Idéer til bibelstudie BIBELLÆSER-RINGEN I DANMARK LYS PÅ MIN STI INSPIRATIONSKATALOG MED METODER TIL BIBELSTUDIE I GRUPPER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idéer til bibelstudie BIBELLÆSER-RINGEN I DANMARK LYS PÅ MIN STI INSPIRATIONSKATALOG MED METODER TIL BIBELSTUDIE I GRUPPER"

Transkript

1 Idéer til bibelstudie BIBELLÆSER-RINGEN I DANMARK LYS PÅ MIN STI INSPIRATIONSKATALOG MED METODER TIL BIBELSTUDIE I GRUPPER

2 Idéer til bibelstudie For at forstå Bibelen, kan det være en god idé at tale med andre om det, man har læst eller hørt. Det er vi mange, som har erfaret, og med dette idekatalog får du hjælp til, hvordan man helt konkret kan gøre det. Vi vil med dette hæfte også gerne opfordre dig til at tænke nyt om det at læse i Bibelen sammen. Hvorfor ikke indlede en aften i dit kristne fællesskab med et kort bibelstudie på 10 minutter? Eller hvad med at sige til ham/hende, som skal holde en bibeltime hos jer, at I gerne vil bruge 20 minutter til at læse og tale om bibelteksten, inden undervisningen går i gang? Og så er dette hæfte naturligvis også en inspiration, hvis jeres bibelstudiegruppe gerne vi prøve noget nyt. Uanset hvordan du bruger dette katalog, så er vores håb, at det må være en hjælp til, at du og andre lærer Bibelen bedre at kende, så I ser Jesus, som den han er! Tegningerne i dette hæfte kan købes på

3 Om brug af dette katalog Ved hver metode angiver vi, hvordan denne metode kan bruges. betyder at den er egnet til en bibelstudiegruppe eller som indledning til et møde. og lignende betyder, at metoden kan bruges før bibelundervisning, så man taler om teksten i grupper, inden der undervises. Ved enkelte af metoderne har vi også noteret, hvis de primært henvender sig til børn eller teenagere. Det er let at tilføje nye metoder til dette katalog, så har du afprøvet en metode, som andre kunne have glæde af at prøve, så send endelig en beskrivelse af den til info@blr.dk. Så kommer den med i næste udgave. Til dem der leder bibelstudierne Uanset hvordan metoderne bruges, er det en god idé at udpege en leder for gruppen. Det er lederens opgave, at fremme en samtale, som inkluderer alle i gruppen, og som tager udgangspunkt i den bibeltekst, I arbejder med. Man leder en samtale bedst, ved at lytte godt til de andre, så de mærker, at de bliver taget alvorligt. Spørgsmål er et helt afgørende for bibelstudie i grupper, fordi at gode spørgsmål hjælper os til at gå i dybden med bibelteksten. Derfor skal du forberede dine spørgsmål på forhånd, og overveje hvilke svar, du måske får. Det er let at spørge, men det kan være svært at stille gode spørgsmål. Derfor får du en lille guide til gode spørgsmål her: Fx: Hvorfor tror I, at det er rigtigt? Hvorfor er det vigtigt? Hvem henvender dette sig til? Hvad betyder det for os i dag? Modsat har lukkede spørgsmål en klar tendens til at låse og lukke ned for samtalen i en gruppe. Lukkede spørgsmål lægger op til, at der er ét korrekt svar. Fx: Paulus siger, at vi skal glæde os altid, gør han ikke? Jesus siger noget helt bestemt her, kan I se, hvad det er? Begrænsende spørgsmål er netop begrænsende i antallet af korrekte svar, der kan gives. Fx: Hvilke tre grunde giver Paulus her i afsnittet? De åbne spørgsmål er bedst i denne sammenhæng, fordi de lægger op til samtale. Gennemtænk dine spørgsmål, så de kan åbne bibelteksten og støtte samtalen i jeres gruppe. Det behøver ikke være snorlige og korrekt som i en prædiken, men til gengæld vil gruppen få meget mere ud af det.... og lad os så komme i gang med studiemetoderne! Der findes forskellige typer spørgsmål: Åbne spørgsmål får en samtale i gang, fordi der ikke er rigtige og forkerte svar. Åbne spørgsmål giver plads til at alle kan dele deres tanker om teksten.

4 Induktiv bibelstudie Målet med det induktive bibelstudie er, at finde ud af hvad forfatteren af teksten vil kommunikere og derefter reflektere over, hvordan vi kan få denne forståelse til at være en del af vores hverdagsliv. Induktiv betyder, at man starter i et lille område (her teksten) og arbejder sig udad ved at finde sammenhænge og samle ny indsigt. Se jer selv som detektiver. Søg efter spor. Hvad foregår der? Hvad springer i øjnene? Hvad forstår I ikke? Et induktivt bibelstudie består af tre led: 1. Observér Led efter fakta til at begynde med og spørg: Hvem, hvad, hvor, hvornår og hvorfor? Er der nogle formaninger eller løfter? De spørgsmål, som du forbereder vil variere afhængig af bibelteksten, men her er nogle typiske: Hvem skrev eller sagde dette? Hvornår er det skrevet/sagt? Hvor foregik det? Hvem var modtageren? Hvilke omstændigheder/begivenheder ligger til grund for det, der sker i teksten? Hvorfor handler og siger personen, som han/hun gør? 2. Tolkning Her undersøger I betydninger af ord, vendinger, handlinger og sammenhænge. Find spørgsmål, som hjælper gruppen med at forbinde de ting, I læser i teksten til bibelske sandheder, I allerede kender og overvej, hvad teksten betyder for os i dag? Der kan sagtens være flere tolkninger, og det er helt ok. Husk blot at skelne mellem tekstbaserede tolkninger og spekulationer, og inddrag dit kendskab til Bibelens samlede fortælling. 3. Applikation Her er spørgsmål, som perspektiverer teksten til vores egne liv og hverdag vigtige. Er der noget, jeg skal ændre på? Er der handlinger, jeg skal efterligne eller undgå? Bliver jeg inspireret af et godt eksempel? Er der noget, jeg skal bekende for Gud eller et andet menneske? Er der et løfte, som Gud viser mig igennem teksten? Husk, at applikation ikke kun er konkrete handlinger, men at det også kan være grundlæggende sandheder om Gud og os selv. Afslut evt. med bøn.

5 Den svenske metode 10 spørgsmål Gruppen læser en tekst på linjer højt. Derefter arbejder man med teksten hver for sig, ud fra de første fire trin: Lyspæren: Hvad lyser op i teksten? Hvad springer dig i øjnene? Hvad fanger din opmærksomhed? Spørgsmålstegnet: Alt, hvad der er svært at forstå i teksten berøres her. Måske har du et spørgsmål til tekstpassagens forfatter? Måske til Gud? Korset: Hvor får du øje på Kristus i denne tekst? Hvad i teksten hjalp dig til se mere af Jesu kors? Hvad i teksten fik dig til at elske ham mere? Pilen: Hvordan taler teksten til dit personlige liv? Taleboblen: Del med hinanden, hvad I har fået med fra teksten. Afslut med bøn. NB: Måske undrer du dig over, at metoden kaldes den svenske? Det gør den simpelthen, fordi den kommer fra Sverige Læs det afsnit i Bibelen, der skal arbejdes med. Inddel jer i mindre grupper. Hver gruppe finder nu ti spørgsmål til teksten om noget, de gerne vil have afklaret eller have mulighed for at tale om. Efter 15 minutter samles alle igen, og hver gruppe læser sine spørgsmål højt, samtidig med at de skrives op på en skærm, tavle el. lign. Og så går I ellers i gang med at svare på spørgsmålene, indtil der er fundet tilfredsstillende svar på alle spørgsmålene. Opmuntr deltagerne til at dele deres egne tanker, og efterhånden som I bevæger jer fremad i samtalen, kan du forklare yderligere og evt undervise ud fra teksten.

6 Stil spørgsmål Dette er en forenklet version af 10 spørgsmål, som kan bruges som indledning til et møde eller til bibelundervisning. Læs det afsnit i Bibelen, der skal arbejdes med vers vil oftest være nok. Læs teksten højt for hele gruppen, mens folk læser med i deres egen Bibel. Opdel derefter i mindre grupper á to-tre personer. Her læser man teksten hver for sig, og finder hver to spørgsmål og to perler (noget man glædes over), som man efterfølgende deler til de andre i den lille gruppe. Til sidst samler man op i hele fællesskabet, hvor hver gruppe stiller ét spørgsmål og videregiver en perle til resten af fællesskabet. Mød Jesus Vælg et afsnit fra et af evangelierne. Læs det sammen og tal ud fra disse spørgsmål: Hvor er Jesus? Hvor var Jesus før dette skete? Hvem taler Jesus til (mange eller få, disciple, hedninger, jøder, osv.)? Opsummér, hvad Jesus siger. Og overvej, hvad han ikke siger. Læg mærke til følelser, stemmeføring og attitude. Hvad siger andre om Jesus? Hvad synes de om ham? Hvordan svarer de andre Jesus? Hvad er dit indtryk af Jesus? Siger Jesus noget i dette afsnit, som betyder noget for dit liv? Er der noget ved Jesus, som du vil efterligne? Hvordan?

7 Origami-metoden Læs en bibeltekst højt, hvorefter gruppens deltagere læser teksten igen for sig selv og skriver et spørgsmål til teksten i bunden (!) af et stykke blankt papir. Dernæst giver alle deres papir til personen til højre, og vedkommende skriver sit bud på et svar i toppen (!) af papiret. Svaret skal være baseret på, hvad man ser i teksten. Inden man rækker papiret til højre igen, folder man papiret bagover, så den næste ikke kan se svaret men kun spørgsmålet i bunden af papiret. Næste person skriver sit bud på et svar med udgangspunkt i teksten, og sådan fortsætter I, til papirerne har været hele vejen rundt. Nu kan alle læse de svar, som står på deres papir og overveje dem. Derefter deler alle, hvad de har fået ud af at tænke over de andres spørgsmål og læse svarene på deres eget spørgsmål. Det er vigtigt at understrege, at spørgsmålene skal handle om at forstå, hvad der står i bibelteksten, og ikke være spekulative. Det kan være, at lederen skal hjælpe med det. Symbollæsning Find en bibeltekst, I skal arbejde med, og print opgaveark til alle fra kortlink.dk/smwn. Når gruppen er samlet, gør I følgende: En fra gruppen læser bibelteksten højt. Brug 10 minutter på at man enkeltvis læser bibelteksten igen og besvarer spørgsmålene på arket. De, som vil, deler deres svar med resten af gruppen. Er der uafklarede spørgsmål, hjælper man hinanden med at finde svaret. Slut af med at samle op på, hvad I har lært og bed sammen. Symbollæsningen kan bruges til lignelser, salmer og mange dele af brevene. Fx Salme 104, Salme 107, Salme 139, Rom. 8:1-17, 2. Kor. 5:14-21, Ef. 2: 1-16, Kol. 1: 15-23, Kol. 3: 1-17, 1. Pet. 1:3-16, 1. Joh. 1:1-7.

8 Fire spørgsmål Disse fire spørgsmål kan stilles til enhver tekst, og hjælper til at åbne den på en meget enkel måde: Hvad lærer denne tekst om Gud Fader, Gud Søn og Gud Helligånd? Er der et løfte, jeg skal holde fast i? Er der en advarsel, jeg skal lytte til? Er der en befaling, jeg skal adlyde? Gruppen taler sig igennem spørgsmålene og bruger den tid på det, som der er afsat til det. Min favorit Hver deltager i gruppen finder et eller flere vers, som betyder noget særligt for dem (bed evt. deltagerne om at gøre det hjemmefra). I gruppen skiftes I til at læse tekststykket højt og fortælle, hvordan I forstår teksten, og hvorfor den betyder noget særligt for jer. Giv plads til, at resten af gruppen kan kommentere, når den enkelte er færdig med at dele sine tanker. For at fremme frimodigheden, kan man forberede sig sammen med en anden. Det gør naturligvis ikke noget, hvis den samme tekst bliver læst flere gange. Hvordan ville du have det? Som en del af bibelundervisning Vælg en beretning eller lignelse fra evangelierne og bed alle i gruppen om at spille en af karaktererne i teksten. Hvis der er flere deltagere end karakterer, kan to personer deles om den samme. Du læser teksten højt, og deltagerne koncentrerer sig om, hvad der sker med deres karakter. Lav ophold undervejs, og lad hver karakter beskrive sine følelser. Hvis deltagerne er med på det, kan gruppen spille stykket for at leve sig endnu mere ind i karakterernes følelser. Forslag til tekster: Mark 12,1-12 Lignelsen om de onde vinbønder. Joh 9 Jesus helbreder en blind mand. Luk 19,1-10 Jesus møder Zakæus. Lignelsen med dine egne ord I forlængelse af undervisning Deltagerne deles i mindre grupper og omskriver en lignelse til hverdagssprog. Brug moderne ord og vendinger, men uden at ændre på tekstens budskab. Man kan også omskrive lignelsen til et digt eller dramatisere en moderne version af den for de andre. Tal om det centrale budskab i beretningen, og overvej om hvad den kan lære os i dag.

9 Udfyld hullerne Vælg et afsnit fra Bibelen som du formoder at gruppen ikke kender. Skriv bibelteksten over på et stykke papir, men fjern nogle af nøgleordene og lad der være tomme linjer i stedet. Bed deltagerne om, enten individuelt eller i små grupper, at læse teksten og udfylde de tomme linjer med ord, som de synes passer godt. Når alle er færdige, læser de deres svar højt, hvorefter du læser originalteksten højt. Tal om forskellene og om, hvorfor forfatteren har valgt de ord, han har. Klippe-klistre-ord Særlig velegnet til børn og teenagere Vælg et ord fra Bibelens univers. Fx lovsang, kirke, discipel, vidne, frelse eller fællesskab. Skriv det på et stykke karton eller en tavle, hvorefter gruppens medlemmer beskriver ordets betydning ved at klippe ting ud fra blade og aviser og klistre det på planchen/tavlen. Både ord og billeder kan bruges. Tal sammen om, hvordan planchen kan hjælpe os til at forstå ordet og dets mening bedre. Lav efterfølgende et kort ordstudie ved at kigge på, hvordan ordet er brugt forskellige steder i Bibelen.

10 Vis historien Særlig velegnet til børn og teenagere Vælg et tema fra Bibelens univers. Fx Jeg er verdens lys (Joh 8,12) og lad gruppen illustrere dette ved hjælp af forskellige tegne- og maleredskaber. I kan også lave en collage eller et banner af materialer fra blade, aviser, stofrester, papkasser, maling osv. Ryd forsiden! Særlig velegnet til teenagere Vælg en beretning fra Bibelen og bed gruppen lave en avisforside over den med logo, overskrift, interview med reporter, øjenvidneberetninger, ekspertens kommentar osv., osv. Nogle beretninger fra Det gamle Testamente bliver meget levende på denne måde. Fx Jonas og hvalen, Moses og israelitterne der krydser det Røde Hav eller Elias der overvinder Baals profeter. Tal om de afgørende hændelser i beretningen og overvej, hvad vi lærer om Gud, og hvad det betyder for os i dag. Mød ordet Denne metode gør det muligt for alle at være en del af samtalen også dem, som ikke plejer at sige så meget. Udvælg en kort tekst på ganske få vers. Oversættelse Hver deltager skriver sin egen version af teksten, som om det var det et brev eller en sms til en ven. Begynd evt. med at oversætte nøgleord og -sætninger, før du oversætter hele teksten. Spørg dig selv Derefter overvejer og nedskriver gruppen svarene på disse spørgsmål: Hvad siger dette afsnit til mig? Hvad siger det om min relation til Gud og til andre mennesker? Hvad ville det betyde for mit liv, hvis jeg handlede på det? Feedback Hver deltager læser sin oversættelse højt og deler svarene på spørgsmålene. De andre lytter uden at kommentere endnu (lederen husker at notere undervejs). Husk at takke alle for at have delt deres tanker. Spørgsmål Tag udgangspunkt i det du har noteret, og tal i gruppen om den tekst, I har arbejdet med. Slut af med en bøn om, at det, I har lært, må blive til en del af jeres hverdagsliv. Vælg gerne tekster, der handler om livet som kristen. Fx Rom 12,1-2, Ef 3, 14-21, Fil 1,27-30, Fil 2, 1-16, Fil 4, 4-13, 2 Tim 2, 1-15, Jak 1,2-8, 1. Joh 2, 7-11.

11 Ordstudie Her er formålet at komme i dybden med enkelte ord eller temaer i Bibelen. Studiet kan foregå på to måder: Forbered en liste med bibelsteder, der siger noget om det nøgleord/tema, som I skal undersøge. Fx offer. Listen laver du ved at slå op i bogen Bibelord, en studiebibel eller andre opslagsværker til Bibelen, hvor du under det valgte nøgleord finder henvisninger til Bibelen. Du kan også søge på ordet i diverse online udgaver af Bibelen. Fx bibelselskabet.dk eller biblegateway.com. Giv alle en kopi af din liste og lad deltagerne slå skriftstederne op og udforske, hvad der siges om nøgleordet. Hvis det er en mindre gruppe, kan deltagerne selv slå nøgleordet op i opslagsværker og online, samtidig med at de taler med hinanden om, hvad de finder ud af. Afslut med at hver deltager fortæller, hvad dette studie har lært vedkommende om Gud og hans væsen. Personstudie Dette er en variation af Ordstudie (se ovenfor). Vælg en person fra Bibelen. Forslag fra Det gamle Testamente: Moses, Samson, Josva, Gideon, Samuel, Daniel, Hannah, Ruth, Esther. Forslag fra Det nye Testamente: Peter, Johannes Døber, Johannes fra Jesu discipelflok, Paulus, Barnabas, Timotheus, Silas. Udvælg max 15 bibelhenvisninger om personen, og bed deltagerne læse dem igennem i mindre grupper á tre. De skal læse, så de lærer personen at kende. Derefter svarer de på disse spørgsmål: (OBS! Nogle spørgsmål ikke vil passe på alle personer): Baggrund Hvem skrev det, vi ved om personen? Hvad sagde folk om vedkommende? Hvad betyder vedkommendes navn? Hvorfor fik vedkommende det navn? Skiftede det nogensinde? Hvor boede vedkommende? Hvordan var hjemmet? Hvad ved vi om forældrene? Har de påvirket vedkommende? Hvad var vedkommendes arbejde? Karakter Hvilken type var vedkommende? Hvilke særlige styrker og evner havde vedkommende? Hvad var vedkommendes svagheder og fejl? Hvordan reagerede vedkommende på at lide nederlag? Hvordan reagerede vedkommende på modgang?

12 Forholdt vedkommende sig konstruktivt til kritik? Takkede vedkommende Gud for, hvad der skete i vedkommendes liv, uanset om det var godt eller dårligt? Adlød vedkommende Gud, når han bad personen om noget? Hvordan kom vedkommende ud af det med andre mennesker? Var vedkommende en enspænder? Eller holdspiller? Hvilken indflydelse havde vedkommende på andre mennesker? Særlige begivenheder Var der kriser i vedkommendes liv? Hvordan blev de håndteret? Er vedkommende kendt for noget særligt? Fik vedkommende et få kald fra Gud? Hvad var reaktionen? Var der svære beslutninger, som vedkommende måtte tage? Hvordan påvirkede de vedkommende? På hvilket områder klarede vedkommende sig godt? Og det modsatte? Hvor i Guds plan udfyldte vedkommende en plads? Lad hver gruppe svare på alle spørgsmålene eller fordel kategorierne imellem dem. Når gruppearbejdet er færdigt, deler I svarene med hinanden. Efter den fælles opsamling på spørgsmålene, reflekterer I over disse spørgsmål: Hvorfor tror I, at Gud ville, at denne person skulle nævnes i Bibelen? Er der noget i denne persons liv, der kan hjælpe eller opmuntre jer? Hvad kan vi lære af denne person, som er vigtigt for vores hverdagsliv? Lectio Divina Lectio Divina betyder guddommelig læsning og er en bibellæsermetode, som har været brugt i hele kristendommens historie. Den er oplagt til personlig bibelbrug, men kan også bruges i en gruppe, hvor man samles for at læse Bibelen, uden at man nødvendigvis læser sammen med hinanden. Introducér metoden og forløbet i den. Du siger til, hver gang I bevæger jer til næste led. Begynd samlingen med at bede en bøn. Derefter følger Lectio. Hvor teksten læses højt. Vælg en kort bibeltekst. Næste step er Meditatio, hvor den enkelte gentager teksten for sig selv, og lever sig ind i den, indtil man er til stede i teksten. Lyt til ordene, som om de er talt direkte til dig fra Gud, og find ind til kernen i det, der står. Oratio er næste step, hvor den enkelte giver respons til Gud i bøn. Bed og tak over teksten. Til sidst følger Contemplatio, hvor du giver tid til at hvile i Guds nærvær. Her er man åben, lyttende og i stilhed over hvem og hvad Kristus er. Giv god tid til stilhed her, og slut enten af ved at deltagerne kan gå, når de er færdige, eller sæt en ramme, så alle ved, hvornår I slutter.

13

14 gdette hæfte giver ad 100 VIGTIGE BIBELTEKSTER E100 hundrede vigtige bibeltekster er et studiehæfte, som hjælper dig gennem Bibelen på en anderledes måde. Materialet består af en læseplan med 100 bibeltekster, som du kan følge i en periode. Derudover er der i hæftet spørgsmål, som du kan bruge i en mindre gruppe. Du kan også udvide det til et fælles projekt i din kirke eller i jeres missionshus, så at I følger samme læseplan, og på den måde læser sammen, men hver for sig... E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER Samtaleguide for grupper PRIS: 55 KR KØB PÅ BLR.DK Læs mere på blr.dk/e100 og bliv inspireret til at læse Bibelen på en ny måde! Bibelens fortælling Vi læser ofte Bibelen i brudstykker. Med Bibelens fortælling får du sammenhængen, når Bodil Skjøtt genfortæller hele Bibelen fra skabelse til nyskabelse. Køb Bibelens fortælling og få adgang til 11 videoer med genfortællingen og 10 samtaleoplæg til studiegrupper eller personlig brug. Se forsmag på blr.dk/bibelens-fortaelling. Jeg er fascineret af Guds store fortælling, som vi møder den i Bibelen. Fortællinger har det med at sætte sig, så det, vi hører, bliver levende og nærværende. Bestil på blr.dk Fordyb dig i Bibelens fortælling Videoer med BiBelenS Fortælling Studiehæfte til Samtale og FordyBelSe ang til videoerne 50 KR. (+ PORTO)

15

16 Idéer til bibelstudie Inspirationskatalog med metoder til bibelstudie i grupper 1. udgave 2018 Hæftet her er udgivet af Bibellæser-Ringen i Danmark. Hæftet er gratis og kan downloades på blr.dk. Store dele af indholdet er oversat fra Creative Bible Study Methods for Youth Leaders. Oversættelse: Catrine Holmgaard Gehman Layout: dittemunk.dk Tegninger: Ninna Kaasgaard Hansen Tegningerne kan købes på kaerlighilsen.com. Bibellæser-Ringen Korskærvej Fredericia info@blr.dk blr.dk Find flere gratis ressourcer til bibelbrug på blr.dk! Kunne du bruge noget af dette? Så vil vi være meget taknemlige for en gave til vores arbejde. Bibellæser-Ringen

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 1. samling: Bibelens røde tråd 13 2. samling: Helligånden formidler 20 3. samling: Shhh! Gud taler 26 4. samling: Nåde-leverandør 32 5. samling: Lev i Bibelen 39 6. samling:

Læs mere

HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER

HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER SAMTALEGUIDE FOR GRUPPER E100 HUNDREDE VIGTIGE BIBELTEKSTER 1. udgave 1. oplag 2016 Bibellæser-Ringen i Danmark Korskærvej 25, 7000 Fredericia ISBN 978-87-998927-1-6

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2013

IBELCAMPING Bibeltimer 2013 JuNiORHÆFte IBELCAMPING Bibeltimer 2013 tema Her er Dit liv, Paulus Jesus til alle Dette hæfte tilhører: Tema: Jesus kalder os til at følge ham Som lyn fra en klar himmel (Paulus kaldelse) 1 Hvad står

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2013

IBELCAMPING Bibeltimer 2013 BØRNEHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2013 tema Her er Dit liv, Paulus Jesus til alle Dette hæfte tilhører: Tema: Jesus kalder os til at følge ham Som lyn fra en klar himmel (Paulus kaldelse) Bibelord Jesus

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

UGE 8: MISSIONEN OG KRAFTEN

UGE 8: MISSIONEN OG KRAFTEN UGE 8: MISSIONEN OG KRAFTEN FØR DU BEGYNDER Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Missionsbefalingen om at gøre til disciple og om

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

Forord. Ved hvert bibelstudium kommer jeg kort ind på teksten

Forord. Ved hvert bibelstudium kommer jeg kort ind på teksten Forord Da jeg første gang blev præsenteret for projektet Med Jesu øjne, tænkte jeg, at det var et umuligt projekt. Hvordan skulle det være muligt for nogen at se mennesker og verden, ligesom Jesus gjorde?

Læs mere

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet Kristendomsprofilen skal være en levende og dynamisk profil. En profil der også i fremtiden vil blive justeret, reformuleret og udviklet. Ligesom KFUM og KFUK er en levende og dynamisk bevægelse, skal

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Disciplene kaldes. Sange Alle som tørster (FS 3) Forunderlige nåde (FS 52) Vi vil så kærlighed (FS 167)

Disciplene kaldes. Sange Alle som tørster (FS 3) Forunderlige nåde (FS 52) Vi vil så kærlighed (FS 167) Oplæg til IMU Disciplene kaldes Mark 1,14-20 Overordnede tanker Målet for denne aften er at stille skarpt på indledningen til Markusevangeliet. Vi møder meget tidligt en meget komprimeret og udfordrende

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Teen-tro Alting har tid Jeg har altid tid Tid til tro Tid til Gud grunde til åbne Bibelen:

Teen-tro Alting har tid Jeg har altid tid Tid til tro Tid til Gud grunde til åbne Bibelen: Teen-tro Alting har en tid siger Bibelen Der skal være tid til venner. Tid til familie. Tid til Gud. Og tid til sport. Tid til skole. Og tid til dig selv. Måske har du god tid. Eller slet ikk tid. Måske

Læs mere

Gud taler til mennesker -1

Gud taler til mennesker -1 Gud taler til mennesker -1 Gud taler til børn Mål: Børnene opdager, at Gud taler til mennesker og deler sine hemmeligheder med dem, der søger ham, ærer ham og holder sig tæt til ham. Børnene får forståelse

Læs mere

Kristi liv. Det tror vi

Kristi liv. Det tror vi Studie 1 Guds ord 9 Åbne spørgsmål Har du nogensinde skullet sende en besked til en anden, hvor det ikke er lykkedes pga. en kommunikationsfejl? Hvordan føltes det? Del historien. Forestil dig, at du har

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Jeg vil se Jesus -1. Johannes Døberen ser Jesus.

Jeg vil se Jesus -1. Johannes Døberen ser Jesus. Jeg vil se Jesus -1 Johannes Døberen ser Jesus. Mål: Vi vil skabe forventning i børnene. Forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Gennem undervisningen vil

Læs mere

Indledning. Personligt studium. Undervisning baseret på denne bog

Indledning. Personligt studium. Undervisning baseret på denne bog Teksten er den del af: Wilford Woodruff Indledning Oprettet: 19. december 2005 Det Første Præsidentskab og De Tolv Apostles Kvorum har ladet serien Kirkens præsidenters lærdomme udarbejde for at hjælpe

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2012

IBELCAMPING Bibeltimer 2012 JUNIORHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2012 TEma jesus er ved Genesaret sø Dette hæfte tilhører: Jesus fra Kapernaum...hvem er du? 1 Spørgekasse: - Hvor bosatte Jesus sig? - Hvordan kan vi se, at Jesus var

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4.

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske 2015.docx. Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Bruger Side 1 17-05-2015 Prædiken til 6.s.e.påske 2015 Tekst: Johs. 15,26 16,4. Dåbsvandet drypper fra barnets isse, og bedsteforældre blinker med våde øjne. Glæde og stolthed, slægtens og familiens nye

Læs mere

bøn Fælles bilag id: M447 besøg Side 97 soendagsskoler.dk

bøn Fælles bilag id: M447 besøg Side 97 soendagsskoler.dk Side 97 Side 98 Side 99 Side 100 løb Løb med de 5 B er Ide: Løbet består af 6 poster. Hvilket hold får først samlet illustrationerne på de 5 B er+ en illustration på troen? Holdet gør sig fortjent til

Læs mere

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål Rentemestervej 109 Discipel 24/7 2400 København NV CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål At vokse sammen i troen og i livet som discipel til Guds ære. I cellegrupperne ønsker vi at hjælpe hinanden til at

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Bibelen, anden del. Lektion 2

Bibelen, anden del. Lektion 2 Lektion 2 Bibelen, anden del Profeterne De profetiske bøger er: Josvabogen, Dommerbogen, 1.-2. Samuelsbog, 1.-2. Kongebog, Esajas bog, Jeremias bog, Ezekiels bog, Hoseas bog, Joels bog, Amos bog, Obedias

Læs mere

ibelong Er vi fælles om at være alene?

ibelong Er vi fælles om at være alene? ibelong Er vi fælles om at være alene? Formål: Teenagerne skal se, at de ikke står alene midt i deres liv med både op- og nedture. De er en del af et kristent fællesskab på flere måder. Forslag til programforløb:

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom Ledervejledning TeenTools Katekismus er et ledermateriale som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder eller dig som har andet arbejde med teenagere kan bruge og finde inspiration i. Vi siger forkyndelse

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du?

Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Forestil dig, at du møder en person, som intet kender til dig. Forestil dig, at den person spørger dig, hvem du er. Hvad vil du da svare? Hvad svarer du, hvis nogen spørger dig: Hvem er du? Fortæller du,

Læs mere

2. påskedag 28. marts 2016

2. påskedag 28. marts 2016 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: Møde med den opstandne Salmer: 229, 236; 241, 234 Evangelium: Joh. 20,1-18 "Sorg er til glæde vendt, klagen endt!" Disse linjer fra en julesalme kan passende stå som overskrift

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog

7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog 7 spørgsmål til 8 tekster i Salmernes Bog En af styrkerne ved mange bibelstudiegrupper er, at vi er gode til at snakke og diskutere forskellige aspekter ved troen på Jesus. Det skal vi ikke i aften. I

Læs mere

Hvordan Gud frelser os

Hvordan Gud frelser os #3 Hvordan Gud frelser os I vores sidste lektie lærte vi, at vi alle er syndere, der har behov for en frelser. Vi lærte, at vi aldrig af os selv kan leve op til den høje standard, som er nødvendig for

Læs mere

Indhold. 5 Forord. 6 Vejledning. 7 Indledning. 10 Studie 1: Joh 1,1-18 Ordet blev kød. 16 Studie 2: Joh 1,19-51 Se Guds lam

Indhold. 5 Forord. 6 Vejledning. 7 Indledning. 10 Studie 1: Joh 1,1-18 Ordet blev kød. 16 Studie 2: Joh 1,19-51 Se Guds lam Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 Indledning 10 Studie 1: Joh 1,1-18 Ordet blev kød 16 Studie 2: Joh 1,19-51 Se Guds lam 22 Studie 3: Joh 2 De første tegn 27 Studie 4: Joh 3 Frelsens grundlag 33 Studie 5:

Læs mere

Samtaleark SPOR A og A1

Samtaleark SPOR A og A1 Samtaleark SPOR A og A1 Del 1: Opgaver Begynd f.eks. med at sige til eleven: Du har tidligere fortalt, at du ikke kan læse og skrive så meget endnu, men du har måske set en del skrift og kan en del alligevel.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Når jeg underviser mine konfirmander, har et af temaerne de seneste år været

Læs mere

TGF Gospel Inspiration Find din gudgivne passion og lev den ud!

TGF Gospel Inspiration Find din gudgivne passion og lev den ud! TGF Gospel Inspiration Find din gudgivne passion og lev den ud! En af de spændende og glædelige dimensioner ved kristenlivet er, at gå på opdagelse i hvordan Gud arbejder i os og igennem os. Når vi kommer

Læs mere

Når sygdommen rammer DAN K. MÅNSSON, SPRINT AAGAARD KORSHOLM, JENS PETER HANSEN, INGRID LUND MARKUSSEN OG PETER V. LEGARTH LOHSE BIBELSTUDIE

Når sygdommen rammer DAN K. MÅNSSON, SPRINT AAGAARD KORSHOLM, JENS PETER HANSEN, INGRID LUND MARKUSSEN OG PETER V. LEGARTH LOHSE BIBELSTUDIE Når sygdommen rammer DAN K. MÅNSSON, SPRINT AAGAARD KORSHOLM, JENS PETER HANSEN, INGRID LUND MARKUSSEN OG PETER V. LEGARTH LOHSE BIBELSTUDIE FLERE FORFATTERE Når sygdommen rammer BIBELSTUDIE LOHSE Indhold

Læs mere

Åbenbaring. Johannes 17:3 Og dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus.

Åbenbaring. Johannes 17:3 Og dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus. Åbenbaring Åbenbaring er en vigtig del af livet med Gud og det er måske en del vi her i den vestlig verden har svært ved at forstå. Fordi vi er meget kundskabs orienteret, tror mange at de kan læse sig

Læs mere

Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1, Johannes Brev 4, Johannesevangeliet 1,1-14

Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1, Johannes Brev 4, Johannesevangeliet 1,1-14 Prædiken til Juledag 2015 Tekster: 1. Mosebog 1,1-5 - 1.Johannes Brev 4,7-11 - Johannesevangeliet 1,1-14 Glædelig jul! Sådan håber vi, den er for alle. At alle på én eller anden måde mærker at man hører

Læs mere

Da bøgernes titler kan forveksles, markeres Kristustro med 1 og Kristusliv med 2.

Da bøgernes titler kan forveksles, markeres Kristustro med 1 og Kristusliv med 2. Til videre studie Til dig som har lyst at studere lidt på egen hånd Har du lyst til at beskæftige dig mere med det tema, som er gennemgået på kurset, kan du spørge din leder om forslag til litteratur.

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Joh 16,16-22, s.1. Prædiken af Morten Munch 3 s e påske / 7.maj 2017 Tekst: Joh 16,16-22 DET STORE VENDEPUNKT

Joh 16,16-22, s.1. Prædiken af Morten Munch 3 s e påske / 7.maj 2017 Tekst: Joh 16,16-22 DET STORE VENDEPUNKT Joh 16,16-22, s.1 Prædiken af Morten Munch 3 s e påske / 7.maj 2017 Tekst: Joh 16,16-22 DET STORE VENDEPUNKT Vi er i Jesu lange afskedstale til disciplene dagen før hans død. Han forbereder dem i gådefulde

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

Tændt&Sendt. Temaet. Tændt af Gud Sendt i kærlighed

Tændt&Sendt. Temaet. Tændt af Gud Sendt i kærlighed Teenbibeltimer 2017 Tændt&Sendt Dette materiale er lavet til dig, der skal holde bibeltime for teenagere i en eller anden sammenhæng. Hele materialet indeholder oplæg til 6 bibeltimer, der er tænkt som

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Øjne, I er lykkelige I, som ser Guds Søn på jord!

Øjne, I er lykkelige I, som ser Guds Søn på jord! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. oktober 2016 Kirkedag: 19.s.e.Trin/B Tekst: 1 Mos 28,10-18; 1 Kor 12,12-20; Joh 1,35-51 Salmer: SK: 731 * 26 * 164 * 334,1-2+5 LL: 731 * 26 * 335 * 164

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Åben vore øjne for din herlighed, lad os se dine gerninger i vores liv. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Åben vore øjne for din herlighed, lad os se dine gerninger i vores liv. Amen 5. s. e. påske II 1. maj 2016 Sundkirken 10 Salmer: 319 Vidunderligst af alt 417 Herre Jesus, vi er her 312 Sandheds tolk og taler 294 Talsmand, som på 217 Min Jesus, lad 400 Så vældigt det mødte os Bøn:

Læs mere

1. Hvilke fordele og ulemper er der ved at gennemføre en undersøgelse som denne?

1. Hvilke fordele og ulemper er der ved at gennemføre en undersøgelse som denne? Studieoplæg for forkyndere (1) Læs kapitel 2-4 (side 9-26) i rapporten 1. Hvilke fordele og ulemper er der ved at gennemføre en undersøgelse som denne? 2. Drøft i hvor høj grad, I deler de forudsætninger

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom Ledervejledning TeenTools Katekismus er et ledermateriale som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder eller dig som har andet arbejde med teenagere kan bruge og finde inspiration i. Vi siger forkyndelse

Læs mere

Påske. Påsketest. Vidste du det om påsken? Hvad ved du om Jesus og påsken? ... ... ... ...

Påske. Påsketest. Vidste du det om påsken? Hvad ved du om Jesus og påsken? ... ... ... ... Påske Hvad ved du om Jesus og påsken? Påsketest Hvad plejer du at gøre til påske, nu eller da du var yngre? At få påskeæg med slik At være på skiferie At lave påskekyllinger med fjer At udsmykke æg At

Læs mere

Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1

Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1 1 Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1 Åbningshilsen Trinitatis søndag, Hellig Trefoldigheds Fest. En søndag, hvor vi fejrer GUD, glæder

Læs mere

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens ondskab, selvom vi godt ved, at den findes. Djævelen er Guds

Læs mere

Mission og dialog vejledning

Mission og dialog vejledning Lektion 14 Mission og dialog vejledning Formål Deltagerne skal få kendskab begrebet mission og dets bibelske fundering. Desuden skal de gøre sig overvejelser over deres eget syn på mission. Deltagerne

Læs mere

#30 At leve som en discipel

#30 At leve som en discipel #30 At leve som en discipel Dåben er bare begyndelsen på dit nye liv som en Kristi discipel. Ordet kristen er kun nævnt 3 gange i det Nye Testamente, men ordet discipel gentages over 260 gange. Hvad betyder

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Jeg er en vinder -4. Guds fulde rustning troens skjold

Jeg er en vinder -4. Guds fulde rustning troens skjold Jeg er en vinder -4 Guds fulde rustning troens skjold Mål: Målet med undervisningen er, at børnene ser hvordan djævelen prøver at modarbejde Herrens planer. Gud ønsker, at alle kommer til at tro på ham,

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2012

IBELCAMPING Bibeltimer 2012 BØRNEHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2012 TEma jesus er ved Genesaret sø Dette hæfte tilhører: Jesus fra Kapernaum hvem er du? Bibeltime 1 Tekst: Matt 4,12 25 Navn: Bibelord Det er min elskede søn Hør ham

Læs mere

FKF kristendomsmateriale Undervisningsforløb i klasse Lærervejledning. Autoriteter

FKF kristendomsmateriale Undervisningsforløb i klasse Lærervejledning. Autoriteter Autoriteter Forfatter: Simon Hauge Lindbjerg, 2019 1 Antal lektioner: 6 Beskrivelse FKF - mål Undervisningsforløbet forholder sig til kundskabsområdet Livsfilosofi og etik i 7.-8. klasse og sætter særligt

Læs mere

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

DEN KRISTNE BØNS KENDETEGN BØNNEN I JESU NAVN

DEN KRISTNE BØNS KENDETEGN BØNNEN I JESU NAVN Joh 16,23-28, s.1 Prædiken af Morten Munch 5 s e påske / 21. maj 2017 Tekst: Joh 16,23b-28 DEN KRISTNE BØNS KENDETEGN BØNNEN I JESU NAVN Afskedstaler handler som regel mest om fortiden, om fælles erfaringer

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

22. Nu bede vi den Helligånd

22. Nu bede vi den Helligånd 22. Nu bede vi den Helligånd Den eneste Helligåndssalme i Konfirmandsalmebogen. Den er oplagt at synge både til pinse, men også som bøn forud for prædikenen. Selvom den har mange år på bagen, rummer den

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Tine Lindhardts bibelfortælling Septuagesima søndag 2009

Tine Lindhardts bibelfortælling Septuagesima søndag 2009 Paulus er på programmet i dag. Paulus er utrolig spændende og meget, meget farverig, og så er han en af de mest vigtige, væsentlige personer for kristendommen. Det er han, fordi han er med til at forme,

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

Prædiken til 3. søndag i advent kl i Engesvang. Sådan er det ikke.

Prædiken til 3. søndag i advent kl i Engesvang. Sådan er det ikke. Prædiken til 3. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang 15. dec. kl. 10.00 3. s. e. i advent 78 Blomstre som en rosengård 80 Tak og ære være Gud 89 Vi sidder i mørket 86 Hvorledes skal jeg møde 439 O, du

Læs mere

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728 Dengang jeg gik på pastoralseminariet for at skulle lære at være præst, fik jeg et godt råd af en af underviserne. Han sagde, at når man sidder og taler med et menneske, og samtalen går i stå, så skal

Læs mere

Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 3. februar 2013 kl Salmer: 448/385/208/391//319/557/326,v.4-6 Uddelingssalme: se ovenfor: 557

Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 3. februar 2013 kl Salmer: 448/385/208/391//319/557/326,v.4-6 Uddelingssalme: se ovenfor: 557 1 Søndag seksagesima I. Sct. Pauls kirke 3. februar 2013 kl. 10.00. Salmer: 448/385/208/391//319/557/326,v.4-6 Uddelingssalme: se ovenfor: 557 Åbningshilsen Fyldt af glæde over livets under. At de tre

Læs mere

Herre Jesus Kristus. TAK, at du gør dig til ét med os, så vi kan se Guds herlighed. AMEN

Herre Jesus Kristus. TAK, at du gør dig til ét med os, så vi kan se Guds herlighed. AMEN 6. søndag efter påske 2014, Hurup og Gettrup Johs. 17, 20-26 Herre Jesus Kristus. TAK, at du gør dig til ét med os, så vi kan se Guds herlighed. AMEN De fire evangelier har hver deres særlige kendetegn.

Læs mere

Studie. Kirken & dens mission

Studie. Kirken & dens mission Studie 21 Kirken & dens mission 116 Åbningshistorie Seks personer stod tavse og kiggede på, da han i fuld fart kørte fra gerningsstedet. To kvinder var på vej ud af et stormagasin med tunge indkøbsposer

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Udviddet note til Troens fundament - del 1

Udviddet note til Troens fundament - del 1 Udviddet note til Troens fundament - del 1 Grundfæst dig selv i troen / menigheden må grundfæstes i troen! Kirken er ikke i show-business men i vores himmelske faders kingdom-business Man kan også definere

Læs mere

BIBELCAMPING Bibeltimer 2014

BIBELCAMPING Bibeltimer 2014 LEDERHÆFTE BIBELCAMPING Bibeltimer 2014 TEMA MAN SKULLE TRO, DET VAR LØGN Utroligt, hvad du kan Elisa eller er det ikke dig, der gør det? - et link til NT Dette hæfte tilhører: Bibelcampingmateriale for

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 05-04-2015 Prædiken til Påskedag 2015. Tekst: Markus 16,1-8. Påskedag er dagen hvor vi kan slippe tøjlerne og springe ud i glæde over at det umulige er sket. Lade troen springe ud som blomsten,

Læs mere

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 1 3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 Åbningshilsen. Foråret har brudt vinterens magt og vi mærker

Læs mere

I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen!

I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Prædiken Frederiksborg Slotskirke Ida Secher 28. september 2008 19.s.e. Trinitatis Johs. 1, 35-51 Salmer: 402 299 449 331 596 729 1 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Du må ikke gøre dig

Læs mere

Fastelavnssøndag den 7. feb. 2016

Fastelavnssøndag den 7. feb. 2016 Fastelavnssøndag den 7. feb. 2016 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (kap. 18, v. 31-43): Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og alt det, som er skrevet

Læs mere

Indledning. Hvad tænker du på, når du hører ordet ansigt? Hvad udtrykker vores ansigt?

Indledning. Hvad tænker du på, når du hører ordet ansigt? Hvad udtrykker vores ansigt? Forord Dette lille studiehæfte vil beskæftige sig med Guds væsen. Stop lige engang! Prøv at læse det igen. Tænk over dette et øjeblik. Vi skal beskæftige os med himlens og jordens skabers væsen. Der er

Læs mere

Jeg vil ligne Jesus -1

Jeg vil ligne Jesus -1 Jeg vil ligne Jesus 1 Jeg vil bede som Jesus. Mål: Børn forstår, at vi, i vores hverdag, kan ligne Jesus ved den måde, vi lever på. Børn hører, at Jesus brugte meget tid på at bede og tale med sin Far

Læs mere

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus.

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. september 2016 Kirkedag: 17.s.e.Trin/B Tekst: Sl 40,2-6; Jud 20-25; Mk 2,14-22 Salmer: SK: 4 * 51 * 492 * 52 LL: 4 * 51 * 62 * 492 * 511,6 * 52 Følg

Læs mere

Kristen eller hvad? Linea

Kristen eller hvad? Linea Forord Du er ret heldig Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark. En andagtsbog som denne er ikke set før. Den udfordrer måden, vi tænker andagter på, og rykker grænserne

Læs mere

TROEN - MISTET OG GENFUNDEN

TROEN - MISTET OG GENFUNDEN Luk 24,13-35 s.1 Prædiken af Morten Munch 2. påskedag / 17. april 2017 Tekst: Luk 24,13-35 TROEN - MISTET OG GENFUNDEN Vi havde håbet... Vi hører i dag om to af Jesu disciple, der er på vej væk fra Jerusalem

Læs mere