Om tre år starter revolutionen og så vil du aldrig eje en bil igen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om tre år starter revolutionen og så vil du aldrig eje en bil igen"

Transkript

1 Om tre år starter revolutionen og så vil du aldrig eje en bil igen Analytiker og disruptionspecialist Tony Seba, der er verdensberømt for sine forudsigelser om solceller og elbiler, spår, at vi inden for de næste 12 år ikke længere vil eje vores biler. I stedet tilhører fremtiden flåder af robotbiler. Danske trafikeksperter er dybt uenige. Advarsel til bilkøbere: Det er en rigtig dårlig idé at gå ud og investere i en ny bil lige nu. For om ganske få år cirka i 2024 crasher brugtbilsmarkedet for benzin- og dieselbiler, og du vil næsten ikke kunne få noget for den, når du gerne vil sælge den igen. Benzinbiler er nemlig færdige inden 2025, dræbt af elbilen og af en stribe kommende kørselstjenester, hvor fuldautomatiske robotbiler henter og bringer dig, hvor du end vil hen, til et fast beløb om måneden. Tjenesterne vil være så gode og billige, at det er nærmest matematisk sikkert, at de fleste relativt hurtigt vil skifte over. Sådan lyder forudsigelsen fra en af de mest kendte men også kontroversielle stemmer i transportverdenen, Tony Seba, der er kendt for at have forudsagt, hvordan markedet for solceller og elbiler vil og har udviklet sig.

2 »I 2021 vil folk stå over for et valg: Vil jeg bruge dollars ( kroner) på en bil over de næste fem år eller vælge at få et abonnement på en kørselstjeneste fra et firma som Uber til 100 dollars (700 kroner) om måneden. Det bliver en no brainer et valg, der giver sig selv. Og så kommer denne omvæltning, hvor individer holder op med at købe deres egne biler. Ikke alle på samme tid. Men selv folk, der har en bil, vil skifte. Det vil være 2-4 gange billigere i forhold til at bruge den bil, du allerede ejer altså det, du bruger på benzin, parkering, forsikring, reparationer m.m.«, siger Tony Seba i et interview med Politiken. Tony Seba er en mand, mange lytter til, dels fordi han har ramt rigtigt i tidligere forudsigelser omkring gennembruddet for elbilen og for solceller i elsystemet, dels fordi hans nye analyse er så markant og dramatisk, at mange brancher bliver nødt til at forholde sig til den.»det eneste, der kan forsinke processen, er regulering og politiske forhindringer. Især i lande, der har en stor bilfremstillingsindustri. Men Danmark producerer ikke biler, så den politiske modstand der ville være af en anden art«, siger analytikeren. Og allerede i 2030 vil revolutionen være færdig. På det tidspunkt vil stort set al vores transport foregå i nye førerløse biler, enten biler, vi har for os selv på turen, eller som vi deler med andre på ruten som små fleksible busser. Tony Seba har base i Silicon Valley, hvor han leder tænketanken RethinkX. Han er ekspert i såkaldt teknologisk disruption altså videnskaben om, hvordan teknologiske omvæltninger foregår. I rapporten Rethinking transportation fremlægger han og hans tænketank, hvordan den kommende disruption i detaljer vil foregå. Det er forudsigelser, der har gjort ham til en efterspurgt foredragsholder i techverdenen, bilindustrien og sågar olieindustrien, som han mener vil blive ekstremt hårdt ramt i det kommende årti. For eksempel vil de danske oliefelter blive værdiløse om få år, fortæller Seba, fordi oliepriserne vil kollapse til under 25 dollars tønden, og så er nordsøolien og en masse andre felter ikke længere rentable. Hovedårsagen til, at vi vil skifte så hurtigt, er»ren økonomi«: Ifølge Seba og hans tænketanks modelleringer er det historisk sådan, at hver gang de nye teknologier bliver ti gange billigere end det gamle, sker der en teknologisk disruption. Det skete, da bilerne pressede hestevognene ud af byerne, det skete, da smartphonen på få år slog de gamle telefonfirmaer helt ud af markedet, det skete, da det digitale kamera dræbte filmkameraet. De kommende førerløse kørselstjenester vil være ti gange billigere end at købe en ny bil og bruge den. De selvkørende biler vil konstant køre rundt og samle passager op eller aflevere pakker, og eftersom de ikke har nogen chauffør, kører på billig el og har meget lav vedligeholdelse, vil de være langt billigere per kilometer end privatbiler, der holder stille ved kantstenen det meste af dagen. Tjenesterne er lige rundt om hjørnet.

3 »Et firma som Waymo (oprindelig startet af Google, red.) har selvkørende førerløse biler i Arizona og har netop lagt ordrer på yderligere biler, der skal rulle ud over det næste par år. Så det kommer muligvis før 2021, som vi har sat som det år, hvor omvæltningen starter«, siger Seba. Inden for de næste to måneder åbner Waymo for sin første førerløse tjeneste i Phoenix, Arizona, men det er blot den første af mange annoncerede tjenester. Bilproducenten Volkswagen og et israelsk firma åbner en selvkørende kørselstjeneste i Israel i begyndelsen af næste år, og størstedelen af bilindustrien samarbejder med techfirmaer eller kørselsfirmaer som Uber om at få de nye førerløse biler på vejene. Selv herhjemme er vi i gang. Lyngby-firmaet Autonomous Mobility åbner i starten af næste år op for flere pilotprojekter, heriblandt en førerløs busrute mellem Århusgade-kvarteret og Nordhavn Station, hvor bussen i mange tilfælde kommer hen til døren og henter dig. Autonomous Mobility er skabt af megabilimportøren Semler, der importerer VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche til Danmark.»Vi blev skabt, fordi vi indså, at bilsalget og serviceforretningen ville komme under pres, når flere deler biler og bilerne bliver selvkørende og derfor laver færre skader«, siger adm. direktør Peter Sorgenfrei, der godt kender til Tony Seba og tror, at han fundamentalt har ret.»det vil være en del af folks liv i 2022 eller 2023, at man kan bestille en førerløs bil med en app, og så sætter den én af og kører videre til den næste kunde. Og når det sker, vil mange folk opleve, at en kombination af de tjenester og offentlig transport vil dække deres behov. Og så tager de springet«, siger Sorgenfrei. Autonomous Mobility planlægger selv at lave en kørselstjeneste om nogle år. Ifølge Tony Seba vil det forandre mange dele af samfundet, både socialt og økonomisk. Familier vil i gennemsnit spare dollar ( kroner) i transportomkostninger om året, og»måske mere end det i Danmark. De penge ender i vores lommer, og det betyder, at den gennemsnitlige familie vil have langt flere midler at bruge til alt muligt andet«, siger han. Ikke mindst vi vil få en masse ny tid foræret, vi før brugte på at sidde og køre bil tid, vi kan bruge til at arbejde, studere, sove eller underholde os. Et teknologioptimistisk synspunkt Trafikeksperter herhjemme kender godt Tony Seba, men mange er skeptiske over for hans forudsigelser. Forskningsleder Niels Buus Kristensen var formand for en ekspertgruppe, der i marts udgav rapporten Mobilitet for fremtiden for Transportministeriet.»Han har jo et ret teknologioptimistisk synspunkt. Han er nok blandt de mest radikale, i forhold til hvor hurtigt det kommer til at gå. Han er en excellent kommunikator, men vi vurderer, at det er meget optimistisk«, siger Buus Kristensen.

4 Han er enig i, at vi sandsynligvis vil se førerløse kommercielle tjenester i USA inden for tre år, og at der kommer en hård konkurrence, fordi der er en enorm fordel i at være først. Også store etablerede brands som Daimler (Mercedes) har annonceret selvkørende Uber-lignende tjenester.»de har rigtig meget at tabe i image, så netop deres udmelding øger sandsynligheden for at det faktisk kommer til at ske«, siger Buus Kristensen. Vandene deler sig, når det handler om, hvor hurtigt og bredt kørselstjenester kan komme ud. Mange i den danske ekspertgruppe tror på, at kørselstjenesterne kan få stor gennemslagskraft i de store byer, hvor bilejerskab er besværligt og upraktisk, men næppe i tyndere befolkede områder.»det er jo et meget nyt og usikkert område, så der er ikke forskningsmæssigt belæg for at sige noget håndfast. Men mit bud er, at der går langt tid - om nogensinde - før man i forstæder og ude i landet vil overgå til de her tjenester. Hvis du ikke har problemer med plads til parkering og i øvrigt bruger bilen stort set hver dag, er der mange fordele ved en privat bil, ud over at den altid er til rådighed uden for din hoveddør. En bil er ikke bare et transportmiddel, men også en forlængelse af dit personlige rum, et sted hvor du opbevarer en masse ting, du bruger når du er ude. Hertil kommer almindeligt rod, børnenes efterladte legetøj og ispapir. Så der er også praktiske fordele i dagligdagen ved at have en privat bil«, siger han.»det kommer ikke til at gå så hurtigt, som Seba forudsiger; vi har 2,5 millioner velfungerende biler, og dem kommer vi ikke til at skille os af med overnight«, siger han. Professor Jeppe Rich fra DTU Transport er endnu mere afvisende:»der er mange påstande, der på ingen måde har gang på jorden«, siger han. For det første tager Tony Seba ikke højde for omkostningen ved at rengøre de mange selvkørende robotbiler, for folk gider ikke køre rundt i biler med andre folks skrald. For det andet er der besværet ved at flytte rundt på golfsæt, barnesæder, indkøbsposer, og hvad man ellers har semipermanent i sin bil. For det tredje har visionen den udfordring, at alle stadig skal på arbejde på samme tidspunkt, i myldretiden, og at vi derfor ikke kan dele biler i så høj grad, som Seba forudsiger. For det fjerde bliver folk rigere og kræver mere komfort.»derfor er jeg helt overbevist om at der er rigtig mange personer, der vil betale en betydelig sum penge for fleksibiliteten ved at have en bil«, siger han. Peter Sorgenfrei, ceo hos Autonomous Mobility i Lyngby, mener dog, at de danske eksperter og styrelser tager fejl.»mange eksperter, der beskæftiger sig med den slags ting, forlænger lidt verdenen med planker. Men hvis vi kigger på andre teknologier, f.eks. internettet eller mobiltelefonen, går det langt hurtigere, end nogen havde forestillet sig. Når vi snakker med folk om, om de vil holde fast i deres bil, siger de: Jeg elsker at køre bil, bare ikke i dagligdagen. For så sidder jeg i trafik. Så hvis du får et alternativ, hvor du ikke skal sidde og køre selv, vil der ske en brugsomskiftning. Det kan

5 godt være, at du har en bil derhjemme, men du kommer til at bruge kørselstjenesterne i det daglige«, siger han. Synspunktet finder også støtte i den seneste årlige undersøgelse af bilbranchechefers og forbrugeres holdninger fra konsulentvirksomheden KPMG. Her svarede 43 pct. af forbrugerne, at halvdelen af de bilejere, de kender, ikke vil eje egen bil i pct. af de adspurgte var enige i, at hvis deletjenester og kørselstjenester var nemme og bredt tilgængelige for mig (og min familie), ville jeg droppe min bil. Ligesom da bilen udkonkurrerede hesten Tony Seba siger, at mainstreamanalytikere altid undervurderer, hvor hurtigt fundamentale skift som disse foregår. De er nemlig selvforstærkende og eksponentielle i natur.»det, der kommer til at ske med selvkørende biler, bliver det samme, som skete med heste. Heste var hovedtransportmidlet i byerne, og det gav mange problemer. I 1800-tallet havde vi de store hestepæremiljøkriser, hvor gaderne var fyldt med hestepærer, og hestetransporten var farlig og beskidt, nogle af de samme ting, vi siger om bilisme. Men man kunne ikke gøre så meget ved det. Men da bilen kom, disruptede den hesten som transportmiddel, og det, der endte med at ske, var, at hestene blev gjort ulovlige, og derfor ser vi dem ikke i gaderne og på motorvejen i dag. Fordi der var et valg, hvor man tidligere troede, at der ikke var et valg«.»det samme ser jeg ske med selvkørende biler. Så snart de fleste mennesker vænner sig til selvkørende biler, og vi får klare data om, at de er sikre 5-10 gange sikrere end mennesker går forsikringspræmierne op for menneskechauffører. Frygten for de selvkørende biler vil blive til frygten for menneskebilister. Fordi de er så meget farligere, end computeren er. Og på det tidspunkt vil det politiske system begynde at sætte begrænsninger for mennesker. Først må de ikke køre i bykernerne, så må de ikke køre i hele byen, og efter 2030 vil vi begynde at se totalforbud rundtomkring i verden ligesom det skete med heste. Hvis du vil køre, skal det foregå på en racerbane. Og du kører derhen i din selvkørende bil«, griner analytikeren.»at køre bil vil være ligesom folk, der stadig bruger skrivemaskiner. Det vil blive set som lidt sært og gammeldags. Noget, man ser på film og på museer, men ikke noget, der er en del af hverdagen. Ingen, der bliver født i dag, vil nogensinde selv køre bil. Det er helt givet, det kan du sige uden den mindste tvivl. Ikke nogensinde. Og allerede i dag er det jo sådan, at mange mennesker slet ikke har lyst til at køre bil. Det er allerede ved at være passé«, siger han.

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen.

Læs mere

RejseApp kunne gøre en ende på motorvejskøerne

RejseApp kunne gøre en ende på motorvejskøerne RejseApp kunne gøre en ende på motorvejskøerne Af Kronikører Torben Nøhr, Iben Koch og Kjeld Bussborg. Ingeniøren, mandag 06. feb 2012 kl. 12:58 Torben Nøhr er teknik- og miljødirektør i Køge Kommune,

Læs mere

Digitalisering, fire megatrends og vend de velkendte forretningsmodeller på hovedet Gl. Vindinge Den 3. november, 2016

Digitalisering, fire megatrends og vend de velkendte forretningsmodeller på hovedet Gl. Vindinge Den 3. november, 2016 Digitalisering, fire megatrends og vend de velkendte forretningsmodeller på hovedet Gl. Vindinge Den 3. november, 2016 Professor & Digital Vismand Jan Damsgaard damsgaard@cbs.dk Bilen som disruption Bilen

Læs mere

ANALYSENOTAT Er danskerne klar til selvkørende biler?

ANALYSENOTAT Er danskerne klar til selvkørende biler? ANALYSENOTAT Er danskerne klar til selvkørende biler? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG ANALYSEMEDARBEJDER RASMUS SAND De selvkørende biler er på vej, og flertallet er positive Hvad der for få år siden

Læs mere

Hvad er fremtiden for internettet?

Hvad er fremtiden for internettet? Hvad er fremtiden for internettet? pcfly.info Den Internettet er blot et par årtier gamle, men i dette korte tidsrum har oplevet væsentlige ændringer. Den voksede ud af et sammensurium af uafhængige netværk

Læs mere

HVAD VIL VI MED AL DEN ADGANG

HVAD VIL VI MED AL DEN ADGANG HVAD VIL VI MED AL DEN ADGANG DIGITALISERING & DELEØKONOMI EN TRUSSEL ELLER EN MULIGHED FOR DIN VIRKSOMHED? Source: Diamandis & Kotler 2012 Jesper Bove-Nielsen CEO, CPH Skunkworks +45 30 91 92 93 https://www.linkedin.com/in/bovenielsen

Læs mere

23. Februar 2017 Transport- Bygnings- og Boligudvalget

23. Februar 2017 Transport- Bygnings- og Boligudvalget Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 L 120 Bilag 4 Offentligt 23. Februar 2017 Transport- Bygnings- og Boligudvalget Peter Sorgenfrei Autonomous Mobility A/S Formål med vores foretræde Dele planer

Læs mere

Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling

Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling DI ANALYSE Oktober 215 Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling Den rivende teknologiske udvikling, vi oplever i dag, åbner dørene for nye markeder og forretningsmodeller,

Læs mere

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler

Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Tre års efterslæb: Så meget forurener elbiler Produktionen af batterier til elbiler forurener så meget, at det tager adskillige år at indhente en tilsvarende dieselbil i CO 2 -regnskabet Kan du klare dig

Læs mere

Danskerne i Skåne kører i tyske biler

Danskerne i Skåne kører i tyske biler Ø-analyse N R. 3 M A J 2 0 0 7 A k t u e l a n a ly s e o m Ø r e s u n d s r e g i o n e n Danskerne i Skåne kører i tyske biler Tyske biler fylder godt op i garagerne hos de danskere, der er flyttet

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Der bliver kørt flere kilometer Medlemmerne har gennemsnitligt kørt 32.200 erhvervskilometer i 2015, hvilket er et lille fald i forhold til 2014, men ellers på niveau med de foregående år. Den private

Læs mere

Cityringen binder byen sammen

Cityringen binder byen sammen Allerede få år efter, at den eksisterende metro slog dørene op i 2002, begyndte forarbejdet til Cityringen, som blev vedtaget ved lov i 2007. Hovedstaden vokser med cirka 10.000 indbyggere hvert år, og

Læs mere

Fremtidens transport Hvordan kan vi tage højde for autonome køretøjer mv. i dagens beslutninger?

Fremtidens transport Hvordan kan vi tage højde for autonome køretøjer mv. i dagens beslutninger? Fremtidens transport Hvordan kan vi tage højde for autonome køretøjer mv. i dagens beslutninger? Otto Anker Nielsen Professor 2 Otto Anker Nielsen Rettidig omhu Varighed af beslutninger Trafikkontrakter

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Baggrund Business Danmark gennemfører hvert år en undersøgelse om medlemmernes kørselsmønstre og holdninger til adfærd i trafikken. Sælgere bruger generelt meget tid i deres biler. Derfor er det interessant

Læs mere

Future Mobility. Vesthimmerlands Kommune. 12. oktober Xxx forvaltning Adresse Postnr. og by. Vesthimmerlands Kommune

Future Mobility. Vesthimmerlands Kommune. 12. oktober Xxx forvaltning Adresse Postnr. og by. Vesthimmerlands Kommune 1 Future Mobility Side 1 2 FACTS OM VESTHIMMERLAND Antal indbyggere ca. 37.300 Areal 750 km2. 1.250 km offentligt vejnet Frikommune I kommunen køres der årlig 6,5 mio. km. i tjeneste kørsel. Made In Denmark

Læs mere

INTERVIEW: GØR DANMARK TIL ET LABORATORIUM FOR SELVKØRENDE BILER OG BATTERIER

INTERVIEW: GØR DANMARK TIL ET LABORATORIUM FOR SELVKØRENDE BILER OG BATTERIER INTERVIEW: GØR DANMARK TIL ET LABORATORIUM FOR SELVKØRENDE BILER OG BATTERIER En af de tilstedeværende under Danmarks Grønne Investeringsfonds Green Business Summit den 14. september var forsknings- og

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Udvikling i trafikken

Udvikling i trafikken Udvikling i trafikken Informationsmøde om letbaneprojektet Michael Knørr Skov, Afdelingschef Plan og trafik 1 Mobilitet Giver mulighed for økonomiske og sociale relationer Virksomhed til virksomhed Virksomhed

Læs mere

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN BRUG SJÆLDENT TAXI SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN - tips og anbefalinger til grøn, sund og effektiv transport BRUG BIL BRUG BUS OG TOG BRUG CYKLEN BRUG rejsefri møder Smart transport i arbejdstiden I projektet

Læs mere

BLACK FRIDAY Årets største handelsdag

BLACK FRIDAY Årets største handelsdag BLACK FRIDAY Årets største handelsdag 1 Indholdsfortegnelse 1. Målsætning og strategi 4 2. Budget 6 3. Dagens vigtigste timer 7-8 4. Enheder 9 5. Betalingsmetoder 10 6. Søgemaskineoptimering 12 7. Google

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Den autonome bil - et holdningsafklarende rollespil Tips til læreren: Kan laves på 1,5 time. Brug 20 minutter på konteksten.

Den autonome bil - et holdningsafklarende rollespil Tips til læreren: Kan laves på 1,5 time. Brug 20 minutter på konteksten. Den autonome bil - et holdningsafklarende rollespil Tips til læreren: Kan laves på 1,5 time. Brug 20 minutter på konteksten. Rollespil kontekst - snak med sidemanden Tænk på en situation hvor du er rig

Læs mere

Trafik og bil. Business Danmark august 2012 BD272

Trafik og bil. Business Danmark august 2012 BD272 Trafik og bil Business Danmark august 2012 BD272 Indholdsfortegnelse Baggrund og analyseproblem... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kørselsmønstre og biler... 3 Årets temaer... 5 Skattereformen...

Læs mere

THE QUEST FOR OIL. Game Guide

THE QUEST FOR OIL. Game Guide Game Guide THE QUEST FOR OIL Et computerspil der har som generelt mål at give en detaljeret indføring i geografiske forhold og den globale olieindustri. Sådan vinder du i Quest for Oil Du kan både spille

Læs mere

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer Analyse af danske virksomheders investeringer Danske virksomheders investeringer Tema 1: Danske virksomheders investeringer To af tre danske virksomheder investerer i Danmark Investeringer drives af større

Læs mere

ARBEJDSKAMP 2.0 Fremtidens fagbevægelse skal op på den digitale ølkasse Af Mathias Svane Kraft Tirsdag den 31. maj 2016, 05:00

ARBEJDSKAMP 2.0 Fremtidens fagbevægelse skal op på den digitale ølkasse Af Mathias Svane Kraft Tirsdag den 31. maj 2016, 05:00 ARBEJDSKAMP 2.0 Fremtidens fagbevægelse skal op på den digitale ølkasse Af Mathias Svane Kraft Tirsdag den 31. maj 2016, 05:00 Del: Vi overvurderer teknologiens udvikling på kort sigt, men undervurderer

Læs mere

CLEVER TEMA: Økonomi. Elbilinformation. fra. Kære elbilist

CLEVER TEMA: Økonomi. Elbilinformation. fra. Kære elbilist Kære elbilist Nu nærmer tiden sig snart, hvor du skal aflevere elbilen igen vi er glade for, at du har været med og bidraget til projektets mange resultater. Måske har du undervejs fået stillet spørgsmålet;

Læs mere

BLACK FRIDAY Årets største handelsdag

BLACK FRIDAY Årets største handelsdag BLACK FRIDAY Årets største handelsdag 1 Indholdsfortegnelse 1. Målsætning og strategi 4 2. Budget 6 3. Dagens vigtigste timer 7-8 4. Enheder 9 5. Betalingsmetoder 10 Indledning Sidste år shoppede danskerne

Læs mere

Bilbranchen fagre nye verden?

Bilbranchen fagre nye verden? 12 Bilbranchen 2025 - fagre nye verden? Dækbranchen Danmarks Temadag Taastrup, 20. september 2016 22 år i bilbranchen General Motors Product Manager, GMAC (DK, UK) Intl. Management Programme (UK, USA,

Læs mere

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug

Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Spar op til 20% på dit brændstofforbrug Alt andet t er helt sor Spar op til 20 % på brændstoffet Der er masser af CO 2 og penge at spare ved at ændre sine kørevaner bare en lille smule. F.eks. stiger brændstofforbruget

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Trængsel, forurening og uheld Er løsningen selvkørende biler? Jens Peder Kristensen KeyResearch jpk@keyresearch.dk Tel: 22 23 11 16

Trængsel, forurening og uheld Er løsningen selvkørende biler? Jens Peder Kristensen KeyResearch jpk@keyresearch.dk Tel: 22 23 11 16 Trængsel, forurening og uheld Er løsningen selvkørende biler? Jens Peder Kristensen KeyResearch jpk@keyresearch.dk Tel: 22 23 11 16 1 Bilens egne sensorer Radar, laser, video, ultralyd Cooperative systems

Læs mere

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika

Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Dansk firma leverer billigt solcelle-internet til Afrika Internet til landsbyer i Afrika uden elforsyning, har vist sig bæredygtigt og populært. Det skal skabe bedre uddannelse, bedre sundhed og økonomisk

Læs mere

Trængsel gør det svært at være pendler

Trængsel gør det svært at være pendler Af seniorchefkonsulent Annette Christensen, anch@di.dk Juni 2017 Trængsel gør det svært at være pendler Mere end hver tredje pendler oplever dagligt trængsel og forsinkelser, viser ny undersøgelse. Den

Læs mere

Disruption og strategi i autobranchen

Disruption og strategi i autobranchen Disruption og strategi i autobranchen 25. april 2019, PwC Aarhus Er det slut for livet som vi kender det, eller er der håb? Kontakt mig på: ulrik@schonemann.com 1 2 Ulrik Schönemann Ex. Adm. Direktør Skandinavisk

Læs mere

Delebiler i småbyer Brugerinterviews i Fynshav. Hvad synes beboerne i Fynshav om delebilsordningen?

Delebiler i småbyer Brugerinterviews i Fynshav. Hvad synes beboerne i Fynshav om delebilsordningen? Delebiler i småbyer Brugerinterviews i Fynshav Hvad synes beboerne i Fynshav om delebilsordningen? Respondenter Respondent Køn Alder Personer i husstanden Indkomst ca. efter skat pr. måned (ikke for husstanden

Læs mere

Førerløse køretøjer. Ole Schleemann. Underdirektør

Førerløse køretøjer. Ole Schleemann. Underdirektør Førerløse køretøjer Ole Schleemann Underdirektør Program Verden forandrer sig Hvad er førerløse køretøjer? - og hvornår kommer de? Er førerløse køretøjer døden for busser og tog? Førerløse busser i Vesthimmerlands

Læs mere

Danskerne vilde med streaming Koda analyse: Medieanalysen 2013

Danskerne vilde med streaming Koda analyse: Medieanalysen 2013 Kodas Årsberetning 2012 Medieanalyse 21 Danskerne vilde med streaming Koda analyse: Medieanalysen 2013 Koda følger nøje udviklingen i danskernes medievaner. Vores aktuelle medieundersøgelse viser, at næsten

Læs mere

Strategi for DELEBILER I KØBENHAVN Tanja Ballhorn, Københavns Kommune

Strategi for DELEBILER I KØBENHAVN Tanja Ballhorn, Københavns Kommune Strategi for DELEBILER I KØBENHAVN 2017-2020 Tanja Ballhorn, Københavns Kommune Delebiler i Danmark forskellige muligheder Delebiler med fast stamplads Delebiler uden fast stamplads Nabo-til-nabo biler

Læs mere

Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi. Kan du forestille dig at investere i en elbil inden for de næste fem år?

Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi. Kan du forestille dig at investere i en elbil inden for de næste fem år? 1/9 Undersøgelse om danskernes holdninger til elbiler og energi Om dataindsamlingen: Data er indsamlet af analyseinstituttet Norstat i deres onlinepanel af danskere i maj 2018. Stikprøven er repræsentativ

Læs mere

BLITZ - APRIL 2008. Faldende forventninger til nybilsalget. Ny metode giver større præcision. Fortsat fald i forbrugernes forventninger

BLITZ - APRIL 2008. Faldende forventninger til nybilsalget. Ny metode giver større præcision. Fortsat fald i forbrugernes forventninger April 2008 Indhold - Faldende forventninger til nybilsalget - Fortsat fald i forbrugernes forventninger - Er der et marked for privatleasing? - Københavnerne mest åbne over for privatleasing - 60 pct.

Læs mere

Rapporten MOBILITET FOR FREMTIDEN

Rapporten MOBILITET FOR FREMTIDEN Rapporten MOBILITET FOR FREMTIDEN Kommissorium Analyse Mulige fremtidsperspektiver for mobiliteten og transportsystemet som følge af den igangværende teknologiske transformation Ekspertgruppen forventes

Læs mere

Fremskrivningstendenser for persontrafikken til 2030

Fremskrivningstendenser for persontrafikken til 2030 Fremskrivningstendenser for persontrafikken til 2030 Ninette Pilegaard, Transport DTU Per Skrumsager Hansen, Transport- Bygnings- og Boligministeriet Trafikdage 27. August 2018 Kommissorium Analyse Mulige

Læs mere

Å gjenoppfinne kollektivtrafikk i en tid med Smart mobilitet. Claus Hedegaard Sørensen K2 - Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik VTI

Å gjenoppfinne kollektivtrafikk i en tid med Smart mobilitet. Claus Hedegaard Sørensen K2 - Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik VTI Å gjenoppfinne kollektivtrafikk i en tid med Smart mobilitet Claus Hedegaard Sørensen K2 - Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik VTI Detta är K2 Forskning och utbildning Lokal och regional kollektivtrafik

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

NY MOBILITET EXECUTIVE SUMMARY - EVALUERINGSRAPPORT, AUG. 2017

NY MOBILITET EXECUTIVE SUMMARY - EVALUERINGSRAPPORT, AUG. 2017 01 02 NY MOBILITET EXECUTIVE SUMMARY - EVALUERINGSRAPPORT, AUG. 2017 Ny Mobilitet er et pilotprojekt udviklet til at teste alternative transportformer på 100 beboere i to områder omkring hhv. Henrik Ibsens

Læs mere

Hvorfor stiller vi cyklen?

Hvorfor stiller vi cyklen? Hvorfor stiller vi cyklen? Indledning Danmark er et cykelland. Sammen med Holland er vi to af de lande, hvor flest mennesker cykler. Cyklen er en del af vores kultur, noget vi er stolte af, og det er f.eks.

Læs mere

Guide: Undgå fejlkøb og spar penge

Guide: Undgå fejlkøb og spar penge Guide: Undgå fejlkøb og spar penge En ny undersøgelse viser, at vi oftest fortryder de køb, vi gør på nettet Af Lisa Rybjerg Pedersen, oktober 2012 03 De fleste fejlkøb foregår på nettet 05 Case: Mine

Læs mere

Undersøgelse af mangfoldighed hos små og mellemstore

Undersøgelse af mangfoldighed hos små og mellemstore Undersøgelse af mangfoldighed hos små og mellemstore virksomheder Den demografiske udvikling i Danmark forventes at betyde, at der frem mod 2040 vil være ca. 350.000 færre i den erhvervsaktive alder end

Læs mere

ABAX tillægsydelser. www.abax.dk. The difference is ABAX

ABAX tillægsydelser. www.abax.dk. The difference is ABAX ABAX tillægsydelser The difference is ABAX ABAX tillægsydelser Ønsker I at få endnu mere ud af jeres kørebog? Udvid jeres løsning med vores tillægsydelser! ABAX Flådekontrol Flådekontrol er et logistikværktøj

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv.

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Samrådsspørgsmål P - TRU

Læs mere

Lille dansk kortfirma jagter milliarden

Lille dansk kortfirma jagter milliarden LØRDAG 12. DECEMBER NR. 50 / 2015 LØRDAG Lille dansk kortfirma jagter milliarden Med en kapitalindsprøjtning på 40 mio. kr. satser Cardlab på at sætte sig på markedet for kreditkort med fingeraftrykslæser.

Læs mere

YouSees egne anlæg kører nu med 1 Ghz, og det bliver også i den sidste ende nødvendigheden i vores anlæg.

YouSees egne anlæg kører nu med 1 Ghz, og det bliver også i den sidste ende nødvendigheden i vores anlæg. Beretning 2017 Også i år har der været travlt i foreningen med renovering og modernisering. Vi er færdige med opgradering til 850 Mhz i Karise og Faxe Ladeplads, så vi her kan tilbyde 300 Mbit. Der mangler

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE 1. kvartal: Tilgængelighed Samlede resultater November 2018 KORT OM UNDERSØGELSEN OG PANELET Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel Vores Odense.

Læs mere

CLEVER TEMA: Økonomi. Elbilinformation. fra. Kære elbilist

CLEVER TEMA: Økonomi. Elbilinformation. fra. Kære elbilist Kære elbilist Nu nærmer tiden sig snart, hvor du skal aflevere elbilen igen vi er glade for, at du har været med og bidraget til projektets mange resultater. Måske har du undervejs fået stillet spørgsmålet;

Læs mere

Analyse fra AutoBranchen Danmark

Analyse fra AutoBranchen Danmark Nr. 1 20. marts 2014 (1. kvartal) Analyse fra AutoBranchen Danmark Effekten af højere totalskadegrænse kan allerede ses Forsikringsbranchen skummer fløden Stigning i antallet af totalskader Salget i 2014

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Baggrund Business Danmark gennemfører hvert år en undersøgelse om medlemmernes kørselsmønstre og holdninger til adfærd i trafikken. Sælgere bruger generelt meget tid i deres biler. Derfor er det interessant

Læs mere

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen.

Læs mere

INTERNETDAGEN & DANSK IGF 2016 DISRU OPTION EN DAG MED DIGITAL OMVÆLTNING

INTERNETDAGEN & DANSK IGF 2016 DISRU OPTION EN DAG MED DIGITAL OMVÆLTNING INTERNETDAGEN & DANSK IGF 2016 DISRU OPTION EN DAG MED DIGITAL OMVÆLTNING OVER 500 DELTAGERE 48 OPLÆGSHOLDERE 18 TALER OG DEBATTER 4 SPOR Den digitale omvæltning har budt på talrige disruptions og mange

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

Om denne. nemlig i serviceerhvervene. Rapporten giver også nogle fingerpeg om, hvad der kan gøres for at indfri potentialet.

Om denne. nemlig i serviceerhvervene. Rapporten giver også nogle fingerpeg om, hvad der kan gøres for at indfri potentialet. Danmarks produktivitet hvor er problemerne? Om denne folder // Denne folder giver den korte version af Produktivitetskommissionens første analyserapport. Her undersøger Kommissionen, hvor problemerne med

Læs mere

Denmark s politically independent think tank

Denmark s politically independent think tank Industrien til debat Peter Mogensen, direktør Denmark s politically independent think tank Danmarks uafhængige tænketank 1 2 Krakas konferenceoplæg Kraka er blevet bedt om at udarbejde et konferenceoplæg

Læs mere

Vi har fulgt trængselskommissionens arbejde på sidelinjen og vi har et enkelt spørgsmål, som vi håber du også vil være bevidst om:

Vi har fulgt trængselskommissionens arbejde på sidelinjen og vi har et enkelt spørgsmål, som vi håber du også vil være bevidst om: Vi har fulgt trængselskommissionens arbejde på sidelinjen og vi har et enkelt spørgsmål, som vi håber du også vil være bevidst om: Glemte I københavnernes mest anvendte transportform, som er næsten 50%

Læs mere

Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring

Exiqon har konstant øget deres omsætning lige siden deres børsnotering med høje vækstrater. De seneste tre år har deres vækstrater kun været omkring Exiqon A/S Exiqon er et dansk Life Science selskab der sælger analyser, reagenser og andre materialer til forskningsbrug rettet mod pharma selskaber og universiteter. Jeg har fulgt Exiqon længere over

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

SIRI-kommissionen Så industri 4.0 ikke kommer bag på Danmark. Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

SIRI-kommissionen Så industri 4.0 ikke kommer bag på Danmark. Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA SIRI-kommissionen Så industri 4.0 ikke kommer bag på Danmark Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA TAK Agenda 1 Kort nyt fra IDA ny vision og ny strategi 2 Hvordan ser fremtidens

Læs mere

Betalingsring En ekspertvurdering

Betalingsring En ekspertvurdering Betalingsring En ekspertvurdering Ingeniørforeningen 2012 Betalingsring En ekspertvurdering 2 Betalingsring En ekspertvurdering 3 Betalingsring En ekspertvurdering Resume Ingeniørforeningens kortlægning

Læs mere

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til.

Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Få optimeret dit firmas website til mobilen og styrk dit image ud af til. Hvorfor? Vi danskere vil være på nettet overalt. Og det kan ses på mængden af datatrafik, vi henter og sender til og fra vores

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet Det moderne gennembrud (udskoling) Introduktion (til læreren) Inden I besøger Nationalmuseet for at høre om Det moderne gennembrud, giver dette

Læs mere

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund Danmark er én af frontløberne i Europa, når det gælder mobil- og bredbåndsdækning. Over 90 pct. af alle

Læs mere

Verden anno. Scenarie 1 Bekvemmelighed med omtanke

Verden anno. Scenarie 1 Bekvemmelighed med omtanke Verden anno 2025 Bekvemmelighed med omtanke 9 Bekvemmelighed med omtanke I 2020 overhaler netbutikkerne endegyldigt de fysiske butikker som vores foretrukne sted at handle. Vores fremfor og stormagasiner

Læs mere

Fakta om streaming Streaming har godt fat. MEDIEANALYSE Streaming fortsætter sejrsgang

Fakta om streaming Streaming har godt fat. MEDIEANALYSE Streaming fortsætter sejrsgang MEDIEANALYSE Streaming fortsætter sejrsgang Kodas aktuelle medievane-undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker nu er hyppig bruger af en eller flere af de store musikstreamingtjenester. Det fremgår

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Trafikken bliver værre - det har konsekvenser

Trafikken bliver værre - det har konsekvenser Af Seniorchefkonsulent Annette Christensen Anch@di.dk SEPTEMBER 2017 Trafikken bliver værre - det har konsekvenser Mere end hver tredje virksomhed har det seneste år måttet stoppe produktionen på grund

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Der bliver kørt flere kilometer Medlemmerne har i 2016 svaret, at de gennemsnitligt kører 32.900 erhvervskilometer årligt, hvilket er en lille stigning i forhold til 2015. Den private kørsel ligger på

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

BIBLIOTEKARFORBUNDETS STRESSRAPPORT

BIBLIOTEKARFORBUNDETS STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave KørGrønt Alt andet er helt sort Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug 4. udgave Spar op til 20 % på brændstoffet Sådan gør du Hver gang du tanker bilen, sender du en sms til 1230. Fylder du tanken helt

Læs mere

Danskernes syn på elbiler 2014. YouGov-undersøgelse for Dansk Elbil Alliance

Danskernes syn på elbiler 2014. YouGov-undersøgelse for Dansk Elbil Alliance Danskernes syn på elbiler 2014 YouGov-undersøgelse for Dansk Elbil Alliance Danskerne kræver politisk handling Politikerne bør gøre en særlig indsats for at fremme elbilen i Danmark Sp. 8 Mener du, at

Læs mere

FORSYNINGSVIRKSOMHEDER OPRUSTER FOR AT KLARE KLIMAUDFORDRINGER FREMTIDENS TEKNOLOGI I DANSKE VIRKSOMHEDER

FORSYNINGSVIRKSOMHEDER OPRUSTER FOR AT KLARE KLIMAUDFORDRINGER FREMTIDENS TEKNOLOGI I DANSKE VIRKSOMHEDER FORSYNINGSVIRKSOMHEDER OPRUSTER FOR AT KLARE KLIMAUDFORDRINGER FREMTIDENS TEKNOLOGI I DANSKE VIRKSOMHEDER TEKNOLOGISK INSTITUT 2018 Titel Forsyningsvirksomheder opruster for at klare klimaudfordringer

Læs mere

Nye trends inden for persontransportservices. Søren Saugstrup, MOE Tetraplan Søren Brønchenburg, Vejdirektoratet

Nye trends inden for persontransportservices. Søren Saugstrup, MOE Tetraplan Søren Brønchenburg, Vejdirektoratet Nye trends inden for persontransportservices Søren Saugstrup, MOE Tetraplan Søren Brønchenburg, Vejdirektoratet SEPTEMBER 2016 SIDE 1 OVERBLIK Internet of Things (IoT) Deleøkonomi Forskellige persontransporttjenester

Læs mere

FynBus strategi for baserer sig på tre værdier: KUNDEN I CENTRUM SIKKER DRIFT KONTINUERLIG KVALITETSUDVIKLING

FynBus strategi for baserer sig på tre værdier: KUNDEN I CENTRUM SIKKER DRIFT KONTINUERLIG KVALITETSUDVIKLING DET SKAL VÆRE NEMT Det skal være nemt at rejse med FynBus. Det er visionen i FynBus nye strategi for årene 2018-2020. FynBus ledelse har i samarbejde med trafikselskabets mange interessenter og medarbejdere

Læs mere

Mobilitet for fremtiden. Sammenfatning fra Ekspertgruppens rapport 2018

Mobilitet for fremtiden. Sammenfatning fra Ekspertgruppens rapport 2018 Mobilitet for fremtiden Sammenfatning fra Ekspertgruppens rapport 2018 Opdrag Undersøge den teknologiske transformations betydning for fremtidens mobilitet. Bredt sammensat ekspertgruppe blev nedsat af

Læs mere

Generalforsamling Velkommen Dirigent- Flemming. Året 2004:

Generalforsamling Velkommen Dirigent- Flemming. Året 2004: Generalforsamling 2005 Velkommen Dirigent- Flemming Året 2004: Det har ikke været et år, der vil blive husket for en væsentlig stigning i antal medlemmer. Men der er heller ingen der har meldt sig ud.

Læs mere

Verden anno. Scenarie 2 Alt er en oplevelse

Verden anno. Scenarie 2 Alt er en oplevelse Verden anno 2025 Alt er en oplevelse 13 Alt er en oplevelse I 2025 har de fysiske butikker fået en helt ny rolle. Butikslokaler og stormagasiner danner rammerne om brandede oplevelser, heriblandt spændende

Læs mere

Black Friday kan koste mange penge... Markedsføring i stor skala koster rigtig mange penge.. Og mange fejl!

Black Friday kan koste mange penge... Markedsføring i stor skala koster rigtig mange penge.. Og mange fejl! Black Friday kan koste mange penge... Markedsføring i stor skala koster rigtig mange penge.. Og mange fejl! Stay Local, Go Global Sælg dine produkter overalt Eksempel: Sverige 8,5 millioner svenskere er

Læs mere

BRANCHETEMA UDVIKLING AF EJENDOMME OG KONTORER. er afgørende for det gode projekt

BRANCHETEMA UDVIKLING AF EJENDOMME OG KONTORER. er afgørende for det gode projekt BRANCHETEMA UDVIKLING AF EJENDOMME OG KONTORER PARKERING er afgørende for det gode projekt Parkeringsanlægget skal tænkes intelligent ind fra starten, når man udvikler ejendomme. Men det sker ikke altid.

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor?

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Efter at have mødt mange medlemsvirksomheder af Danske Speditører på generalforsamlinger, lokalforeningsmøder og ved direkte besøg i de enkelte virksomheder,

Læs mere

INTERVIEW: AKTØRERNE I DEN DANSKE ENERGISEKTOR FÅR BRUG FOR ET STORT RUNDBORD

INTERVIEW: AKTØRERNE I DEN DANSKE ENERGISEKTOR FÅR BRUG FOR ET STORT RUNDBORD INTERVIEW: AKTØRERNE I DEN DANSKE ENERGISEKTOR FÅR BRUG FOR ET STORT RUNDBORD Hanne Storm Edlefsen, afdelingsleder i Energinet.dk, var til stede under Danmarks Grønne Investeringsfonds Green Business Summit

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Hvad skal jeg skrive?

Hvad skal jeg skrive? Hvad skal jeg skrive? I dette kapitel lærer du: I. At booke møder via email II. At tænke sociale medier ind i dit opsøgende salg 26 Telefonen er død! I gamle dage - dvs. før internet, sociale medier og

Læs mere

Genbrugsindekset 2019

Genbrugsindekset 2019 Genbrugsindekset 2019 Forord Danskerne genbruger som aldrig før: bæredygtighed og kampen mod overforbrug spiller ind Genbrugsbølgen i Danmark har nået nye højder: knap 8 ud af 10 danskere har handlet brugt

Læs mere

Mary Fondens Unge Tænketank

Mary Fondens Unge Tænketank Mary Fondens Unge Tænketank Ensomhed April 2015 2015 Side 1 2015 Side 2 Resultater Sp. 1. Synes du, det er ubehageligt at gøre ting alene, hvis mange andre gør dem sammen med andre, fx at gå i biografen?

Læs mere

SURVEY. 2015: Digitalisering og disruption i revisorbranchen.

SURVEY. 2015: Digitalisering og disruption i revisorbranchen. 2015: Digitalisering og disruption i revisorbranchen SURVEY www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisosiderernes 1 af 7interesser

Læs mere