Sixth Annual Conference on the International Group for Lean Construction. Guarujá, Brazil, August 1998

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sixth Annual Conference on the International Group for Lean Construction. Guarujá, Brazil, 11-13 August 1998"

Transkript

1 Sixth Annual Conference on the International Group for Lean Construction Guarujá, Brazil, August 1998 Sammendrag af proceedings Af Sven Bertelsen I det følgende anvendes ordet Byggeri som en tilnærmelse til det engelske ord Construction Sixth Annual Conference on the International Group for Lean Construction... 1 Guarujá, Brazil, August Sammendrag af proceedings...1 Theory... 2 What Kind of Production is Construction... 2 Design and Production Interface in Lean Production: A Performance Improvement Criteria Proposition... 2 Principle of Transparency Applied in Construction... 3 Parade Game: Impact of Workflow Variability on Succeeding Trade Performance... 3 Design... 3 On the Agenda of Design Management Research... 3 Improving the Design-Construction Interface... 4 Design for Lean Construction... 4 Developing a Protocol for Managing the Design Process in the Building Industry... 5 Reinventing the Way of Construction: The Development of a New Design Language... 5 Process... 6 Evaluating Building Systems Based on Production Process Management and Lean Construction Concepts... 6 Looking for What Could Be Wrong: An Approach to Lean Thinking... 6 Practical Knowledge Builds Projects: Case for Independent Construction Information Management... 7 Planning... 7 Preplanning Method for Multi-Story Building Construction Using Line of Balance...7 WorkPlan: Database for Work Package Production Scheduling... 8 Embedded Internet Systems: Applications in Construction... 8 Developing a Model or Planning and Controlling Production in Small Sized Building Firms... 8 Proactive Approach for Reducing Non-Value Adding Activities Due to Time-Space Conflicts... 9 Implementation Implementing Lean Construction: Understanding and Action Some Directions for Developing Construction Management Training Programmes on Lean Construction From Craft Production to Mass Customisation? Customer-Focused Approach to Housebuilding Contribution of the Principles of Lean Construction to Meet the Challenges of Sustainable Development... 11

2 2 Implementation of Lean Concepts for Public Sector Engineering Design and Construction: A Case Study Case Studies Unraveling the Value Chain in Construction Last Planner as Site Operations Tool Last Planner, Look Ahead, PPC: A Driver to the Site Operations Alliance Lean Design/Construct on a Small High Tech Project Getting UK Construction People to Think Lean Where to Start? A Case Study Strategic Application of Lean Thinking Afsluttende bemærkninger Theory What Kind of Production is Construction Glenn Ballard and Greg Howell, Berkeley CA Et filosoferende paper, der sammenligner byggeri med produktion, og kommer til den erkendelse, at byggeri måske mere ligner design og prototype i fremstillingsindustrien end selve masseproduktionen. Forfatterne er nogle af de primære drivkræfter bag Lean Construction og de advokerer såvel her som senere for, at LC ikke er produktion i industriel forstand, men er en anden tilgang til traditionelt byggeri. Desuden mener de, at fremstilling snarere kommer til at ligne byggeri mere og mere i takt med, at der bliver tale om individuel masseproduktion i korte serier. Dermed kan byggeriet ses som førende, og det ville være forkert at ændre byggeprocessen i retning af fremstilling. Tanken forekommer sjov, men er den egnet til en her og nu strategi i udviklingen af et mere effektivt byggeri? Mon ikke det rigtige ligger midt imellem? Fx ved at komponentalisere mest muligt og samtidig fremstille komponenterne så individuelt som muligt, men med industrien som basis. Design and Production Interface in Lean Production: A Performance Improvement Criteria Proposition Duardo L. Isatto and Carlos T. Formoso, Brazil Paperet fremdrager to forskellige modeller af fremstilling: en oprindelig af Shigeo Shingo fra Toyota og en nyere af finnen Lauri Koskela. Det interessante er Shingeo s skelnen mellem processer og operationer, der ligger på krydsende akser i produktionsflowet i modsætning tilde traditionelle teori, der opfatter operationerne som en detailnedbrydning af processerne. Koskela uddyber denne tanke og ser produktionen som en serie af aktiviteter (processer) der er en gentagen kæde af Transport, Oplagring, Proces og Inspektion. Kun Procesdelen giver værditilvækst. Forfatterne opstiller herefter deres egen model baseret på tanken om at søge de tiltag, der fremmer værditilvæksten.

3 3 Det forekommer som om, der er en tanke bag, der måske er værd at forfølge, men dette paper virker ikke som det helt rigtige startsted. Det er nok bedre at tjekke kilderne. Fx Koskela er ret aktiv i LC og er ofte citeret. Koskela 1992: Application of the New Production Philosophy to Construction. Technical Report #72, CIFE, Stanford University Principle of Transparency Applied in Construction Aguinaldo dos Santos, James Powell, John Sharp and Carlos T. Formoso, UK Et ganske lavpraktisk paper om at gøre tingene synlige på byggepladsen. Det kan ske ved at forenkle processerne så teamet kan overse dem, om at definere grænser for hvert sjak, om at gøre resultatet klart, så man umiddelbart ved, at nu er det ok etc. En række illustrerede eksempler, der næppe er umiddelbart relevante for danske forhold, men som kan inspirere i arbejdet med produktionsindikatorer og produktivitetsudvikling. På mange måder minder det om de tanker, vi havde i starten af Byggelogistik. Idéerne er værd at overveje i Værktøjskassens Produktivitetsindikatorer, selv om det ikke er det samme, der fokuseres på. Parade Game: Impact of Workflow Variability on Succeeding Trade Performance Iris D. Tommelein, David Riley and Greg A. Howell, Berkeley, CA Paperet beskriver et spil, hvor det simuleres hvilken betydning uregelmæssigheder i arbejdstakten har for det samlede flow, hvis det enkelte sjak i rækken ikke arbejder jævnt. Spillet er udviklet til undervisning mhp at illustrere effekten for de studerende, og det har næppe de store relevans for praksis. Design On the Agenda of Design Management Research Glenn Ballard, US and Lauri Koskla, Finland Et fint oversigtspaper over en række problemer i projekteringsledelse, der bør udforskes. Designfasen kan anskues ud fra 3 synsvinkler: Som en proces der konverterer input til output, som et flow af materialer og information gennem tid og rum, samt som en proces, der genererer værdi til kunden. Alle tre opfattelser er nødvendige, men kun den første er i fokus i den traditionelle projektering. Der antydes forskellig forsøg på en ændret tilgang, men det konstateres fx, at design and build kontrakter ikke i sig selv leder til bedre resultat end den traditionelle tilgang. Også at den nye teknologi ikke har ført til en kvalitativ ny proces.

4 4 Det nævnes, at kvalitetssikring sjældent fører til en bedre opfyldelse af kundens kvalitetsforventninger, men mest sigter på at undgå fejl i beregninger og tegninger. Der opfordres til samarbejde om en ny tilgang til projekteringsledelse baseret på en række idéer skitseret i paperet. Disse idéer kan virke uigennemskuelige i første omgang, men kan rumme gode tanker. Forfatterne er ikke hvem som helst i dette miljø. Paperet vækker tanker om Fremtidens Projektering, og det kunne være værd at se nærmere på i relation til PPU s 3-fasmodel, ProjektWeb og Habitat s workshop. I sidste tilfælde med henblik på at opstille en model for fastholdelse af og måling af opfyldelsen af kundens værdiopfattelse. Et par af referencerne er nok værd at tjekke: Green 1994: Beyond Value engineering: SMART Value Management for Building Projects, International Journal of Project Management, 12 (1) Josephson och Hammarlund 1996: Kvalitetsfelkostnader på 90-talet en studie av sju byggprojekt. Kelly and Male: Value management in design and construction, E&FN Spon, London Improving the Design-Construction Interface Luis F. Alarcón and Daniel A. Mardones, Chile Et empirisk studie af fejl i projekterne og deres relative betydning for byggeprocessen. Paperet forsøger at opstille en metode til bedre styring af kvaliteten ved anvendelse af QFD (Quality Function Deployment) og introducerer en række praktisk metoder til styring af projektets (byggetekniske?) kvalitet. Beskrivelsen af problemerne virker ikke helt fremmed, men graden af deres alvor synes at afspejle en anden tradition. Måske er QFD en inspiration til nye værktøjer til projekteringsledelsen? Design for Lean Construction Silvio Burrattino Mehaldo, Brazil Paperet beskriver udviklingsarbejdet i et developer- og entreprenørfirma med henblik på at skabe en bedre organisering af projekteringsprocessen, der blandt andet lider under developernes trang til at spare på omkostningerne, manglende praktisk erfaring hos de projekterende, manglende hensyn til bygbarheden, samt ufuldstændigt og forsinket projektmateriale. Der opstilles en model baseret på et multidisciplinært team, der såvel har ansvar for at projektere selve bygningen som for at designe byggeprocessen og styre byggeriet. Feed back skulle derved være bedre sikret.

5 5 I praksis viste der sig en del problemer i implementeringen f dette nye princip, men det fremhæves, at det måske mere er motivationen og forståelsen, det var galt med. Næppe et paper af den store interesse for os i praksis, men måske en reference for PPU? Developing a Protocol for Managing the Design Process in the Building Industry Carlos T. Formoso, Patricia Tzotzopoulos, Magaret S. S. Jobim and Renata Liedtke, Brazil Paperet beskriver en organisering og faseopdeling af designprocessen med tilhørende dokumenter til styringen. Paperet er baseret på praktiske erfaringer i 4 entreprenørfirmaer, men er måske ikke i sig selv særligt relevant. Dog er der et par referencer, der er værd at tjekke: Powell and Newland 1994: //Titel mangler// Koskela 1992: Application of New Production Philosophy to Construction, Technical report No 72, Stanford CIFE Koskela et al 1997: Fast or Concurrent: The Art of Getting Construction Improved, Lean Construction, A.A. Balkema, Rotterdam pp Reinventing the Way of Construction: The Development of a New Design Language Rossi Residentcial LTDA, Brazil En beskrivelse af, hvordan et firma, der projekterer, bygger og driver boliger har angrebet en række praktiske problemer med uegnet projektmateriale, der resulterede i store fejlomkostninger. Blandt initiativerne var standardisering af symboler og anvendelse af ikoner; bedre tegningsformat: alt i A3; tegningerne udformet til de operationer, de understøtter; Bedre og ensartet afsætning Ensartet målsætning, alt i mm, idet det blev konstateret, at mål i cm gjorde fejl på 1 cm acceptable MM Selv om del af problemerne ikke er de samme som vi kender, er der nok inspiration at hente, såfremt man tog fat på byggeprojektets udformning.

6 6 Process Evaluating Building Systems Based on Production Process Management and Lean Construction Concepts Alberto Peixoto San Martin and Carlos Torres Formoso, Brazil Paperet beskriver en metode til formelt at beskrive et projekts opfyldelse af kriterierne i Lean Construction i form af 9 indikatorer, fx Process Design Efficiency, Production Flexibility, Supply Chain Dependency og Labour Required Skills. Metoderne er ret formalistiske og kræver en grundig evaluering af det konkrete projekt. Man kan tvivle på, om en sådan optælling af parametre kan gøres tilstrækkeligt præcist fra projekt til projekt, således at der kan optille en egentlig måling, men metoden kan sikkert benyttes efter en tilpasning? til at bedømme, hvor der kan spares. Looking for What Could Be Wrong: An Approach to Lean Thinking Paulo Andrey, Antonio N. Carvalho Jr. And Horacio Helma, Brazil Paperet introducerer tanken om at benytte formelle metoder til fejlanalyser: Failure Modes and Effects Analyses (FMEA) og Fault Tree Analyses (FTA). Det peger blandt andet på nødvendigheden af at flytte opmærksomheden fra planlægning af det forudsete til en contingency planning, jf tankerne i Værktøjskassen. Det opstiller en metodologi til at følge op på arbejdet samt finde og afhjælpe årsagerne til fejl. Desuden beskrives der formelle metoder til fejlanalyse. Også problemerne med at indføre metoderne i praksis behandles, blandt andet manglende operative standarder; Bureaukrati: Jeg har nok at gøre med de problemer, der allerede er her, skal jeg nu også belemres med dem, der ikke er her ; Manglende tid; og Manglende information. Det synes som om der her er et sted at starte i vores Planlægning af det Uforudsete i Værktøjskassen, og måske også en inspiration til en mere systematisk behandling af byggefejl, om end de skriver som om alle fejl opdages med det samme hvilket Byggeskadefonden næppe er enig i. Et par kilder bør tjekkes: Howell and Ballard 1997: Lean Production Theory: Moving Beyond Can Do, Lean Construction, Balkema pp Howell and Ballard 1996: Can Project Controls Do Its Job?, Proc. IGCL-4, Birmingham Farinan et al 1997: Application of the Lean Production Concept to Improving the Construction Process, Proc. IGCL-5, Gold Coast Australia Gaardslev 1997: TQM the Nordic Way, Lean Construction, Balkema pp

7 7 Practical Knowledge Builds Projects: Case for Independent Construction Information Management David Gurley and Bill McManus, USA Paperet advokerer for et uafhængigt Information Management, hvis opgave alene skal være at organisere, styre og distribuere information. Tidligere havde ejeren ofte denne funktion, men han lader mere og mere projektledelsen glide fra sig, hvilket svækker informationsstyringen. IM skal ses som en bibliotekar, der ud over at holde orden, også hjælper med at finde information og med at opsamle den. Samtidig lægger paperet op til en ny måde at anskue processen på. Tingene ses at ske i et glidende vindue, hvor kun det nære er relativt detaljeret og præcist (jf afkaldeplanerne i Byggelogistik). Push vs Pull logistik i informationsstyringen behandles, og der advokeres for en pull-logistik. Alt i alt lægger papiret op til en Web Master i et ProjektWeb og der opstilles en række tanker, der er værd at overveje, herunder om dette ikke er en selvstændig ydelse fra en uafhængig manager. Der omtales et antal amerikanske udbydere af Projekt Webs, som det nok var værd at kigge på for at kende state of the art. Alt i alt et spædende paper re projekt-web overvejelserne. Desuden et antal referencer: Ballard 1997: Lookahead Planning: The Missing Link in Production Control, Proc IGLC-4, Birmingham Davenport and Prusak 1977: Working knowledge: How Organisations Manage What They Know, Harvard Business School Press Jucker and Fischer 1996: Modeling Management Coordination and Dependence Among Firms Within Virtual Cooperation, Ress. Report of the Stanford Integrated Manufacturing Association Marchado 1995: Construction Management According to JIT Philosophy, (Article) Federal University of Santa Catarina, Brazil Vizard 1998 Are You Prepared to Face an IT Oligarchy?, Infoworld june 15. Planning Preplanning Method for Multi-Story Building Construction Using Line of Balance Ricardo Mendes Jr and Luiz Fernado M. Heineck, Brazil Paperet beskriver en metode til planlægning af byggeri, der har en repetitiv karakter fx hoteller eller boliger. Det tager afsæt i Line of Balance metoden, der er udviklet til fremstillingsindustrien. I modsætning til de traditionelle,

8 8 kritisk-vej-metoder forsøger man her at gøre alle aktiviteter kritiske ved at justere bemandingen så slæk undgås. Problemet er så, at der kan være forskelle i hvor præsist de enkelt sjak gennemfører deres aktiviteter, men det hævdes, at der opnås en bedre planlægning og styring af økonomi. Om der er den store forskel til de cyklogrammer, vi ofte benytter, vil kræve en nærmere analyse, men der er flere forfattere der påpeger, at kritisk-vej ikke fører til en hensigtsmæssig planlægning af selve arbejdet, men alene til en formulering af tidskrav til de deltagende. Måske er det værd at studere i en situation, hvor hele processen dvs også underentreprenørerne indgår og deres detailplanlægning i en planlægning. WorkPlan: Database for Work Package Production Scheduling Hyun Jeong Choo, Iris D. Tommelein, Glenn Ballard and Todd R. Zabelle, Berkeley, USA Paperet præsenterer et system til planlægning af de ugentlige arbejdsopgaver svarende til units i Byggelogistik. Systemet er implementeret i Access og det baserer sig på det forhold, at oplysningerne til arbejdsplanlægningen og til opfølgningen ved den efterfølgende timeregistrering grundlæggende er de samme, blot er de forecasts det ene sted og historik det andet. Så hvorfor ikke kombinere de to sæt i samme system, og samtidig få mulighed for at lære, hvad det tog at gøre tingene i sidste uge? Et interessant system, som er en parallel til afkald i byggelogistik. Kan de to ting kombineres? Et godt spørgsmål til PPU. Også en mulighed i Værktøjskassens logistikprojekt. Programmet bør fremskaffes med henvisning til vores arbejde med en tilsvarende planlægning af materialerne. Embedded Internet Systems: Applications in Construction Edward Finch, Reading, UK Et oversigtspaper over de nye muligheder, der ligger i indbyggede chips i stedet for stregkoder i komponenter, udstyr mv samt den standardisering, som internetprotokollen TCP/IP-6 rummer med hensyn til at give enhver chip en unik adresse. Mens Internettet hidtil har været forbundne computere, bliver det forbundne intelligente enheder, hvilke kan få betydning for fx systemer til overvågning af såvel byggeprocessen som den efterfølgende drift og vedligehold. Relevant for Habitat s overvejelser (Semco)? Relevant for NBa? Developing a Model or Planning and Controlling Production in Small Sized Building Firms Carlos T. formos, Mauricio Bernardes and Luiz Fernando Oliveira, Brazil

9 9 Paperet beskriver udvikling og indførelse af en systematisk projektstyring i 6 mindre entreprenørfirmaer. Der sker med hovedvægten på den (videnskabelige) metode, og det rummer næppe meget relevans for praksis i Danmark. Proactive Approach for Reducing Non-Value Adding Activities Due to Time-Space Conflicts Bureau Akinei, Martin Fischer and Todd Zabelle, Stanford USA Paperet beskriver praktiske undersøgelser af konflikter mellem forskellig teams arbejde på byggepladsen. Der identificeres 4 forskellige metoder til at modellere byggeaktiviteternes flow gennem byggepladsen på: som et køteori problem som et konfigureringsproblem som et ruteplanlægningsproblem som et ressourceallokeringsproblem De benytter selv en analytisk tilgang i deres forsøg på at fremstille en 4D model af pladsdisponeringen. I deres case studerer de 4 fags konflikter i en konkret del af et byggeri idet de støtter sig til et tidligere arbejde, der identificerer 12 forskellige slags pladsbehov (frit oversat): bygningsdelen layout område aflæsning materialetransport personadgang oplag //staging area/// præfabrikation arbejdsområde værktøjs- og materieloplag affaldstransport beskyttet område risikoområde Generelt er der tale om en status på et igangværende udviklingsprojekt, som måske kan føre til noget nyttigt. Men som værktøj til praktisk brug er der vist ikke så meget at hente. Er der noget for Arkitektskolen i Århus?

10 10 Tjek kilde: Akinci and Fischer 1998: Time-Space Conflict Analysis Based on 4D Production Models, to appear in ASCE, Proc. Computing Congress Implementation Implementing Lean Construction: Understanding and Action Greg Howell and Glenn Ballard, Berkeley, USA Dette paper af to af fædrene til Lean Construction virker som et key note paper, der kræver et dybere studium. Det gennemgår hele grundlaget for lean tænkning og sætter det op mod byggeriets situation, og det anbefaler en række initiativer og principper ved indførelsen. Paperet er meget stærkt og koncentreret, men det lider måske under at det ikke når frem til den for mig åbenlyse tanke, at tænke bevidst i objekter ikke i processer, dvs komponenter, bygningsdele, multisjak og procesenheder. Det kæmper lidt med spørgsmålet: What is a piece in construction, hvilket vi hurtigt vil besvare med henvisning til unit en i Byggelogistik og til de tilhørende arbejdsoperationer. Men hele spørgsmålet fortjener dog et særligt paper, som vi måske skulle overveje i lyset af Byggelogistik, PPU og Habitat. Anskaf kilder: Ballard and Howell 1998: Shielding Production: An Essential Step in Production Control, ASCE J:Constr. Engrg and Management 124 (1) Senge et al 1994: The Fifth Discipline Fieldbook, Doubleday Womack and Jones 1996: Lean Thinking, Simon and Schuster Some Directions for Developing Construction Management Training Programmes on Lean Construction Ercilia Hitomi Hirota and Carlos Torres Formoso, Brazil Et paper om uddannelse af studerende i lean construction baseret på studier af praksis hvor de studerende fulgte en byggeproces. Udgangspunktet var, at den mest effektive måde at ændre adfærd på er at sætte folk i nye situationer, som påtvinger nye roller. Det konstateres imidlertid, at den gennemførte undervisning ikke gav helt tilfredsstillende resultater, fordi teorien ikke var klar nok, fordi lærerne ikke lod eleverne erfare selv og fordi man ikke respekterede visse regler om læring. Uvidenhed om læreprocessen kan forhindre kommunikation Det interessante er måske udsagnet, at de japanske teorier slet ikke kan kopieres, men at de kræver en abstraktion og applikation før de er nyttige. Tjek reference: Beer et al 1995: Why Change Programs Don t Produce Change, in Kolb et al The Organizational Behaviour 6 th ed pp , Prentice Hall.

11 11 From Craft Production to Mass Customisation? Customer- Focused Approach to Housebuilding James Barlow, University of Westminster, UK Paperet beskriver situationen i den engelske boligbyggesektor, hvor problemerne er de samme som i Danmark, om end markedet er anderledes. Grundspekulation og salgsevner har været de væsentlige kilder til indtægt i de traditionelle byggefirmaer Der advokeres for agile produktion som ifølge forfatteren i modsætning til lean produktion også omfatter fokus på kort produktudviklingstid og megen kundetilpasning. Et andet karakteristika er, at produktet understøttes efter overdragelsen til kunden ved nye tilbud om tillægsprodukter, services etc. Producenten fortsætter med at kommunikere med produktet efter at kunden har overtaget det. Målet er stadig bedre kvalitet, lavere pris, hurtigere respons og større fleksibilitet Der peges på, at vejen må være brug af standardiserede komponenter, supply chain management og kundefokus samt at bringe totaløkonomien ned og øge kvalitet og funktionalitet. Der peges endvidere på risikoen for mangel på fagudlært arbejdskraft og på de behov for nye boliger, der opstår pga hjemmearbejde. Komponentfabrikanterne og slutbrugerne spås en langt større rolle i den reorganiserede designproces og i supply chain management. Virtuelle firmaer kan blive en mulighed. I relation til husbygning er den agile produktions midler bla concurrent engineering, multidisciplinært design, CIM, JIT levering af materialer og komponeneter (ukendt i UK), bedre forståelse af kundekrav og kundeorienteret fokus i stedet for omkostningsfokus. Udviklingen fra håndværk til agil produktion illustreres i en sigende figur, og det spås, at byggefirmaets opgave bliver at integrere markedsinformation med design og produkt- og procesudvikling. (Habitat). Nødvendigheden af ændrede rammebetingelser berøres. Barriererne berøres: Risikooverførslen til underentreprenører mindsker incitamentet til at producere lean; Bekymringer for omkostningerne kan bremse udviklingen af nye leveranceformer: Etablering af det faste samarbejde kan trues af konkurrence mellem leverandørerne. Det forudskikkes, at man vil gå i gang med nogle forsøg med komponentbyggeri baseret på denne nye tænkning. Alt i alt beskriver dette paper hele Habitat s idégrundlag og baggrund, men et ser ud som om, vi er lidt foran i praksis Paperet har et hav af kilder, der nok er værd at grave i. Men måske er det nemmere at kontakte forfatteren med afsæt i Sydney paperet. Contribution of the Principles of Lean Construction to Meet the Challenges of Sustainable Development Pekka Houvila and Lauri Koskela, Finland

12 12 Paperet synes lidt uden for hovedemnet idet det bringer nye krav miljørigtighed ind i de endnu ikke afklarede tanker om lean construction. Det forsøger at sige, at de samme tanker og metoder, som giver en effektiv byggeproces, også kan bringes til at give et miljørigtigt byggeri, hvilket nok er sandt, men det bevises ikke, at et er den bedste vej til at nå dette mål. Derimod er paperet sikkert interessant for Miljørigtig Projektering, dels fordi det peger på en lang række internationale initiativer herunder hos VTT i Finland, dels lidt beskæmmende fordi det ikke nævner det danske projekt. Er det igen et tegn på, at vores udvikling i byggeriet er alt for indadvendt? Kilder, er bør tjekkes: Koskela 1998: Lean Construction, VII Enroco Nacional de Technologia do Ambiente Construido 27 a 30 Abril 1998, Florianópolis, Anais, vol 1, pp Koskela and Huovila: On the Foundation of Concurrent Engineering in Construction, Proc. Concurrent Engineering in Construction CEC 97, Anumba et al (ed), The Institution of Structural Engineers, London, pp Implementation of Lean Concepts for Public Sector Engineering Design and Construction: A Case Study John A. Kuprenas, USA Et uinteressant paper om hvordan teknisk forvaltning i Los Angeles er blevet omorganiseret fra en funktionsopdeling til en matrix mellem projekter og funktioner. Det mest interessante er nok deres formelle system til bedømmelse af perfomance i et givet projekt. Case Studies Unraveling the Value Chain in Construction Brian Atkin, Sverige og UK Forfatteren arbejder pt som professor i Sverige, hvor han blandt andet dyrker anvendelse af informationsteknologi i byggesektoren. Dette præger paperets tilgang til emnet. Paperet beskriver en analyse af processer og informationsintegration i 10 byggeprojekter i UK, Frankrig, Tyskland og Sverige med henblik på at identificere værdiskabende aktiviteter. Det indkredser en tilsyneladende fælles fasemodel med 15 faser incl nedrivning. Selve analysen er måske mindre interessant, om end et af projekterne (Speculative Housing) bevæger sig ganske langt i retning af en nytænkning af hele leverancekæden med inddragelse af leverandørerne om partnere og med adgang til IT-systemerne for alle. Den efterfølgende konklusion (Main Findings) er derimod mere perspektivrig. Den nærmer sig tankerne fra Fremtidens Projektering og PPU s 3-fase model

13 13 og stiller spørgsmål om, hvorvidt den traditionelle opdeling ikke direkte virker bremsende på nytænkning. Den påpeger, at value engineering ikke får nok opmærksomhed måske især pga det engelske system med uafhængige Quatity Surveyors, og på nødvendigheden af, at klienten og/eller projektejeren ser anvendelsen af IT som en væsentlig faktor i udviklingen. Det nævnes, at IT til datadeling synes mest udbredt hvor projektholdet har været spredt, og at fællestegnestuer kan være gode til teambuilding, men nemt bliver mere papirbaserede. Den nævner 3 eksempler på good practice : Fælles information, hvor udskrift kun finder sted som en afsluttende handling af modtageren og hvor der kun udskrives efter behov Konsolideret sammenfattende information i rapportform som dokumentation af en fases afslutning. Integration af designdisciplinerne gennem CAD-anvendelse Den opstiller herefter en revideret fasemodel med 9 faser (inkl. nedrivning). Denne model minder utroligt meget om PPU s 3 faser, idet hver af de tre er det i to. Interessant er det, at byggeprogrammet (resultatet af Project initiation ) deles i fire dokumenter: design brief = det sædvanlige; financial brief = første udspil om forventningerne til totaløkonomien; procurement breif = projektets tidsmæssige, kontraktuelle og organisatorisk gennemførelse; og facilities management breif der beskriver bygherrens forventninger til bygningens drift og anvendelse. I projekteringsfaserne indgår der i øvrigt hele tiden life cycle og constructability appraisals. Ud over denne omstrukturering omtales der en række engelske initiativer til udvikling af byggesektorens produktivitet og produkt, og hovedemnerne stiles op. Denne del kunne godt være en inspiration til Projekt Hus, og den kunne have været nyttig i ATV-arbejdet som en del af baggrund og anbefalinger. Derudover kunne det være interessant at sætte PPU og Habtat modellerne op mod dette generelle arbejde. Forfatteren har tæt kontakt med Rob Howard på DTU Tjek: Bath 1998: The Agile Construction Initiative, Construction Round Table 1998: The Agenda for Change, The CRT, BRE, Watford, 6pp Last Planner as Site Operations Tool João Auada jr, Alexandre Scola and Antonio Sergio Itri Conte, Brazil

14 14 Paperet beskriver helt lavpraktisk, hvordan et mindre entreprenørfirma tilpassede sit forretningsstrategi til en bestemt, industriel kundegruppe med henblik på længerevarende samarbejder, samt hvordan de er ved at omlægge deres projektstyring i dagligdagen. Metoden ligner en udvidelse af Byggelogistikmetoden med arbejdsplanlægning og personelallokering, men den understøttes af en mere gennemarbejdet opfølgning samtidig med at den næste ugeplan udarbejdes. Dens rapporter virke enkle og klare, og er værd at afprøve. PPU? Habitat? Værktøjskassen? Last Planner, Look Ahead, PPC: A Driver to the Site Operations Antonio Sergio Itri Conte, Brazil En opfølgning af Last Planner as a Site Operations Tool, men med et andet case. Det fremgår her, at de ugentlige arbejdsplaner i dette case rakte 2+6 uger frem, samt at de gav alle det nødvendige overblik uden enormus graphics on the wall of the office. Men også, at logistikken først blev planlagt under vejs, hvilket må bevirke, at de taber fordelen ved de gentagne units og ved den projektgennemgang, der ligger i udtagningen. Det fremgår også, at de ugentlige planer blev lavet i regneark. Der tales om en continuous learning hvilket måske er en af de store fordele ved den ugentlige planlægningsøvelse? Og der tales om japanske principper med, at den enkelte håndværker rydder op straks efter sig, samt alle rydder op ved afslutningen af arbejdsdagen. Der mangler kilder til de henvisninger, der er i teksten! Men Last Planner beskrevet af Ballard 1994 (re Miles: Alliance Lean.) synes interessant. Alliance Lean Design/Construct on a Small High Tech Project Robert S. Miles, US Paperet beskriver en mindre byggesag, der blev gennemført på 5 måneder fra start af projektering til aflevering. Det hele blev baseret på LC-principper En række interessante metoder og idéer er beskrevet, fx skitseprojekt på en dag, hvor alle deltagerne i en koncentreret form udarbejder schematic design ; Owner s Conditions of Satisfaction (18 punkter) som styringsværktøj, og en række analyser knyttet til planlægningsmetoderne som forklares meget omhyggeligt. Dette stemmer med deltagernes tidligere erfaringer der siger, at manglende introduktion, undervisning og løbende træning fører til, at planlægning og styring ikke virker. Principperne blev også anvendt i projekteringsfasen med godt resultat. Ikke mindst var rapporterne med til at få ledelsen til at forstå årsager til godt og dårligt resultat. Det blev konstateret, at ydre omstændigheder den sædvanlige undskyldning for de mange uforudsete hændelse i projekteringen ikke var den største synder, og en række andre årsager beskrives. Også deltagerne selv var involveret som last planner, dvs den der endeligt beslutter, om en planlagt aktivitet kan gennemføres, og om den er relevant:

15 15 Hvis klienten kigger dig over skulderen, vil han så mene, at det du laver, er noget, han vil betale for? I byggefasen blev det blandt andet konstateret, at der hvor metoderne blev bevidst indført, var der også de bedste, forretningsmæssige resultater. Ikke mindst princippet om, ikke at mase på med aktiviteter, der ikke er modne endnu. Til slut omtales punktvis alle gevinster og problemer benævnt muligheder (Opportunities) hos såvel de projekterende som de udførende. Forfatteren var planlægger i projektet, og det præger paperet, der er ret lyrisk. Imidlertid er det en grundig gennemgang af nye metoder i samarbejde, planlægning og styring i praksis og derfor værd at læse, hvis og når vi skal i gang med noget tilsvarende. Tjek: The Airplane Game Ballard 1994: The Last Planner Øvrige kilder all part of Proceedings from LC Conferences. Getting UK Construction People to Think Lean Where to Start? A Case Study David Seymour Forfatteren må nok opfattes som en af pionererne i Lean Construction, og han er ofte citeret. Men dette Paper er meget løst i sin form nærmest en artikel med talrige citater fra en rapport om et konkret byggeri en ny stor lagerbygning, der efter en brand skulle projekteres og opføres og sættes i drift på 12 måneder. Måske er der noget at finde ved en nøjere læsning, men det virker trættende og måske lidt overlegent? i sin form. Strategic Application of Lean Thinking Naomi Garnett, Daniel T. Jones and Simon Murray, UK Paperet beskriver arbejdet i en Construction Industry Task Force nedsat i 1997 med henblik på at rapportere til The Deputy Prime Minister om mulighederne for at forbedre byggeriet: Bygge mere for færre penge. Man gennemgik litteratur bilindustrien og Lean Construction, hvor bla man hæftede sig ved nødvendigheden af, at enkeltpersoner accepterer ejerskab til forandringsprocessen. Derefter gennemgås Lean Construction i praksis, hvor man konstaterer eksempler på 25% kortere byggetid, 15-20% øget omsætning hos entreprenører, kortere projekteringstid, øget produktivitet, reducerede byggeomkostninger og tilfredse kunder.

16 16 Alle firmaerne havde angrebet problemerne eksperimentelt og omsat tankerne til fuldskalaforsøg. Indlæringskulturen og ønsket om at blive bedre var udtalt og blev kraftigt støttet af ledelsen. Alle var deltagere i partnering og et antal leverandører var interesseret i at arbejde efter lean principper. Paperet gennemgår derefter imolementeringen af de fem principper i Lean Production: Value, Value Stream, Flow, Pull og Perfection i byggeriet. En klar og tydelig gennemgang, der dog tilsyneladende også lider under, at opdelingen i fag ikke betvivles. Derefter beskrives forretningsprincipperne: Partnering the Supply Chain, Porduktudvikling, Projektgennemførelse og Fremstilling af komponenter, og det fremhæves, at en nøglefaktor i succes er en åben fordeling af resultatet. Et klart og velskrevet paper med mange referencer, der eventuelt kan benyttes som introduktion. Måske var forfatterne et besøg værd? Afsluttende bemærkninger De 28 papers til den 6. konference på i alt ca 300 sider er naturligvis af blandet vægt. Men det er karakteristisk, at der er utroligt mange af høj informationsværdi, og at der er en forbavsende overensstemmelse mellem med hensyn til principper, metoder og veje, der skal forfælges. Måske naturligt, når der er tale om noget, der nærmest må betegnes en religion, men det virker dog samtidig som om de har fundet en række logiske og praktiske metoder og værktøjer, modnet dem og indført dem med stor succes. At der så er ting, som tilsyneladende kun nogle få har indset, kan måske undre. Men fokus har nok være så meget på lean production, at man har overset betydningen af den stive fagopdeling eller ikke har turde røre ved den, samt mulighederne i, at betragte bygningen som et produkt. Her kunne man lære af PPB og ATV-rapporten. Sven Bertelsen

IGLC 15 Summit. Møde i Lean Construction - DK. 18. September 2007

IGLC 15 Summit. Møde i Lean Construction - DK. 18. September 2007 IGLC 15 Summit Møde i Lean Construction - DK 18. September 2007 Introduktion Generelt Papers Videre udvikling af Lean Construction Esben Misfeldt Sven Bertelsen Arrangementet Sted: Michhigan State University

Læs mere

Byggeri som en Produktion

Byggeri som en Produktion Netværket for Ledelse i Byggeriet Byggeri som en Produktion 1. Februar 2012 Sven Bertelsen 1 Hvad er det? TP WIP / CT 2 Hvorfor? Byggeri er en produktion Vi fremstiller noget Vi tror det er noget særligt

Læs mere

If You can t describe what you are doing as a process, you don t know what you are doing. Deming

If You can t describe what you are doing as a process, you don t know what you are doing. Deming If You can t describe what you are doing as a process, you don t know what you are doing. Deming FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE (FBE) FBE GEOGRAFI Hvor effektiv er byggeprocesserne? 1.

Læs mere

Lean Construction. DTU Diplom 29. oktober Jakob Lemming Lean Construction - DK

Lean Construction. DTU Diplom 29. oktober Jakob Lemming Lean Construction - DK Lean Construction DTU Diplom 29. oktober 2015 Jakob Lemming Lean Construction - DK lcdk@leanconstruction.dk Lean hos Toyota Mål for Lean Production Maksimér værdien Fastlæg værdier ud fra kundens definition

Læs mere

IPD i dansk kontekst

IPD i dansk kontekst IPD i dansk kontekst Udarbejdet som del af projektet: Pejlemærker for fremtidens digitale samarbejde gode råd til at skabe mere værdi Hent publikationen her: Pejlemærker-for-fremtidens-digitale-samarbejde

Læs mere

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter?

Hvad er BIM? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Hvad er BIM - Building Information Modelling egentligt, og hvordan kan man udnytte det i forbindelse med infrastrukturprojekter? Michael Jepsen Projektdirektør Sweco Danmark T&M Roads Project Management

Læs mere

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction?

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Årsmøde 2008 - Lean Construction Construction Norge Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Pernille Walløe COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Kongens Lyngby Direkte +45

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge noget, så hvordan

Læs mere

Odense Byggetekniske Højskole. 2. februar 2005. Trimmet Byggeri. Sven Bertelsen. www.trimmetbyggeri.dk

Odense Byggetekniske Højskole. 2. februar 2005. Trimmet Byggeri. Sven Bertelsen. www.trimmetbyggeri.dk Odense Byggetekniske Højskole 2. februar 2005 Trimmet Byggeri Sven Bertelsen www.trimmetbyggeri.dk Introduktion Hvad er Lean Construction? En produktionsteori for byggeprocessen Et sæt værktøjer til dens

Læs mere

Introduktion til Lean Construction. Henriette Hall-Andersen Teknologisk Institut, Danmark

Introduktion til Lean Construction. Henriette Hall-Andersen Teknologisk Institut, Danmark Introduktion til Lean Construction Henriette Hall-Andersen Teknologisk Institut, Danmark Hvad sker der på byggepladsen Spild 39% Transport 5% Gå 6% Forberedelse Prod./mont. 31% 30% Vente 21% Borte 12%

Læs mere

SVEN BERTELSEN STRATEGISK RÅDGIVNING APS

SVEN BERTELSEN STRATEGISK RÅDGIVNING APS SVEN BERTELSEN STRATEGISK RÅDGIVNING APS Morlenesvej 22! 2840 Holte tlf 4542 4705 fax 4541 4705 sven@bertelsen.org 14. april 2001 rev. juni 2003 TRIMMET BYGGERI En kort introduktion Dette er en kort beskrivelse

Læs mere

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013 Indikatorer på Det fejlfrie byggeri Dansk Byggeri, 11. april 2013 Program Den kvantitative undersøgelse - Forhold der har særlig betydning - Store og små byggesager - Entrepriseformerne Den kvalitative

Læs mere

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri.

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri. Kan man forbedre tilliden i byggeriet ved at bruge ledelsesformen trimmet byggeri og hvordan er det muligt. Kan det overhovedet lade sig gør? Rapport 3 semester Kan man skabe tillid i byggeriet ved at

Læs mere

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011 Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar 28. marts 2011 Grafik: Morten FC Dagens program Projektoptimering Oplæg: Glenn Ballard om projektoptimering Projektgruppen præsenterer arbejdet

Læs mere

Om Lean. Per Langaa Jensen, DTU. Projekt Leanus:

Om Lean. Per Langaa Jensen, DTU. Projekt Leanus: Om Lean Per Langaa Jensen, DTU Lidt historie Begrebet er formuleret i USA I 80 erne Forskningsprogram om automobilindustriens fremtid Sammenfatter erfaringer fra Japansk bilindustri specielt Toyota Toyota

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

HVAD KAN BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN LÆRE AF FREMSTILLINGSINDUSTRIEN?

HVAD KAN BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN LÆRE AF FREMSTILLINGSINDUSTRIEN? Kandidatafhandlingen Aalborg Universitet 2013 HOSPIALSLOGISTIK STRATEGISK HVAD KAN BYGGE- OG ANLÆGSBRANCHEN LÆRE AF FREMSTILLINGSINDUSTRIEN? En analyse af bygge- og anlægsbranchen for identifikation og

Læs mere

7. Konference i Den Internationale Gruppe for Lean Construction

7. Konference i Den Internationale Gruppe for Lean Construction IGLC-7 7. Konference i Den Internationale Gruppe for Lean Construction University of California, Berkeley, USA 26.-28. juli 1999 Af Sven Bertelsen 2 INDHOLD 1. GENERELLE BETRAGTNINGER...4 2. REFERATER

Læs mere

Kosmos og Kaos en case om målrettet innovation

Kosmos og Kaos en case om målrettet innovation Kosmos og Kaos en case om målrettet innovation IKI 12.3.2009 Præsentation ved Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Opfindelser på opfordring Få de rigtige idéer og før dem ud i livet Case: Mælkeanalyse

Læs mere

http://www.youtube.com/watch?v=_pfyzlej fn8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_pfyzlej fn8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=_pfyzlej fn8&feature=related Forandringsproces i Orifarms indkøbsområde 25 oktober 2011 Agenda Orifarm Introduktion Orifarm Procurement projektet Forandringsprocesser og

Læs mere

Fra konsensus- til performancekultur

Fra konsensus- til performancekultur Fra konsensus- til performancekultur Erfaringer med at udvikle en organisation November 2012 Forretningsområder Parallelimport af medicin i EU Salg af generiske lægemidler i EU Orifarm - en international

Læs mere

Kunsten at få succes med CRM

Kunsten at få succes med CRM Kunsten at få succes med CRM Kunden i centrum Den succesfulde CRM-implementering 30 20 Den største fejl, virksomheder kan gøre, når de skal vælge CRMsystem, er at bruge al tiden på at evaluere leverandører

Læs mere

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15 onsdag 11:40 3 36 41

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15 onsdag 11:40 3 36 41 Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15 onsdag 11:40 3 36 41 BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15

Læs mere

Integreret Digitalisering BIM Aarhus 11. September 2018 Niels Treldal, NCC Building

Integreret Digitalisering BIM Aarhus 11. September 2018 Niels Treldal, NCC Building Integreret Digitalisering BIM Aarhus 11. September 2018 Niels Treldal, NCC Building 1 2018-09-11 Niels Treldal Områdechef, VDC Forretningsudvikling Erhvervserfaring: Rambøll, 2008-2017 NCC Building, 2017->

Læs mere

Kursus 2903: Læring og fremdrift i formgivning

Kursus 2903: Læring og fremdrift i formgivning 2. september til 27. september 2005 Workshop 1, som svarer til kursus 2903, indleder studieforløbet Ny Industrialisering. Den arrangeres af CINARK (adjunkt Lene Dammand Lund) i samarbejde med Studieafdeling

Læs mere

Supplier development så langt kan man nå i samarbejdet mellem kunde og leverandør. Søren Jepsen 13. Juni 2013

Supplier development så langt kan man nå i samarbejdet mellem kunde og leverandør. Søren Jepsen 13. Juni 2013 Supplier development så langt kan man nå i samarbejdet mellem kunde og leverandør. Søren Jepsen 13. Juni 2013 Solar in short Solar is one of Northern Europe s leading technical wholesalers Listed on NASDAQ

Læs mere

Marketing brochure - CV

Marketing brochure - CV EXECUTIVE CV Marketing brochure - CV Hvad er formålet med en brochure / CV? Identifikation af hvilke værdier produktet / personen kan tilføre en given virksomhed. forretningsmæssig værdiforøgelse Budskabet

Læs mere

Projektledelse i praksis

Projektledelse i praksis Projektledelse i praksis - Hvordan skaber man (grundlaget) for gode beslutninger? Martin Malis Business Consulting, NNIT mtmi@nnit.com 20. maj, 2010 Agenda Project Governance Portfolio Management Project

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Selv efter et årti er BIM stadig et af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til.

Læs mere

Kursuskalender 2015. Savner du et kursus på listen, er du meget velkommen til at kontakte os på mail: saskurser@sas.com

Kursuskalender 2015. Savner du et kursus på listen, er du meget velkommen til at kontakte os på mail: saskurser@sas.com Kurser Dage januar februar marts april maj juni SAS College SAS College: Analyse 12. & 26. 9. & 23. 7. & 21. SAS College: Data Visualization SAS College: SAS Visual Analytics Advanced Foundation - Programming

Læs mere

Titel: "LEAN - en diskussion af rammebetingelser. Erland Hejn Nielsen

Titel: LEAN - en diskussion af rammebetingelser. Erland Hejn Nielsen Dias 1 Titel: "LEAN - en diskussion af rammebetingelser. Erland Hejn Nielsen LEAN er i dag et meget fremherskende koncept indenfor logistikstyringen i mange danske virksomheder, såvel indenfor produktions-

Læs mere

1. Formål og mål med indførelsen af værktøjet

1. Formål og mål med indførelsen af værktøjet 1. Formål og mål med indførelsen af værktøjet Afdæk og fastlæg, hvad der driver projektet Identificer langsigtede virksomhedsmål Fastlæg implementeringens centrale leverancer Prioriter og planlæg delmål

Læs mere

Dagsorden. 1.Sidste nyt fra uddannelsen. 3.Markedsføring og deltagelse på uddannelsesmesser. 4.Praktik i efterårssemesteret 2009

Dagsorden. 1.Sidste nyt fra uddannelsen. 3.Markedsføring og deltagelse på uddannelsesmesser. 4.Praktik i efterårssemesteret 2009 Dagsorden 1.Sidste nyt fra uddannelsen 2.Valg Vl af formand for udvalget 3.Markedsføring og deltagelse på uddannelsesmesser 4.Praktik i efterårssemesteret 2009 5.Valg af faglige repræsentanter til udvalget

Læs mere

Hvordan flytter Økonomi ud af baglokalet og hen til beslutningsbordet?

Hvordan flytter Økonomi ud af baglokalet og hen til beslutningsbordet? Hvordan flytter Økonomi ud af baglokalet og hen til beslutningsbordet? Hvad er business partnering? Den rolle Økonomi påtager sig for at understøtte forretningen, øge kvaliteten af beslutningsprocessen

Læs mere

Fokus på implementering af Change Management i organisationen v. Thomas Essendrop, Underviser & seniorrådgiver, Rovsing Business Academy

Fokus på implementering af Change Management i organisationen v. Thomas Essendrop, Underviser & seniorrådgiver, Rovsing Business Academy Fokus på implementering af Change Management i organisationen v. Thomas Essendrop, Underviser & seniorrådgiver, Rovsing Business Academy Agenda kl. 11:20 11:50 Hvordan kan I selv styre forandringer sikkert

Læs mere

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 1. semester.

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 1. semester. Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 1. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge

Læs mere

Analyse af capabiliteter

Analyse af capabiliteter Analyse af capabiliteter Ressourceanalysen deles op indenfor fire områder [s245]: Kapitel 6: Analysing resources basics Kapitel 7: Analysing human resources Kapitel 8: Analysing financial resources Kapitel

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System Lean Construction-DK s Guide til bedre planlægning med Last Planner System Introduktion Last Planner System er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities

Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities B I R G I T T E M A D S E N, P S Y C H O L O G I S T Agenda Early Discovery How? Skills, framework,

Læs mere

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises 04-12-2013 1 Why Danmark vinder bronze i innovation, men sakker bagud i forhold til vores

Læs mere

Velkommen - Design- & Innovationsprogram. Dorthe Feveile, Projektleder Dansk Design Center og DesignAndelen 08.08 2012, Middelfart

Velkommen - Design- & Innovationsprogram. Dorthe Feveile, Projektleder Dansk Design Center og DesignAndelen 08.08 2012, Middelfart Velkommen - Design- & Innovationsprogram Dorthe Feveile, Projektleder Dansk Design Center og DesignAndelen 08.08 2012, Middelfart Case: Det gode køkkent Mind-set: Social samvær gennem smagfulde oplevelser

Læs mere

Organisationstyper. Metodebeskrivelse:

Organisationstyper. Metodebeskrivelse: Organisationstyper Hvordan indkredser vi som bygherre, hvordan vi ønsker at arbejde og organisere os i en fremtidig bygning? Og hvordan beskriver vi vores krav og ønsker, så organisering indgår på lige

Læs mere

South Arne HSEQ Esbjerg 30-03

South Arne HSEQ Esbjerg 30-03 South Arne HSEQ Esbjerg 30-03 03-2004 Søren A Sørensen Offshore Installation Manager Emner Hvorfor det er så vigtigt offshore Hvad der skal til for at få en god HSEQ kultur og for AT KUNNE OPNÅ DET MAN

Læs mere

Indførelse og integrering af usabilityarbejde i en IT-virksomhed

Indførelse og integrering af usabilityarbejde i en IT-virksomhed Indførelse og integrering af usabilityarbejde i en IT-virksomhed Jan Stage Human-Computer Interaction (HCI) Aalborg Universitet, Institut for Datalogi jans@cs.aau.dk Oversigt Betydningen af usability-arbejde

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

Lean i Faaborg-Midtfyn kommune

Lean i Faaborg-Midtfyn kommune Lean i Faaborg-Midtfyn kommune Direktionen har vedtaget at igangsætte et pilotprojekt i Faaborg-Midtfyn kommune indenfor lean. Lean indføres for at sikre en ensartet værdiskabende og resultatskabende metode

Læs mere

Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Architecture Framework (TOGAF)

Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Architecture Framework (TOGAF) Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Framework (TOGAF) Otto Madsen Director of Enterprise Agenda TOGAF og informationsarkitektur på 30 min 1. Introduktion

Læs mere

Mini projekt C201. Afleveret d. 30. april 2003. Udarbejdet af: Anne Svendsen Martin Thaarup Asger Bendtsen. Jesper Linding Rikke Pedersen

Mini projekt C201. Afleveret d. 30. april 2003. Udarbejdet af: Anne Svendsen Martin Thaarup Asger Bendtsen. Jesper Linding Rikke Pedersen PROJEKTLEDELSE Mini projekt C201 Afleveret d. 30. april 2003 Udarbejdet af: Anne Svendsen Martin Thaarup Asger Bendtsen Jesper Linding Rikke Pedersen BROHUSET 1 Indledning En virksomheds struktur kan være

Læs mere

Director Onboarding Værktøj til at sikre at nye bestyrelsesmedlemmer hurtigt får indsigt og kommer up to speed

Director Onboarding Værktøj til at sikre at nye bestyrelsesmedlemmer hurtigt får indsigt og kommer up to speed Director Onboarding Værktøj til at sikre at nye bestyrelsesmedlemmer hurtigt får indsigt og kommer up to speed 12. november 2014 Indhold Onboarding/Induction Nomineringsudvalg/vederlagsudvalg Page 2 Onboarding/Induction

Læs mere

Kim Faurschou, Direktør, FACO International Sciencepark, Odense, Danmark. Systematisk kvalitetsarbejde i voksnes læring. Danske brikker til en mosaik

Kim Faurschou, Direktør, FACO International Sciencepark, Odense, Danmark. Systematisk kvalitetsarbejde i voksnes læring. Danske brikker til en mosaik Kim Faurschou, Direktør, FACO International Sciencepark, Odense, Danmark Systematisk kvalitetsarbejde i voksnes læring Danske brikker til en mosaik 1 Dagsorden Introduktion Danske brikker til en mosaik

Læs mere

Lean i produktionen. Bjørn Strømboe Petersen SAS Institute A/S. Copyright 2006, SAS Institute Inc. All rights reserved.

Lean i produktionen. Bjørn Strømboe Petersen SAS Institute A/S. Copyright 2006, SAS Institute Inc. All rights reserved. Lean i produktionen Bjørn Strømboe Petersen SAS Institute A/S Six Sigma Agenda Lean i produktionen Hvorfor lean i produktionen? Udfordringer/faldgruber Hvordan understøtter SAS? Hvordan kommer jeg i gang?

Læs mere

Strategisk ressourcestyring i staten - elementer og udfordringer

Strategisk ressourcestyring i staten - elementer og udfordringer Strategisk ressourcestyring i staten - elementer og udfordringer Carsten Rohde E-mail cr.acc@cbs.dk SAS Institute 5. maj 2011 Agenda: 1. Økonomistyringsudfordringen i statens virksomheder? 2. Økonomistyringsopgaver

Læs mere

Melbourne Mercer Global Pension Index

Melbourne Mercer Global Pension Index 15 October 2009 Melbourne Global Pension Index Dr David Knox www.mercer.com.au The Genesis Victorian Government wants to highlight the significant role that Melbourne plays in the pension and funds management

Læs mere

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 01, 2017 Indikatorer på Det fejlfrie byggeri Jørgensen, Kirsten Publication date: 2013 Document Version Peer reviewed version Link to publication Citation (APA): Jørgensen,

Læs mere

ATU Seminar 2014: Innova4on

ATU Seminar 2014: Innova4on ATU Seminar 2014: Innova4on Who are we? Professors and students from Innova&on and Business SDU Campus Sønderborg SDU Campus Sønderborg Approx. 1.000 Students Engineering, Social Science und Humani4es

Læs mere

Service Design Network Denmark - om servicedesign. Cecilie Kobbelgaard & Rikke Knutzen

Service Design Network Denmark - om servicedesign. Cecilie Kobbelgaard & Rikke Knutzen Service Design Network Denmark - om servicedesign Cecilie Kobbelgaard & Rikke Knutzen Service Design Network A networking and knowledge sharing organisation Mission statement The Service Design Network

Læs mere

KundeCenter Privat FRA KPI TIL FORMÅL

KundeCenter Privat FRA KPI TIL FORMÅL KundeCenter Privat FRA KPI TIL FORMÅL IF KUNDECENTER PRIVAT DANMARK Stamholmen / Hvidovre Kolding Hvorfor Eksisterer If? Rolig, vi hjælper dig Vores formål: Sikre at vores kunder Er korrekt forsikret og:

Læs mere

OUTPUT MANAGEMENT PRÆSENTATION LASERNET TIL FORSYNINGSVIRKSOMHEDER

OUTPUT MANAGEMENT PRÆSENTATION LASERNET TIL FORSYNINGSVIRKSOMHEDER OUTPUT MANAGEMENT PRÆSENTATION LASERNET TIL FORSYNINGSVIRKSOMHEDER Præsentation for: EG Xellent brugergruppemøde Af: Stefan Reina Tabellae A/S i samarbejde med EGU Agenda Introduktion til Tabellae A/S

Læs mere

NÅR KUNDERNES FORVENTNINGER UDFORDRER HR S VANETÆNKNING SØREN CARLSEN, RAMBOLL

NÅR KUNDERNES FORVENTNINGER UDFORDRER HR S VANETÆNKNING SØREN CARLSEN, RAMBOLL NÅR KUNDERNES FORVENTNINGER UDFORDRER HR S VANETÆNKNING SØREN CARLSEN, RAMBOLL RAMBOLL GROUP Leading engineering, design and consultancy company Founded in Denmark in 1945 13,000 experts 300 offices in

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Informationsvidenskab - Aalborg 2 respondenter 5 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 40% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

Trimmet byggeri. Trimmet byggeri. Byggeprocessen - historisk

Trimmet byggeri. Trimmet byggeri. Byggeprocessen - historisk Trimmet byggeri Trimmet byggeri Lidt om trimmet byggeri (Lean Construction) Der tales meget om det, og der er ikke tvivl om, at det er nødvendigt at kigge nærmere på det. Der er mange navne i spil: TrimByg

Læs mere

Oversigt over ønskede ændringer på cand.merc.-linjer. Innovation Management udbudt af Institut for Virksomhedsledelse. Optag 2015: Optag 2016:

Oversigt over ønskede ændringer på cand.merc.-linjer. Innovation Management udbudt af Institut for Virksomhedsledelse. Optag 2015: Optag 2016: Oversigt over ønskede ændringer på cand.merc.-linjer. Innovation Management udbudt af Institut for Virksomhedsledelse Optag 201: Management Research Method (+ SOL + IB) FAG 2013 Entrepreneurship: Shaping

Læs mere

VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden. IDA Driving 3D - Betydningen

VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden. IDA Driving 3D - Betydningen VR/AR/MR effektiviserer på tværs af virksomheden IDA Driving 3D - Betydningen Agenda 1 Introduktion 2 AR, MR og VR - Teknologi status 3 Betydningen 4 Strategisk tilgang 5 Case INTRODUKTION Introduktion

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Informationsarkitektur - Aalborg 3 respondenter 10 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 30% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

From innovation to market

From innovation to market Nupark Accelerace From innovation to market Public money Accelerace VC Private Equity Stock market Available capital BA 2 What is Nupark Accelerace Hands-on investment and business developmentprograms

Læs mere

Bygge. leder. uddannelsen

Bygge. leder. uddannelsen Bygge leder uddannelsen God ledelse og et godt arbejdsmiljø er to sider af samme sag At drive bygge- og anlægsvirksomhed i et arktisk samfund under hastig forandring stiller høje krav til ledelse og arbejdsmiljø.

Læs mere

Strategic Enrolment Management

Strategic Enrolment Management Strategic Enrolment Management Morton J. Mendelson, PhD Deputy Provost (Student Life and Learning) Senate Presentation March 25, 2009 Aim of Presentation Raise awareness about SEM Very brief report on

Læs mere

... It s all about GREEN LEAN!

... It s all about GREEN LEAN! Indledning Lean tankegangen som en del af virksomhedens strategi... It s all about GREEN LEAN! Idéen i Lean er at bruge Lean værktøjer til at reducere virksomheders miljøbelastning; energispild, vandspild,

Læs mere

PAPER 4 UDENLANDSKE UDVIKLINGSTILTAG I

PAPER 4 UDENLANDSKE UDVIKLINGSTILTAG I Aalborg Universitet PAPER 4 UDENLANDSKE UDVIKLINGSTILTAG I BYGGEBRANCHEN Jeppe Drachmann Christensen & Claus Nielsen Civilingeniørstuderende ved Instituttet for Produktion Virksomhedssystemlinien 9-10

Læs mere

Nyhedsbrev Nr. 4 December 2006

Nyhedsbrev Nr. 4 December 2006 Nyhedsbrev Nr. 4 Indhold: Nyt fra formanden 2 Studiepris 2007 3 Arbejdsgrupper 4 Studiepris 2007 Lean Construction-DK uddeler i 2007 igen en studiepris, der skal gå til en eller flere studerende fra en

Læs mere

Dagens præsentation. Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering

Dagens præsentation. Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering Globalisering Møde i Brugerudvalget for Vidensamfundet 6. februar 2014 Peter Bøegh Nielsen Dagens præsentation Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering

Læs mere

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41 Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41 BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15tirsdag

Læs mere

VIRKSOMHEDSSIMULERING

VIRKSOMHEDSSIMULERING KEY LEARNING ER ET KREATIVT KONSULENTHUS MED MASSER AF POWER! Styrk dine medarbejdere gennem leg og seriøst sjov Med en virksomhedssimulering vil medarbejderne træne virkelige situationer og udvikle deres

Læs mere

Procuring sustainable refurbishment

Procuring sustainable refurbishment SURE den 21. marts 2012 Procuring sustainable refurbishment Niels-Arne Jensen, Copenhagen City Properties (KEjd) Copenhagen Municipality KOMMUNE 1 Agenda About Copenhagen City Properties Background and

Læs mere

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Agenda The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Colitis and Crohn s association Denmark. Charlotte

Læs mere

Den uddannede har viden om: Den uddannede kan:

Den uddannede har viden om: Den uddannede kan: Den uddannede har viden om: Den uddannede kan: Den uddannede kan: Den studerende har udviklingsbaseret viden om og forståelse for Den studerende kan Den studerende kan Den studerende har udviklingsbaseret

Læs mere

VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT

VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT KONFERENCE 2 0. S E P T E M B E R 2 0 1 6 ÅRHUS Konferencen er udviklet i samarbejde med VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT BYGGERIETS NYE VÆRDIKÆDE BYGGEBRANCHEN VERSION 2.0 * Branchens bud på hvordan man

Læs mere

Orientering om det engelske abstract i studieretningsprojektet og den større skriftlige opgave

Orientering om det engelske abstract i studieretningsprojektet og den større skriftlige opgave Fra: http://www.emu.dk/gym/fag/en/uvm/sideomsrp.html (18/11 2009) November 2007, opdateret oktober 2009, lettere bearbejdet af JBR i november 2009 samt tilpasset til SSG s hjemmeside af MMI 2010 Orientering

Læs mere

Det store overblik. Hundrede år med kvalitetsudvikling. Jacob Anhøj, overlæge, DIT. Diagnostisk Center, Rigshospitalet

Det store overblik. Hundrede år med kvalitetsudvikling. Jacob Anhøj, overlæge, DIT. Diagnostisk Center, Rigshospitalet Det store overblik Hundrede år med kvalitetsudvikling Jacob Anhøj, overlæge, DIT Diagnostisk Center, Rigshospitalet 2014 Noget om resultatstyring Eliminate management by numbers and goals. Instead, substitute

Læs mere

Indledning. Sikkerhed I: At undgå det forkerte. Notat om oplæg til sikkerhedsforskning. Erik Hollnagel

Indledning. Sikkerhed I: At undgå det forkerte. Notat om oplæg til sikkerhedsforskning. Erik Hollnagel Notat om oplæg til sikkerhedsforskning Erik Hollnagel Indledning En konkretisering af forskning omkring patientsikkerhed må begynde med at skabe klarhed over, hvad der menes med patientsikkerhed. Dette

Læs mere

Mere for mindre Laboratorier som et bidrag? Christian Bason Innovationschef, MindLab

Mere for mindre Laboratorier som et bidrag? Christian Bason Innovationschef, MindLab Mere for mindre Laboratorier som et bidrag? Christian Bason Innovationschef, MindLab Laboratorier er redskaber til systematisk problemløsning. Laboratorier: En definition 1. The active involvement of users

Læs mere

Nyhedsbrev Nr. 8 September 2008

Nyhedsbrev Nr. 8 September 2008 Nyhedsbrev Nr. 8 Indhold: IGLC 2008 Leder 2 IGLC 2008 3 Studietur til USA 4 Efterårets medlemsmøder 5 Lad os samarbejde 6 Introduktionsseminar til medlemmmer 9 Farvel, men på gensyn! 9 Kalender 10 Læs

Læs mere

FM og bæredygtighed. Susanne Balslev Nielsen, CFM DTU. Claes Brylle Hallqvist, DFM, Bispebjerg Hospital. Kirsten Ramskov Galamba, CFM DTU

FM og bæredygtighed. Susanne Balslev Nielsen, CFM DTU. Claes Brylle Hallqvist, DFM, Bispebjerg Hospital. Kirsten Ramskov Galamba, CFM DTU FM og bæredygtighed 6. Oktober 2010 Susanne Balslev Nielsen, CFM DTU Claes Brylle Hallqvist, DFM, Bispebjerg Hospital Kirsten Ramskov Galamba, CFM DTU Jesper Ole Jensen, SBI/Aalborg universitet Program:

Læs mere

Finn Gilling The Human Decision/ Gilling September Insights Danmark 2012 Hotel Scandic Aarhus City

Finn Gilling The Human Decision/ Gilling September Insights Danmark 2012 Hotel Scandic Aarhus City Finn Gilling The Human Decision/ Gilling 12. 13. September Insights Danmark 2012 Hotel Scandic Aarhus City At beslutte (To decide) fra latin: de`caedere, at skære fra (To cut off) Gilling er fokuseret

Læs mere

Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet

Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet Strategisk relationel ledelse om at skabe forandringskapacitet Overskrifter Forskningsprojektet interesser og baggrund Inspirationen fra Relationel Koordination Next step Følg med på vores nye Blog Følg

Læs mere

KENDSKAB TIL MARKETING AUTOMATION RAPPORT MARTS 2017

KENDSKAB TIL MARKETING AUTOMATION RAPPORT MARTS 2017 KENDSKAB TIL MARKETING AUTOMATION RAPPORT MARTS 2017 HOVEDRESULTATER Selvom marketing automation er et fokusområde blandt 33% af de deltagende virksomheder, er det kun en lille gruppe der siger deres virksomhed

Læs mere

IBM Watson & Cognitive IoT. Sebastian Slej Channel Manager IBM Analytics

IBM Watson & Cognitive IoT. Sebastian Slej Channel Manager IBM Analytics IBM Watson & Cognitive IoT Sebastian Slej Channel Manager IBM Analytics 3 ting jeg håber I tager med fra denne præsentation 1. Et overblik over hvad Watson er og hvad Watson kan. 2. Et perspektiv på det

Læs mere

Introduktion til NNIT

Introduktion til NNIT Introduktion til NNIT IT-kontraktsnetværk 18. august 2014 PUBLIC Kort fortalt En af Danmarks fire største leverandører af itservices Vi leverer udvikling, implementering og drift til life sciences, finanssektoren,

Læs mere

PRIMO-konference Holstebro, den 6. marts 2007 Entreprenørens rolle

PRIMO-konference Holstebro, den 6. marts 2007 Entreprenørens rolle PRIMO-konference Holstebro, den 6. marts 2007 Entreprenørens rolle Henry Høitbjerg NCC Construction Danmark A/S Tuborg Havnevej, Hellerup Uddannet bygningskonstruktør Ansat 22 år i NCC / Rasmussen & Schiøtz

Læs mere

Maj 2003 TRIMMET BYGGERI. Teori og tænkning

Maj 2003 TRIMMET BYGGERI. Teori og tænkning Maj 2003 TRIMMET BYGGERI Teori og tænkning Dette notat er udarbejdet i foråret 2003 for Byggeriets Evaluerings Center www.byggeevaluering.dk til temagruppen vedrørende byggeprocessen. Indhold Indhold...

Læs mere

Muligheder og udfordringer ved byggeriets industrialisering

Muligheder og udfordringer ved byggeriets industrialisering Muligheder og udfordringer ved byggeriets industrialisering Centerchef Anders Thomsen, Teknologisk Institut www.cni.teknologisk.dk Hvis gevinst ved at industrialisere produkter og processer - hvorfor er

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Foreslået af regeringen i task force redegørelsen december 2000 Stiftet af F.R.I., PAR, Danske Entreprenører, BYG, BAT-kartellet kartellet, Byggematerialeindustrien, Fonden

Læs mere

Integrated Coastal Zone Management and Europe

Integrated Coastal Zone Management and Europe Integrated Coastal Zone Management and Europe Dr Rhoda Ballinger Format of talk What is ICZM Europe and the coast non-iczm specific Europe and ICZM ICZM programme development ICZM Recommendation What is

Læs mere

FORARBEJDET FOR EN LØNSOM AX2012 OPGRADERING / REIMPLEMENTERING VÆRKTØJET TIL EFFEKTIVISERINGSPROJEKTER DIAGNOSTIC

FORARBEJDET FOR EN LØNSOM AX2012 OPGRADERING / REIMPLEMENTERING VÆRKTØJET TIL EFFEKTIVISERINGSPROJEKTER DIAGNOSTIC 1 FORARBEJDET FOR EN LØNSOM AX2012 OPGRADERING / REIMPLEMENTERING VÆRKTØJET TIL EFFEKTIVISERINGSPROJEKTER DIAGNOSTIC John T. Hummelgaard, Salgs- & Marketingdirektør Maj 2013 IMPLEMENTERINGEN AF MANGE ERP

Læs mere

Sporbarhed og Rapportering i Quality Center. Kim Stenbo Nielsen NNIT Application Management Services

Sporbarhed og Rapportering i Quality Center. Kim Stenbo Nielsen NNIT Application Management Services Sporbarhed og Rapportering i Quality Center Kim Stenbo Nielsen NNIT Application Management Services Indhold INTRODUKTION Hvem er jeg Hvad vil jeg fortælle om QC std. rapporteringsfaciliteter EXCEL RAPPORTER

Læs mere

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet

Hvordan går det med. byggeriet. Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på markedet Hvordan går det med IT i byggeriet? Vi tog temperaturen på byggebranchen I december 2016 foretog RIB en markedsundersøgelse blandt byggeriets

Læs mere

Facilities Management Terms and definitions

Facilities Management Terms and definitions Facilities Management Terms and definitions 3.6 facility management/facilities Management An integrated process to support and improve the effectiveness of the primary activities of an organisation by

Læs mere