne lille guide giver dig en introduktion til, hvordan du kan indberette syge- og barseldagpenge

Læs mere

JENS KOLDBÆK Borger på nettet

JENS KOLDBÆK Borger på nettet JENS KOLDBÆK Borger på nettet INDHOLDSFORTEGNELSE Det digitale Danmark er fyldt med muligheder... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... Godt i gang som digital borger NemID... 10 Bestil

Læs mere

Lær Digital Post at kende. Af Lars Laursen

Lær Digital Post at kende. Af Lars Laursen Lær Digital Post at kende Af Lars Laursen 2 Lær Digital Post at kende Af Lars Laursen Oktober 2014 Side 2 af 80 3 Lær Digital Post at kende, 1. udgave, 1. oplag Copyright 2014 Lars Laursen Research & tekst:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6 Vejledning til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring af eller adgang til oplysninger i slutbrugerens terminaludstyr, Cookie-bekendtgørelsen. 2. udgave, april 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning om sammenhængen. Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering

Vejledning om sammenhængen. Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering Vejledning om sammenhængen mellem Digital Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering Version: 1.0 Udarbejdet: Okt. 2013 Udarbejdet af: Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen.

Læs mere

SmartWeb Brugermanual

SmartWeb Brugermanual SmartWeb Brugermanual Table of Content Table of Content... 1 Best Practice SmartWeb:... 2 Implementering... 4 Egenskaber:... 5 Filer:... 7 Oprettelse af Kategori... 9 Sider og Tekster:... 11 Slideshow...

Læs mere

Vedr. oprettelse af digitale postkasser - til foreninger/aftenskoler

Vedr. oprettelse af digitale postkasser - til foreninger/aftenskoler Til alle foreninger/aftenskoler I Aalborg Kommune 14-10-2013 Vedr. oprettelse af digitale postkasser - til foreninger/aftenskoler Folketinget har besluttet, at alle virksomheder og frivillige foreninger

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

[arbejdsgiver] sådan gør du... [opret din virksomhed]

[arbejdsgiver] sådan gør du... [opret din virksomhed] [arbejdsgiver] sådan gør du... [opret din virksomhed] Opret din virksomhed på Jobnet For at oprette din virksomhed på Jobnet, kræver det en Digital signatur eller en NemId medarbejdersignatur, som findes

Læs mere

Digital Post Vejledning til virksomheder, foreninger mv.

Digital Post Vejledning til virksomheder, foreninger mv. Digital Post Vejledning til virksomheder, foreninger mv. Denne vejledning giver en introduktion til Digital Post, samt hvordan virksomheder, foreninger mv. med et CVR-nummer bliver klar til at sende og

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Allerede ved modtagelse af mailen med aktiveringslinket, har du adgang.

Allerede ved modtagelse af mailen med aktiveringslinket, har du adgang. Kære lærer! Med Medielogin får du og dine elever adgang til Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten på alle platforme. Dermed kan du også logge ind på din telefon eller tablet. Men først skal du aktivere

Læs mere

FØR DU TESTER TILGÆNGELIGHED PÅ HJEMMESIDER

FØR DU TESTER TILGÆNGELIGHED PÅ HJEMMESIDER FØR DU TESTER TILGÆNGELIGHED PÅ HJEMMESIDER VEJLEDNING Vejledning til tilgængelighedstest Digitaliseringsstyrelsen 2012 Design: www.kopilot.dk 1 Før du tester tilgængelighed på hjemmesider Det er ofte

Læs mere

Før I køber. forretningssoftware. Udnyt mere end 10 års erfaring... Læs hvordan I bedst muligt forbereder jer inden køb af forretningssoftware.

Før I køber. forretningssoftware. Udnyt mere end 10 års erfaring... Læs hvordan I bedst muligt forbereder jer inden køb af forretningssoftware. Før I køber forretningssoftware Læs hvordan I bedst muligt forbereder jer inden køb af forretningssoftware. Udnyt mere end 10 års erfaring... og undgå overraskelser med disse gode råd fra en aktør, der

Læs mere

Denne note er skrevet til faget IT i gymnasiet. Formålet er at give en introduktion til og oversigt over emnet interaktionsdesign.

Denne note er skrevet til faget IT i gymnasiet. Formålet er at give en introduktion til og oversigt over emnet interaktionsdesign. Interaktionsdesign Jesper Kjeldskov, Mikael B. Skov og Jan Stage Aalborg Universitet, Institut for Datalogi Denne note er skrevet til faget IT i gymnasiet. Formålet er at give en introduktion til og oversigt

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur Digital Signatur IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé Myndigheder, der ønsker at indføre digital signatur, må ikke overse de vigtige interne sikkerhedsspørgsmål, som teknologien rejser. Det er vigtigt,

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen Nets Denmark A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 www.nets.eu Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med Nets ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Læs mere

JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer

JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer INDHOLDSFORTEGNELSE Bliv en del af det digitale Danmark.......................... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør Beregn din aktuelle skat...95 Beregn

Læs mere

Godt i gang med e-fakturering

Godt i gang med e-fakturering Godt i gang med e-fakturering sådan sender du regninger til det offentlige Indhold Godt i gang med e-fakturering 3 Hvilke oplysninger skal med på e-fakturaen? 4 Sådan sender du en e-faktura 6 Hvem vælger

Læs mere

Indberetning til Stofmisbrugsdatabasen - Sådan kommer du i gang

Indberetning til Stofmisbrugsdatabasen - Sådan kommer du i gang Indberetning til Stofmisbrugsdatabasen - Sådan kommer du i gang Indberetning til Stofmisbrugsdatabasen - Sådan kommer du i gang Indhold 1. Introduktion til Stofmisbrugsdatabasen... 3 1.1 Registre... 4

Læs mere

Første MOCESbog - historien om digital signatur og NemIDs udvikling

Første MOCESbog - historien om digital signatur og NemIDs udvikling WHITEPAPER Første MOCESbog - historien om digital signatur og NemIDs udvikling Produktive signaturløsninger med visioner Signaturgruppen har markedets stærkeste kombination af kompetencer og innovative

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Velkommen til GECKO Booking! Hvad enten du har købt produktet, eller prøver vores gratis demo, vil denne vejledning give dig en grundig gennemgang af GECKO Booking og dets mange muligheder. Denne vejledning

Læs mere

Vejledning til oprettelse af digital post

Vejledning til oprettelse af digital post Vejledning til oprettelse af digital post Indholdsfortegnelse Har du brugt dit sidste frimærke?... 3 Inden du begynder... 4 Bestil NemID med pas eller kørekort... 5 Aktiver ny NemID... 10 OPRET digital

Læs mere

Telefoniansvarlig. Telia Selvbetjening. Kom godt i gang med Telia Selvbetjening

Telefoniansvarlig. Telia Selvbetjening. Kom godt i gang med Telia Selvbetjening Telefoniansvarlig Telia Selvbetjening Kom godt i gang med Telia Selvbetjening Indhold Introduktion Login............................................... 3 Velkommen til det fulde overblik...............................

Læs mere

Designmanual til online kommunikationsplatform

Designmanual til online kommunikationsplatform Designmanual til online kommunikationsplatform Udarbejdet af Kidvertising Agency Januar 2012 1 Indhold 1. Baggrund... 3 1.1 Opgavebeskrivelse... 3 2. Research og metode... 3 2.1 Designmanual... 3 2.2.

Læs mere