Kortlægning af kost og kompetencer til søs

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kortlægning af kost og kompetencer til søs"

Transkript

1 Kortlægning af kost og kompetencer til søs SEAHEALTH, Projekt NEPTUNE Med støtte fra Den Danske Maritime Fond

2 Kortlægning af kost og kompetencer til søs Hvad er der af udfordringer på kostområdet til søs? SEAHEALTH har spurgt op imod 200 kokke, skibsførere, studerende, leverandører og rederikontoransatte (HR, HSEQ og indkøb) om deres erfaring med kostområdet om bord. Hvad er godt, hvad er skidt og hvorfor? Det handler om leverandøraftaler, håndtering af fødevarer, proviantering, planlægning og tilberedning. Regler, holdninger og procedurer. NEPTUNE har været 360 grader omkring tallerkenen, og her kan du læse om de hovedpointer de enkelte faggrupper kom med. Projekt NEPTUNEs baggrund en tallerkenmodel

3 Først et par linjer om baggrunden for sammensætning i måltiderne). Projekt NEPTUNE. Projektet er støttet af en Økonomi: Den globale finanskrise har Danske Maritime Fond, og de tre elementer mange steder fået rederier til at skære helt i tallerkenmodellen herunder har motiveret ind til benet. Rationaliseringer har bl.a. ramt projektet. kostbudgetter, leverandøraftaler, Lovgivning: I 2011 ratificerede Danmark bemanding og uddannelse. Projekt Maritime Labour Convention (MLC 2006), NEPTUNE bygger på den tanke, at man ved som er en international konvention, der at dreje på de rigtige håndtag kan gøre udstikker standarder på mange områder, kvaliteten af proviant og måltider bedre bl.a. kosten. Konventionen er en af og spildet af mad mindre. Det løftestængerne i Projekt handler om at kortlægge og NEPTUNE. Den træder i finde de steder, hvor flow fra kraft 12 måneder efter leverandør til tallerken og at 30 lande har skrevet under. Kravet er, at 30 lande skal have skrevet under, og at de til sammen skal repræsentere mindst 33 % af verdens bruttotonnage. Endnu mangler nogle lande at skrive under, mens kravet om bruttotonnage er opfyldt. Ifølge MLC 2006 skal der tages hensyn til kulturelle og religiøse tilhørsforhold i besætningen, ernæring, kostkvalitet og hygiejne. Der bliver strengere krav til dokumentation af bl.a. hygiejne og hvilken kost, der serveres om bord (dvs. den ernæringsmæssige MLC 2006 Økonomi Sundhedsfremme fra kontor til skib ikke hænger sammen. Hvad betyder det fx for mængden af fødevarer, der skal smides ud, at kvaliteten af den leverede proviant ikke er i top? Sundhedsfremme: Kosten har stor betydning for trivsel og performance, såvel som for sikkerhed om bord. Historier om for lidt proviant og for dårlige råvarer og undersøgelser, der viser større tendens til livsstilssygdomme og overvægt fortæller os, at det er på tide at rette fokus mod kosten. Projekt NEPTUNE løber frem til udgangen af Ud over en kortlægning, som peger på muligheder og udfordringer på området, er det målet at udvikle en toolbox, som indeholder værktøjer til at klæde sejlende og kontoransatte på til at give kostområdet et løft og samtidig opfylde kravene i MLC Værktøjerne bliver udviklet med afsæt i hverdagen om bord.

4 Sådan siger de om kosten Leverandører Skibsførerstuderende Rederikontor (HR, HSEQ og indkøb) 360 om tallerkenen Skibsfører Hovmestre og kokke Filippinske kokke og manning agencies Leverandører Leverandørerne i undersøgelsen siger: Leverandørerne kan ofte se på skibenes bestillinger, hvordan provianteringen er organiseret i rederiet og om bord. Der skal være balance mellem budget, kvalitet og kompetencer i kabyssen. Rederierne sætter rammer for, hvilken kvalitet og mængde, der skal leveres. Sparer rederier på lønbudget og træning af kokke, går det ud over proviantbudgettet. Det skyldes, at kokkene ofte ikke har nok viden og forståelse for flow i kabyssen og Bestilling, lagerstyring og så den der fornemmelse af at vide, at når vi kommer ind i den her havn, så kan vi handle meget billigere. ( ) Fra den dårligste til den bedste kok, der er godt nok langt. (Leverandør) Man kan sige, at jo mere du presser budgettet, des højere krav er der til kompetencerne hos kokken. (Leverandør)

5 hvordan man bedst bruger opskrifter og vejledning i råvarerne. hygiejnemæssige forhold. Der er mindre spild, hvis skibene Får skibene af leveret varer i store bestiller råvarer af højere kvalitet. portioner ad gangen, fordi det er Der bliver skåret mindre fra til spild. billigere, kan det gå ud over hygiejne Ansvar for sundhed ligger hos og spildmængde. Der er fx større rederiet og de sejlende. I mange risiko for at kød bliver dårligt, hvis tilfælde kan leverandører tilbyde det tøs op og fryses ned flere gange. Rederikontorer (HR, HSEQ og indkøb) Alt i alt peger rederiernes kontoransatte på følgende udfordringer: Der kan være en udfordring med kokkenes motivation og kompetencer. Det kan vise sig ved manglende variation i kosten, Den største udfordring med hensyn til at løfte sundheden om bord, er modstand mod forandringer. (HSEQ)

6 manglende IT-evner og manglende viden om hygiejne. Uklarhed om, hvad MLC kommer til at betyde i praksis hvad kommer den nye konvention reelt til at betyde på cateringområdet? Der er større krav til dokumentation og uddannelse inden for bl.a. hygiejne, men hvad skal der reelt til for at opfylde kravene og hvordan bliver det kontrolleret? Internt i rederiet er det en udfordring at organisere proviantering bedst muligt, så de rigtige personer med den rette viden bliver involveret de rigtige steder. Hvis ansvar er det egentlig at sørge for at maden holder budgettet, er varieret og ok sund? Hvor bør skibsføreren være involveret, og hvor meget bliver han det i virkeligheden? Samarbejdet med leverandørerne er rigtig vigtigt. Det hjælper med nogle klare beskrivelser af, hvilke typer af varer, rederiet ønsker. For mindre rederier kan det opleves som svært at trænge igennem over for leverandører med krav og evt. klager. The cook is not only responsible for the crew eating healthily; he has also an influence on efficiency. If people can eat well, it has an impact on the work done and he can boost the morale on board. These guys cannot call for a pizza, so the food has to be varied and interesting. (HSEQ) Hovmestre og kokke Hovmestre og kokke i undersøgelsen siger: Det er på tide med fokus på kosten om bord. Rederierne skal tage et ansvar. Det gør en forskel, at de står bag et initiativ eller nogle retningslinjer ( ) Før i tiden har fokus kun været nearmiss og alle mulige andre skader og ulykker og andre ting. Man har ikke rigtig fokuseret så meget på kosten, og der tror jeg, at man kan gøre en forskel for trivslen om bord. (Dansk kok) Økonomien fylder meget og er afgørende for kvaliteten af maden. Det er vigtigt med et realistisk budget. Leverandørerne lever ikke altid op til skibets forventninger. Af og til er varerne af en anden kvalitet, end det skibet har bestilt. Rederiet skal sætte standarden for kost og hygiejne. Det er vigtigt for

7 kokkene og hovmestrene, at rederiet melder en holdning ud, hvis de vil have dem til at gøre noget bestemt. Det er vigtigt at tage højde for de forskellige niveauer af kompetencer og forudsætninger i kabyssen, når rederiet laver procedurer og organiserer proviantering og andre arbejdsgange i forbindelse med kost. Filippinske kokke og manning agencies Ifølge undersøgelsens filippinske kokke består de største udfordringer i: We as cooks have to be aware of two problems, that they get satisfied and that the food they eat is also healthy. (Filipino chief cook) We have to bridge the gap between resources and time pressure. (Manning agency) Tidspres og for få hænder i kabyssen. At skulle lave flere forskellig slags mad til hvert måltid for at imødekomme forskellige ønsker. At holde budgettet. At mangle ingredienser til retterne. Manning agencies mener desuden at det kan være en udfordring, at kokkene måske ikke er så motiverede til at udvikle sig inden for kokkefaget.

8 Skibsførere Når der ikke er så meget i løbet af en hård arbejdsdag at se frem til, er det utroligt vigtigt for de fleste søfolk og i hvert fald for mit eget vedkommende, at det man spiser er lækkert, og at det er sundt og godt. (Dansk skibsfører) De største udfordringer set ud fra skibsførernes perspektiv er: Manglende faglige kompetencer hos kokke. Stramt kostbudget. Manglende retningslinjer og anbefalinger fra rederi og øvrige at støtte sig til. Stor involvering i kokkens ansvarsområde i form af oplæring og administration. Skibsførerstuderende De største udfordringer i de skibsførerstuderendes øjne er: Skibsføreren trækker besætningen over i sine madvaner. (Dansk skibsførerstuderende) Overvægt blandt søfarende overvægten betragtes som en sikkerhedsrisiko. Tvivl om kompetencer i kabyssen og værdien af udenlandske certifikater. Frustration over at skulle involveres i proviantering og planlægning og tage ansvar for sundhed.

9 Samlet set viser kortlægningen Samler vi op på, hvad de interviewede i kortlægningen har peget på, tegner følgende billede sig: Mht. leverandører: Der er en konflikt mellem det, sejlende, rederikontorer og leverandører oplever. Det er ikke samme fortælling, der træder frem, når man spørger de forskellige parter. Ofte kommer leverandører til at fremstå som årsag til fx kost af ringe kvalitet. Men leverandører handler inden for de rammer, der er skitseret af rederiet. Og derfor må første skridt være at sørge for, at der er klare og realistiske krav og rammer i aftalen mellem leverandør og rederi. Mht. rederikontorer: Overalt i kortlægningen lyder meldingen, at rederikontoret må gå forrest og sætte rammerne for kosten om bord. Det efterspørges, at rederier prioriterer sundhed som et naturligt led i sikkerhedsog trivselsindsatser. Hvis rederiet melder en holdning til kostens kvalitet ud, har skibsførere, kokke og besætning en rettesnor. Rederiet har desuden en opgave i at sørge for, at de nødvendige kompetencer er til stede i kabys og på bro i alle processer der omhandler og påvirker kostområdet. Lige fra planlægning til indkøb, varemodtagelse og tilberedning. Alle, der er involveret i processen, skal kende deres rolle. Desuden skal de sørge for klare og realistiske aftaler med leverandører, hvor krav til råvarer er beskrevet, sådan at leverandørerne har nogle pejlemærker at gå efter, hvis de skal levere fx kød fra fjerne egne af verden og kødet forventes at være af en bestemt kvalitet. Når det kommer til lovgivning og MLC, er det en opgave for rederierne at kortlægge, hvilke ændringer der skal til i procedurer m.m. Disse ændringer skal skibene involveres i i god tid. Mht. hovmestre, kokke og manning agencies: Ifølge mange af de danske og udenlandske kokke, er det vigtigt med rederiets opbakning, hvis kosten skal laves efter nogle bestemte (sunde) principper. Desuden skal rammerne være på plads. Økonomien fylder meget, og det er vigtigt med realistiske budgetter. De steder i kortlægningen, hvor kabys og bro kan se priser hos forskellige leverandører eller i forskellige havne, er det godt for økonomien. Her kan skibet nemlig selv se,

10 hvor det betaler sig at prioritere, så det er nemmere at holde budgettet. Mange af kortlægningens kokke siger, at tidspres er en udfordring. Dagene i kabyssen er lange, og det kan være svært at nå det hele og følge alle procedurer, hvis hviletiden samtidig skal holdes. Kortlægningen omfatter en del filippinske kokke og manning agencies. For dem er vilkårene ofte anderledes, end for de danske eller øvrige europæiske kokke. Men kompetenceniveau har ikke noget at gøre med nationalitet eller kultur. Det har noget at gøre med uddannelsesmæssige baggrund og motivation. Mht. uddannelse viser det sig, at nogle kokke ikke har så høj faglig viden om fx hygiejne, administration af kabys, brug af IT, håndtering og tilberedning af fødevarer. Disse kompetencer bør og kan ofte udvikles ved træning. Der er standardiserede kurser i fx Manila, som udløser et certifikat, der giver lov til at arbejde som skibskok. Det er vigtigt, at manning agencies og rederier sikrer sig, at kurserne lever op til de kvalitetsstandarder, rederierne sætter. Endnu en topscorer på listen over udfordringer i kabyssen er, at det er svært at tilfredsstille alles behov og ønsker til kosten. Her er det vigtigt med skibsførerens opbakning i kabyssen. Melder skibsføreren klart ud om forventninger til kosten, har kokken noget at læne sig op ad. Mht. skibsførere og skibsførerstuderende: På mange områder er kokken ofte afhængig af skibsførerens involvering. Det gælder administration af kabyssen såvel som skibsførerens betydning som rollemodel og leder. Med sit overordnede ansvar er han eller hun med til at sætte retningen for kosten. Skal den være varm, kold, sund, dansk, international eller andet? Skibsførerens personlige holdninger, erfaringer og kompetencer er afgørende for sundheden om bord. Som leder af skibet har han det overordnede ansvar og virker samtidig på mange måder som en rollemodel. Kortlægningen viser, at skibsføreren selv spørger efter retningslinjer inden for kost, trivsel og sundhed. Disse retningslinjer bør rederiet klarlægge. Det vil være en fordel evt. at uddanne skibsførere i sundhedsledelse. Flere steder er skibsførerne frustrerede over, at driften af kabyssen kræver så meget af dem. Men grundlæggende handler det om, at rederiet får sat ord på, hvem der har hvilke ansvarsområder. Både nu og fremadrettet.

11 Hvad nu? Med kortlægningen på plads, arbejder Projekt NEPTUNE videre med de værktøjer, der skal til for at løfte kostområdet. Værktøjskassen kommer bl.a. til at rumme: Skabelon og vejledning i at udforme Kurser for kokke, herunder en sundheds- og kostpolitik i inspirationskurser og certifikat rederiet. uddannelse i hygiejne. Tilbud om temadage om sundhed og Guidelines for, hvordan man kan sikkerhed. Temadagene bliver som opstille klare krav i en aftale mellem udgangspunkt tilpasset studerende rederi og leverandør. på maritime uddannelser eller officerer i rederier. Som rederi kan du kontakte SEAHEALTH og evt. være med i et pilotprojekt, hvor nogle af disse værktøjer testes. Rederiet får hermed mulighed for at gennemgå en proces, hvor kostprocesserne optimeres ud fra hvad I har af behov. I kan få hjælp til en kostpolitik, opstilling af krav til leverandører m.m. Som kok eller skibsfører kan du bruge denne undersøgelse til at rette projektøren mod kosten om bord på dit skib. Hvordan ser det ud derfra, hvor du står? Kan du genkende noget i kortlægningen, er der nu mulighed for at pege på det som en generel problemstilling. Nu er projektet ikke slut endnu og værktøjerne er ikke 100 % klar. Men når de er, kan du som sejlende gå ind på værktøjskassens hjemmeside og se, hvilke der passer til netop din situation. Har du kommentarer eller spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte projektgruppen. Projektleder: Annelise Ømand Tlf: Mail: ano@seahealth.dk

KOSTPOLITIK En kursændring til at gøre det sunde valg lettere

KOSTPOLITIK En kursændring til at gøre det sunde valg lettere KOSTPOLITIK En kursændring til at gøre det sunde valg lettere Vejledning til rederier der vil sætte egne rammer for kosten om bord KOSTPOLITIK 4 Indhold Hvad er en kostpolitik? 4 Formål 4 Succeskriterier

Læs mere

Projekt NEPTUNE Fase 1, kortlægning. Seahealth

Projekt NEPTUNE Fase 1, kortlægning. Seahealth Projekt NEPTUNE Fase 1, kortlægning Seahealth Januar 2012 2 Indhold 1. Indledning... 3 2. Læsevejledning... 5 2.1 Sådan læses undersøgelsesresultaterne i denne rapport... 5 2.2 Om baggrund, metode og empiri...

Læs mere

SEAHEALTH SEMINAR PÅ SIMAC D 11 OKTOBER 2012

SEAHEALTH SEMINAR PÅ SIMAC D 11 OKTOBER 2012 7-11-2012 SEAHEALTH SEMINAR PÅ SIMAC D 11 OKTOBER 2012 Kun skibsfører? Eller skibsfører og sundhedsleder? Indhold 1.Seminar på SIMAC torsdag d. 11. oktober 2012... 2 2. Formål... 2 3. Planlægning... 2

Læs mere

Referat af Neptune seminar 17. juni 2014 på SIMAC i Svendborg

Referat af Neptune seminar 17. juni 2014 på SIMAC i Svendborg 1 Referat af Neptune seminar 17. juni 2014 på SIMAC i Svendborg Neptune og projektresultater, ved Carsten Gydahl- Jensen, Arbejdsmiljøkonsulent i SEAHEALTH. Neptune har været støttet af Den Danske Maritime

Læs mere

1. God ledelse. God ledelse

1. God ledelse. God ledelse 1. God ledelse Historier om livet om bord God ledelse Ledelsen om bord er afgørende for trivsel og effektivitet. I dette kapitel viderebringer vi en række lederes erfaringer og tanker om ledelse 15 Skab

Læs mere

MLC 2006 Implementering. Tim Engell Pedersen H.S.E.Q. Manager / DPA, herning shipping a.s.

MLC 2006 Implementering. Tim Engell Pedersen H.S.E.Q. Manager / DPA, herning shipping a.s. MLC 2006 Implementering Tim Engell Pedersen H.S.E.Q. Manager / DPA, herning shipping a.s. Agenda Regelsættet Regeleksempler Implementering Udfordringer Status MLC 2006 Formål Yderligere sikring af søfarendes

Læs mere

Årsberetning 2011. Henrik Klock,...&film. Søfartens Arbejdsmiljøråd

Årsberetning 2011. Henrik Klock,...&film. Søfartens Arbejdsmiljøråd Årsberetning 2011 Henrik Klock,...&film Søfartens Arbejdsmiljøråd Samarbejde - en forudsætning for udvikling og vækst Lavkonjunktur prægede 2011 og nogle rederier kæmper for alvor for overlevelse. I en

Læs mere

MLC og dens betydning på de danske skibe

MLC og dens betydning på de danske skibe MLC og dens betydning på de danske skibe v/ kontorchef Jan Gabrielsen Søfartsstyrelsen MSSM 27. august 2010 Vedtaget i ILO i 2006 Lidt om konventionen Samler mere end 30 konventioner på søfartsområdet

Læs mere

6. Fokus på arbejdsbelastninger og stress

6. Fokus på arbejdsbelastninger og stress 6. Fokus på arbejdsbelastninger og stress Igennem de sidste 20 år har arbejdet til søs forandret sig. Bl.a. er administrativt arbejde blevet en væsentlig del af arbejdsopgaverne. Det skyldes primært myndighedernes

Læs mere

Lynkursus i kabyshygiejne på MSSM - Hvordan opfylder vi kravene?

Lynkursus i kabyshygiejne på MSSM - Hvordan opfylder vi kravene? Lynkursus i kabyshygiejne på MSSM - Hvordan opfylder vi kravene? Af Carsten Gydahl-Jensen, M.Sc. Søfartens Arbejdsmiljøråd God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre for at

Læs mere

Kan vi skifte fokus? - en debat om sikkerhedsledelse 11. April 2013 Maritim HR & Crew Management Konference i København

Kan vi skifte fokus? - en debat om sikkerhedsledelse 11. April 2013 Maritim HR & Crew Management Konference i København Kan vi skifte fokus? - en debat om sikkerhedsledelse 11. April 2013 Maritim HR & Crew Management Konference i København Søren Bøge Pedersen Arbejdsmiljøkonsulent, Søfartens Arbejdsmiljøråd Normale mennesker

Læs mere

4. Forebyggelse af social isolation

4. Forebyggelse af social isolation 4. Forebyggelse af social isolation Tilværelsen på skibe kan være præget af monotoni, få rekreationsmuligheder, lang tids adskillelse fra familien, afgrænsede fysiske rammer og begrænsede sociale kontakter.

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

KOST OG KOMPETENCER TIL SØS. Projektrapport. til Den Danske Maritime Fond. Ref. nr.: 2011-19, Sundhed til søs

KOST OG KOMPETENCER TIL SØS. Projektrapport. til Den Danske Maritime Fond. Ref. nr.: 2011-19, Sundhed til søs KOST OG KOMPETENCER TIL SØS Projektrapport til Den Danske Maritime Fond Ref. nr.: 2011-19, Sundhed til søs Udviklingsprojekt NEPTUNE om kost og kompetencer til søs set i et helhedsorienteret perspektiv

Læs mere

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning

Spørgeskema om. Børns spisevaner og forhold til madlavning Barnets navn... Barnets klasse........ Spørgeskema om Børns spisevaner og forhold til madlavning Spørgeskema ifm. projektet Smag for Livet, der er financieret af Nordeafonden ( www.smagforlivet.dk). FORORD

Læs mere

Livsstilssygdomme og den danske sømands fremtid i en globaliseret verden

Livsstilssygdomme og den danske sømands fremtid i en globaliseret verden Livsstilssygdomme og den danske sømands fremtid i en globaliseret verden Hvad betyder livsstilssygdomme for danske søfolks muligheder for at være en aktiv del af fremtidens globaliserede skibsfartserhverv?

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

SUNDHEDSLEDELSE Sundhedfremme i praksis - en samlet indsats

SUNDHEDSLEDELSE Sundhedfremme i praksis - en samlet indsats SUNDHEDSLEDELSE Sundhedfremme i praksis - en samlet indsats Vejledning til at sætte rederiets sundhedsindsats i system Indhold Forord 4 1 Generelt 6 2 Sundhedspolitik 10 3 Rederiets ansvar og myndighed

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

MAKING IT - dummy-manus

MAKING IT - dummy-manus MAKING IT - dummy-manus INT. RESTAURANT - DAG (32) og (43) sidder på den ene side af et bord på en restaurant. Amir smiler påklistret og forventningsfuldt, mens Jakob sidder og spiser en salat. De venter

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Lederes Behov for Sparring

Lederes Behov for Sparring 2018 Lederes Behov for Sparring CHRISTIAN STADIL Stadil Advice Oktober 2018 Forord I forbindelse med fejringen af mine 20 år som selvstændig d. 1/10-18 og startskuddet på min nyeste virksomhed Stadil Advice,

Læs mere

- forudsætninger for egenkontrol

- forudsætninger for egenkontrol Hygiejne i kabyssen - forudsætninger for egenkontrol DEL 1 Til Kontor og skib 1 1.0. Ansvar og myndighed 8 2.0. Kontrol og tilsyn 12 3.0. HACCP og egenkontrol 14 4.0. Proviantering ansvar og krav til leverandører

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Mad- & Måltidspolitik

Mad- & Måltidspolitik Mad- & Måltidspolitik For 0-18 års området i Hørsholm Kommune Forord Hørsholm Kommune ønsker at give børn og unge de bedst mulige vilkår for en aktiv, spændende og lærerig hverdag. Skal børnene få nok

Læs mere

Sociale og pædagogiske rammer for et sundt måltid i dagplejen

Sociale og pædagogiske rammer for et sundt måltid i dagplejen Sociale og pædagogiske rammer for et sundt måltid i dagplejen Oplæg: Konference Fra sundhedspolitik til resultater i dagtilbud 30. november 2011 Ved Projektkonsulent Mie Storgaard Afdelingsleder i Dagplejen

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Det flerkulturelle kan, udover forskellige nationaliteter, også ses som det at forskellige grupper om bord har forskellige kulturer. Dvs. de forskellige grupper

Læs mere

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet.

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Fast ekstern konsulent i Seahealth og for Mærsk training. Speciale i ledertræning, stresshåndtering, konflikthåndtering, psykisk

Læs mere

De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur

De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur De 8 Sikkerhedsled redskaber der styrker rederiets sikkerhedskultur Sikkerhedskultur hvorfor nu det? Der er mange gode grunde til at sætte fokus på sikkerhedskulturen i rederiet. Bortset fra grundstødninger

Læs mere

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune Mad og måltider i dagplejen Mariagerfjord Kommune Indhold Målet med dagplejens mad og måltidspolitik er at sætte rammerne for at børnenes mad er ernæringsrigtig, og de får gode kostvaner og energi til

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet et ledelsesansvar! 2 SunD MAD på ARBejDet et ledelsesansvar det sunde valg skal være det nemme valg Regeringen har besluttet, at alle statslige arbejdspladser skal formulere en politik

Læs mere

1. Generelle spørgsmål om dig og din tilknytning til den danske handelsflåde.

1. Generelle spørgsmål om dig og din tilknytning til den danske handelsflåde. Velkommen til s spørgeskemaundersøgelse om trivslen til søs. Spørgeskemaundersøgelsen er helt anonym, og dit rederi vil kunne få adgang til din specif besvarelse. Spørgeskemaet indledes med en række faktuelle

Læs mere

SUOC - Team Udvikling 17. marts 2015. Kommunalt tilsyn 2014. Det Danske Madhus Din private Kok. Telefoninterviews 18. og 19.

SUOC - Team Udvikling 17. marts 2015. Kommunalt tilsyn 2014. Det Danske Madhus Din private Kok. Telefoninterviews 18. og 19. NOTAT SUOC - Team Udvikling 17. marts 2015 Kommunalt tilsyn 2014 Det Danske Madhus Din private Kok Telefoninterviews 18. og 19. december 2014 Tilsynsrapport Endelig version Sagsbehandler Doknr. Sagsnr.

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET Indledning Maden og måltidet har stor betydning for vores fysiske, psykiske og sociale sundhed. Måltidet er for mange et lyspunkt i hverdagen, også når man er ældre.

Læs mere

Nyt Skibsinspektør & HSQE surveyor netværk. Velkommen til det første møde i det "nye" Skibsinspektør og HSEQ surveyor. netværk.

Nyt Skibsinspektør & HSQE surveyor netværk. Velkommen til det første møde i det nye Skibsinspektør og HSEQ surveyor. netværk. Velkommen til det første møde i det "nye" Skibsinspektør og HSEQ surveyor netværk. S Nyt Skibsinspektør & HSQE surveyor netværk Dit personlige Videns netværk kom og vær med til opstart af netværket EMUC

Læs mere

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION Tidsperspektiv: Ca. 1 år Læs mere om: Fase 1: Beslutningen træffes Fase 2: Hvad er status? Fase 3: Hvor vil vi hen? Fase 4: Hvad skal ændres? Fase 5: Indkøringsfasen

Læs mere

BEK nr 290 af 20/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016

BEK nr 290 af 20/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 BEK nr 290 af 20/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2013004888 Senere ændringer

Læs mere

Ledelse på staldgangen. Ved Pernille Sloth Christensen og Lars Olsen.

Ledelse på staldgangen. Ved Pernille Sloth Christensen og Lars Olsen. Ledelse på staldgangen Ved Pernille Sloth Christensen og Lars Olsen. Ledelse på staldgangen Pernille Sloth Christensen Ansat i SvineXperten. Svine og Ledelses- rådgiver. Baggrund: Landmandsuddannet, med

Læs mere

Mad til i morgen. Madspild. Hvad gør vi ved det? 2. oktober 2012

Mad til i morgen. Madspild. Hvad gør vi ved det? 2. oktober 2012 Mad til i morgen Madspild. Hvad gør vi ved det? Hvorfor interessen for madspild? Europa 2006-2020 fra 86 mio. til 126 mio. tons 1/3 del af EU s klimaudledning kommer fra fødevare-produktion Globale efterspørgsel

Læs mere

Maritime Labor Convention - MLC 2006. Hvordan gik det så og hvor er vi egentlig henne i dag

Maritime Labor Convention - MLC 2006. Hvordan gik det så og hvor er vi egentlig henne i dag Maritime Labor Convention - MLC 2006 Hvordan gik det så og hvor er vi egentlig henne i dag Jens Nielsen Master Mariner, Senior Surveyor, MMS Auditor, ILO Inspector Copenhagen Marine Management Services

Læs mere

Fører din ledelse til velfærd? Kvalitet, effektivitet og trivsel i kommunal ledelse. KL- ledertræf Den 23. september 2015 Anne Jøker

Fører din ledelse til velfærd? Kvalitet, effektivitet og trivsel i kommunal ledelse. KL- ledertræf Den 23. september 2015 Anne Jøker Fører din ledelse til velfærd? Kvalitet, effektivitet og trivsel i kommunal ledelse KL- ledertræf Den 23. september 2015 Anne Jøker Grundlag Elektronisk spørgeskema Mere end 80 spørgsmål 310 kommunale

Læs mere

- forudsætninger for egenkontrol

- forudsætninger for egenkontrol Hygiejne i kabyssen - forudsætninger for egenkontrol DEL 1 Til Kontor og skib 1 Indholdsfortegnelse 2 1.0. Ansvar og myndighed 8 2.0. Kontrol og tilsyn 12 3.0. HACCP og egenkontrol 14 4.0. Proviantering

Læs mere

Hvorfor er det vigtigt?

Hvorfor er det vigtigt? Struktur på sundheden Workshop 10 Lucette Meillier Seniorforsker, cand.comm., ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Socialpsykiatrien Sundhed i balance Hvorfor er det vigtigt?

Læs mere

Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Henrik L Hansen

Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Henrik L Hansen SEAHEALTH og SIMAC Seminar om sundhedsledelse Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Henrik L Hansen Udfordringerne på sundhedsområdet til søs Hvad er fakta? Hvorfor er det sådan? Hvad er konsekvenserne?

Læs mere

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune

Mellemmåltider. i SFO en. En guide til SFO erne i Roskilde Kommune Mellemmåltider i SFO en En guide til SFO erne i Roskilde Kommune 2 Et godt mellemmåltid er sund fornuft SFO en spiller en central rolle i børns dagligdag. Her får de en tryg og legende overgang mellem

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Velkommen til Claus Tingstrøm A/S

Velkommen til Claus Tingstrøm A/S Velkommen til Claus Tingstrøm A/S Er jeres kantineløsning den bedste? Der var en gang, hvor maden i kantinen kom fra frostposer, dåser og halvfabrikata. Sådan er det heldigvis sjældent i dag. Nu forventer

Læs mere

Sund kurs. Hvad vil vi? og hvor langt skal vi gå?

Sund kurs. Hvad vil vi? og hvor langt skal vi gå? Sund kurs Hvad vil vi? og hvor langt skal vi gå? Sæt en sund kurs Sundhed er ikke kun den enkeltes ansvar. Arbejdspladsen spiller en væsentlig rolle ved at fastlægge regler, rammer og muligheder og ved

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning. Hjemkundskab. maj-juni 2009

Prøver Evaluering Undervisning. Hjemkundskab. maj-juni 2009 Af fagkonsulent Bo Ditlev Pedersen Styrelsen for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Grundskolen Kontor for Afgangsprøver, Test og Evalueringer Indhold INDLEDNING...3 PRØVEOPLÆGGENE...4 UNDERVISNINGSBESKRIVELSERNE...4

Læs mere

Implementering. Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 3. www.socialkvalitetsmodel.dk

Implementering. Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 3. www.socialkvalitetsmodel.dk Implementering Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 3 www.socialkvalitetsmodel.dk Planlægge Hvordan nås kvalitetsmålet? Handle På baggrund af kvalitetsovervågning iværksættes

Læs mere

Handlingsplan for skolepraktikken på ZBC 14.oktober 2010

Handlingsplan for skolepraktikken på ZBC 14.oktober 2010 Handlingsplan for skolepraktikken på ZBC 14.oktober 2010 Aktivitet Ansvarlig mere i SKP, hvilket giver mere viden om afdelinger og tættere opfølgning på uddannelsesmål inkl. rokering mellem afdelinger

Læs mere

Årsberetning 2012. Foto: Handelsflåden Velfærdsråd Fotokonkurrence 2012. Søfartens Arbejdsmiljøråd

Årsberetning 2012. Foto: Handelsflåden Velfærdsråd Fotokonkurrence 2012. Søfartens Arbejdsmiljøråd Årsberetning 2012 Foto: Handelsflåden Velfærdsråd Fotokonkurrence 2012 Søfartens Arbejdsmiljøråd Den søfarendes arbejdsvilkår i centrum 2012 var året hvor konventionen for de søfarendes arbejdsforhold

Læs mere

Rolstruplund Plejecenter. December 2018

Rolstruplund Plejecenter. December 2018 Rolstruplund Plejecenter December 2018 1. TILSYNETS SAMLEDE RESULTAT 1.1 Overordnet vurdering På vegne af Morsø Kommune har Evidentia foretaget et tilsyn med Rolstruplund Plejecenter. Det er vores vurdering,

Læs mere

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering)

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Af Lars Zobbe Mortensen Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Hvorfor bedst practice processer (f.eks. ITIL)?... 3 2 Beslutning om forandring...

Læs mere

Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune.

Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune. Notat Fremtidig frokostordning i dagtilbud i Rebild Kommune. Siden 2012 har den kommunale frokostordning i Rebild Kommune anvendt en ekstern leverandør. Denne leverer et samlet koncept bestående af menuplaner,

Læs mere

Forslag til uddybende spørgsmål i dialogen om det psykiske arbejdsmiljø

Forslag til uddybende spørgsmål i dialogen om det psykiske arbejdsmiljø Trivsel 1. Er du tilfreds med dit job som helhed, alt taget i betragtning? Hvad gør os særligt tilfredse? Hvad gør os mindre tilfredse? Giv gerne nogle konkrete eksempler. 2. Føler du dig motiveret og

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Æresrelaterede konflikter D. 8 november 2013 evaluering. Hvordan har informationen om arrangementet været?

Æresrelaterede konflikter D. 8 november 2013 evaluering. Hvordan har informationen om arrangementet været? Æresrelaterede konflikter D. 8 november 2013 evaluering Hvordan har informationen om arrangementet været? god meget god Hvordan var din oplevelse af lokaler og faciliteter? Utilfreds tilfreds meget tilfreds

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 2 3 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Eksempel på et omlægningstjek

Eksempel på et omlægningstjek Eksempel på et omlægningstjek December 2017 Dette omlægningstjek er til: Institutionens navn: Unavngivet Plejehjem Kontaktperson: Skriv her Telefonnummer: Skriv her E-mail: Skriv her Dette omlægningstjek

Læs mere

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand Forord Sund mad har et stort potentiale i forhold til at sikre sund aldring og dermed evnen til at klare daglige gøremål. I modsætning til andre aldersgrupper er det især underernæring og vægttab, som

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til ernæringsassistent

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til ernæringsassistent BEK nr 1655 af 15/12/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Motivation Factor Job & Education

Motivation Factor Job & Education Styrk trivslen og motivationen - hos jeres målgruppe og jer selv! Motivation Factor Job & Education Sommerrabat på kurser, der afholdes internt i juni, august eller september 2015 3 dages internt kursus

Læs mere

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Januar 2013 Copenhagen House of Food www.kbhmadhus.dk Around 40 people staff yearly budget app. 4,5 mill EURO Indhold:

Læs mere

EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS

EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS EN PRAKTISK GUIDE TIL EVENTS INDHOLD OM DENNE GUIDE... 3 FØR-UNDER-EFTER... 3 DBf KAN HJÆLPE... 3 ORGANISERING: OPGAVE I DE LOKALE KLUBBER... 4 FØR EVENTET... 6 INTERNT... 6 EKSTERNT... 6 UNDER EVENTET...

Læs mere

Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik

Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik Ældreservice Udvalgsformanden 3 Formål 4 Traditioner 4 Kvalitet 4 Fleksibilitet 5 Valgmuligheder 6 Ernæringsvejledning 7 Information 8 Udvalgsformanden

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget B 30 Bilag 1 Offentligt. B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener

Miljø- og Fødevareudvalget B 30 Bilag 1 Offentligt. B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 B 30 Bilag 1 Offentligt B30: Fortsat succes med økologi og bedre måltider i offentlige køkkener Danmark er verdens førende på økologi i de offentlige køkkener Sådan har

Læs mere

HR og CREW MANAGEMENT KONFERENCE. 7. februar 2012. Fm. Jørgen Løje. Skibsregistrering og Jura. Søfartsstyrelsen

HR og CREW MANAGEMENT KONFERENCE. 7. februar 2012. Fm. Jørgen Løje. Skibsregistrering og Jura. Søfartsstyrelsen HR og CREW MANAGEMENT KONFERENCE 7. februar 2012 Fm. Jørgen Løje Skibsregistrering og Jura Søfartsstyrelsen Disposition MLC og dens forhistorie EU-reglerne Handlingsplanen og de danske lovændringer De

Læs mere

LP konference maj 2015 Sammen er vi forskellen

LP konference maj 2015 Sammen er vi forskellen LP konference maj 2015 Sammen er vi forskellen Fra politisk vision til pædagogisk praksis Morsø kommune Kulturændring dagtilbud Mosaikken LP kommissoriet LP kick off Daginstitutionslederens rolle og ansvar

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

ØKOLOGISK OMSTILLING AF EN UDDANNELSESINSTITUTION

ØKOLOGISK OMSTILLING AF EN UDDANNELSESINSTITUTION ØKOLOGISK OMSTILLING AF EN UDDANNELSESINSTITUTION Erfaringer fra en økologisk omstilling På baggrund af gennemførte økologiske omstillingsprojekt på Hotel- og Restaurantskolen, har vi i denne folder opstillet

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter om bord på et skib er stort set umulige at undgå i det lange løb, fordi man er mange mennesker tæt sammen i lang tid. Konflikterne kan opstå på mange

Læs mere

VORES VÆRDIER. Plejehjemmet Falkenberg - Et godt sted at være. Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede. Vi forbedrer løbende kvaliteten

VORES VÆRDIER. Plejehjemmet Falkenberg - Et godt sted at være. Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede. Vi forbedrer løbende kvaliteten Center for Sundhed og Omsorg VORES VÆRDIER Vi skaber resultater Vi er udviklingsorienterede Vi forbedrer løbende kvaliteten Vi skaber en god arbejdsplads Vi har fokus på borgere og brugere Plejehjemmet

Læs mere

Frokostordning i dagtilbud.

Frokostordning i dagtilbud. Frokostordning i dagtilbud. Afrapportering af statusmøder afholdt med køkkenpersonale og daglige ledere fra dagtilbud med frokostordning. Der er gennemført 2 dialogmøder med henholdsvis køkkenpersonalet

Læs mere

NÅR ARBEJDSPLADSEN SÆTTER

NÅR ARBEJDSPLADSEN SÆTTER NÅR ARBEJDSPLADSEN SÆTTER SUNDHEDSFREMME PÅ DAGSORDENEN Sundhed handler om at være i stand til mestre de vilkår, livet byder. BST ser Sundhedsfremme på arbejdspladsen som balance og samspil mellem indsatser

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) Lovtidende A Bekendtgørelse om arbejdsmiljøkursus for havnesikkerhedsudvalg og sikkerhedsgrupper i fiskeskibe ( 8-kursus for fiskeskibe) I medfør af 24 b, i lov om skibes besætning, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Hvad virker? Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Den 17. november 2014

Hvad virker? Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Den 17. november 2014 Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Hvad virker? Den 17. november 2014 Eva Michelle Burchard, konsulent i Center for Forebyggelse i praksis, KL De syv anbefalinger 1. Fælles mål og indsatser

Læs mere

Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune

Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune Center for Dagtilbud Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune 12. september 2014 Indhold a. Lov om frokostordninger i daginstitutioner... 2 b. Frokostordningen i Slagelse Kommune... 2 c.

Læs mere

Arbejdet med Trivsel i Billund Lufthavn

Arbejdet med Trivsel i Billund Lufthavn Arbejdet med Trivsel i Billund Lufthavn Forløbet af tre timers trivselsworkshops afsættet til Trivselsundersøgelsen Jennie Nielsen & Hans Jørgen Limborg INTRODUKTION VED DACAPO OG TEAMARBEJDSLIV Dagens

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

Effekt for hvem? Årsmøde Liv og ledelse i myndigheden Fredericia, den 2. juni 2015

Effekt for hvem? Årsmøde Liv og ledelse i myndigheden Fredericia, den 2. juni 2015 Effekt for hvem? Årsmøde Liv og ledelse i myndigheden Fredericia, den 2. juni 2015 Balanceret ledelse i myndigheden? Trivsel og arbejdsglæde Effektivitet i opgaveløsningen Kvalitet i opgaveløsningen Balanceret

Læs mere

Rådgiverens guide til omlægningstjek

Rådgiverens guide til omlægningstjek Rådgiverens guide til omlægningstjek Koncept Rådgiveren har på forhånd modtaget kundens menuplaner, samt kostpolitik. Inden besøget skal rådgiveren bearbejde materialet, og indsætte kommentarer i omlægningstjekket

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

FNE Temaeftermiddag Grafisk rapport. Kompetence 12-04-2011. Program. Fortolkning af AMPS resultater

FNE Temaeftermiddag Grafisk rapport. Kompetence 12-04-2011. Program. Fortolkning af AMPS resultater -04-0 FNE Temaeftermiddag Grafisk rapport A M P S I N S T R U K T Ø R E V A E J L E R S E N W Æ H R E N S D.. M A R T S 0 Fortolkning af grafisk rapport Formidling Program Fortolkning af AMPS resultater

Læs mere

KLUBUDVIKLINGSPROJEKTER OG WORKSHOPS

KLUBUDVIKLINGSPROJEKTER OG WORKSHOPS KLUBUDVIKLINGSPROJEKTER OG WORKSHOPS Alle taekwondoklubber under DTaF har mulighed for at lave et klubudviklingsprojekt i samarbejde med forbundets konsulenter. Et klubudviklingsprojekt kan f.eks. bestå

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn mandag den 3. november 2014

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn mandag den 3. november 2014 Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn mandag den 3. november 2014 Plejecenter Egehaven Egehaven 2 Strøby Egede 4600 Køge Teamleder Annegerd Grimsbo Birk-Sørensen Tilsynet blev ført af: Afsnitsleder Anne

Læs mere

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013 Styrkeprofil iflok Din arbejdsplads som helhed Udarbejdet for Din Arbejdsplads af iflok marts 213 Målet er at vise og bringe fokus på det, I er rigtig gode til på Din Arbejdsplads En sådan feedback giver

Læs mere

NEPTUNE ER ET TILBUD OM BEDRE LEVEVILKÅR TIL SØS

NEPTUNE ER ET TILBUD OM BEDRE LEVEVILKÅR TIL SØS Udgivet af Søfartens Arbejdsmiljøråd A GOOD SAFE WORKING LIFE NUMMER 3 December 2011 NEPTUNE ER ET TILBUD OM BEDRE LEVEVILKÅR TIL SØS Som arbejdsgivere for vores sejlende medarbejdere har vi pligt til

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Mad og måltider på plejehjem. Kvalitetsstandard 2015

Mad og måltider på plejehjem. Kvalitetsstandard 2015 Mad og måltider på plejehjem Kvalitetsstandard 2015 Kvalitetsstandard for mad og måltider på plejehjem Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af serviceniveauet for mad og måltider på plejehjem i Faaborg

Læs mere

Alt-om-Kost Rejseholdet

Alt-om-Kost Rejseholdet Alt-om-Kost Rejseholdet Nu med motion! Udbrede kendskabet til sund kost Formulere mad og måltidspolitikker Etablering af madordning www.altomkost.dk Helle Søballe Pedersen Professionsbachelor i Ernæring

Læs mere

OVERORDNET MAD OG MÅLTIDSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE

OVERORDNET MAD OG MÅLTIDSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE OVERORDNET MAD OG MÅLTIDSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE August 2009 Den overordnede mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes Sundhedspolitik, og skal danne grundlag for udarbejdelse

Læs mere

Viborg Kommune Antal besvarelser: Svarprocent: 50 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2010

Viborg Kommune Antal besvarelser: Svarprocent: 50 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2010 Antal besvarelser: 3.747 Svarprocent: 50 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2010 FORORD 01 ønsker at skabe attraktive arbejdspladser, hvor de ansatte trives, herunder at fremme et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Læs mere

Beskæftigelse, Social og Økonomi Voksen og Handicap Generelt tilsyn den 27. maj 2014 Køkkenet og Udeholdet St. Valbyvej 150

Beskæftigelse, Social og Økonomi Voksen og Handicap Generelt tilsyn den 27. maj 2014 Køkkenet og Udeholdet St. Valbyvej 150 Beskæftigelse, Social og Økonomi Voksen og Handicap Generelt tilsyn den 27. maj 2014 Køkkenet og Udeholdet St. Valbyvej 150 SL 103 Side2/13 Denne rapport er udarbejdet af tilsynsførende risikomanager Mette

Læs mere

Vejledning til at lave en afdækning af jeres sociale stofmisbrugsbehandling. Oktober Viden til gavn

Vejledning til at lave en afdækning af jeres sociale stofmisbrugsbehandling. Oktober Viden til gavn Vejledning til at lave en afdækning af jeres sociale stofmisbrugsbehandling Oktober 2017 Viden til gavn Hvorfor afdække jeres nuværende praksis Hvordan gør I? En afdækning af jeres aktuelle praksis vil

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Omlægning til økologisk madproduktion

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Omlægning til økologisk madproduktion Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Omlægning til økologisk madproduktion Nr. 47 804 Udviklet af: Marianne Luther og Ulla Bach EUC-Nord M. P. Kofoedsvej 10, 9800 Hjørring Oktober 2013 1.

Læs mere

Mad og måltider på plejehjem. Kvalitetsstandard 2017

Mad og måltider på plejehjem. Kvalitetsstandard 2017 Mad og måltider på plejehjem Kvalitetsstandard 2017 Kvalitetsstandard for mad og måltider på plejehjem Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af serviceniveauet for mad og måltider på plejehjem i Faaborg

Læs mere