Aktiviteten i det danske pengemarked

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktiviteten i det danske pengemarked"

Transkript

1 85 Aktiviteten i det danske pengemarked Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling og Henrik Arnt, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det danske pengemarked er markedet mellem penge- og realkreditinstitutter for låneaftaler og rentederivater i kroner med en løbetid på op til et år. Et velfungerende pengemarked med en bred deltagerkreds, aktiv omsætning og en effektiv prisdannelse er bl.a. vigtigt for at sikre gennemslag fra Nationalbankens pengepolitiske renter til de korte renter på pengemarkedet. Den samlede omsætning af usikrede dag-til-dag udlån på det danske pengemarked udgør 18,6 mia.kr. pr. bankdag. Heraf vedrører den ene halvdel omsætningen mellem danske og udenlandske markedsdeltagere, mens den anden halvdel omsættes indbyrdes mellem danske pengeog realkreditinstitutter, som er Nationalbankens pengepolitiske modparter. I artiklen foretages en strukturel analyse af de pengepolitiske modparters indbyrdes omsætning af usikrede dag-til-dag pengemarkedslån i 4. kvartal 2003 og 1. kvartal Analysen er udarbejdet på grundlag af betalinger foretaget via Nationalbankens betalingssystem, Kronos. 1 Herved bliver det muligt at belyse forskellige dele af markedsstrukturen, fx sammenhængen mellem penge- og realkreditinstitutternes størrelse og omfanget af deres markedsaktivitet, de indbyrdes handelsrelationer mellem institutter af forskellig størrelse, de hyppigst forekommende transaktionsstørrelser mv. Det er primært de største institutter, som er aktive i det usikrede dagtil-dag marked. Gruppen af mellemstore institutter står dog for 7-13 pct. af omsætningen og har en ikke ubetydelig indbyrdes handel. Det bidrager til at sikre konkurrencen på pengemarkedet. 1 Samme datagrundlag blev anvendt i en analyse af systemiske risici i den danske penge- og realkreditinstitutsektor i Danmarks Nationalbank (2004).

2 86 DET DANSKE PENGEMARKED OG PENGEPOLITIKKEN I DANMARK 1 Det danske pengemarked er det indbyrdes marked mellem penge- og realkreditinstitutter for låneaftaler og rentederivater i kroner med en løbetid på op til et år. Pengemarkedet, der også går under betegnelsen "interbankmarkedet", anvendes især til udveksling af kronelikviditet 2 og til styring af kortfristede rentepositioner. Afgrænsningen af pengemarkedet er i praksis ofte mindre skarp end anført ovenfor. Således indgår udenlandske banker og danske institutionelle investorer ligeledes forretninger i markedet. Omkring 70 pct. af udvekslingerne af likviditet over pengemarkedet tager form af lån, som kun løber en enkelt dag. 3 Omsætningen med dag-til-dag lån er fordelt mellem usikrede kronelån (deposits), kronelån mod sikkerhed i obligationer (repoer) og kronelån mod sikkerhed i valuta (valutaswaps), jf. figur 1. De enkelte typer af lån er nærmere beskrevet i boks 1. Den samlede omsætning af usikrede dag-til-dag udlån på det danske pengemarked udgjorde i gennemsnit 18,6 mia.kr. pr. bankdag i perioden 4. kvartal 2003 til 1. kvartal Heraf vedrører den ene halvdel omsætningen mellem danske og udenlandske markedsdeltagere, mens den anden halvdel omsættes indbyrdes mellem danske penge- og realkreditinstitutter, dvs. Nationalbankens pengepolitiske modparter. Det er den sidstnævnte del af omsætningen, som vil blive nærmere belyst i den resterende del af artiklen. Et velfungerende pengemarked er bl.a. vigtigt for at sikre gennemslag fra Nationalbankens pengepolitiske renter til de korte renter på pengemarkedet. Rentedannelsen på pengemarkedet danner basis for pengeinstitutternes ind- og udlånsrenter over for kunder. Nationalbanken har derfor en interesse i at understøtte et aktivt pengemarked ved udformningen af de pengepolitiske instrumenter, så modparterne indbyrdes udveksler likviditet med hinanden på markedsvilkår frem for alene at handle med Nationalbanken. Nationalbankens modparter i pengepolitikken består af penge- og realkreditinstitutter. Det forventes, at de større pengepolitiske modparter deltager aktivt i pengemarkedet og dermed tager et medansvar for at sikre en velfungerende markedsplads med effektiv prisdannelse. 1 Pengepolitikken i Danmark er indgående behandlet i Danmarks Nationalbank (2003). De senere års udvikling på det danske pengemarked er nærmere belyst i Pedersen og Sand (2002). 2 Ved "kronelikviditet" forstås i denne artikel indskud på anfordringskonti (foliokonti) i Nationalbanken. Kronelikviditet kan i denne forbindelse også betegnes som "foliolikviditet" eller blot "likviditet". 3 Man skal dog være opmærksom på, at omsætningen af produkter i den korte ende af pengemarkedet alt andet lige er højere end omsætningen af produkter med længere løbetider, idet lån med korte løbetider hyppigere refinansieres end lån med længere løbetider.

3 87 GENNEMSNITLIG DAGLIG OMSÆTNING AF DAG-TIL-DAG UDLÅN PÅ PENGEMARKEDET I 4. KVARTAL 2003 OG 1. KVARTAL 2004 Figur 1 Repo 10,6 mia.kr. Deposits 18,6 mia.kr. Valutaswaps 11,2 mia.kr. Anm.: Gennemsnitlig omsætning af dag-til-dag kroneudlån pr. bankdag. Tallene for valutaswaps og repoer er baseret på daglige indberetninger fra 13 pengeinstitutter i Danmark. For deposits er tallene ud over indberetninger fra de 13 pengeinstitutter baseret på betalinger foretaget via Nationalbankens betalingssystem, Kronos. Omsætningen omfatter over-night (o/n) og tomorrow-next (t/n) segmentet for deposits, omsætningen i t/n og spot-next (s/n) segmentet for repoer samt omsætningen i t/n segmentet for valutaswaps. Nationalbanken tilfører som udgangspunkt kun likviditet til de pengepolitiske modparter én gang om ugen. I løbet af ugen er modparterne normalt henvist til selv at udligne likviditeten mellem sig på markedsvilkår via pengemarkedet, hvilket understøtter aktiviteten i markedet. LÅNETYPER PÅ DET DANSKE PENGEMARKED Boks 1 Deposits er usikrede kronelån med standardiserede løbetider fra 1 dag og op til 12 måneder. Repoforretninger (repoer) er sikrede kronelån med standardiserede løbetider fra 1 dag og op til 6 måneder. Sikkerhedsstillelsen består af værdipapirer, typisk obligationer. Disse forretninger betegnes også genkøbsforretninger, da sælger af obligationerne (modtager af likviditeten) ved aftalens indgåelse samtidig forpligter sig til at købe værdipapirerne tilbage på et fremtidigt tidspunkt til en kurs, som allerede aftales ved forretningens indgåelse. Reporenten er afspejlet i forskellen mellem de aftalte købs- og salgskurser (spot- og terminskurser). Valutaswaps (FX-swaps) er sikrede kronelån med standardiserede løbetider fra 1 dag og op til 12 måneder. Sikkerheden foreligger her som valuta, typisk dollar. Valutaswaps kan betragtes som en samtidig indgåelse af en spot- og en terminsforretning i valuta: Ved afviklingen af spothandlen udveksles kroner mod valuta, mens modsatrettede betalinger finder sted ved afviklingen af terminsforretningen. Renten på kronelånet er afspejlet i de anvendte spot- og terminskurser.

4 88 Nationalbanken har fastsat en folioramme, som er et samlet loft for de pengepolitiske modparters indskud på folio ved dagens slutning, dvs. ved udgangen af det pengepolitiske døgn kl Indskud på folio i Nationalbanken er anfordringsindskud, som de pengepolitiske modparter umiddelbart og på eget initiativ kan anvende som betalingsmiddel. Med foliorammen er der lagt et loft over den mængde af dag-til-dag kronelikviditet, som modparterne samlet set selv kan fremskaffe. Formålet med foliorammesystemet er at sikre, at der ikke opbygges store indskud på folio, som kan anvendes til spekulation i rente- eller valutakursændringer. Den samlede folioramme udgør ca. 20 mia.kr., der er fordelt på de enkelte modparter som individuelle foliorammer. Aktivitet på pengemarkedet er et af de forhold, der tillægges vægt ved fastlæggelsen af de individuelle foliorammer. Det er derfor naturligt at gruppere de pengepolitiske modparter efter størrelsen af de individuelle foliorammer i analyser af omsætningen på pengemarkedet, jf. nedenfor. STATISTIK OVER OMSÆTNINGEN PÅ PENGEMARKEDET Nationalbanken indsamler løbende statistik fra 13 pengeinstitutter om deres pengemarkedsomsætning af deposits, repoforretninger og valutaswaps, jf. Damm og Pedersen (1997). Statistikken er forholdsvis aggregeret, omfatter kun udlånssiden og giver ikke mulighed for en nærmere belysning af omsætningsstrukturen. For de pengepolitiske modparters indbyrdes omsætning med usikrede dag-til-dag lån er det imidlertid muligt at foretage en nærmere kortlægning af markedsstrukturen. Det skyldes, at Nationalbanken er penge- og realkreditinstitutternes bankforbindelse, og at den indbyrdes likviditetsudveksling mellem institutterne finder sted over konti i Nationalbanken via Nationalbankens betalingssystem, Kronos. Hvis fx bank A om mandagen aftaler et dag-til-dag udlån (over-night) på 100 mio.kr. til bank B, vil transaktionen isoleret set indebære en betaling på 100 mio.kr. fra bank A's til bank B's foliokonto samme dag. Når lånet tilbagebetales med rente dagen efter (tirsdag), vil der forekomme en modsatrettet betaling fra bank B's foliokonto til bank A's foliokonto på 100 mio.kr. plus rente. Ud fra betalinger foretaget via Kronos er det således muligt at få en detaljeret belysning af omsætningen på den usikrede del af dag-til-dag pengemarkedet, jf. appendiks for en nærmere beskrivelse af metoden. Som det fremgår af appendiks er der visse usikkerhedsfaktorer knyttet til en beregning af omsætningen med usikrede dag-til-dag lån ud fra betalinger i Kronos. Den overordnede vurdering er dog, at opgørelsen giver et retvisende billede heraf.

5 89 DEN INDBYRDES OMSÆTNING MELLEM PENGEPOLITISKE MODPARTER AF USIKREDE DAG-TIL-DAG LÅN I 4. KVARTAL 2003 OG 1. KVARTAL 2004 Tabel 1 Udlån pr. bankdag Indlån pr. bankdag Folioramme (mio.kr.) Antal institutter Mio.kr. Pct. Mio.kr. Pct. 700 og derover I alt DE PENGEPOLITISKE MODPARTERS INDBYRDES OMSÆTNING MED USIKREDE DAG-TIL-DAG LÅN I 4. KVARTAL 2003 OG 1. KVARTAL 2004 Nationalbanken har 117 penge- og realkreditinstitutter som pengepolitiske modparter. I tabel 1 er vist institutternes indbyrdes omsætning af usikrede dag-til-dag lån i 4. kvartal 2003 og 1. kvartal 2004 grupperet efter størrelsen af institutternes folioramme. Den gennemsnitlige daglige omsætning er på 9,3 mia.kr. pr. bankdag. Omsætningen er nogenlunde ligelig fordelt på ugedage. Den mindste gennemsnitlige daglige omsætning forekommer på fredage (8,0 mia.kr.), hvor Nationalbanken normalt har åbent for salg af indskudsbeviser og pengepolitiske udlån mod sikkerhed. Den højeste gennemsnitlige daglige omsætning forekommer om torsdagen (11,0 mia.kr.). De 6 største institutter (dvs. de 6 institutter, som har de 6 største individuelle foliorammer) tegner sig for omkring 65 pct. af omsætningen, mens de 13 største står for pct. Tendensen til, at en stor del af omsætningen er koncentreret på forholdsvis få aktører, er kendt fra pengemarkederne i andre lande. 1 Der er i udpræget grad tale om et "engrosmarked", hvor primært de største institutter deltager. De pengeog realkreditinstitutter, som ikke er aktive deltagere i pengemarkedet, klarer i stedet likviditetshåndtering via korrespondentbanker og transaktioner direkte med Nationalbanken. Som nævnt indgår aktiv deltagelse i pengemarkedet som et af de forhold, der lægges vægt på ved tildeling af individuelle foliorammer. Det afspejler sig i tabel 1 ved, at langt den største del af omsætningen er 1 I USA, hvor banksektoren tæller omkring institutter, er deltagelsen i pengemarkedet også forholdsvis koncentreret. Kun omkring institutter havde dag-til-dag udlån over pengemarkedet i løbet af 1. kvartal 1998, og heraf stod de 100 største for mere end 85 pct. af udlånene, jf. Furfine (1999).

6 90 AKTIVITETEN I DET INDBYRDES MARKED FOR USIKREDE DAG-TIL-DAG LÅN MELLEM PENGEPOLITISKE MODPARTER I 4. KVARTAL 2003 OG 1. KVARTAL 2004 Tabel 2 Udlån Indlån Antal institutter, som mindst 1 gang i perioden har gennemført Folioramme (mio.kr.) Antal institutter Gennemsnitlig antal transaktioner pr. institut pr. bankdag Gennemsnitlig transaktionsstørrelse (mio.kr.) Gennemsnitlig antal transaktioner pr. institut pr. bankdag Gennemsnitlig transaktionsstørrelse (mio.kr.) Udlånstransaktioner Indlånstransaktioner 700 og derover , , , , , , , , , , I alt , , placeret hos de institutter, som har de store foliorammer. Samme forhold genfindes ligeledes i tabel 2. De 6 største institutter har i gennemsnit omkring 2,5 udlån og 2 indlån pr. bankdag. Derimod er de mindste institutter stort set ikke aktive i denne del af pengemarkedet. Den gennemsnitlige størrelse af en transaktion i det usikrede dag-tildag marked mellem de pengepolitiske modparter er omkring mio.kr. for de største institutter og omkring mio.kr. for de mindre institutter. Et mere detaljeret belysning af den gennemsnitlige størrelse af udlånstransaktionerne er givet i tabel 3. De største institutter med en folio- ANTAL UDLÅNSTRANSAKTIONER I 4. KVARTAL 2003 OG 1. KVARTAL 2004, GENNEMSNIT PR. INSTITUT FORDELT EFTER UDLÅNETS STØRRELSE OG STØRRELSEN AF UDLÅNERS FOLIORAMME Tabel 3 Antal udlånstransaktioner med en størrelse på: Udlån fra institutter med en folioramme (mio.kr.) på: Til og med 100 mio.kr. Over 100 mio.kr. til og med 500 mio.kr. Over 500 mio.kr. I alt 700 og derover Anm.: Vedrører indbyrdes usikrede dag-til-dag pengemarkedsudlån mellem pengepolitiske modparter i 4. kvartal 2003 og 1. kvartal 2004.

7 91 ramme på 700 mio.kr. og derover havde i gennemsnit 318 udlån i løbet af 4. kvartal 2003 og 1. kvartal Heraf var i gennemsnit 57 af transaktionerne (svarende til 18 pct.) over 500 mio.kr., mens 182 af transaktionerne (svarende til 57 pct.) var på 100 mio.kr. eller derunder. De store udlån over 500 mio.kr. er primært til andre store institutter, mens hovedparten af de små udlån er til små og mellemstore institutter. Sidstnævnte skal ses i lyset af, at store institutter ofte fungerer som hovedbankforbindelse for mindre institutter. Institutter med en folioramme på 100 mio.kr. eller derunder gennemfører primært transaktioner, som har en størrelse under 100 mio.kr. Den hyppigst forekommende handelsstørrelse er på 50 mio.kr. Denne transaktionsstørrelse tegner sig for omkring 8 pct. af det samlede antal transaktioner. Dernæst følger handelsposter på 100 mio.kr. og 25 mio.kr., som hver står for omkring 6 pct. af alle transaktioner, mens handelsposter på 10 mio.kr. og 20 mio.kr. hver tegner sig for 4 pct. af alle handler. Der findes dog også en stor andel af transaktioner på mere "skæve" beløb. Det afspejler, at det usikrede dag-til-dag pengemarked i høj grad anvendes til at udligne daglige likviditetsoverskud eller -underskud i de enkelte institutter. Figur 2 viser det samlede antal forskellige handelsmodparter, som de aktive institutter i gennemsnit havde i løbet af 4. kvartal 2003 og 1. ANTALLET AF FORSKELLIGE HANDELSMODPARTER PR. INSTITUT I LØBET AF 4. KVARTAL 2003 OG 1. KVARTAL 2004 Figur og derover Folioramme, mio.kr. Gennemsnitlig antal modparter ved udlånstransaktioner Gennemsnitlig antal modparter ved indlånstransaktioner Anm.: For hver foliorammekategori er det gennemsnitlige antal modparter beregnet på basis af institutter, som har gennemført mindst én transaktion i det usikrede dag-til-dag marked mellem pengepolitiske modparter i 4. kvartal 2003 eller 1. kvartal 2004.

8 92 FORDELING AF VÆRDIEN AF DEN INDBYRDES OMSÆTNING MELLEM PENGEPOLITISKE MODPARTER AF USIKREDE DAG-TIL-DAG LÅN I 4. KVARTAL 2003 SAMT 1. KVARTAL 2004, GENNEMSNIT PR. BANKDAG (MIO.KR.) Tabel 4 Til institutter med en folioramme (mio.kr.) på: Fra institutter med en folioramme (mio.kr.) på: 700 og derover I alt 700 og derover I alt kvartal De største institutter udfører forretninger med omkring 25 forskellige modparter, mens gruppen af mellemstore institutter i gennemsnit har omkring 15 forskellige modparter. Fordelingen af værdien af institutternes indbyrdes usikrede dag-tildag pengemarkedsudlån pr. bankdag i 4. kvartal 2003 og 1. kvartal 2004 er vist i tabel 4. Institutter med en folioramme på 700 mio.kr. og derover havde et samlet udlån på 6,1 mia.kr. pr. bankdag. Heraf gik de 4,3 mia.kr. (svarende til 71 pct.) til de andre store institutter. De største institutter modtager på tilsvarende vis 70 pct. af deres indlån fra andre store institutter. Tabel 4 illustrerer også, at de mellemstore banker i et ikke uvæsentligt omfang handler likviditet med hinanden. Fx gik 8 pct. af udlånene fra institutter med en folioramme på mio.kr. til andre institutter af samme størrelse. På indlånssiden var det tilsvarende tal 17 pct. Der er således tale om et forholdsvis veldiversificeret handelsmønster, hvilket bidrager til at sikre den potentielle konkurrence og dermed en effektiv prisdannelse.

9 93 LITTERATUR Damm, Birgitte og Anne Reinhold Pedersen (1997), Ny pengemarkedsstatistik, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Danmarks Nationalbank (2003), Pengepolitik i Danmark, 2. udgave. Danmarks Nationalbank (2004), Finansiel stabilitet. Furfine, Craig H. (1999), The Microstructure of the Federal Funds Market, Financial Markets, Institutions and Instruments, Vol. 8(5), December. Furfine, Craig H. (2003), Interbank Exposures: Quantifying the Risk of Contagion, Journal of Money, Credit and Banking, Vol. 35(1), February. Millard, Stephen og Marco Polenghi (2004), The relationship between the overnight interbank unsecured loan market and the CHAPS Sterling system, Bank of England Quarterly Bulletin, Spring. Pedersen, Anders Mølgaard og Michael Sand (2002), Det danske pengemarked, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal.

10 94 APPENDIKS: METODE TIL IDENTIFIKATION AF USIKREDE DAG-TIL-DAG PENGEMARKEDSLÅN De pengepolitiske modparters indbyrdes betalinger i kroner finder sted via Nationalbankens betalingssystem, Kronos, og afvikles på konti i Nationalbanken. Det er derfor muligt at identificere den indbyrdes handel med usikrede dag-til-dag lån mellem de pengepolitiske modparter ved at benytte en algoritme, som gennemsøger alle de enkelte betalinger i Kronos. En tilsvarende analysemetode har tidligere været anvendt af andre. Furfine (1999) har analyseret strukturerne på det amerikanske dag-til-dag pengemarked ("federal funds markedet") med udgangspunkt i data fra en søgealgoritme, der i forudsætninger minder om Nationalbankens algoritme, mens Millard og Polenghi (2004) har gennemført en lignende undersøgelse af pengemarkedet i England. Furfine (2003) har anvendt samme metode og datagrundlag til at estimere systemiske risici på det amerikanske interbank marked. En tilsvarende analyse findes i Danmarks Nationalbank (2004). Ideen bag den anvendte søgealgoritme er simpel. Har bank A fx udlånt 100 mio.kr. til bank B "over-night" til en årlig rente på 2 pct., vil der på dagen for aftalens indgåelse være en debitering på 100 mio.kr. af bank A's foliokonto i Nationalbanken, mens der på bank B's foliokonto vil være en kreditering på 100 mio.kr. samme dag. Dagen efter vil der være en modsatrettet betaling fra bank B til bank A på 100 mio.kr. plus en rentetilskrivning på 5.555,56 kr. (=0,02* /360). Algoritmen gennemsøger alle betalinger mellem penge- og realkreditinstitutternes foliokonti og søger efter modsatrettede betalinger den følgende bankdag, som "passer" med et sådan rentetillæg. Aftalerenten, hvortil de enkelte lån er indgået, kendes ikke på forhånd og kan bl.a. afhænge af modpartens kreditværdighed, transaktionstidspunktet og likviditetsforholdene på pengemarkedet i almindelighed. Algoritmen søger derfor efter modsatrettede betalinger, hvor rentetilskrivningen tillades at variere inden for et vist interval. Intervallet fastlægges ud fra de dag-til-dag renter, som Nationalbanken på daglig basis får indberettet fra 13 banker. Den nedre grænse for intervallet bestemmes af den lavest indberettede rente for usikrede over-night eller tomorrow-next transaktioner fratrukket 0,25 pct. p.a. Tilsvarende er den øvre grænse for intervallet bestemt af den højeste indberettede rente tillagt 0,25 pct. p.a. Intervallet er ikke konstant, da forskellen mellem laveste indberetning og højeste indberetning varierer fra dag til dag. I figur 3 er renteintervallet illustreret. Baggrunden for at anvende tillægget på +/- 0,25 pct. er, at de indberettede renter bygger på et vægtet gennemsnit af alle handler i det

11 95 RENTEINTERVAL I SØGEALGORITME Figur 3 Rente for laveste o/n eller t/n indberetning Rente for højeste o/n eller t/n indberetning Rente 25 basispoint 25 basispoint Renteinterval der bruges til at søge efter tilbagebetalinger pågældende segment, hvorfor renterne i de enkelte handler kan afvige fra det indberettede gennemsnit. Da algoritmen ikke kan skelne mellem over-night eller tomorrow-next transaktioner 1, tages udgangspunkt i den af de to indberettede renter, som er henholdsvis lavest og højest. For at undgå, at andre typer af dag-til-dag transaktioner, jf. boks 1, end usikrede dag-til-dag lån identificeres af algoritmen, medtages kun betalinger, som er på mindst 1 mio.kr., og som er i hele hundredetusind kroner (dvs. slutter på fem nuller). En betaling på 2,1 mio.kr. medtages således som et potentielt udlån, mens en betaling på 2,15 mio.kr. ikke gør det. Årsagen til dette kriterium er, at "runde beløb" er markedsstandard ved indgåelse af depositforretninger. Herved sikres desuden, at FX swaps ikke medtages, da disse typisk aftales i runde beløb i dollar, hvilket altovervejende giver skæve beløb i kroner. Sikrede forretninger i form af repoer afvikles i VPs handelsafvikling og dermed ikke via enkelttransaktioner mellem foliokonti. Der er set bort fra udlån mellem institutter, der begge er en del af samme koncern, og som begge har foliokonti i Nationalbanken. I 4. kvartal 2003 og 1. kvartal 2004 blev der foretaget ca betalinger i Kronos mellem foliokonti svarende til betalinger pr. bankdag, jf. tabel 5. Algoritmen identificerede ca. 21 pct. af disse som kandidater til at være usikrede dag-til-dag pengemarkedsudlån, og af disse blev der fundet matchende tilbagebetalinger for omkring 7 pct. De lån, som identificeres af algoritmen, er udelukkende usikrede dagtil-dag lån mellem de pengepolitiske modparter, dvs. penge- eller realkreditinstitutter med en forrentet foliokonto i Nationalbanken. Det er derfor ikke hele markedet for usikrede dag-til-dag pengemarkedslån i 1 Kun dag og tidspunkt for afviklingen kendes. Selve aftaletidspunktet er ukendt.

12 96 IDENTIFICERING AF USIKREDE DAG-TIL-DAG UDLÅN Tabel 5 Antal Værdi (mio.kr.) Betalinger pr. dag i Kronos Heraf potentielle dag-til-dag udlån Heraf identificerede dag-til-dag udlån Anm.: Betalinger defineres her som en debitering af én foliokonto til fordel for en kreditering af en anden foliokonto. kroner, der medtages. Forretninger med udenlandske institutter samt med mindre institutter, der ikke er pengepolitiske modparter, er således ikke omfattet af analysen. Der er visse usikkerhedsfaktorer knyttet til en opgørelse af pengemarkedsomsætningen ud fra betalinger foretaget via Kronos. Fx vil algoritmen ikke identificere tilfælde, hvor flere udlån til den samme modpart på den samme dag bundtes sammen til én tilbagebetaling den følgende bankdag. På tilsvarende vis kan algoritmen i princippet heller ikke identificere lån mellem pengepolitiske modparter, der gennemføres via en fælles korrespondentbank. Det kan også tænkes, at der findes dag-tildag pengemarkedsudlån til renter, der er højere eller lavere end de rentesatser, som afgrænses af algoritmen. Endelig kan det ikke helt afvises, at der medtages "tilfældige" posteringer, som ikke er knyttet til dag-tildag pengemarkedslån. Alt i alt er der således en vis usikkerhed forbundet med tallene. Det er dog det overordnede indtryk, at opgørelsen giver et retvisende billede af de pengepolitiske modparters indbyrdes omsætning med usikrede dag-til-dag lån i 4. kvartal 2003 og 1. kvartal Som en kontrol er den beregnede omsætning for en enkelt dag blevet sammenlignet med indberetninger fra en spørgeskemaundersøgelse blandt udvalgte banker. Denne stikprøvekontrol bekræfter, at det er muligt at identificere usikrede dag-til-dag pengemarkedslån ved hjælp af den beskrevne metode.

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter

Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter 9 Anvendelsen af de pengepolitiske instrumenter INDLEDNING Nationalbankens praktiske udførelse af pengepolitikken sker gennem de pengepolitiske instrumenter. Begrebet dækker over de faciliteter, centralbanker

Læs mere

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Kvartalsoversigt, 3. kvartal 2012, del 1. Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling 57 Negative renter Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 202 sine pengepolitiske renter til

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen 47 Cibor Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING Copenhagen Interbank Offered Rate, Cibor, har, ligesom andre internationale pengemarkedsreferencerenter som Libor og Euribor,

Læs mere

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET

SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET SENESTE TENDENSER PÅ PENGEMARKEDET Af Jonas Lundgaard Christensen, Palle Bach Mindested, Bank- og Markedsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten på det

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER

DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER DE FØRSTE ERFARINGER MED STRAKSOVERFØRSLER Af Anders Tofthøj Andersen, Betalingsformidlingsafdelingen og Tommy Meng Gladov, Administrationsafdelingen. INDLEDNING I november 214 blev det muligt for borgere

Læs mere

Det danske pengemarked

Det danske pengemarked 23 Det danske pengemarked Anders Mølgaard Pedersen, Økonomisk Afdeling, og Michael Sand, Handelsafdelingen INDLEDNING Artiklen beskriver det danske pengemarked og dets udvikling de seneste år. Ud over

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 17.

DANMARKS NATIONALBANK 17. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 17. JUNI 2019 NR. 12 Få deltagere fylder meget på interbankmarkedet Det danske interbankmarked har 88 direkte deltagere, og omfanget af den likviditet, der i løbet af et år

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Nationalbanken og Det Private Beredskabs overtagelse af Roskilde Bank A/S

Nationalbanken og Det Private Beredskabs overtagelse af Roskilde Bank A/S Nationalbanken og Det Private Beredskabs overtagelse af Roskilde Bank A/S 4/0120-0401-0031/TIF/ Den 24. august 2008 meddelte Roskilde Bank A/S, at Danmarks Nationalbank (i det følgende Nationalbanken)

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen

Penge- og valutamarkedet under finanskrisen 87 Penge- og valutamarkedet under finanskrisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Carina Moselund Jensen, Paul Lassenius Kramp og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER

DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER DANMARKS NATIONALBANK PENGEPOLITISKE INSTRUMENTER I OG INDLÆGGELSER/UDTAGNINGER Pengepolitiske Instrumenter Hvad nu Kende og være i stand til at benytte basale funktioner der vedrører de pengepolitiske

Læs mere

K Ø B E N H A V N S I N T E R B A N K M A R K E D S T A N D A R D R E G L E R F O R D A N S K E P E N G E I N S T I T U T T E R

K Ø B E N H A V N S I N T E R B A N K M A R K E D S T A N D A R D R E G L E R F O R D A N S K E P E N G E I N S T I T U T T E R N O T A T K Ø B E N H A V N S I N T E R B A N K M A R K E D S T A N D A R D R E G L E R F O R D A N S K E P E N G E I N S T I T U T T E R TOMORROW NEXT INTEREST RATE SWAP T/N IRS i danske kroner 1. april

Læs mere

Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten

Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten 3 Volatiliteten i dag-til-dag pengemarkedsrenten Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I denne artikel analyseres de daglige udsving i den danske dag-til-dag pengemarkedsrente

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked

Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked 97 Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked Jens Verner Andersen, Kapitalmarkedsafdelingen, og Per Plougmand Bærtelsen, Handelsafdelingen SAMMENFATNING I efteråret 2003 blev der

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001 59 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 200 Tina Christoffersen og Martin Seneca, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har gennemført en undersøgelse af omsætningen i april 200 på

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.10.2003 L 283/81 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 23. oktober 2003 om de deltagende medlemsstaters transaktioner med deres arbejdsbeholdninger i udenlandske valutater

Læs mere

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne

Finansiel uro, likviditet og centralbankerne 37 Finansiel uro, likviditet og centralbankerne Morten Kjærgaard, Handelsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De finansielle markeder har siden sommeren 2007 været præget af uro.

Læs mere

Den finansielle sektors betalinger via Kronos

Den finansielle sektors betalinger via Kronos 57 Den finansielle sektors betalinger via Kronos Irene Madsen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Nationalbankens betalingssystem, Kronos, spiller en central rolle i den danske betalingsinfrastruktur.

Læs mere

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger

Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger 109 Likviditetsstyring ved afvikling af detailbetalinger Lars Egeberg Jensen, Tommy Meng Gladov og Majbrit Nygaard Christensen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING Borgere og virksomheder foretager

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 28.11.2017 L 312/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2194 af 14. august 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Valuta- og derivatmarkederne i 2007 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt.

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 19.10.2001 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 276/21 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 27. september

Læs mere

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter

Ændringer af de pengepolitiske instrumenter 15 Ændringer af de pengepolitiske instrumenter BAGGRUND Danmarks Nationalbank gennemfører med virkning fra den 21. juni 1999 en række ændringer af de pengepolitiske instrumenter. Ændringerne vedrører ikke

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Penge- og valutamarkedet under krisen

Penge- og valutamarkedet under krisen 67 Penge- og valutamarkedet under krisen Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, Paul Lassenius Kramp, Carina Moselund Jensen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Pengemarkedet,

Læs mere

Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling

Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling 9 Ny rentestatistik Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Med virkning fra januar 2003 er der tilvejebragt en ny og væsentligt forbedret rentestatistik for monetære finansielle

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Det danske valutamarked

Det danske valutamarked 35 Det danske valutamarked v/henrik Smed Krabbe, Handelsafdelingen og Lisbeth Stausholm Pedersen, Økonomisk Afdeling Valutamarkedet er et marked for køb og salg af valuta mod kroner. Det er primært kapitalbevægelser

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank

Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Tillæg til Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i Danmarks Nationalbank Disse bestemmelser er et tillæg til "Bestemmelser for sikkerhedsstillelse for kredit i danske kroner i

Læs mere

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere.

7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS. Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. 7. APRIL 2016 PRISSTRUKTUR I KRONOS Principper for prisfastsættelse i Kronos Kronos finansieres af de deltagende foliokontohavere. Nationalbanken lægger vægt på, at prisstrukturen ikke er diskriminerende,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Ny og mere detaljeret

Ny og mere detaljeret Ny og mere detaljeret MFI-statistik Jens Uhrskov Hjarsbech og Andreas Kuchler, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Nationalbanken har offentliggjort en ny MFI-statistik, der bygger på nye,

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Nationalbanken og pengeinstitutternes likviditet

Nationalbanken og pengeinstitutternes likviditet 87 Nationalbanken og pengeinstitutternes likviditet Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling og Thomas Sangill, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Likviditetsforholdene i pengeinstitutterne

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S, herefter kaldet Spar Nord. I øvrigt gælder Spar

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse

Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling Version 3 Juli 2011 Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse 1. Baggrund og generelle forhold Udlånsundersøgelsen er en kvalitativ statistik,

Læs mere

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen

Centralbankernes tiltag og balancer under krisen 105 Centralbankernes tiltag og balancer under krisen Niels Arne Dam og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling FRA LIKVIDITETSKRISE TIL KREDITKRISE Den finansielle krise har udviklet sig i etaper. Fra sommeren

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af likviditet (LI 01-13) for pengeinstitutter

Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af likviditet (LI 01-13) for pengeinstitutter 27. oktober 2010 Vejledning til udfyldelse af indberetningsskemaer for opgørelse af likviditet (LI 01-13) for pengeinstitutter Indberetning skal ske månedsvis 15 arbejdsdage efter månedsudløb af alle gruppe

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 83 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 Peter Askjær Drejer og Vibeke Buur Hove, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har i april 2004 forestået en undersøgelse af omsætningen

Læs mere

og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter (derivatbekendtgørelsen)

og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter (derivatbekendtgørelsen) Bekendtgørelse om investeringsforeningers, specialforeningers og godkendte fåmandsforeningers anvendelse af afledte finansielle instrumenter 9 En investeringsforenings valutaeksponering Finanstilsynets

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet

Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet 59 Steriliseret og ikke-steriliseret intervention i valutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Intervention er en betegnelse for centralbankers køb eller salg af fremmed

Læs mere

Tale til Finansrådets årsmøde 5. december 2007 Nationalbankdirektør Nils Bernstein

Tale til Finansrådets årsmøde 5. december 2007 Nationalbankdirektør Nils Bernstein Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 17 Offentligt Må ikke offentliggøres før talen er holdt den 5. december 2007 kl. 12.00 Det talte ord gælder Tale til Finansrådets årsmøde 5. december

Læs mere

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Finansiel stabilitet Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Introduktion Finansiel stabilitet: det finansielle system er tilstrækkeligt robust, så eventuelle problemer

Læs mere

Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig

Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig Finanstilsynet Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig Finansrådet vil indledningsvis fremhæve, at 10, stk. 3, sidste

Læs mere

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK

STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK STRAKSOVERFØRSLER AF PENGE I DANMARK Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Egeberg Jensen, Betalingsformidlingsafdelingen. INDLEDNING I november 2014 bliver det muligt for borgere

Læs mere

Er du til CIBOR eller CITA?

Er du til CIBOR eller CITA? Er du til CIBOR eller CITA? Hvad har CIBOR og CITA med mit lån at gøre? En lang række boliglån, prioritetslån m.v. får fastsat deres rente med udgangspunkt i en CIBORrente. Renten på lånet bliver fastsat

Læs mere

CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK

CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK CTR s bestyrelsesmøde nr.: 2014/3 Dato: 01-10-2014 J.nr.: 200206/78672 EMNE: FINANSIEL STYRINGSPOLITIK FOR CTR, revideret 23-09-2014 GÆLDENDE FINANSIEL STYRINGSPOLITIK Udarbejdet den 15. oktober 2010 Revideret

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 343/48 22.12.2017 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2417 af 17. november 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

MANUAL INDBERETNING VED FUSIONER MELLEM MFI'ER

MANUAL INDBERETNING VED FUSIONER MELLEM MFI'ER MANUAL INDBERETNING VED FUSIONER MELLEM MFI'ER Statistisk Afdeling Penge-, bank- og nationalregnskabsstatistik Kopi: Sagsnr.: 115723 Dokumentnr.: 1347967 6. januar 2015 Notatet beskriver fremgangsmåden

Læs mere

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK

BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK BESTEMMELSER FOR SIKKERHEDSSTILLELSE FOR KREDIT I DANSKE KRONER I DANMARKS NATIONALBANK Nationalbanken beslutter, hvilke aktiver der kan tjene til sikkerhed for kredit i danske kroner. Nationalbankens

Læs mere

Metodebeskrivelse til Tjek Boliglån

Metodebeskrivelse til Tjek Boliglån Metodebeskrivelse til Tjek Boliglån I det følgende kan du læse om, hvordan og under hvilke forudsætninger de prisoplysninger, der fremgår af Tjek Boliglån, er indsamlet og beregnet, samt hvad prisoplysningerne

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi 1. Baggrund Den finansielle strategi beskriver rammerne for den finansielle styring af såvel den langfristede gæld i Ringsted Kommune som formuen. 2. Formål

Læs mere

50 år med Kvartalsoversigten

50 år med Kvartalsoversigten 107 50 år med Kvartalsoversigten Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens Kvartalsoversigt er et centralt instrument for Nationalbankens kommunikation af penge- og

Læs mere

Nationalbankens udlånsundersøgelse Ny statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik

Nationalbankens udlånsundersøgelse Ny statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik 81 Nationalbankens udlånsundersøgelse Ny statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik Carina Moselund Jensen og Tania Al-Zagheer Sass, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken

Læs mere

I n f o r m a t i o n o m v a l u t a o p t i o n s f o r r e t n i n g e r

I n f o r m a t i o n o m v a l u t a o p t i o n s f o r r e t n i n g e r I n f o r m a t i o n o m v a l u t a o p t i o n s f o r r e t n i n g e r Her kan du finde generelle oplysninger om valutaoptionsforretninger, der kan handles i Danske Bank. Valutaoptioner kan indgås

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Finanstilsynet 5. oktober 218 Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Det ses bl.a. ved, at der er kommet

Læs mere

Produkter i Alm. Brand Bank

Produkter i Alm. Brand Bank Alm Brand Bank Produkter i Alm. Brand Bank De nye regler om investorbeskyttelse træder i kraft d. 1. november 2007. Ifølge disse er Alm. Brand Bank forpligtet til at informere vore kunder om de risici,

Læs mere

Afviklingstider for betalinger i Danmark

Afviklingstider for betalinger i Danmark 97 Afviklingstider for betalinger i Danmark Jesper Bakkegaard, Tommy Meng Gladov og Anders Mølgaard Pedersen, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Når borgere i Danmark betaler med

Læs mere

PENGEMARKEDET VED PRES PÅ KRONEN OG NEGATIVE RENTER

PENGEMARKEDET VED PRES PÅ KRONEN OG NEGATIVE RENTER PENGEMARKEDET VED PRES PÅ KRONEN OG NEGATIVE RENTER Morten Fremmich Andresen, Bank- og Markedsafdelingen, Mark Strøm Kristoffersen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Indskudsbevisrenten

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I

DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I DANMARKS NATIONALBANK SIKKERHEDSSTILLELSE I Indhold Hvad er collateral listen? Opbygning Typer af sikkerheder og lån Sikkerhedsstillelse i Kronos vs. Kronos2 Eksempler 2 Hvad er collateral listen? Listen

Læs mere

Februar 2014 Finansiel styringspolitik

Februar 2014 Finansiel styringspolitik Februar 2014 Finansiel styringspolitik Finansiel styringspolitik HAB Indholdsfortegnelse 1. Formål 1 1.1. Identifikation 1 1.2. Ikrafttrædelse 1 1.3. Retningslinjer 1 2. Intern bemyndigelse 2 2.1. Organisationsbestyrelsens

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S (herefter Spar Nord). I øvrigt gælder Spar Nords

Læs mere

Finansiel politik for Region Syddanmark

Finansiel politik for Region Syddanmark Bilag 13 til Regler for Økonomistyring og Registreringspraksis om finansiel strategi Finansiel politik for Region Syddanmark 1. Formål Region Syddanmarks finansielle politik, som formuleret i dette notat,

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Coop MasterCard Kredit

Coop MasterCard Kredit Coop MasterCard Kredit Gebyrer Kortgebyrer Oprettelse Årligt kortgebyr Erstatningskort Varekøb Køb i Coop butikker i Danmark Køb på Coop.dk Køb på Internet, postordre (ved fjernsalg) mv. Køb i Coop butikker

Læs mere

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009 Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik Statistisk Forening 8. september 29 Oversigt Nationalbankens udlånsundersøgelse - Fakta om udlånsundersøgelser - Population

Læs mere

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi.

Målet er optimering af likviditetsplaceringen og minimering af finansieringsomkostningerne inden for den af Byrådet vedtagne finansielle strategi. Hjørring Kommune Hjørring kommunes finansielle strategi gældende fra 1. juli 2013 Udkast Formål: Formålet med en finansiel strategi er at fastlægge rammerne for en aktiv styring af Hjørring kommunes finansielle

Læs mere

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Juni 2012 Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko 35 Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko Morten Malle Høyer, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I løbet af de seneste 0 år er der sket en kolossal udvikling med hensyn

Læs mere

IMF og Nationalbankens balance

IMF og Nationalbankens balance 53 IMF og Nationalbankens balance Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen Den Internationale Valutafond, IMF, har til hovedsigte at forebygge kriser i det internationale monetære system. Institutionen

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST Gælder fra den 1. november 2014 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Banken investerer efter eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Valutaterminskontrakter

Valutaterminskontrakter Valutaterminskontrakter Valutaterminskontrakter bliver mere og mere brugt indenfor landbruget. De kan både bruges til at afdække en valutarisiko, men også til at opnå en gevinst på en ændring i en given

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere