Vedrørende arbejdet i Trængselskommissionen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vedrørende arbejdet i Trængselskommissionen"

Transkript

1 NOAH-Trafik Nørrebrogade København N noahtrafik@noah.d København den 24. juni 2012 Vedrørende arbejdet i Trængselskommissionen Eftersom jeg er forhindret i at deltage i det første egentlige arbejdsmøde i kommissionen til august sender jeg hermed i stedet nogle informationer og betragtninger vedrørende arbejdet i kommissionen. Parkeringspolitik er af afgørende betydning 73 % af lønmodtagerne har normalt/altid parkeringsplads ved arbejdspladsen i København og på Frederiksberg Der tales ofte om, at det er dyrt for pendlerne at parkere i København og på Frederiksberg. Her går man ud fra, at pendlerne parkerer på gader med opkrævning af parkeringsafgift. Det er der imidlertid ikke mange der gør. Vi har indhentet oplysninger fra Transportvaneundersøgelsen. Disse viser, at 73 % af lønmodtagere, der pendler til centralkommunerne, København og Frederiksberg normalt/altid har adgang til parkeringsplads ved deres arbejdsplads. Det er undergravende for ønsket om en bæredygtig trafikudvikling. De allerfleste af de lønmodtagere, der ikke har parkeringsplads, må formodes at bruge andre transportmidler. Adgang til parkering for parkering ved arbejdsplads, fordelt på arbejdskommunen, for lønmodtagere i 2011 Arbejdskommune Adgang til parkering ved arbejdsplads Procentfordeling København eller Frederiksberg Normalt/altid plads 73 København eller Frederiksberg Sjældent/aldrig plads 27 Kilde: Transportvaneundersøgelsen.

2 Lønmodtagere, der bor i København eller Frederiksberg og arbejder i andre kommuner bliver også stimuleret til at benytte bil, idet 81 % normalt/altid har parkeringsplads ved deres arbejdsplads. Adgang til parkering ved arbejdsplads, fordelt på respondentens bopælskommune, for lønmodtagere i 2011 Bopælskommune Adgang til parkering ved arbejdsplads Procentfordeling København eller Frederiksberg Normalt/altid plads 81 København eller Frederiksberg Sjældent/aldrig plads 19 Kilde: Transportvaneundersøgelsen Parkeringspladserne er tilmed normalt gratis at benytte og altid ubeskattet, selvom den repræsentere en meget stor markedsværdi. En pris på omkring kr. pr. måned i centrale bykvarterer er ikke usædvanlig. I sådanne tilfælde får bilpendleren ubeskattet fryns til en værdi af kr. om året. Se mere herom: Økonomisk-og-miljømææssigt-uforsvarligt.pdf NOAH har påvist, at der gennem årtier er bygget titusinder af pendlerparkeringspladser alene i København. Ifølge Kommuneplan 2011 for København kræver man i forbindelse med nybyggeri eller ombygninger af eksisterende bebyggelse, at der etableres parkeringspladser i henhold til bestemmelserne i denne tabel: Selv ved stationsnær beliggenhed af erhverv, kræves efter reglerne masser af pendlerparkeringspladser. Man nævner ellers i kommuneplanen, at Kommuneplanens parkeringsnormer understøtter stationsnærhedsprincippet. Det er kun i begrænset omfang tilfældet. Desværre er de nye parkeringsnormer endnu mindre miljøvenlige end dem, der var gældende i Kommuneplan Selve tallene er de samme, men i stedet for HØJST i kommuneplan 2009, står der nu i Kommuneplan 2011 I STØRRELSESORDEN OG HØJST. Det er af afgørende betydning, idet man lægger en norm, der svarer til det højeste antal parkeringspladser man må bygge. Det er nu blevet en ønsket parkeringsdækning. Det giver en stor forskel. Som eksempel kan nævnes, at der for øjeblikket er en lokalplan for Scala grunden i høring. Ifølge den kræver Københavns Kommune anlæg af 180 parkeringspladser, selvom byggeriet ligger tæt på Vesterport Station, Hovedbanegården og den kommende metrostation på Rådhuspladsen. Det er trængselsskabende så det batter noget. Tidligere var der ingen parkeringspladser ved Scala.

3 Ifølge denne tabel kommer omkring pendlere med bil til arbejde eller uddannelse i København. Kilde:Transportvaneundersøgelsen og Københavns Kommune. Fra god til verdens bedste, Københavns cykelstrategi NOAH mener, at det er nødvendigt at søge at begrænse bilkørslen til centralkommunerne. Her kan færre parkeringspladser og dyrere parkering på offentlige veje samt beskatning af fri/gratis arbejdspladsparkering stimulere folk til at cykle og bruge den kollektive trafik. Dertil kommer, at den kollektive service må forbedres markant. Det er vigtigt ikke ligefrem at støtte og opmuntre folk til at vælge bil frem for andre transportmidler. Hvis der, som i København på Frederiksberg og resten af regionens større byer er masser af private parkeringspladser til pendlere, er det naturligvis fristende at tage bilen med på arbejde også selvom der er andre muligheder. Handicappede bilister skal naturligvis have de bedste forhold. Apropos parkering vil vi bringe et citat fra den verdenskendte danske arkitekt og ekspert i moderne miljøvenlige byplanlægning og byrum Jan Gehl. Ham lytter man til andre steder i verden. Når der bygges boliger i fremtidens København skal vi klart markere, at så er der ikke plads til biler. Der skal kun være plads til delebiler. Erhverv skal ligge tæt på stationer og metro og skal ikke have p-pladser. Citat af arkitekt Jan Gehl fra Den tænkende storby, Københavns Kommune, Kommuneplanstrategi 2007, s. 11 Der kan også spares store beløb på parkeringspladser, som for øjeblikket kan koste helt op til kr. pr. p-plads i København. Se mere om parkeringsproblemstillingen i høringssvar til Handlingsplan for Grøn Mobilitet :

4 Efter vores opfattelse burde der i København og på Frederiksberg maksimalt tillades 1 p-plads pr. 350 etagemeter erhvervsbyggeri. Det er nok til at sikre handicappede bilister og parkering til service m.m. Store indfaldsveje fra bilrige egne lægger voldsomt pres på København og Frederiksberg Vi synes ikke, at det er miljømæssigt forsvarligt, at der på hverdage kører (2010) ca motorkøretøjer over kommunegrænsen til København (tilsammen begge retninger) mellem klokken 06 og 19. Den motoriserede trafik, der kører på gaderne i København, er fortrinsvis personbiler. De kører (mellem kl. 7 og 19) omkring 76 % af de kørte motoriserede kilometer. Dertil kommer, at en ukendt del af varevognene (på gule eller gul-hvide plader), der står for 18,3 % af kørslen, også primært udfører persontransport. Landets laveste bilejerskab er i Københavns by. Nordsjælland har landets højeste bilejerskab. Kørsel over kommunegrænsen: Summen af begge retninger: Biler pr indbyggere. Øverste tal: Landstal. Kilde: DTU-Transport. Kilde: Københavns Kommune.

5 Trafikstrømme. Antal biler, årsdøgntrafik Voldsomt bilpres på København og Frederiksberg og gennem omegnskommunerne Kilde Trafikken i København. Trafiktal Københavns Kommune.

6 Kun ca. 1,11 person pr. bil i morgenmyldretiden på motorvejene i Storkøbenhavn Motorvejene i Storkøbenhavn har landets laveste belægningsgrader i bilerne om morgenen: Kilde: Vejdirektoratet: Personer pr. bil 2009 Bilpendlerne med 1,11 person pr. bil skaber myldretidsbelastningen Kilde. Infrastrukturkommissionen

7 Analyse af antal personer i biler i morgenspidstimen mod København Det ser voldsomt ud med trafik på en fyldt motorvej, men det er ikke så mange personer det drejer sig om. Der er f.eks. kun personer i bilerne i spidstimen på Lyngbyvejen ved kommunegrænsen mod København. NOAH har udarbejdet nedenstående analyse, der viser, at det ikke er nogen uoverkommelig opgave at skaffe transport til f.eks. 20 % af de pendlere, der er på de undersøgte indfaldsveje i spidstimen mellem 8 og 9. Eksempler på indfaldsveje: Antal personbiler mod Kbh. i "spidstimen" Antal personer i disse biler. I gennemsnit kun 1,11 person i hver personbil i spidstimen mod København 20 % af disse personer i spidstimen udgør så mange personer: Antal tog/busser til transport af 20 % af pendlerne på disse veje i spidstimen mod København.Der regnes med 45 personer pr. bus og 800 personer pr. tog: Lyngbyvejen tog eller 16 busser Hareskovvejen /2 tog eller 9 busser Strandvejen /4 tog eller 5 busser Tuborgvej /2 tog eller 8 busser Holbækmotorvejen /2 tog eller 8 busser Frederikssundsvej /4 tog eller 4 busser Jyllingevej /4 tog eller 5 busser Slotsherrensvej /4 tog eller 4 busser Roskildevej /3 tog eller 8 busser Islevhusvej og Horsebakken /6 tog eller 3 busser Mørkhøjvej /9 tog eller 2 busser Kilde vedrørende antal biler: Københavns Kommune. Der er regnet med en gennemsnitsbelægning på 1,11 person pr. bil i morgenmyldretiden mod København. Kilden hertil er Vejdirektoratets rapport: Personer pr. bil Det siger sig selv, at kan man håndtere spidstimen så er alle andre af døgnets timer endnu lettere at klare. Også en større reduktion kan håndteres ved fælles indsats fra bus- og baneoperatører. Busløsninger kan etableres på meget kort tid, men skal naturligvis senere erstattes med bane- og letbaneløsninger, som er langt det bedste for passagererne. Biler fylder alt for meget i forhold til, hvor få personer de transporterer Privatbiler er så absolut ringest til at udnytte pladsen effektivt. Der bør derfor satses på de andre og mere bæredygtige transportformer, som skemaet nedenfor viser

8 Som det ses af Figur 12 er bilen det transportmiddel der er mest arealkrævende pr. transporteret person. Både individuel trafik på cykel og til fods kan transportere væsentlig flere personer pr. time på samme plads, mens det er banesystemerne der kan transportere flest personer i den kollektive trafik. Ved i fremtiden at satse på biltrafik vil det være nødvendigt at udlægge væsentlig store arealer til transport dels pga. den generelle trafikvækst men også pga. færre brugere af den kollektive trafik. Ved at satse på den kollektive trafik kan gaderummene udnyttes bedre end i dag, og i byområder med meget trafik kan letbaner og bybaner være et reelt alternativ til busser da de kan transportere flere passagerer. Kilde: Fremtidsscenarier vedrørende transport i Danmark. DTU. Otto Anker Nielsen, Alex Landex og Jens Rørbeck.

9 Kilde: MOVIA En person i bil bruger ca. 28 gange så megen vej- plads til kørsel som en buspassager. Og 68 gange mere plads end en letbanepassager. Dertil kommer parkeringsareal på ca. 22 kvadratmeter pr. bil.

10 Forsinkelser rammer buspassagererne ekstra hårdt Det kommer aldrig/sjældent frem i officielle notater og i trængselsdebatten, at det er buspassagererne, der lider mest under bilmængderne. De er langt mere tidsmæssigt sårbare end bilisterne på indfaldsvejene. Alligevel er der mest focus på trængsel på indfaldsvejene i myldretiden, selv der som nævnt kun er 1,11 persom i hver bil. Det er tilmed de store indfaldsveje, der fylder København og Frederiksberg med biler og derved næsten ødelægger bustrafikken og forsinker al anden trafik. Der er lavet en enkelt undersøgelse af buspassagernes trængsler (se nedenfor). Den viste, at alene A-buspassagerernes forsinkelser (i forhold til køreplanen ikke i forhold til ideelle forhold) i morgenspidstimen svarer til op mod 60 procent af bilisternes samlede forsinkelser på alle motorveje i spidstimen omkring hele København. Dertil kommer forsinkelser på alle andre tidspunkter og for alle øvrige buslinier. Hvis man tilmed sammenlignede med optimale forhold for en bustrafik uden fremkommelighedsproblemer, ville tidstabet blive langt større. Og her skal man huske, at de forsinkelser, man taler om for buspassagererne, er forsinkelser sammenlignet med en køreplan, som i forvejen er dårlig på grund af langt tid mellem busserne, lav fremkommelighed og tidstab ved dårlig tilslutning til tog eller anden bus. En typisk rejsehastighed for buspassagerer er skønsmæssigt 6-8 km/timen, når gangtid, ventetid, køretid, evt. skiftetid og igen gangtid medregnes. Buspassagerer kan heller ikke indhente den forsinkelse de får, hvis de mister et tog eller en anden bus på grund af trængsel. De kan bilister ofte. Selv med forsinkelser kommer bilister normalt mange gange hurtigere frem end de kollektive trafikanter. For de fleste bilister er det også hovedbegrundelsen for at vælge bilen. Man skal også være opmærksom på, at bilforsinkelser på motorveje og andre veje er tidstab sammenlignet med de højest tilladte hastigheder på strækningen. Det være sig 130, 110, 90, 80, 60, 50 km/timen. I byen sammenlignet med at være eneste bil på vejen og med optimal signalstyring. For buspassagererne er forsinkelserne ulig værre, idet man som nævnt i forvejen har en meget lav rejsehastighed. I tabellen nedenfor er det alene A-buspassagerernes forsinkelser i morgenspidstimen i forhold til køreplanerne, der er analyseret. Dertil kommer de forsinkede buspassagerer på alle andre tidspunkter og på alle andre buslinier Kilde: Artikel af Johannes Sloth. Tidligere direktør for HUR. Se den her: % pdf

11 For bilister udregner man som nævnt tidstab ved at sammenligne med optimale forhold med fuld fart på vejene. Det giver biltrafikken en enorm mediemæssig fordel, idet man derved tilslører, at man alligevel rent faktisk ofte kommer meget hurtigt frem. Dertil kommer, at hele turens tidsforbrug for bilisten stort set er køretid, idet man må formode, at der er p-plads nær ved hjemmet og da de allerfleste bilister ifølge Transportvaneundersøgelsen er sikret parkeringsplads ved deres arbejdsplads. For bilister er der heller ingen ventetid fordi transportmidlet kører sjældent eller er forsinket og der er heller ingen skiftetid. En reduktion af bilpresset vil betyde, at busserne vil kunne køre hurtigere og præcist og derfor give en langt bedre og mere effektiv kollektiv transport. Det samme antal busser kan udføre et større transportarbejde. Der bør dog sættes langt flere busser ind for at minimere ventetiden og sikre god plads til passagererne. Serviceniveau - Projekt Basisnet Der er få store undersøgelser af serviceniveauet for den kollektive trafik. Projekt Basisnet indeholdt en sådan undersøgelse, men kun for Storkøbenhavn. Nedenfor kort over Storkøbehavn, med angivelse af omåder med forholdsvis dårlig kollektiv transport. Endnu er der stort set ikke rettet op på servicen. Der er tværtimod skåret kraftigt ned på busbetjeningen i store områder af Storkøbenhavn. Kilde: Projekt Basisnet.

12 Serviceniveau for bilister og kollektive trafikanter. Per Milner: Nu har vi veje nok Rapport fra Rambøll Nyvig om tilgængelighed med kollektiv transport i Hovedstadsområdet sammenlignet med biltilgængelighed I "Trafikbarometer" september 2001 fra Roskilde Amt blev offentligjort en undersøgelse udført af Rambøll Nyvig, der viser meget høj tilgængelighed til arbejdspladser for bilister i hele regionen, mens tilgængeligheden med kollektiv trafik generelt er meget ringere. Dette illustreres bl.a. med disse skemaer: 1. Først opgøres hvor mange arbejdspladser man kan nå i bil på min i forskellige dele af regionen: Antal arbejdspladser i Østdanmark der med bil kan nås fra områderne Rejsetid under 30 min. 45 min. 60 min. Områder Roskilde Amt Centralkommunerne Københavns Amt Frederiksborg Amt Dernæst ser man på hvor mange arbejdspladser man kan nå med kollektiv transport på 30-60

13 min i forskellige dele af regionen: Antal arbejdspladser i Østdanmark der med kollektiv transport kan nås fra områderne Rejsetid under 30 min. 45 min. 60 min. Områder Roskilde Amt Centralkommunerne Københavns Amt Frederiksborg Amt Som det kan ses er biltilgængeligheden mange gange (op til 23 i Roskilde Amt) større end med kollektiv transport. Nu vender undersøgelsen synsvinkel: 3. Man kigger på hvor mange indbyggere, der kan nå en arbejdsplads med henholdvis bil og kollektiv transport (skema 4) indenfor minutter: Antal indbyggere i Østdanmark der med bil kan nå en arbejdsplads i områderne Rejsetid under 30 min. 45 min. 60 min. Områder Roskilde Amt Centralkommunerne Københavns Amt Frederiksborg Amt

14 4. Antal indbyggere i Østdanmark der med kollektiv transport kan nå en arbejdsplads i områderne Rejsetid under 30 min. 45 min. 60 min. Områder Roskilde Amt Centralkommunerne Københavns Amt Frederiksborg Amt Også set fra den synsvinkel er bilbrugere markant bedre stillet end kollektive trafikanter. I Roskilde Amt kan man nå 20 gange så mange arbejdspladser på 30 minutter i bil end med kollektiv transport. Rejsetid er for de fleste trafikanter en afgørende parameter for deres transportmiddelvalg. Denne undersøgelse viser, at rejsetiden for bilister er mange gange mindre end med kollektiv transport. Det er derfor ikke så underligt at regionen udsættes for det kraftige bilpres. Siden denne undersøgelse blev lavet er der tilmed lavet store vejudbygninger, store takstforhøjelser i den kollektive trafik og markante nedskæringer af bustrafikken. Vi synes at der skal udformes en trafikplanlægning således at borgerne tilbydes et mere ligeværdig serviceniveau ved at den kollektive trafik udbygges markant, mens man stopper for udbygninger af vejsystemerne, som allerede har et serviceniveau, der ifølge undersøgelsen er tårnhøjt sammenlignet med den kollektive trafiks. Vi er helt enige med tidligere vejdirektør, nu afdøde, Per Milner:

15 »Nu har vi veje nok«af Birgitte Marfelt fredag kl. 00:45 [Foto: Lars Bertelsen] I dag har samfundet veje nok, mener Per Milner, der om nogen har forsynet Danmark med asfalteret infrastruktur.»der er grænser for hvor mange veje dette lille land kan anlægge. Nu er der brug for at bygge en ordentlig planlægning op omkring biler og baner. Det er tungt at bruge jernbanen og de store veje. Systemet bør fremstå fleksibelt og kundevenligt. Se hele interviewet her: Ved en målbevidst satsning på den langt mere miljøvenlige kollektive trafik vil trafikbelastningen i regionen kunne nedsættes. Den gode biltilgængelighed til de centrale bykvarterer i regionen må samtidig begrænses, ved hjælp af en stribe velkendte trafikpolitiske virkemidler, for at lette mindske trafikbelastningen.undersøgelsen fra Rambøl Nyvig viser, at der er et voldsomt behov for forbedringer af den kollektive trafik i hele regionen, hvis ikke biltrafikken skal eksplodere yderligere. Kollektiv transport i stedet for store park and ride anlæg Nogle omegnskommuner udtrykker bekymring over evt. at skulle huse store parkeringsanlæg ved S-togs stationerne. Den bekymring forstår vi og mener, at der primært skal satse på, at folk kommer til stationer og busterminaler med bus eller cykel. Omegnskommunerne kan i øvrigt styre udenbysparkering på deres gader med en beboerparkeringsordning og opkrævning af betaling for parkering af ikke beboere. Parkeringsanlæg i omegnskommunerne vil også være alt for tæt på København og dyrt, grimt, pladskrævende og biltrafikgenererende. En p-plads fylder i gennemsnit omkring 22 kvadratmeter, og hvis de skal bygges i p-kældre eller p-huse koster de let flere hundrede tusinde kr. pr. bilplads. Det er spild af penge i forhold til, at bilen blev stående trygt derhjemme. Der er yderligere et stort problem ved park and ride. Sådanne anlæg vil undergrave kundegrundlaget for gode tilbringerbussystemer eller letbanesystemer. Dertil kommer at erfaringer fra udlandet viser, at sådanne p-anlæg frister folk, der tidligere brugte cykel eller bus til stationen, til at bruge bil i stedet. Det er endnu en grund til, at det er bedre, at stimulere pendlere med god service således, at hele strækningen hjemmefra og til arbejde/uddannelse sker med kollektive transportmidler og/eller cykel. Af mange grunde er forbedret service med kollektive transportmidler derfor langt at foretrække frem for park and ride. Derved vil både de nye brugere og dem, der allerede bruger den kollektive trafik, få bedre service.

16 En begrænsning af trafikken til centralkommuner burde være et ønskemål for omegnskommunerne, idet de vil slippe for megen gennemkørende trafik. Billig benzin sammenlignet med kollektive takster siden 1980 Set i forhold til taksterne i den kollektive trafik er benzinen meget billig. Hvis benzinen inkl. benzinafgift skulle være steget lige så meget som de kollektive takster siden 1980 skulle en liter benzin i dag koste over 39 kr. pr. liter. På 23 år er benzinafgiften kun steget med 1 kr. Kilde: Set i forhold til lønniveauet er benzinen billigst i Danmark - sammenlignet med 15 andre europæiske lande Kilde: Finansdepartementet, Norge:

17 Også køb af biler i Danmark er blevet markant meget billigere siden Bilafgifterne er nedsat så kraftigt, at de fleste biler i dag har en afgift der er kr. lavere end efter beskatningsreglerne i Kilde: Hver sparet biltur giver energi- og miljøgevinst Der er det særlige ved transport, at for hver person, der lader bilen stå og i stedet bruger ledig kapacitet i den kollektive transport, cykler eller går, er al energien til bilen sparet. Også forureningen undgås. Hvis man derimod dropper at benytte cykel, tog, bus og bruger bil i stedet, er hele bilens energiforbrug et ekstra energiforbrug. Dette hængeskilt fra energikrisen i , som er gengivet nedenfor som bilag, opsat i busser og tog, skærer bogstaveligt talt problemstillingen ud i pap. København den 24. juni 2012 Ivan Lund Pedersen Bilag: drkøbenhavn den e til i klimaafsnittet: få flere busser og tog, et sporvejssystem, transportservice i stedet for befordringsfradrag og højere K

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk Kbh. 29. september 2012 Til Trængselskommisionen og Transportministeriet Vedrørende: TRÆNGSELSINDIKATORER

Læs mere

73 % af lønmodtagerne har normalt/altid parkeringsplads ved arbejdspladsen i Kbh.

73 % af lønmodtagerne har normalt/altid parkeringsplads ved arbejdspladsen i Kbh. NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N noahtrafik@noah.dk Kbh. den 7. juni 2012 Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Rådhus 1595 København V Vedrørende Handlingsplan for GRØN

Læs mere

Vedrørende: Den sammenhængende by. Forslag til kommuneplanstrategi for København 2014

Vedrørende: Den sammenhængende by. Forslag til kommuneplanstrategi for København 2014 NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk noahtrafik@noah.dk København den 12. oktober 2014 Vedrørende: Den sammenhængende by. Forslag til kommuneplanstrategi for København 2014 NOAH-Trafik

Læs mere

Kilde. Transportøkonomiske enhedspriser.

Kilde. Transportøkonomiske enhedspriser. Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 258 Offentligt København den 26. februar 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Kopi til Danske Regioner og Kommunernes Landsforening

Læs mere

Frederiksberg Kommune Bygge-, Plan og Miljøafdelingen Frederiksberg Rådhus 2000 Frederiksberg. Vedrørende: Frederiksbergstrategien 2011

Frederiksberg Kommune Bygge-, Plan og Miljøafdelingen Frederiksberg Rådhus 2000 Frederiksberg. Vedrørende: Frederiksbergstrategien 2011 Frederiksberg den 17. januar 2012 Frederiksberg Kommune Bygge-, Plan og Miljøafdelingen Frederiksberg Rådhus 2000 Frederiksberg Vedrørende: Frederiksbergstrategien 2011 Vi er glade for at Frederiksberg

Læs mere

Betalingsring En ekspertvurdering

Betalingsring En ekspertvurdering Betalingsring En ekspertvurdering Ingeniørforeningen 2012 Betalingsring En ekspertvurdering 2 Betalingsring En ekspertvurdering 3 Betalingsring En ekspertvurdering Resume Ingeniørforeningens kortlægning

Læs mere

Vedrørende serviceniveau, arealforbrug, transportmidlers kapacitet, trafikfordeling, trængsel, trafikfremskrivninger og disses forudsætninger

Vedrørende serviceniveau, arealforbrug, transportmidlers kapacitet, trafikfordeling, trængsel, trafikfremskrivninger og disses forudsætninger NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk noahtrafik@noah.d Til Trængselskommissionen København den 10. januar 2013 Vedrørende serviceniveau, arealforbrug, transportmidlers kapacitet,

Læs mere

Vedr: Århusgadekvarteret i Nordhavn. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. Ingen udsigt til Nordhavn som en bæredygtig bydel, hvad trafik angår.

Vedr: Århusgadekvarteret i Nordhavn. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. Ingen udsigt til Nordhavn som en bæredygtig bydel, hvad trafik angår. Kbh. den 30. september 2011 Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign Postboks 447 1505 København V Vedr: Århusgadekvarteret i Nordhavn. Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan Rådet for Bæredygtig

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Hvor mange er sikret parkeringsplads ved arbejdet i vore store byer?

Hvor mange er sikret parkeringsplads ved arbejdet i vore store byer? NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk noahtrafik@noah.d København den 13. marts 2012 Til Folketingets Transportudvalg og Skatte- og afgiftsudvalg Danske bilister sparer årlig

Læs mere

Åbent brev til Trafikminister Flemming Hansen og Folketingets Trafikudvalg

Åbent brev til Trafikminister Flemming Hansen og Folketingets Trafikudvalg Miljøbevægelsen NOAH Nørrebrogade 39 2200 København N Tlf. 35361212 Fax. 35361217 noah@noah.dk www.noah.dk København den 20. februar 2007. Åbent brev til Trafikminister Flemming Hansen og Folketingets

Læs mere

Vedrørende: Forslag til Københavns Kommune, Kommuneplan 2015

Vedrørende: Forslag til Københavns Kommune, Kommuneplan 2015 Vedrørende: Forslag til Københavns Kommune, Kommuneplan 2015 København den 13. oktober 2015 Tak for muligheden for at kommentere forslaget. NOAH-Trafik vil især beskæftige os med en del af de trafikale

Læs mere

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 7. oktober 2012 OAN Udkast 1.0 Indledning Dette notat opsumerer kort de dele af Otto Anker Nielsens præsentation

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Undersøgelse af ændrede rejsevaner for medarbejdere i Rambøll og DI ved flytning til nye kontorer i Ørestad Metroselskabet, juli 2011 1 Baggrund I august

Læs mere

NOTAT. Trængselskommissionen. Arbejdsgruppe 4. Bedre kollektivtrafikbetjening

NOTAT. Trængselskommissionen. Arbejdsgruppe 4. Bedre kollektivtrafikbetjening NOTAT Dato J.nr. 25. september 2012 2012-2131 Trængselskommissionen Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Arbejdsgruppe 4 www.trængselskommissionen.dk Bedre kollektivtrafikbetjening Af kommissorium

Læs mere

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Sammenhæng mellem hastighed og trafikmængde Stor uforudsigelighed Baggrundsfigur; Kilde Vejdirektoratet og Christian Overgaard Hansen

Læs mere

Mobilitet i København TØF 7.10.2014. Per Als, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, pal@okf.kk.dk

Mobilitet i København TØF 7.10.2014. Per Als, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, pal@okf.kk.dk Mobilitet i København TØF 7.10.2014 Per Als, Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, pal@okf.kk.dk Metro til Sydhavnen og udbygning i Nordhavn Aftale mellem Staten og Københavns Kommune af 27. juni 2014

Læs mere

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE

NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE NIELS TØRSLØV, KØBENHAVNS KOMMUNE STRØGGADER I KØBENHAVNS KOMMUNE INDHOLD 1. Trafikmålsætninger i Københavns Kommune 2. Trafikplanlægning og strøggader 3. Et strategisk vejnet med forskellige definitioner

Læs mere

Notat. TU data. Hvis antallet og dermed andelen af ture med et transportmiddel er lavt, er usikkerheden høj. Bil/MC

Notat. TU data. Hvis antallet og dermed andelen af ture med et transportmiddel er lavt, er usikkerheden høj. Bil/MC Notat TU data DTU foretager hvert år de nationale transportvaneundersøgelser (TU), der kortlægger danskernes transportvaner efter et meget præcist system. Oplysningerne indhentes som interviews. Kun i

Læs mere

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resultater 2. 3 Generelle forudsætninger 5. 4 Bilag 6

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resultater 2. 3 Generelle forudsætninger 5. 4 Bilag 6 TRANSPORTMINISTERIET OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Resultater 2 3 Generelle

Læs mere

De seneste dage vælter det frem med allehånde natur- og miljøødelæggende vejkrav.

De seneste dage vælter det frem med allehånde natur- og miljøødelæggende vejkrav. NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk noahtrafik@noah.d København den 8. februar 2014 Til redaktionen Flere motorveje f.eks. i Nordsjælland - vil forringe miljøet, undergrave

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

Høringssvar vedrørende Frederiksberg Kommune: Kommuneplan 2017

Høringssvar vedrørende Frederiksberg Kommune: Kommuneplan 2017 Nørrebrogade 39, 1. tv., 2200 København N www.baeredygtigtrafik.dk Frederiksberg 17. april 2017 Høringssvar vedrørende Frederiksberg Kommune: Kommuneplan 2017 Som repræsentant for en NGO med navnet Rådet

Læs mere

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Fremkommelighedsudvalg 20. Juni 2019 Erik Basse Kristensen Markedschef, Plan og trafik 1 Agenda Lidt fakta Trængsel og kapacitet Hvorfor opstår trængsel? Trængsel

Læs mere

UDVIKLING AF METRO OG LETBANER I KØBENHAVN SØREN ELLE, CENTER FOR BYUDVIKLING, KØBENHAVNS KOMMUNE

UDVIKLING AF METRO OG LETBANER I KØBENHAVN SØREN ELLE, CENTER FOR BYUDVIKLING, KØBENHAVNS KOMMUNE TØF 21.4.08 UDVIKLING AF METRO OG LETBANER I KØBENHAVN SØREN ELLE, CENTER FOR BYUDVIKLING, KØBENHAVNS KOMMUNE METROEN ØGER DEN KOLLEKTIVE TRAFIK 255.000 BUS 281.000 METRO BIL CYK 2002 2005 KOLLEKTIV TRAFIK

Læs mere

Vejforum. Trængselskommissionens arbejde

Vejforum. Trængselskommissionens arbejde Vejforum 6. december 2012 Trængselskommissionens arbejde v. kommissionens formand Leo Larsen Baggrund Betalingsringen forkastet men fortsat vigtigt at afdække mulighederne for at begrænse trængsel og luftforurening

Læs mere

Vedr. offentlig høring om supplerende VVM-redegørelse for en udbygning af Frederikssundsvej

Vedr. offentlig høring om supplerende VVM-redegørelse for en udbygning af Frederikssundsvej 27.11. 2006 NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N Tlf. 35361212 Fax. 35361217 noah@noah.dk www.noah.dk Til Vejdirektoratet Vedr. offentlig høring om supplerende VVM-redegørelse for en udbygning

Læs mere

Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplan 2013 for Frederiksberg Kommune

Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplan 2013 for Frederiksberg Kommune Nørrebrogade 39, 1. tv., 2200 København N www.baeredygtigtrafik.dk Frederiksberg16. april 2013 Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplan 2013 for Frederiksberg Kommune I forbindelse med denne høringsproces

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Letbaner i København - 2005

Letbaner i København - 2005 Letbaner i København - 2005 Helge Bay Morten Engelbrecht Moderne sporveje i København Århus d. 12.09.2005 Copyright Hvem er? består af en gruppe trafikfolk med forskellig baggrund Formålet er at udbrede

Læs mere

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Årsager til og effekter af trængsel Definition af trængsel Trængsel er et udtryk for trafikanternes nedsatte bevægelsesfrihed

Læs mere

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TØF KONFERENCE 8. MARTS 2004 TRAFIKKENS ORGANISERING I KØBENHAVN Søren Elle, trafikplanlægger, Københavns Kommune OVERORDNET MÅLSÆTNING EN STÆRK, KONKURRENCEDYGTIG REGION MED EN

Læs mere

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Ole Kveiborg, COWI Lise Bjørg Pedersen, DI Transport, Dansk Kollektiv Trafik 1 Formål DI Transport har bedt COWI gennemføre en analyse af: Betydning for

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøforvaltningen Indre By Lokaludvalg Rådhuspladsen 77, 4. 1550 København V indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 33 66 54 41 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Læs mere

Notat. Transportvaner for Odense 2018

Notat. Transportvaner for Odense 2018 Notat Transportvaner for Odense 2018 DTU foretager hvert år de nationale transportvaneundersøgelser (TU), der kortlægger danskernes transportvaner efter et meget præcist system. Oplysningerne indhentes

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested.

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested. Grøn bølge for cyklister i København Nicolai Ryding Hoegh Trafikingeniør Københavns Kommune - Center for Trafik nicols@tmf.kk.dk I Københavns Kommune er der et stort politisk fokus på dels at få flere

Læs mere

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder:

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder: Bybanesystemer, erfaringer fra udlandet af civ.ing. Bent Jacobsen og civ. ing., Ph.D. Jan Kragerup RAMBØLL, Bredevej 2, DK-2830 Virum, tel. 45 98 60 00, fax 45 98 67 00 0. Resumé I bestræbelserne på at

Læs mere

Perspektiver ved indførelse af gratis offentlig transport

Perspektiver ved indførelse af gratis offentlig transport Ny rapport Perspektiver ved indførelse af gratis offentlig transport - Vidensoverblik,, vurderinger og væsentlige anbefalinger fra en arbejdsgruppe nedsat af Teknologirådet Arbejdsgruppens opgave At kortlægge

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane TRÆNGSELSKOMMISSIONEN 27. februar 2013 Dagsorden 1. Eksisterende linjer og igangværende projekter 2. Tilgang til arbejdet med nye linjer 3. Effekter

Læs mere

Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk

Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder. Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Persontransport - De 5 vigtigste (investerings) områder Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Præmis (1)? Investeringer er ikke nødvendigvis det mest effektive (transportpolitiske) virkemiddel I hvert

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende.

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 13. juni 2012 2012-732 Udfordringer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen

Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen Trængsel i København hvad kan Københavns Kommune gøre? Mads Monrad Hansen Teamleder, Økonomiforvaltningen Trængsel er en regional udfordring Regionalt arbejdsmarked: Der pendler 162.000 ind og 104.000

Læs mere

Fremkommelighedspuljen 7. runde

Fremkommelighedspuljen 7. runde Tilsagnsnotat Fremkommelighedspuljen 7. runde 25. november 2013 3 Tilsagnsnotat Der er i 7. runde udmøntet for 93,1 mio. kr. til 23 projekter. Dermed Fremkommelighedspuljen udmøntet i 2013. Følgende projekter

Læs mere

NOTAT. Trængselskommissionen. Henvendelser til Trængselskommissionen

NOTAT. Trængselskommissionen. Henvendelser til Trængselskommissionen NOTAT Dato J.nr. Trængselskommissionen Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Henvendelser til Trængselskommissionen www.trængselskommissionen.dk Afsender dato Id nummer Vibeke Storm Rasmussen og Otto

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Mobilitet, tilgængelighed og fremkommelighed

Mobilitet, tilgængelighed og fremkommelighed Mobilitet, tilgængelighed og fremkommelighed Kommissionsmøde 16. januar 2013 Otto Anker Nielsen, oan@transport.dtu.dk Definitioner Mobilitet Mobilitet er et udtryk for hvor hurtigt, man ved brug af transportsystemet

Læs mere

Baggrund Siden 2001 har en række bilister hjulpet Københavns Kommune med at måle trængslen ved at have en GPS-enhed installeret i bilen.

Baggrund Siden 2001 har en række bilister hjulpet Københavns Kommune med at måle trængslen ved at have en GPS-enhed installeret i bilen. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik Til TMU og ØU NOTAT 22-09-2011 Trængselsindeks for perioden 2001-2010 Baggrund Siden 2001 har en række bilister hjulpet Københavns Kommune

Læs mere

Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig

Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig Indledning og resumé I forbindelse med det københavnske Projekt Basisnet

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

- projekter i Hovedstadsområdet. Alex Landex, CTT-DTU

- projekter i Hovedstadsområdet. Alex Landex, CTT-DTU Er letbaner en god forretning for samfundet? - projekter i Hovedstadsområdet Alex Landex, CTT-DTU Er letbaner en god forretning for samfundet? 5. oktober 2005 Baggrund udenlandske succeser Letbaner er

Læs mere

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at pendle.

En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at pendle. N O T A T Pendlingstiden er uændret selvom vi pendler længere En ny analyse fra Danske Regioner viser, at den gennemsnitlige pendlingsafstand er steget, samtidigt med at vi næsten bruger samme tid på at

Læs mere

Hvorfor tage bilen!...

Hvorfor tage bilen!... Hvorfor tage bilen!... Når du kan tage toget? Motivation: At finde ud af hvorfor folk ikke bruger togene,og vælger bilerne i stedet. Og finde ud af hvordan Fremtiden ser ud for togene. Problemfelt/Indledning:

Læs mere

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring.

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Hovedpunkter fra miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Miljøundersøgelsen er tilgængelig

Læs mere

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Jane Ildensborg-Hansen TetraPlan A/S Kronprinsessegade 46 E 1306 København K Tlf. 33 73 71 00, Fax: 33 73 71 01 E-mail: jih@tetraplan.dk Homepage:

Læs mere

Vedrørende diskussionerne om en evt. Havnetunnel i København

Vedrørende diskussionerne om en evt. Havnetunnel i København NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk noahtrafik@noah.dk København den 2. december 2012 Åbent brev til Københavns Borgerrepræsentation og Folketinget Vedrørende diskussionerne

Læs mere

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr.

Ansøger Projekttitel Tilskud kr. Budget kr. NOTAT Dato J. nr. 22. maj 2015 Udmøntning af Pulje til busfremkommelighed Nedenfor præsenteres de projekter som får støtte af Pulje til busfremkommelighed. Der udmøntes midler til 18 projekter til i alt

Læs mere

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Bæredygtig trafikplan for Hovedstadsregionen Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Miljøstrategisk årsmøde, 5. december 2016 Karl Vogt Nielsen, rådgiver for Enhedslistens Folketingsgruppe

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 238 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 238 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 238 Offentligt NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk noahtrafik@noah.dk København den 21. marts 2018 Til Skatteudvalget,

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport 14. marts 2014 TVO/IH INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 PILOTPROJEKTET... 4 POTENTIALER OG UDFORDRINGER... 5 OVERFLYTNING TIL CYKEL... 6 OVERFLYTNING

Læs mere

Den alternative trængselskommission. .. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne. Vibeke Forsting, COWI Economics

Den alternative trængselskommission. .. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne. Vibeke Forsting, COWI Economics Den alternative trængselskommission.. eller et bud på hvordan vi også kan løse trængselsproblemerne Vibeke Forsting, COWI Economics 1 Disposition Agenda 1. Definitioner og fakta om trængsel 2. Et tanke-eksperiment

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL 2018 INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resume 2. 3 Resultater 2. 4 Samfundsøkonomi 8. 5 Generelle forudsætninger 10

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL 2018 INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resume 2. 3 Resultater 2. 4 Samfundsøkonomi 8. 5 Generelle forudsætninger 10 MOVIA OG DANSK INDUSTRI OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL 2018 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Resume 2 3 Resultater

Læs mere

Cityringen binder byen sammen

Cityringen binder byen sammen Allerede få år efter, at den eksisterende metro slog dørene op i 2002, begyndte forarbejdet til Cityringen, som blev vedtaget ved lov i 2007. Hovedstaden vokser med cirka 10.000 indbyggere hvert år, og

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Artikel. P-henvisning

Artikel. P-henvisning Artikel P-henvisning Rambøll Nyvig Notat nr. 1 Til Vejforum Fra RA Rambøll Danmark as Bredevej 2 DK-2830 Virum Danmark T: +45 4575 3600 D: +45 4574 3620 M: +45 2013 6182 F: +45 4576 7640 ra@nyvig.dk www.nyvig.dk

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Vurdering af letbaneprojekter i Hovedstadsområdet 23. august 2005

Vurdering af letbaneprojekter i Hovedstadsområdet 23. august 2005 Vurdering af letbaneprojekter i Hovedstadsområdet Ph.d.-studerende Alex Landex Professor Otto Anker Nielsen Vurdering af letbaneprojekter i Hovedstadsområdet 23. august 2005 Baggrund udenlandske succeser

Læs mere

Nyt Bynet i Brønshøj- Husum

Nyt Bynet i Brønshøj- Husum Nyt Bynet i Brønshøj- Husum - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Brønshøj-Husum 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Nordjydernes trafikale trængsler November 12, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Overraskende hurtig 1

Overraskende hurtig 1 Overraskende hurtig 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY Linjer

Læs mere

Trængsel er spild af tid

Trængsel er spild af tid Trængsel er spild af tid Michael Knørr Skov Urban Planning and Transport 1 2 Projekt Trængsel Problemformulering Hvad er trængsel og med hvilke parametre kan den opgøres? Hvor stort er trængselsproblemet

Læs mere

I Kommissoriet for VVM-undersøgelsen var anført, at der også skulle udarbejdes samfundsøkonomiske analyser af udvalgte løsningsforslag.

I Kommissoriet for VVM-undersøgelsen var anført, at der også skulle udarbejdes samfundsøkonomiske analyser af udvalgte løsningsforslag. NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N noahtrafik@noah.dk København den 27. august 2016 Vejdirektoratet Københavns Borgerrepræsentation Folketingets partier Vedrørende Nordhavnstunnel, VVM- redegørelse

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Byudvikling og trafik 18. juni 2011. Per Als Center for Byudvikling Københavns Kommune

Byudvikling og trafik 18. juni 2011. Per Als Center for Byudvikling Københavns Kommune Byudvikling og trafik 18. juni 2011 Per Als Center for Byudvikling Københavns Kommune Side 2 Kommunens overordnede trafikpolitik: 3/3 Let at huske svær at udføre Minimum 1/3 cykel trafik Minimum 1/3 kollektiv

Læs mere

Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport

Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport Fingerplan 2007 og stationsnær lokalisering Jan Engell Arkitekt, By- og Landskabsstyrelsen Miljøministeriet Region Skåne, Malmö, 29. februar 2008

Læs mere

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Femøren St.

Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Femøren St. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 6. april 2018 Bilag 5 - Parkeringsnotat Fastsættelse af parkeringsdækning for biler i forslag til lokalplan for Femøren St. I det

Læs mere

Bilag 4 Fastlæggelse af parkeringsdækning for biler

Bilag 4 Fastlæggelse af parkeringsdækning for biler KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 20. juni 2018 Bilag 4 Fastlæggelse af parkeringsdækning for biler I dette notat redegøres først for fastlæggelse af parkeringsdækning

Læs mere

Oversigt over høringssvar samt forvaltningens kommentarer Forvaltningens kommentarer omhandler udelukkende Busplan Flintholm.

Oversigt over høringssvar samt forvaltningens kommentarer Forvaltningens kommentarer omhandler udelukkende Busplan Flintholm. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Oversigt over høringssvar samt forvaltningens kommentarer Forvaltningens kommentarer omhandler udelukkende Busplan Flintholm. NOTAT 12-08-2011

Læs mere

Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj

Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj 1 27. August 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj Udgangspunktet Region Hovedstadens trafik- og mobilitetsplan 2 3 Arbejdsspørgsmål

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Mest biltransport i de små byer. Kilde: (DTU Transport, 2013)

Mest biltransport i de små byer. Kilde: (DTU Transport, 2013) ARBEJDSNOTAT 6. oktober 2014 ARH Baggrund Denne skrivelse er en opsamling på et indlæg vedr. trafikale tal og tendenser, som Via Trafik præsenterede på Byplanlaboratoriets arrangement, 2. netværksmøde

Læs mere

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven.

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven. Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 23. februar 2017 1 Sagsnr.: 17/5675 Analyse af trafikken ved Slotshaven Introduktion I forbindelse med etablering af nye boliger samt udbygning af VUC, er Vej og Trafik blevet

Læs mere

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser 1 Indledning Dette notat dokumenterer de gennemførte trafikmodelberegninger for belysning af de trafikale konsekvenser af etablering af en henholdsvis

Læs mere

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport Susanne Krawack Trekantområdet Drivkræfterne bag. Trafikstigning Større forbrug Flere biler DK: 360 biler/1000 indb. S og D: 550 575 biler/ 1000

Læs mere

7. møde. 16. januar 2013 Kl. 13-17

7. møde. 16. januar 2013 Kl. 13-17 7. møde 16. januar 2013 Kl. 13-17 Dagsorden 1. Velkomst 2. Udestående sager fra sidste møde 3. Drøftelse af 1. udkast til idékatalog 4. Den videre proces 5. Eventuelt 2. Udestående sager Notat om definition

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

EN NY MOBILITET? OVERVEJELSER OVER GRUNDLAGET FOR TRAFIKPLANLÆGNINGEN

EN NY MOBILITET? OVERVEJELSER OVER GRUNDLAGET FOR TRAFIKPLANLÆGNINGEN EN NY MOBILITET? OVERVEJELSER OVER GRUNDLAGET FOR TRAFIKPLANLÆGNINGEN Per Homann Jespersen, Lektor, trafikplanlægning og trafikpolitik, Roskilde Universitet Trafikdage, 26.8.2013 Spørgsmål 1. Hvad siger

Læs mere

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune NOTAT Projekt Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Kunde Ringsted Syd Notat nr. Dato 24-10-2013 Til Ringsted Kommune Dato 24-10-2013 Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København S T

Læs mere

Bløde og hårde virkemidler

Bløde og hårde virkemidler Bløde og hårde virkemidler - og nogle eksempler Susanne Krawack Tetraplan rafikale udfordringer Antallet af biler stiger i Danmark Trafikarbejdet med bil stiger med 15% over de næste 10 år Meget større

Læs mere

Styr på trafikken og renere luft

Styr på trafikken og renere luft Styr på trafikken og renere luft Politisk udspil af overborgmester Frank Jensen om mindre trængsel, bedre kollektiv trafik og renere luft. Det går godt i København. Byen vokser og vi bliver rigere. De

Læs mere