Kommunerne og erhvervslivet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunerne og erhvervslivet"

Transkript

1 Kommunerne og erhvervslivet Teknisk baggrundsnotat 2018

2 Kommunerne og erhvervslivet side 2/23 Indholdsfortegnelse Beregning af rangorden... 3 Vægtning... 4 Byggesagsbehandling... 5 Sagsbehandlingstid... 5 Timepris... 5 Skatter og afgifter... 6 Dækningsafgift... 6 Udviklingen i dækningsafgiften... 6 Grundskyld... 6 Indkomstskat... 7 Konkurrenceudsættelse af driftsopgaver... 8 Udlicitering på de tekniske områder... 8 Udvikling i udlicitering på de tekniske områder Kommunale entreprenør- og materielgårde Erhvervsaffald Tilgængelighed og åbningstider Gebyrer Administrationsgebyr Udbudspolitik Arbejdsgaranti AB Dialogmøder Arbejdsklausuler og kontrol af dem Uddannelsesklausuler og partnerskabsaftaler Arbejdsmarked og uddannelse Erhvervsuddannede Politik om erhvervspraktik i folkeskole Skole-virksomhedssamarbejde Langtidsledighed Nyledige i arbejde Erhvervsfrekvens Kommunale kendetegn Udviklingen i befolkningen BNP i kommunerne Kommunale investeringer Byggetilladelser Udviklingen i antallet af virksomheder... 22

3 Kommunerne og erhvervslivet side 3/23 Beregning af rangorden Kommunernes erhvervsvenlighed er baseret på 30 indikatorer, der alle siger noget om, hvordan det er at drive virksomhed. Kommunerne er rangordnet i forhold til de andre kommuner. Det vil sige, at de får en placering fra 1 til 98 for hver indikator. Hvis værdierne er ens for flere kommuner, får disse kommuner samme placering. Placeringerne fra 1 til 98 for hver indikator bliver regnet sammen til én værdi ud fra en vægtning af parametrenes vigtighed. Vægtningen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt Dansk Byggeris medlemmer. Slutteligt bliver den samlede rangorden bestemt, og kommunerne placeres fra 1 til 98. I forhold til sidste års analyse er der lavet nogle få ændringer i parametrene. Parameteret om kommunernes anvendelse af kædeansvar og servicemål for byggesager er fjernet. Vi måler i stedet på arbejdsklausuler og kontrol af dem. Kommunerne vil heller ikke blive målt på, hvor stor en andel af erhvervsuddannede indenfor byggeog anlæg, der er i kommunen. I stedet måles andelen af folkeskoleeleverne, der vælger en erhvervsuddannelse efter endt folkeskole. Parameteren om BNP i kommuner opgørs i år ved at se på den gennemsnitlige årlige BNP- vækst pr. indbygger fra 2014 til Tidligere blev kommunen scoret på det samlede BNP niveau, hvor vi nu ser på udviklingen. Afslutningsvist vil kommunerne for første gang blive vurderet på, hvordan de offentliggør deres udbud. Slutteligt vil kommunerne ikke blive målt på antallet af genbrugspladser eller om de indgår i affaldssamarbejder med andre kommuner. Ligesom de ikke måles på, om de har en udbudsstrategi.

4 Kommunalekende tegn Arbejdsmarked og uddannelse Udbudspolitik Skatter og afgifter Erhvervsaf fald Konkurren ceudsætte lse af driftsopga ver Bygge sagsbe handlin g Kommunerne og erhvervslivet side 4/23 Vægtning Der er foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt Dansk Byggeris medlemmer om, hvor vigtige de enkelte parametre vurderes at være for en kommunes erhvervsvenlighed. Det er således blot vigtigheden af de enkelte parametre, som virksomhederne bliver spurgt til, og ikke hvad virksomhederne synes om erhvervsvenligheden i de enkelte kommuner. Spørgeskemaundersøgelsen er blevet gennemført af 76 medlemmer af Dansk Byggeri. Resultatet vurderes at være tilfredsstillende, da vægtningen ikke afviger markant fra analysen i Parametre, som kommunen ikke har direkte indflydelse på, vægtes halvt. Det drejer sig om parametre markeret med blå nedenfor. Den halve vægt er indregnet i figuren. Sagsbehandlingstid Gebyrstørrelse Udlicitering Udvikling i udlicitering Kommunale entreprenør- og materielgårde Tilgængelighed og åbningstider Gebyrer Administrationsgebyr Dækningsafgift Udviklingen i dækningsafgiften Grundskyld Indkomstskat AB 92 Arbejdsklausuler og kontrol af dem Offentliggørelse af udbud Uddannelsesklausuler og partnerskabsaftaler Dialogmøder Arbejdsgarantier Udbudspolitik Politik om erhvervspraktik i folkeskoleelever Skole-virksomhedssamarbejde Erhvervsuddannede Erhvervsfrekvens Langtidsledighed Nyledige i arbejde Udviklingen i antallet af virksomheder Byggetilladelser Kommunale investeringer BNP i kommunerne Udviklingen i befolkningen 0% 20% 40% 60% 80% 100% Anm.: Parametre, som kommunen ikke har direkte indflydelse på, vægter halvt. De er markeret med blå.

5 Kommunerne og erhvervslivet side 5/23 Byggesagsbehandling Sagsbehandlingstid De data, som ligger til grund for Dansk Byggeris analyse af kommunerens byggesagstider, stammer fra det fælles IT-sagsbehandlingssystem Byg og Miljø. Dansk Byggeri har fået data fra KL. Data viser, hvor lang tid der går, fra at kommunen modtager en fuldt oplyst ansøgning i Byg og Miljø, til der er givet en tilladelse til at bygge. Evt. lovpligtige høringer og sagsbehandling ved andre myndigheder indgår i sagsbehandlingstiden. Det samme gør ventetid op til syv dage i forbindelse med indhentning af oplysninger fra ansøger. Dansk Byggeri har beregnet den vægtede gennemsnitlige sagsbehandlingstid for alle typer af byggesager, hvilket Kommunerne rangeres på baggrund af. Jo lavere sagsbehandlingstid kommunen har, des bedre placering får de. Albertslund kommune har ikke registeret data i Byg & Miljø og er derfor ikke bedømt på dette parameter. : Byg & Miljø, KL. Data for kalenderåret Timepris Der udarbejdes en rangorden for på baggrund af byggesagsgebyrer fra kommunernes hjemmesider. Bygningstyperne er enfamiliehuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri, mens der ses bort fra garager. Kommunerne er rangordnet ud fra deres timepris, hvoraf gebyrfrie kommuner noteres med en timepris på 0 kr. Kommuner, der ikke har byggesagsgebyr offentligt tilgængeligt, vil blive placeret på en sidsteplads. Kommunernes hjemmesider i perioden fra januar 2018.

6 Kommunerne og erhvervslivet side 6/23 Skatter og afgifter Dækningsafgift Dækningsafgiften kan betragtes som skat på forretningsejendomme. Det er en afgift, som kommunerne kan vælge at opkræve af de ejendomme, som anvendes til afgiftspligtige formål. Den afkræves af ejendommens forskelsværdi, som er forskellen mellem værdien af den faste ejendom og værdien af grunden i henhold til den offentlige ejendomsvurdering. Beregningen af hvor meget den enkelte virksomhed skal betale, sker på den del af forskelsværdien, der overstiger kr. Det betyder, at når forskelsværdien er mindre end kr., skal dækningsafgiften ikke betales. Rangordenen af kommunerne tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks opgørelse af dækningsafgiften i Jo lavere sats for dækningsafgiften, des bedre. Kommuner uden en dækningsafgift er således bedst placeret. Danmarks Statistik og Økonomi- og Indenrigsministeriet. Data er hentet den 2. januar Danmarks Statistik, EJDSK1 og EJDSK2 Udviklingen i dækningsafgiften Kommunerne rangordnes efter udviklingen i promillesatsen fra 2017 til 2018 i promillepoint. Kommuner, som ikke opkræver dækningsafgift, er placeret bedst. Herefter rangeres kommuner med den største sænkning af dækningsafgiften bedst. En kommune, som har sænket dækningsafgiften til et niveau på nul fra år 2017 til 2018 (dvs. afskaffet dækningsafgiften), placeres lige så godt som en kommune, der ikke opkrævede dækningsafgift i hvv eller Danmarks Statistik, EJDSK1 og EJDSK2 Økonomi- og Indenrigsministeriet: Data er hentet den 2. januar Grundskyld Der betales ejendomsskat (grundskyld) af en ejendoms grundværdi. Kommunerne fastsætter grundskyldspromillen, som skal være mellem 16 og 34 promille af grundværdien. Ud fra grundskylden for 2018 er der foretaget en simpel rangordning af kommunerne, hvor en lav sats for grundskyldspromillen foretrækkes.

7 Kommunerne og erhvervslivet side 7/23 PSKAT/EJDSK2: Økonomi- og Indenrigsministeriet: Data er hentet den 2. januar Indkomstskat Indkomstskattesatsen, også kaldet udskrivningsprocenten, opkræves af borgernes indkomst og påvirker derved erhvervslivets evne til at tiltrække medarbejdere. Der er lavet en simpel rangorden af den kommunale udskrivningsprocent for En lav sats er foretrukket. Danmarks Statistik. Data er hentet den 2. januar Danmark Statistik, tabel, PSKAT, Økonomi- og Indenrigsministeriet:

8 Kommunerne og erhvervslivet side 8/23 Konkurrenceudsættelse af driftsopgaver Udlicitering på de tekniske områder Der er i analysen taget udgangspunkt i den Private Leverandør Indikator (PLI) 1, som den er defineret af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Denne indikator viser, hvor stor en andel af de kommunale opgaver, ud af dem som kan og må udliciteres, der rent faktisk er udliciteret. PLI er opgjort på baggrund af tal fra de kommunale regnskaber. Der er kun medtaget områder, som Dansk Byggeris interessegruppe for konkurrenceudsættelse vurderer, falder inden for de tekniske områder. De medtagne konti samt en kort beskrivelse af dem kan ses nedenfor. Medtagne funktioner i analysen Konto Navn og indhold Grønne områder og naturpladser Udgifter og indtægter i forbindelse med drift og anlæg af fritidsområder registreres på autoriseret funktion Fritidsområder Stadion og idrætsanlæg Her registreres indtægter og udgifter vedrørende større idrætsanlæg, stadions og multiarenaer m.v Andre fritidsfaciliteter Her registreres indtægter og udgifter vedrørende øvrige ikke-sportsrelaterede fritidsfaciliteter Kirkegårde På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende kommunale kirkegårde, krematorier og lignende. Herunder hører blandt andet etablering og tilplantning af de enkelte gravsteder Naturforvaltningsprojekter Her registreres udgifter og indtægter vedrørende konkrete naturforvaltningsprojekter på kommunale og private arealer Skove Her registreres udgifter og indtægter vedrørende drift af de kommunale skove Sandflugt Her registreres driftsudgifter og indtægter vedrørende sandflugt, herunder læplantning og kystsikring Fælles formål (vandløbsvæsen) På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende vandløbsvæsen, som ikke objektivt kan fordeles på funktionerne Vedligeholdelse af vandløb På denne funktion registreres udgifter og indtægter, der direkte kan henføres til de enkelte vandløb. 1 Der er ikke taget udgangspunkt i indikatoren for konkurrenceudsættelse (IKU), da denne ikke kan beregnes ud fra de kommunale regnskaber (da der i IKU en også indgår områder, hvor kommunernes egne kontrolbud har vundet udbudsrunder). Det vurderes dog ikke at gøre en signifikant forskel, da IKU en og PLI en stort set er ens i 2014 var IKU en 0,2 procentpoint højere på landsplan end PLI en, når man ser på alle funktionsområder.

9 Kommunerne og erhvervslivet side 9/ Bidrag for vedligeholdelsesarbejde m.v. På denne funktion registreres bidrag til andre kommuner, pumpe- og landvindingslag m.v. for vedligeholdelsesarbejder. Skadedyrsbekæmpelse På denne funktion registreres udgifter og indtægter i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse. Fælles formål (fælles funktioner for transport og infrastruktur) På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende tværgående vejformål, der ikke objektivt kan registreres særskilt på de øvrige funktioner under hovedkonto 2, herunder udgifter vedrørende vejplanlægning. På denne funktion registreres endvidere udgifter til fælles funktioner (markpersonale, materialer og maskiner). Funktionen kan f.eks. opdeles således: Maskiner og materiel Værkstedsdrift Materialeindkøb og produktion Vejformænd, vejmænd m.v. Arbejder for fremmed regning På denne funktion registreres udgifter og indtægter i forbindelse med arbejder, som vejvæsenet udfører for andre offentlige myndigheder og for private. Driftsbygninger- og pladser På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende driftsbygninger (inkl. værksteder) og -pladser, herunder materielgårde og oplagspladser m.v. Vejvedligeholdelse m.v. På denne funktion registreres udgifter og indtægter i forbindelse med drift og vedligeholdelse af færdselsarealer. Belægninger m.v. På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende reparation og fornyelse af belægninger på færdselsarealer inklusive efterfølgende renovering af vejafmærkningen. Vintertjeneste På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende snerydning og glatførebekæmpelse. Vejanlæg På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende anlæg af: Anlæg af nye veje og stier med tilhørende broer, tunneler, parkeringsfaciliteter samt vejudstyr og afstribning. På funktionen registreres således nye veje, stianlæg m.v. i terræn, der ikke tidligere har været anvendt til vej, sti, m.v. inklusive de nødvendige arbejder på eksisterende veje, stier m.v., der følger i form af rundkørsler, tilkørsler, helleanlæg m.v. Standardforbedringer af færdselsarealer På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende anlæg (dranst drift, anlæg og status - 3) af standardforbedringer af eller på eksisterende færdselsarealer. F.eks. sideudvidelser, helleanlæg, svingbaner, rundkørsler, etablering af nyt udstyr og udskiftning til bedre standard. På kontoen for det enkelte arbejde registreres tillige udgifter og indtægter vedrørende samtlige følgearbejder.

10 Kommunerne og erhvervslivet side 10/23 På kontoen for det enkelte arbejde registreres tillige udgifter og indtægter vedrørende samtlige følgearbejder. Danmarks Statistik, Økonomi- og Indenrigsministeriet og Dansk Byggeri, regnskabsåret 2017 Udvikling i udlicitering på de tekniske områder Der er set på udviklingen i PLI en på vej- og parkområdet (se metode for dette i afsnittet udlicitering på de tekniske områder ) fra 2007 til Der er foretaget en rangordning ud fra udviklingen i procentpoint i denne periode. Jo større fremgang i udliciteringen, des bedre placering. Danmarks Statistik, Økonomi- og Indenrigsministeriet samt Dansk Byggeri, regnskabsåret Kommunale entreprenør- og materielgårde Det er analyseret hvor mange ansatte, der er i de kommunale entreprenør- og materielgårde pr indbyggere i kommunen. Her er der anvendt antallet af fuldtidsansatte i januar 2018 i forhold til antallet af indbyggere pr. 1. januar 2018 i kommunerne. Antallet af ansatte inden for vej- og parkområdet strammer fra den kommunale kontoplan. Her er der anvendt de arbejdsfunktioner, som efter Dansk Byggeris vurdering forholdsvis entydigt falder inden for vej- og parkområdet. De medtagne funktioner samt en kort beskrivelse er angivet nedenfor. Det vil ikke være alle områder, der i alle kommuner falder inden for vej- og parkområdet, da kommunerne kan have organiseret sig forskelligt. Vi har dog valgt at medtage funktionerne alligevel, da det er områder, som nemt vil kunne varetages af private virksomheder. Medtagne funktioner i analysen Konto Navn og indhold Grønne områder og naturpladser Udgifter og indtægter i forbindelse med drift og anlæg af fritidsområder registreres på autoriseret funktion Fritidsområder Fælles formål (fælles funktioner for transport og infrastruktur) På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende tværgående vejformål, der ikke objektivt kan registreres særskilt på de øvrige funktioner under hovedkonto 2, herunder udgifter vedrørende vejplanlægning. På denne funktion registreres endvidere udgifter til fælles funktioner (markpersonale, materialer og maskiner). Funktionen kan f.eks. opdeles således: Maskiner og materiel Værkstedsdrift Materialeindkøb og produktion

11 Kommunerne og erhvervslivet side 11/ Vejformænd, vejmænd m.v. Arbejder for fremmed regning På denne funktion registreres udgifter og indtægter i forbindelse med arbejder, som vejvæsenet udfører for andre offentlige myndigheder og for private. Driftsbygninger- og pladser På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende driftsbygninger (inkl. værksteder) og -pladser, herunder materielgårde og oplagspladser m.v. Vejvedligeholdelse m.v. På denne funktion registreres udgifter og indtægter i forbindelse med drift og vedligeholdelse af færdselsarealer. Belægninger m.v. På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende reparation og fornyelse af belægninger på færdselsarealer inklusive efterfølgende renovering af vejafmærkningen. Vintertjeneste På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende snerydning og glatførebekæmpelse. Vejanlæg På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende anlæg af: nye veje og stier med tilhørende broer, tunneler, parkeringsfaciliteter samt vejudstyr og afstribning. På funktionen registreres således nye veje, stianlæg m.v. i terræn, der ikke tidligere har været anvendt til vej, sti, m.v. inklusive de nødvendige arbejder på eksisterende veje, stier m.v., der følger i form af rundkørsler, tilkørsler, helleanlæg m.v. Standardforbedringer af færdselsarealer På denne funktion registreres udgifter og indtægter vedrørende anlæg (dranst drift, anlæg og status - 3) af standardforbedringer af eller på eksisterende færdselsarealer. F.eks. sideudvidelser, helleanlæg, svingbaner, rundkørsler, etablering af nyt udstyr og udskiftning til bedre standard. På kontoen for det enkelte arbejde registreres tillige udgifter og indtægter vedrørende samtlige følgearbejder. På kontoen for det enkelte arbejde registreres tillige udgifter og indtægter vedrørende samtlige følgearbejder. Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, Danmarks Statistik og Dansk Byggeri.

12 Kommunerne og erhvervslivet side 12/23 Erhvervsaffald Tilgængelighed og åbningstider Denne indikator udregnes ud fra, hvor lang tid virksomhederne har adgang til kommunens genbrugspladser. Gennem den vægtning af de to parametre, som fremgår nedenfor, rangordnes kommunerne. Jo større et vægttal, jo vigtigere er parameteret. Erhvervsvenlige åbningstider er det, der lægges mest vægt på. Erhvervsvenlighed i åbningstid (vægt 6). Parameteret viser, hvor godt åbningstiderne passer de erhvervsdrivende. Først beregnes det maksimale tidsrum, virksomhederne har adgang til at aflevere affald i. Hvis eksempelvis en kommune f. eks. har to genbrugspladser, hvor den ene har åbent fra 7:00-14:00, og den anden har åbent fra 11:00-18:00, vil denne kommunes maksimale tidsrum være fra 7:00-18:00. Derefter opdeles denne maksimale åbningstid i henholdsvis en peaktid og en ikke-peaktid, hvor peaktid er defineret som tidsrummet fra kl til kl Peak og ikke-peak timer vægtes således, at åbne timer uden for peaktid kun tæller halvt. Fortsætter man med det tidligere eksempel betyder det, at peaktiden er fra 7:00 til 17:00 og ikkepeak fra 17:00 til 18:00. Samlet er der åbent på kommunens affaldspladser i 11 timer, hvoraf de 10 timer er i peaktiden og 1 er i ikke-peaktiden. Når erhvervsvenligheden af kommunens åbningstid vurderes, beregnes det på følgende vis (10 1)+(1 1/2)=10,5 (dvs. 10 timer og 30 minutter) Slutteligt summeres beregningerne af de vægtede åbningstider for alle hverdage, hvilket danner værdien Erhvervsvenlighed i åbningstid. Den samlede åbningstid (vægt 2) Dette tal svarer til det samlede antal timer, som alle tilgængelige genbrugspladser har åbent divideret med antallet af kommuner, der er med i samarbejdet. Der laves en samlet rangorden ud fra de to parametres vægt, hvor en højere vægt tæller mere. Data er indsamlet på kommunernes og forsyningsselskabernes hjemmesider i perioden fra den 21. marts til den 22. marts 2018 og igen fra d. 5. april til 9. april Gebyrer Denne indikator viser de billigste og mest fleksible kommunale genbrugspladser. Kommunerne har sammensat gebyrerne for at bruge genbrugspladserne meget forskelligt. For at gøre det muligt at

13 Kommunerne og erhvervslivet side 13/23 sammenligne kommunernes gebyrer, har vi udarbejdet tre cases, som repræsenterer tre forskellige typer virksomheders brug af genbrugspladserne. De tre cases er skitseret i tabellen nedenfor. Første case henvender sig til enkeltmandsvirksomheder, der med én bil benytter genbrugspladsen 1-2 gange om ugen. Case 2 definerer en lidt større virksomhed med syv ansatte og fem biler, der benytter genbrugspladsen 4-5 gange om ugen. Case 3 er igen en lidt større virksomhed med 15 ansatte og 10 tilmeldte biler, som har større behov for at kunne aflevere sit affald regelmæssigt. Opbygning af cases Case 1 Case 2 Case 3 Antal besøg Antal ansatte Antal tilmeldte biler Antal p numre Vægt i ton Virksomhedernes omkostning ved brug af genbrugspladserne er for hver kommune beregnet ud fra de tre cases. Derefter beregnes en overordnet pris via nedenstående vægtning. Hvis man i en kommune kan vælge mellem flere forskellige prisstrukturer, er den billigste anvendt i analysen. Da virksomheder sjældent vil aflevere alt deres affald i én kommune, er der for antal besøg og vægt regnet med, at 25 procent af affaldet afleveres andre steder. I tabellen er de 25 procent ikke fjernet. Vægtning af cases Case 1 57 % Case 2 29 % Case 3 14 % Det foretrækkes, at kommunerne er fleksible, hvilket bedst sikres, når virksomheden kan betale pr. gang, den afleverer affald (fx ved en pris pr. biltype eller ved betaling efter vægt). Derfor opdeles rangordningen af denne parameter i to. Først rangordnes de kommuner, hvor man har mulighed for at betale pr. gang efter deres vægtede gebyr. Derefter rangordnes de kommuner, hvor man ikke kan betale pr. gang efter deres gebyr. Kommuner, hvor det ikke har været muligt at finde gebyret, er placeret sidst på ranglisten. Data er indsamlet på kommunernes og forsyningsselskabernes hjemmesider i perioden fra den 29. januar til den 2. februar 2018 og fra den 23. april til den 26. april Administrationsgebyr Kommunerne kan opkræve et administrationsgebyr for alle virksomheder, hvad enten virksomhederne anvender den kommunale genbrugsplads eller ej. Kommunerne er ved denne

14 Kommunerne og erhvervslivet side 14/23 parameter rangordnet fra lavest til højest, hvor kommuner med lavt gebyr foretrækkes. Kommuner, som ikke opgiver deres administrationsgebyr, er placeret dårligst på listen. Data er indsamlet på kommunernes og forsyningsselskabernes hjemmesider i perioden fra den 8. januar til den 17. januar 2018 og fra den 29. januar til den 9. februar 2018.

15 Kommunerne og erhvervslivet side 15/23 Udbudspolitik Udbudspolitik Kommunerne stilles nedenstående to spørgsmål, hvor de ved hvert spørgsmål får et point for et ja og to for et nej. Herefter gælder det om at have så få point som muligt. Der beregnes således en samlet score ud fra de to spørgsmål, og denne samlede score angiver placeringen på ranglisten. Spørgsmålene er som følger (svarmulighederne er ja og nej ved alle to spørgsmål): Har kommunen en opdateret tilgængelig politik for udbud af bygge- og anlægsopgaver? Har kommunen udarbejdet information, vejledning, håndbog eller lignende om sin udbudsproces til virksomheder, der er interesserede eller vil byde på kommunale udbud? Hvis værdierne er ens for flere kommuner, får disse kommuner samme placering. Kommuner, som ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst. Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 27. februar til og med den 28. marts Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter. Offentliggørelse af udbud Kommunerne stilles nedenstående spørgsmål. Herefter gælder det om at have så mange point som muligt. Der beregnes således en samlet score ud fra de tre delspørgsmål, og denne samlede score angiver placeringen på ranglisten. Kommunerne rangeres efter, om de offentliggør årlige udbudsplaner, afholder møder om kommende udbud og/eller offentliggør udbud på hjemmesiden eller andre elektroniske platforme. Spørgsmålet er som følger (mulighed for flere svar): Hvordan formidler kommunen næste års udbud til markedet? Kommunen offentliggør og opdaterer årligt udbudsplaner på hjemmesiden Der holdes møder, hvor kommunen orienterer om kommende udbud Kommunen offentliggør udbud på hjemmesiden eller andre elektroniske platforme. Hvis værdierne er ens for flere kommuner, får disse kommuner samme placering. Kommuner, som ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst.

16 Kommunerne og erhvervslivet side 16/23 Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter. Arbejdsgaranti Kommunerne er blevet stillet følgende spørgsmål: Har kommunen en nedre beløbsgrænse for entreprisesummen før der stilles krav om garantier fra entreprenøren? I år har kommunerne fået mulighed for selv at indtaste beløbsgrænsen. Herefter er deres svar blevet rangordnet efter beløbsstørrelsen. De kommuner, der ikke stiller krav til beløbsstørrelsen, placeres bedst på ranglisten, herefter følger kommuner med en høj beløbsgrænse, før kravet stilles. Hvis værdierne er ens for flere kommuner, får disse kommuner samme placering. Kommuner, der ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst. Alle svar har gennemgået en datakorrektion. Det betyder, at hvis en kommune har svaret, at de stiller krav om arbejdsgaranti ved opgaver til kr., vil de blive rangeret i kategorien, at de stiller krav om arbejdsgarantier ved 1 mio. kr. Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter. AB 92 Kommunerne har haft følgende svarmuligheder: Vedtaget, at hovedreglen er, at AB 92 skal benyttes så vidt muligt uden fravigelser? Vedtaget, at hovedreglen er, at AB 92 skal benyttes, men med en række fravigelser af reglerne? Ikke vedtaget en politik på AB 92 s område, men tager stilling til brugen af AB 92 fra sag til sag? Det foretrækkes, at kommunerne har en vedtaget politik om, at AB 92 skal benyttes så vidt muligt uden fravigelser. Kommuner, der har en vedtaget politik om, at AB 92 skal benyttes så vidt muligt uden fravigelser, får tildelt 3 point, mens kommuner, der har en vedtaget politik om, at AB 92 skal benyttes, men med en række fravigelser af reglerne, får tildelt 1 point. Kommuner, der ikke har en vedtaget politik på AB 92 s område, men tager stilling til brugen af AB 92 fra sag til sag, får tildelt 0 point. Kommuner, der ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst. Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter.

17 Kommunerne og erhvervslivet side 17/23 Dialogmøder Kommunerne er blevet spurgt om, hvorvidt de inviterer virksomheder til orientering om kommunale byggeprojekter. Kommunerne har haft følgende svarmuligheder: Mindst én gang om året Mindst hvert andet år Sjældnere Aldrig Deres svar rangordnes efter, hvor ofte disse møder afholdes. Jo oftere kommunerne afholder dialogmøder, jo bedre placeres de på ranglisten. Hvis værdierne er ens for flere kommuner, får disse kommuner samme placering. Kommuner, der ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst. Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter. Arbejdsklausuler og kontrol af dem Oplysningerne er indhentet via en spørgeskemaundersøgelse, som er sendt til kommunaldirektørerne. Her er de blevet stillet et spørgsmål om, hvorvidt kommunerne har arbejdsklausuler, og i given fald hvordan de kontrolleres. Kommuner, som ikke anvender arbejdsklausuler er placeret bedst. Kommuner, der anvender arbejdsklausuler og tjekker op via byggemøder eller ved begrundet mistanke placeres næst bedst. Kommunerne er således placeret efter følgende hierarki, hvor den øverste valgmulighed foretrækkes. Kommunen anvender ikke klausuler Tjekker op via byggemøder, ved begrundet mistanke Stikprøvekontrol eller tilsyn på anden vis Anmelderordning Regelmæssig kontrol og anmelder ordning Kommunen fører ikke systematisk tilsyn Ikke deltaget. Hvis værdierne er ens for flere kommuner, får disse kommuner samme placering.

18 Kommunerne og erhvervslivet side 18/23 Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter. Uddannelsesklausuler og partnerskabsaftaler Kommunerne er rangordnet efter deres brug af partnerskabsaftaler og uddannelsesklausuler. Det foretrækkes, at kommunerne anvender partnerskabsaftaler, og at de ikke anvender uddannelsesklausuler. Kommunerne er rangordnet i følgende kategorier. De kommuner, der har en partnerskabsaftale, placeres bedst: Partnerskabsaftale med Dansk Byggeri Indgået dialog om partnerskabsaftale med Dansk Byggeri Ingen partnerskabsaftale Dansk Byggeri. Opgjort pr. 16. april Arbejdsmarked og uddannelse Erhvervsuddannede Denne indikator er baseret på tal fra undervisningsministeriet. Der bliver målt på andelen af folkeskoleelever, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse i Kommunerne rangordnes således, at kommunerne med den højeste andel folkeskoleelever, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse, får den bedste placering. Undervisningsministeriet: 14. maj lser/udbud%20og%20ans%c3%b8gning/t.3%20antal%20ans%c3%b8gere%20til%20ungdomsud dannelserne.xlsx

19 Kommunerne og erhvervslivet side 19/23 Politik om erhvervspraktik i folkeskole Oplysningerne er indhentet via et spørgeskema, som er sendt til kommunaldirektørerne. Svarmulighederne er således: Ja Nej, det er op til den enkelte skole Det foretrækkes, at kommunen har en formuleret politik om, at folkeskolerne skal sende udskolingseleverne i erhvervspraktik, derfor bliver kommuner, der svarer Ja, tildelt 3 point, mens kommuner, der svarer Nej, det er op til den enkelte skole, får tildelt 0 point. Kommuner, der ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst. Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter. Skole-virksomhedssamarbejde Kommunerne rangeres efter, hvordan de strukturerer samarbejdet imellem skoler og virksomheder. Data indsamles via. et spørgeskema og svarmulighederne er følgende (det er muligt at udfylde flere svar): Der er én eller flere centrale personer, der er ansvarlige for koordinering, etablering og varetagelse af samarbejde mellem skole og erhvervsliv (fx en Erhvervsplaymaker, Åben- Skolekoordinator, UU-ansvarlig koordinator eller lignende) Der er oprettet en digital platform til at skabe kontakt mellem skole og erhvervsliv Folkeskolerne etablerer og varetager selv samarbejdet med erhvervslivet Ingen indsatser på området Det foretrækkes, at kommunen gør brug af flere tiltag for at styrke samarbejdet mellem folkeskoler og erhvervslivet. De første tre punkter får et point hver, og hvis kommunen har sat kryds ved sidste punkt, får de tildelt 0 point. Hvis en kommune sætter kryds ved de tre første punkter, får den 3 point, som er det højeste antal point, der kan opnås ved dette spørgsmål. Kommuner, der ikke har deltaget i undersøgelsen, placeres dårligst. Der er udsendt et spørgeskema til kommunaldirektørerne, som har haft mulighed for at svare fra den 1. marts til og med den 16. april Undervejs er der sendt yderligere to opfordringer til at deltage. Kommuner, som ikke reagerede på Dansk Byggeris henvendelser, er blevet kontaktet af Dansk Byggeris regionale konsulenter.

20 Kommunerne og erhvervslivet side 20/23 Langtidsledighed Langtidsledige er opgjort som andel af arbejdsstyrken. Tal fra Danmarks Statistik er anvendt til at sammenligne antallet af langtidsledige personer med andel af kommunens samlede arbejdsstyrke. Der er taget et gennemsnit af kommunernes langtidsledighed fra december 2016 til og med november 2017 (12 måneder). Tal for december 2017 bliver først offentliggjort i juli Det foretrækkes, at kommunen har mindre andel af langtidsledige, således at kommunen med færrest langtidsledige placeres bedst på ranglisten. Danmarks Statistik. Data er hentet den 4. maj Tabel: AULK04 Nyledige i arbejde Parameteren beskriver andelen af beskæftigede dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere 12 måneder efter nyledighed i forhold til kommunens samlede antal nyledige personer fra det pågældende løbende år. Parameteren viser altså hvor mange af de nyledige. der ikke ender i langtidsledighed. Der er anvendt tal for senest tilgængelige rullende år, hvilket er 1. kvartal - 4.kvartal Jo større andel af nyledige der er i beskæftigelse, jo bedre placering har kommunen fået. Data er hentet den 4. maj Erhvervsfrekvens Erhvervsfrekvensen opgøres fra Danmarks Statistik på kommunalt niveau. Den er defineret som antallet af personer, der står til rådighed for arbejdsmarkedet altså både beskæftigede og ledige i forhold til befolkningen. I analysen er kommunerne med den højeste erhvervsfrekvens placeret bedst. Danmarks Statistik(tabel RAS200). Data er hentet den 15. marts RAS200:

21 Kommunerne og erhvervslivet side 21/23 Kommunale kendetegn Udviklingen i befolkningen Parameteren for befolkningsudviklingen er beregnet på baggrund af Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning for Den procentvise udvikling i kommunernes indbyggertal fra 2018 til 2026 beregnes, og kommunerne rangordnes således, at kommunen med den største fremgang opnår den bedste placering, og kommunen med den største negative vækst i befolkningen opnår den dårligste placering. Danmarks Statistik (tabel FRKM118) og Dansk Byggeri. Data er hentet den 8. maj FRKM118: BNP i kommunerne Den gennemsnitlige BNP-vækst pr. indbygger fra 2014 til 2016 er beregnet. Det foretrækkes, at kommunerne har et så højt BNP- vækst pr. indbygger som muligt. BNP for 2016 er det seneste, som er kommunalt fordelt. For nogle kommuner er data ikke tilgængelig, da Danmarks Statistik ikke opgør BNP for kommuner med mindre end indbyggere. Det drejer sig om Fanø, Læsø, Ærø og Samsø, som derfor ikke indgår i denne indikator. Følgelig indgår indikatoren ikke i rangordenen af disse kommuner. Danmarks Statistik. Data er hentet den 20. april 2018 Kommunale investeringer Parameteren tager udgangspunkt i de kommunale regnskaber, hvor der er udvalgt områder i den kommunale kontoplan, som indeholder de kommunale investeringer inden for byggeri og anlæg. De relevante områder af den kommunale kontoplan er udvalgt i samarbejde med enkelte kommuner. Parameteren er beregnet ved at tage gennemsnittet af de udvalgte funktioner fra de kommunale regnskaber for perioden i forhold til befolkningens størrelse i samme periode. Jo større investeringer pr. indbygger, jo bedre placeres kommunen. De udvalgte områder i den kommunale kontoplan er anlægsudgifter på hovedkonto 0-6 på følgende arter: Art 45 Entreprenør- og håndværkerydelser Art 49 Øvrige tjenesteydelser Art 59 Øvrige tilskud (anlægstilskud til selvvejende institutioner mv.) Derudover er funktion (Indskud i landsbyggefonden) medtaget. Områderne er udvalgt i samarbejde med enkelte kommuner.

22 Kommunerne og erhvervslivet side 22/23 Danmarks Statistik, REGK11, og FOLK1, samt Dansk Byggeri. Data er hentet den 8. maj Byggetilladelser Parameteren for byggetilladelser er beregnet på baggrund af det antal kvadratmeter, kommunen har givet byggetilladelse til i løbet af 2017 i forhold til kommunens gennemsnitlige indbyggertal over de fire kvartaler i Der beregnes separate ranglister over antal kvadratmeter pr. indbygger for henholdsvis boliger og virksomheder. På disse lister placeres kommunen, der har givet byggetilladelser til flest kvadratmeter, bedst. Med udgangspunkt i disse to lister findes kommunens samlede placering med lige vægtning fra dens placering på de to ranglister. Boliger defineres som stuehuse til landbrugsejendomme, parcelhuse, række-, kæde- og dobbelthuse, etageboligbebyggelse, kollegier, døgninstitutioner og anden helårsbeboelse. Virksomheder defineres som avls- og driftsbygninger, fabrikker, værksteder og lign., el-, gas-, vandog varmeværker, anden bygning til produktion, transport- eller garageanlæg, bygninger til kontor, handel, lager, offentlig administration mv., bygninger anvendt til hotel, restauration, frisør og lign., eller uspec. transport og handel. Danmarks Statistik og Dansk Byggeri. Data er hentet den 8. maj Udviklingen i antallet af virksomheder I analysen tages der udgangspunkt i virksomhedsopgørelser pr. kvartal fra Danmarks Statistik. Til analysen er der kun medtaget CVR-numre, der ligger over bagatelgrænsen, som er defineret af Danmarks Statistik. Virksomheder er over bagatelgrænsen, hvis de enten har medarbejdere ansat eller en tilstrækkelig høj omsætning (kravet til omsætningen varierer fra branche til branche). Virksomheder der ikke opfylder et af disse to kriterier, er ikke medtaget i trækket fra Danmarks Statistik. I analysen anvendes ændringen i det samlede antal virksomheder (målt vpå CVR-numre) fra 3.kvartal 2016 til 3.kvartal 2017, sat i forhold til det gennemsnitlige indbyggertal i samme periode. Kommuner med størst relativ fremgang i antallet af virksomheder er placeret bedst. Danmarks Statistik og Dansk Byggeri. Data er hentet den 4. maj 2018.

23 Dansk Byggeri Nørre Voldgade København K Telefon

Kommunerne og erhvervslivet

Kommunerne og erhvervslivet Kommunerne og erhvervslivet Teknisk baggrundsnotat 2017 Kommunerne og erhvervslivet side 2/26 Indholdsfortegnelse Beregning af rangorden... 3 Vægtning... 4 Byggesagsbehandling... 5 Sagsbehandlingstid...

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet

Kommunerne og erhvervslivet Kommunerne og erhvervslivet Teknisk baggrundsnotat 2014 Kommunerne og erhvervslivet side 2/25 Indholdsfortegnelse Beregning af rangorden... 3 Vægtning... 4 Byggesagsbehandling... 5 Sagsbehandlingstid...

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet

Kommunerne og erhvervslivet Kommunerne og erhvervslivet Teknisk baggrundsnotat 2015 Kommunerne og erhvervslivet side 2/24 Indholdsfortegnelse Beregning af rangorden... 3 Vægtning... 4 Byggesagsbehandling... 5 Sagsbehandlingstid...

Læs mere

Joan Pofler. Jeg håber du evt. kan hjælpe? Vh Frederik. Frederik Wandall Arkitekt / Planlægger Cand. Arch.

Joan Pofler. Jeg håber du evt. kan hjælpe? Vh Frederik. Frederik Wandall Arkitekt / Planlægger Cand. Arch. Joan Pofler Fra: Torben Liborius Sendt: 21. juni 2017 12:57 Til: Frederik Heller Wandall Emne: SV: Teknisk baggrundsnotat Vedhæftede filer: Teknisk baggrundsnotat 2017.pdf Kære Frederik

Læs mere

Notat 5. juli 2018 J-nr.: / Pæn fremgang i kommunernes udliciteringen på de tekniske områder

Notat 5. juli 2018 J-nr.: / Pæn fremgang i kommunernes udliciteringen på de tekniske områder Notat 5. juli 2018 J-nr.: 81855 / 2521246 Pæn fremgang i kommunernes udliciteringen på de tekniske områder Den gennemsnitlige udliciteringsprocent i kommunerne på de tekniske områder var på 44,1 procent

Læs mere

Notat 16. juni 2017 J-nr.: /

Notat 16. juni 2017 J-nr.: / Notat 16. juni 2017 J-nr.: 81855 / 2407252 Udliciteringen på de tekniske områder er gået i stå Udliciteringen på de tekniske områder i kommunerne er på 42,4 procent i 2016. Det er en lille tilbagegang

Læs mere

Notat 4. oktober 2016 J-nr.: /

Notat 4. oktober 2016 J-nr.: / Notat 4. oktober 2016 J-nr.: 81855 / 2313517 Fremgang i udliciteringen på de tekniske områder Udliciteringen på de tekniske områder i kommunerne er på 42,5 procent i 2015. Det er en fremgang på 2,4 procentpoint

Læs mere

Flere kommuner udliciterer vejservice og grønne områder

Flere kommuner udliciterer vejservice og grønne områder Notat 21. jul 2014 Flere kommuner udliciterer vejservice og grønne områder En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at kommunerne sidste år udliciterede flere vej- og parkopgaver end nogensinde før. I 2013

Læs mere

Notat 13. juli 2015 J-nr.: 81855 / 2214155

Notat 13. juli 2015 J-nr.: 81855 / 2214155 Notat 13. juli 2015 J-nr.: 81855 / 2214155 Udliciteringen på de tekniske områder står i stampe En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at udliciteringen på de tekniske områder i kommunerne er på 40,1 procent,

Læs mere

Notat 16. november 2015 J-nr.: /

Notat 16. november 2015 J-nr.: / Notat 16. november 2015 J-nr.: 81855 / 2245333 Yderkommuner kan spare 98,8 mio. kr. ved at øge udliciteringen En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at landets 24 yderkommuner næsten kan spare 100 mio.

Læs mere

Notat 9. juni 2017 J-nr.: /

Notat 9. juni 2017 J-nr.: / Notat 9. juni 2017 J-nr.: 81855 / 2405050 Erhvervsvenligheden er steget blandt landets kommuner Dansk Byggeris årlige analyse af kommunernes erhvervsvenlighed måler i 2017 kommunerne på 31 parametre. Denne

Læs mere

Notat 26. januar 2016 J-nr.: / Store forskelle i fremgangen på udliciteringen på de tekniske områder

Notat 26. januar 2016 J-nr.: / Store forskelle i fremgangen på udliciteringen på de tekniske områder Notat 26. januar 2016 J-nr.: 81855 / 2259405 Store forskelle i fremgangen på udliciteringen på de tekniske områder En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at selvom der har været en generel fremgang i udliciteringen

Læs mere

Notat. 28. juni 2010

Notat. 28. juni 2010 Notat 28. juni 2010 Kommunerne kan udlicitere 90 procent af vej- og parkopgaverne uden at sænke kvaliteten Ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at over halvdelen af kommunale park- og vejopgaver, fortsat

Læs mere

Notat 8. november 2016 J-nr.: / Ingen sammenhæng mellem Udliciteringsgrad på det tekniske område og blokfarve

Notat 8. november 2016 J-nr.: / Ingen sammenhæng mellem Udliciteringsgrad på det tekniske område og blokfarve Notat 8. november 2016 J-nr.: 81855 / 2341085 Ingen sammenhæng mellem Udliciteringsgrad på det tekniske område og blokfarve En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem

Læs mere

Notat Erhvervsklima-analyser. Dansk Byggeri og Dansk Industri. Byggesagsbehandling

Notat Erhvervsklima-analyser. Dansk Byggeri og Dansk Industri. Byggesagsbehandling HOLBÆK KOMMUNE Notat Erhvervsklima-analyser Dato: 22. september 2016 Sagsb.: JEM Dir.tlf.: 72 36 47 26 E-mail: jem@holb.dk Dansk Byggeri og Dansk Industri Dette notat vil gennemgå, hvilke muligheder der

Læs mere

Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget. Mødedato: 27. september 2018 Mødestart: 16:30 Mødested: Dianalund-stuen, Det gl. Rådhus, Torvet 2, 4180 Sorø

Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget. Mødedato: 27. september 2018 Mødestart: 16:30 Mødested: Dianalund-stuen, Det gl. Rådhus, Torvet 2, 4180 Sorø Referat Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget Mødedato: 27. september 2018 Mødestart: 16:30 Mødested: Dianalund-stuen, Det gl. Rådhus, Torvet 2, 4180 Sorø Indholdsfortegnelse: Bemærkninger til dagsordenen

Læs mere

Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget. Mødedato: 27. september 2018 Mødestart: 16:30 Mødested: Dianalund-stuen, Det gl. Rådhus, Torvet 2, 4180

Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget. Mødedato: 27. september 2018 Mødestart: 16:30 Mødested: Dianalund-stuen, Det gl. Rådhus, Torvet 2, 4180 Dagsorden Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget Mødedato: 27. september 2018 Mødestart: 16:30 Mødested: Dianalund-stuen, Det gl. Rådhus, Torvet 2, 4180 Indholdsfortegnelse: Pkt. Tekst Bemærkninger til dagsordenen

Læs mere

To kommuner er gået frem. Fx er Middelfart sprunget hele 24 pladser frem på ranglisten, og kommunen er nu den mest erhvervsvenlige på Fyn.

To kommuner er gået frem. Fx er Middelfart sprunget hele 24 pladser frem på ranglisten, og kommunen er nu den mest erhvervsvenlige på Fyn. Fyn Erhvervsvenlighed 2019 På Fyn er syv kommuner ud af ti gået tilbage på ranglisten i Dansk Byggeris analyse af de danske kommuners erhvervsvenlighed 2019. Ingen af kommunerne på Fyn ligger i top 20.

Læs mere

Notat 07. august 2015 J-nr.: /

Notat 07. august 2015 J-nr.: / Notat 7. august 21 J-nr.: 818 / 2271 Håndtering af erhvervsaffald i kommunerne Ny analyse fra Dansk Byggeri giver et billede af erhvervsvenligheden i affaldssektoren. Der ses på tre punkter: Tilgængelighed

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2013

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2013 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2013 Indhold 3 Forord: Kommunen er en vigtig erhvervspolitisk aktør 4 Overordnet resultat Byggesagsbehandling 7 Sagsbehandlingstid 8 Offentliggjorte

Læs mere

Notat. Mulige forbedringstiltag for en bedre placering i Dansk Byggeris analyse af erhvervsvenlighed 2015

Notat. Mulige forbedringstiltag for en bedre placering i Dansk Byggeris analyse af erhvervsvenlighed 2015 Notat Mulige forbedringstiltag for en bedre placering i Dansk Byggeris analyse af erhvervsvenlighed 2015 INDHOLD OVERORDNET RESULTAT... 2 VÆGTNING... 3 BYGGESAGSBEHANDLING... 4 SAGSBEHANDLINGSTID (#97)...

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2015

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2015 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2015 Indhold 3 Forord: Kommunerne er vigtige for vækst 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 8 Byggesagsbehandling 8 Sagsbehandlingstid

Læs mere

Hovedkonto 2 Trafik og Infrastruktur

Hovedkonto 2 Trafik og Infrastruktur Budget- og regnskabssystem 4.2 - side 1 Hovedkonto 2 Trafik og Infrastruktur Denne hovedkonto omfatter udgifter og indtægter vedrørende det kommunale vejvæsen samt udgifter og indtægter i forbindelse med

Læs mere

DANSK BYGGERI KOMMUNERNE OG ERHVERVSLIVET VÆKST OG BÆREDYGTIGHED

DANSK BYGGERI KOMMUNERNE OG ERHVERVSLIVET VÆKST OG BÆREDYGTIGHED DANSK BYGGERI KOMMUNERNE OG ERHVERVSLIVET DANSK BYGGERI KOMMUNERNE OG ERHVERVSLIVET Holbæk Kommunes placering: 44 RESULTAT HOLBÆK KOMMUNE Hovedpointer: -28 parametre, der er vægtet forskelligt -> Fremgang

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2017

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2017 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 17 Indhold 3 Forord: Gode erhvervsvilkår starter i byrådet 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 8 Byggesagsbehandling 8 Sagsbehandlingstid

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2017

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2017 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 17 Indhold 3 Forord: Gode erhvervsvilkår starter i byrådet 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 8 Byggesagsbehandling 8 Sagsbehandlingstid

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2018

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2018 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2018 Redaktion: Dansk Byggeri/Morten Kamp Thomsen og Nura Deveci. Tryk: Jørn Thomsen Elbo A/S. Papir: 130 gr. MultiDesign. Oplag: 1.000 Opsætning

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2019

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2019 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2019 Redaktion: Dansk Byggeri/Maria Rask Hetoft Poulsen og Nura Deveci. Tryk: Jørn Thomsen Elbo A/S. Papir: 130 gr. MultiDesign. Oplag: 800

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2014

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2014 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2014 Indhold 3 Forord: Kommunen er en vigtig erhvervspolitisk aktør 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 7 Byggesagsbehandling

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2014

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2014 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2014 Indhold 3 Forord: Kommunen er en vigtig erhvervspolitisk aktør 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 7 Byggesagsbehandling

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2015

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2015 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2015 Indhold 3 Forord: Kommunerne er vigtige for vækst 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 8 Byggesagsbehandling 8 Sagsbehandlingstid

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet

Kommunerne og erhvervslivet Kommunerne og erhvervslivet Teknisk baggrundsnotat 2016 Kommunerne og erhvervslivet side 2/26 Indholdsfortegnelse Beregning af rangorden... 3 Vægtning... 4 Byggesagsbehandling... 5 Sagsbehandlingstid...

Læs mere

Ikast-Brande - resultater

Ikast-Brande - resultater OVERSIGTSNOTAT Ikast-Brande - resultater SAMLET 1 I OVERORDNET ERHVERVSVENLIGHED 1 I 9 KATEGORIER 1. Infrastruktur og transport 15 2. Arbejdskraft 2 3. Uddannelse 2 4. Kommunal sagsbehandling 8 5. Skatter,

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2016

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2016 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2016 Indhold 3 Forord: Kommuneanalyse et dialogværktøj 3 Kort om analysen 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 8 Byggesagsbehandling

Læs mere

Fredericia - resultater

Fredericia - resultater OVERSIGTSNOTAT Fredericia - resultater SAMLET 17 I OVERORDNET ERHVERVSVENLIGHED 16 I 9 KATEGORIER 1. Infrastruktur og transport 29 2. Arbejdskraft 29 3. Uddannelse 22 4. Kommunal sagsbehandling 28 5. Skatter,

Læs mere

Ballerup - resultater

Ballerup - resultater OVERSIGTSNOTAT Ballerup - resultater SAMLET 43 I OVERORDNET ERHVERVSVENLIGHED 33 I 9 KATEGORIER 1. Infrastruktur og transport 17 2. Arbejdskraft 67 3. Uddannelse 53 4. Kommunal sagsbehandling 70 5. Skatter,

Læs mere

Glostrup - resultater

Glostrup - resultater OVERSIGTSNOTAT Glostrup - resultater SAMLET 56 I OVERORDNET ERHVERVSVENLIGHED 61 I 9 KATEGORIER 1. Infrastruktur og transport 7 2. Arbejdskraft 61 3. Uddannelse 80 4. Kommunal sagsbehandling 56 5. Skatter,

Læs mere

SAMLET PLACERING Billund opnår en 26. plads (-18 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne.

SAMLET PLACERING Billund opnår en 26. plads (-18 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. Billund Samlet placering 26 SAMLET Billund opnår en 26. plads (-18 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. BEDSTE Billunds bedste placering er som nummer 1

Læs mere

SAMLET PLACERING Nordfyns opnår en 12. plads (-8 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne.

SAMLET PLACERING Nordfyns opnår en 12. plads (-8 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. Nordfyns Samlet placering 12 SAMLET Nordfyns opnår en 12. plads (-8 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. BEDSTE Nordfyns bedste placering er som nummer

Læs mere

Odder - resultater OVERSIGTSNOTAT. Overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Udviklingen i overordnet vurdering af erhvervsvenlighed

Odder - resultater OVERSIGTSNOTAT. Overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed. Udviklingen i overordnet vurdering af erhvervsvenlighed OVERSIGTSNOTAT Odder - resultater SAMLET 16 I OVERORDNET ERHVERVSVENLIGHED 10 I 9 KATEGORIER 1. Infrastruktur og transport 72 2. Arbejdskraft 5 3. Uddannelse 37 4. Kommunal sagsbehandling 67 5. Skatter,

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2016

Kommunerne og erhvervslivet. Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2016 Kommunerne og erhvervslivet Erhvervs- og byggevenlige kommuner 2016 Indhold 3 Forord: Kommuneanalyse et dialogværktøj 3 Kort om analysen 4 Overordnet resultat 6 Virksomhedernes prioritering 8 Byggesagsbehandling

Læs mere

Kommunerne og erhvervslivet

Kommunerne og erhvervslivet Kommunerne og erhvervslivet Teknisk baggrundsnotat 2013 Kommunerne og erhvervslivet side 2/22 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Beregning af rangorden... 3 Vægtning... 4 Byggesagsbehandling...

Læs mere

SAMLET PLACERING Vordingborg opnår en 71. plads (+15 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne.

SAMLET PLACERING Vordingborg opnår en 71. plads (+15 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. Vordingborg Samlet placering 71 SAMLET Vordingborg opnår en 71. plads (+15 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. BEDSTE Vordingborgs bedste placering er

Læs mere

SAMLET PLACERING Odder opnår en 18. plads (-2 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne.

SAMLET PLACERING Odder opnår en 18. plads (-2 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. Odder Samlet placering 18 SAMLET Odder opnår en 18. plads (-2 pladser ift. 2018) i dette års undersøgelse af det lokale erhvervsklima i kommunerne. BEDSTE Odders bedste placering er som nummer 13 i kategorierne

Læs mere

Virksomheder får afgiftsnedsættelser i rekordmange kommuner

Virksomheder får afgiftsnedsættelser i rekordmange kommuner Notat Maj 2015 Virksomheder får afgiftsnedsættelser i rekordmange kommuner En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at Halsnæs, Silkeborg, Sorø og Sønderborg Kommune har valgt afskaffe dækningsafgiften i

Læs mere

Det gennemsnitlige byggesagsgebyr pr. time er steget fra 602 kr. i 2015 til 620 kr. i 2016

Det gennemsnitlige byggesagsgebyr pr. time er steget fra 602 kr. i 2015 til 620 kr. i 2016 Notat Maj 216 Byggesagsgebyrerne stiger i kommunerne En ny analyse viser, at det gennemsnitlige byggesagsgebyr er vokset fra 62 kr. i 215 til 62 kr. i 216 i de kommuner, der opkræver et byggesagsgebyr.

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le INDLEDNING Lokalt Erhvervsklima 2014 et værktøj til dialog mellem kommuner og virksomheder Virksomhedernes

Læs mere

Januar januar 2019 J-nr.: /

Januar januar 2019 J-nr.: / Januar 2019 28. januar 2019 J-nr.: 81855 / 2585666 Lavere dækningsafgifter i 2019 Otte kommuner har sænket dækningsafgiften i 2019, hvoraf Vejle Kommune, som har afskaffet den helt. Samlet set opkræver

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le INDLEDNING Lokalt Erhvervsklima 2013 et værktøj til dialog mellem kommuner og virksomheder Virksomhedernes

Læs mere

Mange kommuner sænker afgift på virksomheder

Mange kommuner sænker afgift på virksomheder Ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at rekordmange kommuner sænker dækningsafgiften i år, mens ingen kommuner sætter den op. Holbæk Kommune har valgt helt at afskaffe afgiften i år, mens 18 andre kommuner

Læs mere

Lokalt Erhvervsklima

Lokalt Erhvervsklima Lokalt Erhvervsklima > Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le V tlf.: INDHOLD INDLEDNING..........................................................................

Læs mere

Hovedkonto 2 Transport og infrastruktur

Hovedkonto 2 Transport og infrastruktur Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.2 - side 1 Dato: December 2012 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2013 Hovedkonto 2 Transport og infrastruktur Denne hovedkonto omfatter udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

Afgiftsnedsættelser er næsten stagneret i 2016

Afgiftsnedsættelser er næsten stagneret i 2016 Notat Februar 2016 Afgiftsnedsættelser er næsten stagneret i 2016 En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at de positive takter med at sænke og afskaffe dækningsafgiften i kommunerne næsten er gået i stå

Læs mere

Notat 25. august Kommunerens genbrugspladser har udvidet åbningstiden de seneste år

Notat 25. august Kommunerens genbrugspladser har udvidet åbningstiden de seneste år Notat 2. august 2017 J-nr.: 818 / 240420 Kommunerens genbrugspladser har udvidet åbningstiden de seneste år En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at åbningstiderne hos landets genbrugspladser er udvidet

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune 8. december 2016 Michael Jul-Nørup Pedersen

Ringkøbing-Skjern Kommune 8. december 2016 Michael Jul-Nørup Pedersen Ringkøbing-Skjern Kommune 8. december 2016 Michael Jul-Nørup Pedersen Hvorfor undersøgelse af lokalt erhvervsklima? Mål Kommunalt fokus på virksomheder og lokale erhvervsvilkår Værktøj til dialog med kommunerne

Læs mere

Mange kommuner vælger at droppe gebyret på byggesagsbehandlingen

Mange kommuner vælger at droppe gebyret på byggesagsbehandlingen Notat April 215 Mange kommuner vælger at droppe gebyret på byggesagsbehandlingen Ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at rekordmange kommuner har valgt at afskaffe gebyret på byggesager. Samtidig går størstedelen

Læs mere

Notat 02. august 2016

Notat 02. august 2016 Notat 02. august 2016 J-nr.: 81855 / 2312604 Stor spredning i byggesagsbehandlingstiden blandt kommunerne Der er stor forskel på sagsbehandlingstiden af byggesager blandt kommunerne. Ser man på nettosagsbehandlingstiderne,

Læs mere

Dækningsafgiften falder fortsat i kommunerne

Dækningsafgiften falder fortsat i kommunerne Notat Februar 2017 Dækningsafgiften falder fortsat i kommunerne En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at de positive takter med at sænke og afskaffe dækningsafgiften i kommunerne fortsætter i 2017. Fire

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Lokalt Erhvervsklima» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le indledning Lokalt Erhvervsklima 2011 et værktøj til dialog mellem kommuner og virksomheder

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le INDLEDNING Lokalt Erhvervsklima 2013 et værktøj til dialog mellem kommuner og virksomheder Virksomhedernes

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le INDLEDNING Lokalt Erhvervsklima 2016 et værktøj til bedre dialog mellem kommuner og virksomheder Hvis virksomhederne

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le indledning Lokalt Erhvervsklima 2012 et værktøj til dialog mellem kommuner og virksomheder Virksomhedernes

Læs mere

Undersøgelse af erhvervsvilkårene for medlemmerne af Roskilde Borger, Håndværker- og Industriforening

Undersøgelse af erhvervsvilkårene for medlemmerne af Roskilde Borger, Håndværker- og Industriforening Undersøgelse af erhvervsvilkårene for medlemmerne af Roskilde Borger, Håndværker- og Industriforening Der er kommunalvalg den 19. november 2013. I den forbindelse har Håndværksrådet i samarbejde med en

Læs mere

Undersøgelse af erhvervsvilkårene i kommunerne for små og mellemstore virksomheder

Undersøgelse af erhvervsvilkårene i kommunerne for små og mellemstore virksomheder Undersøgelse af erhvervsvilkårene i kommunerne for små og mellemstore virksomheder Der er kommunalvalg den 19. november 2013. I den forbindelse har Håndværksrådet i samarbejde med en række Håndværker-

Læs mere

Notat 8. oktober 2015 J-nr.: 81855 / 2234333. Kommunale investeringer i nye veje og bygninger falder fortsat

Notat 8. oktober 2015 J-nr.: 81855 / 2234333. Kommunale investeringer i nye veje og bygninger falder fortsat Notat 8. oktober 215 J-nr.: 81855 / 2234333 Kommunale investeringer i nye veje og bygninger falder fortsat En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at kommunerne i 214 investerede knap 16,5 mia. kr. i bygninger

Læs mere

Marts marts 2018 J-nr.: /

Marts marts 2018 J-nr.: / Marts 2018 14. marts 2018 J-nr.: 81855 / 2438228 Dækningsafgifter stiger i 2018 To kommuner har genindført dækningsafgiften i år. Hvor 11 kommuner har valgt at sænke dækningsafgiften, vil virksomhederne

Læs mere

Midtjysk servicekultur giver vindervirksomheder

Midtjysk servicekultur giver vindervirksomheder September 2015 Midtjysk servicekultur giver vindervirksomheder Igen i år domineres topplaceringerne i Lokalt Erhvervsklima af fem midtjyske kommuner. De fem scorer markant over resten af landet på alle

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le INDLEDNING Lokalt Erhvervsklima 2017 et værktøj til bedre dialog mellem kommuner og virksomheder Hvis virksomhederne

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Center for Økonomi Erhvervssekretariatet. Erhvervsråd. September 2013 Af: Sekretær Mille Stilling

GLADSAXE KOMMUNE Center for Økonomi Erhvervssekretariatet. Erhvervsråd. September 2013 Af: Sekretær Mille Stilling GLADSAXE KOMMUNE Center for Økonomi Erhvervssekretariatet Referat af Erhvervsrådets møde 10.09.2013 Erhvervsråd September 2013 Af: Sekretær Mille Stilling Medlemmer: Udpeget af Gladsaxe Byråd Borgmester

Læs mere

Vækst er forudsætning for velfærd - Et erhvervsvenligt Albertslund

Vækst er forudsætning for velfærd - Et erhvervsvenligt Albertslund Vækst er forudsætning for velfærd - Et erhvervsvenligt Albertslund - Liberal Alliance Albertslund En forudsætning for, at vi har råd til velfærd er et aktivt erhvervsliv der kan tjene penge og skabe beskæftigelse.

Læs mere

DST Journalnummer: 2015:0481 Leveret d. 17OCT16 Kommune: 665, Lemvig Kommune Område: Ramme_lomborg

DST Journalnummer: 2015:0481 Leveret d. 17OCT16 Kommune: 665, Lemvig Kommune Område: Ramme_lomborg DST Journalnummer: 2015:0481 Leveret d. 17OCT16 Kommune: 665, Lemvig Kommune Område: Ramme_lomborg Variabel Område Kommune Enhed Sociale Nøgletal Antal beboere 770 20399 Personer Andel beboere mellem 18

Læs mere

DST Journalnummer: 2015:0538 Leveret d. 21NOV16 Kommune: 791, Viborg Kommune Område: Fjordklyngen

DST Journalnummer: 2015:0538 Leveret d. 21NOV16 Kommune: 791, Viborg Kommune Område: Fjordklyngen DST Journalnummer: 2015:0538 Leveret d. 21NOV16 Kommune: 791, Viborg Kommune Område: Fjordklyngen Variabel Område Kommune Enhed Sociale Nøgletal Antal beboere 3755 95776 Personer Andel beboere mellem 18

Læs mere

Hvordan sikres et stærkt lokalt erhvervsliv?

Hvordan sikres et stærkt lokalt erhvervsliv? A Claus Aastrup Seidelin, Seniorchefkonsulent clas@di.dk, 2779 6422 Kristian Binderup Jørgensen, Ledende økonom kbj@kraka.org, 3140 8705 SEPTEMBER 2019 Hvordan sikres et stærkt lokalt erhvervsliv? Virksomheder,

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2014

Erhvervspolitisk evaluering 2014 Erhvervspolitisk evaluering 2014 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 5), som udgjorde afsættet

Læs mere

Kommunerne leverer historisk godt erhvervsklima

Kommunerne leverer historisk godt erhvervsklima Af konsulent Thorbjørn Baum, thob@di.dk September 2017 Kommunerne leverer historisk godt erhvervsklima De danske virksomheder er mange steder godt tilfredse med erhvervsklimaet. Og virksomheder i kommuner

Læs mere

» Metode og datagrundlag

» Metode og datagrundlag » Metode og datagrundlag INDHOLD METODEN KORT FORTALT... 3 DATAGRUNDLAG... 4 2.1 Spørgeskemaundersøgelse: Lokalt Erhvervsklima 2018... 4 2.2 Officielle statistiske indikatorer... 4 BEREGNING AF KOMMUNERNES

Læs mere

» METODE- OG DATAGRUNDLAG

» METODE- OG DATAGRUNDLAG » METODE- OG DATAGRUNDLAG 2019 INDHOLD METODEN KORT FORTALT... 3 DATAGRUNDLAG... 4 2.1 Spørgeskemaundersøgelse: Lokalt Erhvervsklima 2019...4 2.2 Officielle statistiske indikatorer...4 BEREGNING AF KOMMUNERNES

Læs mere

Undersøgelse af erhvervsvilkårene i kommunerne for små og mellemstore virksomheder

Undersøgelse af erhvervsvilkårene i kommunerne for små og mellemstore virksomheder Undersøgelse af erhvervsvilkårene i kommunerne for små og mellemstore virksomheder Der er kommunalvalg den 21. november 2017. I den forbindelse har Håndværksrådet i samarbejde med Håndværker- og industriforeningen

Læs mere

Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale

Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale DI Juli 2015 Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale i kommunerne, 2014 1. Resultater kort - Kommunernes konkurrenceudsættelse (målt ved IKU) har rykket sig med 0,4 pct.point i 2014 svarende

Læs mere

Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet

Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet September 2013 Virksomhederne mere tilfredse med erhvervsklimaet Af konsulent Nikolaj Pilgaard Virksomhederne er blevet stadig mere tilfredse med det lokale erhvervsklima siden 2010. Især de større virksomheder

Læs mere

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet

» Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet » Sammenligning af kommunerne på områder, der har betydning for erhvervslivet Læs mere di.dk/le INDLEDNING Lokalt Erhvervsklima 2015 et værktøj til bedre dialog mellem kommuner og virksomheder Hvis virksomhederne

Læs mere

KOMMUNERNE BLIVER STADIG MERE ERHVERVSVENLIGE

KOMMUNERNE BLIVER STADIG MERE ERHVERVSVENLIGE September 2015 KOMMUNERNE BLIVER STADIG MERE ERHVERVSVENLIGE Virksomhederne bedømmer erhvervsvenligheden i landets kommuner højere i 2015 end i nogen tidligere år, hvor DI har gennemført undersøgelsen

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Svar på opfølgende spørgsmål vedr. konkurrenceudsættelse. Du har den 14. marts 2017 stillet Økonomiforvaltningen følgende spørgsmål:

Svar på opfølgende spørgsmål vedr. konkurrenceudsættelse. Du har den 14. marts 2017 stillet Økonomiforvaltningen følgende spørgsmål: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Cecilia Lonning-Skovgaard (V) Svar på opfølgende spørgsmål vedr. konkurrenceudsættelse Du har den 14. marts 2017 stillet Økonomiforvaltningen

Læs mere

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET September 2015 MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET Tre ud af ti virksomheder har inden for det seneste år ledt forgæves efter medarbejdere. Tendensen er forstærket siden 2014, og det sker på et tidspunkt,

Læs mere

Erhvervspolitik 2014-2020

Erhvervspolitik 2014-2020 Erhvervspolitik 2014-2020 1 stevns kommune Erhvervspolitikken 2014-2020 Erhvervspolitik i samarbejde mellem Stevns Kommune og Stevns erhvervsråd Vision: Vi skal skabe økonomisk vækst og arbejdspladser

Læs mere

Generelle tilskud: Kommunal udligning 550.076 612.698 625.683 661.633 Tilskud 293.392 280.027 315.683 303.893 I alt 843.468 892.725 941.366 965.

Generelle tilskud: Kommunal udligning 550.076 612.698 625.683 661.633 Tilskud 293.392 280.027 315.683 303.893 I alt 843.468 892.725 941.366 965. Skatter og tilskud Nettodriftsudgifterne på det skattefinansierede område i kommunens budget finansieres af forskellige afgifter, skatter og tilskud, som budgetlægges i politikområdet finansiering. Her

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Befolkningsudviklingen hos Vejle Kommune er stigende og kun overgået af Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Befolkningsudviklingen hos Vejle Kommune er stigende og kun overgået af Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE September 2017 Befolkningsudviklingen hos Kommune er stigende og kun overgået af Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER SEPTEMBER 2017 INDLEDNING Så er det

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts I 2021 forventes antallet af indbyggere i Vejle Kommune at være højere end i Esbjerg Læs side 8 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts I 2021 forventes antallet af indbyggere i Vejle Kommune at være højere end i Esbjerg Læs side 8 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Marts 2019 I 2021 forventes antallet af indbyggere i Kommune at være højere end i Esbjerg Læs side 8 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER MARTS 2019 INDLEDNING Dette vækstbarometer

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Ishøj Kommune Lokalt Erhvervsklima Status og forslag til forbedringer

Ishøj Kommune Lokalt Erhvervsklima Status og forslag til forbedringer Ishøj Kommune Lokalt Erhvervsklima Status og forslag til forbedringer Jette Nøhr DI Hovedstaden Forbedringer i erhvervsklimaet Flere kommuner har lavet forbedringer i deres erhvervsklima Eksempler på indsatsområder

Læs mere

VÆKST BARO ME TER. 5. største kommune. Vejle nu. Læs side 3 VEJLE KOMMUNE / OKTOBER 2019 VEJLE KOMMUNE 1

VÆKST BARO ME TER. 5. største kommune. Vejle nu. Læs side 3 VEJLE KOMMUNE / OKTOBER 2019 VEJLE KOMMUNE 1 VEJLE KOMMUNE / OKTOBER 2019 VÆKST BARO ME TER nu 5. største kommune Læs side 3 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER OKTOBER 2019 INDLEDNING Efteråret er på vej, og det er blevet tid til årets tredje udgave

Læs mere

DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013

DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Erhvervsservice NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013 Baggrund Dansk Industri (DI) har offentliggjort

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget Fra: Budget- og Analyseafdelingen BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter. 19.

Læs mere

Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011

Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011 Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011 Efterløn Der har den sidste tid været et stort fokus på efterløn og på hvilke personer, der vælger at benytte sig af efterlønnen. På den baggrund har BAT indsamlet

Læs mere

B2013 BF2014 BO2015 BO2016 BO2017

B2013 BF2014 BO2015 BO2016 BO2017 Bilag 4 Skatteskøn 21. april 2013 Sagsbehandler: JTP Dok.nr.: 2013/0006724-1 Kommunaldirektørområdet Økonomiafdelingen Skøn til 1. finansielle orientering Skatteindtægterne i nærværende redegørelse er

Læs mere

KONJUNKTUR ANALYSE 2017

KONJUNKTUR ANALYSE 2017 KONJUNKTUR ANALYSE 2017 Indhold HOVEDKONKLUSION HERNING KOMMUNE... 3 HOVEDKONKLUSION IKAST-BRANDE KOMMUNE... 4 KONJUNKTUR SURVEY... 5 HVORDAN ER KONJUNKTURSITUATIONEN?... 6 KONJUNKTURINDEKS... 6 KONJUNKTURKORT...

Læs mere

BYGGEVIRKSOMHEDEN I ÅRHUS KOMMUNE 2003

BYGGEVIRKSOMHEDEN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor April 2004 BYGGEVIRKSOMHEDEN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 x Fortsat stor byggeaktivitet. x Godt 710.000 m 2 etageareal er under opførelse i Århus Kommune pr. 1.

Læs mere