Mad kund skab Undervisningsforløb om æg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mad kund skab Undervisningsforløb om æg"

Transkript

1 Mad kund skab Undervisningsforløb om æg

2 SIDE 2 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 3 Lærervejledning Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Jakob Ørstrup, kok og Charlotte Bach Laurents, specialkonsulent (Roskilde Kommune) samt madkundskabslærere fra Roskilde Kommune. Introduktion I dette forløb skal eleverne arbejde med æg og æggets mange forskellige anvendelsesmuligheder. Undervejs skal eleverne stifte bekendtskab med nogle af de tekniske begreber, der kan være relevante, når man skal forstå de grundlæggende processer i forbindelse med tilberedning af æg. Forløbet kan med fordel placeres, efter eleverne har haft madkundskab i noget tid, så de er relativt selvkørende i køkkenet. Overordnet om materialet Materialet er opbygget med en intention om at gøre det meget lettilgængeligt, så det kræver et minimum at forberede sig. Indledningsvis er der en gennemgang af indholdet i de enkelte undervisningsgange, og hvordan man kan organisere det. Derudover er der inkluderet et teoriafsnit til læreren, der kort berører nogle af de centrale begreber, som man kan konsultere efter behov. Endelig er der udarbejdet en række Kopiark, der skal kopieres og udleveres til eleverne undervejs i forløbet. Kopiarkene rummer forskellige opgaver og opskrifter. Forløbet indeholder ligeledes to videoer, som understøtter undervisningens indhold. Materialet er bygget op omkring to forløb: 1. Undersøg et æg (2 lektioner) 2. Ægs madtekniske egenskaber (2 lektioner) Der er en del små opgaver, og det kan derfor være nødvendigt at holde en rimelig stram tidsstyring. Man kan evt. benytte sig af et ur, der er synligt for eleverne. Det kan både være en hjælp for underviseren og virke motiverende for eleverne at skulle holde sig inden for en tidsramme. Forløbene tager udgangspunkt i madkundskabs kompetencemål. Det kan være en god idé at hænge læringsmålene op i faglokalet, så de er synlige for eleverne, og man løbende kan vende tilbage dem. Derfor indeholder dette materiale også et Kopiark med læringsmålene, der er klar til at printe og hænge op. Til materialet er der trukket på følgende litteratur: McGee on Food and Cooking, Harold McGee, Hodder & Stoughton, 2004 Fødevarer og kvalitet råvarer og forarbejdning, Lise Justesen, Ulla Uebel og Karin Østergaard (red.), Nyt Teknisk Forlag, 2010 The Food Lab, J. Kenji López-Alt, Norton, 2015 Madkundskab, Helle Brønnum Carlsen og Annelise Terndrup Pedersen, Akademisk Forlag, 2014

3 SIDE 4 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 5 Kompetencemål for madkundskab I dette forløb arbejdes der med følgende kompetencemål: Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring Fødevarebevidsthed Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed. Madlavning Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen. Grundmetoder og madteknik - Fase 1 Eleven kan lave mad ud fra enkle grundmetoder og teknikker. Eleven har viden om grundmetoder og teknikker i madlavning. Råvarekendskab - Fase 2 Eleven kan tage hensyn til råvarers fysisk-kemiske egenskaber. Eleven har viden om råvaregruppers fysisk-kemiske egenskaber. I kan gøre rede for et ægs opbygning. I kender til ægs madtekniske egenskaber. I kan forklare begreberne denaturering, koagulering og emulsion. I kan anvende æg til at fremstille forskellige retter. Eleverne kan vise på en tegning, hvordan ægget er opbygget. Eleverne kan give eksempler på retter, hvor man kan bruge æg og hvilken funktion ægget har. Eleverne kan forklare begreberne denaturering, koagulering og emulsion i sammenhæng med æg. Eleverne lykkes med at fremstille forskellige retter, hvori æg spiller en vigtig rolle. FORLØB 1 - UNDERSØG ET ÆG Særlige materialer Diverse råvarer, jvf. opskrifter VIDEO 1: Denaturering og koagulering u Undervisningens opbygning 1 OPSTART 10 minutter UNDERSØG ET ÆG 15 minutter EMULSION 15 minutter Kopiark Kopiark 1 - Læringsmål Kopiark 2 - Undersøg et æg Kopiark 3 - Æggets opbygning Kopiark 4 - Opskrift: Mayonnaise Kopiark 5 - Opskrift: Æggesalat OPSTART - 10 minutter VARIGHED 2 x 45 MIN. Kopiark 6 - Protein, denaturering og koagulering ARBEJDE I KØKKENET 25 minutter SPISE OG OPSAMLING 15 minutter 1. Start med at skrive dagens program op på tavlen og gennemgå det med eleverne: Læringsmål Undersøg et æg Emulsion Arbejde i køkkenet, mayonnaise og æggesalat Spise Opsamling, oprydning Lektie 6 OPRYDNING OG LEKTIE 10 minutter 2. For at aktivere elevernes kendskab til æg, lægges der ud med tre spørgsmål, der gennemgås i klassen. Uddyb gerne elevernes svar. Se evt. Teori. Hvad er et æg? Hvilke dyr lægger æg? Hvilke æg spiser vi? 3. Gennemgå kort læringsmålene og hæng dem op i klassen. (Kopiark 1).

4 SIDE 6 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 7 2 UNDERSØG ET ÆG - 15 minutter 1. Inddel eleverne i grupper af to-tre. Udlever Kopiark 2. Eleverne skal nu undersøge et æg og får 5 minutter til at beskrive, hvad et æg består af med egne ord. 2. Udlever Kopiark 3. Gennemgå elevernes beskrivelser og sæt de korrekte navne på. Her kan man også kort komme ind på, hvilken funktion de enkelte dele har. Se evt. Teori. Eleverne skriver ind i deres eget skema. Skemaet skal gemmes, og der vendes løbende tilbage til skemaet, indtil det er udfyldt. 3. I forbindelse med æggeskallen kan man også udpege den lille luftlomme i den ene ende af skallen, og forklare, hvordan den langsomt udvider sig jo ældre ægget bliver, fordi der optages luft igennem skallen. Derfor kan man også se, hvor gammelt ægget er ved at lægge det i vand. Som vist på illustrationen på Kopiark 3. 5 SPISE OG OPSAMLING - 15 minutter 1. Mens der spises, kan I drøfte følgende: Var det svært at lave mayonnaise? Vidste I godt, hvilke ingredienser der er i mayonnaise, eller var der noget, der overraskede jer? Smagte den hjemmelavede mayonnaise magen til købe-mayonnaise? 6 OPRYDNING OG LEKTIE - 10 minutter 1. Eleverne rydder op og vasker op. 2. Lektie: Efter oprydning udleveres Kopiark 6, som eleverne skal læse som lektie til næste gang. Fortæl dem, at der i bunden af kopiarket er et link til en kort video, der hører med til lektien. 4. Spørg eleverne om hvilket æg på billederne der er friskt, lidt gammelt og gammelt. Eleverne udfylder på stregen under glassene. 3 EMULSION - 15 minutter 1. Gennemgå på tavlen, hvordan ægget kan bruges til at skabe en stabil emulsion. Se evt. Teori. 4 ARBEJDE I KØKKENET - 25 minutter 1. Udlever Kopiark 4 og Eleverne skal nu lave mayonnaise og koge æg og bruge de to dele til at lave en æggesalat.

5 SIDE 8 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 9 FORLØB 2 - ÆGS MADTEKNISKE EGENSKABER VARIGHED 2 x 45 MIN. 2 ÆGS MADTEKNISKE EGENSKABER - 20 minutter 1. Gennemgå lektien fra sidst. Særlige materialer Diverse råvarer, jvf. opskrifter VIDEO 2: Ægs madtekniske egenskaber u Kopiark Kopiark 7 Ægs madtekniske egenskaber Kopiark 8 Opskrift: Guf Kopiark 9 Opskrift: Paneret pastinak Kopiark 10 Opskrift: Fiskefrikadeller Kopiark 11 Opskrift: Mornaysauce 2. Udlever Kopiark 7 og se video 2, hvor eleverne introduceres til ægs madtekniske egenskaber. Eleverne kan notere i skemaet undervejs. Tilføj evt. så der kommer retter under alle kategorier. 3. Saml op på Kopiark 7 og videoens vigtigste pointer i klassen. Se evt. teoriafsnittet. Undervisningens opbygning OPSTART 5 minutter ÆGS MADTEKNI- SKE EGENSKABER 20 minutter WORKSHOPS 40 minutter SMAGE 15 minutter OPRYDNING OG OPSAMLING 10 minutter WORKSHOPS - 40 minutter 1. Eleverne skal tilberede en række forskellige retter, hvor ægget spiller en vigtig rolle. Se opskrifter på Kopiark 8, 9, 10 og 11. Alt efter hvor hurtige de er, hvor stor klassen er og økonomi, må man vurdere, om man skal lade eleverne arbejde med alle opskrifterne eller udvælge nogle af dem. 2. Eleverne får 45 minutter til at tilberede en eller flere af retterne. 1 OPSTART - 5 minutter 1. Start med at skrive dagens program på tavlen og gennemgå det for eleverne: Opstart Ægs madtekniske egenskaber Workshops Smage og oprydning Opsamling 4 SMAGE - 15 minutter 1. Inden eller imens der spises, skal eleverne præsentere, hvad de har tilberedt. Lad dem forklare æggets rolle i tilberedningen. 5 OPRYDNING OG OPSAMLING - 10 minutter 1. Eleverne vasker op og rydder op. 2. Efter oprydning afsluttes undervisningen med at vende tilbage til læringsmålene sammen med eleverne. Spørg ind til hvad der var svært, og hvad der har overrasket dem.

6 SIDE 10 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 11 Teori Emulsion En emulsion er, når man blander to væsker, man danne en stabil emulsion. Man kan forestille sig, Hvad er et æg? Hvem lægger æg? ikke normalt kan få til at hænge sammen. Et typisk eksempel på sådanne to væsker er olie og vand. at lecitin har et hoved, der elsker vand og en hale, der elsker fedt. Til mayonnaise pisker man først Blommen i ægget er en celle, der ved befrugtning Fugle, fisk, padder og krybdyr hører til klassen af Hvis man f.eks. pisker olie og eddike (svarer her eddike og æggeblomme sammen, og spreder kunne have udviklet sig til en kylling. Det samlede dyr, der lægger æg. I Danmark spiser vi stort set til vandet) sammen til en dressing, skaber man dermed lecitin ud i massen. Herefter hældes olien æg udgør det kammer, hvor kyllingefostret vokser kun hønseæg og nogle få varianter af fiskeæg, en emulsion. Olien og eddiken bliver skilt i bitte langsomt i, mens man pisker, hvorved olien og sig tilstrækkeligt stort. Ægget indeholder alt, hvad bedre kendt som rogn. Men vi kunne sagtens spise små dråber af olie og eddike, der ligger imellem eddiken spredes i små dråber, som lecitinen griber kyllingen skal bruge for at kunne vokse til et leve- æg fra mange flere dyr, og det er ikke så længe hinanden, og den samlede emulsion bliver uigen- fat i med henholdsvis hoved og hale, og dermed dygtigt dyr. Man kan sige, at ægget er kyllingens siden, at man også i Danmark spiste æg fra f.eks. nemsigtig, fordi lyset i de små dråber brydes an- får det hele til at hænge sammen. madpakke, mens det bliver udruget. Æg er på måger, duer og ænder. derledes, end når de hænger sammen hver for sig. Bemærk at jo mere olie der tilsættes, jo tykkere mange måder også en rigtig god madpakke for Dette er en ustabil emulsion. Hvis man lader dres- bliver mayonnaisen. Er den blevet for tyk, kan man mennesker, da de indeholder alle de næringsstof- singen stå, vil de små oliedråber og eddikedråber tilsætte en tsk vand ad gangen, indtil man har den fer, vi har brug for bortset fra C-vitamin. finde sammen igen og samle sig i to separate lag, rette konsistens. Lidt sennep pisket ud sammen olien oven på eddiken. med æggeblommen og eddiken i starten gør det Æggeblommen, der faktisk er en emulsion i sig lettere at piske olien i efterfølgende. Et æg er opbygget af: selv, indeholder fedtstoffet lecitin, der har den særlige egenskab, at den kan få vand og olie til at Navn Funktion Består af Skal Hinde Æggehvide, tyk og tynd Æggeblomme Kalazastrenge Kimplet Beskyttelse. Porrer i skallen gør, at O 2 kan trænge ind, og CO 2 og andre affaldsprodukter kan trænge ud. Indre skalhinde regulerer fordampning og forhindrer indtrængning af mikroorganismer. Den ydre ikke-synlige vokshinde på skallen virker bakteriehæmmende. Vokshinden opløses ved vask. Derfor må æg ikke vaskes. To æggehvider. En tyktflydende, sej æggehvide rundt om blommen og en tyndtflydende del yderst. Hviden styrer varme og fugt, afgiver næringsstoffer og virker bakteriehæmmende. Æggeblommen er en celle. Madpakke til kyllingen. Skrueformede æggehvidestrenge der holder blommen på plads. En lille hvid plet på ydersiden af blommen. Kimpletten er cellekernen. Primært calciumcarbonat. Findes også i kalk, knogler og marmor. 88% vand, protein. 50% vand, 33% fedt herunder lecitin, 17% protein.

7 SIDE 12 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 13 Ægs madtekniske egenskaber: Kopiark 1 Madteknisk egenskab Selvstændige retter med æg Eksempler på retter Kogte æg, spejlæg, pocherede æg. LÆRINGSMÅL MADKUNDSKAB Æg som hævemiddel Æggehviden udnyttes her til at binde store mængder luft. Ved piskning denaturerer og koagulerer proteinet i æggehviden, og lægger sig som en hinde rundt om tusindvis af små bobler luft. Ses i marengs. Ved opvarmning udvider luften sig, så massen vokser og hinden stivner. Ses f.eks. i en sukkerbrødsdej. Æg som bindemiddel Når man pisker æg sammen med en væske, f.eks. mælk, og opvarmer det, kan ægget holde på væsken, og man får en mindre fast konsistens. Et æg kan binde ca. 1 dl væske. Tilsættes der mere, vil det typisk sive ud igen. Æg kan også bruges som bindemiddel eller kilster, f.eks. når man panerer en fiskefilet med mel, æg og rasp. Æg som binde- og hævemiddel Her udnyttes æggets evne til at binde ingredienser sammen og samtidig fastholde luft, så retten får et luftigt resultat. Ved opvarmning udvider luften sig og får emnet til at hæve let. Æg som legeringsmiddel Æggeblommer piskes evt. med fløde og piskes i supper og sovse til sidst. Har nogenlunde sammen effekt som en jævning, men giver en mere fyldig og cremet smag. Æg som emulgeringsmiddel Æggeblommen kan skabe stabil emulsion på grund af fedtstoffet lecitin, der kan binde sig til både vand og olie. Æg som klaringsmiddel Æggehvider kan anvendes til at gøre en uklar væske klar. Æggehvider piskes i en varm væske, hvor proteinerne omslutter væskens urenheder. Herefter kan væsken sies, og den vil nu fremstå klar. Guf, marengs, sukkerbrødsdej (lagkagebund). Røræg, omelet, pandekager, panering. Gratin, tærter, vandbakkelser, melboller, fars. Kagecreme, sovse, supper, stuvninger. Mayonnaise, bearnaise, hollandaise. Klaring af supper, bouillon. Kan også bruges i vinproduktion. Efter dette forløb om æg er det målet at: I kan gøre rede for et ægs opbygning. I kender til ægs madtekniske egenskaber. I kan forklare begreberne denaturering, koagulering og emulsion. I kan anvende æg til at fremstille forskellige retter.

8 SIDE 14 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 15 Kopiark 2 Kopiark 3 UNDERSØG ET ÆG ÆGGETS OPBYGNING I har formentlig alle sammen prøvet at slå et æg ud. Men har I rigtig prøvet at undersøge ægget og set, hvad det består af? Gå sammen i jeres gruppe. 1 æg 1 flad hvid tallerken Slå forsigtigt ægget ud på tallerkenen. Blommen må ikke gå i stykker. Kig på æg og skal og beskriv, med jeres egne ord, de forskellige dele. Alt efter hvordan man tæller, er der 6-7 synlige dele. Kan I finde dem alle sammen? Jeres beskrivelse Navn Funktion Består af Skal Hinde Tynd hvide Tyk hvide Blomme Kalazastrenge Kimplet ER DER FORSKEL PÅ BRUNE OG HVIDE ÆG? Farven på ægget afhænger af hønens race. Brune høns lægger typisk brune æg og hvide høns typisk hvide æg. Farven på skallen har ingen betydning for hverken smag eller æggets øvrige egenskaber.

9 SIDE 16 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 17 Kopiark 4 Kopiark 5 OPSKRIFT: MAYONNAISE - ÆG SOM EMULGERINGSMIDDEL OPSKRIFT: ÆGGESALAT - SELVSTÆNDIG RET MED ÆG Ingredienser Slå ægget ud og skil æggeblomme fra hviden. Ingredienser Kog æggene i ca. 10 min og lad dem køle lidt af i 1 æggeblomme Kom blommen op i en skål. 2 æg koldt vand. Lidt salt Tilsæt lidt salt, 1 tsk eddike eller citronsaft og 1-2 spsk mayonnaise Pil æggene og knus dem med en gaffel. 1 tsk frugt-/vineddike eller citronsaft ½ tsk sennep. Karry Bland æg, mayonnaise, salt og karry godt ½ tsk dijon sennep Pisk det godt sammen. Salt sammen. 1,5 dl smagsneutral olie Kom så olien i lidt ad gangen. Først bare 5-10 Smag til og tilsæt mere salt eller karry, f.eks. vindruekerne eller solsikke dråber ad gangen, mens der hele tiden piskes. hvis du synes. Når mayonnaisen begynder at tykne, kan du Server æggesalaten på et stykke rugbrød. tilsætte olien lidt hurtigere. Når du synes, at mayonnaisen har den rigtige Du kan også anvende andre krydderier end karry, konsistens, kan du smage, om du synes den f.eks. chili eller røget paprika. mangler lidt salt, peber eller måske lidt mere eddike, sennep eller citronsaft. Friske krydderurter passer også godt til. Prøv f.eks. karse, dild, purløg, kørvel eller koriander. TIPS Sennep i mayonnaisen hjælper til at skabe en stabil emulsion. Den giver selvfølgelig også smag, men i denne mængde gør den ikke mayonnaisen stærk. Du kan også tilsætte smagsgivere som kapers, lidt rejer eller små stykker stegt bacon. Du kan også eksperimentere og tilsætte 50 g af en eller anden grøntsag. Det kan være lækkert med noget sprødt, så der kommer en anden konsistens i. Prøv f.eks. med en lille portion gulerod, fennikel, blomkål eller anden type kål. Hak grøntsagen meget fint og rør den i æggesalaten. TIPS Jo mere olie der tilsættes, jo tykkere bliver mayonnaisen. Er den blevet for tyk, kan man tilsætte 1 tsk vand.

10 SIDE 18 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 19 Kopiark 6 Kopiark 7 PROTEIN, DENATURERING OG KOAGULERING ÆGS MADTEKNISKE EGENSKABER Se video 2: Denaturering og koagulering og læs teksten bagefter. Her er det igen proteinerne i melet der, under opvarmning, stivner, så krummen inde i brødet bliver fast og der bliver dannet en hård skorpe. Når man Madteknisk egenskab Selvstændige retter med æg Eksempler på retter VIDEO 2: Denaturering og koagulering varmer mælk op, vil en del af proteinerne også u finde sammen. Det kan vi se, når der dannes skind på overfladen, og det er også derfor, at mælken let brænder på. Æg som hævemiddel Ægget har mange forskellige egenskaber og Når proteiner i æg eller andet skifter form og bruges derfor i rigtig mange forskellige retter. finder sammen siger vi, at de denaturerer og Nogle gange bruges hele ægget, andre gange kun hviden eller blommen. Alt efter hvad man skal lave, koagulerer. Det kan være svært at udtale, men at noget denaturerer betyder bare, at det skifter form Æg som bindemiddel kan det være godt at vide, hvad der sker med æg, eller konsistens i forhold til, hvordan det oprinde- når man tilbereder det på forskellige måder. Så er ligt så ud. At proteinerne koagulerer, vil sige, at de der større chance for, at man lykkes med sin ret. binder sig fast til hinanden og stivner. Æg som binde- og hævemiddel Proteiner og tilberedning Et andet eksempel på proteiner i æg der denature- Grunden til at æg kan bruges til så mange ting, rer og koagulerer, ser vi, når vi pisker æggehvider. skyldes især, at det indeholder proteiner. Hvis vi ser på ægget, så indeholder både æggehviden Ved at piske æggehviden denaturerer proteinerne, altså skifter form, og lægger sig som en tynd film Æg som legeringsmiddel og æggeblommen proteiner. Når vi opvarmer æg, rundt om små luftbobler, lidt som man kender det påvirkes proteinerne i ægget, så de skifter form. fra sæbebobler. Det er derfor, at den flydende æg- Det kan vi se ved, at ægget skifter konsistens fra at være flydende til fast, som man f.eks. oplever, gehvide kan blive til en stor og nærmest helt fast og luftig masse, når man pisker den længe. Æg som emulgeringsmiddel når man koger æg, laver røræg eller kommer æg i fyldet til en tærte. Spørgsmål til næste gang: Proteinerne i ægget binder sig fast til hinanden og danner et netværk, der stivner og bliver fast ved Hvor mange retter eller fødevarer kan du nævne, hvor der er æg i? Æg som klaringsmiddel opvarmning. Var der noget i videoen, som du undrede dig over? Kan du forklare denaturering og koagulering Det samme sker, når vi opvarmer proteinerne i kød, ud fra videoen? fisk, mel og mælk. Kødet går fra det mere bløde til at være fast og lidt hårdt. Og i brødet, når vi bager.

11 SIDE 20 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 21 Kopiark 8 Kopiark 9 OPSKRIFT: GUF ÆG SOM HÆVEMIDDEL OPSKRIFT: PANERET PASTINAK ÆG SOM BINDEMIDDEL Ingredienser Kom sukker og vand i en gryde. Ingredienser Tænd ovnen på 200 grader. 150 g flormelis Bring gryden i kog og lad det koge nogle 2-4 pastinakker Skræl pastinakkerne. ½ dl vand minutter til det begynder at tykne let. 1-2 spsk olivenolie Skær dem i skiver på langs. Skiverne skal være 50 g æggehvide, evt. pasteuriseret Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive 2 dl mel ca. ½ cm tykke ellers tager de for lang tid at og luftige med en elpisker. ½ tsk karry tilberede. Bliv ved med at piske og hæld lidt af ½ tsk salt Læg skiverne på en bageplade med bagepapir. sukkerlagen i æggehviderne. Friskkværnet peber Kom olien på og vend godt rundt, så alle skiver Fortsæt med at tilsætte sukkerlagen stille 2 æg er dækket af et tyndt lag olie. og roligt til det hele er hældt i, mens du hele Rasp til panering Kom pastinakskiverne i ovnen og bag i ca. tiden pisker. 6 spsk olie 10 minutter. Bliv ved med at piske indtil guffen er fast, cremet Mens pastinakkerne bages gør du klar til og skinner. at panere. Find 4 tallerkner frem. Du kan tilsætte 1 tsk marmelade eller frugtfarve, Kom rugmel, salt og peber på den første og rør hvis du gerne vil give guffen lidt smag. lidt rundt i blandingen. Du kan også rive lidt citron- eller appelsinskal i, Slå æggene ud i en lille skål og pisk dem let eller piske 1 tsk kakaopulver i. sammen med en lille smule salt. Hæld ægget op på den anden tallerken. Kom rasp på den tredje tallerken. Tag pastinakken ud af ovnen. Lad skiverne køle af et øjeblik. Læg så en skive pastinak i melet og sørg for, at der er et tyndt lag mel over hele skiven. Dyp herefter i æggeblandingen og til sidst i rasp. Sørg igen for at der er et tyndt lag rasp over det hele. Læg den panerede pastinak på den fjerde tallerken. Gentag med den næste skive. Hvis man undervejs løber tør for mel, æg eller rasp, må man fylde lidt ekstra op. Varm en pande op. Kom 6 spsk olie på. Steg pastinakskiverne i 2-3 minutter på hver side, eller til raspen har dannet en sprød skorpe.

12 SIDE 22 Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg SIDE 23 Kopiark 10 Kopiark 11 OPSKRIFT: FISKEFRIKADELLER ÆG SOM BINDEMIDDEL OG HÆVEMIDDEL OPSKRIFT: MORNAYSAUCE ÆG SOM LEGERINGSMIDDEL Ingredienser Hak fisken i en food processor eller hak det Ingredienser Smelt smørret i en gryde med tyk bund. Det 500 g hvid fisk med en stor kniv på et skærebræt til fiskekødet 15 g smør er vigtigt, at gryden har tyk bund ellers 1 tsk salt er helt findelt. 15 g mel brænder saucen let på. Friskkværnet peber Hvis du bruger food processor, kan du tilsætte 250 g mælk Når smørret er smeltet, piskes melet i. Forsæt 2 æg de forskellige ingredienser her i. Men undgå at Salt og peber med at piske i et par minutter ved lav varme. 150 g mælk blende i meget lang tid. Evt. muskatnød Hæld stille og roligt den kolde mælk i, mens der 50 g mel Ellers kom den hakkede fisk op i en skål og rør 3 æggeblommer hele tiden piskes. Skru op til middel varme og 1 lille løg salt og peber i. 50 g piskefløde pisk en gang imellem, indtil det koger. Smør og olie til stegning Pil løget og riv det fint på et rivejern. 100 g cheddar ost Skru så ned igen, og lad det simre i ca. 10 min. Rør løg, æg og mælk i fisken. Hold øje med det og pisk en gang imellem, så Rør mel i. det ikke brænder på. Form farsen til små fiskefrikadeller med en ske. Smag til med salt, peber og evt. revet Kom smør og olie på en varm pande. muskatnød. Når smørret er holdt op med at bruse, kan du Nu har I en bechamelsovs, som man f.eks. også komme fiskefrikadellerne på panden. kan bruge i lasagne. Steg dem ved middelvarme i 5-8 minutter på Pisk æggeblommer og fløde sammen i en skål. hver side, til de har en gylden stegeskorpe. Riv osten. Hæld æg og fløde i bechamelsovsen, mens der hele tiden piskes. Varm igennem i ca. 1 minut, mens der stadig piskes. Det er vigtigt, at det ikke kommer op og koge. Tag saucen af blusset og rør osten i indtil den er smeltet. Smag og tilsæt evt. mere salt, peber eller muskatnød.

13

Undervisningsforløb om æg

Undervisningsforløb om æg Undervisningsforløb om æg Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om æg Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Jakob

Læs mere

Undervisningsforløb om udskæringer

Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen),

Læs mere

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 Fakta Inden for madlavning taler man om en fødevare og dens madtekniske egenskaber. Det vil sige, at en fødevare reagerer på en bestemt

Læs mere

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Christine Bendix, madkundskabslærer

Læs mere

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 3 Lærervejledning Introduktion I dette forløb skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns.

Du kan få forskellige typer af æg. Du kan få: Hønsene lever på forskellige måder. Se skemaet. Hvilken type høne har mest plads? høns. høns. høns. Opgave 3: Undersøg, hvordan de forskellige typer af høns lever Du skal nu undersøge, hvordan de forskellige typer af høns lever. Der er nemlig forskel på, hvad hønsene får at spise, om de kan komme ud,

Læs mere

Kartoffelmad. Kartoffelmad. Det skal I bruge: 6 nye kartofler. Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt

Kartoffelmad. Kartoffelmad. Det skal I bruge: 6 nye kartofler. Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt Kartoffelmad Kartoffelmad 6 nye kartofler Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt Det kan I vælge imellem: Løg: Karse Forårsløg Alm. løg Purløg Sprødt: Hakkede hasselnødder

Læs mere

OPSKRIFTER STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27 MESTERSLAGTERENS STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS 1 kg flæsk i skiver Persillesovs: 2 spsk. smør 2 spsk. hvedemel 5 dl mælk 1/2 øko citron, saft og skal herfra 2 håndfulde persille, finthakket Salt Sort peber, friskkværnet

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER MILLIONBØF MED KARTOFLER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 11 MESTERSLAGTERENS MILLIONBØF MED KARTOFLER 600 g hakket oksekød 1 stort løg 1 lille dåse tomatpuré 3 spsk. mel Smør/margarine til stegning Salt og peber Vand Kulør Tilbehør Kartofler Pil og hak løget fint. Smelt og brun

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Mad til17 kræsne ganer

Mad til17 kræsne ganer 17 Mad til kræsne ganer Mad til Kræsne ganer 17 indeholder opskrifter til en lille tapasbuffet Kold hvidløgssuppe med croutons og druer 400 g hvidt brød uden skorpe 300 g mandler uden skal 2 fed hvidløg

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Ægs køkkentekniske egenskaber

Ægs køkkentekniske egenskaber Ægs køkkentekniske egenskaber Målet med undervisningen: Afprøvning af ægs køkkentekniske egenskaber Gruppestørrelse 2 Husk at tage billeder til Jeres portfolio og reflekter over arbejdsprocesserne, så

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld

Læs mere

skoleskabet.dk Forret Rimmet laks med hyldebomstkaviar, rygeostcreme, sprøde havreflager og dild Side 1 af 19

skoleskabet.dk Forret Rimmet laks med hyldebomstkaviar, rygeostcreme, sprøde havreflager og dild Side 1 af 19 Forret Rimmet laks med hyldebomstkaviar, rygeostcreme, sprøde havreflager og dild Side 1 af 19 Hovedret skoleskabet.dk Ballotine af kylling, ærter francaise og små kartofler Side 2 af 19 Rimmet laks skoleskabet.dk

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED ÆRTER OG PANDESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED ÆRTER OG PANDESOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED ÆRTER OG PANDESOVS 1 kg frikadellefars 1 kg kartofler ½ liter fløde 400 g frosne fine ærter Ribsgelé Dijon sennep Skræl og kog kartofler i saltet vand ca. 200 g pr. person (tip: når kartoflerne

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser Eriks Mad og Musik.. 0 Kogte nye kartofler Kartofler Groft salt Smør Evt. persille eller dild TEMA: Kartofler Vask kartoflerne og kog dem men endelig ikke for længe. 0- minutter kan være nok, hvis de er

Læs mere

Opskrifter. Små farsbrød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33. mesterslagterens

Opskrifter. Små farsbrød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33. mesterslagterens Små farsbrød med bacon 600 g hakket kalve- og skinkekød 1 lille løg, ca. 50 g 2 stilke blegselleri 1-2 fed hvidløg ½ citron 1-2 tsk. karry ½ tsk. salt ¼ tsk. peber 1-2 gulerødder, ca. 100 g 50 g tørrede

Læs mere

til 4 elever Sådan gør du

til 4 elever Sådan gør du Opgave 2: Kød og god hygiejne i køkkenet Læs opskriften på `Åben burger grundigt igennem (se nedenfor). Markér de punkter i opskriften, hvor det er særligt vigtigt at holde en god hygiejne, når du laver

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Julefrokost Næsten som vi plejer

Julefrokost Næsten som vi plejer Julefrokost Næsten som vi plejer Jule sild: 8 løg, i skiver Pynt 3 tomater og 1 bd. persille Jule sild med karry salat Sildene skæres i passende størrelse og anrettes i små glasskåle, oven på ligges løgringe

Læs mere

Eriks Mad og Musik TEMA: ÆG. 14. 04. 2012 Tema: Æg. Æggeport. Mayonnaise. Æggesnaps. Ingredienser

Eriks Mad og Musik TEMA: ÆG. 14. 04. 2012 Tema: Æg. Æggeport. Mayonnaise. Æggesnaps. Ingredienser Eriks Mad og Musik. 0. 0 Tema: Æg Æggeport æggeblomme pr. person stort glas portvin pr. person Kom æggeblommerne forsigtigt i glassene. Hæld forsigtigt langs kanten af glassene portvin, så blommen er dækket.

Læs mere

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SALTIMBOCCAFARS MED PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 47 MESTERSLAGTERENS SALTIMBOCCAFARS MED PASTA 600 g hakket skinkekød 2 skiver røget skinke uden fedtkant 3 spsk. ost, f.eks. emmentaler 4 blade frisk salvie eller ½ tsk tørret 2 spsk. mel 10 g smør 1½ dl bouillon ¾ dl fløde

Læs mere

Så skal der laves mad med løg

Så skal der laves mad med løg Forløb: Smagen af løg Aktivitet: Så skal der laves mad med løg Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling 0 Så skal der laves mad med løg Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld sødmælk i en

Læs mere

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Jule menu 2013 Stegte sild i eddikelage 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Lage: 4 dl. Eddike 1 dl. Vand 150 gram Sukker 4 laurbærblade 12 Peberkorn, sorte * 1 Løg Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe

Læs mere

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 06 MESTERSLAGTERENS THAI RET MED KYLLING, GRØNT OG RIS 4 stk. kyllingebryst i tern 2 dåser kokosmælk 1 bundt forårsløg 2 fed hvidløg 1 bakke sukkerærter 1 bakke bønnespirer 1 løg 1 ingefærrod 1 bundt friske koriander (kan

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Bålmadsworkshop.

Bålmadsworkshop. Bålmadsworkshop Ved PH outdoor Så er vi klar til 2. udgave af vores adventurerace. Vi har ændret alle O-løbene, tænkt nye tanker, men fastholdt hyggen og det udfordrende element. Løbet er den 27 November

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

»Ægget i sig selv synes jeg er ret. sejt. Det første, jeg skal have på. en cafe i Paris, er ikke snegle eller. frølår, det er en god omelet.

»Ægget i sig selv synes jeg er ret. sejt. Det første, jeg skal have på. en cafe i Paris, er ikke snegle eller. frølår, det er en god omelet. æg»ægget i sig selv synes jeg er ret sejt. Det første, jeg skal have på en cafe i Paris, er ikke snegle eller frølår, det er en god omelet. Det synes jeg er for vildt. Svampe, skalotteløg og noget ost.

Læs mere

Madlavning 21-02-2013

Madlavning 21-02-2013 Madlavning 21-02-2013 Karin Lis Albæk www.kalitesser.dk Tilbehør: rugbrød, smør, snaps Tomatsild med urte creme fraiche, løgringe. 800 g sildefileter, marinerede Marinade: 1 dl olie 1 dl sildelage 4 dl

Læs mere

HVILKEN MAD SKAL DU EKSPERIMENTERE MED I DAG?

HVILKEN MAD SKAL DU EKSPERIMENTERE MED I DAG? Leverandør til Det Kongelige Danske Hof HVILKEN MAD SKAL DU EKSPERIMENTERE MED I DAG? Inspiration til madlavning med æg fra flasker. GAMMELDAGS KOLDSKÅL MED KÆRNEMÆLK OG CITRONSAFT 4-6 portioner Arbejdstid

Læs mere

Cremet jordskokkesuppe med saltet torsk, trøffelolie og hjemmelavet grissini

Cremet jordskokkesuppe med saltet torsk, trøffelolie og hjemmelavet grissini Kokkeskole den 10. januar 2012 Cremet jordskokkesuppe med saltet torsk, trøffelolie og hjemmelavet grissini Jordskokkesuppe 600g jordskokker 2 stk skalotteløg 1 fed hvidløg 1 bagekartoffel 100g smør 1

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 37 MESTERSLAGTERENS. Rør det hakkede svinekød med de andre ingredienser. FORLOREN HARE 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 1 dl hvedemel 1½-2 løg, fint hakkede salt, peber og timian Spsk. ribsgelé Væden fra fadet fra den forlorne hare 1 spsk. majsstivelse salt/peber Lidt sovsekulør

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

Fiskepate med krydderurtesauce (1 portion)

Fiskepate med krydderurtesauce (1 portion) Fiskepate med krydderurtesauce Fiskepate og ris 50 g fiskefars (Pernille- eller Thorfisk) 30 g laksefilet uden skind salt 20 g hvide og vilde ris 40 g vand salt Skær laksefileten i ca. ½ cm tynde strimler

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Eriks Mad og Musik Jordskok- og kartoffelsuppe. Persillepesto

Eriks Mad og Musik Jordskok- og kartoffelsuppe. Persillepesto Jordskok- og kartoffelsuppe Eriks Mad og Musik. 0. 0 00 g. jordskokker 00 g. kartofler (kan varieres med andre rodfrugter) ½ l mælk friskreven muskat salt friskkværnet peber Tilbehør: Bacon, forårsløg

Læs mere

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL 200 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål, f.eks. spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt evt. 1 frisk chili 600 g hakket oksekød, ca. 10% fedt 4-6

Læs mere

OPSKRIFTER KARBONADER MED BULGUR OG KRYDDERPESTO. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 13 MESTERSLAGTERENS. 4 stk karbonader

OPSKRIFTER KARBONADER MED BULGUR OG KRYDDERPESTO. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 13 MESTERSLAGTERENS. 4 stk karbonader KARBONADER MED BULGUR OG KRYDDERPESTO 4 stk karbonader 2 dl bulgur Krydderurtepesto 2 dl krydderurter fx basilikum, persille, kørvel, purløg 25 g parmesanost 50 g mandler 1 dl olivenolie Saft af ½ citron

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 2 løg 3 dl mælk 30 g hvedemel 1 dl rasp Friskkværnet peber Kartoffelsalat 800 g små kartofler 1 dl hakket bredbladet persille 1 tsk. citronsaft

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge

Indkøbsliste. Ugepakken. UGe 42-43. inderholder i denne uge UGe 42-43 Indkøbsliste QR-koden for Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksefars 1 kilo tykkamsteg 800 gram kalkungyros 4 stk. store jægerfugle 1 stk citron 1 stk rødløg 9 stk alm løg

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 36 MESTERSLAGTERENS FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT MED RYGEOST 600 g hakket kalv og flæsk 2 spsk. hvedemel 2 spsk. havregryn, finvalset 1 ½ dl mælk 1 æggehvide 1 æg 1 løg, alternativt rødløg 1 fed hvidløg 1 tsk. timian, tørret

Læs mere

OPSKRIFTER PIROGGER MED KRYDRET SVINEKØD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER PIROGGER MED KRYDRET SVINEKØD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30 MESTERSLAGTERENS PIROGGER MED KRYDRET SVINEKØD 600 g hakket svinekød 2 spsk. olivenolie 8 soltørrede tomater, hakket 2 fed hvidløg, hakket 1 spsk. friskhakket basilikum Salt og friskkværnet peber 4 tomater 1 æg 50 g gær

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

16. marts 2017 Dansk smørrebrød - med traditioner v/stine & Peter Lund

16. marts 2017 Dansk smørrebrød - med traditioner v/stine & Peter Lund 16. marts 2017 Dansk smørrebrød - med traditioner v/stine & Peter Lund Menu Dansk smørrebrød - med traditioner Mine notater Slagtermester Peter Lund tryller med sine knive Hjemmelavet garniture med kraft

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Plan for hjemkundskab 6. klasse

Plan for hjemkundskab 6. klasse Plan for hjemkundskab 6. klasse Uge 2 til og med uge 7 Æg og sundhed Uge 2: Uge 3: Uge 4: Uge 5: Uge 6: Uge 7: Hønen og ægget Blød- og hårdkogt æg Æg en powerfood Æg til morgenmad, frokost og aftensmad

Læs mere

Kartoffelmad klassik og en øl

Kartoffelmad klassik og en øl Kartoffelmad klassik og en øl Personas: Den ældre Relevante opskrifter: Rugbrød, klargøring Majonæse Bløde løg Serveringens indhold til en person: Rugbrød Majonæse Nykogte afkølede kartofler Bløde løg

Læs mere

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens Brændende kærlighed 1 kg bacon 4 store hakkede løg 1½ kg melede kartofler 1½ dl skummet- eller minimælk ½ tsk groft salt ½ dl klippet purløg 400 g syltede rødbeder 240 g rugbrød eller andet godt brød Kartoffelmos

Læs mere

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22 MESTERSLAGTERENS SPIDSKÅL MED OKSE OG KARRY 600 g hakket oksekød 1 spsk. karry 2 spsk. olie 1 løg 1 fed hvidløg 10 g frisk ingefær 1 tsk. spidskommen 2 dl. vand 1 spidskål 500 g spinat Salt og peber Svits kød og karry

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Bagt tomat og dild laks med ris

Bagt tomat og dild laks med ris Bagt tomat og dild laks med ris 2 dl Nutridrink Protein Abrikos 1 dl piskefløde 1 spsk koncentreret hummerfond 2 spsk tomatpuré 1 spsk sambal oelek 2 spsk koncentreret citronsaft på flaske eller fra frisk

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens Farsrulle med fyld og kartoffelgratin 600 g hakket kalv og skinke 3 skiver franskbrød uden skorpe 2 dl mælk 1 æg 1 tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 tsk. tørret oregano Udblød franskbrødsskiverne i

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

OPSKRIFTER CORDON BLEU AF KALV OG FLÆSK MED SAUTÉ AF GULERØDDER, ROSENKÅL, ØSTERSHATTE OG RØDLØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 21 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER CORDON BLEU AF KALV OG FLÆSK MED SAUTÉ AF GULERØDDER, ROSENKÅL, ØSTERSHATTE OG RØDLØG. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 21 MESTERSLAGTERENS CORDON BLEU AF KALV OG FLÆSK MED SAUTÉ AF GULERØDDER, ROSENKÅL, ØSTERSHATTE OG RØDLØG 600 g hakket kalv og flæsk 4 skiver god, kogt røget skinke 4 skiver emmentaler 0,5 cm tykke (gruyere kan også bruges)

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Madplan okt. 1. Madværkstedets. Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt. Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Madværkstedets okt. 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler Hokkaidosuppe med sprødt, surt og grønt Kyllingebutterfly med båndpastasalat okt. 1 Dag 1 Karbonader med stuvede grøntsager og kartofler

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

Eriks Mad og Musik. 11. 02. 2012 Tema: DDR-mad Østtysk mad. Gurkenjoghurt-Cocktail. Spreewald-agurke snack

Eriks Mad og Musik. 11. 02. 2012 Tema: DDR-mad Østtysk mad. Gurkenjoghurt-Cocktail. Spreewald-agurke snack Spreewald-agurke snack Eriks Mad og Musik. 0. 0 Tema: DDR-mad Østtysk mad Gurkenjoghurt-Cocktail Syltede agurker lille bæger creme fraiche. spsk flydende honning. Rør honningen godt ud i creme fraichen.

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Tomat suppe Chili con Rodfrugtratatouille Karbonader Fisk pakket i med Carne med spidskål parmaskinke hvidløgsbrød

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Eriks Mad og Musik. 25. december 2010. Vintersalat. Festmad til mange. 10-12 personer

Eriks Mad og Musik. 25. december 2010. Vintersalat. Festmad til mange. 10-12 personer Eriks Mad og Musik. december 00 Vintersalat 0- personer savoykål 0 små rødløg krukke brøndkarse bakke feldsalat spsk citronsaft modne avocado røde grapefrugter g ristede cashewnødder spsk balsamico spsk

Læs mere

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle!

Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! Nem glutenfri opskrift fra Doves Farm på lagkagebunde. Kan nydes af alle! 150 g smør* 150 g sukker 2 dråber vaniljeekstrakt 2 æg** 150 g glutenfrit selvhævende hvidt mel fra Doves Farm (Self-raising White

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Hjemmelavet lasagne. Broccoli salat med bacon hakkebøf

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Hjemmelavet lasagne. Broccoli salat med bacon hakkebøf Mandag 16.07.18 Hjemmelavet lasagne Tirsdag 17.07.18 Broccoli salat med bacon hakkebøf Onsdag 18.07.18 Garam Masala med blomkålsris Torsdag 19.07.18 Fede pølser med kartoffelsalat Fredag 20.07.18 Kotelet

Læs mere

Fiskefilet bon femme. 3 pers

Fiskefilet bon femme. 3 pers Fiskefilet bon femme 3 pers 3 fiskefileter Olie til at smøre med 30 g. Skalotteløg 100 g. Champignon/svampe ½ dl. Hvidvin 1 ½ dl. Vand Salt og peber Blond Roux (smør/mel) Ca. 1 ½ dl. Hollandaise 1 spsk.

Læs mere

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder Madværkstedets sept. 2 Fyldt mørbrad med bagte søde rødder Chilikylling med blomkålsris og jalapeños September 2 Dag 1 Fyldt mørbrad med søde rødder Dag 2 Dag 3 Chilikylling med blomkålsris og jalapeños

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 42 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 42 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration OPSKRIFTSHÆFTE 10 sunde opskrifter til inspiration Fiskesuppe m. laks og rejer Ingredienser 1 løg 4 mellemstore gulerødder 1 fennikel 3 porrer 1spsk olivenolie 1½l grønsagsbouillon 1tsk gurkemeje salt

Læs mere

Opskrifterne er en del af Sluk Lyset kampagnen 29. marts

Opskrifterne er en del af Sluk Lyset kampagnen 29. marts WWF har allieret sig med madskribent og TV-kok, Anne Hjernøe, der her serverer en håndfuld forårsretter med fisk, du kan nyde med god samvittighed for klimaet. Opskrifterne er en del af Sluk Lyset kampagnen

Læs mere