Breve fra Ole Andreasen til sin Moder, sine Søskende, Svoger og Venner.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Breve fra Ole Andreasen til sin Moder, sine Søskende, Svoger og Venner."

Transkript

1 Breve fra Ole Andreasen til sin Moder, sine Søskende, Svoger og Venner. 1. Helsingør 28. Marts Gode Venner! Jeg vil skrive til jer, mens jeg er her i Byen. Jeg ved endnu ikke, hvor længe jeg bliver her, for vi venter hver Dag på Ordre at rejse til Holsten. Jeg skal have købt mig et Par nye Sko, for det er muligt, at vi kommer til at marchere det meste af Vejen. Helsingørs Borgere har dog tilbudt 150 Vogne til at køre os til Roskilde. Man kan på den måde se, hvilken Glæde de føler for os, og hvilket Had enhver Dansker har til de Tyske, som uden grund har gjort oprør imod deres Herre og Konge. Tiden er kort, og jeg kan ikke skrive så meget, som jeg havde Lyst til, men jeg hilser jer på det kærligste. Jeg vil også sende jer en Sang, som vi alle har fået. Ordene er nok til at opmuntre enhver ærlig Soldat, som er dansk af Hjertet og som elsker sin Konge og Fædreland. Slesvig Tysken ej må have Da var Alt af Lave. Penge mangler jeg ikke, for jeg har stadig Sedler i min Tegnebog. Levvel! det ønskes af mig. Ole Andreasen

2 2. Geltoft 14. April Kære Venner! Jeg ved, at I længes meget efter at høre fra mig, og det glæder mig at jeg har Tid til at skrive en lille hilsen om, hvordan det går mig. Jeg er ved godt Helbred, og det takker jeg Gud for, da det ikke er godt at være syg i et fremmed Land. Vi lever et uroligt Liv, og jeg har ikke været af Tøjet, siden vi kom til Sønderborg den 3. April. Man kan ikke lægge sig til Ro i et fjendtligt Land, men må være klar til at rykke ud, når som helst. I har sikkert hørt om Slaget ved Flensborg, hvor Tyskerne fik det første Knæk. Deres Tab anslås til omkring 1500 Mand Døde, Fangne og Sårede. 800 blev straks ført til København, men de Såredes og Dødes Antal kender jeg ikke helt sikkert. Men jeg ved, at Tyskerne ikke kun kastede Våbnene fra sig, men de kastede også Frakke og Hue (som de havde været så overmodige at sætte et Dødningehoved på) og løb gennem Byen som piskede. Nogle skjulte sig i Husene i Byen, men vi opsnusede og fangede mange af dem. Jeg var ikke med i Slaget for vores Korps kom en halv Time for sent, men ellers ville vi have taget de fleste af Tyskerne til fange eller skudt dem ned. Kun få Danske var døde og en 40 Stykker sårede, så det var kun lidt imod det Tab, som Fjenden led. Vi er nu på March til Slesvig og Rendsborg og skal gå både Nat og Dag, da vi vil efter dem så hurtig som mulig. Men vi standses nogle gange, for de borer Prammene i Sænk og kaster Broerne af, så ikke kan forfølge dem så hurtigt. Jeg vil afbryde min Skrivelse, da jeg ikke har meget Tid, og jeg har før begyndt 2 Breve, men jeg har ikke fået dem færdig, før Marchordren lyder, og så har jeg måttet stoppe. Jeg beder Jer hilse alle Bekendte fra mig, og jeg ønsker at I alle er raske til vi ses igen. Lev vel! det ønskes af mig. Ole Andreasen.

3 3. Slesvig 19. April Gode Venner! Jeg vil i dette korte brev fortælle jer, at jeg Gudskelov er ved godt Helbred, og det ville glæde mig at høre det Samme fra jer. Der er mange, som har fået Brev hjemmefra, og det vilde glæde mig meget, hvis jeg også snart kunne få at vide, hvordan det går med Arbejdet, og om I snart har sået. Vi har et yndigt Forårsvejr her, og jeg håber også, I derhjemme har godt Vejr til Arbejdet. Hvad Krigen angår, så kan jeg ikke fortælle mere, end hvad I ved derhjemme. Siden Slaget ved Flensborg har vi ikke haft noget Sammenstød med Fjenden, bortset fra sidste Nat, da de Fjendtlige havde taget nogle af vore Dragoner, som var kommet inden for Fjendens Linjer, men jeg ved ikke, hvor mange de har fået. Nogle siger 10 eller 12, men er kun lidt sammenlignet med den Skade, som vi har givet Fjenden. Det er ikke kun de Faldne og Fangne ved Flensborg og mange Læs af Våben og Udstyr, men det er også masser af Kvæg, som hver Dag bliver slagtet til os. I forrige Uge var vi i Cappeln, hvor vi tog 600 Geværer, som Tyskerne havde skjult der, og i disse Dage har vi også fundet en hel Del Våben. Den tyske Hær er kun et Par Mil herfra, da de er rykket ud af Rendsborg Fæstning. Vi ønsker hurtigt at komme i Kamp med dem, for det er kedsommeligt at gå hver Dag og vente på Udfaldet, uden at vide, hvornår man kan blive færdig med dem. Når vi har fået Marchordre er alle Mand gået med stor Lyst. Alle Steder vi er kommet, har de hejst det danske Flag, undtagen her i Byen og i Cappeln, hvor vi ikke nød den gode Modtagelse som de øvrige Steder. Men det er naturligt, at jo længere man kommer ind Holsten, jo mere fjendtlige bliver de. Det Gode de gør os, det gør de mere af Frygt end af Velgørenhed. I aftes drak jeg og Thyge og den store Peer og mange flere fra Jægerspris nogle Flasker Vin til Velkomst her i Byen. Jeg har ikke hørt, at Nogen fra Jægerspris kom til skade i Slaget, selvom de Fleste var med. Jeg beder Jer om ikke at sørge over mig, for jeg er ved godt Mod. Hils alle gode Venner fra mig. Lev vel! det ønskes af mig. Ole Andreasen Jægerspris.

4 4. Slesvig 26. April Kære Moder og Venner! Jeg er Gud være lovet i Live og ved godt Helbred, men desværre i preussisk Fangenskab. Vi bliver behandlet ganske godt efter Omstændighederne. Jeg regner med, at I har Hørt, hvordan det er gået os her ved Slesvig. Første Påskedag om Morgenen Kl begyndte Slaget lidt Syd for Slesvig, hvor vi blev trængt tilbage af en stor Overmagt af Preussere. Vi trak os lidt efter lidt ud Nord for Byen, og Slaget sluttede først, da Natten kom. En Fjerdedel af 2. Jægerkorps 1. Kompagni faldt den Dag, og dem der overlevede var nær blevet dræbt Dagen efter, hvor næsten hele 2. Jægerkorps blev ødelagt. Vi blev tilbage på Feltvagt for at sikre Hæren i Ryggen, og før vi vidste af det, var vi omringet fra alle Sider. Kampen var hidsig på begge Sider, men til sidst blev vi overmandet og taget til Fange. Vi er nu på Gottorp Slottet i Slesvig, men vi regner med, at vi kommer til Rendsborg, hvor vi nok skal være til Krigen er forbi. Jeg ville ønske, at det snart var forbi, for jeg tror også, at I derhjemme kan mærke Krigens Besværlighed. Vi er en hel Del Fanger, men jeg skammer mig ikke over af at lade os tage, for vi kæmpede tappert, så længe det var muligt. Vi blev omringet af både Infanteri, Kavaleri og Artilleri, så vi indså til sidst det Umulige i at forsvare os længere. De fleste af vores Officerer er faldet. Jeg kan ikke give noget Tal på Døde og Sårede, men jeg ved det er mange på begge Sider. Jeg beder jer om ikke at være for bedrøvede for mig, for nu er jeg i det mindste sikker for de fjendtlige Kugler. Jeg ville dog hellere være fri og slås for min Konge og mit Fædreland eller falde med Ære end at være Fange. Men man må være glad for den Skæbne, som Gud har givet en. Jeg beder jer hilse alle gode Bekendte og også hilse Peder Andersen ved Fasanhaven fra hans Søn Lars, som også er Fange som mig. Jeg ved ikke, om Hønsekræmmerens Anders blev skudt i den sidste Træfning, eller om han er undsluppet, for der slap en Del væk. Lev vel! det ønskes af mig. Ole Andreasen.

5 5. Stade 13. Juli Kære Venner! Da Tiden her går langsomt, så vil jeg for at dræbe Kedsomheden skrive et Par Ord til jer og fortælle, hvordan jeg har det i mit Fangenskab. Jeg er rask og har det efter Omstændighederne ganske godt. Vi har det langt bedre end Rygterne siger. Vi har Musik, Skuespil og mange Løjer, som vi naturligvis selv må sørge for. Det er ikke er altid efter den fineste Smag, men de spreder dog Tankerne så længe de varer. Vi har fuldstændig Frihed dog kan vi ikke gå ud. Man kan spadsere hele Pladsen igennem, lige fra den ene Skildvagt til den anden knap 80 Skridt. Jeg håber, at Gud vil se i Nåde til det uskyldige Danmark, og befri det fra de tyske Voldsmænd, som kun bringer Død og Ulykker, og som kun er kommet for at undertrykke os. Men enhver Soldat med dansk Hjerte vil med Fornøjelse vil ofre den sidste Blodsdråbe for Konge og Fædreland. Jeg tror, at når enhver dansk Soldat fægter så godt og sender så mange Tyskere til Evigheden, så skal de nok bevare Danmarks Ære og vise, at den vores Slægt er lige så gode som vore Forfædre, som altid har frelst vort Fødeland i Trængslens Stund. Jeg beder jer at hilse min Moder, Søskende, Svoger og Venner og sige, at jeg har det ganske godt. Vi have det ikke så skidt, som Folk i Danmark tror. Hils min Moder og sig, at jeg har fået de 5 Rigsdaler, som er blevet sendt til mig. Jeg har også en Hilsen fra Morten til Frants og til hans Forældre han er ved godt Helbred. Lev vel! det ønskes af mig, jeres Ven. Ole Andreasen Jægerspris.

6 6. Faaborg 16 September Kære Moder! Den 4. kom den for os så glædelige Dag, at vi fik vores Frihed fra det tyske Fangenskab. Samme Dag blev sejlet med Dampskib ført til Altona, hvor vi overnattede, og næste Morgen blev vi kørt med Jernbanen til Rendsborg, hvor vi fik Frokost. Derefter blev vi på Hestevogne kørt til Eckernförde, hvor jeg var i to Nætter og en Dag. Den 7. om Aftenen ankom vi til Faaborg på Fyn, og om Morgenen den 8. sejlede vi til Sønderborg på Als, og marcherede til Korpset, som lå 2 ½ Mil derfra. Vi blev nu indkvarteret i en Landsby, hvor vi blev til Kongen kom den 13. Vi var i Teateret og her uddelte hvor Hans Majestæt Ridder- og Dannebrogskors til de tapre Krigere, som havde udmærket sig i Slaget ved Slesvig eller Oversø. På Grund af Uroligheder i Holsten tales der om, at vi skal forblive på Fyn indtil videre. Da jeg nu, Gud være lovet og takket, er kommet på fri Fod igen, så er der en del Småting, jeg mangler for at være ordentlig påklædt. Jeg beder jer derfor om at sende mig nogle Skilling og hvis at vi skulle tage herfra, så kan I blot adressere Brevet til 2. Jægerkorps 1. Kompagni ved den danske Armé. Mit Navn kender I, men mit gamle Nummer har jeg ikke mere. Lev vel! det ønskes af Jeres hengivne Søn. Ole Andreasen.

7 7. Faaborg 23. Oktober Kære Moder og Søskende! Jeg har i den sidste Tid har fået adskillige Breve fra gode Venner, så det undrer mig meget, at jeg ikke i lang Tid har fået noget fra Jer. Jeg har fået de 5 Rigsdaler, som blev mig sendt da jeg kom her til Fyn, og siden har jeg ikke fået Skrivelse hjemme fra, men derimod har jeg fået Brev fra Lars Hansen og fra Hønsekræmmerens Anders. Jeg tvivler ikke på, at I jo nok har skrevet til mig, men måske Brevet er gået fejl eller også er det på vej til mig, og i så Fald får jeg det nok. Jeg har Hørt, at det i dag skulle afgøres, om vi skal have Krig eller Fred, og hvis det sidste bliver Tilfældet, som vi alle ønsker, så håber jeg på at komme hjem i Vinter. Dog ønsker vi ikke, at Freden skulde blive til Skade for den danske Nations Ære, og vi kunne unægtelig også have det sjovt med at slå de frække Oprørere. Selvom at jeg ved, at I har det knapt med Penge i år, så beder jeg Jer dog, hvis jeg ikke kommer Hjem i Vinter, at sende mig en Gris at holde Jul med, da jeg hører, at I har 10 Grise. Lev vel! Ole Andreasen Jægerspris.

8 8. Bjernegaard 1. November Gode Venner! Jeg kan nu give Jer den glædelige Meddelelse, at jeg snart med Guds Hjælp kommer Hjem. Jeg er nu kommet på Sjællands Grund igen. Den 29. Oktober forlod vi Fyn, og i går den 31. ankom vi til Korsør, og i dag imellem Ringsted og Sorø, hvor jeg er indkvarteret. Den 6. skal vi hjemsendes, og jeg håber at komme hjem og spise Mortensgås, men alligevel skal I ikke gøre Jer den Ulejlighed med at hente mig, da det kunne ske sig at vi ikke blev færdige til at rejse de første Dage. Jeg beder Jer at undskylde den dårlige Skrift, da det er skrevet i en Helvedes Hast. Hils alle gode Venner, at jeg kommer snart. Lev vel! det ønskes af mig. Ole Andreasen.

9 9. Mels pr. Nordborg 19. Marts Gode Venner! Jeg kan fortælle, at jeg er indkvarteret bos en Fisker tæt ved Stranden, og jeg fordriver Tiden med at gå på Jagt og Fiskeri, især efter Måger og Storkeunger, som her er nok af, men desværre får jeg kun lidt. Jeg kan også fortælle, at jeg er blevet forfremmet til Underkorporal, siden jeg blev indkaldt. Jeg slog til og får 4 Rigsdaler mere om Dagen end forhen. Jeg har set Tyskerne på deres Strandposter, og nogle af vore Folk roede i en Båd over ved deres Vagt, men uden for Geværskudvidde. Da de nærmede sig derover, kom de ud af Vagten og ned til Stranden, hvor de råbte af hinanden. Især var en Tysk Sergent, som vi har, dygtig til at skælde dem ud. Jeg vil nu afbryde min Skrivelse og bede Dem at hilse alle gode Venner. Ole Andreasen Jægerspris.

10 11. Vestermark pr. Sønderborg 21. April Kære Svoger! Det Første, jeg har at fortælle Dig om er, at jeg er ved godt Helbred. Jeg har allerede været i to Fægtninger med Tyskerne, men som jeg dog, Gud være lovet, er kommet uskadt fra. Der var en slem Træfning Langfredag, men der var jeg ikke med, ligesom jeg heller ikke var med den 13. på Dybbøl Bakke, hvor Tyskerne ganske tidlig angreb vore Forposter og drev dem tilbage til Brohovedet ved Sønderborg. Her begyndte vore Kanoner at skyde på dem, og Tyskerne sendte 16 Kanoner ned mod vore faste Batterier. Da begyndte en heftig Artillerikamp, som var det frygteligste Uvejr, man kan tænke sig, som varede omtrent en halv Time. Det var som det heftigste Tordenvejr, Knald efter Knald, og de susende og brølende Bomber og Granater gennemkrydsede Luften i alle Retninger. Af Nysgerrighed gik vi op på Bakkerne for at betragte dette frygtelige Skuespil, men her blev det snart farligt at opholde sig, og vi måtte rømme Gården, hvor vi var indkvarteret, da vi ikke var sikre for Kuglerne. Vi morede os med at samle de fjendtlige Kanonkugler og sende dem tilbage fra vores Batterier. Fægtningen varede en halv Time, hvorefter de skyndsomst trak sig tilbage. 10. Bataillon rykkede nu rask frem og erobrede to 12-punds Malmkanoner. Der var to kanoner mere, men der var Hjul og Lavetter skudt i stykker. Der har i den senere Tid ikke været noget af Vigtighed med Undtagelse af en kort Våbenhvile i går på 2 Timer. Den blev af begge Sider brugt til at opsamle de Døde, som lå i Nærheden af de to tyske Kanoner. Der var også for nogle Dage siden en stor Mængde Tyskere forsamlede i en af de afbrændte Gårdes Ruiner. Her troede de dem sikre, men 4 Bomber fra vores Batterier kom på en gang ind til dem, og kun få kom uskadt derfra. Både de sprungne Bomber og de utallige flyvende Stenstumper gjorde frygtelig Virkning. Jeg vil nu afbryde min Skrivelse for denne Gang, og bede Dig at hilse din Kone og alle gode Venner. Lev vel! Det er mit oprigtige Ønske. Venskabeligst Ole Andreasen Jægerspris.

11 16. Dreslette 28. Juni Kære Svoger! Jeg ved ikke, om Du har hørt om den mærkelige Spådom, som Pigen Fanny i Aabenraa har forudsagt, som skal ske og til dels er sket. Hun har for 12 År siden haft et Drømmesyn 7 Nætter i Træk, hvor hun tydeligt havde set Alt, som både er sket og skal ske med Krigen. Hvad der er sket, vil jeg springe over, da Du allerede ved det, men jeg vil nu fortælle hvad der skal ske: Hun har nemlig set, at hele den danske Hær drog igennem Aabenraa Syd fra, og efter dem en mægtig russisk Hjælpehær. Det kom det til et Slag imellem Aabenraa og Haderslev, hvor der i 3 Dage skal kæmpes hårdt, men til sidst skal Tyskerne blive slået og flygte til Tyskland, og Krigen stal være forbi. Alt det Andet, som hun har forudsagt, er indtil i dag gået i Opfyldelse. Hun er af Tyskerne arresteret, fordi hun ikke skulde spå så dårligt, men også dette havde hun forudsagt. Hun vilde endvidere vise den tyske General, hvor Slaget skulde stå, og hvilke Landsbyer der ved denne Lejlighed ville brænde af. Jeg vil slutte min Skrivelse med kærligste Hilsener til Dig og din Familie, og bede Dig at hilse Moder og alle gode Venner. Lev vel! det ønskes af din hengivne Ven Ole Andreasen Jægerspris.

12 17. Fredericia 10. Juli Kære Moder og Søskende! Jeg beder jer om ikke at blive forskrækkede ved at se dette Brev. I har formodentlig allerede Hørt Tale om det store Slag ved Fredericia den 6. Juli, og der var jeg så uheldig at blive såret i det højre Lår. Gud være lovet er det ikke er så farligt, som man skulle tro, da det kun er gået igennem Kødet, og Doktoren siger, at om 2 Måneder vil jeg være fuldkommen frisk igen. Det var et hårdt Slag, men også det bedste, vi har ført endnu, for vi fratog Fjenden 34 Stykker Skyts og flere hundrede Geværer, og der siges henimod 3000 Fanger. Vær ved et godt Mod, for jeg er efter Omstændighederne meget vel. Hils alle gode Venner. Lev vel! Ole Andreasen.

13 18. Fredericia 17. Juli Kære Svoger! Dit Brev fra den 12. har jeg i dag modtaget, og det glæder mig, at I så hurtigt fik mit Brev, samt at I er raske. Jeg har det, Gud være lovet, efter Omstændighederne godt. Jeg kan ikke sige, at jeg føler Smerter i mit Sår eller har haft så mange Smerter, som jeg havde forestillet mig. Det Værste er, at jeg skal ligge uafbrudt på Ryggen og ikke kan vende mig af Stedet. Doctor Sommer er meget vel fornøjet, fordi mit Sår tegner så godt, da det udmærket rent at se på. I dag har jeg fået Omslag på, og så skal det nok gå hurtigt med Kuren. Der er rigtignok meget Kød at læge, da Kuglen er gået igennem den tykkeste del af Låret og ud gennem Ballen, men på så særdeles et godt Sted, at den hverken traf Benet eller de store Pulsårer. Doktoren sagde, at jeg havde været heldig. Lars Hansen har i al denne Tid været på Fyn, men Hans er her, og ham har jeg talt med og også Christian Bistrup og mange andre Bekendte. Jeg er flere Gange blevet overrasket med en Flaske Vin af andre Kammerater, så jeg lider ingen Nød. Jeg vil nu slutte mit Brev og bede Dig Moder og Søskende. Du hilses på det Venskabeligste fra din hengivne Ven og Svoger. Ole Andreasen.

14 19. Felthospitalet i Fredericia 3. August Kære Moder, Søskende og Venner! Jeg kan fortælle, at jeg, Gud være lovet, befinder mig meget godt efter Omstændighederne. Ganske vist må jeg ligge i samme Stilling som førhen, men alligevel er jeg godt i Bedring, har god Madlyst og har det på alle Måder godt, bortset fra, at det er hårdt at ligge så længe. Men med Tålmodighed overvinder man Alting, og jeg håber med Guds Hjælp at være fuldkommen rask til Mikkelsdag. Jeg er hjertefrisk og mangler ikke Andet end at kunne træde på mit Ben, men det håber jeg skal ske om en Måned. Lars Hansen og Lars Jensen besøger mig daglig, og jeg mangler just heller ikke Læsning, så Tiden går tåleligt for mig. Jeg vil nu slutte mit Brev og undskylde, at fordi det er så kort og ringe, men da jeg ikke kan bruge Blæk og Pen, fordi jeg ligger på Ryggen, så kan jeg ikke få meget til at stå på Papiret. I hilses på det Kærligste allesammen fra mig. Lev vel! Ole Andreasen.

15 20. Fredericia 14. August Kære elskede Moder! Det gør mig ondt at høre, at I er så bedrøvede over min Skæbne, men jeg beder Jer at være ved et godt Mod, da Gud nok skal vende Alt til det Bedste. Hvad mig angår, så har jeg i forrige Uge haft Koldfeber et Par Gange, og det har svækket mine Kræfter en del. Men i flere Dage har jeg nu ikke mærket til den, og jeg håber med Guds Hjælp, at den også skal blive forsvinde helt. I må ikke undres over, at jeg lader Lars Hansen skrive for mig, når han er her, da det ikke er så behageligt for mig i min faste Stilling. Jeg ser af Sofies Brev, at Niels havde tænkt sig at rejse op til mig, men det var jo et tåbeligt Indfald, da det hverken kan hjælpe mig eller ham. Niels havde skrevet, om jeg ikke kunne skrive til Kammerherren, at hvis jeg skulle ende mine Dage her, om Niels da kunne overtage Teglværket og forsørge Jer, men skrive ham til kan jeg slet ikke. Hvad mit Sår angår, da begynder det ikke at læges, og jeg bruger Omslag endnu. Kære Moder, jeg beder dig ikke at sørge for meget for mig, da mine Lidelser ikke er mange. Hvis det skulle være Guds Vilje, at jeg skal lægge dø he, så går jeg glad fra denne Verden med det sikre Håb, at I nok bliver forsørget den Tid, I har tilbage. Jeg tror dog på, at jeg med Guds Hjælp nok skal komme hjem og trøste Jer, men det vil næppe ske så hurtigt, som jeg først havde regnet med. Jeg vil bede Jer være ved godt Mod og ikke gå og sørge for meget over mig. I hilses alle på det Kærligste fra mig, og først og sidst min Moder. Lev vel! Ole Andreasen.

16 21. Fredericia 19. August Kære Forældre! Jeg må med et tungt Hjerte bedrøve jer med denne Besked. Jeg har hidtil i mine forrige Breve trøstet jer angående Ole og har også selv haft en god Tro, men da jeg for 8 Dage siden kom fra Fyn, havde han haft Feberen, som jeg har fortalt i det sidste Brev. Jeg troede dog, at der kunde være Redning, men nu er der ikke mere Håb. Han bliver hver Dag dårligere, men han har ikke nogen Smerter og ligger ganske rolig. I går var Lars Jensen og jeg derinde og talte med ham, og han mente, at det var bedst jeg ventede et Par Dage endnu, inden jeg skrev. Men i dag var jeg derinde, og da lå han og sov og lignede mere Død end Levende, og Sygevogterne sagde, at han ikke havde kunnet tale de sidste 4 Timer og havde ligget ganske rolig. Jeg måtte så forlade ham uden at tale et Ord med ham, og med Guds Hjælp varer det ikke lange, før Herren kalder ham hjem. Jeg beder jer om at bringe hans Moder denne sørgelige Besked og trøste så godt som mulig. Ole trøstede sig ved, at hans Søskende har den Alder, at de kan forsørge sig selv, og mente ikke, at han behøvede at bede Kammerherren om, at Niels kunne blive ved Teglværket, og han kunne heller ikke skrive. Hans civile Klæder har jeg ikke fået nogen rigtig Besked om, men de ligger indpakket på Als og Tornysteret er ved Korpset. Hans Begravelse kan jeg ikke hædre mere end den bliver hædret efter Reglementet. Jeg vil sætte et lille Kors på hans Grav til en lille Erindring for dem, som besøger Gravstedet, hvor der senere vil blive rejst en Støtte. Nu vil jeg ende mit Brev med en kærlig Hilsen til hans Moder, Søskende og alle Venner, som I må fortælle om Ole så snart som muligt. Trøst jer ved, at han efter Omstændighederne ikke har lidt så meget som man tror, og nu snart vil forlade denne kummerfulde Verden. Lev vel! det ønskes af mig L. H. Larsen

17 22. Fredericia 22. August Gode Venner! Jeg bringer jer her den sørgelige Besked, at den algode Gud hjemkaldte jer elskede Søn og Broder Klokken 9 Aften den 19. Oh kære Moster, vær stolt af ham som Moder og trøst jer ved, at det var for Fædrelandets hellige Sag, at han måtte dø, og at det var i den store Sejrskamp, at han fik sit Sår. Han svæver nu glad blandt de faldne Helte, som var Fædrelandet Tro indtil Døden. Jeg har ikke haft Tid til at skrive før, men i dag har jeg bedt om fri til at følge min kære og uforglemmelige Ven til sit Graven. Der tales om, at vi skulle hjemsendes den 24., men måske går nogle Dage endnu. Med Guds Hjælp varer det ikke længe, før jeg kan besøge jer, og jeg vil derfor afbryde mit korte Brev med en kærlig Hilsen til jer alle fra mig, jeres hengivne Ven. L. H. Larsen

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Forestil dig at du levede for mange år siden og selv oplevede en af Danmarks krige.

Forestil dig at du levede for mange år siden og selv oplevede en af Danmarks krige. Breve fra fronten Læs originale breve skrevet af soldater ved fronten eller til soldater ved fronten. Ved at læse brevene kan du få viden om soldaterne og deres pårørende. Om hvem de var som mennesker

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

i deres spil. tabte kampe.

i deres spil. tabte kampe. Fjerde søndag efter trinitatis 13.juli 2014. Domkirken 10: 743 Nu rinder solen op, 598 O Gud, 306 O Helligånd, 710 Kærlighed til fædrelandet, 752 Morgenstund, Nadver: 377 I Herrens udvalgte. Gråbrødre

Læs mere

4. Søn.e.h.3.k. d Matt.8,23-27.

4. Søn.e.h.3.k. d Matt.8,23-27. 4. Søn.e.h.3.k. d.30.1.11. Matt.8,23-27. 1 Tit og ofte, når vi åbner for fjernsynet, vises der indslag fra krige, der foregår forskellige steder i verden. Indimellem er der også et indslag, der handler

Læs mere

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden:

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden: Prædiken i The Gospel Fellowship søndag 17 juni 2018 For snart tre måneder siden døde vores præst og min nærmeste ven Peter. Selvom tiden går, og hverdagen stille og roligt vender tilbage, er mit og mange

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 1 4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 Åbningshilsen Denne søndag handler om næstekærlighed. Du skal elske din

Læs mere

HAVET OG MENNESKET FAKTA-ARK 1

HAVET OG MENNESKET FAKTA-ARK 1 Døden og Havet Sonatorrek (ca. 960) Egill Skallagímsson Islandsk skjald, o. 900-983 Direkte oversættelse Finnur Jónsson 1912-1915 Dette er en direkte oversættelse, hvor oversætteren ikke har forsøgt at

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 1 3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Palmesøndag I 2017 Ølgod 9.00, Bejsnap

Palmesøndag I 2017 Ølgod 9.00, Bejsnap Æsler har ry for at være nogle stædige krabater. Man kan undre sig over, at det netop var et æsel, der skulle fragte Jesus ind i Jerusalem på denne dag, der ellers tegnede til at blive en festdag med pomp

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Vallekilde, d. 11 te Januar 1893

Vallekilde, d. 11 te Januar 1893 Vallekilde, d. 11 te Januar 1893 Tak skal Du have for Dit brev og det yndige billede, det blev jeg rigtig nok glad ved, hils Din moder og tak hende for forklædet, det er så pænt og passer mig så godt.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Jeg bygger kirken -5

Jeg bygger kirken -5 Jeg kirken - Udholdenhed og forfølgelse Mål: At være kristen er ikke bare nemt og dejligt. Det vil koste os alt. Mange gange vil vi føle en trang til at opgive, og tit oplever vi, at andre er imod os,

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Kapitel 1: Gabende huller

Kapitel 1: Gabende huller Kapitel 1: Gabende huller (ALO FORTÆLLER) Hæfteklammerne borer sig ind i min hud. Der går et jag af smerte gennem min krop, hver gang sygeplejersken skyder en ind. Stå stille, siger Elon irriteret og puffer

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer:

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 19. juni 2011 kl. 10 Trinitatis søndag Joh. 3,1-15 Salmer: 15 292 448 403 352-353 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Der var et menneske,

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Noget er nemlig gået galt... Farao må have omgående besked... KAPTAJN!

Noget er nemlig gået galt... Farao må have omgående besked... KAPTAJN! I årevis har farao Akhnaton forfulgt Amonpræsterne, lukket deres templer og gjort solguden Aton til Ægyptens eneste gud. Men utilfredsheden i landet vokser, for med den nye religion kom nye magthavere,

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 31-07-2016 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 16-24. Skal vi spille matador? Sådan kan mit barnebarn ofte spørge mig. Eller skal vi lege gemme? Tid sammen i legens verden. Næsten alt

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 3.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, 1-13.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 3.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, 1-13. side 1 Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger 2017. Tekst: Matt. 8, 1-13. To mennesker midt i livet, begge ramt af livets hårde slag. Hvor er Gud, og hvordan er Gud? Sådan kan et menneske spørge. Et menneske

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Med Jesus i båden - påske

Med Jesus i båden - påske Med Jesus i båden - påske Jesus tilgiver Mål: Forklar børnene, at Jesus altid elsker os og ønsker at tilgive os alle vore fejl. Tekst: Joh. 21, 1-19 (Peter bliver tilgivet). Visualisering: Pynt rummet

Læs mere

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer. Lem 10.30: 435 Aleneste Gud, 306 O Helligånd kom til os ned, 675 Gud vi er i gode hænder, 41 Lille Guds barn, 438 Hellig, 477 Som korn, 10 Alt hvad

Læs mere

Adrian. Mand, 35 år. Hvordan ser du din fremtid i TRUTH? (sæt et kryds. Scenariets anden del)

Adrian. Mand, 35 år. Hvordan ser du din fremtid i TRUTH? (sæt et kryds. Scenariets anden del) ROLLER I det følgende er de fem roller. Inden de uddeles, skal du som spilleder folde valgmulighederne til de to sidste akter (højre kolonne) ind. Du klipper ved den stiplede linje (ca. halvvejs er nok)

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 7,11-17

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 7,11-17 1 16. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 20. september 2015 kl. 10.00. Høstgudstjeneste Salmer: Nu går vi glad vor kirkegang /434/25/728//730/439/729/476 Åbningshilsen Vi er til takkegudstjeneste

Læs mere

Peder Willadsen, Vejen. Helten fra Kongehøj. En Jordefærd. Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905

Peder Willadsen, Vejen. Helten fra Kongehøj. En Jordefærd. Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905 Kolding Folkeblad Onsdag den 1. Marts 1905 Peder Willadsen, Vejen Helten fra Kongehøj En Jordefærd Afdøde Snedker Peder Willadsen, Veteran fra Krigen 1864, jordedes under ualmindelig stor Deltagelse paa

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 Ja, jeg ved, du siger sandt Frelseren stod op af døde!

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg Se, nu stiger solen, 754 I døden Jesus blunded, 221 Stat op, min sjæl, i morgengry, 224 En liden stund, 540 Nu takker alle Gud, 11 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

SATANS TIME OUT - TUSINDÅRSRIGET

SATANS TIME OUT - TUSINDÅRSRIGET Lektie 14 SATANS TIME OUT - TUSINDÅRSRIGET Kan du huske, da din mor eller far gav dig en time out *? En dag vil Gud give Satan og hans engle en time out. Gud vil til sidst gøre en ende med syndens smerte

Læs mere

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7

10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; ; 192(alterg.); 7 10. s.e. trinitatis Luk 19,41-48, 5 Mos 6,4-9, 1 Kor 12,1-7[8-11] Salmer: 403; 13; 300-332; 192(alterg.); 7 Lad os alle bede: Kære hellige ånd, vi beder dig tale til vores hjerte, så vi ser, hvad der rummes

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

1. læsning: sl Evangelium

1. læsning: sl Evangelium 1. læsning: sl.31.2-6 Herre, hos dig søger jeg tilflugt, lad mig ikke for evigt blive til skamme, udfri mig i din retfærdighed! v3 Vend dit øre mod mig, red mig i hast, vær min tilflugts klippe, den borg,

Læs mere

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael 6 9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael Hellige ærkeengel Mikael, forsvar os i kampen; vær vort værn mod djævelens ondskab og efterstræbelser. Gud kue ham; derom beder vi ydmygt; og du, fyrsten over den himmelske

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH INDHOLD Indledning 6 General #1 34 Ninjago City 8 Garmadons robot 36 Lord Garmadon 10 Master Wu 38 Hajhæren 12 De voksnes visdomsord 40 Ninjastyrken 14 Skæbnebåden

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Breve fra Knud Nielsen

Breve fra Knud Nielsen I august 1914 brød Første Verdenskrig ud. I godt fire år kom Europa til at stå i flammer. 30.000 unge mænd fra Nordslesvig, der dengang var en del af Tyskland, blev indkaldt som soldat. Af dem faldt ca.

Læs mere

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet Tekster: Zak 9,9-10, Fil 2,5-11, Matt 21,1-9. Salmer: 176: Se, hvor nu Jesus træder (mel.: Min død er mig til gode) 177: Kom, sandhedskonge (mel.: Her ser jeg da et lam at gå) 172: Se, vi går op til Jerusalem

Læs mere

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en 1 Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en mand, som hed Josef og var af Davids hus. Jomfruens

Læs mere

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE.

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. Viborg Domkirke. 27.9.2014 v/hartvig Wagner Tekst: 2 Kor 1,18-20. Salmer: 334 / 308 // 341 / 469 / 526,7 / 353 Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus

Læs mere

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig!

Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak i evighed! Drag, o Jesus, ind itl mig, Vejen selv du bane dig! PRÆDIKEN MARIÆ BEBUDELSESDAG 25.MARTS 2012 VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL.10.15 KRARUP KL. 14 Tekster: Es.7,10-14; 1.Kor.21-31; Luk.1,46-55 Salmer: 10,441,71,73,117 Vær velkommen, du min fred, Dig ske tak

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere