Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 349 Offentligt. Rapport fra arbejdsgruppen om sikkerhed i taxier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 349 Offentligt. Rapport fra arbejdsgruppen om sikkerhed i taxier"

Transkript

1 Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 349 Offentligt Rapport fra arbejdsgruppen om August 2016

2

3 3 Rapport fra arbejdsgruppen om Indhold Indhold 1. Baggrund, kommissorium og anbefalinger 5 2. Beskrivelse af taxierhvervet 8 3. Omfang af trusler og vold i taxibranchen Spørgeskemaundersøgelse Konklusioner af Spørgeskemaundersøgelse Omfang af hændelser D e utrygge situationer Andre transportformer Metro og DSB Arbejdsgruppens udbytte af Spørgeskemaundersøgelsen Tiltag som kan øge sikkerheden De adspurgtes forslag til tiltag ifølge Spørgeskemaundersøgelsen Forslag til tiltag fra arbejdsgruppen for Tiltag før hændelsen/forebyggelse Revision af uddannelse af chauffører mere konflikthåndtering Ny efteruddannelse af chauffører, herunder konflikthåndtering Modernisering af førerkortprøve Udarbejdelse af beredskabsplaner Uniformering Pengeløse taxier Kontrol af TV-overvågningsudstyr Tiltag under hændelsen Brug af bærbare alarmer Klare rutiner for den enkelte aktør i overfaldssituationer Tiltag efter hændelsen/opfølgning Klare rutiner for opfølgning Tiltag der ikke arbejdes videre med 26 Bilag: Bilag 1: Kommissorium Bilag 2: Rapport om sikkerhed for taxichauffører resultater af landsdækkende undersøgelse udført i april 2015 Bilag 3: Ny førerkortprøve - Forundersøgelse - ved udvikling af ny førerkortprøve i Taxinævnet i Region Hovedstaden, september 2015 Bilag 4: Taxibranschen i Sverige, En rapport från Svenska Transportarbetareförbundet, 2013 Bilag 5: Hot och våld mot taxiförare, Uppfoljning av ett TYA-projekt från 1999/2000, 2007 Bilag 6: Vern av kollektivtransportens ansatte mot vold, trusler og ran, TØI rapport 769/2005 Bilag 7: Staying Safe: guidance for taxi drivers, Department for Transport, UK Bilag 8: Taxi Industry Safety And Security Taskforce, Final report, December 2007, Ministry of Transport New South Wales Bilag 9: No. 179, Preventing Assaults on Taxi Drivers in Australia, November2000, Australian Institute of Criminology

4

5 5 Rapport fra arbejdsgruppen om Baggrund, kommissorium og anbefalinger 1. Baggrund, kommissorium og anbefalinger Baggrund På baggrund af de tragiske overfald, som har fundet sted mod taxichauffører, har transportministeren primo november 2014 afholdt møde med taxibranchen om trusler og vold i branchen. Der var under mødet enighed om at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af relevante aktører, der skal se på problemets omfang og mulige præventive tiltag. Der blev nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Transportministeriets departement, Trafikstyrelsen (formand), Dansk Taxi Råd, Dansk Erhverv, Kommunernes Landsforening, 3F og Arbejdstilsynet. Arbejdsgruppen afsluttede sit arbejde i december Kommissorium Arbejdsgruppen havde en to-delt opgave: 1. At afdække omfanget af trusler og vold i branchen Gruppen skulle så vidt muligt afdække omfanget af trusler og vold i taxibranchen, herunder beskrive antal, art og udvikling i overtrædelserne. Der skulle endvidere ses på, om det var muligt at belyse omfanget af trusler, mv., der ikke umiddelbart førte til anmeldelser. Endelig skulle arbejdsgruppen under denne del undersøge, om der var sket ændringer i antal overfald efter indførelse af den lovpligtige TV-overvågning, som har virket fra 1. juli At se på mulige tiltag, der kunne øge sikkerheden for taxichauffører Gruppen skulle overveje mulige tiltag, der kunne øge sikkerheden for taxichauffører. Arbejdsgruppen skulle se på forebyggelse af trusler og vold og håndtering af episoder. Arbejdsgruppen skulle overveje forbyggende tiltag. Det kunne eventuelt være bedre sikring af chaufføren i bilen, herunder eventuelle tekniske tiltag. Arbejdsgruppen skulle endvidere se på muligheder for øget uddannelse for taxivognmænd og -chauffører i konflikthåndtering.

6 6 Rapport fra arbejdsgruppen om Baggrund, kommissorium og anbefalinger Herudover kunne arbejdsgruppen overveje processer hos vognmanden efter et overfald, f.eks. klare rutiner for rapportering og opfølgning af overfald, beredskabsplaner mv. I forbindelse med overvejelser om mulige tiltag, skulle arbejdsgruppen inddrage relevante udenlandske erfaringer, herunder svenske erfaringer. Den fulde ordlyd af kommissoriet vedhæftes som bilag 1. Anbefalinger Arbejdsgruppen har fundet det mest hensigtsmæssigt at arbejde med tiltag til at øge trygheden for taxichauffører ved at fokusere på tiltag i de tre tidsmæssige faser i forbindelse med en hændelse: 1. før hændelsen/forebyggelse, 2. under hændelsen og 3. efter hændelsen/opfølgning. Arbejdsgruppens anbefalinger til tiltag kan opdeles i de tre faser som følger: Tiltag før hændelsen/forebyggelse: - Revision af uddannelse af chauffører/vognmænd - Ny efteruddannelse af chauffører/vognmænd - Modernisering af førerkortprøve - Udarbejdelse af beredskabsplaner - Uniformering - Pengeløse taxier - Kontrol af TV-overvågningsudstyr Tiltag under hændelsen: - Brug af bærbare alarmer - Klare rutiner for den enkelte aktør Tiltag efter hændelsen/opfølgning: - Klare rutiner for opfølgning Anbefalingerne ligger primært inden for uddannelsesområdet, og herudover er der anbefalinger inden for både processuelle og tekniske områder.

7 7 Rapport fra arbejdsgruppen om Baggrund, kommissorium og anbefalinger Da anbefalingerne især ligger inden for uddannelsesområdet, forslås det, at der nedsættes en særlig arbejdsgruppe, der skal se herpå. Arbejdsgruppen skal have deltagelse af bl.a. repræsentanter fra Dansk Taxi Råd, 3F, KL, og Dansk Erhverv, Transporterhvervets Uddannelser (TUR), Trafik- og Byggestyrelsen og andre relevante interessenter. Arbejdsgruppen skal se nærmere på følgende spørgsmål om uddannelse: en revision af uddannelse af taxichauffører og vognmænd introduktion af en ny efteruddannelse af taxichauffører og taxivognmænd modernisering af førerkortprøve Ud over uddannelsesmæssige tiltag anbefales det, at der arbejdes videre med følgende tiltag: Beredskabsplan: arbejdsmarkedets parter gør taxivognmænd opmærksom på vigtigheden af at have en beredskabsplan for vognmænd, chauffører og bestillingskontorer, således at alle involverede parter ved, hvad de skal gøre under og efter en hændelse. Uniformering: Trafik- og Byggestyrelsen undersøger, om der kan findes evidens for, at uniformering har en effekt på. Pengeløse taxier: Transport- og Bygningsministeriet sender en anbefaling til Erhvervs- og Vækstministeriet om at undersøge mulighederne for helt eller delvist at ophæve kravet om, at man skal modtage kontante penge i en taxi. Kontrol af TV-overvågningsudstyr og f.eks. alarmer: Trafik- og Byggestyrelsen arbejder videre med, at denne kontrol omfattes af taxameterkontrollanters øvrige kontrol af taxier. Bærbar positionsgivende alarm uden for bilen: Dansk Taxi Råd, Dansk Erhverv og arbejdsmarkeds parter arbejder videre med de tekniske og økonomiske muligheder for bærbar positionsgivende alarm uden for bilen. Efter tre måneder skal de give en indstilling til Trafik- og Byggestyrelsen, om bærbare alarmer efter deres opfattelse bør være obligatorisk.

8 8 Rapport fra arbejdsgruppen om Beskrivelse af taxierhvervet 2. Beskrivelse af taxierhvervet Taxierhvervet omfatter godt virksomheder, og antallet af taxier på landsplan var ved årsskiftet 2014/ Erhvervet omfattede ca fuldtidsbeskæftigede. Antallet af tilladelser til at drive taxivognmandsvirksomhed har været nedadgående de sidste par år og er samlet set faldet med tilladelser siden Taxierhvervet er i modsætning til det øvrige arbejdsmarked meget intensivt reguleret. Det er således ikke muligt at etablere en taxivirksomhed uden tilladelse fra den kommune, hvor virksomheden skal drives. Administration af taxiloven er udlagt til kommunerne og fælleskommunale myndigheder, det vil sige Taxinævnet i Region Hovedstaden (omfatter samtlige kommuner i Region Hovedstaden bortset fra Bornholm) samt Taxinævn Syd (Sønderborg og Aabenraa Kommuner). Taxiloven bygger på tilladelseskrav, begrænsning af antal taxitilladelser, geografisk begrænsning af udnyttelsen af taxier, tilslutningspligt til et bestillingskontor og på offentligt fastsatte maksimaltakster. Antallet af taxitilladelser fastsættes af kommunerne på grundlag af en vurdering af behovet for taxibetjening i de enkelte kommuner. Hertil kommer en række krav til erhvervets udøvere mv. Ansøgere af taxitilladelser (vognmandstilladelser), skal opfylde følgende betingelser: Have gennemført og bestået et af Trafik- og Byggestyrelsen godkendt kvalifikationskursus Have bopæl i Danmark eller i en EU/EØS-stat Være myndig Må ikke have forfalden restance til det offentlige på kr. eller derover Skal dokumentere en egenkapital på kr. for den første tilladelse. Ved ansøgning om flere tilladelser stiger egenkapitalkravet med kr. for hver yderligere tilladelse.

9 9 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen Må ikke være dømt for strafbare forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af den ansøgte virksomhed Personer, der ønsker at føre taxi, skal godkendes af den kommune, hvor føreren er ansat. Godkendelsen meddeles i form af et førerkort. Personer, der ønsker at blive godkendt som taxichauffører, skal opfylde følgende betingelser: Have gennemført og bestået et af Trafik- og Byggestyrelsen godkendt kvalifikationskursus Have bopæl i Danmark eller i en EU/EØS- stat Være myndig Må ikke være dømt for strafbare forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af den ansøgte virksomhed Skal have et tilfredsstillende kendskab til lokalområdets geografi Skal beherske det danske sprog med henblik på udførelse af taxikørsel og deraf følgende opgaver Skal have erhvervsmæssigt kørekort Indehavere af taxitilladelser (vognmandstilladelser), som ønsker at føre en taxi, skal udover taxitilladelsen være godkendt som taxichauffør. 3. Omfang af trusler og vold i taxibranchen 3.1. Spørgeskemaundersøgelse For at få afdækket omfanget af trusler og vold i taxibranchen har arbejdsgruppen for sikkerhed i taxibranchen bedt konsulentvirksomheden Deloitte om at foretage en analyse heraf. Det har mundet ud i Rapport om sikkerhed for taxichauffører Resultater af landsdækkende undersøgelse udført i april 2015 (Spørgeskemaundersøgelsen) Undersøgelsen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse. Skemaet er sendt til taxibranchens vognmænd og bestillingskontorer og derfra videresendt til chauffører. Der er indkommet 769 besvarelser fra chauffører, vognmænd og bestillingskontorer fra det meste af landet. Det svarer til en

10 10 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen svarprocent på ca. 12 %, hvilket ifølge rapporten er tilfredsstillende, men giver ikke mulighed for detaljerede konklusioner på kommuneniveau. Spørgeskemaundersøgelsen giver et billede af den oplevede utryghed i taxibranchen, herunder om der er en oplevet utryghed, hvor stor utrygheden opleves, og hvad utrygheden går ud på. Spørgeskemaundersøgelsen vedhæftes som bilag 2. Det har ikke været muligt at skaffe materiale om antal og art af politianmeldelser af trusler og vold i taxibranchen, idet Rigspolititiet ikke kan udskille de sager, hvor taxichauffører er forurettede. Politiet journaliserer og registrerer sagerne på gerningsindholdet, f.eks. vold eller trusler, men ikke på forurettedes erhverv. Det har derfor heller ikke været muligt at undersøge, om der er sket ændringer i antal overfald efter indførelse af den lovpligtige TV-overvågning i taxier, som har virket fra 1. juli Konklusioner af Spørgeskemaundersøgelse Spørgeskemaundersøgelsens konklusioner er, at taxibranchen er en branche, hvor utrygheden er en del jobbet over hele landet. I undersøgelsen når man frem til, at: Utryghed og voldsomme episoder ikke kun er et storbyfænomen. Undersøgelsen viser klart, at sikkerhed og utryghed ikke kun er et tema i de største, danske byer. Næsten hver femte taxichauffør har oplevet en grov voldsepisode i % af de chauffører, som har besvaret spørgeskemaet, vurderer således, at de har været udsat for en grov voldsepisode i Utryghed er en del af jobbet. En stor andel af chaufførerne har oplevet mindre grove episoder, f.eks. ubehagelige situationer med kunderne, eller ikke-grove trusler (ca. 80 % for begge typer). Stort set alle chauffører har oplevet utrygge situationer - i gennemsnit utrygge situationer pr. år. De grove oplevelser sætter spor. Blandt de chauffører, der oplever grove trusler eller grove voldsepisoder, er påvirkningen betydelig. Omkring halvdelen af chaufførerne bliver nervøse eller bange for at passe deres arbejde % oplever problemer med at sove om

11 11 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen natten, og ca. halvdelen af de chauffører, der har besvaret spørgsmålene, overvejer at finde et andet erhverv. Natkørsel - særligt fredag og lørdag - er det mest utrygge. Chaufførerne angiver, at kørsel fredag og lørdag nat er de mest utrygge perioder på ugen. Den mest utrygge måned er december. Det indikerer, at kørsel med påvirkede - og dermed mere utilregnelige kunder - er et utryghedsmoment. Spørgeskemaundersøgelsens konklusioner viser, at kameraer og alarmknapper i dag er de to mest udbredte metoder til at undgå ubehagelige hændelser. På tredjepladsen kommer hjælp fra andre taxier i nærområdet Omfang af hændelser I følge Spørgeskemaundersøgelsen oplevede de deltagende chauffører i gennemsnit ca. 20 utrygge hændelser i Ca. hver femte oplevede en episode, som de kategoriserer som grov vold. Mønsteret med et relativt højt niveau for utrygge hændelser er på ingen måde et storbyfænomen, men kan opleves i alle typer kommuner - tilsyneladende især i de større og mellemstore bykommuner. En chauffør i en større eller mellemstor by bliver således udsat for 22,4 hændelser pr. år i forhold til et gennemsnit på 17,9 på landsplan. Tabellen nedenfor viser hændelser pr. år fordelt på større og mellemstore byer, Taxinævnets område (Hovedstadsområdet), øvrige kommuner og gennemsnit.

12 12 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen Tabel 1 Fordeling af årlige hændelser blandt chauffører Større og Taxinævnets Øvrige Hændelser pr. år mellemstore område kommuner/land- Gennemsnit bykommuner (Hovedstaden) kommuner Ubehagelige hændelser per chauffør 10,9 8,4 7,5 8,9 Trusler per chauffør 8,4 6,1 6,2 6,9 Grove trusler per chauffør 1,6 0,8 0,4 0,9 Vold per chauffør 1,4 1,0 1,2 1,2 Grov vold per chauffør 0,1 0,2 0,1 0,1 Antal hændelser per chauffør 22,4 16,5 15,4 18, De utrygge situationer De utrygge situationer opstår ifølge Spørgeskemaundersøgelsen primært i forbindelse med ubehagelige kunder. 50 % af chaufførerne oplever således utryghed ved kørsel med ubehagelige kunder. Herefter følger natkørsel og opsamling/afsætning i bestemte områder. Figuren nedenfor viser i hvilke situationer, chaufførerne føler sig mest utrygge. 1 Afrunding kan medføre mindre forskelle i decimaler.

13 13 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen Figur 1 Grad af utryghed blandt chauffører fordelt på situation Blandt de chauffører, der har svaret "jeg føler mig meget utryg", er størstedelen fra Taxinævnets område (Hovedstadsområdet). Figuren nedenfor viser, i hvilke situationer utrygheden blandt de chauffører, der føler sig mest utrygge, er størst, set ud fra en geografisk betragtning. Figur 2 Geografisk fordeling af situationer med utrygge chauffører Julefrokostsæsonen og ture natten efter fredag og lørdag er de mest utrygge arbejdsperioder hen over året og ugen. Det er formentlig nattelivet og kunder, som er påvirket af alkohol eller andre rusmidler, der øger utrygheden.

14 14 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen Figur 3 Fordeling af utryghed på ugebasis Utryghed på ugebasis Tid Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag 24:00 06:00 06:00 12:00 12:00 18:00 18:00 24:00 Forklaring på skala Ingen utryghed Mindre utryg Utryg Mere utryg Meget utryg Spørgeskemaundersøgelsen viser, at de grove episoder påvirker chaufførerne mest. En femtedel af chaufførerne har således oplevet en for dem grov voldsepisode i Cirka 20 % af disse chauffører oplever problemer med at sove om natten. Cirka 30 % af de, som har oplevet grove trusler, vold og grov vold, overvejer at søge et andet erhverv. Tendensen er, at grov vold påvirker de yngre chauffører mere end de ældre. I det hele taget bliver utrygheden mindre med stigende anciennitet hos chaufføren. Ubehagelige oplevelser og ikke-grove trusler er de mest forekommende med oplevelser hos op mod 80 % af chaufførerne. Figuren nedenfor viser procentandel af chauffører, der har været udsat for en hændelse inden for 12 måneder.

15 15 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen Figur 4 Andel af chauffører udsat for hændelse inden for 12 måneder 3.5. Andre transportformer Metro og DSB Metro Ifølge Spørgeskemaundersøgelsen har man hos Københavns Metro implementeret en række tiltag, der skulle nedbringe antallet af hændelser mod stewarder, hvilket har givet tydelige resultater fra 2013 til Det samlede antal overfald er således faldet med 27 % og det samlede antal fysiske overfald er faldet med 37 %. Antallet af overfald uden fravær anmeldt som arbejdsulykke er faldet med 77 %, jf. tabel nedenfor.

16 16 Rapport fra arbejdsgruppen om Omfang af trusler og vold i taxibranchen Tabel 2 Overfaldshændelser i Metro Antal hændelsesrapporter Fysiske overfald Verbale overfald Anmeldt som arbejdsulykke Overfald uden fravær Overfald med fravær 9 2 DSB Hos DSB er antallet af hændelser steget med gennemsnitligt 15 % årligt, men med rejsende årligt synes 303 hændelser for 2014 ikke iøjefaldende. Tabellen nedenfor viser udviklingen i antal hændelser hos DSB for fysisk vold og trusler. Tabel 3 Hændelser hos DSB Fysisk vold Trusler Total Arbejdsgruppens udbytte af Spørgeskemaundersøgelsen Arbejdsgruppen finder, at Spørgeskemaundersøgelsen giver et troværdigt billede af situationen for taxichauffører i dag. Undersøgelsen viser, at det er nødvendigt at sætte fokus på, hvordan sikkerheden og trygheden for taxichauffører kan øges.

17 17 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Arbejdsgruppen lægger især vægt på det store omfang af oplevet utryghed hos chauffører samt, at utrygheden ikke alene er et storbyfænomen, men er landsdækkende. Endelig er det vigtigt at notere den store negative betydning det har for både den enkelte chauffør og erhvervet, når der er oplevet vold eller trusler. Det er nødvendigt at arbejde med tiltag, som kan øge sikkerheden og trygheden for chauffører. Undersøgelsen kan bruges som et godt springbræt til det videre arbejde med at udvikle tiltag, som kan være med til øge trygheden for taxichauffører. 4. Tiltag som kan øge sikkerheden Nedenfor gengives først de adspurgtes forslag til tiltag i Spørgeskemaundersøgelsen. Herefter beskrives arbejdsgruppens forslag til tiltag. Tiltagene er delt op i de typiske faser i forbindelse med en hændelse: før hændelsen, under hændelsen og efter hændelsen De adspurgtes forslag til tiltag ifølge Spørgeskemaundersøgelsen Spørgeskemaundersøgelsens konklusioner viser, at kameraer og alarmknapper i dag er de to mest udbredte metoder til at undgå ubehagelige hændelser. På tredjepladsen kommer hjælp fra andre taxier i nærområdet. Selvom Spørgeskemaundersøgelsen viser, at kameraer og alarmknapper er de to mest udbredte metoder i dag til at undgå ubehagelige hændelser, viser undersøgelsen også, at de adspurgte vurderer, at brugen af alarmknapper og hjælp fra andre taxier i nærområdet er de mest effektfulde metoder blandt de nuværende sikkerhedstiltag. De adspurgte beretter, at kameraerne ikke er lige så effektfulde som alarmknapperne og hjælp fra andre taxier i nærområdet. Blandt mulige nye tiltag peger de adspurgte især på følgende indsatsområder for videre udvikling af sikkerheden: afskærmning/glas mellem chauffør og kunde

18 18 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden taxichauffører skal klassificeres som tjenestemænd uddannelse i konflikthåndtering pengeløse taxier ingen selepligt bærbar alarmknap 4.2. Forslag til tiltag fra arbejdsgruppen for Arbejdsgruppen har fundet det mest hensigtsmæssigt at arbejde med tiltag til at øge trygheden for taxichauffører ved at fokusere på tiltag i de tre tidsmæssige faser i forbindelse med en hændelse: 1. før hændelsen/forebyggelse, 2. under hændelsen og 3. efter hændelsen/opfølgning. Arbejdsgruppen har i løbet af sit arbejde udarbejdet et katalog over tiltag, som kan øge sikkerheden og trygheden for taxichauffører i de tre faser. Der er tale om et "brutto-katalog", hvor alle forslag til tiltag er nævnt ganske kort. Bruttokataloget er derefter blevet gennemgået og prioriteret af medlemmerne af arbejdsgruppen med henblik på at fokusere på de 5-10 mest hensigtsmæssige forslag. I prioriteringen er der indgået flere elementer som effekt, omkostninger, arbejdsmiljø samt praktiske og juridiske muligheder. Der er i det følgende ikke taget stilling til eventuelle nødvendige godkendelser fra andre myndigheder eller spørgsmål om eventuelle DUT-krav. Det har resulteret i fokus på følgende prioriteringer: Tiltag før hændelsen/forebyggelse Revision af uddannelse af chauffører mere konflikthåndtering Det anbefales, at der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af bl.a. repræsentanter fra Dansk Taxi Råd, 3F, KL, og Dansk Erhverv, Transporterhvervets Uddannelser (TUR), Trafik- og Byggestyrelsen og andre

19 19 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden relevante interessenter for at se nærmere på en revision af uddannelse til taxichauffører, så der bliver flere timer i konflikthåndtering. På trods af at der allerede findes et Brancheudvalg for personbefordring under TUR, der er udviklingsansvarlig for personbefordringsuddannelserne under arbejdsmarkedsuddannelseslovgivningen (AMU), finder arbejdsgruppen det alligevel relevant, at der nedsættes en bredere arbejdsgruppe for at se nærmere på en revision af uddannelsen af taxichauffører med udgangspunkt i anbefalingerne i denne rapport. Arbejdsgruppen skal vurdere, hvor mange flere timer, der vil være hensigtsmæssigt at bruge på undervisning i konflikthåndtering og vurdere, om timerne skal være ekstra eller i stedet for noget andet. Indholdet af de ekstra timer skal endvidere fastlægges. Arbejdsgruppen kan ved samme lejlighed vurdere, om det vil være hensigtsmæssigt at revidere uddannelsen for taxivognmænd, hvad angår ansvar for egen og medarbejderes konflikthåndtering. Endelig skal det overvejes, om der er brug for en særlig uddannelse til medarbejdere på bestillingskontorer. Baggrund: De nuværende uddannelseskrav til chauffører blev iværksat ved ændring af taxibekendtgørelsen i maj Her blev det daværende grundkursus reduceret fra 10 dage til 6 dage. Tilbagemeldinger fra de godkendte uddannelsesudbydere er, at der med kravene til indhold er tale om en meget presset model (tidsrammen). En styrkelse af visse emner (konflikthåndtering og evt. kundeservice) inden for den eksisterende tidsramme vil medføre, at andre emner vil få mindre tid. Det kan endvidere være vanskeligt at omfordele tidsrammen mellem de eksisterende emner, især da visse emner er bundet af andre regler (f.eks. førstehjælpsundervisningen). I den eksisterende uddannelse er der et vejledende timetal til emnet konfliktafværgelse på 3 timer. Hvis man ser på selvstændige kurser med dette emne, varierer de i varighed fra 1-3 dage. Som en naturlig følge heraf ville det kvalificere chaufførerne væsentligt i dette emne ved en forøgelse det vejledende timetal.

20 20 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Hvis der ønskes et øget fokus på visse emner, kan det ske ved at øge den samlede kursustid ved at udvide det samlede timetal. Det vil medføre øgede omkostninger i forhold til i dag. Alternativt kan man se på, om enkelte emner helt kan udgå af kurset Ny efteruddannelse af chauffører, herunder konflikthåndtering Det anbefales, at der ses nærmere på indførelse af en ny, obligatorisk efteruddannelse af chauffører, herunder konflikthåndtering. Det synes at være hensigtsmæssigt, at den arbejdsgruppe, som er beskrevet oven for, også undersøger dette punkt. Arbejdsgruppen kan ved samme lejlighed vurdere, om det vil være hensigtsmæssigt at indføre efteruddannelse for vognmænd og medarbejdere på bestillingskontorer. Baggrund: I taxierhvervet er der i dag en del chauffører, der har været i branchen fra før, der blev krav om grunduddannelse og således slet ingen uddannelse har herunder i konflikthåndtering. Samtidig viser praksis, at en repeterende uddannelse har en stor effekt, både i forhold til egentlig indlæring, men også i forhold til holdningspåvirkning. Man har tidligere drøftet fag som: Færdselslov og taxilovgivningen, Førstehjælp, Konfliktafværgelse og kundeservice, Sundhed for chaufføren og Individuelle køretimer. Man kunne ved at indføre krav om en repeterende efteruddannelse sikre, at alle i taxibranchen får bedre kvalifikationer på udvalgte emner. Kurset skulle være en forudsætning for at få fornyet sit førerkort.

21 21 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Modernisering af førerkortprøve Det anbefales, at rapporten fra Taxinævnet om førerkortprøve og sprogkundskaber 2 indgår i den ovenfor foreslåede arbejdsgruppes arbejde. Rapporten vedhæftes som bilag 3. Baggrund: Rapporten fra Taxinævnet viser, at sprogbarrierer mellem chauffør og kunde er et stort problem. Mange konflikter opstår eller eskalerer på grund af sproglige misforståelser mellem chauffør og kunde eller fordi chaufføren ikke kan komme overens med kunden. I den forbindelse skal det nævnes, at det er Taxinævnets ønske, at en ny førerkortprøve i højere grad skal afspejle kommunikationen i den daglige praksis og forventninger til kommunikative færdigheder i dag og fremover. Rapporten foreslår en mulig model for en førerkortprøve, som kan afprøves. Modellen består af tre dele: en ordforrådsprøve, en find vej del og en find sted del. Rapporten viser også, at vognmænd og bestillingskontorer generelt finder, at den praktiserede rækkefølge med først et fagligt chaufførkursus og dernæst en førerkortprøve ikke virker hensigtsmæssigt. Det skyldes, at gennemsnitligt 90 % består det faglige chaufførkursus første gang, og ca. 60 % dumper efterfølgende ved førerkortprøven. Man skal være opmærksom på, at rapporten er fra Københavns Taxinævn, hvorfor den ikke nødvendigvis er repræsentativ for hele landet Udarbejdelse af beredskabsplaner Det anbefales, at arbejdsmarkedets parter er opmærksomme på vigtigheden af, at taxivognmænd har en beredskabsplan for vognmænd, chauffører og bestillingskontorer. 2 Ny førerkortprøve - Forundersøgelse - ved udvikling af ny førerkortprøve i Taxinævnet i Region Hovedstaden, september 2015

22 22 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Pga. forskelligartede geografiske og organisatoriske forhold i branchen vurderes det at være vanskeligt at udarbejde en standard beredskabsplan, som skal gælde for alle. Baggrund: En løbende og effektiv forebyggelse af vold og et godt beredskab til at håndtere voldsepisoder er med til at skabe klarhed og tryghed hos chaufføren og kan dermed også være med til at holde sygefraværet nede. Derfor er det nyttigt at have en beredskabsplan, som adresserer de forskellige faser i et forløb. Der er ikke et lovpligtigt krav om at udarbejde beredskabsplaner for en arbejdsgiver. En beredskabsplan kan med fordel bestå af to dele: tiltag under og efter en voldsepisode. Under en voldsepisode kunne elementer være at anvende nødvendige tekniske hjælpemidler, f.eks. alarm og kaldesystemer, komme hinanden til undsætning, hvis det er forsvarligt samt følge instruktioner for voldsepisoder. Umiddelbart efter en voldsepisode kunne elementer være en opfølgende samtale med de involverede og information af andre kollegaer. På længere sigt kunne elementer være at tilbyde krisehjælp, kontakte sygemeldte, anmelde til Arbejdstilsynet, Arbejdsskadestyrelsen og eventuelt politi samt evaluere forebyggelsen. Herudover er der krav om, at en arbejdsgiver skal stille psykisk førstehjælp til rådighed 3. Der findes allerede materiale, som kan bruges som inspiration til at udarbejde beredskabsplaner, f.eks.: Allerede eksisterende vejledninger fra branchen Arbejdstilsynets vejledning "Voldsrisiko i forbindelse med arbejdets udførelse", kapitel 4. Vejledningen præsenterer en systematisk tilgang til voldsforebyggelse, hvor det effektive beredskab til forebyggelse og håndtering af vold er et vigtigt omdrejningspunkt. Vejledningen kan findes på følgende link: Vold-ifm-arbejdets-udfoerelse.aspx 3 Jf. bekendtgørelse om arbejdets udførelse 23, stk. 1, nr. 2.

23 23 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Værktøjskasse fra Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til opfølgning på voldsomme oplevelser. Værktøjskassen består af en BAR vejledning, "Bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse", som giver enkle, praksisnære råd til, hvordan chauffører, ledere og andre kan følge op på en voldsom hændelse. Der er også en beredskabsplan, som en vognmand kan downloade og udfylde sammen med chaufførerne. Værktøjskassen kan findes på følgende link: Uniformering Det anbefales, at Trafik- og Byggestyrelsen undersøger, om der kan findes evidens for, at uniformering har en effekt på. Det kan gøres ved at undersøge effekten af uniformering af f.eks. buschauffører, p-vagter og andre sammenlignelige grupper. Baggrund: I dag er det sådan, at nogle vognmænd stiller krav til deres chauffører om beklædning, hvorimod andre ikke gør det, hvilket kan gøre det vanskeligt at genkende en taxichauffør. Et krav om uniformering i en eller anden form vil dels sikre og fastholde en høj kvalitet inden for taxierhvervet pga. en ensartet fremtoning, dels lette genkendeligheden af taxichauffører. Spørgsmålet er, om det også vil være autoritetsskabende, hvis der er tale om en synlig og egentlig uniformering. Der findes i øjeblikket ikke nogen evidens herfor Pengeløse taxier Det anbefales, at Transport- og Bygningsministeriet sender en anbefaling til Erhvervs- og Vækstministeriet om at undersøge muligheden for helt eller delvist at ophæve kravet om, at man skal modtage kontante penge i en taxi. Baggrund: Baggrunden for nedsættelse af arbejdsgruppen for var en tragisk hændelse i en taxi, som netop havde udspring i en berigelsesforbrydelse. Selv om betalingssituationen ifølge de adspurgte i

24 24 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Spørgeskemaundersøgelsen ikke er en af de største kilder til utryghed, finder arbejdsgruppen, at dette emne er væsentligt. Hvis der ikke er kontanter i bilen, er der den fordel for chaufføren, at det vil mindske risikoen for røverier. Man kan dog ikke se bort fra den ulempe, at det kan medføre praktiske vanskeligheder for den del af kunderne, som ikke bruger betalingskort, hvilket kan mindske omsætningen. Det vil typisk være en af branchens primære kundegrupper som for eksempel ældre. Det kunne eventuelt løses ved brug af dankort, Mobile Pay mv. for disse grupper. Sidstnævnte løsning vil imidlertid være omkostningskrævende for erhvervet. Hvis man både kan have kontanter og andre løsningsmuligheder synes risikoen for chaufføren ikke at være mindsket Kontrol af TV-overvågningsudstyr Det anbefales at Trafik- og Byggestyrelsen arbejder videre med muligheden for, at taxameterkontrollanter udvider deres kontrol, således at de også undersøger, om TV-overvågningsudstyr og eventuelt alarmudstyr fungerer i overensstemmelse med kravene. Baggrund: Det er under arbejdet blevet tilkendegivet, at TV-overvågningsudstyr ikke altid virker optimalt. En taxameterkontrollant kontrollerer allerede i dag, at taxameter og kontrolapparat fungerer i overensstemmelse med lovgivningen, herunder at kontrolapparat og taxameter ikke kan manipuleres Tiltag under hændelsen Brug af bærbare alarmer Det anbefales, at Dansk Taxi Råd, Dansk Erhverv og arbejdsmarkeds parter arbejder videre med de tekniske og økonomiske muligheder for bærbar positionsgivende alarm uden for bilen. Efter tre måneder skal de give en indstilling til Trafik- og Byggestyrelsen, om bærbare alarmer efter deres opfattelse burde gøres obligatorisk.

25 25 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag som kan øge sikkerheden Baggrund: Der er i dag forskelligt teknisk udstyr hos bestillingskontorerne, men funktionsmåden er den samme. Typisk vil der i bilerne være en aktiveringsknap, der som regel er monteret til betjening med foden. Der er dog kun ganske få bestillingskontorer, som har en bærbar enhed, som kan aktivere alarmsystemet uden for bilen. Det foreslås, at chaufføren har de samme muligheder, hvis der sker noget uden for bilen, som hvis det var sket inden for bilen Klare rutiner for den enkelte aktør i overfaldssituationer Det er vigtigt med klare rutiner for, hvad den enkelte aktør skal gøre i overfaldssituationen. Se punkt om udarbejdelse af beredskabsplan Tiltag efter hændelsen/opfølgning Klare rutiner for opfølgning Det er vigtigt med klare rutiner for opfølgning af overfald, herunder at vognmanden sikrer oplysninger fra TV-overvågning. Se punkt om udarbejdelse af beredskabsplan.

26 26 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag der ikke arbejdes videre med 5. Tiltag der ikke arbejdes videre med Arbejdsgruppen har endvidere drøftet andre tiltag end de ovennævnte. Man har dog ikke fundet det hensigtsmæssigt at gå videre med disse forslag på nuværende tidspunkt. Det drejer sig om: Interne guidelines hos bestillingskontorer (f.eks. at lempe kørselspligten i forskellige situationer), da det vurderes, at disse allerede findes. Afskærmning mellem chauffør og passager, da det kan give et dårligt arbejdsmiljø og reducere kapaciteten i taxien. Installering af spejle som giver fuldt overblik over bagsæderne, da det ikke vurderes at give den nødvendige effekt. Sidestille chauffører med tjenestemænd, idet reguleringen hører under Justitsministeriets ressortområde og har derfor ikke været en del af kommissoriet for arbejdsgruppen. Fritagelse for brug af sikkerhedssele, idet det ikke findes ønskværdigt at tilsidesætte trafiksikkerheden. Udvendigt signal på taxien, idet det vurderes at kunne optrappe konflikten. Krisehjælp, idet det vurderes allerede at være til stede. IT-mæssig sammenkobling af alle/flere centraler hos bestillingskontorerne, således at alle kontorer får besked om en alarm fra enten en indvendig eller en bærbar alarm på én gang, idet det vurderes at være meget ressourcekrævende. Kan revurderes efter man har set, hvordan de øvrige tiltag har hjulpet. Udenlandske tiltag Arbejdsgruppen for har screenet rapporter fra Sverige, Norge, UK og South Wales i Australien, som er indgået i arbejdet. Rapporterne vedhæftes som bilag 4-9.

27 27 Rapport fra arbejdsgruppen om Tiltag der ikke arbejdes videre med I det arbejde er man imidlertid ikke stødt på nye ideer, og erfaringerne er derfor alene blevet brugt til at kvalificere arbejdet.

28

29

30 Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 DK-2300 København S info@tbst.dk Rapport fra arbejdsgruppen om

Trafikselskabernes ønsker til ny lov om erhvervsmæssig personbefordring med personvogn

Trafikselskabernes ønsker til ny lov om erhvervsmæssig personbefordring med personvogn Trafikselskabernes ønsker til ny lov om erhvervsmæssig personbefordring med personvogn Dorthe Nøhr Pedersen dnp@moviatrafik.dk 11.11.2010 / Hillerød Passagerudviklingen i Flextrafik År Kunder 2007 487.336

Læs mere

20 ledige taxitilladelser

20 ledige taxitilladelser AARHUS KOMMUNE. TAXINÆVNET 20 ledige taxitilladelser I Aarhus Kommune er ca. 20 taxitilladelser ledige. 10 af tilladelserne uddeles nu, mens resten uddeles efterhånden som de bliver ledige. Tilladelserne

Læs mere

KOMMISSORIUM. Udvalg om erhvervsmæssig befordring i personbiler (Taxiloven)

KOMMISSORIUM. Udvalg om erhvervsmæssig befordring i personbiler (Taxiloven) KOMMISSORIUM 7. september 2012 Udvalg om erhvervsmæssig befordring i personbiler (Taxiloven) Der har i en længere periode været en efterspørgsel i den transportpolitiske debat efter at se samlet på persontransportlovgivningen.

Læs mere

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning Indhold Resume 1. Indledning Formål og baggrund Overordnet om undersøgelsen 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning 2. Taxivognmændenes

Læs mere

Økonomien i taxivognmandsbranchen. Resultater af landsdækkende undersøgelse udført i april-juli 2015. TØF 2. oktober 2015

Økonomien i taxivognmandsbranchen. Resultater af landsdækkende undersøgelse udført i april-juli 2015. TØF 2. oktober 2015 Økonomien i taxivognmandsbranchen Resultater af landsdækkende undersøgelse udført i april-juli 2015 TØF 2. oktober 2015 Resume Data viser en positiv omsætningsudvikling i hovedstaden og nedgang i resten

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

Indstilling. Taxikørsel: Takstforhøjelse og delegation. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 27.

Indstilling. Taxikørsel: Takstforhøjelse og delegation. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 27. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 27. november 2013 Aarhus Kommune Taxinævnet Teknik og Miljø Taxikørsel: Takstforhøjelse og delegation Forslag om forhøjelse af takster for

Læs mere

Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid

Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid Arbejdsrelateret vold uden for arbejdstid Marts 2017 Regler om vold uden for arbejdstid Hvis arbejdsgiveren vurderer, at der er risiko for arbejdsrelaterede hændelser med vold, trusler eller anden krænkende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 5. august 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik) l I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1039 af 8. oktober 2009, foretages følgende

Læs mere

BY, ERHVERV OG KULTUR

BY, ERHVERV OG KULTUR BY, ERHVERV OG KULTUR BORGERSERVICE Rådhuset - 7400 Herning VEJLEDNING Ved ansøgning om ledige taxitilladelser i Herning Kommune Tlf. 96 28 28 28 28 Mail: borgerservice@herning.dk År: Januar 2017 I loven

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv.

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Samrådsspørgsmål P - TRU

Læs mere

Hvem er bedst egnet? Kriterier for bedømmelsen af ansøgere til ledige taxitilladelser

Hvem er bedst egnet? Kriterier for bedømmelsen af ansøgere til ledige taxitilladelser Oplæg hos 3F den 2. marts 2015 Hvem er bedst egnet? Kriterier for bedømmelsen af ansøgere til ledige taxitilladelser Frida Gisladóttir - sekretariatschef Lovgrundlag Behovsvurderingen: Taxinævnet fastsætter

Læs mere

13 ledige taxitilladelser: Storvogne med lift

13 ledige taxitilladelser: Storvogne med lift TAXINÆVNET. AARHUS 13 ledige taxitilladelser: Storvogne med lift I Aarhus Kommune er 13 taxitilladelser ledige. Tilladelserne kan søges af både vognmænd og chauffører. Der stilles betingelse i tilladelsen

Læs mere

Offentligt referat. 17. marts 2014/ HO J.nr. 1.10 / 20-505. Referat fra nævnsmøde den 27. februar 2014

Offentligt referat. 17. marts 2014/ HO J.nr. 1.10 / 20-505. Referat fra nævnsmøde den 27. februar 2014 Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig befordring af personer i køretøjer, som de pågældende råder over

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig befordring af personer i køretøjer, som de pågældende råder over BEK nr 967 af 12/10/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Færdselsstyrelsen, j.nr. FS220-000018 Senere ændringer til

Læs mere

NOTAT om ny taxilov. Hovedpunkterne: Fredericia Kommune Fællessekretariatet Team Jura /658

NOTAT om ny taxilov. Hovedpunkterne: Fredericia Kommune Fællessekretariatet Team Jura /658 Fredericia Kommune Fællessekretariatet Team Jura 20-02-2018 18/658 NOTAT om ny taxilov Folketinget vedtog en ny taxilov den 19. december 2017. Hovedpunkterne: 1. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST)

Læs mere

Offentligt referat. 03. maj 2013/ HO J.nr. 1.10 / 20-486. Referat fra nævnsmøde den 23. april 2013. Dagsorden:

Offentligt referat. 03. maj 2013/ HO J.nr. 1.10 / 20-486. Referat fra nævnsmøde den 23. april 2013. Dagsorden: Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Medlemsundersøgelse hos Yngre læger om vold og trusler

Medlemsundersøgelse hos Yngre læger om vold og trusler Medlemsundersøgelse hos Yngre læger om vold og trusler Vi har spurgt alle medlemmer i Yngre Læger dvs. lige omkring 12. læger. Af de 12. har vi modtaget 2.978 besvarelser. Af de 2.978 besvarelser har 1.338

Læs mere

BORGERSERVICE TAXI-BEVILLINGER GRUNDLAG FOR TILDELING AF TAXI- BEVILLINGER I ODSHERRED KOMMUNE

BORGERSERVICE TAXI-BEVILLINGER GRUNDLAG FOR TILDELING AF TAXI- BEVILLINGER I ODSHERRED KOMMUNE BORGERSERVICE TAXI-BEVILLINGER GRUNDLAG FOR TILDELING AF TAXI- BEVILLINGER I ODSHERRED KOMMUNE Forudsætninger Forud for annoncering af en ledig bevilling skal der ikke alene vurderes ud fra servicebehovet

Læs mere

SPØRGSMÅL VEDRØRENDE TAXIKØRSEL

SPØRGSMÅL VEDRØRENDE TAXIKØRSEL SPØRGSMÅL VEDRØRENDE TAXIKØRSEL Konkurrencestyrelsen ønsker at belyse taxierhvervet og den regulering, som er fastsat af de enkelte kommuner. I den forbindelse bedes De besvare nedenstående spørgsmål.

Læs mere

Januar Oplevelser fra en vagt Alarmer DGI landsstævne APP Billeder fra vognene Førstehjælp Brændstof Fra Trafikken m.m.

Januar Oplevelser fra en vagt Alarmer DGI landsstævne APP Billeder fra vognene Førstehjælp Brændstof Fra Trafikken m.m. Januar 2013 ESBJERG TAXA NYT UDGIVES AF ESBJERG TAXA, LILLEBÆLTSVEJ 10, 6715 ESBJERG N. Bladet er ophavsretligt beskyttet og må ikke sælges, distribueres, videregives, gengives eller mangfoldiggøres uden

Læs mere

Den nye taxilov (16. og 18 jan. 2018)

Den nye taxilov (16. og 18 jan. 2018) db@db-dk.dk Den nye taxilov (16. og 18 jan. 2018) Program - Gennemgang af taxiloven - Pause - Hvad er mobilitet i fremtiden? - Digitale krav til kørselskontorer hvad kræves der? 1 Ny EP-tilladelse Gennemgang

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

Kapitel 0 Sammenfatning og anbefalinger

Kapitel 0 Sammenfatning og anbefalinger Sammenfatning og anbefalinger 1. Kapitel 0 Sammenfatning og anbefalinger Udvalget om erhvervsmæssig personbefordring har gennemgået og analyseret den erhvervsmæssige persontransport med køretøjer med mindre

Læs mere

Johnny Bengtson. Ny taxikvalifikationsuddannelse Januar 2018

Johnny Bengtson. Ny taxikvalifikationsuddannelse Januar 2018 Johnny Bengtson Ny taxikvalifikationsuddannelse Januar 2018 Taxi kvalifikationsuddannelse - Regelgrundlag (lov/bekendtgørelse) - Førerkort/chaufførkort - Adgangskrav til uddannelsen - Uddannelsen - Uddannelsens

Læs mere

Offentligt referat. 19. december 2012/ HO J.nr. 1.10 / 20-474. Referat fra nævnsmøde den 11. december 2012. Dagsorden:

Offentligt referat. 19. december 2012/ HO J.nr. 1.10 / 20-474. Referat fra nævnsmøde den 11. december 2012. Dagsorden: Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

RESULTATET AF KONKURRENCESTYRELSENS KOMMUNEUNDERSØGELSE 2007 VEDRØRENDE TAXIKØRSEL

RESULTATET AF KONKURRENCESTYRELSENS KOMMUNEUNDERSØGELSE 2007 VEDRØRENDE TAXIKØRSEL RESULTATET AF KONKURRENCESTYRELSENS KOMMUNEUNDERSØGELSE 2007 VEDRØRENDE TAXIKØRSEL I november 2007 bad Konkurrencestyrelsen de danske kommuner om at besvare 26 spørgsmål vedrørende markedet for taxikørsel.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. Forslag til Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Krav om obligatorisk tv-overvågning i taxier) l I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1039 af 8. oktober 2009, foretages følgende ændringer:

Læs mere

Klage over bindende priser for taxikørsel i Sønderjyllands Amt

Klage over bindende priser for taxikørsel i Sønderjyllands Amt 1 af 6 18-06-2012 14:47 Klage over bindende priser for taxikørsel i Sønderjyllands Amt Journal nr. 2:801-455/Infrastruktur, mje Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Konkurrencestyrelsen har modtaget

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. august 2019 Sag BS 50395/2018 HJR (2. afdeling) A (advokat Bjarne Korsgaard) mod Holstebro Kommune (advokat Tom Uldall Hansen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Punkt 4. Møde i arbejdsgruppen om kriterier for uddeling af taxitilladelser

Punkt 4. Møde i arbejdsgruppen om kriterier for uddeling af taxitilladelser Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Taxinævnet i Region Hovedstaden

Taxinævnet i Region Hovedstaden Taxinævnet i Region Hovedstaden Referat fra nævnets møde den 7. december 2017 Offentligt referat Deltagere: Borgmester Jesper Würtzen (formand) Byrådsmedlem Thomas Bak (forretningsudvalget) Borgmester

Læs mere

Offentlig referat. 26. juni 2012/ HO J.nr. 1.10 / 20-464. Referat fra nævnsmøde den 19. juni 2012. Dagsorden:

Offentlig referat. 26. juni 2012/ HO J.nr. 1.10 / 20-464. Referat fra nævnsmøde den 19. juni 2012. Dagsorden: Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 alle hverdage 10.00-14.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

2011/1 LSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts Forslag. til

2011/1 LSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts Forslag. til 2011/1 LSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS2030000-00009 Fremsat den 25. januar 2012 af transportministeren

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til taxilov

Høringssvar vedr. forslag til taxilov Fremsendt pr. mail 14.08.2017 til trm@trm.dk Cc et@trm.dk og bgk@trm.dk Høringssvar vedr. forslag til taxilov Det følgende er Trafikselskaberne i Danmarks (TiD) bemærkninger til forslag til taxilov. Generelle

Læs mere

Reform af taxilovgivningen kan give bedre personbefordring

Reform af taxilovgivningen kan give bedre personbefordring Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 211 Offentligt Reform af taxilovgivningen kan give bedre personbefordring Personbefordring i personbiler er en vigtig del af transportinfrastrukturen

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 24 Bilag 9 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 24 Bilag 9 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 L 24 Bilag 9 Offentligt Af transport-, bygnings- og boligministeren, tiltrådt af Ændringsforslag til Forslag til Taxilov (L 24) Til 4 1) I stk. 1, nr. 2,

Læs mere

Vejledende timefordeling for kursets emner fremgår herunder.

Vejledende timefordeling for kursets emner fremgår herunder. Undervisningsplan for: Kvalifikation til persontransport i mindre køretøjer. Kursusnavn Kvalifikation til persontransport i mindre køretøjer AMU- mål 48652 Baggrund for Denne undervisningsplan uddannelsen

Læs mere

Taxinævnet i Region Hovedstaden

Taxinævnet i Region Hovedstaden Taxinævnet i Region Hovedstaden Offentlig referat Referat fra nævnets møde den 28. september 2016 Deltagere: 1. viceborgmester Jens Jørgen Nygaard (formand) Borgmester Jesper Würtzen (forretningsudvalget)

Læs mere

Samrådsspørgsmål A-D-TRU alm. del, stillet til transportministeren den 24. maj 2016:

Samrådsspørgsmål A-D-TRU alm. del, stillet til transportministeren den 24. maj 2016: TALEMANUSKRIPT Side 1 af 15 Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål A-D om B165 (Forslag til folketingsbeslutning om, at godskørsel for fremmed regning med varebiler omfattes af godskørselsloven

Læs mere

Sekretariatschef Frida Gísladóttir Fuldmægtig Helle Odgaard

Sekretariatschef Frida Gísladóttir Fuldmægtig Helle Odgaard Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9 Stress og selvledelse... 10 Balance

Læs mere

Offentlig referat. 04. oktober 2012/ HO J.nr. 1.10 / 20-469. Referat fra nævnsmøde den 25. september 2012. Dagsorden:

Offentlig referat. 04. oktober 2012/ HO J.nr. 1.10 / 20-469. Referat fra nævnsmøde den 25. september 2012. Dagsorden: Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Vold mod socialrådgivere i Danmark

Vold mod socialrådgivere i Danmark Vold mod socialrådgivere i Danmark Socialrådgivere tal om vold 21 procent oplever trusler om vold 7 procent oplever at blive hængt ud offentligt 2 procent oplever fysisk vold 3 drab på socialrådgivere

Læs mere

Offentlig referat. 06. maj 2014/ HO J.nr. 1.10 / 20-510. Referat fra nævnets konstituerende møde den 23. april 2014

Offentlig referat. 06. maj 2014/ HO J.nr. 1.10 / 20-510. Referat fra nævnets konstituerende møde den 23. april 2014 Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Notat om overgang fra taxilov til lov om erhvervsmæssig persontransport.

Notat om overgang fra taxilov til lov om erhvervsmæssig persontransport. 14. juni 2013 Notat om overgang fra taxilov til lov om erhvervsmæssig persontransport. Arbejdet i udvalget om erhvervsmæssig persontransport har tydeliggjort behovet for at betragte erhvervet på en måde,

Læs mere

Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015. Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER

Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015. Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER Politik til forebyggelse og håndtering af vold og trusler 2015 Psykiatri POLITIK TIL FOREBYGGELSE OG HÅNDTERING AF VOLD OG TRUSLER 2 INDLEDNING Forebyggelse og håndtering af konflikter samt vold og trusler

Læs mere

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads. 16. januar 2014 Vold i psykiatrien FOA har i dagene 3.-12. januar 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om vold blandt medlemmer, der arbejder i psykiatrien. 792 medvirkende oplyste, at de arbejder

Læs mere

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 20. maj 2015 2015-1286 Høringsnotat vedrørende ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Vold påp. arbejdspladsen

Vold påp. arbejdspladsen Vold påp arbejdspladsen PROGRAM Omfang af vold på arbejdspladsen Hvad falder under paraplyen vold på arbejdspladsen? Hvilke forklaringer kan der gives på vold? Konsekvenser af vold på arbejdspladserne

Læs mere

TAXISPILLET OM KUNDEBETJENING, ETIK OG MORAL SPIL 2

TAXISPILLET OM KUNDEBETJENING, ETIK OG MORAL SPIL 2 TAXISPILLET OM KUNDEBETJENING, ETIK OG MORAL EPISODE 2-1 SPIL 2 Man taler om, at kunden er i centrum og om, at kunden altid har ret. Hvordan ser du på det? 1. Behandle kunderne således, at de føler, de

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 187 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 187 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 187 Offentligt Taxinævnet i Region Hovedstaden Smallegade 1 2000 Frederiksberg 25. februar 2016 Sagsbeh.:FRGI01 J.nr.: 00.01.00-A00-14-16 Notat

Læs mere

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8 Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 3 Baggrundsvariable... 4 Indflydelse... 6 Klare mål og forventninger... 8 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 10 Stress og selvledelse... 11 Balance

Læs mere

Voldspolitik for Agerskov Børnehus.

Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Vold er for os. Fysisk overlast i form af overgreb, slag, spark, bid, spytning Psykisk overlast: Verbale og nonverbale trusler, herunder mobning, chikane eller nedsættende

Læs mere

Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold frederikshavn kommune. Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold

Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold frederikshavn kommune. Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold Forord I Frederikshavn Kommune vil vi have sunde og attraktive arbejdspladser, hvor psykisk og fysisk trivsel, sundhed og sikkerhed er i højsædet. Det skal

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 1 (Obligatorisk tv-overvågning i taxier)

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 1 (Obligatorisk tv-overvågning i taxier) Trafikudvalget 2009-10 L 118 Bilag 3 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. 1 (Obligatorisk tv-overvågning i taxier) l I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1039

Læs mere

Notat Dato 19. april 2012 EHP ESDH-sag: Side 1 af 9. Undersøgelse af Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljørepræsentanter 2012

Notat Dato 19. april 2012 EHP ESDH-sag: Side 1 af 9. Undersøgelse af Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljørepræsentanter 2012 Notat Dato 19. april 2012 EHP ESDH-sag: 10318 Side 1 af 9 Undersøgelse af Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljørepræsentanter 2012 Side 2 af 9 Baggrund I januar 2012 har Dansk Socialrådgiverforening

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. Lovforslag nr. L 173 Folketinget 2010-11 Fremsat den 23. marts 2011 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik

Læs mere

Offentlig referat. 21. februar 2012/ HO J.nr / Referat fra nævnsmøde den 7. februar Dagsorden:

Offentlig referat. 21. februar 2012/ HO J.nr / Referat fra nævnsmøde den 7. februar Dagsorden: Taxinævnet i Region Hovedstaden Nyropsgade 1-1602 København V. Telefon 3366 6677 - Telefax 3366 7175 Eksp.tid: mandag - fredag 9.00-15.00 tlf. 10.00-14.00 E-post: taxi@okf.kk.dk www.taxinaevn.dk Offentlig

Læs mere

Undersøgelse blandt rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente

Undersøgelse blandt rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente Undersøgelse blandt rådhus-, biblioteks- og regionsbetjente Oktober 2009 Denne analyse bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 353 rådhus-, biblioteks- samt regionsbetjente og er gennemført i perioden

Læs mere

Administrationsgrundlag for tildeling af taxibevillinger,

Administrationsgrundlag for tildeling af taxibevillinger, Administrationsgrundlag for tildeling af taxibevillinger, Ringkøbing-Skjern Kommune Forudsætninger 1. Der er pr. 01.10.2015 i Ringkøbing-Skjern Kommune i alt 33 bevillinger. Disse opslås således, at de

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2002 SEK(2002) 1202 endelig 2001/0033 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251,

Læs mere

Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum

Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum Forebyggelse af vold, mobning og chikane på arbejdspladsen og i det offentlige rum Workshop AM 2012 11. november 2014 kl. 12.45-14.00. Stig Ingemann Sørensen og Helle Torsbjerg Niewald, Videncenter for

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om revision af kravene til udøvelse af vagtvirksomhed

Forslag til folketingsbeslutning om revision af kravene til udøvelse af vagtvirksomhed 2008/1 BSF 48 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 18. november 2008 af Karen Hækkerup (S), Anne- Marie Meldgaard (S) og Flemming Møller Mortensen

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 95, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 5. december 2007.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 95, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 5. december 2007. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Civil- og Politiafdelingen Dato: 3. januar 2008 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning af førere af taxier) Fremsat den 23. marts 2011 af transportministeren (Hans Christian

Læs mere

Hvis der er 2 eller flere, der er lige kvalificerede, kan nævnet vælge dem som har en helt ren profil (ingen klager, ingen domme, ingen

Hvis der er 2 eller flere, der er lige kvalificerede, kan nævnet vælge dem som har en helt ren profil (ingen klager, ingen domme, ingen Bilag 1 Skema over nævnets pointsystem 15. januar 2015/ FG J.nr. 3.00 / 370-351 På følgende sider kan du læse om nævnets pointsystem. Processen ved udvælgelsen af de bedst kvalificerede ansøgere kan i

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere 13. november 2014 Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere FOA har i perioden 1.-14. oktober 2014 gennemført en undersøgelse blandt omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter om vold og

Læs mere

Regeringens udspil til modernisering af taxilovgivningen December 2016

Regeringens udspil til modernisering af taxilovgivningen December 2016 Taxi til fremtiden Regeringens udspil til modernisering af taxilovgivningen December 2016 2 Antallet af taxier er faldende De seneste års udvikling på taxiområdet er ikke holdbar Antal taxier Der har været

Læs mere

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning

Høringsnotat. Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 Pda@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Årlig vurdering samt udkast til revidering af bekendtgørelse om energi- og miljøkrav til taxier 1. Indledning

Læs mere

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Torstedskolen Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Politik Juni 2007 SIDE 2 Politik for forebyggelse af vold og trusler om vold. Samarbejdet på Torstedskolen er præget af en række fælles

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Kristeligt Dagblad bragte d. 26. januar 2009 en artikel, hvor i der blev efterspurgt en national indsats mod skoleskyderier. Uddannelsesudvalget har i den forbindelse

Læs mere

Offentlig referat. 02. oktober 2013/ HO J.nr / Referat fra nævnsmøde den 24. september 2013

Offentlig referat. 02. oktober 2013/ HO J.nr / Referat fra nævnsmøde den 24. september 2013 Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E Vold på arbejdspladsen en undersøgelse af vold blandt FOAs medlemmer 2008 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion...2 2. Hvad er vold og trusler?...3 3. Hvert 3. FOA-medlem udsættes

Læs mere

Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune

Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune af 10-dages forespørgsel vedr. episode på Bocenter Tranbjerg Side 1 af 6 Til Til Byrådet Orientering Medlemmer af Aarhus byråd Knud N. Mathiesen og Jette Skive fra Dansk Folkeparti har stillet en række

Læs mere

Taxibranchen er stadig et farligt erhverv

Taxibranchen er stadig et farligt erhverv Taxibranchen er stadig et farligt erhverv Tre unge mænd, som har været til fest i en by nær Aarhus, har ringet efter en taxi. Humøret er højt, men pengene er få. Ulrik Fredensborg, der er vognmand og taxifører

Læs mere

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær Evaluering af forsøg med 1-5-14 samtaler under sygefravær Forsøg er kørt over 16 uger og gennemført i 2015. 49 arbejdspladser har deltaget i forsøget. 1 Som led i sygefraværsindsatsen besluttede direktionen

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet

Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø. Den 19. september Taxinævnet

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø. Den 19. september Taxinævnet Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 19. september 2007 Taxinævnet Teknik og Miljø Århus Kommune Godkendelse af takster for taxikørsel (nyt takstsystem) samt godkendelse af råderum

Læs mere

To dages afklaringsforløb for ledige buschauffører

To dages afklaringsforløb for ledige buschauffører To dages afklaringsforløb for ledige buschauffører Formål og målgruppe: Afklaringsforløbet er af to dages varighed. Forløbet henvender sig til ledige chauffører, der tidligere har gennemført AMU-uddannelsen

Læs mere

Arbejdsrelateret vold. - uden for arbejdstid

Arbejdsrelateret vold. - uden for arbejdstid Arbejdsrelateret vold - uden for arbejdstid De grundlæggende regler Arbejdsgiveren skal gennem arbejdets planlægning, tilrettelæggelse og udførelse forebygge risikoen for, at ansatte udsættes for arbejdsrelateret

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om taxikørsel m.v.

Bekendtgørelse af lov om taxikørsel m.v. LBK nr 107 af 30/01/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 2. april 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS2030000-00013 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011

Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011 Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Metode... 4 2. Resultater... 5 2.1 Køn og alder... 6 2.2 Samlet tilfredshed,

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1)

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1) BEK nr 1564 af 20/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 30. januar 2018 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-114-0060 Senere ændringer til forskriften BEK nr 302 af 27/03/2014

Læs mere

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Notat 6. august 2018, opdateret 1. november 2018 MEB+JT+NP Side 1 af 18 Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Dansk Socialrådgiverforening (DS) gennemførte i 2017 en undersøgelse blandt vore medlemmer

Læs mere

Taxinævnet har på møde den 24. februar 2015 vedtaget følgende forslag til rammeaftale for taxinævnets fremtidige opgaver.

Taxinævnet har på møde den 24. februar 2015 vedtaget følgende forslag til rammeaftale for taxinævnets fremtidige opgaver. Møde: Byrådet Mødetid: 20. april 2015kl. 16:00 Mødested: Det gamle Rådhus Sekretariat: Sekretariatet 101. Forslag til rammeaftale for taxinævnets fremtidige opgaver Sagsnr: 22.11.38-P19-1-15 Resumé Taxinævnet

Læs mere

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Pengehåndtering i bus og taxi Indhold: Penge en del af dit arbejde Tal ikke om pengene... 1 I løbet af arbejdsdagen... 1 Når

Læs mere

- Kommer det til en voldelig episode, skal man forsøge at tale situationen ned og undgå fysisk indgriben.

- Kommer det til en voldelig episode, skal man forsøge at tale situationen ned og undgå fysisk indgriben. VOLDSPOLITIK Mål: - Vi skal i hele vores adfærd forebygge konflikter og vold. - De ansatte skal have den nødvendige støtte og hjælp, når de har været udsat for overgreb med henblik på at begrænse følgevirkningerne.

Læs mere

Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole

Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole Voldspolitik - Kirsebærhavens Skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold Voldspolitikken,

Læs mere

Offentlig referat. 6. oktober 2014/ HO J.nr. 1.10 / 20-519. Referat fra nævnets møde den 24. september 2014

Offentlig referat. 6. oktober 2014/ HO J.nr. 1.10 / 20-519. Referat fra nævnets møde den 24. september 2014 Taxinævnet i Region Hovedstaden Frederiksberg Rådhus Smallegade 1 2000 Frederiksberg Telefon 3821 2750 man-torsdag 09.00-12.00 - Fax 3821 2749 Eksp.tid: mandag og torsdag 9.00-17.00, tirs., ons., fredag

Læs mere

Dansk Erhverv. Psykologisk krisehjælp. ved vold/røveri

Dansk Erhverv. Psykologisk krisehjælp. ved vold/røveri Dansk Erhverv Aftale med Psykologgruppen af 1984 om Psykologisk krisehjælp ved vold/røveri Ét nummer ét opkald Dan Kontrol 70 22 19 84 (svarer hele døgnet) Dan Kontrol tager imod dit opkald og modtager

Læs mere

TRANSPORTBRANCHENS UDFORDRINGER OG NØGLETAL. v/underdirektør Ove Holm DTL Danske Vognmænd

TRANSPORTBRANCHENS UDFORDRINGER OG NØGLETAL. v/underdirektør Ove Holm DTL Danske Vognmænd TRANSPORTBRANCHENS UDFORDRINGER OG NØGLETAL v/underdirektør Ove Holm DTL Danske Vognmænd DTL Danske Vognmænd Medlemmer 2.000 Heraf med varebil:100+300 = 400 Vare- og lastbiler 10.000 Heraf varebiler: 300+800

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

Udkast til ny bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1

Udkast til ny bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1 Dato: 16. november 2017 Kontor: Forebyggelseskontoret Sagsbeh: Nathalie Bidstrup Nielsen Sagsnr.: 2017-113-0001 Dok.: 542484 Udkast til ny bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1 I medfør af 1, stk. 2 og 3,

Læs mere

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund Kortlægning af seksuelle krænkelser Dansk Journalistforbund Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Vejlstrup Grove Marts 2018 KORTLÆGNING AF SEKSUELLE KRÆNKELSER Udarbejdet af: Flemming Pedersen og

Læs mere