Overvejelser i forbindelse med evt. stop for salg af ål

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overvejelser i forbindelse med evt. stop for salg af ål"

Transkript

1 Overvejelser i forbindelse med evt. stop for salg af ål WWF udgiver årligt en fiskeguide, som sætter fokus på bæredygtigt fiskeri ved at opdele de forskellige fisk i tre kategorier henholdsvis rød, gul og grøn. WWF har i 2011 undersøgt 35 forskellige fisk og skaldyr, der sælges på det danske marked, og resultatet var, at kun otte arter kan komme på den grønne liste. Fisk i den grønne kategori kan spises med god samvittighed, da fiskene er fanget eller opdrættet på en måde, der ikke ødelægger havmiljøet, og bestandene har det godt. I den gule kategori skal man være kritisk. De gule arter kan være et alternativ til de røde, men de kan også være problematiske. I den gule kategori bør man vælge de MSC- mærkede fisk, da de kommer fra fiskebestande, som ikke overfiskes, hvor fiskeriet tager hensyn til havmiljøet, hvor de truede fisk fra den røde liste ikke ender som unødig bifangst. Fisk i den røde kategori kommer fra overfiskede bestande. De kan også være fanget eller opdrættet på en måde, der ødelægger havmiljøet. WWF anbefaler, at man styrer helt uden om fiskene på den røde liste og finder et alternativ. Fakta om ålen Ålen er på WWF s røde liste! Ålen udklækkes i Sargassohavet nordøst for Cuba og kommer efter km og en flere år lang rejse som ung glasål til de europæiske kyster. Efter seks til 16 år i vores farvande vandrer den derefter som såkaldt blankål tilbage til Sargassohavet for at yngle. Ål er omgærdet af en del mystik. Man ved stadig ikke, hvordan den finder den lange vej tilbage til Sargassohavet, men det er muligt, at den orienterer sig ved hjælp af jordmagnetismen. Mens ålen stadig er en ung vildtlevende glasål, fanges den i store mængder, især i Sydeuropa, og anvendes til opdræt både herhjemme og i Asien. Ålen kan ikke yngle i fangenskab, og derfor er opdrætsål indfanget direkte i den vilde bestand. Antallet af vildtlevende ål er derfor faldet drastisk igennem de seneste årtier, da der ikke er ret mange ål, der når tilbage til Sargassohavet for at gyde og dermed får bestanden på fode igen. Ål er klassificeret som kritisk truet på den internationale IUCN-liste (International Union for Conservation of Nature) over truede arter. Ålens naturlige levesteder er samtidig under pres, og det skønnes, at ålebestanden i Europa i dag er nede på to procent af, hvad den var for 25 år siden. I 2009 blev ålen optaget på CITESlisten, hvilket betyder, at international handel med ål bliver overvåget. Bæredygtige alternativer WWF og Greenpeace anbefaler et totalt stop for fiskeri efter ål og mener, der bør findes et alternativ, så bestanden kan blive genopbygget. Royal Danish Fish (RDF) har opdrættet ål siden I 2010 blev de godkendt og certificeret efter Sustainable Eel Standard. Standarden defineres af et konsulentfirma inden for fiskeindustrien (MacAlister Elliott & Partners, kaldet MEP), som også vurderer, hvilke virksomheder, der lever op til standarden.

2 Når standarden bryster sig af at være bæredygtig, så handler det om, at når vilde ål fanges til opdræt, så genudsættes der samtidig ål til naturen. Disse ål skal finde tilbage til Sargassohavet og yngle, hvorved de på sigt skal øge bestanden af ål. RDF hævder, at deres udsætningsrate er så stor, at når de låner 1 ål fra naturen, så genudsætter de 5-9 ål, hvilket gør dem til et re-cirkulerende og bæredygtigt åleopdræt, der er bedre end naturen selv. Greenpeace har i marts 2011 meldt RDF til Forbrugerombudsmanden for falsk markedsføring af bæredygtige ål. Greenpeace henviser i en pressemeddelelse fra 5. maj 2011 til en seniorforsker fra DTU, som anfægter RDF s påstande, da det ikke er bevist, at udsætning af ål bidrager positivt til gydebestanden, set i forhold til et fuldstændigt stop af ålefiskeri. Dernæst anfægter Greenpeace selve standarden. De mener, at standarden er en række selvudnævnte kriterier for bæredygtigt fiskeri, ligesom de anfægter pointen om at genudsætte ål, da det endnu ikke er bevist, at de udsatte ål rent faktisk finder tilbage til Sargassohavet. Ifølge RDF har man knækket koden for reproduktion på Japanske ål i fangenskab, hvilket de formoder kan overføres på den europæiske ål, så man derved bliver uafhængig af den naturlige åleyngel. Myndighederne EU s fælles fiskeripolitik skal sikre, at havets ressourcer udnyttes på en økonomisk, miljømæssigt og socialt bæredygtig måde. Hvert år udarbejder Det internationale Havundersøgelsesråd (ICES) en biologisk status over fiskebestandene. Den årlige rådgivning indeholder en vurdering af bestandenes tilstand og fremtidige fangstmuligheder. I 2007 blev der iværksat en genopretningsplan for bestanden af europæiske ål (1100/2007 Eel restocking plan), hvilket har betydet en reduktion i det samlede ålefiskeri over en 3-årig periode samt nye regler for brug af redskaber. Ålefiskeri i Danmark kræver en særlig tilladelse fra NaturErhvervstyrelsen. Detailhandlen i Danmark Dansk Supermarked med Bilka, Føtex og Netto stoppede allerede for salg og markedsføring af ål i Alle COOP s butikskæder, Kvickly, Brugsen, Fakta og Irma stoppede for salget efter påsken I COOP forhandlede man i de senere år kun bæredygtige ål fra RDF, men dette er nu også stoppet. Rema 1000 forhandler ikke ål. SuperBest markedsfører i ikke ål, men de enkelte butikker bestemmer fortsat selv, om de ønsker at sælge ål. SPAR markedsfører ikke ål. Løvbjerg sælger fortsat ål.

3 ABC Lavpris stoppede for salg af ål i Detailhandlen i udlandet Sverige: Svenske Bergendahl, som ejer butikskæden City Gross, har en liste over fiskearter, som de ikke længer vil sælge. Det gælder for eksempel arterne ål, tropiske rejer og rødfisk. De har også identificeret en række arter, de er på vagt over for f.eks. pangasius, rødspætte, torsk og tun Supermarkederne i ICA har meldt ud, at de vil fjerne alle de rødlistede arter, der står på Greenpeaces liste over problematiske fiskearter, herunder ålen. England: Sainsbury nævner ikke ålen i deres fiskepolitik. De fokuserer udelukkende på laks, tun, torsk, rejer og kuller. Whole Foods Market nævner ikke specifikke fiskearter, som de ikke vil forhandle, men fokuserer udelukkende på, at fisken skal være MSC-certificeret. I forhold til WWF s lister vil der aldrig kunne være tale om, at fisk på den røde liste opnår en certificering, derfor må det kunne udelukkes, at kæden forhandler ål. Waitrose sælger ikke fisk, som betragtes som truede, og fiskeriet skal være bæredygtigt f.eks. MSC certificeret. Eksempler på andre produkter, hvor salget er blevet stoppet eller som diskuteres: Æg Engelske Sainsbury skriver, at de er den første store detailkæde, der ikke længere sælger æg fra burhøns. Det sker i bestræbelserne på at bliver nr. 1i dyrevelfærd. Irma sælger heller ikke æg fra burhøns og f.eks. i majonæse-salater anvendes æg fra fritgående høns. Foie gras Anima har på deres hjemmeside ( en kampagne for at stoppe salget af foie gras i SuperBest. Dansk Supermarked og Coop Danmark sælger ikke foie gras.

4 Produkter fra Israel Whole Foods Market maner rygtet om, at de boykotter produkter fra Israel eller er anti-israelske i jorden. De har aldrig boykottet produkter fra Israel eller andre lande. De lægger vægt på kvalitet og smag, ikke oprindelsesland. ( Plastik-poser Whole Foods Market har ingen indkøbsposer i plastik. Tobak Vandpibetobak I foråret 2009 opfordrede Kræftens Bekæmpelse butikkerne til at stoppe salg af vandpibetobak, da det primært var de unge, der røg det. Både Coop, SuperBest, KIWI Minipris, REMA 1000 og Statoil besluttede, at de ikke længere ville sælge vandpibetobak. Lightergas På baggrund af flere sager, hvor unge var omkommet som følge af lightergasmisbrug var der i 2003 og 2006 debat om at forbyde salg af lightergas til unge under 16 år. Den daværende regering ønskede ikke at forbyde lightergas med den begrundelse, at de unge, som misbruger lightergas, i langt de fleste tilfælde er unge, som har behov for særlig hjælp og støtte. Over for den gruppe unge vil et forbud mod salg af lightergas næppe have nogen større forbyggende effekt, og de unge, som misbruger lightergas, vil nemt kunne finde ud af at bruge andre former for opløsningsmidler, som har samme euforiserende virkning som lightergas. Tobak/cigaretter ICA i Sverige skriver på deres hjemmeside, at tobakssalget er et moralsk dilemma for dem. Koncernledelsen diskuterer med Cancerfonden, og den lagsigtede ambition er at nedtone tobakssalget og forsøge at finde former, så den ikke eksponeres i butikkerne på den måde, som det sker i dag. De kan ikke helt afstå fra tobakssalget, da der fortsat er mange rygere, men de har et stort ansvar for at sørge for at de unge under 18 år ikke begynder at ryge, og derfor forstærker de nu kontrolmulighederne med ny teknik i kasserne. (kilde: I 2008 valgte et ICA supermarked i Sverige at stoppe med at sælge cigaretter. Købmanden begrundede det med, at det var et troværdighedsspørgsmål: Cigaretter hører ikke hjemme i en mad-butik. De er umoderne, og det føles forkert, når vi samtidig gør alt for at sælge friske, sunde fødevarer af høj kvalitet. ICA s ledelse bakkede købmanden op med denne udtalelse: Att sluta sälja tobak ligger helt i linje med

5 ICA s hälsoinriktade policy. Det är bara att hoppas att fler ICA-handlare ställer upp bakom Mats Calla och följer efter, säger Kenneth Bengtsson, vd och koncernchef. i Markedsføre anvendes i betydningen af, at varen ikke annonceres i tilbudsaviser.

FAZER FOOD SERVICES. Fiskepolitik

FAZER FOOD SERVICES. Fiskepolitik FAZER FOOD SERVICES Fiskepolitik Stærk holdning til brug af fisk og skaldyr I Fazer Food Services har vi en holdning til de madvarer, vi serverer for vore gæster. Vi erkender, at vi som markedsledende

Læs mere

FAZER FOOD SERVICES. Fiskepolitik. Fazer Food Services A/S Skibhusvej 52 A, Odense C Tlf.:

FAZER FOOD SERVICES. Fiskepolitik. Fazer Food Services A/S Skibhusvej 52 A, Odense C Tlf.: FAZER FOOD SERVICES Fiskepolitik Fazer Food Services A/S Skibhusvej 52 A, 1. 5000 Odense C Tlf.: 6311 3310 www.fazer.dk Stærk holdning til brug af fisk og skaldyr I Fazer Food Services har vi en holdning

Læs mere

Notat. Vigtigt at vide om den kritiske forbruger og politisk korrekt forbrug 1. INDLEDNING... 1 2. SÆRLIGE PRODUKTTYPER... 2

Notat. Vigtigt at vide om den kritiske forbruger og politisk korrekt forbrug 1. INDLEDNING... 1 2. SÆRLIGE PRODUKTTYPER... 2 Notat Vigtigt at vide om den kritiske forbruger og politisk korrekt forbrug Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SÆRLIGE PRODUKTTYPER... 2 2.1 Fisk og skaldyr... 3 2.2 Palmeolie... 5 2.3 Æg fra burhøns... 5 2.4

Læs mere

Høringssvar: Udkast til strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014 20.

Høringssvar: Udkast til strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014 20. Center for Fiskeri (e post: fiskeri@naturerhverv.dk) Den 24. marts 2014 J. nr. 12 7133 000001 Høringssvar: Udkast til strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014 20. Vi kvitterer

Læs mere

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Politik Dansk Akvakultur arbejder proaktivt for at sikre et bæredygtigt Dansk opdræt af ål. Det kræver tiltag på en række centrale områder,

Læs mere

BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND. - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker

BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND. - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker Royal Greenland for bæredygtigt fiskeri Royal Greenlands vision er at være en trendsættende og foretrukken

Læs mere

Samtidig har Royal Danish Seafood på deres hjemmeside, sidst set den 13-04-2011 (bilag 2), en nyhed med overskriften: NYHED: Bæredygtige danske ål.

Samtidig har Royal Danish Seafood på deres hjemmeside, sidst set den 13-04-2011 (bilag 2), en nyhed med overskriften: NYHED: Bæredygtige danske ål. Til Forbrugerombudsmanden København 13-04-2011 Vedr. Royal Danish Seafoods forkerte markedsføring af europæisk ål (Anguilla anguilla) som værende bæredygtige Royal Danish Seafood er leverandør af en række

Læs mere

Side 1 af 5 Denne tekst er printet fra www.aqua.dtu.dk 18.12.09 Ål på dagsordenen DTU Aqua tilhører eliten, når det gælder forskning for at sikre den truede europæiske ål. På en temadag den 4. november

Læs mere

DANSK AKVAKULTUR - AUGUST 2011 ÅLEN - EN SAND VERDENSBORGER ÅLEOPDRÆT I NATURENS TJENESTE DANSK ÅLEFORSKNING HELT I TOP

DANSK AKVAKULTUR - AUGUST 2011 ÅLEN - EN SAND VERDENSBORGER ÅLEOPDRÆT I NATURENS TJENESTE DANSK ÅLEFORSKNING HELT I TOP AKKURAT DANSK AKVAKULTUR - AUGUST 2011 ÅLEN - EN SAND VERDENSBORGER ÅLEOPDRÆT I NATURENS TJENESTE DANSK ÅLEFORSKNING HELT I TOP ÅLEN en sand verdensborger Ålen er i den grad et barn af verdenshavene. Den

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET (Ekstern oversættelse) 2004 ««««««««««««Fiskeriudvalget 2009 FORELØBIG 2005/2032(INI) 18.7.2005 UDKAST TIL BETÆNKNING om udvikling af en EU-handlingsplan for forvaltning af den europæiske

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0670 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0670 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0670 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketingets Europaudvalg København, Sagsnr.: 28928 Dok.nr.: 764850 FVM 361 Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 17.

Læs mere

Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007

Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Svar på Spørgsmål 236 Offentligt Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007 Jeg blev i januar bedt om at kommentere en artikel i

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK VADEHAVET LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

National dyrevelfærdsindkøbspolitik

National dyrevelfærdsindkøbspolitik National dyrevelfærdsindkøbspolitik Version: September 2016 ALD Nord har udviklet en international dyrevelfærds-indkøbspolitik, som danner de overordnede retningslinjer for dyrevelfærd i ALD Nord. Med

Læs mere

Introduktion. Page 1. Spørgeskemaet er anonymt. På forhånd tak for din tid, det er en stor hjælp.

Introduktion. Page 1. Spørgeskemaet er anonymt. På forhånd tak for din tid, det er en stor hjælp. Introduktion I forbindelse med mit bachelorprojekt i ernæring og sundhed vil det glæde mig, hvis du vil besvare følgende spørgeskema. Spørgeskemaet handler om, hvilke informationer du er interesseret i,

Læs mere

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER

MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER MARKEDSANALYSE AF POTENTIALE FOR NATIONALPARKFØDEVARER NATIONALPARK MOLS BJERGE LOKALOMRÅDET SEPTEMBER 2017 FORMÅL OG METODE Formål Danmarks Nationalparker overvejer at udvikle lokale nationalparkfødevarer

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 27.6.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0308/2012 af F. M., italiensk statsborger, om den skovbrugspolitik, den peruvianske regering fører

Læs mere

Årsmøde og kongres 2011 for svineproducenter i verdensklasse Onsdag d. 26. oktober 2011. Hvilken gris kan vi sælge til en højere pris?

Årsmøde og kongres 2011 for svineproducenter i verdensklasse Onsdag d. 26. oktober 2011. Hvilken gris kan vi sælge til en højere pris? Årsmøde og kongres 2011 for svineproducenter i verdensklasse Onsdag d. 26. oktober 2011 Hvilken gris kan vi sælge til en højere pris? Danish Crown Nordic DC Nordic Friland K-Pack AB Nordic Randers KLS

Læs mere

En lysere fremtid for fisk og fiskere

En lysere fremtid for fisk og fiskere Reform af den fælles fiskeripolitik En lysere fremtid for fisk og fiskere Forslaget kort og godt Indsats over for overfiskning og til gavn for bæredygtig fiskeriforvaltning. h Sikring af fiskebestandenes

Læs mere

ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT

ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT MAJ 2015 Økologisk Landsforening Silkeborgvej 260 8230 Åbyhøj okologi.dk 87 32 27 00 INDHOLD»» Udviklingen i det økologiske marked 4»» Den økologiske markedsandel pr. varegruppe

Læs mere

ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT

ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT ØKOLOGISK MARKEDSNOTAT 2016 INDHOLD»» Udviklingen i det økologiske marked 4»» Den økologiske markedsandel pr. varegruppe 6»» Den økologiske omsætning 8»» Salget fordelt på salgskanaler 12»» Salget fordelt

Læs mere

Markedsføring af dansk oksekød kan producenten tjene flere penge" v. Karsten Borrisholt, Varechef i Irma

Markedsføring af dansk oksekød kan producenten tjene flere penge v. Karsten Borrisholt, Varechef i Irma Markedsføring af dansk oksekød kan producenten tjene flere penge" v. Karsten Borrisholt, Varechef i Irma Naturligvis kan producenten det!!! Hvis han har det til salg, som kunden efterspørger Har han det?????

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. januar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. januar 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. januar 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0001 (NLE) 5018/17 PECHE 1 FORSLAG fra: modtaget: 10. januar 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 14. februar 2006 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 14. februar 2006 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 273 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 14. februar 2006 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) 2018/120 for så vidt angår visse fiskerimuligheder for havbars

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) 2018/120 for så vidt angår visse fiskerimuligheder for havbars EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2018 COM(2018) 613 final 2018/0321 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2018/120 for så vidt angår visse fiskerimuligheder for havbars

Læs mere

Indkøbspolitik for dyrevelfærd

Indkøbspolitik for dyrevelfærd ndkøbspolitik for dyrevelfærd Maj 2019 ndhold 1. Bidrag til dyrevelfærd 2. Sortiment 3. Transparens og sporbarhed 4. Proaktiv dialog ndkøbspolitik for dyrevelfærd Maj 2019 1 1. Bidrag til dyrevelfærd De

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 2015/104 for så vidt angår visse fiskerimuligheder

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 2015/104 for så vidt angår visse fiskerimuligheder EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.10.2015 COM(2015) 487 final 2015/0236 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 2015/104 for så vidt angår visse fiskerimuligheder DA DA

Læs mere

Forbud mod produktion af buræg i Danmark

Forbud mod produktion af buræg i Danmark Forbud mod produktion af buræg i Danmark Maj 2019 2. maj 2019 Forbud mod produktion af buræg i Danmark Indholdsfortegnelse 1. Resume... 3 2. Baggrund... 3 3. Dyrevelfærd for æglæggende høner... 4 4. Produktionens

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 35 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget, Europaudvalget, Grønlandsudvalget, Færøudvalget samt Brexit-følgegruppen EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer

Læs mere

MARKEDSDREVET DYREVELFÆRD LØSE SØER

MARKEDSDREVET DYREVELFÆRD LØSE SØER MARKEDSDREVET DYREVELFÆRD LØSE SØER WP2 FORBRUGERUNDERSØGELSER STYREGRUPPEMØDE 20. AUGUST 2013 Tove Christensen og Sara Vincentzen Kondrup Institut for fødevare- og ressourceøkonomi Københavns Universitet

Læs mere

DEN BEVIDSTE FORBRUGER. Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke

DEN BEVIDSTE FORBRUGER. Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke DEN BEVIDSTE FORBRUGER Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke 2 Hvorfor LOHAS? METODE Interview med aktører i fødevaremarkedet: - Meyer Consulting - Arla Foods - Tulip

Læs mere

Økologisk Markedsnotat

Økologisk Markedsnotat Økologisk Markedsnotat Juni 2014 [Skriv her] Silkeborgvej 260-8230 Åbyhøj - www.okologi.dk - 87 32 27 00 Indholdsfortegnelse Udviklingen i det økologiske marked... 3 Den økologiske markedsandel for 23

Læs mere

Certificering af ål og andre mindre arter. DTU Aqua-rapport nr. 277-2014 Af Alfred Jokumsen, Villy J. Larsen, Christian Graver og Morten Lauritzen

Certificering af ål og andre mindre arter. DTU Aqua-rapport nr. 277-2014 Af Alfred Jokumsen, Villy J. Larsen, Christian Graver og Morten Lauritzen Downloaded from orbit.dtu.dk on: Feb 02, 2016 Certificering af ål og andre mindre arter Jokumsen, Alfred; Larsen, Villy J.; Graver, Christian; Lauritzen, Morten Publication date: 2014 Document Version

Læs mere

Hvad driver forbrugerne: - Butikker eller brands?

Hvad driver forbrugerne: - Butikker eller brands? Hvad driver forbrugerne: - Butikker eller brands? Ny mærkevare- og detailundersøgelse fra TNS Gallup viser, at nogle brands er så stærke, at kunderne er villige til at skifte dagligvarebutik for at kunne

Læs mere

Systematisk piratfiskeri i Kattegat

Systematisk piratfiskeri i Kattegat Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 333 Offentligt Systematisk piratfiskeri i Kattegat Greenpeace afslører omfattende piratfiskeri i beskyttet område. Siden marts har

Læs mere

Vejledning til landings-pligten for Østersøen

Vejledning til landings-pligten for Østersøen Vejledning til landings-pligten for Østersøen Version 2.0 af 23. december 2016 Indledning: Fra den 1. januar 2015 skal alle fangster af bestemte arter landes, uanset om fangsten overholder mindstemålene.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1) 2014/1 LSF 115 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Fremsat den 22. januar 2015 af ministeren

Læs mere

Workshop 3 Udnyt dit brandpotentiale DLF Juni 2012

Workshop 3 Udnyt dit brandpotentiale DLF Juni 2012 Workshop 3 Udnyt dit brandpotentiale DLF Juni 2012 1 Livet som brand er ikke altid lige let Stigende private label andel Stigende discount andel Økonomisk krise Nye afgifter Øget prispres, hvis volumen

Læs mere

Forbrugerpanelet om lokale fødevarer

Forbrugerpanelet om lokale fødevarer Forbrugerpanelet om lokale fødevarer Undersøgelsen formål er at afdække danskernes erfaring og oplevelser med lokale fødevarer. I undersøgelsen blev lokale fødevarer defineret som fødevarer produceret

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Anke Stubsgaard 6. oktober 2014 Kompetenceudvikling til Økologisk Bæredygtighed 66% reduktion af klimaaftryk Aug 2014: Aug 2014: Fyens Stiftstidene

Læs mere

Markedsundersøgelse, Bæredygtige Vildmosekartofler

Markedsundersøgelse, Bæredygtige Vildmosekartofler Markedsundersøgelse, Bæredygtige Vildmosekartofler Af Flemming Pedersen, Smagen Nordjylland Indhold Formål med markedsundersøgelsen... 2 Markedsundersøgelsen... 2 Resultater og diskussion, detailhandelen...

Læs mere

Markedsanalyse. Forbrugerne vælger dansk når de ønsker god dyrevelfærd

Markedsanalyse. Forbrugerne vælger dansk når de ønsker god dyrevelfærd Markedsanalyse 24. juni 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Forbrugerne vælger dansk når de ønsker god dyrevelfærd Dyrevelfærd er blevet

Læs mere

CSR & Cirkulær Økonomi i Coop

CSR & Cirkulær Økonomi i Coop CSR & Cirkulær Økonomi i Coop Emballage og plast v. Projektleder i CSR, Mathias Hvam Hvordan arbejder vi med ansvarlighed i Coop? Vi er ikke fondsejet, og vi har ingen pengetank Vi er medlemsejet af vores

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om fjernelse af hajfinner om bord på fartøjer. (forelagt af Kommissionen)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om fjernelse af hajfinner om bord på fartøjer. (forelagt af Kommissionen) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 05.08.2002 KOM(2002) 449 endelig 2002/0198 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om fjernelse af hajfinner om bord på fartøjer (forelagt af Kommissionen)

Læs mere

Fiskeriudvalget ARBEJDSDOKUMENT. om fælles regler for gennemførelsen af den fælles fiskeripolitiks eksterne dimension, herunder fiskeriaftaler

Fiskeriudvalget ARBEJDSDOKUMENT. om fælles regler for gennemførelsen af den fælles fiskeripolitiks eksterne dimension, herunder fiskeriaftaler Europa-Parlamentet 2014-2019 Fiskeriudvalget 24.6.2015 ARBEJDSDOKUMENT om fælles regler for gennemførelsen af den fælles fiskeripolitiks eksterne dimension, herunder fiskeriaftaler Fiskeriudvalget Ordfører

Læs mere

Notat: Udsætning af yngel til målopfyldelse af forvaltningsplan for ål, effekt af udsætninger og bæredygtig produktion af yngel.

Notat: Udsætning af yngel til målopfyldelse af forvaltningsplan for ål, effekt af udsætninger og bæredygtig produktion af yngel. DTU Aqua Sektion for Ferskvandsfiskeri MIP J.nr.: 2003-19-0005 02.09.2008 Bilag D Notat: Udsætning af yngel til målopfyldelse af forvaltningsplan for ål, effekt af udsætninger og bæredygtig produktion

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1

Forslag. til. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1 Forslag til Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1 (Forbud mod salg af løs snus og lignende tobaksprodukter i Danmark) l I lov om fremstilling, præsentation og salg

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2015) 212 final.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2015) 212 final. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. maj 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0108 (NLE) 8845/15 PECHE 163 FORSLAG fra: modtaget: 20. maj 2015 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET

Læs mere

Coops politik for Dyrevelfærd Coop Danmark November 2016

Coops politik for Dyrevelfærd Coop Danmark November 2016 Coops politik for Dyrevelfærd Coop Danmark November 2016 Dokumentkontrol Godkendt dato: 07-12-2016 Godkendt af: CSR-Board Dokument ejer: Signe D. Frese/ CSR udvikling Filnavn: Dyrevelfærdspolitik 1 Baggrund

Læs mere

Figur 1: Verdens største fiskerinationer 2010. Kilde: fisheries.is

Figur 1: Verdens største fiskerinationer 2010. Kilde: fisheries.is Abstrakt Denne rapport har til formål at give et overblik over Islands fiskerisektor, herunder størrelse og betydning for landets økonomiske balance. Den viser samtidig den nuværende status og hvilke udviklinger,

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar 2008

Skjal 1: Tilráðingar 2008 Skjal 1: Tilráðingar 2008 Rekommandation nr. 1/2008 Vestnordisk Råd har, den 27. august enstemmigt vedtaget følgende rekommandation, under Rådets årsmøde 2008 i Grundarfjörður i Island. Vestnordisk Råd

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 248/17

Den Europæiske Unions Tidende L 248/17 22.9.2007 Den Europæiske Unions Tidende L 248/17 RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1100/2007 af 18. september 2007 om foranstaltninger til genopretning af bestanden af europæisk ål RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.11.2017 C(2017) 7875 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 30.11.2017 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/98 om gennemførelse

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus fanger fisk

Madens historier. Ruth og Rasmus fanger fisk Madens historier Ruth og Rasmus fanger fisk Fisken i frikadellen I dag spiser børnene fiskefrikadeller. Mmmm, det her er bare det bedste, siger Ruth og tager en stor mundfuld. Enig, siger Rasmus. Men hvordan

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.3.2014 COM(2014) 139 final 2014/0079 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse, på vegne af Den Europæiske Union, af aftalen mellem Den Europæiske Union

Læs mere

SALG AF BÆREDYGTIGE PRODUKTER HVAD VIRKER?

SALG AF BÆREDYGTIGE PRODUKTER HVAD VIRKER? SALG AF BÆREDYGTIGE PRODUKTER HVAD VIRKER? Kirsten Schmidt, greencsr Grøn Butik, Aalborg 24. maj 2016 Undersøgelse: Afsætning af bæredygtige produkter god praksis i nordisk detailhandel Nogle har succes

Læs mere

Forslag UDKAST. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 139 Offentligt. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. september 2013.

Forslag UDKAST. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget SUU Alm.del Bilag 139 Offentligt. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. september 2013. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 139 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer og lov om forskellige forbrugsafgifter

Læs mere

Økologisk Markedsnotat

Økologisk Markedsnotat Økologisk Markedsnotat Juni 2013 Silkeborgvej 260 8230 Åbyhøj www.okologi.dk 87 32 27 00 Silkeborgvej 260 8230 Åbyhøj www.okologi.dk - Tlf. 87 32 27 00 Indholdsfortegnelse Udviklingen i det økologiske

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1) 2012/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. Fremsat den 20. marts 2013

Læs mere

Behov og anvendelse af forskning som forudsætning for bæredygtig udvikling i fiskerierhvervet

Behov og anvendelse af forskning som forudsætning for bæredygtig udvikling i fiskerierhvervet Behov og anvendelse af forskning som forudsætning for bæredygtig udvikling i fiskerierhvervet Agenda - Hvordan kan forskningen styrke en bæredygtig udvikling? Markedets forventninger til fiskerierhvervets

Læs mere

Tale til samråd den 23 maj 2014 i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om spørgsmål AD Det talte ord gælder.

Tale til samråd den 23 maj 2014 i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om spørgsmål AD Det talte ord gælder. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 378 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 23. maj 2014 Tale til samråd den 23 maj 2014

Læs mere

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej?

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? Salget af elektroniske cigaretter går forrygende herhjemme, men de er ikke nær så ufarlige, som producenterne får dem til at lyde, lyder advarslerne Af Heidi Pedersen,

Læs mere

Kommende discard-forbud Nye muligheder for udnyttelse af fiskeressourcerne

Kommende discard-forbud Nye muligheder for udnyttelse af fiskeressourcerne Kommende discard-forbud Nye muligheder for udnyttelse af fiskeressourcerne Erling P. Larsen Chefkonsulent, seniorrådgiver DTU Aqua Discard forbud og sammenhæng med den fælles fiskeripolitik dato, område,

Læs mere

Foretræde for Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 25. februar 2015

Foretræde for Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 25. februar 2015 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2014-15 FLF Alm.del Bilag 155 Offentligt Dansk kystfiskerforening Foretræde for Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 25. februar 2015 Ministerens vision

Læs mere

Kontaktudvalg for Prisindeks Anvendelse af stregkodedata i forbrugerprisindekset (FPI) 2. marts 2011

Kontaktudvalg for Prisindeks Anvendelse af stregkodedata i forbrugerprisindekset (FPI) 2. marts 2011 Kontaktudvalg for Prisindeks Anvendelse af stregkodedata i forbrugerprisindekset (FPI) 2. marts 2011 Agenda Anvendelse af stregkodedata i forbrugerprisindekset (FPI) a. Hvad er stregkodedata? b. Hvilke

Læs mere

HØRINGSUDTALELSE. Den Fælles Fiskeripolitik Fiskeridelen. Baggrund.

HØRINGSUDTALELSE. Den Fælles Fiskeripolitik Fiskeridelen. Baggrund. 14.12.2009 HØRINGSUDTALELSE Den Fælles Fiskeripolitik Fiskeridelen Baggrund. LAG Udvikling Nordvestsjælland er én af de 61 lokale aktionsgrupper, der står for den lokale forvaltning af akse 4 i EU Landdistriktsprogrammet

Læs mere

BILAG. til. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.3.2019 COM(2019) 102 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Organisationen

Læs mere

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af fisk og skaldyr

Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af fisk og skaldyr Lidl Danmarks manifest for mere bæredygtigt indkøb af fisk og skaldyr Dokumentets indhold 1. Vores forretningsprincipper... 3 2. Vores målsætning... 3 3. Vores holdning... 4 3.1 Ansvarlig sammensætning

Læs mere

Thomas Roland Coop CSR. Oslo, 29. september 2016

Thomas Roland Coop CSR. Oslo, 29. september 2016 Thomas Roland Coop CSR Oslo, 29. september 2016 Hvad vil jeg sige? Lidt om Coop Danmark Vores økologihistorie De økologiske forbrugere Kan I bruge vores erfaringer? Omsætning 45,2 mia. EBIT 632 mia. (Ex.

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0425 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0425 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0425 Bilag 2 Offentligt København 12. april 2013 Til fødevareminister Mette Gjerskov, Folketingets fødevareudvalg samt Europaudvalget Vedr. rådsmøde den 22 23. april. Fremtidens

Læs mere

C & J Sebbelov præsenterer: Økologisk Kaviar

C & J Sebbelov præsenterer: Økologisk Kaviar C & J Sebbelov præsenterer: Økologisk Kaviar Så er den her fremtidens kaviar Bæredygtigt opdræt med respekt for naturen, miljøet, størens behov og livsvilkår RioFrio Kaviar På alle måder en unik kaviar

Læs mere

Fiskeindkøbspolitik. ALDI Danmark ApS Herstedøstervej 27-29C 2620 Albertslund

Fiskeindkøbspolitik. ALDI Danmark ApS Herstedøstervej 27-29C 2620 Albertslund Fiskeindkøbspolitik ALDI Danmark ApS Herstedøstervej 27-29C 2620 Albertslund Juni 2019 Indhold 1. Gyldighedsområde 2. Baggrund 3. Ansvarlighed 4. Målsætninger og tiltag 5. Ansvarsområder og kontrol 6.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 19.12.2014 L 365/97 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1358/2014 af 18. december 2014 om ændring af forordning (EF) nr. 889/2008 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr.

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.10.2014 COM(2014) 640 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET om resultaterne af åleforvaltningsplanernes gennemførelse

Læs mere

Ny fiskeriforvaltning i Skagerrak Discard-forbud. Hirtshals 14. september 2012

Ny fiskeriforvaltning i Skagerrak Discard-forbud. Hirtshals 14. september 2012 Ny fiskeriforvaltning i Skagerrak Discard-forbud Hirtshals 14. september 2012 Dagsorden: 1. Velkomst og baggrund 2. Status vigtige emner 3. Debat om forslaget 4. Tekniske regler 5. Hvad Danmarks Fiskeriforening

Læs mere

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne.

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne. Nyhedsbrev IP & Technology Nye regler om prismarkedsføring Forbrugerombudsmanden har udstedt nye retningslinjer for prismarkedsføring for at sikre forbrugerne yderligere mod vildledende prisangivelser

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om fastsættelse for 2015 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om fastsættelse for 2015 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.9.2014 COM(2014) 552 final 2014/0254 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse for 2015 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 649 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 649 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 649 Offentligt GRUNDNOTAT Til: Folketingets Europaudvalg J.nr.: 2017-36732 CC: Bilag: Fra: EU og Fiskeriregulering Dato: 26. september 2017 Emne: Forslag

Læs mere

Fremmede fiskearter: Status og udvikling, betydning for vandmiljøet

Fremmede fiskearter: Status og udvikling, betydning for vandmiljøet Fremmede fiskearter: Status og udvikling, betydning for vandmiljøet Brun dværgmalle (Ameiurus nebolosus) Søren Berg, DTU Aqua, Silkeborg Fremmede fiskearter: Status og udvikling, betydning for vandmiljøet

Læs mere

Designmanual for varemærket Nøglehullet

Designmanual for varemærket Nøglehullet Designmanual for varemærket Nøglehullet for færdigpakkede fødevarer samt generisk markedsføring Udgivet den 17.06.2009, og revideret den 25.06.2012 af Livsmedelsverket (Sverige), Fødevarestyrelsen (Danmark),

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. oktober 2014 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. oktober 2014 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. oktober 2014 (OR. en) 14619/14 PECHE 492 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 21. oktober 2014 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på

Læs mere

Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder

Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder Temadag: Havet omkring Danmark - tilstand og overvågning Eskild Kirkegaard Tak til Morten Vinther, Martin Hartvig, Anna Rindorf, Per Dolmer, Brian

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 28.2.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0422/2013 af Martin Rother, tysk statsborger, vedrørende beskyttelse af pighajen 1. Sammendrag

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen/Center for Fiskeri Sagsnr.: 2012-02679 27. september 2012 FVM 071 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail Underdirektør i Netto ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Flere gode fødevarer, tak! Vi skal have vækst

Læs mere

Genetiske fingeraftryk identificerer torsk

Genetiske fingeraftryk identificerer torsk Genetiske fingeraftryk identificerer torsk Einar Eg Nielsen (een@dfu.min.dk) Michael Møller Hansen (mmh@dfu.min.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Ferskvandsfiskeri Forskere ved DFU har vist

Læs mere

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle Sønderjylland Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding Super venlige og smilende personale. god oversigt over forretningen; orden og ren butik; billige gode varer også økologiske Det er en rar forretning at komme

Læs mere

Dansk dagligvarehandel

Dansk dagligvarehandel Dansk dagligvarehandel Status Juni 2018 GfK Growth from Knowledge 1 Danskerne handler stadig i mange forskellige butikker. Online har øget deres shopperbase, og i dag har mere end hver femte danske husstand

Læs mere

Pressemøde 12/5 2015. Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse

Pressemøde 12/5 2015. Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse Pressemøde 12/5 2015 Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse EU sælskindssag baggrund Kongerigets arbejde i 2015: Besøg i Bruxelles af folketingspolitikere, medlemmer af Naalakkersuisut,

Læs mere

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES Sammendrag af fiskerådgivningen for 2009 Journal.: 20.00-11/2008 Nuuk 26. juni 2008 Vedr.: Den biologiske rådgivning

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0123 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0123 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0123 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.3.2016 COM(2016) 123 final 2016/0068 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/72 for så

Læs mere

Velkommen MSC Danmarks Årsmøde Majken Møller, kommunikations-og marketingschef 6 April 2016, Den Blå Planet

Velkommen MSC Danmarks Årsmøde Majken Møller, kommunikations-og marketingschef 6 April 2016, Den Blå Planet Velkommen MSC Danmarks Årsmøde 2016 Majken Møller, kommunikations-og marketingschef 6 April 2016, Den Blå Planet Program Kl 8.30 9.00 Ankomst/registrering Kl 9.00 9.10 Velkommen til MSC Danmarks årsmøde

Læs mere

Udfordringer og indsatser på havet

Udfordringer og indsatser på havet Udfordringer og indsatser på havet Mette Blæsbjerg WWF Verdensnaturfonden Natura 2000-debatmøde November 2014 21 January 2015-1 Natura 2000 i danske havområder 97 områder er helt eller delvis marine Stenrev

Læs mere

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 211 Offentligt Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 5. februar 2007 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2017 COM(2017) 774 final 2017/0348 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/1139 for så vidt angår intervaller

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. juli 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. juli 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. juli 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0203 (NLE) 11275/16 PECHE 277 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS FORORDNING

Læs mere