Kunsten at integrere integralteori

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunsten at integrere integralteori"

Transkript

1 Kunsten at integrere integralteori Thoughts4Action Følgende tekst er en introduktion til en måde at se verden på, som vi er meget inspirerede af som virksomhed og som team med andre ord: Hvordan man integrerer integralteori i en virksomhed. For det første Integralteorien er et kort, som vi bruger til at forstå den retning, vi bevæger os i både som individer og som gruppe - som illustreret nedenfor i modellen. For det andet Integralteorien er også et fantastisk værktøj til at hjælpe os til at forstå vores virkelighed Reality: R et i vores GROW coaching model (Goal, Reality, Options and What action). Når mennesker ønsker rådgivning (som er det coaching dybest set handler om) er det meget svært at hjælpe dem, hvis ikke de har et meget klart billede af deres udgangspunkt. Kan du fortælle mig den korteste vej til London er et håbløst spørgsmål, hvis man ikke er klar over, hvor man starter fra. Og det er det samme problem med coaching. Hvad enten det drejer sig om at vinde et marathon eller starte egen virksomhed, har man brug for et klart billede af udgangspunktet. Til det formål er Integral Map et suverænt værktøj til at opfatte helheden af en person, en gruppe eller en organisation - og at forstå deres udgangspunkt. For det tredje Integralmodellen er et meget brugbart værktøj, idet det hjælper os til at udvikle undervisning og coaching som ikke blot fokuserer på ét aspekt af menneskelig udvikling, men sikrer en nuanceret tilgang. Hvad er integralteori? Følgende tekst beskriver teorien mere detaljeret og tager udgangspunkt i den originale tekst fra Integralinstituttet med titlen: What is Integral?. Hvis man er i humør til at læse mere, kan det stærkt anbefales at dykke ned i Ken Wilbers blockbuster: Sex, Ecology and Spirituality: The Spirit of Evolution eller man kan nøjes med den korte og præcise version af teorien: The Integral Vision: A Very Short Introduction to the Revolutionary Integral Approach to Life, God, the Universe, and Everything (Paperback).

2 Et kort over det menneskelige potentiale I løbet af adskillige årtier har man ihærdigt søgt efter et vidtfavnenende kort over det menneskelige potentiale. Integral Map benytter alle de kendte systemer og modeller over menneskelig udvikling fra de forhistoriske shamaner og sager til vore dages gennembrud inden for kognitive videnskaber. Integral Map koger essensen af disse videnskaber ned til 5 simple faktorer. Faktorer som er essentielle elementer eller nøgler til at åbne for den menneskelige evolutionære udvikling. De 5 elementer Hvad er disse 5 elementer? Vi kalder dem kvadranter, niveauer, linier, tilstande og typer. Som det vil fremgå, er alle disse elementer, lige nu, tilstede i hvert enkelt menneskes bevidsthed. De 5 elementer er ikke kun teoretiske koncepter de er aspekter af menneskets egen erfaring, konturer af bevidsthed - og det vil fremgå yderligere, efterhånden som man dykker mere ned i teorien bag Integral Map. Hvad er formålet? Hvad er meningen med at bruge Integral map? For det første, hvad enten man arbejder i forretningsverdenen, med medicin, psykoterapi, jura, økologi eller blot lever og lærer, så sikrer Integral Map, at man får kontakt med alle de forskellige lag. Hvis man forsøger at flyve over Rocky Mountains, er risikoen for at styrte ned markant reduceret, hvis man har et ordentligt kort at flyve efter. Ved at bruge integralteorien sikrer man sig, at man benytter alle tilgængelige ressourcer for hvilken som helst situation med langt større chance for succes. Teoriens rækkevidde og effektivitet Integralteori hjælper os med at se både os selv og verden omkring os på en mere vidtrækkende og effektiv måde. Men det er vigtigt at gøre sig klart fra starten: Integral Map er kun et kort, ikke et territorium. Vi skulle nødig forveksle de to ting på den anden side vil vi heller ikke arbejde med et utilstrækkeligt eller fejlbehæftet kort. Integral Map er kun et kort, men det er det mest fuldendte og præcise kort, vi har på nuværende tidspunkt. Tilstande Alle mennesker er bekendt med mentale bevidsthedstilstande såsom vågen tilstand, drømmetilstand og dyb søvn. Lige nu er du i vågen tilstand (hvis du er træt, er du måske i en dagdrømslignende tilstand). Der er alle mulige former for bevidsthedstilstande inklusive meditative tilstande (yoga, meditation m.m), ændrede bevidsthedstiltande (forårsaget af stoffer eller alkohol) og en vifte af såkaldte peak experiences, som blandt andet udløses gennem intense oplevelser som at dyrke sex, naturoplevelser eller lytte til musik. Midlertidige bevidsthedstilstande Alle oplever forskellige former for bevidsthedstilstande, og disse tilstande skaber ofte stor motivation, meningsfuldhed og energi hos både os selv og andre. Interessant er det, at disse tilstande kommer og går. Selv de største glimtvise oplevelser eller ændrede bevidsthedstilstande uanset hvor dybe de føles passerer efter et stykke tid. Uanset hvor vidunderlige kræfter de rummer, så er tilstandene midlertidige.

3 Udviklingsniveauer eller stadier Bevidsthedstilstande er midlertidige, hvorimod forskellige stadier af bevidsthed er permanente. Stadier repræsenterer en milepæl i den menneskelig udvikling. Når først du har nået et givent stadie, er bevidsthedsniveauet varigt. Når for eksempel et barn har udviklet sit sprog op igennem sin udvikling, er sproget blevet til en permanent tilgængelig færdighed for barnet. Sprog er ikke tilstede det ene øjeblik og væk det næste. Det samme sker med andre typer udvikling. Når først du har nået et bestemt stadie i din udvikling, har du adgang til nye kvaliteter - så som større bevidsthed, større følelse af kærlighed, højere etisk bevidsthed, højere intelligens - kvaliteter som du kan benytte dig af, når som helst du ønsker det. Stadier En måde at forstå udviklingsniveauer er bl.a. gennem Spiral Dynamics Integral udviklet af Don Beck baseret på Clare Graves omfattende research. Spiral Dynamics opererer med 8-10 udviklingsniveauer. Man kan også bruge selvudviklingsniveuaer udtænkt af Jane Loevinger and Susann Cook-Greuter; og bevidsthedsordener ud fra Robert Kegan s research. I det hele taget er der mange relevante ideer om udviklingstrin tilgængelige, når man bruger integralteorien som redskab. Eksempler på at bruge stadier For at vise hvad der sker i forbindelse med udviklingsniveauer, kan man bruge en meget simpel model over tre af niveauerne. Ser vi for eksempel på moralsk udvikling, er det tydeligt at et spædbarn endnu ikke er blevet socialiseret i den givne kulturs etik og normer. Dette kaldes også det præ-moderne stadie ( pre-conventional eller egocentrisk, idet spædbarnet har sig selv som omdrejningspunkt for verden. Men efterhånden som barnet vokser op og bliver bevidst om sin kultur og normerne i samfundet, bevæger det sig ind i det moralske conventional stage. Dette stadie kaldes også det etnocentriske stadie, idet barnet har fokus på sin gruppe, stamme, klan eller nation og udelukker det, som ikke er inden for ens egen gruppe. Men på det næste stadie, det postmoderne stadie, udvikler individet sit perspektiv til at omfatte interesse for alle mennesker uanset etnicitet, hudfarve, køn eller kultur - derfor kalder vi også dette stadie for worldcentric. På den måde bevæger menneskets moralske udvikling fra mig (egocentric) til os (etnocentric) til os alle (worldcentric) et godt eksempel på hvordan forskellige stadier udfolder sig i den menneskelige bevidsthed. Udviklingslinier Jeg er god til nogle ting - og ikke så god til andre ting. Har du nogensinde lagt mærke til, hvor ujævn vores udvikling egentlig er? Nogle mennesker er højt udviklede i logisk tænkning men tilsvarende svagt udviklet i deres emotionelle intelligens. Nogle har en høj kognition (de er ret intelligente), men har ikke en tilsvarende høj moral (de har en ubehagelig adfærd over for andre mennesker). Nogle har en fremragende social intelligens, men kan ikke lægge to og to sammen.

4 De mange intelligenser Howard Gardner har gjort denne tankegang verdenskendt i sin teori om de mange intelligenser sproglig intelligens, social intelligens, musik intelligens, kropslig intelligens, personlig intelligens m.m. De fleste mennesker brillerer i en eller to og har tilsvarende lav intelligens i andre områder. Det kan illustreres i en såkaldt psychograph : High Medium Low Cognitive Emotional Personal Ethical Physical Intelligens folder sig ud i stadier De mange intelligenser inkluderer: Kognitiv (sproglig), interpersonel, moralsk, følelsesmæssig og æstetisk intelligens. Det kalder vi også udviklingslinier. Og det gør vi, fordi intelligenserne vidner om udvikling. De folder sig ud i progressive stadier, som dem vi skitserede via bevægelsen fra egocentric til worldcentric. Med andre ord, hver type intelligens kan udvikle sig gennem alle stadier af menneskelig udvikling. Nogle når måske kun til stadie 1 hvad angår deres emotionelle intelligens, mens deres kognitive intelligens udvikler sig helt op til stadie 3. Typer kombineret med niveauer, linier og stadier Typer refererer til en bestemt personlighedstype, som kan gøre sig gældende på hvilket som helst stadie eller i hvilken som helst mental tilstand. En velkendt typologi er Myers-Briggs (som opererer med 4 hovedtyper: føle, tænke, sanse og intuitiv. Man kan være en bestemt type på hvilket som helst udviklingsstadie. Disse horisontale typologier kan været meget nyttige, når de kombineres med niveauer, linier, stadier og tilstande.

5 De 4 kvadranter: subjektivt, objektivt, intersubjektiv og interobjektivt Hvis vi bare havde tilstande, stadier, typer og linier isoleret set, ville det blot være en bunke af elementer og ikke et sammenhængende system eller kort. For at de kan fungere effektivt som en måde at organisere verden på, er vi nødt til at kombinere de forskellige elementer. Det er her, de 4 kvadranter kommer ind i billedet. Øverste venstre og øverste højre I den øverste venstre kvadrant (det indre subjektive) findes alle dine umiddelbare tanker, følelser oplevelser osv. alt sammen beskrevet i første-person. Men hvis vi ser på individet udefra ikke ud fra den subjektive oplevelse, men ud fra objektive kendsgerninger så handler det om neurotransmittere, det limbiske system, neurocortex, komplese molekylære strukturer, celler, organer og DNA - altsammen beskrevet i tredje person og objektive termer ( det ). I den øverste højre firkant placerer vi alt det, som kan betragtes objektivt og udefra i form af fysisk adfærd, materielle komponenter, materie, fysisk energi og den konkrete krop (det ydre individuelle). Alt dette er elementer, der på en eller anden måde kan refereres til i objektivt som det. Nederste venstre og nederste højre I den nederste venstre kvadrant finder vi de elementer, som vi tilsammen kan kalde vores kultur alt det som vi oplever som et kollektivt vi (intersubjektivt). I den nederste højre firkant finder vi alt det kollektive, som kan beskrives objektivt udefra i form af kollektive systemer; måder at indrette samfundet på bevægelse fra landbrugssamfund til industrisamfund og videre til informationssamfund. Med andre ord: De objektive rammer for vores kollektive samfund (det interobjektive perspektiv). I dette simple overblik er helheden i forståelsen af, hvordan de fire kvadranter spiller sammen, vigtigere end detaljerne. Helheden jeg, vi og det kan udvikle sig selvet, naturen, kulturen kan udvikle sig. Et eksempel kan måske give et mere konkret billede af, hvad de fire kvadranter går ud på:

6 En deprimeret person kan beskrives ud fra de fire kvadranter. Han har en indre subjektiv oplevelse af sin depression tungsind m.m. (øverste venstre side). Samtidig har hans hjerne sandsynligvis et lavt indhold af transmitter stoffet serotonin (øverste højre side). Han befinder sig i en intersubjektiv kontekst, som måske er belastende mobning, social uretfærdighed eller lignende (nederste venstre side). Endeligt kan det tænkes, at han befinder sig i et samfund, der måske er i økonomisk krise, og at der måske er mangel på materielle ting som mad, bolig eller lignende (nederste højre side). Subjektiv, intersubjektiv og objektiv i ental og flertal. Tages alle disse aspekter med, er der dannet baggrund for en fyldestgørende beskrivelse af den deprimeredes situation. Ovenstående beskrivelser af de fire kvadranter forklarer Integral Map med nogen grad af detaljering. Ønsker man flere detaljer anbefales det, at man dykker ned i specielt Ken Wilbers beskrivelser af Integral Map. Integral Map i praksis Skal vi bruge Integral Map i praksis, er det nyttigt at have et map, som er endnu mere simpelt end den, vi har beskrevet ovenfor. Når vi skal prøve at forstå, hvad der sker i organisationer, kan vi tegne den mest simple form for model på bagsiden af en ølbrik (se model til højre). Faktisk kan vi med en så simpel model forklare meget af det, som foregår i organisationer. Det nye er måske ikke så meget, hvad der foregår i selve organisationen, men i højere grad hvordan tingene hænger sammen indbyrdes. Kombinationen af disse 4 kvadranter beskrives også som en holon - et begreb Arthur Kostler oprindelig står for (The Gost in the Machine). Holons regler Der er nogle regler vedrørende holoner, som vi kan have glæde af i forbindelse med at anskue organisationer som holoner. Wilber har en liste på 21, men i vores simple model har vi kun brug for nogle få til at illustrere princippet. 1. Hvis noget kan findes i én firkant, må det nødvendigvis også kunne findes i de andre. 2. En holon kan kun fungere optimalt, hvis der er overensstemmelse (kongruens) mellem det, der sker/opstår/ findes i én firkant, og det der findes i de andre (hvis min virksomhed har andre værdier/normer (nederste venstre firkant), end jeg har (øverste venstre firkant), så kan det på sigt ikke fungere. Én af os må give os.

7 3. En given holon vil til enhver tid kæmpe for at være sig selv en enhed separat fra andre enheder. Gør den ikke det, eksisterer den jo ikke men samtidig er en holon nødt til at søge fællesskabet og dyrke fællesskabet, for den kan ikke være en holon, hvis ikke den er en del af noget andet. Alting er en del af noget (og derfor hænger alt sammen) Alt har både et individuelt og et kollektivt aspekt og hvad der end foregår i en af kvadranterne, vil på en eller anden måde påvirke de andre kvadranter. For at helheden skal kunne fungere optimalt, skal der være balance i alle 4 kvadranter. Perspektivet Agency/Communion (handling og fællesskab) er et eksempel på balancen mellem det individuelle og det kollektive. Man kalder det også Yin og Yang eller et feminint og maskulint værdisæt. Agency er handlingsorienteret og forbindes med det maskuline værdisæt. Communion er relationer og omsorg. Både mænd og kvinder har begge dele. Kvinder har tendens til at være mere til Communion og mænd mere til Agency, men det har ikke nødvendigvis noget med deres køn som sådan at gøre og ingenting med deres seksuelle orientering at gøre. Ser man verden gennem et Agency perspektiv, så skal der ske noget ikke for meget snak og lad os få nogle løsninger på bordet. Ser man verden eller problemstillinger ud fra et Communion perspektiv, er man først til dialog og relationer og dernæst til problemløsning. Kultur er reflekteret i vores systemer og giver os et fælles sprog Igen meget simpelt udtrykt: Kulturen i en given organisation afspejler vores systemer og er afspejlet i det enkelte individs motiver og adfærd. Men hvis vi skaber systemer, der er i konflikt med vores kultur (eller den kultur vi gerne vil skabe), så får vi givetvis heller ikke den adfærd, vi ønskede. Det bliver således tydeligt, at dette holon perspektiv ikke blot giver os et hav af informationer og en forståelse af, hvordan ting fungerer eller ikke fungerer. Det giver os desuden et fælles sprog, som gør os i stand til at forstå virksomhedernes udfordringer/problemer. Problemet med kun at fokusere på ydre aspekter De fleste virksomhedsteorier fokuserer kun på en enkelt eller måske to kvadranter. B.F. Skinner som var ophavsmand til behaviorismen - fokuserede kun på øverste højre kvadrant. Jung og alle ledelsesteorier op til nu, som har været inspirerede af denne tænkning, fokuserer mest på menneskelig udvikling ud fra et øverste venstre kvadrant-perspektiv. Karl Marx, som skrev flere hundrede sider om, hvordan man skulle løse verdens problemer, ser tingene ud fra nederste højre kvadrant (systemer), mens tænkere som Weber og Thomas Kuhn mente, at alt var et spørgsmål om kultur. Alle har ret og tager fejl på samme tid. Ved at benytte Integral Map er det klart, at der er mindst 4 perspektiver på alt, at inden for hvert af disse 4 perspektiver er der desuden forskellige stadier, tilstande, typer, niveauer og udviklingslinier på spil. Wilber kalder dette for AQUAL - all quadrants at all levels.

8 Bevidsthed om indre og ydre aspekter Det meste af den ledelsesudvikling, der foregår i dag, fokuserer på den højre side i form af objektiv viden, empiri og observation af adfærd. Men fra et integral perspektiv er det vigtigt også at uddanne fremtidens ledere til at gå bag om denne almindelige logik og fokusere på den venstre side også det indre jeg i den øverste venstre kvadrant og det intersubjektive vi i den nederste venstre kvadrant. Hvis man skal videreudvikle den kapacitet, der findes i de postmoderne stadier, er man nødt til at gøre sig bevidst om både de indre og ydre aspekter af vores væren i verden. Perspektivet Agency/Communion perspektivet er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er at have balance mellem højre og venstre side af holons. Agency er typisk det, der foregår i højre side og Communion det, som foregår i venstre. Efterhånden som det bliver tydeligere og tydeligere, at løsninger på alverdens problemer ikke kan findes ved kun at agere og se på facts (højre side), men nødvendigvis må involvere dialog og gensidig forståelse, hvis vi skal komme ud af det morads, verden er i lige nu så forstår man også, hvorfor Communion og det kvindelige værdisæt kommer mere og mere frem i samfundet. Samler vi hele buketten de mange intelligenser som alle udvikles på forskellige trin og er under stadig udvikling, de mange tilstande, vi kan være i, og som skifter mange gange i løbet af dagen, vores typologi og vores værdisæt så forstår man, at der findes rigtig mange varianter af den menneskelige væren, og at mennesket derfor konstant udvikler sig i større eller mindre grad gennem hele livet.

DET GODE MØDE. 2010 Mike Hohnen

DET GODE MØDE. 2010 Mike Hohnen DET GODE MØDE 2010 Mike Hohnen Det gode møde 2010 Mike Hohnen Der bruges mange ressourcer på møder 1 i ordets bredeste fortand. Fra daglige driftsmøder til kæmpestore kongresser med op til flere hundrede

Læs mere

Version 4.0 af den ID integrale psykoterapeutuddannelse - en faglig opgradering af din ID psykoterapeut-uddannelse.

Version 4.0 af den ID integrale psykoterapeutuddannelse - en faglig opgradering af din ID psykoterapeut-uddannelse. Version 4.0 af den ID integrale psykoterapeutuddannelse - en faglig opgradering af din ID psykoterapeut-uddannelse. 3 moduler à 3 dage, fredag 15-21, lørdag 10-17.30, søndag 10-16 ID Academys længe ventede

Læs mere

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN

NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN NORDAHL COACHING HAR FOKUS PÅ MØNSTERBRUD MED OPSTILLINGSMETODEN Opstillingsmetoden er et unikt redskab, der er blevet integreret i Nordahl Coaching ApS til mønsterbrud for unge og voksne dels ved individuelle

Læs mere

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 De Syv Stråler - den nye tidsalders psykologi 7:8 Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 De Syv Stråler den nye tidsalders psykologi 7:8 Af Erik Ansvang Strålerne og mennesket Alt er energi. Mennesket er

Læs mere

akupunktur & balance - om at holde den normale fødsel normal

akupunktur & balance - om at holde den normale fødsel normal akupunktur & balance - om at holde den normale fødsel normal INDLEDNING Det er nu anden gang, vi står her til dette forrygende arrangement, som vi kan takke Sara for eller hendes betragtelige organisationstalent

Læs mere

Spørgsmålet er; hvornår har du sidst målrettet trænet din vilje og dit kendskab til dig selv?

Spørgsmålet er; hvornår har du sidst målrettet trænet din vilje og dit kendskab til dig selv? 2006 Autentisk lederskab Moderne lederskab handler i dag ligeså meget om, hvem du er, som hvad du har opnået. Vi mener, at medarbejdere motiveres af ledere, der tør være sig selv i rollen som leder. Det

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

OVERSIGT MODUL 1 - Fundament Styrke, selvtillid, tro på sig selv. Forståelse, indsigt, accept og kærlighed til sig selv. Grundlæggende modul.

OVERSIGT MODUL 1 - Fundament Styrke, selvtillid, tro på sig selv. Forståelse, indsigt, accept og kærlighed til sig selv. Grundlæggende modul. FAG Yoga FAGFORMÅL (OVERORDNET) Gennem yogaundervisning med fokus på relevante temaer vil eleverne arbejde med deres forhold til sig selv, andre og det omkringliggende samfund. De vil arbejde med deres

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning............................................ 6 2. Læsevejledning......................................... 14 3. Min egen historie.......................................

Læs mere

Teams 7 bevidsthedsniveauer

Teams 7 bevidsthedsniveauer Teams 7 bevidsthedsniveauer Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Teams vækster og udvikler sig ved at mestre de syv niveauer af team bevidsthed. De syv forskellige

Læs mere

MOTIVERENDE MØDER HVOR MOTIVATION OG AKTIV LÆRING ER AFGØRENDE FAKTORER

MOTIVERENDE MØDER HVOR MOTIVATION OG AKTIV LÆRING ER AFGØRENDE FAKTORER MOTIVERENDE MØDER HVOR MOTIVATION OG AKTIV LÆRING ER AFGØRENDE FAKTORER OPLEV MØDEBUDSKABET OG SKAB STØRRE VÆRDI... Comwell og CoastZone en af Danmarks største udbydere af teamudvikling og aktiv læring

Læs mere

ugepraksis et billede på dit liv

ugepraksis et billede på dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver ugepraksis et billede på dit liv www.daisylovendahl.dk #1. En guide til refleksion og handling Om ugepraksissen Denne ugepraksis er resultatet af megen refleksion og

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

V/ Susanne Muusmann Lassen susanne@mausmann.dk Tlf. 3135 5759

V/ Susanne Muusmann Lassen susanne@mausmann.dk Tlf. 3135 5759 Motivation i praksis V/ Susanne Muusmann Lassen susanne@mausmann.dk Tlf. 3135 5759 Formål og program 1 At udforske hvad motivation er og hvordan man som leder kan medvirke til at det daglige arbejde bliver

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Det her får du ud af at deltage på uddannelsen: MejlhedeHalskov.dk

Det her får du ud af at deltage på uddannelsen: MejlhedeHalskov.dk Integrativ NLP Practitioner og Master Practitioner Vi tilbyder nu en unik uddannelse, som kombinerer det bedste fra en NLP Practitioner og en NLP Master Practitioner med Enneagrammet indsat i en integral

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2016 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer HF enkeltfag Psykologi C HF niveau Alice Nutzhorn

Læs mere

Sådan skabes resultater gennem engagement

Sådan skabes resultater gennem engagement Sådan skabes resultater gennem engagement Engagement er nøglen til frugtbart samarbejde i fremtidens virksomhedskonstellationer. Jens Schultzer Østre Pennehavevej 1D DK-2960 Rungsted Kyst +45 23 99 70

Læs mere

COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ...

COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ... Indhold COACHING SOM LEDELSES VÆRKTØJ... 4 Hovedkonklusioner fra Coaching Analysen 2004/05... 5 INTRODUKTION TIL COACHING... 6 Coaching i ledelse... 7 Hvor og hvornår er coaching relevant?... 8 Former

Læs mere

ICDP og Mentalisering

ICDP og Mentalisering Relationsbaseret behandlingsarbejde- ICDP og Mentalisering Stina Nani, aut. psykolog v/familiecenter Kalvehave & Anne Linder, aut. psykolog og centerchef for Dansk center for ICDP Nikolaj Hvad er mentalisering?

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne.

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Et eksempel Hvem er jeg? Navn.: Kvinde Fødselsdato: xx.xx.xxxx 2015 Healing og Balance Lina Starcke Larsen 1 Hvad er min sjælsfarve/grundfarve? På

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Retreat Juni 2017

Retreat Juni 2017 Retreat 8.-11. Juni 2017 Et intenst retreat i naturen med træning i mindfulness, nærvær og personligt lederskab med Roxana Kia og Lars Lundbye Styrk dit overskud Forny din energi Træn dit fokus I den amerikansk-indianske

Læs mere

Coaching og Goal Mapping - Hånd i hånd GROW2 Research-rapport hold 141 af Bettina Dahl Nielsen COACHING & GOAL MAPPING FOR AT NÅ FLEST MULIGE

Coaching og Goal Mapping - Hånd i hånd GROW2 Research-rapport hold 141 af Bettina Dahl Nielsen COACHING & GOAL MAPPING FOR AT NÅ FLEST MULIGE COACHING & GOAL MAPPING FOR AT NÅ FLEST MULIGE 1 Indholdsfortegnelse Fomålet med min coach uddannelse... 2 Hvorfor dette emne?... 3 Målgruppe... 3 Problemformulering... 3 Hvad er Goal mapping?... 4 Paralleller

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

Grundlov FOR. Vanløse Skole

Grundlov FOR. Vanløse Skole Grundlov FOR Vanløse Skole 2 Hvorfor en Grundlov? - Grundloven er Vanløse Skoles DNA. Det er den man kan se, høre og mærke når man er en del af Vanløse Skole - hvad enten det er som elev, forældre eller

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

Beskrivelse af projektet.

Beskrivelse af projektet. Pædagogisk værksted Beskrivelse af projektet. I det pædagogiske værksted arbejder vi med parallelforløb, hvor læreren står for undervisningen, og vi som pædagoger har fokus på vores egen faglighed. Vi

Læs mere

Hvordan kommer jeg videre med mit liv og får livskvalitet ind i min hverdag

Hvordan kommer jeg videre med mit liv og får livskvalitet ind i min hverdag Hvordan kommer jeg videre med mit liv og får livskvalitet ind i min hverdag Lørdag den 29. november 2014 Bente Juul Neuropædagog PD psyk. Certf. Coach 04-12-2014 1 VISO- specialist Det drejer sig om: -

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA De næste 45 minutter Hvorfor er psykisk arbejdsmiljø så vigtig for produktiviteten? Sammenhæng

Læs mere

Kort til handling Psykisk arbejdsmiljø i sygeplejen

Kort til handling Psykisk arbejdsmiljø i sygeplejen Kort til handling Psykisk arbejdsmiljø i sygeplejen Dialogkortene De 12 kort i værktøjet beskriver de 12 dimensioner i det psykiske arbejdsmiljø, som er nærmere beskrevet i hæftet. Spørgsmål til inspiration

Læs mere

Forretningsverdenen Erhvervslivet Institutioner Karriereudvikling Medarbejderudvikling Jobsøgning Jobomstilling. Philip Neess

Forretningsverdenen Erhvervslivet Institutioner Karriereudvikling Medarbejderudvikling Jobsøgning Jobomstilling. Philip Neess Forretningsverdenen Erhvervslivet Institutioner Karriereudvikling Medarbejderudvikling Jobsøgning Jobomstilling Business-og Institutionel coaching Arbejde som selvstændig Ledelse og administration Succes

Læs mere

Lisbjerg lokaldistrikt fælles pædagogisk platform

Lisbjerg lokaldistrikt fælles pædagogisk platform 1 Lisbjerg lokaldistrikt fælles pædagogisk platform Lisbjerg lokaldistrikts fælles pædagogiske platform udtrykker og afspejler integrativt et fælles menneskesyn og fælles grundforståelse af børns og unges

Læs mere

Et paradigmeskift? Mandag d. 26. september Oplæg til forældreaften God stil et paradigmeskift?

Et paradigmeskift? Mandag d. 26. september Oplæg til forældreaften God stil et paradigmeskift? Oplæg til forældreaften God stil et paradigmeskift? Arbejdet med Mobning og trivsel på Sabro-Korsvejskolen Et paradigmeskift? Mandag d. 26. september 2011 God stil som værdi og som metode Det sidste år

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Motivation hvad er det?

Motivation hvad er det? Motivation hvad er det? Erik Lykke Mortensen Institut for Folkesundhedsvidenskab og Center for Sund Aldring Københavns Universitet Dias 1 Dias 2 Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afd. for Miljø og Sundhed

Læs mere

Erogi Manifestet. Erogi Manifestet

Erogi Manifestet. Erogi Manifestet Erogi Manifestet Erogi Manifestet Vi oplever erogi som livskraft Vi har modet til at sige ja Vi er tro overfor os selv Vi elsker, når vi dyrker sex Vi er tilgængelige Vi gør os umage Vi har hemmeligheder

Læs mere

Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo

Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo Eltang Skole og Børnehave Kort introduktion til 7 Gode vaner Udarbejdet af Pædagogfaglig leder Marie Skovbo Paradigmer og principper Vi har alle forskellige paradigmer/referencerammer eller briller, som

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Jeg kan. Artwork by Ruth Crone Foster

Jeg kan. Artwork by Ruth Crone Foster Artwork by Ruth Crone Foster Jeg kan Jeg kan Vores psykologiske kapacitet afhænger bl.a. af vores tro på egen formåen. Hvis ikke vi er i besiddelse af denne følelse af at kunne risikerer vi ikke at kunne

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser.

De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. De 5 kontaktniveauer er en lille teori, som er udsprunget af mit musikterapeutiske arbejde med børn og voksne med funktionsnedsættelser. Teorien kan bruges som et redskab for alle faggrupper der arbejder

Læs mere

Stressmetoden A.K.T.I.V

Stressmetoden A.K.T.I.V Stressmetoden A.K.T.I.V Ekspertmodellen til din vej ud af stress Har du ligesom så mange andre fået stress? Føler du dig ofte stresset og har svært ved, at få din dagligdag til at hænge sammen? Har du

Læs mere

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig.

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig. Test til de fire tænkestile Jeg har rubriceret spørgsmålene ved hjælp af Robert Dilts og Gregory Bateson s logiske niveauer. Spørgsmålene retter sig derfor mod: Hvilke omgivelser og rammer tænkestilen

Læs mere

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker.

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker. ADD Viden - Forståelse - Håndtering 1/6 Fra fordomme til viden En person med ADD kan ofte have en opfattelse af sig selv som doven, dum, ligeglad, ugidelig, og mange andre negative opfattelser. Dette er

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH.

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. 6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. Dette er en oversigt over de foredrag som jeg tilbyder. Der er for tiden 6 foredrag, og de er alle baseret på min bog Menneskehedens Udviklingscyklus, og på www.menneskeogudvikling.dk

Læs mere

Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune. Kære læser

Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune. Kære læser Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Mariager Fjord PPR og sundhedspleje. Du kan også læse om Mariager fjords

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Mindfulness. for kommende og nybagte forældre

Mindfulness. for kommende og nybagte forældre Mindfulness for kommende og nybagte forældre HVAD ER MINDFULNESS Mindfulness er centreret om nærvær. Om at være bevidst opmærksom på alt, hvad der opstår, udfolder og forandrer sig i hvert øjeblik, og

Læs mere

LilleStorm siger goddag og farvel

LilleStorm siger goddag og farvel Freddy Møller Andersen & Kristian Dreinø Spilleregler: LilleStorm siger goddag og farvel Sjove leg og lær spil for de mindste Hjælp LilleStorm med at sige goddag og farvel i børnehaven, i naturen, når

Læs mere

NLP Master Coach Practitioner 2012-13 Uddannelsesbeskrivelse

NLP Master Coach Practitioner 2012-13 Uddannelsesbeskrivelse NLP Master Coach Practitioner 2012-13 Uddannelsesbeskrivelse NLP Master Coach Practitioner Uddannelsesbeskrivelse Denne NLP Master Coach Practitioner uddannelse er en overbygning til Asiscos NLP Coach

Læs mere

HEALING HVAD ER DET? HEALING 1

HEALING HVAD ER DET? HEALING 1 HEALING HVAD ER DET? HEALING 1 Lyset kan kun opleves. Hvis jeg tør opleve mørket. Mørket kan kun forløses ved lyset. 2 HEALING Healing betyder at gøre hel. Skabe balance. Healeren er en kanal for en energi,

Læs mere

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra

Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra TRANSFORMATION UBEVIDSTE HANDLEMØNSTRE Alle mennesker har ubevidste handlemønstre, som aktiveres når vi bliver ramt på et sår fra vores barndom. De hjælper os til at overleve og få vores behov opfyldt.

Læs mere

Tænkestilsanalyse - en kort introduktion

Tænkestilsanalyse - en kort introduktion Tænkestilsanalyse - en kort introduktion - et intuitivt (selv)ledelsesværktøj til effektiv kommunikation 1 Alt er tilsyneladende symmetrisk -men det drejer sig om dominans Kroppen er symmetrisk to arme

Læs mere

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Teknologisk Institut Taastrup 20. april 2009 Teknologisk Institut

Læs mere

Nærvær, bevidstgørelse og tro

Nærvær, bevidstgørelse og tro Nærvær, bevidstgørelse og tro Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere

SKizofreNi viden og gode råd

SKizofreNi viden og gode råd Skizofreni viden og gode råd Hvad er skizofreni? Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom, som typisk bryder ud, mens man er ung. Men det er ikke automatisk en livstidsdom. Hver femte kommer sig af sygdommen

Læs mere

Integral Enneagram. - tager din viden om Enneagrammet til et nyt niveau i praktisk anvendelse

Integral Enneagram. - tager din viden om Enneagrammet til et nyt niveau i praktisk anvendelse Integral Enneagram - tager din viden om Enneagrammet til et nyt niveau i praktisk anvendelse Enneagrammet er et beskrivende værktøjer, der forklarer hvorfor du opfører dig som du gør. Ved at kombinere

Læs mere

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program At positionere sig som vejleder Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014 Dagens program 14.00: Velkommen og opfølgning på opgave fra sidst 14.20: Oplæg om diskurs og positionering

Læs mere

AUTENTISK LEDERSKAB. Om at møde dig selv, bruge dig selv og udfolde dit fulde potentiale som leder og menneske

AUTENTISK LEDERSKAB. Om at møde dig selv, bruge dig selv og udfolde dit fulde potentiale som leder og menneske AUTENTISK Et intensivt udviklingsforløb for ledere, der ønsker at fordybe og forstærke deres autentiske lederskab. Om at møde dig selv, bruge dig selv og udfolde dit fulde potentiale som leder og menneske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HF enkeltfag Psykologi

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Få de rigtige kort på hånden NU!

Få de rigtige kort på hånden NU! Få de rigtige kort på hånden NU! Et leder coaching forløb over 10 sessioner, for dig som allerede er leder Personlighed Teamet Performance Motivation Fokus Perception Balance Mind-setting Energi Feedback

Læs mere

Fra Maslow til Barrett

Fra Maslow til Barrett Fra Maslow til Barrett Af Richard Barrett Oversat til dansk af Benjamin Lindquist og Thobias Laustsen Overblik over Richard Barrett s 7 trins Bevidsthedsmodel Grunden til at Barrett skabte bevidsthedsmodellen,

Læs mere

Indre entals perspektiv

Indre entals perspektiv Livsperspektiver. af Mikael Sonne. I denne artikel vil jeg beskrive en arbejdsmodel, kaldet IGP, som inkluderer og integrerer nogle centrale perspektiver, som kan bruges i arbejdet med mennesker og forandringsprocesser

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2014 Institution HF og VUC, IBC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold HF enkeltfag Psykologi

Læs mere

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed

Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Modul 2: Systemisk tilgang til ledelse af den indre balance og mentale sundhed Gør det komplicerede enkelt og operationelt I Modul 2 får du en grundig og praktisk indføring i systemisk ledelse. Du lærer

Læs mere

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM INTRODUKTION Dette undervisningsforløb handler om seksualitet, krop, køn og grænser både privat og professionelt. Forløbet er målrettet unge, der skal arbejde inden for sundhed, omsorg og pædagogik med

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100%

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Velkommen til miniforløbet Sådan skaber du dit gennembrud nu! Det er så dejligt at se så mange fantastiske kvinder tage

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 endda mene, at du ikke anstrenger dig nok. Det kan give problemer i forhold til familie, venner og din arbejdsgiver. I denne folder kan du læse om årsagerne til træthed

Læs mere

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst SELVVÆRD & MENTAL MODSTANDSKRAFT Den 27. september, Jakobskirken, Roskilde Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Måden du

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Stresshåndtering. Indhold. Arbejdsbetinget stress et voksende problem. Lars Peter Jensen. Viden om stress. Stress og projektarbejde

Stresshåndtering. Indhold. Arbejdsbetinget stress et voksende problem. Lars Peter Jensen. Viden om stress. Stress og projektarbejde Stresshåndtering Lars Peter Jensen Indhold Viden om stress Stress og projektarbejde Strategier til håndtering af stress Evaluering af den personlige portfolio? Deadlines mv. 2 Arbejdsbetinget stress et

Læs mere

Samtaler med unge. Merete Kirkfeldt og Ida Knakkergaard Psykologer

Samtaler med unge. Merete Kirkfeldt og Ida Knakkergaard Psykologer Samtaler med unge Merete Kirkfeldt og Ida Knakkergaard Psykologer Indledende overvejelser Hvem efterspørger interventionen? (motivation) Hvad er terapi og hvad er psykoedukation hvad efterspørges psykologfaglige

Læs mere

Emotionel modtagelighedsanalyse

Emotionel modtagelighedsanalyse Emotionel modtagelighedsanalyse Denne analyse skal hjælpe dig til en erkendelse af din følelsesmæssige modtagelighed. Igennem dine egne svar, får du en indsigt i din modtagelighed for følelser - der er

Læs mere

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO.

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Arbejdsgrundlaget består af fem afsnit: Indledning, Leg og venskaber, Indflydelse, rammer og regler, Medarbejdernes betydning/rolle og Forældresamarbejde

Læs mere

TALENT BESKRIVELSER SÆT DIT TALENT I SPIL V. IRIS ENGELUND SÆT DIT TALENT I SPIL SÅ FALDER BRIKKERNE NEMMERE PÅ PLADS IRIS ENGELUND

TALENT BESKRIVELSER SÆT DIT TALENT I SPIL V. IRIS ENGELUND SÆT DIT TALENT I SPIL SÅ FALDER BRIKKERNE NEMMERE PÅ PLADS IRIS ENGELUND TALENT BESKRIVELSER SÆT DIT TALENT I SPIL V. IRIS ENGELUND T A L E N T B E S K R I V E L S E HVORDAN OPFØRER TALENTET SIG? 1. Strategisk Du har strategisk overblik, kan forudse forhindringer og finder

Læs mere

Det brændende spørgsmål

Det brændende spørgsmål Det brændende spørgsmål Hvordan har vi trænet personalet på Kolding Sygehus, P3 i en dyb, rummelig og nærværende kommunikation med patienter, pårørende og kollegaer? Med det formål, at patienten, de pårørende

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e

ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN. K a l u n d b o r g K o m m u n e ALBERG & THYGESEN COACHUDDANNELSEN K a l u n d b o r g K o m m u n e 2 0 1 5 Undervisningen TEORI + COACHING I PRAKSIS REFLEKSION EGEN TILSTAND KONSTRUKTIV FEEDBACK Definitionen Coaching er en udforskende

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Den Feminine Kraft. Lucindra ~ 1 ~

Den Feminine Kraft. Lucindra ~ 1 ~ Den Feminine Kraft Lucindra ~ 1 ~ Forsidebillede: Foto taget af Lucindra De Tre Gratier - LandArt Tidligere udgivelser: De Tre Grale Tvillingesjæl Indvielsens Port - Vejen til den 3. indvielse Lysets Kvinder

Læs mere

Vejledning til grundfaget psykologi i erhvervsuddannelserne Fagbilag 18

Vejledning til grundfaget psykologi i erhvervsuddannelserne Fagbilag 18 Vejledning til grundfaget psykologi i erhvervsuddannelserne Fagbilag 18 Gældende fra 1. Juli 2011 Uddannelsesstyrelsen, Afdelingen for erhvervsrettede uddannelser 1. Indledning... 1 2. Formål... 1 3. Undervisningen...

Læs mere

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ LÆR UNGE AT FINDE DEN INDRE RO KURSUSCENTER BROGAARDEN APRIL/MAJ 2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ Lær

Læs mere

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept Værdigrundlag Redigeret juni 2017 Relationsskabelse Positive rollemodeller Ligeværdighed Frihed og ansvar Anerkendelse Mangfoldighed og accept Positiv, humoristisk ånd Respekt Åbenhed og troværdighed Professionalitet

Læs mere