Det er stort at starte i skolen. De første skridt bliver taget ind i en ny verden. Det er starten på den lange rejse gennem skoletiden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er stort at starte i skolen. De første skridt bliver taget ind i en ny verden. Det er starten på den lange rejse gennem skoletiden."

Transkript

1 Slå dørene op! til inspirerende omgivelser Det er stort at starte i skolen. De første skridt bliver taget ind i en ny verden. Det er starten på den lange rejse gennem skoletiden. Fest og farver giver lyst til at møde en ny dag. Spændende materialer kan pirre forskellige sanser og øge motivationen. Du kan være med til at skabe de gode rammer. Se bare her

2 Indret klasseværelset Få styr på aftaler og opgaver i hverdagen Planlægningstavlen er praktisk til mange formål. Hver elev har sin egen lomme til lektier, skole-hjem information, huskesedler, aftaler osv. Mål 114 x 72 cm. Gulvur Få styr på tiden i gulvhøjde. Plastmåtte med et stort ur. Eleverne kan vise klokkeslet med arme og ben, eller de kan bruge de to store plastvisere. Der følger fire terninger med. Lad terningerne rulle og eleverne stille viserne korrekt. Mål 140 x 140 cm. Evighedskalender Hvornår skal vi på udflugt? Hvilken dag har Rasmus fødselsdag? Hvad hedder den første forårsmåned? Spørgsmålene er mange. Kalenderen er et glimrende udgangspunkt for at lære måneder, ugedage og datoer. Pædagogisk ur Hvad er klokken nu? Når vi skal have madpakken frem? Når vi skal på biblioteket? Bordur med tydelige tal og synkroniserede visere, der er lette at stille. Med den lille elevmodel kan eleverne øve sig i deres eget tempo. Vægtermometer Det store termometer kan vise temperaturen ved døren, over radiatoren, ved tavlen eller ved det åbne / lukkede vindue. Tæpper til at hoppe på og snakke om Start den første bogstavindlæring på gulvet. Børnenes leg på tæppet giver færdigheder, der fremmer læseindlæringen. Barnet får et større ordforråd, lærer bogstavernes navne og lyde, og gennem bevægelse lærer de om læseretning og linier. Hit med tæppet måler 150 x 200 cm og Hit med minitæppet i filtudgave måler 75 x 100 cm. Taltæppet gør det sjovt at gå på opdagelse i tallenes verden. Eleverne leger og bruger kroppen til at træne tallene. Filttæppet måler 150 x 200 cm. Der er gratis vejledning med forslag, tips og idéer til at bruge tæpperne på nettet.

3 Kasseapparat Flot kasseapparat der gør butikken i undervisningen mere autentisk og realistisk. Display og tastatur er i en god, stor størrelse og så kan eleverne købe med Credit Card. Skolepenge Der skal selvfølgelig også penge i kassen. De danske skolepenge er ganske naturtro. 200 plastmønter i pose og 100 blandede pengesedler i mappe. Købmandshjørnet Skålvægt med lodder Vægten er et vigtigt redskab i butikken, når købmandsvarerne skal vejes af. Der følger 8 metallodder med denne vægt. De festlige tallodder med tallene 1-10 er sjove i legen med vægt og tal. Lommetavle med 100 talkort Tavlens blå baggrund fremhæver søjlerne. Kortene er hvide på den ene side og røde på den anden. Det giver mulighed for at fremhæve forskellige talmøsnstre. Hvad kan vi bruge taltavlen til? Taltavlen viser talrækkefølge, større / mindre end, skjulte tal og meget mere. Gratis vejledning med forslag på nettet. Mål 70 x 70 cm. Stor skumterning Tril terningen og hop antallet af øjne på gåtallinien eller taltæppet. Tidlig taltræning Målebånd Hvor langt er bordet? Hvor høj er Alma? Er Anton højere eller mindre end Alma? Rul glasfiberbåndet på 10 m ud og mål løs! Gåtallinie Børnene er grovmotorisk aktive, mens de udvikler den første talforståelse gennem tallege og spil. Kraftig vinylbane med tallene 1-20.

4 Skriv, skriv, skriv.. og skriv Hurlumhej med bogstavaktiviteter Undervisning i børnehøjde i et læringsrum af rytmik, sang, bevægelse og kreativitet. Idéerne står i kø i denne bog om bogstavindlæring. Hvordan ser bogstaverne ud? Hvordan lyder de? Motionér sproget med Ordtennis 100 motiverende sproglege til at få bedre sprog og tale. Legene er inddelt i forskellige emner. Til hvert tema er der aktivitetssider, lytteleg og forslag til samtale. Følg frøen Blandt dinoer, drager, flyvefisk og flyveøgler løser eleverne opgaver med spor, spejlinger, former og labyrinter. Vejledning og cd med opgaver lige til at printe Klassisk magnetalfabet Sæt bogstaver sammen til ord, ord til sætninger og sætninger til en historie. 2 metalplader, 129 store og små bogstaver, tegn og tal. rød gul grøn blå 4.7

5 Alfa- og betamaterialet Opgaveæsker med 40 opgavekort i hver. De illustrerede kort har flere svarmuligheder, men kun ét lyser grønt ved et tryk med spf-pennen. Alfa-materialet Hvor mange stavelser? Hvilken geometrisk form? Hvor mange er der? Hvad rimer? Find vokal Hvor mange bogstaver? Hvad starter ordet med? Hvad passer sammen? Plus/minus Find den samme Beta-materialet Kender du dyret? Læs lydret og forstå opgaver 1, 2 og 3 Korte læsetekster med selv - kontrollerende opgaver til læseforståelsen med spf-pennen eller som afkrydsningsopgave i kopiversion. 40 tekster på to niveauer i hver æske. Hør en lyd Selvkontrollerende opgaver med lydrette og lydnære ord. Find den rigtige forlyd, indlyd og udlyd med spf-pennen. Hver æske indeholder 56 opgaver. Hør 2 konsonanter i forlyd og udlyd med 88 opgaver i hver æske. Masser af opgaver Vupti! Med et enkelt tryk ser du straks om svaret er rigtigt eller forkert. Du vælger selv, om du vil have lyd på. Vi har spf-pennen i 3 forskellige versioner en standard, en Læsekat og en Læsehund. Læsehunden og Læsekatten er særligt velegnede til de yngste, fordi udformningen giver et godt greb.

6 120 hyppige ord Natligt indbrud på skolens bibliotek Det er et sørgeligt syn, der møder bibliotekaren. Der har været tyve på spil. De har stjålet de 120 hyppige ord i alle bøgerne. Der er ikke længere hoved eller hale i de kendte historier. Se bare her: Fastelavn _ mit navn, boller _, ingen boller _, _ laver_ ballade. Gode råd er dyre. Eleverne må på jagt, så teksterne igen kan give mening. På sporet af ordet fang tyven er en bog fuld af idéer og forslag til at gøre det sjovt at lære de 120 hyppigst forekommende ord. Bog og cd med 100 kopisider. De blå og røde sækkekort er både selvstændige materialer og supplement til bogen. På sporet af ordet Opgaver til træning af de 120 hyppige ord. Opgaverne er inddelt i tre typer med 40 opgaver i hver. Hvilke bogstaver mangler? Hvilket ord mangler? Find den rigtige ordsæk. Stav og læs på 1000 måder Rul med lyden med Rulle-Marie og bordmodellen Store-Marie Skyd dig ind på de 120 hyppige ord med Turbo-ord Flip med Orddeleren Klap med Ordklapperen Der er mange ekstramaterialer på nettet: vejledninger med teori, tips og idéer, opgaver, flipflappere og meget mere. Du kan hente materialerne under beskrivelsen af de enkelte titler. Det er ganske gratis!

7 Nu kan jeg læse en bog helt selv! Læsebøger på flere trin med en sammenhængende historie og opgaver formet som ordkort, dominobrikker, ordlege, tjeksider, skriv-med og skriv-selv opgaver. Læs Lydret,Trin 0 De absolut første sammenhængende læsetekster, en elev magter, når han har lært lydene og skal til at sætte dem sammen til ord og sætninger. Trin 0 består af lydrette ord og 24 af de 120 almindelige ord. Der er kun enstavelsesord på 1-2 bogstaver og med 1 konsonant i forlyd og udlyd. 1-2 linier pr side. Bi på is Ko og so Pi er 100 år Leg med læsning Legelæsning med kendte rim, remser og børnesange. Der er opgaver til fri kopiering på nettet. Dig og mig og vi to Nede i fru Hansens kælder Pandeben Den allerførste læsning Læs Lydret,Trin 1 Består af lydrette ord, 64 af de almindelige ord. Der er kun enstavelsesord på 1-3 bogstaver og med 1 konsonant i forlyd og udlyd. 1-4 linier pr side. En fin tur Fif er en fe Jan og Tim på tur Kim og mus Kis får en bøf Løb Tuf Maj og Kaj My får en is Po og Py Sam et lam Sim en sæl Tim på en ø Ti ål og en tå To mål og en ko Tor og mor Tuf er rå Læs Lydret,Trin 2 Består af lydrette ord på 2-4 bogstaver, 1-2 stavelser, få ord med 2 konsonanter i for- og udlyd og e-lyden (E) i udlyd. 85 af de 120 almindelige ord og 2-3 linier pr side. O p g a v E r t i l Special-pædagogiSk forlag Ja Nej Er Pi en bi? Er Jo ti år? Må du få en is? Rim med ord sæt X pi ti is bi Skriv ord rå ro må få 10 Bi på is Navn Dato Side 6 O r d k O r t t i l Side 2 Special-pædagogiSk forlag Bi på is bi du dø en er få is ja Jo le må nu Alf i Kina Far og søn på ferie Far og søn på tur Fifi en abe Rosa på Fanø Se her, Fifi 4 Hør nu her, min søn! Vi skal på ferie. Så kan du ikke få både din giraf og lama med. 5

8 Sociale kompetencer Hej! Jeg hedder Hermann. Jeg kan blive glad, bange, ked af det, overrasket og vred. Der er altså nogen ting, som jeg bare ikke kan li, men jeg er vild med dyrene i min have. Hvorfor bliver Hermann. Hermann har sin helt egen serie om 6 forskellige følelser, om trivsel, relationer og om sociale kompetencer. Bøgerne om Hermann er en dansk pendant til Alfons Åberg. Hermann har en have. I haven er der forskellige dyr. De er gode venner, selv om de er helt forskellige. 10 dukkespil om følelser, trivsel, relationer og sociale kompetencer med fingerdukkerne Hund, Snegl, Mus og Mariehøne. Følg sporet og spil med følelserne Labyrintplakater med et labyrintspor frem til de seks basale følelser. 6 plakater i A3 format. Lad os sætte ord på følelser hjælper børn til at få et større ordforråd, så det bliver lettere at sætte ord på følelser. Æske med samtalekort. Humørkortene giver børnene mulighed for at opøve den svære kunst at sætte ord på følelser, der knytter sig til forskellige fysiske følelsesudtryk. Dialogisk læsning med Rosa og Noah De to bøger har fokus på forskellige sociale kompetencer. Hvordan de to oplever overgangen fra børnehave til børnehaveklassen, hvordan de takler forskellige situationer og lærer at sætte ord på deres følelser.

9 Følelser i børnehøjde Fotos af børn, som viser de basale og sociale følelser. Formålet er at genkende og sætte ord på følelsen, forstå egne og andres følelser, genkende og aflæse ansigtsudtryk og kropssprog. Et skridt ad gangen Idéer og aktiviteter til overgangen fra børnehave til skole. Historier, opgaver og forældrebrev klar til at printe. Velegnet til oplæsning og diskussion hjemme, på klassen og på forældremøder. Sociale kompetencer Inklusion og anerkendelse PUMA pædagogisk vejlednings- og udredningsmateriale til AKT og specialundervisning. Hvordan får vi det til at lykkes endnu bedre for eleverne? Hvordan tilrettelægger vi sprog, læringsformer og læringsmiljøer, der understøtter inklusion af alle elever? Glæd dig til at møde Alvin Alvin grubler over de store ting i livet hvis man er ved siden af sig selv, hvor er man så? Kan man være to steder på samme tid? Er man sig selv inde i hjernen, i tåen, i maven? Har man et maveskab til det, man gerne vil holde for sig selv? Udtryk de voksne bruger, men voksne er jo også temmelig fjollede indimellem. Nogen gange er det, de siger, umuligt at forstå. Alvin tænker over, hvem han er og venskaber og så sætter han sig for at finde Gud i de tre bøger: Hvem er du, Alvin? Skal vi være venner, Alvin? og Vor herre bevares, Alvin! (udkommer efterår 2012)

10 Gæt og fortæl Tepottespillet Sprogspil med enslydende ord to ord der bliver stavet og udtalt ens, men har helt forskellige betydninger. Quiz for sjov og alvor Det er altid sjovt at quizze. Det er ikke bare hyggeligt, men også lærerigt. Vi har quizzer til enhver lejlighed. De små quizzer 1-3, De små dyrequizzer og De små julequizzer til de 5-7 årige, De små tosprogede quizzer er til de 3-6 årige. Foran bagved spillet Det kan være svært at lære forholdsordene, men med dette spil bliver det mere overskueligt. Billederne er klare og entydige, og de appellerer til børn. Foran bagved og midt imellem Små sekvenser med 3 billeder. Opgaven er at regne ud, hvad kortet i midten forestiller efter at have set før og efter kortet. Olivia spør Vi plejer at spørge Olivia om alt mellem himmel og jord. Nu er det Olivias tur til at spørge. Quizbog med over 600 udfordrende spørgsmål. Skøre rim og vilde dyr Er det mon en langbenet struds? En farlig løve eller en smuk svane? 24 rim om forskellige dyr, I skal gætte.

11 Kan vi friste dig? Dette katalog indeholder kun en meget lille del af vore materialer, som er ganske kort beskrevet. Du kan læse meget mere og se dem alle sammen på Kataloger Vi har udgivet et hovedkatalog og et matematikkatalog, som du kan bestille i ekspeditionen eller på Du kan også se de to kataloger som pdf på nettet. Bestilling Gratis materialer Vi har lavet opgaver, vejledninger med tips og idéer og andre ekstramaterialer til mange materialer. Dem kan du hente helt kvit og frit på under beskrivelsen af den enkelte titel. Skriv titlen i søgefeltet og klik enten i billedet eller titellinien. Er du i tvivl? Det kan ind imellem være svært at afgøre, om det er det helt rigtige materiale. Derfor sender vi gerne til gennemsyn, så du kan få materialet i hånden og vurdere i fred og ro. Materialeabonnement Der er mange fordele ved vores materialeabonnement. Vi sender nye materialer, som du kan købe med 20% rabat. Abonnementet er gratis. Den eneste udgift kan være eventuel returporto. Du kan få flere oplysninger på nettet, tilmelde dig i forlagsekspeditionen eller på Materialeoversigt Oversigten på bagsiden indeholder alle titlerne i kataloget. Du er velkommen til at bruge den som bestillingsliste og sende den til forlagsekspeditionen. Du kan også bruge den som huskeliste til bestilling over nettet. Levering af bestilling:

12 Bestilling. Indret klasseværelset stk Planlægningstavle.... kr 249,- stk Evighedskalender... kr 240,- stk Stativ... kr 65,- stk Gulvur.... kr 378,- stk Pædagogisk ur.... kr 82,- stk Ur, elevmodel.... kr 32,- stk Vægtermometer.... kr 32,- stk Taltæppe.... kr 848,- stk Hit med tæppet.... kr 498,- stk Hit med minitæppet.... kr 298,- Købmandshjørnet stk Kasseapparat.... kr 450,- stk Mønter.... kr 115,- stk Sedler i mappe.... kr 65,- stk Skålvægt med lodder... kr 395,- sæt Tallodder, kr 120,- Tidlig taltræning stk Lommetavle med talkort.... kr 224,- sæt Taltavle, 5 stk.... kr 112,- stk Gåtallinie.... kr 218,- stk Stor skumterning.... kr 68,- stk Målebånd.... kr 118,- Skriv, skriv, skriv.. og skriv stk Hurlumhej.... kr 135,- stk Ordtennis.... kr 112,- sæt Magnet-alfabet.... kr 185,- stk Følg frøen.... kr 298,- Masser af opgaver stk Hør den første lyd.... kr 95,- stk Hør en indlyd.... kr 95,- stk Hør en udlyd.... kr 95,- stk Hør 2 konsonanter i forlyd.... kr 162,- stk Hør 2 konsonanter i udlyd.... kr 162,- stk Hvor mange stavelser?.... kr 69,- stk Hvilken geometrisk form?.... kr 69,- stk Hvor mange er der?.... kr 69,- stk Hvad rimer?.... kr 69,- stk Find vokal.... kr 69,- stk Hvor mange bogstaver?.... kr 69,- stk Hvad starter ordet med?.... kr 69,- stk Plus/minus.... kr 69,- stk Find den samme.... kr 69,- stk Hvad passer sammen?.. kr 69,- stk Kender du dyret?.... kr 69,- stk Læs lydret og Forstå opgaver kr 298,- stk Læs lydret og Forstå opgaver kr 298,- stk Læs lydret og Forstå opgaver kr 298,- stk spf-pen, 1 stk.... kr 65,- sæt spf-pen, 10 stk.... kr 500,- stk spf-pen, Læsekatten.... kr 85,- stk spf-pen, Læsehunden... kr 85,- 120 hyppige ord stk På sporet af ordet fang tyven.... kr 425,- stk Sækkekort, rød.... kr 148,- stk Sækkekort, blå.... kr 148,- sæt Turbo-ord, 10 stk.... kr 148,- stk Ordklapper, 1 stk.... kr 34,- sæt Ordklapper, 4 stk.... kr 108,- stk Orddeleren, 1 stk.... kr 34,- sæt Orddeleren, 4 stk.... kr 108,- sæt Rulle-Marie, 10 stk.... kr 148,- stk Store-Marie.... kr 248,- Den allerførste læsning stk Dig og mig og vi to.... kr 62,- stk Nede i fru Hansens kælder.... kr 62,- stk Pandeben.... kr 62,- stk Bi på is.... kr 68,- stk Ko og so (efterår).... kr 68,- stk Pi er 100 år (efterår).... kr 68,- stk En fin tur.... kr 68,- stk Fif er en fe.... kr 68,- stk Jan og Tim på tur.... kr 68,- stk Kim og mus.... kr 68,- stk Kis får en bøf.... kr 68,- stk Løb Tuf.... kr 68,- stk Maj og Kaj.... kr 68,- stk My får en is.... kr 68,- stk Po og Py.... kr 68,- stk Sam et lam.... kr 68,- stk Sim en sæl.... kr 68,- stk Tim på en ø.... kr 68,- stk Ti ål og en tå.... kr 68,- stk To mål og en ko.... kr 68,- stk Tor og mor.... kr 68,- stk Tuf er rå.... kr 68,- stk Alf i Kina.... kr 68,- stk Far og søn på ferie.... kr 68,- stk Far og søn på tur.... kr 68,- stk Fifi en abe.... kr 68,- stk Rosa på Fanø.... kr 68,- stk Se her, Fifi.... kr 68,- Sociale kompetencer stk Hvorfor bliver Hermann bange?.... kr 72,- stk Hvorfor bliver Hermann glad?.... kr 72,- stk Hvorfor bliver Hermann vred?.... kr 72,- stk Hvorfor bliver Hermann ked af det?... kr 72,- stk Hvorfor bliver Hermann overrasket?... kr 72,- stk Hvorfor kan Hermann ikke lide maden?.... kr 72,- stk Dyrene i Hermanns have.... kr 52,- stk Hund fingerdukke.... kr 68,- stk Snegl fingerdukke.... kr 68,- stk Mus fingerdukke.... kr 68,- stk Mariehøne fingerdukke.... kr 68,- stk Lad os sætte ord på følelser.... kr 148,- stk Humørkort.... kr 158,- sæt Labyrintplakater, 6 stk A3.... kr 148,- stk Bogen om Rosa.... kr 248,- stk Bogen om Noah.... kr 248,- stk Et skridt ad gangen.... kr 198,- stk Følelser i børnehøjde... kr 410,- stk Puma.... kr 348,- Gæt og fortæl stk Tepottespillet.... kr 248,- stk Foran bagved.... kr 210,- stk Foran bagved og midt imellem.... kr 198,- stk De små quizzer kr 52,- stk De små quizzer kr 58,- stk De små quizzer kr 58,- stk De små tosprogede quizzer.... kr 68,- stk De små dyrequizzer.... kr 58,- stk De små julequizzer.... kr 58,- stk Olivia Spør.... kr???,- stk Skøre rim og vilde dyr.. kr 128,- Alle priser er excl moms Vi tager forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte materialer Birk Centerpark Herning Tlf forlag@spf-herning.dk

Tema DEN FØRSTE LÆSNING 12 GODE SERIER TIL DIG DER ER I GANG MED AT KNÆKKE LÆSEKODEN

Tema DEN FØRSTE LÆSNING 12 GODE SERIER TIL DIG DER ER I GANG MED AT KNÆKKE LÆSEKODEN Tema DEN FØRSTE LÆSNING 12 GODE SERIER TIL DIG DER ER I GANG MED AT KNÆKKE LÆSEKODEN At lære at læse er hurtig og nemt for nogle børn, mens andre skal igennem mange kampe for at nå dertil. Der er flere

Læs mere

Filtmåtter med de 120 hyppige ord

Filtmåtter med de 120 hyppige ord VEJLEDNING TIL Fodspor Filtmåtter med de 120 hyppige ord Med bogen På sporet af ordet fang tyven, opgaveæsken og app en På sporet af ordet, Turbo-ord, sækkekort, Læs Lydret bøgerne, gulvtæppet og filtmåtterne

Læs mere

Hit med tæppet den rene leg

Hit med tæppet den rene leg Forslag og idéer til sproglege og bogstavindlæring Af Gitte Skyum Kjøge Sprog er ikke bare indhold, det er også form og lyd. Der er mange metoder og midler til at åbne børnenes øjne for alle facetterne.

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få dejlige oplevelser

Læs mere

Musical med bogstavmusikanterne

Musical med bogstavmusikanterne Musical med bogstavmusikanterne En musisk vej ind i læsningen Skrevet af Mette Bech Baggrund Musicalen med bogstavmusikanterne er udviklet af Mette Bech. Børnehaveklassen på Højelse skole har siden 2006

Læs mere

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med Lær at læse 1. 120-ord som ordbille ikke dig om vil med 2. Bogstavlyde sæt lye sammen 3. Andre regler Fx vokalforvekslinger, stumme bogstaver kage hest hund 1. 120 ord som ordbille Hvis man kan dem, kan

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse BØRN & UNGE FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. bruge bogstavernes lyd, når de læser, og de kan forstå, hvad de læser. De fleste

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Lær børn og unge SociaLe færdigheder med trin for trin. og ville, vove, vælge! SpeciaL-pædagogiSk forlag

Lær børn og unge SociaLe færdigheder med trin for trin. og ville, vove, vælge! SpeciaL-pædagogiSk forlag Lær børn og unge SociaLe færdigheder med trin for trin og ville, vove, vælge! SpeciaL-pædagogiSk forlag Sociale kompetencer Sociale og emotionelle færdigheder kan læres på samme måde som alle andre færdigheder.

Læs mere

Kender mange ord Ved meget om det enkelte ord Kan bruge dem i kommunikation. Inspirationsmateriale fra PPR Haderslev

Kender mange ord Ved meget om det enkelte ord Kan bruge dem i kommunikation. Inspirationsmateriale fra PPR Haderslev 1. Kende mange ord (et spørgsmål om kvantitet) 2. Ved meget om det enkelte ord (et spørgsmål om kvalitet) 3. Kan bruge dem i kommunikation (et spørgsmål om kontrol) 1. Kende mange ord (et spørgsmål om

Læs mere

På sporet af ordet. -fang tyven. Ina von Barm og Alice Darville

På sporet af ordet. -fang tyven. Ina von Barm og Alice Darville På sporet af ordet -fang tyven På sporet af ordet Det er et sørgeligt syn, der møder bibliotekaren. Der har været tyve på spil. De har stjålet de 120 hyppigste ord i bøgerne, og der er nu længere hoved

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Raketten - indskoling på Vestre Skole

Raketten - indskoling på Vestre Skole Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Sådan hjælper du dit barn på vej I faget matematik Hjælp barnet til at blive opmærksom på alle de tal, der er omkring det i hverdagen

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom

Forældreinformation. Læsefolder for indskolingen. Læsning er grundlaget for lærdom Forældreinformation Læsefolder for indskolingen Læsning er grundlaget for lærdom Giv mit barn læsehunger, det beder jeg om med brændende hjerte. (Astrid Lindgren) Det er i skolen, barnet skal have sin

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september VI SKAL LÆRE HINANDEN AT KENDE Fortællertid Oplæsning Dialog At lytte til oplæsning (i - s- t) (konsonanter og vokaler) Sange,

Læs mere

Læse- og skrivekursus til Pallebøgerne

Læse- og skrivekursus til Pallebøgerne Læse- og skrivekursus til Pallebøgerne JØRN JENS EN Det er P alles far 1 Sky JØRN JENS EN nd d ig, P alle af Karin Erbo Jensen JØRN JENSEN Palle hjælper far JØRN JENSEN Palle passer kat ISBN 978-87-7369-540-1

Læs mere

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen.

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen. Byg og stav - At farvekode (Lego), lydkode (instrumenter) og kroppen (håndfonemer) understøtter forståelsen af analysen-syntesen. - At eleverne kan klappe stavelser. - At eleverne kan stave til korte lydrette

Læs mere

Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011

Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011 Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011 Hvornår? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Form og metode) Med hvilket formål? Andet 32-35 Børnehaveklassen-hvem er vi? Vi arbejder med navne, udseende, hvad kan

Læs mere

Skovvangskolen. Informationsfolder til. forældre. ved skolestart.

Skovvangskolen. Informationsfolder til. forældre. ved skolestart. Skovvangskolen. Informationsfolder til forældre ved skolestart. 1 Skovvangskolen vil med denne folder orientere forældrene om hvilke mål og forventninger, vi har til det kommende skole/hjem-samarbejde

Læs mere

SPROGET ER NØGLEN TIL VERDEN. Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT?

SPROGET ER NØGLEN TIL VERDEN. Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT? SPROGET ER Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT? 3...Oversigt over sproglige milepæle 4...Børn lære sproget af deres forældre, men vi har alle et fælles ansvar. 5...Hvordan støtter vi

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

LÆSETOGET 0.-3.årgang

LÆSETOGET 0.-3.årgang Humlebæk Skole LÆSETOGET 0.-3.årgang Læsetoget er et projekt på tværs af årgange og teams i indskolingen, hvor vi kan udnytte hinandens ressourcer og hermed højne elevernes læsefaglige niveau. Vi har derfor

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med Lær at læse 1. 120-ord som ordbille ikke dig om vil med 2. Bogstavlyde sæt lye sammen 3. Andre regler Fx vokalforvekslinger, stumme bogstaver kage hest hund 1. 120 ord som ordbille Hvis man kan dem, kan

Læs mere

ktive fortællinger, rim og remser

ktive fortællinger, rim og remser Skrevet af Lotte Salling Illustreret af Jarl Egeberg ktive fortællinger, rim og remser dialogisk læsning med børn Bogen er skrevet med støtte fra Kunstrådets Litteraturpulje Indhold Aldersopdelt indholdsfortegnelse.....................................

Læs mere

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA REVIDERET Til sprogvurdering af børn i børnehaveklassen 1 Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Blad marts 2011. Nyt fra kontoret:

Blad marts 2011. Nyt fra kontoret: Blad marts 2011. Nyt fra kontoret: Vi roder alle vegne. Der står ting på alle ledige pladser, så håndværkerne kan komme til. De er i gang mange steder. Ude er de ikke færdige med taget endnu, inde mangler

Læs mere

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori

Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme. Overordnet teori Skriftsproglig udvikling på begyndertrinnet og støtte hjemme Kortfattet overordnet teori samt en række råd til hjemmet, der bygger på seneste forskning inden for det skriftsproglige område. Det skriftsproglige

Læs mere

Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com. Vild med Vitello

Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com. Vild med Vitello Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com Vild med Vitello Book bøger af Kim Fupz Aakeson på mit CFU http://mitcfu.dk/lnkyybn Mål: Motivation og lyst til at

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Årsplan for børnehaveklassen 2011/2012

Årsplan for børnehaveklassen 2011/2012 Årsplan for børnehaveklassen 2011/2012 Hvornår? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Form og metode) Med hvilket formål? Andet 32-35 Børnehaveklassen-hvem er vi? Vi arbejder med navne, udseende, hvad kan

Læs mere

Uhu en vampyr! Til læreren. Vejledning: Indhold: 1. ordliste 2. ordkort 3. dominospil 4. miniscrabble 5. ord med G 6. opgaver 7. skriv med 8.

Uhu en vampyr! Til læreren. Vejledning: Indhold: 1. ordliste 2. ordkort 3. dominospil 4. miniscrabble 5. ord med G 6. opgaver 7. skriv med 8. E K S T R A S I D E R T I L Side 1 Uhu en vampyr! Til læreren Indhold: 1. ordliste 2. ordkort 3. dominospil 4. miniscrabble 5. ord med G 6. opgaver 7. skriv med 8. krydsord L Æ S L Y D R E T 3 Vejledning:

Læs mere

120 ords-tæppet. På sporet af ordet

120 ords-tæppet. På sporet af ordet 120 ords-tæppet På sporet af ordet I denne vejledning kan du finde idéer og inspiration til, hvordan du kan bruge 120 ords-tæppet i arbejdet med at få automatiseret de 120 hyppige ord med afsæt i leg og

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcv bnmqwertyuiopåasdfghjklæø zxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåas

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcv bnmqwertyuiopåasdfghjklæø zxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klæøzxcvbnmqwertyuiopåas qwertyuiopåasdfghjklæøzxcv bnmqwertyuiopåasdfghjklæø zxcvbnmqwertyuiopåasdfghj Læsning på Hurup skole klæøzxcvbnmqwertyuiopåas Mellemtrinnet 3. 6. klasse dfghjklæøzxcvbnmqwertyuio påasdfghjklæøzxcvbnmqwert

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse.

Dit barn skal stadig undervises i at læse, så det bliver en bedre og hurtigere læser, og dit barn skal øve sig i at læse. ~ 2 ~ Læsefolder til forældrene i 3. og 4. klasse Kære forælder I 3. og 4. klasse er dit barn godt i gang med at læse og skrive. Barnets læsning vil i løbet af 3. og 4. klasse udvikle sig, så barnet læser

Læs mere

Årsplan 0.klasse 2015/16

Årsplan 0.klasse 2015/16 Årsplan 0.klasse 2015/16 Sproglig opmærksomhed: Vi arbejder med sprogligopmærksomhed, rim og remser. Gennem samtale, dialog, oplæsning og færtælling skærpes børnenes opmærksomhed mod det talte og skrivende

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe Dansk 1.klasse hedens dyr med start medio august Emne: Tema: Af jord er du kommet Hedens dyr Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe blomster myldre milevidt.

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklassen

Læsning og skrivning i børnehaveklassen Læsning og skrivning i børnehaveklassen Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Gensidige forventninger Børn begynder i skolen med store forventninger om at lære at læse. Som forælder har du sikkert

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Mit navn: Så mange år er jeg: år 0 9 8 7 6 5 Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato Datoen for børnenes fødselsdag skrives ind i månedsfeltet. Tegn dig selv. Tegn mønstrene færdige og

Læs mere

Niveaulæsning i indskolingen. Glamsbjergskolen 2012

Niveaulæsning i indskolingen. Glamsbjergskolen 2012 Niveaulæsning i indskolingen på Glamsbjergskolen 2012 Niveaulæsning i indskolingen Vi ved af erfaring, at der på alle klassetrin er stor forskel på, hvor eleverne befinder sig med hensyn til deres læseudvikling.

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du bruge

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013 ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013 Mælkedukse: Albert og Clara is bi si bil 3+4=7 4+4=8 5+4=9 Børnehaveklassens formål: Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ Dialogisk læsning - Lotte Salling Mit stamtræ OPLÆSNING MED DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE. Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Mit Stamtræ af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole

Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Velkommen til Tidlig SFO På Nørre Aaby skole Kære forældre På Nørre Aaby skole har vi Tidlig SFO fra 1. marts. I daglig tale kalder vi det Mini SFO. I denne folder vil vi præsentere jer for vores intentioner

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

Leg med vokallyde og sproglige begreber

Leg med vokallyde og sproglige begreber Leg med vokallyde og sproglige begreber Af Bodil Hessellund Med vokaltæppet kan man fordybe sig i aktiviteter rettet mod de fire sproglige dimensioner fra Undervisningsministeriets sprogvurdering. Ved

Læs mere

Facitliste. PIRANA - DANSk 0

Facitliste. PIRANA - DANSk 0 Facitliste PIRANA - DANSk 0 Facitliste Dette er facitlisten til Pirana - Dansk 0. De fleste opgaver i bogen har indlagt diverse tjek, så de rettes direkte i bogen. Løsningen til de opgaver er ikke her

Læs mere

Årsplan for dansk 0. klasse Herborg Friskole

Årsplan for dansk 0. klasse Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33-35 Sociale spilleregler og klassens sammenhold. Hvad skal man i timerne og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

ELEMENTER I LÆREPROCESSEN

ELEMENTER I LÆREPROCESSEN ELEMENTER I LÆREPROCESSEN At ville noget At føle sig som noget At lære noget At kunne noget At vide noget 1 UNDERVISNING AF ELEVER MED MASSIVE LÆSEVANSKELIGHEDER Forudsætninger Undervisningsparat > omsorg

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven.

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven. Roser Skolen Årsplan for 0.klasse 2018/2019 Børnehaveklasseleder Anela Dardagan Årsplan er baseret på 6 kompetencemål opstillet af undervisningsministeriets færdighedsvidens mål for børnehaveklasse. (www.emu.dk)

Læs mere

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning.

Kære forældre. Vi ønsker dig god læsning. Kære forældre Denne pjece har til formål, at give dig viden omkring overgangsarbejdet fra børnehaven til fritidsinstitutionen ved Strandvejsskolen. Hensigten er samtidig, at give inspiration til at støtte

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan.

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Kommunikation At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Hvis du har været til en vild fest, er det sikkert

Læs mere

Læseløftresultater Asgårdsskole og Borup skole Social og kulturel inklusion af to-sprogede

Læseløftresultater Asgårdsskole og Borup skole Social og kulturel inklusion af to-sprogede OVERSIGT OVER BILLAG Oversigt over Bilag: Bilag der anvendes ved iagttagelse før Læseløft Bilag 1: Bogstavark Bilag 2: Ordliser A, B og C Bilag 3: Liste til ordskrivning Bilag 4: Høre lyde i ord Bilag

Læs mere