INDHOLD Denne bog indeholder emnebeskrivelser for Viden om datas emner på udvikler-seminarerne frem til sommeren 2019.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLD Denne bog indeholder emnebeskrivelser for Viden om datas emner på udvikler-seminarerne frem til sommeren 2019."

Transkript

1 FREMTIDIGE EMNER

2 INDHOLD Denne bog indeholder emnebeskrivelser for Viden om datas emner på udvikler-seminarerne frem til sommeren Bogen er bygget op som et opslagsværk, så du kan klikke dig ind på det speciale du underviser i og læse mere om hvilke emner vi mener er relevant for undervisningen. På næste side kan du se lidt information omkring opbygningen af siderne, samt en indholdsfortegnelsen. Bemærk: dette er ikke en endegyldig liste og har du ideer eller forslag til andre emner eller cases, så kontakt os gerne for at høre om mulighederne. Tilmeld dig udviklerseminar ved at klikke her. Kontakt Kristian Kaack Johansen på kkjo@videnomdata.dk eller tlf for mere information eller en snak om emnerne. God læselyst!

3 SIDEOPBYGNING Klik her og du vil blive ledt over på tilmeldingssiden (åbner i browseren). Overskrift/emne Beskrivelse af emnet Vælg et speciale og læs om de relevante emner. NB: Ved eventkoordinatoruddannelsen og finansuddannelsen, er underemner i det farvede felt. Hvor er data, i forbindelse med emnet? På hver side kan du klikke tilbage til den forrige side du har set.

4 KLIK PÅ EN UDDANNELSE OG LÆS MERE KONTORUDDANNELSER HANDELSUDDANNELSER DETAILUDDANNELSER EVENTKOORDINATORUDDANNELSEN FINANSUDDANNELSEN

5 KONTORUDDANNELSER DISRUPTION BIG DATA KUNSTIG INTELLIGENS BLOCKCHAIN OMNICHANNEL

6 DISRUPTION Når der tales om disruption, tænker mange på videoudlejningsbutikkerne som eksempelvis Blockbuster, som blev overhalet af streamingtjenesterne. Men begrebet bliver efterhånden brugt til at forklare vidt forskellige typer af radikal innovation, som ødelægger eller overhaler de veletablerede virksomheder og brancher. For at kunne forstå begrebet disruption, hiver vi fat i manden bag ordet og teorien disruption, professor Clayton Christensen, som skelner mellem optimerende versus disruptive teknologier. Stort set al innovation er optimerende, men oftest sker det, at de nye teknologier og produkter bliver kaldt disruptive. Inden for det optimerende, arbejdes der ud fra et kendt og eksisterende marked, hvor markedet er forudsigeligt. Ved den disruptive innovation er der derimod tale om et nyt marked, hvor markedet er uforudsigeligt og hvor de traditionelle forretningsmetoder slår fejl. Her skelner Clayton Christensen mellem det han kalder low-end og new market disruption. Ved low-end underbyder virksomheder de eksisterende produkter på markedet, ved at tilbyde en simplere og billigere løsning. Ved new market skaber virksomheder derimod som navnet indikerer, et nyt marked, som ikke tidligere eksisterede. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SPEDITION SEKRETÆR ADMINISTRATION DATA? Inden for disruptiv innovation og disruption, er der tale om nye markeder hvor der er uforudsigelighed og de traditionelle forretningsmodeller slår fejl. Det ved vi pga. data, og data kan derfor hjælpe virksomheder med disruptiv innovation. Data kan hjælpe med udviklingen af nye forretningsmodeller og data kan ligeledes være en væsentlig del af den nye kerneforretning. REVISION ØKONOMI Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

7 DISRUPTION Spedition Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan virksomheder inden for spedition har overhalet eller er blevet overhalet af andre? Hvordan kan eleven gennem data om eksempelvis nuværende og fremtidig infrastruktur, disrupte speditionsbranchen?

8 DISRUPTION Sekretær Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan elever underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå sekretærer arbejder eller kommer til at arbejde? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling?

9 DISRUPTION Administration Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes i administration nu og i fremtiden? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling?

10 DISRUPTION Revision Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes med revision? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling? Hvordan har branchen udviklet sig de sidste 20 år, og hvordan mener eleven fremtiden vil se ud?

11 DISRUPTION Økonomi Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes med økonomi nu og i fremtiden? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling?

12 BIG DATA Big data består i alt sin enkelthed af en stor mængde ustruktureret data. Den ustrukturerede data genereres løbende og via mange forskellige kilder, som stadigt stiger. Kilderne kan være mange, men fælles er at de alle har en digital tilkobling som eksempelvis de sociale medier eller mobile enheder såsom smartphones. Alle digitale interaktioner skaber altså big data, som giver unikke indblik i forbrugernes vaner og adfærd, som kan bruges til mange forskellige ting eksempelvis markedsføring. Big data gør, at man i stedet for at skulle lave undersøgelser omkring forbrugerens præferencer og intentioner omkring brugen af et givent produkt, kan få præcise svar på hvor, hvornår, hvor længe og hvordan forbrugeren bruger et givent produkt. Dermed kan big data være med til at spå om forbrugernes behov, således virksomheder kan målrette deres markedsføring ud fra den enkelte forbruger. Forestil dig eksempelvis at du få timer efter din vaskemaskine er brudt sammen, modtager et tilbud på en ny? Eller tilbud på en paraply på en regnvejrsdag? Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SPEDITION SEKRETÆR ADMINISTRATION REVISION DATA? Det siger næsten sig selv. Der er masser af data i verden, hvorfor det er relevant at se nærmere på det overordnede begreb big data, hvad data kan, og meget mere. Kilde: Malthouse, E. C., & Li, H. (2017). Opportunities for and Pitfalls of Using Big Data in Advertising Research. Journal of Advertising, s Rose, A. M., Rose, J. M., Sanderson, K.-A., & Thibodeau, J. C. (2017). When Should Audit Firms Introduce Analyses of Big Data Into the Audit Process? Journal of Information Systems, s ØKONOMI

13 BIG DATA Spedition Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om køretøjer, ruter, gods mv., og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan nye teknologier med fordel kan anvendes, således lager og container udnyttes optimalt hvilke data kan bruges til optimering?

14 BIG DATA Sekretær Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kunder og brugere, og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan kan data optimere dagligdagen for eleven og kollegerne?

15 BIG DATA Administration Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kunder og brugere, og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan kan data optimere dagligdagen for eleven og kollegerne?

16 BIG DATA Revision Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kunder, og hvad anvendes data til? Regnskaber er som oftest offentlige, og men hvad kan der udledes af andre offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan kan data optimere dagligdagen for eleven og kollegerne? Eleven kan bl.a. analysere forskellige data, og se hvor der bruges for meget eller for lidt tid i forhold til output.

17 BIG DATA Økonomi Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kunder, og hvad anvendes data til? Regnskaber er som oftest offentlige, og men hvad kan der udledes af andre offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan kan data optimere dagligdagen for eleven og kollegerne? Eleven kan bl.a. analysere forskellige data, og se hvor der bruges for meget eller for lidt tid i forhold til output.

18 KUNSTIG INTELLIGENS I en rapport fra april 2018 udarbejdet af Microsoft Danmark, vurderer 82% af et panel bestående af 23 danske eksperter, politikere og meningsdannere, at de politiske beslutningstagere slet ikke eller i mindre grad har viden om hvilke potentialer og udfordringer der er forbundet med kunstig intelligens. 87% af dem vurderer også, at kunstig intelligens vil have en positiv eller særdeles positiv effekt på det danske samfund. Mange mennesker har den opfattelse, at kunstig intelligens vil erstatte en lang række jobs. Det er korrekt. I en rapport fra konsulenthuset McKinsey fra 2017, estimerer de, at jobs vil blive erstattet inden Men de vurderer også, at der i samme periode vil blive skabt nye jobs. Der bliver således skabt flere jobs, end der forsvinder vurderer McKinsey. Vi behøver derfor ikke være så bange for kunstig intelligens, og den er allerede en stor del af de fleste danskeres hverdag. For hver gang du er på Facebook, så oplever du aktivt brugen af kunstig intelligens. Dit Facebook newsfeed er nemlig styret af kunstig intelligens, hvor du præsenteres for indhold på baggrund af din adfærd. Algoritmer, som også er en form for kunstig intelligens, styrer hvad du møder når du søger på Google og hele dit social media feed. Dernæst er der også machine learning, som er en mindre udgave af kunstig intelligens, hvor computeren lærer at genkende mønstre i data. Det er eksempelvis machine learning der giver dig anbefalinger på Netflix eller Spotify, baseret på hvad du tidl. har set/hørt, demografi eller baseret på andre brugeres data (anmeldelser mv.). DATA? Kunstig intelligens virker kun ved hjælp af data, som i princippet er brændstoffet til kunstig intelligens. For at kunstig intelligens eller RPA kan løse en problemstilling, har de brug for data de kan arbejde med. Kunstig intelligens lærer af data og bliver klogere af data, ligesom vi bliver klogere når vi læser noget. Computere kan både læse og forstå dokumenter hurtigere og bedre end mennesker, hvorfor de kan hjælpe os med enormt meget i fremtiden. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Kunstig intelligens i Danmark potentialer og barrierer, Microsoft Danmark og LEAD Agency, April 2018 Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SPEDITION SEKRETÆR ADMINISTRATION REVISION ØKONOMI

19 KUNSTIG INTELLIGENS Spedition På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med planlægning af ruter og hvilke data kræves? Hvilke processer kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan kunstig intelligens optimere lagerstyring og kapaciteten i køretøjer? Hvordan kan RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere?

20 KUNSTIG INTELLIGENS Sekretær På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med planlægning af arbejdsdagene og uddelegering? Hvilke processer kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan kunstig intelligens og RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere?

21 KUNSTIG INTELLIGENS Administration På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med planlægning af arbejdsdagene og uddelegering? Hvilke processer kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan kunstig intelligens og RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere?

22 KUNSTIG INTELLIGENS Revision På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere? Hvilke regnskabsmæssige opgaver og processer vil kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan kunstig intelligens og RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvilke løsninger findes i dag, og hvilke er der behov for i fremtiden? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere?

23 KUNSTIG INTELLIGENS Økonomi På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med planlægning af arbejdsdagene og uddelegering? Hvilke regnskabsmæssige opgaver og processer vil kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan kunstig intelligens og RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvilke løsninger findes i dag, og hvilke er der behov for i fremtiden? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere?

24 BLOCKCHAIN Blockchain kan være svær at forstå, og lige så svær at forklare. Så hæng på, de næste par minutters læsning kan forekomme hårde, men du vil til gengæld have viden du kan prale med til næste familiefest. Da jeg skulle lave emnebeskrivelser, havde jeg ét stort word-dokument at skrive i. Her startede jeg med beskrive emne 1. Efter at være færdig med første emne, tilføjede jeg emne 2, som henviste til emne 1, som det foregående emne. Herefter kom emne 3, 4, 5 osv. Hvert emne er således en blok, med den nyeste version og emne. Hver blok er kædet sammen, da de henviser til hinanden (altså de tidl. emner) og deraf ordet blockchain. Blockchain er altså en kæde af blokke, hvor hver blok er data, som er bundet sammen af kæden, og hvor hver blok er forbundet til den foregående, ved at henvise hertil. Der hvor blockchain bliver interessant er, at jeg kunne få andre til at hjælpe mig med dokumentet, uden at jeg skal sende dem dokumentet og hvor vi således skulle arbejde med forskellige versioner på hver vores computer. Med blockchain ser alle den samme version af dokumentet, og vi kan tilføje nye emner. Dokumentet med emnerne er derfor på et netværk af computere, som har en kopi af informationen. Et nyt emne (blok) skal derfor godkendes i netværket. Man kan ikke manipulere med de tidligere emner/blokke, da det er forbundet af kædeleddet mellem emnerne/blokkene. Det vil sige, at hvis én nu ændrer emne 2, vil der ske en fejl, da emne 3 henviser til emne 2, hvor der altså nu er sket ændringer, som ikke passer ind i kæden. Så hvert nye emne er en ny blok, og alle kan følge historikken i dokumentet over emner og kan ikke manipulere med det. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SPEDITION SEKRETÆR ADMINISTRATION REVISION DATA? Hver blok i en blockchain er data, hvorfor data grundstenen i blockchains. Var der ingen data, var der heller i blockchains og en nødvendighed heraf. Blockchain gør det nemt at administrere store mænger af data og sikrer ligeledes at der ikke kan manipuleres med data. Hvorfor vi med blockchain kan stole mere på data og risicien for fakenews mv. er mindre, da vi således kan se (via blokkene) hvem der startede med fakenews eksempelvis. ØKONOMI

25 BLOCKCHAIN Spedition Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan blockchain ændre processerne og opgaverne inden for speditionsbranchen? Papirarbejdet eksempelvis? Hvordan ser logistikkæden ud, når en teknologi som blockchain bliver hverdag? Hvordan vil blockchain ændre speditørernes rolle?

26 BLOCKCHAIN Sekretær Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan blockchain ændre processerne og opgaverne? Papirarbejdet eksempelvis? Hvordan vil blockchain påvirke sekretærernes rolle?

27 BLOCKCHAIN Administration Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan blockchain ændre processerne og opgaverne? Papirarbejdet eksempelvis? Hvordan vil blockchain påvirke sekretærernes rolle? Hvordan bliver administration af og med blockchain?

28 BLOCKCHAIN Revision Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan blockchain ændre processerne og opgaverne? Papirarbejdet eksempelvis? Hvordan vil blockchain påvirke sekretærernes rolle? Hvilken rolle får bankerne efter valuta og teknologier baseret på blockchain, begynder at fylde mere?

29 BLOCKCHAIN Økonomi Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan blockchain ændre processerne og opgaverne? Papirarbejdet eksempelvis? Hvordan vil blockchain påvirke sekretærernes rolle? Hvilken rolle får bankerne efter valuta og teknologier baseret på blockchain, begynder at fylde mere?

30 OMNICHANNEL Omnichannel-marketing handler om at sikre hver enkelt kunde en sammenhængende og ensartet oplevelse i interaktionen med virksomheden og at sætte kunden i centrum for både salgs-, marketing- og servicerelaterede aktiviteter uanset, hvilke kanaler den pågældende kunde benytter. Forudsætningen for succes på dette felt er imidlertid, at virksomheden indsamler og udnytter de data, den har til rådighed om kunden. Det gælder data fra tidligere transaktioner og interaktioner, som virksomheden skal transformere fra big data til little data, der kan bruges i 1:1 marketingindsatser. Tingskou, DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Tingskou, E. S. (25. April 2016). Omnichannel-marketing: Stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder. Hentet fra Børsen: Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SPEDITION SEKRETÆR ADMINISTRATION REVISION ØKONOMI

31 OMNICHANNEL Spedition Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan man inden for spedition give kunderne unikke oplevelser? Hvilke data har virksomhederne om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser? Hvilke services kan opdateres og udvikles, således kunderne får en bedre oplevelse?

32 OMNICHANNEL Sekretær Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvilke(n) rolle har sekretærer i forhold til at give kunderne unikke oplevelser? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor der er behov for udvikling? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

33 OMNICHANNEL Administration Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvilke(n) rolle har sekretærer i forhold til at give kunderne unikke oplevelser? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor der er behov for udvikling? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

34 OMNICHANNEL Revision Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan arbejder revisionsbranchen med omnichannel? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor der er behov for udvikling? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

35 OMNICHANNEL Økonomi Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan arbejdes der med omnichannel i elevens virksomhed? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor der er behov for udvikling? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

36 HANDELSUDDANNELSER DISRUPTION BIG DATA KUNSTIG INTELLIGENS BLOCKCHAIN OMNICHANNEL INTERNET OF THINGS PLATFORMSØKONOMI DELEØKONOMI

37 DISRUPTION Når der tales om disruption, tænker mange på videoudlejningsbutikkerne som eksempelvis Blockbuster, som blev overhalet af streamingtjenesterne. Men begrebet bliver efterhånden brugt til at forklare vidt forskellige typer af radikal innovation, som ødelægger eller overhaler de veletablerede virksomheder og brancher. For at kunne forstå begrebet disruption, hiver vi fat i manden bag ordet og teorien disruption, professor Clayton Christensen, som skelner mellem optimerende versus disruptive teknologier. Stort set al innovation er optimerende, men oftest sker det, at de nye teknologier og produkter bliver kaldt disruptive. Inden for det optimerende, arbejdes der ud fra et kendt og eksisterende marked, hvor markedet er forudsigeligt. Ved den disruptive innovation er der derimod tale om et nyt marked, hvor markedet er uforudsigeligt og hvor de traditionelle forretningsmetoder slår fejl. Her skelner Clayton Christensen mellem det han kalder low-end og new market disruption. Ved low-end underbyder virksomheder de eksisterende produkter på markedet, ved at tilbyde en simplere og billigere løsning. Ved new market skaber virksomheder derimod som navnet indikerer, et nyt marked, som ikke tidligere eksisterede. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Inden for disruptiv innovation og disruption, er der tale om nye markeder hvor der er uforudsigelighed og de traditionelle forretningsmodeller slår fejl. Det ved vi pga. data, og data kan derfor hjælpe virksomheder med disruptiv innovation. Data kan hjælpe med udviklingen af nye forretningsmodeller og data kan ligeledes være en væsentlig del af den nye kerneforretning. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

38 DISRUPTION Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Kunne eleven skabe en ny service, som ville disrupte den nuværende service virksomheden leverer? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes med salg nu og i fremtiden? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling?

39 DISRUPTION Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nye, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der indkøbes nu og i fremtiden? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling?

40 BIG DATA Big data består i alt sin enkelthed af en stor mængde ustruktureret data. Den ustrukturerede data genereres løbende og via mange forskellige kilder, som stadigt stiger. Kilderne kan være mange, men fælles er at de alle har en digital tilkobling som eksempelvis de sociale medier eller mobile enheder såsom smartphones. Alle digitale interaktioner skaber altså big data, som giver unikke indblik i forbrugernes vaner og adfærd, som kan bruges til mange forskellige ting eksempelvis markedsføring. Big data gør, at man i stedet for at skulle lave undersøgelser omkring forbrugerens præferencer og intentioner omkring brugen af et givent produkt, kan få præcise svar på hvor, hvornår, hvor længe og hvordan forbrugeren bruger et givent produkt. Dermed kan big data være med til at spå om forbrugernes behov, således virksomheder kan målrette deres markedsføring ud fra den enkelte forbruger. Forestil dig eksempelvis at du få timer efter din vaskemaskine er brudt sammen, modtager et tilbud på en ny? Eller tilbud på en paraply på en regnvejrsdag? Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Det siger næsten sig selv. Der er masser af data i verden, hvorfor det er relevant at se nærmere på det overordnede begreb big data, hvad data kan, og meget mere. Kilde: Malthouse, E. C., & Li, H. (2017). Opportunities for and Pitfalls of Using Big Data in Advertising Research. Journal of Advertising, s Rose, A. M., Rose, J. M., Sanderson, K.-A., & Thibodeau, J. C. (2017). When Should Audit Firms Introduce Analyses of Big Data Into the Audit Process? Journal of Information Systems, s

41 BIG DATA Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kundernes køb, historik mv. og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan nye teknologier med fordel kan anvendes, således eleven får bedre overblik over lager mv. hvilke data kan bruges til optimering?

42 BIG DATA Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kundernes køb, historik mv. og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvordan kan Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan nye teknologier med fordel kan anvendes, således eleven får bedre overblik over lager mv. hvilke data kan bruges til optimering?

43 KUNSTIG INTELLIGENS I en rapport fra april 2018 udarbejdet af Microsoft Danmark, vurderer 82% af et panel bestående af 23 danske eksperter, politikere og meningsdannere, at de politiske beslutningstagere slet ikke eller i mindre grad har viden om hvilke potentialer og udfordringer der er forbundet med kunstig intelligens. 87% af dem vurderer også, at kunstig intelligens vil have en positiv eller særdeles positiv effekt på det danske samfund. Mange mennesker har den opfattelse, at kunstig intelligens vil erstatte en lang række jobs. Det er korrekt. I en rapport fra konsulenthuset McKinsey fra 2017, estimerer de, at jobs vil blive erstattet inden Men de vurderer også, at der i samme periode vil blive skabt nye jobs. Der bliver således skabt flere jobs, end der forsvinder vurderer McKinsey. Vi behøver derfor ikke være så bange for kunstig intelligens, og den er allerede en stor del af de fleste danskeres hverdag. For hver gang du er på Facebook, så oplever du aktivt brugen af kunstig intelligens. Dit Facebook newsfeed er nemlig styret af kunstig intelligens, hvor du præsenteres for indhold på baggrund af din adfærd. Algoritmer, som også er en form for kunstig intelligens, styrer hvad du møder når du søger på Google og hele dit social media feed. Dernæst er der også machine learning, som er en mindre udgave af kunstig intelligens, hvor computeren lærer at genkende mønstre i data. Det er eksempelvis machine learning der giver dig anbefalinger på Netflix eller Spotify, baseret på hvad du tidl. har set/hørt, demografi eller baseret på andre brugeres data (anmeldelser mv.). DATA? Kunstig intelligens virker kun ved hjælp af data, som i princippet er brændstoffet til kunstig intelligens. For at kunstig intelligens eller RPA kan løse en problemstilling, har de brug for data de kan arbejde med. Kunstig intelligens lærer af data og bliver klogere af data, ligesom vi bliver klogere når vi læser noget. Computere kan både læse og forstå dokumenter hurtigere og bedre end mennesker, hvorfor de kan hjælpe os med enormt meget i fremtiden. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Kunstig intelligens i Danmark potentialer og barrierer, Microsoft Danmark og LEAD Agency, April 2018 Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB

44 KUNSTIG INTELLIGENS Salg På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med den indledende kundedialog og sikre permissions? Hvilke salgsprocesser kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere efter salg? Kundeservice?

45 KUNSTIG INTELLIGENS Indkøb På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe kunderne, således de slipper for manualt indkøb af hyppigt købte varer? Hvilke indkøbsprocesser kunne erstattes af RPA, og hvilken effekt ville det have? Hvordan kan RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere inden, under og efter indkøb? Hvordan ændrer kunstig intelligens og RPA indkøbere og deres rolle i virksomheden?

46 BLOCKCHAIN Blockchain kan være svær at forstå, og lige så svær at forklare. Så hæng på, de næste par minutters læsning kan forekomme hårde, men du vil til gengæld have viden du kan prale med til næste familiefest. Da jeg skulle lave emnebeskrivelser, havde jeg ét stort word-dokument at skrive i. Her startede jeg med beskrive emne 1. Efter at være færdig med første emne, tilføjede jeg emne 2, som henviste til emne 1, som det foregående emne. Herefter kom emne 3, 4, 5 osv. Hvert emne er således en blok, med den nyeste version og emne. Hver blok er kædet sammen, da de henviser til hinanden (altså de tidl. emner) og deraf ordet blockchain. Blockchain er altså en kæde af blokke, hvor hver blok er data, som er bundet sammen af kæden, og hvor hver blok er forbundet til den foregående, ved at henvise hertil. Der hvor blockchain bliver interessant er, at jeg kunne få andre til at hjælpe mig med dokumentet, uden at jeg skal sende dem dokumentet og hvor vi således skulle arbejde med forskellige versioner på hver vores computer. Med blockchain ser alle den samme version af dokumentet, og vi kan tilføje nye emner. Dokumentet med emnerne er derfor på et netværk af computere, som har en kopi af informationen. Et nyt emne (blok) skal derfor godkendes i netværket. Man kan ikke manipulere med de tidligere emner/blokke, da det er forbundet af kædeleddet mellem emnerne/blokkene. Det vil sige, at hvis én nu ændrer emne 2, vil der ske en fejl, da emne 3 henviser til emne 2, hvor der altså nu er sket ændringer, som ikke passer ind i kæden. Så hvert nye emne er en ny blok, og alle kan følge historikken i dokumentet over emner og kan ikke manipulere med det. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Hver blok i en blockchain er data, hvorfor data grundstenen i blockchains. Var der ingen data, var der heller i blockchains og en nødvendighed heraf. Blockchain gør det nemt at administrere store mænger af data og sikrer ligeledes at der ikke kan manipuleres med data. Hvorfor vi med blockchain kan stole mere på data og risicien for fakenews mv. er mindre, da vi således kan se (via blokkene) hvem der startede med fakenews eksempelvis.

47 BLOCKCHAIN Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan blockchain gøre et salg til en kunde enklere i fremtiden? (undgå en masse mellemled) Hvordan vil blockchain påvirke salgsprocessen (positivt og negativt)?

48 BLOCKCHAIN Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan vil blockchain ændre indkøb mellem lande i fremtiden? Hvilken effekt får blockchain på arbejdet med fakturaer i virksomheder både internt og eksternt?

49 OMNICHANNEL Omnichannel-marketing handler om at sikre hver enkelt kunde en sammenhængende og ensartet oplevelse i interaktionen med virksomheden og at sætte kunden i centrum for både salgs-, marketing- og servicerelaterede aktiviteter uanset, hvilke kanaler den pågældende kunde benytter. Forudsætningen for succes på dette felt er imidlertid, at virksomheden indsamler og udnytter de data, den har til rådighed om kunden. Det gælder data fra tidligere transaktioner og interaktioner, som virksomheden skal transformere fra big data til little data, der kan bruges i 1:1 marketingindsatser. Tingskou, Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Tingskou, E. S. (25. April 2016). Omnichannel-marketing: Stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder. Hentet fra Børsen:

50 OMNICHANNEL Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvilke(n) rolle har sælgeren i forhold til at give kunderne unikke oplevelser? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor sælgeren kan optimere? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser i forbindelse med salg? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

51 OMNICHANNEL Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvilke(n) rolle har indkøberen i forhold til at give kunderne unikke oplevelser? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor indkøberen kan optimere? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle indkøbsrelaterede oplevelser? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

52 INTERNET OF THINGS Der findes mange eksempler på Internet of Things (IoT). Køleskabe der fortæller når temperaturen er for varm eller kold. Vindmøller fortæller når de skal serviceres. Lygtepæle kun tænder ved aktivitet inærheden. Temperaturen i huset tilpasser sig vejret. Uret eller trøjen der måler din puls og aktivitet. Høreapparatet der kan læse sms er højt, og meget meget mere. I dag er flere milliarder enheder koblet på internettet, og de er en del af det som kaldes Internet of Things (IoT). På udviklerseminaret om Internet of Things, har vi via samarbejdet med HK Handel og Dansk Erhvervs digitaliserings-sekretariat fået en unik mulighed for at tilbyde et udviklerseminar med udgangspunkt i en række forsøg i en Meny på Borupsallé i København. I Meny butikken er der installeret en række tiltag, som kan give en større indsigt i kundernes færden, hjælpe med ressourceoptimering eller give kunderne bedre Måske sidder du allerede med et smartwatch på dit håndled, eller måske har du investeret i lamper og pærer, som du kan styre via din telefon? Hvis ikke, så har du formentligt stødt på nogle der har. World Economic Forum mener, at vi i 2020 vil se op mod 30 mia. IoT-apparater. Til sammenligning, så var verdensbefolkningen i 2017 på 7,6 mia mennesker. Der findes altså ekstremt mange enheder med uendeligt mange muligheder. oplevelser i butikken. Det er endnu ikke fast besluttet, hvilke forsøg man vil afprøve, men det kunne eksempelvis være installation af heatmaps over kundernes bevægelsesmønstre, eller teknologi som kan hjælpe kunderne med at vælge den rigtige vin ud fra deres præferencer, hvor den rette vin vil lyse op på hylden. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Der er data at hente fra samtlige enheder forbundet til internettet. Disse data kan bruges til alt fra produktog forretningsudvikling, til optimering og personalisering af services rettet mod virksomheder og private kunder. Desuden kan enhederne dele data mellem hinanden og dermed giver unikke løsninger for brugerne, såsom når mobiler sender besked til lyskrydset, når der har været koncert og mange mennesker skal guides videre. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

53 INTERNET OF THINGS Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for Internet of Things, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan vil IoT-enheder gøre det enklere/nemmere for salg i fremtiden? Kan IoT integreres i nogle af de produkter/services som leveres af virksomheden? Hvilke funktioner, som IoT-enheder kan tilbyde, ville gøre gavn i forbindelse med salgsprocessen (i et showroom fx?)

54 INTERNET OF THINGS Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for Internet of Things, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan vil IoT-enheder gavne indkøbsfunktioner? Tilbagemeldinger fra produkter som skal services eller køb af reservedele? Kan IoT integreres i nogle af de produkter/services som leveres af virksomheden? Hvordan kan IoT hjælpe indkøbere med overblik over ressourceforbrug?

55 PLATFORMS- ØKONOMI Platformen er den centrale spiller i den nye økonomi. Platformen matcher ressourcer og behov og koordinerer deltagere omkring en løsning ved at indsamle og analysere enorme mængder data. Der er især én type platform, der har fået megen opmærksomhed: de taxalignende transporttjenester Uber, Lyft eller Didi Kuaidi, der på rekordtid har bredt sig over det meste af kloden. Taxatjenesterne er et meget klart eksempel på, hvordan platforme fungerer, og hvordan de fundamentalt kan udfordre de eksisterende forretningsmodeller. Hesseldahl, 2017, s. 62. Så hvor deleøkonomien er fokuseret omkring produkter som deles, er platformsøkonomien i højere grad centraliseret omkring services. Platformsøkonomien handler om at være bindeled mellem to grupper, som begge har noget på spil (Haug, 2017, s. 86). Det der er unikt ved platformene, og hvorfor vi har valgt at se nærmere på dem er, at platformene har og ejer en masse data om brugernes adfærd. Vi vil derfor se mere på mulighederne i platformsøkonomien og hvordan elevernes virksomheder aktivt kan gøre brug af løsninger eller ligefrem skabe nye. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Hesseldahl, P. (2017). We-Economy. Gjern: forlagene Hovedland og Bogan. Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

56 PLATFORMSØKONOMI Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan har eller vil platformsøkonomien ændre sælgerens rolle? Hvordan påvirker platformsøkonomiske tjenester salg? Eksempelvis salg af serviceydelser, som pludseligt kan fås af mange og til skiftende priser?

57 PLATFORMSØKONOMI Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan har eller vil platformsøkonomien ændre indkøberens rolle? Da platforme matcher ressourcer og behov og koordinerer deltagere omkring en løsning, hvilken indvirkning vil dette så have for indkøb? Vil man i fremtiden ikke have indkøbere ansat, men bliver det outsourcet til specifikke indkøbere for 1 specifikt emne? Eks. en indkøber, som udelukkende køber kontorartikler og en anden der kun køber it-software?

58 DELEØKONOMI Coop er en andelsforening og har over 1,7 mio. medlemmer, eller ejere som de selv kalder det. Arla og Danish Crown, er ligeledes opstået med andelsbevægelsen. Hvis vi ser på andelsboliger, så findes der i Danmark over private andelsboliger. Danskere kender derfor godt til det at have andele i noget større, og vi er vant til at dele med naboer og venner. Men efter internettets fremtog, dukkede der virksomheder op, som gjorde det muligt at dele med mennesker man ikke kendte og aldrig havde mødt før. I 2008 var de 3 roommates Joe, Brian og Nathan i store udfordringer. Deres husleje steg, og det kneb med få penge nok til at betale. På samme tid var der en stor konference i byen, hvor alle hoteller var optagede, hvorfor de 3 roommates så en gylden mulighed for at tjene lidt ekstra til huslejen. Med ét var AirBnB en realitet. AirBnB er en online platform, hvor private i hele verden kan udleje og leje boliger af hinanden. Et perfekt eksempel på hvad deleøkonomi er, og hvad det kan give af muligheder. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALG INDKØB DATA? Alt der sker inden for deleøkonomien, er som så meget andet, båret af data. Det er i særlig grad de deleøkonomiske tjenester på nettet såsom AirBnB, som har store mængder af data på deres brugere og de handler/aftaler de indgår mellem hinanden. Data som bl.a. siger noget om hvordan og hvor ofte brugerne bruger løsningen, som medvriker til forretningsudviklingen og optimering af virksomhedens services. F.eks. har AirBnB et overblik over hvor meget og hvor ofte boliger udlejes i en given by, og kan ligeledes fortælle hvor meget en udlejer i gennemsnit tjener om året på udlejning. Kilde: Nielsen, A. H. (10. Januar 2016). AirBnb-stifter: Fra luftmadrasser til slotte og øer. Hentet fra DR.dk:

59 DELEØNOMI Salg Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for deleøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan bliver salget påvirket, når flere begynder at dele dyre produkter og services? Hvilke virksomheders forretningsplaner er blevet overhalet af deleøkonomiske tjenester?

60 DELEØNOMI Indkøb Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for deleøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan ændrer indkøb sig, når man kan dele produkter/services med andre, for derigemmen at opnå en større rabat? Hvilke deleøkonomiske tjenester kan have en fordel for indkøb i virksomheden?

61 DETAILUDDANNELSER DISRUPTION BIG DATA KUNSTIG INTELLIGENS BLOCKCHAIN OMNICHANNEL INTERNET OF THINGS DELEØKONOMI AUGMENTED REALITY VIRTUAL REALITY

62 DISRUPTION Når der tales om disruption, tænker mange på videoudlejningsbutikkerne som eksempelvis Blockbuster, som blev overhalet af streamingtjenesterne. Men begrebet bliver efterhånden brugt til at forklare vidt forskellige typer af radikal innovation, som ødelægger eller overhaler de veletablerede virksomheder og brancher. For at kunne forstå begrebet disruption, hiver vi fat i manden bag ordet og teorien disruption, professor Clayton Christensen, som skelner mellem optimerende versus disruptive teknologier. Stort set al innovation er optimerende, men oftest sker det, at de nye teknologier og produkter bliver kaldt disruptive. Inden for det optimerende, arbejdes der ud fra et kendt og eksisterende marked, hvor markedet er forudsigeligt. Ved den disruptive innovation er der derimod tale om et nyt marked, hvor markedet er uforudsigeligt og hvor de traditionelle forretningsmetoder slår fejl. Her skelner Clayton Christensen mellem det han kalder low-end og new market disruption. Ved low-end underbyder virksomheder de eksisterende produkter på markedet, ved at tilbyde en simplere og billigere løsning. Ved new market skaber virksomheder derimod som navnet indikerer, et nyt marked, som ikke tidligere eksisterede. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT DATA? Inden for disruptiv innovation og disruption, er der tale om nye markeder hvor der er uforudsigelighed og de traditionelle forretningsmodeller slår fejl. Det ved vi pga. data, og data kan derfor hjælpe virksomheder med disruptiv innovation. Data kan hjælpe med udviklingen af nye forretningsmodeller og data kan ligeledes være en væsentlig del af den nye kerneforretning. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

63 DISRUPTION Dekoratør Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Kunne eleven skabe en ny form for dekoration, som ville disrupte den nuværende form/måde hvorigennem man dekorerer butikken? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes med dekoration? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling?

64 DISRUPTION Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for disruption, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nyt, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes i detailhandlen? Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden (kunderne), spotte svagheder og muligheder for udvikling?

65 BIG DATA Big data består i alt sin enkelthed af en stor mængde ustruktureret data. Den ustrukturerede data genereres løbende og via mange forskellige kilder, som stadigt stiger. Kilderne kan være mange, men fælles er at de alle har en digital tilkobling som eksempelvis de sociale medier eller mobile enheder såsom smartphones. Alle digitale interaktioner skaber altså big data, som giver unikke indblik i forbrugernes vaner og adfærd, som kan bruges til mange forskellige ting eksempelvis markedsføring. Big data gør, at man i stedet for at skulle lave undersøgelser omkring forbrugerens præferencer og intentioner omkring brugen af et givent produkt, kan få præcise svar på hvor, hvornår, hvor længe og hvordan forbrugeren bruger et givent produkt. Dermed kan big data være med til at spå om forbrugernes behov, således virksomheder kan målrette deres markedsføring ud fra den enkelte forbruger. Forestil dig eksempelvis at du få timer efter din vaskemaskine er brudt sammen, modtager et tilbud på en ny? Eller tilbud på en paraply på en regnvejrsdag? Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT DATA? Det siger næsten sig selv. Der er masser af data i verden, hvorfor det er relevant at se nærmere på det overordnede begreb big data, hvad data kan, og meget mere. Kilde: Malthouse, E. C., & Li, H. (2017). Opportunities for and Pitfalls of Using Big Data in Advertising Research. Journal of Advertising, s Rose, A. M., Rose, J. M., Sanderson, K.-A., & Thibodeau, J. C. (2017). When Should Audit Firms Introduce Analyses of Big Data Into the Audit Process? Journal of Information Systems, s

66 BIG DATA Dekoratør Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kundernes færden i butikken. og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til af eleven?? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan nye teknologier med fordel kan anvendes, således eleven får bedre overblik over dekorationers effekt/værdi mv. hvilke data kan bruges til optimering?

67 BIG DATA Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for big data, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kundernes køb, historik mv. og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til i virksomheden? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? Hvordan kan nye teknologier med fordel anvendes, således eleven får bedre overblik over status på hylder/lager mv. hvilke data kan bruges til optimering?

68 KUNSTIG INTELLIGENS I en rapport fra april 2018 udarbejdet af Microsoft Danmark, vurderer 82% af et panel bestående af 23 danske eksperter, politikere og meningsdannere, at de politiske beslutningstagere slet ikke eller i mindre grad har viden om hvilke potentialer og udfordringer der er forbundet med kunstig intelligens. 87% af dem vurderer også, at kunstig intelligens vil have en positiv eller særdeles positiv effekt på det danske samfund. Mange mennesker har den opfattelse, at kunstig intelligens vil erstatte en lang række jobs. Det er korrekt. I en rapport fra konsulenthuset McKinsey fra 2017, estimerer de, at jobs vil blive erstattet inden Men de vurderer også, at der i samme periode vil blive skabt nye jobs. Der bliver således skabt flere jobs, end der forsvinder vurderer McKinsey. Vi behøver derfor ikke være så bange for kunstig intelligens, og den er allerede en stor del af de fleste danskeres hverdag. For hver gang du er på Facebook, så oplever du aktivt brugen af kunstig intelligens. Dit Facebook newsfeed er nemlig styret af kunstig intelligens, hvor du præsenteres for indhold på baggrund af din adfærd. Algoritmer, som også er en form for kunstig intelligens, styrer hvad du møder når du søger på Google og hele dit social media feed. Dernæst er der også machine learning, som er en mindre udgave af kunstig intelligens, hvor computeren lærer at genkende mønstre i data. Det er eksempelvis machine learning der giver dig anbefalinger på Netflix eller Spotify, baseret på hvad du tidl. har set/hørt, demografi eller baseret på andre brugeres data (anmeldelser mv.). DATA? Kunstig intelligens virker kun ved hjælp af data, som i princippet er brændstoffet til kunstig intelligens. For at kunstig intelligens eller RPA kan løse en problemstilling, har de brug for data de kan arbejde med. Kunstig intelligens lærer af data og bliver klogere af data, ligesom vi bliver klogere når vi læser noget. Computere kan både læse og forstå dokumenter hurtigere og bedre end mennesker, hvorfor de kan hjælpe os med enormt meget i fremtiden. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Kunstig intelligens i Danmark potentialer og barrierer, Microsoft Danmark og LEAD Agency, April 2018 Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT

69 KUNSTIG INTELLIGENS Dekoratør På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens og RPA hjælpe eleven med opgaver? Hvordan kan RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt?

70 KUNSTIG INTELLIGENS Salgsassistent På seminaret forsøger vi at lave en kobling mellem den avancerede kunstige intelligens og robotic process automation (RPA), som er virtuelle robotter som kan udføre manuelle og repetitive opgaver såsom copy/paste, indtaste data og meget mere. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for kunstig intelligens, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe kunderne med deres daglige/ugentlige indkøb? Hvordan kan RPA optimere håndteringen af dokumenter internt og eksternt? Hvordan kan kunstig intelligens hjælpe med kontakten til kunder/brugere inden, under og efter køb? Hvordan ændrer kunstig intelligens og RPA salgsassistens rolle i virksomheden?

71 BLOCKCHAIN Blockchain kan være svær at forstå, og lige så svær at forklare. Så hæng på, de næste par minutters læsning kan forekomme hårde, men du vil til gengæld have viden du kan prale med til næste familiefest. Da jeg skulle lave emnebeskrivelser, havde jeg ét stort word-dokument at skrive i. Her startede jeg med beskrive emne 1. Efter at være færdig med første emne, tilføjede jeg emne 2, som henviste til emne 1, som det foregående emne. Herefter kom emne 3, 4, 5 osv. Hvert emne er således en blok, med den nyeste version og emne. Hver blok er kædet sammen, da de henviser til hinanden (altså de tidl. emner) og deraf ordet blockchain. Blockchain er altså en kæde af blokke, hvor hver blok er data, som er bundet sammen af kæden, og hvor hver blok er forbundet til den foregående, ved at henvise hertil. Der hvor blockchain bliver interessant er, at jeg kunne få andre til at hjælpe mig med dokumentet, uden at jeg skal sende dem dokumentet og hvor vi således skulle arbejde med forskellige versioner på hver vores computer. Med blockchain ser alle den samme version af dokumentet, og vi kan tilføje nye emner. Dokumentet med emnerne er derfor på et netværk af computere, som har en kopi af informationen. Et nyt emne (blok) skal derfor godkendes i netværket. Man kan ikke manipulere med de tidligere emner/blokke, da det er forbundet af kædeleddet mellem emnerne/blokkene. Det vil sige, at hvis én nu ændrer emne 2, vil der ske en fejl, da emne 3 henviser til emne 2, hvor der altså nu er sket ændringer, som ikke passer ind i kæden. Så hvert nye emne er en ny blok, og alle kan følge historikken i dokumentet over emner og kan ikke manipulere med det. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALGSASSISTENT DATA? Hver blok i en blockchain er data, hvorfor data grundstenen i blockchains. Var der ingen data, var der heller i blockchains og en nødvendighed heraf. Blockchain gør det nemt at administrere store mænger af data og sikrer ligeledes at der ikke kan manipuleres med data. Hvorfor vi med blockchain kan stole mere på data og risicien for fakenews mv. er mindre, da vi således kan se (via blokkene) hvem der startede med fakenews eksempelvis.

72 BLOCKCHAIN Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for blockchain, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan vil blockchain kunne hjælpe salgsassistenten med kvalitetssikring af arbejde samt produkter/services? Hvilken effekt får blockchain på arbejdet med fakturaer og indkøb i virksomheden både internt og eksternt?

73 OMNICHANNEL Omnichannel-marketing handler om at sikre hver enkelt kunde en sammenhængende og ensartet oplevelse i interaktionen med virksomheden og at sætte kunden i centrum for både salgs-, marketing- og servicerelaterede aktiviteter uanset, hvilke kanaler den pågældende kunde benytter. Forudsætningen for succes på dette felt er imidlertid, at virksomheden indsamler og udnytter de data, den har til rådighed om kunden. Det gælder data fra tidligere transaktioner og interaktioner, som virksomheden skal transformere fra big data til little data, der kan bruges i 1:1 marketingindsatser. Tingskou, Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Tingskou, E. S. (25. April 2016). Omnichannel-marketing: Stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder. Hentet fra Børsen:

74 OMNICHANNEL Dekoratør Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvilke(n) rolle har dekoratøren i forhold til at skabe unikke kunderoplevelser? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor dekoratøren kan optimere? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle kundeoplevelser i forbindelse med dekoration?

75 OMNICHANNEL Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for omnichannel, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvilke(n) rolle har salgsassistenten i forhold til at give kunderne unikke oplevelser? Mapping af kundekontakten gennem hele virksomheden, for at undersøge hvor salgsassistenten kan optimere? Hvilke data har virksomheden om kunderne, som kan bruges til at udvikle oplevelser? Undersøg hvor vigtig kunden er i virksomheden laves løsninger/services efter kundens behov?

76 INTERNET OF THINGS Der findes mange eksempler på Internet of Things (IoT). Køleskabe der fortæller når temperaturen er for varm eller kold. Vindmøller fortæller når de skal serviceres. Lygtepæle kun tænder ved aktivitet inærheden. Temperaturen i huset tilpasser sig vejret. Uret eller trøjen der måler din puls og aktivitet. Høreapparatet der kan læse sms er højt, og meget meget mere. I dag er flere milliarder enheder koblet på internettet, og de er en del af det som kaldes Internet of Things (IoT). På udviklerseminaret om Internet of Things, har vi via samarbejdet med HK Handel og Dansk Erhvervs digitaliserings-sekretariat fået en unik mulighed for at tilbyde et udviklerseminar med udgangspunkt i en række forsøg i en Meny på Borupsallé i København. I Meny butikken er der installeret en række tiltag, som kan give en større indsigt i kundernes færden, hjælpe med ressourceoptimering eller give kunderne bedre Måske sidder du allerede med et smartwatch på dit håndled, eller måske har du investeret i lamper og pærer, som du kan styre via din telefon? Hvis ikke, så har du formentligt stødt på nogle der har. World Economic Forum mener, at vi i 2020 vil se op mod 30 mia. IoT-apparater. Til sammenligning, så var verdensbefolkningen i 2017 på 7,6 mia mennesker. Der findes altså ekstremt mange enheder med uendeligt mange muligheder. oplevelser i butikken. Det er endnu ikke fast besluttet, hvilke forsøg man vil afprøve, men det kunne eksempelvis være installation af heatmaps over kundernes bevægelsesmønstre, eller teknologi som kan hjælpe kunderne med at vælge den rigtige vin ud fra deres præferencer, hvor den rette vin vil lyse op på hylden. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT DATA? Der er data at hente fra samtlige enheder forbundet til internettet. Disse data kan bruges til alt fra produktog forretningsudvikling, til optimering og personalisering af services rettet mod virksomheder og private kunder. Desuden kan enhederne dele data mellem hinanden og dermed giver unikke løsninger for brugerne, såsom når mobiler sender besked til lyskrydset, når der har været koncert og mange mennesker skal guides videre. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

77 INTERNET OF THINGS Dekoratør Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for Internet of Things, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven anvende IoT-enheder i forbindelse med dekorationen af butikken? Eleven kunne planlægge en dekoration af eks. en messe, med fokus på at bruge/anvende relevante IoT-enheder.

78 INTERNET OF THINGS Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for Internet of Things, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan vil IoT-enheder gavne salgsassistentens rolle? Kan IoT integreres i nogle af de produkter/services som leveres af virksomheden? Hvordan kan IoT hjælpe salgsassistenten med overblik over eksempelvis lager?

79 DELEØKONOMI Coop er en andelsforening og har over 1,7 mio. medlemmer, eller ejere som de selv kalder det. Arla og Danish Crown, er ligeledes opstået med andelsbevægelsen. Hvis vi ser på andelsboliger, så findes der i Danmark over private andelsboliger. Danskere kender derfor godt til det at have andele i noget større, og vi er vant til at dele med naboer og venner. Men efter internettets fremtog, dukkede der virksomheder op, som gjorde det muligt at dele med mennesker man ikke kendte og aldrig havde mødt før. I 2008 var de 3 roommates Joe, Brian og Nathan i store udfordringer. Deres husleje steg, og det kneb med få penge nok til at betale. På samme tid var der en stor konference i byen, hvor alle hoteller var optagede, hvorfor de 3 roommates så en gylden mulighed for at tjene lidt ekstra til huslejen. Med ét var AirBnB en realitet. AirBnB er en online platform, hvor private i hele verden kan udleje og leje boliger af hinanden. Et perfekt eksempel på hvad deleøkonomi er, og hvad det kan give af muligheder. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar SALGSASSISTENT DATA? Alt der sker inden for deleøkonomien, er som så meget andet, båret af data. Det er i særlig grad de deleøkonomiske tjenester på nettet såsom AirBnB, som har store mængder af data på deres brugere og de handler/aftaler de indgår mellem hinanden. Data som bl.a. siger noget om hvordan og hvor ofte brugerne bruger løsningen, som medvriker til forretningsudviklingen og optimering af virksomhedens services. F.eks. har AirBnB et overblik over hvor meget og hvor ofte boliger udlejes i en given by, og kan ligeledes fortælle hvor meget en udlejer i gennemsnit tjener om året på udlejning. Kilde: Nielsen, A. H. (10. Januar 2016). AirBnb-stifter: Fra luftmadrasser til slotte og øer. Hentet fra DR.dk:

80 DELEØNOMI Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for deleøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan ændrer kundernes vaner sig, når man kan dele produkter/services med andre, for derigemmen at opnå en større rabat? Hvilke deleøkonomiske tjenester kan have en fordel for detailhandlen?

81 AUGMENTED REALITY Var du med på Pokémon Go bølgen tilbage i 2016? Ellers har du formentligt hørt om det virtuelle spil, som trak flere overskrifter i sommeren Pokémon Go er baseret på Augmented Reality, også kaldet AR, hvor man tilfører et ekstra lag på virkeligheden, som i spillets tilfælde er karakterer fra Pokémon. IKEA gør også brug af AR, hvor du via deres app kan placere møbler (virtuelt) i stuen inden køb, for på den måde at teste hvordan de passer ind i stuen. Der er ligeledes udviklet briller såsom Google Glass, hvorigennem du også kan se virtuelle elementer tilføjet i virkeligheden. Teknologien har altså unikke muligheder for at skabe kundeoplevelser som ikke er set tidligere. Forestil dig hvordan undervisning kan blive forvandlet, hvor man igennem AR pludseligt kan vise solsystemet, dyr, planter osv. i levende format i klasselokalet, blot ved hjælp af teknologien. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT DATA? AR er er programmeret software, som er afhængig af data. Hvis AR skal vise noget omkring en butiksopsætning, skal softwaren vide hvordan det bør se ud, for at kunne vise det, og det er data. Desuden skal AR også se virkeligheden, som f.eks. IKEA appen, hvorfor de har brug for realtime data altså data du giver dem når du bruger appen, i det pågældende rum du står i.

82 AUGMENTED REALITY Dekoratør Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for augmented reality (AR), du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan AR hjælpe dekoratøren med at lave dekorationer til butikkerne? Hvordan vil AR kunne integreres i selve dekorationerne?

83 AUGMENTED REALITY Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for augmented reality (AR), du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan AR hjælpe med visualisering af produkter i butikken? Hvordan vil AR kunne hjælpe kunder i købet af et produkt? Hvordan kan AR hjælpe efter køb af produkt?

84 VIRTUAL REALITY Virtual Reality (VR) er en 100% virtuel verden. Ved at tage VRbriller på, bliver du igennem skærme præsenteret for utallige forskellige scenarier. Du kan svømme under vand med hajer, du kan køre i din drømmebil, sidde på en sandstrand eller være til koncert alt sammen hjemme fra sofaen, med VRbriller på. Igen en teknologi, hvor der mange muligheder, som vi skal se nærmere på til udviklerseminaret. Vælg speciale og læs mere om muligheder på seminar DEKORATØR SALGSASSISTENT DATA? Ligesom ved AR så er VR programmeret software, som er afhængig af data. For at VR kan være så virkelighedsnært som muligt, kræver det at softwaren får nyt og relevant data, som gør softwaren nutidig og virkelig. Men VR indsamler også data. Lad os sige, at man via VR besøger en specifik butik. Igennem VR kan butikken således teste og analysere forskellige opsætninger, inden man vælger at gøre det i den fysiske butik. Man kan altså også anvende VR til dataindsamling og test af mange forskellige ting, som kan medvirke til forretningsudvikling i virksomhederne.

85 VIRTUAL REALITY Dekoratør Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for virtual reality (VR), du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan VR tages i brug som led i dekorationer? Hvordan ville eleven udvikle et mindre VR rum, med afsæt i sin virksomhed?

86 VIRTUAL REALITY Salgsassistent Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for virtual reality (VR), du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan VR tages i brug som led i kundes færden i butikken? Hvordan kan VR påvirke kundetilfredsheden? Kan VR øge salget af en given vare/service og hvordan?

87 EVENTKOORDINATOR- UDDANNELSE DISRUPTION BIG DATA OMNICHANNEL INTERNET OF THINGS PLATFORMSØKONOMI AUGMENTED REALITY VIRTUAL REALITY

88 DISRUPTION Når der tales om disruption, tænker mange optimerende, arbejdes der ud fra et kendt og på videoudlejningsbutikkerne som eksisterende marked, hvor markedet er eksempelvis Blockbuster, som blev overhalet forudsigeligt. Ved den disruptive innovation af streamingtjenesterne. Men begrebet bliver er der derimod tale om et nyt marked, hvor efterhånden brugt til at forklare vidt markedet er uforudsigeligt og hvor de forskellige typer af radikal innovation, som traditionelle forretningsmetoder slår fejl. Her ødelægger eller overhaler de veletablerede skelner Clayton Christensen mellem det han virksomheder og brancher. For at kunne kalder low-end og new market disruption. forstå begrebet disruption, hiver vi fat i manden bag ordet og teorien disruption, professor Clayton Christensen, som skelner mellem optimerende versus disruptive teknologier. Stort set al innovation er optimerende, men oftest sker det, at de nye teknologier og produkter bliver kaldt disruptive. Inden for det Ved low-end underbyder virksomheder de eksisterende produkter på markedet, ved at tilbyde en simplere og billigere løsning. Ved new market skaber virksomheder derimod som navnet indikerer, et nyt marked, som ikke tidligere eksisterede. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde virksomhedens produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nyt, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvilke data kræves der, før eleven tør udfordre det eksisterende marked? DATA? Inden for disruptiv innovation og disruption, er der tale om nye markeder hvor der er uforudsigelighed og de traditionelle forretningsmodeller slår fejl. Det ved vi pga. data, og data kan derfor hjælpe virksomheder med disruptiv innovation. Data kan hjælpe med udviklingen af nye forretningsmodeller og data kan ligeledes være en væsentlig del af den nye kerneforretning. Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

89 BIG DATA Big data består i alt sin enkelthed af en stor mængde ustruktureret data. Den ustrukturerede data genereres løbende og via mange forskellige kilder, som stadigt stiger. Kilderne kan være mange, men fælles er at de alle har en digital tilkobling som eksempelvis de sociale medier eller mobile enheder såsom smartphones. Alle digitale interaktioner skaber altså big data, som giver unikke indblik i forbrugernes vaner og adfærd, som kan bruges til mange forskellige ting eksempelvis markedsføring. Big data gør, at man i stedet for at skulle lave undersøgelser omkring forbrugerens DATA? præferencer og intentioner omkring brugen af et givent produkt, kan få præcise svar på hvor, hvornår, hvor længe og hvordan forbrugeren bruger et givent produkt. Dermed kan big data være med til at spå om forbrugernes behov, således virksomheder kan målrette deres markedsføring ud fra den enkelte forbruger. Forestil dig eksempelvis at du få timer efter din vaskemaskine er brudt sammen, modtager et tilbud på en ny? Eller tilbud på en paraply på en regnvejrsdag? Det siger næsten sig selv. Der er masser af data i verden, hvorfor det er relevant at se nærmere på det overordnede begreb big data, hvad data kan, og meget mere. Kilde: Malthouse, E. C., & Li, H. (2017). Opportunities for and Pitfalls of Using Big Data in Advertising Research. Journal of Advertising, s Rose, A. M., Rose, J. M., Sanderson, K.-A., & Thibodeau, J. C. (2017). When Should Audit Firms Introduce Analyses of Big Data Into the Audit Process? Journal of Information Systems, s Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvor meget data leverer eleven selv som deltager til events, og hvordan kan den data anvendes til forretningsudvikling og service? Hvordan kan eleven indsamle data fra virksomheden og et givent event? Hvilken værdi har data og er det muligt at skabe personlig service ved brugen af data?

90 OMNICHANNEL Omnichannel-marketing handler om at sikre hver enkelt kunde en sammenhængende og ensartet oplevelse i interaktionen med virksomheden og at sætte kunden i centrum for både salgs-, marketing- og servicerelaterede aktiviteter uanset, hvilke kanaler den pågældende kunde benytter. Forudsætningen for succes på dette felt er imidlertid, at virksomheden indsamler og udnytter de data, den har til rådighed om kunden. Det gælder data fra tidligere transaktioner og interaktioner, som virksomheden skal transformere fra big data til little data, der kan bruges i 1:1 marketingindsatser. Tingskou, DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Tingskou, E. S. (25. April 2016). Omnichannel-marketing: Stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder. Hentet fra Børsen: Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvorfor er det relevant at give kunderne sammenhængende oplevelser og have kunden i centrum? Hvilke data om kunderne er anvendelige i forbindelse med udvikling og skabe unikke kundeoplevelser? Eleven skal se sig selv som deltager til et event, og fokusere på hvilke specifikke oplevelser eleven mangler og gerne vil se mere eller mindre af.

91 INTERNET OF THINGS Der findes mange eksempler på Internet of Måske sidder du allerede med et smartwatch på Things (IoT). Køleskabe der fortæller når dit håndled, eller måske har du investeret i temperaturen er for varm eller kold. Vindmøller lamper og pærer, som du kan styre via din fortæller når de skal serviceres. Lygtepæle kun telefon? Hvis ikke, så har du formentligt stødt på tænder ved aktivitet inærheden. Temperaturen i nogle der har. World Economic Forum mener, at huset tilpasser sig vejret. Uret eller trøjen der vi i 2020 vil se op mod 30 mia. IoT-apparater. Til måler din puls og aktivitet. Høreapparatet der kan sammenligning, så var verdensbefolkningen i læse sms er højt, og meget meget mere på 7,6 mia mennesker. Der findes altså ekstremt mange enheder med uendeligt mange I dag er flere milliarder enheder koblet på muligheder. internettet, og de er en del af det som kaldes Internet of Things (IoT). På udviklerseminaret om Internet of Things, har vi via samarbejdet med HK Handel og Dansk Erhvervs digitaliserings-sekretariat fået en unik mulighed for at tilbyde et udviklerseminar med udgangspunkt i en række forsøg i en Meny på Borupsallé i København. I Meny butikken er der installeret en række tiltag, som kan give en større indsigt i kundernes færden, hjælpe med ressourceoptimering eller give kunderne bedre oplevelser i butikken. Det er endnu ikke fast besluttet, hvilke forsøg man vil afprøve, men det kunne eksempelvis være installation af heatmaps over kundernes bevægelsesmønstre, eller teknologi som kan hjælpe kunderne med at vælge den rigtige vin ud fra deres præferencer, hvor den rette vin vil lyse op på hylden. DATA? Der er data at hente fra samtlige enheder forbundet til internettet. Disse data kan bruges til alt fra produktog forretningsudvikling, til optimering og personalisering af services rettet mod virksomheder og private kunder. Desuden kan enhederne dele data mellem hinanden og dermed giver unikke løsninger for brugerne, såsom når mobiler sender besked til lyskrydset, når der har været koncert og mange mennesker skal guides videre. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan en simpel teknologi som heatmaps, hvor man får en masse data om kundernes færden, kobles til events, hvor det er relevant at vide hvor deltagerne færdes mest? Hvordan kan deltagernes mobiler kobles med IoT-enheder til en koncert, for at give unikke oplevelser? Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

92 PLATFORMS- ØKONOMI Platformen er den centrale spiller i den nye økonomi. Platformen matcher ressourcer og behov og koordinerer deltagere omkring en løsning ved at indsamle og analysere enorme mængder data. Der er især én type platform, der har fået megen opmærksomhed: de taxalignende transporttjenester Uber, Lyft eller Didi Kuaidi, der på rekordtid har bredt sig over det meste af kloden. Taxatjenesterne er et meget klart eksempel på, hvordan platforme fungerer, og hvordan de fundamentalt kan udfordre de eksisterende forretningsmodeller. Hesseldahl, 2017, s. 62. Så hvor deleøkonomien er fokuseret omkring produkter som deles, er platformsøkonomien i højere grad centraliseret omkring services. Platformsøkonomien handler om at være bindeled mellem to grupper, som begge har noget på spil (Haug, 2017, s. 86). Det der er unikt ved platformene, og hvorfor vi har valgt at se nærmere på dem er, at platformene har og ejer en masse data om brugernes adfærd. Vi vil derfor se mere på mulighederne i platformsøkonomien og hvordan elevernes virksomheder aktivt kan gøre brug af løsninger eller ligefrem skabe nye. DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisningsforløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan bruges der freelancemedarbejdere inden for eventbranchen? Hvordan kan eleven ved hjælp af platformsøkonomien udvikle et event? Hvordan kan platforme give en anden form for service til kunderne? Kilde: Hesseldahl, P. (2017). We-Economy. Gjern: forlagene Hovedland og Bogan. Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

93 AUGMENTED REALITY Var du med på Pokémon Go bølgen tilbage i 2016? Ellers har du formentligt hørt om det virtuelle spil, som trak flere overskrifter i sommeren Pokémon Go er baseret på Augmented Reality, også kaldet AR, hvor man tilfører et ekstra lag på virkeligheden, som i spillets tilfælde er karakterer fra Pokémon. IKEA gør også brug af AR, hvor du via deres app kan placere møbler (virtuelt) i stuen inden køb, for på den måde at teste hvordan de passer ind i stuen. Der er ligeledes udviklet briller såsom Google Glass, hvorigennem du også kan se virtuelle elementer tilføjet i virkeligheden. Teknologien har altså unikke muligheder for at skabe kundeoplevelser som ikke er set tidligere. Forestil dig hvordan undervisning kan blive forvandlet, hvor man igennem AR pludseligt kan vise solsystemet, dyr, planter osv. i levende format i klasselokalet, blot ved hjælp af teknologien. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan man i eventbranchen anvende AR til at visualisere koncerter eller gøre messerne mere levende? Hvordan kan eleven igennem data om kundernes ønsker, skabe tilpassede oplevelser igennem anvendelsen af AR? DATA? AR er er programmeret software, som er afhængig af data. Hvis AR skal vise noget omkring en butiksopsætning, skal softwaren vide hvordan det bør se ud, for at kunne vise det, og det er data. Desuden skal AR også se virkeligheden, som f.eks. IKEA appen, hvorfor de har brug for realtime data altså data du giver dem når du bruger appen, i det pågældende rum du står i.

94 VIRTUAL REALITY Virtual Reality (VR) er en 100% virtuel verden. Ved at tage VRbriller på, bliver du igennem skærme præsenteret for utallige forskellige scenarier. Du kan svømme under vand med hajer, du kan køre i din drømmebil, sidde på en sandstrand eller være til koncert alt sammen hjemme fra sofaen, med VRbriller på. Igen en teknologi, hvor der mange muligheder, som vi skal se nærmere på til udviklerseminaret. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvad kan VR gøre ved hele eventbranchen? Kan VR gøre, at man ikke behøver møde fysisk op til events i fremtiden, og hvordan? Hvordan kan VR give en forsmag på events inden man beslutter sig for at møde op? DATA? Ligesom ved AR så er VR programmeret software, som er afhængig af data. For at VR kan være så virkelighedsnært som muligt, kræver det at softwaren får nyt og relevant data, som gør softwaren nutidig og virkelig. Men VR indsamler også data. Lad os sige, at man via VR besøger en specifik butik. Igennem VR kan butikken således teste og analysere forskellige opsætninger, inden man vælger at gøre det i den fysiske butik. Man kan altså også anvende VR til dataindsamling og test af mange forskellige ting, som kan medvirke til forretningsudvikling i virksomhederne. Kan data fra VR være med til at udvikle events, som vil sikre højere deltagelse eksempelvis?

95 FINANSUDDANNELSEN DISRUPTION BIG DATA BLOCKCHAIN OMNICHANNEL PLATFORMSØKONOMI DELEØKONOMI

96 DELEØKONOMI Coop er en andelsforening og har over 1,7 mio. medlemmer, eller ejere som de selv kalder det. Arla og Danish Crown, er ligeledes opstået med andelsbevægelsen. Hvis vi ser på andelsboliger, så findes der i Danmark over private andelsboliger. Danskere kender derfor godt til det at have andele i noget større, og vi er vant til at dele med naboer og venner. Men efter internettets fremtog, dukkede der virksomheder op, som gjorde det muligt at dele med mennesker man ikke kendte og aldrig havde mødt før. I 2008 var de 3 roommates Joe, Brian og Nathan i store udfordringer. Deres husleje steg, og det kneb med få penge nok til at betale. På samme tid var der en stor konference i byen, hvor alle hoteller var optagede, hvorfor de 3 roommates så en gylden mulighed for at tjene lidt ekstra til huslejen. Med ét var AirBnB en realitet. AirBnB er en online platform, hvor private i hele verden kan udleje og leje boliger af hinanden. Et perfekt eksempel på hvad deleøkonomi er, og hvad det kan give af muligheder. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan har/kan deleøkonomien udfordre elevens virksomhed? Hvordan har deleøkonomien indvirkning på elevens hverdag, både som privatperson, kunde og medarbejder? DATA? Alt der sker inden for deleøkonomien, er som så meget andet, båret af data. Det er i særlig grad de deleøkonomiske tjenester på nettet såsom AirBnB, som har store mængder af data på deres brugere og de handler/aftaler de indgår mellem hinanden. Data som bl.a. siger noget om hvordan og hvor ofte brugerne bruger løsningen, som medvriker til forretningsudviklingen og optimering af virksomhedens services. F.eks. har AirBnB et overblik over hvor meget og hvor ofte boliger udlejes i en given by, og kan ligeledes fortælle hvor meget en udlejer i gennemsnit tjener om året på udlejning. Hvordan ændrer deleøkonomien vores interaktion med den finansielle sektor? Kilde: Nielsen, A. H. (10. Januar 2016). AirBnb-stifter: Fra luftmadrasser til slotte og øer. Hentet fra DR.dk:

97 PLATFORMS- ØKONOMI Platformen er den centrale spiller i den nye økonomi. Platformen matcher ressourcer og behov og koordinerer deltagere omkring en løsning ved at indsamle og analysere enorme mængder data. Der er især én type platform, der har fået megen opmærksomhed: de taxalignende transporttjenester Uber, Lyft eller Didi Kuaidi, der på rekordtid har bredt sig over det meste af kloden. Taxatjenesterne er et meget klart eksempel på, hvordan platforme fungerer, og hvordan de fundamentalt kan udfordre de eksisterende forretningsmodeller. Hesseldahl, 2017, s. 62. Så hvor deleøkonomien er fokuseret omkring produkter som deles, er platformsøkonomien i højere grad centraliseret omkring services. Platformsøkonomien handler om at være bindeled mellem to grupper, som begge har noget på spil (Haug, 2017, s. 86). Det der er unikt ved platformene, og hvorfor vi har valgt at se nærmere på dem er, at platformene har og ejer en masse data om brugernes adfærd. Vi vil derfor se mere på mulighederne i platformsøkonomien og hvordan elevernes virksomheder aktivt kan gøre brug af løsninger eller ligefrem skabe nye. DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Hesseldahl, P. (2017). We-Economy. Gjern: forlagene Hovedland og Bogan. Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan ser kundernes fremtidige økonomiske situation ud, når de arbejder freelance? Hvordan kan eleven rådgive kunder om investering og opsparing, når kunden ikke kender sin præcise indtægt for de næste måneder?

98 DISRUPTION Når der tales om disruption, tænker mange optimerende, arbejdes der ud fra et kendt og på videoudlejningsbutikkerne som eksisterende marked, hvor markedet er eksempelvis Blockbuster, som blev overhalet forudsigeligt. Ved den disruptive innovation af streamingtjenesterne. Men begrebet bliver er der derimod tale om et nyt marked, hvor efterhånden brugt til at forklare vidt markedet er uforudsigeligt og hvor de forskellige typer af radikal innovation, som traditionelle forretningsmetoder slår fejl. Her ødelægger eller overhaler de veletablerede skelner Clayton Christensen mellem det han virksomheder og brancher. For at kunne kalder low-end og new market disruption. forstå begrebet disruption, hiver vi fat i manden bag ordet og teorien disruption, professor Clayton Christensen, som skelner mellem optimerende versus disruptive teknologier. Stort set al innovation er optimerende, men oftest sker det, at de nye teknologier og produkter bliver kaldt disruptive. Inden for det Ved low-end underbyder virksomheder de eksisterende produkter på markedet, ved at tilbyde en simplere og billigere løsning. Ved new market skaber virksomheder derimod som navnet indikerer, et nyt marked, som ikke tidligere eksisterede. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan kan eleven underbyde sin virksomheds produkter/services (low-end) eller ligefrem skabe noget nyt, som tidligere ikke eksisterede (new market)? Hvordan har nye teknologier disruptet måden hvorpå der arbejdes inden for finans- og forsikringsbranchen? DATA? Inden for disruptiv innovation og disruption, er der tale om nye markeder hvor der er uforudsigelighed og de traditionelle forretningsmodeller slår fejl. Det ved vi pga. data, og data kan derfor hjælpe virksomheder med disruptiv innovation. Data kan hjælpe med udviklingen af nye forretningsmodeller og data kan ligeledes være en væsentlig del af den nye kerneforretning. Hvordan kan eleven igennem data fra virksomheden, spotte svagheder og muligheder for udvikling? Kilde: Haug, A. (2017). Fremtiden tilhører de frygtløse. København K: Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

99 BIG DATA Big data består i alt sin enkelthed af en stor mængde ustruktureret data. Den ustrukturerede data genereres løbende og via mange forskellige kilder, som stadigt stiger. Kilderne kan være mange, men fælles er at de alle har en digital tilkobling som eksempelvis de sociale medier eller mobile enheder såsom smartphones. Alle digitale interaktioner skaber altså big data, som giver unikke indblik i forbrugernes vaner og adfærd, som kan bruges til mange forskellige ting eksempelvis markedsføring. Big data gør, at man i stedet for at skulle lave undersøgelser omkring forbrugerens præferencer og intentioner omkring brugen af et givent produkt, kan få præcise svar på hvor, hvornår, hvor længe og hvordan forbrugeren bruger et givent produkt. Dermed kan big data være med til at spå om forbrugernes behov, således virksomheder kan målrette deres markedsføring ud fra den enkelte forbruger. Forestil dig eksempelvis at du få timer efter din vaskemaskine er brudt sammen, modtager et tilbud på en ny? Eller tilbud på en paraply på en regnvejrsdag? Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan indsamler elevens virksomhed data om kunderne. og hvad anvendes data til? Hvad er der af offentligt tilgængeligt data, og hvad kan de bruges til af eleven i forbindelse med virksomhedens services og produkter? Hvor meget data leverer eleven selv på 1 dag en analyse af alle data og hvad de kan bruges til? DATA? Det siger næsten sig selv. Der er masser af data i verden, hvorfor det er relevant at se nærmere på det overordnede begreb big data, hvad data kan, og meget mere.. Hvor meget og hvilke data afgør, hvor meget en kunde kan låne, eller hvor dyr en forsikring bliver? Kilde: Malthouse, E. C., & Li, H. (2017). Opportunities for and Pitfalls of Using Big Data in Advertising Research. Journal of Advertising, s Rose, A. M., Rose, J. M., Sanderson, K.-A., & Thibodeau, J. C. (2017). When Should Audit Firms Introduce Analyses of Big Data Into the Audit Process? Journal of Information Systems, s

100 BLOCKCHAIN Blockchain kan være svær at forstå, og lige så svær at forklare. Så hæng på, de næste par minutters læsning kan forekomme hårde, men du vil til gengæld have viden du kan prale med til næste familiefest. Da jeg skulle lave emnebeskrivelser, havde jeg ét stort word-dokument at skrive i. Her startede jeg med beskrive emne 1. Efter at være færdig med første emne, tilføjede jeg emne 2, som henviste til emne 1, som det foregående emne. Herefter kom emne 3, 4, 5 osv. Hvert emne er således en blok, med den nyeste version og emne. Hver blok er kædet sammen, da de henviser til hinanden (altså de tidl. emner) og deraf ordet blockchain. Blockchain er altså en kæde af blokke, hvor hver blok er data, som er bundet sammen af kæden, og hvor hver blok er forbundet til den foregående, ved at henvise hertil. Der hvor blockchain bliver interessant er, at jeg kunne få andre til at hjælpe mig med dokumentet, uden at jeg skal sende dem dokumentet og hvor vi således skulle arbejde med forskellige versioner på hver vores computer. Med blockchain ser alle den samme version af dokumentet, og vi kan tilføje nye emner. Dokumentet med emnerne er derfor på et netværk af computere, som har en kopi af informationen. Et nyt emne (blok) skal derfor godkendes i netværket. Man kan ikke manipulere med de tidligere emner/blokke, da det er forbundet af kædeleddet mellem emnerne/blokkene. Det vil sige, at hvis én nu ændrer emne 2, vil der ske en fejl, da emne 3 henviser til emne 2, hvor der altså nu er sket ændringer, som ikke passer ind i kæden. Så hvert nye emne er en ny blok, og alle kan følge historikken i dokumentet over emner og kan ikke manipulere med det. Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvordan vil/har blockchain, og en teknologi som bitcoin ændret den finansielle branche? Hvordan kan blockchain ændre måden hvorpå skat inddriver penge fra borgerne? DATA? Hver blok i en blockchain er data, hvorfor data grundstenen i blockchains. Var der ingen data, var der heller i blockchains og en nødvendighed heraf. Blockchain gør det nemt at administrere store mænger af data og sikrer ligeledes at der ikke kan manipuleres med data. Hvorfor vi med blockchain kan stole mere på data og risicien for fakenews mv. er mindre, da vi således kan se (via blokkene) hvem der startede med fakenews eksempelvis.

101 OMNICHANNEL Omnichannel-marketing handler om at sikre hver enkelt kunde en sammenhængende og ensartet oplevelse i interaktionen med virksomheden og at sætte kunden i centrum for både salgs-, marketing- og servicerelaterede aktiviteter uanset, hvilke kanaler den pågældende kunde benytter. Forudsætningen for succes på dette felt er imidlertid, at virksomheden indsamler og udnytter de data, den har til rådighed om kunden. Det gælder data fra tidligere transaktioner og interaktioner, som virksomheden skal transformere fra big data til little data, der kan bruges i 1:1 marketingindsatser. Tingskou, DATA? Man skal kende sine kunder for at kunne give dem gode, sammenhængende og ensartede oplevelser. Som det fremgår af ovenstående citat, så kræver det data. Man skal indsamle data og data skal udnyttes på den rigtige måde. Man kan ikke gætte sig til de gode og individuelle marketingsindsatser, dem skal man finde igennem data. Derfor spiller data en stor rolle i forbindelse med omnichannel og vi skal have meget fokus på det på seminaret. Kilde: Tingskou, E. S. (25. April 2016). Omnichannel-marketing: Stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder. Hentet fra Børsen: Nedenstående eksempler på mulige undervisningsforløb er blot vejledende. Så hvis du har en problemstilling inden for platformsøkonomi, du finder mere relevant, er du mere end velkommen til at lave et undervisnings-forløb om dette. Men vi tænker der bl.a. kan laves undervisningsforløb med problemstillingen: Hvorfor er det relevant at give kunderne sammenhængende oplevelser og have kunden i centrum? Hvilke data har elevens virksomhed om kunderne, og hvordan kan de bruges til at udvikle og skabe unikke kundeoplevelser? Hvordan har den finansielle- og forsikringsbranchen arbejdet med omnichannel de sidste 10 år?

102 KLIK HER FOR AT TILMEDIG DIG ET ELLER FLERE UDVIKLERSEMINARER

Erhvervsminister Brian Mikkelsen

Erhvervsminister Brian Mikkelsen Erhvervsminister Brian Mikkelsen Branchers succes og fald - den brændende platform Birger Hauge Zibra A/S 09/01-2017 Lyden af eksponentialitet Læren om den accelererende eksponentialitet Her omkring drømmer

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

Tech-tarium 2.0. Den 19. juni 2019 i Valencia

Tech-tarium 2.0. Den 19. juni 2019 i Valencia Tech-tarium 2.0 Den 19. juni 2019 i Valencia Program - formiddag 09.00-09.30 Tjek in og morgenmad + mulighed for besøg hos leverandører 09.30-10.00 Indsigt i nye teknologier og brugen heraf ved digitaliseringschef

Læs mere

Fremtidens disruption og teknologi i transportbranchen! Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke PH

Fremtidens disruption og teknologi i transportbranchen! Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke PH Fremtidens disruption og teknologi i transportbranchen! Fremtiden kommer af sig selv, det gør fremskridtet ikke PH Fremtidsforsker Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning

Læs mere

Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet

Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet Hvad er disruption? Modeord, mange (uklare) definitioner af disruption

Læs mere

Markedsføring og e-handel

Markedsføring og e-handel Eniro Danmark A/S Markedsføring og e-handel Lederanalyse blandt små og mellemstore private virksomheder Figurrapport, landsdele 14.11.2014 Indhold Om analysen... 3 Resultater... 4 Spørgsmål 1 - Hvor stor

Læs mere

Copyright Business Institute A/S, Vesterbro 18, 9000 Aalborg. Side 1

Copyright Business Institute A/S, Vesterbro 18, 9000 Aalborg. Side 1 Copyright Business Institute A/S, Vesterbro 18, 9000 Aalborg. Side 1 Copyright Business Institute A/S, Vesterbro 18, 9000 Aalborg. Side 2 Copyright Business Institute A/S, Vesterbro 18, 9000 Aalborg. Side

Læs mere

Retail i transition fra salgskanal til oplevelsesunivers

Retail i transition fra salgskanal til oplevelsesunivers Retail i transition fra salgskanal til oplevelsesunivers Arbejdet i spændingsfeltet mellem forretning og IT Digital forretningsudvikling og strategi Kunder, kundeoplevelser, kunderejser E-commerce, CPH

Læs mere

Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik

Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik Bilag 4. Diskussionsoplæg: Dataetik Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 J.nr. 2017-179 Hvad er god dataetik? Når man taler om ansvarlig anvendelse af data og ny teknologi, italesættes ofte værdier

Læs mere

Disruption i den offentlige sektor

Disruption i den offentlige sektor Disruption i den offentlige sektor IKA Årskonference 2017 Partner Per Gulløv Lundh Eeg Disruption af forretningsmodellen Disruption er (i denne sammenhæng), at nye teknologier gør det muligt at ændre afgørende

Læs mere

FRA SALGSTRAKT TIL KUNDEREJSE

FRA SALGSTRAKT TIL KUNDEREJSE FRA SALGSTRAKT TIL KUNDEREJSE S 2 Salgs trakten Fra: En lineær proces, med relativ stor kontrol over information. Eksponering er den primære driver i markedsføring. 3 Demokratisering af information Baggrunden

Læs mere

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk

Kommunikatørens. Guide til Platforme. lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme lahme.dk Kommunikatørens Guide til Platforme 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig i det nedenstående. Måske har du slet ikke brug for

Læs mere

Digitalisering er en integreret del af rådgivervirksomhederne

Digitalisering er en integreret del af rådgivervirksomhederne Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 SEPTEMBER 17 Digitalisering er en integreret del af rådgivervirksomhederne

Læs mere

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Hanne Merete Lassen, chefkonsulent, haml@di.dk, 3377 3868 Mille Munksgaard, konsulent, mimu@di.dk, 3377 4631 NOVEMBER 2018 Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Virksomhederne arbejder

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement Specialemodul og International Sommerskole Ikrafttrædelse: 15. august 2019 Indhold 1.

Læs mere

Kursusforløb: Sæt kunden i centrum

Kursusforløb: Sæt kunden i centrum Kursusforløb: Sæt kunden i centrum Kursusforløbet Sæt kunden i centrum - hvorfor deltage? Kursusforløbet Sæt kunden i centrum, som Dansk Erhverv arrangerer i samarbejde med Networked Business Initiative

Læs mere

What s Hot 2018 Survey

What s Hot 2018 Survey What s Hot 2018 Survey Hvordan ser vores digitale fremtid ud? kaastrup andersen Marts 2018 BAGGRUND Den digitale fremtid giver virksomhederne mulighed for at skabe nye forretningsområder og indtjening.

Læs mere

Din næste kollega er måske en robot

Din næste kollega er måske en robot NAVN NAVNESEN KLIK FOR AT REDIGERE TEKSTTYPOGRAFIERNE I MASTEREN Din næste kollega er måske en robot 13.09.2018 I Mikkel Hempel & Per Andreasen Hvem vi er! MIKKEL HEMPEL LØSNINGSARKITEKT 9389 2900 mhe@globeteam.com

Læs mere

Den Digitale Transformation Hans Peter Lybæk, CIO, Redmark

Den Digitale Transformation Hans Peter Lybæk, CIO, Redmark 1 Den Digitale Transformation Hans Peter Lybæk, CIO, Redmark Agenda Baggrund Den digitale udvikling Teknologitrends Robotterne kommer Hvad skal Redmark? 2 Min baggrund Jeg er ikke revisor 15 år som leder,

Læs mere

HVAD VIL VI MED AL DEN ADGANG

HVAD VIL VI MED AL DEN ADGANG HVAD VIL VI MED AL DEN ADGANG DIGITALISERING & DELEØKONOMI EN TRUSSEL ELLER EN MULIGHED FOR DIN VIRKSOMHED? Source: Diamandis & Kotler 2012 Jesper Bove-Nielsen CEO, CPH Skunkworks +45 30 91 92 93 https://www.linkedin.com/in/bovenielsen

Læs mere

Siri-kommissionen Kunstig intelligens udfordring til Danmark

Siri-kommissionen Kunstig intelligens udfordring til Danmark Siri-kommissionen Kunstig intelligens udfordring til Danmark Hvad betyder digital disruption for arbejdsmarkedet og uddannelse? ( Future of Jobs, World Economic Forum, 2016) 5,1 mio. tabte jobs på verdensplan

Læs mere

KUNSTIG INTELLIGENS KOMMUNAL GAME CHANGER ELLER BARE BUZZ?

KUNSTIG INTELLIGENS KOMMUNAL GAME CHANGER ELLER BARE BUZZ? KUNSTIG INTELLIGENS KOMMUNAL GAME CHANGER ELLER BARE BUZZ? v. Tim Daniel Hansen Managing Partner & Co-Founder Digitaliseringsmessen d. 27. september 2018 På vippen til et paradigmeskifte 2 KL S TEKNOLOGISPRING

Læs mere

Forretningssystemers rolle i den digitale transformation

Forretningssystemers rolle i den digitale transformation Forretningssystemers rolle i den digitale transformation 14. marts 2017 Torben Storgaard Digital Transformation Den itunderstøttede Eksisterende forretningsmodel forretningsmodel Digital Transformation

Læs mere

Digitaliserings- AKADEMI. Hvad revisor skal vide om digitalisering

Digitaliserings- AKADEMI. Hvad revisor skal vide om digitalisering Digitaliserings- AKADEMI 2019 Hvad revisor skal vide om digitalisering Hvad skal revisor vide om digitalisering? Hvad er bare snak? Hvad er relevant? Og hvad betyder det for revisors arbejdsopgaver, hverdag

Læs mere

Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed?

Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed? Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed? 4. INDUSTRIELLE REVOLUTION HK præsentation 31. oktober 2017 2 EKSPONENTIEL TEKNOLOGISK UDVIKLING HK præsentation 31. oktober 2017 3 TEKNOLOGI KUNSTIG

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Facebook Annoncering. 4 timers kursus. Bliv skarp på Annoncering med de nye regler på Facebook

Facebook Annoncering. 4 timers kursus. Bliv skarp på Annoncering med de nye regler på Facebook Facebook Annoncering 4 timers kursus Bliv skarp på Annoncering med de nye regler på Facebook Sociale Medier Sociale medier er en fællesbetegnelse for digitale tjenester, hvor brugere selv kan skabe og

Læs mere

Forretningssystemers rolle i den digitale transformation

Forretningssystemers rolle i den digitale transformation Forretningssystemers rolle i den digitale transformation Forretningssystemer 2016 24. november 2016 Torben Storgaard og Søren B. Sørensen Digital Transformation Den itunderstøttede Eksisterende forretningsmodel

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

DIGITAL. viden Kursuskatalog. Hvad revisor skal vide om digitalisering.

DIGITAL. viden Kursuskatalog. Hvad revisor skal vide om digitalisering. DIGITAL viden 2018 Hvad revisor skal vide om digitalisering Kursuskatalog www. Hvad skal revisor vide om digitalisering? Den digitale verden er accelereret af den teknologiske udvikling, og man kan let

Læs mere

Customer and Commercial Development

Customer and Commercial Development Den nye Cand. Merc. linje Customer and Commercial Development Anne Martensen og Ole Stenvinkel Nilsson 1 Hvorfor behov for ny Cand. Merc. linje? Digitaliseringen betyder bl.a.: Den holistiske kunderejse

Læs mere

Begynderens Guide Til Chatbots

Begynderens Guide Til Chatbots Begynderens Guide Til Chatbots Spørgsmål eller brug for hjælp? hejanton Ring på 31 56 43 21 Skriv til info@hejanton.com mere på hejanton.com Indholdsfortegnelse Side 3 - Side 9 - Side 11 - Side 12 - Hvad

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier Thomas Qvortrup Christensen, seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK, 3377 3316 Anders Michael Tetens Hoff, chefkonsulent, AHOF@DI.DK, 3377 3899 NOVEMBER 2018 Kun få virksomheder anvender mange nye digitale teknologier

Læs mere

DFM netværks Årskonference dage med intensiv FM

DFM netværks Årskonference dage med intensiv FM DFM netværks Årskonference 2019 2 dage med intensiv FM Blok 5 Gør disruption til din fordel Indlægsholdere: Tune Hein, Peter Ankerstjerne & Kim Stack Nielsen Disruption og fremtidens organisation Tune

Læs mere

MOBIL E-HANDEL VOKSER FORTSAT

MOBIL E-HANDEL VOKSER FORTSAT MOBIL E-HANDEL MOBIL E-HANDEL INTRO MOBIL E-HANDEL VOKSER FORTSAT At mobilen i dag er et vigtigt fundament for e-handel er efterhånden et faktum. Siden mobilen blev en lille computer med internet, er udviklingen

Læs mere

ATP s Digitaliseringsstrategi

ATP s Digitaliseringsstrategi Kanalstrategi i ATP Digitaliseringsstrategi Den fælles offentlige digitaliseringsstrategi Bag om ATP s Kanalstrategi Digitale udfordringer Agenda 2 ATP s Digitaliseringsstrategi 3 ATP s digitaliseringsstrategi

Læs mere

sådan får du succes med dit nyhedsbrev

sådan får du succes med dit nyhedsbrev sådan får du succes med dit nyhedsbrev AUGUST 2014 Copyright 2014tt easynet ApS Opbyg databasen find et bedre navn PLAN- LÆG OFF- LINE LANDINGSside succes Foretag målinger LOKkemiddel konvertering FOKUSÉR

Læs mere

Modul 3: Digital Sikkerhed

Modul 3: Digital Sikkerhed Modul 3: Digital Sikkerhed Internetsikkerhed Vær sikker online Visse ting, som folk der er vokset op med teknologi ikke engang tænker over, kan være store forhindringer for modne brugere af internettet.

Læs mere

Grundlaget for digital transformation: Hastighed og Fleksibilitet

Grundlaget for digital transformation: Hastighed og Fleksibilitet Grundlaget for digital transformation: Hastighed og Fleksibilitet Væsentlige iagttagelser: Hvad driver moderne virksomheder til at gennemgå en digital transformation? Hvordan kan BPM-værktøjer hjælpe digitale

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Optimer dit marketingbudget og få mere værdi for pengene

Optimer dit marketingbudget og få mere værdi for pengene INDLÆG 07 DYNAMICS CRM Optimer dit marketingbudget og få mere værdi for pengene Christian Cletus 6. og 11. november 2014 Christian Cletus Uddannelse Rolle Certificeringer Ingeniør (B), HD (A) Microsoft

Læs mere

Fremtidens Facility Management er datadrevet!

Fremtidens Facility Management er datadrevet! Fremtidens Facility Management er datadrevet! Få mere værdi ud af FM ved hjælp af Big Data Lidt om mig Flemming Adsersen Direktør, Over 20 års erfaring med Information Management fra projekter hos mange

Læs mere

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet?

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? 1) Den klassiske tilstedeværelse Visitkort hele pakken blogs Fora Netbutik Distribueret indhold 2) De sociale medier Facebook LinkedIn Twitter Faglige blogs

Læs mere

E-markedspladser et springbræt for dansk eksport

E-markedspladser et springbræt for dansk eksport E-markedspladser et springbræt for dansk eksport Reimer Ivang, Morten Rask og Erik A. Christensen Reimar Ivang, Morten Rask og Erik A. Christensen E-markedspladser et springbræt for dansk eksport 1. udgave

Læs mere

Ultrakort om Kop&Kande

Ultrakort om Kop&Kande Ultrakort om Kop&Kande 96 butikker (DK, Grønland, Island, Færøerne) Frivillig kæde Omsætter for ca. 750 mio. kroner ud af butik 2012 vs2009 Omsætningsvækst +15% Antal butikker + 18% Acceptabel indtjening

Læs mere

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online QUICK GUIDE Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online Som erhvervsdrivende ved vi, hvor vigtigt det er at differentiere sig. For at overleve har vi i de seneste årtier set eksempler på,

Læs mere

SURVEY. 2015: Digitalisering og disruption i revisorbranchen.

SURVEY. 2015: Digitalisering og disruption i revisorbranchen. 2015: Digitalisering og disruption i revisorbranchen SURVEY www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisosiderernes 1 af 7interesser

Læs mere

Disrupt eller Dø! Forstå mønstrene i disruption

Disrupt eller Dø! Forstå mønstrene i disruption Disrupt eller Dø! Forstå mønstrene i disruption Tune Hein www. heinp.dk www.tunehein.dk 1 HEIN HVEM? Tune Hein DTU, CBS, IMD Hein & Partnere consulting strategi-ledelse-org Globalt i Accenture og Right

Læs mere

Emilie Stage Tingskou Partner ODGERS BERNDTSON A/S

Emilie Stage Tingskou Partner ODGERS BERNDTSON A/S Omnichan Emilie Stage Tingskou Partner ODGERS BERNDTSON A/S Emilie er partner hos Odgers Berndtson i København, hvor hun primært arbejder med executive search inden for Consumer Products & Services, Healthcare

Læs mere

AirBOSS Minuba. Leveret af: Sydjysk Data

AirBOSS Minuba. Leveret af: Sydjysk Data AirBOSS Minuba Leveret af: Sydjysk Data Administrationssystem Skab overblik, udnyt ressourcer og spar tid Professionel kundekontakt Opret professionelle tilbud og ordrer, når kunden ringer. Send det på

Læs mere

Erhvervsskolernes videncentre. omsætter ny viden, teknologier og metoder til praksis

Erhvervsskolernes videncentre. omsætter ny viden, teknologier og metoder til praksis Erhvervsskolernes videncentre omsætter ny viden, teknologier og metoder til praksis Program for workshoppen 1) Oplæg om videncentrenes arbejde og rolle i uddannelseskæden 2) Oplæg om videncentrenes betydning

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

DIGITALISERING. Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger AARHUS NIELS JØRGEN RASMUSSEN UNIVERSITET 24. JANUAR 2018 VICEDIREKTØR

DIGITALISERING. Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger AARHUS NIELS JØRGEN RASMUSSEN UNIVERSITET 24. JANUAR 2018 VICEDIREKTØR DIGITALISERING Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger STØRRE PROJEKTER PÅ AU Workzone/ESDH Bedre blanket-løsninger Nyt system til eksamens- og undervisningsplanlægning Nyt studieadministrativt

Læs mere

Call Recorder Kvikguide for agenter

Call Recorder Kvikguide for agenter Call Recorder Kvikguide for agenter 2017 Recordit.nu version 1 Det er DIG, som gør en forskel! I dialogen med kunden er det dig som sætter ord på hvad du kan hjælpe med. Det er dig, som stiller kunden

Læs mere

Panda Antivirus + Firewall 2007 NYT Titanium Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af

Læs mere

Ida Marie Wonsild. Hej, jeg hedder:

Ida Marie Wonsild. Hej, jeg hedder: Ida Marie Wonsild Jeg arbejder som Costumer Journey Expert i YouSee. Mit mål er at sikre, at YouSee s kunder har den bedst mulige oplevelse med vores services - både når de bruger vores produkter, besøger

Læs mere

PostNord Strålfors vi gør det muligt

PostNord Strålfors vi gør det muligt PostNord Strålfors vi gør det muligt Sæt strøm til dine papirer og få øget salg og gladere kunder postnordstralfors.dk 2 Kort om PostNord Strålfors PostNord Strålfors Nettoomsætning: 2.335 MSEK Antal medarbejdere

Læs mere

SEO-strategi. Kunde logo

SEO-strategi. Kunde logo SEO-strategi Kunde logo Formålet SEO-strategien skal ved udførsel skabe mere trafik til KUNDE, samt styrke deres branding. SEO-strategien skal være med til at belyse nogle af de problematikker som KUNDEløser

Læs mere

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten

I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten I har fat i kunderne, men udnytter ikke kontakten Seminar Har du fat i tidens forbruger, SAS Institute Morten Schrøder, Wilke 7. oktober 2014 2014 Side 1 Sharing Community Truly Customer Centric 2014 Side

Læs mere

Onlinestrategi. hos Brandsite

Onlinestrategi. hos Brandsite Onlinestrategi hos Brandsite Hvem er vi? Brandsite består af en flok dedikerede medarbejdere, der alle brænder for at hjælpe dig og din virksomhed med din online markedsføring. Hvordan startede vi? Konceptet

Læs mere

Biltorvets Årsdag 2018

Biltorvets Årsdag 2018 Biltorvets Årsdag 2018 Workshops om den digitale kunderejse Biltorvets årsdag 2018 DIGITAL MARKEDSFØRING WORKSHOP 1 Biltorvets årsdag 2018 Familien Jensen Hvordan vi inspirerer og opmuntrer til bilkøbet

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Grundforløbsprøve Detailhandelsuddannelse med specialer

Grundforløbsprøve Detailhandelsuddannelse med specialer Grundforløbsprøve Detailhandelsuddannelse med specialer Formål: Grundforløbsprøven er en prøve i de 5 ugers undervisning, du har fået i det uddannelsesspecifikke fag. Prøven skal danne et grundlag for,

Læs mere

Er Omnichannel også for B2B?

Er Omnichannel også for B2B? Er Omnichannel også for B2B? Hvem taler? Rasmus Houlind Forfatter af bogen Hvis det handler om mig, så køber jeg! Website for bogprojekt: www.omnichannelmarketing.dk dk.linkedin.com/in/houlind/ rasmus@omnichannelmarketing.dk

Læs mere

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard

Synliggør din virksomhed via de digitale medier. Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Synliggør din virksomhed via de digitale medier Ishøj, 2. maj 2013 ved Vækstkonsulent Per Nygaard Agenda Tidens tendenser i markedsføring Sociale medier, big data og indholdsmarkedsføring Behøver jeg så

Læs mere

Deleøkonomi, digitalisering og on-demand skaber nye forsikringsbehov

Deleøkonomi, digitalisering og on-demand skaber nye forsikringsbehov FORSIKRING Børsen Forsikringskonference 2017 Deleøkonomi, digitalisering og on-demand skaber nye forsikringsbehov Børsen Forsikringskonference, 1. juni 2017 i København Forsikringsbranchen står over for

Læs mere

ROADMAP TIL JERES MOBILSTRATEGI EN GUIDE TIL MOBIL SUCCES I 2015

ROADMAP TIL JERES MOBILSTRATEGI EN GUIDE TIL MOBIL SUCCES I 2015 1 ROADMAP TIL JERES MOBILSTRATEGI EN GUIDE TIL MOBIL SUCCES I 201 1 2 INDHOLD 1 2 6 7 8 9 10 Indledende [Side ] Mobile trends [Side ] Hvor er I nu? [Side 6] Hvad vil I opnå? [Side 7] Hvad får brugeren

Læs mere

Nye spilleregler for påvirkning af den digitale forbruger. Eva Steensig Erhvervssociolog og stifter af Lighthouse Cph A/S

Nye spilleregler for påvirkning af den digitale forbruger. Eva Steensig Erhvervssociolog og stifter af Lighthouse Cph A/S Nye spilleregler for påvirkning af den digitale forbruger Eva Steensig Erhvervssociolog og stifter af Lighthouse Cph A/S Spillebanen: Rammen som adfærdsændringer foregår i Økonomi Polarisering Sundhed

Læs mere

CASEEKSAMEN IT NIVEAU: D. 22. maj 2015

CASEEKSAMEN IT NIVEAU: D. 22. maj 2015 CASEEKSAMEN IT NIVEAU: D 22. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på case arbejdsdagen

Læs mere

Integration mellem OpenBizBox og E conomic

Integration mellem OpenBizBox og E conomic Integration mellem OpenBizBox og E conomic 1. Introduktion Integrationens formål er at sørge for at ordre der laves i OpenBizBox automatisk bliver eksporteret som en ordre i E conomic. Hvorved det gøres

Læs mere

SKRIDT PÅ VEJEN MOD DEN OPTIMALE KUNDESERVICE

SKRIDT PÅ VEJEN MOD DEN OPTIMALE KUNDESERVICE WHITE PAPER SKRIDT PÅ VEJEN MOD DEN OPTIMALE KUNDESERVICE Sådan kan kontaktcentret bidrage til en mere positiv kundeoplevelse juli2016_17064 Gør kundeservice til jeres vigtigste vindue ud mod omverdenen

Læs mere

Eniro-Krak // SME-analyse. Tabelrapport (DK & SE)

Eniro-Krak // SME-analyse. Tabelrapport (DK & SE) Eniro-Krak // SME-analyse Tabelrapport (DK & SE) www.radiuskommunikation.dk i Indhold Om analysen... iv Hovedkonklusioner... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tabel 1: Hvilken branche tilhører din virksomhed?...1

Læs mere

10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer

10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer 10 Vigtigste SEO Ranking Faktorer Indledning 10 Vigtigste Ranking Faktorer Agilitor Der findes en lang række faktorer, der har indflydelse på din websites position i Google på forskellige søgeord. Faktisk

Læs mere

E-handel i Norden 2. kvartal 2014 TEMA: VEJEN TIL E-HANDELSKØBET

E-handel i Norden 2. kvartal 2014 TEMA: VEJEN TIL E-HANDELSKØBET E-handel i Norden 2. kvartal 2014 TEMA: VEJEN TIL E-HANDELSKØBET E-handel til en værdi af 33 mia. SEK FORORD Den nordiske e-handel fortsatte stærkt i 2. kvartal 2014. De nordiske forbrugere har i alt købt

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

Revitalisering af virksomheders markedsføring og nyttiggørelse af traditionelle kundedata på nye platforme. John Nielsen

Revitalisering af virksomheders markedsføring og nyttiggørelse af traditionelle kundedata på nye platforme. John Nielsen Revitalisering af virksomheders markedsføring og nyttiggørelse af traditionelle kundedata på nye platforme. John Nielsen Markedsføring via sociale medier & online tilstedeværelse John Nielsen Program Præsentation

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Fremtidens teknologier

Fremtidens teknologier Fremtidens teknologier Juni 2016 Indledning Fremtidens produktion omfatter en grundlæggende ændring af produktion, som rækker langt udover fabrikkerne, ind i serviceerhverv, hen til slutbrugeren og tilbage

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 www.taarnbybib.dk DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER 2 Vil du gerne lære om det nye Windows styresystem, se hvad en 3D-printer

Læs mere

Grib Fremtiden teknologi, kommuner og bedre velfærd

Grib Fremtiden teknologi, kommuner og bedre velfærd Rasmus Bie-Olsen og Anders Hvid Grib Fremtiden teknologi, kommuner og bedre velfærd People spress Grib fremtiden.indd 3 17/09/18 13.09 Forord ved Lars Frelle-Petersen Tør vi? Anders Hvid og Rasmus Bie-Olsen

Læs mere

Samtykke, Cookie- og privatlivspolitik

Samtykke, Cookie- og privatlivspolitik Samtykke, Cookie- og privatlivspolitik Samtykke til at Webministeriet Webbureau, Aarhus må sende mig meddelelser Webministeriet Webbureau, Aarhus må sende mig tilbud på anfordring, samt emails, nyhedsbreve,

Læs mere

Content der giver dig SEO- Værdi - en selvhjælpsguide!

Content der giver dig SEO- Værdi - en selvhjælpsguide! Content der giver dig SEO- Værdi - en selvhjælpsguide! Sådan finder du på content, der giver dig SEO- Værdi! Inden for online markedsføring læner vi os næsten altid op ad søgeord, når vi skal skrive nyt

Læs mere

FORLØB 2018 VIDEN OM DATA. interaktiv. Få et overblik over undervisningsforløbene fra 2018

FORLØB 2018 VIDEN OM DATA. interaktiv. Få et overblik over undervisningsforløbene fra 2018 FORLØB 2018 VIDEN OM DATA Nationalt videncenter for databaseret service og forretningsudvikling Få et overblik over undervisningsforløbene fra 2018 interaktiv Forløb i 2018 I denne folder kan du få et

Læs mere

SIRI-kommissionen Så industri 4.0 ikke kommer bag på Danmark. Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA

SIRI-kommissionen Så industri 4.0 ikke kommer bag på Danmark. Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA SIRI-kommissionen Så industri 4.0 ikke kommer bag på Danmark Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA TAK Agenda 1 Kort nyt fra IDA ny vision og ny strategi 2 Hvordan ser fremtidens

Læs mere

ITSprint. Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk 13-02-2014 ITS

ITSprint. Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk 13-02-2014 ITS ITSprint Sådan printer du vha. print.supportcenter.dk Denne vejledning beskriver hvordan du kan printe vha. print.supportcenter.dk fra computere og mobile enheder såsom tablets (fx ipads) og smartphones

Læs mere

Lean Mean Lead Machine

Lean Mean Lead Machine LEAD The Lean Mean Lead Machine En Increase Guide til succesfuld marketing af Sidsel Manich SKAB MÅLBARE RESULTATER FOR BÅDE MARKETING OG SALG OG BLIV VIRKSOMHEDENS HELT. INDHOLD INDLEDNING Før event side

Læs mere

Få mest ud af din messedeltagelse med online markedsføring

Få mest ud af din messedeltagelse med online markedsføring Få mest ud af din messedeltagelse med online markedsføring # Styr(k) dit online brand # Gratis annoncer + betalte # Sådan rammer du din målgruppe # Sådan finder du de rigtige målgrupper og får dem til

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

En miniguide til. nyhedsbreve. skab intern afklaring af behov, setup og mål. Af Rasmus Thau Riddersholm, rådgiver

En miniguide til. nyhedsbreve. skab intern afklaring af behov, setup og mål. Af Rasmus Thau Riddersholm, rådgiver En miniguide til nyhedsbreve skab intern afklaring af behov, setup og mål Af Rasmus Thau Riddersholm, rådgiver 2 Intro! E-mailmarketing er ikke død.! Har man indblik i marketingkanaler på tværs, ved man,

Læs mere

Kommunikation og ledelse, E12

Kommunikation og ledelse, E12 Kommunikation og ledelse, E12 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan

Læs mere

5 VINDERSTRATEGIER FOR CIRKULÆR ØKONOMI NOVEMBER 2016

5 VINDERSTRATEGIER FOR CIRKULÆR ØKONOMI NOVEMBER 2016 5 VINDERSTRATEGIER FOR CIRKULÆR ØKONOMI NOVEMBER 2016 SPØRGSMÅL HVORNÅR KØBTE DU SIDST EN CD, LP, BÅND ELLER ET SPOLEBÅND? 2 SVAR 3 IKKE KUN MUSIK INDUSTRIEN ER UNDER FORVANDLING DET GÆLDER ALLE MEDIER

Læs mere

Input fra omgivelser. Målet med øvelsen er:

Input fra omgivelser. Målet med øvelsen er: Input fra omgivelser Med denne øvelse får du mulighed for at blive klogere på dine styrker i form af input fra nære kolleger og andre personer i din omgangskreds, der på hver deres måde har unik og værdifuld

Læs mere

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 Digitale platforme rummer fordele for virksomheder og forbrugere, men skaber også

Læs mere

Automatisering af manuelle processer Dybdescreeningworkshop Slides til workshop 1 Oktober 2017

Automatisering af manuelle processer Dybdescreeningworkshop Slides til workshop 1 Oktober 2017 Automatisering af manuelle processer Dybdescreeningworkshop Slides til workshop 1 Oktober 2017 Indhold Værktøj Output Screeningsprocessen Oversigt over forløb 1. Forberedelse 2. Ledelsesworkshop 3. Dybdescreening

Læs mere

Møde med Holger Christiansen 06/10/14

Møde med Holger Christiansen 06/10/14 Møde med Holger Christiansen 06/10/14 Hvem er jeg? Lidt statistik Konkrete B2B data fra undersøgelse Dansk industri, 2013 Fremtidens salg og E-business En undersøgelse af mere end 400 handels virksomheder

Læs mere

Digitale tendenser i markedet

Digitale tendenser i markedet Den digitale B2B-virksomhed 08-11-2018 Digitale tendenser i markedet Lisa Gundsø Introduktion 2 Dansk Erhverv repræsenterer Handel Rådgivning & videnservice Ca. 9.500 medlemsvirksomheder Ca. 3.000 medlemsvirksomheder

Læs mere

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked Digitaliseringspanelet 6. møde Dagsordenens pkt. 4 Bilag 1 DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked 1. Sammenfatning Fremtidens arbejdsmarked handler om de forandringer, der sker på arbejdspladserne

Læs mere